15. Szent György-napi vásár az óvodában. A tartalomból: XX. évf. 5. szám, május. Nagyigmánd Nagyközség önkormányzati híradója.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "15. Szent György-napi vásár az óvodában. A tartalomból: XX. évf. 5. szám, 2010. május. Nagyigmánd Nagyközség önkormányzati híradója."

Átírás

1 Nagyigmánd Nagyközség önkormányzati híradója Fotó: BM 15. Szent György-napi vásár az óvodában XX. évf. 5. szám, május A tartalomból: Kistérségi napok Április közepén szervezte meg művelődési házunk az Új Tudás Komplex Kistérségi Napok nagyigmándi programsorozatát. A Kistérségi Kulturális Kerekasztal melynek kulturális intézményünk is tagja közös szakmai programként valósította meg a kistérségi napok programsorozatát. A tavaly indult program ez év tavaszán folytatódott a Komárom-Bábolna Kistérségben. Településünkön a költészet napja programjához kapcsolva valósult meg a rendezvény. A költészet napi szavalatokat követően kistérségi kulturális előadást láttak a vendégek, majd egy kistérségi fotókiállítást tekintettek meg a művelődési házban. 2. old. Április 23-án rendezte meg a Napközi Otthonos Óvoda a 15. Szent Györgynapi Vásárt az óvoda udvarán. Már hosszú ideje folytak a próbák a csoportszobákban, az óvónők és gyermekek közösen, izgatottan várták a péntek délelőttöt, amikor is bemutatkozhattak az óvoda udvarán felállított színpadon. Az időjárás nem kedvezett a napnak, kissé hűvös volt, mégis sokan ellátogattak az óvoda legnagyobb rendezvényére. Jöttek a szülők, nagyszülők, iskolások, s fogyott a portéka az asztalokról, mindenki vett vásárfiát, üres kézzel nem távozott senki. Galgánné Varga Erzsébet óvodavezető köszöntötte a vendégeket, s ezt követően megindult a színpadi műsor. Ebben az évben a Fehérlófia, a Katica és a Micimackó csoportok adták elő műsorukat, s persze az óvónők előadása is nagy sikert aratott, akik Kolontos Palkó történetét elevenítették meg (képünkön). Az esemény a Kis Árgyélus Néptáncegyüttes táncházával, majd tombolahúzással zárult. A hűvös idő ellenére nagy érdeklődésre számot tartó eseményen szemmel láthatóan mindenki jól érezte magát. Tudósításunk a 8-9. oldalon Véradó ünnepség Március 20-án a művelődési ház adott otthont a helyi vöröskereszt szervezet által szervezett véradókat köszöntő ünnepségnek. Elsőként Szijj Ferencné polgármester köszöntötte a véradókat. A beszédet követően a Harmónia Táncstúdió balettosai és a Könnyűzenei Női Kórus szerzett kellemes perceket az ünnepelteknek. Ezt követően kitüntetések átadására került sor. A kitüntetéseket a tíz, húsz, huszonöt, harminc, negyven, ötven, hatvan, hetven alkalommal vért adó nagyigmándiak vehették át. A polgármester asszony külön személyes ajándékot adott át a hetvenszeres véradónak, Balla Ferencnek, majd megköszönte Haris Gyulánénak a több évtizede odaadóan végzett önkéntes munkáját is. Az esemény közös vacsorával zárult. 6. old. A PADLÁS a művelődési házban a Magyarock Dalszínház előadása május 15-én 19 órakor.

2 2 Igmándi Hírnök május Április közepén szervezte meg művelődési házunk az Új Tudás Komplex Kistérségi Napok nagyigmándi programsorozatát. A Kistérségi Kulturális Kerekasztal melynek kulturális intézményünk is tagja közös szakmai projektként valósította meg a kistérségi napok programsorozatát. A tavaly indult program ez év tavaszán folytatódott a Komárom-Bábolna Kistérségben, amelynek Nagyigmánd is része. Településünkön a költészet napjához kapcsolva valósult meg a rendezvény. Kistérségi program a művelődési házban Alsós szavalóink Április 16-án Bajcsai Miklós művelődési ház igazgató köszöntötte a vendégeket, a péntek délutáni eseményen. Először a költészet napi versmondásokra került sor. Általános iskolásaink, szokásainkhoz hűen, több szavalattal vettek részt az rendezvényen, majd néhány felnőtt vendég is előadott egy-egy magyar verset, köztük Soós László és Szijj Ferencné is. A programsor kistérségi előadókat felvonultató kulturális műsorral folytatódott. Elsőként a nagyigmándi Kis Árgyélus Néptáncegyüttes adott elő felvidéki martosi táncokat. Az együttest az Almásfüzitői Diákszínpad előadása követte, amelynek tagjai a Kis Herceg című darabból adott elő részletet. Szintén helyi előadóként a Könnyűzenei Női Kórus előadásával folytatódott a műsor. Őket követően a szintén almásfüzitői Napraforgók Citerazenekar előadása szórakoztatta a közönséget, miután meghallgatták Ács Lajosné mesemondó bukovinai népmeséjét, aki a citeraegyüttes tagjaként is szerepelt. A kistérségi műsort a komáromi FÜLKE Zenei Egyesület tagjai zárták. A Zene és vers című előadás jó hangulatú befejezése volt a színpadi programok sorának. Az esemény zárásaként Bajcsai Miklós ajánlotta a vendégek figyelmébe a művelődési ház galériáján berendezett kistérségi fotókiállítást, amely a térség rendezvényeinek egy-egy pillanatát idézte fel. A művelődési ház ezúton is megköszöni a nagyigmándi önkormányzat, a kistérségi társulás, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium hathatós támogatását, amely a rendezvény létrejöttét segítette. -bm- Fotók: MZS A mesemondó könyvtáros Felsős diákjaink is verseltek Könnyűzenei Női Kórus A vendégek Füzitői Napraforgók Kis Árgyélus előadása FÜLKE - Zene és vers

3 2010. május Vendégünk volt a MárkusZínház A művelődési ház egy közös pályázati lehetőség eredményeképpen adott helyet a pécsi MárkusZínház bábelőadásának. A színház a kistérség négy kulturális színterén lépett fel két nap alatt, így látogatott el Nagyigmándra is április elején, s A helység kalapácsa című művet adta elő nagy sikerrel. Az interaktív előadás a közönség bevonásával zajlott igazán jó hangulatban. A kulturális minisztérium pályázati támogatásnak és a helyi önkormányzat segítségének jóvoltából ingyenes volt az előadás látogatása, amelyen a komáromi Feszty és Petőfi általános iskola diákjai is vendégeink voltak. A művelődési ház ezúton is köszönetet mond a nagyigmándi önkormányzatnak és az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak a rendezvény támogatásáért. -bm- Igmándi Hírnök 3 Fotók: BM F E L H Í V Á S Értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a Polgármesteri Hivatal L O M T A L A N Í T Á S T végez a nagyközség területén. Elszállításra kerül a magáningatlanoknál keletkező hulladék, gumiabroncsok. Az elektronikai hulladékot a József Attila utca 73. sz. mellett kihelyezett konténerben gyűjtik össze az elszállításhoz. Nem kerül elszállításra: az építési törmelék, szénpor, bontott autó tartozékok, konyhakerti hulladék, valamint olyan méretű és súlyú tárgy, amelyhez darus gépkocsi igénybevétele szükséges. A LOMTALANÍTÁS DÍJTALAN! A lomtalanítás időtartama: május 14. (péntek) óra között a nagyközség egész területén Felhívjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a lomot legkésőbb május 14-én reggel 6.00 óráig helyezzék el ingatlanuk elé oly módon, hogy azt tehergépkocsival a lehető legkönnyebben megközelíthető legyen. Egy utcában a gyűjtőjármű csak egyszer halad végig! Papír és fémhulladék gyűjtés az iskolában A Pápay József Általános Iskola május 13-án papírgyűjtést rendez órától óráig. Ezzel párhuzamosan lehetőség lesz a hasznosítható fémhulladék átvételére, amely tart május 14-én is. Kérjük a község lakosságát, hogy lehetőség szerint az iskolánál adja le a fémhulladékot, mert annak ellenértékéből az iskola fejlesztéséhez kapcsolódó beruházások valósulhatnak meg. Segítő közreműködésüket és megértő türelmük előre is köszönjük.

4 4 Igmándi Hírnök május Vezetőket választottak Ahogyan arról korábban tájékoztatást adtunk, két vezető állás betöltéséről kellett határoznia a nagyközség képviselő-testületének. A falugondnokság korábbi vezetője másik munkahelyre távozott az önkormányzattól, így az állás betöltésére pályázatot írt ki a testület. A jelentkezéseket tekintve nagy érdeklődés volt a falugondnoki munka iránt. A beérkezett több mint harminc pályázat ezt mutatta. Több hölgy is jelentkezett, s a pályázók köre a helyiek mellett a környékbeli településekről, és egy-két távoli nagyvárosból került ki. A bizottsági meghallgatást követően lecsökkent a jelöltek száma. A márciusi testületi ülésen szavazással döntöttek a képviselők. A jelöltek közül Az Ifjúmunkás utcai játszótér felújítása Sajtóközlemény Nagyigmánd település az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program során, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Falumegújításra és fejlesztésre nyújtandó támogatások keretében Ft támogatásra jogosult. A támogatás a település központjában található Közösségi ház külső felújítására és az épülettől 150 méterre mely pályázati feltételként szerepelt lévő játszótér felújítására vonatkozik. Az épület külső felújítása során az épület nyílászáróinak cseréjére, új tetőcserép elhelyezésére, külső hőszigetelés felhelyezésére, valamint a pályázat keretében a járda felújítása, kandeláber kiépítésére, növénytelepítésre, valamint az Ifjúmunkás úti játszótér felújítására kerül sor. A játszótérre új játékeszközök kerültek kihelyezésre: 1 db rúgós játékeszköz (2-6 éves korig), 1 db kétüléses hinta (4-12 éves korig), 1 db mászóka (6-12 éves korig), 1 db mérleghinta Önkormányzati hírek Vincze István nagyigmándi pályázót választották meg a falugondokság élére többségi szavazással. Vincze István az elmúlt hetekben munkába is állt. A másik vezetői munkahelyet, a művelődési ház és könyvtár igazgatói álláshelyét a törvényi előírások miatt kellett megpályáztatni a testületnek. Bajcsai Miklós korábbi intézményvezető öt éves kinevezése letelt, így a vonatkozó jogszabály szerint új álláspályázatot kellett meghirdetni. A felhívásra három pályázati munka érkezett. A bizottsági meghallgatást követően, a képviselők szinte teljes többséggel Bajcsai Miklós újbóli, öt éves kinevezését támogatták. (4-12 éves korig) és 1 db csúszda (3-10 éves korig), valamint pályázaton kívül lakossági kérésre további 1 db hinta (2-6 éves korig). A játékeszközök mellett sor került 1 db pad, 1 db kerékpártároló kihelyezésére, illetve térkő burkolat lerakására is, valamint 2 db lombhullató fa ültetésére és sövény telepítésére is. Bővebb információ: Nagyigmánd Polgármesteri Hivatal Telefon/fax.: 06-34/ epitesugy@nagyigmand.hu Fotó: BM Megtörtént az átadás A játszóteret óvodásaink és kisgyermekes anyukák jelenlétében április 29-én délelőtt adták át. Az átadáskor Szijj Ferencné polgármester köszöntötte a megjelent szülőket, és óvodásainkat. Elmondta hogy a közösségi ház felújításával közös terv alapján készült el a korszerűsítés, amely az uniós előírásoknak is megfelelően került megvalósításra. A teljes programra nyert több mint 18 millió forintból, több mint 4 millió forintnyi támogatást tudott a játszótér megújítására fordítani önkormányzatunk. Az eseményen Körmendi Csaba alpolgármester és Czeglédi Ferenc, a pénzügyi bizottság elnöke is részt vett. -bm- Egészségünk megőrzése érdekében, amit az emlőszűrésről tudni érdemes Az egészség megőrzésének többféle módja ismert ma már. Tudnunk kell azonban, hogy nem elegendő egészségesen táplálkozni, mozogni, kerülni a dohányzást és az alkoholfogyasztást. Figyelnünk kell egészségi állapotunkat is, melynek egyik lehetséges módja a szűrővizsgálat. A szűrővizsgálatokkal elkerülhetőbb súlyos daganatos megbetegedés, illetve korán felismerve jó eredménnyel gyógyíthatók. A népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatoknak egyik fontos jellemzője, hogy behíváson alapul. Röviden Az óvoda működését segítő közalapítvány kuratóriumáról döntöttek a képviselők a március végi testületi ülésen. A képviselő-testület mint A Nagyigmándi Óvodáért Közalapítvány alapítója a közalapítvány kuratóriumát év közötti időszakra az alábbiak szerint jelölte ki: Galgánné Varga Erzsébet elnök, Dr. Malomsokiné Varga Nóra titkár, tagok: Molnár Beáta, Szabó Ildikó és Pőcze Lászlóné. A felügyelő bizottság tagjai a következők: Dr. Szijj Ferenc elnök, tagok: Szentirmayné Varga Eszter és Szajkó Judit. Az óvoda csapadékvíz elvezetésének problémái nem várhattak a megoldással. Így a testület támogatta a vízelvezetés megoldását, amelyet a döntés alapján a helyi Paralel Kft. végzi el Ft+Áfa vállalkozási dí- Néhány gondolat az emlőszűrésről: A kétévenként esedékes szűrővizsgálat a éves hölgyeket érinti. A szűrővizsgálat célja, hogy az emlők röntgenvizsgálatával felderítse a még nem is tapintható rendellenességeket. A vizsgálat rövid ideig tart, a szükséges adatok rögzítése után a szakasszisztens az emlők megtapintását követően felvételeket készít az emlőkről. Az emlők összenyomása - ami a jól értékelhető képek készítését szolgálja csak ritkán okoz kisebb kellemetlenséget. A behíváson alapuló emlőszűrés kétévenként esedékes, ajánlott azonban havonta figyelemmel kísérni az emlők állapotát és ha bármilyen elváltozást észlelünk, forduljunk orvoshoz. A vizsgálat rövid ideig tart, gyakorlatilag kockázatmentes és általában fájdalmatlan. Biztatjuk tehát azokat, akik kézhez kapják az emlőszűrésre szóló behívólevelet, hogy éljenek a szűrővizsgálat lehetőségével. További, részletes információ kérhető: Kaszásné Zsidákovits Ildikó - szűrési koordinációs munkatárs Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Közép-dunántúli Regionális Intézete Tel.: 34/309/448 jért. A munkálatok megkezdődtek az elmúlt napokban. A közösségi ház külső felújítása és akadálymentesítési munkái hamarosan a végéhez érnek. A képviselők, az épület használatba vételéhez szükségesnek mutatkozó, belső kiegészítő munkálatok elvégzését is támogatták a március végi testületi ülésen. A korszerűtlen fűtési rendszer és az elavult csatornahálózat is megérett a felújításra, így helyi vállalkozót választva, a Tabán Bt-t folytatás az 5. oldalon Fotó: VHV

5 2010. május Önkormányzati hírek Igmándi Hírnök 5 folytatás a 4. oldalról bízta meg képviselő-testület a fűtéskorszerűsítési munkával (bruttó Ft), valamint a szennyvízvezetékek cseréjével (bruttó Ft). Az elektromos rendszer egyes elemeinek cseréje is szükségessé vált, amellyel Ft+Áfa öszszegért a Tanép Tata Kft-t bízta meg az önkormányzat. A külső felújítást is végző céget, a tetőkorszerűsítés során felmerült statikai gondok megoldásaként, a Közösségi Ház tetőszerkezetének és födémjének megerő- sítésével is megbízták Ft+Áfa vállalkozói díjért. A hatlakásos költségalapú bérlakás ügyében az önkormányzatot képviselő ügyvédnő még az elmúlt év során több alkalommal megkereste a CIB FAKTOR Zrt-t, az engedményezésből adódóan, az önkormányzat igényével. A Faktor cég az ügyvédi megkeresésre egyáltalán nem reagált. Az ügyvédnő a Fővárosi Bíróságra keresetet nyújt be az önkormányzat jogos követelésének érvényesítése érdekében. Anyakönyvi hírek Házasságot kötöttek Április 16-án Krizsán Erzsébet és Nagy Ignác esküdött egymásnak örök hűséget. Sok boldogságot kívánunk az együtt töltött évekhez! 50 év jóban-rosszban Parlamenti választás 2010 Czunyiné Dr. Bertalan Judit lett Nagyigmánd országgyűlési képviselője! Településünkön az országos tendencia mutatkozott meg a parlamenti választások alkalmával. Az első fordulóban, április 11- én megszületett a helyi eredmény, amely hasonló volt a választókerület egészében kialakulthoz. Czunyiné Dr. Bertalan Judit, a FIDESZ-KDNP közös jelöltje kapta meg a helyi választópolgárok szavazatainak legnagyobb részét. S mivel április 11-én a FIDESZ-KDNP képviselő-jelöltje megkapta a szavazók 50%-ánál magasabb támogatását, így nem került sor második szavazási fordulóra Nagyigmándon. Gratulálunk a képviselő asszonynak és eredményes munkát kívánunk a következő időre! (a szerk.) A pártlisták esetében is a FIDESZ-KDNP győzött Nagyigmándon az országos helyzethez hasonlóan. A négy helyi szavazókör összesített eredményeit itt közöljük. -bm- Pártlistás szavazatok megoszlása: FIDESZ-KDNP 881 szavazat 62,35% MSZP 251 szavazat 17,76 % JOBBIK 135 szavazat 9,55 % LMP 99 szavazat 7,01 % MDF 47 szavazat 3,33 % össz.: 1413 szavazat Forrás: Polgármesteri hivatal Egyéni jelöltre leadott szavazatok: Czunyiné Dr. Bertalan Judit (FIDESZ-KDNP) 920 szavazat 65,86 % Keleti György (MSZP) 306 szavazat 21,90 % Schwarcz János (JOBBIK) 125 szavazat 8,95 % Kovácsné Dr. Trázsi Csilla (MDF) 46 szavazat 3,29 % össz.: 1397 szavazat Forrás: Polgármesteri hivatal Pirik László és kedves felesége László Katalin április 17-én ünnepelte, meghitt családi körben aranylakodalmukat. E jeles alkalomból a jubiláló párt polgármester asszony és a hivatal anyakönyvvezetője is köszöntötte. Nyugodt, békés napokat kívánunk a kedves idős párnak. Akiktől búcsúztunk Patonai Vilmosné, Pogrányi János, Lengyel Jánosné, Korinek Sándor, Pogrányi Lászlóné, Tóth Ferenc Józsefné, Sebestyén Józsefné Nyugodjanak békében! Köszönetnyilvánítás Köszönetet mondunk a nagyigmándi Önkéntes Tűzoltóknak és mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk, Pogrányi János temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek. Pogrányi család HŐSÖK NAPJA május 30-án! Nagyigmánd Nagyközség önkormányzati híradója Megjelenik 1300 példányban május Kiadó: Nagyigmánd Nagyközségi Művelődési Ház és Könyvtár 2942 Nagyigmánd, Fácán u. 1. Szerkesztő: Bajcsai Miklós Nyomda: Multi Copy Kft., Komárom, Mártírok u Fejléc tervezés és készítés: Lelkes László Hirdetésfelvétel a kiadónál. hirnok@nagyigmand.hu Tel.: 20/ , Fax: 34/ Nyt. szám: 2.9/989-1/2006 A beérkezett képeket, kéziratokat szerkesztett formában közöljük.

6 6 Igmándi Hírnök május Női kórus Március 20-án a művelődési ház adott otthont a helyi Vöröskereszt Szervezet vezetője Haris Gyuláné és az önkormányzat által szervezett véradó ünnepségnek. 25-szörös véradó Elsőként Szijj Ferencné polgármester asszony köszöntötte a véradókat. Köszöntőjében kiemelte: Aki vért ad, az megértett valami nagyon fontosat: azt, hogy kiváltságos helyzetben az ember nem lehet önhitt és önző. A kiváltságosság alázatot és odaadást követel az embertől. Aki vért ad, az tudatában van annak, hogy az emberi élet mennyire törékeny, sérülékeny. Tudatában van annak, hogy az ember milyen hirtelen válhat tehetetlenné, kiszolgáltatottá, olyanná, aki segítségre szorul. Aki vért ad, az felelősséget vállal. Személyes gesztust tesz- méghozzá olyan ember felé, akit nem ismer. Olyan felé, aki nincs jelen életnagyságában, aki úgymond nem ragadható meg hús-vér mivoltában. 30-szoros véradó Véradó ünnepség kitüntetésekkel Köszönöm, hogy megmutatják: igenis létezik empátia a közönnyel szemben, létezik nagylelkűség a haszonelvűséggel szemben. Létezik önzetlenség a haszonelvűséggel szemben! Egy kifordítással élve: köszönöm, hogy nemes ügyhöz adják a vérüket!... A köszöntő beszédet követően Somogyiné Zeke Tünde által vezetett Harmónia Táncstúdió balettosai és a Könnyűzenei Női Kórus szerzett kellemes perceket az ünnepelteknek. A kedves műsorszámokat ezúton is megköszönjük. Ezt követően kitüntetések átadására került sor. A kitüntetéseket a tíz, húsz, huszonöt, harminc, negyven, ötven, hatvan, hetven alkalommal vért adó nagyigmándiak vehették át Szijj Ferencnétől, Haris Gyulánétól, Németh Ferencné területi véradószervezőtől, és Zigó Jana megyei véradó koordinátortól. A polgármester asszony külön személyes ajándékot adott át a hetvenszeres véradónak, Balla Ferencnek, majd megköszönte Haris Gyulánénak a több évtizede odaadóan végzett önkéntes munkáját is. A véradó ünnepségen Dr. Bercsényi Cecília, a Területi Vérellátó Szolgálat vezető főorvos asszonya nem tudott jelen lenni, az általa írt levelet melyben köszönetét fejezte ki a nagyigmándi szervezőknek és az önzetlen véradóknak polgármester asszony olvasta fel az ünnepelteknek. A véradó ünnepség terített fehér asztalnál meghitt beszélgetéssel, a Pápay József Általános Iskola konyhai dolgozói által készített finom vacsora elfogyasztásával zárult. Köszönetünket fejezzük ki a véradó ünnepség támogatásában, lebonyolításában részt vevőknek: a Nagyigmánd Nagyközség Önkormányzatának, Szijj Ferencné polgármester asszonynak, Nagy Lajosnak, Horváth Sándornak, a Pápay József Általános Iskola konyhai dolgozóinak, a művelődési ház vezetőjének és dolgozóinak, Violáné Alapi Erikának, Pásztor Tibornénak, Péntekné Róth Eszternek, Lukács Jácintnak, Adamekné Anikónak, Kecskés Gabriellának, Séra Józsefnénak. Haris Gyuláné Helyi Vöröskereszt 50-szeres véradó VÉRADÓ ünnepségen kitüntetettek 10-szeres véradók: Feigl Attila, Petőcz Miklós, Bukta József, ifj. Takács Mihály, ifj. Szabó Károlyné, Csidei Ákos, Csonka Edit, Farkas Mihály, Gyökeres László, Illés Béla, Kecskés Gabriella, Talabérné Nedoba Judit, Pőczéné Mezősi Andrea, Tóthné Havasi Ildikó; 20-szoros véradók: Bedecs Attila, Kiss József, Kelemen László, Holbik János; 25-szörös véradók: Pásztor Tiborné, Kampós Veronika, Raffael Zoltán, Dr. Füles Zoltán, Körmendi Csaba, Fesető Rezső; 30-szoros véradók: Szabó Tibor, Róth Csaba, Varga Róbert, Soós Ferencné, Amberger Tiborné, Takács Zoltán, Szántó László, Cserháti Zoltán, Babos Miklósné; 40-szeres véradók: Várszeginé Mészáros Erika, Tégi Lajos, Farkasdi Attila, Mikle György, Nyitrai János, Péntekné Róth Eszter, Tóth István; 50-szeres véradók: Sebestyén Antal, Bagó István, Tóth János, Bajcsai Tibor, Róth Attila, Szilágyi Antal, Varga László; 60-szoros véradók: Semsei József, Bajcz Sándor, Takács Sándor; 70-szeres véradó: Balla Ferenc. VÉRADÁS A következő véradásra június 8-án ig kerül sor a művelődési házban. Fotók: BM 70-szeres véradó

7 2010. május Húsvéti ünnepség a Gyermekjóléti Szolgálat szervezésében Fotók: BM Katolikus hittanosok A hosszú tél után már alig várjuk az első langyos, meleget adó napsugarakat, a tavaszt és a természet megújulását. A húsvét is a tavaszváráshoz kapcsolódó, egyben régi időkre visszanyúló egyházi és népi hagyományokat is magában foglaló jeles alkalom március 31-én délután a nagyigmándi művelődési házban kikapcsolódni és az ünnepet felidézni hívtuk össze a gyermekeket. Először felelevenítettük a húsvét történetét és a vidám, régi hagyományokat is. Ezután Illés március 29-én került sor a Gyermekjóléti Szolgálat tanácskozásra, melyen a jelzőrendszer tagjainak írásos tájékoztatóit figyelembe véve átfogóan értékelték a jelzőrendszer éves működését Nagyigmánd és Csém településekre vonatkozóan. A tagok beszámolója alapján, áttekintették a települések gyermekjóléti alapellátásának Április 21-én került sor a Föld napja alkalmából megrendezett vetélkedőre, amelyet a Pápay József Általános iskola udvarán tartottak meg. Kilenc csapat mérette meg magát. Ezen rendezvényen az iskola diákjai több feladatban mérhették össze tudásukat. A feladatok igen változatosak voltak, amelyekben az Igmándi keserűvízzel, a Föld napjával és a vízzel kapcsolatos énekek voltak a fő témakörökben. A különböző feladatokban a diákok jól teljesítettek. A legkönnyebb feladat az éneklés és az activity volt, ahol fél perc alatt kellett elmondanunk vagy elmutogatnunk egy adott témáról és kulcsszavakról a tudnivalókat. Megmutathattuk, hogy nemcsak az Csabáné vezetésével, a hittanos gyermekek műsora színesítette rendezvényünket. A közönség soraiban nagy sikert aratott a gyermekek előadása, amit nagy tapssal jutalmaztak. Az idei évben is tudtunk édességcsomagokkal kedveskedni a népes gyermekseregnek, Nagyigmánd Nagyközség Önkormányzatának jóvoltából. Ezek kiosztásában Szijj Ferencné polgármester asszony és Dr. Horváth Györgyike, a Vetélkedő Családsegítő és Egészségügyi Bizottság Elnöke vett részt. A délután befejezéseként finom pogácsával és üdítővel vendégeltük meg a gyermekeket és szüleiket. Szeretném megköszönni a művelődési ház dolgozóinak: Bajcsai Miklósnak és Müller Józsefnek, akik ismét segítséget nyújtottak a technikai feltételek létrejöttéhez. Molnár Gábor mb. szolgálatvezető Szakmai egyeztetésről valamennyi formáját és mindenki betekintést nyerhetett a különböző szakterületek gyermekvédelmi tevékenységére. A rendelet értelmében a tanácskozás meghívott és megjelent vendégei voltak: Nagyigmánd Nagyközség Polgármestere, fiatalkorúak pártfogó felügyelője, Megyei Gyámhivatal képviselője, és a törvényi órákon tudunk percekig beszélni. Az időjárás sajnos nem volt a legkedvezőbb, se semmi sem ronthatta volna el ezt a remek hangulatot. A zsűri is fontos szerepet kapott ezen a napon. A zsűri tagjai: Olajos Lászlóné, Páliné Balogh Ildikó és Róth Csaba voltak. A verseny házigazdája Körmendi Csaba volt. A vetélkedőn az 5-6. és a 7-8. osztályos kategória szerint díjazott a zsűri. Az 5-6. osztályosoknál az első helyen végzett a 6. b osztály. A 7-8. osztályosoknál a 8. a osztály végzett az élen. Senki sem csüggedt, mert mindenki apró meglepetésben részesült és örömteli élményekkel gazdagodott. Vörös Dóra - 8.a (Képek a hátoldalon láthatóak) A Föld napja Vendégeink Április 22-én: Csatlakozva az országos mozgalomhoz 9 órakor indultunk iskolánk diákjaival, hogy megtisztítsuk a 13- as fűút nagyigmándi szakasza mentén az árkokat, padkákat. A friss, zöld fű között eldobált természetidegen műanyagflakonok, üdítős dobozok, és egyéb, az emberi nemtörődömség és felelőtlenség termékei sajnos hamarosan megtöltötték zsákjainkat. Mindannyiunk számára megdöbbentő és érthetetlen volt, hogy az árokparton zsákokba, műanyag edényekbe emberi kéz által kidobott állati tetemeket is találtunk. Bizonyára akik szemetelnek, vagy állati tetemeket hajítanak ki, azoknak sosem jut eszükbe, hogy mi is a természet része vagyunk, Hulladékgyűjtés Igmándi Hírnök 7 Molnár Melinda köszöntött előírásoknak megfelelően a jelzőrendszer tagjai: az egészségügyi szolgáltatást nyújtók (védőnők), személyes gondoskodást nyújtók (családsegítő), közoktatási intézmények (iskola, óvoda) gyermekvédelmi felelősei és a Komáromi Rendőrkapitányság képviselője. Ide kapcsolódó hír, hogy április 21-én került sor a Komárom-Bábolna Többcélú Kistérségi Társulás ülésére, melyen napirendi pontként szerepelt, a kistérség mikrotársulásaiban működő gyermekjóléti tevékenység. Ennek keretében megvitatásra és elfogadásra került Nagyigmánd és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatának beszámolója. Molnár Gábor s még egy kiadós jégeső, szélvihar, földrengés, vagy vulkánkitörés sem figyelmezteti őket, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a természet erőinek. Szembesülnünk kellet ezen a napon olyan dolgokkal is, melyre induláskor még nem is gondoltunk. A tanulók találtak egy iratokkal teli női táskát, melyről kiderült, hogy 1 hónapja tulajdonították el. Később egy családjával utazó idős úrhoz kellett segítséget hívnunk, mert rosszul lett. Ezek után két óra körül abban a reményben tértünk vissza az iskolába, hogy ezen a napon történt események a gyermekek számára tanulságként szolgáltak, s a jövőben felelősen tekintenek bolygónk jövőjére. Körmendi Beáta

8 8 Igmándi Hírnök május Óvodai hírek 15. Szent György napi vásár Március tavasz első hónapja, amely elérkeztével várva-várjuk a jó időt. Sajnos az idén Sándor, József, Benedek nem hozta el a meleget. Pedig mindannyian gyerek, felnőttek áhítoztunk a nap melegére, a madarak csicsergésére, a langyos tavaszi szellőre, a virágok, a tavasz illatára, amelyben a természettel együtt mi is felfrissülünk, feltöltődünk. Április bolondos - mondja a mondás. Így György nap felé mindannyian abba bíztunk, hogy nem tréfál meg bennünket szeszélyes időjárásával és jó időt hoz erre a napra nekünk. Igaz esőt nem adtak az égiek, de sajnos a nap sem bújt elő, így egész délelőtt fázott vásárló, eladó és az óvoda apraja- nagyja. A vásár előkészületei már hónapokkal ezelőtt elkezdődtek. A szülőkkel együtt hozzáláttunk a portékák készítésének, az óvó nénik összeállították a műsort a gyermekcsoportoknak, kidolgozták a felnőttek meseelőadását. Ebben az évben 15. alkalommal kerül megrendezésre óvodánkban a Szent György napi vásár, mely kezdeményezés a Fehérlófia csoportból indult el. Nagyon sok munka és tenni akarás van az eltelt évek mögött. Hiszen ahhoz, hogy ilyen sok éven át fennmaradjon a vásár, mindenkinek szívvel- lélekkel kellett érte tenni. A szülők, óvoda dolgozói, óvónők, dajkák, konyhai dolgozók, karbantartónk mindanynyian kitartóan dolgoztak, gyermekinkért, az óvodáért; hiszen látták, hogy hasznos dolgokra fordítjuk a befolyt összeget. A 15. vásár bevételét a játszóudvar parkosítására és szabadtéri játékok vásárlására szeretnénk fordítani. Az elmúlt évi bevételből elkészült, már csak kihelyezésre vár a térelválasztó kerítés, valamint a babaházat fejeztük be, amit ütésálló talajjal burkoltunk a gyerekek biztonsága érdekében. Az elmúlt idő alatt nagyon sok helyről hívtunk vendégeket, hogy megmutassuk óvodánkat és képet adjunk az itt folyó munkáról. A naszályi, tokodi, almásfizitői, kisbéri, bábolnai, ácsi, komáromi, komárnói, búcsi, tatabányai, etei, banai, szőnyi, mocsai óvodákból jártak nálunk vendégek. A 15. évfordulón a komáromi Tóparti óvodásokat hívtuk látogatóba, akik óvodánkban töltötték a délelőttöt, valamint Bábolnáról és Etéről jöttek hozzánk óvó nénik. A régebbi vásárainkban nálunk mutatkoztak be az etei néptáncos gyerekek, az Árgyélus néptánc együttes is több ízben szerepelt, a komáromi Kis Táltos óvodások az elmúlt évben jártak nálunk, a nagyigmándi zeneiskolások kamaracsoportja is színesítette előadásainkat. Műsorainkban a szülők is gyakran szerepet vállaltak. A 15 év alatt nagyon sok szép mesét dolgoztunk fel és játszottunk el. Saját időnket, fáradságunkat nem sajnáltuk, csak a gyerekekre gondoltunk, kíváncsi tekintetükre, az arcukon megjelenő mosolyra. Mindig tudtunk újítani a vásári portékák kínálatában és elmondhatom, hogy egyre színvonalasabb dolgokat találhattunk a termékek között, amiben a szülők is nagyon sokat segítettek. A 15. vásár portékáit a nyugdíjas klub tagjai által készített vásárfiák is gazdagították. Köszönöm nekik, hogy tevékenyen bekapcsolódtak az óvoda életébe, midig öröm számunkra, ha együtt lehetünk velük. A 15. vásározó programja a következezőképpen alakul: A kis bíró (Pőcze Lászlóné) kidobolta a vásárt. Ezt követően a Micimackó csoport műsorát láthatták, előadásuk címe: Bújj, bújj zöldág volt. Nagycsoportosaink szépen összeállított dalosjáték-fűzést mutattak be óvónőik Borsosné Vörös Gyöngyi és Habenichtné Juhász Mónika irányításával. Dajka nénijük Hajdu Antalné az előkészületekben segített. Őket követték a Katica csoportosok, akik A kis gömböc című mesét játszották el. A mese feldolgozói és a gyerekek felkészítői Oláh Józsefné és Bauerné Molnár Éva óvónők voltak, munkájukat dajka nénijük Láng Jánosné is segítette. A harmadik fellépő a Fehérlófia csoport volt, akiknek vásári műsorukban a törökök is megérkeztek. Óvónőik Pőcze Lászlóné, Baross Izabella, dajkájuk Toldiné Tű Annamária. Őket az óvó nénik előadása követte Benedek Elek: Kolontos Palkó című mesejátékát láthatta a közönség a mai napon. A gyerekek fülig érő szájjal nézték a bolondos Palkó (Szajkó Judit) és kedves szamara (Baross Izabella) hihetetlen történetét. A meseszereplői voltak még: Dr. Malomsokiné Varga Nóra, Oláh Józsefné, Szabó Tiborné, Habenichtné Juhász Mónika. A hangosításban és a zenék bejátszásában Adamek Andrea és Müller József segített. Majd táncházba hívtuk kedves vendégeinket a Kis Árgyélus Néptáncegyüttes közreműködésével. Öröm volt nézni a sok vidám és ügyes gyereket, felnőttet, akik Dr. Malomsokiné Varga Nóra irányításával felcsíki, moldvai, felvidéki játékokat és táncokat jártak. Majd egy kis meglepetést tartogattunk a mai napra. A 15 éves évforduló alkalmára születésnapi tortá- Fotók: BM és MZS val, tűzijátékkal készültünk, melyet a közös éneklés után felszeleteltük és szétosztottunk a gyerekek között. A tortát Kaufman Ferencné ajánlotta fel. Köszönjük szépen. Körülbelül 11 órakor kerül sor a tombolahúzásra, melyen sok értékes nyeremény talált gazdára. A főnyereményt, két tortát Tóthné Havasi Ildikó szülő készítette. Köszönjük neki. Ezúton szeretnénk megköszönni minden szülőnek, a falugondnokságnak, a Művelődési Ház dolgozóinak a munkáját az előkészületekben és a vásár lebonyolításában. Köszönöm az iskolások és tanáraik látogatását és vásárlását. Munkatársaimnak a kitartó munkát, a konyhai dolgozóknak a finomságokat. Támogatóink voltak: Pogrányi Zsolt dísznövénykertészete, Multi Grafi Kft., Szabó Zöldség-és gyümölcskereskedés, Vita sütőipari Kft., Illés és Fiai Pékség, Mónika Virágbolt, Marika Virág, Mátyási János, Czeglédi Ferencné, Kanfi Horváth Lajosné, Horváth Judit, Nagy Lajos, Bakos István, Fülöp Zsolt, Bognár Gábor, Dr. Füles Zoltán Köszönjük felajánlásaikat! Galgánné Varga Erzsébet óvodavezető

9 2010. május A gyökerek persze nem látszanak, de tudod, hogy azok tartják a fát. (Görög költő) A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe a húsvét, mely a pogány tavaszkezdő ünnepekből származik. Ilyenkor az egész falu népe körbejárja a földjeit, kitisztogatja a forrásokat. Húsvét hétfőn a legnépszerűbb húsvéti szokások: a locsolás, a hímes tojás ajándékozása. Mindegyik ősi termékenység varázslásra utal. A tojás eredetileg az újjászületést jelképezi. Óvodánk minden csoportjában készülődés előzte meg az ünnep eljövetelét. Az óvoda legkisebbjeinél a Süni csoportban játszóházat tartottak a húsvét előtti kedden, melyre sok szülő érkezett, néhányan elhozták még a nagyobb testvért is. Óvodánk a 15. Szent György-napi vásárt tartotta április 23-án. A Fehérlófia csoportból kezdeményezésemre 1996-ban indult útjára a vásárok sora. Fontosnak tartottam, hogy a gyermekkoromban sokszor hallott hagyomány ily módon is megőrződjék. A nagyigmándi asszonyok ugyanis a kisbéri Szent György-napi vásárkor vetették az uborkát, a babot, hogy sokan lássák, így gazdag termés legyen. Persze tudták, hogy az időjárás és a föld melegedése ekkor a legjobb ezeknek a magvaknak. Az állatok kihajtásának is Szent György hozta el az idejét, falunkban is e körül kezdték legelőre járatni a teheneket és disznókat, melyet a falu csordása és kondása őrzött. Hagyományaink megőrzésén túl az is motiváló erő volt, hogy az óvodás gyermekeknek élményt adjunk a régi vásárok hangulatát megidézve a portékákkal, vásári kikiáltókkal, élő népzenével, mesejátékkal, táncházzal. Múlt-hangulat-jövendő! Ez így együtt volt fontos. Ugyanis az óvodai Szent György-napi vásár jótékony céllal szerveződött, s azóta is Óvodai hírek Köszönet Szakmai értekezlet az óvodában 3. A gyerekek fejlődésének vizsgálata Az óvodába lépéstől kezdve nyomon követjük gyermekeink fejlődését. Évente két alkalommal félévkor, és év végén- sor kerül minden gyermek fejlődésvizsgálatára, melyekről írásos feljegyzéseket készítünk. Kollektívánk összeállított egy mérőlapokból álló gyűjteményt, ami kiterjed a gyerekek szociális fejlettségére: hogyan alakítja viszonyát kiscsoporttól kezdve a felnőttekkel, és társaival; menynyire elutasítók, kezdeményezők, vagy elfogadók; mennyire és hogyan kapcsolódnak be a játékokba, a mindennapi tevékenységekbe. Mindezek tükrözik érzelmi életüket: mennyire kiegyensúlyozottak, erőszakosak, vagy változó hangulatúak, netán zárkózottak. Mennyire önállóak, igénylik-e az állandó szemkontaktust, ellenőrzést. A gyűjtemény kiterjed a gyerekek értelmi fejlettségére, gondolkozására is: figyelmükre, hogy menynyire kitartó, változó, könnyen elterelhető-e; mennyire érti az utasításokat, magabiztosan válaszol vagy bizonytalan; emlékezete megbízható-e. Képet kapunk arról is, hogy a megoldásra váró feladatokat általában hogyan oldja meg: sok-kevés vagy változó hibával, milyen a munkatempója, menynyire vár segítséget, ill. önállóan dolgozik-e; mennyire képesek tárgyakat, fogalmakat csoportosítani, besorolni saját, ill. megadott tulajdonságok alapján; érzékelik-e az időbeli relációkat és milyen fokon: képi, esetleg már beszédszinten, vagy már képesek-e az ok-okozati viszonyok kifejezésére is? Vizsgálódunk annak tekintetében, hogy mennyire képesek konkrét (pl. állatok, növények, bútorok, testrészek, közl.eszk.), ill. fél absztrakt (színek, évszakok, ünnepek, sport, munka) gyűjtőfogalmakba sorolni; megfigyeljük a beszédritmust, a szókincs fejlődését; ill. hogy mennyire képes szövegvisszaadásra, lényegkiemelésre. A mérések a gyerekek mozgásfejlettségére is kiterjednek: a nagymozgásokra, ill. a finommotorikus mozgásokra, a mozgáskoordinációra, egyensúlyérzékelésre, a téri tájékozódásban elért változásokra; ill. az emberábrázolásban elért fejlettségre. Nagycsoportban félévkor még ennél is aprólékosabb vizsgálatot végzünk, hiszen nem kis felelősség eldönteni, ill. javaslatot tenni arra nézve, hogy vajon a gyerek menynyire lesz majd sikeres az iskolában, esetleg milyen részképességbeli hátrányok zavarhatják meg a tanulásban. Mindez kihat a későbbi tanuláshoz való viszonyára is. A vizsgálatok játékos feladatokon keresztül történnek -ügyelve a gyerekek terhelhetőségére-, hogy azok végrehajtásával könnyen és pontosan megismerhetők legyenek a részképességbeli fejlettségek Főként azoknál a gyerekeknél végezzük el, akiknél úgy ítéljük meg, hogy fejlesztőpedagógus segítségére szükség lesz a felzárkóztatásban. A vizsgált területek bizonyítottan az iskolai tanulás előfeltételei és az intelligenciáról is képet adnak. Néhány ezek közül: vizuális észlelést-ritmuskövetés:3-4 elemű sormintákkal; mennyire képesek adott szópárok hasonlóságát, ill. különbözőségét kifejezni, pl. vízszörp, asztal-szék; összefüggések felfogása: megkezdett mondatok befejeztetésével; nyelvi képességek vizsgálata: kifejezőkészség, beszédértés, mondatértés, szövegértés, beszédhang-fonémahallás, általános szókincs, stb.. Húsvétvárás az óvodában Több lehetőség közül választhattak a gyerekek, szülők a játszóházban. Különböző technikával lehetett tojást díszíteni. Többen ajtó és ablakdíszt ragasztottak. A szülők a nagyobb testvérekkel kínáló tálakat, virágcserepeket készítettek szalvéta technikával. A legkisebbek húsvéti kifestő lapok színezésével foglalták el magukat. Sokat beszélgettünk, jó hangulatban telt el a délután. A játszóház hangulatának fokozását a csütörtöki nap követte. A hagyományőrző munkacsoport tagjaival játékos délelőttöt szerveztünk a gyerekeknek. Állatsimogatónkban az idén a nyuszikákat lehetett megnézni és etetgetni. Köszönjük Molnár Beátának a nyuszikat, amellyel nagy mindig az óvodás gyermekek javát szolgálják a vásári bevételek, tehát a jövő nemzedékét. Kezdeményezésemet kemény munka követte, s az összefogás megteremtése. Négy munkatársam is akadt, aki a hármas célt megértve munkaidőt nem ismerve segített a szervezésben, szerepet vállalt a mesében, lelkesedésével az egész kollektívát elragadta és segített a szülők bevonásában, szponzorok keresésében. Köszönöm az értékteremtő segítő munkájukat, lelkesedésüket, és hogy csatlakoztak múltidéző, jövőt támogató ötletemhez. Köszönet jár óvodánk akkori és mostani dolgozóinak az áldozatos munkájukért. Köszönet illeti az akkori és mostani óvodavezető örömet szerzett óvodásainknak. A délelőtt folyamán többféle a húsvéthoz kapcsolódó játékot kínáltunk a gyereknek. Az egyik helyen sorverseny zajlott. A csapatoknak különféle feladataik voltak például, talicskába káposzta levelet, szállítottak ide-oda a gyerekek, répát hoztak és vittek, kanálba tojással egyensúlyoztak, és egy régi népi játék felelevenítéseként tojást gurítottak. Nagy vidámság és szurkolás volt a feladatok végrehajtása közben. A másik helyszínen, az óvoda udvarán aszfalt- rajzversenyben vehettek részt a gyerekek. Az ügyesebb kezű középső, és nagycsoportosok, nagyon szép munkákat készítettek, Igmándi Hírnök 9 pártfogolását, szervezését, a mindenkori segítő Szülőket, a fellépő gyermekeinket (az első vásárban fellépő Fehérlófia csoportosok közül sokan az érettségire készülnek már idén), az Önkormányzatunkat, a Művelődési Ház és a Falugondnokság dolgozóit, a Pápay József Általános Iskola Igazgatóját és tanárait, dolgozóit, a Nyugdíjas Klub tagjait, szponzorainkat, segítőinket, vásárlóinkat, résztvevőinket. Mint kezdeményező, köszönöm, hogy csatlakoztak múltidéző, jövőt támogató ötletemhez. Köszönöm, hogy áldozatos munkával, segítséggel, támogatással hozzájárultak vásáraink sikereihez, így közösen teremthettünk értéket óvodásainkért. Pőcze Lászlóné óvónő Az óvoda szakmai munkaközössége a környezet megismerésére nevelés és a matematika témakörében megtervezett egy egységes, minimum, mindenki számára elfogadható anyagot, amin belül szabadon mozoghat minden kolléga irányultságának megfelelően, ill. plusz ismeretek nyújtására is lehetősége van. Az anyagokhoz kapcsolódóan próbáltuk meghatározni a nagycsoport végére elérendő követelményszinteket is. Ezekhez kapcsolódóan elkészítettük a feladatgyűjteményeket is, melyek korosztályok szerint rendszeri a témaköröket. Az óvó nénik messzemenően figyelembe veszik a csoportjaikba járó gyerekek fejlettségi szintjét, és ha szükséges ennek megfelelően válogatják a lapokat. Próbálunk jól rögzített alapokat adni. Fontos a minél gyakoribb sikerélmény nyújtása, a dicséret. Itt az óvodában főként ez hajt, visz előre bennünket, és a gyerekeket is! A tavaszi óvodai szakmai értekezlet anyagával ismertettük meg az érdeklődőket a Igmándi Hírnök lapjaiba. Köszönjük érdeklődésüket! Szakmai munkaközösség nevében: Borsosné Vörös Gyöngyi óvónő színes rajzaikkal átvarázsolták a belső udvart. Az óvoda füves részén tojáskeresés volt a feladat, a gyerekek örömmel keresték a nagy fű között elveszett tojásokat. A járdán színes társasjáték várta a csoportokat, melyen a gyerekek nyuszinak öltözve ugráltak végig a megadott szabályok szerint. A játékból visszaérkezve a csoportokban húsvéti meglepetés csomag várta a gyerekeket. Hangulatosan telt el a húsvétvárás az óvodában. Sikerült minden kisgyermek arcára mosolyt fakasztani, örömet szerezni. A hagyományőrző munkacsoport

10 10 Igmándi Hírnök május Április 23-án került megrendezésre a IV. Pálóczi Horváth Ádám Szavalóverseny a Császári Református Templomban. Az egyházmegyei versenyen 6 résztvevő volt a nagyigmándi Pápay József Általános Iskola református hittanosai közül, többen dobogós helyet is értek el. A Református Énekkar évek óta, ápol egy komoly testvérkapcsolatot a felvidéki Simonyi gyülekezet Bárka kórusával. Az elmúlt esztendőben mi élvezhettük a Simonyi gyülekezet vendégszeretetét, ezúttal április között ők látogattak el hozzánk. Együttléteink célja egymás bátorítása, erősítése az éneklés szép szolgálatában, de testvéri összetartozásunk kifejezése is a határon túlra szakadt magyar testvéreinkkel, akik nemcsak énekükkel de jelenlétükkel is erősítettek bennünket április 11-én, amikor Magyarország az új kormányának megválasztása előtt állt. Hiszem, hogy ezek az együttlétek mindnyájunknak lelki megújulást, felüdülést nyújtanak, mert bár ugyanazt a nyelvet beszéljük, mégis, az ő lelkiségük és szellemiségük mássága mindig ösztönzőleg hat ránk. Tanulunk tőlük és reméljük ők is hasonlóan tőlünk. Erről az együtt Református hírek Résztvevőink: Andrej Renátó, Patonai Kevin (3. hely), Pék Viktória, Sárközi Stella, Pirik Martina (3. hely) és Pintér Bence (1. hely) voltak. Köszönjük a részvételt és gratulálunk a helyezetteinknek. Külön köszönet Körmendi Beátának a felkészítésben való segítségért. Együtt énekeltünk! Dotis Alapítvány évi közhasznúsági jelentése Számviteli beszámoló: A Dotis Alapítvány egyszeres könyvvitelt vezető, kiemelkedően közhasznú besorolású alapítvány. A Számviteli tv. szerint egyéb szervezet. Vállalkozási tevékenységet nem folytat. Összes árbevétele 50 millió Ft alatt van. A 224/2000.(XII.19.).számú kormányrendelet szerint előírt mérlegből és eredmény levezetésből álló 2009.évi számviteli beszámolót lásd az 1. sz. táblázatban. A költségvetési támogatás felhasználása: A Dotis Alapítvány költségvetési támogatásként a személyi jövedelemadó 1 %-ból a részére töltött áldott hétvégéről szeretnék röviden beszámolni, egy pár gondolatot megosztani a kedves olvasóval. Pénteken 12 óra tájban már izgatottan vártuk, hogy mikor tűnik fel a kis busz a Szikszai utcában. Lassan megnyugodni látszott az asszonycsapat, hiszen nem kis készülődés, szervezés, munka és aggodalom előzte meg a vendéglátást. Érkezésük után a vendégeket ki-ki a maga házában látta el ebéddel, mindenféle finomsággal. Délután újra találkoztunk, mert együttlétünk egyik legfontosabb eseményére gyakoroltunk, a közös hangversenyre, amely 18 órakor kezdődött templomunkban. Hálásak vagyunk azért, hogy olyan szép számban összegyűlt a falu közössége bennünket meghallgatni. Reméljük mindnyájuk átutalt összeggel gazdálkodott. A 2007.évben APEH által átutalt Ft, valamint évben átutalt Ft felhasználása 2009.év folyamán ösztöndíj kifizetésre, felhasználásra került. A 2009.évben átutalt SZJA 1 % felhasználása évre húzódik át. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás: Indul tőke: Ft, Tőkeváltozás: Ft évi záróvagyon: Ft. Cél szerinti juttatások: Nevelés, oktatás, képességfejlesztés. A közhasznú szervezet vezető tisztségviselőinek nyújtott juttatások mértéke, illetve összege: Május 16-án kerül sor hagyományaink szerint a konfirmációra. Ha Isten engedi, ebben az évben 11 fiatal tesz fogadalmat református hite mellett. Alkalmainkra szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt. Sugár Tamás örömére szolgált a gyönyörű ének, az együttlét áhítata. Közös vacsorára a vendégekkel, a művelődési házban került sor, ahol tovább folytatódott a beszélgetés és az ének. Szombaton egy közös, egész napos kirándulásra indultunk. Együtt sétáltunk a Budai várban és csodáltuk a gyönyörű kilátást a fővárosra, innen indultunk tovább a Hősök terére, ahol egy zöld részen megálltunk falatozni, beszélgetni. A kirándulás egyik megható élménye volt az operaházi látogatás, ahol az idegenvezetés után együtt elénekelhettük Verdi operájából a rabszolgák kórusának dalát. Az előadásteremben elhallgattak a külföldi csoportok, vakuk villantak és többen is bekapcsolódtak énekünkbe. Innen Tata fele vezetett utunk. Körbe néztünk a tóparton és a vár környékén, majd a kirándulás végén a Hotel Étteremben egy nagyon A Dotis Alapítvány tisztségviselői közül senki sem részesült juttatásban. A közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló Az Alapítvány az adományokból, az Alapítvány részére felajánlott személyi jövedelemadó 1 %-ból származó bevételekből gazdálkodott. Ezen közhasznúsági jelentésbe bárki betekinthet, illetőleg saját költségére abból másolatot készíthet. Számviteli beszámoló, a vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás: Bevételek: Alapítványi bevétel Ft SZJA 1% Ft finom háromfogásos vacsorát szolgáltak fel nekünk. Együttlétünk vasárnap az istentiszteleten való részvétellel kezdődött. Igét hirdetett a vendégkórus vezetője Milen Zsóka Nagytiszteletű Asszony, ezután közös ebédre a művelődési háznál gyűltünk újra öszsze. Ebéd után Bajcsai Miklós, az intézmény vezetője mutatta be az épületet, és az intézmény szerteágazó kulturális életét. Az érzékeny búcsúra aztán később került sor, a délután folyamán. Szeretném mindenkinek a segítségét megköszönni, aki valamilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy vendégeink jól érezzék magukat közöttünk, hiszen segítség, támogatás nélkül, nem valósulhatott volna meg ez a szép találkozás. Az Úr áldása kísérje mindnyájunk életét. Sugárné Damó Márta Kamat Összesen: Kiadások: Ösztöndíj Bank költség Összesen: Vagyon alakulása: Induló tőke: Vagyon változás 446 Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Vagyon én: Ft Vagyon összetétele: Bank számlán: Ft Tata, 2010.április 14. Babernitsné Dr. Kovács Ella kuratóriumi elnök

11 2010. május Punkrock buli a művelődési házban Ha itt a tavasz, zenélnek fiataljaink a művelődési házban. Április közepén adott helyet kulturális intézményünk az év első rockbulijának. Az eseményt a művelődési házzal közösen a helyi Pihent Elme és Detoxikáló zenekarok szervezték. Az alábbiakban az együttesek gondolatait olvashatják: Mindenek előtt köszönjük az egybegyűlteknek a részvételt, a támogatóknak-segítőknek is és persze a zenekaroknak is, hogy létrejöhetett ez a buli. Az ilyen koncertek ahol ezek a zenekarok szerepelnek elég jó hangulatban telnek, főleg ha együtt is játszanak, ez már a pakolásnál, készülődésnél is észrevehető, hát még a koncertek alatt illetve közben Örültünk, hogy újra hazai pályán játszhattunk. A kis létszámú közönségnek tetszetősnek bizonyultak a produkciók, aminek szintén örvendezhettek mind a zenekarok mind a szórakozni vágyók. Terveink között szerepel, hogy minél több embert megmozgassunk, feldobjuk a hazai szórakozási lehetőségeket és rendszeresítsük kicsit a rock n roll bulikat igmándon a DJ Disco partyk mellett. Továbbá hamarosan elkészül a Detoxikáló zenekar lemeze, amit szintén szeretnénk itt bemutatni és lemezeket osztogatni. Köszönjük mindenkinek a segítséget és a részvételt Üdvözlettel a viszontlátásig: Detoxikáló, Pihent Elme Noise+, Vesztegzár zenekarok Igmándi Hírnök 11 Noise+ Fotók: BM és MZS A komáromi Csokonai Művelődési Központ és a Komárom-Bábolna Többcélú Kistérségi Társulás konzorciumi partnerként csatlakozott a Tudással a kulturális értékekért intergenerációs, határon átnyúló csereprogramok elnevezésű projekthez, amelyet a Budapesti Művelődési Központ a Magyarország- Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében indított. A projekt részeként szeniorok belépő és alapszintű internethasz nálati work shop jai nak fejlesztése és lebonyolítása, gyer mekek internet biztonsági workshopjainak fejlesztése és lebonyolítása valósult meg eddig, illetve a workshop- Detoxikáló Nagyigmándon jártak a haverok sorozatok megvalósulása után a két célcsoport közös csereprogramok keretében fedezhetik fel a határon túli területek kulturális értékeit közösen, digitalizálják, majd publikálják az interneten. Jelenleg ezek a csereprogramok zajlanak. Egy ilyen csere keretében látogattak el a Komárom-Bábolnai kistérségbe a budapesti gyerekek, akikhez csatlakoztak azok a lurkók, akik a komáromi Hálóra haver workshopon vettek részt. Így egy nagy csapat indult felfedező túrára a tavaszi szünetben, húsvét előtt a kistérségben, akik betértek Csémre, Kisigmándra, meglátogatták Nagyigmándot, a bábolnai arborétumot, ezt követően pedig részt vettek Ácson a város húsvéti rendezvényén. Településünkön Balogh Attila képviselő fogadta a vendégeket, a Hősök terén, ahol mesélt a település történetéről, nevezetességeiről. A gyerekek tágra nyílt fülekkel hallgatták a keserűvíz történetét, vagy éppen Pápay József nyelvészprofesszor munkásságát, és különösen örültek Pihent Elme Fotók: BA a hűsítő szökőkútnak a nagy melegben. Nagyigmándot elhagyva folytatták útjukat Kiss Gábor, a Budapesti Művelődési Központ projektmenedzsere, valamint Gábor Klára kistérségi közművelődési referens vezetésével. A következő állomás a bábolnai arborétum volt, ahol a húsvéti játszóház mellett megismerkedhettek a park értékeivel, növényeivel, állataival, illetve megörökíthették Bábolna egyéb nevezetességeit is. Innen Ácsra sietett a kisbusz, ahol Németh Gyula, az ácsi Bartók Béla Művelődési Ház igazgatója fogadta a haverok Vesztegzár Elérhetőségeink: - myvip detoxikalo csapatát és vezette körbe a település fontosabb állomásain. A kimerítő séta után jöhetett egy kis szórakozás, hiszen éppen a városi húsvét kellős közepébe csöppentek a gyerekek, volt mit látni, kipróbálni, sőt nagy keletje volt a hírös nagyigmándi sajtnak is, amit sors fura fintorának köszönhetően, éppen Ácson kóstolhattak meg kirándulók. Kimerülten és fáradtan indultak vissza Észak-komáromi szállásukra, hogy másnap felvidéki testvértelepülésünkre, Naszvadra látogassanak el, valamint Izsa nevezetességeit is feltérképezzék. -bm-

12 12 Igmándi Hírnök május Kisbábolna Lovas Klub Programtervezet 2010 Május 22. Komárom-Esztergom megyei díjugrató bajnokság, forduló Május 29. Nyitott lovarda program keretében szervezett térítés mentes lovas nap Június 6. Hat megye Két régió és Wintermühle Kupa díjlovas verseny, forduló Június 19. Komárom-Esztergom megyei díjugrató bajnokság, forduló Június július 3-ig Pettkó-Szandtner Lovasiskola által szervezett nyári tábor, edzőtábor helyszín Július 5 július 10-ig Pettkó-Szandtner Lovasiskola által szervezett nyári tábor, edzőtábor helyszín Július 26 július 30-ig Nyári gyermek lovastábor Augusztus 9 augusztus 13-ig Nyári gyermek lovastábor Október 2-3 Komárom-Esztergom megyei díjugrató bajnokság, döntő December 23. Lovas Mikulás jelmezverseny gyermek és felnőtt kategóriában December 30. Házi óév búcsúztató verseny és másnap tereplovaglás Vízi túra Kalandozás a Szigetköz varázslatos vízi világában Mindenki gazdag élményekkel gyarapodva ismerheti meg hazánk legváltozatosabb vízi paradicsomát. Páratlan élményt nyújtanak a zátonyok, szigetek között szerteágazó tiszta vízfolyások és a zuhatagok. Ez a kalandozás a régi Duna-meder és a Szigetköz lakott területének határát jelentő nagy árvízvédelmi töltés között elterülő szigetek vadregényes világában zajlik. Kezdőknek is ajánlott túra. A biztonságot a kényelmes, négyüléses túrakenuk, a mentőmellények és a tapasztalt túravezetés garantálja. Időpont: Program: Hétfő: Találkozás Rajkán délelőtt körül a Vígh-zsilipnél. Evezés Halásziba. Délután fürdés, napozás Kedd: Reggeli után sátorbontás, majd evezés Kimlére. Délután vízi vetélkedő, ugrálás a vízbe, foci,stb. Szerda: Evezés Mecsérre. Délután labdajátékok. Csütörtök: Hajózás Dunaszegre. Délután vízi vetélkedő, este tábortűz. Péntek: Hajózás Győrbe, délután kikötés az Arany-parton, majd utazás haza. Sátorról, hálózsákról, utazásról egyénileg kell gondoskodni! Fontos feltétel legalább az alapfokú úszástudás (kb. 100 méter folyamatos) A túra ára, amely magában foglalja a kenuk bérleti díját és szállítását, lapátok, mentőmellények díját, a csomagszállítást a kiindulási állomástól a célállomásig, illetve táborhelyek között, a túravezetést, étkezést, előadások díját: minimum 15 fizető esetén öt napra: ,-Ft. A részvételi díj két részletben fizethető. Első részlet: május 15-ig: 8500,-Ft Második részlet: 2010.június 15-ig: 8000,-Ft. Várjuk családok, baráti társaságok jelentkezését is! Jelentkezni május 15-ig lehet az első részlet befizetésével az iskolai könyvtárban. Csonka Edit és Róth Csaba - szervezők (A tavalyi vízi túra képei megtekinthetők a hu/rocsab linken.)

13 2010. május Értesítjük Önöket, hogy a falugazdász fogadóórák a területalapú támogatás ideje alatt (április 8 május 17.) szünetelnek. Őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés a kisbéri városházán Tisztelt Őstermelők! található körzetközponti irodában lehetséges (hétfő-csütörtök 8-16ig és pénteken 8-12-ig). További lehetőségük van keddenként Kisigmándon ig és Tárkányon csütörtökön- Közérdekű telefonszámok Polgármesteri hivatal: Tel.: 34/ , Kossuth L. u. 2. I. sz. háziorvosi szolgálat: Dr. Bulhardt István Tel.: 34/ II. sz. háziorvosi szolgálat: Dr. Horváth Györgyike Tel.: 34/ Orvosi Ügyelet: Hétköznapokon délután 16 órától másnap reggel 8 óráig, valamint hétvégi, munkaszüneti, illetve ünnepnapokon reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig a komáromi Kistérségi Központ háziorvosi ügyelet látja el ügyeleti időben a nagyigmándi betegeket is. Az ügyelet címe: Komárom, Széchenyi u. 3. (A kórházzal szemben) Tel.: 34/ Fogszakorvosi szolgálat: Dr. Győry Magdolna - Telefon: 34/ Rendelési idő: hétfő 8-11-ig, csütörtök: ig. Mentők: 104, Tűzoltók: 105, ill. 34/ , Rendőrség: 107; A Komáromi Rendőrkapitányság telefonszáma: 34/ ; Nagyigmándi Polgárőrség: ifj. Bedecs János elnök, Tel.: 30/ ként ig az őstermelő igazolványokkal kapcsolatos ügyeiket intézni, ahol Fábiánné Szabó Irén tart fogadóórát. Körzetközpont elérhetősége: 06-34/ Igmándi Hírnök 13 Május 17-e után a fogadóórák a megszokott időben és helyen (csütörtök , nagyigmándi polgármesteri hivatal kis tárgyalóterem) folytatódnak. Komárom-Esztergom megyei MgSzH Kisbéri körzet Takarmány, Szén, Tűzifa Ízelítő árainkból: Broiler indító táp: Broiler nevelő táp: Kacsa nevelő táp: Pulyka nevelő táp: Tojó táp: BF-20 malac táp: 2240 Ft/20 kg 2080 Ft/20 kg 2560 Ft/25 kg 2300 Ft/25 kg 2120 Ft/20 kg 2890 Ft/25 kg stb. Ne várja meg az áremelést, kiváló minőségű Ledvicei diószén: 3850/q. Akác tűzifa kuglizva: 2400 Ft/q PB Gáz: 3900 Ft/db, INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS! Piramis Bt. tűzéptelepe, Búzavirág u. 1. Telefon: , ill ; Alapítva: 1990.

14 14 Igmándi Hírnök május Négy forduló telt el a megyei kézilabda bajnokság tavaszi idényéből, s örömmel mondhatjuk, férfi kézilabda csapatunk vezeti a tabellát. A négy csapatos bajnokság március végén rajtolt, amikor is elsőként Lábatlanra utazott csapatunk március 27., Lábatlan Lábatlan ESE Nagyigmánd KSK 22:31 (13:16) NKSK csapata: Bajcsai Miklós (kapus), Juhász Gergely 10 gól, Kővári Viktor, Mikle Csaba 1, Olajos Péter 4, Strublik Ferenc 1, Szakács Péter 6, Szakács Tibor, Szűcs Gábor 4, Vizeli Csaba 5. Edző: Becker Balázs A szabadtéri mérkőzésen a házigazdák kezdtek jobban, számunkra az aszfaltpálya nem kedvezett. A 21. percben még a hazaiaknál volt az előny (11:9), ekkor, egy időkérést követően, öt percig nem kaptunk gólt, viszont ötöt lőttünk, így az első félidő végére átvettük a vezetést. Ezután már tartani, sőt növelni tudtuk előnyünket, s nem engedtünk ki, így a végeredmény 31:22 javunkra április 11., Komárom Nagyigmánd KSK Baj KSE 26:16 (12:8) NKSK csapata: Bajcsai M., Piskovszky Tamás (kapusok), Büki Zsolt 2 gól, Juhász G. 4, A futószezont nyitó jeles esemény a Vivicitta futóverseny, amelyre idén tavasszal is sor került a fővárosban. Az idén huszonötödik alkalommal megrendezett városvédő tömegfutó esemény nagyigmándi vonatkozással is bírt. Mészáros Dénes, falunk szülötte, nyugalmazott rendőrként él a fővárosban és a futás az egyik szenvedélye. 27 éve űzi rendszeresen e sportot, s már több mint km-t tett meg futva. Erről a teljesítményről pontos naplót vezet, s ebben a Továbbra is az élen kézilabdázóink A Dorog az igazi rivális Kővári V., Maszlavér Stefán 3, Mikle Cs., Olajos P., Strublik F., Szakács T. 6, Szűcs G. 3, Vizeli Cs. 8. Edző: Becker Balázs A Baj ellen kötelező győzelmet kellett hoznia a csapatnak húsvét után. A játékot nem igazán gyorsító ellenfél és jól teljesítő kapusuk nehezítette dolgunkat. Az első félidő második felétől azonban nem hagytunk esélyt a vendégeknek, s magabiztos győzelmet arattunk április 18., Dorog Dorog ESE Nagyigmánd KSK 39:32 (17:18) NKSK csapata: Bajcsai M., Pintér Máté (kapusok), Juhász G. 4 gól, Kővári V., Maszlavér S. 1, Mikle Cs., Olajos P., Strublik F., Szakács T. 11, Szűcs G. 5, Vizeli Cs. 11. Edző: Becker Balázs A harmadik fordulóban a Dorog otthonába látogattunk, ahol már ősszel sikerült egyszer nyernünk. Ez a csapat az, amely igazából fel tudja venni a versenyt a Nagyigmánddal a megyei első helyért. A mérkőzés első félideje változatosan alakult. A játékrész során hol több, hol kevesebb góllal vezetett csapatunk, majd a végén egy gólos előnnyel fordultunk. A második félidő elején az ellenfél átvette a vezetést, s mi nem igazán tudtunk megújulni. Két kulcsfontosságú játékosunk hiányát nem tudtuk pótolni, így a hazai gárda kifullasztott, s védekezésünk sem volt megfelelő, így vereséggel jöttünk haza. Ezzel az eredménnyel egy pontra olvadt az előnyünk a tabella elején, amit akkor tudunk növelni, ha a Doroggal szemben nyerjük a következő mérkőzéseket április 25., Ács Nagyigmánd KSK Lábatlan ESE 31:24 (13:14) NKSK csapata: Bajcsai M., Pintér M. (kapusok), Büki Zs. Mészáros Dénes újból futott a Vivicittán naplóban kapott helyet a 25. Vivicitta is. Mészáros Dénes azon kevesek közé tartozik, aki mind a huszonöt alkalommal részt vett a szezonnyitó városvédő futóversenyen ott volt 1986-os első kétezer futó között Új tórekord Nagyigmándon Petrics László nagyigmándi horgász 26-án, hétfő hajnalban piócával vadászott harcsára a Nagyigmándi Horgászegyesület taván, ám akkor még nem sejtette, hogy a tó eddig kifogott egyik legnagyobb ragadozóját sikerül becserkésznie. 5 gól, Juhász G. 7, Kővári V., Maszlavér S. 2, Mikle Cs. 1, Olajos P. 1, Strublik F., Szakács P. 10, Szakács T. 3, Szűcs G. 1, Vizeli Cs. 1. Edző: Becker Balázs A negyedik fordulóban a Lábatlan látogatott hozzánk. Az ácsi mérkőzésen nehezen pörgött fel a csapat a lassabb tempót diktáló lábatlaniakkal szemben, s az első félidő utolsó öt percének góltalansága miatt hátrányba kerültünk a szünetre. Becker edző a szünetben nem dicsérte meg a csapatot, s a második játékrészben látszott, hogy sikerült rendet tennie a fejekben. 17:17 után átvettük a vezetést és nem hagytunk esélyt az ellenfélnek, a második félidő teljesítménye alapján megérdemelten nyertünk. és az idei tizenkettőezer között is. S emellett az is említésre méltó, hogy az idei 12 kilométeres távot 65 perc alatt teljesítette. Gratulálunk neki, s további eredményes sportolást kívánunk! Forrás: A harcsa 35 kilót nyomott a mérlegen és hossza meghaladta kifogója magasságát is. Gratulálunk, további sikeres horgászatot kívánunk, és természetesen várjuk a helyi horgászok nagy fogásairól szóló híreket! - etele - Fotó: BA

15 2010. május Hímzés-kiállítás a művelődési házban Soós László szavalt A helyi szokásainknak megfelelően május 1-jén délután nyílt meg a művelődési ház kézimunka szakkörének éves rendes kiállítása. Bajcsai Miklós köszöntötte a megjelenteket az eseményen. Az ünnepi alkalommal Soós László szavalatát hallgathatták meg a vendégek, aki Tóth Árpád Hímzés című versét adta elő. Ezt követően Dr. Márkus Jánosné szakkörvezető ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a kiállított munkákat. Azt is elmondta, hogy az idei esztendőben a 2009-ban megismert palócföldi Rimóc népi hímzéseit mutatják be újdonságként a szakkörtagok. A kiállítás vendégei szép számban elkészült rimóci munkát csodálhattak meg. Persze emellett a régebben elsajátított motívumok is bemutattattak a több mint egyszáz munkát tartalmazó tárlaton. Érdekességképpen megemlíthető, hogy a kevésbé ismert Békés megyei Tótkomlós szűrhímzését is láthatták az érdeklődők egy bemutatott munkán. S emellett fehér és színes hímzések, úri, kalocsai, és más tájegységek motívumai, s ünnepeinkhez kapcsolódó (húsvét, karácsony) munkák is bemutatásra kerültek, valamint több gobelin-hímzést is megtekinthettek a vendégek. Az eseményre meghívást kapott a komáromi Ivosevics Iljáné, aki az elmúlt évben, hímző asszonyaink munkáját segítendő, több szakmai folyóiratot és könyvet Fotók: BM Ivasevics Iljáné képünkön a bal oldalon Igmándi Hírnök 15 adományozott könyvtárunknak és a szakkörnek. Ezúton is köszönetünket fejezzük ki Mészáros Miklós vállalkozónak, aki támogatta a rendezvény megvalósítását. -bm- KLAPKA Rockmusical a szabadtéri színpadon július 9-én órától! Jegyek június elsejétől válthatók a művelődési házban és a könyvtárban. Info: muvhaz.nagyigmand@gmail.com A Kistérségi Kultúrális Kerekasztal folyamatos munkájával segíti a térségben élők művelődését. Képünk a komáromi ülésükön készült. Képes beszámolók Megáradt a Concó, de nem mindenkit ijesztett meg. A Mikle fivérek kihasználták a nagy vízállást, a Bablevesig és vissza kenuztak a patakon. Fotók: BA Fotók: BA

16 Az elmúlt egy hónap képekben Fotó: MZS Fotó: BM A Kistérségi kiállítás vendégei a művelődési házban Iskolásaink meglocsolták a Nyugdíjas Klub tagjait Húsvét alkalmából Fotó: BA Bábelőadás a művelődési házban Fotó: BM Szent György napi vásár az óvodában Föld napi vetélkedőn Iskolásaink hulladékot gyűjtöttek a Föld napján Fotó: BM Játszótér átadás a lakótelepen Fotó: BM Fotó: BM Fotó: BM Dr. Márkus Jánosné szakkörvezető nyitotta meg a hímzéskiállítást

Nagyigmánd Nagyközség Képviselő-testületének 2007. évi M U N K A T E R V E

Nagyigmánd Nagyközség Képviselő-testületének 2007. évi M U N K A T E R V E Nagyigmánd Nagyközség Képviselő-testületének 2007. évi M U N K A T E R V E Január 31. Február 14. 1. Tájékoztató a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és a két ülés között 2. Önkormányzat 2007.

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA,

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA, Felhívás! A Derecske Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár 2011. december 21-2012. január 2-ig zárva tart. Nyitás 2012. január 3-án. Derecske Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és partnerét

Részletesebben

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Helyszín: Nick Ideje: 2014. szeptember 20. 10.00 óra Szeptember 20-án ismét egy kedves meghívásnak

Részletesebben

NYÁRI KALENDÁRIUM. Így fedezzük fel a világot! Gyermekhét

NYÁRI KALENDÁRIUM. Így fedezzük fel a világot! Gyermekhét Június 01. hétfő NYÁRI KALENDÁRIUM Így fedezzük fel a világot! Gyermekhét Kalandozások Napja Lovas kocsikázás településeink utcáin Június 02. kedd Tűzoltók, Rendőrök Napja 10. 00 11. 00 Ismerkedés a tűzoltók,

Részletesebben

A 2016/2017. nevelési év ÓVODAI RENDJE. KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4. OM azonosító:

A 2016/2017. nevelési év ÓVODAI RENDJE. KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4. OM azonosító: A 2016/2017. nevelési év ÓVODAI RENDJE KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4. OM azonosító: 029 524 1 A nevelési- oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló

Részletesebben

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember

Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Kőtelek Önkormányzat lapja 2015/09. Szeptember Tisztelt Kőteleki Lakosok! Az augusztus 20-i hétvégén sikeresen megrendezésre kerültek a falunapi programjaink. Rendezvényünk kiemelt eseménye volt a testvér

Részletesebben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben 2011-ben is bekerült az Igali Gyógyfürdő nyári rendezvénysorozatába a már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülő és töretlen sikernek örvendő gyermeknap,

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2010.

Közhasznúsági jelentés 2010. Adószám: 18930191-1-19 Bejegyző szerv: VESZPRÉM MEGYEI BÍRÓSÁG Regisztrációs szám: PK. 60 010/2000 EGYÜTT A KÖNYVTÁRÉRT ALAPÍTVÁNY 8420 Zirc, JÓZSEF A. utca 1 2010. Fordulónap: 2010. december 31. Beszámolási

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben Hitéleti alkalmaink a 2017-2018-as tanévben Intézményünk vezérigéje a 2017-2018-as tanévben: "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10)

Részletesebben

Derecskei Zenei Esték

Derecskei Zenei Esték MÁJUS 1. (szombat) 10.00 óra Majális Helyszín: Sárostói Sportpálya Az idén elõször lehetõség lesz támogatói jegy vásárlására is, mellyel a rendezvényt támogathatják. Az támogatói jegy ára 550 Ft. Egy támogatói

Részletesebben

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN JANUÁR 9. Január 9-én a Vörösmarty Mihály Tagintézmény 3.a, 4.a és 5.b osztályos tanulói közös tanulmányi kiránduláson vettek részt. Szentesre látogattak el január 9-én egy országos rendezvényre. A projekt

Részletesebben

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév Mottó: Ez az én sulim, legyen a tied is! Jól érzed majd magad, mert itt jó a hangulat, sok barátom van, érdekes programok várnak bennünket. KUKUCSKÁLÓ PROGRAM Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

SOMORJAI TAGÓVODA MUNKATERVE. Az intézmény neve: Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Somorjai Tagóvoda Intézmény címe: 9242 Jánossomorja, Kossuth u. 12.

SOMORJAI TAGÓVODA MUNKATERVE. Az intézmény neve: Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Somorjai Tagóvoda Intézmény címe: 9242 Jánossomorja, Kossuth u. 12. SOMORJAI TAGÓVODA MUNKATERVE Az intézmény neve: Jánossomorjai Aranykapu Óvoda Intézmény címe: 9242 Jánossomorja, Kossuth u. 12. A feladatok ellátásában közreműködők: Csoport neve, összetétele életkor szerint

Részletesebben

A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE A tanév rendje: A 2018/19-ES TANÉV FELADATTERVE A 2018/2019. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2018. szeptember 3. (hétfő), az utolsó tanítási napja 2019. június 14. (péntek). Az őszi szünet előtti

Részletesebben

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG 2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG JANUÁR Település Időpont Rendezvény Zalalövő Január 15. Informatikai és családi nap Nagylengyel Január 22. Asztalitenisz bajnokság Nagylengyel Január

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Készítette: Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok, zöldnapok,

Részletesebben

Éves beszámoló a TÁMOP A-12/ számú projekthez kapcsolódóan

Éves beszámoló a TÁMOP A-12/ számú projekthez kapcsolódóan Éves beszámoló a TÁMOP-3.3.14A-12/1-2013-102 számú projekthez kapcsolódóan A Jászsági Napsugár Waldorf Óvodáért és Iskoláért Egyesület és a Bíborka Alapfokú Művészeti Iskola a Testvériskolai kapcsolatok

Részletesebben

MONOR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK I. FÉLÉVI MUNKATERVE

MONOR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK I. FÉLÉVI MUNKATERVE MONOR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2016. I. FÉLÉVI MUNKATERVE A Képviselő-testület - Monor Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról 27/2014. (X. 27.) önkormányzati rendelete

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: kultura.derekegyhaz@gmail.com Telefon: 06 20/258-55-11 december 14. (péntek) 18:00 Derekegyházi Horgász Egyesület taggyűlése Könyvtár TOP lista - november 1. Kristin Cashore:

Részletesebben

Pásztó Város Óvodájának Ünnepi és Munka Naptára 2014/2015. nevelési évben jó. Időpont Rendezvény, tevékenység Óvodák Felelősök

Pásztó Város Óvodájának Ünnepi és Munka Naptára 2014/2015. nevelési évben jó. Időpont Rendezvény, tevékenység Óvodák Felelősök Pásztó Város Óvodájának Ünnepi és Munka Naptára 2014/2015. nevelési évben jó Időpont Rendezvény, tevékenység Óvodák Felelősök augusztus 2014. 08.26, 08.28. Szülőértekezletek új óvodások szülei részére

Részletesebben

Szivárvány Óvoda Toldi Tagóvodája

Szivárvány Óvoda Toldi Tagóvodája Szivárvány Óvoda Toldi Tagóvodája 2007-2008-as nevelési év értékelése Készítette: Ceglédiné Csősz Erzsébet Tagintézmény vezető 1 Gyermeklétszám: 2007. évi statisztika szerint: 21 fő, köztük: 10 fiú, 11

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2012

Közhasznúsági jelentés 2012 Készült: Debrecen, 2012.01.30-án. Közhasznúsági jelentés 2012 KOSSUTH ÁLTALÁNOS NYELVI ALAPÍTVÁNY 4024 Debrecen, Kossuth u. 33 A Kossuth Általános Nyelvi Alapítvány (4024 Debrecen, Kossuth u. 33.) 1991.

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista Szervezeti adatok Intézmény megnevezése, címe Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda Általános Iskola és Gimnázium Intézmény OM azonosítója 027743 Óvoda elérhetőségei Telefon:06 78462

Részletesebben

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptárja

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A MESEKERT ELNEVEZÉSŰ, ÓVODÁSOKNAK MEGHIRDETETT VERSENYRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ A MESEKERT ELNEVEZÉSŰ, ÓVODÁSOKNAK MEGHIRDETETT VERSENYRŐL ÖSSZEFOGLALÓ A MESEKERT ELNEVEZÉSŰ, ÓVODÁSOKNAK MEGHIRDETETT VERSENYRŐL A verseny megrendezésének időpontja: 2019. január 22. rendező intézményének neve: Rózsai Tivadar Református Általános Iskola és Óvoda

Részletesebben

Nyitott Vilá g Iskolá Alápí tvá ny

Nyitott Vilá g Iskolá Alápí tvá ny Nyitott Vilá g Iskolá Alápí tvá ny EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ 2014 Tartalom BEVEZETÉS... 2 1.1 Az 1%-os kampány és eredménye... 3 1.2 Rendezvények 2014-ben... 3 2. Az Alapítvány működési feltételei

Részletesebben

TÉL-FÉNY 2011. 2011. március. szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot kapott képet most

TÉL-FÉNY 2011. 2011. március. szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot kapott képet most 2011. március 3 TÉL-FÉNY 2011. XI. alkalommal megrendezett fotókiállításon Afrikától Furugyon át Új-Zélandig láthattunk fényképeket a tárlaton. Először lehetett szavazni a képekre és a legtöbb szavazatot

Részletesebben

A 2014/2015. nevelési év ÓVODAI RENDJE. KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4.

A 2014/2015. nevelési év ÓVODAI RENDJE. KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4. A 2014/2015. nevelési év ÓVODAI RENDJE KÁROLY ÓVODA 6630 Mindszent, Szabadság tér 4. A nevelési- oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.)

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS. 2013. évről. Gyermekeink a jövő Alapítvány 7530 Kadarkút, Fő u.1.

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS. 2013. évről. Gyermekeink a jövő Alapítvány 7530 Kadarkút, Fő u.1. KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2013. évről Gyermekeink a jövő Alapítvány 7530 Kadarkút, Fő u.1. Tartalmi beszámoló a Gyermekeink a jövő Alapítvány 2013. évi működéséről A Gyermekeink a jövő Alapítvány 2013-ban

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR A pályázat megvalósult: támogatásával.

BESZÁMOLÓ. Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR A pályázat megvalósult: támogatásával. BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR-2018-0252 A pályázat megvalósult: támogatásával. A dr.barsi Ernő Népdalkör és Citeraegyüttes a pályázaton elnyert támogatást a szerződésben foglaltak szerint

Részletesebben

Képek a Gondozási Központ életéből

Képek a Gondozási Központ életéből 2010. május 5 Képek a Gondozási Központ életéből Várják az ebédet! Mini ló - mini lovas A gyerekek táncoltak az időseknek A Népdalkör Anyák Napi műsora MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívjuk Önt 2010. május 30-án

Részletesebben

Tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk

Tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk Tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk Intézményünk, az Arany János Református Általános Iskola és Óvoda augusztus 30- án, vasárnap délelőtt 10 órai kezdettel, ünnepi istentisztelet keretében nyitotta meg

Részletesebben

VEGYESCIKK KEReSKEDÉS

VEGYESCIKK KEReSKEDÉS DERECSKEI PROGRAMFÜZET E-mail:programfuzet@gmail.com 2007. DECEMBER HÓ Közösségi programok Klubok, tanfolyamok Zenés rendezvények Iskolai programok Kiállítás, vásár Színház, mozi Egyházi élet Áldott, Békés

Részletesebben

Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE

Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE a 2018/2019-es tanévre Odor Zsuzsanna mkv. 1 A munkaközösség

Részletesebben

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra Móricz Zsigmond - Kocsák Tibor - Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig musical premiere DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra Belépõdíj: 1000 Ft Eisemann Mihály- Szilágyi László ÉN ÉS A KISÖCSÉM zenés bohózat 2

Részletesebben

!"#$ ,"-*"$"$ "-%!$)"%""-%*(. / -&0& 1 -*" ,#*"5,#! 1 A! $ "" $ & B! "" $ '(" $ " " A!% E % D2"% D D

!#$ ,-*$$ -%!$)%-%*(. / -&0& 1 -* ,#*5,#! 1 A! $  $ & B!  $ '( $   A!% E % D2% D D $ % $ & & '(& )'(' +,-./01 ) & 20(3 % & 4( 3 5 $ & 6 7 % )& (%83% 2 ) 5 98..'1 : & % $ $% $ $& 7 % % ; & & % $ ) &<

Részletesebben

2012. évi. Közhasznúsági jelentése

2012. évi. Közhasznúsági jelentése TEHETSÉGES TANULÓKÉRT Alapítvány 5435 Martfű, Május 1. út 2. 2012. évi Közhasznúsági jelentése ( A közzétett adatok könyvvizsgálattal nincsenek alátámasztva. ) Martfű, 2013. május 04. Az alapítvány vezetője

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Nyirád és Szőc Községek Önkormányzatai Képviselő-testületeinek. együttes, nyilvános üléséről november 24.

JEGYZŐKÖNYV. Nyirád és Szőc Községek Önkormányzatai Képviselő-testületeinek. együttes, nyilvános üléséről november 24. Ügyszám: 24-161/2016. JEGYZŐKÖNYV Nyirád és Szőc Községek Önkormányzatai Képviselő-testületeinek együttes, nyilvános üléséről 2016. november 24. Nyirád 2016 1 Jegyzőkönyv Készült: Az ülés helye: Nyirád

Részletesebben

A Szivárvány Tagóvoda 2018 /19-es nevelési évre összeállított programtervezete

A Szivárvány Tagóvoda 2018 /19-es nevelési évre összeállított programtervezete DÁTUM ESEMÉNY CÉLCSOPORT FELELŐS 2018.08.31. Nevelés nélküli munkanap Tanévnyitó értekezlet óvoda dolgozói Logopédus és utazó Nagyné gyógypedagógus szűrő vizsgálatai és Adorján Beáta Pedagógiai asszisztens

Részletesebben

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ 1/162-1/2015/I. Ea: Varga Erika Tárgy: Czirbus Gábor alpolgármester tájékoztatója az előző ülés óta történt fontosabb tárgyalásokról, eseményekről.

Részletesebben

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése.

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése. Három nap veled A jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola a Három nap veled elnevezésű pályázatot immár második éve nyeri meg. A 2007-2008-as tanévben az Egri Gyakorló Általános Iskola diákjaival tölthettünk

Részletesebben

Szeptemberi októberi programok

Szeptemberi októberi programok Szeptemberi októberi programok Szeptember 17 én, 18 án iskolánkban papírgyűjtés volt. A felsőtagozat összesen 5623 kg papírt gyűjtött. A tavalyi évben többet gyűjtöttünk. Reméljük a következő tanévben

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

Óvodai közzétételi lista

Óvodai közzétételi lista Óvodai közzétételi lista Készült a 229/2012. (VIII.28.) Kormányrendelet alapján. Az óvoda megnevezése Az óvoda címe, székhelye, megnevezése, elérhetősége Alapító okirat száma OM azonosító 036986 Kippkopp

Részletesebben

A TANÉV HELYI RENDJE ügyelet (síszünet. ügyelet (síszünet 02. ügyelet munkanap

A TANÉV HELYI RENDJE ügyelet (síszünet. ügyelet (síszünet 02. ügyelet munkanap A TANÉV HELYI RENDJE A ok jai, felhasználása sz. esemény / téma tanulók felének ellátása 1. (szombat) 2016. 10. 15. 2. (szerda) 2016. 12. 21. 2017. 3. 02. (síszünet 24. péntek) 2017. 4. 02. (síszünet 27.

Részletesebben

Polgármester: Szöllősi József Ügyfélfogadási rendje: minden héten szerdán 8.00 12.00 13.00 16.00

Polgármester: Szöllősi József Ügyfélfogadási rendje: minden héten szerdán 8.00 12.00 13.00 16.00 Szajoli Polgármesteri Hivatal 5081 Szajol, Rózsák tere 1. Tel.: 56/446-000 Fax: 56/446-447 E-mail: titkarsag@szajolph.t-online.hu Polgármester: Szöllősi József Ügyfélfogadási rendje: minden héten szerdán

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

TEHETSÉGES TANULÓKÉRT

TEHETSÉGES TANULÓKÉRT Közhasznúsági jelentés 2011. év TEHETSÉGES TANULÓKÉRT Alapítvány Tartalomjegyzék 1. Éves számviteli beszámoló 2. Költségvetési támogatás felhasználása 3. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás

Részletesebben

K I V O N A T. Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő testületének 2013. december 18 án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő testületének 2013. december 18 án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből K I V O N A T Önkormányzat Képviselő testületének 2013. december 18 án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből 203/2013.(XII. 18.) KT. számú HATÁROZAT: Képviselő testülete úgy határoz, hogy a 2014. évi városi

Részletesebben

MUNKATERV 2011 2012 ÖSSZESÍTETT MUNKATERV HAVI LEBONTÁSBAN

MUNKATERV 2011 2012 ÖSSZESÍTETT MUNKATERV HAVI LEBONTÁSBAN MUNKATERV 2011 2012 ÖSSZESÍTETT MUNKATERV HAVI LEBONTÁSBAN SZEPTEMBER 1. ÉV ELEJI ÉRTEKEZLET, ÉVES PROGRAM, FELADATOK MEGBESZÉLÉSE felelős: Koloszárné Varga Elvira ig 2. IMIP, HÁZIREND, SZMSZ FELÜLVIZSGÁLATA

Részletesebben

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

8294 Kapolcs 8293 Vigántpetend JEGYZŐKÖNYV

8294 Kapolcs 8293 Vigántpetend JEGYZŐKÖNYV Önkormányzati Képviselő-testület Önkormányzati Képviselő-testület 8294 Kapolcs 8293 Vigántpetend Száma: 332-16/2012. JEGYZŐKÖNYV Készült: Kapolcs község Önkormányzata Képviselőtestülete és Vigántpetend

Részletesebben

Lajosmizse Város 2015. évi kulturális rendezvénynaptár

Lajosmizse Város 2015. évi kulturális rendezvénynaptár Lajosmizse Város 2015. évi kulturális rendezvénynaptár Rendezvény megnevezése Időpontja Helyszíne Szervezője 2015.01.109:00-13:00 Harsányi Zsuzsa grafikus kiállítása 2015.01.16-02.23 Háza és Magyar Kultúra

Részletesebben

JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned

JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned Iskolánk felsős énekkara és gregorián kórusa az őszi szünetben (2014.10.24 10.30-ig) egy hetet töltött Lengyelországban a prezentációs nővérek által fenntartott

Részletesebben

Hitéleti alkalmaink a es tanévben

Hitéleti alkalmaink a es tanévben Hitéleti alkalmaink a 2016-2017-es tanévben Intézményünk vezérigéje a 2016-2017-es tanévben: "Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem" - ígéri Isten

Részletesebben

Weöres Sándor hét. 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2.

Weöres Sándor hét. 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2. Weöres Sándor hét 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2. április 3. április 4. délelõtt 7.00 A királyválasztó

Részletesebben

A Benczúr Gyula Utcai Óvoda Szombathely Kámon körzetében csendes, jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el.

A Benczúr Gyula Utcai Óvoda Szombathely Kámon körzetében csendes, jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el. Szombathely, 2013 A Benczúr Gyula Utcai Óvoda Szombathely Kámon körzetében csendes, jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el. A 4540 m2 területen lévő óvodaépületet 2097 m2 kert és játszóudvar

Részletesebben

Dunakeszi Szent István Általános Iskoláért Alapítvány 2120 Dunakeszi, Táncsics u. 4.

Dunakeszi Szent István Általános Iskoláért Alapítvány 2120 Dunakeszi, Táncsics u. 4. Dunakeszi Szent István Általános Iskoláért Alapítvány 2120 Dunakeszi, Táncsics u. 4. 2012. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE Dunakeszi, 2013. május 21. Tyimofejevné Iványi Réka a kuratórium elnöke Az alapítvány

Részletesebben

Dabrony: falunap és búcsú augusztus 21. vasárnap, 09:30

Dabrony: falunap és búcsú augusztus 21. vasárnap, 09:30 Az idén is megrendezésre került a már hagyományosnak számító falunap - augusztus 13-án majd másnapi a búcsú. Ezen a szombati napon az égiek is kedveztek az ünnepléshez, mert a korábbi borús napok után

Részletesebben

Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról

Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról 2012 tavaszán két lelkes kolléganő Csapi Edit és Heisz Mónika megírta és megnyerte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázatot.

Részletesebben

Bakonyszentlászlói Szent László Óvoda. Különös közzétételi lista

Bakonyszentlászlói Szent László Óvoda. Különös közzétételi lista Bakonyszentlászlói Szent László Óvoda Különös közzétételi lista A kormány 229/2012 (VIII. 28.) kormányrendelete a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. -a értelmében az alábbi adatokat

Részletesebben

2016. Csobánka. A Baross Péter Közösségi Ház és Könyvtár évi munkaterve. Közösségi Ház szervezésében

2016. Csobánka. A Baross Péter Közösségi Ház és Könyvtár évi munkaterve. Közösségi Ház szervezésében 2016. Csobánka program A 2016. évi munkaterve tervezett szereplők időpont helyszín interaktív bábelőadás gyerekeknek, A magyar kultúra napja január 23. Nyáry Bernadett bábművész Farsangi kézműves foglalkozás

Részletesebben

Iktatószám: /2011. Melléklet: 1 db. Beszámoló a Napközi otthonos Óvoda évi működéséről, gazdálkodásáról. Bakóné Mászáros Tímea óvodavezető

Iktatószám: /2011. Melléklet: 1 db. Beszámoló a Napközi otthonos Óvoda évi működéséről, gazdálkodásáról. Bakóné Mászáros Tímea óvodavezető E L Ő T E R J E S Z T É S PÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. MÁRCIUS 22 - ÉN TARTANDÓ NYILVÁNOS ÜLÉSÉRE Iktatószám: /2011. Melléklet: 1 db Tárgy: Beszámoló a Napközi otthonos Óvoda 2010.

Részletesebben

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE AUGUSZTUS 22. alakuló értekezlet 22-23. DIFER mérés 23-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 25. szakmai továbbképzés: Lovasberény 29. tankönyvek átvétele

Részletesebben

INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA)

INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA) KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA) ALAPÍTÁSA 100. ÉVFORDULÓJÁT ÜNNEPLTE 2006.09.02-án szombaton. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Intézményünk

Részletesebben

Sávolyok fiataljainak identitás erősítő találkozója 2018 augusztus

Sávolyok fiataljainak identitás erősítő találkozója 2018 augusztus Sávoly Község Önkormányzatának információs lapja XI. évfolyam III. szám 2018. szeptemberi szám melléklete Sávolyok fiataljainak identitás erősítő találkozója 2018 augusztus 13-21. Augusztusban immáron

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december Előszó KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának kiadványa Tisztelt Bakonypéterdi Lakosok! Szeretném megköszönni azt az összefogást, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak azért, hogy megszépüljön

Részletesebben

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség 2018. december hit vallás egyházaink Hírei katolikus egyházközségeink F gyóni katolikus egyházközség DeCeMBeri MisereND: A karácsony előtti négy hét az adventi idő egyházunk életében. Készületünk részét

Részletesebben

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség 2018. december hit vallás egyházaink Hírei katolikus egyházközségeink F gyóni katolikus egyházközség DeCeMBeri MisereND: A karácsony előtti négy hét az adventi idő egyházunk életében. Készületünk részét

Részletesebben

Adventi időszak az óvodában

Adventi időszak az óvodában 4 2012. január Adventi időszak az óvodában Az advent a karácsonyi előkészületek időszaka. Ez a négy hét az óvodában is számos tevékenységre ad lehetőséget. Először is minden csoport elkészíti a maga adventi

Részletesebben

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel.

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel. Jeles napok 113 VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL énekléssel sok-sok tánccal...és a gólyaesküvel. 114 A szalagavatót minden évben nagy várakozás előzi meg, mind a diákok, mind a tanárok részéről. Így történt ez

Részletesebben

J e l e n t é s. Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának módosítása megtörtént.

J e l e n t é s. Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának módosítása megtörtént. Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. J e l e n t é s a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági jelentés Közhasznúsági jelentés Év: 2009 Székhely:Kiskunfélegyháza Kapcsolattartó: Mészáros Gyuláné Közhasznúsági jelentés szövege: Darvas Iskola Diákjaiért Oktatási Alapítvány 2009. évi közhasznúsági jelentése

Részletesebben

Tisztelt Aljegyző Asszony!

Tisztelt Aljegyző Asszony! Felsőpakony Nagyközség Polgármesteri Hivatala 2363 Felsőpakony Petőfi S. u. 9. Itsz.: III 243 / 2015. Ügyintéző: Matisz Zsolt kuratóriumi elnök Langné Malecz Andrea aljegyző részére Tárgy: beszámoló az

Részletesebben

ZALASZENTGYÖRGYI IFJÚSÁGÉRT KULTURÁLIS ÉS SPORT KÖZALAPÍTVÁNY ZALASZENTGYÖRGY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2010. ÉV

ZALASZENTGYÖRGYI IFJÚSÁGÉRT KULTURÁLIS ÉS SPORT KÖZALAPÍTVÁNY ZALASZENTGYÖRGY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2010. ÉV ZALASZENTGYÖRGYI IFJÚSÁGÉRT KULTURÁLIS ÉS SPORT KÖZALAPÍTVÁNY ZALASZENTGYÖRGY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2010. ÉV TARTALMI BESZÁMOLÓ A Zalaszentgyörgyi Ifjúságért Kulturális és Sport Közalapítványt 2001.

Részletesebben

Bringával a LEADER fejlesztések nyomában (3. rész)

Bringával a LEADER fejlesztések nyomában (3. rész) Bringával a LEADER fejlesztések nyomában (3. rész) 2010. augusztus 30-ára terveztük bringatúránk alsó-szigetközi részét, ám az időjárás közbeszólt: az eső úgy esett, hogy két napig el sem állt. Kénytelenek

Részletesebben

Csetény Község Önkormányzat Képviselőtestülete 8417 Csetény, Rákóczi u. 30. Ikt.sz.: /2014.

Csetény Község Önkormányzat Képviselőtestülete 8417 Csetény, Rákóczi u. 30. Ikt.sz.: /2014. Csetény Község Önkormányzat Képviselőtestülete 8417 Csetény, Rákóczi u. 30. Ikt.sz.: /2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2014. február 5-én 19 órakor kezdődő Csetény Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Galgagyörki Napló. Galgagyörk község Önkormányzatának lapja II. évfolyam 3. szám - 2012. május

Galgagyörki Napló. Galgagyörk község Önkormányzatának lapja II. évfolyam 3. szám - 2012. május Galgagyörki Napló Galgagyörk község Önkormányzatának lapja II. évfolyam 3. szám 2012. május ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Lőrik László átveszi a Köznevelésért díjat Fristáczki Erik 8. osztályos tanuló Izgatottan

Részletesebben

Összefoglaló a Törd a fejed! óvodai matematikai versenyről

Összefoglaló a Törd a fejed! óvodai matematikai versenyről A verseny Összefoglaló a Törd a fejed! óvodai matematikai versenyről megrendezésének időpontja: 2017. 03.24. rendező intézményének neve: Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola, és Bölcsőde szervezőjének

Részletesebben

A 2016/17. tanév munkaterve

A 2016/17. tanév munkaterve A 2016/17. tanév munkaterve Alakuló értekezlet Munkavédelmi oktatás Javítóvizsgák Tankönyvosztás Elsősök előkészítője Szakkörök szervezése Elsős szülői értekezlet Tanévnyitó ünnepély Tanévnyitó értekezlet

Részletesebben

egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F REFoRMÁTuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK Egyházi búcsú szentmise és körmenet GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET

egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F REFoRMÁTuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK Egyházi búcsú szentmise és körmenet GYÓNI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET egyházaink Hírei KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉgEINK F gyóni KATolIKuS EgYHÁZKÖZSÉg A gyóni katolikus misék időpontja AugusztusbAn A következőképpen változik, szabadság miatt. augusztus 11-től szeptember 8-ig:

Részletesebben

Hit és Kultúra Alapítvány 6120 Kiskunmajsa-Kígyós, Hold u. 10. Tel.: 77/481-564 30/540-6069 77/483-617 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011.

Hit és Kultúra Alapítvány 6120 Kiskunmajsa-Kígyós, Hold u. 10. Tel.: 77/481-564 30/540-6069 77/483-617 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. I. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ Bevételek: Megnevezés Költségvetési támogatás Központi költségvetési szervtől, elkülönített állami pénzalaptól Helyi önkormányzattól Kapott támogatás

Részletesebben

I. Szitás Róbert 18.000 gr,

I. Szitás Róbert 18.000 gr, Általános iskolás horgászaink részt vettek május 11-én az általános iskolák közötti horgászversenyen, amit a szegedi Herman Ottó HE. rendezett. A résztvevő csapat tagjai: Cseh Dániel, Csuhaj András 6.osztály,

Részletesebben

AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA Azoknak a tanulóknak, akik január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének

AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA Azoknak a tanulóknak, akik január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA Azoknak a tanulóknak, akik 2016. január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének feltétele, hogy 50 óra közösségi szolgálatban eltöltött

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2003.

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2003. Adószám: 18689156-1-13 Bejegyző szerv: PEST MEGYEI BÍRÓSÁG Regisztrációs szám: 1100 SZENTJÁNOSBOGÁR KÖZHASZNÚ EGYESÜLET 2099. Dobogókő, Fény utca 1. KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2003. Fordulónap: 2003. december

Részletesebben

Hírek FÖLD PROJEKT április

Hírek FÖLD PROJEKT április Hírek 2016. április 18-22. FÖLD PROJEKT A projekt témája: a FÖLD A projekt megvalósításának helyszíne: Monorierdei Fekete István Általános Iskola A projekt időtartama: 2016. április 18-22. A projekt résztvevői:

Részletesebben

HERÉD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2014. ÉVI MUNKATERVE

HERÉD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2014. ÉVI MUNKATERVE HERÉD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ - TESTÜLETÉNEK 2014. ÉVI MUNKATERVE 1 MUNKATERV 2014. év Heréd község Képviselő-testületének 2014. évi munkaterve 1. 2014. január 27. (hétfő) 17 óra Együttes ülés Nagykökényes

Részletesebben

Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola. 2018/2019-es tanév. Eseménynaptár

Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola. 2018/2019-es tanév. Eseménynaptár 1 Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola 2018/2019-es tanév Eseménynaptár Tanítás nélküli munkanap Időpontja Felelőse Diákönkormányzati nap 2018. december 1. szombat diákönkormányzat Szakmai nap

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 16. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2014. november 14. Születésnapi rendezvény Fazekas Lajos fazekas népi iparművész,

Részletesebben

Szeptember havi program

Szeptember havi program Szeptember havi program szeptember 1. csütörtök Kezdődik az óvoda : bohócok várják a gyerekeket szeptember 7. szerda: BALETT Szülői értekezlet: 16.30 Akinek használt balettruhája és sztepp cipője van és

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének február 16-án tartandó képviselő-testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének február 16-án tartandó képviselő-testületi ülésére Vép Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Vép Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. február 16-án tartandó képviselő-testületi ülésére tárgy: A képviselő-testület 2015. évi munkaterve előterjesztő:

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista A Nkt. végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet 23 szerint Az intézmény adatai Az intézmény OM azonosítója: 201659 Az intézmény neve Gólyafészek Óvoda és Egységes

Részletesebben

Tankönyvosztás az Irinyi János Általános Iskolában. Tisztelt Szülők, Tanulók!

Tankönyvosztás az Irinyi János Általános Iskolában. Tisztelt Szülők, Tanulók! Tankönyvosztás az Irinyi János Általános Iskolában Tisztelt Szülők, Tanulók! Hiánytalanul megérkeztek a 2018/19-es tanévre megrendelt tankönyvek. Osztásukra a következő időpontokban kerül sor: 2018. augusztus

Részletesebben

Művészetek hete. Reneszánsz. a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában

Művészetek hete. Reneszánsz. a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában Művészetek hete a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában Reneszánsz Iskolánkban október 1. és 5. között rendeztük meg a Művészetek hetét. A diákok és a tantestület tagjai ezáltal kicsit visszacsöppentek

Részletesebben

BOT TYÁN EQUUS KÖZHASZN Ú ALAPÍTVÁNY

BOT TYÁN EQUUS KÖZHASZN Ú ALAPÍTVÁNY BOTTYÁN EQUUS KÖZHASZNÚ ALAPÍÍTVÁNY Közzhasszznú jjeel leenttééss a 2010.. éévii gazzdál lkodássrról l 2010.. májjuss CHANCE AUDIT KFT Tartalomjegyzék 1./ Számviteli beszámoló 3. oldal 2./ Költségvetési

Részletesebben