AFRIKAI AZURITEK ÉS CERUSSITEK. Azurit.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AFRIKAI AZURITEK ÉS CERUSSITEK. Azurit."

Átírás

1 X. ANNALES MUSEI NATIONALIS HUNGARICI AFRIKAI AZURITEK ÉS CERUSSITEK. Dr. TOBORFFY ZOLTÁN-tói. (VI. tábla és két szövegrajz.) Azurit. A délnyugat-afrikai német gyarmatok tschumeli bányáiból (Ambo- Land, Otavi) nemrégen igen szép azuritstufák kerültek forgalomba, a melyek szokatlanul tökéletes kristályaik és változatos kiképződésük folytán az ásványgyüjtemények legszebb díszeit alkothatják. A Magyar Nemzeti Muzeum ásványtára is több válogatott szép példánynak jutott birtokába, a melyeket dr. KRENNER JÓZSEF osztályigazgató úr szíves megbizásából kristálytani tekintetben megvizsgálni alkalmam volt. A szóbanforgó ásványdarabok mindegyikén más-más alakú kristályok vannak kifejlődve, a melyek öt, egymástól elég élesen elkülöníthető tipust képviselnek. Valamennyi darabon az azurithoz ugyanazok a társásványok csatlakoznak, nevezetesen malachit, helyenkent igen szépen kristályodott cerussit, s végül egy aprókristályos, vagy porszerű, dudoros, avagy sejtes felületű anyag, a mely a sárga és zöld szín külömböző árnyalatait mutatja. A qualitativ eliemiai próbák tanúsága szerint ez utóbbi kisebbrészt a malachit és cerussit keveréke, túlnyomóiag azonban sok ölömhöz és aránylag keves rézhez kötött arzénsavat és foszforsavat tartalmaz, tehát főképen mimetesübó'l, j uromorfitból áll. Az a kérdés, hogy mily paragenetikus sorrendben történt meg az említett ásványok kiválása, a megvizsgált példányokon teljes biztossággal nem dönthető el. Annyi kétségtelen, hogy az azurit a legrégibb képződmény, mert rája telepedtek a cerussit kristályai, s hasonlóképen őt borítja a selymes pamatokban kifejlődött malachit is, nem ritkán tökéletes burkolási pszeudomorfózákat alakítva utána. Az ólomkarbonát és a malachit szemcsés elegye kétségtelenül egyszerre képződött, de az a malachit, a mely a cerussitkristályok alzatát képezi, sőt néha linóm szálak alakjában azok testébe is benyúlik, az ólomvegyület később történt kiválása mellett is tanúskodik.

2 528D: TOBORFFY ZOLTÁN Az arzén- és foszforsavas ásványok utoljára keletkezhettek és pedig nagyrészt a karbonátok rovására, a mennyiben az összes többi ásványfajoknak fölébe telepedtek, s a kristályok közét kitöltve láthatólag ott alkotnak nagyobb tömegeket, a hol az azurit lapjai erősebben vannai: kimarva. A kristályok külsejük szerint a következő típusokba sorozhatok : 1. a főtengely irányában megnyúlt prizmás kifejlődésű egyének, 2. ortodiagonálisan elnyúlt vékony, fekvő oszlopok. 3. hasonlóan kifejlett, de lapszegény és zömök testű, 4. igen lapdús, ortodomatikus kristályok és végül 5. a fővéglap szerint ellapult táblák. /. Prizmás tipiis. Legszokatlanabb kifejlődésűek az ide sorolható kristályok, a melyeknek nagysága 1 mm-től egészen 1 cm-ig változhat a nélkül, hogy a formák, valamint azok méreteinek tekintetében jelentékenyebb eltérések volnának észlelhetők. Az átlagkristályok képét a VI. tábla 1. és 2. ábrájában tüntettem fel. Rendszerint csak a kristályok felső része nyúlik ki szabadon a csoportból, de találkoznak olyanok is, főleg a nagyokra rátelepedett kisebb egyének között, a melyek középrészükkel nőttek fel, s teljesen az ábra képét mutatják. Legtöbb, habár részben kétséges lapot az ortodóma-övben találhatunk, míg a többi zóna formái határozottabb tükrözésükkel pontosan megállapítható adatokat eredményeznek. A tanulmányozott kristályokon a következő 18 részleges formát állapítottam meg : véglapok: c (001), a (100) prizmák: m (110), iv (120) klinodómák : / (023), /' (Oil), p (021) ortodómák: n (loi), v (201). p Jó.0.8), r, (302), (503), 6 (TOI), (TI. 0.13)* hemipiramisok : s (111), h (221), Ii (241) és k (221). Az uralkodó formák a kristályokon m és h, a melyek a főtengely irányában erősen megnyúlt, hegyes piramissá kombinálódnak, sőt lépcsőzetesen váltakozva valósággal prizmás külsőt eredmenyeznek. Az m lapjai a legtöbb esetben teljesen simák, rostozástól mentesek, főleg a kristályok felső vége táján, míg a középélek felé haladva az említett oszcillatorikus kombinálódás lépcsőzetes töréseket és vízszintes rovatokat létesít. Hasonlo * A csillaggal jelölt alakok újak.

3 AFRIKAI AZT)BITEK ÉS CERÜSSITEK. 525 sajátságúak a h lapjai is, a minek következtében e két forma kitűnően használható a számítások kiinduláspontjául. Az említett alapalakok kombináczióját legfeltűnőbben módosítják a klinodóma öv formái. Kifejlődésük mértékében ezek körülbelül egyenértékűek, s fizikai sajátságokban is megegyezők; csak ritkán rostozatlanok, simák, a legtöbbször erősen barázdásak, sőt tördeltek. Hajlásaik ép ezért nem ritkán csak jelentékeny hibákkal mérhetők. A c csak mint keskeny, tompító sáv szokott a kristályok fején fellépni, az a pedig ritkán észlelhető apró lapocskákkal szerepel. Az ortodóma öv aránylag szegényebb lapokban, mint az már az azuritnál szokásos, ámbár a lapok erős rostozottsága folytán olyan reflexek is lépnek fel, a melyeket valódi lapokéival lehetne összetéveszteni. A külömböző incidenciával végzett mérések azonban kiküszöbölték ez utóbbiakat, s így a fentemlített alakok biztosan megállapítottaknak tekintendők. Pozitív ortodóma csupán egy szerepelt a megmért anyagon, névszerint a a (101). Feltűnő e formán, hogy az csak a legritkább esetekben bír egységes lapokkal, a mennyiben a kristályok felső végén tompító deltoidalakú lapja (1. az 1. ábrát) rendszerint két vicinális lapra törik meg, s a törésvonalban találkozó kétirányú ferde rostozást mutat. A két részlet hajlása egymáshoz átlag 4 1» -ot tesz ki. A negativ hemidómák közül az 6 (101) a leggyakoribb; rendesen csatlakozik hozzá a n (201) is, a melyet azonban a p (Ï5.0.8) helyettesíthet. A kettőt együtt is észleltem. Valamivel ritkább volt a r ; (302), s csupán egy kristályon találtam olyan két lapot, a melynek a fővéglappal képzett 39 c 14'-es hajlásszöge a ( ) szimbólumra vezetett. Az egyezés a számított 39 14" i'-el ennek az egyébként is elég egyszerű indexű új alaknak a felvételét teljesen indokolttá teszi. A kristályokon szereplő hemipiramisok közül már említettem volt az uralkodó Ii (221)-et. Pozitív alak kívüle csak az -s (111), s ez is csak elvetve, rendkívül apró, sokszor alig reflektáló lapocskák alakjában észlelhető. A negatív hemipiramisok sorában az R (241) tökéletes, jól tükröző lapjaival állandó formája a kombinácziónak, míg a szintén fényes I: (221) kisebb lapocskái ritkábban jelentkeznek. Feltűnő sajátsága e kristályoknak, hogy az alapszögértékek az elfogadott ScHRAUF-féléktől jelentékeny mérvű eltérést mutatnak, a nélkül azonban, hogy ezt akár a lapok tökéletlenségei, akár pedig mérési hibák okoznák. Az mm szög állandó értéke például egész pontosan 81 (i'-et tesz ki, a mi sokkal közelebb áll az arizonai azuriten FAREINGTON által mert SI 8'-hez, mint akár ZIPPE 80 24'-es, akár SCHRATT 8o c 4l'-es megfelelő értéke.

4 526 D: TOBOBFFY ZOLTÁN Az adatok összehasonlítására szolgáljanak egyébként az alább közölt hajlásszögek : mért számított ca ' 87 36' am ' Y WW = 60 32' 60 2S :i cl ' 30 23'30' cf ' 41 20'30' cp ' 60 23'30' ca ' 44 45'55' cv , 65 52' 66 11'30' cp 001. íjjo. N = 64 45' 64 41' CT] = 58 18' 58 56' c6 001.loi = 46 51' 47 15' 001.TÎ = 39 14' 39 l4 :j ' 4 ' ch ' m h = 20 9' 19 58'5" km ' 20 24'55' He '42' II. típus. Figyelmünket leginkább az a tschumeli azuritdarab kötheti le, a melynek lapdús, szinte ideális tökéletességű kristályait a következőkben óhajtom ismertetni. A féltenyérnyi darab kristályegyénei, a melyeknek nagysága a 2 cm-t is elérj, legnagyobbrészt párhuzamos helyzetben sorakoznak egymásmellé, s szép kristálytörzset alkotnak. Első tekintetre is feltűnik rajtuk az az azuriton igen ritka jelenség, hogy a lapok, az ortodóma-öv némely részét kiveve, valamennyien ideálisan egyöntetű és ragyogóan sima felületűek, s legömbölyödésnek, korróziónak, vagy bármi más tökéletlenségnek legkisebb nyoma nélkül tökéletesen ép élekben metsződnek. Az egyes részletalakok összetartozó lapjai is rendszerint azonos méretben fejlődtek ki, s így a kristályok valósággal modellszerűen tökéletesek. A miként azt az ide mellekelt 1. szövegrajzban es a VI. tábla 3. ábráján feltüntettem, a kristályok fekvő oszlopok ; egyik végükkel az alapra nőttek, másik vegükön pedig az [ J, ] és [ ] övek lapjaival vannak betetőzve. Altalaban jellemző rájuk, hogy a (OlO)-al párhuzamos vertikális metszetük nagyjában rombidom, a melynek oldalai egyrészt a 6, másrészt a r és egy bele átmenő ortodóma, a (2 0 11) nyomvonalai. (VI. tábla 3. ábra.) A megmért anyagon a következő 26 reszleges alakot állapítottam meg :

5 AFRIKAI AZT)BITEK ÉS CERÜSSITEK. 527 véglapok: c (001), a (100) prizmák: m (110), w (120) klinodómák : / (023), /' (011), p (021) ortohemidómák : a (101), 0 (201), (2.0.11),* (4.0.11),* G (3.0.10),.1 (103), 6 (101), ry (302), V (201), s JJc (13.0.6), (Ï9.0.8)* hemipiramisok : h (221), s (111), l> (223), x (\l\), k (221), e (245), d (243), Ji (241). A véglapok közül tehát csupán az a és c van jelen, a h-t e típuson egyáltalán nem észleltem. Az ci rendszerint csak keskenyebb szalag alakjában tompítja a kristályok cc-) élét, sőt nem ritkán oly alárendelt, hogy csupán gyenge 7V 1. rajz. reflexe árulja el jelenlétét. Találkoznak mindemellett olyan kristályok is, a hol az a a ü rovására erősen kifejlődik, s domináló alakká lesz. A c ugyancsak állandó formája a kombinácziónak ; nagyobb méreteket csak ritkán ér el, mert a ca él közelében még tükörsima lapjai a H felőli részükön már fokozodó rostozást, sőt rovátkoltságot mutatnak, hogy aztán osczilláló kombinálódással átmenjenek egy tőle kevéssé elhajló hemidómába, a mely e típusra igen jellemző és uralkodo forma..jólehet az épen említett ortodómának egységes, sima lapját főleg a c-vel való ismételt váltakozása folytán alig észlelhetjük, igen állandó reflexe, a mely a fővéglapétól középértékben lo 50'-nyire jelenik meg, kétségtelenné teszi, hogy itt tényleges formával van dolgunk ; a számítás a (2.0.11) szimbólumra vezet, a melynek es hajlása a mérés eredményével 2 1»'-nyire egyezik. Az ortodoma-öv legnagyobb lapja a H (Tol) nem ritkán egészen sima ugyan, többnyire azonban gyengén és gyéren rostozott. Kisebb, de tökéletes lapokkal t-bben az övben még a a és <J> lép fel, a többi felsorolt bernidóm a csak a zona rostozott részleteiben, vál-

6 528 D: TOBORFFY ZOLTÁN takozva jelentkezik. így a (4.0.11)-et is csak 3 esetben, a (19.0.8)-at pedig két keskeny, de jól tükröző lappal találtam fel, eléggé állandó hajlásszögekkel. Az alárendeltebb hemidómák között leggyakoribb egyébként a V, 6 és a A kristály fejét alkotó formák, a mint már fentebb jeleztem, három főövbe sorakoznak. Az egyik öv a c és m lapokon halad át és magában foglalja az alappiramis sorába tartozó igen keskeny //. s és P pozitiv. valamint a jóval nagyobb kiterjedésű es tökéletes k és x negativ hemipiramis lapokat. Feltűnő, hogy az m, noha igen terjedelmes, nem mutatja a legcsekélyebb egyenetlenséget sem. A klinodóma-övben az I (023) és p (021) az uralkodó alakok, az /' (Olli ellenben vagy keskeny, vag}- egyáltalában hiányzik is. A harmadik öv a c és w között megjelenő e, d és R negativ hemipiramisokat foglalja magában. A három közül csak a d hiányzik nemelykor, míg a másik keltő a megvizsgált kristátyokon mindig jelen volt. Mivel e tipus kristályai szokatlanul tökéletesek és élszögeik kitűnő pontossággal mérhetők meg, különösen fontosnak látszott a mért és számított értékek összehasonlítása. A mint az alábbi táblázatból kitűnik, a megegyezés épen nem kielégítő, mert itt is bebizonyul, hogy a prizmaszögek nagyobbak a SCHRAUF-féle értékeknél. Az mm például 81 "8' a 80 41'-el, a ww pedig ' a 119 2'-el szemben, vagyis az első tengely hosszabb, mint a mekkorának az eddigi adatokból kiszámították. Hasonló modon nagyobbak a klinodómák és a piramisok (OOl)-hez mért hajlásai, a mi viszont a c tengely arányszámát növeli. Kétségtelen tehát, hogy az ez idő szerint elfogadott tengelyarány, legalább e kristályokra helytelen. Hasonló megfigyelést tett egyébként FARRINGTON az arizonai, valamint STEINER SZILAED ausztráliai és afrikai azuriteken is. Szükséges lesz tehát a tengelyaránynak, s a parciális formák szögértékeinek újból való kiszámítása, még pedig válogatott, megbizliato adatok alapján, a mit e kitűnő anyag birtokában egy következő közleményem részére tartok fenn. A jelen ismertetés keretében méréseim átlagértékeit még a régi tengelyarányból kiszámított adatokkal hasonlítom össze. A szóbanforgó kristályokra vonatkozó élszögek táblázata :

7 AFRIKAI AZT)BITEK ÉS CERÜSSITEK. 529 mért számított ca 001,. 100 = 87 38' 87 û 36' cm : 88 17' 88 10'54' am ' /ä' aw = 59 û 46V2' 59 31' cl _ ' 30 23'30' cf /2' cp , /2 / ca = 4t '55' /sf' c(s O = 17 9' 17 27'41' ca '23' 001, = 20 c 56' 20 55' c ' 47 15' cri ' í 30' cv 00!.201 = 66 9' 66 H'30' cm = 67 20' 67 59'55' 001., Î ' 69 56' ch 001, ' 68 12' cs = 52 30' 52 28' cp ic 2 4' 41 21'2" ce = 39 48' 39"43'26' cd ' 54 29' cb UOI ' 77 24'42' Rio 241. Ï20 13 c 43' 13 17'30' III. típus. Az előbbiektől teljesen eltérő harmadik tipus kristályai, a melyek önmagukban alkotják az egyik stufát, aránylag aprók és vékonyak. Hosszúságuk az ortodiagonális irányban legfeljebb 1 cm, vastagságuk pedig (CS I mm. A kristálykák elég tetszetős alakúak s lapdúsak, de utólagos oldóhatások következtében igen érdesek, sőt, likacsosan kimart felületűek, a mi a lapok tördeltségével karöltve nagyrészüket egészen eltorzítja. Csupán a darab belsejében van néhány apróbb üreg, a melynek falán még ép és fényes kristálykák ülnek. E tipus kristályai általában ortodómatikusan megnyúlt vékony oszlopok, a melyek többnyire kéveszerűen, hipoparallel kötegekké csoportosultak. Közöttük dudoros, szederjes felületű zöld színű piromorfitmimetesit keverek rakódott le, a mely egy helyen utólagos kioldódás következtében sejtes szerkezetet mutat. A kristályokat az ide mellékelt 2. szövegrajz és a VI. tábla 4. ábrája tüntetik fel a legjellemzőbb formákkal, a melyeken kívül az ortodóma-övben található még néhány esetlegesen fellépő alak. Összesen iimnles Musei X'itionalis fftingm fi. X. 31

8 530 D' TOBOKFFY ZOLTÁN 21 már ismert és 3 új kristályformát tudtam kimutatni, névleg a következőket : véglapok: c (001), a (100), b (010) prizmák: m (110), w (120) klinodómák : /' (Oil), p (021) ortohemidómák : <r (101), (107),* (4.0.19),* D (104), F (207), 6 (3.0.10), O (Tol), ír (605), B (504), rj (302), (503),* y (302), % (704), v (201) hemipiramisok : h (221), R (241), X (2.18.3) és e (245). Igen jellemző a 1* ombinácziókra, hogy rajtuk a b (010), mint jól kifejlett, bár keskenyebb lap rendszerint feltalálható, míg a többi típusokon hiányzik. Ép ily jellemző ezenkívül, hogy a lapkomplexusban egy nem épen gyakori szimbólummal bíró negativ hemipiramis, a X (2.18.3) az uralkodó forma, a mely a jelenlevő övek egyikébe se tartozik. Az ortodóma-öv legjobb lapjai az a, a, c, 6 és r r Bár a korrodáltabb kristályokon ezek sem tükröznek jól, a többiekhez arányítva elegendő pontossággal mérhetők. Viszonylagos kifejlődésük is körülbelül egyenlő mértékű, kivéve a r t -1, a mely jóval keskenyebb a többinél. Eléggé gyakoriak itt a (3.0.10) és (Ï04) reflexei is az öv rostozott részletében. Az újonnan megállapított hemidómák mind csak egyes lapokkal léptek fel. Legjobb köztük a szép, eles reflexet adó (503), a mi a számított és mért értékek egyezésében is kifejezésre jut. A (Ï07) és (4.0.1 í)) felvételét. habár csak rostozasban jelentkeznek, azért tartottam indokoltnak, mert a megfelelő reflexek külömböző incidenciával mérve is allandóak, s egyéb ismert alakra nem vonatkoztathatók. Az m prizma lapjai nagyok, de érdesek, a w nem is tükröz, s csak a prizma-öv és a [ ] öv metszéséből állapítható meg.

9 AFRIKAI AZÜRITEK ÉS CERUSSITEK. 531 A két észlelt klimodóma egyaránt megmart felületű, de még elegendően tükröző. Legjobb lapjai a kristályoknak a hemipiramisok, s köztük elsősorban a (2.18.3) és a (221). A hajlásszögek eltérése a számítástól itt is feltűnő, a mint a következő összeállításból látszik. mért számított ca 001., 100 =: 87 38' 87 36' am == 40 32' 40 20V2 ' ab ' 90 cf ' 41 20'30" cp = 60 28' 60 23'30" CO 001., 101 = 44 40' 44 45'55" ' 8 31V»' ' Vi' cl) 001,. Ï04 = 14 30' / ' cf 001,.207 = 16 49' I6 40'2" c(-) 001.Tol 47 12' 47 15' CT! S 51' 58 56'30" 001.o03 = 61 42' 61 43' Cff I' 62 58' cv ' 66 11'30" ch ' 68 12' rnh = 20 5' 19 58'5" ce ü 48' 39 43'26" cr '42" Xc S'47" // , = '28 IV. típus. E típust azok a zömök oszlopocskák képviselik, a melyek az egyik stufát alkotják, s a VI. tábla 5. ábráján vannak feltüntetve. A kristályok lapokban szegények, s legtöbbször csak a c és a véglapokból, a 9 hemidómából, az l klinodómából, az m prizmából es a h hemipiramisból állanak, eltekintve a JJ és p alig észrevehető kicsiny lapjaitól. \ olt azonban olyan kristályom is, a melyen az / mellett az /' és )> is ugyanoly mertékben fejlődött ki, s ezekkel egyidejűleg az m és p közt keskenyen tompítva az Ii, valamint igen apró lapocskával a A is látható volt. A kristályok általában eléggé üdék. csupán a klinodóma-öv lapjai vannak néha egyenletesen homályosra maratva, elannyira, hogy alig tükröznek. Túlnyomó részük 1 2 cm hosszúság mellett majdnem czeruzavastagságot ér el, de akadnak nagy számmal mérésre alkalma- 34*

10 532 D: TOBORFFY ZOLTÁN sabb, 1 2 mm-es apró egyének is. Gyakoriak a bipoparallel helyzetben csoportosult kristályokból alakult tuskók is. Az összes észlelt alakok száma e tipuson 13. Kimutattam a következőket : véglapok: c(ool), a(100) prizma: m(110) klinotlómák : l (023), /'(011), p{0n) ortohemidómák : <7(101), 6>(101), tj (302), <'(201) hemipiramisok : //(221), R(241), /1(2.18.3). A felsoroltak között egyenletes, sima lap a cg a és m, habár ez utolsón néhány esetben függélyes irányú gyér rostozást tapasztaltam. A tí a szokástól eltérően nem rostozott, hanem vagy tükörsimaságú, vagy pedig egyenletesen szemecskézett. A rj és v, valamint a <y is csak igen keskeny tompító szegélyek alakjában lépnek fel. A hemipiramisok között a h az állandó és jól kifejlett forma. A szimbolumok megállapítására szolgáló szögadatok közül legyen elég a következőket felsorolnom : mért számított ca = S ' am ' 40 c 20 1 /Ü' cm ' 88 c 10'5' cl = 30 29' 30 23'30' cf ' 41 20'30' cp ' 60 23'30' ca 001.,101 = 44045' 44 45'55' c& 001.Toi = 47 26' 47 c 15' CT) 001, '30' cv c o ll'30' eh ű 12' Meg kell végül jegyeznem, hogy e kristályok a többiekhez hasonlóan szintén cerussittal és malachittal társultak, a mely utóbbi pseudomorfozákat alakítva az azuritkristályok egy részét teljesen beburkolja. V. tipus. A (001) szerint táblás kristályok részint önmagukban, részint pedig a többi tipus kristályai között fordulnak elő. Némelyikük csak apró. majdnem pikkelyszerü. más részük egész 1 cm nagj*ságot is elér. Az átlagkristályok alakja megfelel a VI. tábla (>. ábrájának, a melytől azonban jelentékeny eltéréseket is észlelhetünk úgy a táblák vastagságában, valamint abban is, hogy a lemezek egyik-másik irány, rendesen egy prizmalap szerint szétnyúlnak.

11 AFRIKAI AZT)BITEK ÉS CERÜSSITEK. 533 E típuson 17 parciális formát lehetett megállapítani és pedig a következőket : véglapok; /: (001), a (100) prizma: m(110) klinodómák : Z (023), p (021) ortohemidómák : Ö- (101), (2.0.11),* (3.0.14),+ G (3.0.10), D (104), A (103), 6 (Tol) hemipiramisok : h (221), s (111), (111), (771)* és k{ 221). A kristályok domináló lapja, a c, tükörsima, vagy csak igen gyér é- finom rostozást mutat a szimmetriasíkra merőleges irányban. A vékonyabb táblák e lapra fektetve konvergens polarizált fényben igen gyorsan orientálhatok a b (OlO)-ra merőleges optikai tengelykép segélyével. A másik véglap, az a (100), csak igen keskeny szokott lenni, s reflexei sem kifogástalanok a lapok egyenetlensége folytán. Igen szép s nagyobb méretű lapokkal bír az / is, mig a p mellette csak keskeny szegélyként lép fel. Az ortohemidómák öve aránylag kevés laput tartalmaz. Feltűnő, hogy a a itt jelentősebb szerephez jut, mint a 6, a mely utóbbi sokszor hiányzik is. Eléggé állandó forma a (2.0.11) szimbolumú új hemidóma is, a melyet már fentebb egy másik típusnál is megemlítettem. Lapjai igen keskenyek ugyan, de rendszerint párosával, s eléggé határozott reflexekkel lépnek fel. Ugyanez áll a (3.0.11)-re is, a melyet az azuritról eddig ^zintén nem említ az irodalom. Egy kristályon mért két élszöge teljesen egyezik, s a számítottnál csak 3'-el kisebb. A A (To3)-nak és I) (104)-nek megfelelő szögadatok szintén eléggé gyakoriak a negatív hemadómák reflexcsoportjában. Egymást helyettesítve. vagy egymás mellett is jelentkeznek, de kizárólag csak mint rostok. Hasonló sajátságú a 6 forma is. A piramisok közt csak a h és x az állandóak, míg az s és k csak esetleg észlelhető : gyakran van ugyan az m és z, valamint az m és c közt olyan legömbölyödött részlete a kristálynak, a mely méréssel nem indentifikálható, de a valószínűség szerint e két formára vezethető vissza. Ezért tüntettem fel az átlagkristályok kepén is e két hemip ira mist. Külön kell szólnom a (771i új alakról is, a mely az [ ] öv eddig ismertetett legtompább negativ hemipiramisa. Reflexeit többször megfigyelhettem, de különösen egy igen élesen határolt kristályon alkotott szép, jól tükröző, keskeny lapocskákat, a melyeknek mért hajlásai a megfelelő számított értéket nagyon megközelítik, a mint az a táblázatban is látható.

12 538 D: TOBORFFY ZOLTÁN mért számított ca = S7 C 34' 87 36' cm = 88 9' 88 c 10'5" cl = 30 24' 30 23'30' cp = 60 20' 60 23'30' CG ' 44 c 45'55' c 52' 10 c 47V2" = 12 40' 12 43' cg = 17 27' 17 27'41" ca 001.Ï ' 19 17'23" 14 c 49V 2 ' cl) 001.Ï04 = 14 35' ch = 68 15' cx 001.Tll = 54 50' = 85 51' 68 12' 54 51' 85 48' A fentiek összefoglalásaképen megállapítható, hogy a tschumeli azuritelőfordnlás az eddig ismertek egyik legkiválóbbja, s kristályainak változatossága mellett az azurit tengelyarányának korrekcziójához fog kiváló anyagot nyújtani, a mi az irodalmi adatok összehasonlítása alapján kívánatosnak is látszik. Cerussit. A tschumeli azurit egyik kisérőásványa, mint azt már fentebb is említettem, a cerussit. Ennek teljesen víztiszta, szép kristályai nem közvetlenül telepszenek az azuritra, hanem a közébük ékelődő malachiton ülnek, a mely néha vékony tűk alakjában a cerussitok testébe is folytatódik. Az egyszerű kristályok igen ritkák, mert rendszerint kettős, hármas ikreket találunk, részint appozicziósan, részint penetrálóan összenőve- A kristályegyéneket általában szép, egyöntetű lapok határolják, kivéve azokat a részleteket, a melyeken ismételt ikerképzödmények, vagy egyszerű oszcillatórikus kombinálódások lépnek fel. A határozottan megállapítható formák száma 17; ebből kizártam néhány oly komplikáltabb szimbolumot, a melyet a néha erősen rostozott brachidóma-öv mérésénél esetlegesen mutatkozó reflexek eredményeztek. E szerint a kombinácziót alkotó alakok sorozata : véglapok: a (100), b (010). c(001) prizmák: m(110), r(130), G(lö0) makrodóma : //(102) brachidómák: m(071), c(041), i(021), fe(011),.r(012), 7-(013) piramisok: p(lll), 0(112), «(122), s(121). A kristályok habitusa zömök oszlopos a brachidiagonális tengely iránj'ában. vag}? kissé ellapult a 6(010), avagy végül vastag táblás a

13 AFRIKAI AZT)BITEK ÉS CERÜSSITEK. 535 c (001) szerint. E három főalak közt nincs éles határ, s igen közönséges dolog, hogy az ikrekben egymással kombinálódnak Legkevésbbé egyöntetű lapokat a prizmaövben is. találunk. (VI. tábla 7. és 8. ábra.) Legterjedelmesebb itt a h, kisebb az r, s rendesen csak az alappiramis középélét tompító keskenyebb sáv az m ; az a nem állandó tagja a kombin áfeziónak, s ha jelen van is, csak apró lapocska szokott lenni. Az alakok közt felsorolt (! egyetlen keskeny lapocskáját csak egy kristályon észleltem. A legtöbb, gyakran erős rostozású lap a brachiclóma-övben jelenik meg. Az egyszerűbb, s egyúttal tökéletesebb kristályokon csak az x, k es i sorakoznak egymás mellé a széles c és h metszése táján, de nagyon gyakran csatlakozik hozzájuk a z, y s végűi az u is, a mikor már erősebb rostozottság is tapasztalható. A legszabályosabb kifejlődésű lapok kétségtelenül a piramisok s az általuk közbefogott y makrodóma. A kristályok egy részén a p, részén az n dominál. Sokszor az egyensúlyban kifejlődött a, <> és y mellett a p és.s alig jut szerephez. más Hogy a kristályok mennyire tökéletesek, az kitűnik a goniometrikus adatokból, a melyeknek egyezése a számítással nagyon Ikerkristályok. mért számított mm 110., lio 62 46' 62 45'50" ar ' 61 20'40" a G 100., 150 = 72 6' 71 50'47" cy ' 30 39'12" cu ' li-10'37" cz ' 19 ù 4'28" ci 001.,021 = 34 40' 34 39'58" ck 001., ' 57 7'59" cx = 70 7Va' 70 7'30" cy 001.,013 = 76 25' 76 27' CO 001., ' 34 c 46'7" = 31 55' 31 52'50" i/o ' 17 16'30" cp = 54 16' 54 14'12" pp '28" bs '9" pm c 44' 35 c 45'48" oa ' 14 36'20" kielégítő. Mint az a cerussitnél szokásos, a szóbanforgó anyag is legnagyobbrészt ikerhelyzetben összenőtt egyénekből áll, a melyeknél ikersikul az m (1 lo) szolgál. A két vagy három kristályegyén hol csupán egymás mellett helyezkedik el, hol pedig egymáson áthatolva ferde kereszt,

14 536 D: TOBORFFY ZOLTÁN avagy csillagos buzogányalakú képleteket eredményez. Nem ritka eset, hogy az ikerképlet valamelyik tagja egeszen vékony lemez alakjában ékelődik csak a másik kettő közé. s csupán a tüzetesebb vizsgálatnál árulja el jelenlétét. Általában olyan sajátságokat, a melyek e termőhely kristályait a szokásos cerussitikrektől megkülönböztetnék, nem észleltem, s így csupán a mert ikerszögek egynéhánya legyen még felemlítve : inért = 5 30' = 62 46' = 54 2S' = 91 c 29' M 34 C S' számított 5 27' 62 c 45'50' 54 28'25' 91 25'10' 34 6'30" Végezetül megemlítem, hogy vizsgálataimat az egyetemi ásványtani intézet laboratóriumában végeztem, a miért dr. KRENNER JÓZSEF egyetemi tanár úrnak tartozom őszinte köszönettel.

I. Anglesit Broken-Hillfoől.

I. Anglesit Broken-Hillfoől. Y. ANNALES Ml'SEI NATION A LIS HUNGARICI. 1:07. KRISTÁLYTANI KÖZLEMÉNYEK. Dr. TOBORFFY ZoLTÁN-tÓl. (XI. tábla.) I. Anglesit Broken-Hillfoől. HOPP FERENCZ érdemes hazánkfia legutóbbi utazása alkalmával

Részletesebben

ö ö ö ü ö ü ű ö Ö ü ü ü ü ú ö ú ö ö ű Á ö ú ü ü ö ü ö

ö ö ö ü ö ü ű ö Ö ü ü ü ü ú ö ú ö ö ű Á ö ú ü ü ö ü ö ö Ó Í Á ű ü ö ö ü ű ö ö ű ü ú ű Ó ű ü ü ö ü ö ű ű ö ö ö ü ö ü ű ö Ö ü ü ü ü ú ö ú ö ö ű Á ö ú ü ü ö ü ö ö ü ö Á ö ü Ú ö ŐÁ Í ö ú ű Ö Ő Ö ö ö ö Ő Ú Á ü Á ö ö ö ö Í ö ü ú ö ö ü ű ü Á Ó ö Ő ö Á Ő ű ö ö ö

Részletesebben

É Í Ő É É Á í Ü ő í ő í ő ő Í ő ő ő í ú í í ő í ő

É Í Ő É É Á í Ü ő í ő í ő ő Í ő ő ő í ú í í ő í ő É Í É É Í Ő É ő ő É Í Ő É É Á í Ü ő í ő í ő ő Í ő ő ő í ú í í ő í ő Í Ó É É í ü ő É É Á ő ő É ű ő Á ő í ű ő ü ő ő ü ő ő í ő ő ő ú í ő ő ő í ü É Í É É ő í ő ő ő ő ő í í ő í ő í ú ú ú É Í Ő É í ő í ú Á ő

Részletesebben

ó ú ő ö ö ó ó ó ó ó ő ő ö ú ö ő ú ó ú ó ö ö ő ő ö ö ó ú ő ő ö ó ő ö ö ö ö ö ö ó Á É ű ó ő ő ű ó ó ö ö ő ó ó ú ő Ű ö ö ó ó ö ő ö ö ö ö ő Ú ú ó ű ó ó ő

ó ú ő ö ö ó ó ó ó ó ő ő ö ú ö ő ú ó ú ó ö ö ő ő ö ö ó ú ő ő ö ó ő ö ö ö ö ö ö ó Á É ű ó ő ő ű ó ó ö ö ő ó ó ú ő Ű ö ö ó ó ö ő ö ö ö ö ő Ú ú ó ű ó ó ő Á É É É Ö ó É Á ó É Ü Ü ő Ü ő ö ö ó ő ó ö ö Ö Ú ú ö ö ö ó ó ó ó ö ö ő ő ó ó ő ö ö ö ö ó ö É ö Ö É ó ö ó ú ö ö ó ó ó ó ú ú ö ú ő ó ó ö ó ö ű ö É ö ö ő ó ö ó ö ó ö ő ó ú ő ö ö ó ó ó ó ó ő ő ö ú ö ő ú ó ú

Részletesebben

É ö É ó Á É ó ü Á Ő Ö ü ö Ö ő ü ö ő Ü ű ő ó ő ó ő ő ő í ö ö ö í ő ü ü ő ü ü ő ö ó ő ő ú ő ő ö ö ő ő ő ú ő ő ü ú

É ö É ó Á É ó ü Á Ő Ö ü ö Ö ő ü ö ő Ü ű ő ó ő ó ő ő ő í ö ö ö í ő ü ü ő ü ü ő ö ó ő ő ú ő ő ö ö ő ő ő ú ő ő ü ú Ő Ö ö Á ö Á Á ó É ö É ó Á É ó ü Á Ő Ö ü ö Ö ő ü ö ő Ü ű ő ó ő ó ő ő ő í ö ö ö í ő ü ü ő ü ü ő ö ó ő ő ú ő ő ö ö ő ő ő ú ő ő ü ú ő ú ő ö Ö ö ö ö ő ú ö ü ő ú ő ö ő ő ö ő ö ó ő ö ö ö ő ó ö ü ö ü ő ű í ű ó

Részletesebben

íő ö Ú ö ö ő í ű í ű í í ű ö í ö Ü ö

íő ö Ú ö ö ő í ű í ű í í ű ö í ö Ü ö ő ö É Á Ő Á Á ő ű ö ő Ü Á ő ű ő ű ő ö ö í ő í ő íő ö Ú ö ö ő í ű í ű í í ű ö í ö Ü ö ő ö ű ö ü ö ö ö ö í Ü ű ö ő ö ő ü í ö ü ő ő ő í Ü í Ú Ü ő ö ő ö ő ű ö ő ő ü ő ő ő Á ő ő ö ö ő ő ő ő ö ő í ő í í ő ő

Részletesebben

ó ú ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ü ó ü ö ü ó Á Á Ő ű ü ó ó ó Í ó ü ú ü Á Á ű ö ó ó ó ó ö ü

ó ú ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ü ó ü ö ü ó Á Á Ő ű ü ó ó ó Í ó ü ú ü Á Á ű ö ó ó ó ó ö ü ö Ö Í Ú ú Í ó ú Ó ó Ú ú ö Ö ü ú ó ü ö ö ö ó ö ö ó ó ó ö ó ó ó ó ö ö ö ó ö ü ü ű ö ú ó ü ű ö ó ó ó Ú ú ö ű ö ó ó ú ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ü ó ü ö ü ó Á Á Ő ű ü ó ó ó Í ó ü ú ü Á Á ű ö ó ó ó ó ö ü Ö ö Í ö ű

Részletesebben

ú ü ú ö ú í ü í ű ö ü ü ú ú ö ú ö íö í ú ü

ú ü ú ö ú í ü í ű ö ü ü ú ú ö ú ö íö í ú ü í ú ü ú ö ú í ü í ű ö ü ü ú ú ö ú ö íö í ú ü ö í ú ú í ü ü í í ö í ö í Ö í ű ü ü ö ú í ű í í ú í ö ö ú í ö ö ö í ü í ö ö í ű ű ö ö ü í í ű ö í í ü ö ü ü ö ö ö ö í í ü ö ö ö ö ü ü í í ű í ö ö ö ú ú í ű

Részletesebben

í ű í í í ű ö ü ü ö ú ű ú ö ö í í í ű ö ü ü ö ö ö ö í í í ű ö ü ü ö ü ö í í í ű í ö í ö ö ű í ü ü ö í ö ö ö ü í í ű í ú ö ö ö ü ö ö ú ö ö ö ü ö ö ö ö

í ű í í í ű ö ü ü ö ú ű ú ö ö í í í ű ö ü ü ö ö ö ö í í í ű ö ü ü ö ü ö í í í ű í ö í ö ö ű í ü ü ö í ö ö ö ü í í ű í ú ö ö ö ü ö ö ú ö ö ö ü ö ö ö ö ö í ű ü ú ü ü ü ö ü ö ö ö í Ő É ö ö ö ü ö ö í í ö ü í ö ö í í É ö ö ű í Á É É ö ö í ö í í ü ö í É í í í ú ú í ű í í í ű ö ü ü ö ú ű ú ö ö í í í ű ö ü ü ö ö ö ö í í í ű ö ü ü ö ü ö í í í ű í ö í ö ö ű í

Részletesebben

Ú ú ö é ö é Ú ú ö ű ö ö ű ö é ö ö é í í Ö ö í í Á Á Ó é ű ü é é ü ú é ü é ű ü é

Ú ú ö é ö é Ú ú ö ű ö ö ű ö é ö ö é í í Ö ö í í Á Á Ó é ű ü é é ü ú é ü é ű ü é ö é Ö í é ü Ú ú é Í Ú ú ö é Ö é ü é ü ö ö ö ü ö ö é é ö é é é é é ö ö ö ö é í ü é ü ö ü ü ú é ü Ú ú ö é Ö ö é é Ú ú ö é ö é Ú ú ö ű ö ö ű ö é ö ö é í í Ö ö í í Á Á Ó é ű ü é é ü ú é ü é ű ü é Á Á Ú ú ö

Részletesebben

ö í ö ö ő ö ú ö Á í í í ő ö ö ö ő Á í ö ö ő ő ő í ő ó í ú ö ó ö í í ú ó öá ö ő ö ő ő ö í ö ő í ő ö ő ö ő í ó ó ő ő ó ö ö ő í ö ú ú ő

ö í ö ö ő ö ú ö Á í í í ő ö ö ö ő Á í ö ö ő ő ő í ő ó í ú ö ó ö í í ú ó öá ö ő ö ő ő ö í ö ő í ő ö ő ö ő í ó ó ő ő ó ö ö ő í ö ú ú ő Ű ö É ö ú Ö ó É Á Ú É É É Ú Á Ú É ö í ö ö ő ö ú ö Á í í í ő ö ö ö ő Á í ö ö ő ő ő í ő ó í ú ö ó ö í í ú ó öá ö ő ö ő ő ö í ö ő í ő ö ő ö ő í ó ó ő ő ó ö ö ő í ö ú ú ő ö ő ö ő Á Á ö ő É Ő ö ő ú ö ö ö ó

Részletesebben

ü ö ű ö ű ö Ö ö ú ü Á ü ü ö

ü ö ű ö ű ö Ö ö ú ü Á ü ü ö ü ö ű ö ű ö Ö ö ú ü Á ü ü ö ö Í ú ö ú Ó ü ö ö ű ü ű ö ü ö Í Í ö ö ű ö ö ű ű Á Á Ő Á Á ú ú É Íö Í Í ö ö Í ö ü ö Í ö ö Í ö ö ö ű Í Í ö Í ű Á É Á ú É ü Á Á É ü Á Á É ü ö ö ö ö ö ö ű ú ö Í ö ö ű ö ö ü ö ö

Részletesebben

mm nagy, idiomorf kristályai abban igen srn jelennek meg. Találhatók azonban a bazaltban nagyobb, 1 2 cm átmérj olivin kristályok ÉRTEKEZÉSEK.

mm nagy, idiomorf kristályai abban igen srn jelennek meg. Találhatók azonban a bazaltban nagyobb, 1 2 cm átmérj olivin kristályok ÉRTEKEZÉSEK. 3 23 II. ÉRTEKEZÉSEK. A BÉNAHEGYI ARAGONIT NÓGRÁD MEGYÉBEN. Irta: Dr. Jugovics Lajos. Az északmagyarországi, Nógrád és Gömör vármegyékben elterül bazalthegyek között a Monossa egyike a nagyobb kiterjedés

Részletesebben

É í ű ö ő ü ú ö ü ö ó ö ü í ő ó ú ő ű ú í ő ö ú ő ű ü í ő ó ü ö í ő í ö í ó ó í ó í ó ű ö ö ú í ő ú í í ó í ő í ő ó í ó ó í ó ó í í í í ó ö ö ü ó í ó

É í ű ö ő ü ú ö ü ö ó ö ü í ő ó ú ő ű ú í ő ö ú ő ű ü í ő ó ü ö í ő í ö í ó ó í ó í ó ű ö ö ú í ő ú í í ó í ő í ő ó í ó ó í ó ó í í í í ó ö ö ü ó í ó Ö É É É ö É Á ö Á ú ó É ó ö ó í ö ö ő í ő ő ő ö í ú ő ó ó ó ó ő ő ü ú ő ő ő ö ö ü ú ö ó ö ö í ö ö í ű ö ö ü ö ü ó ú í ú É ü í ő ő í ő ó í ú í ó ű ú í í ó ö ö ő ú ú í ő ó í É í ű ö ő ü ú ö ü ö ó ö ü í ő

Részletesebben

í ó ó ő ő ő Íő í ó í ó ó ő ő ó ő Íő í ó ú ő í í ó ö ő ő í ő ő í ó ü ö í ő ő ó ú ő ő ő ó ő í ő Í ő í ó í ü ő í í ü í í ó ö í ő í í ö í í őí ö í ü í ó ö

í ó ó ő ő ő Íő í ó í ó ó ő ő ó ő Íő í ó ú ő í í ó ö ő ő í ő ő í ó ü ö í ő ő ó ú ő ő ő ó ő í ő Í ő í ó í ü ő í í ü í í ó ö í ő í í ö í í őí ö í ü í ó ö Á Í Á É ö ú ö ó ő ő í ú ó ó ű í í í ó Ü í ó ö ö í ö ő í ó ő ő í ő í ö ő Í ó ő ó ő ő í ő ő ő í ö ő ó ő ő ő Í ő ó í ó ő ó ö ő í ü ő í í ó ü í ú í Í í ó ó ú ő ő ü ö ó ü ő ő í ó ö í í í í ó ü ü í Í ő í í ü

Részletesebben

é é ó ó ó é ö é é é ó é é é é é é é é é é é é é ú ó é ó ö é é ó é ö é ó é éú é ú ó é é é é é é é é ö é é é ö é Ö é é ö ó é ö é é é é ű é ö ö ü é ö é Í

é é ó ó ó é ö é é é ó é é é é é é é é é é é é é ú ó é ó ö é é ó é ö é ó é éú é ú ó é é é é é é é é ö é é é ö é Ö é é ö ó é ö é é é é ű é ö ö ü é ö é Í é ü é ö é é é ú Í ö é Íó ö ü é ü é ö é ó é ü ö ö ü é ö é é é ö ú ö é é ó ú é ü é ö é é é é é é é é é é ö ü é ö é é é ö ú ö é é é ö é Ö é ü ö é é ö ö é é é é é é é é é é ü é ú ó é é ú ú é ó ó é é é ó ö

Részletesebben

í ű ű ö í ö í ű í ú ű ű ű í Í í ö í Í ÍÍ ö ü ö í ű í ö ö ö ű í í ö í ö í ü ö í í í ű í ű ö ö ö í ű ö ö ű ü ö ö ö í ú ü ű ö ú í ö ö í ü ö ö í í í í í í

í ű ű ö í ö í ű í ú ű ű ű í Í í ö í Í ÍÍ ö ü ö í ű í ö ö ö ű í í ö í ö í ü ö í í í ű í ű ö ö ö í ű ö ö ű ü ö ö ö í ú ü ű ö ú í ö ö í ü ö ö í í í í í í É Á Ú Ö É É É É Ü É ú ö í ü ö ú ö í Ü ü ü ö ö Ő ú í ú ö í ü Á í ű Í í í ú ü ö í í ű í Í ű ü ű í ü ü í ű ú ö Á ö ö ú ö í ű ű ö í ö í ű í ú ű ű ű í Í í ö í Í ÍÍ ö ü ö í ű í ö ö ö ű í í ö í ö í ü ö í í í

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 8 KRISTÁLYTAN VIII. A KRIsTÁLYOK külső FORMÁJA (KRIsTÁLYMORFOLÓGIA) 1. KRIsTÁLYFORMÁK A kristályforma a kristálylapok azon csoportját jelenti, melyeket a szimmetria

Részletesebben

ó Í Ó ó ö ö ó ö ó ó ó ö ó ü ö ó ó Í ó ó ó í Í ó ö í í ó Í ó ö ó í í í ó ö ó ó í ó Í Í ö ö Í ö ó ó ó ö ö ó í ü í ó Í ó ö ó ó í ó ö Í Í

ó Í Ó ó ö ö ó ö ó ó ó ö ó ü ö ó ó Í ó ó ó í Í ó ö í í ó Í ó ö ó í í í ó ö ó ó í ó Í Í ö ö Í ö ó ó ó ö ö ó í ü í ó Í ó ö ó ó í ó ö Í Í É Á Í ó ö É ó Á Á ó ó ü ó ö ú ű í Í ó Ü ó í ó ó ó ö Í ó í ó ö ö ö ó ö ö ö ü ö ö ó ó ó ö í É Í Í ó ó ü Á í Í Í í ö ü ó Í Ó ó ö ö ó ö ó ó ó ö ó ü ö ó ó Í ó ó ó í Í ó ö í í ó Í ó ö ó í í í ó ö ó ó í ó Í Í

Részletesebben

ö ő ó í ő ü ő ö ő ő ö í ő ó ő ü ú ő ö í ő ő ö ő ü ó ő ó ű ü ó ő ó ó ü ü ő ő ó ó Á í Ő ó ő ő ó í ő ó ó ő Ó ó ö ö Ö ó ő ó ő ö Ö ő ü ő ó ő ö ő ó í

ö ő ó í ő ü ő ö ő ő ö í ő ó ő ü ú ő ö í ő ő ö ő ü ó ő ó ű ü ó ő ó ó ü ü ő ő ó ó Á í Ő ó ő ő ó í ő ó ó ő Ó ó ö ö Ö ó ő ó ő ö Ö ő ü ő ó ő ö ő ó í ü ö ö ő ü ó ü ő ü ö Ö ó ő ő ő ő ő ó í ő Á ő ó í Ó Á ö ö ö ő ő ó ő ü í ü ü ő ó ő ő ő ö ő ő Ő ó ő ü ő ó ő ó ű ü ó ő ó ó ü ü ő ő ó ó Á í Ó ó ő ő ó ő ó ó ő ó ó ö ö Ö ő ő ó ő ö Ö ő ü ő ó ő ö ő ó í ő ü ő ö ő

Részletesebben

ő ő ü ö ö ü ő ő ö ő ö ő ö ö ó ö ő ő ö í Ö ö í őí ö ö ó ö ö ő ö í Ö ő ő ö ö í í ő í ö ó ő ö ó í ó í Ö Í ó ö í ó ó ö Í Ö ő Í ő ő ó ö ő í ó ö í í í ü ö í

ő ő ü ö ö ü ő ő ö ő ö ő ö ö ó ö ő ő ö í Ö ö í őí ö ö ó ö ö ő ö í Ö ő ő ö ö í í ő í ö ó ő ö ó í ó í Ö Í ó ö í ó ó ö Í Ö ő Í ő ő ó ö ő í ó ö í í í ü ö í Ö Á Á ó É ö ő ö Ö ó ó ó Ö ő ö í ű ö ő ó ó ő í ő ö ó ö ó ö ö ő Ö ö ő ö ö ó ö ö ü ü í í í ö ö ő ő ó ö ő ó ö ő ö ó ö ű ó ő ó ó ó ő ö ő ő ö ó ó ö ó ó ó ó ö ö ö Í ö ő ö ö ó ö ö í ö ü ö í ü ö ő ö í ö ó ö ó ó

Részletesebben

ő ö ö ő ó ö ü Ö ö ő í í ő ő ű ö ö ú ö ö ö ő ő ö ö ö ö ő ő ö ő ű í Á ó ó ö ő ö ü ö ö í ű ő ö ö í ö í ü ö ü ü ö ö ö ö ő ö ü í í ő ö ö ű ö ö ó ő ö ö ü ó

ő ö ö ő ó ö ü Ö ö ő í í ő ő ű ö ö ú ö ö ö ő ő ö ö ö ö ő ő ö ő ű í Á ó ó ö ő ö ü ö ö í ű ő ö ö í ö í ü ö ü ü ö ö ö ö ő ö ü í í ő ö ö ű ö ö ó ő ö ö ü ó ö ő ö ő ó Ö ó ó í í ó ő ó ó ö ő ö Ö ő ó ő ű ö ó ű í ó Ü í ő í ó ó ő ő ö ó ö ó ü ő ö í ő ő ö ő ó ó ó ö ü ö ö Í ö ó ö ö ö ő ú ö í ö ö ö ö ö í í ö ő ő ő ö ő ö ő ő ö ő ö ő ö ö ő ó ö ü Ö ö ő í í ő ő ű ö ö ú

Részletesebben

Í Í í ú Í ü í ő í ö ö ö ü í Í Í Í ü í í ü í ő ő

Í Í í ú Í ü í ő í ö ö ö ü í Í Í Í ü í í ü í ő ő Á Ö É Á É Ő Ü É ü ő ő ö Í Í ő ö í ő ü ü í í í ü í í í Í Í í ú Í ü í ő í ö ö ö ü í Í Í Í ü í í ü í ő ő í í ő Í Í ú í ő í ő í ö í ő É ő Íő ő Í í Ö ö ő ü ő ő É ő ö ö ő ő ö ö ö í ü ő ö ö ő ő ő ő ö í ő ő ú

Részletesebben

ö ö í őí ö ö í ő ö ő ú ú ö ő ú ö ő ú ö ü ö ö ö ö ö ő ö í ő ü ü ő ö ü ű ő ö ú í ö ő ö í í ű ű í ő ö í ú ű ő

ö ö í őí ö ö í ő ö ő ú ú ö ő ú ö ő ú ö ü ö ö ö ö ö ő ö í ő ü ü ő ö ü ű ő ö ú í ö ő ö í í ű ű í ő ö í ú ű ő É É Á ö Á ő ú í í í ü ö í í ü ő ö í ö ő ő ő ő ő ö ő í ö ö ő ű í ö ő ö í ö í ö ö ö í őí ö ö í ő ö ő ú ú ö ő ú ö ő ú ö ü ö ö ö ö ö ő ö í ő ü ü ő ö ü ű ő ö ú í ö ő ö í í ű ű í ő ö í ú ű ő í ö ú ö ő í í ö

Részletesebben

ú ü ü ú

ú ü ü ú Ú Á É Á É Í Á ú ú ú ú ü ü ú ú ű Á É Í Á Í Á É Í Á Á É Í Á Ó É Ú Ú Í Á Á É É É Ö Á Á É É É Á Í Í Á Á Á É Í Á Á É Ú Í Á Á É É É Ú ú ü ú ú ű ú ú ü ú Í Í Á É Í Á Ö É Ö Ú Ű Í Á Á É É ú ü ü ü Í ű ű Ü Á É Í Á

Részletesebben

É Í ó Í Í ó Íó ó ó Á ó ú ö ű ü ú Á Í ó ó

É Í ó Í Í ó Íó ó ó Á ó ú ö ű ü ú Á Í ó ó Í Í Í Í ó ó ó ú ó ő É ú ö ü ú Á Ú ő ö ó ó ó ó ő ő ó ü ő Á ö ű ü É Í ó Í Í ó Íó ó ó Á ó ú ö ű ü ú Á Í ó ó ő ó ú Á ő ü Á ő ú Í É ö Í ö Á Í Á ő ó ő ó ó Á ó ó ó ó ó Íő Á ü ö ó ó ő ó ó Í ö ó ő ú ó Í ö ő ö ó

Részletesebben

ú í ü ü ö ű í í í í ü ö ö ö ö í í í ű í ö Á ö ö í í ü ö ü ü ű

ú í ü ü ö ű í í í í ü ö ö ö ö í í í ű í ö Á ö ö í í ü ö ü ü ű í ö ö ú í ü ü ö ű í í í í ü ö ö ö ö í í í ű í ö Á ö ö í í ü ö ü ü ű ö ö ö ú ü ö ö í í í ö Á ö ö ö ö ö ö ö í ö ö ö ö ö ö ú Ő ö ö ö í ú ú ö ö í ö ö í ű í ö ö ö ö Á ü ö ü ö ü ű ö ö ö í ö í ü í ű í í ö ö Á

Részletesebben

ú í ü ö ú ö ö ő í ö ü ö ő ö ü ö í í ü ö í ü ő ö ú ú ő ő ő ő ő ő ö ö ő ő ü ö ü ő ő ö í ő ő ü ü ö í ü Á ő í í ő

ú í ü ö ú ö ö ő í ö ü ö ő ö ü ö í í ü ö í ü ő ö ú ú ő ő ő ő ő ő ö ö ő ő ü ö ü ő ő ö í ő ő ü ü ö í ü Á ő í í ő ü ú í ü ö ú ö ö ő í ö ü ö ő ö ü ö í í ü ö í ü ő ö ú ú ő ő ő ő ő ő ö ö ő ő ü ö ü ő ő ö í ő ő ü ü ö í ü Á ő í í ő ö ő í í ü ő ő ő í ö ö ö ü ö ő í ü ő ö í ő ü ö í í ö í ü ő ú ü ö ü ő ő ő ő í ő ö ő ő ő ö őí

Részletesebben

Á í ó ó ö Á ö ü É Á É ü É ó ó É ü Á í Á Á ö É ó Á Á Á ó ú É ö ö É Á Á Á í ó Á É É Á ó Á Á É Á ó ü Ű Ö Á Á Á ó ö É Á Á ü É Á É ó É Á Á Á Á Á Á ö ö É Á

Á í ó ó ö Á ö ü É Á É ü É ó ó É ü Á í Á Á ö É ó Á Á Á ó ú É ö ö É Á Á Á í ó Á É É Á ó Á Á É Á ó ü Ű Ö Á Á Á ó ö É Á Á ü É Á É ó É Á Á Á Á Á Á ö ö É Á ő ü í ő ó ö ú ö ö ó Á í ó ó ö Á ö ü É Á É ü É ó ó É ü Á í Á Á ö É ó Á Á Á ó ú É ö ö É Á Á Á í ó Á É É Á ó Á Á É Á ó ü Ű Ö Á Á Á ó ö É Á Á ü É Á É ó É Á Á Á Á Á Á ö ö É Á Á Á Á Á Á ú É Á Á Á ü É Á Á Á ü

Részletesebben

Á É Ő Ö É Á Á É í í ő ő ő ó ú ő ü ű ő ü ő í ü ó ú ó ű ő ó ő ő ú ő ő ó ó ó ő í ú ó í ú ó í í É ü ő ó ó

Á É Ő Ö É Á Á É í í ő ő ő ó ú ő ü ű ő ü ő í ü ó ú ó ű ő ó ő ő ú ő ő ó ó ó ő í ú ó í ú ó í í É ü ő ó ó Á É Ő É ő í É É ü í ú í ü ő ő ő Á É Ő Ö É Á Á É í í ő ő ő ó ú ő ü ű ő ü ő í ü ó ú ó ű ő ó ő ő ú ő ő ó ó ó ő í ú ó í ú ó í í É ü ő ó ó ő í ű ő ó ü ü ő í í ő ó ő í í ő ó í ő ő ő í ó ő ő ó ű ő ű ó í ű í ó

Részletesebben

í ő ő Ü Ü Ü Ó í őí Ü ő ű í í ú í ő Ú ő Ü í ő í Ó ő ü í í ú ü Ü ü

í ő ő Ü Ü Ü Ó í őí Ü ő ű í í ú í ő Ú ő Ü í ő í Ó ő ü í í ú ü Ü ü ő í É í Ő É ő ü ő ő í Ü í ü ú ú Ú ő ő Ü ő í í Ó Ü ű ü ő Ó Ó Ó ő ő Ü Ü ű ü őí ő ű í Ó í ő ő Ü Ü Ü Ó í őí Ü ő ű í í ú í ő Ú ő Ü í ő í Ó ő ü í í ú ü Ü ü í ü ő í Á Ö í ő ő ő ő í ú í Ó ú í ő í ő Ó í í ő ő ü

Részletesebben

ő ő Á Á ó ü ő ó Í ő ö í ö ö óú óú ő ú í ő ú ó ó ó ü ö ö ü ö í ő ö ő ó ü ö ö ü ő í ő ő ó í ó ó ő ő ő ő ü Í ó É ü Ö í ö ő Í Í ő Í ő

ő ő Á Á ó ü ő ó Í ő ö í ö ö óú óú ő ú í ő ú ó ó ó ü ö ö ü ö í ő ö ő ó ü ö ö ü ő í ő ő ó í ó ó ő ő ő ő ü Í ó É ü Ö í ö ő Í Í ő Í ő ő Ú ó ó Á ó ő ó ü ő í Á ű Á ü ő í í í ó ó ő ő ő ó í ő ő í ö ü í ú ú ü ö í ó ő ő ő ó í ú ú ó ó ö ő Í ú í ó ő ö ö ő ö ö ö ő ö í ö ö ő ó ő ö ö ü ú ú ó Ó ő ő ő í ú ú ó ő ő ő Á Á ó ü ő ó Í ő ö í ö ö óú óú ő

Részletesebben

á á á ö ö ü á á á ő á ó á á ő í á í á ú á ö ó á á ó á ó á á ó í á á á á á ó ő á ő ú á á á á ü á í í á ó ü ű ó ó ő á á á ö á á á ü á á ú á á ö ő á á í

á á á ö ö ü á á á ő á ó á á ő í á í á ú á ö ó á á ó á ó á á ó í á á á á á ó ő á ő ú á á á á ü á í í á ó ü ű ó ó ő á á á ö á á á ü á á ú á á ö ő á á í ó Á ó ó ü ü ó á á á á ó á ü ő á ö á ó ó ö á á á ö á á á ó ö á ó á á á á ő ö ö Á á ö ö á á á á ő á ó á á á ő ö á á ü ő á í ö ő á í á ö á á ö á ó ü í á á á á á í á á á á á á á í á ű ő á á ő á á ü á á ő ú

Részletesebben

ű ő ű ő ő í ü ő ü í ű ű ó ó ü í ü ó ű ő í ó ő ő ő ű ó ü ó ő ő í ó ó í ű ű ű í ó ü ő ű í ó ó ó ő Á Ö ő ó ő ő ó ü ő ó ő ő ő ő í ó í ü ő ő í ű ő ü ü ő ő

ű ő ű ő ő í ü ő ü í ű ű ó ó ü í ü ó ű ő í ó ő ő ő ű ó ü ó ő ő í ó ó í ű ű ű í ó ü ő ű í ó ó ó ő Á Ö ő ó ő ő ó ü ő ó ő ő ő ő í ó í ü ő ő í ű ő ü ü ő ő ü ó Ö ő ü ő ó ó ó ó ó ó ő É Á í í ü ó ő ü ó ő ő ó ü ő ü ü ű ő ő ü í ü í ű ü í ű í ü ű ő ű ő ő í ü ő ü í ű ű ó ó ü í ü ó ű ő í ó ő ő ő ű ó ü ó ő ő í ó ó í ű ű ű í ó ü ő ű í ó ó ó ő Á Ö ő ó ő ő ó ü ő ó ő

Részletesebben

í ö ü ö í ó ü ó ó ö í ó ó ó ó ó ó í ü ó ó ö ü ó ó ü ó ó É í ó ö í í ó ó í ö ó ö í ö ö ó í í ó ö í ó ú í ó í ó ü ö ó í ö í ű í ű ó ö í ú í ó ú ö ü í ó

í ö ü ö í ó ü ó ó ö í ó ó ó ó ó ó í ü ó ó ö ü ó ó ü ó ó É í ó ö í í ó ó í ö ó ö í ö ö ó í í ó ö í ó ú í ó í ó ü ö ó í ö í ű í ű ó ö í ú í ó ú ö ü í ó ö Ö ü ü ö Ö ü ó ö ü ö í ó ö ö ö ü í ü ö í í ö í ü ü ö í í ö ü ö í ú ó ö ü ó ü ű ö ü ö í ó ó ó ö ö í ó ö ó ü ó ü í ö ü ö í ó ü ó ó ö í ó ó ó ó ó ó í ü ó ó ö ü ó ó ü ó ó É í ó ö í í ó ó í ö ó ö í ö ö ó í

Részletesebben

Ö Ö Ú Ó Ö ű Ő Ő ű ű Ü Ő Ó Ő

Ö Ö Ú Ó Ö ű Ő Ő ű ű Ü Ő Ó Ő ű É ű ű É Ö Ö Ú Ó Ö ű Ő Ő ű ű Ü Ő Ó Ő É Ó Ó É ű Ö ű Ö ű ű ű Ú Ú Ö ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű ű Ú É É É É Ö Ö Ú Ö É ű ű ű ű ű ű ű Ó ű Ö Ö ű ű ű É ű ű ű ű ű ű ű ű ű É ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ö ű ű ű Ü ű ű ű ű Ö ű

Részletesebben

é ú é é é é é é é é é é é é ú é ö é é é ö Ő é é é ú é é é é é é é é ö é é é ö é Ö é é ö é ö é é é ű é ö ö é ö é é ö ö é é ö ö é ö é Ö é ú é é é é é é

é ú é é é é é é é é é é é é ú é ö é é é ö Ő é é é ú é é é é é é é é ö é é é ö é Ö é é ö é ö é é é ű é ö ö é ö é é ö ö é é ö ö é ö é Ö é ú é é é é é é é ű ö Ö é é ö ú é é é é ö ö é ö é é é ö ö é é é ö ö é ű é é ö é é é é é é é é é é ö é ö é é é ű ö ű ö é é é Ö Ú Í é ö é é Ő ö ö ú é é é é é é é é é é ű é é é ú é é é ű ú é é é é é ö é ö é ö é é ö é é é

Részletesebben

ő ö ő ú ő ö ö ő ó ő ö ü ú ö ö ó ő ö ü ó ó ó ó ő ő ő ó ó ú ő ü ő ö ö ó ü ö ö ő ű ö ö ő ú ú ó ö ő ű ö ó

ő ö ő ú ő ö ö ő ó ő ö ü ú ö ö ó ő ö ü ó ó ó ó ő ő ő ó ó ú ő ü ő ö ö ó ü ö ö ő ű ö ö ő ú ú ó ö ő ű ö ó ö ú Á ő ű ü ő ó ö ö ú ö ú ü ó ó ű ö ú ó ó ó ő ö ö ő ú ó ö ö ő ő ő ő ö ű ü ü ü ő ü ü ő ő ü ó ő ő ö ő ú ő ö ö ő ó ő ö ü ú ö ö ó ő ö ü ó ó ó ó ő ő ő ó ó ú ő ü ő ö ö ó ü ö ö ő ű ö ö ő ú ú ó ö ő ű ö ó ó ü ű

Részletesebben

ö ö ö ö ö ö ö ü ö ü ö ű ö ú ü ű ö ü Í ö ú ü ü ű ö ú ü Á ü

ö ö ö ö ö ö ö ü ö ü ö ű ö ú ü ű ö ü Í ö ú ü ü ű ö ú ü Á ü Á Ó ö ü ü ü ú ú ü ü ö ü Ő ö ö ö ü ú ü Á ö ö ö ö ö ö ö ö ü ö ü ö ű ö ú ü ű ö ü Í ö ú ü ü ű ö ú ü Á ü ö ö ü ü ö ü ö Ó ö ö ü ü ö ü ö ú ö ú ü ö ü É É Á ü ű Ö ű ú ö ö ú ö ú ö ú ö ű ü Ö ö ű ü ú ö ü ú ű ö ű ú

Részletesebben

ó ú ú ü ú ő ó ő ő ó ó ó ö ó ü ő ó ő ö ü ü ó ö ő É ó ö ö ö ó ó ö ü ü ö ü ó ó ő ó ü ó ü ü ö ö É ú ó ó ö ú ö ü ü ó ó ó ü Á ö ö ü ó ö ó ö ö ö ö ó ó ö ó ó

ó ú ú ü ú ő ó ő ő ó ó ó ö ó ü ő ó ő ö ü ü ó ö ő É ó ö ö ö ó ó ö ü ü ö ü ó ó ő ó ü ó ü ü ö ö É ú ó ó ö ú ö ü ü ó ó ó ü Á ö ö ü ó ö ó ö ö ö ö ó ó ö ó ó Ü Ű Ö É Á Á ö É É Ö Ú Ü ö ü ő ő ö ő Á ő ó ő ü ü ö ö ú É ű ó ü ű ö ú ü ö ó ö ö ü ű ö ó ó ö ö ö ö ü ű ö ő ö ö ó ö ö ő ó ő ü ő ó ő ö ö ő ü ü ö ő ó ú ú ü ú ő ó ő ő ó ó ó ö ó ü ő ó ő ö ü ü ó ö ő É ó ö ö ö ó

Részletesebben

ö ö ó ú ö ö ú ü ó ö ö Í ö ö ö ü ó ö ö ú ú ö ü ó ü ó ü ö ú ü ó ü ö ó Á Á ö ü ú ó ö ü ü ö ó ü ü Á ü ö ü ö ü ö ö ö ü ö ú ö ö ö ü ú ö ú ö ű ú ú ü ö ó ö ö

ö ö ó ú ö ö ú ü ó ö ö Í ö ö ö ü ó ö ö ú ú ö ü ó ü ó ü ö ú ü ó ü ö ó Á Á ö ü ú ó ö ü ü ö ó ü ü Á ü ö ü ö ü ö ö ö ü ö ú ö ö ö ü ú ö ú ö ű ú ú ü ö ó ö ö ö ö Ő Ö ü ö Ö ü ü ü ó ö ö ö ü ö ú ü ü ö ö ú ú ö ú ó ú ó ü ú ú ú ú ó ú ö ú Á ö ö ö ó ú ö ö ú ü ó ö ö Í ö ö ö ü ó ö ö ú ú ö ü ó ü ó ü ö ú ü ó ü ö ó Á Á ö ü ú ó ö ü ü ö ó ü ü Á ü ö ü ö ü ö ö ö ü ö ú ö ö ö

Részletesebben

ú ú ö ö ü ü ü ü ű ü ü

ú ú ö ö ü ü ü ü ű ü ü Ü ú ű ű ú ű ú ú ö ö ü ü ü ü ű ü ü ö ö ö ö ö ö ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ü ü ü Ú ú ü ű ü ú ű ö ű ú ö ö ö ö Á ú ú ű Á ú Á Á Á ü ö ö Á ö ö ü Á ú Á ú Á Á Ö Á Á ö ű ö ö ü ú ü ú ö ú ű ú ú ü ü ü ü ű ű Ő ú ö ű ú ú ű

Részletesebben

ú ú ü ü Á ú ú ü ű ű ú ü ü ü ü

ú ú ü ü Á ú ú ü ű ű ú ü ü ü ü ü ü ü ú ú ü ű ü ű ü ü ű ü ü ü Í ú ú ü ü Á ú ú ü ű ű ú ü ü ü ü ú ü ü Á ű ü ü ü ü ü ü ü ú ü ü Í ú ü É Ö Ö ú Ö Ö Ö ú ú ü ú Á Ö Á ú É ü ú ú É ú ú ú Ü ü ű ú ű É ú ű ü ü Á ú É ü ű ü ú Á É É ú ü Ö Ö Ö ú ú Á Ö

Részletesebben

ő ő ő ő ú É ü ú ú ű ú ű ő ő ő ő Á Á ü ő É É É É É É Á Ú Á Á ő ő ő ő ő É Á Á Á ő ő ő Á ü ő ő ü

ő ő ő ő ú É ü ú ú ű ú ű ő ő ő ő Á Á ü ő É É É É É É Á Ú Á Á ő ő ő ő ő É Á Á Á ő ő ő Á ü ő ő ü ő É ő ő ő ő É Ü Ö Ö Ö Í Ö Ö Ö ő Ó Ó Ö Ö Á É É É ő Á É Á Á Ú Á Ú Ö Ö Á Ú Ö Á ű Á ú ő ő ü ü Ó ő ő ő ő ú É ü ú ú ű ú ű ő ő ő ő Á Á ü ő É É É É É É Á Ú Á Á ő ő ő ő ő É Á Á Á ő ő ő Á ü ő ő ü ő ő ő ő Á ü ú ú

Részletesebben

é ö é Ö é é ő í ó í é ő ö ú é ó é ő ü ü é ó ö é é ó é é ö é ő í é é ő é é ö é ű ö é í ó é é í ö í ó í ó é é ö ó í ó ó í ó é é ö ő í ó ó í ó ü é í ü

é ö é Ö é é ő í ó í é ő ö ú é ó é ő ü ü é ó ö é é ó é é ö é ő í é é ő é é ö é ű ö é í ó é é í ö í ó í ó é é ö ó í ó ó í ó é é ö ő í ó ó í ó ü é í ü é í ü é ö é é ő ü é é é ú é ó Í é é ő Í é ó ö í é ö é Ö é é ő í ó í é ő ö ú é ó é ő ü ü é ó ö é é ó é é ö é ő í é é ő é é ö é ű ö é í ó é é í ö í ó í ó é é ö ó í ó ó í ó é é ö ő í ó ó í ó ü é í ü é ö ő

Részletesebben

ü ö ú ö ú ü ö ü Á Ó ö ö ö ö ú ü ú ü ü ú ú ö ö ü ü ú ü ü ö ö ű ö ü ü ü ü ö ö

ü ö ú ö ú ü ö ü Á Ó ö ö ö ö ú ü ú ü ü ú ú ö ö ü ü ú ü ü ö ö ű ö ü ü ü ü ö ö Í Á Ö Ú Á Á Ó Á ö ú ú ö ú ú ö ü ü ű ü ű ö ö ü ű ö ü ö ú ö ü ú ö ö ü ü ö ü ű ö ö ü ű ö ö ú ö ö ú ú ü ö ú ö ú ü ö ü Á Ó ö ö ö ö ú ü ú ü ü ú ú ö ö ü ü ú ü ü ö ö ű ö ü ü ü ü ö ö ü ö ü ö ö ü ö ö ú ö ü ű ö ü

Részletesebben

í ó ő í é ö ő é í ó é é ó é í é é í é í íí é é é í é ö é ő é ó ő ő é ö é Ö ü é ó ö ü ö ö é é é ő í ő í ő ö é ő ú é ö é é é í é é í é é ü é é ö é ó í é

í ó ő í é ö ő é í ó é é ó é í é é í é í íí é é é í é ö é ő é ó ő ő é ö é Ö ü é ó ö ü ö ö é é é ő í ő í ő ö é ő ú é ö é é é í é é í é é ü é é ö é ó í é ű ű ö é ő ó í ö ő ü é ő é ü ő ö ő ö é é í ö ő ö ó ő é ó í ö ő ü é é é é é ő é é é é í ő ö é é ő ű ő ö í ö é é é Ö ű ú ő é é ű ő í ü ö é é ő ó ö ö ő é é é é é é é é é é ő ü í í é ú í í í Ú í é ú é ő ó ó

Részletesebben

ő ö ő ű ó ö ó ű Í Ö Ö Á Í Ó Ö Ü É Ö Ö Ö Á Á Ö É Á Ö

ő ö ő ű ó ö ó ű Í Ö Ö Á Í Ó Ö Ü É Ö Ö Ö Á Á Ö É Á Ö Í Í Ő Ó Ü Ö Ő ő ö ő ű ó ö ó ű Í Ö Ö Á Í Ó Ö Ü É Ö Ö Ö Á Á Ö É Á Ö ő ö ő Í ó ö ó ú Í Ö Í ÍÍ É Ó Ü Ü Ó Ó Ö É Ö ő ö ő ű ó ö ú Í Ö Í Ö Í Ö Ó Ó Ó Ó Ü Ö Ü Ü É Ú Ö Ó Ó Í Í ő ö ő ű ó ö ó ú É Ö Í Í ÍÍ Í Í Í É Í

Részletesebben

Í Í Í Ü Ó Ó Ö Á Ü Ü Ó Ü Ü Ó Ö Í É Ö

Í Í Í Ü Ó Ó Ö Á Ü Ü Ó Ü Ü Ó Ö Í É Ö Ö É Ö Í Í Í Ü Ó Ó Ö Á Ü Ü Ó Ü Ü Ó Ö Í É Ö Ü Ü Á É Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ú Í É Ó Á Ü Á É Á Ü Í Í Í Í Ü Í Í Í Í Í É Ö Á Í Á Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Ü Í Í É Í Í É É Í Í Í É Í Ü Í Ü Á Ü Ü

Részletesebben

É Í ü ú É ü ő ő ő ő ú ő ú ü ü ő ü ú ü ű ú ú ü ü Í ü ű ő ő É ő

É Í ü ú É ü ő ő ő ő ú ő ú ü ü ő ü ú ü ű ú ú ü ü Í ü ű ő ő É ő ő Ü É Í ü ú É ü ő ő ő ő ú ő ú ü ü ő ü ú ü ű ú ú ü ü Í ü ű ő ő É ő ő ő ú ő ő ő ú ő ü ú ű ő ű É Í ő É Ü Í ő ü ő ő ő ő ő ő ú ü ű ő ú ő ű ő ő ő ű ő ű ő É Í Ú Ö Á Á É Á Á Á Ő Á É Á Ö Á Ö É É É ü ő Á ő ú ü ő

Részletesebben

ú ü ü ú Ö ú ü ü ü ü ü ú ü ú ü ű Í ü ü ű ü ű Ó ü Ü ű ú ú Á ü ű ű ü ü Ö ü ű ü Í ü ü

ú ü ü ú Ö ú ü ü ü ü ü ú ü ú ü ű Í ü ü ű ü ű Ó ü Ü ű ú ú Á ü ű ű ü ü Ö ü ű ü Í ü ü ű ü ü ú ü ú ú ű ü ú ú ü ü Ó Ö Í ü ú ú ű Ö ú ú ú ü ü ú ÍÍ ú ü ü ú Ö ú ü ü ü ü ü ú ü ú ü ű Í ü ü ű ü ű Ó ü Ü ű ú ú Á ü ű ű ü ü Ö ü ű ü Í ü ü ü Ü ü ü ú ü ű ü ü ü Ü ú ú ü ü ü ü Í ü ü ú ű ü ü ü ü ü ü Í Í ü

Részletesebben

ű í ú ü ü ü ü ü Ó í ü í í í É Á

ű í ú ü ü ü ü ü Ó í ü í í í É Á ü ű ü ú ű í ú í ű í ú ú ú ú ű í ú ü ü ü ü ü Ó í ü í í í É Á ű í í í Á ü É í í Ö Ö Á í Á É Á ú ú ú í ű í ú ű í í í É í í É í ű í ü í ú ű í ű í É í Ú í í í ű í ú ű í í í ü í í ú í ú í Ö ű í í í ü ü Ő í í

Részletesebben

ö ö Ö ó ó ö ó ó ó ü ö í ü ú ó ó í ö ö ö ó ö ü ú ó ü ö ü ö ö Ö ü ö ö Ö ó

ö ö Ö ó ó ö ó ó ó ü ö í ü ú ó ó í ö ö ö ó ö ü ú ó ü ö ü ö ö Ö ü ö ö Ö ó ü ö ö Ö ü ü ö ö Ö ö ó ö ú ó ü ö ö ö Ö í ó ü í í ü ö í í ó ó ü ö ü ö ö ü í ó ö ö Ö ó ó ö ó ó ó ü ö í ü ú ó ó í ö ö ö ó ö ü ú ó ü ö ü ö ö Ö ü ö ö Ö ó ö ö Ö ü í ö Ö ö ö ó ü í ö ó ó ü ö ó í ü ü ü ö ö ü í ü

Részletesebben

í Ó ó ó í ó ó ó ő í ó ó ó ó

í Ó ó ó í ó ó ó ő í ó ó ó ó í Ú Á Í í Ó ó ó í ó ó ó ő í ó ó ó ó í Ó Ó í ő ó Í í í í Ó í ó í í Ő É Ú Ű Í É Á ó Á É É ó ó í É Ü Í ő í ó í ó í Ő Ő Á Ó Ó Á É É Á Á É É Ő Á Ú É í ó Á í Á í í ő í í Ő Ő É Ú Ű Í É Á ó Á É Ö Í Í É ó ó í Ú

Részletesebben

ű ú Í Ó Á ú Ű ű Ő Ö Á ú Ű Ü ú ú Á ú ű

ű ú Í Ó Á ú Ű ű Ő Ö Á ú Ű Ü ú ú Á ú ű É Á É É Ó Á ű Á ű ú ú ű ű ú ű ű ú Á ú ű ú ű ú ű ú ű Á ű ú ű ű Ö Ú Á ű ű Á ű ű ú Í Ó Á ú Ű ű Ő Ö Á ú Ű Ü ú ú Á ú ű ű ú ű ű ű ű ű ú ű ű ű ű ű ű Á ú ű ű ú ú ű ű ű ű ű ú ű Á ű ű ű ű ű ű ú ű ú ű ú ű Ö ú ű Ö

Részletesebben

Í Í Ó ű Ü Ó Ó Ü ü Ö Í Ü Í Í ú Ö Ó Í ú ú Ö Ó É Í ű ú

Í Í Ó ű Ü Ó Ó Ü ü Ö Í Ü Í Í ú Ö Ó Í ú ú Ö Ó É Í ű ú ű É Í Á Á Á Ó É Á Á Ó Í Ö Á Á Á Ö ü Í Ó Í ű ű ü ú Í Í Ó ű Ü Ó Ó Ü ü Ö Í Ü Í Í ú Ö Ó Í ú ú Ö Ó É Í ű ú ü Í ú Ü Ű Ó Ó Í ú Í ú Ö Ó ü Ü ü ű Ó ú Í ü É Í Í Á Á Ó Í Á ú Ö Í Ó ú ú ú Í ú ú ű ú Ü ü ü Í Á ü ú Í ú

Részletesebben

É ő ő ű ú Á ő Á ő ű ő ő ő ő ő ő ő ő ű ú ű ű ő ő ő ű

É ő ő ű ú Á ő Á ő ű ő ő ő ő ő ő ő ő ű ú ű ű ő ő ő ű ő ő ű ú Á ő ű ő ő ő ő Ö Ö Í Á É Á ő Ö Ö Í ő ő ő ő É ő ő ú ú ú ő Á Ö É ő ő ű ú Á ő Á ő ű ő ő ő ő ő ő ő ő ű ú ű ű ő ő ő ű ő ű ő ú Á ő ű ő ő ő ő ő ő Ö ő ú ú Ö ő ő ű ú Á ő ú Ó ű Ó ú ú ú ő ő ú ú ő ő ú ő Ú ú

Részletesebben

ő ő ő ő ő ő ú ő ü Á ü ü ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő Ö Ó ő ő ő Ö ő ő ő

ő ő ő ő ő ő ú ő ü Á ü ü ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő Ö Ó ő ő ő Ö ő ő ő ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ő ú ő ü Á ü ü ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő Ö Ó ő ő ő Ö ő ő ő ő ü ő ő ű ü ő ű ő ő ő ő ü ő ő ő ü ő ű ő ő ő ü ő ü ő ő ü ű ő ő ü ü Á ő Á ű ű ü Á ő ű ű ő ű ű ü ű ő ő ő ü ő ű Ó ü Í Á ő ű ő ő ő ő ü

Részletesebben

ű ú ú Ö ó Ö ó ó ó Ö ű ó ű ű ü Á ó ó ó ó ü ó ü Ö ó ó ó Ö ű ű ü Ö ű Á ú ú ú ó ű í í Ő ú Á É Ö í ó ü ű í ó ű ó Ö ú Ő ú ó í ú ó

ű ú ú Ö ó Ö ó ó ó Ö ű ó ű ű ü Á ó ó ó ó ü ó ü Ö ó ó ó Ö ű ű ü Ö ű Á ú ú ú ó ű í í Ő ú Á É Ö í ó ü ű í ó ű ó Ö ú Ő ú ó í ú ó ü ű ú ü ű ú ú Ö ó Ö ó ó ó Ö ű ó ű ű ü Á ó ó ó ó ü ó ü Ö ó ó ó Ö ű ű ü Ö ű Á ú ú ú ó ű í í Ő ú Á É Ö í ó ü ű í ó ű ó Ö ú Ő ú ó í ú ó ü í í í í ó ü ó Ö ó ü Ö í ó ű ó ó ó Ö Ö ó ó í í Ö Ö ó ó í Ö ó ű í í ü

Részletesebben

É Ö Á Í Á Ó Ö ü

É Ö Á Í Á Ó Ö ü Ö ű Ö ő ü ő ő ő ű Ö Ö ü Á Á É Ö Á Í Á Ó Ö ü Ö ű ű Ö ű ű ú ű ű ú ú ő ő ü ű ű É Ö ú ű ő ű ű ú ő ü Ö ú ú ő ő ú ű ü ő ü ű ú ú ű Ü ő ő Ó ü É Ó Ö Ö ú ü ü ü ü Ű ú Ö Á ü É Ó ű Á Ö Á ű ü ú Ö ű ű ű ü ő ő ő Á ő ő

Részletesebben

ö ü ü ú ó í ó ü ú ö ó ű ö ó ö í ó ö í ö ű ö ó Ú ú ö ü É ó í ö Ó Á í ó í í Ú ö ú ö ű ü ó

ö ü ü ú ó í ó ü ú ö ó ű ö ó ö í ó ö í ö ű ö ó Ú ú ö ü É ó í ö Ó Á í ó í í Ú ö ú ö ű ü ó ö Ö ó ü Ú ú ű ó ú ü ö Ö ü ó ü ü ó ó ö ö ó ó ö Ú ö í ó ö ö ö í í ú ü ó ö ü ü ú ó í ó ü ú ö ó ű ö ó ö í ó ö í ö ű ö ó Ú ú ö ü É ó í ö Ó Á í ó í í Ú ö ú ö ű ü ó ó ó Ó Ú ö ú ó í í ú ó ö ü ü Ö ó ü ü í Ö Ö ú

Részletesebben

Ö ő ü Ö Ö Ő ü ő Ö Ö ü ű Á Í Ö ű ü ő ő ő Ö ü ü ő ő ő Ü ü ő ő ő ü ő ő ü ü

Ö ő ü Ö Ö Ő ü ő Ö Ö ü ű Á Í Ö ű ü ő ő ő Ö ü ü ő ő ő Ü ü ő ő ő ü ő ő ü ü Ö ő ü Ö ő ü Ö Ö Ő ü ő Ö Ö ü ű Á Í Ö ű ü ő ő ő Ö ü ü ő ő ő Ü ü ő ő ő ü ő ő ü ü ü ő ő ő ú ű ő ő ú Ö ő ü ő ő Ö ő ü ő ő ő ő ő ő ü ü ő ő Ö ő Í Ö Ö Ö ü Ü Ö ő ő Ö ü Ö Ö ü Ö Ö ü Ö Ü Ö ü ü ü ő ű Ö ő Ö ü ü ü ő Ű

Részletesebben

ö Ó ű ö ó í ó ü ö Ó ó í ö ö ó Ö ó ö í ó í ó Á í ó Á Á Ő ú ü ó Í ü ú ü

ö Ó ű ö ó í ó ü ö Ó ó í ö ö ó Ö ó ö í ó í ó Á í ó Á Á Ő ú ü ó Í ü ú ü ú Ö Ú ú ú ó Ő Ö ü Ú ú ö Ö Í ó í ü ü ó ó ó Í ö ö ö ö í ü ó ö ü ü ú í ű ö ó ó ö ö ö ű ö ó ó ö ö Ó ű ö ó í ó ü ö Ó ó í ö ö ó Ö ó ö í ó í ó Á í ó Á Á Ő ú ü ó Í ü ú ü ü ö ö ó ó Í ü ö ó ú ü ü ö ó ö ö Í í ó ó

Részletesebben

ó É ó í ó ó í í ö í ó í ö ö ö ü ö ó ó ó ü ú ö ü ó ó ö ö ü ü ü ö ö ó ö í ó ű Ü ó í ú í ö í ö í Í ó ó í í ö ü ö ö í ö í ö ö ö ü ó í ö ö ó í ú ü ó ö

ó É ó í ó ó í í ö í ó í ö ö ö ü ö ó ó ó ü ú ö ü ó ó ö ö ü ü ü ö ö ó ö í ó ű Ü ó í ú í ö í ö í Í ó ó í í ö ü ö ö í ö í ö ö ö ü ó í ö ö ó í ú ü ó ö Á Ö É Á É Ő Ü Ü ü ö Ö ü ú ö í ü ü ó ó Á ö ó ö ö ö Ö í ü ü ü í í ü ü ö ü ü ü ü ö í ó ó Ő ó ó ö ó ö í ü í Í ó í ó ö í ó ó ö ó ó ö ó ó É ó í ó ó í í ö í ó í ö ö ö ü ö ó ó ó ü ú ö ü ó ó ö ö ü ü ü ö ö ó ö í

Részletesebben

Í Ú É ő ő ú ö Ö ú ú ú ö ö ú ö ö ű ö ő ö ö ú ö ő ő ö ö ö ő ő ú ő ú ö ö ö ú ö ö ú ő ö ú ö ű ö ő Ó ő Á ö ő ö ö

Í Ú É ő ő ú ö Ö ú ú ú ö ö ú ö ö ű ö ő ö ö ú ö ő ő ö ö ö ő ő ú ő ú ö ö ö ú ö ö ú ő ö ú ö ű ö ő Ó ő Á ö ő ö ö ö ú ö ö ú ö ú Ü ő ú ő ö ő ő ő ö ö Í Ú É ő ő ú ö Ö ú ú ú ö ö ú ö ö ű ö ő ö ö ú ö ő ő ö ö ö ő ő ú ő ú ö ö ö ú ö ö ú ő ö ú ö ű ö ő Ó ő Á ö ő ö ö Ú ő ö ő ő ő ö ú ú ú ő ö ő ö ő ő ő ö ö ö ö ő ő ö ő ú ő ö ú ö

Részletesebben

Ü

Ü Ó Á ú Á É Ü Ö Ö Ö É É É Ö É Ü Ö É É É É É Ó Ö Ó Í Ö Ö Ö Ö Í Ö Ö É É É Í Ö Ö É Ö Í Á Ó Í Á É É Ó É Ú Á Í É É É Ö Ö Ó Ö Ö Ö Ö Ó Ó Ó Í Ü Ö É É Ö Ó Ö Ó ö Ö Ö Ö Ö Ö Ó Ü Ö Ó É ű É É É É É É É É Í Ö Ó Ö É Ö Ö

Részletesebben

í í É í ó ó É ö í ó í ó í ó ó í ó í í ó ó ó í ö ö ö ö í í í ó ó ö ó

í í É í ó ó É ö í ó í ó í ó ó í ó í í ó ó ó í ö ö ö ö í í í ó ó ö ó Á Á Ó Ö Á í í É í ó ó É ö í ó í ó í ó ó í ó í í ó ó ó í ö ö ö ö í í í ó ó ö ó ó í í ó ó ű ű ö ű ú í ö ó ó í ó ó ö ö Ü ú ó Ü ö ö í ö í ó ó ó ű í ó ö ö í í ö ö í ö Í ó ö í ö ö ó ó ö ö í ó ö ö í í ö í ú Í

Részletesebben

Í ö ö ű ú ö ö Í ö ü ö ü

Í ö ö ű ú ö ö Í ö ü ö ü Í Í ö ú ö ö ö ö ű ö ö ö ö Í ű ű ö ü ú ö ú ú ű Í ö ö ű ú ö ö Í ö ü ö ü ö ú ü ü ö ú ö ű ö Í ű ú ú ö ú ú ű Á É Á ö ű ú Í ö ö ü Í ú ö ú ö ö Í ű ö Í ú ö ö ö Í ö ö ö ö ö Í ö ö ö Í ö ö ö ö Í ű ö Í ú ö Í ö ö ű

Részletesebben

í ö Á ö ö ö Á í ö ű ü í í ű ö ú ü íí ö ű ö ü ú ü ö í ü ű í ö ö ü ü í ö ü ö ű ö í ű ü í ö í í ü í Á Á í í ü ö ö ü ű í í ö ö ü í ű ü ö í ö ű ü í í ű ö í í í ö ö í ö ö ö ö ö ö í í ű Á Á Á Á Á í í ú í ö ö

Részletesebben

í ó í ó ó ó í í ü ú í ú ó ó ü ü í ó ü ú ó ü í í ü ü ü ó í ü í ü ü í ü ü í ó ó ó í ó í ü ó í Á

í ó í ó ó ó í í ü ú í ú ó ó ü ü í ó ü ú ó ü í í ü ü ü ó í ü í ü ü í ü ü í ó ó ó í ó í ü ó í Á Ö ü ó Ö ü ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó í ü í í ü ü ü ü ó ü ü ú ó ü ü ü í ó í ü ü í ó í ó í ó ó ó ó í ó ó ó í í ó ü ú É Ö í í í ú ó í ü í ó í ó ó ó í í ü ú í ú ó ó ü ü í ó ü ú ó ü í í ü ü ü ó í ü í ü ü í ü ü í ó

Részletesebben

É ú É ö ö ű ö ö ö ú ú ú ű ű ú ö ű ö ű ű ü ö ö ü ű ö ü ö ö ö ö ú ü ö ö ö ú ö ö ú ö ö ú ü ú ú ú ű ü ö ö ű ú ű ű ü ö ű ö ö ö ű ú ö ö ü ú ü ö ö ö ü ú ö ű

É ú É ö ö ű ö ö ö ú ú ú ű ű ú ö ű ö ű ű ü ö ö ü ű ö ü ö ö ö ö ú ü ö ö ö ú ö ö ú ö ö ú ü ú ú ú ű ü ö ö ű ú ű ű ü ö ű ö ö ö ű ú ö ö ü ú ü ö ö ö ü ú ö ű É É É Ó Á É ú É ö ö ű ö ö ö ú ú ú ű ű ú ö ű ö ű ű ü ö ö ü ű ö ü ö ö ö ö ú ü ö ö ö ú ö ö ú ö ö ú ü ú ú ú ű ü ö ö ű ú ű ű ü ö ű ö ö ö ű ú ö ö ü ú ü ö ö ö ü ú ö ű ü ű ö ö ú ö ú ö ö ö ö ö ü ú ü ö ö ö ö ö ü

Részletesebben

Ü ű ö Á Ü ü ö ö

Ü ű ö Á Ü ü ö ö Í Í Ü Ú ö ú Ö Ü ű ö Á Ü ü ö ö ú ü ü ö ü ö ö ö ö Ü Ü ö ö ö ö ö ü ü ö ü Ü ö ú ü ö ü ö ű ö ű Ü ü ö É ö ü ü ö ö ö ö ö ö ö ö Ó ö Ü ü Ü ü ü ö ö ö ö ö ö ö ú ü ö ű ü ö ú ű Ü ö ö ö ü Ü Ü Ü ú ö ö ü ű ö ű ö Á Á Í

Részletesebben

É Í Á Á É Ü Ó É É É É Í Ó Ó Ő Á Á É Á É É É É Á É É Á Á É É Á É Í

É Í Á Á É Ü Ó É É É É Í Ó Ó Ő Á Á É Á É É É É Á É É Á Á É É Á É Í Í É Í Á Á É Ü Ó É É É É Í Ó Ó Ő Á Á É Á É É É É Á É É Á Á É É Á É Í É Á É Í Í É É Í Í Í Á Í Á Á ö ó ö ö ő ő ő ö ö ó ő ű ö ö ö ö ü ö ö ö ü ü ó ö Á ó ó ö ö ő ő ő ő ö ó ü ó ó ó ó ó ó ö ü ü ó ö Ó Í Í É É

Részletesebben

ő ő Ű ü ú ú Ú ü ű ő ő ő ő Á Á Í ü É ő ő ő ő ő É ő ú ú ú ő Á Ö ő

ő ő Ű ü ú ú Ú ü ű ő ő ő ő Á Á Í ü É ő ő ő ő ő É ő ú ú ú ő Á Ö ő ő ő ű ú ő ü ü ü ü ü ő ő ü ü ü ü ü ü ü ü ü ő Ö ő ő ő ő ő Ű ü ú ú Ú ü ű ő ő ő ő Á Á Í ü É ő ő ő ő ő É ő ú ú ú ő Á Ö ő ő ű ő ú ü ú ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É ü ű ő ü Á ő ú ű ű ő ő ő É ü ű ő ő ő ű ú ü ú ő ő ő

Részletesebben

ü ö ö ő ü ó ó ú ó

ü ö ö ő ü ó ó ú ó ö ö ő ü ü ü ő ö ü ö ö ő ü ó ó ú ó Ő Ö ü ö Ö ó ü ü ü ö ö Ö ó ó ü ö ó ő ü ó ü ő ó ő ó ü ö ö ö í í ó ő ú ü ö ö ó ü ö ő í ő ő í ő ü ó ő ü ű ö ú ó ú í ü ó ü ö ó ó ü ö Ö ó ő í ó ő ü ö ü ő ö ö ö ö Ö Ó ő ü ü ó

Részletesebben

ü É ö É É ö ö ö ü ö ö Á ű ö ű ű ű Á Í ö ö Ó ö

ü É ö É É ö ö ö ü ö ö Á ű ö ű ű ű Á Í ö ö Ó ö Ü É ű ü ü ö Í ü ö ö ü ű Í Í ü ű ö Ö ö ö ö Í ü ü É ö É É ö ö ö ü ö ö Á ű ö ű ű ű Á Í ö ö Ó ö ü ü ü Í ü ö ö ö ö ö ö ö ü Í Í ű ö ö ö ü ü ö ü ö ö ö ü ö ö ö ö ü ü ű ü ö ö ö ü ö ü ű ö ü ö ö ű Í ü ü ű Í ö ü ö

Részletesebben

ű ú ü ü ü Í ü ö ü ö ü ö ü Ó ü ö ü ö ö ü ű ű ú ü ö ö ü Ó ö ű ü ö ú ö ö ü ü ű ü ü ö ö ü ü ú ö ö ü ü ú ü

ű ú ü ü ü Í ü ö ü ö ü ö ü Ó ü ö ü ö ö ü ű ű ú ü ö ö ü Ó ö ű ü ö ú ö ö ü ü ű ü ü ö ö ü ü ú ö ö ü ü ú ü ű ö ű ö ü ú ú ú ö ö Í ú ü ú ú ö Í ü ö ü ü ö ü ö ü ü ű ö ü ü ö ü ú ú ú ú ú ű ú ü ü ü Í ü ö ü ö ü ö ü Ó ü ö ü ö ö ü ű ű ú ü ö ö ü Ó ö ű ü ö ú ö ö ü ü ű ü ü ö ö ü ü ú ö ö ü ü ú ü ű Á Í ű ű ö ü ö ü ü ú ű ö

Részletesebben

ú ű ű É ü ű ü ű ű í ü í ő í Ü ő ő ü ú Í ő ő í ú ü ü ő ü

ú ű ű É ü ű ü ű ű í ü í ő í Ü ő ő ü ú Í ő ő í ú ü ü ő ü ü ü ü ü Ó í Ó Éü í ú ű ű É ü ű ü ű ű í ü í ő í Ü ő ő ü ú Í ő ő í ú ü ü ő ü ű ű ű í ü ő ű ü ü ő ú ú ő ü ő ő ő ü ú ű ú ú ú ő ő ú ő ő í ú í Ó ú ü ő ú ú ú ű ú ú Ű ű ő ű ű ő Á ü í ü ú ü í ú ő ú ő ű ő í ő ő

Részletesebben

ó ö í í ü Ű Ö ó ó ű ö ü Í í í ö Ö Ó ö Ű Ö ú ó ó í í ű ö ö ö ö í ó ö ö í ö ű ö ű ö ö ö ö ö í ó Ö Ö ü ú ö ó ü ö Ö ű ö Ö ü ó ö ö ó ö ö Ó í ű ö ű ö ö ű í

ó ö í í ü Ű Ö ó ó ű ö ü Í í í ö Ö Ó ö Ű Ö ú ó ó í í ű ö ö ö ö í ó ö ö í ö ű ö ű ö ö ö ö ö í ó Ö Ö ü ú ö ó ü ö Ö ű ö Ö ü ó ö ö ó ö ö Ó í ű ö ű ö ö ű í ö Ö ü ö Ü Ö Ö ü ú í Ó ü ü ö ó ö ö Á ó ó ó ü í ö í ö ö ó ö ö í í Ő í ó Ő ü ú ó ö ö ó ö í ü ó ó ö í ó í ó ö í í ü Ű Ö ó ó ű ö ü Í í í ö Ö Ó ö Ű Ö ú ó ó í í ű ö ö ö ö í ó ö ö í ö ű ö ű ö ö ö ö ö í ó Ö Ö ü

Részletesebben

ű ö ú ö ö ö ö í ű ö ö ö ű ö ö ö í ü ú í ű í ö í ú ű í ü ö ö ú ö í ö ű ú ü ö ö í ö ü ö ú ű ö ö ö í Á í ü í ö ü ö í ü ö Ő ü ö í ű ü ö í í í í í

ű ö ú ö ö ö ö í ű ö ö ö ű ö ö ö í ü ú í ű í ö í ú ű í ü ö ö ú ö í ö ű ú ü ö ö í ö ü ö ú ű ö ö ö í Á í ü í ö ü ö í ü ö Ő ü ö í ű ü ö í í í í í ü ö É ű ö ú ö ö ö ö í ű ö ö ö ű ö ö ö í ü ú í ű í ö í ú ű í ü ö ö ú ö í ö ű ú ü ö ö í ö ü ö ú ű ö ö ö í Á í ü í ö ü ö í ü ö Ő ü ö í ű ü ö í í í í í í í ö Á í ű í ü ö í ű ö í ú ű í ű ü ö í ű ö ű ö ö ű ö

Részletesebben

í í í í ó í ó ö ö í ű ü ó ó ü ú Á Á ó ó ó ó ó ó í ó ö ö ü Ó ö ü í ö ó ö í í ö í ó ó í ö í ú ó ú í ö ú ö ö ö í ó ó ó ú ó ü ó ö í ó ó í í í Á í ó ó ó

í í í í ó í ó ö ö í ű ü ó ó ü ú Á Á ó ó ó ó ó ó í ó ö ö ü Ó ö ü í ö ó ö í í ö í ó ó í ö í ú ó ú í ö ú ö ö ö í ó ó ó ú ó ü ó ö í ó ó í í í Á í ó ó ó Í ö í ú ú ó ú Ö ü Ú ú Ö ü ó ü ó ö ö ó ó ö í ó í ó í Í ó í ö ö ö ó í ü ó ö ü ü ú ó ó ó ó ó ó í ó ó ó í ú ó ó ó ó ó í ü í í í í ó í ó ö ö í ű ü ó ó ü ú Á Á ó ó ó ó ó ó í ó ö ö ü Ó ö ü í ö ó ö í í ö í ó ó

Részletesebben

ö ö ö Ö ö ú Ö í Ö ű ö í Ö í ö ü ö í ú Ö Ö ö í ű ö ö í ö ö Ő ö í ü ö ö í Ö ö ö í ö í Ő í ű ű í Ö Ó í ö ö ö ö Ö Ö ö í ü ö ö Ö í ü Ö ö í ö ö ö ö ö Ö ö í

ö ö ö Ö ö ú Ö í Ö ű ö í Ö í ö ü ö í ú Ö Ö ö í ű ö ö í ö ö Ő ö í ü ö ö í Ö ö ö í ö í Ő í ű ű í Ö Ó í ö ö ö ö Ö Ö ö í ü ö ö Ö í ü Ö ö í ö ö ö ö ö Ö ö í Á ö Á Á É Ö í ö Ö Á Ó Ű ú ű Ü ö ö ú ö ú í ö í ö ö ö í Ö ö í ö Ő ü ö ö í Á Ö Ú ű Ö í Ö ö ö Ö ü ű ö ű ö Ö ü ö Ö Ö Ö ö í ö ö Ö ö í Ö ö Ú ö ö ö ö Ö ö ú Ö í Ö ű ö í Ö í ö ü ö í ú Ö Ö ö í ű ö ö í ö ö Ő ö í ü

Részletesebben

í ü í ü ő ő ü Í ő ő ő ú í ő ő ö ö ö ű ü í ő ő í ú ö ö ú ő ő ú í ő í ő ö ö í ő ü ü í ő ö ü ü ú í í ü ő í ü Í í í í ö ő ö ü ő í ő ő ü ű ő ő í ő í í ő ő

í ü í ü ő ő ü Í ő ő ő ú í ő ő ö ö ö ű ü í ő ő í ú ö ö ú ő ő ú í ő í ő ö ö í ő ü ü í ő ö ü ü ú í í ü ő í ü Í í í í ö ő ö ü ő í ő ő ü ű ő ő í ő í í ő ő ö Ö ő ü ü ő Á ü ö ö ő ő ű ő ü ő Ö ö ő í ő ö í ö ö ő ő ö í ú Á Á Á í Á í ü Á ő í í ő Á í ő ő ú ő ö ö ő Í í ő ő í í ö í ő Ó ő ő í ö ő ő ü ö ö ő ö í ö ő í ü í ü ő ő ü Í ő ő ő ú í ő ő ö ö ö ű ü í ő ő í ú ö

Részletesebben

ű Á ü ő ö í ö ö ő ő ő ő ö

ű Á ü ő ö í ö ö ő ő ő ő ö Á É í ü í í í ü í í ö í ű í í í í í í í í í ü ő ö ö ö ű ő ö ű Á ü ő ö í ö ö ő ő ő ő ö ö ő ő ő ö ö Ű ú Á ö ú ú ö ü í ő ő ú É í í ő ö í ö ú í ő ü í í í í í ö í ű í í í í í í í í í ü ő ö ö ö ű ű ő ű ü í Ö

Részletesebben

ű ú ó ó ü í Á Á ú ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó í ó ü É ű ü ó í ü í í í í í ó í ü í í ó ó Á

ű ú ó ó ü í Á Á ú ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó í ó ü É ű ü ó í ü í í í í í ó í ü í í ó ó Á ü ű ú í í ü í ű ú ó ó ü í Á Á ú ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó ó í ó ü É ű ü ó í ü í í í í í ó í ü í í ó ó Á ó ű ó í Á í ó ü í ó ó í ü ü ű ó í ü í í ü í í í ó í ó í ü ó Ó í ó ó ó í í í ü Í ó ó í í í í ó í í

Részletesebben

Í Ó ü ü í ü ü ü í Í í É í í Í Í ü ü ü í Í ü

Í Ó ü ü í ü ü ü í Í í É í í Í Í ü ü ü í Í ü É Á í É Á Á ü Ú ű í Í Í Ü ü ú ü Í ü ü ü ü Í ü Í í ü ü ü ü ü ü ü ü ü í Í Ó ü ü í ü ü ü í Í í É í í Í Í ü ü ü í Í ü Í Ó Í Ó ü ü ü Í ü ü É ü ü ü ü ü É ü ü Í ü ü ü Í Ó Í Ó í Á í É ü í Í ü í Í í í ü ü É ü ü

Részletesebben

í í ü í í í í í Ó ő ő í í í Ú ü Ú í í Ú ő ü Ú ü ő

í í ü í í í í í Ó ő ő í í í Ú ü Ú í í Ú ő ü Ú ü ő É Á Á ő ü í ü ü í ü ő ü ő ü ü ü í í í í í ü í í ő í í ü í í í í í Ó ő ő í í í Ú ü Ú í í Ú ő ü Ú ü ő ő í ő í ű ű í í ü í í ő í í í í í ű í ő í í í í ü í ő í ő í ü í ű ő ű ü í ü ü í ő ő ü ő í í Ö ü í ü ü

Részletesebben

ü ő ő ü ü ő ő ű í í ű ő ő ő ü ő ő í í ő ő ő ő ő ő ü ü í ő Ö ő ü í ő ü í í ő ü ő í ő ő í í ő ü ü í ő ü í ő í ő í ő ü í ő í ü í í ő

ü ő ő ü ü ő ő ű í í ű ő ő ő ü ő ő í í ő ő ő ő ő ő ü ü í ő Ö ő ü í ő ü í í ő ü ő í ő ő í í ő ü ü í ő ü í ő í ő í ő ü í ő í ü í í ő ő Á Á Á Ű Ö É Á Ö ő ő ő ű Ö ű ú ő ü ű ü ü ő ü ő ő ú í ü í í ü ő í ő ő í ő ő í ő ő í ü ő í ű ő ü ű ő ü í ü ü ő ü ü í ü í ü ü Ú í Ő Í ü ő ü ü í Ö í í ü ő ő ü ü ő ő ű í í ű ő ő ő ü ő ő í í ő ő ő ő ő ő ü ü

Részletesebben

ú ö ó ű ö ö ö í ó ó ö ö ü í ü ü ö ö ü ó ü ü ü ü ö ü ö ö ü ó ó ű ö ó ü ü ü ó ó í í ü ó í í ú í ö ü ü ö ö ö í ó

ú ö ó ű ö ö ö í ó ó ö ö ü í ü ü ö ö ü ó ü ü ü ü ö ü ö ö ü ó ó ű ö ó ü ü ü ó ó í í ü ó í í ú í ö ü ü ö ö ö í ó ű ö Á É Ű Ö É Á ú ö ó ű ö ö ö í ó ó ö ö ü í ü ü ö ö ü ó ü ü ü ü ö ü ö ö ü ó ó ű ö ó ü ü ü ó ó í í ü ó í í ú í ö ü ü ö ö ö í ó ű ö Á ö ó ó ö Á ü ó ű ö ö ű ö í Á ö ű ö í í ű ö ö ö ö ü ö ó ö í ű í ö í ö ó

Részletesebben

KALCITOK SZENTGÁLRÓL ÉS MÁRKHÁZÁRÓL.

KALCITOK SZENTGÁLRÓL ÉS MÁRKHÁZÁRÓL. KALCITOK SZENTGÁLRÓL ÉS MÁRKHÁZÁRÓL. írta: VENDL MÁRIA dr.* A 4 9. ábrával. Szentgál. (Veszprém m.) 4 7. ábra. A Szentgáli hegyvidéket fdolomit és dachsteini mész alkotja. Szentgál község maga dachsteini

Részletesebben