A HABITAT FOR HUMANITY MAGYARORSZÁG ÉVI ÉVES JELENTÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A HABITAT FOR HUMANITY MAGYARORSZÁG 2014. ÉVI ÉVES JELENTÉSE"

Átírás

1 A HABITAT FOR HUMANITY MAGYARORSZÁG ÉVI ÉVES JELENTÉSE

2 A HABITAT FOR HUMANITY TEVÉKENYSÉGE MAGYARORSZÁGON A Habitat for Humanity a világ 80 országában dolgozik azért, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen. A magyar Habitat munkatársai ugyanezt szeretnék elérni hazánkban: tisztességes, fenntartható otthonban élhessen mindenki, mely lehetővé teszi az egészséges, tevékeny életet. Hazánkban 1,5 millió embert érint a lakhatási szegénység. Az elmúlt öt évben ötvenezer ember volt kénytelen hosszabb-rövidebb ideig közterületen éjszakázni vagy hajléktalanszállást igénybe venni, miközben Magyarországon nincs lakáshiány. A lakosság egynegyede közüzemi-, lakbér-, vagy hitel törlesztés hátralékkal küzd. A magas lakhatási költségek és az adósságkezelési szolgáltatás hiánya miatt sokak lakhatása kerül veszélybe. Felméréseinkből kiderült, hogy minden harmadik gyermek otthona nedves, penészes, egészségtelen, közülük 170 ezren olyan lakásban élnek ahol WC sincs és még többen vannak, akiknek sötét az otthona. A gyermekeket nevelő családok 65 százaléka él méltatlanul kis helyen, összezsúfolva. A súlyos nélkülözés sokszor el is szakítja a gyerekeket a szüleiktől: az átmeneti gondozásba vett gyerekek harmadának a megoldatlan lakhatás miatt kell intézetben lennie óta azért dolgozunk, hogy ezeken a problémákon változtassunk. Közvetlen segítséget nyújtunk lakhatási szegénységben élő embereknek: 2014 végéig 152 új otthont építettünk, 712 felújítást végeztünk, képzéseinkkel, tanácsadással pedig 1768 családot segítettünk. Szakpolitikai tevékenységünkkel pedig rendszerszintű változásokat kívánunk elérni, ezért készítünk tanulmányokat, javaslatokat és juttatjuk el azokat a döntéshozókhoz. A Habitat for Humanity Magyarország a jogszabályban előírt hivatalos beszámolóján és közhasznúsági jelentésén túl évről évre közzéteszi olvasmányosabb formában elkészített beszámolóját az előző év eredményeiről. Bízunk benne, hogy jelentésünk ezúttal is segít átláthatóvá tenni működésünket, részletesen megismertetni munkánkat, magunk és céljaink mellé állítani minél több elkötelezett embert.

3 Szakpolitikai tevékenységünk Munkánk során felismertük, hogy a 1,5 millió lakhatási szegénységben élő ember helyzetén egyedül nem tudunk változtatni, ehhez a szegények és kiszolgáltatottak érdekeit is szem előtt tartó lakáspolitikai intézkedések szükségesek. A szakpolitikai döntések megszületését a problémák feltárásával és hatékony megoldások kidolgozásával kívánjuk segíteni. Javaslatainkat a döntéshozók és a közvélemény elé tárjuk, bízva abban, hogy a párbeszéd és a közös gondolkodás eredményeképp mélyreható változások indulnak el a magyarországi lakhatási szakpolitikában. Lakhatási jelentés A Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiumtól pályázaton nyert támogatás segítségével készítettük el a 2013-as évről szóló lakhatási jelentésünket. A jelentést hat fős szerzői csoport készítette, amelybe a jelentés egyes témaköreinek kiemelkedő hazai szakértőit hívtuk meg. A jelentést júniusban sajtótájékoztatón mutattuk be, üzeneteit e mellett saját felületeinken (honlap, Facebook, blog) is terjesztettük. A támogatásnak köszönhetően a jelentést nyomtatott formában is el tudtuk készíteni, és számos érintettnek, döntéshozónak tudtuk eljuttatni. A Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium egy másik pályázatán nyert támogatást szakpolitikai érdekérvényesítési munkánkra fordítottuk. A 2014-es évben 6 állásfoglalást juttattunk el döntéshozókhoz a lakhatási szegénységet érintő kérdésekben, üzeneteink megjelentek a médiában, a témát a saját felületeinken is napirenden tartottuk. A 2014-es évben a következő témákkal foglalkoztunk: bérlakásrendszer, szociális lakásügynökségek, lakástámogatási rendszer, szegregáció, mélyszegénység, hajléktalanság, Elsőként Lakhatást! módszertan, EU 14/20-as tervezés, fiatalok lakhatása, telepfelszámolás.

4 Figyelemfelhívás A Norvég Akciópályázat forrásai felhasználásával az októberi Lakhatási Világnapra szerveztünk utcai akciót, mely a gyermekek lakhatási szegénységére hívta fel a közvélemény figyelmét. Az akció keretében három napig volt megtekinthető a Gyermekálmok Háza című interaktív kiállítás az Örs vezér téren, amelynek alakításában összesen több, mint 900 látogató vett részt. Lackfi János Oké - Nem Oké címmel verset írt az alkalomra. Az akció jelentős sajtóvisszhangot és web 2.0-es aktivitást ért el. Az alkalomra Lackfi János verset írt Oké-Nem oké címmel. Településfejlesztési kerekasztal A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával Mátraverebélyen településfejlesztési kerekasztalt szerveztünk az önkormányzat, helyi intézmények, illetve a zömében szegények és mélyszegények lakta szegregátum képviselőinek részvételével. Hét alkalommal tartottunk egész napos workshopot, célunk első körben az volt, hogy közösen azonosítsuk be a helyi problémákat, feltérképezzük a szociális ellátórendszer helyi működésének nehézségeit. A kerekasztal munkája nyomán számos szociális, településfejlesztési, oktatási és lakhatási döntés, megállapodás született, amelyeket a résztvevők a projekt lezárása után is tovább folytatnak. A Kerekasztal beszélgetései végül valós változásokat indítottak el Mátraverebélyen. Az Erasmus+ Stratégiai Partnerség A hajléktalanságból kivezető utak projekt Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Csehországban működő, hajléktalan emberekkel foglalkozó szervezeteket fog össze. Célja, hogy a hajléktalanságból kivezető utak gyakorlatait mutassa be, közös platformot alakítson ki ezen országok közt. Szeretnénk elősegíteni hogy a hajléktalan ellátásban dolgozók megoszthassák tapasztalataikat a lakásközpontú modellekről. A projektet a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) vezeti és a következő partnerek vesznek részt benne: SAD (Csehország), Ius Medicinae Foundation (Lengyelország), Casa Ioana (Románia), Habitat for Humanity (Magyarország) és a brüsszeli székhelyű FEANTSA (Hajléktalanokkal Foglalkozó Nemzeti Szervezetek Európai Szövetsége).

5 Közvetlen segítségnyújtás Esőként Lakhatást! Program Elsőként Lakhatást! programunkban 7 hajléktalan ügyfelet költöztettünk önkormányzati bérlakásba, akik az újpesti és budafoki ártérben a 2013-as árvíz során veszítették el kunyhóikat. A program keretében az érintett lakásokat felújítottuk, az ügyfeleket szociális munkával támogattuk, hogy önálló életük alapjait megteremtsék; partnerek: Twist Olivér Alapítvány, Újpest Önkormányzata, Budafok Önkormányzata. Támogató: Habitat for Humanity Deutschland, Aktion Deutschland Hilft. Az Utcáról Lakásba Egyesülettel és Kőbánya Önkormányzatával együttműködésben további két önkormányzati lakást újítottunk fel közterületen élő hajléktalan emberek számára. Magdolna újpesti bérlakásában Legyen igazi otthona Pistának! kampányunk rekordot döntött Az Adjuk Össze adománygyűjtő oldalon indított kampányukkal két nap alatt között Ft-ot gyűjtöttünk össze, amelyet teljes egészében egy zuglói önkormányzati lakás felújítására költöttünk, amelybe egy hajléktalan férfi költözhetett be. Pista tizenöt éve lakik Zuglóban. Rendben tartja a kerteket, fákat, virágokat ültet, télen havat takarít. Közel ötven zuglói írta alá azt a kérvényt, amelyben egy bérlakást kértek neki az önkormányzattól. Az önkormányzat lakást tudott adni Pistának, melyet nyugdíjából és a kertek ápolásából kapott pénzből fenn tud tartani. A Habitat által összegyűjtött Ft-ból felújítottuk az ablakokat, ajtókat; vakoltuk a homlokzatot; kifestettük a belső falakat; lebetonoztuk a lakás előtti járdát; javítottuk a konyhapadlót; mosogatótálcát szereltünk fel; kitisztítottuk a cserépkályhát és bádogoztuk a hátsó falat. Az ELMÜ forintos támogatását az Elsőként Lakhatást! programunkban felújítandó lakások fejlesztésére fogjuk költeni évben. Terveink szerint a támogatásból kártyás rendszerű villanyórákat fogunk beszerelni a lakásokba.

6 HabitatPont Program Vályogházakat szigeteltek Szerszámkölcsönző két helyszínen működik A HabitatPont komplex szolgáltatást nyújt a mélyszegénységben élő közösségek számára: tanácsadással, szerszámkölcsönzéssel és közösségépítéssel segíti a résztvevő családokat abban, hogy önállóan, de egymást is segítve képesek legyenek javítani lakhatási körülményeiken ben három helyszínen: Bagon, Mátraverebélyben és a Baranya megyei Ág községben öszszesen 62 mélyszegénységben élő család ingatlanán 74 javítási/felújítási projektet támogattunk, amelyekben ügyfeleink összesen 1985 órát töltöttek egymás otthonainak felújításával. A számok mögött dolgos családok állnak, akik tetőket javítottak, hogy ne ázzanak a falak és nyílászárókat cseréltek, hogy ne fázzanak a gyerekeik télen. Életek változtak meg ott, ahol fürdőszobát alakítottak ki és gyermekek először fürödhettek kádban. Nemcsak az életkörülmények javultak: a közös és sikeres felújításoknak köszönhetően a programhoz csatlakozott emberek hinni kezdtek magukban és egymásban. Építőanyagbank Az Unicredit Alapítvány támogatásával az évben lefolytattunk egy Építőanyagbank kísérleti projektet. A projekt keretében számos magánszemély és üzleti vállalkozás adományozott megmaradt, feleslegessé vált építőanyagot a Habitat számára, amelyeket mélyszegénységben élő ügyfeleink segítésére használtunk fel.

7 Árvízkárok helyreállítása A Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben egy árvízkárosult hölgyet költöztettünk át a Szentendrei Szigeten az ártérből az árvíztől védett területre ös terveinkben szerepel további érintett családok átköltöztetése. A Baptista Szeretetszolgálattal együttműködésben egy háromlakásos, rászoruló családoknak otthont adó sorházat építettünk újjá, amely a 2013-as dunai árvíz során helyrehozhatatlan károkat szenvedett. Támogató: Habitat for Humanity Deutschland, Aktion Deutschland Hilft. Hőszigetelési Program Hőszigetelési programunkban 5 pest megyei rászoruló család otthonát szigeteltük önkéntesekkel, a Saint Gobain Initiatives Alapítvány támogatásával. A programra jelentkező családok közül a helyi családsegítők, civil szervezetek és egyházak segítségével igyekeztünk megtalálni azokat, akiknek leginkább jól jön a segítségünk. Olyan családokat kerestünk, akiknél a hőszigetelés hiánya, a rossz nyílászárók miatt túl magas fűtés költségek jelentkeznek. A programban résztvevők igen kedvező áron jutnak a felújításhoz, és az árat 5 év alatt fizetik meg, ami nem jelent nagy terhelést, mivel a család fűtésköltségei jelentősen csökkenek. A programba bekerült öt családnál tavasszal indultak meg az építkezések Vácon, Veresegyházon, Szendehelyen és Dunakeszin. Építésvezetők segítségével magyar és külföldi önkéntes csoportok végezték a munkát. Falakat, födémet, padlást szigeteltek, nyílászárókat újítottak fel, és vakoltak.

8 Képzések, tanácsadás Pénzügyi képzés Pénzügyi képzést tartottunk 30 fő részére. Cél, hogy a résztvevők megtanulják, hogyan osszák be a családi költségvetést, tudatosabban kezeljék pénzügyeiket, elkerüljék az eladósodást és képesek legyenek megtakarítást félretenni. Műszaki tanácsadás Hatvan, a 2013-as árvíz által érintett családot támogattuk az építési munkákhoz kapcsolódó műszaki tanácsadással, a Pest Megyei Vöröskereszttel együttműködésben. Munkánk támogatói a Habitat for Humanity Deutschland és az Aktion Deutschland Hilft. Állapotfelmérés Különböző programjainkban összesen több, mint 100 ingatlan állapotát mértük fel és adtunk tájékoztatást és tanácsot a tulajdonosok számára az ingatlanok műszaki állapotával, felújítási szükségleteivel kapcsolatban. Felmérés Ágon

9 Hazai önkénteseink: ÖNKÉNTESSÉG Szervezetünknél kiemelten fontos értéknek tekintjük az önkéntességet: felújítási munkáinkat önkéntes csoportokkal végezzük és ügyfeleinket is bevonjuk a tevékenységekbe. Mélyszegénységben élő ügyfeleink eddig 2000 órát töltöttek önkéntes munkával. Hőszigetelési programunkban Vácott helyi önkéntesek segítettek American International School Budapest diákjai Prologis Magyarország munkatársai Saint-Gobain Vállalatcsoport munkatársai Dorrance Scholarship Team ösztöndíjas diákjai GE Hungary Kft. munkatársai Nyílt napunkon a BME Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákjai és a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai vettek részt A Global Village program önkéntesei A Habitat for Humanity nemzetközi önkéntes programjának segítségével utazni és segíteni vágyó emberek juthatnak el távoli országokba. A program kapcsolatot teremt a világ más-más részein élők között, segít abban, hogy különböző kultúrájú emberek megismerjék egymást. A program önkéntesei nagyszerű emberek, akik azért jönnek Magyarországra, hogy olyanok házait építsék, akiket nem is ismernek, bár az itt töltött idő alatt csodálatos barátságok szoktak kialakulni. A 2014-ben az alábbi csoportok dolgoztak felújítási munkáinkban: Neuchatel Junior College Svájcban tanuló kanadai diákok, akik a németországi Habitat szervezésében érkeztek Magyagországra (HFH Germany) Chris Bibbo csapata amerikai Habitat csoport (HFH International) American Church Paris Párizsban élő gyülekezeti közösség, a Habitat pozsonyi irodájának köszönhetően érkeztek hozzánk(hfh EMEA) Kim Penzhorn csapata kanadai Habitat csoport (HFH Canada) Terri és Chuch Gafford csapata a luteránus Thrivent Builds szervezetnek köszönhetően érkeztek hozzánk James Biff Houldin csapata az Egyesült Államokból Ezra Millstein csapata az Egyesült Államokból Ernie Fraser csapata Kanadából Külön köszönettel tartozunk az önkéntes csoportok szervezéséért az alábbi partnereinknek: HFH Canada; Flower City HFH (Rochester, NY); HFH Palm Beach County

10 TÁMOGATÓINK Köszönjünk támogatóink 2014-ben nyújtott segítségét! Saint Gobain Initiative Foundation Hőszigetelési- és mélyszegénységben élő családokkal végzett programunkat támogatta. UniCredit Foundation Építőanyagbank programunkat támogatta. Aktion Deutschland Hilft Elsőként Lakhatást! Programunk támogatója. Ge Ligthing Hőszigetelési Programunkat támogatta. KPMG Pro Bono szervezetfejlesztési tanácsadással és működési támogatással segítette munkánkat American International School of Budapest Működési támogatással segítette munkánkat. Norvég Civil Támogatási Alap Figyelemfelhívó akciónk támogatója ProLogis Elsőként Lakhatást! Programunkat támogatta Mester Építő Kft. Építőanyagbankunkat támogatta építőanyag felajánlásokkal. Nemzetközi Visegrádi Alap Támogatásával településfejlesztési kerekasztalt hoztunk létre.

11 Medosz Hotel Szervezetünk szállásadója. Nemzeti Együttműködési Alap Pályázati úton nyert támogatást Lakhatási Jelentésünk létrehozására fordítottuk. Erasmus + Szakpolitikai tevékenységünket támogatta: stratégiai partnerként vettünk részt a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei projektjében. Matthew 25 Foundation Programjaink finanszírozásához és a BME Két Tanítási Nyelvű Gimnázium önkéntes napjait támogatta. ELMŰ Nyrt. A támogatást Elsőként Lakhatást! programunkban felújítandó lakások fejlesztésére fogjuk költeni évben. Habitat for Humanity Deutschland Elsőként Lakhatást! Programunkat támogatta Prezi.com Kft HabitatPont programunkat támogatta Erste Bank A Szimplakert Közös Lábos programján gyűjtött számunka Noerr Ügyvédi Iroda Pro-bono jogi szolgáltatásokat nyújtott szervezetünknek 1%-os kampányunk során szervezetünk javára rendelkezők SZJA 1%-ából Ft-ot gyűjtöttünk. Az összeget HabitatPont programunk finanszírozására fordítottuk. Hálásan köszönjük egyéni adományozóink felajánlásait!

12 A HABITAT FOR HUMANITY MAGYARORSZÁG SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE A Habitat for Humanity Magyarországot két szervezet alkotja. A Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány és a HfH International Hungary Szolgáltató Nonprofit Kft. egyaránt 1996-ban alakult. A kétféle szervezeti forma segít minket abban, hogy elérjük céljainkat: így egyszerre tudjuk felhasználni a projektjeinkre adományként vagy pályázati forrásból érkező összegeket, miközben olyan tevékenységeket is folytathatunk, mint az építési beruházás és annak járulékos tevékenysége. Az alapítvány munkáját 3 főből álló kuratórium és egy szintén 3 tagú felügyelőbizottság irányítja. A nonprofit kft. vezetését ugyancsak 3 fős felügyelőbizottság segíti. Munkájukat önkéntesként térítésmentesen végzik. Programjaink megvalósítását a két szervezetnél összesen 14 állandó munkatársunk biztosítja. Feladataik a projektek műszaki előkészítése, pénzügyi tervezése és elszámolása, szakszerű lebonyolítása, az érdekképviseleti, önkénteseket szervező és szemléletformáló tevékenység koordinálása, ügyfeleink szociális munkával való támogatása. Közülük hárman vidéken dolgoznak a támogatottakkal való jobb kapcsolattartás érdekében.

13 Átláthatóság Az Alapítvány és a Nonprofit Kft es üzleti évről szóló független könyvvizsgálói jelentései elkészültek és e dokumentum mellékleteiként olvashatóak. Tevékenységünkhöz a szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre állt, likviditási problémák nem merültek fel. Beszámolóink és közhasznúsági jelentéseink az alábbi linkeken érhetőek el: A Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány beszámolója és könyvvizsgálói jelentése A Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány közhasznúsági jelentése A HFHI Hungary Nonprofit Kft. beszámolója A HFHI Hungary Nonprofit Kft. Közhasznúsági jelentése A Habitat for Humanity Magyarország alapítója, a Habitat International egy több éves megállapodás keretében forrásokat biztosít az adományszervezési tevékenységünk fejlesztésére. Ez a megállapodás lehetővé teszi, hogy a Habitat for Humanity Magyarország minden egyéb támogatást száz százalékban a támogatási szerződésben, adományozási felhívásban megnevezett célokra fordítson, így az erre szánt alapítói támogatáson kívül egyéb forrást nem fordítottunk adományszervezési célokra 2014-ben. Az adományszervezési tevékenységeinkre, azaz szervezetünk hosszú távú fenntarthatóságának biztosítására fordított, célzott alapítói támogatás 2014-ben Ft volt. A Habitat for Humanity Magyarország csatlakozott az adományozási kultúra javítását, az adományok felhasználásának átláthatóságát célzó - 9 civil szervezet összefogásával megvalósuló adománygyűjtők önszabályozó testületéhez, mely közös Etikai kódexet hozott létre. HABITAT FOR HUMANITY MAGYARORSZÁG / HFHI Hungary Nonprofit Kft Budapest, Hajós utca 9. Tel: Fax:

A HABITAT FOR HUMANITY MAGYARORSZÁG ALAPÍTVÁNY ÉS

A HABITAT FOR HUMANITY MAGYARORSZÁG ALAPÍTVÁNY ÉS A HABITAT FOR HUMANITY MAGYARORSZÁG ALAPÍTVÁNY ÉS A HFH INTERNATIONAL HUNGARY SZOLGÁLTATÓ NONPROFIT KFT. 2010. évi közhasznúsági jelentésének tartalmi beszámolója Budapest, 2011. május 31. BEVEZETŐ A Habitat

Részletesebben

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2013. évi beszámolója

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2013. évi beszámolója A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2013. évi beszámolója Bevezető... 2 Szolgáltatási területek... 3 I. Általános információs szolgáltatások... 3 II. Személyes információs-, tanácsadási

Részletesebben

Budapest Bank Törõdés Napja

Budapest Bank Törõdés Napja Budapest Bank Törõdés Napja Vállalat neve: Budapest Bank Zrt. Vállalat bemutatása: A Budapest Bank az egyik legelsõ hazai kereskedelmi bankként 1987-ben jött létre. A magyar bankpiac egyik meghatározó

Részletesebben

2014. az emberi erőforrás fejlesztés és a működési stabilitás megalapozásának éve volt

2014. az emberi erőforrás fejlesztés és a működési stabilitás megalapozásának éve volt 2014. az emberi erőforrás fejlesztés és a működési stabilitás megalapozásának éve volt Beszámoló, a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány 2014. évben végzett szakmai munkájáról A Civil Centrum Alapítvány

Részletesebben

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ (RÖVID) TARTALMI BESZÁMOLÓ

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ (RÖVID) TARTALMI BESZÁMOLÓ 1 KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ (RÖVID) TARTALMI BESZÁMOLÓ 2013 ( R Ö V I D) T A R T A LM I B E S Z Á M O L Ó 201 3 114/2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés Hazai Intézmények Szociális és Fejlesztési Igazgatóság

Részletesebben

Magyar Public Relations Szövetség CSR Best Practice 2014 pályázat

Magyar Public Relations Szövetség CSR Best Practice 2014 pályázat Magyar Public Relations Szövetség CSR Best Practice 2014 pályázat A Budapest Bank társadalmi felelősségvállalása 2014. május 31. A pályázott kategória: Nemzetközi cég magyar nagyvállalata Pályázati anyag

Részletesebben

SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK

SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK A GYAKORLATBAN Önkéntes Központ Alapítvány Kiadja: Önkéntes Központ Alapítvány 1123 Budapest, Kékgolyó u. 20. I./4a Szerkesztõ: Francsics Dorina Szakmai lektor: F. Tóth András

Részletesebben

Részletes beszámoló a Nevelő Otthonok Nemzetközi Szövetsége (FICE) Magyarországi Egyesülete 2012. évi közhasznú tevékenységéről 1

Részletes beszámoló a Nevelő Otthonok Nemzetközi Szövetsége (FICE) Magyarországi Egyesülete 2012. évi közhasznú tevékenységéről 1 Fédération Internationale des Communautés Educatives Internationale Gesellschaft für erzieherische Hilfen International Federation of Educative Communities ONG-UNESCO/UNICEF/ECOSOC/CONSEIL D`EUROPE NEVELŐ

Részletesebben

Ökumenikus Segélyszervezet. Összefogás az árvízkárosultakért

Ökumenikus Segélyszervezet. Összefogás az árvízkárosultakért Ökumenikus Segélyszervezet Összefogás az árvízkárosultakért 2 Impresszum 3 Tartalom Tartalom Bevezetô 4 Köszönetnyilvánítás 6 Gyors segítségnyújtás 8 Újjáépítés 9 Ingóságpótlás, helyreállítás 10 Újjáépítés,

Részletesebben

a vörösiszap-károsultakért

a vörösiszap-károsultakért 2010. november 24. www.goodcsr.com Good CSR vállalatok a vörösiszap-károsultakért Aranyalma ághegyen hogyan vásároljunk felelősen 8 óra munka - egészségesebben, könnyebben, szívesebben Szebb jövő, zöldebb

Részletesebben

A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2003. ÉVI BESZÁMOLÓJA

A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2003. ÉVI BESZÁMOLÓJA A NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2003. ÉVI BESZÁMOLÓJA Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 1024 Budapest, Margit krt. 43-45. IV.3. Tel.:(36-1)- 315-315-1

Részletesebben

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Szegedi Tudományegyetem Háziorvosi Oktató Központja

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Szegedi Tudományegyetem Háziorvosi Oktató Központja A K I T A R T Á S A Z, A M I E L Ő R E V I S Z A kecskeméti Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Támogató szolgálatának referencia intézményi pályázati programjának eredményei, tapasztalatai,

Részletesebben

V. GIESSWEIN SÁNDOR SZOLIDARITÁSI PROGRAM. V/1 Szolidaritási és szociális program a tataiakért. Szociális igények

V. GIESSWEIN SÁNDOR SZOLIDARITÁSI PROGRAM. V/1 Szolidaritási és szociális program a tataiakért. Szociális igények A 2008-BAN KÉSZÜLT MAGYARY TERV FELÜLVIZSGÁLATA ÉS ÚJ CÉLKITŰZÉSEK MEGFOGALMAZÁSA figyelembe véve a Tata Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2010-14-es gazdasági programjában foglaltakat is V. GIESSWEIN

Részletesebben

SIMS Társadalmi innováció, kölcsönös tanulás illetve kisösszegű megtakarítások Európa-szerte

SIMS Társadalmi innováció, kölcsönös tanulás illetve kisösszegű megtakarítások Európa-szerte SIMS Társadalmi innováció, kölcsönös tanulás illetve kisösszegű megtakarítások Európa-szerte Beszámoló a Magyarországon megvalósított program hatásvizsgálatáról Országjelentés Isa ALDEHI, Léopold GILLES

Részletesebben

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület csatlakozik a Hajdú-Bihar megyei Életfa Önkéntes Centrum kezdeményezéséhez, melyben jó gyakorlatok összegyűjtését

Részletesebben

Eger Ünnepe 2011. EGRI CIVIL KÖZÖSSÉGEKNEK!

Eger Ünnepe 2011. EGRI CIVIL KÖZÖSSÉGEKNEK! 2011. április, Különszám A tartalomból: XVI. EGER ÜNNEPE FELHÍVÁS EGRI CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Idén tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre az egri civilek összefogásával az EGER ÜNNEPE. A három

Részletesebben

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 2007. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 2007. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 27. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL 1. Támogatott Foglalkoztatás szolgáltatás 2 1.1. A TF szolgáltatás ismertetése 2 1.2. A TF szolgáltatás gyakorlati eredményei

Részletesebben

Az elnök beszámolója az AOSZ IRODA 2014. évi szakmai munkájáról

Az elnök beszámolója az AOSZ IRODA 2014. évi szakmai munkájáról Cím 1053 Budapest, Fejér György utca 10. I. emelet 3. a. Telefon 061 354-1073 Fax 061 302-194 E-mail info@esoember.hu Honlap www.esoember.hu Adószám 19025915-1-41 Az elnök beszámolója az AOSZ IRODA 2014.

Részletesebben

Cseh Linda: Csak attól félünk, amit nem ismerünk. értelmi fogyatékos emberek megjelenése a médiában

Cseh Linda: Csak attól félünk, amit nem ismerünk. értelmi fogyatékos emberek megjelenése a médiában Cseh Linda: Csak attól félünk, amit nem ismerünk értelmi fogyatékos emberek megjelenése a médiában 3 Tartalomjegyzék Bevezetés...5 I. Az értelmileg akadályozott emberek helyzete...6 1. Statisztikai adatok...6

Részletesebben

V4.indd 1 2014.12.08. 13:53:40

V4.indd 1 2014.12.08. 13:53:40 V4.indd 1 2014.12.08. 13:53:40 1 2 V4.indd 2 2014.12.08. 13:53:41 Alternatív forrásteremtési technikák a gyakorlatban A projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósult meg. Standard grant 21320297

Részletesebben

z Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erôsítésén, támogatásán egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer

z Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erôsítésén, támogatásán egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer A z Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erôsítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához.

Részletesebben

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány TARTALOMJEGYZÉK A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány... 2 A NIOK Alapítvány kuratóriumi elnökének előszava... 3 Kik vagyunk?... 4 Információ nonprofitokról és nonprofitoknak... 6

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 2013. évi tevékenységéről

SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 2013. évi tevékenységéről BUDAPEST FŐVÁROS II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT 1027 Budapest, Horvát utca 2-12. Telefon/fax: 225-7956 E-mail: papp.krisztina@csgyk02.hu SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Családsegítő

Részletesebben

Hólabda Önkéntes Klub - Hatvan felhívása: Civil szervezetek, védjük meg az NCA-t! 10. 11. Közösségi összefogás és helyi erőforrások 4.

Hólabda Önkéntes Klub - Hatvan felhívása: Civil szervezetek, védjük meg az NCA-t! 10. 11. Közösségi összefogás és helyi erőforrások 4. 2 Tartalom 2. Az NCA Tanács volt elnökei és alelnökei 8. Hólabda Önkéntes Klub - Hatvan felhívása: Civil szervezetek, védjük meg az NCA-t! Hogy civil pozíciójuk eleve a közpénz részrehajló, befolyásolt

Részletesebben

oldal Bevezetõ 3 Ertsey Katalin: United Way - Stratégiai partner a cégek társadalmi felelõsségvállalási programjában 19

oldal Bevezetõ 3 Ertsey Katalin: United Way - Stratégiai partner a cégek társadalmi felelõsségvállalási programjában 19 2 Tartalomjegyzék oldal Bevezetõ 3 F. Tóth András: A konferencia elé 4 Péterfi Ferenc: Az önkéntességrõl 7 Dr. Bódi György: Az önkéntesség és az állam 17 Ertsey Katalin: United Way - Stratégiai partner

Részletesebben

2013. Szimbiózis Alapítvány SRS riport. a Standard Társadalmi Jelentés. struktúrája alapján egybeszerkesztve

2013. Szimbiózis Alapítvány SRS riport. a Standard Társadalmi Jelentés. struktúrája alapján egybeszerkesztve 2013. Szimbiózis Alapítvány SRS riport a Standard Társadalmi Jelentés struktúrája alapján egybeszerkesztve for compiling a report in accordance with the Social Reporting Standard (SRS) véglegesítve: 2013.

Részletesebben

HÁLÓZATI TAGOK BEMUTATKOZÁSA

HÁLÓZATI TAGOK BEMUTATKOZÁSA HÁLÓZATI TAGOK BEMUTATKOZÁSA 0 HÁLÓZATI TAGOK BEMUTATKOZÁSA TARTALOMJEGYZÉK ALBA CARITAS HUNGARICA ALAPÍTVÁNY (KARITÁSZ) 5 BARKA ALAPÍTVÁNY 11 BÉTHEL ALAPÍTVÁNY 14 CIGÁNY KULTURÁLIS ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET

Részletesebben

Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány 2003. évi

Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány 2003. évi Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány 2003. évi Közhasznúsági jelentése Részei: I. Számviteli törvény szerinti beszámoló Mérleg Eredmény kimutatás Mérleg alátámasztása Eredmény kimutatás alátámasztása

Részletesebben

Nem születünk egyformának - a természet adta egyenlőtlenséget ki kell egyensúlyoznunk.

Nem születünk egyformának - a természet adta egyenlőtlenséget ki kell egyensúlyoznunk. Nem születünk egyformának - a természet adta egyenlőtlenséget ki kell egyensúlyoznunk. Agatha Christie HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM (2013-2018) Vokány Község Önkormányzata részére 2013. szeptember Tartalom

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Program BIATORBÁGY

Esélyegyenlőségi Program BIATORBÁGY Helyi Esélyegyenlőségi Program BIATORBÁGY 2013. június 11. Készítette: Biatorbágyi Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Tóth Attila Tartalom (HEP)... 3 Bevezetés... 3 Fogalmak... 3 A település

Részletesebben