GYÁSZ, 1. Az igazgató-választmány részvétének és kegyeletének kifejezése Bethlen Gábor gróf elnök elhunyta fölött.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYÁSZ, 1. Az igazgató-választmány részvétének és kegyeletének kifejezése Bethlen Gábor gróf elnök elhunyta fölött."

Átírás

1 B)

2

3 I. GYÁSZ, Fájdalmas szavakkal kell megemlékeznünk e helyen is, hogy Bethlen Gábor gróf az Emke első elnöke, Horváth Gyula alelnök és R ö k k Pál az egyesület első tiszteleti tagja és 20,500 frtos alapitója a mult közgyűlés óta elköltöztek az élők sorából. Örökre elévülhetetlen az ők érdemök és a kegyelet szomorú kötelességét teljesítjük, midőn a közgyűlés által tudomásulvétel és egyszersmind fájdalmas hozzájárulás végett az igazgató-választmány következő határozatait, illetve intézkedéseit terjesztjük elé: 1. Az igazgató-választmány részvétének és kegyeletének kifejezése Bethlen Gábor gróf elnök elhunyta fölött. Az igazgató-választmány Bethlen Gábor gróf elnök f. évi jun. hó 25-én Keresden történt elhunyta alkalmából, a f. évi jun. 30-án tartott rendkivüli ülésben, Kornis Viktor gróf mint korelnök elnöklete alatt a következő határozatokat hozta, u. m.: Bár fájdalmas, de jóváhagyó tudomásul vette, hogy a directorium a választmány nevében : 1. Gróf Bethlen Gábor elnököt az egyesület halottjának nyilvánította. 2. Az egyesület nevében gyászjelentőt adott ki. 3. Halála hirére kitűzte a gyászlobogót és azt 10 napon át az egyesület épületén lengeni határozta. 4. A ravatalra gyászkoszorut helyezett és leküldte az egyesület gyászbavont lobogóját. 5. A temetésen küldöttségileg való részvételről gondoskodott. 6. Tudomásul vette a választmány, hogy a sirnál Ugrón Gábor választmányi tag mondott gyászbeszédet. 7. Végül a családhoz részvétirat intézése határoztatott. (Elküldetett özv. maksai M ária f f y Albertire- szül. bethleni Bethlen Lujza grófnőhöz, mint az elhunyt nővéréhez.)

4 Ezekhez az elnök gróf emlékének jövő megörökítése intézkedéseiként kimondta és elhatározta a választmány: 8. Hogy az Emke első elnökének életnagyságú olajképét az egyesület nagyjai arczképcsarnoka számára Gyárfás Jenőtől megrendeli. 9. A legközelebbi rendes közgyűlésen emlékbeszéd tartására Kuun Géza gróf alelnököt kéri föl. 10. Gróf Bethlen Gábor 100 frtos alapítványához a rendelkezési alap jövedelméből kamatos kamataival mindaddig csatol 500 frtot, míg az alap Gróf B e t h- 1 e n Gábor emlék-alapitvány" czimen 10,000 frtra növi ki magát, mely tőke évi jövedelmei e név alatt a választmány később hozandó határozatához képest fognak fölhasználtatni és az egyesület föladatának megfelelő valamely czélra fordíttatni. 11. A directorium megbízatott mozgalom indításával az Emke-palota előtti parkban emlékszobor létesítése végett. 12. Kimondatott, hogy mindez intézkedések jóváhagyására a közgyűlés is fölkéretik. Kuun Géza gróf alelnök az emlékbeszéd elkészítésére vállalkozván, annak előadása, illetve felolvasása a közgyűlés programmjának legmarandóbb pontja lesz. Az emlékszoborra a gyűjtés f. évi aug. 7-én haladéktalanul megindíthatván, kibocsáttatott összesen 6000 drb gyüjtőiv a következő kimutatás szerint: 1. Hírlapok 236 drb. 2. Testvér-egyesületek Fiókválasztmányok Pénzintézetek Részvénytársaságok Erkölcsi testületek Culturintézetek Királyhágón túli vármegyék, városok, szolgabiróságok, vármegyei és városi virilisek, tankerületi főigazgatók és tanfelügyelők, miniszteriális tisztviselők stb Erdélyrészi vármegyék, városok, szolgabiróságok, vármegyei és városi virilisek, tankerületi főigazgatók és tanfelügyelők stb Képviselők ' Főrendek Alapítók Egyesek 100 Összesen: 6000 drb. Beérkezett eddig, okt. l-ig: 1070 frt, 03 kr. Az E. M. K. E." hivatalos értesítőjének f. évi jul. aug.-i száma mindvégig gyászkeretben kizárólag Bethlen Gábor gróf emlékével foglalkozott.

5 2. Az igazgató-választmány részvétének és kegyeletének kifejezése Horváth Gyula alelnök elhunyta fólött. Horváth Gyula alelnök f. évi aug. 19-én Budapesten bekövetkezett elhunyta alkalmából Béldi Ákos gróf elnöklete alatt kimondta és illetve hozzájárult az igazgató-választmány f. évi szept. 12-iki ülése, hogy: 1. Halála hirére az Emke palotára kitüzetett a gyászlobogó és 3 napig ott lengett. 2. Az egyesület gyopárból és pálmából, gyászbavont nemzeti szinü szalaggal, koszorút készíttetett, e fölirattal: Horváth Gyula E. M. R E. alelnöknek kegyelete jeléül az egyesület." 3. A koszorút küldöttség helyezte el aug 21-én délben a kerepesi-uti halottas házban a ravatalra, egyben kifejezvén az egyesület részvétét ugy az ott jelenvolt család-tagok előtt, mint az elhunytnak lakásán is. 4. A temetésen a küldöttség tagjai gyopárjelvénynyel jelentek meg és a sirnál Sándor József t alelnök-főtitkár mondott gyászbeszédet. Mindezekhez kimondta az igazgató választmány, hogy : 5. H o r v á t h Gyula alelnök halála fölött jegyzőkönyvileg fejezi ki részvétét és kegyeletét. 6. A családhoz részvétiratot intéz. (Elküldetett özv. nagyváradi és teleki Horváth Gyuláné- szül. miháldi Splényi Bertha bárónőhöz, mint gyászoló hitveshez.) 7. Az elhunyt alelnök olajképét az Emke alapvető tagjai arczkép-csarnoka számára megfesteti; és 8. A közgyűlésre emlékbeszéd tartásáról intézkedik. Tekintettel az idő rövidségére, az utóbbi határozat végrehajtása a jövő évi közgyűlésre halasztatott. 3. Az igazgató-választmány részvétének és kegyeletének kifejezése Rökk Pál tiszteleti tag elhunyta fölött. R ö k k Pál első tiszteleti tagunk és 20,500 trtos alapitónk szept. 8-án, a közművelődési egyesületek ezredéves congressusa és az Emke ezzel kapcsolatos budapesti közgyűlése reggelén Sajó Ládon beállott elhunyta alkalmából az igazgató-választmány évi okt. hó 12-én tartott ülésében kimondotta, hogy: 1. Az egyesület mély gyászának és legbensőbb részvétének jegyzőkönyvileg ad kifejezést. 2. Helyeslő tudomásul veszi, hogy az elnök és t. alelnök-főtitkár az elhunyt nagy férfiú özvegyét a választmány nevében gyászoló sürgönynyel keresték föl. 3. Tudomásul vette, hogy a temetés egész ideje alatt, három napon át az Emke palotáján a gyászlobogó kitűzve lengett. 4. Kimondatott a gyászoló özvegyhez külön részvétirat intézése. (Elküldetett özv- derzsenyei Rökk Pálné- szül. S c h e r e r Clementina úrnőhöz, mint gyászoló hitveshez.) 5. A közgyűlésen emlékbeszéd tartására megfe!elő intézkedés történt.

6 6. Tekintettel, hogy a nagy alapító olajképe már korábban beszereztetett, eziránt külön intézkedés szüksége nem forog fenn. Minthogy Rökk Pál haláláról csak a temetés után a lapokból értesültünk : igy a végső tisztesség megtételénél egyesületünket nem képviseltethetők. Az emlékbeszéd elkészítésével Sándor József t. alelnök-főtitkár bízatott meg, ki ennek alapján Rökk Pál emlékezete" czimmel, az elhunyt kiváló férfiú saját életiratából, az Emkéhez és az emlékbeszéd írójához intézett leveleiből, vala mint az Emke irattárán és jegyzőkönyveiben levő adatokból terjedelmesebb emlékiratot dolgozott ki, mely 38 nyomtatott oldalon megjelenve és a nagy alapító arczképe, névaláírása, valamint születésháza képeivel ellátva a közgyűlés előtt 500 példányban szétküldetett

7 II. Akezió a testvéregyesületekkel. A millennáris év megindított hármas akcziója, u. rn. az ezredéves kiállítás, congressus és eultur-sorsjáték iigy-ében az alábbi részleteket adhatjuk. E három akezió intézésére az igazgató választmány határozatából még 1894 év febr. 8-án hivott egybe Bethlen Gábor gróf, az Emke elnöke Budapestre az összes testvér-egyesületek küldötteiből egy országos értekezletet, melynek eredménye lett a három nagy egyesület, u. m.: az E. M. K. E., F. M. K. E. és D. K. E. elnöksége alatt egy végrehajtó bizottság létrejövetele, a tagok közzé beválasztva levén mindenik jelentékenyebb egyesület képviselete. Ez a bizottság hozta létre és fejezte be már e közgyűlési évben az Ezredéves közművelődési kiállítást, rendezte a múlt évi budapesti közgyűlésünket követőleg és azzal kapcsolatban szept. 8-án az Ezredéves közművelődési congressust és indította meg f. évi febr. 15-én Budapesten tartott ülésében a eultur-sorsjáték ügyét. A) A közművelődési kiállítás. Az Emke aegise és vezetése alatt összejött mintegy 40 közművelődési és rokon-egyesület kiállítása a Közművelődési és sajtó-pavillon" tágas előtermében és egy diszes nagytermében volt elhelyezve. A pavillon nagy bejáróját és jelzett nagy termét egészen elfoglalták az egyesületek ugy, hogy minden helyet és föl a mennyezetig a falakat is igénybe vették. Maga a főterem az Emke kolozsvári directoriumi szobájának festését tüntette föl, felhők között a négy világtájnak megfelelőleg az Emke eme négy jelmondatával: Az Isten szeretet"; Nyelvében él a nemzet" ; Egységben az erő" ; Kié a föld, azé az ország". Középen az Emke szekrényei fölött volt fölállítva az Emke Magyarország asszonyai ajándékozta remek lobogója; mellette Kolozsvár sz. kir. város, mint anya-város azon diszes uj zászlója, melyet Kolozsvár hölgyei az ezredéves ünnep alkalmából készíttettek. A falon körös-körül egymásba fűzött koszorúkban az országban létező és a kiállításban résztvevő egyesületek nevei voltak fölirva. A főhelyén az Emke működési térképe és fiókválasztmányi hálózatának feltüntetése, Merza Lajos főpénztárostól. A falon a képek, tárgyak, modelek nagysokasága közt az 1848-ik évi eredeti lobogó az Erdélyi Muzeum-egyesület" tulajdonából, mely állítólag a nagy Wess e- lényi Miklós báró kezében a redutban az Unió" kimondásakor szerepelt. A második főhelyet foglalta cl a F. M. K. E., Nyitravármegye asszonyai készítette szép fehér lobogójával, aztán a D. K. E., Országos Magyar Iskola-egyesület, a Székely művelődési és közgazdasági egyesület, maros-vásárhelyi Iparmuzeumának válogatott tárgyaival; de különösen az Erdélyrészi Kárpát-egyesület az erdélyi rész legszebb pontjairól készített festői aquareltjeivel és tusrajzaival. Iskolák, óvók modelljei, az Emke algyógyi székely földmives iskolájának és iparmozgalmának, a F. M. K. E. chvojniczai fa-faragászati intézetének tárgyai, egy Emke-népkönyvtár, eredeti székely-stylü szekrényben, a D. K. E. minta-vándorkönyvtára stb. voltak még kiállítva. A díszhelyen a Rákosi közművelődési egyesület tulajdonából Árpád és I. Ferencz József Felséges Urunk egymásra néző művészi képeik ; aztán a testvér-egyesületek, Emke-fiókválasztmányok vezető lerfiait, tehát az ország egész társadalmi culturmozgalmát és szervezetét szemléletesen feltűnő képcsoportozatok, a nő-választmányok elnökei, Kossuth Lajos, Kun

8 8 Kocsárd gróf, Baross Gábor, Rökk Pál, Felméri Lajos dr., Kovács Sándor, D e r z s i János mint az Emke alapitó és tiszteleti tagjainak olajképei; a F. M. K. E. részéről Grünwald Béla óriási képe, Beszterczebánya város tulajdona. Igen értékes kép: Munkácsy Mihály eredeti festménye az Emke alapitó okleveleihez. Szobrok közül: mindenek előtt József főherczeg 0 Fensége, mint a F. M. K. E. védnöke, Arany János, Vörösmarty Mihály, Katona József, Dugonics, Toldi Ferencz mellszobrai, mint a hasonnevű közművelődési és rokonegyesületek névadói, Rákosi Jenő ércz-mellszobra és a bejárat közepén K ö 11 ő segesvári Petőfi-szobrának mintázata. Fent a bejárat két oszlopa fölött pálmák közt O Felségeik a király és királyné mell-szobrai^ kétfelől leomjó nemzetiszinü szalagokon e fölírassál: Közművelődési egyesületek kiállítása: Éljen a haza! Éljen a király! A kiállításon, mely közel pár ezer tárgyat foglalt magában, bevezető tárgyul plakátszerüleg ki volt nyomatva báró Eötvös József ama felhívása, melyet kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter korában 1878-ban bocsátott ki az ország társadalmához, népnevelési, népművelési egyesületek alakítása végott. A kiállítás Emke-osztályára nézve élénk közreműködést tanúsítottak a fiókválasztmányok is és több érdekes tárgygyal támogatott Kolozsvár sz. kir. város, mint az Emke-anyavárosa is. Kiállítás után némely tárgyakat, többek közt egy teljes E. M. K. E. népkönyvtárt 120 frt értékben, az orsz. Paedagogium tanszermúzeumának, másokat az Erdélyrészi Kárpát-egyesület Kárpát-múzeumának ajándékozván, előbbi ajándékért a kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter köszönetét fejezte ki. Az E. K. E. nek adott ajándék: egy-egy gazdasági lovas és igás szekér V 5 mintája hü vasalással, és vesszőkosarak, értékök 50 frt. Más tárgyakkal irodahelyiségünket díszítettük. A csoport-juryban, valamiat a jury-tanácsban is egyesületünknek jelentékeny szerep jutott: a t. alelnök-főtitkár a csoport-jury előadójává és jury-tagjává választatván meg, miután az egész kiállítás alatt mint csoport-biztos működött. A közművelődési kiállítás és congressus költségei 4489 frt 84 krt tettek ki. Fedezetül szolgáltak: Kir. kereskedelemügyi minisztertől 2000 irt kr. Székesfővárostól." 4H Ebédjegyek árából 5.4 Jelvények árából Vájna Vilmos dr. adománya 30., Más adományok Megtérített felügyeleti dijak , Gyűjtő perselyekből Vegves bevétel , Többlet fedezet frt 84 kr. Az Erdélyi Kárpát-egyesületnek a kiállításon megrongált képeiért 200 frt kárpótlás adatott. Ugyancsak kijavítására a kiállítás igazgatóságától is 150 frtot eszközöltünk ki. A kir. kereskedelemügyi minisztertől kapott 2000 frt segélyt elszámoltuk f. évi május 10-én és azt a kiállítás igazgatósága tudomásul vette B) A közművelődési congressus. Ennek előzményei és lefolyása leírását egyidejűleg kiadtuk a congressus Naplójában, meg azon kiadványokban, melyek e tárgyban írattak. A kiállítás és congressus két akcziójának előkészítése, leírása és megörökítése végett ugyanis az igazgató-választmány megbízására a t alelnök-főtitkár, mint a végrehajtó bizottság előadója tollából nyomtatásban a következő dolgo zatok jelentek meg és küldettek szét a testvér-egyesületeknek ós fiók-választmányoknak, vala mint az igazgató-választmány tagjainak: 1. Javaslat, illetve előterjesztés a magyar közművelődési egyesületek febr. 8-án tartandó értekezlete elébe az ezredéves kiállítás és ünnep ügyében. Az értekezlet előzményei. Az egyesületi élet és a közművelődési egyesületek. A kiállítás beosztása. Anyagunk. (Altalános rész. I. Tiszántúl vagyis az erdélyi rész. II. Felvidék. III. Délmagyarország. IV. Dunántúl. V. Budapest. VI. Külföld ) Congressus. Egyéb ünnepélyek. A végrehajtó bizottság. Összegezés. (20 oldal.) 2. A magyar közművelődési egyesületek az ezredéves ünnepen. Jelentés, illetve javaslat a végrehajtó bizottság nov. 21-én tartandó ülése számára. A) A kiállítás. B) A bejelentések. C) A congressus : a) Közművelődési egyesületek, b) A közművelődés ügybarátai és királyi tanfelügyelők, c) Emke fiókválasztmányok. I. A congressusra eddig bejelen-

9 9 tett kérdések: a) Általános kérdések, b) A közművelődési egyesületek feladata, c) A közművelődési mozgalom története, d) A közművelődési egyesületek érintkezése, é) Az anyagi erőgyűjtés eszközei, f) A nyelvterületekre vonatkozó intézkedések. II. Concrét kérdések: a) A népiskola szerepe, b) A kisdedóvó intézmény hasznosítása, c) Könyvtár-ügy. d) Ifjúsági egyesületek, olvasókörök, é) Népdaloskörök, f) Irodalmi kiadványok. g) Képzőművészet, h) Színészet, i) Egyházi élet. /) Gazdaság és ipar. k) A közművelődési egyesületek közvetlen czéljától távolabb fekvő feladatok. III. Egybefoglalás: I. Altalános kérdések. II. Concrét-kérdések. III. A congressus ideje. IV. A congressus ügyrendje. V. A congressussal kapcsolatos rendezések. VI. A congressus voltaképi tárgyaitól eltérő javaslatok. (28 oldal.) 3- Az ezredéves kiállítás II Közművelődési csoport katalógusa. Közművelődési egyesületek: I. Történeti rész. II. A kiállító egyesületek és a kiállított tárgyak. (25 oldal.) 4. A magyar közművelődési egyesületek. Rövid visszatekintés azok alakulására és jelen állapotuk feltüntetése. Az szept. 8-án Budapesten tartandó ezredéves ünnepi congressus alkalmából tájékoztatóul. Tartalom: I. A magyar közművelődési egyesületek alakulása és az ezredéves ünnepben összejöveteleik. II. A közművelődési egyesületek kimutatása. III. Az ezredéves ünnepi congressus tervezete. (40 oldal.) 5. A magyar közművelődési egyesületek i8pó. szept. 8-án Budapesten megtartott Ezredéves ünnepi congressusának Naplója. Kapcsolatban az Ezredéves közművelődési kiállítás történetével. Az Emke, mint vezető egyesület megbízásából. Tartalom: Bevezetés. O Felsége a király köszönete. A) Előzmények. A kir. kormány felhívása az Ezredéves kiállításban való részvételre. Az Emke felhívása a közművelődési egyesületekhez. A közművelődési egyesületeknek közös értekezletre meghívása. Javaslat az országos értekezlet elé. Az országos értekezlet megtartása. A magyar közművelődési egyesületek végrehajtó bizottságának első ülése. A végrehajtó bizottság ülése a congressus ügyében. Javaslat a congressus ügyében. A végrehajtó bizottság albizottsága. A congressusi ünnepségek rendező bizottságának megalakulása. B) A kiállítás. A kiállítás elhelyezése. A kormány hozzájárulása. A kiállítás czélja. A kiállító egyesületek. O Felsége a király látogatása a közművelődési pavillonban A kiál itáson nyert kitüntetések. Elszámolás. C) A congressus. a) Irományok. Meghívás a congressusra. A congressus programmja. A congressus ügyrendje, b) Az előnap, szept. 7-ike. A D. K. E. közgyűlése. A F. M. K. E. közgyűlése. Díszelőadás a Nemzeti színházban és a kir. Operában. Az ismerkedő estély, c) A congressus napja. Az EMKE. közgyűlése. II. A Congressus A közönség. Bethlen Gábor gróf elnöki megnyitója. Széli Kálmán elnök vezeti a gyűlést. Hódoló sürgöny a királyhoz. A képviseletek és a jelenlevők bejelentése. Márkus József alpolgármester a székes-főváros nevében üdvözli a congressust. R á- kosi Jenő, mint az sotthon«irói kör elnöke a sajtó nevében üdvözli a congressust. Berzeviczy Albert dr. ünnepi beszéde (A mult). Apponyi Albert gr. ünnepi beszéde. (A jelen). Ugrón Gábor ünnepi beszéde (A jövő). Károlyi István gróf elnöki bezárója. A díszebéd. (70 folio oldal.) Szétküldetett a jelen közgyűlés előtt 500 példányban. C) Az állam sorsjáték ügye. Ez ügyre nézve az Emkének már az aug. 31-én Kolozsvárt tart;tt alakuló közgyűlése 14. jzkvi sz. alatt intézkedett, a nagy-enyedi fiók indítványára hogy az Alapszabályokban tervezett sorsjáték rendezése iránt a lépések az igazgató-választmány részéről mielőbb megtétesseuek" utasítván a választmányt egy nagyszabású sorsjáték rendezésére." Az ügy a közgyűlés után a közgazdasági szakoszüályhoz tétetvén át, ez az igazgató-választmány márcz. 12-én tartott ülésében 149. jzkvi sz. alatt azt a véleményt terjesztette elő, hogy a terv-javaslat tétessék át az elnöki szakosztályhoz, mely annak kivihetőságe iránt puhatolózván, a részletes kidolgozás ezen megelőző lépések eredményétől tétessék függővé. Az elnöki szakosztály Beth len Gábor gróf elnököt bizván meg a közbenjárással és puhatolózással, egyben a választmány 1887 ápr. 12 én tartott ülésében újólag hangsúlyozta a sorsjáték kinyerésének szükségét. Miután pedig a közművelődési egyesületek okt én Budapesten tartott első congressusa is foglalkozott ezzel a kérdéssel, 18S8. ápr. 14 én Szathmárt a Széchenyi-társulattal egyetértőleg hoztunk e tárgyban egy közös megállapodást. A Szathmármegyei Széchenyi-társulat meghívására ugyanis egyesületünk Bethlen Gábor gróf elnöklete alatt ^ tagu küldöttséggel jelent meg a mondott időben Szathmárt és ott a következő közös megegyezés történt: Az Emke a Széchenyi-társulatnak a magyar eultur-egyesületek egyesülése tárgyában a mult országos közművelődési eongressuson tett indítványát azon módosítással fogadja el s ehez a Széchenyi-társulat is hozzájárul, hogy a legközelebbi congressus küldjön ki egy központi bizottságot azon időre és azon feladattal, hogy a bizottság az országban létező közművelődési egyesületek részére eszközölje ki a törvényhozási tényezőknek az orsz. pótadót, esetleg egy s 0 rs j e g y-k ö 1 c s ö n kibocsátását. Ezen id. bizottság az egyesületek tagjainak számaránya szerint alkottassék össze. A legközelebbi congressust még ez év folyamán Debreezenben az Emke és a Széchenyi-társulat közösen hívják össze." 2

10 10 A congressus összehívása az Emiiétől nem függő okok miatt meghiúsulván, a választmány jun. 12-én tartott ülésében ezúttal a brassómegyei Emke-választmány hozta javaslatba egy nagyszabású államsorsjáték rendezését: mire kimondatott az önálló föllépés és különösen Hegedűs Sándor és Horáth Gyula orsz. képviselőknek eziránt fölkérése, hogy az ügyet fent kellőleg előkészíteni szíveskedjenek. Ennek alapján Horváth Gyula az Emke szept. 7-én Déván tartott közgyűlésén 10. jzkvi sz. alatt maga indítványozza kérelemnek a kormány és a képviselőház elé terjesztését. E határozatból kifolyólag az igazgató-választmány nov- 2-iki kelettel kérvényt intéz W e- k e r 1 e Sándor kir. pénzügyminiszterhez és a képviselőházhoz, a kérelmek másolatát külön-külön átirat kapcsán megküldvén pártkülönbség nélkül mindenik orsz. képviselőnek, pártfogás, és a vármeg3 T ei és városi törvényhatóságoknak, hozzájárulás és támogatás végett. A kérelem 1891 decz. 15-én került tárgyalás alá a Házban, He rt e 1 e n dy Béla a kérvényi bizottság előadója a legmelegebben ajánlva, hogy a kérvény kiváló figyelembe vétel végett adassék ki a pénzügyminiszternek." Ehez Horváth Gyula azon kapcsolatos indítványt csatolta, mikép egyszersmind : Felhívja a ház a kormányt, hogy az ez ügyre vonatkozó jelentését a,z év végéig terjessze a képviselőház elé." Darányi Ignáez, B ek sic s Gusztáv, Beöthy Ákos, B a r t h a Miklós, Irányi Dániel támogató hozzászólásai és beszédei után maga \Y o- kerle Sándor dr., pénzügyminiszter is hozzájárulván ugy a kérvényi bizottság, mint Horváth Gyula kapcsolatos javaslatához, igy a kérdés egyhangúlag elfogadtatott. Az engedély, melyet kértünk, 1 millió frtra szólott. Megjegyzendő, hogy az év tavaszán Hont- és ZóJyomvármegyék törvényhatóságai azzal a kérelemmel fordultak a képviselőházhoz és ezen kérvényöket támogatás végett szinfén az összes törvényhatóságoknak megküldötték, hogy egy nagyszabású sorsjáték az összes közművelődési e 4yesületeknek engedélyeztessék. A képviselőház határozata után a kérdés többé elé nem kerülvén: az üggyel ismét a mihennnrn kérdésével kapcsolatban kezd foglalkozni az Emke. Igazgató-választmányunk Hegedűs István dr. indítványára már jun. 12 én tartott ülésében 183 jkzvi sz. alatt kimondotta a millennium alkalmából Kolozsvárt az összes közművelődési egyesületekkel egy congressus tartását. Tekintettel azonban, hogy nemsokára az ezredév megünneplése orsz. programmjába a közművelődési egyesületek congressusa is fölvétetett: igy a partikulárismus vádjának elkerülése végett helyűi Kolozsvár elejtetett. Luká c s Béla kir. kereskedelemügyi miniszternek az febr. havában az egyesülethez intézett fölhívására, hogy az ezredéves ünnepben Budapesten résztvegyünk : Bethlen Gábor gróf elnök a választmány megbízásából hivta egybe febr. 8-ára Budapestre a közművelődési egyesületek amaz országos értekezletét, melynek eredménye lett egy végrehajtó bizottságnak kiküldése a millennáris kiállítás és congressus tárgyainak e : őkészitése végett. A testvér-egyesületek és a fiók-választmányok fölkéretvén a congressus tárgyainak meghatározására : főtárgyul igen sokan az állam sorsjegy'kölesm kieszközlését kérték Azonban e végrehajtó bizottság abban állapodván meg, hogy a congressus ünnepi jelleggel tartassék meg és igy ott a concrét kérdések ne tárgyaltassanak : kimondatott a részlet-kérdéseknek a végrehajtó bizottsághoz utalása. A congressus után G e r 1 ó c z y Károly kir tanácsos. Budapest I. alpolgármestere, mint az Országos Magyar Iskola-egyesület elnöke, egy Visszapillantás '-t készítvén a magyar közművelődési egyesületek eddigi tanácskozásaira, átiratilag hivta fel a testvér-egyesületeket, hogy a congressusi végrehajtó bizottság különösen az állam sorsjáték kérdését hagyja a kezéből kiesni : minek alapján az igazgató-választmány decz. 12-én tartott ülésében 8-. jzkvi sz. alatt külön is fölhívta Bethlen Gábor grófot a végrehajtó bizottság összehívására, a mi f. évi febr. hó 15-én végbe is ment. A gyűlésen, mely az országház 1. sz emeleti üléstermében tartatott meg, a testvéregyesületek küldöttei megjelenvén: a sorsjáték kérdése történetének egybefoglalása után kimondatott a végrehajtó bizottságból egy szűkebb bizottság kiküldése, mely a kormánnyal érintkezésbe lépjen és ha az engedélyre kilátást nyer, a financirozás szempontjából is előkészítő lépéseket tegyen Ezen bizottság föladatává tétetett továbbá az is, hogy a nyeremény felosztására nézve egy tervezetet, javaslatot dolgozzon ki, melyet tárgyalni ismét a végrehajtó bizottságnak lesz föladata. A bizottság tagjai: a három nagy egyesület elnöksége, n. m." Bethlen Gábor gróf, Széli Kálmán v. b t. t. és Károlyi István gróf, továbbá K o rács Eduárd, a Széchenyitársulat igazgató alelnöke, Craus István, a Fmke ügyvivő alelnöke, Hegedűs Sándor orsz. képv., Sándor József orsz. képv., mint a végrehajó bizottság előadója. A börzén nemsokára közbejött események és a rosz termésű év következtében az ügy várja folytatását. Időközben Lőrinczy György, a Fmke titkára is intézett a kir. vallás- és közoktatásügyi miniszterhez egy emlékiratot, a melyben többek közt, a sorsjáték kérdésének ily irányú megoldását is kéri.

11 III. Szervezet és ügyvitel. i. A közgyűléshez. 1. A mult évi közgyűlés jegyzőkönyve. Felvétetett az E. M. K. E. Budapesten, szeptember hó 8-án, az ezredéves orsz. kiállítás Ünnepélyek csarnokában, az első közművelődési congressussal kapcsolatban, illetve azt megelőzőleg megtartott Xl-ik rendes közgyűlésén. Jelen voltak: az egyesület tagjai nagy számmal, továbbá a testvéregyesületek, hatóságok, erkölcsi testületek stb. küldöttei és képviselői, mint vendégek (a levéltári 2421 ós sz. összeírás szerint) nemkülönben nagy hallgatóság, összesen mintegy kétezerén. Elnök: Bethlen Gábor gróf Előadó: Sándor József t. alelnök-főtitkár. Jegyző: Fekete Nagy Béla. 1. Bethlen Gábor gróf az elnöki széket elfoglalva, a következő beszédet tartja: T. közgyűlés! A midőn az E. M. K. E. Xl-ik rendes évi közgyűlését megnyitottnak nyilvánítom, röviden egy pár fontosabb körülményt kívánok érinteni, melyek a főtitkári jelentésben amúgy is bővebben vannak kifejtve. Rövid programmot állítottunk a közgyűlésre össze, miután munkálkodásunk nagyon igénybe volt véve kiállitásunk rendezésével és a közművelődési congressus előkészítése is igen sok dolgot adott, mert miután az Emke volt megbízva mindkét határozat megvalósításával, tőlünk kitelhetőleg igyekeztünk a nekünk előlegezett bizalomnak megfelelni. Kiállításunkról bírálatot nem kívánok mondani. Egy bizonyos, s ez az, hogy a kiállított tárgyaink egymagokra fényes bizonyítékai, mily kiterjedt munkakört öleltünk fel, s mily különböző irányban fejtünk ki tevékenységet, a mi magyarázatát messze vidékekre kiterjedt működési körünkben leli. Mint minden évben, ugy ez évben is a rendes segélyezések növekedtek, természetesen messze mögötte állván a szükségletnek, hiszen ez, tekintettel mindig szük anyagi körülményeinkre, másként nem is lehet. Azért bízunk hazafias társadalmunk további áldozatkészségében; mert kétséget nem szenved, hogy ezáltal kitűzött nagy nemzeti feladatunknak csak ugy tudunk megfelelni, ha buzgó honfitársaink szellemileg és anyagilag is tovább is segítségünkre lesznek. Az irodánk működése, pénztári kezelés, a legnagyobb rendben van. E helyen ki kell emelnem a központi tisztviselők ernyedetlen buzgalmát s ezek közt elsősorban főtitkár, t. b. alelnökünk Sándor József és Merza Lajos főpénztárosnak, odaadó munkásságát és szorgalmát. Ugy hiszem, a t. közgyűlés hozzájárul, hogy egyesületünk e két főmunkatársának jegyzőkönyileg fejezzük ki elismerésünket.

12 Nem kívánok bővebben foglalkozni példátlanul álló ezredévünk nag\- és minden magyar ember szivét és jó hazafi önérzetét a lelkesülésig felemelő ünneplésével. A mai napon lesz alkalmunk részt venni ez ünnepünkön; de legyen szabad reámutatnom egyesületünk keletkezésének indokaira, prugrammunkba felvett hazafias czéhmkra, zászlónkon bemutatott sokat jelentő képletre s ezek után jogosan kinyilatkoztathatjuk, hogy egy ezredéves Magyarországot vettünk örökségbe őseinktől s ezt az országot, édes hazánkat magyar földnek tekintjük, s mint romlatlan Magyarországot akarjuk a jövőben és végtelen időkig fenntartani; s miután mint egységes nemzet óhajtjuk és akarjuk ezt, bizunk a mindenható Istenben, hogy e törekvéseinkben megsegít. Ezek után a gyűlést megnyitódnak nyilvánítom." A közgyűlés lelkes éljenzéssel fogadja a hazafias szép beszédet s az elnök előterjesztésére Sándor József t. alelnök-főtitkárnak és Merza Lajos főpénztárnoknak, valamint a közgyűlés egyhangú kívánságára Bethlen Gábor gróf elnöknek odaadó, önzetlen munkásságáért JGgrzőkönvvi elismerést és köszönetet szavaz. 2. Az elmúlt június 4-én Székely-Udvarhelyen tartott jubiláris közgyűlés jegyzőkönyve a kiküldött biztosok által hitelesítve, a tagok közt nyomtatásban előre szétküldve lévén, felolvasottnak tekintetik. 3. Elnök a jegyzőkönyv vezetésére Fekete Nagy Béla központi jegyzőt, hitelesítésére Potsa József v. b. t- tanácsost, Háromszékvármegye főispánját, Simonffy Imre királyi tanácsost, Debreczen sz. kir. város polgármesterét és Kapácsy Dezsőt, Eger város közgyűlési és congressusi képviselőjét kéri fel. A számadás vizsgáló-bizottságba felkéri: gr. K o r n i s Viktor nagybirtokos elnöklete alatt, Szathmáry György ministeri tanácsost és Reményi Antal ügyvédet, az E. M. K. E. jogtanácsosát. A jelölő-bizottság tagjaiul felkéretnek Ugrón Gábor orszgy. képviselő, Fekete Gábor kir. itélő táblai elnök és B. Kovács Eduárd nagybirtokos. Az elnök előterjesztett intézkedéséhez, illetve felkéréséhez a közgyűlés hangúlag hozzájárul. 4. Sándor József t. alelnök-főtitkár előterjeszti, hogy a közgyűlésre a következő egyesületi hivatalos jelentések és nyomtatványok jelentek meg és osztattak ki a tagok közt: a) Az E. M. K. E évi jelentése (Tizenkettedik jelentés). Irta és összeállította Sándor József t. alelnök-főtitkár- Megjelent 152-(-14 = 166 oldalon, czimlapján az E. M. K. E. lobogója. Magyarország asszonyai ajándéka" képével. b) Emléklapok az Emke június 4-én Székely-Udvarhelyt tartott tíz éves ünnepi közgyűléséről. A közgyűlés megbízásából egybeállította Sándor József t. alelnök-főtitkár. Megjelent 87 oldalon, czimlapján gr. Kun Koesárd, az Emke örökös diszelnöke képével. c) A magyar közművelődési egyesületek. Rövid visszatekintés azok alakulására és jelen állapotuk feltüntetése. Az szept. 8-án Budapesten tartandó ezredéves ünnepi congressus alkalmából tájékoztatóul irta és egybeállította Sándor József t alelnök-főtitkár a végrehajtó-bizottság előadója Megjelent 40 oldalon. Tekintettel ezen nyomtatványok terjedelmére, azokból az egyesület legutóbbi évi működését csak főbb vonalaiban ismerteti. Végül bejelenti, hogy Apponyi Albert gróf f. évi alapítványában 100 irtot (4-ik), Berzeviczy Albert v. b. t. t. 100 frtot és Reményi Antal jogtanácsos a Jancsó Benedek-féle történelmi forrás-munka folytatására 103 frt alapítványt adtak át ezzel az alkalommal. A jelentés éljenzéssel tudomásul vétetik s a közgyűlés Komlósy Arthur tag indítványára a főtitkárnak ezekért külön is jegyzőkönyvi köszönetet szavaz. 5. Olvastatatik Nóvák Ferencz kir. tanácsos, Gyulafehérvár sz. kir. város polgármesterének átirata, mely szerint a város k özönsége nevében fiz egyesület jövő évi közgyűlését meghivja. egy

13 13 A meghívás egyhangúlag el fogadtatik és a közgyűlés idejének megállapítása a választmányra bizatik. 6. 'Gróf Komis Viktor a számadás vizsgálóbizottság elnöke jelenti, hogy a számadások felülvizsgáltatván, azokat a számvizsgálóktól már átvizsgálva és mindent a legnagyobb rendben találtak s ezek alapján Merza Lajos fopénztárnoknak és S z e k u 1 a Ákos ellenőrnek a felmentést megadni javasolják. Közgyűlés a felmentést megadja s Merza Lajos főpénztárnoknak önzetlen munkásságáért köszönetet mond. A jelölő-bizottság nevében K o v á e s Eduárd jelenti, hogy miután a sz.-udvarhelyi közgyűlésen a jegyzőkönyv 1. pontja szerint a választás a tiszti karra három évre történt, ezúttal csak a választmány 32 tagja választandó meg. A választmány tagjaiul ajánltatnak : 1. Albaeh Géza kir. tanácsos, polgármester. 2. Gróf Apponyi Albert orsz. képviselő. 3. Benign i Samu iparos. 4. Gr. Bethlen András orsz képviselő. 5. Gr. B e t h 1 e n Bálint orsz. képviselő. 6. Id D a n i e 1 Gábor ny. főispán 7. Dobál Antal ügyvéd. 8. Gr. Dégenfeld József főispán. 9. Gr. D e s s e w f f y Aurél főrendiházi tag. 10. F e j é r v á r y Jenő birtokos 11. Fekete Gábor kir. táblai elnök. 12. F e r e n c z József unit. püspök. 13. H. G á 1 Domokos alispán 14. Hege d ü s Sándor orsz. képviselő. 15. H o r v á t h László kir. tanfelügyelő. 16. Kj. báró Jósika Lajos birtokos. 17. Gr. Károlyi István orsz. képviselő. 18. Ko ós Ferencz kir. tanácsos, ny. kir. tanfelügyelő. 19. Kovács Ferencz apátplébános. 20. L ö n h á r t Ferencz erd. r. k. püspök. 21. Pál István cz. kanonok, r. k. status előadó. 22. Rákosi Jenő szerkesztő. 23. Réthi Lajos kir. tanácsos, kir. tanfelügyelő. 24. K. Sándor József kir. közjegyző. 25. Szabó Samu ref. tanár. 26. Szathmáry György min. tanácsos. 27. Török Bertalan m. főjegyző. 28. Dr. Török István ev. ref. tanár. 29. Ugrón János alispán. 30. Ugrón Gábor orsz. képviselő. 31. Vásárhelyi Béla orsz. képviselő. 32. V e 1 i t s Ödön polgármester. A directorium tagjai: B i r ó Béla apátplébános, D e á k y Albert ügyvéd és gr. K o r n i s Viktor nagybirtokos. Az ajánlottakat a közgyűlés a választmány tagjaiul közfelkiáltással választja meg. 8. A tárgysorozatba több tárgy nem lévén felvéve, elnök lelkes szavakkal bezárja a közgyűlést s a tagokat és érdeklődőket felkéri, hogy a folytatólag megtartandó ünnepi congressuson résztvenni szíveskedjenek. Hitelesitik: Potsa yóssef s. k. Simonffy Imre s. k. Kapácsy Dessö s k. K. m. f. Fekete Nagy Béla, jegyző.

14 14 2. Megliivó a folyó évi közgyűlésre. (Megállapítva az igazgató-választmány f. évi szept. 12-én tartott ülésében és 1000 példányban szétküldve a hírlapoknak, fiókválasztmányoknak, örökös és alapitó tagoknak.) szám. jyiegfiivó. Van szerencsénk az E. M. K. E. f. évi nov. hó 14-én d. e- 10 órakor Kolozsvárt, a városi Vigadóban megtartandó XII. évi rendes közgyűlésére az egyesület alapitó és rendes tagjait, valamint az örökös testületek képviselőit tisztelettel meghívni. Kolozsvárt, szept 12-én. Az Igazgató-választmány nevében: Gróf Béldi Ákos, Sándor József, alelnök. t. alelnök-főtitkár. M. j. A közgyűlésen szólás és szavazás jogával az örökös tagok képviselői, az alapitóés rendes tagok bírnak, a mennyiben esedékes kötelezettségüknek eleget tettek. Az igazoló jegyet jelentkezés alapján a központ állítja ki. A hallgatóságnak a karzat és erkélyülések tartatnak fenn. TÁRGYSOROZAT. (Az Alapszabályok 11 -ja értelmében összeállítva.) 1. Elnöki megnyitó. 2. A mult ülés jegyzőkönyvének felolvasása. 3. Jelen ülés jegyzőkönyvének hitelesítésére 3 tagnak kiküldése. 4. Jelölő bizottság kiküldése. 0. Közgyűlési számvizsgáló bizottság kiküldése. 6. Bethlen Gábor gróf emlékezete. (Tartja: Kuun Géza gróf alelnök). 7. Rökk Pál emlékezete (Tartja: Sándor József t. alelnök-főtitkár.) 8. Évi jelentés előterjesztése 9. A számvizsgáló bizottság jelentése. 10. Választások megejtése. 11. Egyesek és fiókválasztmányok esetleges indítványai, amennyiben az Igazgató-választmányhoz legalább 8 nappal előbb írásban benyujtattak. 12. Elnöki zárszó. P R O G R A M M. November 13-án. D. u. 4 órakor a városházán zárt értekezlet, a melyre a közgyűlés illetékes tagjai hivatalosak. Este 8 órakor ismerkedő estély a»központi szálloda* emeleti éttermében. November 14-én. D. e. 70 órakor a közgyűlés a városi vigadó nagytermében. D. u. 2 órakor közebéd a»new-york szálloda* földszinti éttermében. Este 7 órakor díszelőadás a nemzeti színházban. Tekintettel a kolozsvári vendéglői viszonyokra, a rendező-bizottság elszállásolásról nem gondoskodik. A közebédre a jelentkezések, 4 frt összegnek Kolozsvárra beküldésével, legalább egy héttel elébb megteendők. A rendező bizottság elnökei: Deáky Albert és Dobál Antal. Mindennemű levélbeli- és pénzküldemény az»emke főtitkári hivataláéhoz czimzendő Kolozsvárra. 3. Az eddigi közgyűlések. Hely és időrend szerint az alakulás óta máig. A fontosabb események feltüntetésével. Első értekezlet ]884. decz. 2í. Kolozsvárt. (Karácsony harmadnapján, d. u. 4 órakor, a városházán.)

15 Alakuló közgyűlés ápril. 12. Kolozsvárt. (A redoutban. Kossuth Lajos sürgönyileg üdvözli az alakulást.) 2. Szervezkedő közgyűlés aug. 31. Kolozsvárt. (A redutban. Kis-Küküllő vármegye megszavazta az egyesület számára a 2 ü /,)-os pótadót.) 1. Első rendes közgyűlés aug. 29. Kolozsvárt. (A redutban. Határszéli kiállítás." írók és művészek társaságának lerándulása Budapestről.) 2. Második rendes közgyűlés aug. 28. S.-Szentgyörgy ön. (Székely ipari és gazdasági kiállítással kapcsolatban. írók és művészek társaságának második lerándulása. Ez évben, szept, 23-án fogadta először O Felsége a király az Emkét.) 3. Harmadik rendes közgyűlés aug. 20. Brassóban. (Szent-István-napi ünnep. írók és művészek társaságának harmadik lerándulása.) 4. Negyedik rendes közgyűlés szept. 3. Szamos-Újvárt. (Lobogó-szentelés. Emlékbeszéd Rökk Szilárd fölött.) 5. Ötödik rendes közgyűlés szept. 5. Déván. (A fiókok ügyrendjének megállapítása. Az algyógyi Gróf Kun Kocsárd székely földmives iskola megalapítása.) 6. Hatodik rendes közgyűlés okt 4. Maros-Vásárhelyt. (Az E. M. K. E. létesítette p]. K. E. = Erdélyrészi Kárpát-egyesület fürdőügyi congressusával kapcsolatban. Emlékbeszéd Kovács Sándor és D e r z s i János fölött.) 7. Hetedik rendes közgyűlés jun. 7. Budapesten a redutban. (0 PMsége a király koronázása 25 éves emlékünnepén és annak örömére ) 8. Nyolczadik rendes közgyűlés máj. 28- Deésen. (Az E. K. E. Radna-borbereki fürdőjének ünnepélyes megnyitása.) 9. Kilenczedik rendes közgyűlés jun. 3. Tordán. (Báró Jósika Miklós születésháza emléktáblájának lelepzése. Az egyesület vagyona eléri az 1 millió frtot.) 10. Tizedik rendes közgyűlés jun. 4. Sz.-Udvarhelyt. (Jubiláris közgyűlés, az egyesület 10 éves fennállása alkalmából. Emlékbeszéd Kun Kocsárd gróf fölött. p]z év szept. 22-én 0 Felsége a király másodszor fogadta az Emkét.) 11. Tizenegyedik rendes közgyűlés szept. 8. Budapesten. (A kiállítási Űnepélyek csarnoka" ban. Kapcsolatban a Közművelődési egyesületek Emke rendezte congressusával és kiállításával. Ez évben jun. 16-án O Felsége a király meglátogatta a közművelődési kiállítást. A congressus hódoló sürgönyére O Felsége köszönő irattal válaszolt.) 12. Tizenkettedik rendes közgyűlés 1897 nov. 14. Kolozsvárt. A redutban. (Emlékbeszéd Bethlen Gábor gróf és Rökk Pál fölött.) Mikor okt. 2 nov. 3 decz jan. 5 febr. 6 márcz. 7 május 8 június 9 iunius IV. Az igazgató-választmány munkássága Elnökölt Bethlen Gábor a'róf Béldi Akos gróf Bethlen Gábor gróf Kornis Viktor gróf mint korelnök. 10 szept. 12- Béldi Akos gróf 1. Segélyező bizottsági 2. Irodalmi szakosztályi Előadott. Sándor József Merza Lajos Sándor József ~w Jegyzett. Fekete N. Béla Csernátoni Gy. dr Fekete N. Béla Gáspár János Balogh Károlv Fekete N. Béla Csernátoni Gy. dr. Fekete N. Béla Balogh Károly Együtt 1. Az igazgató - választmány ülései a jelen közgyűlési évben. (1896. szept.-től szept.-ig.) Jegyzőkönyvi határozatok Fő- Alszám. szám Í0 3 a W Jelen volt hány választmányi és alapitó tag? * tag

16 A directorium ülései a jelen közgyűlési évben. Mikor? Elnökölt. Előadott. Jegyzett. Jegyzőkönyvi határozatok o száma. >, Főszám. Alszám szept. 16. Biró Béla, mint kor Sándor József Balogh Károly elnök 2 okt. 11. Bethlen Gábor gróf i *) Merza Lajos nov. 11. Csernátoni Gyula dr decz. 12. Fekete N. Béla jan. 12 Csernátoni Gyula dr febr. 11. Fekete N. Béla febr. 12. Balogh Károly márcz máj. 12. Biró Béla, mint kor Fekete N. Béla 20 76* 96 elnök 10 jun. 12. Bethlen Gábor gróf Csernátoni Gyula dr jun. 26. Biró Béla, mint kor Merza Lajos Fekete N. Béla 1 1 elnök 12 jun. 29. Biró Béla, mint kor Sándor József ii 'i ti elnök 13 jul. 11. Sándor, József Merza Lajos Balogh Károly aug. 7. Béldi Akos gróf Sándor József Fekete N. Béla szept, 2. Biró Béla, mint kor., elnök 16 szept. 12. Béldi Ákos gróf 'J Eöry Ernő Cuc W Együtt 388 A directorium tagjai: az elnök (vagy helyettese), a t. alelnök-főtitkár, mint előadó, Merza Lajos főpénztáros, a soros jegyző, továbbá Biró Béla apát-kanonok, Deáky Albert és Komis Viktor gróf, mint megválasztott tagok. 3. Bizottságok és szakosztályok. m Bizottság neve. Kiküldetés. Tagok nevei. Összejött. Jelen voltak. 1 Irodai mi szakosztálv. Állandó Tagjai időnként kiegészít máj. hetik magukat. 11-én. Szabó Sámuel alel- ' nök, Török István dr., Sándor József, Radnóti Dezső jegyző. 2 Segélyező bizottság. Állandó. 189.'. máj. 3-áról. Bartha Miklós elnök, H. Gál Dokos előadó, Csernátoni Gyula dr., Szabó Samu, Bethlen Bálint gr, Sándor József, Biró Béia, Merza Lajos máj. 10-tétől 4 ülésben. Biró Béla, mint korelnök, Sándor József t. alelnök-fő titkár.mint előadó, Szabó Sámuel. Merza Lajos. 3 Államsorsjá- á896. decz. Gróf Bethlen Gábor elnök, ték megoldá- iá-én tartott Sándor József, Hegedűs Sárisára alakult igazg. vál- dor, Reményi Antal, bizottság'. ülésből iv.br 15-én. A kiküldött tagok. 1. Segélyező bizottsági 2. Irodalmi szakosztályi 54 22

17 Bizottság neve. Kiküldetés. Tagok nevei. Összejött. Jelen voltak. Algyógyi áll. gr. Kun Kocsárd székely földmives iskola ellenőrző bizottsága. Az évzáró Gróf Bethlen Gábor, mint kőzvizígá- a bizottság elnöke, gróf Korlatokatmeg- nis Viktor, Sándor József t. előzőleg. alelnök-főtitkár és Sz. Szakát s Péter szept ikán, febr án és szeptem ber án. Kiszálltak mindhárom esetben Sándor József és Sz. Szakáts Péter. Jelentéseiket mindannyiszor írásban tették meg az igazgató-választmányhoz, mely aztán a kir. földmivelésügyi miniszter - hez terjesztetett föl. Szervezeti szabályokat ké szitő 11-es bizottság febr. 12 iki vál. ülésből Szász Domokos elnöklete áprialatt: Fekete Gábor. gr. Kor- lis, május nis Viktor, br. Bornemissza Ti- hónapokvadar, Haller Rezső, Gyárfás ban 5 ször. Benedek, gr. Bethlen Ödön, gr. Wass Béla, Dorgó Albert, dr. Groisz Gusztáv, Gajzágó Manó ügyész. 6 Házszabály ké jan. szitő bizottság. 12-iki vál. ülésből. 7 Közgyűlést rendező bizott- 189í. szept, 12-iki vál. ülésből. Bethlen Gábor gr. elnök janu lete alatt: Sándor József, Fei- ár 29-én és litzsch Arthur br., -Szekula febr. 10-én. Akos, Dobál Antal, Csiky Viktor dr., Deáky Albert, Merza Lajos főpénztáros. Elnökök: Deáky Albert és Dobál Antal; tagok: Biró János, Eőry Ernő, F.'kete Nagy Béla, Hegyesi Vilmos, Kovács János, Magyary Mihály, Mihály István, Polcz Rezső, Szekula Akos, Szepesy Lajos. Most van folyamatban. Gr. Bethlen Gábor elnök, Sándor József, Szekula Akos, Csiky Viktor dr, Merza Lajos. 4. Küldöttségek és részvétiratok, üdvözletek és köszönetek. Rendesen több tagu küldöttség által képviseltette magát a lefolyt évben az egyesület: 1. Bethlen Gábor gróf temetésén Keresden, június 29-én, (gyászkoszorú és a sirnál emlékbeszéd). Tagok : Fekete Nagy Béla, Merza Lajos, Sándor József (vezetői, Szabó Samu. Szekula Akos, Ugrón Gábor és, számos csatlakozó. 2. Brassó czenkhegyi ezredéves Árpád-szobor leleplezési ünnepélyén, szept. 18-án, Pe rezei Dezső kir. belügyminiszter által meghivatva, Kiküldettek: Koós Ferencz, Potsa József v. b. t. t. (vezető,) Sándor József, Szekula Ákos. 3. Horváth Gyula Emke alelnök temetésén, Budapesten, aug. 18-án^ (gyász koszom és a sirnál emlékbeszéd). Tagok: Gopcsa László dr., J a n c s ó Benedek dr., Kormos Béla dr.. Merza Lajos, Sándor József (vezető), Sigmond Dezső. 4. Kolozsvári 1848/49. évi vértanuk emlékoszlopa leleplezési ünnepélyén, okt 18 án. Kiküldettek: Deáky Albert, Eőry Ernő, Fekete Nagy Béla, Hory Béla, Merza Lajos, S z v a c s i n a Géza. 5. Mátyás-szobor alapkőletételi és ezzel kapcsolatban Kolozsvár sz. kir. városnak a város hölgyei készítette ezredéves lobogója felszentelési ünnepélyén Kolozsvárt, szept. 20-án A kalapácsütéseknél, valamint a szögbeverésnél az egyesületnek az őt megillető szerep jutott. Kiküldettek: Biró Béla, Kor nis Viktor gróf, Merza'Lajos, Sándor József. 6. Ugyanez alkalommal szept. 20-án Kolozsvárt a Mátyás szobor alapkőletételi ünnepe alkalmával részt vett a választmány is a tisztelgő testületek sorában, melyek báró Jósika Sámuel, király ő Felsége személye körüli miniszternél, mint a kormány képviselőjénél megjelentek.

18 Irt A kormány képviselője a hozzá intézett üdvözletre kiemelte, hogy mindig örömmel emlékezik arra az időre, midőn még az egyesület alelnöke volt és az Emkét egyszersmind ugy a maga, mint a kir. kormány legmelegebb támogatásáról biztosította. 7. Kolozsvári áll. tanitó-képezde 25. éves jubileumán (Az előkészítő bizottság 300 korona alapítványt tett az intézet önképzőkörének javára oly feltétellel, hogy ha az intézet megszűnnék, az összeg az Emkéé legyen.) 8. Petőfi-szobor és fehéregyházi honvéd-emlék leleplezési ünnepélyén Segesvárt, folyó évi július 31-én (Gyopár-koszorú cser és babér alappal, szalagján: Petőfi Sándor emlékének az Emke" fölírassál.) Tagok: Fekete N. Béla,jegyző, Mihály István alapitó tag, Sándor József t. alelnök főtitkár (vezető), Szekula Ákos ellenőr. 9- Wesselényi Miklós br. emlékére febr.-ban a kolozsvári egyetemi ifjúság rendezte emlék-ünnepélyen. Képviselő: Sándor József. Részt vettünk ezen kivül a Kolozsvárt előforduló minden hazafias, márcz. 15-iki, O Felsége a király és királyné születésnapi, Szent Istvánnapi stb. ünnepélyen. Részvétét fejezte ki a választmány: 1. Ő Felségeik a király és királyné előtt az alenconi.herczegnő elhunyta alkalmából. 2. Béldi Ákos gróf alelnökhöz, neje uzoni gróf Béldi Ákosné- szül. bethleni Bethlen Emma grófnő., elhunyta alkalmából. 3. Özv. nagyváradi és teleki Horváth Gyuláné- szül. miháldi Splényi Bertha bárónőhöz, férje Horváth Gyula alelnök elhunyta alkalmából. 4. Özv. Kammmermayer Károlynéhoz, férje K a mme r may e r Károly min. tanácsos, a székesfőváros ny. polgármestere, mint az Emke székesfővárosi választmánya alelnökének elhunyta alkalmából. 5. Özv. maksai Máriafí'y Albertné-szül. bethleni Bethlen Lujza grófnőhöz, fivére Bethlen Gábor gróf elnök elhunyta alkalmából. 6. Özv. derzsenyei Rökk Pálné- szül. Scherer Klementina úrnőhöz,r ö k k Pál első örökös tiszteleti tagunk és 20,500 frtos alapitónk elhunyta alkalmából. 7. Jegyzőkönyvileg fejezte ki a választmány részvétét Benedek György ny. cs. és kir. őrnagy, az Emke Gyergyóvidéki köre kezdettől buzgó pénztárosának elhunyta felett. Üdvözölte az igazgató-választmány : 1. Bethlen Géza grófot, To/da-Aranyosvármegye főispánját 10 éves főispáni jubileuma és legfelsőbb kitüntetése alkalmából. (Átiratilag.) 2. Kor nis Viktor grófot 20 éves gazdasági egyesületi elnöksége és legfelsőbb kitüntetése alkalmából. (Nyilt ülésben.) 3. Majláth Qusztáv grófot, erdélyi r. kath. püspökké kineveztetése, illetve állása elfoglalása alkalmából. (Átiratilag.) Testületek közül: 1. Az Eperjesi Széchenyi kör u -t millenniumi díszközgyűlése alkalmából nov. 22-én. (Sürgönyileg) 2. A Muraszombati közművelődési egyesület" közgyűlését, okt. 17-én. (Átiratilag) Köszönetét fejezte ki az igazgató-választmány: 1. Apponyi Albert grófnak a congressuson mondott beszédeért. 2- Ágoston József kir. tanácsos, jelenleg orsz. képviselőnek az ezredéves congressus ismerkedési estély és közebéd rendező bizottsága elnökségeért. 3. Berzeviezy Albert dr. v. b. t. t.-nak a congressuson mondott beszédeért. 4. Bethlen Gábor gróf elnöknek az ezredéves kiállításért és congressusért. 5. Darányi Ignácz dr. kir. földmivelésügyi miniszternek (ismételten) az algyógyi földmíves iskola fejlesztéseért és a bukovinai Istensegits községnek 10,300 drb csemetefa díjtalan rendelkezésre bocsátásáért. 6. Dániel Ernő báró, kir. kereskedelemügyi miniszternek az ezredéves kiállításra adott 2000 írtért, ingyen helyiségért, szekrényekért és'felügyeletért, valamint az E. K. E. megrongált Goró-féle képeinek 150 frton kijavításáért. 7. Lázár Ferencz birtokosnak az ördög-kuti Emke nokolásaért. óvó-iskolának 10 éven át gond 8. Merza Lajos főpénztárosnak az ezredéves kiállítási Emke-tórkép elkészítéséért. 9. Perczel Dezső kir. belügyminiszternek, hogy a néhai Rezső trónörökös nevére tett gr. Karácsonyi Guidó féle alapítványból 500 frtot kéretlenül rendelkezésre bocsátani szíveskedett.

19 Sándor József t. alelnök-főtitkárnak az ezredéves kiállítás és congressus rendezéseért. 11. K- Sándor József kir. közjegyzőnek Déván, a hunyadvármenyei fiókválasztmány pénztárosi tisztének 12 éven át betöltéseért. 12. Wlassics Gyula dr, v. b- t. t. vallás- és közoktatásügyi kir. miniszternek, hogy a népkönyvtárak számára a f. évre ÍOíX) frtot, és hogy a kis-sebesi és m -n. zsombori Emke-iskolához egy-egy áll. nőtanitót engedélyezett. 13. Ugrón Gábor választmányi tagnak a congressuson mondott beszédeért. Az ujabban belépett alapitókhoz, egyes jogi ügyekben tiszteletileg eljárt ügyvéd tagtársakhoz stb. intézett köszöneteiről a választmánynak, itt nem beszélünk. 5. Az igazgató-választuiány üléseit látogatták okt. 12-től okt. 12-ig. -- (Alapitó és választott választmányi tagok.) Név. 1 Ajtai K Albert 2 Albach Géza 3 Apor István br. 4 B. Bakk Lajos 5 Balogh Károly 6 Barcsay Domokos 7 Bartha, Miklós 8 Béldi Ákos gr. 9 Béldi Kálmán gr. 10 Ben kő Mihály 11 Bernáth Albert dr. 12 Bertha Mihály 13 Betegh Ferencz 14 Betegh Imre 15 Betegh Sándor 16 Bethlen Árpád gr. 17 Bethlen Bálint gr. 18 Bethlen Gábor gr. 19 Bethlen Ödön gr. 20 Bethlen Pál gr. 21 Biró Béla 22 Biró János 23 Bornemisza Tivadar br. 24 Csernátoni Gyula dr. 25 Csiky Viktor dr. 26 Dávid Antal 27 D. Deák József 28 Deáky Albert 29 Dobál Antal 30 Dorgó Albert 31 Elischer József 32 Ember Bogdán dr 33 Eöry Ernő 34 Farkas Géza dr. 35 Feilitzsch Árthur br. 36 Fejérvárv Kárólv 37 Fekete Gábor 38 Fekete Nagy Béla 39 Ferencz József 40 Ferenczy Iamácz 41 Folfy Viktor 42 H. Gál Domokos Foglalkozás nyomclatuladonos kir. tan., polgármester birtokos iparos ref. tanár, jegyző orsz. képv, birtokos főszerkesztő, alelnök főispán, alelnök birtokos bankigazgató ügyvéd szobrász birtokos birtokos, elnök orsz. képv., birtokos főispán apátkanonok, dir. tag gyógyszerész birtokos kii 1, tanfelügyelő, jegyző egyetemi tanár jószágigazgató birtokos ügyvéd, dir. tag kir. közjegyző tanker. főigazg. gyógyszerész bankhivatalnok, jegyző m. főorvos cs. és kir. kamarás, kir. erdőigazgató orsz- képviselő, birtokos kir. it, tábl. elnök városi I. aljegyző, jegyző unit. püspök iparos bankár alispán Lakóhely. Hány esetben? Kolozsvár 4 4 Akosfalva 1 Kolozsvár 4 5 B.-Hunyad 4 Budapest 3 Kolozsvár 5 M.-Záh 3 Kolozsvár 4 ti 1» 1 Gyéres 2 Felőr 'ó M Szengyel 1 Bonyha 1 Gy.-Szt.-Király 7 Keresd Drág 6 2 Besztercze 1 Kolozsvár 2 Déva 4 Besztercze 3 Kolozsvár 7 9 n N.-Szeben 1 Kolozsvár S.-Szt.-András 1 Kolozsvár D.-Szt-Márton 1

A közgyűlés. A mult 1898. évi közgyűlés jegyzőkönyve.

A közgyűlés. A mult 1898. évi közgyűlés jegyzőkönyve. B) A) A közgyűlés. i. A mult 1898. évi közgyűlés jegyzőkönyve. Felvétetett az EMKE-nek Kolozsvárt, 1898. november 20-án a városház közgyűlési termében tartott XIII. rendes közgyűlésén. Jelen voltak: Gróf

Részletesebben

ALSÓFEHÉR VÁRMEGYE MONOGRAFIÁJA KIADJA ALSÓFEHÉR VÁRMEGYE KÖZÖNSÉGE I. KÖTÖT ELSŐ RÉSZ NAGY-ENYED CIRNER ÉS LINGNER KÖNYVNYOMDÁJA 1896

ALSÓFEHÉR VÁRMEGYE MONOGRAFIÁJA KIADJA ALSÓFEHÉR VÁRMEGYE KÖZÖNSÉGE I. KÖTÖT ELSŐ RÉSZ NAGY-ENYED CIRNER ÉS LINGNER KÖNYVNYOMDÁJA 1896 ALSÓFEHÉR VÁRMEGYE MONOGRAFIÁJA KIADJA ALSÓFEHÉR VÁRMEGYE KÖZÖNSÉGE I. KÖTÖT ELSŐ RÉSZ NAGY-ENYED CIRNER ÉS LINGNER KÖNYVNYOMDÁJA 1896 ALSÓFEHÉR VÁRMEGYE MONOGRAFIÁJA» KIADJA ALSÓFEHÉR VÁRMEGYE KÖZÖNSÉGE

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V amely készült a Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzat Képviselőtestület Szociális és Egészségügyi Bizottság 2015. október 7. napján 13.35 órakor a Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

2. A tordai középtanodáröl.

2. A tordai középtanodáröl. 2 3 4 ISKOLAI ÉRTESÍTŐ. 234 lóknak a mivelődlietésre s az önerején való kiképzésre szép alkalom van nyílva. Vajha az ifjúság kellően tudná méltányolni e kedvező körülményt s teljes erejökből egyen-egyen

Részletesebben

JELENTÉSE. 1904. ÉVÍ J.05738 KOLOZSVÁRT. XX. RENDES KÖZGYŰLÉSRE AZ 1904. ÉVI MÁJUS HÓ 28-ÁN KOLOZSVÁRT TARTANDÓ IRTA ÉS ÖSSZHÁLLITOTTA :

JELENTÉSE. 1904. ÉVÍ J.05738 KOLOZSVÁRT. XX. RENDES KÖZGYŰLÉSRE AZ 1904. ÉVI MÁJUS HÓ 28-ÁN KOLOZSVÁRT TARTANDÓ IRTA ÉS ÖSSZHÁLLITOTTA : J.05738 1904. ÉVÍ JELENTÉSE. AZ 1904. ÉVI MÁJUS HÓ 28-ÁN KOLOZSVÁRT TARTANDÓ XX. RENDES KÖZGYŰLÉSRE IRTA ÉS ÖSSZHÁLLITOTTA : SÁNDOR JÓZSEF ORSZ. KÉPVISELŐ, T. ALELNÖK-FŐTITKÁR. KOLOZSVÁRT. HUSZADIK JELENTÉS.

Részletesebben

1892 93 évi jelentése.

1892 93 évi jelentése. I / ' ' ^ IIIiiilíiLM KILENCZEDIK JELENTÉS. AZ 1892 93 évi jelentése. (Egy képpel.) Irta és összeállította : Sándor Jó^seP, t. alelnök-főtitkár. ibi'iiijmimm KOLOZSVÁRT. . NYOLCZADIK RENDES KÖZGYŰLÉS.

Részletesebben

T Á P I Ó S Á G Képviselő-testületének

T Á P I Ó S Á G Képviselő-testületének T Á P I Ó S Á G Képviselő-testületének 2006. június 15-én, 10.30 órakor megtartott ülésének j e g y z ő k ö n y v e 30/2006. sz. Képviselő-testületi határozat: Napirendi pontok elfogadása 31/2006. sz.

Részletesebben

Jegyzőkönyv. A jegyzőkönyvet vezeti: Szalontainé Lázár Krisztina bizottsági titkár

Jegyzőkönyv. A jegyzőkönyvet vezeti: Szalontainé Lázár Krisztina bizottsági titkár Jegyzőkönyv mely készült Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzata Jogi és Ügyrendi Bizottságának 2017. június 28-án 14.30 órakor a Polgármesteri Hivatal Grassalkovich út 162. sz. alatti üléstermében

Részletesebben

A DÉVAI KÖZGYŰLÉS. Jegyzőkönyv.

A DÉVAI KÖZGYŰLÉS. Jegyzőkönyv. 1 Az Emke 1890. évi szept. hó 7-én Déván tartott VI. rendes közgyűléséről. Elnök: Bethlen Gábor gróf. Előadó: Sándor József. Jegyző: Szt erényi József. Jelen vannak: A részvételre jogosított alapító és

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Somlójenő Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 8478 Somlójenő, Petőfi u. 99. Szám: 214-14/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Somlójenő Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 2013. december 30-án

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Kissziget. Községi Önkormányzat Képviselőtestülete. 2015. év június hó 5. napján. Határozatok: Sorszáma. Kódja

JEGYZŐKÖNYV. Kissziget. Községi Önkormányzat Képviselőtestülete. 2015. év június hó 5. napján. Határozatok: Sorszáma. Kódja JEGYZŐKÖNYV Kissziget Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 2015. év június hó 5. napján megtartott nyilvános üléséről Határozatok: Sorszáma Kódja 19/2015.(VI.05.) 20/2015.(VI.05.) Rendeletek: Sorszáma

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Bakonyság Község Önkormányzata 8557 Bakonyság, Béke u. 14. Szám: 268-7/2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bakonyság Község Önkormányzati Képviselő-testülete 2014. október 22-én 16,00 órai kezdettel megtartott

Részletesebben

Fertőd Város Képviselő-testülete

Fertőd Város Képviselő-testülete Fertőd Város Képviselő-testülete 29/2012. SZÁMÚ J E G Y Z Ő K Ö N Y V 2012. szeptember 17. napján megtartott R E N D K Í V Ü L I K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T I Ü L É S É R Ő L Készült: 3 példányban

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V VAJSZLÓ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 7838 VAJSZLÓ, SZÉCHENYI U. 13. 73/485-141. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Vajszló Nagyközség Önkormányzata testületének 2013. március 14-én 17 00 órakor megtartott nyilvános

Részletesebben

Készült: Csopak Község Önkormányzata Képviselő-testülete október 22-én órai kezdettel tartott alakuló üléséről.

Készült: Csopak Község Önkormányzata Képviselő-testülete október 22-én órai kezdettel tartott alakuló üléséről. Szám: 1/1337-2/2014. JEGYZŐKÖNYV Készült: Csopak Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. október 22-én 17.00 órai kezdettel tartott alakuló üléséről. Jelen vannak: Ambrus Tibor polgármester, Balogh

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Petőfiszállás Községi Önkormányzati Képviselő-testületének 2014. március 12-én a Petőfiszállási Közös Önkormányzati Hivatal hivatalos helyiségében megtartott rendkívüli üléséről.

Részletesebben

Csetény Község Önkormányzat Képviselőtestülete 8417 Csetény, Rákóczi u. 30. Ikt.sz.: /2014.

Csetény Község Önkormányzat Képviselőtestülete 8417 Csetény, Rákóczi u. 30. Ikt.sz.: /2014. Csetény Község Önkormányzat Képviselőtestülete 8417 Csetény, Rákóczi u. 30. Ikt.sz.: /2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2014. február 5-én 19 órakor kezdődő Csetény Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Monostorpályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének június 21.-én megtartott rendkívüli nyílt ülésének

Monostorpályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének június 21.-én megtartott rendkívüli nyílt ülésének Monostorpályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. június 21.-én megtartott rendkívüli nyílt ülésének a. napirendje b. jegyzőkönyve c. határozatok:64-67/2013. (VI. 21.) számú határozatok d.

Részletesebben

?00B tlkt 16. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése

?00B tlkt 16. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése Budapest,?00B tlkt 16. Tárgy: Javaslat, a Fővárosi Polgári Védelmi

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALA FŐJEGYZŐ 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88)

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALA FŐJEGYZŐ 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88) , Fax: (88) VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALA FŐJEGYZŐ 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-021, Fax: (88)545-012 E-mail: mokfojegyzo@vpmegye.hu Szám: 02/32-6/2010. ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Fertőd Város Képviselő-testülete

Fertőd Város Képviselő-testülete Fertőd Város Képviselő-testülete 37/2012. SZÁMÚ J E G Y Z Ő K Ö N Y V 2012. november 30. napján megtartott R E N D K Í V Ü L I K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T I Ü L É S É R Ő L Készült: 3 példányban

Részletesebben

HATÁROZAT KIVONAT május 10 ei rendes képviselő-testületi ülés nyílt jegyzőkönyvéből

HATÁROZAT KIVONAT május 10 ei rendes képviselő-testületi ülés nyílt jegyzőkönyvéből Iktatószám: T-128/2007. 06/2007. I. a HATÁROZAT KIVONAT 2007. május 10 ei rendes képviselő-testületi ülés nyílt jegyzőkönyvéből 256/2007. (V.10.) B-L.Ö.h. 22 igen szavazattal, egyhangúlag tárgyalásra elfogadta

Részletesebben

A KONGRESSZUS SZERVEZETE.

A KONGRESSZUS SZERVEZETE. A KONGRESSZUS SZERVEZETE. Diszelnökök: Gróf DESSEWFFY AURÉL, v. b. t. t., az Országos Magyar Gazdasági Egyesület elnöke, Báró KEMÉNY KÁLMÁN, v. b. t. t., a főrendiház alelnöke. Elnökök: Dr. BEDŐ ALBERT,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Községi Önkormányzat Képviselőtestülete év május hó 30. napján. megtartott nyilvános üléséről. Határozatok: Sorszáma.

JEGYZŐKÖNYV. Községi Önkormányzat Képviselőtestülete év május hó 30. napján. megtartott nyilvános üléséről. Határozatok: Sorszáma. JEGYZŐKÖNYV Ki ssziget Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 2016. év május hó 30. napján megtartott nyilvános üléséről Határozatok: Sorszáma Kódja 16/2016.(V.30.) 17/2016.(V:30.) 18/2016.(V.30.) 19/2016.(V.30.)

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 7/2016. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Vasszécseny, Tanakajd, Csempeszkopács, Rum, Rábatöttös és Zsennye Községek Képviselő-testületeinek 2016. május 12-én megtartott együttes üléséről Hozott döntések: Vasszécseny

Részletesebben

Fertőd Város Képviselő-testülete

Fertőd Város Képviselő-testülete Fertőd Város Képviselő-testülete 28/2012. SZÁMÚ J E G Y Z Ő K Ö N Y V 2012. szeptember 12. napján megtartott R E N D K Í V Ü L I K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T I Ü L É S É R Ő L Készült: 3 példányban

Részletesebben

SZERVEZET. A központ.

SZERVEZET. A központ. BEVEZETÉS. Hazánk ezredéves ünnepe alkalmából első szavunk is legyen a Mindenható Istené, köszönet és hálaadás, hogy annyi vész és vihar után is sértetlenül, épen megőrizte és megtartotta nemzetünket.

Részletesebben

ERDÉLY MAGYAR EGYETEME 1944-1949

ERDÉLY MAGYAR EGYETEME 1944-1949 ERDÉLY MAGYAR EGYETEME 1944-1949 II. KÖTET Dokumentumok 1945-1949 A dokumentumokat válogatta, gondozta, szerkesztette Lázok János és Vincze Gábor CUSTOS & MENTOR MAROSVÁSÁRHELY 1998 TARTALOM ELŐSZÓ 9 BEVEZETŐ:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 5/2016. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Vasszécseny, Tanakajd és Csempeszkopács Községek Képviselő-testületeinek 2016. február 27-én megtartott együttes üléséről Hozott döntések: Vasszécseny Tanakajd Csempeszkopács

Részletesebben

Közgyûlések, küldöttközgyûlések ( )

Közgyûlések, küldöttközgyûlések ( ) Közgyûlések, küldöttközgyûlések (1892 2002) Szám Idõpont Hely Téma 1892. VI. 7. Selmecbánya alakuló közgyülés 1893. III. 10. Selmecbánya rendkívüli közgyûlés 1. 1894. VIII. 5 6. Nagybánya Wekerle Sándor

Részletesebben

KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK január 05-én megtartott nyilvános ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK január 05-én megtartott nyilvános ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Iktatószám: 59-3/2017/KVÖ KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2017. január 05-én megtartott nyilvános ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Sorszám: 1. HATÁROZATOK MUTATÓJA Határozat száma

Részletesebben

T Á R G Y M U T A T Ó KENGYEL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE november 27-én megtartott rendkívüli NYÍLT ülés jegyzőkönyvéhez

T Á R G Y M U T A T Ó KENGYEL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE november 27-én megtartott rendkívüli NYÍLT ülés jegyzőkönyvéhez T Á R G Y M U T A T Ó KENGYEL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2017. november 27-én megtartott rendkívüli NYÍLT ülés jegyzőkönyvéhez 117/2017.(XI.27.) Kt. Hat. A napirendi pontokra tett javaslatról

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Mikekarácsonyfa. Községi Önkormányzat Képviselőtestülete év április hó 18. napján. megtartott nyilvános üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Mikekarácsonyfa. Községi Önkormányzat Képviselőtestülete év április hó 18. napján. megtartott nyilvános üléséről JEGYZŐKÖNYV Mikekarácsonyfa Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 2016. év április hó 18. napján megtartott nyilvános üléséről Határozatok: Sorszáma Kódja 11/2016.(IV.18.) Rendeletek: Sorszáma (kihirdetés

Részletesebben

Ászár Község Képviselő-testülete Ikt. sz.: 2800/2014/A JEGYZŐKÖNYV

Ászár Község Képviselő-testülete Ikt. sz.: 2800/2014/A JEGYZŐKÖNYV Ászár Község Képviselő-testülete Ikt. sz.: 2800/2014/A JEGYZŐKÖNYV Készült: Ászár Község Önkormányzata Képviselő-testületének alakuló ülésén 2014. október 22. napján 16.00 órakor, a Közösségi Ház Dísztermében

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Pér Község Önkormányzati Képviselő-testülete a javaslatot 6 igen szavazattal elfogadta, s a következő határozatot hozta:

JEGYZŐKÖNYV. Pér Község Önkormányzati Képviselő-testülete a javaslatot 6 igen szavazattal elfogadta, s a következő határozatot hozta: 382/11 Iktatószám: JEGYZŐKÖNYV Készült: és Nagyszentjános Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. február 29. napján, Péren a Petőfi Sándor Művelődési Ház, Házasságkötő termében megtartott együttes

Részletesebben

NAGYRÉCSE, CSAPI, NAGYBAKÓNAK, ZALAÚJLAK, MIHÁLD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATOK KÉPVISELŐ-TESTÜLETEI EGYÜTTES NYÍLT ÜLÉS 8756 Nagyrécse, Kossuth u. 48.

NAGYRÉCSE, CSAPI, NAGYBAKÓNAK, ZALAÚJLAK, MIHÁLD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATOK KÉPVISELŐ-TESTÜLETEI EGYÜTTES NYÍLT ÜLÉS 8756 Nagyrécse, Kossuth u. 48. NAGYRÉCSE, CSAPI, NAGYBAKÓNAK, ZALAÚJLAK, MIHÁLD KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATOK KÉPVISELŐ-TESTÜLETEI EGYÜTTES NYÍLT ÜLÉS 8756 Nagyrécse, Kossuth u. 48. 1-01/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Nagyrécse, Csapi, Nagybakónak,

Részletesebben

Jegyzőkönyv a Magyar Telekom Rt. rendkívüli közgyűléséről

Jegyzőkönyv a Magyar Telekom Rt. rendkívüli közgyűléséről Magyar Telekom Távközlési Részvénytársaság Közgyűlése 3/2005 Jegyzőkönyv a Magyar Telekom Távközlési Részvénytársaság (székhelye: 1013 Budapest, Krisztina krt. 55.) 2005. november 7-én de. 11.00 órai kezdettel

Részletesebben

20. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére

20. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére 20. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. január 26-i rendes ülésére Tárgy: Tájékoztató a Dombóváron található emléktáblákról Előterjesztő:

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Maglóca Község Képviselő-testületének 2008. július 8-án tartott nyilvános üléséről.

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Maglóca Község Képviselő-testületének 2008. július 8-án tartott nyilvános üléséről. Maglóca Község Képviselő-testülete 2-4/2008/Ny. J e g y z ő k ö n y v Készült: 2008. július 8-án tartott nyilvános üléséről. A képviselő-testületi ülés kezdete: 14.00 óra A képviselő-testületi ülés helye:

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült Pilisszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének január 15-én (kedden) órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Készült Pilisszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének január 15-én (kedden) órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről Szám: 1/2013. JEGYZŐKÖNYV Készült Pilisszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január 15-én (kedden) 18.00 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről Jelen lévő képviselők: dr. Illés György

Részletesebben

/2014. ikt.sz. 1/2014.

/2014. ikt.sz. 1/2014. Füzesgyarmati Roma Nemzetiségi Önkormányzat K é p v i s e l ő - t e s t ü l e t e 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. Tel: 66/491-058, fax: 66/491-361. -------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Mezőkovácsháza Város Román Nemzetiségi Önkormányzata 5801 Mezőkovácsháza, Árpád u : 68 / ; : 68 /

Mezőkovácsháza Város Román Nemzetiségi Önkormányzata 5801 Mezőkovácsháza, Árpád u : 68 / ; : 68 / Mezőkovácsháza Város Román Nemzetiségi Önkormányzata 5801 Mezőkovácsháza, Árpád u. 176. : 68 / 381-011; : 68 / 381-656 10/2015. sz. román önk. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2015. november 24-én 15 órai

Részletesebben

RÉSZLETEZÉS. Első Magyar Papíripar r. t." gyártmánya.

RÉSZLETEZÉS. Első Magyar Papíripar r. t. gyártmánya. RÉSZLETEZÉS. Első Magyar Papíripar r. t." gyártmánya. A) A Közgyűlés. a) Az 1906. évi Közgyűlés jegyzőkönyve. Felvétetett az E. M. K. E. 1906. június hő 5-én, pünkösd harmadnapján, délután 3 órakor, Kolozsvárt

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE DECEMBER 5-I RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE DECEMBER 5-I RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 32-25/2016. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2016. DECEMBER 5-I RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 486, 487, 488, 489, 490/2016. (XII. 5.) RENDELET SZÁM:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Bezi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Bezi, Szabadság u 59. 7/2008. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bezi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. április 24-én a bezi Községházban megtartott

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: 2009.december 15-én du.14.00 órai kezdettel megtartott képviselőtestületi ülésről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: 2009.december 15-én du.14.00 órai kezdettel megtartott képviselőtestületi ülésről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2009.december 15-én du.i kezdettel megtartott képviselőtestületi ülésről. Jelen vannak: Morvai István polgármester, Meggyes Attiláné alpolgármester,barna Zoltán, Gál Tiborné,

Részletesebben

Monostorpályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 17-én megtartott rendkívüli nyílt ülésének

Monostorpályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 17-én megtartott rendkívüli nyílt ülésének Monostorpályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 17-én megtartott rendkívüli nyílt ülésének a. napirendje b. jegyzőkönyve c. határozatok: 93-96/2013. (IX. 17.) számú határozat.

Részletesebben

TIZENNEGYEDIK JELENTÉS. E. M. K. E. JELENTÉSE. AZ 1897. ÉVI NOV. HÓ 20-ÁN KOLOZSVÁRT TARTANDÓ AZ IGAZGATÓ-VÁLASZTMÁNY MEGBÍZÁSÁBÓL

TIZENNEGYEDIK JELENTÉS. E. M. K. E. JELENTÉSE. AZ 1897. ÉVI NOV. HÓ 20-ÁN KOLOZSVÁRT TARTANDÓ AZ IGAZGATÓ-VÁLASZTMÁNY MEGBÍZÁSÁBÓL TIZENNEGYEDIK JELENTÉS. AZ E. M. K. E. ±333. JELENTÉSE. AZ 1897. ÉVI NOV. HÓ 20-ÁN KOLOZSVÁRT TARTANDÓ XIII. RENDES KÖZGYŰLÉS ELÉ TERJESZTENDŐLEG AZ IGAZGATÓ-VÁLASZTMÁNY MEGBÍZÁSÁBÓL IRTA És ÖSSZEÁLLÍTOTTA:

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Jegyzőkönyv

Jegyzőkönyv. Jegyzőkönyv Jegyzőkönyv Készült: Besenyszög Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. június 19-én megtartott soron kívüli üléséről Határozat tárgya: Határozat száma: Old. A Képviselő-testület 2014. június 20-i

Részletesebben

Mátramindszent Községi Önkormányzat Képviselő-testületének december 13-i Mátramindszent Szuha Dorogháza Önkormányzatok Képviselő testületeinek

Mátramindszent Községi Önkormányzat Képviselő-testületének december 13-i Mátramindszent Szuha Dorogháza Önkormányzatok Képviselő testületeinek Mátramindszent Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. december 13-i Mátramindszent Szuha Dorogháza Önkormányzatok Képviselő testületeinek együttes üléséről készült 16/2012. számú Jegyzőkönyve

Részletesebben

SÁRVÁRI ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT 9600 Sárvár, Várkerület 2. MEGHÍVÓ

SÁRVÁRI ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT 9600 Sárvár, Várkerület 2. MEGHÍVÓ SÁRVÁRI ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT 9600 Sárvár, Várkerület 2. MEGHÍVÓ A Sárvári Roma Nemzetiségi 2016. május ii-én (szerdán) 14.00 órai kezdettel a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal aljegyzői irodájában

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült Abádszalók Város Képviselő-testületének 2009. november 19-én megtartott soron kívüli üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült Abádszalók Város Képviselő-testületének 2009. november 19-én megtartott soron kívüli üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Abádszalók Város Képviselő-testületének 2009. november 19-én megtartott soron kívüli üléséről. Az ülés helye: Városháza földszinti nagyterme Jelen vannak: Bordás Imre polgármester,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Csanádapáca Község Önkormányzat Képviselő-ülésének február 17-én tartott soron kívüli ülésén.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Csanádapáca Község Önkormányzat Képviselő-ülésének február 17-én tartott soron kívüli ülésén. 3/2016. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Csanádapáca Község Önkormányzat Képviselő-ülésének 2016. február 17-én tartott soron kívüli ülésén. Az ülés helye: Csanádapáca Község Önkormányzat Házasságkötő terme

Részletesebben

A képviselő-testületi ülés helye: Önkormányzat Hivatalának Tanácskozóterme, Maglóca

A képviselő-testületi ülés helye: Önkormányzat Hivatalának Tanácskozóterme, Maglóca Maglóca Község Képviselő-testülete 2-9/2010/Ny. J e g y z ő k ö n y v Készült: 2010. november 16-án tartott nyilvános üléséről. A képviselő-testületi ülés kezdete: 10 00 óra A képviselő-testületi ülés

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2012. november 29. (csütörtök) 08:00 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Verőce Község Művelődési Ház Termében (2621 Verőce, Árpád út 20.)

Részletesebben

RÉSZLETEZÉS. Péterfalvi Papirgyár" gyártmánya.

RÉSZLETEZÉS. Péterfalvi Papirgyár gyártmánya. B) RÉSZLETEZÉS. Péterfalvi Papirgyár" gyártmánya. A) A Közgyűlés. a) Az 1907. évi Közgyűlés jegyzőkönyve. Felvétetett az E. M. K. E, 1907. évi május hó 5-én d. e. 1! órakor, Kolozsvárt a városháza nagytermében,

Részletesebben

Ikt.szám: 946-1/2014. JEGYZŐKÖNYV Vajta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének október 17-én órai kezdettel tartott alakuló üléséről

Ikt.szám: 946-1/2014. JEGYZŐKÖNYV Vajta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének október 17-én órai kezdettel tartott alakuló üléséről Ikt.szám: 946-1/2014 JEGYZŐKÖNYV Vajta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 17-én 16 30 órai kezdettel tartott alakuló üléséről A testületi ülésen meghozott száma, tárgya: HATÁROZAT

Részletesebben

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. Ügyiratszám: 1-4/ ELŐTERJESZTÉS. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. Ügyiratszám: 1-4/ ELŐTERJESZTÉS. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ügyiratszám: 1-4/2016. 17. ELŐTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. április 28. napján tartandó ülésére Tárgy: Balatonboglár

Részletesebben

Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság május 15-én 12:00 órakor megtartott rendes üléséről

Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság május 15-én 12:00 órakor megtartott rendes üléséről Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottsága Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság 2019. május 15-én 12:00

Részletesebben

MEGHÍVÓ Monor Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

MEGHÍVÓ Monor Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Monor Város Alpolgármestere 2200 Monor, Kossuth Lajos utca 78-80. Telefon: 06/29/612-310 Szám: 27-83-15/2014 MEGHÍVÓ Monor Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2014. SZEPTEMBER 25-ÉN CSÜTÖRTÖKÖN

Részletesebben

KÖRZETLEÍRÓ LISTA. Közterület neve jellege Kapubejárat tartomány Intervallum típusa

KÖRZETLEÍRÓ LISTA. Közterület neve jellege Kapubejárat tartomány Intervallum típusa Lapszám: 1 001. szavazókör, a Ve. 78. -a szerint a települési szintû lakóhellyel rendelkezö választópolgárok szavazására kijelölt szavazókör is Azonosító: 14-085-001-4, Cím: Napközi otthon, Bajcsy Zs.

Részletesebben

Nógrádmegyer Községi Önkormányzat. Képviselő-testületi ülésének

Nógrádmegyer Községi Önkormányzat. Képviselő-testületi ülésének Nógrádmegyer Községi Önkormányzat Képviselő-testületi ülésének J e g y z ő k ö n y v e ( 2016. augusztus 30. ) 1 Jegyzőkönyv Készült: Nógrádmegyer Községi Önkormányzat 2016. augusztus 30 -án 15.00 órakor

Részletesebben

Jegyzőkönyv alakuló Az ülés helye Jelen vannak: Tanácskozási joggal meghívottak: Tóth János korelnök Lőrincz János HVB. elnök Oláh Krisztián.

Jegyzőkönyv alakuló Az ülés helye Jelen vannak: Tanácskozási joggal meghívottak: Tóth János korelnök Lőrincz János HVB. elnök Oláh Krisztián. Jegyzőkönyv Készült Cigánd Városi Önkormányzat Képviselőtestületének 2014. október 21-én 9 órai kezdettel megtartott alakuló üléséről. Az ülés helye: Városi Könyvtár Jelen vannak: Oláh Krisztián polgármester,

Részletesebben

T Á R G Y M U T A T Ó KENGYEL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE július 12-én megtartott rendkívüli NYÍLT ülés jegyzőkönyvéhez

T Á R G Y M U T A T Ó KENGYEL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE július 12-én megtartott rendkívüli NYÍLT ülés jegyzőkönyvéhez T Á R G Y M U T A T Ó KENGYEL KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2016. július 12-én megtartott rendkívüli NYÍLT ülés jegyzőkönyvéhez 79/2016.(VII.12.) Kt. Hat. 80/2016.(VII.12.) Kt. Hat. 81/2016.(VII.12.)

Részletesebben

TÁRGYSOROZAT. Megnyitó, a testületi-ülés határozatképességének megállapítása, napirendre tett javaslat Napirendi pontok:

TÁRGYSOROZAT. Megnyitó, a testületi-ülés határozatképességének megállapítása, napirendre tett javaslat Napirendi pontok: Szomolya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. 05. 16.-án megtartott rendkívüli ülés: A./ Jegyzőkönyve B./ Tárgysorozata C./ Határozata. 24-28 D./ Rendelete: 6 TÁRGYSOROZAT Megnyitó, a testületi-ülés

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Abádszalók Város Képviselő-testületének 2010. november 11-én megtartott soron kívüli üléséről. Az ülés helye: Városháza földszinti nagyterme Jelen vannak: Kovács Mihály polgármester,

Részletesebben

Készült: Maglóca Község Önkormányzata Képviselő-testületének október 21-én tartott nyilvános alakuló üléséről.

Készült: Maglóca Község Önkormányzata Képviselő-testületének október 21-én tartott nyilvános alakuló üléséről. Maglóca Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2-7/2014 J e g y z ő k ö n y v Készült: 2014. október 21-én tartott nyilvános alakuló üléséről. A képviselő-testületi ülés kezdete: 16 00 óra A képviselő-testületi

Részletesebben

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET

ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET ERDÉLYI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET Az Erdélyi Református Egyházkerület 2006. december 8 án, Kolozsváron tartott Tisztújító Közgyűlésének eredményei Pap Géza 118 Molnár János 5 Kiss Jenő 1 Kató Béla 1 PÜSPÖK

Részletesebben

Fertőd Város Képviselő-testülete

Fertőd Város Képviselő-testülete Fertőd Város Képviselő-testülete 5/2011. SZÁMÚ J E G Y Z Ő K Ö N Y V 2011. február 21. napján megtartott RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉRŐL Készült: 4 példányban. Fertőd Város Képviselő-testülete 5/2011. számú J E G

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. A l c s ú t d o b o z T e l e p ü l é s. Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. A l c s ú t d o b o z T e l e p ü l é s. Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V A l c s ú t d o b o z T e l e p ü l é s Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli üléséről Az ülés helye: Az ülés időpontja: az Önkormányzat Polgármesteri irodája Alcsútdoboz,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Babits Emil Hofferné Hanich Erika Kovács Attila Oszvald József Ruppert Báláné Scheer József Schindler László Tihanyiné Baki Zsuzsanna

JEGYZŐKÖNYV. Babits Emil Hofferné Hanich Erika Kovács Attila Oszvald József Ruppert Báláné Scheer József Schindler László Tihanyiné Baki Zsuzsanna JEGYZŐKÖNYV A Veszprém Megyei Német Kisebbségi Önkormányzat testületének 2007. március 14-én 10.00 órai kezdettel Veszprémben, a Megyeháza I. emeleti Szent István termében megtartott alakuló üléséről.

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: május 27-én, a Szent Adalbert Központ Földszinti Fogadótermében (2500 Esztergom, Szent István tér 10.)

Jegyzőkönyv. Készült: május 27-én, a Szent Adalbert Központ Földszinti Fogadótermében (2500 Esztergom, Szent István tér 10.) Jegyzőkönyv Készült: 2015. május 27-én, a Szent Adalbert Központ Földszinti Fogadótermében (2500 Esztergom, Szent István tér 10.) Jelen vannak: a mellékelt jelenléti ív szerint Tárgy: a Magyar Vízkútfúrók

Részletesebben

Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság október 24-én órakor megtartott rendes üléséről

Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság október 24-én órakor megtartott rendes üléséről Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottsága Jegyzőkönyv készült a Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság 2018. október 24-én 12.00

Részletesebben

Nógrádmegyer Községi Önkormányzat. Képviselő-testületi ülésének

Nógrádmegyer Községi Önkormányzat. Képviselő-testületi ülésének Nógrádmegyer Községi Önkormányzat Képviselő-testületi ülésének J e g y z ő k ö n y v e ( 2015. október 29.) 1 Jegyzőkönyv Készült: Nógrádmegyer Községi Önkormányzat 2015. október 29-én 15.00 órakor megtartott

Részletesebben

55/2014. (IV.28.) számú határozatot A Toronyi Csicsergő Óvoda évi

55/2014. (IV.28.) számú határozatot A Toronyi Csicsergő Óvoda évi 3/E/TD/2014. Torony Község Önkormányzata Képviselő-testülete és Dozmat Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. április 28-i nyílt együttes ülésének jegyzőkönyve Tartalmazza: Torony: 54/2014. (IV.28.)

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Csömödér. Községi Önkormányzat Képviselőtestülete év május hó 14. napján megtartott. nyilvános üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Csömödér. Községi Önkormányzat Képviselőtestülete év május hó 14. napján megtartott. nyilvános üléséről. JEGYZŐKÖNYV Csömödér Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 2014. év május hó 14. napján megtartott nyilvános üléséről Határozatok: Sorszáma Kódja 30/2014.(V.14.) 31/2014.(V.14.) 32/2014.(V.14.) Z1 Z1

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Budapest Főváros XXIII. ker. Soroksár Önkormányzat Képviselő-testület Pénzügyi Bizottságának 2018. április 4. napján 16 óra 03 perckor a Városháza Nagytermében megtartott rendes nyílt

Részletesebben

SÁRVÁRI ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT Sárvár, Várkerület 2. MEGHÍVÓ

SÁRVÁRI ROMA NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT Sárvár, Várkerület 2. MEGHÍVÓ rendkívüli ülést tart, amelyre tisztelettel meghívom. Sárvári Közös Onkormányzati Hivatal aljegyzői irodájában /Sán ár, Várkerület 2.! A Sárvári Roma Nemzetiségi 2016. február 26-án (pénteken) 10.00 órai

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Jelen vannak: a Görög Nemzetiségi Önkormányzat megválasztott képviselői: Hegedűsné Szambanisz Zója Kiriosz Judit

JEGYZŐKÖNYV. Jelen vannak: a Görög Nemzetiségi Önkormányzat megválasztott képviselői: Hegedűsné Szambanisz Zója Kiriosz Judit Miskolc Megyei Jogú Város Görög Nemzetiségi Önkormányzata JK: 80. /2014. JEGYZŐKÖNYV Készült: Miskolc Megyei Jogú Város Görög Nemzetiségi Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 4. napján 09.00

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Iktatószám: KVÖ/413/14/2013. KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 2013. február 26-án megtartott nyilvános ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Sorszám: 4. RENDELETEK MUTATÓJA Rendelet száma

Részletesebben

5 éves az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI SZERVEZETE EGYETEMI ÉS VÁROSI KÉP SZET ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ, 2015. OKTÓBER 02-04.

5 éves az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI SZERVEZETE EGYETEMI ÉS VÁROSI KÉP SZET ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ, 2015. OKTÓBER 02-04. 5 éves az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI SZERVEZETE EGYETEMI ÉS VÁROSI KÉP SZET ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ, 2015. OKTÓBER 02-04. 2 ( C ) IPA by 1974 5 éves az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Gyömrő Város Önkormányzat rendes testületi ülésén, 2007. november 19-én a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Jelen vannak: Gyenes Levente polgármester, Mezey Attila, Hodruszky

Részletesebben

TOLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE NOVEMBER 21-I KÖZMEGHALLGATÁSI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

TOLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE NOVEMBER 21-I KÖZMEGHALLGATÁSI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE TOLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2018. NOVEMBER 21-I KÖZMEGHALLGATÁSI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozat: 56/2018. (XI. 21.) számú TKt határozat A közmeghallgatási tájékoztató elfogadásáról A9

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület a kiküldött napirendi pontot 8 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadja.

JEGYZŐKÖNYV. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület a kiküldött napirendi pontot 8 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadja. JEGYZŐKÖNYV Készült Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. szeptember 17-én, 8.30 órakor kezdődő rendkívüli, nyílt ülésén, a Polgármesteri Hivatal alpolgármesteri tárgyalójában. Jelen vannak:

Részletesebben

Mezőkovácsháza Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 5801 Mezőkovácsháza, Árpád u : 68 / ; : 68 /

Mezőkovácsháza Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 5801 Mezőkovácsháza, Árpád u : 68 / ; : 68 / Mezőkovácsháza Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata 5801 Mezőkovácsháza, Árpád u. 176. : 68 / 381-011; : 68 / 381-656 2/2014. sz. roma önk. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2014. november 18-án 13 órai kezdettel

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Szakáld Község Önkormányzata képviselő testülete 2013.július 03. napján megtartott rendkívüli ülésén.

Jegyzőkönyv. Készült: Szakáld Község Önkormányzata képviselő testülete 2013.július 03. napján megtartott rendkívüli ülésén. Szakáld Közésg Önkormányzata Képviselő testülete 3596 Szakáld, Aradi u. 4 Jegyzőkönyv Készült: Szakáld Község Önkormányzata képviselő testülete 2013.július 03. napján megtartott rendkívüli ülésén. Jelen

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Gilvánfa Község Önkormányzati Képviselő-testületének október 22-én megtartott alakuló üléséről.

Jegyzőkönyv. Készült Gilvánfa Község Önkormányzati Képviselő-testületének október 22-én megtartott alakuló üléséről. Jegyzőkönyv Készült Gilvánfa Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2014. október 22-én megtartott alakuló üléséről. Az ülés helye: Községháza Gilvánfa Az ülés ideje: 2014. október 22., 08.00 óra

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Nyáregyháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 2. napján délután 17 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli, nyilvános üléséről, Nyáregyháza, Nyáry

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Decs nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. április 6-án 18,00 órakor megtartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Decs nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. április 6-án 18,00 órakor megtartott rendkívüli üléséről Decs Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Decs, Fő utca 23. szám Tel: 74/595-911, Fax: 74/595-910... sz. példány Szám: 152-12/2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Decs nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Simon László, Spaits Miklós, Szabó László Dezső képviselő. Varga Ernő jegyző Volcz Zoltánné irodavezető Kissné Páska Andrea mb. pü.

Simon László, Spaits Miklós, Szabó László Dezső képviselő. Varga Ernő jegyző Volcz Zoltánné irodavezető Kissné Páska Andrea mb. pü. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2006. október 13- án 17.00 órai kezdettel megtartott testületi ülésén, Gyömrőn, a Szabadság tér 1. sz. alatti tanácskozó

Részletesebben

Az 1901. évi Közgyűlés jegyzőkönyve.

Az 1901. évi Közgyűlés jegyzőkönyve. B ) RÉSZLETEZÉS. A) A Közgyűlés. Az 1901. évi Közgyűlés jegyzőkönyve. Felvétetett az E. Al. K. E. 1901. évi november hó 10-én Kolozsvárt, a városházán tartott XVII. rendes Közgyűléséről. évi Jelen vannak:

Részletesebben

évi jelentése.

évi jelentése. 105738 TIZENKETTEDIK JELENTÉS. ///., AZ i lm 1895 96 évi jelentése. IBTA KS ÖSSZEÁLLÍTOTTA: Sándor Józsefi, t. alelnök-főtitkár. ' W'j. '! KOLOZSVÁRT. TIZENEGYEDIK RENDES KÖZGYŰLÉS AZ EZREDÉVES ÜNNEP

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1/2018. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Vasszécseny, Tanakajd, Csempeszkopács, Rum, Rábatöttös és Zsennye Községek Képviselő-testületeinek 2018. február 12-én megtartott együttes üléséről Hozott döntések: Vasszécseny

Részletesebben

Előterjesztés a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata közgyűlésének december 10-i ülésére

Előterjesztés a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata közgyűlésének december 10-i ülésére Előterjesztés a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata közgyűlésének 2010. december 10-i ülésére Tisztelt Közgyűlés! 2. napirend: Az Alapszabály módosítása, kiegészítése Az Alapszabály

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. október 03. NAPJÁN MEGTARTOTT 17. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. október 03. NAPJÁN MEGTARTOTT 17. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. október 03. NAPJÁN MEGTARTOTT 17. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL TARTALOMJEGYZÉK Kistelek Képviselő-testület 2013. október 03-án tartott nyílt ülésének határozatairól

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

J E G Y Z Ő K Ö N Y V E SAJÓBÁBONY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. június 12. napján megtartott rendkívüli, nyílt ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E HATÁROZAT száma 130/2013. (VI.12.) önkormányzati határozat 131/2013.

Részletesebben

Nógrádmegyer Községi Önkormányzat. Képviselő-testületi ülésének

Nógrádmegyer Községi Önkormányzat. Képviselő-testületi ülésének Nógrádmegyer Községi Önkormányzat Képviselő-testületi ülésének J e g y z ő k ö n y v e ( 2014. augusztus 15. ) 1 Jegyzőkönyv Készült: Nógrádmegyer Községi Önkormányzat 2014. augusztus 15- én 16.00 órakor

Részletesebben

J e g y zőkönyv ÖKB-3/2010. ÖKB-3/

J e g y zőkönyv ÖKB-3/2010. ÖKB-3/ ÖKB-3/2010. ÖKB-3/2010-2014. J e g y zőkönyv az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának 2010. május 26-án, szerdán, 8 órakor az Országház delegációs termében megtartott üléséről

Részletesebben

I. A Képviselő-testület a március 7.-i rendkívüli, nyílt ülésének napirendjét az alábbiak szerint állapítja meg:

I. A Képviselő-testület a március 7.-i rendkívüli, nyílt ülésének napirendjét az alábbiak szerint állapítja meg: 49/2011.(III.7.) KT határozat Tárgy: A Képviselő-testület 2011. március 7.-i rendkívüli, nyílt ülés napirendjének elfogadása és a jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása Határozat Ásotthalom Község Önkormányzata

Részletesebben

Jegyzőkönyv. A MAGISZ március 28.-i közgyűléséről. Helyszín: Agrárgazdasági Kutatóintézet földszinti tanácsterme. Budapest, Zsil u 3-5.

Jegyzőkönyv. A MAGISZ március 28.-i közgyűléséről. Helyszín: Agrárgazdasági Kutatóintézet földszinti tanácsterme. Budapest, Zsil u 3-5. Jegyzőkönyv A MAGISZ 2014. március 28.-i közgyűléséről Helyszín: Agrárgazdasági Kutatóintézet földszinti tanácsterme. Budapest, Zsil u 3-5. Jelen vannak: 2 jelenléti ív. (mellékelve) 18 szavazásra jogosult

Részletesebben