Rejtett csodák nyomában a Budapesti Erdőgazdaságnál

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Rejtett csodák nyomában a Budapesti Erdőgazdaságnál"

Átírás

1 A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. mintegy 40 ezer hektáron gazdálkodik, többségén a honvédelmi rendeltetés az elsődleges, a zömmel erdővel borított területeket a Magyar Honvédség rendszeresen használja gyakorló- és lőtérként. Mivel a faállományok az ország eltérő termőhelyi adottságú térségeiben helyezkednek el, látványos a köztük lévő különbség. A katonai igénybevétel általában a gyenge adottságú területekre összpontosul, így ezeknek az erdőknek a fatermőképessége is gyenge. Sokszínű vidék Az erdőgazdaság működési területének jó harmada (12 ezer hektár) szolgál gazdasági célt. A kezelt erdők fafajösszetétele nagyon eltérő: a száraz homokon álló alföldi akácosok éppúgy megtalálhatók, mint a hegyvidéki bükkösök, de a leggyakoribb állománytípus a viszonylag száraz termőhelyen álló cseres és a gyenge minőségű hegyvidéki tölgyes. Erdőterületeinken az összes élőfakészlet eléri a 4,5 millió köbmétert, a hektáronkénti átlagos fatérfogat (145 m3) elmarad az országos átlagtól. A részvénytársaság három különálló vadászterületen (Dabasi, Süttői és Uzsai Erdészeti Igazgatóság), mintegy 25 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. A területek földrajzi adottságainak 1. oldal (összes: 7)

2 sokszínűségéből adódóan fogadhatunk sík-, illetve hegyvidéken élő vadfajok vadászatát kedvelő vendégeket is. A körültekintő állományszabályozás, takarmányozás és vadföldművelés révén a vadászati szakszemélyzet értékes trófeájú vad nevelésére törekszik. Évenként mintegy 1600 nagyvad elejtésére nyílik lehetőség, és kisebb számban apróvad is vadászható. A gazdálkodással, illetve a területek kezelésével járó feladatokat a budapesti központ irányításával működő erdészetei útján látja el a részvénytársaság. Az öt vidéki erdészeti igazgatóság öt nagyobb erdőtömbben gazdálkodik, ezenkívül szétszórtan elhelyezkedő alakulati erdőterületeket is kezel az erdőgazdaság. A Bujáki Erdészeti Igazgatóság a Cserhátban, a dabasi a Kiskunság északi részén, a lovasberényi a Velencei-hegységben, a süttői a Gerecsében, az uzsai pedig a Tapolcai-medencében helyezkedik el. Lovasberényi látogatóközpont Lujza majori halastó Lovasberény határában Az ország különböző térségeiben található erdészeteink bővelkednek látnivalókban. Az utóbbi időben számos turisztikai fejlesztést valósítottunk meg, hogy segítsük az erdőkben kirándulók felüdülését, egészségének megőrzését, ugyanakkor erdei programokat is szervezünk. Minden erdészetünknél pihenő- és kirándulóhelyeket alakítottunk ki és újítottunk fel. A lovasberényi területen például pihenőhelyet hoztunk létre az Angelika-forrásnál. Ezen a területen található a Lujza majori halastavunk is, melybe minden tavasszal többféle halfajt telepítünk, főként pontyot. Az erdészeti igazgatóságunk egykori épületét a Cziráky-kastéllyal szemben 2016-ban újítottuk fel, amelyben látogatóközpontot konferenciateremmel, valamint kettő apartmant is kialakítottunk. A látogatóközpont ökoturisztikai, kulturális, erdőpedagógiai rendezvények megtartására is alkalmas. A Cziráky kastélypark rendbetételét tavaly kezdtük meg, visszaállítjuk a régi állapotokat: az angol kertet, a kerti utakat, hagymás növényeket telepítünk, és kerttörténeti tanösvény létesítésével bemutatjuk az egykori épületeket, valamint a terület flóráját és faunáját. 2. oldal (összes: 7)

3 Ingókövek igazi természeti érdekesség Pákozd határában Ezekkel a fejlesztésekkel az erdei turizmust és az idegenforgalmat szeretnénk föllendíteni, hiszen ezen a területen is sok érdekességet találhatunk, köztük a Velencei-hegység érdekes alakú sziklatömbjeit, az úgynevezett pákozdi ingóköveket. A gránittömbök ellenálltak az eróziónak, így jöttek létre az egymás hegyén-hátán egyensúlyozó sziklák. Nagyon könnyen megközelíthetjük őket Pákozd felől a sárga turistajelzés mentén. Gyönyörű Cserhát Magyarország legerdősültebb megyéjében, Nógrádban a Cserhát szívében helyezkedik el a Bujáki Erdészeti Igazgatóság. Turisztikai szempontból a Cserhát nem igazán felkapott térség, pedig nagyon gyönyörű. A piros turistajelzés végigvezet a területen, sok élménnyel gazdagodhatunk, ha bejárjuk. Ottani erdészeti tanösvényünk az erdőgazdálkodáson kívül a helyi természeti látnivalókról is tájékoztat. A tanösvény Bujákról indul és bemutatja a bujáki Kálváriát, a Sasbérci kilátót és a Bujáki várat. A vár legidősebb része, az öregtorony a tatárjárás után épülhetett. Első okleveles említése 1303-ból való. A török időben háromszor is gazdát cserélt, végül magyar kézre került, de katonai szerepe ezzel lezárult, azóta pusztuló rom. A Sasbérci kilátót szintén tavaly újítottuk fel. Nemcsak az építészeti stílusa egyedi, hanem amiatt is különleges, hogy egyszerre több szerepet is betölt: gyönyörű panoráma tárul róla elénk, miközben bakancsos szállásként és oktatási teremként is használható. Előzetes bejelentkezéssel tavasztól őszig látogatható (elérhetőséget a weboldalon találhatnak az érdeklődők). 3. oldal (összes: 7)

4 Uzsai csarabos és lőtér Az Uzsai Erdészeti Igazgatóság a Tapolcai-medence északi szegletében működik, közelben áll a híres Sümegi vár, és megtekinthetjük a különleges kialakulású, reliktum uzsai csarabos természetvédelmi területet. Az Uzsa feletti Lesence-patak száraz völgyének környékén kibukkanó triász korú dolomitot fiatalabb rétegek, erősen kisavanyodott miocén homok, kvarckavics és kvarckonglomerátum fedi. A szerény termőképességű talajokon alacsony cserjés vegetáció alakult ki, láthatunk csarabot (Calluna vulgaris), fekete áfonyát (Vaccinium myrtillus), szőrös nyírt (Betula pubescens) és a királyné gyertyája (Asphodelus albus) sem ritka. A kellemes kikapcsolódás érdekében az elmúlt években itt is számos fejlesztést valósítottunk meg. Felépítettük a Kecskevár-kilátót, ahonnan tiszta időben egészen a Balatonig elláthatunk, a hozzá kapcsolódó tanösvény az erdei élőhelyet mutatja be. A szintén az erdészetünkhöz tartozó Uzsai lőtéren a hivatásos és sportvadászok sörétes és golyós lőfegyverrel, valamint pisztollyal is gyakorolhatnak. Könnyen megközelíthető betonúton az erdészet Úrbéri vadászháza. Gyönyörű parkban áll, egy időben fő elszállásolására alkalmas. Turjánvidék védett fajai 4. oldal (összes: 7)

5 Rákosi vipera is él a Turjánvidéken A Dabasi Erdészeti Igazgatóságunk területén kialakított Betyárdombi tanösvényen végighaladók megismerhetik az Alföld jellemző növény- és állatfajait köztük védett növényeket, mint az árvalányhaj, valamint az erdőgazdaság szakmai munkáját. Szintén az erdészet területéhez köthető a Turjánvidék, mely a Duna vonalával párhuzamosan, a középső Duna-vidéken, Solt és Kiskunság között terül el. Ezt az évszázados katonai használatnak kitett területet erdészetünk a honvédséggel és a természetvédelemmel közösen kezeli a LIFE projekt keretében. A vidék sok védett sőt néhány fokozottan védett állatnak és növénynek ad otthont. Ott él például a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis), a nagy hőscincér (Cerambyx cerdo) és a csengettyűvirág (Adenophora liliifolia) is. Tavasszal adjuk át a Mánteleki turistaházat, oktatótermében erdőpedagógiai előadásokat is tudunk majd tartani az érdeklődőknek. A hozzá kapcsolódó tanösvény pedig bemutatja a helyi természeti értékeket és a katonai jelenlétet a területen. Geológiai ritkaságok a Gerecsében A Süttői Erdészeti Igazgatóságnak is otthont adó Gerecse nincs nagyon messze Budapestről, mégsem annyira felkapott, mint a Pilis, pedig meglehetősen sok természeti értéket rejteget. A területet érinti az Országos Kéktúra útvonala és számos más turistaút is, így gyalogosan is bejárható a környék. Érdemes felkeresni az elhagyott kőfejtőket, hiszen a süttői mészkövet már az időszámításunk szerinti első században bányászták. Jó minőségű fehér és vörös márvány is megtalálható a környéken, de szerencsével akár őskövületekre, ammoniteszekre is bukkanhatunk. 5. oldal (összes: 7)

6 Alsóvadácsi Vadászház az erdő közepén Az Alsóvadácsi vadászpanziónk Süttő és Tardos között helyezkedik el a főút mentén. A könnyen megközelíthető 24 férőhelyes szállás valódi kikapcsolódást ígér az erdő közepén. A panzióhoz tartozó kertrész alkalmas nagyobb szabadtéri rendezvények megtartására. A kerthelyiségben 50 főt befogadó szaletlit és kerti tűzhelyet is kialakítottunk. Nyáron kisebb esküvők, családi rendezvények és táborozók helyszínéül szolgál. A vadászpanziótól könnyed 10 perces sétával elérjük a felhagyott bányaudvarokat, a Vöröshídi geológiai tanösvényünk a vidék érdekes domborzatát és geológiáját mutatja be. A Süttői Erdészeti Igazgatóság kezelésében lévő Neszmélyi Arborétumban több mint száz fa és cserjefaj él. A fajok legnagyobb része egzóta fenyő, számtalan duglasz, jegenyefenyő vagy cédrusfélével találkozhatunk. Ezek mindegyike gyorsan nő a hazai klimatikus viszonyok között, ezért régen komoly gazdasági jelentőségük volt, ma már azonban természeti értéket jelentenek az arborétum számára. Az arborétum nyitott a nagyközönség számára, előzetes bejelentkezésnél a Süttői Erdészeti Igazgatóságnál pedig szakmai vezetést is kérhetnek a látogatók. A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. által kezelt erdőterületek sok érdekességet és csodát rejtenek. Arra buzdítunk mindenkit, hogy minél többet fedezzenek föl belőlük, hiszen az erdőben való barangolás nemcsak fizikai állapotunkra, egészségünkre hat kedvezően, hanem szellemi kikapcsolódást, feltöltődést is nyújt a mai rohanó világunkban. Németh Noémi közjóléti előadó Szerző: Németh Noémi Közzététel ideje: , szerda, 12:46 6. oldal (összes: 7)

7 A forrás webcíme: 7. oldal (összes: 7)

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma 1. oldal (összes: 6) A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2. oldal (összes: 6) saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban

Részletesebben

122/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet az Uzsai csarabos erdő természetvédelmi terület védettségének fenntartásáról

122/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet az Uzsai csarabos erdő természetvédelmi terület védettségének fenntartásáról 122/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet az Uzsai csarabos erdő természetvédelmi terület védettségének fenntartásáról Az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007.

Részletesebben

Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén

Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök Szereplők, érdekcsoportok A problémákat csak

Részletesebben

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola A Velencei-hegység legdélebbi nyúlványának oldalában, a Velencei-tó egyik legszebb táján elterülő arborétum 96 hektáros terültén több mint 250 féle fa-

Részletesebben

Gördülő Tanösvény témakör-modulok

Gördülő Tanösvény témakör-modulok Gördülő Tanösvény témakör-modulok E: Élőhelyek és életközösségeik E.1. Lombhullató erdők és élőviláguk tölgyesek bükkösök E.2. Tűlevelű erdők és élőviláguk E.3. E.4. E.5. E.6. lucfenyvesek Patakvölgyi,

Részletesebben

BAKANCSOS BARANGOLÁS BAKONYTÓL A BALATONIG BAKONYERDŐ ZRT.

BAKANCSOS BARANGOLÁS BAKONYTÓL A BALATONIG BAKONYERDŐ ZRT. BAKANCSOS BARANGOLÁS BAKONYTÓL A BALATONIG BAKONYERDŐ ZRT. A Bakonyerdő Zrt. vagyonkezelésében lévő terület: 63.947 ha ebből Erdő: 60.023 ha Hét erdészet Zalahalápi Parkettagyár Franciavágási Fűrészárú

Részletesebben

Megnyílt a horgászok és vadászok paradicsoma, a FeHoVa

Megnyílt a horgászok és vadászok paradicsoma, a FeHoVa Az elmúlt negyed évszázadban bár fejlődött a FeHoVa, sokan épphogy az állandósága miatt szerették meg beszélt a siker kulcsáról Ganczer Gábor, a kiállítás helyszínéül szolgáló HUNGEXPO vezérigazgatója,

Részletesebben

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba Erdőgazdálkodás Dr. Varga Csaba Erdő fogalma a Föld felületének fás növényekkel borított része, nyitott és mégis természetes önszabályozással rendelkező ökoszisztéma, amelyben egymásra is tartós hatást

Részletesebben

Terebélyesedő zöldben - interjú Nagy Istvánnal

Terebélyesedő zöldben - interjú Nagy Istvánnal Az erdészetek jóvoltából jelenleg nem kevesebb, mint 81 kilátó, 159 szálláshely és 25 látogatóközpont várja a természetbe vágyókat egész évben, emellett erdei vasutakat, tanösvényeket és erdei iskolákat

Részletesebben

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV

UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Szám: 523-2/2016. UGOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK Települési Értéktár Bizottsága Ugod, Kossuth Lajos u. 32. JEGYZŐKÖNYV Készült: Ugod Község Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága 2016. december

Részletesebben

Pákozd Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola

Pákozd Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Pákozd Sukoró Arborétum XVI. Erdők Hete programjai 2012. október 1-5. Dátum Program megnevezés Helyszín Rendezi Megjegyzés 2012. 10. 01. Erdők hete programsorozat 1. nap: 9:30 Mit csinál az Erdész? Arborétum

Részletesebben

Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén

Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén HUSK/1101/2.2.1/0352 sz., Közösen a természeti értékek megőrzéséért a Poľana és a Börzsöny területén" c. projekt nyitó konferencia 2012. 10.24. Társaságunkról

Részletesebben

Tolnai erdők ölelésében

Tolnai erdők ölelésében Tolnai erdők ölelésében Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. ökoturisztikai kínálata Hű nevelőim, dunántúli dombok, ti úgy karoltok, hogy nem korlátoltok, nem fogtok rabul, amikor öleltek, ti úgy öveztek,

Részletesebben

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán Új, korszerű, magas színvonalú látogatóközpont épül Gyenesdiás Ny-i szélén, amely kiállító és rendezvénytér, s egyben

Részletesebben

Ökoturizmus, természetjárás és természetvédelem. Dr. Kiss Gábor osztályvezető VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály

Ökoturizmus, természetjárás és természetvédelem. Dr. Kiss Gábor osztályvezető VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Ökoturizmus, természetjárás és természetvédelem Dr. Kiss Gábor osztályvezető VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Az ökoturizmus és a természetvédelem kapcsolata A védett természeti területek bemutatásában

Részletesebben

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt

Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt A NyDOP-2009-2.1.1./C.D.E pályázati program keretén belüli Dudlesz túraúthálózat- és élménypark fejlesztési projekt címen lehetőség nyílik a soproni

Részletesebben

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a 1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához UGOD KÖZSÉG POLGÁRMESTERE RÉSZÉRE! Javaslat a Szárhegyi kilátó hely- és erdőismereti tanösvény [nemzeti

Részletesebben

Ökoturizmus és zöld partnerség Magyarországon és a közép-dunántúli régióban

Ökoturizmus és zöld partnerség Magyarországon és a közép-dunántúli régióban Ökoturizmus és zöld partnerség Magyarországon és a közép-dunántúli régióban Ökoturisztikai és természetvédelmi konferencia Magyar Nemzeti Parkok Hete, Tata, 2014. június 13. Ökoturizmus a Magyar Turizmus

Részletesebben

GYALOGSZERREL FELFEDEZNI A BUDAPEST KÖRNYÉKI HEGYSÉGEK ÉS A GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG TURISZTIKAI TERMÉKKÍNÁLATÁT PILISI PARKERDŐ ZRT.

GYALOGSZERREL FELFEDEZNI A BUDAPEST KÖRNYÉKI HEGYSÉGEK ÉS A GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG TURISZTIKAI TERMÉKKÍNÁLATÁT PILISI PARKERDŐ ZRT. GYALOGSZERREL FELFEDEZNI A BUDAPEST KÖRNYÉKI HEGYSÉGEK ÉS A GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG TURISZTIKAI TERMÉKKÍNÁLATÁT PILISI PARKERDŐ ZRT. A PILISI PARKERDŐRŐL Pilisi Parkerdő Zrt. Budapest és környékének 65 ezer hektárján

Részletesebben

Erdészet az oktatás mezsgyéjén

Erdészet az oktatás mezsgyéjén Azzal a céllal jött létre a gazdaság, hogy az akkori Agrártudományi Egyetem Erdőmérnöki Kara, a Soproni Erdészeti Technikum és a Soproni Erdészképző Iskola részére megteremtse az u zemi gyakorlati oktatás

Részletesebben

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ

KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ KÖRNYEZETI NEVELÉS ÉS ÖKOTURISZTIKAI KIÁLLÍTÁS LENGYEL-ANNAFÜRDŐ 2012. MÁJUS 12-13. MEGHÍVÓ Szeretettel meghívjuk a 2012. május 12-13-án (szombat-vasárnap) Lengyel-Annafürdőn (Tolna megye) megrendezésre

Részletesebben

Több helyszín, végtelen sok látnivaló

Több helyszín, végtelen sok látnivaló A legtöbben ismerik a Gólya, gólya, gilice kezdetű mondókát, és sokan nem tudják, hogy a gilice nem a gólya, hanem a gerle népies neve. Miért kapta ezt a nevet az erdei iskola és óvoda? Ez a szelíd madár

Részletesebben

Színes zalai parkerdők

Színes zalai parkerdők A közel 11 ezer hektáros erdőterület termőhelyi adottsága, faállomány-összetétele rendkívül változatos. Csaknem 70 százalékát a tölgy-, bükk-, cser- és gyertyánfajok alkotják, emellett kimondottan nagy

Részletesebben

Kisbetyárok a Bakonyban

Kisbetyárok a Bakonyban Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, mely akkor is tudáshoz juttat, ha csendben és nyitott szemmel sétálsz benne. /Madas László erdőmérnök/ 1. oldal (összes: 5) Az erdő rovaraival ismerkedünk Az erdei

Részletesebben

A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság évi erdőgazdálkodási értékelése

A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság évi erdőgazdálkodási értékelése A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2012. évi erdőgazdálkodási értékelése 1. Általános információk A NYÍRERDŐ Zrt. (a továbbiakban: Társaság) Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-

Részletesebben

A LIFE és LIFE+ program Magyarországon, a természetvédelem területén. A LIFE+ program jövője

A LIFE és LIFE+ program Magyarországon, a természetvédelem területén. A LIFE+ program jövője A LIFE és LIFE+ program Magyarországon, a természetvédelem területén A LIFE+ program jövője Sashalmi Éva VM Természetmegőrzési Főosztály 2012. május 17. 1. LIFE+ Természet és Biodiverzitás 2. A természetvédelmi

Részletesebben

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK A természet mindennél és mindenkinél jobb vezető, ha tudjuk, hogyan kövessük. C. G. Jung Az előadás vázlata Természetvédelmi

Részletesebben

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Bakonyerdő Zrt. Mindenünk a természet! Darnay-Dornyai Béla Bél Mátyás kilátó A polihisztor kutató keszthelyi halászcsalád leszármazottjaként született. Sokszínűségét

Részletesebben

Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése

Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Korlátozások és lehetőségek a gazdálkodásban és a megőrzésben Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Magyarfalvi Attila Balatoni Integrációs Kft. 2013. május 29. Milyen területekről beszélünk?

Részletesebben

Új irányok, fejlesztési lehetőségek az ökoturisztikai létesítmények kialakításánál

Új irányok, fejlesztési lehetőségek az ökoturisztikai létesítmények kialakításánál Magyar Nemzeti Parkok Hete 2015 Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban Új irányok, fejlesztési lehetőségek az ökoturisztikai létesítmények kialakításánál Dr. Rácz András helyettes államtitkár

Részletesebben

ÖRVÉNYES. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ Jóváhagyásra előkészített anyag

ÖRVÉNYES. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ Jóváhagyásra előkészített anyag ÖRVÉNYES Jóváhagyásra előkészített anyag Megbízó Örvényes község Önkormányzata Huszár Zoltán polgármester 8242 Örvényes, Fenyves utca 1. Tel.: 87/449-034 Tervező Völgyzugoly Műhely Kft. 2083, Solymár,

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc ÚMVP II. tengely A földhasználat racionalizálása a környezeti és természeti értékek

Részletesebben

Újra látogatható az egykori fúrótoronyból lett kilátó Nagykanizsán

Újra látogatható az egykori fúrótoronyból lett kilátó Nagykanizsán Újra látogatható az egykori fúrótoronyból lett kilátó Nagykanizsán Jelentős fejlesztési beruházás keretében újították fel a Csónakázó-tónál található kilátót, mely fontos jelképe ennek a tájnak - mondta

Részletesebben

11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet. a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról

11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet. a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról 11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. (1) bekezdés a) pontjában,

Részletesebben

Ökoturizmus és természetvédelem 2013

Ökoturizmus és természetvédelem 2013 Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013 Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban Ökoturizmus és természetvédelem 2013 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár A

Részletesebben

Az állami erdészeti szektor időszerű kérdései. Budapest, 2006. február 1. Klemencsics András Erdészeti Főosztály

Az állami erdészeti szektor időszerű kérdései. Budapest, 2006. február 1. Klemencsics András Erdészeti Főosztály Az állami erdészeti szektor időszerű kérdései Budapest, 2006. február 1. Klemencsics András Erdészeti Főosztály MAGYARORSZÁG ERDŐTERÜLETE NAPJAINKBAN Területi adatok Erdőgazdálkodás alá vont terület: -

Részletesebben

Körtvélyesi kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Körtvélyesi kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A Vértes északi része remek választás lehet egy könnyed túrához, csekély szintkülönbségekkel, de annál nagyobb élményekkel, izgalmas látnivalóival kecsegtet a Vértes. 1. oldal (összes: 7) 2. oldal (összes:

Részletesebben

Területtel védett természeti értékek

Területtel védett természeti értékek Természetvédelem Területtel védett természeti értékek Területtel védett természeti értékek: Nemzeti parkok I. A NEMZETI PARK FOGALMA 1996. évi LIII. törvény a természet védelméről: 28. (2): Nemzeti park

Részletesebben

Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16.

Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16. Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése Falu- és gazdafórum Mogyorós-hegy Litér, 2014. július 16. Magyarfalvi Attila Balatoni Integrációs Kft. Vers József, tájegység-vezető Balaton-felvidéki

Részletesebben

Prédikálószéki-kilátó

Prédikálószéki-kilátó Alatta kanyarog a Duna, innenső partján Visegrád látható a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, túlsó oldalán pedig a Börzsöny csúcsai, a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magaslik. 2016

Részletesebben

Kelet-bakonyi barangolások

Kelet-bakonyi barangolások A Bakony a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja. A mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegységnek több mint a felét teszi ki a Natura 2000-es besorolású Kelet-Bakony,

Részletesebben

Az Ipoly Erdő Zrt. integráló szerepe a vidékfejlesztésben. Tóth Gábor Területfejlesztési Konferencia 2012. november 29.

Az Ipoly Erdő Zrt. integráló szerepe a vidékfejlesztésben. Tóth Gábor Területfejlesztési Konferencia 2012. november 29. Az Ipoly Erdő Zrt. integráló szerepe a vidékfejlesztésben Tóth Gábor Területfejlesztési Konferencia 2012. november 29., Salgótarján Miért gondoljuk, hogy az Ipoly Erdő Zrt. integráló szerepet játszik a

Részletesebben

A város Budapesttől és Kecskeméttől is félórányi autózásra, mintegy 40 km-re, az ország földrajzi középpontjától - Pusztavacstól - 20 km-re

A város Budapesttől és Kecskeméttől is félórányi autózásra, mintegy 40 km-re, az ország földrajzi középpontjától - Pusztavacstól - 20 km-re Dabas a Gödöllői dombvidék déli nyúlványai és az Alföld találkozási pontjain terül el. Az Alföld három kisebb tájegységének, a pesti síkság déli részének, a kiskunsági homokbuckák északi peremének, valamint

Részletesebben

ERDÉSZET EMLÉKEZTETŐ: Történet Tartamos erdőgazdálkodás Fenntartható fejlődés

ERDÉSZET EMLÉKEZTETŐ: Történet Tartamos erdőgazdálkodás Fenntartható fejlődés 1. Erdészet, erdőgazdálkodás 1.1 Története 1.2 Szervezetek, jog 2. Erdőgazdálkodás alapjai 2.1. Szakterületek, fogalmak 2.2. Termőhely, fafajok 2.3. Erdőtársulások 2.4. Erdődinamika 3.) Erdőgazdálkodás

Részletesebben

A Bükk napos oldalán Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

A Bükk napos oldalán Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A Bükk délnyugati részén, Felsőtárkány, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Bogács és Tard községek területén, mintegy 13 400 hektár állami erdőt kezel felelősséggel az EGERERDŐ Zrt. Felsőtárkányi Erdészete.

Részletesebben

Bemutatkozás. Kis állatkert - nagy élmény!

Bemutatkozás. Kis állatkert - nagy élmény! Bemutatkozás Kis állatkert - nagy élmény! Állatkertünk célja, állatainknak a lehető legjobb körülmények között tartása és bemutatása, ezért kifutóink a természetes élőhelyeket utánozva tágasak és környezeti

Részletesebben

19/2007. (VI. 1.) KvVM rendelet. a Márkházapusztai fás legelő természetvédelmi terület létesítéséről

19/2007. (VI. 1.) KvVM rendelet. a Márkházapusztai fás legelő természetvédelmi terület létesítéséről 19/2007. (VI. 1.) KvVM rendelet a Márkházapusztai fás legelő természetvédelmi terület létesítéséről A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. (1) bekezdés a) pontjában, valamint 85. b) pontjában

Részletesebben

AZ ERDŐGAZDÁLKODÓK TŰZVÉDELMI FELADATAI

AZ ERDŐGAZDÁLKODÓK TŰZVÉDELMI FELADATAI AZ ERDŐGAZDÁLKODÓK TŰZVÉDELMI FELADATAI A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendezvénye, az Ipoly Erdő Zrt. partnerségével Szécsény, 2014. július 2. A hozzászólás célja Az erdőgazdálkodás jelentőségének

Részletesebben

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban (kizárólag óvodás és iskolai csoportoknak, iskolai tanévben) 2019. május - június, szeptember - október Hortobágy, hazánk varázslatos szépségű tája,

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

Családias hangulat, magas színvonalon

Családias hangulat, magas színvonalon 20 Namibia ÉV TAPASZTALATÁVAL Családias hangulat, magas színvonalon AFRIKAI KÖRNYEZET KÉNYELEM ÉS KOMFORT FELSŐ SZNTEKEN Vendégeink kényelmét 4 szoba teszi lehetővé, mindegyik szoba saját fürdőszobával,

Részletesebben

A vasalt utak és a természetvédelem. Bódis Pál civil természetvédő, hegymászó oktató

A vasalt utak és a természetvédelem. Bódis Pál civil természetvédő, hegymászó oktató A vasalt utak és a természetvédelem Bódis Pál civil természetvédő, hegymászó oktató 2019.05.24 Fotó: Varga Mária A természetvédelem célja A földi létközösségek állapotának, működőképességének, biológiai

Részletesebben

Egy a természettel : A megvalósítás szakaszában

Egy a természettel : A megvalósítás szakaszában 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) Ötven évvel ezelőtt hazánk világszínvonalú eseményt rendezett. Lehet erre építkezni vagy teljesen új koncepció alapján kezdődik a szervezési munka? A tervezés

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar. Sopron március 20.

Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar. Sopron március 20. Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Sopron 2013. március 20. Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság az Állami Erdőgazdaságok tulajdonosi joggyakorlója Az erdőgazdaságok

Részletesebben

Ikt. szám: VEZ/3-9/2019. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Ikt. szám: VEZ/3-9/2019. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Ikt. szám: VEZ/3-9/2019. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2019 BEVEZETÉS A Társaság Szervezeti és Működési Szabályzata (továbbiakban: SZMSZ) a Társaság egyik legfontosabb okmánya, amely a Társaság által

Részletesebben

Ökoturizmus természetvédelem világörökség

Ökoturizmus természetvédelem világörökség Magyar Nemzeti Parkok Hete 2012 Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban Ökoturizmus természetvédelem világörökség Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár

Részletesebben

Környezeti elemek állapota

Környezeti elemek állapota Környezeti elemek állapota Levegő A település levegő-állapotát globális és helyi tényezők egyaránt alakítják. Feladatunk elsősorban a helyi tényezők meghatározása és vizsgálata. A településen nem működik

Részletesebben

Az erdők világnapjára megnyitotta kapuit az újjáépített múzeum

Az erdők világnapjára megnyitotta kapuit az újjáépített múzeum Az erdők világnapjára megnyitotta kapuit az újjáépített múzeum Az EGERERDŐ Zrt. közjóléti szerepvállalása Az EGERERDŐ Zrt. megközelítőleg 72 ezer hektár állami erdőterületen végez erdőgazdálkodási tevékenységet.

Részletesebben

Natura 2000 területek bemutatása

Natura 2000 területek bemutatása Natura 2000 területek bemutatása Némethné Kavecsánszki Alexandra Zöld Óvoda információs nap Natura 2000 hálózat» Natura 2000 hálózat az EU ökológiai hálózata, az uniós természetvédelem alappillére.» Célja:

Részletesebben

5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség)

5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség) 5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség) Immár 5. éve tart a Citibank Ültessünk fákat a jövőért programja, amelynek keretében 2008 óta 111 000 csemete került

Részletesebben

A 2009. évi CXXII. törvény alapján közzé tett adatok 2010. március 1.

A 2009. évi CXXII. törvény alapján közzé tett adatok 2010. március 1. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Pilisi Parkerdő Zrt. az alábbi adatokat teszi közzé: A Pilisi Parkerdő Zrt. 100%-ban állami

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1149/2008. Tervezet a Somogyvári Kupavár-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. szeptember

Részletesebben

A évi CXXII. törvény alapján közzé tett adatok május 31.

A évi CXXII. törvény alapján közzé tett adatok május 31. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény alapján a Pilisi Parkerdő Zrt. az alábbi adatokat teszi közzé: A Pilisi Parkerdő Zrt. 100%-ban állami

Részletesebben

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó Jelzése: piros

Részletesebben

Kerekegyházi és Nyíri vadászterület

Kerekegyházi és Nyíri vadászterület Kerekegyházi és Nyíri vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést

Részletesebben

A folyamatos erdőborítás mint a természetvédelmi kezelés eszköze és/vagy célja

A folyamatos erdőborítás mint a természetvédelmi kezelés eszköze és/vagy célja A folyamatos erdőborítás mint a természetvédelmi kezelés eszköze és/vagy célja Ugron Ákos Gábor főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály A természetvédelem elvárása

Részletesebben

Bódis Pál WWF Magyarország A WWF ÉS A NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁGOK TEVÉKENYSÉGE AZ ÉLET AZ ERDŐBEN PROJEKTBEN

Bódis Pál WWF Magyarország A WWF ÉS A NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁGOK TEVÉKENYSÉGE AZ ÉLET AZ ERDŐBEN PROJEKTBEN Bódis Pál WWF Magyarország A WWF ÉS A NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁGOK TEVÉKENYSÉGE AZ ÉLET AZ ERDŐBEN PROJEKTBEN WWF Magyarország 25 A WWF 25 éve van jelen Magyarországon +15 Párhuzamosan több, mint 15 természetvédelmi

Részletesebben

NATÚRPARKOK MAGYARORSZÁGON

NATÚRPARKOK MAGYARORSZÁGON NATÚRPARKOK MAGYARORSZÁGON Jogi szabályozási háttér Pádárné Dr. Török Éva osztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály MI A NATÚRPARK? Natúrpark (Tvt):

Részletesebben

Balatonszőlősi kirándulások. Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak

Balatonszőlősi kirándulások. Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak Balatonszőlősi kirándulások Balatonszőlősről induló gyalogos kirándulási lehetőségek, fotótúra- pontok és ajánlott túra- útvonalak 1. útvonal A falu nyugati végén, a 2. számú fotótúra- ponttól indulunk.

Részletesebben

5/2008. (II. 19.) KvVM rendelet. a Bél-kő természetvédelmi terület létesítéséről

5/2008. (II. 19.) KvVM rendelet. a Bél-kő természetvédelmi terület létesítéséről 5/2008. (II. 19.) KvVM rendelet a Bél-kő természetvédelmi terület létesítéséről A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. (1) bekezdés a) pontjában, valamint 85. b) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása

A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása Készítette: Ádám Dénes Okl. erdőmérnök Igazságügyi szakértő www.erdoszakerto.hu Tartalom Helyszín Domborzat Termőhely Erdőállomány

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV Vadgazdálkodási egység: Telephelye: Kelt:,.. A tervet készítette Vadgazdálkodási egység vezetõje A FÔ FEJEZETEK MUTATÓJA Ennek a lapnak a helyére kerül

Részletesebben

A KÖZÖSSÉGI JELENTŐSÉGŰ ERDŐS ÉLŐHELYTÍPUSOK FENNTARTÁSÁNAK KÉRDÉSEI

A KÖZÖSSÉGI JELENTŐSÉGŰ ERDŐS ÉLŐHELYTÍPUSOK FENNTARTÁSÁNAK KÉRDÉSEI Dr. Szmorad Ferenc erdőmérnök, természetvédelmi szakértői tevékenységet végző egyéni vállalkozó A KÖZÖSSÉGI JELENTŐSÉGŰ ERDŐS ÉLŐHELYTÍPUSOK FENNTARTÁSÁNAK KÉRDÉSEI ÉLŐ ERDŐ KONFERENCIA 2017. MÁRCIUS 21-22.

Részletesebben

aktív helyzetjelentés Mártonné Máthé Kinga Aktív- és Kulturális Turizmusért Felelős Igazgató Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.

aktív helyzetjelentés Mártonné Máthé Kinga Aktív- és Kulturális Turizmusért Felelős Igazgató Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. aktív helyzetjelentés Mártonné Máthé Kinga Aktív- és Kulturális Turizmusért Felelős Igazgató Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 Feladata és célja: turisztikai

Részletesebben

Környezetvédelmi szempontból korlátozott légterek. Felsı határa Alsó határa: GND

Környezetvédelmi szempontból korlátozott légterek. Felsı határa Alsó határa: GND Környezetvédelmi szempontból korlátozott légterek Légtér neve/oldalhatárai Felsı határa Alsó határa: GND Korlátozás ideje Korlátozás indoka Ócsa 471843N 0191007E 471740N 0191339E 1000 (300 m) AGL Egész

Részletesebben

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Programok Pákozd Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola 2012. Választható programjai Szabadidős programok, kirándulás, túra, sport, játék, hagyományok, ünnepélyek, majális, rendezvények, erdészet erdei

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/848/2008. Tervezet a Háros-szigeti ártéri erdő természetvédelmi terület bővítéséről és természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest,

Részletesebben

Minden fa új értéket teremt - interjú Zambó Péterrel

Minden fa új értéket teremt - interjú Zambó Péterrel A szakember úgy véli: a klasszikus értelemben vett erdősítés mellett a klímaváltozás elleni küzdelemben az általános fásításnak is kulcsszerepe lesz. Hazánk az elmúlt száz évben megkétszerezte az erdőterületét.

Részletesebben

- 2 - ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

- 2 - ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK Belföldi magánszemélyek Magyarországon csak érvényes vadászjegy birtokában vadászhatnak. A megkötött vadászati szerzõdés alapján a Budapesti Erdõgazdaság Zrt. biztosítja a vadászvendég

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus augusztus hónap Naplemente szafari Helyszín: Hortobágy-Malomháza, Hortobágyi Vadaspark Esti vadasparki látogatás szafari autóval, szakvezető

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ. együttgondolkodást indító munkaközi anyag

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ. együttgondolkodást indító munkaközi anyag TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ együttgondolkodást indító munkaközi anyag 1. JÖVŐKÉP Mogyoród az agglomeráció egyik kiemelt turisztikai célpontja legyen. Ön milyen települést szeretne?:. Mogyoród egy olyan

Részletesebben

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka

Miért pont Megyer? Tapolca Sümeg. Megyeri sonka Miért pont Megyer? Megyeri sonka Mondhatnánk azt is, hogy csak, de ez túl cinikus lenne és mi nem vagyunk ilyenek. Azt is mondhatnánk még, hogy azért, mert itt Neked jó és punktum, aminek jelentôs valóság

Részletesebben

AKTÍV TURISZTIKAI FEJLESZTÉSEK JELENTŐSÉGE

AKTÍV TURISZTIKAI FEJLESZTÉSEK JELENTŐSÉGE AKTÍV TURISZTIKAI FEJLESZTÉSEK JELENTŐSÉGE AKTÍV TURIZMUS FONTOSSÁGA AZ NTS 2030 ALAPJÁN 1747/2017. (X. 18.) Korm. Határozat a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 elfogadásáról Aktív turizmus -

Részletesebben

14/2000. (VI. 26.) KöM rendelet

14/2000. (VI. 26.) KöM rendelet 14/2000. (VI. 26.) KöM rendelet a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén lévő egyes védett természeti területek erdőrezervátummá nyilvánításáról A természet védelméről szóló 1996.

Részletesebben

Natura 2000 területek bemutatása

Natura 2000 területek bemutatása Natura 2000 területek bemutatása Némethné Kavecsánszki Alexandra Ökoiskola információs nap Natura 2000 hálózat» Natura 2000 hálózat az EU ökológiai hálózata, az uniós természetvédelem alappillére.» Célja:

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

Duna-Tisza köze Autóbuszos program március 22. (szombat)

Duna-Tisza köze Autóbuszos program március 22. (szombat) Duna-Tisza köze Autóbuszos program 2003. március 22. (szombat) Szalkszentmárton: Nyakvágó csárda: Pusztavacs: Tápiószele: Jászberény: Aszód: Petöfi Múzeum múzeum Magyarország közepe, emlékhely Blaskovics

Részletesebben

A Prónay-kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A Prónay-kilátó. 1.

A Prónay-kilátó Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (  A Prónay-kilátó. 1. 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) Az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásból, 45 millió forintból építtette a kilátót a BAHCS Művek Kft. tervei alapján. A megvalósítást a kilátók építésében jártas keszthelyi

Részletesebben

Nemesgörzsöny Község Településrendezési Tervének kivonata

Nemesgörzsöny Község Településrendezési Tervének kivonata A TERÜLETRENDEZÉSI TERVEK ÉS A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÖSSZHANGJÁT IGAZOLÓ MUNKARÉSZ A településrendezési tervek készítése során figyelembe kell venni a magasabb szintű területrendezési tervek szabályozásait.

Részletesebben

II. Kárpát-medencei Tehetségtábor. Révfülöp, július 2-8.

II. Kárpát-medencei Tehetségtábor. Révfülöp, július 2-8. II. Kárpát-medencei Tehetségtábor Révfülöp, 2018. július 2-8. Főszervező: Magyar Természettudományi Társulat (www.mtte.hu) Társszervezők: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) Magyar Bányászati

Részletesebben

Erdésznık Országos Találkozóját

Erdésznık Országos Találkozóját Meghívó 2010. szeptember 23-24-én, (csütörtök-péntek) rendezi a HM Budapesti Erdıgazdaság Zrt. és egyben az Országos Erdészeti Egyesület Budapesti HM csoportja a már több, mint 20 éve, évenként más-más

Részletesebben

A SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT ÉVI KÖZJÓLÉTI ÉS SZAKMAI PROGRAMTERVE

A SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT ÉVI KÖZJÓLÉTI ÉS SZAKMAI PROGRAMTERVE A SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT. 2018. ÉVI KÖZJÓLÉTI ÉS SZAKMAI PROGRAMTERVE Összeállította: Varga László Bándy Fruzsina Varga Péter erdei iskolai referens sk. természetvédelmi előadó sk. közjóléti csoportvezető

Részletesebben

LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK

LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK Önt is várjuk a ciszterci szellemiség magyarországi központjába! Amennyiben lelkesedik a középkori szellemiséggel átitatott, megjelenésében mégis barokk művészettörténeti

Részletesebben

Dráva-medence fejlődésének lehetőségei

Dráva-medence fejlődésének lehetőségei EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR-HORVÁT TERÜLETFEJLESZTÉSBEN című konferencia 2018. február 5-6., Eszék Dráva-medence fejlődésének lehetőségei Előadó: Szászfalvi László országgyűlési képviselő És a

Részletesebben

Turisztikai lehetőségek Héregen

Turisztikai lehetőségek Héregen Turisztikai lehetőségek Héregen Turistaház fejlesztése Héregen Héreg Község Önkormányzatának célja a helyi értékek megőrzése, élhető környezet megteremtése a lakosság számára és a község vonzóvá tétele.

Részletesebben

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu

www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu www.nagyszeksosto.morahalom.hu www.erdeiiskola.morahalom.hu Kedves Vendégeink! Idén nyolc színes túrával várjuk az aktívan kikapcsolódni vágyókat Mórahalmon és környékén. Fedezze fel velünk a Homokhátság

Részletesebben

Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 8000 Székesfehérvár, Budai út 52. Asz.: 18482571-1-07 http:/gyongyvirag.atw.hu

Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 8000 Székesfehérvár, Budai út 52. Asz.: 18482571-1-07 http:/gyongyvirag.atw.hu 1 / 8 2009. 08. 19. 17:37 Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 8000 Székesfehérvár, Budai út 52. Asz.: 18482571-1-07 http:/gyongyvirag.atw.hu 2009. évi túrák tervezetei I. negyedév hónap nap "A" túra túravezető

Részletesebben

Szakmai beszámoló. A támogatott tevékenység megvalósításának szakmai vonatkozásai, tapasztalatai, megvalósítás eredményességének elemzése:

Szakmai beszámoló. A támogatott tevékenység megvalósításának szakmai vonatkozásai, tapasztalatai, megvalósítás eredményességének elemzése: Szakmai beszámoló Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Pályázati azonosító: 204106/02173 Pályázati cél: Sokszínű élővilág a Bakony fővárosában - Időszaki kiállítás a Bakonyi természettudományi Múzeumban és

Részletesebben

A főváros természeti értékeinek kezelése, valamint hazai és nemzetközi jelentősége. Előadó: Bajor Zoltán Főkert Nonprofit Zrt.

A főváros természeti értékeinek kezelése, valamint hazai és nemzetközi jelentősége. Előadó: Bajor Zoltán Főkert Nonprofit Zrt. A főváros természeti értékeinek kezelése, valamint hazai és nemzetközi jelentősége Előadó: Bajor Zoltán Főkert Nonprofit Zrt. A fővárosban található természeti értékek csoportosítása: Országos jelentőségű

Részletesebben

Élményözön a Dél-Alföldön

Élményözön a Dél-Alföldön Kirándulásaik során az Alföld alig ismert, varázslatos helyeire is eljuthatnak a hozzánk érkezők. Napjaink túl harsányra festett, talmi értékeivel szemben nálunk fölfedezhetik a síkvidék rezdülésszerű

Részletesebben