A Magyar Parazitologusok Társasága tevékenységének első tíz éve

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Magyar Parazitologusok Társasága tevékenységének első tíz éve"

Átírás

1 A Magyar Parazitologusok Társasága tevékenységének első tíz éve Dr. LŐRINCZ Ferenc tiszteleti elnök "The first decade in the activity of the Hungarian Society of Parasitologists" - Lőrincz, P. - Parasit. Hung ABSTRACT, in this account presented by the occasion of the tenth anniversary of the foundation of the Hungarian Society of Parasitologists a historical background of its organisation is drawn and its major activities are surveyed by the honorary president of the Society. A favourable influence of functioning of the Society was seen on developments of both the research and practical work in parasitology, on teaching medical parasitology, on creating "Parasitologia Fungarica", a new multilingual journal for the publication of contributions of Hungarian workers to the field, and on strenghtening the cooperation between Hungarian parasitologists and the international parasitological movements. A magyar parazitológiai tudomány művelése hosszú és gazdag múltra tekinthet vissza mind állatorvosi-orvosi, mind szorosabban vett zoológiai, vagy mezőgazdasági-növényparazitológiai vonalon egyaránt. Mégis, ha szigorúan fogalmazunk, azt kell mondani, hogy ez a tudományszak nagynevű elődök és az ezen a területen ma is dolgozó több kiváló, nemzetközileg is ismert kutatónk és oktatónk, a parazitológiai munka előrevitelére szolgáló intézményeinkben folyó intenzív munka ellenére sem tudott kel lőképpen kibontakozni. Ugyanis mindnyájan jól tudjuk, akik ezen a területen felelősséggel dolgoztunk és dolgozunk, hogy régtől fogva és ma is nagyobb átütő erejű, gazdagabb effektus volna Előadás az MPT 10 éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen Budapesten, 1974«március 22-én.

2 tőlünk szükséges. Ez nemcsak az alapkutatások vonatkozásában több szomszédos és távolabb fekvő ország eredményeihez felzárkózás miatt kellene így legyen, hanem azok miatt a károk miatt is, melyek a hazai köz- és állategészségügy terén, de a növénytermelés terén is kifejezetten parazitás ártalmak miatt érik az országot. Most abból a célból gyűltünk össze, hogy számvetést csináljunk. Visszatekintünk egy decenniumra, hogy egy kissé történelmet írjunk. Mert ILLYÉS Gyula szavaival: a történelmet meg kell fogalmazni, meg kell i r a i, hogy az maradandóvá, történelemmé, generációról generációra hatóvá legyen. így lehet biztosítani, hogy akik most együtt vagyunk, s majd akik utánunk jönnek, tudjuk és tudják, honnan is jöttünk, s merre volt, merre van szándékunk tovább menni. Hiszen a felgyorsult idő nem kedvez az emlékezésnek. Nem magunkat ünnepelni vagyunk tehát i t t, hanem a jobb és eredményesebb jövő érdekében magunkat bírálni és jobbítani. A magyar parazitológiai tudomány egyik plántálója, szervezője és máig legkiemelkedőbb munkása, nekünk idősebbek valamennyiének közvetlen tanítója, KOTLÁN professzor 1964-ben, Társaságunk alapítása idején "A parazitológiai tudomány hazai problémái" címen a Magyar Tudomány akkori hasábjain dolgozatot írt. Ebben számot vetve hazai viszonyainkkal, némi nemzetközi összehasonlítást is adva megállapította, hogy tudományterületünkön jóllehet az akkori múlthoz képest is volt fejlődés, voltak figyelemre méltó eredmények,de azokat általában nem lehetett kielégítőnek tekinteni ahhoz a nem ritkán magasabb szinthez viszonyítva, amit néhány külföldi ország mutatott, és azokhoz a feladatokhoz hasonlítva, melyek a parazitológia különböző területein hazánkban megoldásra vártak. Hogy akkor ez úgy volt,véleménye szerint mindenekelőtt szervezetlenségünkre lehetett visszavezetni. Ez az akkori, nem először tett felismerés volt az, aminek feszítőerejéből és KOTLÁN Sándor, valamint munkatársainak összefogásából született meg ezelőtt tíz évvel a Magyar Parazitologusok Társasága.

3 Röviden össze szeretném foglalni ennek a tíz esztendőnek a történetét, de ez előtt legyen szabad még néhány megjegyzést előrebocsátanom. Ha valamely tudományág, de különösen, ha a parazitológia művelésének fejlődéstörténetét nézzük, az szabályszerűen minden országban, így nálunk is több gócból indult k i. Ezek a gócok kezdetben egymástól térben, időben, célkitűzésekben közelebbtávolabb, jelentőségükben és egymásrahatásukban is változó intenzitással alakulnak és működnek. Nálunk RÁCZ, GENERSICH, ÖR- LEY, JANCSÓ, PACHINGER, ROTH, nyilván előttük,és már jobban ismerten utánuk is sokan elszórt kezdeti felvillanásai tudományunknak. Majd jön a differenciálódás korszaka, amikor a zoológusok, állatorvosok-orvosok, fitopatológusok és mások, még mindig egymástól külön,egymásról alig vagy nem sokat tudva kezdik saját területükön összefogottabban meggyökereztetni tudományágukat, kezdik azt mindinkább közérdekűvé.tenni és keresik a minél eredményesebb működés feltételeit. Nálunk sok külföldi országot megelőzve, másokat kisebb-nagyobb lemaradással követve, az 1900-as években az állatorvosi parazitológia bontogatja először önálló szárnyait. Majd jelentkeznek a zoológusok, a phytoparazitológusok és 1927-ben a humán parazitologusok kezdik szervezett munkájukat. Az alapok lerakása után észrevevődik, hogy az eredményesebb e- lőrehaladéshoz szélesebb összefogásra van szükség. Ez a tudomány kifejlődésének az utolsó szakasza, az integrálódásnak a fázisa. Magyarországon az állatorvos parazitológusoké, személy szerint b.e. KOTLÁN Sándoré és munkatársaié az érdem,hogy ban a Közalkalmazottak Szakszervezete Állategészségügyi Szakosztályának keretében Parazitológiai Szakcsoportot s még ugyanebben az évben a főfoglalkozású parazitologusok számára a MTA akkori IV. osztálya keretében szervezett Állatorvostudományi Bizottságban Parazitológiai Albizottságot létesítettek. Ezeknek a szervezeteknek a titkára annakidején dr. KASSAI Tibor volt. A Parazitológiai Szakcsoport, de különösen az említett Albizottság rendezvényein már orvosok is szerepeltek és nem egy

4 összejövetel napirendi pontjaként került tárgyalásra az a célkitűzés, hogy a parazitológiát művelő magyar állatorvosokat, zoológusokat, növényvédelmi szakembereket egy közös testületbe tömörítsék. Ezt igényelte a parazitológiai tudomány hazai előrelendítése és a külföldi kapcsolatoknak is szervezett alapokra építése. Közel kétéves előkészítő munka után, - melynek hátterében KOT LÁN Sándor mint mozgatóerő mindig felfedezhető - KOBULEJ Tibor, NEMESÉRI László és ZOLTAI Nándor, mint ideiglenes intézőbizottsági tagok, I96I. március 17-én a Magyar Tudományos Akadémiához "Előtérjesztés"-t tesznek, hogy az Akadémia akkori Agrártudományi és Orvostudományi Osztályainak felügyelete alatt Magyar Parazitológiai Társaság szerveztessék. A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Osztálya 1963«november 6-án "Pelhívás"-t intézett a magyar állatorvosi, orvosi, biológiai tudományok művelőihez és az érdeklődőket meghívta december 16-ára a Magyar Parazitologusok Társasága alakuló közgyűlésére. Ez a közgyűlés megtárgyalta és módosításokkal elfogadta az ideiglenes intézőbizottság által előterjesztett alapszabálytervezetet, megválasztotta a Társaság elnökségét, mely kebeléből választotta első elnökéül szervezőjét és alapítóját, KOTLÁN Sándor akadémikust,titkárául pedig NEMESÉRI Lászlót. Ettől az időponttól kezdődik a Magyar Parazitologusok Társasága első 10 éves történelmi időszaka. Ezek után, ha azt nézzük, hogy alapszabályszerűen mik Társaságunk céljai és feladatai, úgy bizonyos összevonásokkal azokat négy pontban lehet megfogalmazni: 1. A magyar parazitológiai kutatások fejlesztése, figyelemmel a gyakorlat szükségleteire. 2. A parazitológia oktatásának előmozdítása. 3. A tudományág újabb eredményeinek népszerűsítése, a hazai eredmények publikálása. 4. A magyar parazitologusok nemzetközi kapcsolatainak elősegítése.

5 ad. 1. A kutatómunka fejlesztése érdekében állónak tekintette a Társaság elnöksége egy, a Magyar Tudományos Akadémia kereteiben működő önálló Parazitológiai Kutatóintézet létesítését. Ebben egymás mellett kaptak volna helyet az állatorvosi, orvosi és a fitoparazitológia művelői. I t t lett volna helye az alapkutatások mellett az átfogó témáknak, a különböző parazitózisok patológiájának, járványtanának, a prevenció elvi kérdéseinek és a parazitózisok elleni aktív küzdelem komplex módszerei kidolgozásának. Szoros együttműködésben a parazitológia hazai valamennyi munkahelyével, a Központi Intézet egyik feladata lett volna az oly nehezen biztosítható káderfejlesztésről, az utánpótlásról való célszerű gondoskodás is. Bíztató kezdet után különböző nehézségek miatt a Központi Intézet létrehozását egyelőre kedvezőbb időkre kellett elodázni. Ma is biztos meggyőződésem, hogy önálló kutatóintézet birtokában tudományszakunk művelésének feltételei gyökeresen javulnának, amint azt sok külföldi példa is bizonyítja. Egyébként a Társaság egymagában azáltal, hogy tudománytársadalmilag egyesítette a hazai szakembereket,ezek számára fórumot biztosít, egyéb sokféle haszna mellett jótékony hatással van a hazai parazitológiai kutatás fejlődésére is. Különösen figyelemreméltó az a kölcsönhatás,ami legtermékenyebben a Társaság és a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszerhigiéniai Főosztálya között alakult k i. Ez a kölcsönhatás egyrészt felelősséget jelent, élénkíti a Társaság munkáját, másrészt az említett Főosztály révén biztosítja az erre a területre eső kutatások fejlesztését, egyben a kutatási eredmények gyakorlati hasznosulását." A Társaság elnökségének kezdeményezésére van a Főosztálynak parazitológus főelőadója, ki egyben elnökségünk tagja is. Ilyen kedvező kapcsolat révén van lehetősége az említett minisztériumnak a nagyüzemi állattenyésztés állategészségügyi, így a hús-, a tej-, a tojástermelés károsítása szempontjából fontos parazitózisok elleni védekezés központi megszervezéséhez szaktanácsot, egyes -védekezési módok, nagyüzemileg alkalmazható

6 gyógyszerek és gyógymódok kipróbálásához tudományos kísérleti lehetőségeket kapni. Az élet nyilván létrehozta, kikövetelte volna a Társaság léte nélkül is a megyei állategészségügyi állomásokon a parazitológiai szolgálat megszervezését. Miként annakidején e nélkül kellett az Országos Közegészségügyi Intézet Parazitológiai Osztályának közbejöttével a közegészségügyi és járványügyi állomásokon gondoskodni ennek a munkaterületnek az ellátásáról. De az nem vonható kétségbe, hogy e két országos laboratóriumi hálózat parazitológiai tevékenységének megszervezése szempontjából is hasznos volt a Magyar Parazitologusok Társaságának létrehozása. Tudja ezt a 18 KÖJÁL laboratórium 29 orvos-biológus parazitológusa és tudják a megyei állategészségügyi állomások parazitológiai munkával foglalkozó laboratóriumi szakállatorvosai. Az már más kérdés, a jövő kérdése is lehet, hogy az ezekben az intézményeknek levő potenciális lehetőségek talán jobban kihasználhatók lennének, mint ahogy azokat eddig kihasználták. Dr. KOLTAI László MÉM főelőadó, elnökségünk tagja szíves volt fáradni azoknak a tudományos és gyakorlati kérdéseknek az öszszeállításával, melyek az elmúlt tíz év alatt a Társaság elnökségének, vagy a minisztérium említett főosztályának munkát adtak. Ennek, a 17 pontból álló jegyzéknek az áttanulmányozása arra mutat,hogy jó úton járunk és enélkül az együttműködés nélkül az állategészségügyi állomásokon a parazitológiai munka elindítása, központi irányítása és ellenőrzése - szerényen szólva - még nehezebben ment volna. Belülről nézve,a legtöbb kárt okozó Veterinär parazitózisok elleni védekezés, mint a májmételykór, az orsóférgesség, az echinococcosis, a hypodermatosis elleni küzdelem módjainak rendeleti úton való meghatározása, a szükséges antiparazitikumok gyártásának szorgalmazása, e paraziták elleni védekezés korszerű nívóra emelése mind annak a közös törekvésnek és munkának az eredménye, amit az egyes intézmények Társaságunkban is dolgozó vezetői, munkatársai végeztek. Viszont kívülről nézve a Társaság mit is érne az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai Tanszéke, annak Helmintológiai Kutató Laboratóriuma, az Akadémia Állategészségügyi Kutatóinté-

7 zete, az Országos Állategészségügyi Intézet Parazitológiai Osztálya és a többi intézmény nélkül, melyek által végül is él, mozog Társaságunk és az egész apparátus. Nemcsak az ünnepi hangulat mondatja ugyanezt velem az Országos Közegészségügyi Intézet Parazitológiai Osztályán, vagy a Természettudományi Múzeum parazitológiai munkacsoportjában folyó munkáról és ott dolgozó kollégáinkról. Ha nem is olyan állandóan és szervezetten, mint az állatorvosi parazitológia terén, de ezeken a helyeken is Társaságunk serkentő hatása és az, hogy tíz év óta állandóan tudunk egymásról, egymással szoros szakmai és baráti kapcsolatban vagyunk, ennek sok előnyét élvezi tudományszakunk és kutatómunkánk fejlődése is. ad. 2. A parazitológia hazai felsőoktatása vonatkozásában az elnökség a humán területen látta sürgősnek az intervenció szükségét. Irattárunkban vannak azok a dokumentumok, amelyek ebben a témakörben készültek. írásos előterjesztés mellett az elnökség tárgyalt az Egészségügyi Minisztérium Egyetemi Főosztályának vezetőjével, kérve, hogy a medikus kurrikulumban különböző tantárgyak keretében elszórtan és szűkösen folyó parazitológiai oktatást célszerűbb tanrendi elrendezésben kissé elmélyültebben szervezzék meg. Eljárásunk eredménye a hazai Orvostudományi E gyetemek Kórtani és Mikrobiológiai Tanszékeinek professzoraihoz küldött minisztériumi körlevél lett, mely felhívta a figyelmet a parazitológiai oktatás fontosságára. Ezenfelül a Minisztérium arról tájékoztatta Társaságunk elnökségét, hogy az orvostovábbképzés keretében kíván gondoskodni az orvosparazitológiai oktatás jobb hatékonyságáról. Az elnökség a maga részéről ezt a kérdést így nem tartja lezártnak, külső körülmények akadályoztak, hogy közvetlenül az említett tanszékek vezetőivel is kereshettük volna a kapcsolatokat. Talán újabb erőfeszítéssel valamilyen további javulás kierőszakolása lehetséges lesz. Az állatorvosképzésben a parazitológiai tanszék birtokában ezzel a kérdéssel nem kellett foglalkozni. Itt az elnökség a parazitológus szakállatorvosképzés vonatkozásában tett kezdeményező lépéseket.

8 A tudományegyetemeken a tanárképzés keretében folyó parazitológiai oktatás kérdésével az elnökség eddig nem foglalkozott, miként az agrármérnök-képzés ilyen vonatkozásaival sem. ad. 3. A tudomány újabb eredményeinek népszerűsítése végett a Társaság működésének kezdete óta Budapesten évente átlagban hat tudományos szakülést és neves külföldi vendégelőadók Akadémiai meghívásával vidéki központokban legalább egy, gyakran két ankétot, vagy symposiumot rendezett. Szaküléseinken örvendetesen élénk érdeklődés mellett megtárgyalásra kerülnek a hazai kutatómunka legújabb eredményei és ezek az alkalmak a parazitológia különböző területein dolgozó szakemberek között kifejlődő vitákkal együtt eredményesen biztosítják tudományágunk népszerűsítését. Akadémiánk vendégeiként meghívott külföldi prominens kutatók bevonásával rendezett vidéki ankétjaink, symposiumaink különösen jól szolgálják ezt a kitűzött célt. Ennek érdekében a ki emelkedően fontos témákon kívül súlyt helyezünk arra, hogy ezeken a vidéki rendezvényeinken a helyileg fontos parazitózisok is a kellő figyelemben részesüljenek és ezek kapcsán helyi szakemberek is szóhoz jussanak. Ezek az általában egy, olykor kétnapos, mindig igen sikeres alkalmaink ugyancsak nagymértékben járulnak hozzá a tudományág hazai népszerűsítéséhez. Azt hiszem, nyugodtan állapíthatjuk meg, hogy a Társaság vezetősége ezen a téren jó gyakorlatot alakított k i. Ebben a munkában a legtöbb gond a Társaság főtitkárának, NEMESÉRI Lászlónak a vállára hárul. Legyen szabad neki sok, nem hiábavaló fáradságáért i t t is köszönetet mondani. Nézzük most röviden, hogy Társaságunk mit végzett a hazai kutatási eredmények publikálása területén. Nem kell e helyen túl sok szót vesztegetni annak indokolására, hogy mit jelent valamely tudományág számára, ha fejlődéséről, eredményeiről a maga és más tudomány-területeken dolgozók, de az egyetemes tudomány fejlődéséért felelősök számára is időről időre hírt adhat. Erre

9 a célra elsősorban a megfelelően szerkesztett szakfolyóirat szolgál. KOTLÁN Sándor még Társaságunk alapítása előtt akciót indított,hogy a Magyar Tudományos Akadémia kiadványai, az Acták sorában parazitológiai folyóirat, az Acta Parasitologica is kapjon helyet. Sajnos ezt, az amennyire szegény, annyira nélkülözhetetlen célú kezdeményezést érthetetlenül nem lehetett sikerre vinni. Nem arról van szó, hogy a magyar parazitologusok valaha is publikációs helyek nélkül lettek volna. Voltak állatorvosi-orvosi, zoológiai, biológiai folyóiratok, melyek szívesen fogadták közleményeinket és neves külföldi publikációs helyek is mindig szívesen álltak rendelkezésünkre. Ezekről a jövőben sem lehet és nem szabad lemondani. De, hogy mit jelent egy olyan szaklap, mely tájékoztat a magyar parazitológiai tudomány lehetőleg teljes terméséről, az információs áradat mai korában erről nem is szabad sokat beszélni. Hálával gondolunk a Magyar Állatorvosok Lapjára, a patinás Orvosi Hetilapra, a Magyar Orvosi Archívumra, az Acta Veterináriára,az Állattani Közleményekre, az Acta Zoologicára és a többi külföldön is elterjedt, nívót jelentő hazai folyóiratok szerkesztőire, akik soha sem zárkóztak el a parazitológiai tárgyú kéziratoktól. Mégis megértve KOTLÁN professzor előrelátó intencióit, Társaságunk megalapítása után újult erővel Vele,majd elvesztése után magunk folytattuk tovább a magyar parazitológiai folyóirat alapítására vezető törekvéseinket ben végre segítségünkre jöttek a Természettudományi Múzeumban és Társaságunk elnökségében is dolgozó Kollégáink, elsősorban dr. SOÓS Árpád'. Az ő előkészítő megbeszélései után KOVÁCS István főigazgatóhelyettes, a múzeumi tudományos kiadványok szervező vezetője, majd a múzeum akkori főigazgatója, dr. SZÉKESSY Vilmos karolta fel elképzeléseinket, így jelenhetett meg 1968-ban a Magyar Parazitologusok Társasága és a Természettudományi Múzeum közös folyóirata, a Parasitologia Hungarica. Ez azóta évente egy kötetben, ív terjedelemben, tipográfiailag igényes külsővel magyar, angol, orosz és német nyelven, alternatív idegen nyelvű összefoglalásokkal eredeti közleményeket hoz és magyar, valamint egy idegen nyelven referálja a magyar parazitologusok más itthoni, vagy külföldi folyóiratokban megjelent közleményeit, és a magyar szerzők parazitológiai vonatkozású szakkönyveit. Ez a folyóirat a Termé-

10 szettudományi Múzeum jelenlegi főigazgatójának, dr. KASZAB Zoltán akedémikusnak változatlan érdeklődése éb támogatása mellett eddig hat kötetben, összesen 1715 oldalon jelent meg és betölti azt a szerepet, amiről fent szóltam. Ez a folyóirat sok jóakarattal született és fenntartásához a nem könnyen biztosítható szerény anyagi bázis mellett különösen szükség van elsősorban a lap szerkesztőinek hivatástudatára és áldozatkészségére. Ezért az önzetlen munkáért a Társaság elnöksége és mindnyájan, akik a lapba írunk és azt olvassuk, dr.kassai Tibornak, az ő hároméves távollétében dr. HOLLÓ Ferencnek és külön is kiemelve KOVÁCSNÉ, dr. MURAI Évának tartozunk nagyon sok köszönettel és hálával. Tudjuk, hogy az, amit publikációs lehetőség tekintetében eddig teremtettünk, nem az, amire törekedtünk: egy anyagilag jobban megalapozott, tipográfiailag is többre alkalmas, elevenebb, é- vente legalább két füzetben megjelenő folyóiratra,amely külföldi abstractokat is tartalmaz.ez az ambíció nem jelent hálátlanságot jelenlegi partnereink felé, csupán még egy álmot jelent az önálló Parazitológiai Kutatóintézet óhajtása mellé. Nyugodtan lehet élnünk a klasszikus szólás-mondással: Ultra posse nemo obligatur, erején felül senki sem kötelezhető. Éppen hiányérzéseinkből keletkezett a Parasitologia Hungaricánál elevenebb kiadvány, a Társaság elnökségének Tájékoztatója, amit ugyancsak tiszta lelkesedésből elnökségünk tagja, dr. PEL LERDY László szerkeszt, hálás köszönetünk mellett immár harmadik éve. A Tájékoztató nem meghatározott időközökben, hanem tudományunk hazai és külföldi eseménydússágához mérten, évente több ízben jelenik meg és szolgálja a friss szakmai tájékoztatás és összetartozás mindig szükséges nemes. céljait. Mindkét kiadványt a Társaság tagjai a tagdíj fejében kapják. ad. 4. Végül röviden lássuk, mit tettünk a magyar parazitologu sok nemzetközi kapcsolatainak előmozdítása érdekében. I t t elöljáróban annyit kell megemlíteni, hogy minden fejlődni akaró kutató és intézmény is előbb-utóbb maga is keresi a külföldi kapcsolatokat. Ezeknek azonban mindig más a státusa, mint egy tudományos egyesületé, mely valamely országnak a respektív tudo-

11 mányterületen munkálkodó valamennyi szakemberét összefogja és ezeket a külföld felé hivatalosan képviseli. A nemzeti társaságok teszik az egyes országok ilyen reprezentáns egyesüléseit, majd a nagyobb területi egységekből tevődik össze a Világ Parazitológusainak a Szövetsége. A Társaság megalakulása óta tagja a World- és 1967 óta a European Federation of Parasitologists szervezetnek. Ezek a tagságok biztosítanak a Magyar Parazitologusok Társaságának és tagjainak intézményesen részvételt a nemzetközi szövetségek rendezvényeire és egyben így van módja Társaságunknak hallatni szavát e felső fórumokon tudományos elvi és adminisztratív szervezeti kérdésekben. Külföldi kapcsolataink vonatkozásában meg kell említeni a szomszéd országok parazitológusaival és nemzeti intézményeikkel,így elsősorban a szlovák, majd a cseh, lengyel, szovjet, jugoszláv és bolgár kutatókkal és testvér-társaságokkal, de sok nyugati ország parazitológusaival kiépített kapcsolatainkat. E kapcsolatok ápolásában a Társaság elnökét és főtitkárát terheli a legtöbb felelősség, de ebben osztoznak velük az elnökség és a tagság senior tagjai is. Mondanivalómnak végére értem. Azt gondolom szabad megállapítanom, hogy Társaságunk realizálta mindazt, amit az alapszabályok előírta kötelezettségek tekintetében teljesítenie kellett. Ez Társaságunk első tíz évének rövid története. Sok munka, törődés, erőfeszítés, próbálkozás van mögöttünk és szerencsésebb körülmények között igyekvéseink több eredményt is hozhattak volna. De előttünk vannak a következő decenniumok évei és befejezésül alig tehetnék mást, mint megköszönni mindenkinek, akiket i l l e t, eddigi munkáját és kívánjam az elnökségnek, tagtársainknak, kívülről segítőinknek, hogy a következő években az eddiginél is több sikerrel szolgálhassák ezt az érdemes, hasznos és szép munkát. - n n r j A,. Prof. Dr. LŐRINCZ Ferenc Érkezett: március Budapest Derék u. 8.

Beszámoló a Magyar Parazitológusok Társasága 1973-1975. évi tevékenységéről *

Beszámoló a Magyar Parazitológusok Társasága 1973-1975. évi tevékenységéről * Beszámoló a Magyar Parazitológusok Társasága 1973-1975. évi tevékenységéről * Dr. NEMESÉRI László főtitkár "The activity of the Hungarian Society of Parasitologists in years 1973-1975." Nemeséri, L. -

Részletesebben

"On the activity of the Hungarian Society of Parasitologists in the years 1976-1978." Kassai, T. - Parasit. Hung. 12. 108-112. 1979.

On the activity of the Hungarian Society of Parasitologists in the years 1976-1978. Kassai, T. - Parasit. Hung. 12. 108-112. 1979. Az évek folyamán a kapcsolat LŐRINCZ Ferenc és a parazitológusok között - ahelyett, hogy gyengült volna - mindinkább erősödött. Ott találjuk Őt az 1964-ben megalakult Magyar Parazitológusok Társasága elnökségében.

Részletesebben

A MAGYAR ORVOSI LABORATÓRIUMI SZAKDOLGOZÓK EGYESÜLETÉNEK TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉSE

A MAGYAR ORVOSI LABORATÓRIUMI SZAKDOLGOZÓK EGYESÜLETÉNEK TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉSE A MAGYAR ORVOSI LABORATÓRIUMI SZAKDOLGOZÓK EGYESÜLETÉNEK TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉSE Twentieth birthday of the Society of the Hungarian Medical Laboratory Professional Staff From establishment to present days

Részletesebben

30 éves a Magyar Parazitológusok Tarsasága*

30 éves a Magyar Parazitológusok Tarsasága* 30 éves a Magyar Parazitológusok Tarsasága* KASSAI Tibor és MATSKÁSI István Kassai, T. and Matskási, I. : The Hungarian Society of Parasitologists is 30 years old. Abstract: On the occasion of the tridecennium

Részletesebben

A Hutӱra Ferenc Könyvtár, Levéltár és Múzeum levéltári fond- és állagjegyzéke A fondrendszer kialakításakor az alábbi számkeretet alkalmaztuk:

A Hutӱra Ferenc Könyvtár, Levéltár és Múzeum levéltári fond- és állagjegyzéke A fondrendszer kialakításakor az alábbi számkeretet alkalmaztuk: A Hutӱra Ferenc Könyvtár, Levéltár és Múzeum levéltári fond- és állagjegyzéke A fondrendszer kialakításakor az alábbi számkeretet alkalmaztuk: 1 20. fond: A jogelőd intézmények, illetve az Egyetem (Kar)

Részletesebben

ZRÍNYI MIKLÓS 28. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. . sz. példány

ZRÍNYI MIKLÓS 28. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. . sz. példány ZRÍNYI MIKLÓS 28. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. sz. példány A SZAK- ÉS SZAKIRÁNYFELELŐS FELADAT- ÉS HATÁSKÖREINEK SZABÁLYZATA - 2007 - 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET Általános

Részletesebben

ßz JisztaCtársaság neve, címe és jogi HeCyzete

ßz JisztaCtársaság neve, címe és jogi HeCyzete A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat. Bányászat, 67 kötet, (2004) p. 99-103 S E L M E C I Asz

Részletesebben

Bemutatkozik a SZIE KDKL Levéltára

Bemutatkozik a SZIE KDKL Levéltára Bemutatkozik a SZIE KDKL Levéltára A Magyar Hidrológiai Társaság XXXI. Országos Vándorgyűlése Gödöllő, 2013. július 3. Kissné Bognár Krisztina főlevéltáros, levéltárvezető Szent István Egyetem Kosáry Domokos

Részletesebben

Magyar Parazitológusok Társasága: beszámoló az 1994-1996. évi tevékenységről

Magyar Parazitológusok Társasága: beszámoló az 1994-1996. évi tevékenységről Hungarian Natural History Museum Hungarian Society of Parasitologists Parasit. hung., 29-30: 99-103, 1996-1997 Magyar Parazitológusok Társasága: beszámoló az 1994-1996. évi tevékenységről KASSAI Tibor

Részletesebben

Beszámoló a Magyar Parazitológusok Társasága elnökségének 1988 1990. évi tevékenységéről*

Beszámoló a Magyar Parazitológusok Társasága elnökségének 1988 1990. évi tevékenységéről* Paraeit. hung. 23. 1990 Beszámoló a Magyar Parazitológusok Társasága elnökségének 1988 1990. évi tevékenységéről* Dr. BAJOMI Dániel az MPT főtitkára "Report on the activities of the Presidium of the Hungarian

Részletesebben

MEGHÍVÓ a. Nanotechnológia mint az innováció egyik hajtóereje Lépés egy magyarországi nanotechnológiai kormányprogram felé?

MEGHÍVÓ a. Nanotechnológia mint az innováció egyik hajtóereje Lépés egy magyarországi nanotechnológiai kormányprogram felé? MEGHÍVÓ a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya, MTESZ Veszprém Megyei Szervezete közös rendezvényére, melyet a Magyar Tudomány Ünnepe

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról

Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról A BME Levéltár idei levéltári napjának apropóját az ország első integrált felsőoktatási intézménye megalakulásának 80. és felbomlásának 70. évfordulója

Részletesebben

Magyar Tudomány Ünnepi Hónapja, november 3 30.

Magyar Tudomány Ünnepi Hónapja, november 3 30. A Magyar Tudomány Ünnepi Hónapja, 2012. november 3 30. A magyar tudomány napját a pozsonyi országgyűlés 1825. november 3 i felajánlásától származtatjuk. Az Országgyűlésen Gróf Széchenyi István adományával

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI, 14. KÖZGYŰLÉSEN Alapítva: 2002

ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI, 14. KÖZGYŰLÉSEN Alapítva: 2002 MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG ELNÖKI BESZÁMOLÓ A 2016. ÉVI, 14. KÖZGYŰLÉSEN Alapítva: 2002 Rechnitzer János elnök 2015. évi közgyűlés Eger Részletes értékelés a 2012 2015 közötti időszak eredményeiről.

Részletesebben

FEBRUÁR. Rendezők: Magyar Mezőgazdaság Kft. Mezőgazda Kiadó Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet

FEBRUÁR. Rendezők: Magyar Mezőgazdaság Kft. Mezőgazda Kiadó Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet FEBRUÁR Rendezők: Magyar Mezőgazdaság Kft. Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet A rendezvény támogatója: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat MAGYAR MEZŐGAZDASÁG KFT. 2014_konyvho_Meghivo_megnyito_CS6.indd

Részletesebben

A Magyar Parazitológusok Társasága második

A Magyar Parazitológusok Társasága második Paraeit. htmg. 17. 1984. A Magyar Parazitológusok Társasága második évtizede Dr. KASSAI Tibor az MPT elnöke "The sec ond decennium of the Hungarian Society of Parasitologists" - Kassai, T. Parasit. hung.!2..

Részletesebben

A 2018-ra vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként

A 2018-ra vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként A 2018-ra vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Cím Acta Antiqua Academiae Kiadó Megítélt támogatás (forint)

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI MÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI MÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 3. verzió BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI MÉRNÖKI FŐISKOLAI KAR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BMF Szervezeti és Működési Szabályzata Kari kiegészítése Budapest, 2004. december

Részletesebben

Prof. Dr. Maróti Mihály ( )

Prof. Dr. Maróti Mihály ( ) Prof. Dr. Maróti Mihály (1917-2009) DR. MARÓTI MIHÁLY EMLÉKÜLÉS 2017. április 21. BUDAPEST Szervezők: Magyar Növény-Mikroszaporítók Egyesülete Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Dísznövénytermesztési

Részletesebben

NTP-HHTDK Tudományos Diákkörben folyó multidiszciplináris egészségtudományi kutatások támogatása és fejlesztés Szakmai beszámoló

NTP-HHTDK Tudományos Diákkörben folyó multidiszciplináris egészségtudományi kutatások támogatása és fejlesztés Szakmai beszámoló NTP-HHTDK-17-0049 Tudományos Diákkörben folyó multidiszciplináris egészségtudományi kutatások támogatása és fejlesztés Szakmai beszámoló Ebben a periódusban folytatódott a tehetséggondozás tudományos diákköri

Részletesebben

80 éves a Magyar Higiénikusok Társasága. Dr. Páldy Anna Elnök 2011. március 31.

80 éves a Magyar Higiénikusok Társasága. Dr. Páldy Anna Elnök 2011. március 31. 80 éves a Magyar Higiénikusok Társasága Dr. Páldy Anna Elnök 2011. március 31. A múltat ünnepelni szép dolog, ha az embernek a jelent és a jövőt illetően rendben van a szénája. Kellemes az ősökre emlékezni,

Részletesebben

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főtitkár Virágzó Vidékünk Európa Nap Kecskemét 2014. Május 16. Az MNVH feladata Uniós jogszabály alapján minden tagállam létrehozza

Részletesebben

A 2014. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként

A 2014. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként A 2014. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Cím Kiadó Megítélt támogatás (forint) Acta Ethnographica

Részletesebben

A 2019-re vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként

A 2019-re vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként A 2019-re vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Cím Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae Kiadó Megítélt

Részletesebben

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 8. szám

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 8. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 8. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 8. szám Budapest, 2008 E számunk munkatársai Bu z á s Ge r g e ly régész-művészettörténész, MNM Mátyás király

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Forgács Attila

Oktatói önéletrajz Dr. Forgács Attila egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1991-1993 Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, klinikai

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI és GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Természettudományi Kar KOGNITÍV TUDOMÁNYI TANSZÉK. SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

BUDAPESTI MŰSZAKI és GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Természettudományi Kar KOGNITÍV TUDOMÁNYI TANSZÉK. SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPESTI MŰSZAKI és GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Természettudományi Kar KOGNITÍV TUDOMÁNYI TANSZÉK SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPEST 2010 T A R T A L O M 1. A Tanszék neve 3. o. 2. A Tanszék címe

Részletesebben

Melléklet oktatási és publikációs tevékenységhez

Melléklet oktatási és publikációs tevékenységhez Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem által közösen a fiatal határon túli magyar oktatói ösztöndíjra a 2016/2017-es tanévben a szülőföldi felsőoktatási intézmények valamelyikében

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara XL. Küldöttgyűlésén január 31-én a VMKIK Székházában (9700 Szombathely,Honvéd tér 2.

JEGYZŐKÖNYV. a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara XL. Küldöttgyűlésén január 31-én a VMKIK Székházában (9700 Szombathely,Honvéd tér 2. JEGYZŐKÖNYV Amely készült: Jelen vannak: a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara XL. Küldöttgyűlésén 2012. január 31-én a VMKIK Székházában (9700 Szombathely,Honvéd tér 2.) a mellékelt jelenléti ív szerint

Részletesebben

Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete

Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete E Ü D SZ M Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete II. Közgyűlés Budapest, 2010. 12. 10. "Ha többek életét és munkáját összekapcsoljuk, együttesen mindnyájan sokkal messzebbre jutunk,

Részletesebben

A 2015. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként

A 2015. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként A 2015. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Cím Kiadó Megítélt támogatás (forint) Acta Ethnographica

Részletesebben

A kutatóközpont közfeladatként ellátott tevékenysége Közfeladatként ellátott alaptevékenység köre A szerves kémia terén

A kutatóközpont közfeladatként ellátott tevékenysége Közfeladatként ellátott alaptevékenység köre A szerves kémia terén A kutatóközpont közfeladatként ellátott tevékenysége A kutatóközpont autonóm módon vesz részt az MTA közfeladatainak megoldásában, önállóan is vállal közfeladatokat, továbbá egyéb tevékenységet is végezhet.

Részletesebben

A Magyar Parazitológusok Társasága elnökének beszámolója az elnökség között időszakban végzett tevékenységéről

A Magyar Parazitológusok Társasága elnökének beszámolója az elnökség között időszakban végzett tevékenységéről A Magyar Parazitológusok Társasága elnökének beszámolója az elnökség 2014-2017 között időszakban végzett tevékenységéről A századfordulón, amikor 2000 januárjában először megválasztottak elnöknek, az MPT

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hatály: 2012. II. 17 2012. VIII. 30. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM AZ EGYETEM ÁLTAL ADOMÁNYOZHATÓ CÍMEK, KITÜNTETÉSEK, ÉS ADOMÁNYOZÁSUK RENDJE 2012. 2 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 I. FEJEZET...

Részletesebben

BESZÁMOLÓ AZ MTA KUTATÓHELYEK ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL. Török Ádám, az MTA főtitkára

BESZÁMOLÓ AZ MTA KUTATÓHELYEK ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL. Török Ádám, az MTA főtitkára BESZÁMOLÓ AZ MTA KUTATÓHELYEK 2016. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Török Ádám, az MTA főtitkára AZ MTA KUTATÓHÁLÓZATÁNAK FELÉPÍTÉSE Kutatóintézet-hálózat 10 kutatóközpont 5 önálló jogállású kutatóintézet Támogatott

Részletesebben

Karlovitz János Tibor (szerk.). Mozgás, környezet, egészség. Komárno: International Research Institute s.r.o., ISBN 978-80-89691-15-9

Karlovitz János Tibor (szerk.). Mozgás, környezet, egészség. Komárno: International Research Institute s.r.o., ISBN 978-80-89691-15-9 Mozgás és egészség KARLOVITZ János Tibor Miskolci Egyetem, Miskolc bolkarlo@uni-miskolc.hu Ebben a bevezető fejezetben arra szeretnénk rávilágítani, miért éppen ezek a tanulmányok és ebben a sorrendben

Részletesebben

MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés)

MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés) MAGYAR ERGONÓMIAI TÁRSASÁG ALAPSZAB ÁLYA (Módosította a 2007. október 26-i közgyűlés) (Módosította a 2010. november 19-i közgyűlés) I. fejezet Általános rendelkezések 1.) A társadalmi szervezet neve: MAGYAR

Részletesebben

A Magyar Parazitológusok Társasága évi tevékenységéről

A Magyar Parazitológusok Társasága évi tevékenységéről A Magyar Parazitológusok Társasága 1967-1969. évi tevékenységéről Parasit. Hung. 3.11-22.1970 Dr. NEMESÉRI László főtitkár 1966. november 24-én választotta meg Társaságunk közgyűlése az eddigi elnökséget,

Részletesebben

ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN

ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG ELNÖKI BESZÁMOLÓ A 2012. ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János 2011. évi közgyűlés Révkomárom Évtizedértékelő beszámoló a leköszönő elnöktől (az alapcélok többségének elérése

Részletesebben

Az oktatókra, kutatókra és tanárokra vonatkozó különös szabályok. 1. fejezet. Az oktatói munkakör létesítése Általános szabályok

Az oktatókra, kutatókra és tanárokra vonatkozó különös szabályok. 1. fejezet. Az oktatói munkakör létesítése Általános szabályok Kivonat a PTE SZMSZ 4 számú mellékletéből Az oktatókra, kutatókra és tanárokra vonatkozó különös szabályok 1. fejezet Az oktatói munkakör létesítése Általános szabályok 56. (1) Az Egyetemen oktatói feladat

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV a Fényszaruiak Baráti Egyesületének Közgyűléséről II. 2014. május 23. 17 óra 30 perc

JEGYZŐKÖNYV a Fényszaruiak Baráti Egyesületének Közgyűléséről II. 2014. május 23. 17 óra 30 perc JEGYZŐKÖNYV a Fényszaruiak Baráti Egyesületének Közgyűléséről II. 2014. május 23. 17 óra 30 perc J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2014. május 23-án (péntek) a jászfényszarui Városháza Dísztermében 17 óra

Részletesebben

A Magyar Parazitológusok Társasága elnökének beszámolója az elnökség között időszakban végzett tevékenységéről

A Magyar Parazitológusok Társasága elnökének beszámolója az elnökség között időszakban végzett tevékenységéről A Magyar Parazitológusok Társasága elnökének beszámolója az elnökség 2006-2008 között időszakban végzett tevékenységéről Tisztelt Közgyűlés! Kedves Tagtársak! Három évvel korábban, 2005. november 16-án

Részletesebben

Tartalmi összefoglaló

Tartalmi összefoglaló 1 Tartalmi összefoglaló A jelen Egyezmény célja országaink kultúrájának kölcsönös megismertetése, a tudományos és kulturális intézmények, valamint kutatóintézetek közötti közvetlen kapcsolatok elősegítése,

Részletesebben

Vizes katasztrófák Restaurátor szakmai nap

Vizes katasztrófák Restaurátor szakmai nap Vizes katasztrófák Restaurátor szakmai nap 2015/12/14 2015/12/07 A magyarországi műtárgyak állapotát a változó időjárás és a raktárak műszaki állapotának romlása miatt egyre több vízkár éri. A december

Részletesebben

ÁLLATORVOS-TÖRTÉNET MINDENKINEK

ÁLLATORVOS-TÖRTÉNET MINDENKINEK ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI KÖNYVTÁR, LEVÉLTÁR ÉS MÚZEUM ÁLLATORVOS-TÖRTÉNET MINDENKINEK Orbán Éva könyvtárigazgató orban.eva@aotk.szie.hu A kezdetek ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI KÖNYVTÁR, LEVÉLTÁR ÉS MÚZEUM Hisz mindnyájunknak

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Hajdú Istvánné

Oktatói önéletrajz Dr. Hajdú Istvánné egyetemi tanár Élelmiszertudományi Kar Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1963-1968 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, okleveles közgazda 1971-1973 MLEE, Filozófia

Részletesebben

Ikt. sz.: SZF/ /2013. S z o l n o k. A Szolnoki Főiskola Demonstrátori Szabályzata

Ikt. sz.: SZF/ /2013. S z o l n o k. A Szolnoki Főiskola Demonstrátori Szabályzata Ikt. sz.: SZF/ /2013. S z o l n o k i F ő i s k o l a S z o l n o k A Szolnoki Főiskola Demonstrátori Szabályzata Preambulum A Szolnoki Főiskola (továbbiakban Főiskola) oktatói és kutatói munkájának, kutatásszervezési

Részletesebben

HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Hatályba lépés: 2013..

HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Hatályba lépés: 2013.. HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Hatályba lépés: 2013.. TARTALOMJEGYZÉK I. A HTE működése... 3 1. A HTE képviselete... 3 2. Titkárság... 3 3. Ügyvezető

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Schmidt Gábor

Oktatói önéletrajz Dr. Schmidt Gábor egyetemi tanár Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: - 1967 \"Vaszil Kolarov\" Mezőgazdasági Főiskola, Bulgária, Plovdiv, agrár-kertészmérnöki

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Schmidt Gábor

Oktatói önéletrajz Dr. Schmidt Gábor egyetemi tanár Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: - 1968 Kertészeti és Szőlészeti Főiskola, kertészmérnöki diploma (honosítás) - 1967 \"Vaszil

Részletesebben

A szervezet neve: Óbarokért Sport és Szabadidő Szervező Egyesület. Jegyzőkönyv. a. közgyűlés b. elnökség c. kuratórium d. egyéb:

A szervezet neve: Óbarokért Sport és Szabadidő Szervező Egyesület. Jegyzőkönyv. a. közgyűlés b. elnökség c. kuratórium d. egyéb: A szervezet neve: Óbarokért Sport és Szabadidő Szervező Egyesület 1.A szerv neve: (a válasz aláhúzandó) Jegyzőkönyv a. közgyűlés b. elnökség c. kuratórium d. egyéb: 2.Az ülés időpontja (év/hónap/nap/óra):

Részletesebben

feladat felelős beszámoló

feladat felelős beszámoló Beszámoló a 2015/16-os tanév feladatainak teljesítéséről a Turizmus és Földrajztudományi Intézetben I. Oktatás, kutatás, képzés feladat beszámoló 1. A beiskolázási rendszer fejlesztése, a képzés népszerűsítése

Részletesebben

6. Vezetéstudományi Konferencia Menedzsment kihívások Taylor után 105 évvel. 1. KÖRLEVÉL (2016. január 13.)

6. Vezetéstudományi Konferencia Menedzsment kihívások Taylor után 105 évvel. 1. KÖRLEVÉL (2016. január 13.) 6. Vezetéstudományi Konferencia Menedzsment kihívások Taylor után 105 évvel 1. KÖRLEVÉL (2016. január 13.) Tisztelt Kollégák! 2011-ben hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg Szegeden az 1. Vezetéstudományi

Részletesebben

Beszámoló az EU Jogot Oktatók Első Találkozójáról

Beszámoló az EU Jogot Oktatók Első Találkozójáról Beszámoló az EU Jogot Oktatók Első Találkozójáról Miskolci Egyetem 2012. május 3. 1 2012. május 3-án került megrendezésre a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán az EU Jogot Oktatók Első Találkozója

Részletesebben

Név: Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport MOSZT. Rövidítésének jelentése: Híd

Név: Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport MOSZT. Rövidítésének jelentése: Híd Összeállítás a MOSZT-ról Név: Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport MOSZT. Rövidítésének jelentése: Híd Név angolul: Research for Modern Russia and Soviet History Név oroszul: Центр

Részletesebben

GULYÁS MIHÁLY A BAROMFI-FELDOLGOZÁS ÉS BAROMFIKONZERV-GYÁRTÁS TÖRTÉNETE OROSHÁZÁN

GULYÁS MIHÁLY A BAROMFI-FELDOLGOZÁS ÉS BAROMFIKONZERV-GYÁRTÁS TÖRTÉNETE OROSHÁZÁN GULYÁS MIHÁLY A BAROMFI-FELDOLGOZÁS ÉS BAROMFIKONZERV-GYÁRTÁS TÖRTÉNETE OROSHÁZÁN GULYÁS MIHÁLY A baromfi-feldolgozás és a baromfikonzerv-gyártás története Orosházán A Békés Megyei Múzeumok Közleményei

Részletesebben

HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Hatályba lépés: 2007. április 12. TARTALOMJEGYZÉK I. A HTE működése...3 1. A HTE képviselete...3 2. Titkárság...3 3. Ügyvezető

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Lengyel György

Oktatói önéletrajz Dr. Lengyel György egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Szociológia és Társadalompolitika Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1970-1975 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, Népgazdaság

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Simon Gergely

Oktatói önéletrajz Dr. Simon Gergely egyetemi docens Gazdálkodástudományi Kar Átoktató SZIE-KETK Projektszervezet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1998-1993 Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészettudományi Kar, Nappali Tagozat Termesztési

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV A MAGYARORSZÁGI AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER EGYESÜLET KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV, 2015. MÁJUS 29. 1. OLDAL

JEGYZŐKÖNYV A MAGYARORSZÁGI AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER EGYESÜLET KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV, 2015. MÁJUS 29. 1. OLDAL 1. OLDAL JEGYZŐKÖNYV Készült a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Egyesület (továbbiakban, de nem kizárólagosan: Egyesület) rendkívüli Közgyűlésén, Dunavarsányban, a Gyóni Géza utca 5 szám alatt.

Részletesebben

A Dr. Szalai György Kerekasztal beszélgetés 30 éve. Telkes Róbert igazgató ADUVIZIG

A Dr. Szalai György Kerekasztal beszélgetés 30 éve. Telkes Róbert igazgató ADUVIZIG A Dr. Szalai György Kerekasztal beszélgetés 30 éve Telkes Róbert igazgató ADUVIZIG Az MHT BKKM-i. területi szervezete, Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztálya és az ADUVIZIG által rendszeresen megszervezett,

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Chikán Attila

Oktatói önéletrajz Dr. Chikán Attila egyetemi tanár Gazdálkodástudományi Kar Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1971-1972 Stanford University, ICAME Program 1962-1967 Marx Károly Közgazdaságtudományi

Részletesebben

I. Egyetemi (mester szintet nyújtó) teljesítmény 1. A mesteri vizsgajegyek átlaga (Osztatlan képzés esetén a képzés vizsgajegyeinek átlaga):

I. Egyetemi (mester szintet nyújtó) teljesítmény 1. A mesteri vizsgajegyek átlaga (Osztatlan képzés esetén a képzés vizsgajegyeinek átlaga): Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a 201/2019-es tanévben szülőföldi felsőoktatási doktori képzésben részt vevő román állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek

Részletesebben

Az MPT 1969. második félévi rendezvényeinek tárgysorozata

Az MPT 1969. második félévi rendezvényeinek tárgysorozata Parasit. Hung. 3.237-242.1970 Hirek News A Parasitologic Hungarica" első és második kötetének szerkesztője, KASSAI Tibor dr. kandidátus, az Egyesült Nemzetek Szervezete Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetében

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye. Szám: 14/349-3/2011. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Simon Gergely

Oktatói önéletrajz Dr. Simon Gergely egyetemi docens Gazdálkodástudományi Kar Átoktató SZIE-KETK Projektszervezet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1998-1993 Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészettudományi Kar, Nappali Tagozat Termesztési

Részletesebben

11. Jegyzőkönyv. 2./ Javaslat Egyházasdengeleg Község Önkormányzata vagyonáról szóló rendelet megalkotására

11. Jegyzőkönyv. 2./ Javaslat Egyházasdengeleg Község Önkormányzata vagyonáról szóló rendelet megalkotására 11. Jegyzőkönyv Készült: Egyházasdengeleg Község Önkormányzata Képviselő- testületének 2013. július 2-án 13.00 órától megtartott üléséről. Jelen vannak:, Berkes Balázs polgármester, Jakus Árpádné, Kovácsné

Részletesebben

A Magyar Parazitológusok Társasága Közgyűlése

A Magyar Parazitológusok Társasága Közgyűlése A Magyar Parazitológusok Társasága Közgyűlése 2017. Március 28. Az MPT 2014. november 28. - 2017. március. 28. közötti tevékenysége Titkári beszámoló Magyar Természettudományi Múzeum Semsey Andor terme

Részletesebben

ÜZENET A MÚLTBÓL MAGYAR PARAZITOLÓGUSOK TÁRSASÁGA 2017.

ÜZENET A MÚLTBÓL MAGYAR PARAZITOLÓGUSOK TÁRSASÁGA 2017. ÜZENET A MÚLTBÓL... 1887-1967 MAGYAR PARAZITOLÓGUSOK TÁRSASÁGA 2017. 2 Kedves Kolleginák és Kollégák! Magyar Parazitológusok Társasága Elnöksége a Kotlán Sándor A akadémikus születésének 130., halálának

Részletesebben

EMÖT Pontrendszer magyarországi PhD-hoz 2011/2012

EMÖT Pontrendszer magyarországi PhD-hoz 2011/2012 A Magyar Köztársaság Nemzeti Erıforrás Minisztériuma és a Balassi Intézet által magyarországi felsıoktatási nappali tagozatos képzésre jelentkezett és a felsıoktatási intézmény rangsorolása alapján a költségtérítéses

Részletesebben

A Horgász Egyesületek B.A.Z. Megyei Szövetsége Küldött közgyűléséről

A Horgász Egyesületek B.A.Z. Megyei Szövetsége Küldött közgyűléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V A Horgász Egyesületek B.A.Z. Megyei Szövetsége Küldött közgyűléséről Helye: Az MSZP Miskolci székhelye 3530 Miskolc Corvin út 9 Ideje: 2016. április 23. / szombat / 9,00 óra dr. Kovács

Részletesebben

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik Géniusz Országos Tehetségnap Budapest, 2010. március 27. Sarka Ferenc a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke A tehetségsegítés nemzeti

Részletesebben

TANULMÁNYOK A GAZDASÁGTUDOMÁNY KÖRÉBŐL. Szerkesztőbizottság: Elnök: SZLÁVIK JÁNOS. Tagok:

TANULMÁNYOK A GAZDASÁGTUDOMÁNY KÖRÉBŐL. Szerkesztőbizottság: Elnök: SZLÁVIK JÁNOS. Tagok: PERIODICA OECONOMICA II. ÉVF., 2009. MÁJUS TANULMÁNYOK A GAZDASÁGTUDOMÁNY KÖRÉBŐL Szerkesztőbizottság: Elnök: SZLÁVIK JÁNOS Tagok: COLLINS, J. MARKHAM HOLLÓNÉ KACSÓ ERZSÉBET KÁDEK ISTVÁN KOVÁCS TIBOR PAPANEK

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről

BESZÁMOLÓ a évben végzett tevékenységről MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG TÜZÉR SZAKOSZTÁLY BESZÁMOLÓ a 2005. évben végzett tevékenységről 2005 BESZÁMOLÓ a 2005. évben végzett tevékenységről I. A Tüzér szakosztály a Szervezeti és Működési Szabályzatában,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák

TARTALOMJEGYZÉK A Tudományos Diákkör A Tudományos Diákköri munka Az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács A kari Tudományos Diák 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói követelményrendszer 12. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

tudományos főmunkatárs

tudományos főmunkatárs Eötvös Loránd Tudományegyetem a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet A közalkalmazotti jogviszony időtartama: TTK Biológiai Intézet Immunológiai

Részletesebben

A MOGI Tanszék története 2017-ig

A MOGI Tanszék története 2017-ig A MOGI Tanszék története 2017-ig Ami összetartozik az össze is nő Tisztelt Rektor Úr! Hivatalvezető Úr! Kedves Vendégeink! Kedves régi és jelenlegi tanszéki Munkatársaink! Néhány mondatban szeretném bemutatni

Részletesebben

Horvátországi Pontrendszer doktori szülőföldi tanulmányi támogatáshoz 2018/2019-es tanév

Horvátországi Pontrendszer doktori szülőföldi tanulmányi támogatáshoz 2018/2019-es tanév Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a 2018/2019-es tanévben szülőföldi felsőoktatási doktori képzésben részt vevő horvát állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek

Részletesebben

90 éve született Dr. Polinszky Károly, a Veszprémi Vegyipari Egyetem alapítója

90 éve született Dr. Polinszky Károly, a Veszprémi Vegyipari Egyetem alapítója 90 éve született Dr. Polinszky Károly, a Veszprémi Vegyipari Egyetem alapítója Veszprém, 2012. március 19. Kiadó: Veszprémi Vegyészekért Alapítvány www.vvalapitvany.hu Szerkesztö: Tomanicz Éva Tördelö:

Részletesebben

A MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG ÁLTAL ALAPÍTOTT ÉS ADOMÁNYOZOTT DÍJAK, ELISMERÉSEK RENDSZERE

A MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG ÁLTAL ALAPÍTOTT ÉS ADOMÁNYOZOTT DÍJAK, ELISMERÉSEK RENDSZERE A MAGYAR HADTUDOMÁNYI TÁRSASÁG ÁLTAL ALAPÍTOTT ÉS ADOMÁNYOZOTT DÍJAK, ELISMERÉSEK RENDSZERE A Magyar Hadtudományi Társaság (továbbiakban Társaság, illetve MHTT) tagságát képviselő küldöttértekezlet felhatalmazása

Részletesebben

SZÜKSÉGLET-ELEMZÉS. a Föderalizmus és Decentralizáció Kutató Intézet (ISFD) létrehozása Magyarországon. Készült:

SZÜKSÉGLET-ELEMZÉS. a Föderalizmus és Decentralizáció Kutató Intézet (ISFD) létrehozása Magyarországon. Készült: SZÜKSÉGLET-ELEMZÉS a Föderalizmus és Decentralizáció Kutató Intézet (ISFD) létrehozása Magyarországon c. pályázathoz Készült: az MTA Regionális Kutatások Központja Dunántúli Tudományos Intézetében Pécs,

Részletesebben

Egészségügyben Dolgozó. Szociális Munkások Országos Egyesülete

Egészségügyben Dolgozó. Szociális Munkások Országos Egyesülete Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete "Ha többek életét és munkáját összekapcsoljuk, együttesen mindnyájan sokkal messzebbre jutunk, mint külön haladva bárki is eljuthatna." I.

Részletesebben

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Osztályozási fák, durva halmazok és alkalmazásaik. PhD értekezés

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Osztályozási fák, durva halmazok és alkalmazásaik. PhD értekezés Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR Osztályozási fák, durva halmazok és alkalmazásaik PhD értekezés Készítette: Veres Laura okleveles matematikus-informatikus Hatvany József Informatikai

Részletesebben

A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület Szervezeti és Működési Szabályzata. A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület

A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület Szervezeti és Működési Szabályzata. A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület A Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2008. I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Sportegyesület jogállása Az Magyar Műrepülő Klub Közhasznú Sportegyesület alakuló közgyűlése

Részletesebben

BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT. Budapest, 2001 június

BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT. Budapest, 2001 június BMF SZMSZ 22. melléklete TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZAT Budapest, 2001 június T A R T A L O M J E G Y Z É K Oldal 1. Tudományos Diákkör.2. 2. A Tudományos Diákköri munka.. 2. 3. A Főiskolai Tudományos

Részletesebben

A jelen gondjai és a jövő feladatai a magyar parazitológiában

A jelen gondjai és a jövő feladatai a magyar parazitológiában A jelen gondjai és a jövő feladatai a magyar parazitológiában Dr. KASSAI Tibor elnök "Present problems and future tasks of Hungarian parasitology" - Kassai, T. - Parasit. Hung. 7. 27-38. 1974. ABSTRACT.

Részletesebben

A évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként

A évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként A 2016. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Cím Kiadó Megítélt támogatás (forint) Acta Antiqua Academiae

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Vermes László

Oktatói önéletrajz Dr. Vermes László egyetemi tanár Karrier Felsőfokú végzettségek: 1972 - ILRI, Wageningen, Hollandia, 11. Nemzetközi Vízrendezési Tanfolyam 1969-1970 Agrártudományi Egyetem, Gödöllő, mezőgazdaságtudományi doktor 1961-1962

Részletesebben

X. Országos Anyagtudományi Konferencia KONFERENCIA TÁMOGATÓI CSOMAGOK

X. Országos Anyagtudományi Konferencia KONFERENCIA TÁMOGATÓI CSOMAGOK X. Országos Anyagtudományi Konferencia Balatonalmádi, 2015. október 11-13. KONFERENCIA TÁMOGATÓI CSOMAGOK www.oatk.hu A Konferencia célkitűzése Az Országos Anyagtudományi Konferenciasorozat tizedik, azaz

Részletesebben

Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások:

Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások: Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások: a Miskolci Egyetem közreműködése a térségi innovációs folyamatokban Dr. Mang Béla stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes Balatonfüred, 2009. május 11. Időhorizont

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének Elnökségi Üléséről

JEGYZŐKÖNYV A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének Elnökségi Üléséről JEGYZŐKÖNYV A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének Elnökségi Üléséről Az ülés időpontja: 2001. december 12. Az ülés helye: Budapest, MaTáSzSz tárgyalóterme Az ülésen jelen voltak: a mellékelt

Részletesebben

90 Éves az MST. Kilencven éves a Statisztikai Szemle

90 Éves az MST. Kilencven éves a Statisztikai Szemle Hunyadi László Kilencven éves a Statisztikai Szemle A Statisztikai Szemle az egyik legrégibb szakmai folyóirat, 1923 januárja óta gyakorlatilag folyamatosan megjelenik. Sokan, sokat írtak a történetéről.

Részletesebben

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József Alapítvány évi ösztöndíjasai

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József Alapítvány évi ösztöndíjasai A Szegedi Tudományegyetem Sófi József Alapítvány 2007. évi ösztöndíjasai A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa 2001. január 2- án jött létre, és eddig 4 millió forint

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19.

Jean Monnet tevékenységek. Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány november 19. Jean Monnet tevékenységek Koós-Herold Zsuzsa Tempus Közalapítvány 2015. november 19. A Jean Monnet tevékenységek fő célja: az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok területén

Részletesebben

A 2017-re vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként

A 2017-re vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként A 2017-re vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Cím Kiadó Megítélt támogatás (forint) Acta Antiqua Academiae

Részletesebben

A brnói Mendel Egyetem a Metallomic Scientific Network elindítója

A brnói Mendel Egyetem a Metallomic Scientific Network elindítója A brnói Mendel Egyetem a Metallomic Scientific Network elindítója A brnói Mendel Egyetem Kémiai és Biokémiai Intézet Metallomikai és Nanotechnológiai Laboratóriumának kutatói a kutatási prioritásaikat

Részletesebben

A SZABADKAI MAGYAR NYELVEN (IS) OKTATÓ EGYETEM. Utópia vagy merész vízió?

A SZABADKAI MAGYAR NYELVEN (IS) OKTATÓ EGYETEM. Utópia vagy merész vízió? A SZABADKAI MAGYAR NYELVEN (IS) OKTATÓ EGYETEM Utópia vagy merész vízió? AZ MNT FELSŐOKTATÁSI TERVEI ÉS EDDIGI EREDMÉNYEI Oktatásfejlesztési stratégiánk programjai és megvalósításuk: - Felsőoktatási ösztöndíjprogram

Részletesebben

MAGYOTT Oktatási és Rendezvényszervező Munkacsoport Beszámoló a 2017-es év rendezvényeiről Pálfiné Goóts Herta

MAGYOTT Oktatási és Rendezvényszervező Munkacsoport Beszámoló a 2017-es év rendezvényeiről Pálfiné Goóts Herta MAGYOTT Oktatási és Rendezvényszervező Munkacsoport Beszámoló a 2017-es év rendezvényeiről Pálfiné Goóts Herta 2018. 03.06. TARTALOM 2017. évi rendezvények áttekintése Rendezvényeink értékelése 2018-os

Részletesebben

Elnökségi ülés vendégekkel

Elnökségi ülés vendégekkel Elnökségi ülés vendégekkel Nem volt hétköznapi esemény a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugdíjasainak Országos Szövetsége elnökségének novemberi értekezlete. Jeles vendégek érkeztek a Mátyás utcába Czikora

Részletesebben