TANTÁRGYPROGRAM. Dátum: január

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYPROGRAM. Dátum: január"

Átírás

1 Széchenyi István Egyetem Kar: Mőszaki Tudományi Intézet: Jedlik Ányos Tanszék: Mechatronika és Gépszerkezettan GÉPÉSZMÉRNÖK, MECHATRONIKAI MÉRNÖK ÉS MŐSZAKI SZAKOKTATÓ SZAK MINDEN SZAKIRÁNY A tantárgy tantervi címe: GÉPSZERKEZETTAN II. A tantárgy kód: NGB_ag003_2 Tantárgyfelelıs: A tantárgyprogramot készítette: TANTÁRGYPROGRAM NAPPALI TAGOZAT Az oktatásért felelıs tanszék: MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK Dátum: január 1. A tantárgy szerepe a szakképzés céljának megvalósításában: A tantárgy célja a gépszerkezetekben gyakran használatos alkatrészek és alkatrészkapcsolatok ismertetése, a velük kapcsolatban szükséges alapvetı ismeretek rendszerezése. A szerkezetekre ható erıhatások és igénybevételek meghatározása, majd ezek figyelembevételével a méretezés és a helyes konstrukció kialakítás elsajátítása. Ehhez hallgatóink részérıl elvárjuk a géptani, géprajzi jártasságot, valamint a matematika és a mőszaki fizika ismeretét. 2. A tantárgy témájának szakmai háttere, indokoltsága: A mőszaki ábrázolás során megtanult ismeretekre alapozva elmélyítse a konstrukciós ismereteket. Az egyszerőbb gépelemek, gépszerkezetek adott feladatra történı megtervezése révén a hallgató képessé váljon valós ipari feladatok megoldására is. 3. Tantárgyi jellemzık: Oktatott félévek jellemzıi: Javasolt tanrendi hely Félévi követelmény Oktatási félév Félév: 2 Vizsga félévközi páros páratlan Mindkettı értékelés Törzsanyag V aláírás X Oktatásban résztvevı Bider Zsolt e. tan.s.: Konzultációs idıpont: oktatók hétfı hétfı Dr. Bukoveczky György Konzultációs idıpont: egyetemi tanár hétfı kedd Konzultációs idıpont: egyetemi adjunktus hétfı csütörtök Heti óraszám Kreditpont: 4 kontakt óra konzultációs óra önálló hallgatói munka 2/2 2 4 Elıtanulmányi feltételek: NGB_ag003_1 A402 A402 A409 A409 A410 A410

2 Az óraadó oktatók konzultációs idıpontjai a csoportokkal megbeszélt idıpontokban lesznek! Konzultációra csak konkrét kérdésekkel lehet jönni, csak ebben az esetben áll módunkban konkrét válaszokat adni! Aki nem ért semmit azzal nem konzultálunk! 4. Tananyag tartalma oktatási hétre bontva: Elıadások 1. hét: A gépelemek méretezésének alapjai. Ismétlıdı igénybevétel, kifáradás. 2. hét: Kötıelemek, kötések, csavarmenetek. 3. hét: Csavarkötések méretezése (elıfeszített csavarok). Mozgatóorsók. 4. hét: Csapszegek, szegek, rögzítı elemek. 5. hét: Ék-, retesz-, bordás-, alakos kötések. 6. hét: Tengelyek. Tengelyméretezés. 7. hét: Gördülıcsapágyak I. 8. hét: Gördülıcsapágyak II. 9. hét: Siklócsapágyak. 10. hét: Szilárd illesztéső kötések, zsugorkötés. Szegecskötések. 11. hét: Forrasztott-, ragasztott kötések. Hegesztett kötések I. 12. hét: Hegesztett kötések II. 13. hét: Tömítések. 14. hét: Rugók, csıvezetékek és tartályok. Gyakorlatok: 1. hét: Dokumentáció készítés szabályai, alak-és helyzettőrések alkalmazása. Tőrés és méretlánc számítás. Követelmények ismertetése 2. hét: Leggyakrabban alkalmazott kötıelemek, és kötések rajzolása, elıírása - 1 db kötés szerkesztett rész-összeállítási rajza. - A munkára pont nem jár, viszont a teljes gyakorlaton folyamatosan konzultáljuk, magyarázzuk a feladatokat! A munka hazavihetı és otthon befejezhetı. Minden esetben szerkesztett, arányos rajzokat kell készíteni! 3. hét: Alapfeladatok megoldása statikából - szögfüggvények, mértékegységek, befogott és két támaszú tartók támaszerı rendszerének meghatározása, igénybevételi ábráinak felrajzolása, lejtıre helyezett test fizikája.

3 4. hét: Csavarkötések méretezése. Mozgatóorsó tervezése I. - számítás elkészítése a saját adatok alapján jegyzetfüzetbe. A munka hazavihetı és otthon olyan szintre kell eljutni vele, hogy a jövı órán folytatható legyen. 5. hét: Mozgatóorsó tervezése II. - számítás elkészítése a saját adatok alapján jegyzetfüzetbe. A munka hazavihetı és otthon befejezhetı. Eredmény lap beadása HF. kiadása. (Emelı összeállítási rajz+mozgatóorsó mőhelyrajz) 6. hét: Gyakorló feladatok (Oldható kötések). 7. hét: Tengelyméretezés - feladatok megoldása a gyakorlatvezetı által a Gépszerkezettan II III. segédlet oldal példái alapján Zh. (Oldható kötések) külön idıpontban. 8. hét: Tengelyvég ellenırzése kifáradásra - A gyakorlatvezetı a Gépszerkezettan II-III. segédlet 46. oldal példájának megoldásán keresztül mutatja be a lépéseket. - kifáradásra történı méretezéshez kapcsolódó további példák (Gépszerkezettan II III. segédlet 10. oldal példái) - 1. HF. beadása. 9. hét: Csapágybeépítés, csapágy kiválasztás. - feladat megoldás a gyakorlatvezetı által a Gépszerkezettan II III. segédlet oldal példáinak megoldásán keresztül HF. kiadása (Csapágybeépítés rajzolása) 10. hét: Csapágybeépítés rajzolása - arányos, szerkesztett rajz elkészítése a gyakorlaton. 11. hét: Szilárd illesztéső kötés méretezése - a feladat gyakorlása a gyakorlatvezetı által megoldott mintapélda alapján történjen. 2. HF. beadása. 12. hét: Gyakorló feladatok megoldása további nem oldható kötések területén. (szegecs, hegesztett, forrasztott, ragasztott kötések Gépszerkezettan II III. segédlet példái és a hozzá kapcsolódó elméleti anyag alapján) - 2. Zh. (Tengelyméretezés. Csapágyak. Szilárd illesztéső kötés.) külön idıpontban. 13. hét: Tájékoztatás a vizsga menetérıl, minimum kérdések konzultálása. - Pótló Zh. Az érintettek részére összevontan, külön idıpontban. - csak azok vehetnek részt rajta, akiknek nincs meg a két zh. bıl a 35 pontja. 14. hét: Érdemjegy megállapítás. 5. Kötelezı irodalom: Bider Zs Lászlóné Pozsgai Anna Tóth József: Gépszerkezettan II.

4 Universitas-Gyır Nonprofit Kft., 2008 ISBN Balogh T - Bider Zs Háromi F Lászlóné P A Szalai P: Gépszerkezettan II-III Segédlet Universitas-Gyır Nonprofit Kft., 2009 ISBN Dr. Szendrı Péter: Gépelemek MGK /07 ISBN Ajánlott irodalom: Tochterman Bodenstein: Gépelemek I. MK Budapest Dr Zsáry Árpád: Gépelemek I. MK Budapest Simon Béláné - Szabó Miklós: Gépészeti tervezési segédlet SZIGMA K. Szombathely. 7. A beadandó rajzokon az alábbi egységesített rajzszám használata kötelezı: (G gyakorlat) /házi feladat, rajzszám ge122 H02 01 lapszám 8. Félévközi hallgatói munka: Követelmény: Hiányzások, pótlások: szak, év, szemeszter Az elıadásokon és tantermi gyakorlati foglalkozásokon kötelezı részt venni. A gyakorlati foglalkozásokról 3 alkalommal igazolatlan távolmaradás esetén a félévi aláírást megtagadjuk, a félév eredménytelenül zárul. Több hetes igazolt távollét esetén, szorgalmi idıszakon belül, (hátrányszerzés nélkül) a pótlásokról a gyakorlatvezetı rendelkezik. (Az igazolásokat csak a hiányzást követı héten fogadjuk el!) A szorgalmi idıszakban végzett munkával összesen 90 pontot lehet szerezni, ami az alábbi módon oszlik meg: I.) Házi feladatok: 1.) Otthon elkészítendı, de a gyakorlatokon konzultálható feladat A házi feladatra pont nem jár, az csak elfogadható vagy nem elfogadható minısítést kap. A nem elfogadható feladatot a gyakorlatvezetıvel megállapodva kell javítani. A javítás vagy újrarajzolással, vagy a hibásnak ítélt rész kijavításával hajtható végre. A feladatot kizárólag csak kézzel, ceruzával rajzolt állapotban fogadjuk el!

5 Kiadása: 5. okt. hét Beadása: 8. okt. hét Témája: Paralelogramma autóemelı összeállítási rajza és a mozgatóorsó mőhelyrajza gyakorlatokon számolt saját adatok alapján. 2.) Otthon elkészítendı, de a gyakorlatokon konzultálható feladat (20 pont) Kiadása: 9. okt. hét Beadása: 11. okt. hét Témája: Csapágybeépítés rajzolása. A feladat kiadása szóban történjen! A házi feladat késedelmes beadása esetén a TVK szerint járunk el, továbbá hetenként 10% pontlevonással élünk, feladatonként max. 30%-ig. A feladatból minimum 10 pontot el kell érni, ennek nem teljesítése esetén, a félévi aláírást megtagadjuk, a félév eredménytelenül zárul. A házi feladatokat a szorgalmi idıszakban be kell adni. A pontértékelésben nem részesülı 1. házi feladatot is legkésıbb a szorgalmi idıszak végéig kell elfogadható szintőre teljesíteni. A feladat nem teljesítése esetén a félévi aláírást megtagadjuk, a félév eredménytelenül zárul. A feladat beadásakor a gyakorlatvezetı kérdéseket tehet fel a feladattal kapcsolatban. Ha a kérdésre nem kap kielégítı választ, úgy a feladat megismételtethetı. II.) Zárthelyi dolgozatok: 2 db zárthelyi dolgozat, melyek a 7. és a 12. oktatási héten kerülnek megírásra külön idıpontokban. A dolgozatokra egyenként 35 pontot lehet kapni. A 2 dolgozatból, így maximálisan 70 pont érhetı el, melybıl minimálisan 35 pontot teljesíteni kell. A minimálisan 35 pontot nem teljesítı hallgatók részére pótló Zh. (összesen 70 pont) megírására van lehetıség a 13. oktatási héten, külön idıpontban. Amennyiben a minimális 35 pontot ekkor sem sikerült teljesíteni, a félévi aláírást megtagadjuk, a félév eredménytelenül zárul. A nem teljesített zárthelyi dolgozatot 0 ponttal vesszük figyelembe. Értékelés módja: Azok a hallgatók, akik már egy ezt megelızı félévben aláírást szereztek ebbıl a tantárgyból tehát most a CV - s kurzusra jelentkeztek azoknak automatikusan elfogadjuk a félévét az akkor megszerzett ponttal együtt. Rájuk csak a vizsga követelmények vonatkoznak. A félév folyamán az órai munkák pótlása csak úgy lehetséges, hogy vagy a hallgató azon az adott héten másik gyakorlaton vesz részt és az ott végzett munkáját az ottani gyakorlatvezetıvel aláíratja. Vagy a saját gyakorlatvezetıjével állapodik meg az elmulasztott anyag pótlásának módjában. Jó félévközi munka esetén megajánlott jegy adható, ha a hallgató mindenegyes részfeladatot, illetve mindkét Zh. - t legalább 50%-os szinten teljesítette a kiírt határidıre és az összpontszáma eléri a minimum 72 pontot pont között jó, pont között jeles osztályzatot kaphat. Vizsgára csak az a hallgató bocsátható aki: - minden feladatot beadott a szorgalmi idıszakban (az 1. Hf. ot is elfogadható szintőre), - 2. Házi feladat (20 pt) ból legalább 10 pontot, - a 2 db. Zh. (70 pt) ból minimum 35 pontot teljesít. A vizsga két részbıl áll. Az elsı felében az elıre közétett minimum kérdések közül

6 8 feladatból 6 ot helyesen meg kell oldani, de úgy, hogy egy rajzfeladatnak mindenképpen jónak kell lennie. Csak az a hallgató mehet tovább a vizsga második felére, aki ezt teljesítette. A minimum kérdésekre pontot nem kapnak, így annak eredményes teljesítése sem számít bele a vizsga második felébe. A szorgalmi idıszakban a feladatokból és a zárthelyi dolgozatokból elért pontszámhoz hozzáadódik a vizsga zárthelyi pontszáma, amely maximálisan 110 pont. A vizsga zárthelyin 50%-os szintet teljesíteni kell, egyébként a vizsga eredménye elégtelen. A félév vizsga jegyének meghatározása az elérhetı maximális 200 pont % - os arányában a következı módon történik: (elégtelen) (elégséges) (közepes) (jó) (jeles) Az oktatáshoz szükséges és rendelkezésre álló tárgyi feltételek: tanszéki könyvtár. Tantárgy elıadó

TANTÁRGYPROGRAM. Dátum: 2014. szeptember

TANTÁRGYPROGRAM. Dátum: 2014. szeptember Széchenyi István Egyetem Kar: Műszaki Tudományi Intézet: Jedlik Ányos Tanszék: Mechatronika és Gépszerkezettan GÉPÉSZMÉRNÖK, MECHATRONIKAI MÉRNÖK ÉS MŰSZAKI SZAKOKTATÓ SZAK MINDEN SZAKIRÁNY A tantárgy

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Mőszaki Tudományi Kar Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék

Széchenyi István Egyetem Mőszaki Tudományi Kar Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Széchenyi István Egyetem Mőszaki Tudományi Kar Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék TANTÁRGYPROGRAM Gépészmérnök / mechatronikus mérnök / oktató gépész / közlekedés mérnök SZAK Minden SZAKIRÁNY A tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYPROGRAM. Dátum: 2015. június

TANTÁRGYPROGRAM. Dátum: 2015. június SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK 1 TANTÁRGYPROGRAM JÁRMŰMÉRNÖK SZAK MINDEN SZAKIRÁNY A tantárgy tantervi címe: GÉPELEMEK A tantárgy kód: NGB_ag017_1

Részletesebben

TANTÁRGYPROGRAM. Dátum: január

TANTÁRGYPROGRAM. Dátum: január SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK GÉPÉSZMÉRNÖK, MECHATRONIKAI MÉRNÖK ÉS MŰSZAKI SZAKOKTATÓ SZAK MINDEN SZAKIRÁNY A tantárgy

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék TANTÁRGYPROGRAM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék TANTÁRGYPROGRAM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék TANTÁRGYPROGRAM GÉPÉSZMÉRNÖKI BSC SZAK, JÁRMŰMÉRNÖKI BSC SZAK, MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I.

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I. TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I. Tárgykód: PMRESNE037B, PMRESNE037P Heti óraszám: 3/4/0, Kreditpont: 7 Szak(ok)/ típus: Tagozat: Követelmény: Meghirdetés féléve: Nyelve:

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK TANTÁRGYPROGRAM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK TANTÁRGYPROGRAM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK 1 TANTÁRGYPROGRAM GÉPÉSZMÉRNÖKI BSC SZAK, JÁRMŰMÉRNÖKI BSC SZAK, MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI

Részletesebben

FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK 2010/2011. tanév II. félév INFORMATIKA SZAK

FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK 2010/2011. tanév II. félév INFORMATIKA SZAK FÉLÉVI KÖVETELMÉNYEK INFORMATIKA SZAK Tantárgy Tagozat Heti óraszám Követelmény Ea. Lab. Gy. VILLAMOSSÁGTAN. Nappali 3 0 1 aláírás+vizsga Az aláírás megszerzésének feltételei: - A hiányzás nem haladhatja

Részletesebben

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BSC KÉPZÉSI SZINT 2018-2019. tanév I. (őszi) félév SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM AUDI Hungaria Járműmérnöki Kar Járműgyártási Tanszék Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. I. évfolyam Pénzügyi és számviteli felsőoktatási szakképzés Államháztartási szakirány

Részletesebben

Pénzügyi számvitel 1.

Pénzügyi számvitel 1. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi számvitel 1. Pénzügyi és számviteli felsőoktatási szakképzés Államháztartási szakirány Nonprofit szakirány Pénzintézeti szakirány Vállalkozási szakirány Nappali tagozat 2015/2016.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon. 2016/2017 I. félév

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon. 2016/2017 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. I. évfolyam Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szakon ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai 2016/2017 I.

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: MECHANIKA II. (Szilárdságtan) Tárgykód: PMKSTNE143 Heti óraszám 1 : 2 ea, 4/2 gy, 0 lab Kreditpont: 7 / 5 Szak(ok)/ típus 2 : Építőmérnök BSc., Gépészmérnök

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. című tárgy tanulmányozásához

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. című tárgy tanulmányozásához SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai című tárgy tanulmányozásához Felsőoktatási szakképzés Pénzügy és számvitel; Emberi erőforrás; Gazdálkodási és menedzsment szakon Nappali

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Államháztartási szakügyintéző szakképesítés. 2012/2013 I. félév

ÚTMUTATÓ. I. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Államháztartási szakügyintéző szakképesítés. 2012/2013 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. I. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Államháztartási szakügyintéző szakképesítés ÚTMUTATÓ Számvitel

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: ACÉLSZERKEZETEK Tárgykód: PMKSTNE050 Heti óraszám 1 : 2 ea, 2 / 1 gy, 0 lab Kreditpont: 4 / 4 / 3 / 2 Szak(ok)/ típus 2 : Építőmérnök BSc / Gépészmérnök BSc.,

Részletesebben

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató

Statisztika 1. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Nappali tagozat Statisztika 1. Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/6 Tantárgy megnevezése: Statisztika 1. Tantárgy kódja: STAT1KAMEMM Tanterv szerinti óraszám: 2+2

Részletesebben

Szent István Egyetem. Mechanikai és Géptani Intézet TANTÁRGYI ISMERTETÕ. Az oktatási hetekre történõ részletezés a mellékelt tematika szerint.

Szent István Egyetem. Mechanikai és Géptani Intézet TANTÁRGYI ISMERTETÕ. Az oktatási hetekre történõ részletezés a mellékelt tematika szerint. Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Mechanikai és Géptani Intézet 2009. február TANTÁRGYI ISMERTETÕ A tantárgy címe és kódja (magyarul, angolul): Gépelemek II. / Machine Elements II. SGMGSX16XXN/ SGMGSX16XXL

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 III. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak, Számvitel szakirány TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ a Számviteli sajátosságok tantárgy tanulmányozásához

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2013/2014.tanév I. félév 1 A tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel 2. Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel 2 Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán

Részletesebben

Gépipari Technológiai Intézet

Gépipari Technológiai Intézet Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépipari Technológiai Intézet FOGLALKOZTATÁSI TERV ÉS TANTÁRGYI ISMERTETŐ Egyszerűsített értékelésű tantárgyakhoz Tartalom 1. Általános adatok...1 1.1. A tantárgy

Részletesebben

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BSC KÉPZÉSI SZINT 2017-2018. tavaszi II. félév SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM AUDI Hungaria Járműmérnöki Kar Járműgyártási Tanszék Gépészmérnöki szak Járműgyártási (Automobil

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:. Tárgykód: PMRESNE037D Heti óraszám1[1]: (3/2/0) Kreditpont: (BA 5) Szak(ok)/ típus2[2]: Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés féléve5[5]: Nyelve: Előzetes

Részletesebben

Géprajz (GEGET284L) kommunikációs dosszié GÉPRAJZ (GEGET284L) ANYAGMÉRNÖK BACHELOR LEVELEZŐ KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Géprajz (GEGET284L) kommunikációs dosszié GÉPRAJZ (GEGET284L) ANYAGMÉRNÖK BACHELOR LEVELEZŐ KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ GÉPRAJZ (GEGET284L) ANYAGMÉRNÖK BACHELOR LEVELEZŐ KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR GÉPELEMEK TANSZÉKE Miskolc, 2008 Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR - FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR - FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR - FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. II. évfolyam Felsőfokú szakképzés Üzleti szakügyintéző szakképesítés Számviteli szakügyintéző

Részletesebben

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények

BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BEVEZETŐ Tantárgyi követelmények BSC KÉPZÉSI SZINT 2016-2017. tanév I. (őszi) félév SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM AUDI Hungaria Járműmérnöki Kar Járműgyártási Tanszék Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai

Részletesebben

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer

Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Részletes tantárgyprogram és követelményrendszer Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet Tárgy neve és kódja: Távközlési informatika II. KHWTI3TBNE Kreditérték: 5 Nappali

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:. Tárgykód: PMRESNE039D Heti óraszám1[1]: 3/2/O Kreditpont: 5 Szak(ok)/ típus2[2]: Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés féléve5[5]: Nyelve: Előzetes követelmény(ek):

Részletesebben

TÁRGYLEÍRÁS 1. ALAPADATOK

TÁRGYLEÍRÁS 1. ALAPADATOK TÁRGYLEÍRÁS 1. ALAPADATOK 1.1. Tantárgy neve A STATIKA ÉS DINAMIKA ALAPJAI 1.2. Azonosító (tantárgykód) BMEEOTMAT41 1.3. A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4. Óraszámok gyakorlat: 5 óra/hét 1.5.

Részletesebben

Stratégiai és Üzleti Tervezés

Stratégiai és Üzleti Tervezés Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT Stratégiai és Üzleti Tervezés c. tárgy tanulmányozásához 2014/2015.tanév II. félév 1 A

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:. Tárgykód: Heti óraszám1[1]: 3/2/O Kreditpont: 5 Szak(ok)/ típus2[2]: Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés féléve5[5]: Nyelve: Előzetes követelmény(ek):

Részletesebben

PPKE ITK, 2014/2015 tanév. I. félév. Tantárgyi adatok és követelmények

PPKE ITK, 2014/2015 tanév. I. félév. Tantárgyi adatok és követelmények PPKE ITK, 2014/2015 tanév I. félév Tantárgyi adatok és követelmények Tantárgy neve: Óraszám: Lineáris algebra 2 óra előadás, kedd, 8-10, Simonyi terem 2 óra gyakorlat Honlap: digitus.itk.ppke.hu/~b_novak

Részletesebben

1. Gépelemek minimum rajzjegyzék

1. Gépelemek minimum rajzjegyzék 1. Gépelemek minimum rajzjegyzék MECHATRONIKAI MÉRNÖK BSC SZAK, LOGISZTIKAI MÉRNÖK BSC SZAK Rajzi beugró ábrák választéka (Kovács Gáborné Mezei Gizella, Rácz Péter, Szalai Péter, Törőcsik Dávid elektronikus

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Pénzügyi szakügyintéző elágazás. 2012/2013 I. félév

ÚTMUTATÓ. II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Pénzügyi szakügyintéző elágazás. 2012/2013 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Pénzügyi szakügyintéző elágazás ÚTMUTATÓ

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 201/2014. tanév 1. félévében Oktatott tantárgyak: kredit SMKNZ201AN Takarmánynövény termesztés 2+ óra 5 BSc Állattenyésztő Mérnöki Szak II. SMKNZ202XN Növénytermesztéstani

Részletesebben

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Tantárgy megnevezése Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozások pénzügyi alapjai

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Vállalkozások pénzügyi alapjai PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Vállalkozások pénzügyi alapjai Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakképzés Minden szakügyintéző szakirány számára 2011/2012.

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:. Tárgykód: PMRESNE039P- Heti óraszám1[1]: 3/4/O Kreditpont: 7 Szak(ok)/ típus2[2]: Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés féléve5[5]: Nyelve: Előzetes

Részletesebben

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához

MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 469-6798 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT MÉRLEG- ÉS EREDMÉNYELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Gazdálkodási és menedzsment szak Statisztikus

Részletesebben

SAJTOLÓ HEGESZTÉS 1: 0-49% ; 2: 50-59% ; 3: 60-69% ; 4: 70-79% ; 5: %

SAJTOLÓ HEGESZTÉS 1: 0-49% ; 2: 50-59% ; 3: 60-69% ; 4: 70-79% ; 5: % Gépészmérnöki alapszak (BSc), nappali tagozat című tantárgy követelményei (a tanszéki egységes követelményekre alapozva) A tantárgy órakimérete: 2 ea + 1 gy, a k, 3 kredit A félév elismerésének (aláírás,

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Számviteli szakügyintéző elágazás. 2011/2012 II. félév

ÚTMUTATÓ. II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Számviteli szakügyintéző elágazás. 2011/2012 II. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Számviteli szakügyintéző elágazás ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Adatbázis rendszerek Info MÁTRIX

Adatbázis rendszerek Info MÁTRIX Adatbázis rendszerek 2. 0. Info MÁTRIX 28/1 B IT v: 2019.02.01 MAN Info Mátrix 28/2 Szándék nyilatkozat Nem akarom megtölteni a koponyákat fölösleges adatokkal, célom az ott ébredező gondolatok helyes

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Komplex elemzés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Komplex elemzés Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2015/2016. tanév II. félév A tantárgy rövid bemutatása: A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán meghatározó

Részletesebben

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz

TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 06-1-383-8480 Cím: Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2013. szeptember 1

Részletesebben

A TAkTÁodv lhtatápákah CÉigA okíaíásának célja A íaníáröónak náncs Élőíanulmánóá félíéíéléi dé a féldolöozásáí méökönnóííá méöalaéozzák

A TAkTÁodv lhtatápákah CÉigA okíaíásának célja A íaníáröónak náncs Élőíanulmánóá félíéíéléi dé a féldolöozásáí méökönnóííá méöalaéozzák TANSZÉKI TÁJÉKOZTATÓ az ÜZLETI TERVEZÉS tantárgyhoz Nappali tagozat Pénzügy és számvitel szak Budapest, 2014. szeptember 2 A TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK CÉLJA Az üzleti tervezés című tantárgy oktatásának célja,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Könyvvezetési ismeretek tantárgy tanulmányozásához. Nappali tagozat Gazdálkodás-menedzsment szak. 2014/2015. év II.

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Könyvvezetési ismeretek tantárgy tanulmányozásához. Nappali tagozat Gazdálkodás-menedzsment szak. 2014/2015. év II. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK : 469-66-98 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Könyvvezetési ismeretek tantárgy tanulmányozásához Nappali tagozat Gazdálkodás-menedzsment szak 2014/2015. év II. félév

Részletesebben

Tantárgyi program 2010/2011. II. félév

Tantárgyi program 2010/2011. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgy megnevezése Tantárgyi program 2010/2011. II. félév Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

tantárgy megnevezése: Jogi és közigazgatási ismeretek tantárgyfelelős:

tantárgy megnevezése: Jogi és közigazgatási ismeretek tantárgyfelelős: kód: MFJOG31X02 óraszám: nyelve: köv: k kredit: tantárgy megnevezése: Jogi és közigazgatási ismeretek tantárgyfelelős: kurzusok oktatói: tantárgy típusa: GH/É tanszék: MVT előkövetelmény(ek) kódja: - 2/0

Részletesebben

FELADAT KIÍRÁS ÉS PONTOZÓ LAP

FELADAT KIÍRÁS ÉS PONTOZÓ LAP Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék SZERKEZETÉPÍTÉS II. 20/2016 II. félév FELADAT KIÍRÁS ÉS PONTOZÓ LAP A tantárgy részletes programja a tanszéki/tantárgyi honlapról letölthető.

Részletesebben

FELADAT KIÍRÁS ÉS PONTOZÓ LAP

FELADAT KIÍRÁS ÉS PONTOZÓ LAP Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK IV. 2015/2016 I. félév FELADAT KIÍRÁS ÉS PONTOZÓ LAP A tantárgyi részletes program a tanszéki/tantárgyi honlapról letölthető.

Részletesebben

KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához

KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 469-6683 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZAT KOMPLEX ELEMZÉS c. tárgy tanulmányozásához PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL szak hallgatói részére 2014/2015.tanév

Részletesebben

N Ö V É N Y É L E T T A N tantárgy programja az 2015/2016. tanév II. félévére nappali és levelező tagozatos hallgatók részére

N Ö V É N Y É L E T T A N tantárgy programja az 2015/2016. tanév II. félévére nappali és levelező tagozatos hallgatók részére N Ö V É N Y É L E T T A N tantárgy programja az 2015/2016. tanév II. félévére nappali és levelező tagozatos hallgatók részére NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM (NEPTUN tantárgykódok: MANABNN2723, MKNABNN2825,

Részletesebben

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti tervezés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév I.

SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti tervezés. Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév I. SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti tervezés Pénzügy és számvitel alapszak Nappali tagozat 2016/2017. tanév I. félév A TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK CÉLJA Az üzleti tervezés című tantárgy oktatásának

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév II. félév 1. TANTÁRGY CÍME: ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK 2. TANTÁRGY KÓDJA, ÓRASZÁMA: NMGAG013 ELMÉLET

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Tárgykód: TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Heti óraszám1[1]: 3/0/0 Kreditpont: 7 Szak(ok)/ típus2[2]: Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés féléve5[5]: Nyelve: Elõzetes követelmény(ek):

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Teljesítmény és erőforrás elemzés TEEL1K0MPZC BsC III. évfolyam Pénzügy és számvitel szak Számviteli szakirány TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás elemzés 2016/2017 I. félév A tantárgy oktatásának célja A Budapesti Gazdasági Egyetem

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve ACÉLSZERKEZETEK 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOHSAT42 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám előadás

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS ÉS -ÉRTÉKBECSLÉS 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOAFAT44 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok

Részletesebben

N Ö V É N Y É L E T T A N tantárgy programja az 2014/2015. tanév II. félévére nappali és levelező tagozatos hallgatók részére

N Ö V É N Y É L E T T A N tantárgy programja az 2014/2015. tanév II. félévére nappali és levelező tagozatos hallgatók részére N Ö V É N Y É L E T T A N tantárgy programja az 2014/2015. tanév II. félévére nappali és levelező tagozatos hallgatók részére NAPPALI TAGOZAT I. ÉVFOLYAM (NEPTUN tantárgykódok: MANABNN2723, MKNABNN2825,

Részletesebben

HALLGATÓI TÁJÉKOZTATÓ 2015/16/2. Gépelemek II.

HALLGATÓI TÁJÉKOZTATÓ 2015/16/2. Gépelemek II. BME Gépészmérnöki Kar Mechatronikai mérnöki alapszak Kötelező tantárgy HALLGATÓI TÁJÉKOZTATÓ 2015/16/2 Gépelemek II. 1. Tantárgy kódja Szemeszter Követelmény Kredit Nyelv Tárgyfélév BMEGEGEAMG2 1 3+1+0/f

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezetek I. Tárgykód:

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezetek I. Tárgykód: TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezetek I Tárgykód: PMESNB131Ep, PMTESNB037C, Heti óraszám1[1]: Kreditpont: 1/2/O 3pont Szak(ok)/ típus2[2]: Építőmérnök BSC szak, Tagozat3[3]:

Részletesebben

ALKALMAZOTT ÁRAMLÁSTAN MFKGT600654

ALKALMAZOTT ÁRAMLÁSTAN MFKGT600654 ALKALMAZOTT ÁRAMLÁSTAN MFKGT600654 Műszaki földtudományi alapszak Olaj- és gáz specializáció nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ

Részletesebben

Dr. Csendes Ferenc PhD tantárgyprogramjai

Dr. Csendes Ferenc PhD tantárgyprogramjai PhD tantárgyprogramjai Széchenyi István Egyetem Idegen Nyelvi Oktatási Központ TANTÁRGYPROGRAM A tantárgy tantervi címe: SZAK SZAKIRÁNY Az oktatásért felelős tanszék: TAGOZAT Műszaki Idegen Nyelv A tantárgy

Részletesebben

Játékelmélet és stratégiai gondolkodás

Játékelmélet és stratégiai gondolkodás Nyomtatás Játékelmélet és stratégiai gondolkodás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Szociológia és Kommunikáció Tanszék TANTÁRGYI ADATLAP 0 I. Tantárgyleírás

Részletesebben

NÖVÉNYSZERVEZETTAN TANTÁRGY KÖVETELMÉNYRENDSZERE

NÖVÉNYSZERVEZETTAN TANTÁRGY KÖVETELMÉNYRENDSZERE NÖVÉNYSZERVEZETTAN TANTÁRGY KÖVETELMÉNYRENDSZERE A KERTÉSZMÉRNÖKI BSC ALAPSZAK I. ÉVFOLYAMA ÉS A TANTÁRGYAT GÖRGETŐ HALLGATÓI SZÁMÁRA I. félév 2018/2019. tanév I. A tárgy keretében a hallgatók tananyagát

Részletesebben

Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar. Melléklet

Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar. Melléklet Tanulmányi és Vizsgaszabályzat Társadalomtudományi Kar Melléklet I. a nemzetközi kapcsolatok szakos közgazdász, politológus-közgazdász, szociológusközgazdász, szociálpolitikus-közgazdász, nemzetközi tanulmányok,

Részletesebben

Tantárgyi program. Kontaktórák száma: Elmélet: 1 Gyakorlat: 1 Összesen 2

Tantárgyi program. Kontaktórák száma: Elmélet: 1 Gyakorlat: 1 Összesen 2 Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Fıiskolai Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Prezentációs

Részletesebben

II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Pénzügyi szakügyintéző elágazás TANTÁRGYI TEMATIKA. 2011/2012 II. félév

II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Pénzügyi szakügyintéző elágazás TANTÁRGYI TEMATIKA. 2011/2012 II. félév II. évfolyam Üzleti szakügyintéző szakképesítés Pénzügyi szakügyintéző elágazás TANTÁRGYI TEMATIKA Vezetői számvitel 2011/2012 II. félév BGF Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg H-8900 Zalaegerszeg, Gasparich

Részletesebben

Részletes program 2015/16. tanév 1. félévére

Részletes program 2015/16. tanév 1. félévére A tantárgy/kurzus címe MŰEMLÉKVÉDELEM A kurzus típusa Előadás A tantárgy/kurzus száma SGYMTET281xxx2/0/f/2 Óraszám/hét 2/2 óra Félév 1. Kreditek száma: 2 Előadó tanár: dr.tech.szabó László DLA, ny.főiskolai

Részletesebben

Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Gépészmérnöki BSc alapszak Kötelezı tantárgy TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények 2014/2015/1 Környezetvédelmi irányítási

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) ASSZÍRIOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A SZAKRÓL: A mesterképzési szak megnevezése:

TANEGYSÉGLISTA (MA) ASSZÍRIOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A SZAKOT GONDOZÓ INTÉZET: ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A SZAKRÓL: A mesterképzési szak megnevezése: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelezı tanegység kv = kötelezıen választható

Részletesebben

Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): 2. A tantárgyfelelıs neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): 2. A tantárgyfelelıs neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve (csoportja): KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN (AV_KMNA209-K3) 2. A tantárgyfelelıs neve, beosztása: Bauerné Dr. Gáthy Andrea, egyetemi adjunktus 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése:

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím:. Tárgykód: PMRESLE039B, PMESLB033 Heti óraszám1[1]: 3/4/O Kreditpont: 7 Szak(ok)/ típus2[2]: Építészmérnök Bsc szak, Tagozat3[3]: Követelmény4[4]: Meghirdetés

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

Bevezetés a számvitelbe

Bevezetés a számvitelbe SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Bevezetés a számvitelbe Pénzügy számvitel alapszak Gazdálkodás-menedzsment alapszak Távoktatás tagozat 2016/2017. tanév I. félév 1 Tantárgy megnevezése Bevezetés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

Gép- és szerkezeti elemek II.

Gép- és szerkezeti elemek II. BME Gépészmérnöki Kar Ipari termék- és formatervező mérnöki alapszak Kötelező tantárgy HALLGATÓI TÁJÉKOZTATÓ 2015/16/2 Gép- és szerkezeti elemek II. 1. Tantárgy kódja Szemeszter Követelmény Kredit Nyelv

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MECHANIKA. Anyagmérnök BSc Szak Évfolyamszintű tárgy. Miskolci Egyetem. Gépészmérnöki és Informatikai Kar

KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MECHANIKA. Anyagmérnök BSc Szak Évfolyamszintű tárgy. Miskolci Egyetem. Gépészmérnöki és Informatikai Kar KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MECHANIKA Anyagmérnök BSc Szak Évfolyamszintű tárgy Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Műszaki Mechanikai Intézet 1. Tantárgyleírás Tantárgy neve: Mechanika Tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I.

TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I. TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: Épületszerkezettan I. Tárgykód: PMRESNE037B, Heti óraszám: 3/4/0, Kreditpont: 7 Szak(ok)/ típus: Tagozat: Követelmény: Meghirdetés féléve: Nyelve: Előzetes

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve ÖKOLÓGIA 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOVKMI52 1.3 A tantárgy jellege Kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám előadás (elmélet)

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETE SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK. MESTER PÉNZÜGY és SZÁMVITEL (VEZETŐI SZÁMVITEL) SZAK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETE SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK. MESTER PÉNZÜGY és SZÁMVITEL (VEZETŐI SZÁMVITEL) SZAK PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETE SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK MESTER PÉNZÜGY és SZÁMVITEL (VEZETŐI SZÁMVITEL) SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgyi

Részletesebben

II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. 2012/2013 I. félév

II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. 2012/2013 I. félév II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai 2012/2013 I. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Számvitel alapjai Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó modul része Kontaktórák

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév I. félév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév I. félév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYRENDSZER Élelmiszermérnök szak III. évf. 2010/2011. tanév I. félév 1. TANTÁRGY CÍME: ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK 3. TANTÁRGY KÓDJA: NEMAT205/1 ELMÉLET 3+0 NEMAT206/1-2 GYAKORLAT 0+2

Részletesebben

BIOMASSZA TÜZELÉS. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA ÉS SZILIKÁTTECHNOLÓGIASZAKIRÁNY KÖZELEZŐ TANTÁRGYA (nappali munkarendben)

BIOMASSZA TÜZELÉS. ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA ÉS SZILIKÁTTECHNOLÓGIASZAKIRÁNY KÖZELEZŐ TANTÁRGYA (nappali munkarendben) BIOMASSZA TÜZELÉS ANYAGMÉRNÖK ALAPKÉPZÉS HŐENERGIA ÉS SZILIKÁTTECHNOLÓGIASZAKIRÁNY KÖZELEZŐ TANTÁRGYA (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve KÖZIGAZGATÁSTAN, INGATLAN NYILVÁNTARTÁS 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOUVAT44 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok

Részletesebben

TANTÁRGYFELELŐS INTÉZET: Építőmérnöki Intézet. OKTATÓ, ELŐADÓ címe: fogadóórája a szorgalmi időszakban:

TANTÁRGYFELELŐS INTÉZET: Építőmérnöki Intézet. OKTATÓ, ELŐADÓ  címe: fogadóórája a szorgalmi időszakban: Mechanika 1 Mechanika I. (Statika) Mechanika I. (Statika) Neptun kódja: SGYMMET2001XA Neptun kódja: SGYMMET201XXX Tantárgy neve angolul: Mechanics 1 Építészmérnöki szak, Építőmérnöki szak Nappali tagozat

Részletesebben

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató Gazdálkodási és menedzsment alapszak Nappali tagozat Döntési módszerek Tantárgyi útmutató 2018/19. tanév II. félév 1 Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa: Döntési módszerek. D Kontaktórák száma/hét:

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY Élelmiszeripari gépészmérnök szak, gépész szakirány, III. évf. I. félév. 2004/2005. tanév

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY Élelmiszeripari gépészmérnök szak, gépész szakirány, III. évf. I. félév. 2004/2005. tanév TANTÁRGYI KÖVETELMÉNY Élelmiszeripari gépészmérnök szak, gépész szakirány, III. évf. I. félév 2004/2005. tanév 1. TANTÁRGY CÍME: ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN A TANTÁRGY KÓDJA: NEGT A113 KREDIT 4. 2+0 ELŐADÁS

Részletesebben

tantárgy adatlap és tantárgykövetelmények

tantárgy adatlap és tantárgykövetelmények tantárgy adatlap és tantárgykövetelmények cím speciális rajz 1. tárgykód heti óraszám1 PM-SESNE001D / PM-SESLE001D 0 ea / 2 gyak kreditpont 2 szak(ok)/típus2 tagozat2 követelmény3 meghirdetés féléve4 nyelve

Részletesebben

Előzetes követelmény(ek): Feltételezett tudásanyag, előképzettségi szint: Épületszerkezettan és építéstechnológia ismerete. Oktató tanszék(ek) 6 :

Előzetes követelmény(ek): Feltételezett tudásanyag, előképzettségi szint: Épületszerkezettan és építéstechnológia ismerete. Oktató tanszék(ek) 6 : TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Cím: SZERVEZÉS I. Tárgykód: PMKEKNE038 Heti óraszám 1 : 1 ea / 2 gyak Kreditpont: 3 Szak(ok)/ típus 2 : környezetmérnök bsc Tagozat 3 : nappali Követelmény 4 :

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve Építőmérnöki CAD 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOFTAT41 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám laboratóriumi

Részletesebben

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek

Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek Tanmenet és tantárgyi követelmények a Közigazgatási jogérvényesítési és jogvédelmi ismeretek tantárgyhoz 2016/2017. tanév I. (őszi) félév Közigazgatás-szervező alapképzési szak 2014. NAPPALI és LEVELEZŐ

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve ADATBÁZIS RENDSZEREK 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOFTMI51 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus gyakorlat

Részletesebben

1. gyakorlat. Követelmények, tematika Bevezető

1. gyakorlat. Követelmények, tematika Bevezető Számítógép hálózatok 1. gyakorlat Követelmények, tematika Bevezető Bemutatkozás Jánki Zoltán Richárd Weblap: www.inf.u-szeged.hu/~jankiz E-mail cím: jankiz@inf.u-szeged.hu Fogadóóra: Dugonics tér 13.,

Részletesebben

Digitális technika VIMIAA02

Digitális technika VIMIAA02 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Digitális technika VIMIAA02 HIRDETMÉNY 14. hét Kérjük a korábbi 11-12-13

Részletesebben

Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató

Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Pénzügy mesterszak Nappali tagozat Pénzügyi kimutatások elemzése Tantárgyi útmutató 2012/2013 II. félév 1 Tantárgy

Részletesebben