UTOLSÓ FIRSSÍTÉS: szeptember 8. TANTÁRGYI ADATLAP NAPPALI TAGOZAT 2017/2018. TANÉV I. FÉLÉV

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "UTOLSÓ FIRSSÍTÉS: szeptember 8. TANTÁRGYI ADATLAP NAPPALI TAGOZAT 2017/2018. TANÉV I. FÉLÉV"

Átírás

1 UTOLSÓ FIRSSÍTÉS: szeptember 8. SZOCIOLÓGIA ALAPSZAK TANTÁRGYI ADATLAP NAPPALI TAGOZAT 2017/2018. TANÉV I. FÉLÉV

2 I. ÉVFOLYAM Tantárgy neve: Bevezetés a szociológiába Tárgyfelelős (név, beosztás): Dr. Szabó-Tóth Kinga Tantárgy Neptun kódja: BTSCN1101 Tantárgyfelelős intézet: ATI Javasolt félév: 1 Előfeltétel: - Számonkérés módja (a/gy/k/b): k Kreditpont: 4 (3 4 mondatban összefoglalva) A szociológia fogalmi megközelítését, a szociológiai szemléletmód sajátosságait és a legfontosabb társadalmi jelenségek, folyamatok szociológiai elemzését ismerteti meg a tárgy a hallgatókkal. Betekintést nyújt a társadalmi egyenlőtlenségek és társadalmi változások különböző szociológiai irányzatok szerint történő vizsgálatába. 1. A szociológia mint tudomány. 2. A szociológiai szemléletmód; 3. A szociológia története; 4. Kultúra, értékek, normák és szocializáció; 5. A szociológia módszertana; 6. A társadalom szerkezete és a társadalmi mobilitás; 7. Egyenlőtlenségek és szegénység; 8. Népesség, népesedés; 9. A deviáns viselkedésformák szociológiája; 10. A család fogalma és a családszociológia; 11. Az oktatási és gazdasági rendszer; 12. A politikai rendszer. (prezentáció, zárhelyi dolgozat, beadvány stb.) - (félévközi teljesítmény aránya a beszámításnál, ponthatárok) Szóbeli vizsga a félév végén, kiadott tételsor alapján! (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába. Budapest, Osiris, 2000 Cseh-Szombathy László Ferge Zsuzsa: A szociológiai felvétel módszerei. Budapest, Közgazdasági és Jogi, 1971 Giddens, Anthony: Sociology. 6 th Edition. Tóth Kinga: Bevezetés a szociológiába. Jegyzet (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Babbie, Earl: The Basics of Social Research. 5 th edition, Wadsworthg, Fekete Sándor: Társadalom és deviancia. Comenius Kiadó Budapest, Szerk. Wessely Anna: A kultúra szociológiája. Osiris Kiadó Budapest, 1998.

3 Szociológiatörténet I. Tárgyfelelős (név, beosztás): Dr. Szepessy Péter, egyetemi adjunktus Tantárgy Neptun kódja: BTSCN1102 Javasolt félév: 1 Előfeltétel: - Számonkérés módja (a/gy/k/b): kollokvium Kreditpont: 4 A kurzus célja, bevezetni a diákokat az eszmetörténeti alapismeretekbe, továbbá a szociológia fogalmi apparátusának elsajátításához nyújt segítséget, a kategóriák szociogenézisének bemutatásával. Az ipari és politikai forradalom hatása a társadalomra. A társadalomtudományi gondolkodás sajátosságai a szociológia megjelenése előtt. A társadalmi modernizáció és a szociológia. A szociológia elméleti előzményei; a felvilágosodás, a szerződéselméletek és mindezek kritikái. A pozitivizmus tudományfelfogása és társadalom-felfogása. A felvilágosodás utóélete és az ipari társadalom utópiái. Liberalizmus, konzervativizmus, szocializmus. A liberalizmus szociológiai relevanciája. A szabadság problémája a társadalomtudományban. Liberalizmus és demokrácia, egyén és társadalom viszonya. A konzervatív liberális társadalomelmélet kezdetei. A marxizmus ismeret- és társadalomelmélete. A termelésből és elosztásból fakadó konfliktusok; az elidegenedés, a kizsákmányolás stb. A tulajdonformák elmélete, a tudomány társadalmi szerepe. A tudományok és a társadalom fejlődésének eszméje, szabad verseny és kiválasztódás, a szociáldarwinizmus. 1. A szociológia előzményei I. 2. A szociológia előzményei II. Ókori és középkori államelméletek. 3. Szerződéselméletek. Hobbes, Rousseau. 4. Felvilágosodás, skót felvilágosodás. 5. Reakciók a felvilágosodás eszméjére, és a forradalmakra. 6. Konzervativizmus és liberalizmus szintézise. E. Burke, A. Tocqueville. 7. A pozitivizmus programja. A. Comte. 8. Brit társadalomelméletek. Liberalizmus és evolúcionizmus. Mill, Spencer. 9. Kritikai társadalomelmélet. Marx I. 10. Kritikai társadalomelmélet. Marx II. 11. ZH. Kritikai társadalomelmélet. Marx III. 12. A német szociológia szellemi előzményei és intézményesülése. 13. Ferdinánd Tönnies. 14. Formális szociológia. G. Simmel. Vizsgakérdések: 1. A szociológia előzményei, a skót felvilágosodás és a szerződéselméletek, 2. Hobbes, és J. J. Rousseau munkásságának szociológiai vetülete. 3. A pozitivizmus tudomány- és társadalom-felfogása. A. Comte. 4. A társadalmi formák marxi elmélete és a kapitalizmus kritikája. 5. A kapitalista társadalom szerkezete és a piaci viszonyok marxi elemzése. 6. A liberalizmus sajátosságai és J. S. Mill elmélete. 7. A. de Tocqueville liberális-konzervatív szintézise. 8. Az evolucionizmus az angolszász szociológiában. H. Spencer szociológiája. 9. E. Burke és a brit liberális konzervativizmus alapvető eszméi. 10. Közösség és társadalom. Tönnies elmélete. 11. Georg Simmel formális szociológiája.

4 Zárthelyi dolgozat 50% Swingewood, Alan: A Short History of Sociological Thought. Macmillan (első kiadás) ISBN Part I l. Felkai Gábor (szerk.): A szociológia kialakulása Új Mandátum, Bp l l. Némedi Dénes: Klasszikus Szociológia. Napvilág. II. rész. A klasszikus német szociológia l. Marvin Zetterbaum: Alexis de Tocqueville. In: Leo Strauss Joseph Cropsey (szerk.): A politikai filozófia története. Európa. Budapest, Joseph Cropsey: Karl Marx. In: Leo Strauss Joseph Cropsey (szerk.): A politikai filozófia története. Európa. Budapest, A. de Tocqueville: Az amerikai demokrácia, Európa, Második kötet 7-8. fejezet l. A régi rend és a forradalom, Atlantisz, , l. Richard Tuck: Hobbes. Atlantisz Politika és Hobbes mint társadalomtudós Ludassy Mária: Téveszméink eredete. Atlantisz Kényszer és szabadság (vagy Világosság sz.) (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Th. Hobbes: Leviatán, Helikon, Második rész. Az államról fejezet l. 21.fej l fej l. J. J. Rousseau: A társadalmi szerződésről. in: Értekezések és filozófiai levelek, Magyar Helikon, Első könyv. VI-IX. fej. Második könyv I.-VII. fejezet l. Harmadik könyv I.-VI. fejezet l. Harmadik könyv. XI-XVIII. fejezet l. Negyedik könyv. I. fejezet l. F. Hutcheson: észrevételek A méhek meséjéről. in: A skót felvilágosodás. Osiris l. D. Hume: Tanulmány az erkölcs alapelveiről in: A skót felvilágosodás. Osiris l. A. Smith: Az erkölcsi érzelmek elmélete 1. rész I. szakasz. in: Brit moralisták axviii. Században. Gondolat l. Ferguson: Esszé a polgári társadalom történetéről. in: A skót felvilágosodás. Osiris l. E. Burke: Töprengések a francia forradalomról. Atlantisz l. A. de Tocqueville: Az amerikai demokrácia, Európa, Második kötet 7-8. fejezet l. A régi rend és a forradalom, Atlantisz, , l. A. Comte: A pozitív filozófia, in: Huszár-Somlai (szerk.): A szociológia Története 1917-ig III l. vagy Huszár-Somlai (szek.): Szociológiai szöveggyűjtemény l. J. S. Mill: A szabadságról. Századvég fejezet l. H. Spencer: A szociológia elvei, in: Huszár- Somlai (szerk.): A szociológia története 1917-ig. III l., vagy Huszár-Somlai (szerk.): szociológiai Szöveggyűjtemény l. Marx: A politikai gazdaságtan bírálatának alapvonalai, MEM 46/I , , 46/II l. A német ideológia, MEM/ l. Gazdasági-filozófiai kéziratok 1844-ből. MEM , l. ( Az elidegenült munka. Magántulajdon és kommunizmus.)

5 Szociológiatörténet I. Tantárgy Neptun kódja: BTSCN1103 Tárgyfelelős: Dr. Szepessy Péter, egyetemi adjunktus Javasolt félév: 1 Előfeltétel: - Kreditpont: 4 Számonkérés módja (a/gy/k/b): gyakorlat Bevezetés a szociológiatörténetbe. Az ipari és politikai forradalom hatása a társadalomra. A társadalomtudományi gondolkodás sajátosságai a szociológia megjelenése előtt. A társadalmi modernizáció és a szociológia. A szociológia elméleti előzményei; a felvilágosodás, a szerződéselméletek és mindezek kritikái. A XIX. század eszmeáramlatai: liberalizmus, konzervativizmus, szocializmus. A liberalizmus szociológiai relevanciája. A szabadság problémája a társadalomtudományban. Liberalizmus és demokrácia, egyén és társadalom viszonya. A konzervatív-liberális társadalomelmélet kezdetei. A szociológia kezdetei: a pozitivizmus tudományfelfogása és társadalom-felfogása. A felvilágosodás utóélete és az ipari társadalom utópiái.(a. Comte). A kritikai társadalomelmélet kialakulása, Marxizmus és szociológia a XIX. században. A marxizmus ismeret- és társadalomelmélete: a termelésből és elosztásból fakadó konfliktusok; az elidegenedés, a kizsákmányolás stb. A tulajdonformák elmélete, a tudomány társadalmi szerepe. Az evolucionista szociológia, az organicizmus. A tudományok és a társadalom fejlődésének eszméje, szabad verseny és kiválasztódás, a szociáldarwinizmus (H. Spencer). A gyakorlatok témái, és a feldolgozandó irodalom. 1. A társadalomtudományos gondolkodás előzményei I. Platón: Az állam in. Platón összes művei, II. kötet, Európa, Második könyv l. Arisztotelész: Politika, Gondolat, Első és második könyv l. 2. A társadalomtudományos gondolkodás előzményei II. Machiavelli: A fejedelem. Kossuth Szerződéselméletek. Th. Hobbes: Leviatán, Helikon, Második rész. Az államról fejezet l. 21. fej l fej l. 4. Rousseau. J. J. Rousseau: A társadalmi szerződésről. in: Értekezések és filozófiai levelek, Magyar Helikon, Első könyv. VI-IX. fej. Második könyv I.-VII. fejezet l. Harmadik könyv I.-VI. fejezet l. Harmadik könyv. XI-XVIII. fejezet l. Negyedik könyv. I. fejezet l. 5. Skót felvilágosodás.

6 F. Hutcheson: észrevételek A méhek meséjéről. in: A skót felvilágosodás. Osiris l. A. Smith: Az erkölcsi érzelmek elmélete V. rész 2. fejezet. in: A skót felvilágosodás. Osiris l. Ferguson: Esszé a polgári társadalom történetéről. in: A skót felvilágosodás. Osiris l. 6. Reakciók a forradalmakra. Joseph de Maistre, Louis de Bonald, René Chateaubriand 7. Konzervativizmus és liberalizmus szintézise. E. Burke: Töprengések a francia forradalomról. Atlantisz l. A. de Tocqueville: Az amerikai demokrácia, Európa, Második kötet 7-8. fejezet l. A régi rend és a forradalom, Atlantisz, , l. 8. A pozitivizmus programja. A. Comte: A pozitív filozófia, in: Huszár-Somlai (szerk.): A szociológia Története 1917-ig III l. vagy Huszár-Somlai (szek.): Szocoilógiai szöveggyüjtemény l. 9. Brit társadalomelméletek. Liberalizmus és evolúcionizmus. J. S. Mill: A szabadságról. Századvég fejezet l. H. Spencer: A szociológia elvei, in: Huszár- Somlai (szerk.): A szociológia története 1917-ig. III l., vagy Huszár-Somlai (szerk.): szociológiai Szöveggyűjtemény l. 10. Kritikai társadalomelmélet. Marx I. A politikai gazdaságtan bírálatának alapvonalai, MEM 46/I , , 46/II l. 11. Kritikai társadalomelmélet. Marx II. A német ideológia, MEM/ l. 12. Kritikai társadalomelmélet. Marx III. Gazdasági-filozófiai kéziratok 1844-ből. MEM , l. ( Az elidegenült munka. Magántulajdon és kommunizmus.) 13. A német szociológia intézményesülése. F. Tönnies: Közösség és társadalom. Gondolat Első könyv. Első szakasz. A közösség elmélete fejezet l. Második szakasz. A társadalom elmélete fejezet l. 14. Formális szociológia. G. Simmel: A szociológia problémája, és A nagyváros és a szellemi élet. In: Georg Simmel: Válogatott társadalomelméleti tanulmányok Novissima l l. A gyakorlati órák látogatása kötelező! A félév során a hallgatók: o egy zárthelyi dolgozatot írnak,

7 o egy prezentációt tartanak, valamint o elkészítenek egy minimum 5 oldal terjedelmű házi dolgozatot. A félév végi osztályzat a zárthelyi a prezentáció és a házi dolgozat eredményére épül. Lásd a tematikában! 1. Felkai Gábor (szerk.): A szociológia kialakulása Új Mandátum, Bp l l. 2. Némedi Dénes: Klasszikus Szociológia. Napvilág. II. rész. A klasszikus német szociológa

8 Bevezetés a filozófiába Introduction to Philosophy Tárgyfelelős: dr. Gáspár Csaba László, egyetemi docens Tantárgy Neptun kódja: BTSCN1104 Javasolt félév: 1 Előfeltétel: - Számonkérés módja (a/gy/k/b): k Kreditpont: 3 A kurzus célja, hogy megismertessen a filozófia nagy témaköreivel a legjelentősebb gondolkodók segítségével. A hangsúly a gondolkodás tárgyain van, mivel azonban a gondolkodás a gondolkodók műveiben elevenedik meg tanulmányozható formában, a gondolkodói teljesítmények pedig szellemtörténeti kontextusba ágyazódnak, ezért a jelentősebb filozófusokat tárgyalva a szellemi környezetet is bemutatjuk. Ilyenformán a hallgató betekintést nyer a filozófiai gondolkodásba, és megismeri történeti alakulásának vázlatát. A kurzus Immanuel Kantnak a filozófiát világpolgári értelemben (weltbürgerlich, Logik A 25) meghatározó kérdései szerint tagozódik: 1. Mit tudhatok? Metafizika és ismeretelmélet (a valóság léte és megismerhetősége (forma/idea és anyag, tudat, idealizmus és materializmus; tapasztalás, szkepszis, verifikáció); 2. Mit kell tennem? Erkölcsfilozófia (a moralitás igazolhatósága, az etikai norma, szabad akarat és determinizmus, lelkiismeret, hedonizmus, etikai felfogások (eudaimonizmus, utilitarizmus, kötelesség- és céletika stb.) etika és jog); 3. Mit remélhetek? Vallásfilozófia (a homo religiosus, hit és tudás, vallás és értelmesség, újkori valláskritika); 4. Mi az ember? Filozófiai antropológia (test - lélek - szellem, szubsztancialitás/esszencia és egzisztencia/történelmiség, individualitás és társadalmiság). (prezentáció, zárhelyi dolgozat, beadvány stb.) - (félévközi teljesítmény aránya a beszámításnál, ponthatárok) kollokvium Tankönyv (bármelyik választható): ANZENBACHER, ARNO: Bevezetés a filozófiába. Herder, Bp., STEIGER KORNÉL: Filozófia. Középiskolai tankönyv. Holnap Kiadó, Bp., TURAY ALFRÉD - NYÍRI TAMÁS - BOLBERITZ PÁL: A filozófia. Lényege, alapproblémái és ágai. SZIT, Bp. TURGONYI ZOLTÁN: A filozófia alapjai és történetének vázlata. Egyházfórum Alapítvány, Bp., Szöveggyűjtemény: ANZENBACHER, ARNO: Bevezetés a filozófiába. Herder, Bp., STEIGER KORNÉL (SZERK.): Bevezetés a filozófiába. Szöveggyűjtemény. Holnap Kiadó, Bp., Filozófiai bevezetések: BOËTHIUS: A filozófia vigasztalása. (Ford. Hegyi György) [»Az ókori irodalom kiskönyvtára«] Európa, Bp., DESCARTES, RENÉ: Elmélkedés az első filozófiáról. (Ford. Boros Gábor) [»Mesteriskola«] Atlantisz, Bp., HUSSERL, EDMUND: A filozófia mint szigorú tudomány. (Ford. Baránszky Jób László) Kossuth Könyvkiadó, JASPERS, KARL: Bevezetés a filozófiába. (Ford. Szathmáry Lajos) [»Mérleg«] Európa Könyvkiadó, Bp., JASPERS, KARL: A filozófiai gondolkodás alapgyakorlatai. (Ford. Szerémy György) [A Kőrösi Csoma Sándor Buddhista Egyetem jegyzete] Farkas Lőrinc Imre Kiadó, 2000.

9 ZIMMER, ROBERT: A kapu újra nyílik. Kulcs a klasszikus filozófiai művek jobb megértéséhez. (Ford. Harmat Márta) Helikon Kiadó, ZIMMER, ROBERT: Filozófusbejáró. Kulcs a klasszikus filozófiai művek jobb megértéséhez (Ford. Deréky Géza) Helikon Kiadó, Filozófiatörténetek: STÖRIG, HANS JOACHIM: A filozófia világtörténete. (Ford. Zoltai Dénes, Frenyó Zoltán, Neumer Katalin, Tőkei Éva) Helikon Kiadó, NYÍRI TAMÁS: A filozófiai gondolkodás fejlődése. SZIT, Bp., 4 kiadás é.n. TARNAS, RICHARD: A nyugati gondolat stációi. (Ford. Lázár A. Péter). AduPrint, Budapest RUSSELL, BERTRAND: A nyugati filozófia története. (Ford. Kovács Mihály) Göncöl Kiadó, 1994.

10 Bevezetés a kulturális antropológiába Tantárgy Neptun kódja: BTSCN1105 Tantárgyelem: Tárgyfelelős (név, beosztás): Dr. habil. Kotics József, egyetemi docens Javasolt félév: 1 Előfeltétel: - Számonkérés módja (a/gy/k/b): K Kreditpont: 3 (3 4 mondatban összefoglalva) Az előadás a közös társadalomtudományi képzésben résztvevők, valamint a szabad bölcsészet szakra járók számára kíván alapozó ismereteket nyújtani. A bevezető kurzus célja, hogy betekintést nyújtson a kulturális antropológiáról vallott különböző felfogásokba, bemutassa annak részterületeit kezdve az egyéni életúttal a társadalom legfelsőbb szintű szerveződéséig bezárólag. Az átfogó témákat tárgyaló előadások azt szolgálják, hogy a hallgatók ismerkedjenek meg a kulturális antropológia alapfogalmaival, kérdésfelvetéseivel, problémalátásával, módszereivel. 1. Az antropológia fogalma, helye a tudományok rendszerében. Az antropológiai kutatás tárgya, a kutatás módszere. 2. Az antropológia és a társtudományok. 3. Az antropológia szakterületei. 4. A saját társadalom antropológiai kutatása. 5. Az antropológia Magyarországon. 6. Elméletek az antropológiai kutatásban. 7. Elméletek az antropológiai kutatásban. 8. Antropológia kultúrafogalmak. 9. Az etnográfiai terepmunka. 10. Az etnográfiai írás. 11. Gazdasági rendszerek 12. Politikai rendszerek. 13. Rokonsági rendszerek. 14. A természetfeletti (prezentáció, zárhelyi dolgozat, beadvány stb.) - (félévközi teljesítmény aránya a beszámításnál, ponthatárok) írásbeli vizsga (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Hollós Marida 1993 Bevezetés a kulturális antropológiába. Budapest: ELTE BTK Kulturális Antropológia Kunt Ernő 2003 Az antropológia keresése. Budapest: L Harmattan Leach, Edmund Szociálantropológia. Budapest: Osiris (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Service, E. R. Sahlins. M. D. Wolf, E. R Vadászok, törzsek, parasztok. Budapest: Kossuth, 15-59, Kozma Tamás 1977 A kultúra-fogalom értelmezései a polgári társadalomkutatásban. Népi kultúra népi

11 társadalom. 10: Lévi-Strauss, Claude 1979 Szomorú trópusok. Budapest: Európa, 49-62,

12 Bevezetés a politikatudományba Tárgyfelelős (név, beosztás): Dr. Fekete Sándor, egyetemi adjunktus Tantárgy Neptun kódja: BTSCN1106 Javasolt félév: 1 Előfeltétel: - Számonkérés módja (a/gy/k/b): K Kreditpont: 3 (3 4 mondatban összefoglalva) A tárgy célja, hogy az elsőéves hallgatók számára bevezetést nyújtson a politikatudomány alapfogalmaiba, problémaköreibe, kutatási területeibe, elméleteibe és módszereibe. A kurzus során a politikatudományt elhelyezzük a társ-diszciplínák közegében, csakúgy, mint a politikát annak tágabb társadalmi környezetében. Tárgyaljuk a meghatározó politológiai irányzatokat és iskolákat, a különböző politikai ideológiákat és politikai rendszereket, számba vesszük a politika folyamatait, szereplőit és intézményeit. 1. Bevezetés. A tantárgy követelményeinek ismertetése. 2. A politikatudomány természete, létalapja, kialakulása. 3. Alapfogalmak I.: a politika és a hatalom fogalmának értelmezése. 4. Alapfogalmak II.: állam és állampolgárság, szuverenitás, legitimitás. 5. Elméletek, irányzatok, iskolák a politikatudományban. 6. Megközelítések és vizsgálati területek a politikatudományban. 7. A politika környezete I.: törésvonalak és társadalmi tagoltság. 8. A politika környezete II.: politikai ideológiák (történeti és elméleti megközelítés). 9. A politika környezete III.: politikai ideológiák (típusok). 10. A politika környezete IV.: politikai kultúra. 11. A politika környezete V.: nemzetközi kapcsolatok. 12. A politika környezete VI.: politika és gazdaság. 13. A politikai rendszerek. 14. Politikai rendszerváltozás Magyarországon. A vizsgakérdések megegyeznek a tematika témaköreivel. (prezentáció, zárhelyi dolgozat, beadvány stb.) - (félévközi teljesítmény aránya a beszámításnál, ponthatárok) Aláírás és szóbeli kollokvium (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Gallai Sándor Török Gábor (szerk.): Politika és politikatudomány. Budapest, Aula Kiadó, 2003, (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Bihari Mihály Pokol Béla (2008): Politológia. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. Fisichella, Domenico (2001): A politikatudomány alapvonalai. Budapest, Osiris Kiadó. Gyurgyák János (2003): Mi a politika? Bevezetés a politika világába. Budapest, Osiris Kiadó.

13 Kutatásmódszertan Tantárgy Neptun kódja: BTSCN1107 Tárgyfelelős (név, beosztás): Dr. habil. Kotics József, egyetemi docens Javasolt félév: 1 Előfeltétel: - Számonkérés módja (a/gy/k/b): K Kreditpont: 3 (3 4 mondatban összefoglalva) A kurzus az empirikus társadalomkutatás alapvető kutatáselméleti és módszertani fogalmaival ismerteti meg a közös képzési szakasz során a szociológia, politológia és kulturális antropológia szakos hallgatókat. A tantárgy célja hogy megismertessen az empirikus kultúrakutatás alapvető technikáival és eljárásaival és olyan fogalmi háló ismeretével lássa el a hallgatókat, amelyre a szakterületi tanulmányok kutatás módszertani sajátosságai ráépíthetőek. 1. A tudomány fogalma. A tudományos kutatás természete. 2. A tudományos kutatás alapfogalmai. 3. A kutatás folyamata. 4. A kutatási terv készítése. 5. Operacionalizálás. Konceptualizálás. Mérés 6. Mintavételi eljárások az empirikus kultúrakutatásban. 7. Indexek, skálák, tipológiák 8. Adatgyűjtési módszerek: A megfigyelés típusai 9. Adatgyűjtési módszerek: A kérdőívek típusai. Kérdőívkészítés és kódolás. 10. Adatgyűjtési módszerek: Interjútechnikák 11. Adatgyűjtési módszerek: Kvalitatív terepkutatás 12. Adatgyűjtési módszerek: Kísérletek 13. Adatgyűjtési módszerek: Beavatkozás-mentes vizsgálatok 14. Adatgyűjtési módszerek: Értékelő kutatások (prezentáció, zárhelyi dolgozat, beadvány stb.) - (félévközi teljesítmény aránya a beszámításnál, ponthatárok) aláírás, kollokvium (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Babbie, Earl, 2003 A társadalomtudományi kutatás gyakorlata. Budapest, Balassi Cseh-Szombathy László és Ferge Zsuzsa (vál.), 1971 A szociológiai felvétel módszerei. Budapest: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Kolosi Tamás Rudas Tamás, 1988 Empirikus problémamegoldás a szociológiában. (Társadalomkutatási Módszertani Tanulmányok I.) OMIKK TÁRKI, Budapest. Seidman, Irving, Az interjú, mint kvalitatív kutatási módszer. Budapest: Műszaki (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Kelemen János: 1990 Tudományelmélet: módszerek és programok. BUKSZ (2) Nyár Moksony Ferenc: 1999 Gondolatok és adatok. Társadalomtudományi elméletek empirikus ellenőrzése.osiris, Budapest Winch, Peter: A társadalomtudomány eszméje pp. II. A jelentéssel bíró viselkedés természete. III. A társadalomkutatás, mint tudomány. (Hermész Könyvek) Akadémiai Kiadó, Budapest

14 Terepgyakorlat I. Tárgyfelelős (név, beosztás): Dr. Faragó László, óraadó Tantárgy Neptun kódja: BTSCN1108 Javasolt félév: 1 Előfeltétel: - Számonkérés módja (a/gy/k/b): gy Kreditpont: 3 A mediális terepgyakorlat a ma magyar média struktúrájával, kialakulásának törvényszerűségeivel, írott és íratlan szabályrendszerével ismerteti meg a hallgatót. A kurzus során szövegek, hangfelvételek és videók elemzésével teremt egyensúlyt a médiaműfajok és lineáris tartalom előállítók között. A félév során a hallgatóknak lehetőségük lesz kipróbálni magukat a médiatartalom gyártásában is. 1. A média társadalmi szerepe, funkciói, diszfunkciói; 2. Médiarendszerek, médiaintézmények, médiagazdaság; 3.A médiaszabályozás releváns aspektusai, összehasonlítása / /, médiaetika, önszabályozás; 4.A kereskedelmi és a közszolgálati média, mint a két alaptípus kialakulása, társadalmi összetevői; 5. A cenzúra szerepe. 6. Engedély nélküli vagy kalózmédiumok, a politikai befolyásolás eszközei, a gyűlöletrádiók és a diktatúrák rádiói. 7. Szövegszerkesztés írásban, hangban és képben, a médiatípusok jellemző sajátosságai. Valóság, rítusok, műsorok. 8. A közszolgálati rádiózás tündöklése és kudarcai. A BBC etikai normái, a közösségi média és a társadalom kapcsolata; 9. Média és kultúraközvetítés a médiaantropológia szemszögéből. A médiaeszközök konvergenciája; 10. Hírfolyam: sajtóműfajok nyomtatásban, hangban és képben; az újságírói műfajok konvergenciája az újmédia felületén; 11.A média szerepe a politikai-, a marketingkommunikációban. Tematizálás, narratíva gyártás, didaktikus kommunikáció; 12. A médiaerőszak kezelése; 13. E-surveillance, a megfigyelés, mint a médiainterakció része. 14. Műsorelemzés-prezentáció. Elvárás, hogy a hallgatók a műsorelemzéseket és az önállóan készített médiatartalmakat elkészítsék az órákra. Az elkészített feladatok hiánytalan leadása az aláírás feltétele. A hallgatók egy záró műsorelemzést készítenek, prezentálják, ez és a félévi munka is beleszámít a gyakorlati jegybe. ARONSON, Eliot (2008): A társas lény, Akadémiai Kiadó, 3. fejezet Tömegkommunikáció, propaganda, meggyőzés; 6. fejezet: Az emberi agresszió, ; Az előítélet, BAJOMI LÁZÁR Péter (2008): Média és társadalom, PrintXBudavár Kiadó FARAGÓ László (2017): Post truth, post média - a kreatívan átfirkált valóság, Fantázia konferencia, Kaposvári Egyetem. LEYDESDORFF, Loet (2007): A kommunikáció szociológiai elmélete; Typotex Kiadó, Bp., (35-83, oldal) JENEI Ágnes (2008): Táguló televízió. PrintXBudavár Kiadó TÖRÖK Gábor: Kommunikációelmélet III. Az objektív tájékoztatás esélyei ( old)

15 Társadalomtörténet Tárgyfelelős (név, beosztás): Dr. Urbán Anna, egyetemi docens Tantárgy Neptun kódja: BTSCN3305 Javasolt félév: 1 Előfeltétel: - Számonkérés módja (a/gy/k/b): k Kreditpont: 3 (3 4 mondatban összefoglalva) Az előadás célul tűzi ki egy egyetemes társadalomtörténeti keret vázlatos felrajzolását: a keleti (ázsiai) és a nyugati (európai) civilizációs modell bemutatását. Ez a későbbiekben afféle koordinátarendszerül szolgál a magyar társadalomfejlődés főbb tendenciáinak és karakterének értelmezéséhez. A félév folyamán sor kerül az európai társadalomfejlődés áttekintésére. 1. Bevezetés 2. Civilizációs modellek 3. A rendi és polgári társadalom különbségei 4. A rurális társadalomból az ipari társadalomba vezető átmenet 5. Rétegződéselmélet 6. Társadalmi egyenlőtlenségek nemzetközi összehasonlításban 7. Társadalmi mobilitás 8. A magyar gazdaság szerkezeti változásai a XX. század első felében 9. Falusi társadalom a XX. század első felében, 10 Városi társadalom a XX. század első felében, 11. Zsidóság a magyar és az európai társadalomban a XX. század első felében, 12. A II. világháború hosszabb távú társadalomtörténeti következményei, 13 A magyar társadalom a Kádár-korban 14. Összegzés (prezentáció, zárhelyi dolgozat, beadvány stb.) A félév során ZH-t írnak a hallgatók. A ZH megírása, eredménytől függetlenül, az aláírás feltétele (félévközi teljesítmény aránya a beszámításnál, ponthatárok) A ZH-k eredménye alapján a hallgatók megajánlott jegyet kapnak. Ha ez elégtelen, vagy a hallgató jobbat szeretne, kollokviumon lehet a jegyet javítani. (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) ANDORKA HRADIL PESCHAR: Társadalmi rétegződés. AULA DIEDERIKS: A nyugat-európai gazdaság és társadalom története. Osiris GYÁNI Gábor: Magyarország társadalomtörténete a Horthy-korban. In: Gyáni Gábor - Kövér György: Magyarország társadalomtörténete a reformkortól. Osiris, Budapest, 1998 Valuch Tibor: Magyarország társadalomtörténete a XX. század második felében Osiris Kiadó, 2005 (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) ERDEI Ferenc: Magyar paraszttársadalom. In: E. F. összegyűjtött művei. A magyar társadalomról. Szerk.: Kulcsár Kálmán. Akadémiai, Budapest,

16 Stearns, Peter N.: Encyclopedia of European Social History, Charles Scribners & Sons Valuch Tibor: A jelenkori magyar társadalaom. Osiris, Budapest

17 Demográfia Tárgyfelelős (név, beosztás): Mihályi Helga, mesteroktató Tantárgy Neptun kódja: BTSCN3308 Javasolt félév: 1 Előfeltétel: - Számonkérés módja (a/gy/k/b): k Kreditpont: 3 A félév során a hallgatók a társadalom és annak folyamatai jobb megértése érdekében betekintenek a népességtudomány alapjaiba. Egyrészről a népességstatisztika kategóriáit és legfőbb mutatóit, másrészről a népesedési folyamatokat vizsgáljuk meg. Ezeket egészítik ki a népesdésről szóló elméletek, illetve a népesség számának és összetételének befolyásolására irányuló törekvések felvázolásai. 1. A demográfia tárgya, szemlélete és módszerei 2. A demográfia forrásai 3. A világ és Magyarország népességszáma 4. A népesség összetétele társadalmi nem és életkor szerint 5. A népesség családi állapota és kulturális helyzet szerinti összetétele 6. A népesség foglalkozása és nyelvi, etnikai összetétele 7. A népesség területi elhelyezkedése 8. Zárthelyi dolgozat 9. A házasság és a házasság megszűnése 10. Születések, termékenység 11. Halálozások, halandóság 12. Mobilitás és migráció 13. Népesedéspolitika 14. Népesedéselméletek Zárthelyi dolgozat 60-69% elégséges, 70-79% közepes, 80-89% jó, % jeles MIHÁLYI Helga: A demográfia alapjai. In: Szociológiai olvasókönyv. BÍBOR KIADÓ, Miskolc, KLINGER András: Demográfia. KSH, Budapest, KOVÁCS Zoltán: Népesség- és településföldrajz. ELTE EÖTVÖS KIADÓ, Budapest, MIHÁLYI Helga: Miskolc demográfiai helyzete a magyarországi adatok tükrében: A népesedéspolitika lehetőségei. Szellem és Tudomány, 2013/ MIHÁLYI Helga: A cigány népesség demográfiai sajátosságai. Szellem és Tudomány, 2016/ VUKOVICH György: A demográfia alapjai. MISKOLCI EGYETEM, Miskolc, 1997.

18 Információs társadalom Tárgyfelelős (név, beosztás): Mihályi Helga, mesteroktató Tantárgy Neptun kódja: BTSCNSZ02 Tantárgyelem: szabadon vál. Javasolt félév: 1 Előfeltétel: - Számonkérés módja (a/gy/k/b): k Kreditpont: 3 A tárgy bemutatja az információs társadalom jellemzőit, megismertet kiépülésének folyamatával és hatásaival. Felhívja a figyelmet az infokommunikációs eszközök elterjedése által megnyíló lehetőségekre és veszélyekre, elemzi a társadalmi egyenlőtlenségek alakulására gyakorolt hatását. Bepillantást nyújt a hálózatelméletbe és a hálózatelemzési technikákba. Motiválja a hallgatókat a digitális írástudás elsajátítására, fejlesztésére. Erősíti azon készségüket, hogy az infokommunikációs eszközöket ismeretszerzésre, kapcsolatok fenntartására és az emberi életminőséget javító célokra használják, valamint képesek legyenek másokat ebben segíteni. 1. Úton az információs társadalom megismerése felé 2. Információs társadalom mi az? Egy kifejezés jelentése, története és fogalomkörnyezete 3. Technológia és társadalom az információ korában 4. Társadalmi hálózatok, hálózati társadalom 5. Térhasználat az információs társadalom korában 6. Innovációs verseny az információs társadalomban 7. Bevezetés az információs társadalom jogi szabályozásába 8. Zárthelyi dolgozat 9. Az Európai Unió információs stratégiája 10. E-közigazgatás az Európai Unióban 11. E-befogadás az információs társadalomban 12. Digitális kultúra A digitalizált és a digitális platformon létrejött kultúra 13. Tanulás és tanítás az információs társadalomban. Az elearning 2.0 és a konnektivizmus 14. Divatos hívószavak, nagy elméletek, fejlesztési szupernarratívák és metanarratívák Az információs társadalom jelentésvilága Zárthelyi dolgozat 60-69% elégséges, 70-79% közepes, 80-89% jó, % jeles BARABÁSI Albert-László: Behálózva. A hálózatok új tudománya. MAGYAR KÖNYVKLUB, Budapest, PINTÉR Róbert (szerk.): Az információs társadalom Az elmélettől a politikai gyakorlatig. GONDOLAT ÚJ MANDÁTUM, Budapest, Elements and principles of the information society. FUKUYAMA, Francis: Bizalom. EURÓPA, Budapest, CASTELLS, Manuel: A hálózati társadalom kialakulása. GONDOLAT, Budapest, Z. KARVALICS László: Információ, társadalom, történelem. TYPOTEX KIADÓ, Budapest, 2003.

19 II. ÉVFOLYAM Tantárgy neve: Szociológiatörténet III. Tantárgy Neptun kódja: BTSCN301 Tárgyfelelős (név, beosztás): Dr. Szepessy Péter Donát, egyetemi adjunktus Javasolt félév: 3 Előfeltétel: BTSCN203 Számonkérés módja (a/gy/k/b): k Kreditpont: 3 Analitikus cselekvéselmélet, az utilitarizmus bírálata. Rendszer és társadalomelmélet, az integráció problémája, a társadalmi változás és fejlődés funkcionalista magyarázatai. A fenomenológia a szociológiában. Az értelem és a jelentés társadalmi megalkotása, az interakció, az internalizáció mechanizmusai. Az életvilág, a külső és belső horizont, a társadalmi világ értelmi felépítése, a hétköznapi tudat és a tudományos konstrukciók. A tudásszociológia. A kritikai tudásszociológia, a tudás modern állapota, az otthontalanság, az ideológia jelentésváltozásai. Az ideológia és az utópia mentális funkciói. A frankfurti iskola kritikai társadalomelmélete. 1. T. Parsons és az analitikus cselekvéselmélet, az utilitarizmus bírálata. 2. Rendszer és társadalomelmélet, az integráció problémája. T. Parsons. 3. A társadalmi változás és fejlődés funkcionalista magyarázatai. T. Parsons. 4. A funkcionalizmus revíziója. Merton: a funkcionalista társadalomelmélet bírálata és átalakítása. A látens és manifeszt funkciók. A középszintű elmélet kutatási logikája, az anómia és a bürokrácia elméletei. 5. A fenomenológia. Filozófiai előzmények. Husserl. A szociológiai fenomenológia. A. Schütz. 6. Az életvilág hétköznapi és tudományos konstrukciói. 7. A tudásszociológia kialakulása, előzményei. K. Mannheim munkássága. 8. A gondolkodás struktúrái, a konzervativizmus. Ideológia és utópia 9. Norbert Elias civilizáció-koncepciója 10. Zh. 11. A frankfurti iskola. A kritikai elmélet. A felvilágosodás dialektikája. A tömegkultúra kritikája. 12. A pozitivizmus-vita. 13. XX. századi európai konzervatív társadalomelméletek. Erich Voegelin 14. XX. századi angolszász konzervatív társadalomelméletek. Leo Strauss, Russell Kirk. Vizsgakérdések: 1. R. Merton és a társadalom elemzésének funkcionalista paradigmája. Irodalom: R. K. Merton: Társadalomelmélet és társadalmi struktúra. Gondolat, l. és l. Osiris (új kiadás) oldal és oldal. 2. T. Parsons cselekvéselmélete Irodalom: Pokol Béla: A funkcionalista rendszerelmélet kibomlása. in: Csepeli- Papp- Pokol: Modern polgári társadalomelméletek. Gondolat, l. Válogatás Talcott Parsons cselekvéselméleti írásaiból. In: Szociológiai füzetek / T. Parsons és a társadalmi rendszer elmélete Irodalom: Pokol Béla: A funkcionalista rendszerelmélet kibomlása. in: Csepeli- Papp- Pokol: Modern polgári társadalomelméletek.

20 Gondolat, l. T. Parsons: A társadalmi rendszerről. Szociológiai füzetek, L. 4. A fenomenológia. Filozófiai előzmények. Husserl. A szociológiai fenomenológia. A. Schütz. Irodalom: Csepeli György: Alfred Schütz és a tudásszociológia. in: Csepeli György- Papp Zsolt- Pokol Béla: Modern polgári társadalomelméletek. Gondolat, l. vagy Némedi Dénes: Klasszikus szociológia. Napvilág Az életvilág hétköznapi és tudományos konstrukciói. Irodalom: Csepeli György: Alfred Schütz és a tudásszociológia. in: Csepeli György- Papp Zsolt- Pokol Béla: Modern polgári társadalomelméletek. Gondolat, l. vagy Némedi Dénes: Klasszikus szociológia. Napvilág A tudásszociológia kialakulása, előzményei. K. Mannheim munkássága. Irodalom: Némedi Dénes: Klasszikus szociológia. Napvilág Felkai Gábor: Mannheim Károly Új mandátum l 7. A gondolkodás struktúrái, a konzervativizmus. Ideológia és utópia. Irodalom: Némedi Dénes: Klasszikus szociológia. Napvilág Felkai Gábor: Mannheim Károly Új mandátum l 8. Norbert Elias civilizáció-koncepciója. Irodalom: Némedi Dénes: Klasszikus szociológia. Napvilág A frankfurti iskola. A kritikai elmélet. A felvilágosodás dialektikája. A tömegkultúra kritikája. Balogh István - Karácsony András: Német társadalomelméletek. Balassi A társadalomkritika esélyei l. 10. A pozitivizmus-vita. Balogh István - Karácsony András: Német társadalomelméletek. Balassi A társadalomkritika esélyei l. 11. Konzervatív társadalomelméletek. Mezey Balázs: Russel Kirk és Molnár Tamás kapcsolata. In: Pogrányi Lovas Miklós (szerk.): Konzervatív reneszánsz az Egyesült Államokban. Századvég l. Egedy Gergely: Konzervatív gondolkodás és politika az Egyesült Államokban. Budapest. Századvég XXI. fej. Istengyilkosság és a modernitás és a XXIII. fej. A morális képzelet konzervativizmusa: Kirk. Pogrányi Lovas Miklós: Russel Kirk Burke recepciója. In: Pogrányi Lovas Miklós (szerk.): Konzervatív reneszánsz az Egyesült Államokban. Századvég l Lánczi András: Leo Strauss a politikai realista. In: Pogrányi Lovas Miklós (szerk.): Konzervatív reneszánsz az Egyesült Államokban. Századvég l. - A félév végén a hallgatók kollokviumi vizsgát tesznek. Vizsgára az bocsátható, aki megszerezte az aláírást. Az aláírás megszerzésének feltétele a sikeres zárthelyi dolgozat. Swingewood, Alan: A Short History of Sociological Thought. Macmillan (első kiadás) ISBN Part III. Modern Sociology Pokol Béla: A funkcionalista rendszerelmélet kibomlása. in: Csepeli- Papp- Pokol: Modern polgári társadalomelméletek. Gondolat, l. Csepeli György: Alfred Schütz és a tudásszociológia. in: Csepeli György- Papp Zsolt- Pokol Béla: Modern polgári társadalomelméletek. Gondolat, l. Felkai Gábor: Mannheim Károly Új mandátum l. Némedi Dénes: Klasszikus szociológia. Napvilág Balogh István - Karácsony András: Német társadalomelméletek. Balassi A társadalomkritika esélyei l.

21 A fenomenológia a társadalomtudományban. Gondolat, , l. -A.Schütz: A fenomenológia néhány vezérfonala -A.Schütz: A társadalmi valóság értelemteli felépítése - A.Schütz: A cselekvések köznapi és tudományos értelmezése Mannheim Károly: Ideológia és utópia. Atlantisz Mannheim Károly: A konzervativizmus. Cserépfalvi, l. Norbert Elias: A civilizáció folyamata. Gondolat. Bevezetés (27-86.l.) és Első fejezet, Első rész, Bevezetés l. Norbert Elias: A szociológia lényege. Napvilág. Az alakzat. Max Horkheimer: Hagyományos és kritikai elmélet. in: Papp Zsolt (szerk.): Tény Érték Ideológia. Gondolat l., Horkheimer-Adorno: A felvilágosodás dialektikája. Gondolat A felvilágosodás fogalma l. A kultúripar l. K. Popper. A társadalomtudományok logikája. és Adorno: A társadalomtudományok logikájáról. in: Papp Zsolt (szerk.): Tény Érték Ideológia. Gondolat l.

22 Szociológiatörténet III. Tantárgy Neptun kódja: BTSCN302 Tárgyfelelős (név, beosztás): Dr. Szepessy Péter Donát, egyetemi adjunktus Javasolt félév: 3 Kreditpont: 3 Előfeltétel: BTSCN203 Számonkérés módja (a/gy/k/b): gy A kurzus a XX. századi szociológiai paradigmák kulcsfontosságú képviselőinek bemutatásával bővíti a hallgatók szociológiatörténeti ismereteit. A félév során betekintést nyújt az amerikai strukturális funkcionalista iskola megközelítésmódjába, a husserli alapokon nyugvó, német gyökerekkel rendelkező fenomenológiai szociológia meglátásaiba; a tudásszociológia Mannheim Károlyhoz és Norbert Eliashoz fűződő programjaiba, valamint a Frankfurti Iskola kritikai társadalomelméletébe. 1.T. Parsons cselekvéselmélete I. Irodalom: Pokol Béla: A funkcionalista rendszerelmélet kibomlása. in: Csepeli- Papp- Pokol: Modern polgári társadalomelméletek. Gondolat, l. Válogatás Talcott Parsons cselekvéselméleti írásaiból. In: Szociológiai füzetek / Parsons rendszerelmélete. Irodalom: Pokol Béla: A funkcionalista rendszerelmélet kibomlása. in: Csepeli- Papp- Pokol: Modern polgári társadalomelméletek. Gondolat, l. T. Parsons: A társadalmi rendszerről. Szociológiai füzetek, L. 3. A funkcionalizmus revíziója. Irodalom: R. K. Merton: Társadalomelmélet és társadalmi struktúra. Gondolat, l. és l. Osiris (új kiadás) oldal és oldal. 4. A fenomenológia. Filozófiai előzmények. Husserl. Irodalom: A fenomenológia a társadalomtudományban. Gondolat, A. Schütz: A fenomenológia néhány vezérfonala 5. A szociológiai fenomenológia. A. Schütz. Irodalom: A. Schütz: A társadalmi valóság értelemteli felépítése 6. Az életvilág hétköznapi és tudományos konstrukciói. Irodalom: A. Schütz: A cselekvések köznapi és tudományos értelmezése 7. A gondolkodás struktúrái, a konzervativizmus. Irodalom: Mannheim Károly: A konzervativizmus. Cserépfalvi, l. 8. Ideológia és utópia. Irodalom: Mannheim Károly: Ideológia és utópia. Atlantisz Norbert Elias civilizáció-koncepciója. Irodalom: Norbert Elias: A civilizáció folyamata. Gondolat. Bevezetés ( l.) és Első fejezet, Első rész, Bevezetés l. 10. A felvilágosodás dialektikája. Irodalom: Horkheimer-Adorno: A felvilágosodás dialektikája. Gondolat A felvilágosodás fogalma l. 11. A tömegkultúra kritikája: Irodalom: Horkheimer-Adorno: A felvilágosodás dialektikája. Gondolat A kultúripar l. 12. A pozitivizmus-vita. Irodalom: K. Popper. A társadalomtudományok logikája. és Adorno: A társadalomtudományok logikájáról. in: Papp Zsolt (szerk.): Tény Érték Ideológia. Gondolat l. 13. Konzervatív társadalomelméletek. Molnár Tamás: A liberális hegemónia Budapest. Kairosz Konzervatív társadalomelméletek.

23 - Az órák látogatása kötelező! A félév során a hallgatók egy zárthelyi dolgozatot írnak, valamint elkészítenek egy minimum 5 oldal terjedelmű házi dolgozatot. A félév végi osztályzat a zárthelyi és a házi dolgozat eredményére épül. Pokol Béla: A funkcionalista rendszerelmélet kibomlása. in: Csepeli- Papp- Pokol: Modern polgári társadalomelméletek. Gondolat, l. Válogatás Talcott Parsons cselekvéselméleti írásaiból. In: Szociológiai füzetek / R. K. Merton: Társadalomelmélet és társadalmi struktúra. Gondolat, l. és l. Osiris (új kiadás) oldal és oldal. A fenomenológia a társadalomtudományban. Gondolat, A. Schütz: A fenomenológia néhány vezérfonala Mannheim Károly: A konzervativizmus. Cserépfalvi, l. Mannheim Károly: Ideológia és utópia. Atlantisz Norbert Elias: A civilizáció folyamata. Gondolat. Bevezetés ( l.) és Első fejezet, Első rész, Bevezetés l. Horkheimer-Adorno: A felvilágosodás dialektikája. Gondolat A felvilágosodás fogalma l. A kultúripar l. K. Popper. A társadalomtudományok logikája. és Adorno: A társadalomtudományok logikájáról. in: Papp Zsolt (szerk.): Tény Érték Ideológia. Gondolat l. -

24 Társadalomelmélet II. Tárgyfelelős (név, beosztás): Mihályi Helga, mesteroktató Tantárgy Neptun kódja: BTSCN303 Javasolt félév: 3 Előfeltétel: BTSCN205 Számonkérés módja (a/gy/k/b): k Kreditpont: 3 A kurzus során a hallgatók bepillantanak az emberi társadalom működésének általános feltételeit elemző átfogó megközelítések ismeretébe. A tárgy áttekintést kíván nyújtani a modern társadalom legfontosabb megoldásra váró problémáiról, a globalizáció működési elvéről és kockázatairól. Tárgyaljuk a társadalom és kultúra problémáját, a társadalmak és kultúrák egymáshoz való viszonyának összefüggéseit. 1. Civilizáció 2. Kultúra 3. A civilizációk világa 4. Civilizációs struktúrák 5. Civilizációs struktúrák társadalmi vetületei 6. A civilizációk összecsapásai 7. Mennyi globalizációt bír el az ember? 8. Zárthelyi dolgozat 9. A társadalmi struktúrák - kulturális önértelmezések 10. Társadalom és vallás 11. A vallás szerepe a társadalmi rendben 12. A nyugat különössége 13. A modernitás specifikumai 14. A civilizációk közötti kommunikáció jellegzetességei Zárthelyi dolgozat 60-69% elégséges, 70-79% közepes, 80-89% jó, % jeles HUNTINGTON, S. P.: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása. EURÓPA: Budapest, RUBIN, J.: Rulers, Religion, and Riches. Why the West Got Rich and the Middle East Did Not. CHAPMAN UNIVERSITY: California SAFRANSKI, R.: Mennyi globalizációt bír el az ember? EURÓPA: Budapest, Habermas, J., Ratzinger, J. : A szabadelvű állam morális alapjai. GONDOLAT: Budapest MOLNÁR Tamás: A liberális hegemónia GONDOLAT: Budapest Scheidel, W.: The Great Leveler: Violence and the History of Inequality from the Stone Age to the Twenty-First Century. PRINCETON UNIVERSITY PRESS: 2017.

25 Társadalomelmélet II. Tárgyfelelős (név, beosztás): Mihályi Helga, mesteroktató Tantárgy Neptun kódja: BTSCN304 Javasolt félév: 3 Előfeltétel: BTSCN205 Számonkérés módja (a/gy/k/b): gy Kreditpont: 2 A kurzus során a hallgatók bepillantanak az emberi társadalom működésének általános feltételeit elemző átfogó megközelítések ismeretébe. A tárgy áttekintést kíván nyújtani a modern társadalom legfontosabb megoldásra váró problémáiról, a globalizáció működési elvéről és kockázatairól. Tárgyaljuk a társadalom és kultúra problémáját, a társadalmak és kultúrák egymáshoz való viszonyának összefüggéseit. 1. Civilizáció 2. Kultúra 3. A civilizációk világa 4. Civilizációs struktúrák 5. Civilizációs struktúrák társadalmi vetületei 6. A civilizációk összecsapásai 7. Mennyi globalizációt bír el az ember? 8. Zárthelyi dolgozat 9. A társadalmi struktúrák - kulturális önértelmezések 10. Társadalom és vallás 11. A vallás szerepe a társadalmi rendben 12. A nyugat különössége 13. A modernitás specifikumai 14. A civilizációk közötti kommunikáció jellegzetességei - A gyakorlatok 80%-án való aktív részvétel és egy kiselőadás. HUNTINGTON, S. P.: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása. EURÓPA: Budapest, RUBIN, J.: Rulers, Religion, and Riches. Why the West Got Rich and the Middle East Did Not. CHAPMAN UNIVERSITY: California SAFRANSKI, R.: Mennyi globalizációt bír el az ember? EURÓPA: Budapest, Habermas, J., Ratzinger, J. : A szabadelvű állam morális alapjai. GONDOLAT: Budapest MOLNÁR Tamás: A liberális hegemónia GONDOLAT: Budapest Scheidel, W.: The Great Leveler: Violence and the History of Inequality from the Stone Age to the Twenty-First Century. PRINCETON UNIVERSITY PRESS: 2017.

26 Szociálpszichológia II. Tárgyfelelős (név, beosztás): Prof. Dr. Csepeli György, egyetemi tanár Javasolt félév: 3 Kreditpont: 2 (3 4 mondatban összefoglalva) Tantárgy Neptun kódja: BTSCN305 Előfeltétel: BTSCN207 Számonkérés módja (a/gy/k/b): k A Szociálpszichológia 2. tárgy célja a hallgatók megismertetése a kognitív szociálpszichológia fő tárgyköreivel, ráépítve a Szociálpszichológia 1. tárgy oktatása során kiépített alapokra. 1. A társadalmi megismerés 2. A mindennapi tudat 3. A vélemény és a nézet 4. Az attitűdök 5. Kognitív dinamika 6. Előítéletek 7. Sztereotípiák 8. Értékek 9. Ideológiák 10. Nemzeti tudat 11. Antiszemitizmus 12. Roma ellenesség 13. Xenofóbia 14. Társadalmi identitás (prezentáció, zárhelyi dolgozat, beadvány stb.) A hallgatók 3 fős csoportokban kooperatív projektek kivitelezésén dolgoznak, s a félév során az eredményeket prezentálják (félévközi teljesítmény aránya a beszámításnál, ponthatárok) 50 % a félévközi teljesítmény, 50 % a félév végi vizsga (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Csepeli György (2015): Szociálpszichológia mindenkiben. Budapest: Kossuth Danel M. Wegner (2002): A tudatos akarat illúziója. Budapest: Kossuth Daniel C. Danett (2017): From bacteria to Bach and back. The evolution of Minds. New York. Norton (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Erős Ferenc (2016): Psziché és hatalom. Budapest: Kalligram Pataki Ferenc (1982): Az én és a társadalmi azonosságtudat. Budapest: Kossuth Daniel C. Danett (2015): Elbow Room: The Varieties of Free Will Worth Wanting. MIT Press

27 Szociálpszichológia II. Tárgyfelelős (név, beosztás): Prof. Dr. Csepeli György, egyetemi tanár Tantárgy Neptun kódja: BTSCN306 Javasolt félév: 3 Előfeltétel: BTSCN207 Számonkérés módja (a/gy/k/b): gy Kreditpont: 3 (3 4 mondatban összefoglalva) A Szociálpszichológia 2. tárgy célja a hallgatók megismertetése a kognitív szociálpszichológia fő tárgyköreivel, ráépítve a Szociálpszichológia 1. tárgy oktatása során kiépített alapokra. 1. A társadalmi megismerés 2. A mindennapi tudat 3. A vélemény és a nézet 4. Az attitűdök 5. Kognitív dinamika 6. Előítéletek 7. Sztereotípiák 8. Értékek 9. Ideológiák 10. Nemzeti tudat 11. Antiszemitizmus 12. Roma ellenesség 13. Xenofóbia 14. Társadalmi identitás (prezentáció, zárhelyi dolgozat, beadvány stb.) A hallgatók 3 fős csoportokban kooperatív projektek kivitelezésén dolgoznak, és a félév során az eredményeket prezentálják (félévközi teljesítmény aránya a beszámításnál, ponthatárok) 50 % a félévközi teljesítmény, 50 % a félév végi vizsga (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Csepeli György (2015): Szociálpszichológia mindenkiben. Budapest: Kossuth Danel M. Wegner (2002): A tudatos akarat illúziója. Budapest: Kossuth Daniel C. Danett (2017): From bacteria to Bach and back. The evolution of Minds. New York. Norton (legalább 3 irodalom, lehetőleg 1 idegen nyelvű) Erős Ferenc (2016): Psziché és hatalom. Budapest: Kalligram Pataki Ferenc (1982): Az én és a társadalmi azonosságtudat. Budapest: Kossuth Daniel C. Danett (2015): Elbow Room: The Varieties of Free Will Worth Wanting. MIT Press

28 Demográfia Tárgyfelelős (név, beosztás): Mihályi Helga, mesteroktató Tantárgy Neptun kódja: BTSCN307 Javasolt félév: 3 Előfeltétel: - Számonkérés módja (a/gy/k/b): k Kreditpont: 2 A félév során a hallgatók a társadalom és annak folyamatai jobb megértése érdekében betekintenek a népességtudomány alapjaiba. Egyrészről a népességstatisztika kategóriáit és legfőbb mutatóit, másrészről a népesedési folyamatokat vizsgáljuk meg. Ezeket egészítik ki a népesdésről szóló elméletek, illetve a népesség számának és összetételének befolyásolására irányuló törekvések felvázolásai. 1. A demográfia tárgya, szemlélete és módszerei 2. A demográfia forrásai 3. A világ és Magyarország népességszáma 4. A népesség összetétele társadalmi nem és életkor szerint 5. A népesség családi állapota és kulturális helyzet szerinti összetétele 6. A népesség foglalkozása és nyelvi, etnikai összetétele 7. A népesség területi elhelyezkedése 8. Zárthelyi dolgozat 9. A házasság és a házasság megszűnése 10. Születések, termékenység 11. Halálozások, halandóság 12. Mobilitás és migráció 13. Népesedéspolitika 14. Népesedéselméletek Zárthelyi dolgozat 60-69% elégséges, 70-79% közepes, 80-89% jó, % jeles MIHÁLYI Helga: A demográfia alapjai. In: Szociológiai olvasókönyv. BÍBOR KIADÓ, Miskolc, KLINGER András: Demográfia. KSH, Budapest, KOVÁCS Zoltán: Népesség- és településföldrajz. ELTE EÖTVÖS KIADÓ, Budapest, MIHÁLYI Helga: Miskolc demográfiai helyzete a magyarországi adatok tükrében: A népesedéspolitika lehetőségei. Szellem és Tudomány, 2013/ MIHÁLYI Helga: A cigány népesség demográfiai sajátosságai. Szellem és Tudomány, 2016/ VUKOVICH György: A demográfia alapjai. MISKOLCI EGYETEM, Miskolc, 1997.

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA MESTERSZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA MESTERSZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1 SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA MESTERSZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA I. KISEBBSÉGSZOCIOLÓGIA SZAKIRÁNYON: DR. SZABÓ-TÓTH KINGA 1. A kisebbségi identitás vizsgálata 2. Kisebbségi csoportok társadalmi

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA MESTERSZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA MESTERSZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 1 SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA MESTERSZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA I. KISEBBSÉGSZOCIOLÓGIA SZAKIRÁNYON: DR. SZABÓ-TÓTH KINGA 1. A kisebbségi identitás vizsgálata 2. Kisebbségi csoportok társadalmi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/16/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK 2015/16/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Társadalomismeret II. SPF1201 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 3+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) SPF1101 Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens - rendszeresen óralátogatás, maximum

Részletesebben

Szociológia BA képzés Tantárgyi adatlapok

Szociológia BA képzés Tantárgyi adatlapok Szociológia BA képzés Tantárgyi adatlapok nappali tagozat Bevezetés a szociológiába I/1 Tantárgy Neptun kódja: BTSCN1101 Tárgyfelelős intézet: ATTI Tantárgyelem: kötelező Tárgyfelelős: Dr. Szabó-Tóth Kinga,

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK. Politikatudományok BA szak. Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete I. Bevezetés a politikatudományba

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK. Politikatudományok BA szak. Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete I. Bevezetés a politikatudományba ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Politikatudományok BA szak Miskolci Egyetem BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete 2018 I. Bevezetés a politikatudományba 1. A politika és a politikatudomány alapfogalmai: állam,

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA 1 SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA DR. SZABÓ-TÓTH KINGA 1. Családon belüli konfliktusok, válás 2. Családpolitika, családtámogatási

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA

SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA 1 SZAKDOLGOZATI TÉMAJAVASLATOK SZOCIOLÓGIA BA ÉS HAGYOMÁNYOS (ÖTÉVES) KÉPZÉSBEN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK SZÁMÁRA DR. SZABÓ-TÓTH KINGA 1. Családon belüli konfliktusok, válás 2. Családpolitika, családtámogatási

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény Multikulturális nevelés TKM2101 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kis Katalin főiskolai tanár

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgy: Esélyegyenlőségi ismeretek Oktató: Bodnárné Dr. Kis Katalin Féléves óraszám:5 Kredit:2kr 1. konzultáció: Az esélyegyenlőség fogalma és európai dimenziói Az esélyegyenlőség társadalmi, közpolitikai

Részletesebben

SZOCIOLÓGIA ALAPSZAK TANTÁRGYI ADATLAP NAPPALI TAGOZAT 2016/2017. TANÉV II. FÉLÉV

SZOCIOLÓGIA ALAPSZAK TANTÁRGYI ADATLAP NAPPALI TAGOZAT 2016/2017. TANÉV II. FÉLÉV UTOLSÓ FIRSSÍTÉS: 2017. FEBRUÁR 6. SZOCIOLÓGIA ALAPSZAK TANTÁRGYI ADATLAP NAPPALI TAGOZAT 2016/2017. TANÉV II. FÉLÉV I. ÉVFOLYAM Tantárgy neve: Szociológiatörténet II. 2 Tantárgy Neptun kódja: BTSCN203

Részletesebben

TÁRGYLEÍRÁS CSALÁDSZOCIOLÓGIA BBNSZ Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 2013/2014. tanév II. félév kedd 10:00-11:30 BTK Ste Dienes Valéria terem

TÁRGYLEÍRÁS CSALÁDSZOCIOLÓGIA BBNSZ Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 2013/2014. tanév II. félév kedd 10:00-11:30 BTK Ste Dienes Valéria terem TÁRGYLEÍRÁS CSALÁDSZOCIOLÓGIA BBNSZ03200 Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 2013/2014. tanév II. félév kedd 10:00-11:30 BTK Ste Dienes Valéria terem A TANTÁRGY CÉLJA A család történeti változásainak, működésének

Részletesebben

Tantárgy neve: Csoportos terepgyakorlat Organized fieldwork

Tantárgy neve: Csoportos terepgyakorlat Organized fieldwork Tantárgy neve: Csoportos terepgyakorlat Organized fieldwork Tantárgy Neptun kódja: BTKVN226 Tantárgyfelelős intézet: KVAI Tantárgyelem: Kötelező Tárgyfelelős (név, beosztás): Dobák Judit, egyetemi adjunktus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK

FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Alapdokumentumok a filozófia tantárgy tanításához. (NAT, kerettanterv, tanmenet, tématerv, óraterv). A Filozófia tantárgy helye a Nemzeti Alaptanterv műveltségi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/17/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK 2016/17/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Társadalomismeret II. SPF1201 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 3+0 SPF1101 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens A kurzus teljesítésének feltétele: a kurzus

Részletesebben

SZOCIOLÓGIA SZAK NAPPALI TAGOZAT

SZOCIOLÓGIA SZAK NAPPALI TAGOZAT SZOCIOLÓGIA SZAK NAPPALI TAGOZAT A képzés célja: Humanisztikus értékek iránt elkötelezett, társadalomkritikai érzékkel rendelkező, alkotószellemű szakemberek képzése, akik széleskörű társadalomelméleti,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

Iskolai szociális munka gyakorlata

Iskolai szociális munka gyakorlata Iskolai szociális munka gyakorlata B1206 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 30 óra gyakorlat Min ai Előfeltétel (tantárgyi kód) B1101 Dr. Torkos Katalin 1. A tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Politológia

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Politológia III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Politológia TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Politológia Tanszék: Közgazdasági

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa A tantárgy neve magyarul: A tantárgy neve angolul: Tantárgykód (technikai kód): A tantárgy oktatásáért felelős tanszék neve: A tantárgyfelelős neve: tudományos fokozata, beosztása: Kontaktórák száma nappali

Részletesebben

A tantárgy kódja BBNSZ03200 Óraszám 2

A tantárgy kódja BBNSZ03200 Óraszám 2 A tantárgy címe CSALÁDSZOCIOLÓGIA A tantárgy típusa ELŐADÁS Tantárgy célja: A tantárgy kódja BBNSZ0300 Óraszám Félév 6 Kreditek száma A család történeti változásainak, működésének és a társadalomban betöltött

Részletesebben

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek CGB1203 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

Szociológia alapképzési szak mintatanterve és előtanulmányi rendje Nappali tagozatos Érvényes: 2018 szeptemberétől Utolsó módosítás: július 8.

Szociológia alapképzési szak mintatanterve és előtanulmányi rendje Nappali tagozatos Érvényes: 2018 szeptemberétől Utolsó módosítás: július 8. Szociológia alapképzési szak mintatanterve és előtanulmányi rendje Nappali tagozatos Érvényes: 2018 szeptemberétől Utolsó módosítás: 2019. július 8. Szociológia alapképzési szak előtanulmányi rendje Nappali

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév Multikulturális nevelés SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium SPB1621 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr Kis Katalin Bodnárné D r Kis Katalin A Hallgató ismerje

Részletesebben

OKTATÓI ÓRAREND 2016/2017. TANÉV I. FÉLÉV

OKTATÓI ÓRAREND 2016/2017. TANÉV I. FÉLÉV 2016. 11. 10. ME-BTK SZOCIOLÓGIAI INTÉZET OKTATÓI ÓRAREND 2016/2017. TANÉV I. FÉLÉV Gyukits György, egyetemi adjunktus Szerda 8:30-10 Társadalompolitika előadás BTBNSZM307 B/2 116 10-11:30 Társadalmi hátrányok

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /II.

KÖVETELMÉNYEK /II. Multikulturális nevelés etnikai és vallási dimenziói SPF1207 Meghirdetés féléve 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin Ph.D., főiskolai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia Tantárgy kódja TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám

Részletesebben

Tantárgy neve: A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK SZOCIÁLANDRAGÓGIÁJA MAD 1115 L

Tantárgy neve: A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK SZOCIÁLANDRAGÓGIÁJA MAD 1115 L Tantárgy neve: A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK SZOCIÁLANDRAGÓGIÁJA MAD 1115 L http://ttajekoztato2018.nye.hu/mintatanterveks/kepzesiszint_szakok/58 1. konzultáció: A hátrányos helyzet fogalmi értelmezései és típusai.

Részletesebben

Bevezetés MI A SZOCIOLOGIA?

Bevezetés MI A SZOCIOLOGIA? Bevezetés MI A SZOCIOLOGIA? Dr. Bartal Anna Mária egyetemi docens 11/24/10 1 11/24/10 2 Tananyag, követelmények kötelező irodalom: Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába.2006. Osiris kiadó Vizsga: 50

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára. 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára. 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga Alapozó és szakmai törzstárgyak tételsora a tételek: társadalomelméleti/szociológiaelméleti/szociológiatörténeti

Részletesebben

Szociológia (BA) SZOTANB3 képzési terv. Kód: SZOTANB3. Felelős. Értékelés PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM

Szociológia (BA) SZOTANB3 képzési terv. Kód: SZOTANB3. Felelős. Értékelés PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Szociológia (BA) SZOTANB3 képzési terv Kód: SZOTANB3 Szükséges kredit: 180 Félévek száma: 6 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %. Az írásos tanterv utolsó frissítésének ideje: Az ezen idõpont elõtti

Részletesebben

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA I.

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA I. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA I. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

BTK ATTI. Vizsgaidőpontok. 2017/2018. tanév II. félév. Módosítva: május 30.

BTK ATTI. Vizsgaidőpontok. 2017/2018. tanév II. félév. Módosítva: május 30. BTK ATTI Vizsgaidőpontok 2017/2018. tanév II. félév Módosítva: 2018. május 30. Prof. Dr. Csepeli György, Professor emeritus Tárgy Vizsgatípus Vizsga kezdete Vizsga vége Maximális létszám Fő/nap Terem Szigorlat

Részletesebben

Oktatói órarend 2016/2017 II. félév. Szociológiai Intézet

Oktatói órarend 2016/2017 II. félév. Szociológiai Intézet Oktatói órarend 2016/2017 II. félév Szociológiai Intézet 2017.02.09. Prof. Dr. Csepeli György, egyetemi tanár Péntek 10-12 Szociálpszichológia I. előadás BTSCN207, BTBNSZM406, BTKVN1205 C/2 XXXV Együtt

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szociológia. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Szociológia. tanulmányokhoz II. évfolyam GM/PS szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Szociológia tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015 tavaszi félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Szociológia Tanszék: Közgazdasági Tanszéki Osztály

Részletesebben

Miskolci Egyetem BTK Politikatudományi Intézet POLITIKATUDOMÁNY MESTERSZAK NAPPALI TAGOZAT 2017-ben felvételt nyert hallgatók számára MINTATANTERV

Miskolci Egyetem BTK Politikatudományi Intézet POLITIKATUDOMÁNY MESTERSZAK NAPPALI TAGOZAT 2017-ben felvételt nyert hallgatók számára MINTATANTERV Miskolci Egyetem BTK Politikatudományi Intézet POLITIKATUDOMÁNY MESTERSZAK NAPPALI TAGOZAT 2017-ben felvételt nyert hallgatók számára MINTATANTERV ELSŐ ÉVFOLYAM 1. évf. 1. félév 28 Alapozó tárgyak BTUMNPOL101

Részletesebben

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem Kultúraelmélet - bevezetés a művelődésfilozófiába 2. ANDB-705, ANDB-111 2014/15 II. félév Kurzusleírás B. A. Alapképzés 2/2 kredit- 2 félév második félév - heti 2 óra előadás kollokvium Striker Sándor,

Részletesebben

Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra. Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám

Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra. Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra Tantárgy kódja MAD1108L Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám 0+3 (előadás+gyakorlat) Félévi követelmény gyak

Részletesebben

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning CB3063 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) - Spanyol Ágnes tanársegéd-gyakornok SP A tréning

Részletesebben

Tantárgy adatlap Társadalom és lélektan

Tantárgy adatlap Társadalom és lélektan A tantárgy kódja: 7PE20NGKC4B A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Society and Psychology A tanóra száma (Előadás szeminárium gyakorlat egyéb): Kreditérték: 6 A tantárgy meghirdetésének

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK

GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK Tantárgy neve: Német nyelv 1. Tárgyfelelős: Juhász Éva GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK KÖTELEZŐ SZAKNYELVI KURZUSOK FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN IDEGENFORGALMI SZAKMENEDZSER SZAKON NÉMET NYELVBŐL

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése PDB2304L Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus

Részletesebben

Tanulás- és kutatásmódszertan

Tanulás- és kutatásmódszertan PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Tanulás- és kutatásmódszertan 2012/2013. II. félév Tantárgyi útmutató

Részletesebben

VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT

VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK 1.

Részletesebben

TAB2107 Helytörténet tematika

TAB2107 Helytörténet tematika TAB2107 Helytörténet tematika Tantárgyi követelményrendszer: Projektmunka és prezentáció 1. A helytörténeti kutatások elméleti háttere, diszciplináris és módszertani határai 2-3. Makro- és mikrotörténet

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Szóbeli vagy írásbeli kollokvium.

Részletesebben

Történelemtanár Általános iskolai tantervi háló

Történelemtanár Általános iskolai tantervi háló Történelemtanár Általános iskolai tantervi háló Neptun kód BTOTOR1N01 BTOTOR1L01 BTOTOR1N02 BTOTOR1L02 BTOTOR1N03 BTOTOR1L03 BTOTOR1N04 BTOTOR1L04 BTOTOR2N01 BTOTOR2L01 BTOTOR2N02 BTOTOR2L02 BTOTOR2N03

Részletesebben

Vizsgaidőpontok: 2015/2016. tanév II. félév BTK Szociológiai Intézet

Vizsgaidőpontok: 2015/2016. tanév II. félév BTK Szociológiai Intézet Vizsgaidőpontok: 2015/2016. tanév II. félév BTK Szociológiai Intézet Prof. Dr. Csepeli György, egyetemi tanár Neptunkód Tárgynév Vizsgatípus Vizsga kezdete Vizsga vége Létszám Terem BTBNSZM207 Fejlődés-

Részletesebben

GEOINFORMATIKA II. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció. 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

GEOINFORMATIKA II. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció. 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ GEOINFORMATIKA II. Földtudományi mérnöki MSc, Geoinformatikus-mérnöki specializáció 2018/19 I. félév TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai

Részletesebben

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben?

Hol találjuk a évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? Hol találjuk a 2009. évi emelt szintű szóbeli érettségi anyagát a Forrásközpontú történelem sorozat tankönyveiben? A hagyományoknak megfelelően közöljük, hogy a 2009. május júniusi történelem szóbeli érettségi

Részletesebben

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció 2013/2014 I. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Üzleti kommunikáció Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése TKB1207 Meghirdetés féléve 2. Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár API A kurzus tréning

Részletesebben

Tantárgy adatlap Modern társadalomtörténet

Tantárgy adatlap Modern társadalomtörténet A tantárgy kódja: 7SO30NDVG5B A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Modern Social History A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): 2+0 Kreditérték: 3 A tantárgy

Részletesebben

CSALÁDSZOCIOLÓGIA. Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11

CSALÁDSZOCIOLÓGIA. Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11 Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11 Újvidéki Tudományegyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Szabadka Strossmayer utca 11. CSALÁDSZOCIOLÓGIA

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan Felsőoktatási Szakképzés TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan Tanév: 2015/2016. II. A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan Tanszék: Közgazdasági Tanszék Tantárgyfelelős neve:

Részletesebben

Vizsgaidőpontok május június BTK Szociológiai Intézet

Vizsgaidőpontok május június BTK Szociológiai Intézet Vizsgaidőpontok 2017. május június BTK Szociológiai Intézet 2017. 05. 18. Prof. Dr. Csepeli György, egyetemi tanár Tárgy kódja Tárgy neve Vizsgatípus Vizsga kezdete Fő/nap Vizsgaterem BTKVN1205 BTBNSZM406

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123L Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + 1+0 gyak.) Koll. PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása és beosztása A hallgatók

Részletesebben

III. A szociológia története

III. A szociológia története III. A szociológia története 1. Az előfutárok Claude Henri Saint-Simon (1760-1825) - a megszokás ereje és az újításra való hajlam - teológiai, katonai és ipari társadalmak Auguste Comte (1798-1857) - tőle

Részletesebben

Játékelmélet és stratégiai gondolkodás

Játékelmélet és stratégiai gondolkodás Nyomtatás Játékelmélet és stratégiai gondolkodás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Szociológia és Kommunikáció Tanszék TANTÁRGYI ADATLAP 0 I. Tantárgyleírás

Részletesebben

TANTÁRGYLAP. 2.6. Kiértékelés típusa

TANTÁRGYLAP. 2.6. Kiértékelés típusa TANTÁRGYLAP 1. A program adatai 1.1 A felsőoktatási intézmény neve Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi 1.3 Intézet / Tanszék Közigazgatási és Közszolgálati

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI KAR Szabadka

KÖZGAZDASÁGI KAR Szabadka KÖZGAZDASÁGI KAR Szabadka KÖZGAZDASÁGI KAR SZOCIOLÓGIA Szemeszter: (2) nyári Heti óraszám: 2+2 Kreditpont: 6 Előadó: Dr. Gábrity Molnár Irén, Egyetemi rendes tanár Tannyelvek: szerb, magyar A tantárgy

Részletesebben

Utolsó módosítás: március 4. OKTATÓNKÉNTI ÓRARENDJE 2014/2015. TANÉV II. FÉLÉV

Utolsó módosítás: március 4. OKTATÓNKÉNTI ÓRARENDJE 2014/2015. TANÉV II. FÉLÉV Utolsó módosítás: 2015. március 4. OKTATÓNKÉNTI ÓRARENDJE 2014/2015. TANÉV II. FÉLÉV Prof. Dr. Csepeli György Csütörtök 10-12 Szociálpszichológia előadás BTBNSZM406 B/2 115 11:30-12 Fogadóóra B/2 108 12-14

Részletesebben

SZOCIOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK

SZOCIOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOCIOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK Képzési terület, képzési ág: társadalomtudomány, társadalomismeret Képzési ciklus: alap Képzési forma (tagozat): nappali A szakért felelős kar: Bölcsészettudományi Kar Képzési

Részletesebben

SZOCBA01 A szociológia alapjai előadás kötelező N kollokvium 0

SZOCBA01 A szociológia alapjai előadás kötelező N kollokvium 0 TáTK MINTATANTERV (kiegészítve előadáson való részvétellel) 2017-ben felvetteknek szak, szint: szociológia, alapképzés munkarend (tagozat): nappali nyelv: magyar szakigazgató/szakfelelős: Rényi Ágnes specializáció

Részletesebben

Szociológia BA záróvizsga

Szociológia BA záróvizsga Szociológia BA záróvizsga I. Társadalomelmélet tételek és irodalom 1. A szociológia pozitivista paradigmája A szociológia kialakulása/ Szerk.: Felkai Gábor/ Bp. Új Mandátum 1999. 13-21, 92-247, 304-328

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. CG1046 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Minősített aláírás CG1045 Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr. Figula

Részletesebben

OKTATÁSSZOCIOLÓGIA. Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11

OKTATÁSSZOCIOLÓGIA. Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11 Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11 Újvidéki Tudományegyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Szabadka Strossmayer utca 11. OKTATÁSSZOCIOLÓGIA

Részletesebben

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I.

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I. A tantárgy kódja: 7SO30NAKL3M A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Sociological Theories I. A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): 2+2 óra előadás hetente

Részletesebben

SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK

SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK Indított specializációk: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK Filozófia, Esztétika, Etika, Vallástudomány,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /II.

KÖVETELMÉNYEK /II. EU intézményrendszere és a jólléti ellátások kapcsolata SPF1206 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3+0 kollokvium SPF1105 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói

Részletesebben

A jóléti ellátások rendszere Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0

A jóléti ellátások rendszere Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 A jóléti ellátások rendszere IS1356 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) IS1351 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre,

Részletesebben

Tanulás- és kutatásmódszertan

Tanulás- és kutatásmódszertan PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Tanulás- és kutatásmódszertan 2010/2011. II. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése

Részletesebben

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁ (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Miskolci Egyetem BTK Politikatudományi Intézet POLITOLÓGIA ALAPSZAK NAPPALI TAGOZAT 2017-ben felvételt nyert hallgatók számára MINTATANTERV

Miskolci Egyetem BTK Politikatudományi Intézet POLITOLÓGIA ALAPSZAK NAPPALI TAGOZAT 2017-ben felvételt nyert hallgatók számára MINTATANTERV Miskolci Egyetem BTK Politikatudományi Intézet POLITOLÓGIA ALAPSZAK NAPPALI TAGOZAT 2017-ben felvételt nyert hallgatók számára MINTATANTERV ELSŐ ÉVFOLYAM 1. évf. 1. félév 28 BTUPLN105 Bevezetés a közigazgatástanba

Részletesebben

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak művészettörténet specializáció* 2015-től fölvett hallgatóknak *A 38/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a szabad bölcsészet alapképzési szak képzési- és kimeneti

Részletesebben

2007. szeptemberétől

2007. szeptemberétől Szabad bölcsészet alapszak Esztétika szakirány mintatanterve 2007. szeptemberétől Tantágy neve Filozófiatörténet Bevezetés a művészettörténetbe és a művészettörténet irodalmába Bevezetés az etikába Bevezetés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103 Tantárgy kódja: PDB 1103 Kreditpont: 3 Tantárgyfelelős neve és beosztása: Tantárgy oktatója és beosztása: Tantárgy oktatójának elérhetősége: 2230 A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

EURÓPA FÖLDRAJZA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

EURÓPA FÖLDRAJZA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ EURÓPA FÖLDRAJZA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018. TARTALOMJEGYZÉK 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció 2010/2011 I. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Üzleti kommunikáció Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK ANGOL NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

Oktatói órarend 2015/2016. II. félév Bölcsészettudományi Kar Szociológiai Intézet

Oktatói órarend 2015/2016. II. félév Bölcsészettudományi Kar Szociológiai Intézet Oktatói órarend 2015/2016. II. félév 2016. Bölcsészettudományi Kar Szociológiai Intézet 2016.02.16. Prof. Dr. Csepeli György 10-12 Szociálpszichológia előadás BTBNSZM406 B/2 115 12-13:30 Fejlődés- és személyiséglélektan

Részletesebben

Az európai integráció gazdaságtana

Az európai integráció gazdaságtana Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Közgazdaságtan Tanszék TANTÁRGY ADATLAP és tantárgykövetelmények Az európai integráció gazdaságtana The Economics of

Részletesebben

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1.

2016/2017. tanév I. (őszi) félév. Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. TEMATIKA ÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER 2016/2017. tanév I. (őszi) félév TANTÁRGY NEVE Neptun kódja: JK 10201M (régi KÖZIGAZGATÁSI JOG 1. hálóterv szerint JK 10201) Társfeltétele: JK 10101 Helye a mintatantervben:

Részletesebben

Szociológia mesterszak. Pótfelvételi tájékoztató Miskolci Egyetem, BTK, Szociológiai Intézet, 2015.

Szociológia mesterszak. Pótfelvételi tájékoztató Miskolci Egyetem, BTK, Szociológiai Intézet, 2015. Szociológia mesterszak Pótfelvételi tájékoztató 2015. Miskolci Egyetem, BTK, Szociológiai Intézet, 2015. JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: AUGUSZTUS 10! JELENTKEZNI LEHET: www.felvi.hu Részletes tájékoztató a képzésről:

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK 1. A tantárgy megnevezése: OKTATÁSTAN I. 2. Az évfolyam megnevezése: Okl. mérnöktanár, mérnöktanár szak nappali tagozat II. évf. 2. félév, II. évf. 1. félév Műszaki szakoktató szak II. évfolyam 1. félév

Részletesebben

dr. Grezsa Ferenc: Devianciák ea. vázlat

dr. Grezsa Ferenc: Devianciák ea. vázlat dr. Grezsa Ferenc: Devianciák ea. vázlat A devianciák értelmezése Társadalomtudományok 1 Tud.ág Kezdete Kutatója Tárgya Módszer Demográfia XVII. sz. közepe John Graunt népesedés statisztika Politikatudomány

Részletesebben

Cigány gyerekek szocializációja CGB2009, CGB2009L TEMATIKA

Cigány gyerekek szocializációja CGB2009, CGB2009L TEMATIKA Cigány gyerekek szocializációja CGB2009, CGB2009L Nappali: heti óraszám: 1 óra gyakorlat Levelező: félévi óraszám: 5 óra gyakorlat Zárási forma: gyakorlati jegy Kreditérték: 2 TEMATIKA Nyíregyháza, 2018.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. 2008/2009 I. félév

I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. 2008/2009 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING BUDAPEST 72. PF.: 35. 1426 / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 I. évfolyam TANTÁRGYI

Részletesebben

ELTE TáTK szociológia egyetemi szakra vonatkozó szakdolgozati és záróvizsga követelmények

ELTE TáTK szociológia egyetemi szakra vonatkozó szakdolgozati és záróvizsga követelmények ELTE TáTK szociológia egyetemi szakra vonatkozó szakdolgozati és záróvizsga követelmények Tartalmi követelmények Szakdolgozat követelményei Bevezető fejezet a téma megjelölése, a témaválasztás indoklása,

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK SZOCIOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK TAVASZ

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK SZOCIOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK TAVASZ ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK SZOCIOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK 2019. TAVASZ 1. Szociológiatörténet és Társadalomelmélet (egy tételsor): Szociológiatörténet 1. A szociológia előzményei és kialakulása. A skót felvilágosodás

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

Teljesítmény és erőforrás controlling

Teljesítmény és erőforrás controlling IV. évfolyam GM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Teljesítmény és erőforrás controlling 2012/2013 2. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Teljesítmény

Részletesebben