TARTALOM. 1. Felületi keménység mérése. 3. Önrezgésszám mérése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TARTALOM. 1. Felületi keménység mérése. 3. Önrezgésszám mérése"

Átírás

1 2. kiadás : Magyar Népköztársasági Országos Szabvány MEGSZILÁRDULT BETON VIZSGÁLATA Roncsolásmentes vizsgálatok MSZ 4715/5-72 G 13 Test methods of hardened concrete Non-destructive tests of mechanical properties TARTALOM MAGYAR SZABVÁNYÜGYI HIVATAL 1. Felületi keménység mérése 2. Akusztikai impulzus terjedési sebességének mérése 3. Önrezgésszám mérése A roncsolásmentes vizsgálatok célja a beton egyes fizikai és mechanikai jellemzõinek közvetett vagy közvetlen megállapítása. 1. FELÜLETI KEMÉNYSÉG MÉRÉSE A beton felületi keménységének mérésére kétfajta módszer használható: a rugalmas visszapattanás módszere (pl. Bolomey-rendszerû Schmidt-féle kalapács); a képlékeny deformációk módszere (pl. Szmodits-féle, Zorn-féle, Poldi- Watzmann-féle). A felületi keménység vizsgálatának eredményeit fel lehet használni a beton szilárdságának megítélésére. A kapott vizsgálati eredményekbõl (visszapattanás, ill. deformáció) megállapítható szilárdsági értékek - a megadott határok között - tájékoztató jellegûek, s csak a vizsgálati hely környezetére és a vizsgált állapotra vonatkoznak. Az így nyert szilárdsági értékek megbízhatósága a roncsolásos vizsgálatokkal ellenõrizhetõ és növelhetõ. A jóváhagyás idõpontja: december 29. A hatálybalépés idõpontja: július 1. Ára: G (13 oldal)

2 MSZ 4715/ A vizsgálat beton felületi keménységének mérõszáma (visszapattanás) és a beton szilárdsága közötti összefüggés tájékoztató értékei, az N és M jelû Schmidtkalapácsok esetére a Függelék F1.1, ill. F1.2 táblázataiban találhatók A vizsgálat 1.11 A vizsgáló mûszer kiválasztása A beton felületi keménységének mérésére különbözõ rendszerû mûszerek (ütõ, nyomó, stb.) használhatók. Alapvetõ követelmény, hogy a mûszer hitelesíthetõ legyen, és az általa kifejtett hatás (pl. ütõmunka, nyomóerõ) a vizsgálat során ne változzon, illetve a változás mértéke megállapítható legyen. A megfelelõ mûszert a vizsgált beton fajtájától, összetételétõl, cementminõségétõl, adalékfajtájától, az utókezelés módjától, szilárdságától stb., valamint a felületi viszonyaitól függõen kell megválasztani A vizsgálati hely kiválasztása Kerülni kell a zsaluzati hézagokat, kavicsfészkeket, a repedések környékét. A betonszerkezet rugalmas lengése befolyásolja a mérést, ezért lehetõleg a támaszoknál, csatlakozásoknál vagy az elem legnagyobb mértékével megegyezõ irányban kell vizsgálni A vizsgálati hely elõkészítése Az egyenetlenségeket, a vakolatréteget, a bedolgozás során kivált megszilárdult cementkõréteget el kell távolítani. Ha a vizsgálandó beton fagyás, vagy korrózió következtében roncsolódott, akkor a roncsolódott réteget elõzõleg el kell távolítani, kivéve, ha a vizsgálat célja a roncsolódott rész keménységének megállapítása A mérés végrehajtása Egy-egy vizsgálati helyen annyi mérést kell végrehajtani, hogy a mérési eremény egyértelmûen értékelhetõ legyen. Egy mérési helyen legalább 9 mérést kell végezni. Ha az egyes eredményeknek az átlagtól való eltérése meghaladja a mérõmûszerhez tartozó megadott hibakorlátot, a mérési sorozatot meg kell ismételni. Az így kapott mérések értékének átlaga a beton felületi keménysége tekintetében egy vizsgálati eredménynek tekintendõ. A mérési helyek kijelölésénél a szabványos hálóbeosztásban való mérési eljárást célszerû alkalmazni.

3 3 MSZ 4715/ Vizsgálati jegyzõkönyv A vizsgálati jegyzõkönyv feleljen meg az MSZ 4715/1 szerinti követelménynek. A roncsolásmentes vizsgálat eredményeit, valamint a vizsgált szerkezet és beton jellemzõ adatait (vázlatát) a vizsgálati jegyzõkönyben rögzíteni kell. 2. AZ AKUSZTIKAI IMPULZUS TERJEDÉSI SEBESSÉGÉNEK MÉRÉSE Az akusztikai impulzus a megszilárdult betonban kialakuló terjedési sebességének tájékoztató értékét - a mért áthaladási idõ és megtett út felhasználásával - az alábbi összefüggés szolgáltatja: L V= t ahol V az impulzus terjedési sebessége a betonban, m/s; L az adófej és a vevõfej véglapja közötti távolság (a megtett út hossza), m; t áthaladási idõ, s. Az impulzus terjedési sebessége és a beton egyes fizikai és mechanikai tulajdonságai közötti összefüggések a Függelék F2. szakaszában találhatók A vizsgálat 2.11 A vizsgáló mûszer kiválasztása Az idõmérõ ajánlott mérési tartománya µ sec. Az idõmérõ érzékenysége feleljen meg annak a követelménynek, hogy a hang terjedési sebességét 2%-ra pontosan kell megállapítani. Kivánatos, hogy az impulzus adását és vételét az idõmérõn jól érzékelhetõ jel rögzítse A vizsgálati hely kiválasztása Ügyelni kell arra, hogy a vizsgálati helyeken az adó és vevõ irányával megegyezõ irányban nagyobb átmérõjû vasbetétek ne legyenek a vizsgálandó betonban.

4 MSZ 4715/ Ha a szerkezeten repedések láthatók, úgy kell a vizsgálati helyeket kiválasztani, hogy a repedések az impulzusok terjedését - az adó és vevõ között - ne akadályozzák. Vizsgálni csak olyan felületû betont lehet, melyhez az adó és vevõ fej akusztikailag jól csatlakoztatható (sima felületû). Ha a beton felülete ezt nem teszi lehetõvé, akkor a megfelelõ csatlakozást csiszolással, vagy egyéb módon kell biztosítani. Nem szabad a betont úgy vizsgálni, hogy az adó és vevõ fej, valamint a vizsgálandó beton között valamilyen egyéb réteg (pl. vakolat, meszelés, cement csurgás stb.) is van, ezért a vizsgálat helyén ezek - lehetõleg csiszolással - eltávolítandók A mûszer ellenõrzése A vizsgálat megkezdése elõtt a vizsgálati helyen a mûszer kifogástalan mûködését ellenõrizni kell. Az idõmérõ mûködését etalonon való méréssel is ellenõrizni kell A rezgésszám megválasztása A méréshez olyan rezgésszámú impulzust kell alkalmazni, hogy a jel élessége megfeleljen a mérés pontossága által megszabott követelményeknek. Általános szempont, hogy kisméretû elemeknél magasabb (500 khz), nagy méretû elemeknél alacsonyabb frekvenciájú impulzus a megfelelõbb A mérés A mérés megkezdése elõtt a kijelölt mérési helyek távolságát (adó-vevõ köze) le kell mérni 1%-ra pontosan. A mérés idejére az adó és vevõ fejet csatlakozó közeg (vazelin stb.) alkalmazásával egyenletes erõvel a mérendõ felületre kell szorítani úgy, hogy egymással pontosan szemben legyenek. Egy mérési helyen három leolvasást kell végezni. Minden ismétlõdõ leolvasás elõtt az adó és vevõ fejet kismértékben (1-2 cm) oldalirányban el kell mozdítani, ha a három leolvasott érték közötti különbség legfeljebb 2 százalék, akkor a három eredmény számtani átlagából számítandó a mérési helyre jellemzõ terjedési sebesség (v i ). Meg kell a három mérést ismételni, ha az eltérés 2 százaléknál nagyobb A vizsgálati jegyzõkönyv A vizsgálati jegyzõkönyv feleljen meg az MSZ 4715/1 szerinti követelménynek. A roncsolásmentes vizsgálat eredményét, valamint a vizsgált szerkezet és beton jellemzõ adatait (vázlatát) a vizsgálati jegyzõkönyvben rögzíteni kell.

5 5 MSZ 4715/ ÖNREZGÉSSZÁM MÉRÉS A szabványos alakú próbatest önrezgésszáma a rezonanciaelv alapján határozható meg. A próbatest önrezgésszáma és a beton egyes fizikai és mechanikai tulajdonságai közötti összefüggésekre vonatkozóan lásd a Függeléket A vizsgálat 3.11 Próbatest A vizsgálathoz csak szabályos alakú próbatestek használhatók. Méréstechnikai szempontból az MSZ 4715/5 szerint készített hasábok használata célszerû. A próbatest különleges elõkészítés nélkül, tetszés szerinti víztartalom esetén vizsgálható A vizsgálat végrehajtása A gerjesztõfejnek a próbatesthez viszonyított helyzete szerint hosszirányú-, hajlító-, ill. csavarórezgések állíthatók elõ. A próbatestben az alkalmazott igénybevételi módnak megfelelõ állóhullám alakul ki. A próbatestet az alakváltozási nullpontok közelében kell megtámasztani, a gerjesztõ- és a rezgésérzékelõ fejeket pedig az alakváltozási maximumok közelében kell elhelyezni. A gerjesztõ rezgésszámok folyamatos változása mellett meghatározandó a rezgésérzékelõben észlelt maximális kitéréshez tartozó rezgésszám. Legalább három, egymástól független mérést kell végezni. Két mérés akkor tekinthetõ egymástól függetlenül végrehajtottnak, ha közben megszakítottuk a gerjesztõfej és a próbatest közötti kapcsolatot és elforgattuk a rezgésszámszabályozót Vizsgálati jegyzõkönyv A vizsgálati jegyzõkönyv feleljen meg az MSZ 4715/1 szerinti követelménynek. Rögzíteni kell a vizsgálat körülményeit, az egyes mérések eredményeit és átlagukat.

6 MSZ 4715/ A SZÖVEGBEN EMLÍTETT SZABVÁNYOK Megszilárdult beton vizsgálata Általános elõírások...msz 4715/1. Mechanikai tulajdonságok roncsolásos vizsgálata...msz 4715/4 A TÁRGGYAL KAPCSOLATOS SZABVÁNYOK A cementek fizikai jellemzõinek vizsgálata (sorozat)...msz 523/1...5 A portlandcementklinker vegyelemzése... MSZ 525 Cementek. Portlandcement, kohósalak-, portlandcement traszportlandcement....msz A beton alapanyagainak vizsgálata...msz 4713 Friss betonkeverékek vizsgálata...msz 4714 Megszilárdult beton vizsgálata Sûrûség, tömörség...msz 4715/2 -Hidrotechnikai tulajdonságok...msz 4715/3 - A beton alakváltozása...msz 4715/6 - Cementtartalom, adalékanyag szemmegoszlása...msz 4715/7 A betonok fajtái és jelölésük...msz 4719 Fizikai mennyiségek neve, jele és mértékegysége. Mechanika...MSZ 4900/3 Elõregyártott vasbeton és feszített betonelemek Vizsgálat és minõsítés...msz A szabvány elõírásai a népgazdaságban általában mértékadó megoldási módot tartalmazzák. A szerzõdõ felek egymás közötti jogviszonyában ezek az elõírások kötelezõek, ha a szerzõdésben azoktól eltérõen nem állapodtak meg. Ha a szabvány megjelöléseket, rajz és betûjeleket, megnevezéseket, minõségi osztályokat tartalmaz, azokat csak a szabványban meghatározott értelemben és tartalommal szabad használni. Szabványkiadvány (Szabvány, Mûszaki Irányelvek) alkalmazása elõtt gyõzõdjön meg arról, hogy nem jelent-e meg helyesbítése, módosítása, kiegészítése, hatálytalanítása (visszavonása). Az állami szabványkiadványok érvényességében beálló minden változás megjelenik a Szabványügyi Közlönyben. A gyakorlati tapasztalatok alapján ajánlatosnak látszó - az építésügyi ágazati szabványkiadványokra vonatkozó - módosító indítványokat, megfelelõ indokolással az Építésügyi Szabványosítási Központhoz kell beküldeni (1502 Budapest, Pf. 69. Budapest XI. Diószegi út 37.). Az építésügyi ágazati szabványkiadványok az Építésügy Tájékoztatási Központ boltjában (1400 Budapest, Pf. 83. Budapest VII., Rumbach Sebestyén utca 15/a), valamint a Szabványboltban (1431 Budapest, Pf Budapest VIII, Üllõi út 24.) vásárolhatók meg. F.k.: az MSZH Kiadói és Tájékoztatási Fõosztály vezetõje MSZH Nyomda Sz. u. 1974, 800 pld, F.v.: Deák József

7 7 MSZ 4715/5-72 FÜGGELÉK F1 A RUGALMAS VISSZAPATTANÁS ELVÉN MÛKÖDÕ BETONSZILÁRDSÁG MÉRÕ MÛSZEREK KIÉRTÉKELÕ ADATAI A rugalmas visszapattanás elvén mûködõ berendezések mérési eredményei és a vizsgált beton nyomószilárdsága között az egyes mûszereket gyártó és az ezeket használó intézetek összefüggéseket állítottak fel. A hazánkban leggyakrabban alkalmazott mûszerekre a meghatározott visszapattanási érték és a beton szilárdsága (kockaszilárdságának tájékoztató értéke) közötti összefüggést és ezek megbízhatósági határait az N jelû Schmidt-kalapács vízszintes helyzetében kavics adalékos, természetes érlelésû betonon való mérésre vonatkozóan az F1.1 táblázat; az M jelû Scmidt-kalapáccsal útbetonokon függõlegesen lefelé történõ mérés esetére az F1.2 táblázat szolgáltatja. Értékelõ táblázat N jelû Schmidt - féle kalapácshoz* F1.1. táblázat Visszapattanás R i Szilárdság ó b dan/cm2 (kp/cm2) Visszapattanás R i Szilárdság ó b dan/cm2 (kp/cm2) ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± 88 *Közbeesõ értéket lineáris interpolációval lehet meghatározni.

8 MSZ 4715/ Értékelõ táblázat M jelû Schmidt - féle kalapácshoz* F1.2. táblázat Visszapattanás R i Szilárdság ó b dan/cm 2 (kp/cm 2 ) Visszapattanás R i Szilárdság ó b dan/cm 2 (kp/cm 2 ) ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± 54 *Közbeesõ értéket lineáris interpolációval lehet meghatározni. Az N jelû Schmidt-kalapáccsal vízszintestõl eltérõ ütésirány esetén meghatározott visszapattanási értékeket az F1.3 táblázatnak megfelelõen kell módosítani. Korrekciós érték a vízszintestõl eltérõ ütésirány esetén F1.3. táblázat R i Az Ri -t módosító értékek, ha a vízszintessel bezárt szög Felfelé lefelé között 5,4 3,5 + 3,4 + 2, között 4,7 3,1 + 3,1 +2, között 3,9 2,6 + 2,7 +2,0

9 9 MSZ 4715/5-72 A nyomószilárdsági érték csak akkor fogadható el a beton nyomószilárdságaként, ha azt megfelelõ korrekciónak vetik alá. A vizsgáló Intézet a korrekció mértékét vagy a vizsgálandó betonból nyert próbatesteken, vagy empirikus képletek alapján a beton összetételének, korának, utókezelésének stb. figyelembevételével állapítja meg. F2. A BETON EGYES JELLEMZÕINEK MEGHATÁROZÁSA AZ AKUSZTIKAI IMPULZUS TERJEDÉSI SEBESSÉGE ALAPJÁN Az impulzus terjedési sebessége és a beton rugalmassági tényezõje között analitikai összefüggés van. Ezért a módszer alkalmas egyrészt a beton olyan egyéb tulajdonságainak vizsgálatára, amelyek a rugalmassági tényezõvel kapcsolatba hozhatók (pl. szilárdság), másrészt olyan folyamatok figyelemmel kisérésére, amelyek az impulzus terjedési sebességének változását idézik elõ (pl. fagyállóság, korrózió). F2.1 Rugalmassági tényezõ A terjedési sebességbõl a rugalmassági modulus az alábbi összefüggés segítségével számítható: E = V 2 L ρ ahol: E = a beton rugalmassági tényezõje, dan/cm2, (kp/cm2), ρ = a beton sûrûsége, g/cm3, V L = a hosszirányú hullám terjedési sebessége, m/s, c c = a vizsgált elem méreteitõl, a Poisson-tényezõtõl, a gerjesztés irányától és frekvenciájától és a dimenzióktól függõ tényezõ. A BI-8 típusú betonoszkóppal mért szokványos betonok esetén "c" értéke hosszú rudakra (hasábokra) és lemezekre 1-nek vehetõ. Nagy tömbök esetén 0,65-0,95 között változik, átlagosan 0,8-ra vehetõ.

10 MSZ 4715/ F2.2 Szilárdsági jellemzõk Az akusztikai impulzus terjedési sebessége és a beton szilársága - a rugalmassági tényezõ közvetítésével - egymással is kapcsolatba hozható. Ezt, az analitikailag egyenlõre föl nem tárt függvényt, sok tényezõ mellett legnagyobb mértékben a beton alkotók (adalék, cement), a víztartalom és a beton kora befolyásolja. A szilárdságra vonatkozó következtetéseink annál megbízhatóbbak, minél pontosabban ismerjük ezeket a tényezõket. F2.21 Szokványos készítésû, közepes cementadagolású kavicsbetonok BI.-8 típusú betonoszkóppal történõ vizsgálata esetén a terjedési sebességbõl a beton nyomószilárdsága az F2. táblázat segítségével becsülhetõ. A táblázat egy évnél idõsebb, légszáraz állapotú kavicsbetonok esetén ±15% megbízhatósági korláttal használható. F2.22 Abban az esetben, ha a befolyásoló tényezõk a föltételezettõl eltérnek, az átszámítást módosítani kell. Megbízhatóbbá lehet tenni a szilárdságbecslést abban az esetben, ha rendelkezésünkre állnak a beton összetételére, készítési és utókezelési körülményeire, korára és víztartalmára vonatkozó adatok, illetve, ha ismerjük a vizsgált betonnal jól egyezõ minõségû beton szilárdsága és az akusztikai impulzus terjedési sebessége közötti kapcsolatot. Ilyen értékelõ diagramokat kutatólaboratóriumokban lehet meghatározni.

11 11 MSZ 4715/5-72 Értékelõ táblázat a BI.8. jelû betonoszkóphoz F2. táblázat V K ó b V K ó b m/s dan/cm 2 (kp/cm 2 ) m/s dan/cm 2 (kp/cm V K = hang terjedési sebessége, m/s ó b = nyomószilárdság, dan/cm2, (kp/cm2) Megjegyzések: A táblázat II. osztályú ( 40mm) D max. = homokos kavics adalékanyagból portlandcementtel készített betonok légszáraz állapotban történõ vizsgálatával készült. 360 napos vagy annál idõsebb betonoknál érvényes. Cementtartalom: 350 kg/m 3 alatt van.

12 MSZ 4715/ F3. BETONTULAJDONSÁGOK MEGHATÁROZÁSA AZ ÖNREZGÉSSZÁM SEGÍTSÉGÉVEL Adott geometriájú próbatest esetén analitikai összefüggés van az anyag rugalmassági tényezõje és a próbatest önrezgésszáma között. Ez a kapcsolat lehetõséget teremt arra, hogy figyelemmel kisérjünk olyan folyamatokat, amelyek a beton rugalmas tulajdonságainak változásával járnak (pl. szilárdulás, fagyállóság, korrózió). A rugalmassági tényezõ ismeretében a beton szilárdságára is következtetni lehet. F3.1 Rugalmassági tényezõ Abban az esetben, ha érvényes az 1 + µ = E 2G feltétel, a rezonancia frekvencia ismeretében a rugalmassági tényezõk az alábbi analitikai összefüggésekkel számíthatók: E = U n 2 ill. = U n 2 L L F F G = U n 2 T T ahol E = az anyag rugalmassági tényezõje dan/cm2, (kp/cm2); G = az anyag nyírási rugalmassági tényezõje dan/cm2, (kp/cm2); n = a próbatest önrezgésszáma, Hz; L, F és T indexek a longitudinális (hosszanti), flexionális (hajlító) és torziós (csavaró) rezonancia mérést jelentik; U = a szabványos alakú próbatest súlyától, méreteitõl, alakjától és sûrûségétõl függõ tényezõ. µ = Poisson-tényezõ

13 13 MSZ 4715/5-72 F3.11 Megjegyzés A "Kretz" gyártmányú E-G méter esetén az "U" tényezõ Q = 2,5 g/cm 3 sûrûségû beton feltételezésével a készüléken megadott próbatestekre vonatkozóan - már figyelembevételt nyert. E mûszernél a skálán közvetlenül leolvasható E és G értéket csak a sûrûség eltérése esetén kel lineárisan korrigálni. E tényleges = E mért k A korrekciós tényezõ a két sûrûség viszonya: k = ρ 2,5 ahol ñ a vizsgálandó próbatest sûrûsége, g/cm 3 F3.2 Szilárdsági jellemzõk A rezonancia mérés - a rugalmassági tényezõ közvetítésével - szilárdságbecslésre is felhasználható. Abban az esetben, ha laboratóriumi kisérletek alapján - adott betonminõségre - ismert a szilárdság és az önrezgésszám közötti kapcsolat, hasonló minõségû betonok szilárdsága közvetlenül is becsülhetõ. Megjegyezzük, hogy e módszernél a szilárdság abszolut értékeire vonatkozó becslésnek sok jelentõsége nincs, mivel szabályos próbatesteken történik a mérés és így lehetõség van a roncsolásos vizsgálat elvégzésére. A módszer igen elõnyösen használható a beton tulajdonságaiban bekövetkezett változások vizsgálatára.

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Juhász Károly Péter Betontechnológia 4 - Betondiagnosztika 2018 szakmérnöki előadás BME Vizsgálatok típusai Mikor van rá szükségünk? kivitelezés ellenőrzése nem ismert szerkezet teherbírásának meghatározása

Részletesebben

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával Építőanyagok II - Laborgyakorlat Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával A tervezés elvei Cél: előírt nyomószilárdságú beton összetételének és keverési arányának megtervezése úgy,

Részletesebben

VÍZZÁRÓSÁG, VÍZZÁRÓSÁG VIZSGÁLAT

VÍZZÁRÓSÁG, VÍZZÁRÓSÁG VIZSGÁLAT 1 VÍZZÁRÓSÁG, VÍZZÁRÓSÁG VIZSGÁLAT Az MSZ 47981:2004 (az MSZ EN 2061:2002 európai betonszabvány magyar nemzeti alkalmazási dokumentuma) szabvány érvényre lépésével a beton vízzáróságának régi, MSZ 4719:1982

Részletesebben

a NAT-1-1258/2007 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1258/2007 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1258/2007 számú akkreditált státuszhoz A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építõmérnöki Kar Építõanyagok és Mérnökgeológia

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1728/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A CRH Magyarország Kft. Műszaki Szolgáltató Központ Építőanyag-vizsgáló Laboratórium (Budapesti egység: 1151 Budapest, Károlyi

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1728/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve: CRH Magyarország Kft. Műszaki Szolgáltató Központ Építőanyag-vizsgáló Laboratórium

Részletesebben

Vizsgálati jegyzőkönyvek általános felépítése

Vizsgálati jegyzőkönyvek általános felépítése Vizsgálati jegyzőkönyvek általános felépítése 1. Intézményi és személyi adatok 1. Megbízó intézmény neve és címe 2. Megbízó képviselőjének neve és beosztása 3. A vizsgáló intézmény illetve laboratórium

Részletesebben

LABORVIZSGÁLATOK NETTÓ LISTAÁRAI március 1.-től (javasolt listaárak, mennyiségtől függően változhat, ÁFA nélkül értendő)

LABORVIZSGÁLATOK NETTÓ LISTAÁRAI március 1.-től (javasolt listaárak, mennyiségtől függően változhat, ÁFA nélkül értendő) LABORVIZSGÁLATOK NETTÓ LISTAÁRAI 2019. március 1.-től (javasolt listaárak, mennyiségtől függően változhat, ÁFA nélkül értendő) Az árak a minősítést, jegyzőkönyv- és szakvélemény készítést nem tartalmazzák.

Részletesebben

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek Zaj- és rezgés Törvényszerűségek A hang valamilyen közegben létrejövő rezgés. A vivőközeg szerint megkülönböztetünk: léghangot (a vivőközeg gáz, leggyakrabban levegő); folyadékhangot (a vivőközeg folyadék,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1741/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Útlabor Laboratóriumi és Technológiai Kft. (9151 Abda, Bécsi út 15.) akkreditált területe

Részletesebben

ÉPKO, Csíksomlyó, 2011. június 4. A beton nyomószilárdsági osztályának értelmezése és változása 1949-től napjainkig Dr.

ÉPKO, Csíksomlyó, 2011. június 4. A beton nyomószilárdsági osztályának értelmezése és változása 1949-től napjainkig Dr. ÉPKO, Csíksomlyó, 2011. június 4. A beton nyomószilárdsági osztályának értelmezése és változása 1949-től napjainkig Dr. Kausay Tibor 1 Tisztelt Elnök Úr, tisztelt Konferencia! Számtalanszor kerülünk abba

Részletesebben

A beton nyomószilárdságának vizsgálata az MSZ 4798:2004 szerint

A beton nyomószilárdságának vizsgálata az MSZ 4798:2004 szerint A beton nyomószilárdságának vizsgálata az MSZ 4798:004 szerint Nyomószilárdság vizsgálata Próbatest alakja és mérete Próbatest kora Próbatest tárolása a vizsgálatig Vizsgáló berendezés kocka 150 150 150

Részletesebben

POLIMERTECHNIKA Laboratóriumi gyakorlat

POLIMERTECHNIKA Laboratóriumi gyakorlat MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Polimer anyagvizsgálat Név: Neptun kód: Dátum:. Gyakorlat célja: 1. Műanyagok folyóképességének vizsgálata, fontosabb reológiai jellemzők kiszámítása 2. Műanyagok Charpy-féle ütővizsgálata

Részletesebben

A BETON ÖSSZETÉTELE. Elsősorban cement, de alkalmazható őrölt égetett mész vagy egyéb hidraulikus kötőanyag is Adalékanyagai:

A BETON ÖSSZETÉTELE. Elsősorban cement, de alkalmazható őrölt égetett mész vagy egyéb hidraulikus kötőanyag is Adalékanyagai: BETON BETON FOGALMA A beton egy mesterséges építőanyag, amely kötőanyagból (cementből), vízből és természetes vagy mesterséges adalékanyagokból, esetleg adalékszerekből és egyéb kiegészítő anyagokból készül.

Részletesebben

Beton. (Könnyű)betonok alkalmazása Már az ókortól kezdve alkalmazzák pl.: Colosseum, Pantheon. Dr. Józsa Zsuzsanna. Első vasbeton.

Beton. (Könnyű)betonok alkalmazása Már az ókortól kezdve alkalmazzák pl.: Colosseum, Pantheon. Dr. Józsa Zsuzsanna. Első vasbeton. Beton (Könnyű)betonok alkalmazása Már az ókortól kezdve alkalmazzák pl.: Colosseum, Pantheon Dr. Józsa Zsuzsanna Beton 1 Beton 2 2 A beton fogalma Első vasbeton Lambot-féle betoncsónak 1854 Rostock 2003

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek

Anyagvizsgálati módszerek Anyagvizsgáló és Állapotellenőrző Laboratórium Atomerőművi anyagvizsgálatok Az akusztikus emisszió vizsgálata a műszaki diagnosztikában Anyagvizsgálati módszerek Roncsolásos metallográfia, kémia, szakító,

Részletesebben

e-ut 07.02.11:2011 (ÚT 2-3.402)

e-ut 07.02.11:2011 (ÚT 2-3.402) (ÚT 2-3.402) Közúti hidak építése I. Beton, vasbeton és feszített vasbeton hídszerkezetek Tóth Emília VIA-PONTIS Kft. Útügyi Szabályozási Napok, Sopron, 2011. május 3-4. Az Eurocode-nak megfelelő tervezés

Részletesebben

A vizsgált anyag ellenállása az adott geometriájú szúrószerszám behatolásával szemben, Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika

A vizsgált anyag ellenállása az adott geometriájú szúrószerszám behatolásával szemben, Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika Dunaújvárosi Főiskola Anyagtudományi és Gépészeti Intézet Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika Mechanikai anyagvizsgálat 2. Dr. Palotás Béla palotasb@mail.duf.hu Készült: Dr. Krállics György (BME,

Részletesebben

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél Betontechnológiai kísérletek Az I. kísérlet sorozatban azt vizsgáltuk, hogy azonos betonösszetétel mellett milyen hatást

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1728/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Holcim Magyarország Kft. Műszaki Szolgáltató Központ Építőanyag-vizsgáló Laboratórium

Részletesebben

TÖRTÉNETI VASBETON SZERKEZETEK DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATAI

TÖRTÉNETI VASBETON SZERKEZETEK DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATAI Magyar Mérnöki Kamara Székesfehérvár, 2018. nov. 30. TÖRTÉNETI VASBETON SZERKEZETEK DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATAI DR. ARANY PIROSKA ÉPÍTŐMÉRNÖK, C. EGYETEMI DOCENS 1 AZ ELŐADÁS VÁZLATA: 1. SZABÁLYOZÁSI HÁTTÉR

Részletesebben

Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS

Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS - 1 - Építőanyag, 1954. 9. pp. 307-312 Az ÉTI 1953. évben végzett cementvizsgálatainak kiértékelése POPOVICS SÁNDOR és UJHELYI JÁNOS 1. Bevezetés Az Építéstudományi Intézet Minősítő Laboratóriumába 1953.

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAT-1-1271/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MAÉPTESZT Magyar Építőmérnöki Minőségvizsgáló és Fejlesztő Kft. Minőségvizsgáló

Részletesebben

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék

Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_ tanév tavasz Zajmérés. Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Zaj és rezgésvédelem NGB_KM015_1 2017 2018. tanév tavasz Zajmérés Bedő Anett egyetemi tanársegéd SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék Előadás, gyakorlat Zajmérés-elmélet Zajmérés-gyakorlat 25/2004.

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT-1-1383/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPÍTŐ LABOR Műszaki Szolgáltató Kft. KÖZPONTI ÉS TERÜLETI LABORATÓRIUMOK

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1258/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Magasépítés

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1659/2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz Az IQC Mérnöki Kft. Vizsgáló laboratórium (1112 Budapest, Repülőtéri u. 2.) akkreditált területe Talaj

Részletesebben

1. ÉMI Kht. - Bemutatkozás Az ÉMI Kht. tevékenységi köre, referenciái Az Anyag- és Szerkezettudományi Divízió

1. ÉMI Kht. - Bemutatkozás Az ÉMI Kht. tevékenységi köre, referenciái Az Anyag- és Szerkezettudományi Divízió 1. ÉMI Kht. - Bemutatkozás Az ÉMI Kht. tevékenységi köre, referenciái Az Anyag- és Szerkezettudományi Divízió 2. Vizsgálataink az M0 Északi Duna-hídon Betonvizsgálatok és tapasztalatok Acélvizsgálatok

Részletesebben

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok Szakítóvizsgálat EN 10002-1:2002 Célja: az anyagok egytengelyű húzó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása egy szabványosan kialakított próbatestet

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1331/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közúti szolgáltató igazgatóság Útállapot vizsgálati osztály Győri Minőségvizsgálati Laboratórium

Részletesebben

Ütőmunka meghatározása acél próbatesten, Charpy-kalapáccsal, amely ingás ütő-hajlítómű (Charpyinga) Dr. Kausay Tibor

Ütőmunka meghatározása acél próbatesten, Charpy-kalapáccsal, amely ingás ütő-hajlítómű (Charpyinga) Dr. Kausay Tibor Ütőmunka meghatározása acél próbatesten, Charpy-kalapáccsal, amely ingás ütő-hajlítómű (Charpyinga) Dr. Kausay Tibor Dr. Kausay Tibor 1 Charpy-kalapács, 10 m kp = 100 J legnagyobb ütőenergiával A vizsgálatot

Részletesebben

vagy 0,1 tömeg%-nál (feszített vb. esetén) nagyobb;

vagy 0,1 tömeg%-nál (feszített vb. esetén) nagyobb; A beton jele 1 A beton jele Magyarországon, az MSZ 4798-1:2004 szabvány szerint a következőket tartalmazza: a beton nyomószilárdsági osztályának jelét; a nehézbetonok jelölésére a HC (heavy concrete) betűjelet;

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1331/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közúti szolgáltató igazgatóság Útállapot vizsgálati

Részletesebben

2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat, hajlítóvizsgálat, keménységmérés

2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat, hajlítóvizsgálat, keménységmérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat Fémtan, anyagvizsgálat 2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat,

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DEÁK KRISZTIÁN 2013 Az SPM BearingChecker

Részletesebben

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Dr. Orbán Zoltán, Dormány András, Juhász Tamás Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék A megbízhatóság értelmezése

Részletesebben

A friss beton konzisztenciájának mérése. a VEBE-méteres átformálási idő meghatározásával

A friss beton konzisztenciájának mérése. a VEBE-méteres átformálási idő meghatározásával A friss beton konzisztenciájának mérése a VEBE-méteres átformálási idő meghatározásával MSZ 4714-3:1986 A betonkeverék és a friss beton vizsgálata. A konzisztencia meghatározása 5. fejezet: Az átformáláshoz

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2014 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2014 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-1151/2014 nyilvántartási számú 2 akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedéstudományi Üzletág

Részletesebben

FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI. Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.*

FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI. Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.* FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.* Az EN sorozatú szabványok megjelenésével megváltozott a szemrevételezéses vizsgálat (VT) feladata. Amíg korábban

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1502/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MEOLIT" Minőségellenőrző és Minőségbiztosító, Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Vizsgáló

Részletesebben

Hidak állapotvizsgálata kombinált szerkezetdiagnosztikai

Hidak állapotvizsgálata kombinált szerkezetdiagnosztikai Hidak állapotvizsgálata kombinált szerkezetdiagnosztikai módszerekkel Dr. Orbán Zoltán, Török Brigitta, Dormány András Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék A diagnosztika

Részletesebben

Körgyűrű keresztmetszetű, pörgetett vasbeton rudak nyírási ellenállása 1. rész Völgyi István Témavezető: Dr Farkas György Kutatás felépítése 1. Anyagvizsgálatok 2. Nyírási ellenállás 3. Modellalkotás -

Részletesebben

Hang terjedési sebességének meghatározása állóhullámok vizsgálata Kundt csőben

Hang terjedési sebességének meghatározása állóhullámok vizsgálata Kundt csőben Hang terjedési sebességének meghatározása állóhullámok vizsgálata Kundt csőben Akusztikai állóhullámok levegőben vagy egyéb gázban történő vizsgálatához és azok hullámhosszának meghatározására alkalmas

Részletesebben

Anyagszerkezet és vizsgálat

Anyagszerkezet és vizsgálat SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagismereti és Járműgyártási Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat NGB_AJ021_1 2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat, hajlítóvizsgálat,

Részletesebben

Dermesztett teherhordó homokbeton szerkezetek roncsolásmentes szilárdságbecslővizsgálatai

Dermesztett teherhordó homokbeton szerkezetek roncsolásmentes szilárdságbecslővizsgálatai Dermesztett teherhordó homokbeton szerkezetek roncsolásmentes szilárdságbecslővizsgálatai Nondestructive testing (NDT) and compressive strength estimation of gypsum board and cured, thin, no-coarses concrete

Részletesebben

A beton és vasbeton készítés új műszaki irányelvei (ÉSZKMI 19-77)

A beton és vasbeton készítés új műszaki irányelvei (ÉSZKMI 19-77) 1 Magyar Építőipar 1977. 8. pp. 480-485. A beton és vasbeton készítés új műszaki irányelvei (ÉSZKMI 19-77) Dr.Ujhelyi János, a műszaki tudományok kandidátusa, Alpár-érmes 1. Az Irányelv elkészítésének

Részletesebben

A betonburkolatok Útügyi Műszaki Előírásaiban bekövetkezett változások és nem csak autópályán. Vörös Zoltán

A betonburkolatok Útügyi Műszaki Előírásaiban bekövetkezett változások és nem csak autópályán. Vörös Zoltán A betonburkolatok Útügyi Műszaki Előírásaiban bekövetkezett változások és nem csak autópályán Vörös Zoltán Eger 2017. I. Magyar Közlekedési Konferencia Eger, 2017. október 18 20. 1 Jelenleg érvényben lévő

Részletesebben

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Központi Laboratórium Cím: 1113 Budapest, Diószegi út 37. Telefon: (+36-1)-372-6100 Telefa: (+36-1)-386-8794 E-mail: info@emi.hu A NAT által NAT-1-1110/2010

Részletesebben

a NAT /2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1383/2008 számú akkreditálási ügyirathoz A MÉLYÉPÍTÕ LABOR Mûszaki Szolgáltató Kft. (1144 Budapest, Füredi út 74-76.) akkreditált mûszaki területe

Részletesebben

A beton kúszása és ernyedése

A beton kúszása és ernyedése A beton kúszása és ernyedése A kúszás és ernyedés reológiai fogalmak. A reológia görög eredetű szó, és ebben az értelmezésben az anyagoknak az idő folyamán lejátszódó változásait vizsgáló műszaki tudományág

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1691/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Colas Hungária Építőipari Zrt. Technológiai Igazgatóság Keleti laboratórium

Részletesebben

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése 1.GYAKORLAT Használhatósági határállapotok A használhatósági határállapotokhoz tartozó teherkombinációk: Karakterisztikus (repedésmentesség igazolása) Gyakori (feszített szerkezetek repedés korlátozása)

Részletesebben

Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák

Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák Talajosztályok: 1 Homok, laza termőtalaj 2 Nedves homok, kavics, tömör termőföld 3 Homokas agyag, száraz lösz 4 Tömör agyag, nagyszemű kavics

Részletesebben

NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása

NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása Farkas Gy.-Huszár Zs.-Kovács T.-Szalai K. R forgalmi terhelésű utak - megnövekedett forgalmi terhelés - fokozott tartóssági igény - fenntartási idő és költségek csökkentése

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben