A belső adatvédelmi felelősökre vonatkozó szabályok kritikai áttekintése, különös tekintettel a pénzügyi szektorra és az uniós szabályokra.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A belső adatvédelmi felelősökre vonatkozó szabályok kritikai áttekintése, különös tekintettel a pénzügyi szektorra és az uniós szabályokra."

Átírás

1 A belső adatvédelmi felelősökre vonatkozó szabályok kritikai áttekintése, különös tekintettel a pénzügyi szektorra és az uniós szabályokra. Készítette: dr. Baki József június

2 1. Az adatvédelmi felelős tevékenységéhez, a tevékenység szabályozásához kapcsolódó kérdések. Milyen funkciót tölt be az adatvédelmi felelős, mi a küldetése az Infotv ában szabályozott egyes feladatok alapján? Mennyiben tükrözi az adatvédelmi felelős törvényi fogalma az uniós rendelkezések date protection officer fogalmát, illetve feladatkörét? Belső védelmi vonalakba illeszkedő megfelelési kontroll funkció a szervezetben (24. (2) bek.b.) pont) vagy több/más, quasi belső adatvédelmi ombudsman (24. (2) c.) pont)? Hol foglal helyet a szervezetben? Hol kötelező jelenleg adatvédelmi felelőst megbízni, és hol lesz majd kötelező a jövőben az új uniós Rendelet-tervezet alapján? Mennyire kimunkált az adatvédelmi felelős feladatköre az Infotv a alapján feladatainak részletezettsége, továbbá a függetlenség, a tevékenység ellátásával összefüggő garanciális szabályok, összeférhetetlenség, a kontroll és operatív tevékenység elválasztásának kérdései stb. tekintetében? Hogyan viszonyul feladatköre, szervezetben betöltött funkciója más funkciók (compliance officer, belső ellenőr, jogtanácsos stb.) szervezetben elfoglalt helyéhez, szabályozottságához képest?

3 2. Szervezeti áttekintés. A külső és belső normáknak való megfeleléshez kapcsolódó egyes funkciók és az adatvédelmi felelős a pénzügyi szektorban. Szervezet vezetője A belső védelmi vonalak -ba tartozó kontroll-funkciók a PSZÁF elnökének 6/2013. (III.11.) számú ajánlása szerint. Kockázat kezelés/ Kockázat kezelő Belső ellenőrzési rendszer/ Belső ellenőr Hpt.szerinti célja: a) a hitelintézet jogszabályoknak megfelelő működésének elősegítése, b) a hitelintézet belső szabályzataiban foglalt előírások betartásának ellenőrzése, c) a jogszabályoktól és a belső szabályzatokban foglaltaktól való eltérések feltárása, jelentése, továbbá javaslattétel a feltárt hiányosságok kijavítására Compliance Officer Megfelelési vezető Bszt.: A befektetési vállalkozás a jogszabályokban foglaltaknak való megfelelésért, és a szabályzatokban foglaltaknak a jogszabályi rendelkezésekkel való összhangjáért felelős vezetőt nevez ki. Data protection officer, adatvédelmi tisztviselő Adatvédelmi felelős Infotv.: ellenőrzi e törvény és az adatkezelésre vonatkozó más jogszabályok, valamint a belső adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatok rendelkezéseinek és az adatbiztonsági követelményeknek a megtartását Jogtanácsos/vezető jogtanácsos Jt-i tvr.: A jogtanácsos feladata, hogy a jog eszközével elősegítse az általa képviselt szervezetek működésének eredményességét, közreműködjön a törvényesség érvényre juttatásában, segítséget nyújtson a jogok érvényesítéséhez, valamint a kötelezettségek teljesítéséhez

4 3. Az adatvédelmi felelősi tevékenység funkciója. Tanácsadási funkció az adatkezeléssel összefüggő döntések meghozatalában Kontroll funkció az adatkezelésre vonatkozó külső-és belső normák tekintetében. Quasi belső adatvédelmi biztosi funkció a bejelentések kivizsgálása, jogosulatlan adatkezelés megszüntetésére való felhívás körében. Operatív feladatok végzése: - belső adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat elkészítése ; - belső adatvédelmi nyilvántartás vezetése; - adatvédelmi ismeretek oktatásáról való gondoskodás.

5 4. Az Európai Parlament és a Tanács 95/46/EK irányelve (1995. október 24.) a személyes adatok feldolgozása vonatkozásában az egyének védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról Az irányelv a hatóság felé történő kötelező adatkezelések bejelentésével összefüggésben rendelkezik az adatvédelmi tisztviselő szerepéről: Nem kell bejelenteni a hatóság felé az adatkezelést ha az Irányelv szerinti kritériumok szerint határozzák meg az adatkezelés célját, melyek valószínűleg nem befolyásolják hátrányosan az érintettek jogait és szabadságait és adatvédelmi tisztviselőt neveznek ki. Feladata : - a nemzeti rendelkezések belső alkalmazásának független módon történő biztosítása; - a belső adatvédelmi nyilvántartás vezetése.

6 5. A date protection officer/ adatvédelmi tisztviselő funkciója, feladatai az új Uniós adatvédelmi Rendelet-tervezetben. Tanácsadói feladatok (a rendeletnek megfelelő kötelezettségekkel kapcsolatosan) Kontroll funkció (a rendelet végrehajtásának és alkalmazásának ellenőrzése, különösen a beépített és az alapértelmezett adatvédelemre, az adatbiztonságra, valamint az érintettek tájékoztatására és a rendelet szerinti jogaik gyakorlásakor benyújtandó kérelmekre vonatkozó követelmények tekintetében) Belső adatvédelmi nyilvántartás biztosítása. A személyes adatok megsértéséről szóló hatósági értesítés és tájékoztatás ellenőrzése. Az adatfeldolgozással kapcsolatos ügyekben kapcsolattartás a felügyelő hatósággal, valamint adott esetben az adatvédelmi tisztviselő saját kezdeményezésére történő konzultáció.

7 6. A data protection officer kinevezésének, megbízásának kötelezettsége az Uniós Rendelet-tervezet szerint. Kötelező kijelölni ha a feldolgozást hatóság vagy állami szerv végzi, vagy a feldolgozást legalább 250 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás végzi; vagy az adatkezelő vagy -feldolgozó fő tevékenységei olyan feldolgozási eljárásokat foglalnak magukban, amelyek jellegüknél, alkalmazási területüknél, illetve céljaiknál fogva az érintettek rendszeres és rendszerszerű nyomon követését igénylik stb. Az adatvédelmi tisztviselő az adatkezelő vagy -feldolgozó alkalmazásában állhat, vagy szolgáltatási szerződés keretében láthatja el feladatait. Amennyiben az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó hatóság vagy állami szerv, az adatvédelmi tisztviselő több ilyen jogalany számára is kijelölhető, figyelemmel a hatóság vagy állami szerv szervezeti felépítésére. Eltérő esetekben az adatkezelő vagy -feldolgozó vagy az adatkezelők vagy -feldolgozók kategóriáit képviselő egyesületek és más szervek adatvédelmi tisztviselőt jelölhetnek ki.

8 7. Szakmai képzettségre vonatkozó követelmények. Infotv.: jogi, közigazgatási, informatikai vagy ezeknek megfelelő, (?) felsőfokú végzettséggel rendelkező személy Uniós Rendelet-tervezet: A szakmai képesítési elvárások meghatározásánál az egyes adatkezelők, adatfeldolgozók által végzett adatkezelési folyamatok és kapcsolódó, megkövetelt védelem a meghatározó szakmai folyamatok ismeretének szükségessége követelmény.

9 8. A belső ellenőr és a compliance officer/megfelelési vezető alkalmazásának, képzettségi követelményének szabályai. Belső ellenőr ( Hpt.): Minimum létszám meghatározása (legalább egy belső ellenőr) Kölcsönös foglalkoztatás lehetősége meghatározott esetekben. Több szervezetnél való foglalkoztatás limitálása (ugyanazon személy legfeljebb három szövetkezeti hitelintézetnél, pénzügyi vállalkozásnál) Szakmai képzettségre vonatkozó rendelkezések meghatározása (ha az intézmény, pénzforgalmi intézmény csak egy belső ellenőrt alkalmaz, akkor a belső ellenőrzési feladatok ellátásával csak olyan személy bízható meg, aki a törvényben meghatározott szakirányú felsőfokú iskolai végzettséggel, illetőleg mérlegképes könyvelői szakképesítéssel és legalább hároméves szakmai gyakorlattal rendelkezik és büntetlen előéletű) Megfelelési vezető ( Bszt.) képzettségi előírást nem tartalmaz a megfelelési vezető vonatkozásában. A 6/2013. sz. PSZÁF ajánlás szerint: -A Felügyelet jogszabályi kötelezés hiányában is valamennyi pénzügyi szervezet esetében elvárja megfelelőségi biztos(ok) alkalmazását, illetőleg megfelelési vezető kijelölését. -Kisebb, kevésbé összetett tevékenységet folytató pénzügyi szervezetek esetében a megfelelőségi kockázatok kezelését a kockázati kontroll funkció vagy a belső ellenőrzés keretében is elfogadhatónak tartja. -Összevont felügyelet alá tartozó hitelintézet, befektetési vállalkozás és biztosító esetében a Felügyelet elvárja, hogy kijelölésre kerüljön csoport szintű megfelelési biztos, illetőleg megfelelési vezető.

10 9. Szervezeten belüli jogállás, függetlenség. Garanciális szabályok. Infotv. közvetlenül a szerv vezetőjének felügyelete alá tartozó. Új Uniós rendelet tervezet Tájékoztatási kötelezettség (Az adatkezelő vagy -feldolgozó biztosítja, hogy az adatvédelmi tisztviselő a személyes adatok védelmével kapcsolatos összes ügybe megfelelően és Időben bekapcsolódjon. Függetlenség deklarálása. (Az adatkezelő vagy -feldolgozó biztosítja, hogy az adatvédelmi tisztviselő a feladatokat és kötelezettségeket függetlenül látja el, és azok ellátásával kapcsolatosan senkitől nem fogad el utasításokat. Az adatvédelmi tisztviselő közvetlenül az adatkezelő vagy feldolgozó vezetésének tesz jelentést.) Pénz, paripa, fegyver biztosítása. (Az adatkezelő vagy -feldolgozó az adatvédelmi tisztviselőt támogatja feladatai ellátásában, és biztosítja számára a feladatok és kötelezettségek végrehajtásához szükséges személyzetet, helyiségeket, felszerelést és egyéb forrásokat.) Foglalkoztatáshoz kapcsolódó további garanciális szabályok az új Uniós rendeletben (Az adatkezelő vagy - feldolgozó az adatvédelmi tisztviselőt legalább 2 éves időtartamra jelöli ki. Az adatvédelmi tisztviselő további időtartamra ismételten kijelölhető. Az adatvédelmi tisztviselőt hivatali ideje alatt csak akkor lehet felmenteni, ha már nem felel meg a feladatai ellátásához szükséges feltételeknek.

11 10. Kontroll funkciók függetlenségének feltételei a 6/2013. (III.11.) számú PSZÁF ajánlás alapján Valamely kontroll funkció (kockázati kontroll funkció, megfelelőség biztosítás, belső ellenőrzés) akkor tekinthető függetlennek, ha fennállnak az alábbi feltételek: a) A kontroll funkció személyzete nem végez olyan tevékenységet, amely az ellenőrzési körébe tartozik. b) A kontroll funkció szervezetileg elkülönül azoktól a tevékenységi és szervezeti területektől, melyek ellenőrzésére hivatott. Az adott funkció vezetője csak olyan személynek lehet alárendelt, aki nem felelős a megfigyelt és ellenőrzött területek irányításáért. c) A kontroll funkció vezetőjét közvetlenül az intézmény vezetése, a felügyelő bizottság vagy az audit bizottság nevezi ki, illetőleg afelé tesz jelentést, továbbá legalább évente egyszer megjelenik annak a szervnek az ülésén, amellyel szemben jelentési kötelezettsége áll fenn. d) A kontroll funkció személyzetének javadalmazása független az ellenőrzött vagy a megfigyelni és ellenőrizni szándékozott terület teljesítményétől. e) Biztosított, hogy a kontroll funkció rendelkezzen a feladatok ellátásához szükséges erőforrásokkal (humán és anyagi).

12 11. A függetlenség és a garanciális szabályok a megfelelési vezető és a belső ellenőr esetében. Megfelelési vezető (Bszt.) Független a befektetési vállalkozás más tevékenységét irányító vezetőjétől; rendelkezik a tevékenysége végzéséhez szükséges felhatalmazással, erőforrásokkal, közreműködő szakértőkkel és a tevékenysége elvégzéséhez szükséges információkhoz való hozzáféréssel; alkalmazottai nem vehetnek részt annak befektetési szolgáltatási tevékenységének végzésében vagy kiegészítő szolgáltatása nyújtásában, amelynek vizsgálatát végzik, és díjazásukat olyan módon kell megállapítani, hogy az semmilyen módon ne befolyásolhassa az objektivitásukat. Belső ellenőrzés (Hpt.) A felügyelő bizottság fogadja el a belső ellenőrzési szervezeti egység éves ellenőrzési tervét, legalább félévente megtárgyalja a belső ellenőrzés által készített jelentéseket, és ellenőrzi a szükséges intézkedések végrehajtását; felügyelőbizottság előzetes egyetértése szükséges a belső ellenőrzési szervezet vezetői és alkalmazottai foglalkoztatásának létesítésével, megszüntetésével kapcsolatos döntések meghozatalához, valamint díjazásuk megállapításához; a hitelintézet ellenőrzési feladatokat végző munkavállalói javadalmazása független az általuk felügyelt szervezeti egységek teljesítményétől, az a feladatkörükhöz kapcsolódó célkitűzések elérésén alapul.

13 12. Kiszervezhető-e az adatvédelmi felelősi tevékenység? Infotv.: kinevezi vagy megbízza. PSZÁF eseti állásfoglalás: saját munkavállaló kijelölése (a pénzügyi szervezet szervezetén belüli adatvédelmi felelősi funkció kialakításának kötelezettségéből kiindulva) javasolja ugyanakkor a NAIH-hoz fordulást a kérdésben, utalva rá, hogy az Infotv. értelmezése nem tartozik a felügyelet hatáskörébe. Adatvédelmi biztosi állásfoglalások: amennyiben az egyéb követelmények teljesülnek, akkor megbízási szerződéssel is lehet adatvédelmi felelőst (2004. évi beszámoló); olyan adatkezelőknél, ahol adatvédelmi felelős kinevezése az Avtv. alapján nem kötelező a szervezet vezetője elvileg bárkit kinevezhet e tevékenység ellátására. Ebben az esetben a felelős adatkezelő joga és lehetősége eldönteni, hogy kit és hogyan, illetve milyen körben bíz meg az adatvédelmi felelősi teendők ellátásával(326/k/2007-3) Új Uniós rendelet-tervezet: Az adatkezelő vagy -feldolgozó alkalmazásában állhat, vagy szolgáltatási szerződés keretében láthatja el feladatait.

14 13.Beszámolási kötelezettség. Adatvédelmi felelős Infotv.: Nem tartalmaz beszámolásra vonatkozó kötelezettséget. Új Uniós Rendelet- tervezet Az adatvédelmi tisztviselő közvetlenül az adatkezelő vagy -feldolgozó vezetésének tesz jelentést. Jogtanácsos A jogtanácsos kötelessége az ügykörében tudomására jutott jogsértésekre a szervezet vezetőjének a figyelmét felhívni és azok megszüntetése érdekében javaslatot tenni. Belső ellenőr A jelentését megküldi a felügyelő bizottságnak és az igazgatóságnak. Megfelelési vezető A befektetési vállalkozás megfelelési vezetője a jogszabályokban és a szabályzatokban foglaltaknak történő megfelelésről legalább évente egyszer jelentést

15 14.Összefoglalás, javaslat. Összefoglalva, egyértelmű az Infotv. a megfelelési kontroll funkció meghatározása tekintetében, ugyanakkor alulszabályozottság jellemzi egyes rész-területeken (függetlenség, összeférhetetlenség, belső adatvédelmi nyilvántartás tartalma, adatvédelmi szabályzat tartalmi követelményei stb.). Megfontolásra javasolható az Infotv. jelenlegi adatvédelmi szabályozását áttekintve felülvizsgálni a megfelelési kontroll funkció, egyes vonatkozásban quasi belső ombudsman szerepkör és egyes operatív feladatok elhatárolásának kérdéseit, figyelemmel az összeférhetetlenség szabályaira és a munkaviszony sajátosságaira is figyelemmel (ideértve a Hpt. szerinti cégjegyzés specifikumait is); javasolható továbbá az adatvédelmi felelősi feladatkör gyakorlatban felmerült kérdéseinek törvényi szabályozás keretében történő rendezése (munkaviszony illetve megbízási viszony, hol láthatja el egy személy több szervezet esetében, hol indokolt önálló feladatkörben, milyen egyéb tevékenységekkel kapcsolható össze és milyen esetekben stb.); javasolható az Információbiztonsági és informatika biztonsági szakmai kontroll feladatok elhatárolása (beleértve a kapcsolódó belső szabályozás feladatát is) a jogi megfelelőségi kontrolltól; valamint javasolható az adatkezelések hatósági bejelentési kötelezettségének megszüntetése azon szervezetek esetében ahol belső adatvédelmi felelős tevékenykedik (melyet az Irányelv jelenleg is lehetővé teszi), és amely mentesítené a hatóságot is a nyilvántartás alól.

Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon

Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon Szabó Katalin Csilla felügyelő Tőkepiaci felügyeleti főosztály Tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatóság 2015. november 27. 1 A

Részletesebben

Az uniós adatvédelmi előírások hatása a bölcsődei adminisztrációra. Előadó: Dr. Jójárt Ágnes Szilvia ügyvéd

Az uniós adatvédelmi előírások hatása a bölcsődei adminisztrációra. Előadó: Dr. Jójárt Ágnes Szilvia ügyvéd Az uniós adatvédelmi előírások hatása a bölcsődei adminisztrációra Előadó: Dr. Jójárt Ágnes Szilvia ügyvéd Az új uniós jogszabályról General Data Protection Regulation GDPR Az Európai Parlament és a Tanács

Részletesebben

Javadalmazási politika

Javadalmazási politika Javadalmazási politika Tartalom I. A javadalmazási politika szabályozása II. A javadalmazási politikával szembeni elvárások 2 I. A javadalmazási politika szabályozása II. A javadalmazási politikával szembeni

Részletesebben

Biztosítók belső ellenőrzése

Biztosítók belső ellenőrzése Biztosítók belső ellenőrzése dr. Juhász Istvánné ügyvezető igazgató dátum 1. A Biztosítási és Pénztári Felügyeleti Igazgatóság tevékenységének elvei A pénztári és biztosítási szektor zavartalan működésének

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató 1. Adatkezelő megnevezése BVH Budapesti Városüzemeltetési Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság (továbbiakban: BVH Zrt.) Székhely: 1052 Budapest, Városház u. 9-11. Telefon:

Részletesebben

2015-2018. Község Önkormányzata

2015-2018. Község Önkormányzata Ikt.szám:../2015 BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2015-2018. Község Önkormányzata A belső ellenőrzési feladat végrehajtására különböző szintű előírások vonatkoznak. Törvényi szinten az Államháztartási

Részletesebben

Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy)

Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy) A befektetési szolgáltatási tevékenységekre és kiegészítő szolgáltatásokra vonatkozó üzletszabályzat 7. sz. melléklete Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy) Az Ügyfelek számára hátrányos érdek-összeütközések

Részletesebben

AZ ADATFELDOLGOZÁSI TEVÉKENYSÉG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI

AZ ADATFELDOLGOZÁSI TEVÉKENYSÉG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI AZ ADATFELDOLGOZÁSI TEVÉKENYSÉG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Az Adatfeldolgozó megnevezése: CÉGNÉV: NaxoNet Informatikai Bt. SZÉKHELY: 2400 Dunaújváros, Nap utca 2. CÉGJEGYZÉKSZÁM: 07-06-015006 ADÓSZÁM:

Részletesebben

"31. A jegyző és az aljegyző" "Az aljegyző. 56/A. (1) A polgármester a jegyző javaslatára pályázat alapján aljegyzőt nevez ki.

31. A jegyző és az aljegyző Az aljegyző. 56/A. (1) A polgármester a jegyző javaslatára pályázat alapján aljegyzőt nevez ki. Cece Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014.(II.20.)önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2013.(XII.30.)önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Adatfeldolgozói megállapodás

Adatfeldolgozói megállapodás Adatfeldolgozói megállapodás 1. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A jelen adatfeldolgozói megállapodás (a továbbiakban: Megállapodás ) létrejött egyrészről a szolgáltatás megrendelője, mint adatkezelő (a továbbiakban:

Részletesebben

NAPLÓZNI CSAK PONTOSAN ÉS SZÉPEN AVAGY A NAPLÓZÁS AUDITJA A GDPR TÜKRÉBEN (IS) Lengré Tamás CISA, CEH, 27001LA ASC Kft.

NAPLÓZNI CSAK PONTOSAN ÉS SZÉPEN AVAGY A NAPLÓZÁS AUDITJA A GDPR TÜKRÉBEN (IS) Lengré Tamás CISA, CEH, 27001LA ASC Kft. NAPLÓZNI CSAK PONTOSAN ÉS SZÉPEN AVAGY A NAPLÓZÁS AUDITJA A GDPR TÜKRÉBEN (IS) Lengré Tamás CISA, CEH, 27001LA ASC Kft. RULES AND REGULATION Az Európai parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete- a

Részletesebben

ADATFELDOLGOZÁSI MEGÁLLAPODÁS

ADATFELDOLGOZÁSI MEGÁLLAPODÁS ADATFELDOLGOZÁSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (székhely: 1204 Bp., Köves út 1., cégjegyzékszám: 7.Pk.60.274/1989, adószám: 19010526-2-43, telefonszám:

Részletesebben

ISO 27001, mint lehetséges megoldási lehetőség a megfelelésre Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft március 22.

ISO 27001, mint lehetséges megoldási lehetőség a megfelelésre Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft március 22. ISO 27001, mint lehetséges megoldási lehetőség a megfelelésre Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. 2018. március 22. 22/03/2018 1 Vázlat 27001 és GDPR viszonya védendő elemek, vonatkozó

Részletesebben

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének 17/2012. számú utasítása. Belső adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének 17/2012. számú utasítása. Belső adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének 17/2012. számú utasítása Belső adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat Szerző és felelős: Belső adatvédelmi felelős. Aláírók: Minőségbiztosítási vezető.

Részletesebben

II. Az Adatvédelmi tv. 1. -ának 4.a) pontja határozza meg az adatkezelés fogalmát:

II. Az Adatvédelmi tv. 1. -ának 4.a) pontja határozza meg az adatkezelés fogalmát: A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet elnökének 2/2003 számú ajánlása a hitelintézetek, a befektetési szolgáltatók, az árutőzsdei szolgáltatók és a biztosítók adatkezelési szabályairól A hitelintézet,

Részletesebben

A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át

A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át 13.1 A Szolgáltató általi adatkezelésre vonatkozó rendelkezések 13.1.1 Szolgáltató a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése

Részletesebben

GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. Tartalomjegyzék

GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. 1. A szabályzat célja és alkalmazási területe... 3 2. 2. A Belső Adatvédelmi Felelős... 3 3. 3. Az adatkezelői minőség bejelentése. A Szabályzat közzététele... 3 4. 4. védelme... 3 4.1.

Részletesebben

A Kar FEUVE rendszere

A Kar FEUVE rendszere 4. sz. melléklet a 6/2016. (I. 1) sz. Dékáni utasításhoz A Kar FEUVE rendszere Az Államháztartási törvény alapján az (átfogó) szervezeti egység vezetője felelős: a feladatai ellátásához az (átfogó) szervezeti

Részletesebben

A tőzsdén jegyzett gazdálkodók könyvvizsgálatának specialitásai

A tőzsdén jegyzett gazdálkodók könyvvizsgálatának specialitásai A tőzsdén jegyzett gazdálkodók könyvvizsgálatának specialitásai Mádi-Szabó Zoltán 2010. november 18. és 22. AUDIT Tartalom A közérdeklődésre klődé számot tartó tó gazdálkodó dó fogalma Értékpapírt kibocsátó

Részletesebben

Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok a belső ellenőrzési munka minőségének javítására.

Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok a belső ellenőrzési munka minőségének javítására. Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok a belső ellenőrzési munka minőségének javítására Balkay Attila Tapasztalatok az intézményi belső ellenőrzés munkájáról - javaslatok

Részletesebben

Könyvvizsgálói különjelentések feldolgozásának tapasztalatai 2012

Könyvvizsgálói különjelentések feldolgozásának tapasztalatai 2012 MKVK PTT oktatás Könyvvizsgálói különjelentések feldolgozásának tapasztalatai 2012 Szövetkezeti hitelintézetek Kis és középbankok Egyenértékes pénzügyi vállalkozások Intézményi kör áttekintése Intézménytípusok

Részletesebben

A BELSŐ ADATVÉDELMI FELELŐS

A BELSŐ ADATVÉDELMI FELELŐS A BELSŐ ADATVÉDELMI FELELŐS Közvetlenül az adatvédelmi feladatokat ellátó személy munkájáért felelős vezető alá rendelt, adatvédelmi ismeretekkel rendelkező személy (SZMSZ ábrán célszerű feltüntetni).

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

KÖZZÉTÉTEL. - éves kockázatkezelési jelentés -

KÖZZÉTÉTEL. - éves kockázatkezelési jelentés - KÖZZÉTÉTEL - éves kockázatkezelési jelentés - A GlobalFX Investment Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 1113 Budapest, Nagyszőlős utca 11-15., cégjegyzékszám: 01-10-046511; továbbiakban: Társaság)

Részletesebben

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról. I. Az ajánlás célja és hatálya

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról. I. Az ajánlás célja és hatálya A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról I. Az ajánlás célja és hatálya 1. Az ajánlásban foglalt elvárások követése a Pénzügyi

Részletesebben

GDPR bevezetés tapasztalatai. a Társaság intézeteiben

GDPR bevezetés tapasztalatai. a Társaság intézeteiben GDPR bevezetés tapasztalatai a Társaság intézeteiben Adatvédelmi tisztviselő kijelölése: 1. Hatóság, vagy közfeladatot ellátó szerv végzi; 2. alaptevékenysége körében az érintettek rendszeres, szisztematikus,

Részletesebben

A BEFEKTETÉSI VÁLLALKOZÁSOK (ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓK) VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEINEK ENGEDÉLYEZÉSE ÉS BEJELENTÉSE, TOVÁBBÁ EGYÉB SZEMÉLYEK BEJELENTÉSE

A BEFEKTETÉSI VÁLLALKOZÁSOK (ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓK) VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEINEK ENGEDÉLYEZÉSE ÉS BEJELENTÉSE, TOVÁBBÁ EGYÉB SZEMÉLYEK BEJELENTÉSE A BEFEKTETÉSI VÁLLALKOZÁSOK (ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓK) VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEINEK ENGEDÉLYEZÉSE ÉS BEJELENTÉSE, TOVÁBBÁ EGYÉB SZEMÉLYEK BEJELENTÉSE 2015. január 1. napjától a Magyar Nemzeti Bank előtti

Részletesebben

A könyvvizsgáló kapcsolatrendszere. Kapcsolatrendszer elemei. Szabályozási háttér. Dr. Kántor Béla

A könyvvizsgáló kapcsolatrendszere. Kapcsolatrendszer elemei. Szabályozási háttér. Dr. Kántor Béla A könyvvizsgáló kapcsolatrendszere Dr. Kántor Béla 1 Kapcsolatrendszer elemei Tulajdonosok Menedzsment Igazgatóság, Felügyelő Bizottság (Igazgatótanács), Audit Bizottság Megbízó belső audit részlege Pénzügyi

Részletesebben

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére Ikt.sz: 13-14/2015/221 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tisztelt Közgyűlés! Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére A Heves Megyei Közgyűlés 2015. évi munkatervének

Részletesebben

A januártól életbe lépő jogszabály jelentős változást hoz a köztulajdonú szervezetek irányításával kapcsolatos követelményekben, elsősorban

A januártól életbe lépő jogszabály jelentős változást hoz a köztulajdonú szervezetek irányításával kapcsolatos követelményekben, elsősorban A legtöbb önkormányzati és állami tulajdonú gazdálkodót érinti a Köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény módosítása. A 2020. januártól életbe lépő

Részletesebben

Belső Ellenőrzési Alapszabály

Belső Ellenőrzési Alapszabály Belső Ellenőrzési Alapszabály Az Ecomore Befektetési és Tanácsadó Kft. ügyvezetőjének utasítása a belső ellenőrzési rendszer szabályozásáról Az Ecomore Kft ellenőrzési funkciói a belső ellenőrzési rendszer

Részletesebben

A KELER KSZF Zrt. Javadalmazási Politikája

A KELER KSZF Zrt. Javadalmazási Politikája A KELER KSZF Zrt. Javadalmazási Politikája A file megnevezése: javadalmazási politika v.1.1 Felelős szervezeti egység: Emberi Erőforrás Menedzsment Hatálybalépés dátuma: 2014. október 1. 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

AZ ADATFELDOLGOZÁSI TEVÉKENYSÉG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI KÖNYVELŐIRODÁK RÉSZÉRE

AZ ADATFELDOLGOZÁSI TEVÉKENYSÉG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI KÖNYVELŐIRODÁK RÉSZÉRE 9.b melléklet AZ ADATFELDOLGOZÁSI TEVÉKENYSÉG ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI KÖNYVELŐIRODÁK RÉSZÉRE AZ ADATFELDOLGOZÓ MEGNEVEZÉSE: Cégnév: Székhely: Cégjegyzékszám: Adószám: Képviselő: Telefonszám: Fax:

Részletesebben

A személyes adatok védelmére vonatkozóan alkalmazandó előírások

A személyes adatok védelmére vonatkozóan alkalmazandó előírások Tájékoztató közlemény a személyes adatok védelmére vonatkozóan alkalmazandó előírásokról, továbbá az adatkezelőket, illetve adatfeldolgozókat terhelő bejelentési kötelezettségek teljesítéséről A személyes

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.4. COM(2016) 113 final 2016/0064 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a 883/2013/EU, Euratom rendeletnek az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF)

Részletesebben

SOLAR CAPITAL MARKETS ÉRTÉKPAPÍRFORGALMAZÁSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

SOLAR CAPITAL MARKETS ÉRTÉKPAPÍRFORGALMAZÁSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG SOLAR CAPITAL MARKETS ÉRTÉKPAPÍRFORGALMAZÁSI ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG JAVADALMAZÁSI POLITIKA SZABÁLYZAT Kiadás: Javadalmazási politika Oldal: 11 Hatályos: 2013.07.22. Módosítás: 2014.11.18 Hivatkozás:

Részletesebben

Felkészülés az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének alkalmazására

Felkészülés az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének alkalmazására Felkészülés az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének alkalmazására Dr. Liber Ádám, LLM, CIPP/E, ügyvéd Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda Általános Adatvédelmi Rendelet

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról

Összefoglaló jelentés a évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról ELŐTERJESZTÉS Összefoglaló jelentés a 2017. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról A.) A helyi önkormányzat belső ellenőrzését a belső kontrollrendszer, a folyamatba épített, előzetes, utólagos vezetői

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató A Honvédelmi Sportszövetség által kiírt támogatási felhívásokkal és pályázati, támogatási kérelmek benyújtásával összefüggésben történő személyes adatok kezeléséről Bevezetés A

Részletesebben

ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI POLITIKA

ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI POLITIKA ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI POLITIKA A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. tv (továbbiakban Bszt.

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

Az adatvédelem új rendje

Az adatvédelem új rendje Az adatvédelem új rendje A GDPR főbb újdonságainak rövid bemutatása dr. Osztopáni Krisztián vizsgáló, NAIH 1. A hozzájárulás új követelményei 1. Az adatkezelőnek képesnek kell lennie annak igazolására,

Részletesebben

A MAGYAR SZABADALMI HIVATAL ALAPTEVÉKENYSÉGÉBE TARTOZÓ MUNKAKÖRÖK JEGYZÉKE

A MAGYAR SZABADALMI HIVATAL ALAPTEVÉKENYSÉGÉBE TARTOZÓ MUNKAKÖRÖK JEGYZÉKE 3. melléklet A MAGYAR SZABADALMI HIVATAL ALAPTEVÉKENYSÉGÉBE TARTOZÓ MUNKAKÖRÖK JEGYZÉKE A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 7. -ának (6) bekezdése alapján szabadalmi elbíráló

Részletesebben

PLATINUM TRAVEL SOLUTIONS KFT. ADATVÉDELMI INCIDENS BEJELENTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSI REND. Érvényes: napjától

PLATINUM TRAVEL SOLUTIONS KFT. ADATVÉDELMI INCIDENS BEJELENTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSI REND. Érvényes: napjától PLATINUM TRAVEL SOLUTIONS KFT. ADATVÉDELMI INCIDENS BEJELENTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSI REND Érvényes: 2018.05.25. napjától 1 Tartalom BEVEZETÉS... 3 1. AZ ADATVÉDELMI INCIDENS FOGALMA ÉS BELSŐ JELENTÉSE...

Részletesebben

ADATFELDOLGOZÓI KÓDEX

ADATFELDOLGOZÓI KÓDEX ADATFELDOLGOZÓI KÓDEX 1. A jelen dokumentum célja A jelen dokumentum célja, hogy a) egységes keretek között szabályozza az Adatkezelő által igénybe vett adatfeldolgozókra vonatkozó előírásokat; valamint

Részletesebben

Ügyfél - Adatkezelési tájékoztató az érintett természetes személy jogairól személyes adatai vonatkozásában

Ügyfél - Adatkezelési tájékoztató az érintett természetes személy jogairól személyes adatai vonatkozásában Ügyfél - Adatkezelési tájékoztató az érintett természetes személy jogairól személyes adatai vonatkozásában Kelt: Mosonmagyaróvár, 2018.05.14. Érvényben: Mosonmagyaróvár, 2018.05.22. a szervezet képviseletére

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.7.13. C(2018) 4438 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az (EU) 2016/1011 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek

Részletesebben

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika Összeférhetetlenségi politika Az igazgatói utasítás hatályba léptető határozatának száma: 2012/12/1. 2014/03/31. A hatályba lépés dátuma: Módosítást hatályba léptető határozat száma: Módosítás hatályba

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ Egyesületünk adatkezelőként a személyes adatok kezelésének céljait és eszközeit önállóan vagy másokkal együtt meghatározza, adatfeldolgozóként pedig az adatkezelő nevében

Részletesebben

BERCZIK SÁRI NÉNI MOZDULATMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT

BERCZIK SÁRI NÉNI MOZDULATMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT BERCZIK SÁRI NÉNI MOZDULATMŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT Alapítványunk adatkezelőként a személyes adatok kezelésének céljait és eszközeit önállóan vagy másokkal együtt meghatározza, személyes

Részletesebben

INT-13 ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT. (4. kiadás 1. módosítása) Módosítások

INT-13 ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT. (4. kiadás 1. módosítása) Módosítások INT-13 ADATVÉDELMI (4. kiadás 1. módosítása) Jóváhagyom: Dr.Trombitás Zoltán főigazgató Dátuma Módosítások Leírása 2018.05.25 5.1 felelősség, feladatok, 5.3.5 Eü. dok. kikérés 5.6. Kameraszabályzat 7.1

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG. DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2008. március 28-i ülésére

Részletesebben

A MAGYAR TELEKOM TáVKÖZLÉSI NYILVáNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTáRSASáG AUDIT BIZOTTSáGáNAK ÜGYRENDJE

A MAGYAR TELEKOM TáVKÖZLÉSI NYILVáNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTáRSASáG AUDIT BIZOTTSáGáNAK ÜGYRENDJE A MAGYAR TELEKOM TáVKÖZLÉSI NYILVáNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTáRSASáG AUDIT BIZOTTSáGáNAK ÜGYRENDJE 1. STÁTUSZ, CÉL ÉS SZEREP 1.1. A Magyar Telekom Távközlési Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (a Társaság

Részletesebben

AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Szabályzat a javadalmazási politikáról

AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Szabályzat a javadalmazási politikáról AEGON Magyarország Lakástakarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság Szabályzat a javadalmazási politikáról TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZABÁLYZAT CÉLJA... 2 2. A SZABÁLYZAT HATÁLYA... 2 3. A JAVADALMAZÁS

Részletesebben

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A 2016 2019. ÉVEKRE Szentendre Város Önkormányzat egyik alapvető célja, hogy biztosítsa a település működőképességét a kötelező és az önként

Részletesebben

Mellékletek 1. sz. melléklet. Statisztikai összesítés a Felügyelet II. félévében hozott intézkedéseiről

Mellékletek 1. sz. melléklet. Statisztikai összesítés a Felügyelet II. félévében hozott intézkedéseiről Mellékletek 1. sz. melléklet Statisztikai összesítés a Felügyelet 2007. II. félévében hozott intézkedéseiről Pénzpiaci szektorban hozott intézkedések Prudenciális intézkedések 83 Felügyeleti ellenőrzést

Részletesebben

Védelmi Vonalak - Compliance

Védelmi Vonalak - Compliance Dr. Wieland Zsolt igazgató Compliance Igazgatóság Védelmi Vonalak - Compliance 2013. Február 14. Tartalom 1 2 3 4 1 2 3 4 Védelmi vonalak Compliance az mi? Compliance feladatok Gyakorlatban 1 Belső védelmi

Részletesebben

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX 2012. április BEVEZETŐ A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 17. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

Magyar joganyagok - 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet - az államigazgatási szervek in 2. oldal (3) Az (1)-(2) bekezdés szerinti feladatok teljesítésén

Magyar joganyagok - 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet - az államigazgatási szervek in 2. oldal (3) Az (1)-(2) bekezdés szerinti feladatok teljesítésén Magyar joganyagok - 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet - az államigazgatási szervek in 1. oldal 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítők

Részletesebben

Város Jegyzője. Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata évi belső ellenőrzési tervéről

Város Jegyzője. Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata évi belső ellenőrzési tervéről Város Jegyzője 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112,113 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: jegyzo@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2014. július 8-án tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2014. július 8-án tartandó ülésére. Izsák Város Címzetes Főjegyzőjétől. E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2014. július 8-án tartandó ülésére. Tárgy: Az Izsáki Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása.

Részletesebben

III. AZ ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓVAL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK

III. AZ ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓVAL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓK TEVÉKENYSÉGÉNEK ENGEDÉLYEZÉSE I. AZ ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓ ÁLTAL VÉGEZHETŐ TEVÉKENYSÉGEK Árutőzsdei szolgáltató rendszeres gazdasági tevékenység keretében a Bszt. 9. (1) bekezdése

Részletesebben

3. számú melléklet A gazdasági igazgatóhelyettes irányítása alá tartozó munkakörök:

3. számú melléklet A gazdasági igazgatóhelyettes irányítása alá tartozó munkakörök: 3. számú melléklet Hatályos SZMSZ 1.10. Az Alapító Okirat száma és kelte: A létrehozásról szóló Alapító Okirat kelte és száma: 2012. december 20, 182/2012. (XII. 20.) KH. Hatályos Alapító Okirat kelte

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004. november 29-i ülésére Tárgy: A Városi Könyvtár és Művelődési Ház intézményvezetői állás pályázat kiírása Előadó Kasper Ágota

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ A VOLT ANYÁK NAPI FACEBOOK-OS JÁTÉKBAN VALÓ RÉSZVÉTELHEZ

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ A VOLT ANYÁK NAPI FACEBOOK-OS JÁTÉKBAN VALÓ RÉSZVÉTELHEZ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ A VOLT ANYÁK NAPI FACEBOOK-OS JÁTÉKBAN VALÓ RÉSZVÉTELHEZ A VOLT Fesztivál Official Facebook oldalon (https://www.facebook.com/pg/voltfesztival/) (a továbbiakban: Honlap) a Játékra

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

Ügyszám: NAIH/2019/1073. [ ] részére. Tisztelt [ ]!

Ügyszám: NAIH/2019/1073. [ ] részére. Tisztelt [ ]! Ügyszám: NAIH/2019/1073 [ ] részére [ ] [ ] Tisztelt [ ]! A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) érkezett konzultációs megkeresésében hatósági erkölcsi bizonyítványok

Részletesebben

A Bázeli Bizottság és a banki belső ellenőrzés

A Bázeli Bizottság és a banki belső ellenőrzés A Bázeli Bizottság és a banki belső ellenőrzés Tóth József OTP Bank Nyrt. 2013.02.06 Ellenőrzési Igazgatóság 2 Tartalomjegyzék I. Általános bevezető II. A belső ellenőrzés funkciójára vonatkozó felügyeleti

Részletesebben

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 131/2014. (XII.15.) KT.

Részletesebben

I. Az ajánlás célja és hatálya

I. Az ajánlás célja és hatálya A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének 9/2013. (VI. 10.) számú ajánlása a hitelintézetek, pénzügyi holding társaságok és vegyes pénzügyi holding társaságok vezetőire előírt szakmai alkalmassági

Részletesebben

ADATVÉDELMI- ÉS KEZELÉSI SZABÁLYZAT május 25.

ADATVÉDELMI- ÉS KEZELÉSI SZABÁLYZAT május 25. ADATVÉDELMI- ÉS KEZELÉSI SZABÁLYZAT 2018. május 25. Tartalom I. Preambulum... 3 II. Alkalmazott jogszabályok... 3 III. Alapfogalmak... 4 IV. Adatkezelés jogalapja... 5 V. Adatkezelő... 5 VI. Adatkezelés

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ Kérjük figyelmesen olvassa el a Tájékoztatót, annak érdekében, hogy megértse, hogy hogyan kezeljük a személyes adatait és megismerje az adatkezeléssel kapcsolatos jogait! A Tájékoztató

Részletesebben

ADATFELDOLGOZÁSI MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS

ADATFELDOLGOZÁSI MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS ADATFELDOLGOZÁSI MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről Név/Cégnév: MASA Könyvelő és Rendszefejlesztő Kft. Székhely: 1039 Budapest, Deák utca 5. Cégjegyzékszám: 01-09-712052 Adószám: 12959561-2-41

Részletesebben

Milyen változásokat hoz a GDPR a szervezetek és vállalkozások életébe? A JOGÁSZ MEGKÖZELÍTÉSÉBEN

Milyen változásokat hoz a GDPR a szervezetek és vállalkozások életébe? A JOGÁSZ MEGKÖZELÍTÉSÉBEN Milyen változásokat hoz a GDPR a szervezetek és vállalkozások életébe? A JOGÁSZ MEGKÖZELÍTÉSÉBEN A GDPR koncepciója? 1. A személyes adatok kezelését az emberiség szolgálatába kell állítani. 2. A személyes

Részletesebben

WP243 MELLÉKLET - GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

WP243 MELLÉKLET - GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK WP243 MELLÉKLET - GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK Jelen melléklet célja, hogy egyszerűsített és könnyen olvasható formában választ adjon néhány kulcsfontosságú kérdésre, amelyek a szervezetek részéről merülhetnek

Részletesebben

Jogalkotási előzmények

Jogalkotási előzmények Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvény jogalkotási tapasztalatai és a tervezett felülvizsgálat főbb irányai Dr. Bodó Attila Pál főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

Az IT biztonság szerepe a könyvvizsgálatban

Az IT biztonság szerepe a könyvvizsgálatban Az IT biztonság szerepe a könyvvizsgálatban Kancsal Tamás - Komenda Roland Visegrádi Termal Hotel SPA Miről fogunk beszélni: Jelen GDPR felkészülés Hosszútávú megoldás Jelen Zsarolóvírusok Európai Adatvédelmi

Részletesebben

Az OTP Alapkezelő Zrt. Összeférhetetlenségi Politikája

Az OTP Alapkezelő Zrt. Összeférhetetlenségi Politikája 4. sz. melléklet az OTP Alapkezelő Zrt. Üzletszabályzatához Az OTP Alapkezelő Zrt. Összeférhetetlenségi Politikája Hatályos: 2016. június 10. napjától 1. A politika célja Az OTP Alapkezelő Zrt. ( Alapkezelő

Részletesebben

NYILATKOZAT a vállalatirányítási gyakorlatról a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság által közzétett Felelős Vállalatirányítási Ajánlások alapján

NYILATKOZAT a vállalatirányítási gyakorlatról a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság által közzétett Felelős Vállalatirányítási Ajánlások alapján NYILATKOZAT a vállalatirányítási gyakorlatról a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság által közzétett Felelős Vállalatirányítási Ajánlások alapján A Budapesti Elektromos Művek Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

Részletesebben

Joint Committee. JC May Iránymutatások a panaszkezelésről az értékpapír-piaci (ESMA) és a banki szektor (EBH) számára

Joint Committee. JC May Iránymutatások a panaszkezelésről az értékpapír-piaci (ESMA) és a banki szektor (EBH) számára Joint Committee JC 2014 43 27 May 2014 Iránymutatások a panaszkezelésről az értékpapír-piaci (ESMA) és a banki szektor (EBH) számára 1 Tartalomjegyzék Iránymutatások a panaszkezelésről az értékpapír-piaci

Részletesebben

AZ ÚJ EURÓPAI ADATVÉDELMI SZABÁLYOZÁS

AZ ÚJ EURÓPAI ADATVÉDELMI SZABÁLYOZÁS Előadóink: Információ Érték... Minőség w w w. s y s t e m m e d i a. h u Dr. Farkas Tamás adatvédelmi szakjogász, ISO 27001 vezető auditor Dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő Dr. Dósa Imre jogi informatikus

Részletesebben

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend 2019. évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS 2019. évi belső ellenőrzési terv Tisztelt Képviselő-testület! A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT FÜGGELÉK A MÁS ADATKEZELŐ MEGBÍZÁSÁBÓL VÉGZETT ADATKEZELÉS (ADATFELDOLGOZÁS) VÉGZÉSÉNEK BELSŐ SZABÁLYAIRÓL

ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT FÜGGELÉK A MÁS ADATKEZELŐ MEGBÍZÁSÁBÓL VÉGZETT ADATKEZELÉS (ADATFELDOLGOZÁS) VÉGZÉSÉNEK BELSŐ SZABÁLYAIRÓL ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT FÜGGELÉK A MÁS ADATKEZELŐ MEGBÍZÁSÁBÓL VÉGZETT ADATKEZELÉS (ADATFELDOLGOZÁS) VÉGZÉSÉNEK BELSŐ SZABÁLYAIRÓL 1. Ezen Függelék szabályait kell alkalmazni, ha az Iskola más adatkezelő

Részletesebben

A BorsodChem Csoport Etikai Vonal Szabályzata. 2009. június

A BorsodChem Csoport Etikai Vonal Szabályzata. 2009. június A BorsodChem Csoport Etikai Vonal Szabályzata 2009. június 1. A SZABÁLYZAT CÉLJA Az Etikai Vonal működésének részletes leírása, a felelősség és hatáskörök egyértelmű rögzítése, a bejelentett panaszok

Részletesebben

Magyar joganyagok - 131/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet - a javadalmazási politikána 2. oldal (2) Az Európai Unió másik tagállamában vagy az Európai G

Magyar joganyagok - 131/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet - a javadalmazási politikána 2. oldal (2) Az Európai Unió másik tagállamában vagy az Európai G Magyar joganyagok - 131/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet - a javadalmazási politikána 1. oldal 131/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet a javadalmazási politikának a hitelintézet és a befektetési vállalkozás

Részletesebben

A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET

A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET Dr Sugár Dezső előadás a VISEGRÁDI NÉGYEK TALÁLKOZÓJÁRA MISKOLC, LILLAFÜRED 1 A KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET MUNKÁJÁNAK JOGI KERETEI EU irányelv egységes keretfeltételeket

Részletesebben

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT PK Követeléskezelő Zrt. ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT Hatályos: 2018. május 25. napjától TARTALOMJEGYZÉK Külföldre irányuló adattovábbítás Általános ellenőrzés 6.1.Az adatvédelemmel kapcsolatos előírások, így

Részletesebben

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003 Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: 2018-05-29 20:48 Miniszterelnökség Parlex azonosító: W838KPW50003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Semjén

Részletesebben

Adatkezelés szabályai

Adatkezelés szabályai Adatkezelés szabályai Adatkezelő megnevezése: CreditLure Korlátolt Felelősségű Társaság Adatkezelő székhelye: 6100 Kiskunfélegyháza, Bercsényi utca 41. Adatkezelő e-elérhetősége: creditlure@creditlure.hu

Részletesebben

Gyakorlati lépések, megoldási javaslatok. - Módszertan - Gyakorlati tapasztalatok - Felkészülési útmutató

Gyakorlati lépések, megoldási javaslatok. - Módszertan - Gyakorlati tapasztalatok - Felkészülési útmutató Gyakorlati lépések, megoldási javaslatok - Módszertan - Gyakorlati tapasztalatok - Felkészülési útmutató Barócsi István - Foursys Kft. Értékesítési vezető, Adatvédelmi tisztviselő (DPO Data Protection

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ Egyesületként, mint adatkezelő a személyes adatok kezelésének céljait és eszközeit önállóan vagy másokkal együtt határozom meg a hatályos magyar és Európai Unió által

Részletesebben

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9.

HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. HEVES MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL [g] 3300 Eger, Kossuth L. u. 9. Ikt szám: 12-8/2016/23 1. Kivonat A Heves Megyei Közgyűlés 2016. december 6-i ülésénekjegyzőkön yvé ből 83/2016. (XII. 6.) közgyűlési

Részletesebben

A CRD prevalidáció informatika felügyelési vonatkozásai

A CRD prevalidáció informatika felügyelési vonatkozásai A CRD prevalidáció informatika felügyelési vonatkozásai Budapest, 2007. január 18. Gajdosné Sági Katalin PSZÁF, Informatika felügyeleti főosztály gajdos.katalin@pszaf.hu Tartalom CRD előírások GL10 ajánlás

Részletesebben

GDPR mit és hogyan ellenőriz a hatóság? Dr. Jóri András

GDPR mit és hogyan ellenőriz a hatóság? Dr. Jóri András GDPR mit és hogyan ellenőriz a hatóság? Dr. Jóri András andras.jori@dataprotection.eu I Az ombudsmantól a hatóságig I Új lehetőségek: a jogalapok kérdése I Az implementáció tapasztalatai Az ombudsmantól

Részletesebben

A közvetítők szabályozásának javasolt irányai

A közvetítők szabályozásának javasolt irányai A közvetítők szabályozásának y javasolt irányai Dr Banyár József Dr. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2011 November 10 2011. 10. MAGYAR LÍZINGSZÖVETSÉG SZAKMAI NAPOK 2011 Folyamatos elemzés Problémák

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERVET. Határidő: azonnal, de legkésőbb november 1. Felelős: polgármester

INTÉZKEDÉSI TERVET. Határidő: azonnal, de legkésőbb november 1. Felelős: polgármester Csanádpalota Város Önkormányzata 69l3. Csanádpalota, Kelemen László tér 10. Telefon: 06-62/263-001. Telefax: 06-62/263-105. Iktatószám: 1245-13/2013. T E R V E Z E T Csanádpalota Város Önkormányzata (6913

Részletesebben

A GDPR GYAKORLATI KÖVETKEZMÉNYEI

A GDPR GYAKORLATI KÖVETKEZMÉNYEI A GDPR GYAKORLATI KÖVETKEZMÉNYEI Szükséges teendők az új adatvédelmi szabályozás alapján Dr. Pánszky Gyula I. Előkészületi szakasz Személyes adat, adatkezelés, adatfeldolgozás, adattovábbítás Hatályos

Részletesebben

A BEFEKTETÉSI VÁLLALKOZÁSOK (ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓK) VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEINEK ENGEDÉLYEZÉSE ÉS BEJELENTÉSE, TOVÁBBÁ EGYÉB SZEMÉLYEK BEJELENTÉSE

A BEFEKTETÉSI VÁLLALKOZÁSOK (ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓK) VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEINEK ENGEDÉLYEZÉSE ÉS BEJELENTÉSE, TOVÁBBÁ EGYÉB SZEMÉLYEK BEJELENTÉSE A BEFEKTETÉSI VÁLLALKOZÁSOK (ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓK) VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEINEK ENGEDÉLYEZÉSE ÉS BEJELENTÉSE, TOVÁBBÁ EGYÉB SZEMÉLYEK BEJELENTÉSE A pénzügyi eszközök piacairól, valamint a 2002/92/EK irányelv

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ENO-PACK KFT.

ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ENO-PACK KFT. ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ENO-PACK KFT. 1. oldal Társaságunk adatkezelőként a személyes adatok kezelésének céljait és eszközeit önállóan vagy másokkal együtt meghatározza, adatfeldolgozóként pedig

Részletesebben

ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT

ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT C S Ó K A B O S C H C A R S E R V I C E 7781, LIPPÓ Ifjúság u. 21. Telefon: +3669/377-091 Csóka István: +3630/594-8550 Munkafelvétel: +3630/629-5711 E-mail: csoka.auto@gmail.com ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI

Részletesebben