Köszöntő. Az ezer éves középkori városba érkezőket ma már a barokk Belváros képe fogadja itt, Európa közepén: a török uralom pusztítása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Köszöntő. Az ezer éves középkori városba érkezőket ma már a barokk Belváros képe fogadja itt, Európa közepén: a török uralom pusztítása"

Átírás

1 Fehérvár Barokk

2

3 Köszöntő Az ezer éves középkori városba érkezőket ma már a barokk Belváros képe fogadja itt, Európa közepén: a török uralom pusztítása után újjáépített Székesfehérvár művészi értékű templomai, a Városháza épülete, az európai hírű Maulbertsch és Sambach freskói vagy akár a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes valódi gyöngyszemei a város értékeinek. A barokk kor azonban nemcsak művészeti szempontból fontos számunkra: a település fejlődésének új lendületet adott akár a jezsuiták által megnyitott tekintélyes gimnázium, akár az 1777-ben alapított püspökség. A barokk éve méltán a város éve: jöjjenek és vegyenek részt kapcsolódó rendezvényeinken! dr. Cser-Palkovics András polgármester

4 Fehérvár Barokk Fehérvár barokk kori újjászületése nehezen kezdődött. A közel másfél évszázados török uralom alól 1688-ban felszabadult város az 1686-os tűzvész, a csaknem kétesztendős zárlat és az ostrom után meglehetősen romos képet mutatott. A jelentősebb építkezések az 1710-es évek második felétől indultak meg, amelyek között jelképesnek nevezhetjük a Városháza új, szobrokkal ékes kapujának kialakítását 1717-től. A további komolyabb építkezések nagyrészt a szerzetesrendekhez köthetők. A ferencesek 1720-ban kezdték meg a város közepén új rendházuk és templomuk építését, amely 1743-ban készült el. A munkák utolsó fázisában annak a kiváló osztrák építésznek, Paul Hatzingernek volt vezető szerepe, aki utóbb a jezsuiták rendházát (1748) és templomát (1751) is tervezte. Az es pestisjárvány után emelt felsővárosi Szent Sebestyén-kápolna szintén Hatzinger alkotása. A karmeliták egyszerű architektúrájú temploma csaknem negyven évig épült. Ragyogó bútorainak, stukkóinak minősége nem marad el az oltárképétől és freskókétól pedig ezeket a korszak egyik legnagyobb és leghíresebb európai mestere, Franz Anton Maulbertsch festette.

5 A középkori Szent Péter-templom átépítésével készült el az akkori városi plébániatemplom, a későbbi püspöki székesegyház épülete és díszítése. A freskókat a nagyhírű bécsi Johann Ignaz Cimbal készítette. Székesfehérvári munkáját a karmelita templomban dolgozó Maulbertschhez hasonlóan 1768-ban, pontosan 250 évvel ezelőtt fejezte be. Az 1770-es években épült az ortodox keresztény rácok színpompás palotavárosi temploma is. A lakosság száma a 18. század elején még csekély volt, emiatt a polgári házépítkezések később kezdődhettek. A fejlődés következtében a város lakóinak száma a század második felére megkétszereződött, 1777-re elérte a 11 ezer főt. Ez lehetett az oka annak, hogy a belváros képét máig meghatározó házépítkezések jó része a század utolsó negyedében valósult meg az említett templomokkal szomszédos utcákban. A szépülő, gazdagodó megyeszékhely a királyi székvárosi státusz megszűnését és a bazilika lerombolását követően ugyan nem nyerhette vis sza középkori rangját, ám fontos volt, hogy Mária Terézia királynő 1777-ben püspökséget alapított Székesfehérváron. A Városháza közelében között emelt copf stílusú püspöki palota a városkép meghatározó elemévé vált.

6 A barokk korszak szimbolikus lezárásának tekintethető a Vármegyeháza építése, amely több tervváltoztatás után a magyar építészet kiemelkedő alakja, Pollack Mihály 1807-es tervei alapján épült meg klasszicista stílusban. A barokk korszaka Székesfehérváron véget ért. Bányai Balázs Győr Attila Szent István Király Múzeum

7 Április A Szabadművelődés Háza április óra És mégis mozog... (Galilei és kora) Hudoba György csillagászattörténeti előadása Helyszín: Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló (Fürdő sor 3.) április óra Korok, művészetek A barokk kor művészete - zenés, táncos ismeretterjesztő előadássorozat A program során a résztvevők megismerkedhetnek a barokk kor stílustörténeti korszakával. A zene és a tánc előtérbe helyezésével az érdeklődők aktív részesei lehetnek a kor művészetének. A szervezők elsősorban a középiskolai diákokat kívánják megszólítani az előadássorozattal, az iskolai tanulmányok során megszerzett tudás kibővítése érdekében. Az előadáshoz kapcsolódóan az I. András Király Lovagrend tart korhű fegyverzet- és ruhabemutatót. Helyszín: A Szabadművelődés Háza (Fürdő sor 3.)

8 Április április óra A csillagásztornyok kora: a barokk újjászületés Bartha Lajos csillagászattörténeti előadása Helyszín: Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló (Fürdő sor 3.) Vörösmarty Mihály Könyvtár április óra Mit takar a rizsporos paróka? Vetélkedő a barokk korról középiskolák évfolyamos diákjai számára Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Mészöly Géza utcai Tagkönyvtár (Mészöly Géza utca 1.) április óra Barokk kertek Tóthné Borza Krisztina előadása Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár, Pedagógiai Szakkönyvtár (III. Béla király tér 1. Művészetek Háza) április A barokk az irodalomban Könyvajánló kiállítás Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár, Felnőtt kölcsönző részleg (Bartók Béla tér 1.)

9 Április április A barokk kor könyvekben Könyvkiállítás Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Mészöly Géza utcai Tagkönyvtár (Mészöly Géza utca 1.) április óra Barokk ruhaköltemények Beszélgetés Cseh Katalin kreatív színésznővel Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtár (Budai út ) április óra A barokk kertek növényei Juhász-Szabó Csilla előadása Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár, Pedagógiai Szakkönyvtár (III. Béla király tér 1. Művészetek Háza) április A barokk gyöngyszemei Székesfehérváron Ismeretterjesztő foglalkozás általános iskolai csoportok számára Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

10 Április Top barokk zeneszerzők Johann Sebastian Bach, George Friedrich Händel, Henry Purcell, Antonio Vivaldi Híres zeneszerzők titkos élete, amit a tanáraink sosem meséltek el. Foglalkozás-sorozat középiskolás csoportok számára. Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. Egy barokk partitúra Zenetörténeti óra különleges zenei és film részletekkel Korrajz és a társművészetek megismerése. Könyvtári foglalkozás iskolai csoportoknak több korosztály számára Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

11 Április Buli van a palotában - egyházi versus világi műfajok a barokk zenében Könyvtári foglalkozás iskolai csoportoknak több korosztály számára Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

12 Május Szent István Király Múzeum május 4. Réges-régi patikakertek, gyógyító kertek Kiállítás barokk kori patikakertekről a Fekete Sas Patikamúzeumban Helyszín: Fekete Sas Patikamúzeum (Fő utca 5.) Alba Regia Szimfonikus Zenekar május óra A Barokk Fehérvár 2018 Harmónia, szépség, tökéletesség Orpheus Britannicus Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek ingyenes kamarazenei koncertje Művészeti vezető: Dinyés Soma Helyszín: Szemináriumi Karmelita templom (Petőfi utca 2.) A Szabadművelődés Háza május óra Barokk kori históriák tekerőlanttal, dudával, dobbal és furulyákkal A Kákics Zenekar iskolásoknak szóló ismeretterjesztő műsora Helyszín: Öreghegyi Közösségi Ház (Fiskális út 93.)

13 Május május óra Korok, művészetek A barokk kor művészete - zenés, táncos ismeretterjesztő előadássorozat A program során a résztvevők megismerkedhetnek a barokk kor stílustörténeti korszakával. A zene és a tánc előtérbe helyezésével az érdeklődők aktív részesei lehetnek a kor művészetének. A szervezők elsősorban a középiskolai diákokat kívánják megszólítani az előadássorozattal, az iskolai tanulmányok során megszerzett tudás kibővítése érdekében. Az előadáshoz kapcsolódóan az I. András Király Lovagrend tart korhű fegyverzet- és ruhabemutatót. Helyszín: A Szabadművelődés Háza (Fürdő sor 3.) Vörösmarty Mihály Könyvtár május A barokk Székesfehérvár Kiállítás Székesfehérvár barokk korszakáról szóló könyvekből, cikkekből Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasóterem (Oskola utca 7.)

14 Május május A barokk gyöngyszemei Székesfehérváron Ismeretterjesztő foglalkozás általános iskolai csoportok számára Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. Top barokk zeneszerzők Johann Sebastian Bach, George Friedrich Händel, Henry Purcell, Antonio Vivaldi Híres zeneszerzők titkos élete, amit a tanáraink sosem meséltek el. Foglalkozás-sorozat középiskolás csoportok számára. Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. A barokk Székesfehérváron Helytörténeti órák, foglalkozások a Fejér megyei gyűjtemény képeslapjai, kiadványai alapján Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

15 Május Buli van a palotában - egyházi versus világi műfajok a barokk zenében Könyvtári foglalkozás iskolai csoportoknak több korosztály számára Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. A barokk Székesfehérvár képeslapokon Virtuális kiállítás és online játék nyereményekkel Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti részleg (Oskola utca 7.) Egy barokk partitúra Zenetörténeti óra különleges zenei- és film részletekkel Korrajz és a társművészetek megismerése. Könyvtári foglalkozás iskolai csoportoknak több korosztály számára. Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

16 Június Vörösmarty Mihály Könyvtár június óra A magyar építészet rövid története Beszélgetés a barokk korabeli Székesfehérvárról a könyv szerzőjével, Rozsnyai Józseffel. Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtár (Budai út ) június Barokk a filmeken Kiállítás és ajánló a könyvtár DVD gyűjteményéből Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zsolt utcai Tagkönyvtár (Zsolt utca 34.) Szent István Király Múzeum, Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum közös kiállítása június 23. A bazilika barokk kincsei. Szobrok, festmények, rejtélyek a 250 éves székesegyházból Kiállítás a Csók István Képtárban Kísérőprogramok: Zenei programok Előadások:Barokk falképek Székesfehérváron I-II. Székesfehérvár barokk templomai Helyszín: Csók István Képtár (Bartók Béla tér 1.)

17 Június Szent István Király Múzeum június 28. Fehérvár Szalon 2018 A barokk jegyében Képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítás. A tárlat megtekinthető szeptember 23-ig. Helyszín: Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhely (Országzászló tér 3.)

18 Július Alba Regia Szimfonikus Zenekar július 5, 12, 19, óra Harmonia Albensis nyári templomi hangversenysorozata Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek koncertsorozata Művészeti vezető: Dinyés Soma Helyszín: A barokk belváros templomai

19 Augusztus Szent István Király Múzeum augusztus 3. A székesegyház a barokk előtt Kiállítás a Rendház Kamaratermében Helyszín: Szent István Király Múzeum Rendház (Fő utca 6.)

20 Június-Július-Augusztus Tourinform iroda nyarán Barokk séták a Tourinform irodával Nyári tematikus programok a barokk jegyében, kosztümös idegenvezetéssel Székesfehérvár században újjáépült belvárosa az ország egyik legegységesebb barokk épületegyüttese. A gyönyörű barokk, rokokó és copf stílusú lakóházak, művészi értékű templomok mellett a korabeli szokásokba, életmódba is betekintést kapnak a látogatók a Hiemer-házban, ahol a múlt és jelen remek építészeti egységet alkot. Helyszín: A barokk belváros További információ: turizmus.szekesfehervar.hu/tourinform.hu

21 Szeptember Szent István Király Múzeum szeptember 10. Imádságoskönyvek a barokktól a 20. századig Kiállítás a Fekete Sas Patikamúzeumban Helyszín: Fekete Sas Patikamúzeum (Fő u. 5.) A Szabadművelődés Háza szeptember óra Barokk zene és szabad improvizáció két zenekarra Ariadné Consort és az Ajtai jazz quartet koncertje A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó program. Helyszín: Királykút Emlékház (Mikszáth Kálmán utca 25.) szeptember óra Selyembrokát, csipke, szalag, vasabroncs, rizsporos paróka dr. Demeter Zsófia történész divattörténeti előadása A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó program. Helyszín: Királykút Emlékház (Mikszáth Kálmán utca 25.)

22 Szeptember Alba Regia Szimfonikus Zenekar szeptember óra Bűnbánat és Megváltás Somorjai Ferenc Kamarazenei Hangversenysorozat III. előadása Helyszín: Ciszterci templom (Szent János köz 1.) Vörösmarty Mihály Könyvtár szeptember óra Barokk séta városunkban Városnézés Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetővel Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Mészöly Géza utcai Tagkönyvtár (Mészöly Géza utca 1.) szeptember óra Barokk művészet az Interneten Előadás az Internet önképző kör számára Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtár (Széna tér 16.)

23 Szeptember szeptember óra A barokk kori Székesfehérvár egy építész szemével Csutiné Schleer Erzsébet építész előadása Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtár (Széna tér 16.) szeptember Top barokk zeneszerzők Johann Sebastian Bach, George Friedrich Händel, Henry Purcell, Antonio Vivaldi Híres zeneszerzők titkos élete, amit a tanáraink sosem meséltek el. Foglalkozás-sorozat középiskolás csoportok számára. Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. Buli van a palotában - egyházi versus világi műfajok a barokk zenében Könyvtári foglalkozás iskolai csoportoknak több korosztály számára Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

24 Szeptember Egy barokk partitúra Zenetörténeti óra különleges zenei- és film részletekkel Korrajz és a társművészetek megismerése. Könyvtári foglalkozás iskolai csoportoknak több korosztály számára Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

25 Október A Szabadművelődés Háza október óra A barokk kor éles szemű csillagászai (Huygens, Cassini és a többiek) Nagy Lajos csillagászattörténeti előadása Helyszín: Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló (Fürdő sor 3.) október óra Korok, művészetek A barokk kor művészete - zenés, táncos ismeretterjesztő előadássorozat Helyszín: A Szabadművelődés Háza (Fürdő sor 3.) október óra Barokk kori históriák tekerőlanttal, dudával, dobbal és furulyákkal A Kákics Zenekar iskolásoknak szóló ismeretterjesztő műsora Helyszín: Öreghegyi Közösségi Ház (Fiskális út 93.) További információ: október óra Az új fizika (Newton és kortársainak munkássága) Hudoba György csillagászattörténeti előadása Helyszín: Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló (Fürdő sor 3.)

26 Október Vörösmarty Mihály Könyvtár október óra Barokk játszóház Sevella Zsuzsával Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtár (Széna tér 16.) Városi Levéltár és Kutatóintézet október 11. A városok fejlődése a XVIII. században Konferencia a várostörténet barokk korszakának bemutatására - barokk városépítészet és a városi társadalom újjáéledése Helyszín: Városi Levéltár és Kutatóintézet előadóterme (Zichy liget 10. Bejárat a Malom utca felől.) Szent István Király Múzeum október 12. Vadászat Fejér megyében a barokktól a neobarokkig A kiállítás januárig tekinthető meg az Országzászló téri múzeumi épületben. Kísérőprogramok: Zenei programok Előadás Orion, a szerelemvadász - Szerelem és vadászat Zrínyi Miklós műveiben címmel Helyszín: Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhely (Országzászló tér 3.)

27 November A Szabadművelődés Háza november 3. Városismereti vetélkedő: Székesfehérvár barokk épületei A rendezvényekhez kapcsolódóan az I. András Király Lovagrend tart korhű fegyverzet- és ruhabemutatót. Helyszín: A Szabadművelődés Háza (Fürdő sor 3.) Vörösmarty Mihály Könyvtár november óra A lemenő hold és a felkelő nap Székesfehérvár a török megszállás alóli felszabadulás után dr. Demeter Zsófia történész előadása Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Felnőtt kölcsönző részleg (Bartók Béla tér 1.) november óra Időutazás a barokk korba Családi játszóház kézműves foglalkozással, jelmezekkel, tánccal, zenével Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészleg (Oskola utca 7.)

28 November november óra Barokk udvarok lantmuzsikái Kónya István lantművész előadása Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött november Top barokk zeneszerzők Johann Sebastian Bach, George Friedrich Händel, Henry Purcell, Antonio Vivaldi Híres zeneszerzők titkos élete, amit a tanáraink sosem meséltek el. Foglalkozás-sorozat középiskolás csoportok számára. Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. Egy barokk partitúra - zenetörténeti óra különleges zenei- és film részletekkel Korrajz és a társművészetek megismerése. Könyvtári foglalkozás iskolai csoportoknak több korosztály számára Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.)

29 November Buli van a palotában - egyházi versus világi műfajok a barokk zenében Könyvtári foglalkozás iskolai csoportoknak több korosztály számára Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részleg (Oskola utca 7.) A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

30 December Alba Regia Szimfonikus Zenekar december Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Karácsonyi hangversenye A program részleteiről a későbbiekben érhető el további információ a oldalon.

31 Az egyes programok részleteiről a szervezők honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

32

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK KIEMELT AJÁNLAT! Április 16./szombat Október 2./vasárnap Csók István Életmű Kiállítás Bálványok és démonok I. Csók István halálának 50. évfordulója alkalmából rendezett életmű-kiállításon

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület 1092 Budapest, Ráday u. 18. Ferencvárosi séták június 22., szombat, a Múzeumok Éjszakája napján

Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület 1092 Budapest, Ráday u. 18. Ferencvárosi séták június 22., szombat, a Múzeumok Éjszakája napján Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület 1092 Budapest, Ráday u. 18. Ferencvárosi séták H e l y t ö r t é n e t i n a p 2 0 1 9 a I X. k e r ü l e t b e n 2019. június 22., szombat, a Múzeumok Éjszakája napján

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

MEGEMLÉKEZÉSEK Május 19./csütörtök 14 óra Fehérvár Katonái Helyszín: Székesfehérvár, Alba Plaza előtti terület Május 19./csütörtök 19 óra Fehérvár köszönti katonáit Honvédelem Napja Helyszín: Vörösmarty

Részletesebben

17.00 Klimo Könyvtár és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Könyvtárának megtekintése

17.00 Klimo Könyvtár és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Könyvtárának megtekintése Az itt olvasható összeállítással (a rendezvény programjával, az előadások prezentációival és egy fotógalériával) szeretnénk bemutatni a rendezvény eseményeit. (Fotók: Balogh Ferenc és Boda Miklós ) 1.

Részletesebben

www.szekesfehervar.hu MÁRCIUSI IFJAK MI Léteznek ritka pillanatok. Csillagórák, amelyekben, úgy tűnik, minden lehetséges. 1848. március 15-e ilyen pillanat volt: sodró, tiszta, természetes. Fiatalok vállalták,

Részletesebben

2007/2008-as tanév Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

2007/2008-as tanév Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum 2007/2008-as tanév Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Országos versenyszervező: OFI OPKM 1089 Budapest, Könyves Kálmán körút 40. 06-1-323-55-00 Honlap: www.opkm.hu

Részletesebben

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21.

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Péntek reggel az iskola udvarról indultunk az Igazgató Úrral, Csák tanár úrral és diák társammal Szőke Szilviával. Hosszú út elébe néztünk, pontosan még mi

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL REPRODUKÁLÁS I. ÉNEKLÉS A helyes hangzóformálás - A pontos szövegejtés és ritmus - Az intonációs biztonság - A stílusnak megfelelő, kifejező előadás

Részletesebben

SZENT-GYÖRGYI EST Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea

SZENT-GYÖRGYI EST  Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea SZENT-GYÖRGYI EST Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea Kedves Érdeklődő! A Szent-Györgyi Est főként budapesti múzeumok programlehetőségeit tartalmazza, kerületenként, betűrendbe

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról Magyarország legrégebben alapított historikus zenei fesztiválja 32. alkalommal került megrendezésre Fertőd-Eszterházán, 2016. június 25. és július 2. között,

Részletesebben

I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21.

I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21. Felhasznált irodalom: I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21. II. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat2szabadbattyan.jpg

Részletesebben

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/

PROGRAMOK JANUÁR. December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Információ: 22/ PROGRAMOK 2019. JANUÁR December 30 - február 17. Móri csata 170 kiállítás Helyszín: Lamberg-kastély, 12-es terem Január 23. 18 óra MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2019 Szólt az ember Jordán Tamás és Sebő Ferenc József

Részletesebben

MEGHÍVÓ. a Szín-Tér Egyesület alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett Generációváltás című szakmai napra.

MEGHÍVÓ. a Szín-Tér Egyesület alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett Generációváltás című szakmai napra. Generációváltás 25 éves a Szín-Tér Egyesület MEGHÍVÓ Székesfehérvár 2016. 11. 12. MEGHÍVÓ a Szín-Tér Egyesület alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett Generációváltás című szakmai napra. Időpontja:

Részletesebben

PROGRAMOK MINDKÉT NAPON

PROGRAMOK MINDKÉT NAPON PROGRAMOK MINDKÉT NAPON 10.00 Kapunyitás 10.00 18.00 Kézműves vásár 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 és 18.00 Pompeji tárlatvezetés elővételi jeggyel, időpontonként legfeljebb 50 fővel. A kiállítótér korlátozott

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

III. BUDAVÁR, KRISZTINAVÁROS, VÍZIVÁROS

III. BUDAVÁR, KRISZTINAVÁROS, VÍZIVÁROS III. BUDAVÁR, KRISZTINAVÁROS, VÍZIVÁROS Harmadik sétánk a Duna jobb partjára vezet. Ez a rész nem képez külön időrendi egységet, Lisztnek nem volt itt lakása, viszont mind ifjú, mind időskori látogatásai

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Veszprém megye

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Veszprém megye #zeneóra Ifjúsági bérlet 2019-2020 Veszprém megye Elérhetővé tesszük az élményt! A Filharmónia Magyarország ifjúsági koncertsorozata 6 éves kortól egészen 18 éves korig szólítja meg az iskolásokat azzal

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

Kelenföldi. Barokk Esték. 20. évad. J.S.Bach. Kelenföldi Református Templom Budapest Xl. kerület, Október 23. utca 5.

Kelenföldi. Barokk Esték. 20. évad. J.S.Bach. Kelenföldi Református Templom Budapest Xl. kerület, Október 23. utca 5. Kelenföldi Barokk Esték 20. évad 2019 Kelenföldi Református Templom Budapest Xl. kerület, Október 23. utca 5. J.S.Bach Balog Endre csellómûvész Ábrahám Márta hegedûmûvész Ábrahám Consort Ella István orgonamûvész

Részletesebben

A Consort Zenei Alapítvány tevékenységének bemutatása

A Consort Zenei Alapítvány tevékenységének bemutatása CONSORT ZENEI ALAPÍTVÁNY P RO VERA ARTE 2600 Vác, Dombay u. 2. (30) 452 6579 consort@consort.hu www.consort.hu A Consort Zenei Alapítvány tevékenységének bemutatása A váci székhelyű Consort Zenei Alapítvány

Részletesebben

Történelmi és kulturális hagyományainkhoz hûen

Történelmi és kulturális hagyományainkhoz hûen S Z É K E S F E H É R VÁ R 2 0 0 6 p r o g r a m o k Történelmi és kulturális hagyományainkhoz hûen Egy város életének, mindennapjainak, közérzetének meghatározó tényezõje, hogy lakói milyen kulturális

Részletesebben

11:00-12:00 Élőképes Krónika - Játékos, interaktív idegenvezetés

11:00-12:00 Élőképes Krónika - Játékos, interaktív idegenvezetés 2011. AUGUSZTUS 05. - PÉNTEK 19:30 órától Augusztus 6-i Közönségcsalogató Történelmi Kavalkád programismertető ízelítője 2011. AUGUSZTUS 06. - SZOMBAT 10:00 órától Lovagok kitelepülése, harcművészeti bemutatók,

Részletesebben

Olvassatok mindennap!

Olvassatok mindennap! Olvassatok mindennap! A könyvekben, amelyek közt nevelkedtem, láthatatlan, titkos barátokra leltem; s bár lapjaik rég elporladtak már, az illatukat azóta is őrzi kezem. Carlos Ruiz Zafón ZALAI GYERMEKKÖNYVHETEK

Részletesebben

9. évfolyam. Éves óraszám 36 óra. Zenei reprodukció Éneklés

9. évfolyam. Éves óraszám 36 óra. Zenei reprodukció Éneklés 9. évfolyam Éves óraszám 36 óra Tematikai egység/ Zenei reprodukció Éneklés 14 óra A tematikai egység nevelési-fejlesztési A felső tagozatban megismert népzenei és műzenei szemelvények elsajátítása során

Részletesebben

RÁTH GYÖRGY-VILLA PROGRAMFÜZET JANUÁR JÚNIUS

RÁTH GYÖRGY-VILLA PROGRAMFÜZET JANUÁR JÚNIUS RÁTH GYÖRGY-VILLA PROGRAMFÜZET 2019. JANUÁR JÚNIUS kurátori tárlatvezetés A MI SZECESSZIÓNK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSBAN Múzeumi kollégák szakmai tárlatvezetése a Ráth György-villa állandó kiállításában. 01.18. PÉNTEK

Részletesebben

KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL. A Békés Megyei Könyvtár elektronikus hírlevele /16. szám október 20.

KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL. A Békés Megyei Könyvtár elektronikus hírlevele /16. szám október 20. Ha az üzenet nem jelenik meg megfelelően vagy ki szeretné nyomtatni, kattintson ide. KÖNYVTÁRI HÍRLEVÉL A Békés Megyei Könyvtár elektronikus hírlevele - 2016/16. szám - 2016. október 20. RENDEZVÉNYEK HÍREK

Részletesebben

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok Biharkeresztes 2013. Őszi Kulturális Programok Szeptember havi programok ITTHON VAGY MAGYARORSZÁG, SZERETLEK Szüreti Felvonulás és Bál Időpont: 2013. szeptember 28. 14.00 óra Helyszín: Városi Sportcsarnok

Részletesebben

TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ

TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ Támogató: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Támogatási rendelet száma: 2/2008. (II.20.) Azonosító: S/08-01187, 01188 Támogatott: Székesfehérvári

Részletesebben

Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs

Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs Tóthné Pfaff Éva kultúraktív Egyesület TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0014 PEDAGÓGUSKÉPZÉST SEGÍTŐ HÁLÓZATOK TOVÁBBFEJLESZTÉSE A DÉL-DUNÁNTÚL RÉGIÓBAN A KÉSZÍTŐK Sebestyén Ágnes

Részletesebben

1. La Vergne hadmérnök felmérése Székesfehérvár erődített központjáról, 1689 BEVEZETŐ TANULMÁNYOK

1. La Vergne hadmérnök felmérése Székesfehérvár erődített központjáról, 1689 BEVEZETŐ TANULMÁNYOK KÉPMELLÉKLET 1. La Vergne hadmérnök felmérése Székesfehérvár erődített központjáról, 1689 BEVEZETŐ TANULMÁNYOK 1 5. Székesfehérvár keletről, (Pich-Lehnhardt rézmetszete, 1830 körül) 2. Székesfehérvár keletről

Részletesebben

ZICHY FERENC LÁTOGATÓKÖZPONT GYÔR SZAKRÁLIS KINCSEK ÉS TORONY KILÁTÓ MÚZEUMHÁZ IHLET ÉS MÛVÉSZET SZENT JAKAB LÁTOGATÓKÖZPONT LÉBÉNY

ZICHY FERENC LÁTOGATÓKÖZPONT GYÔR SZAKRÁLIS KINCSEK ÉS TORONY KILÁTÓ MÚZEUMHÁZ IHLET ÉS MÛVÉSZET SZENT JAKAB LÁTOGATÓKÖZPONT LÉBÉNY ZICHY FERENC LÁTOGATÓKÖZPONT GYÔR SZAKRÁLIS KINCSEK ÉS TORONY KILÁTÓ MÚZEUMHÁZ IHLET ÉS MÛVÉSZET SZENT JAKAB LÁTOGATÓKÖZPONT LÉBÉNY KAPUK A KÁPTALANDOMBRA Megnyílt Magyarország legnagyobb területû egyházi

Részletesebben

A HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR ÜNNEPI FÉLÉVÉNEK RENDEZVÉNYEI 2014

A HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR ÜNNEPI FÉLÉVÉNEK RENDEZVÉNYEI 2014 A HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR ÜNNEPI FÉLÉVÉNEK RENDEZVÉNYEI 2014 SZEPTEMBER Szeptember 16. kedd 18:00 Találkozás a festészettel I. Színek versek hangulatok: Hölgyek ecsettel és tollal Festménykiállítás

Részletesebben

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok PANNONIA REFORMATA MÚZEUM 2018. július 22. EFOP-5.2.2-17-2017-00066 Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok BEMUTATKOZÁS A gyönyörű, késő barokk-copf stílusban épült,

Részletesebben

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS

Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS Révfülöpi Nyár 2008. JÚNIUS 2008. június 14. szombat 18 óra RAFFAY BÉLA szobrászművész kiállításának megnyitója a Tóparti Galériában (Révfülöp, Halász utca 6.). A kiállítást megnyitja: Kancsal Károly,

Részletesebben

Beszámoló (Kispesti Deák Ferenc Gimnázium) Gimnáziumunk, Deák és kora címmel tematikus napokat szervezett március én a Diákönkormányzat

Beszámoló (Kispesti Deák Ferenc Gimnázium) Gimnáziumunk, Deák és kora címmel tematikus napokat szervezett március én a Diákönkormányzat Beszámoló (Kispesti Deák Ferenc Gimnázium) Gimnáziumunk, Deák és kora címmel tematikus napokat szervezett március 13-14-én a Diákönkormányzat bevonásával. Fontos volt, hogy diákjainak megismerhessék azokat

Részletesebben

RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK ÉS TEREMBÉRLÉSI LEHETŐSÉGEK

RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK ÉS TEREMBÉRLÉSI LEHETŐSÉGEK RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK ÉS TEREMBÉRLÉSI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR NEMZETI GALÉRIÁBAN 2015 C Főépület C épület 1. emeleti terasz Kilátás a Kupolából Múzeumunk a műtárgyvédelmi szempontoknak megfelelő és a helyszínhez

Részletesebben

Ünnepélyes megnyitó június 11., szerda délután 3 óra

Ünnepélyes megnyitó június 11., szerda délután 3 óra Előzetes könyvtári programok június 2., hétfő 11.00 Hahó, könyvtársak! Megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntője. A vetélkedő győztesei, összesen 45 gyermek egyhetes balatoni táborozáson vehet részt

Részletesebben

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára 4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára További egyedi értékek, javaslat védési és vizsgálati eljárásokra az értékvédelmi rendelet kereteihez igazodva, új típusú értékvizsgálattal

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ÉNEK-ZENE TANTÁRGYBÓL 2014 REPRODUKÁLÁS I. ÉNEKLÉS A helyes hangzóformálás - A pontos szövegejtés és ritmus - Az intonációs biztonság - A stílusnak megfelelő, kifejező előadás Huszonnégy

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR A ES TANÉVRE

ESEMÉNYNAPTÁR A ES TANÉVRE / Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium 8000 Székesfehérvár Gyümölcs u. 13. Tel: 22-500-231 Fax: 22-500-290 ESEMÉNYNAPTÁR A 2016-2017-ES TANÉVRE Készítette: Nyikusné Tatai Szilvia igazgatóhelyettes

Részletesebben

SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME

SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME 2014. július 20. július 26. FŐVÉDNÖK: DR. VERES ANDRÁS szombathelyi megyéspüspök A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME 2014. július 20. 2014. július 26.

Részletesebben

A Zene Nyelvén. A zene- hangszeres tanulás elengedhetetlen nyelvezete az olasz nyelv, melyet a gyermekek már a kezdetektől gyakorolnak.

A Zene Nyelvén. A zene- hangszeres tanulás elengedhetetlen nyelvezete az olasz nyelv, melyet a gyermekek már a kezdetektől gyakorolnak. A Zene Nyelvén Pályázatnak köszönhetően, lehetősége nyílt a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola 40 fős tanulói csoportjának és kísérő tanáraiknak, Pármában (Olaszország) 2015. 07.01-05. között

Részletesebben

MACSE 2017-es rendezvénynaptár tervezet. Jelentkezés az egyes rendezvényekre a honlap a megfelelő helyén

MACSE 2017-es rendezvénynaptár tervezet. Jelentkezés az egyes rendezvényekre a honlap a megfelelő helyén MACSE 2017-es rendezvénynaptár tervezet Jelentkezés az egyes rendezvényekre a honlap a megfelelő helyén BB21 előadás JANUÁR Időpont: 2017.január 21. vagy 22. Számítógépes adatfeldolgozás - családfa szoftverek

Részletesebben

Különös közzétételi lista. KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLÁK TRIOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA tanév

Különös közzétételi lista. KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLÁK TRIOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA tanév KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLÁK TRIOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2016-2017 1.A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához.

Részletesebben

1 Cím, megnevezés helyrajzi szám védettség foka

1 Cím, megnevezés helyrajzi szám védettség foka 1. melléklet a 39/2017. (XII. 18.) önkormányzati rendelethez 1. A HV-A jelű védett épületek A B C D 1 Cím, megnevezés helyrajzi szám védettség foka nyilvántartási szám 2 Akácos u. 10. lakóház 6305 HV-A

Részletesebben

Országos Könyvtári Napok 2014. október 13-20. A szentgotthárdi Móra Könyvtár programjai

Országos Könyvtári Napok 2014. október 13-20. A szentgotthárdi Móra Könyvtár programjai MÓRA FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS MÚZEUM SZENTGOTTHÁRD Országos Könyvtári Napok 2014. október 13-20. A szentgotthárdi Móra Könyvtár programjai Program: Versek és dalok a barátságról Alcím: Óvodás foglalkozás

Részletesebben

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS Krasznahorka, 2017. május 8-12. A kirándulásunk előkészítő szakaszában a hetedikesek megismerkedtek a Felvidék történelmével, jeles személyiségeivel, népművészeti

Részletesebben

Tárgy: Javaslat a Bölcsőtől a koronáig, Gödöllő a királyné városa elnevezésű tematikus év programjának elfogadására GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE

Tárgy: Javaslat a Bölcsőtől a koronáig, Gödöllő a királyné városa elnevezésű tematikus év programjának elfogadására GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2017. január 26-ai ülésére Tárgy: Javaslat a Bölcsőtől a koronáig, Gödöllő a királyné városa elnevezésű tematikus év programjának elfogadására

Részletesebben

Kaposvári Advent Karácsonyi Ünnepi Hetek november 28 december 21

Kaposvári Advent Karácsonyi Ünnepi Hetek november 28 december 21 Kaposvári Advent Karácsonyi Ünnepi Hetek 2010. november 28 december 21 November 28. (vasárnap) 17.00 óra S a szívedbe Uram, adjál szeretetet Ünnepélyes programnyitó Közreműködik: Kodály Zoltán Központi

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! S O M O G Y M E G Y E I Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és aktuális programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi kalendárium 2011.április 16. Februárban útjára indítottunk

Részletesebben

Gyõr-Moson-Sopron Megye

Gyõr-Moson-Sopron Megye Közmûvelõdési Programok Tájoltatásának Programfüzete Gyõr-Moson-Sopron Megye Bartók Béla Megyei Mûvelõdési Központ Közhasznú Társaság 9022 Gyõr, Czuczor Gergely utca 17. Tisztelt Polgármester! Kedves Közönség!

Részletesebben

2010. június 19. szombat 18-24 óra. Múzeumok Éjszakája

2010. június 19. szombat 18-24 óra. Múzeumok Éjszakája 2010. június 19. szombat 18-24 óra Múzeumok Éjszakája Közös program: a Veresi Gőzös közlekedése 18-tól 24 óráig, a különböző rendezvényhelyszínek között, díjtalanul Gödöllői Városi Múzeum Szabadság tér

Részletesebben

Nógrád megye. Ország: Magyarország Régió: Észak-Magyarország Megyeszékhely: Salgótarján Balassagyarmati kistérség

Nógrád megye. Ország: Magyarország Régió: Észak-Magyarország Megyeszékhely: Salgótarján Balassagyarmati kistérség Nógrád megye Ország: Magyarország Régió: Észak-Magyarország Megyeszékhely: Salgótarján Balassagyarmati kistérség Nevezetességei: -Tolnay Klári Emlékház -Zichy Vay-kastély -Mauks-kúria(Mikszáth-Mauks emlékszoba)

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

JEGYÁRAK. "AZ OTTHON MELEGE". CSERÉPKÁLYHA-TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 9022 Győr, Kiss János u. 9. Telefon: 06-20/967-6567, Fax: 06-96/310-731

JEGYÁRAK. AZ OTTHON MELEGE. CSERÉPKÁLYHA-TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 9022 Győr, Kiss János u. 9. Telefon: 06-20/967-6567, Fax: 06-96/310-731 JEGYÁRAK GYŐR XÁNTUS JÁNOS MÚZEUM 9022 Széchenyi tér 5. Telefon: 96/310-588, 524-888 Fax: 96/310-731 IV. 1.-IX. 30: 10-18 óráig, (X. 1.-III. 31.:10-16 óráig) szünnap: hétfő Könyvtár: Kedd: 10-14 óráig,

Részletesebben

Újbudai Petőfi Sándor

Újbudai Petőfi Sándor Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola A 2019/20-AS TANÉVBEN INDULÓ PROGRAMOK Az iskolát 1828-ban alapították - Albertfalvai Községi Iskola A 6000 m 2 iskola épületegyütteséhez felújított udvar, sportpályák,

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.)

MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.) Móra Ferenc Múzeum Kongresszusi kitűzővel ingyenesen látogatható (április 19-22. között, hivatalos látogatási időben): MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.) A Városi Múzeumot és a Somogyi-könyvtárat

Részletesebben

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Hírek, életút

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Hírek, életút Megyei Tudástár kialakítása: Borsod-Abaúj-Zemplén megye könyvtári hálózata nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Városi iskola IDŐPONT: június 14., szerda

Városi iskola IDŐPONT: június 14., szerda Városi iskola IDŐPONT: 2017. június 14., szerda HELYSZÍN: Székesfehérvár UTAZÁS: Ø 2 db autóbusszal Ø indulás (a gimnázium elől): egyik busz: 6.15 (1-es, 3-as, 5-ös csoportok) másik busz: 7.00 (2-es, 4-es,

Részletesebben

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum NYÁRI TÁBOROK. KIS MUZEOLÓGUSOK TÁBORA 7 9 éves gyerekeknek június 27. július

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum NYÁRI TÁBOROK. KIS MUZEOLÓGUSOK TÁBORA 7 9 éves gyerekeknek június 27. július Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum NYÁRI TÁBOROK 2016 KIS MUZEOLÓGUSOK TÁBORA 7 9 éves gyerekeknek június 27. július 8. 8.00 16.00 óráig Helyszín: Cserépkályha-történeti Állandó Kiállítás, Fruhmann-ház

Részletesebben

FEHÉRVÁR ÁRUHÁZ CSOPORTOS ALKOTÁS BME DLA. Bedecs-Varga Éva Kovács Dávid Beke András

FEHÉRVÁR ÁRUHÁZ CSOPORTOS ALKOTÁS BME DLA. Bedecs-Varga Éva Kovács Dávid Beke András FEHÉRVÁR ÁRUHÁZ CSOPORTOS ALKOTÁS BME DLA BedecsVarga Éva Kovács Dávid Beke András a feladat Székesfehérvár, a Budapesttől 60 kmre elhelyezkedő megyeszékhely, nagy arányú pusztítást szenvedett el a második

Részletesebben

Helyismereti elektronikus könyvtárak és portálok (és egyéb elektronikus tartalmak: képeslapgyűjtemények stb.)

Helyismereti elektronikus könyvtárak és portálok (és egyéb elektronikus tartalmak: képeslapgyűjtemények stb.) MEGYEI Helyismereti elektronikus könyvtárak és portálok (és egyéb elektronikus tartalmak: képeslapgyűjtemények stb.) Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár http://www.vfmk.hu/vfek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei

Részletesebben

Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016

Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016 Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016 Ebben az évben harmadszor rendeztük meg ezt a fesztivált 2016. június 30. július 3. között, aminek programja kiválóan illeszkedik Egerhez, a szép barokk városhoz

Részletesebben

Hírlevél május havi programajánló

Hírlevél május havi programajánló Makó és Térsége Tourinform Iroda kiadványa Hírlevél 2010 május havi programajánló 2010. április 24-én jelenik meg Makó régi képeslapokon című könyv. A könyv civil kezdeményezésre, a városban élő képeslap

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Thália szekerén... - A húszéves miskolci színészmúzeum színházi ismeretterjesztő programsorozata megvalósításáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Thália szekerén... - A húszéves miskolci színészmúzeum színházi ismeretterjesztő programsorozata megvalósításáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ Thália szekerén... - A húszéves miskolci színészmúzeum színházi ismeretterjesztő programsorozata megvalósításáról Pályázati azonosító: 201108/01079 Beszámoló a Thália szekerén... - A

Részletesebben

Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: 1.) 940 éve

Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: 1.) 940 éve Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: Hősök voltak mindannyian (URL: hosokvoltak.blog.hu) Jász-Nagykun-Szolnok Megye helyismereti

Részletesebben

Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve

Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve GYÕR BUDAPEST Lloyd Palota, a gyõri Széchenyi tér régi-új ékköve Győr barokk Belvárosának szívében, a Széchenyi főtér keleti oldalán áll a Lloyd Palota. Az ismert nagyváros történelmi belvárosát átszelő,

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Múzeumok éjszakájához kapcsolódó programcsomag megvalósítása a Mátra Múzeumban. Pályázati azonosító: 3507/00147

Szakmai beszámoló. Múzeumok éjszakájához kapcsolódó programcsomag megvalósítása a Mátra Múzeumban. Pályázati azonosító: 3507/00147 Szakmai beszámoló Múzeumok éjszakájához kapcsolódó programcsomag megvalósítása a Mátra Múzeumban Pályázati azonosító: 3507/00147 Esemény helye: Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma, Gyöngyös

Részletesebben

Megújult a Debreceni Református Kollégium

Megújult a Debreceni Református Kollégium Megújult a Debreceni Református Kollégium Irodalmi Femekművek az Ország Iskolája" ihletője, 2012 márciusától újra látogatható a Debreceni Református Kollégium Múzeuma, amely megújult kiszolgálóterekkel

Részletesebben

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában

Tematikus séták a Honismeret Napja alkalmából április 12. I. séta Kezdés időpontja: 8 óra. A középkori Veszprém legendáinak nyomában Indulás helye: Jezsuita templom Időtartama:, óra A séta hossza:, km 0. április. I. séta Kezdés időpontja: óra A középkori Veszprém legendáinak nyomában Veszprém belvárosában felkeressük azokat a fontosabb

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM 2016. ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL A program címe: Iránya a csillagos ég! - Éjszaka a Tiszazugban Dr. Róka András, főiskolai docens (Kémiai

Részletesebben

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május

IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, május IV. MIÉNK A VÁR! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál VAJDAHUNYADVÁR Pünkösd, 2016. május 14 16. Komplex rendezvény 2013-tól A rendezvény 2013-tól évente Pünkösdkor a események harmonikusan

Részletesebben

Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez K é s z í t e t t é k : S e b e s t y é n M o l n á r Á r p á d Plébános K o v á c s M á r k Nagydorogi Értéktár Bizottság ( P. H. ) N a

Részletesebben

LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK

LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK LÉLEKEMELŐ KÖRNYEZET IMPOZÁNS KIÁLLÍTÁSOK Önt is várjuk a ciszterci szellemiség magyarországi központjába! Amennyiben lelkesedik a középkori szellemiséggel átitatott, megjelenésében mégis barokk művészettörténeti

Részletesebben

SZÍNHÁZ RENDEZVÉNY KONCERT KÖNYV

SZÍNHÁZ RENDEZVÉNY KONCERT KÖNYV 2016. június-július Az önkormányzat havi programajánlója SZÍNHÁZ RENDEZVÉNY KONCERT KÖNYV Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Kálmán Imre Kulturális Központ Siófok,

Részletesebben

Szakmai beszámoló az Őszi Könyvtári Napok Könyvtárak az idősödésért 2012. 2012. szeptember 28. 2012. október 8.

Szakmai beszámoló az Őszi Könyvtári Napok Könyvtárak az idősödésért 2012. 2012. szeptember 28. 2012. október 8. Szakmai beszámoló az Őszi Könyvtári Napok Könyvtárak az idősödésért 2012. 2012. szeptember 28. 2012. október 8. A programok a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban zajlottak, ahol nagy örömünkre

Részletesebben

Visegrádon, az élő középkor városában rendezik meg három évtizede Magyarország

Visegrádon, az élő középkor városában rendezik meg három évtizede Magyarország 2013. július 12-14. Visegrádon, az élő középkor városában rendezik meg három évtizede Magyarország egyik legnagyobb nyári szabadtéri történelmi fesztiválját, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. A 3

Részletesebben

Múzeumpedagógiai szolgáltatások. MEGTEKINTHETŐ KIÁLLÍTÁSOK Időszaki kiállítás. címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter)

Múzeumpedagógiai szolgáltatások. MEGTEKINTHETŐ KIÁLLÍTÁSOK Időszaki kiállítás. címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter) MÚZEUM ADATAI Múzeumpedagógiai szolgáltatások Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Általános információ Megrendelés Név Telefon E-mail Név Telefon E-mail Blaskovich Múzeum Pest Tápiószele 2766

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2015. november 14 Visszapillantó 2015. november 14 A Debreceni Főnix

Részletesebben

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00364 Adatlap azonosító: A2016/N0637

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00364 Adatlap azonosító: A2016/N0637 Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 202104/00364 Adatlap azonosító: A2016/N0637 1 A program előzményei A Happy Dixieland Baráti Kör Egyesületet többek között a magyar zenei kulturális örökség megőrzése

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT /tervezet/

ALAPÍTÓ OKIRAT /tervezet/ ALAPÍTÓ OKIRAT /tervezet/ 1. Az intézmény neve: Forrás Gyermek és Ifjúsági Központ 2. Rövidített elnevezése: Forrás GYIK - EGER 3. Az intézmény székhelye: 3300 Eger, Bartók Béla tér 6. 4. Az intézmény

Részletesebben

18.00 Ökumenikus istentisztelet az Unitárius Templomban helyszín:unitárius Templom, 1055 Budapest, Nagy Ignác utca 1-2. 2010. NOVEMBER 11.

18.00 Ökumenikus istentisztelet az Unitárius Templomban helyszín:unitárius Templom, 1055 Budapest, Nagy Ignác utca 1-2. 2010. NOVEMBER 11. 2010. NOVEMBER 11. (CSÜTÖRTÖK) 15.00-17.00 Nemcsak a húszéveseké a világ! Örökifjak bálja zenél a Seres Duó zártkörû rendezvény helyszín: Aranytíz, Lovagterem, 18.00 Reitter Ferenc Díjátadó Ünnepség A

Részletesebben

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár programjai szeptember II. Rákóczi Ferenc Könyvtár

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár programjai szeptember II. Rákóczi Ferenc Könyvtár 2019. szeptember 9 15. II. Rákóczi Ferenc Könyvtár Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Szeptember 11., szerda 14.00 Mit Miskolc adhatott az elővárosainak is Kerekasztal-beszélgetés Miskolc város és a Miskolc

Részletesebben

LEVÉLTÁR PEDAGÓGIA. Utazás Wittenbergbe Foglalkozás, verseny

LEVÉLTÁR PEDAGÓGIA. Utazás Wittenbergbe Foglalkozás, verseny Magyar Nemzeti Levéltár és tagintézményei 2012. október 1-vel létrejött a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), ami új helyzetet és lehetőségeket teremtett a közművelődés terén. A levéltári integrációval megnövekedtek

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

K I V O N A T. Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő testületének 2013. december 18 án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő testületének 2013. december 18 án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből K I V O N A T Önkormányzat Képviselő testületének 2013. december 18 án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből 203/2013.(XII. 18.) KT. számú HATÁROZAT: Képviselő testülete úgy határoz, hogy a 2014. évi városi

Részletesebben

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek" Zm. Szövetség klubjai részére

Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja - megyei rendezvény az életet az éveknek Zm. Szövetség klubjai részére PROGRAMJAINK: Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21. Tel: 92/314-120, Fax: 92/815-522 E-mail: info@kereszturyamk.hu Október 7. 14.00 óra: Idősek Világnapja

Részletesebben

Megrendelő lap a Pécsi Püspökség múzeumpedagógiai foglalkozásainak igényléséhez

Megrendelő lap a Pécsi Püspökség múzeumpedagógiai foglalkozásainak igényléséhez Megrendelő lap a Pécsi Püspökség múzeumpedagógiai foglalkozásainak igényléséhez hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, hisz ilyeneké az Isten országa. Márk 10,14 Kérjük, az alábbi adatok

Részletesebben

A rendezvény fővédnöke: Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes

A rendezvény fővédnöke: Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes A rendezvény fővédnöke: Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Helyszínek: Polgármesteri Hivatal - Béla király tér Koncertszínpad - Prometheus park Szent István tér Belvárosi templom Béla király tér

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HETEK PROGRAMJA

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HETEK PROGRAMJA TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HETEK PROGRAMJA 2017.03.-22-től 04.22.-ig Program Időpont Helyszín Résztvevők Felelős Megjegyzés Víz Világnapi megemlékezés Iskolarádiós műsor 03.22. 3. óra Minden diák Magyarné Gyarmati

Részletesebben

- VALLÁSOS TÁRSULATOK GYÖNGYÖSÖN A SZÁZADBAN

- VALLÁSOS TÁRSULATOK GYÖNGYÖSÖN A SZÁZADBAN Szakmai beszámoló a Gyöngyös-Felsőváros Római Katolikus Főplébánia - VALLÁSOS TÁRSULATOK GYÖNGYÖSÖN A18-20. SZÁZADBAN című időszaki vándorkiállítás megvalósításáról (pályázati azonosító: 204106/2198 ;

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! S O M O G Y M E G Y E I Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és júniusi programjainkat ajánljuk figyelmébe, külön felhívnánk figyelmét a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁRA! Programok: Múzeumok

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A kiállítás ig még látogatható. A szakmai beszámoló elérhető az Egyházmegye honlapján:

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A kiállítás ig még látogatható. A szakmai beszámoló elérhető az Egyházmegye honlapján: SZAKMAI BESZÁMOLÓ Váci Egyházmegye : 204106/02242 azonosítóval jelölt pályázata 800.000,- Ft támogatásban részesült az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának döntése alapján, melynek segítségével megvalósította

Részletesebben

FÔUTCA LIPÓT NAPOK. Programfüzet. 2009. november 12 15. ÚMFT infovonal: 06 40 638 638 nfu@nfu.gov.hu www.nfu.hu

FÔUTCA LIPÓT NAPOK. Programfüzet. 2009. november 12 15. ÚMFT infovonal: 06 40 638 638 nfu@nfu.gov.hu www.nfu.hu FÔUTCA LIPÓT NAPOK 2009. november 12 15. Programfüzet Erzsébet tér Tisztelt Belvárosi Polgárok! Örömmel mutatom be Önöknek a Fôutca Lipót Napok programsorozatát, amelynek során megismerhetik Belváros Új

Részletesebben

2012. évi Pályázati program címe. Összművészeti programsorozat. A év májusdecember. kulturális tevékenységének támogatására

2012. évi Pályázati program címe. Összművészeti programsorozat. A év májusdecember. kulturális tevékenységének támogatására Melléklet ok: Sorszám Kulturális tevékenységek támogatása szervezet neve 2011.évi Önkormányzati pályázat megnevezése Korábbi önkormány zati támogatáss al elszámolte? 2012. évi Pályázati program címe Mellékletek?

Részletesebben

Monor város évi I. féléves programtervezete

Monor város évi I. féléves programtervezete Rendezvény időpontja: 2018. január 8. 2018. január 12. 18:00 Rendezvény megnevezése: megnyitója Magócsi Ildikó fotóművész Újévi operett 2018. január 13. Jégvirágtól Borvirágig forralt boros túra 2018.

Részletesebben