Duna-menti. látványosságok

Hasonló dokumentumok
Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot.

Képeslapok a Dunáról. Képzeletbeli hajóút megállókkal a Duna magyarországi szakaszán

Hon Tours. Körutazások. HAJÓS UTAK


A Duna részvízgyűjtő kiemelt víztestjeire vonatkozó intézkedések


ű Ö ű ű Ú Ú ű

Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser


Kerekes Kollégium - Diákbizottsági Képzés Pályázat

VITUKI Hungary Kft Budapest, Mendei utca 3. Levelezési cím: 1453 Budapest, Pf.: 23. Cégjegyzékszám: ; Adószám:

Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén Lelkes Gábor


Magyarország vízrajza

A DUNA. Előadás tartalma:


május Pesti Vigadó az igényes szórakozás és kikapcsolódás

Idegenvezető Idegenvezető


A kezdeményezések régiója

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A ÉVEKBEN

A KKK megbízásából készülő kerékpáros projektek. Mihálffy Krisztina. Kerékpáros Konferencia, szeptember 19.

Konstruált identitás egy konstruált makro-régióban. A Duna Stratégia lehetőségei


ELŐTERJESZTÉS KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKE. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés február 28.-i ü l é s é r e VI-5/2013

OROSZLÁNY INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának augusztus 28-án megtartott üléséről.






ALPOLGÁRMESTER BESZÁMOLÓ. Budapest XXI. kerület Csepel kerékpárforgalmi hálózatának Koncepció Tervéről

Javaslat az Új Széchenyi Terv egészségturizmussal foglalkozó részének öko- és aktív turizmus feltétel-fejlesztéssel történő kiegészítésére


Készült: Készítette: IBS Kutató és Tanácsadó Kft

Ö





" j e z ő v e e r. s z





Kedves Útitársaink! Gyönyörű és tartalmas kirándulásra hívjuk meg Önöket a Duna magyarországi szakaszának Budapestig tartó hajóútjára.



Magyar Tűzoltó Szövetség. 145 év, töretlenül


Várható fejlesztések a közlekedésben Magyarországon. Tasó László Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkár


AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka



MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

Ajánlott túraútvonalak Faluséta


- A hotel területén. - Turizmus

Ügyfelünk a 3M. Helytakarékos és teljes mértékben fenntartható

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN


BICSKE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT

1. A kerékpáros turizmus meghatározása és piaca... 3 A kerékpáros turizmus definíciója... 4 A kerékpáros turizmus fajtáinak felosztása:





2011 évi I. mód/2011. évi eredeti évi eredeti évi I. mód

Vital Pro Kft Budapest, Üllői út 66a. Tel.: Fax:







TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA




IN VINO VERITAS hétvége


A magyarországi Felső-Duna szakasz fejlesztési kérdései

















Átírás:

Duna-menti DUNA MENTI látványosságok LÁTVÁNYOSSÁGOK

A Duna mind az aktív, mind a passzív kikapcsolódás egyik kedvelt helyszíne. A folyó minden szakaszán, de leginkább a Wachaun, a magyar Dunakanyarban, a Vaskapu-szorosban és a Duna-deltánál személyszállító hajók sokasága várja a turistákat. Elsősorban Budapesten, kisebb részt Passauban, Linzben, Pozsonyban, Bécsben és Belgrádban jelentős a városnéző hajózás is. A folyó mellett épült számtalan idegenforgalmi látnivaló is nagyszámban csábítja a turistákat. Az aktívabb kikapcsolódásra vágyók számára a Duna mint fürdőhely, horgászhely funkcionál. A folyón számtalan evezős vízisportot űző amatőr vagy professzionális sportoló is feltűnik. Létezik a folyó több mint kétharmadán zajló, két hónapos Nemzetközi Duna-túra is. A Duna mentén egyre nagyobb mértékben terjed el a kerékpározás is. Donaueschingentől Pozsonyig a jól kiépült, az EuroVelo 6. szakaszának részét képező Donauradwanderweg, vagy röviden Donauradweg mintegy 100 000 kerékpárost fogad évente, de a folyó alsóbb szakaszain is (elsősorban a Szigetközben és Esztergomtól Budapestig) lehetőség van a biztonságos kerékpározásra.

A Wachau vagy wachaui kultúrtáj Ausztria 2000 óta világörökségi védelmet élvező 30 kilométer hosszú völgyszorosa a Duna mentén. A festői fekvésű, nagy múltú szőlőtermesztő táj védelem alatt álló területe 183,87 km². Wachau

A wachaui városok története jellemzően a 11 12. századig megy vissza. A középkori évszázadok tanúja több, a városokon kívül található várrom és várkastély, valamint a többnyire román kori alapokra épült gótikus erődtemplomok. A Duna menti piacvárosok majd mindegyikére jellemzőek a többnyire 13 14. századi erődített várak, templomok és belterületi toronyházak, a legrégibb összefüggő településrészek épületei azonban nem régebbiek a 15 16. századnál. A települések építészeti arculata egységes képet mutat: a kontyolt tetővel koronázott kőházak jellemzően kétemeletesek, homlokzatuk és oromzatuk síkja egymáshoz képest eltér. A 17 18. századtól mindinkább a barokk stílus kezdett eluralkodni a Wachau völgyének szakrális építészeti képén.

A Dunakanyar A Dunakanyar (kultúrtáj) szerepel a világörökségi várományosi (jelölti) listán. Valószínűleg a visegrádi középkori királyi központ és az esztergomi középkori vár helyszíneinek összevonásával. 2006 óta a Dunakanyar védőszentje Szent Hedvig, lengyel királynő.

Dobogó-kő A Dobogó-kő népszerű kiránduló- és üdülőhely, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja. Dobogókőn áthalad az Országos Kéktúra útvonala. Itt létesült 1898-ban az ország egyik első turistaháza, a báró Eötvös Loránd menedékház, amelyet 1906-ban kőépület váltott fel. A faépületben ma a Turistamúzeum működik, a kőépület jelenleg is turistaház. A téli sportokra különösen alkalmas területen már a két világháború között is sípálya működött, amely az elmúlt évtizedben komoly fejlesztéseken esett át. Téry Ödönnek (1856-1917), a magyar turistamozgalom egyik kezdeményezőjének állít emléket a Téry-emlékmű. A sípályánál áll a Zsindelyes Vendégház, Makovecz Imre első, nemzetközi ismertséget hozó épülete. A siketek Szűz Mária-kegyhelye a kilátó alatt található.

Vaskapu-szoros A Vaskapu-szoros a Dunán, Szerbia és Románia határán helyezkedik el. Ez Európa legnagyobb szorosa. Északról a déli Kárpátok, délről a Balkán-hegység határolja. A Vaskapu valójában nem egy szoros, hanem négy szoros folytatólagos rendszere. Itt állt hajdan Traianus hídja, melyen átkelve a római légiók elfoglalták Daciát a 2. század első éveiben. A hidat később lebontották, csak az úgynevezett "Traianus táblája" maradt emlékül utána. Később a galambóci vár épült a térségben, hatalmas stratégiai jelentőséggel. A Vaskapu-szoros alatti szakaszon két vízerőmű működik: a Vaskapu I erőmű 1964 és 1972 között, a Vaskapu II 1977 és 1984 között épült. Ez nem csak a teherhajózásnak teremtett új lehetőségeket, hanem a turizmus számára is. Új, nagyméretű, luxuskivitelű kirándulóhajók járják a vízi út teljes hosszát, és az út egyik legfőbb attrakciója a Vaskapu-szoroson történő átkelés. Ezek a hajóutak számos nagy utazási iroda kínálatában szerepelnek.

A Vaskapu a történelem során a környező népek számára mindig nagyon jelentős természeti akadályt képezett, amit a különböző nyelvekben általában hasonlóan neveztek el. Érdekesség, hogy szerb neve az örvény jelentésű girdap török szóból származik (örvényes szoros), de török nevének újra vaskapu a jelentése. Míg Traianus táblája a római hódításoknak állít emléket, ellenfele, Decebál szobra az utolsó dák királynak, aki haláláig harcolt a rómaiakkal szemben, végül pedig inkább saját kardjába dőlt, minthogy a rómaiak foglya legyen. Üldözői végül levágott fejét küldték el Traianusnak, melyet Rómában tettek közszemlére. A Decebál-szobor megtekintése ma része szinte minden Vaskapu-szorosba vezető hajóútnak.

Duna-delta Duna-delta 3446 km²-nyi területével Európa második legnagyobb deltatorkolata. A Duna-deltát, a Duna 10.000 év alatt építette ; Európa legnagyobb pelikán kolóniája él itt; Kb. 110 halfajta közül 36 csak itt él.

Pozsony Linz Bécs Budapest Esztergom Győr

Budapesti Duna-hidak A Dunán 296 híd található, ebből 14 Budapesten van. Számos budapesti híd amellett, hogy a közlekedést segíti, már magában is látványosság. A legszebb budapesti hidak:

EuroVelo EuroVelo 6. szakaszát nem hiába hívják a Folyók útvonalának. Nantes-tól indul a Loire mentén, és kelet felé átszeli Franciaországot. Tovább fut a Boden-tóig Svájcban, majd elindul a Dunát követve, Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Szerbia, Bulgária érintésével, és megérkezik Romániába. A Duna torkolatánál Konstancában éri el a Fekete-tengert. Az EV6 legnépszerűbb része a Donauradweg (Duna menti kerékpárút), amely Passau (Németország) és az ausztriai Bécs közt húzódik, majd folytatódik Pozsonyig, Szlovákiában.

Készítette: Berta Brigitta 8.c