Loft jellegű, átalakított lakás századfordulós bérházban



Hasonló dokumentumok






































































ö ü ü ü ü ö ö ú Ü É Á É ö ö ü ú ö ű ú ü ö ű ö ú Á ú ö ű Á Í ö ü ö ö ű ö ú ú ö ö


























ü Ö Ü Ü ü ö Á Ü ö Ü Ü ö ö ö ű Ü ü Ü ö ö ú ü Ó ö ü ú Ü ö ü ü ö ö ö ö ü




Átírás:

46 Loft jellegű, átalakított lakás századfordulós bérházban S z ö v e g : S z u r m i k A n i k ó F o t ó : F. T ó t h G á b o r Bár a gyárépületekre jellemző hatalmas falak, oszlopok és fémszerkezetek elmaradnak, mégis remekül helytáll az ingatlan a loft lakás kategóriában a tágas tereivel, összevont funkcióival és fémes kiegészítőivel. Családi ház lu us 2009/2. szám lakások Loftlakás 47 ALOFTHome Development Group belvárosi századfordulós házak tetõtereiben loft jellegû lakásokat épít. Emellett polgári lakásokat is modernizálnak. A jelenlegi lakás belsõ terét enteriõr designer segítségével alakították ki, akinek a közremûködésével egy sokkal összetettebb dolog alakult ki a cég szakmai életében. Két kisebb lakást sikerült elõnyösen egybenyitni, így a lakás különlegessége a 70 m 2 -es nappali lett, vagyis egy kompromisszumoktól mentes használható lakótér. Minden szobához sikerült kialakítani egy-egy fürdõszobát, és külön mellékhelyiséget. A bejárat A bejárati rész letisztult és elegáns. Inkább fogadó jellege van. Mindezt a hatalmas térrel, a különleges boltívvel és a nappalira jellemző berendezéssel érték el: a fehér szekrénnyel, a narancsos árnyalatú nomád, fonott szőnyeggel (Kilim), a hatalmas tükörrel, és a távol-keleti stílussal. Mintegy megkoronázásaként a bejáratnak, elhelyeztek egy fonott, díjnyertes Foscarini lámpát (Be Light). Kapcsolat: www.loft.hu

Családi ház lu us 2009/2. szám lakások Loftlakás 48 A nagypolgári hangulatot még inkább kiemelve, arra törekedtek, hogy a konyha legyen a nappali része. A falakat szabadon hagyták, hiszen felfelé nem építkeztek, -nem zsúfolták tele bútorokkal biztosítva ezzel azt, hogy vizuálisan egyetlen tér maradjon. A szőnyegek segítségével, és a bútorok lakrészenkénti összerendezésével különítettek el funkciókat. Sőt azt is szem előtt tartották, hogy ne legyen padlóburkolat váltás az összetartozás miatt. Ehhez a megoldáshoz a háromrétegű tölgyfaparkettát (keményfa) választották, mely alkalmas a padlófűtés kialakításához, ugyanakkor nem szívja fel a nedvességet egy konyha esetében. Az ilyen parkettának Csendélet A szürkéskék Jensen kanapé és a hatalmas, nagypolgári lakásokra jellemző ablak tökéletes áthidalója a fényes, hófehér konzol asztal (Jensen). Így kevésbé zavaró, hogy az ablak fölénk tornyosul. Mindemellett tároló funkciót is ellát, hiszen a hangulatot biztosító IKEA lámpák és egyéb dísztárgyak elférnek rajta. 49 Fogadó a bejáratnál Ebben az esetben a Frietl Kiss Viktor festmény (Live Art Galery) volt a kiindulópont. A festmény háttere beleolvad a fal színébe, kiemelve a dinamikus lovas póló csoportot. A fémes, szürkés modern lámpa, valamint a távol-keleti komód (Terebess) a markáns, férfias vonulatot hozta a lakásba. Este a lámpa diszkrét, matt fénye fogadja a kései hazatérőket. A lakás újraálmodásával megbízott enteriõr designer, három stílust ötvözve hozta vissza a nagypolgári lakások hangulatát, természetesen újszerű köntösben: a vidéki (neocountry), a modern ipari, és a távol-keleti. A modern ipari jellegű bútorok a fényt és az erőt, a vidéki hangulatot idéző nyersfa bútorok és használati tárgyak, valamint a klasszikus mintázatú tapéták a régmúlt időket, a távol-keleti fekete, magas fényű bútorok és kiegészítők pedig az eleganciát adták a tökéletes egységhez.

50 A nappali A nappalihoz kapcsolódó nyers tálalószekrényhez választották a két vidéki stílusra emlékeztető Bauhous fotelpárt, és mintegy átkötésként a konyhához, döntöttek a két fehér, fémvázas szék mellett. A székeket rugalmas, műanyag pántok teszik kényelmessé (Pointzero). Az asztal fekete, fényes lakkfelülete a keleties stílust, és eleganciát erősíti. Ugyanakkor egyszerű vonalvezetése kiemeli a székek igazi jellegét. kiváló a kopásállósága például egy állandó használatban lévő nappalinál. A lakás különlegessége még, hogy a nappali és konyha részt egyetlen sötétkék modern hűtőszekrény ihlette (Gorenje). Így jött további ötletként az indigókék tapéta, a kék-fehér festett, batikolt szőnyeg, és nem utolsó sorban a kanapé (Jensen) a sok-sok különleges, kék mintázatú párnával. Az amerikai házaspár azonnal beleszeretett a tágas, elegáns, otthonos, nagypolgári, mégis modern bérelhető lakásba, ahol együtt lehetnek, de mégis külön. Minden családtag megtalálhatja a maga kis kellemes zugát, ugyanakkor egy nagyobb baráti összejövetel sem okozhat gondot. 7 Családi ház lu us 2009/2. szám lakások Loftlakás 51 A t u l a j d o n o s é s a z e n t e r i õ r d e s i g n e r m o t t ó j a : a k e v e s e s e b b, a v i s s z a f o g o t t a b b n é h a t ö b b szimetria A nagypolgári lakásokra jellemző szimmetria itt is szembetűnő: a székek páros megjelenése, a székekkel szemben elhelyezett kétszemélyes kanapé, az ablak középvonala, mint szimmetria tengely, az ablak két oldalán elhelyezett egy-egy szitanyomott Havatőy Sámuel kép, és a lámpák páros jelenléte. A szimmetriát a fehér székek és a fekete növénytároló váza töri meg.

Családi ház lu us 2009/2. szám lakások Loftlakás 52 A g e o m e t r i k u s t a p é t a, v a l a m i n t a k o n y h a t o i l e t a p é t á j a ( k í n a i z á l ó s z i g e t e s m i n t a ) j ó v á l a s z t á s a n a g y p o l - g á r i, e l e g á n s l a k á s h o z. M i v e l a k é t e l l e n t é t e s t í p u s ú d e k o r e l e m e t e g y m á s s a l s z e m k ö z t i f a l a k r a h e l y e z t é k, í g y ö s s z e k ö t ő s z e r e p ü k v a n. H a r m o n i - z á l n a k e g y m á s s a l s z í n b e n é s i d ő b e n. A konyha Tökéletes összhangban van a Cool & Sun tapéta az IKEA-ban vásárolt ipari jellegű, szabadon álló, modern konyhabútorral, elegáns Jensen lámpával, valamint a vidéki stílust idéző kiegészítőkkel, mint a vizeskancsó (IKEA), kotyogós kávéfőző, öntöttvas edények és tálak (KIKA). Az alacsonyan tartott bútorok még inkább fokozzák a hatást. 53 Az ablak A jelenlegi lakásokra többnyire jellemző, hogy megfeledkeznek a radiátorok takarásáról. Pedig a radiátor nem dekorelem, sőt. Megfelelő, stílusos takarással szerves része lehet egy radiátor a lakásnak vagy akár egy ablaknak is, mint jelen esetben. Nem hangsúlyos, nem uralja a teret, mégis egyedi. Párhuzamot von a konyhát és a nappalit összekötő fehér székek fehér pántjaival.

54 A hálószoba A hálószobát a Pointzeroból származó fotel bőrcsíkjai inspirálták. Így lett a szoba hangulatára jellemző a bézs, narancs, fehér és barna. A szoba központi részére a baldahinos IKEA ágyat szánták. Tökéletes kiegészítői a fehér lerakók (Pointzero), a klasszikusnak mondható lámpák (Nosztalgia House), a nomád kézi csomózású szőnyeg (Kilim), valamint a nappaliból visszaköszönő szitanyomat kép a falon. A h a n g u l a t, a s t í l u s e g y - e g y r é s z l e t - b e n v a n. a t e r v e z é s n é l n e m a d r á g a b ú t o r o k r a t ö r e k e d t e k h a n e m e g y e t l e n j ó l m e g v á l a s z t o t t s t í l u s o s d e s i g n d a r a b r a, a m e l y k i e g é s z í t i a r é g i v a g y a z ú j, é s o l c s ó b b b ú t o r o k a t. Családi ház lu us 2009/2. szám lakások Loftlakás 55 A fürdõszoba A Duravit szaniterek tökéletesen illeszkednek a klasszikus hangutatot idézõ csempéhez, amely a századforduló hangulatát idézi, ám mégis modern. Elõnye, hogy fehér színe semleges, így 2-3 évente cserélhetõk a kiegészítõk, mint az angol királynõ fejjel díszített falrész. A dekoráció stílusosan, és egyben geometrikusan zárja le a tükör adta teret.

Családi ház lu us 2009/2. szám lakások Loftlakás 56 L e g y e n a k á r e g y h a n g u l a t a n a p p a l i r é s z e v a g y e g y j ó l m e g k o m p o n á l t g y e r e k s z o b a j e l l e m z õ j a, a v é g e r e d - m é n y u g y a n a z : t u d a t o s a n m e g t e r - v e z e t t é s k i a l a k í t o t t l a k á s, a m e l y i d õ t á l l ó é r t é k e k e t h o r d o z. A gyerekszoba A gyerekszobánál a dinamizmusra törekedtek. Az ingerek sokaságára, hogy minél intenzívebben hasson a gyermek kreatív gondolkodására. Részlet gazdag szőttesek kerültek a falra, amin a szem sokáig elidőzhet. Illetve Goggo Kids mozgásfejlesztő, szintetikus játékokat helyeztek el a szoba különböző pontjain, ösztönözve a gyereket az aktív mozgásra, finommotorikus tevékenységekre. 57 hangulat Ebben az esetben is, a három meghatározó stílust tartották szem előtt, ami megvalósul a távol-keleti világos komód (Terebess), a vidékies vessző gúla, valamint a klasszikus tapéta, kék fajanszos lámpa (Frenczy Enteriőr) és tükör (Hephaistos) kompozíciójával. A tükröt nem helyezték a falra, hogy mindent szemmagasságban tartsanak, ezzel is erősítve a már kialakított egységet.