MINDIG TUDJA HOGY MENNYI AZ A 1C ÉRTÉKE! A 1C BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET CUKORBETEGEK SZÁMÁRA TUDJON RÓLA. TEGYEN RÓLA! A 1C -TUDJON RÓLA, TEGYEN RÓLA!

Hasonló dokumentumok






Ö











ü ő Á Á ü ő Ö Á Á Á Á ü Á Á ő ő Á Á Á Ó Á Á Á Á Á Á Á ü ő Á Á Ö ü ü ő ő ü ü Á




Á Á ü Ö Á Á Á ü ö ü ü ö ö ö ö ü Á ü ü



























































ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű




ű ű Ú Ö ű ű Ú ű ű
















Átírás:

MINDIG TUDJA HOGY MENNYI AZ A 1C ÉRTÉKE! CUKORBETEGEK SZÁMÁRA A 1C TUDJON RÓLA. TEGYEN RÓLA! További információért keresse irodánkat: Aventis Pharma Kft. 1036 Budapest, Lajos utca 48-66. Tel.: 4545 400 Fax: 4545 401 Email: hungary@aventis.com web: www.aventis.hu F E L H Ô T L E N Ü L 7 A L A T T BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET A 1C -TUDJON RÓLA, TEGYEN RÓLA!

MI AZ A 1C (HEMOGLOBIN-A 1C ) VIZSGÁLAT? Az - eddig inkább HbA 1C néven ismert - A 1C vizsgálat egy laboratóriumi módszer cukorbetegek vérvizsgálatára. Egy mérés, mellyel megállapítják a vércukor-anyagcsere tartós helyzetét. Ez fontos része az Ön cukorbeteg gondozásának is. Ha az Ön vércukor-anyagcseréje egyensúlyban van, akkor az A 1C értéke 7 alatt kell, hogy legyen. TULAJDONKÉPPEN MIT MUTAT AZ A 1C ÉRTÉK? Az emberi vér sok elembôl tevôdik össze. Ezek közé tartoznak az oxigént szállító vörösvértestek és a fertôzésekkel küzdô fehérvérsejtek. Amikor Ön eszik, és megemészti a táplálékát, akkor cukor kerül a véráramába. Ennek a cukornak egy része azután bejut a vörösvértestjeibe, és ott lekötôdik. Az A 1C teszttel megmérik, hogy mennyi cukor kötôdött le, és ezt az értéket százalékban adják meg. MIT JELENT? Az A 1C próba eredménye megmutatja, hogy mennyire volt rendben a vércukorszintje az elmúlt 2-3 hónapban. Ha az A 1C értéke 7 felett van, akkor tennie kell róla, hogy lecsökkentse. Az A 1C teszt - az ujjszúrásos próbával ellentétben - nem mutatja meg a vizsgálat pillanatában fennálló vércukorszintet, hanem az elmúlt 2-3 hónap egészét tükrözi. Minél több cukor került ez idô alatt a véráramba, annál nagyobb lesz az A 1C értéke. A nem diabéteszesek esetében ez a szám várhatóan 6% körül van. Mivel a cukorbetegek vércukorszintje általában magasabb, így az A 1C értékük várhatóan nagyobb ennél.

KÜLÖNBÖZIK-E AZ A 1C AZ UJJBEGY-SZÚRÁSOS PRÓBÁTÓL? Igen, különbözik. A 1C próba Az elmúlt 2-3 hónap alatti vércukorszintek összességét tükrözi (%-ban) Míg az Ön A 1C értéke megadja, hogy mennyire volt magas a vércukorszintje az elmúlt 2-3 hónap egészében, addig az ujjbegy-szúrásos próba azt mutatja meg, hogy mennyi a vércukra a vizsgálat végzésének idôpontjában. 12 felett Nagyon magas - figyelmet igényel 10-12 Magas - figyelmet igényel! Az ujjbegy-szúrásos próba eredménye a 7-10 Figyelmet igényelhet. 7 vagy Jó kevesebb nap folyamán folyamatosan változik - attól függôen, hogy mit és mikor eszik, milyen mértékû MIÉRT FONTOS, HOGY MENNYI AZ A 1C ÉRTÉKEM? testmozgást végez, és milyen kezelést alkalmaz a diabéteszére. Tudományos vizsgálatokkal kimutatták, hogy az A 1C szintet 7 alatt tartva csökken az esély a diabétesz Mind az A 1C, mind pedig az ujjbegy-szúrásos próba nagyon fontos, és együttesen segít abban, hogy a gondozó orvosával, illetve szakápolójával együtt gondosan figyelemmel tudja kísérni a rövid- és hosszú távú vércukor-anyagcsere kontrollját. súlyos késôi szövôdményeinek jövôbeli kialakulására. Ám, még ha 7 alatt volt is az A 1C értéke, amikor utoljára megnézette, sajnos elôfordulhat, hogy idôvel változik, ezért rendszeres idôközökben továbbra is ellenôriztetnie kell az A 1C értékeket.

MILYEN GYAKRAN KELL ELVÉGEZTETNEM AZ A 1C TESZTEMET? Az A 1C értékének a rendszeres ellenôrzése révén az orvosával együtt figyelemmel kísérheti az anyagcserekontrollját, és eldöntheti, hogy mindazok a lépések, amelyeket azért tesz, hogy úrrá legyen a diabéteszén (egészséges étrend, rendszeres testmozgás, tabletták szedése, illetve inzulin adása) megfelelôen hatnak-e. Ajánlatos évente legalább kétszer - ha kell, akkor az anyagcserekontrolljától függôen többször elvégeztetni az A 1C vizsgálatát A ROSSZ ANYAGCSEREKONTROLLAL KAPCSOLATOS EGÉSZSÉGI PROBLÉMÁK Lábproblémák (pl.: fekélyek) Szív- és keringési problémák (pl.: szívinfarktus, szélütés) Szemproblémák (pl.: szürke hályog és látásromlás) Veseproblémák Idegártalom A fertôzések fokozott kockázata (pl.: sarjadzó gombás és vizeletfertôzések) A férfiak impotenciája évente 4x). (1-es típusú cukorbetegségben szenvedônek HOGYAN TUDHATOM MEG AZ A 1C ÉRTÉKEMET? Az A 1C próba a diabétesze ellenôrzésekor levett vérmintából végzett vizsgálatok egyike. Amikor legközelebb felkeresi a háziorvosát, illetve a diabétesz gondozót, kérdezze meg az orvosától vagy a szakápolójától, hogy mennyi az A 1C értéke.

MITÔL LEHET 7 FELETT AZ A 1C ÉRTÉKEM? Sok minden okozhatja, hogy az A 1C értéke 7 fölött lehet. Ebben egyaránt szerepet játszhat az életmódja, a kezelése és a diabéteszének a típusa. Íme néhány kulcsfontosságú terület, amelyet érdemes figyelembe venni: Kielégítô-e a testmozgás mennyisége és egészségesen táplálkozik-e Ön? Ha ügyel tápláléka összetételére, és gondot fordít a testmozgására, akkor nagyban segítheti a megfelelô vércukor-anyagcsere állapot elérését. Úgy alkalmazza a kezelését, ahogyan javasolták Önnek? Lényeges, hogy pontosan kövesse az orvosa, illetve a szakápolója tanácsait. A kezelést komolyan véve könnyebben rendben tarthatja a diabéteszét. Milyen típusú diabétesze van? A rendszerint gyermekkorban kialakuló 1-es típusú diabéteszben a szervezet váratlanul abbahagyja az inzulintermelést. Inzulin injekciókra van szükség ahhoz, hogy a vércukrát rendben, az A 1C értékét pedig 7 alatt tartsa. Az ehhez szükséges inzulinmennyiség változhat, például, amint a gyermekek nônek. A rendszerint középkorúak és idôsebbek esetében kezdôdô 2-es típusú diabétesz azért következik be, mert a szervezet inzulintermelése nem elegendô. A termelôdô mennyiség - rendszerint hónapokon, illetve éveken keresztül - egyre csökken. Így aztán az idô múlásával a szervezete egyre kevésbé lesz képes arra, hogy rendben tartsa a vércukrát. Az alkalmazott kezelés megváltoztatására, illetve bôvítésére lehet szükség ahhoz, hogy a vércukrát rendben, az A 1C értékét pedig 7 alatt tartsa. Amennyiben az A 1C értéke 7 fölött van, akkor kérdezze meg az orvosától vagy a szakápolójától, hogy milyen teendô volna a leginkább célravezetô az Ön esetében.

HASZNOS SZÁMOK HÁZIORVOSOM RENDELÔJE: Ezeket a kulcsfontosságú kérdéseket tegye fel az ORVOSÁNAK, illetve a SZAKÁPOLÓJÁNAK: 1 ELVÉGEZTÉK-E AZ A 1C PRÓBÁMAT? 2 MENNYI AZ ÉRTÉKEM? TERÜLETI DIABÉTESZ GONDOZÓM: 3 HA 7 FELETT VAN, AKKOR HOGYAN CSÖKKENTHETEM LE? A MAGYAR CUKORBETEGEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK telefonszáma: Internet-címe: MINDIG TUDJA HOGY MENNYI AZ A 1C ÉRTÉKE!