Y NAP ALATT A KÖRÜL TVK



Hasonló dokumentumok




Ö








Á Á ü Ö Á Á Á ü ö ü ü ö ö ö ö ü Á ü ü

































ű ű ű ű ű Ü ű ű Ü Ő

















ó í ő ő Á ő ó í ő ű ő ó ö í ő ő ő ó í ő ó ü ö ü ö ü ő ü ö ű ő ó ö ö ö ő ü ü ő ö ü í ő ú í í ó ó í ö í ü ö ü ő ő ó ő ő ü ó ö ö ó ő ü ű ö ú Ó ő ő ü ü ő




ü ö Ö ü ó ü ö ö Ö ü ü ö Ö ü ö ó ü ö ó í ó ö ö ó í ű ü ü í ó ö ü ö í ü ö ó ö ü ü ó ö í ö í ü Ő ö ű ü ö Ö ü ó ü ö























ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú











Átírás:

A EGY NAP ALATT A TVK R Ü L K Ö R Ü L

Ez a képregény egy izgalmas utazásra visz benneteket. Végigkövetjük, hogyan készül a mûanyagok alapanyaga a Tiszai Vegyi Kombinátban.

Mûanyagok. Nap mint nap találkozunk velük, mégis oly keveset tudunk róluk. Rengeteg mûanyag tárgyat használunk, de tudjátok-e, hogy mibõl vannak? Sziasztok! A nevem Etilla, ô pedig a tesóm, Propilla! Na gyere, megmutatom hogy készül a mûanyag! Irány Tiszaújváros és a TVK. Hello!

Tudtad, hogy Magyarországon egyedül a TVK-ban gyártanak Polietilént és Polipropilént? poli...micsodát? POLIETILÉNT, POLIPROPI- LÉNT! Ezek a leggyakoribb mûanyagfajták a világon! Jaja tudom már, prolipropilén Mindkettõ vegyipari benzinbõl készül, ami a MOL-ból csõvezetéken érkezik TVK-ba. Aha, azzal mennek az autók is! Nem egészen, azzal nem mennének az autók, azok normál benzinnel mennek. Látod milyen hosszú ez a csõ? Az ott a MOL, onnan indul ki a csövezeték, ami vegyipari benzinnel látja el a TVK-t.

A benzin hatalmas, úszótetôs tartályba ömlik. Ebben tárolják a benzint, amíg fel nem használják az olefin gyárban. benzin olefin-gyár Hû de forró! A tartályokból zárt vezetéken jut el a benzin az olefingyárba. A benzint sûrû csôkígyóba vezetik, amit gázlánggal melegítenek A hô hatására a csô belsejében áramló benzinmolekulák ütköznek, rezegnek.

A csôkígyó 850 C hômérsékletig hevül, ahol elôször a benzin gáz halmazállapotú lesz, majd különbözô etilén és propilén molekulák képzôdnek. Huha! Hogyhogy nem robban fel az egész? A robbanáshoz oxigén is kellene! A csôkígyóban pedig nincs! A benzin molekulák nagyon sokfélék lehetnek, amelyek a hô hatásra különbözô darabokra esnek szét. Valahogy így

Most pedig nézzük meg, mi lesz ezekkel a molekulákkal az olefingyárban. oké Hú mennyi csô, tartály és torony tisztára mint egy ûrállomás. Igen, és megmutatom neked a legizgalmasabbat,ettôl lemész hídba, garantálom!

Ez az, a desztillációs torony! Hatalmas, olyan mint egy rakéta!

Gyönyörû nem? De a lényeg belül történik. Ez a torony képes szétválogatni a molekulákat nagyság szerint. Minél kisebb, könnyebb egy molekula, annál feljebb jut a toronyban, ahol felfelé haladva egyre alacsonyabb a hômérséklet. A desztilláció után tiszta etilént és propilént kapunk, innentõl útjaik kettéválnak. Jé, ezek olyanok mint mi! Látom figyelsz.

olefin gyár Az olefin gyár fõ termékei az etilén és a propilén! A gyárból a szétválasztott anyagokat csõvezetéken keresztül továbbítják a polipropilén és polietilén gyárakba. etilén Ó, értem már, ott fönt a propilének mennek, a polipropiléngyárba! Az etilének pedig a polietilén gyárba.

polipropilén gyár polietilén gyár propilén Itt kettéválik a folyamat. Nézzük meg mi történik ezután az etilénnel

Itt vagyunk a polietilén gyárnál. A gyár lelke a reaktor, ahol az etilénbôl polietilén lesz. Gyere kukkantsunk be! Eltévedek ebben a csôrengetegben! etiléngáz Boszorkánykonyha! Találó kifejezés, de menjünk még közelebb.

Figyeld csak, ott lebeg egy katalizátor, aki láncokat fûz az etilénbõl. De ügyes, nézd milyen gyorsan jár a keze! Õ az ifjú titán etilénfûzésben verhetetlen.

Így kapcsolja egymáshoz az etilénmolekulákat. Ó, közben a barátunk alaposan belegabalyodott a sok etilénláncba! Ura a helyzetnek, és nézd csak mennyien vannak.

Ezeket a folyadékban lebegô molekulagombolyagokat a reaktor alján lévô szelepen kiengedik. kövessük a csôvezetéket! kész a leves. Hihi.

Úgy is lehet mondani. Ebben az óriási centrifugában pedig leszûrik a levest, a még mindig nedves polietilén por a forgódob végén jön ki. És ezzel kész is?

Dehogyis, még meg is kell szárítani. Ezzel a hajszárítóval, ugye? Ez egy szárítógép, hasonlóképpen mûködik és a célja, hogy száraz port kapjunk, amit aztán a fúvók portároló silókba fújnak át.

A silók pedig ezeket a húsdarálóhoz hasonló extrúdereket etetik. Hogyan is mûködik Hú, ez is de forró! Igen, mert ahhoz hogy darálni lehessen, elôször meg kell olvasztani. Vigyázz, forró!

Ha megolvadt a por? És hogy lesz a forró spagettibôl tarhonya? Átpréselik egy présen és a polietilén spagettiszerû formát ölt. Ezek az éles kések darabolják apró darabokra, ilyenekre, amit itt látsz na, fogd meg bátran! De ne edd meg, ez nem ennivaló!

kész is a polietilén granulátum, amit tartályos kamionokba töltenek vagy zsákokban szállítanak el.

Ez az alapanyaga ennek a sokféle mûanyagnak? Bizony, nézd mennyi minden készül belôlük a mûanyag termékeket gyártó üzemekben. Ugye, hogy minden nap találkozol velük?

Ú, ez fantasztikus volt köszi, hogy mindezt megmutattad, nagyon élveztem az utazást. Nagyon szívesen. Még repkedjünk kicsit a gázgömbök között, jó? Szupeeeeer!

Ötlet: Pálffy Gábor Koncepció: Balanyi Krisztián Grafika: Vass Richárd Merlin Szöveg: Balanyi Krisztián Endresz István Vass Richárd TONUZABA ENTERTAINMENT 2007