HOSSZÚ HÉTVÉGE A MECSEKBEN PROGRAMOK 2011. MÁRCIUS 12-15.



Hasonló dokumentumok







Ö











2015. május óra M1 autópálya Tata km szelvény ( 2 órában) Esztergom Kossuth út, Dobogókői út






























Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG







Á Á ü Ö Á Á Á ü ö ü ü ö ö ö ö ü Á ü ü





















ó í ő ő Á ő ó í ő ű ő ó ö í ő ő ő ó í ő ó ü ö ü ö ü ő ü ö ű ő ó ö ö ö ő ü ü ő ö ü í ő ú í í ó ó í ö í ü ö ü ő ő ó ő ő ü ó ö ö ó ő ü ű ö ú Ó ő ő ü ü ő





ü ö Ö ü ó ü ö ö Ö ü ü ö Ö ü ö ó ü ö ó í ó ö ö ó í ű ü ü í ó ö ü ö í ü ö ó ö ü ü ó ö í ö í ü Ő ö ű ü ö Ö ü ó ü ö


A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele november AZ ELMÚLT HÓNAPBAN TÖRTÉNT. Megújult a Pintér-kert Arborétum









Kis csacsi született a drávaszentesi Dráva Kapu Bemutatóközpontban







ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú

Átírás:

A Helian NaTour Utazási Iroda programajánlata a püspökszentlászlói Zengőlak Vendégház ajánlásával: HOSSZÚ HÉTVÉGE A MECSEKBEN PROGRAMOK 2011. MÁRCIUS 12-15. Március 12. : Illatos-túra a Kelet Mecsekben Emlékszel az erdő illatára? Vagy még soha nem érezted? akkor gyere velünk! A túránk során végig szagoljuk szimatoljuk az erdőt. Megismerjük az erdő illatát: a nyíló virágok, virágzó fák édes, különleges, egyedi illatát, az avar kicsit rothadt szagát. A túra végén ellátogatunk Óbánya egyetlen Illatos házába, ahol 12 féle illóolajat ismerünk meg, és felüdülésképpen 2 féle illatos teát kóstolunk. T úra útvonala: Hosszúhetény Püspökszentlászló Kisújbánya (ebéd) illatos ételekkel Óbánya Illatos háza majd vissza a kiindulópontra. Program kezdési időpontja: 9,30 óra Program időtartalma: 6 óra A túra hossza: 23 km A túra szintemelkedése: 845 m A túra nehézsége: közepesen nehéz Részvételi díj tartalmazza: túravezetést, illatos ebédet, vagy zsíros kenyeres finomságot, 12 féle illóolaj bemutatását, 2 féle illatos tea kóstolását. Találkozás helyszíne: Hosszúhetény Önkormányzat előtt Buszmegálló Rossz idő esetén: az időjárás befolyásoló tényező esőben elmarad a túra Részvételi díj: 1.875. Ft/fő Részvételi díj: 1.250. Ft/fő (a zsíros kenyeres variáció) A túrázásnak megfelelő öltözék, és lábbeli ajánlott. A programra március 9. ig jelentkezhetsz, utána is szólhatsz, ha jönni akarsz, csak lehet, hogy az ebéddel leszünk bajban, de zsíros kenyér jutni fog.

Utazás: Ha Pécsről jönnél 11 es megálló Indul: Pécs Hosszúhetény: 9.00 óra Visszautad: Hosszúhetény Pécs: 17.57 óra Ha nagyon elfáradtál és nincs erőd visszajönni: Óbánya/Mecseknádasd Pécs: 16.36 óra

Március 13. : TÜZESKERÉK-GURÍTÁS Óbányán Miért gurul a kerék? A tüzes kerék gurítói megmutatják a Napnak, mit is kell tennie, ha a hosszú tél alatt elfelejtette volna! Át kell, hogy melegítse a Földet és meg kell, érlelje a termést! A néphit szerint amerre a kerék gurul, arra várható az évben a faluban a jobb termés. A keresztény ünnepkörben mindez Nagyböjt első vasárnapján történik, mely vasárnap hutzelsonntag a német nemzetiségi lakosságtól a hutzel = aszalvány, aszalt g yümölcs, mint a böjti étkek egyik meghatározójától nyerte elnevezését. Ezt a szokást a betelepített németek az óhazából hozták magukkal és egészen az 1970 es évekig töretlenül művelték. 10 órától: filmvetítés ízelítő Óbánya életéből. Délelőtt vásár 14.00 órától Reiszné Jutta A részeges kőműves című előadása 15.00 órától Ördögszekér Kompánia bábjátéka 16.00 órától Német táncház gyermekeknek 17.00 órától Mondschein Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus előadása 18.00 órától a Mecseknádasdi Fúvószenekar tér és menetzenéje a Jéhn Kocsmától a tüzeskerék gurítás színhelyéig Az esti harangszó elhangzása után (este 7 óra tájban) GURUL a TÜZESKERÉK! Programra való utazás: egyénileg Rossz idő esetén: az időjárás nem befolyásoló tényező, a telet el kell búcsúztatni. amit még érdemes megnézni! Óbányai Fazekas kiállítás és helytörténeti gyűjtemény Töpfereimuseum 7695 Óbánya, Fő u. 70. A programra nem kell előre jelentkezned! De ha szükséged van bármilyen infóra, lépj velünk kapcsolatba:

Március 13. TŰZKERÉK-TÚRA Hagyományos télbúcsúztató túra Útvonal: Pécsvárad Lőtér erdei műút Réka kunyhó Somos hegy Skóciai szt. Margit kút Óbánya ( Mecseknádasd) Program kezdési időpontja: 14.00 óra Program időtartalma: 2 óra A túra hossza: 10 km Óbányáig 15 km Mecseknádasdig A túra szintemelkedése: 360 m A túra nehézsége: könnyű Találkozás helyszíne: Pécsváradon, a Kossuth téren. Rossz idő esetén: az időjárás befolyásoló tényező esőben elmarad a túra Túravezető: Dr. Novotny Iván. Minden résztvevő kerámia emlékplakettet kap! Óbányán, a Zölderdő vendéglőben teával, zsíros kenyérrel várják a túrázókat. A túrázásnak megfelelő öltözék, és lábbeli ajánlott. A találkozóhely elérhető Pécsről: a 13,00 órakor induló távolsági autóbusszal, Hazatérési lehetőség Mecseknádasdról (központ) Pécs felé: 19,52 és 21,54 órakor, (Az aláhúzott járatok Mecseknádasdon a temetőnél is megállnak) A programra nem kell előre jelentkezned! De ha szükséged van bármilyen infóra, lépj velünk kapcsolatba:

Március 14. : Bakancstúra a Zengőre Zengő, a Kelet Mecsek legmagasabb hegye, 682 m magasságával úralja a környéket. A hegycsúcson 13. századi Miklós vár romjait tekintjük meg, de míg felérünk a hegyre, sok sok szépet látunk. A kilátóból csodálatos a kilátás a környező hegyekre és a környékre. Program kezdési időpontja: 9,30 óra Program időtartalma: 6 óra A túra hossza: kb. 10 km A túra nehézsége: közepesen nehéz (meredek, de annál szebb) Találkozás helyszíne: Hosszúhetény Önkormányzat előtt Buszmegálló Rossz idő esetén: az időjárás befolyásoló tényező esőben elmarad a túra. Részvételi díj: 400. Ft/fő Részvételi díj tartalmazza: túravezetést A túrázásnak megfelelő öltözék, és lábbeli ajánlott. Kis harapnivalót hozz magaddal. A programra március 9. ig jelentkezhetsz!

Március 14. Éjszakai kaland - CSILLAGKUKUCSKA Este felhőtlen időben kimegyünk a Hosszúhetényi rétre (Basagödör), csillagokat és csillagképeket kukucskálni. Megkukucskáljuk a Csodatévő táltost, a Sarkcsillagot, az aranyalmák őrét, a Sárkányt, és hazánkból egyetlen megfigyelhető extra galaxist, az Andromédát, és még sok sok érdekes, titokzatos csillagképet. Program kezdési időpontja: 19.00 óra Program időtartalma: 1,5 2 óra A túra hossza: 2 km Találkozás helyszíne: Hosszúhetény Templom előtt Rossz idő esetén: az időjárás befolyásoló tényező felhős időben elmarad a program, vagyis ha nincsenek csillagok az égen, ne is indulj el a találkozóra. Részvételi díj: 400. Ft/fő Részvételi díj tartalmazza: túravezetést, csillagtérképet, A csillag kukucskához megfelelő öltözék ajánlott, egy pléd vagy egyéb, amire le tudsz feküdni, ülni, lámpát is hozz magaddal! A programra március 9. ig jelentkezhetsz!