- 17 -. A KÖNYVRAKTÁRAK SZERVEZÉSÉNEK TU UTJAI. írták: Pasosenko, 7. - Bejendorf, О. építészek

Hasonló dokumentumok



ű É Í É Ö ű ü Ö É Ö Í É Ö Ö






























Á Á ö í ú í í í í ö ö ü ú ú Á ü ö ü ö ü ö ü ü ö í í ú ú ú ú í ú ü í ü Í ö ö Á ö ü ú Í í ű ü í ö ö ü í ö í í ú í í





























ö ü ü ü ü ö ö ú Ü É Á É ö ö ü ú ö ű ú ü ö ű ö ú Á ú ö ű Á Í ö ü ö ö ű ö ú ú ö ö



















ü Ö Ü Ü ü ö Á Ü ö Ü Ü ö ö ö ű Ü ü Ü ö ö ú ü Ó ö ü ú Ü ö ü ü ö ö ö ö ü



















Átírás:

- 7 -. A KÖNYVRAKTÁRAK SZERVEZÉSÉNEK TU UTJAI írták: Pasosenko, 7. - Bejendorf, О. építészek Manapság, amikor könyvtáraink állománya rendkívül gyorsan növekszik, a raktárhelyiségek lehet5 legésszerűbb és leggazdaságosabb felhasználása felettébb fontos, komoly jelentéséget nyer. A helyhiány különösen azoknál a könyvtáraknál jelentkezik igen érezhetően, amelyek évtizedek óta ugyanabban a helyiségekben dolgoznak» Gyakran f i gyelhető meg az az eset, hogy helyhiány miatt az uj szerzeményeket, - a tűzvédelmi rendszabályokkal szöges ellentétben, - az állványok közötti utcákban helyezik e l, vagy a könyvtár más, raktározásra nem alkalmas helyiségeiben tárolják. Mit k e ll hát tenni olyankor, ha nines arra lehetőség, hogy a könyvtár számára uj épületet lehessen biztosítani, vagy ki lehessen bővíteni a már meglévő raktárát emelet ráépítésével, i l l. hozzátoldással? Mielőtt válaszolnánk erre a kérdésre, vizsgáljuk meg, hogyan rendezték be eddig a raktárakat, és - ami a fő dolog - megfelel-e a manapság alkalmazott p o lc fe lá llltá s i rend a modern helytakarékosság és a könyvtárosi munka megkönnyítése szempontjának. A könyveket, mint Ismereten, a könyvtárakban n y ito tt, egymástó l 75-80 om-re párhuzamosan fe lá llít o t t állványokon tárolják. A falak mentén egyoldalas, a helyiség közepén kétoldalas állványok állanak. Az állvány rendszerint méteres szakaszokra oszlik. Az ilyen, állványréezlegeknek egyoldalasán 6 vagy 7, kétoldalasán ennek megfelelően 2 vagy 4 polca gan. Egy kétoldalas állvány, a hozzátartozó utoáyal együtt,5 7» padlóteret vesz igénybe. /. ábra./ Közismert, hogy nagykönyvtáraink állományának nem minden részét használják azonos mértékben. Közelítő számításaink szerint a terü leti könyvtárak állományából a. gyakran kért könyvek 25-30 Jt-ot, a nagyobb könyvtáraknál pedig még ennél is kisebb számot tesznek ki. Kszel kapcsolatban persze felvetőd ik a kérdés: nézhetjük-e egykedvűen azt, hogy a nagy helyhiány mellett a régi könyvtárakban olyan sok helyet foglaljanak e l az utcák? Ez persze a megtervezendő könyvtárakra te vonatkozik. Megengedhető-e, hogy az állványokat úgy helyezzük e l, hogy óriási helyet pazaroljunk az utcákra, amire az á llo mány nagy részénél szükség nincsen.

- 8 - Elképzelésünk; szerint az állományrészbe haszhálati foka szerin t k e ll az állványok elhelyezése f e lő l dönteni. így például a gyakran használt állományrészeknél, ahol a könyvtárosoknak gyakran meg k e ll fordulniok, az állványok között fe ltétlen ü l van utcára szükség. Viszont a ritkán használt állományrészeknél az állványokat tömöríteni k e ll, hogy azonos felü leten több könyvet lehessen elhelyezni. Vizsgáljuk meg, hogyan és mely könyvtárakban, /az állományrészek keresettségétől függően/ lehet a könyvraktár ésszerűsítését végrehajtani. A kis könyvtárakban, ahol az állományt körülbelül egyaránt használják, célszerű az állványok párhuzamos fe lá llítá s a 75-ÖO cm széles utcákkal. Ha i t t az utcákra a raktárterület 70 $6-a esik, ezt te lje s mértékben indokolja az állomány forgási sebességé és az a tény, hogy a könyvtáros szinte állandóan ott tartózkodik, mikor az olvasók kérését t e lje s ít i. Más a helyzet a százezres, m illiós állományú nagykönyvtáraknál. Ezekben a könyvtárakban az állomány jelentős részét kle mértékben használják: a je le n le g i p o lc fe lá llitá s térpazarlás, mert a könyvtárosok ritkán.fordulnak meg o tt. Ami persze a gyakran használt állományrészeket i l l e t i, az állványok jelenlegi fe lá llítá s a normálisnak te kintendő. A Jelenlegi p o lc fe lá llitá s а XII.század közepén újdonság v o lt, akkor kényelmesnek és gazdaságosnak számított még a legnagyobb könyvtárakban is. Persze meg k ell mondanunk, hogy az akkori könyvtárak állománya sokkal kisebb v o lt a maiakénál. Csakhamar érezhetővé v á l tak azonban s rendszer hátrányai. A fogyatékosságok különösen n y ilvánvalóvá váltak a jelen század elején, amikor az orosz és külföldi könyvtárak állománya gyorsan kezdett Növekedni. A könyvraktározás gyakorlatban is bevált normája /350-430 kötet m -en/ igen nagyterületű raktárakat igényelt. Ennek persze az le tt a következménye, hogy a keresés bonyolultabbá v á lt, aminek következtében viszont továbbtartott a könyvek kiszolgálása. Jelentős mértékben rosszabbodott Így a könyvtárosok helyzete, akiknek munkaidejük a la tt a könyvek kikeresése végett jónéhány kilométert k e lle tt megtenni ök. A növekvő állomány raktározásának modern és haladó megoldása az állomány egyes részelnek /kevéssé használt könyvek, muzeális anyag tartalékanyag, folyóiratok, stb./ tömörített állványokon való elhelye zése. A gyakorlatban ennek az ésszerűsítésnek k étféle megoldásával le het találkozni. Az első abban á ll, hogy a kevéssé használt utcákban kerekeken mozgatható állványokat helyeznek e l, e Így tömörítik az állományt. A másik megoldás esetén az uj raktárakat szorosabban egymás m ellett á lló állványcsoportokkal szerelik f e l. Ilyen módon látták e l mozgatható állványokkal a genfi Bureau International du Travail könyvtaráta torontoi Nyilvános Könyvtárat /2. ábra/, stb.

I II' íz й -/^ 5 _ J. ábra. RSgzltett á llványok /vonalkázva/. Az utca széleasége 8o cm. A tömörített elhelyezés mindjét esetében csak arra valók az utcák, hogy legyen hely az állvány előhúzására, ha egy könyvet le akarnak róla vmnnl. A külföldi könyvraktárakban az állványcsoportok közötti főutcák szélessége,2 -,3 m. Ilyen szélesség mellett a raktár befogadóképessége a régihez képest 25-27 $~kal nőtt. A Szovjetunióban Ilyen raktárát 939-ben F. Fascsenko mérnök tervezett a Tudományos Akadémia Könyvtáráénak uj épülete szárárao A mozgó kétoldalas p' ványc?o állványos «st;- portokbt /elé körítését javasolták a Pe\ uzavodszkban épül* Karelofinn Köztársasági Könyvtár tervében is. Ezt a tervet K. GutUn építésze dolgozta kl F. Pascsenko tanácsai szerint 948-ban. Jelen cikk szerzői tovább tanulmányozzák a Szovjetunió Állami Lenin Könyvtárának módszertani osztályán az ésszerű könyvraktározás kérdéseit. Különös figyelmet fordítanak régi könyvraktáraink átszervezésének kérdésére. Maris több uj tömörítési rendszert dolgoztak ki. Ha ezt az utcák szélessége /legalább 95 cm/ megengedi, egy uj sor egyoldalas mozgatható állvány alkalmazását javasoljuk az egyik oldalon. A mozgóállványok száma a rögzítettekénél egyel kevesebb le gyen. /3. ábra./ Ez azért szükséges, hogy maradjon szabad hely a kerekes polcok mozgatásához. E rendszer esetén a régi rögzített állványokat tovább lehet használni, átépítés nem szükséges. Hogy a rögzií. tett állványt szabaddá lehessen tenni a kellő helyen, sorjában el kell tolni a mozgatható állványokat, úz a könyvtárénak nem okoz nehézséget, noha kézi erővel kell végezni. Ilyen átalakítás esetén a régi raktár befogadóképessége a szokásos állvány-elhelyezéssel szemben /80 cm-es utcák/ 2 6-2 8 #-kal növekszik. Uj kiadást csak az uj kerekes állványok előállításának költsége okoz. Másik javaslatunk szerint az egyoldalas mozgatható állványokat nemcsak az egyik oldalon, hanem a rögzített állványok mellett mindkét oldalon fe l kell állítan i. /4. ábra./ Ezt a megoldást csak akkor lehet megvalósítani, ha a pótállványok mind 2. ábra. A torontoi /Kanada/ könyv tár mozgatható állványai.

- 20 kétold ali fe lá llítá s a után le legalább 75 cm utca marad. Ilyen átalakítás esetén a régi raktár befogadóképessége a szokásos elhelyezéssel szemben /80 cm-es utcák/ 29-35 ft-kal növekszik. I Még erősebb tömörítést érhetünk e l, ha csak mozgatható állványokat alkalmazunk. /5. ábra./ A hasonló kü lföldi rendszerekhez v is zo nyítva sokkal tömörebben tudtuk állványainkat elhelyezni, ami raktáraink befogadóképességét majdnem kétszeresére emelte. Ezt С. V. Mejendorf 'p itész javaslata alapján sikerült e lé rn i, aki azt aján lotta, hogy az állványokat ne oldal Irányban mozdítsuk k i, ami széles ut cákat követel /,0-,40 a/, hanem szemközti irányban. Ehhez az állvá nyokat máéképp k e ll elhelyezni. Az állványok mozgatásához pneumatikus egyes esetekben villamos motoros berendezés szükséges, ami a megmozga tandó állványmennyiséget egyszerre to lja e l. Ez esetben az utca elég, ha 70 cm széles. /6. ábra./ Ez a cikk futólagos áttekintését nyújtja a gyakorlatban alkalmazott rendszernél ésszerűbb, gazdaságosabb éa nagyobb befogadóképességet biztosító állványrendszernek. Nem tekintettük feladatunknak, bogy a mozgatható állványok és berendezések szerkesztésének technikai részleteit tárgyaljuk. Az állványok tömörített elhelyezésinek és a mozgatható állvány szerkesztésének technikai kérdéseit külön cikk fogja tárgyalni. Jelen cikkünknek az a feladata, hogy uj utakat mutasson a könyvtárak e lő tt á lló kérdésben: a raktárterek leggazdaságosabb kihasználásában. A kérdés egyre égetőbbé válik és megoldást kivan. A szerkesztőség megjegyzése: A szerzők raktárszervezési javas«lata a nagykönyvtárakat é rin ti, néhány helyen kísérletek is folynak. Ezzel kapcsolatban a szerkesztőség kéri a nagykönyvtárak dolgozóit, közöljék elgondolásaikat és megjegyzéseiket a cikkben fe lvete tt kérdésekkel és azok megoldásával kapcsolatban.» B ibllptekar*, 955 2.SZ. 2é-30.ap.

- 2 M Ü il û Ц fie LL HS 5«. ábra» A ri^ z ite tt állványok közötti utcákban helyezkednek e l a /nem Vonal - kázott/ mozgatható polcok. Egy 4. polcas állvány,26 m2 alapterületet vesz igénybe. 4. ábra. Mozgó állványok a rögzített állványzat mindkét oldalán. Egy 4 polcos állvány,20 Иг alaptarttletet vesz igénybe. fÿ. aojra«-mozgatható al-vanyok. Az állványok oldalra, az utcára húzhatók ki. Egy 4 polcos állvány m2 alapterületet vet igénybe. ^ 6. abra* "Mozgatható állványok. Az állványok szemközti biáaluh kai' előre /a nyilak irányában/ mozognak. Egy 4' polcos ál Ív át nan változat esetén 0,9 "bn változat esetén 0,70 m2 alapte rületet vesz igénybe.