1. forduló. 1) Olvasd el az alábbi cikket, majd old meg a hozzá tartozó keresztrejtvényt! (10 p)



Hasonló dokumentumok




10. Villamos erőművek és energetikai összehasonlításuk




L 384/8 Az Európai Unió Hivatalos Lapja





























Dr. Géczi Gábor egyetemi docens






Á Á ü Ö Á Á Á ü ö ü ü ö ö ö ö ü Á ü ü

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 69/65

Partnerséget építünk. A helyes fűtési rendszer kiválasztása


GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Határozat








Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság

Mezőgazdasági növénybiztosítás

SZESZMÉRŐ KÉSZÜLÉKEK

ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú














A Reális Zöldek Klub állásfoglalása a klímaváltozás és a megújuló energiák kérdésében, 2016




Környezetbarát otthonunk










Tárgy: Mell.: HATÁROZAT














Átírás:

1. forduló Földrajz 1) Olvasd el az alábbi cikket, majd old meg a hozzá tartozó keresztrejtvényt! (10 p) Az eredmények napvilágra kerüléséig a felmelegedés problémáját figyelemmel kísérők három újszerű, akár futurisztikusnak is mondható ötleten is tűnődhetnek. Az egyik legfrissebb elképzelés szerint a felmelegedés megállítható lenne, ha a sztratoszféra magasabb rétegeibe megfelelő módon ként juttatnánk, amely aztán kéntakaróként fokozatosan beborítaná a magasabb légköri rétegeket. A kéntakaró csökkentené a földszínre jutó napsugárzás mennyiségét, ezzel gátolván a további felmelegedést. Az ötlet pikantériáját sokan abban látják, hogy az ötletgazda, Paul Crutzen 1995-ben éppen azért kapott Nobel-díjat, mert felismerte, hogy a különféle háztartási gépekből és dezodorokból kiáramló, káros CFC gázok nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez és az ózonlyuk növekedéséhez. Kutatásainak is nagyban köszönhető, hogy mára az ilyen jellegű gépek és dezodorok kikerülnek a kereskedelmi forgalomból. Crutzen most azonban egészen merész elgondolással állt elő. Köztudott, hogy a kén, ha nem megfelelő magasságba kerül nagyobb mennyiségben a légkörbe, kénes esőt okoz, ami a környezet egyértelmű pusztulásával jár. Megfigyelései szerint azonban amennyiben a sztratoszféra felsőbb rétegeibe kerülve alkot egységes takarót, úgy egyértelműen megszűri a Földünkre érkező napfényt. Crutzen a jelenséget először 1991-ben figyelte meg, a Fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán kitörésekor, amikor is közel 10millió tonna kén került fel a sztratoszféra rétegeibe. A hatalmas mennyiség lassan tovaterjedt, és lokális takarót alkotott a délkelet-ázsiai térség felett, aminek aztán Crutzen megfigyelése szerint az lett a következménye, hogy átlagosan 0,6 Celsiusfokkal csökkent az érintett területen az átlaghőmérséklet. Crutzen elképzelései szerint csupán nagy mennyiségben kellene fellőni olyan rakétákat a sztratosz-férába, amelyek kénrészecskéket tartalmaznak. Több millió tonna kén olyan felhővagy takaróréteget képezne, amely megvédené a Földet a további felmelegedéstől. A BBC News-nak nyilatkozó professzor elismerte: kissé paradoxnak tűnhet, hogy a kilencvenes évek közepén éppen az ő kutatásainak hatására sikerült megtisztítani a légkört különféle veszélyes gázoktól, most pedig éppen ő javasolja azt, hogy mérhetetlen mennyiségű ként juttassanak a levegőbe, hogy fékezzék a felmelegedést. Megtisztítottuk a légkört, a tiszta levegő azonban még jobban átereszti a napsugarakat. Azonban a légszennyezés bizonyos mértékben csökkentette a napsugárzás hatását, és ezzel hűtötte a Földet - nyilatkozta Crutzen. A kísérlet persze veszélyekkel jár, hiszen az alacsonyabb rétegekbe jutó kén elpusztíthat mindent a Földön, amennyiben eső formájában visszatér a talajra.

Kérdések: 1. Legalább hány kilométer magasra kell feljuttatni az új csodaszert? 2. E rétegben milyen anyag természetes előfordulása létfontosságú a szárazföldi élőlények számára? 3. Milyen rövidítést használ a cikk a halogénezett szénhidrogének helyett? 4. Mi az új módszer alkalmazásának legfőbb kockázata? 5. Hogyan befolyásolja a földre érkező napsugárzást a csodaszer? 6. Hol bizonyított már természetes módon az új módszer? 7. Milyen mennyiségben (nagyságrendben) kellene alkalmazni a védőanyagot (tonna)? 8. Mely légköri rétegen haladnának át megállás nélkül a csodaszert szállító rakéták? A sötét színű mezők betűit megfelelő sorrendben összeolvasva a globális felmelegedés egyik következményét kapod meg. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. A globális felmelegedés egyik következménye: 2) Melyik betűcsoport hiányzik a következő nevekből? Egészítsd ki a szavakat, majd a betűcsoportokat állítsd megfelelő sorrendbe, és írd le a megfejtést! (5 p) Adri i- tenger, Szicíl, Franc ország, Brazíl Ba lades, Ba kok, HO ko, Ko ó: ntreal, Cso lungma, szkva? So gy: C orada, B ívia? H t-tenger, H landia Megfejtés:

Környezetvédelem 1) Energia-rejtvény (10 p) Írd a helyes válasz betűjelét a táblázat megfelelő kazettájába! Amit megfejtésként összeolvasol, kapcsolatos az energiával. 1. Miért van a napkollektorokon üveglap? E K T Az üvegházhatás érdekében Az időjárás elleni védelemül Az UV-sugárzás ellen 2. Melyik nem illik a sorba? N J E Szén Fa Földgáz 3. Egy 15W-os kompakt fénycső melyik izzószálas égőnek felel meg? Z Ó H 40W 75W Több, mint 100W 4. Mennyi idő alatt érkezik a Napból a Földre annyi energia, amennyi az emberiség egy évi fogyasztásának felel meg? M É 30 perc 30 óra 30 nap

5. Hálószobában melyik a legjobb? A U N 16 o C 19 o C 22 o C 6. Mi a naperőmű működésének alapja? G Z Tükrökkel összegyűjti a napsugárzást Elemeket tölt fel napenergiával Fúziós energiát termel 7. Minek az egysége a watt? L O R Teljesítmény Fogyasztás Hatásfok 8. Melyik nem illik a sorba? Ú T Á Atomerőmű Szélerőmű Vízerőmű Melyik a helyes sorrend? X 5 1 4 7 2 8 3 6 3 5 8 4 1 7 2 6 W 4 1 6 8 2 5 7 3 Megfejtés:

2) Melyik eszköz melyik megújuló energiát vagy energiahordozót hasznosítja? Kössétek össze a párokat! (5 p) forgószárny fotovillamos berendezés rothasztó torony ár-apály erőmű hőszivattyú vízenergia biomassza szélenergia földhő napenergia Matematika 1) Ha az eredményeket növekvő sorrendbe állítod, egy régi közmondás első felét kapod eredményül. Fejezd be a mondatot! A: 15 6 5 7 Z: 12,48 3,72 E: 54 : 30 8 16 A: -0,78:55,1 C: 5,12 ( 639) I: 0,3 75 3 K: -655:(-0,05),: 411:2,5 H: 33 8 55 S: -4002 0,051 A: 78,3:0,22 N: 15 26 : 3 13 I: 489 ( 0,11) B: 7 56 64 Z: 7 64 : 56 8 I: 1500:0,06 K: 0,553 ( 0,47) Á: 98 33 55 7 M: 560 51 : 35 K: : ( 0,17) 4 4 2) Az 1:2:3:4:5:6:7:8:9:10 kifejezést az összes lehetséges módon zárójelezzük. Határozzuk meg az így kapható kifejezések közül a legnagyobb és a legkisebb értékűnek a szorzatát! 3) A 30 fős 9. A osztályban orvosi vizsgálat volt. Mikor kiszámolták az osztály átlagos testmagasságát, kiderült, hogy az egyik fiú testmagasságát 176 cm helyett 167 cm-nek írták. Mennyi lett a módosítás után az osztály átlagmagassága, ha eredetileg 168,7 cm-t számoltak? 4) Susie 3 éves volt, amikor megszületett a kisöccse. Ma 16 gyertya van a születésnapi tortáján. Mennyi most Susie és az öccse között a korkülönbség?