Az időmérés története. Beadta: Baksay Dóra 9.B 2013/14. tanév



Hasonló dokumentumok
Az idő története múzeumpedagógiai foglalkozás






TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL*.4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK.4 I. FEJEZET BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.




M é r é s é s s z a b á l y o z á s


Ö









Az idő története múzeumpedagógiai foglalkozás


ü ő Á Á ü ő Ö Á Á Á Á ü Á Á ő ő Á Á Á Ó Á Á Á Á Á Á Á ü ő Á Á Ö ü ü ő ő ü ü Á









Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata szociális és gyermekvédelmi szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata

MUNKAANYAG. Dzúró Zoltán. Tengelyszerű munkadarab készítése XY típusú. esztergagépen, a munkafolyamat, a méret-, alakpontosság


A DR-PAck fejlesztései PE fólia gyártástechnológiában



2. ábra Funkcionál generátor


1. hét MESÉL AZ ERDŐ




EM-150/300/ /10004/10010/10060 Síktapadó mágnes telepítési segédlet. Modell Tartó Erő Áram felvétel Kiegészítő konzolok









Tájékoztató a kiüríthetőség ellenőrzéséről ( )










Á Á ü Ö Á Á Á ü ö ü ü ö ö ö ö ü Á ü ü

Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Kollégium és Pedagógiai Intézet SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Éves. elméletigénye s gyakorlat. Összesen Ciklus Heti Tantárgy elméletigénye elmélet









A válaszok között több is lehet helyes. Minden hibás válaszért egy pontot levonunk.














Nyomásérzékelés



ó í ő ő Á ő ó í ő ű ő ó ö í ő ő ő ó í ő ó ü ö ü ö ü ő ü ö ű ő ó ö ö ö ő ü ü ő ö ü í ő ú í í ó ó í ö í ü ö ü ő ő ó ő ő ü ó ö ö ó ő ü ű ö ú Ó ő ő ü ü ő



ml-es, átlátszó műanyag vákuumedény, kpa-os mérőórával, légtelenítő nyílással, szabályozószeleppel, gumicsővel, szívópalackkal.

ÜVEGMŰVES. 2. A szakképesítés OKJ-ban szereplő és egyéb adatai. A szakképesítés azonosító száma: A szakképesítés megnevezése:





Átírás:

Az időmérés története Beadta: Baksay Dóra 9.B 2013/14. tanév

Az idő mérése Az idő mérése mindig valamilyen állandó, stabil csillagászati vagy fizikai jelenség alapján történik.

Az időmérés módszerei csillagászati módszerek, régi időmérő eszközök mechanikus időmérők korszerű időmérőeszközök

Az időmérés elve Időmérés fizikai alapja: az inga lengésideje kvarckristály rezgése atomok rezgése

Csillagászati módszerek Az időmérés elve a napnyi időtartam mérésén alapul. Megfigyelhető, hogy bár a világos és sötét időszakok hossza nem egyforma, de egy sötét és egy világos időszak együttes hossza mindig ugyanannyi. Ezt az időtartamot nevezzük egy napnak.

Csillagászati módszerek Ezt a jelenséget viszonylag hamar felismerték már az ókorban is, és időmérésre alkalmazták. A babiloniak már Kr. e. 2400-ban az évet 12 egyenlő részre és a napot 24 órára osztották fel. Ők és tőlük függetlenül az egyiptomiak is 365 nap és 6 óra hosszúnak mérték az évet.

Régi időmérő eszközök napóra, vízóra, homokóra, Tűz óra (gyertyaóra)

Az időmérés eszközei A legkorábbi időmérő eszközöket az ókori Egyiptomban találták fel. A legegyszerűbb időmérő a napóra, más néven árnyékóra. Ez két farúdból áll: az egyik árnyékot vetett a beosztással ellátott másikra. Hasonlók napjainkban is láthatók, inkább érdekességként, díszítő térplasztikaként használják.

Az időmérés eszközei az Vízóra ókorban Az ókori Egyiptomban a rövidebb időtartamok mérésére a vízórát használták Működése: az egyik edényből a víz a geometriai méretei (térfogat, magasság, lyukméret) által meghatározott időtartam alatt csepeg át egy másik edénybe.

Az időmérés eszközei a középkorban Homokóra Rövidebb időtartamok mérésére használták a középkorban. Működése: két egymással keskeny csővel összekötött üvegedény geometriai méretei (térfogat, magasság, lyukméret) által meghatározott időtartam alatt pereg át a homok egyikből a másikba.

Az időmérés eszközei a középkorban A homokórát Európában már a XIV. század előtt használták. A XIV. százat végén ezzel mérték a bírósági, az egyetemi felszólalások, hozzászólások vagy a büntetések idejét. Rövidebb időtartamok mérésére (vagy dísznek) ma is használják.

Az időmérés eszközei a középkorban A középkorban a gyertyát is használták rövidebb időtartamok mérésére, tűzórának hívták. Elve: az egyenletesen égő gyertyából azonos idő alatt azonos magasságú viaszoszlop olvad le. Használták a gyertyát időzítésre is. Egy szeget a megfelelő helyen a gyertyába szúrtak, amikor odáig elégett (a megfelelő időtartam lejárt), azt a fémtálkába leeső szeg jelezte.

Mechanikus órák Az első mechanikus órákat a XIII. század vége felé készítették. Nagy, robosztus szerkezetek voltak, az egész templomtornyot elfoglalták. Rugó vagy mozgó súly működtette ezeket.

Mechanikus órák Kisebb méretű, háztartásokban is alkalmazható változataik a XVI században fejlődtek ki. Ekkor jelentek meg a zsebórák és karórák is. A XX. század elején az olcsó, nagytömegben gyártott mechanikus karórák mindenki számára elérhetővé váltak.

Mechanikus órák A jó minőségű, precíz mechanikus órákkal napi egy másodperces pontosság volt elérhető. Ma ennél sokkal pontosabb időmérőeszközök állnak rendelkezésre.

Korszerű időmérőeszközök Kvarcóra Az 1970-s években jelentek meg az első kvarcórák. Működésük egy kvarckristály rezgésén alapul. A kvarckristály, méretétől függően, sok millió rezgést végez másodpercenként. A kvarcórák 32768 Hz es frekvenciával működnek amit egy megfelelő áramkör átalakít másodpercre, percre, órára, és egy kijelzőn megjeleníti.

Korszerű időmérőeszközök A kijelzők először nagyméretű, un. ledes szerkezetek voltak. Korszerűbb változat a karórákban is használható un. folyadékkristályos kijelző. A ma leginkább használatos kvarcórák (digitális órák), analóg kijelzővel készülnek. Az 1980-as évek végére gyakorlatilag megszűnt a hagyományos mechanikus órák gyártása.

Atomórák Az SI-ben az egy másodperc a 133-as tömegszámú cézium izotóp sugárzás 9192631770 periódusának időtartama. Az atomóra olyan berendezés, amely a fenti periódusidő pontos mérésével egy óraszerkezetet működtet. Az atomóra pontossága nagy, a számítások szerint 2000 évente 0,0001 sec tér el. A lézeres órák még ennél is nagyobb potosságuak.