Dobós bál. Szavalás az iskolában. Weichnachtsparty. Mikulásbuli. Gombavató. Advent az énekkarral



Hasonló dokumentumok
Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)



FEBRUÁR 8. TORNÁVAL, MAGYAR NYELVVEL ÉS MATEMATIKÁVAL ISMERKEDTEK A


PLÉBÁNIÁNK ESEMÉNYEI 2014

2010. november Ábrányi Emil Általános Iskolában

Szász Híradó MÉRLEGEN A FÉLÉV. A Szász Márton iskola féléves értesítője KÖSZÖNTŐ ÚJ CÍMERÜNK NÉVVÁLTÁS ELŐTT

ÖNKORMÁNYZATI HÍREK. Mezõgazdasági program. Kedves lakosok! Bezárt szeméttelep rekultivációja. Tûzifa biztosítás

Nyár. Boda.try.hu. Sokan kifeküdtek amikor megtudták, hogy folytatódik a magazin

A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégium diákújságja


I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16.


2016. április. Nagypalli Hírhozó. Nagypall Község Önkormányzatának lapja. Együtt ünnepeltünk március 15-én




INNOVÁCIÓ ADVENT-3 HETES PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LÉPÉSEI

A környék legjobb sulija


Látogatás az iskolában

,,Tele vagyunk fiatallal,,

Megint egy évvel öregebbek lettünk











Á Á ü Ö Á Á Á ü ö ü ü ö ö ö ö ü Á ü ü

Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről















alkotmányos törvényeit megtartom, szülőhazám szellemi nagyjainak örökségéhez hű leszek, a Liszt Ferenc nevét viselő Zeneművészeti Egyetem







Márkói Tükör. Márkói Nyugdíjasok Egyesülete. Márkó Község Lapja Márkóért együtt! Megjelenik: havonta HÍREK


Községi Hírmondó január-február 4. évfolyam, 1. szám

Nagypalli Hírhozó január. Nagypall Község Önkormányzatának lapja. Mentovocs Éva: Boldog, derűs új évet!

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon

A Rimaszombati Kereskedelmi Akadémia diákjainak független lapja

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése

A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit.


2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE

NYÍLT LEVÉL TESTVÉREIMHEZ

COOL-TÚRA évf., 3. szám. Kistörő Adrienn és Hódosné Tatár Ildikó Cool-túra vetélkedő szervező

Felkészülve a belvízre

Kistérségi diákparlament

Mi történt 2006-ban? Az egyesületi évzárón elhangzott elnöki beszámoló

2016. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

X. ÉVFOLYAM 5 SZÁM MÁJUS. Pusztaföldvári Önkormányzat Hivatalos Havilapja Május. Tisztelt Pusztaföldvári Lakosok!

Ágfalva Önkormányzatának tájékoztatója

KÉT ASSZONY TOLDI ÉVA

Vincze Lilla rajongók lapja III. évfolyam 2. szám nyár


Ajtósi Hírmondó. Csütörtök. IX. Dürer matematika, fizika és kémia csapat- Verseny Döntő Miskolc, Földes Ferenc Gimnázium február 4-7.



Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok



Emlékeink. Búcsúra készülünk. Tartalomból. Tolmács Községi Önkormányzat lapja

ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú










Pestszentimrei. A misszió hónapja hogy áldást nyerjen a föld minden népe





Átírás:

Dobós bál Weichnachtsparty Gombavató Szavalás az iskolában Mikulásbuli Advent az énekkarral

1 Tartalomjegyzék Tartalom 1 Tartalom 2 Mikulás 3 Advent az énekkarral 4-5 Gombavató egy végzős szemével 6-7 Gombavató egy alsós szemével 8-9 Weichnachtsparty 10 Szavalás az iskolában 11-13 Ha áll a bál 14 Viccoldal

2 Kovács Flóra 9.NY Mikulás A tél: a hóesés, a forró tea és az ajándékok évszaka. Ez minden évben december 6-án a Mikulás érkezésével kezdődik. Azonban a Dobó Télapója három nappal élőbb köszöntött be az iskolánkba. Idén ebben a szerepben Laci betyár jelent meg, ám még nagy erőfeszítései árán sem tudott nagy pocakot és hosszú fehér szakállat növeszteni, ezért földművesei segítségét kérte. A végeredmény szerintem önmagáért beszélt. Az órák közötti röpke szüneteket most még vidámabbá tették, a rénszarvasagancsos, mikulássapkás vagy épp krampuszszarvas földművesek, akik forró teát, angyallevelet vagy szaloncukrot osztottak az arra járóknak. A korántsem hagyományosnak mondható karácsonyi zenék hallatán mindenki ritmusra lépkedett a folyosókon. De az iskola Mikulásával készített közös képek is sok ember arcára csaltak mosolyt. Összességében köszönettel tartozunk Lacinak és a 11.E osztálynak, hogy visszaadták a Mikulás lényegét: az ajándékozást és a jókedvet.

3 Énekkar Az énekkar egész évben üde színfoltja az iskolai rendezvényeknek. Az adventi időszakban azonban már évről évre felkérést kapunk a városi műsorokba is. December 1-jén közösen énekeltünk a város többi kórusával az Eger Advent megnyitóján. Önálló kis koncertünket az ünnepi színpadon december 20-án délután hallgathatták meg. Mégis ezen időszak nagy izgalommal, készülődéssel járó fellépése a Gyertyafényes karácsonyi koncert. Ebben az évben is a hagyományokhoz híven a Szent Anna kápolnában énekeltünk. A kórus gyönyörűen szólt, a szólisták és a hangszeres kísérők meghitté varázsolták az estét (Losonczy András, Liptai Enikő, Berecz Dorina, Kincses Lilla, Jakab Flóra, Veres Anita, Németh László, Veréb Sára, Pribéli Nelli, Pribéli Dávid, Pribéli Áron). Zongorakísérőként egykori, Moys Klára-díjas diákunk, Márku Boglárka lépett fel. A koncert gyertyák fényében, a szereplők és a közönség együttes énekével ért véget. A műsort szervezte és betanította: Pribéliné Téglás Andrea tanárnő.

4 Szabó Marianna 12.A Gombavató egy végzős szemével Minden osztály életében eljön a pillanat, amikor ráeszmél, hogy a Dobó lépcsőit már kevesebb mint egy évig fogja még koptatni. Ezt a felismerést erősíti meg a büszkén viselt gomb, melyet a végzősök saját kezűleg terveznek meg és fél évig kabátjukon hordanak. A gomb maga sok mindent elárul a közösség tagjairól: szimbolizálhat bármit, ami az együtt töltött évek emlékeit idézi meg, vagy csak egy kedvelt figura formáját mutatja, de egy közös vonás az összesben megjelenik: mindet az örökkévalóságnak szentelik. Ám hiába a sok terv és rajzolgatás, ha a gombavató műsorra nem készülődik kellőképpen mindenki. Nem elég az ötleteket, a vicceket és aranyköpéseket összegyűjteni, keretbe is kell őket rendezni, valamint a kész forgatókönyv megírását sem ajánlott az utolsó pillanatra hagyni.

Szabó Marianna 12.A 5 Gombavató egy végzős szemével A legfontosabb mégis az, hogy a szerepeket a lehető legjobban kiosszák egymás között a tanulók. Nem mellékes az sem, hogy a műsor végén mit énekel közösen az osztály, hiszen ezzel zárul a színpadi szereplés, ez a műsor szó szerint vett záróakkordja. Természetesen a műsor szerves része az estének, mégis a sok mosoly után már mindenki a meghatóbb percekre készül a gomb feltűzésére. A lufikkal, szalagokkal és minden széppel feldíszített termekben sorban megkezdődnek a beszédek. Miután mindenki megkapta a gombját, kezdetét veszi a vacsora és a kötetlen beszélgetés az elmúlt időkről a négy, illetve öt és fél év emlékezetes eseményeiről. Bátran állítom a végzősök nevében, hogy a gombavató bár csak az egyik első lépés az utolsó évben, hiszen a bál, a szerenád, a ballagás és az érettségi még előttünk van mégis felejthetetlen emlék marad mindenki számára.

6 Bódi Kinga 9.C Gombavató egy alsós szemével Ebben a tanévben december 6-án rendezték meg a gombavatót a Bartakovics Béla Művelődési Házban. A végzősök és az alsóbb évfolyamosok is izgalommal várták a napot. Minden osztály lázasan készülődött az előadás előtti hetekben. Mi alsóbb évesek is igencsak kíváncsian vártuk ezt a napot, ugyanis nem mindenki juthatott be az előadásra. Az osztályok többsége a tanári kar kiparodizálását találta legjobb ötletnek, így viccesebbnél viccesebb órákon történt szituációkat adtak elő. A humoros kisfilmeket is készítettek, melyek elnyerték a közönség tetszését. A délután 3-kor kezdődő műsort a 12.b-sek nyitották, akik műsoruknak az Aliz Csodaországban fantázianevet adták. A következő osztály a 12.c volt, műsoruk címe Borika Show. Igazán vicces volt. A 12.a-sok, akik mellesleg nagyszerű gólyatábort szerveztek nekünk, a János vitéz nevet adták műsoruknak, melyben nyomon követhetjük János vitéz és barátai útját a Múzsák földjére

Gombavató egy alsós szemével Bódi Kinga 9.C 7 A 12.D-sek műsorában leginkább az igazolások játszottak szerepet. Minden tanulónak folyamatosan csak gyűlt és gyűlt a hiányzás, egyszer azonban egy csoda folytán mindenki vitte az igazolást, az osztályfőnök igazán örült neki. A 13.E osztályosok műsorának középpontjában Várkonyi Péter tanár úr titokzatos barátnője volt, akit még senki sem látott. Kiderült, hogy diáktársaink jó megfigyelők, hiszen meglátták tanáraink apró hibáit. De köztudott, hogy jó paródia csak szeretetből fakadhat. Minden műsor végén az osztályok előadtak egy-egy dalt, ezalatt felvezették kedves osztályfőnöküket a színpadra, átadták ajándékaikat. Mi pedig rájöttünk, hogy ez már a búcsú kezdete, hiszen hamarosan elmennek.

8 Péró Gabi 10.C Weichnachtsparty Dobós szokásokhoz híven az idén is megrendezték a német karácsonyi délutánt, vagyis a Weihnachtspartyt. Míg tavaly a délután Jézus Krisztus megszületésével és a pásztorok, királyok látogatásával kezdődött, a nézők az idén Holle anyó meséjét láthatták a 9. NY előadásában. Az előadást nagyon érdekesnek találtam, és csekély némettudással is meg lehetett érteni a történetet. Egy szép karácsonyi vers következett, majd egy előadást hallhattunk a német karácsonyi szokásokról. Ekkor mindenki tekintete a vetítővászonra szegeződött. A német karácsonyi tradíciók sokban hasonlítanak a magyar szokásokhoz: kedveltek a díszek, a mézeskalács, az adventi naptárak (ami egy 1900-as évekre visszanyúló német találmány) és a hatalmas, ünnepélyes karácsonyi vásárok.

Péró Gabi 10.C 9 Weichnachtsparty Ami hazánkban nem olyan elterjedt, de náluk igen jelentős, azok a faragott fafigurák (leginkább betlehemes alakok), amelyek szinte mindenhol megvásárolhatóak ebben az időszakban. A műsort egy német karácsonyi dal zárta, mely meglepetésünkre nem az Oh, Tannenbaum, hanem a Weiße Weihnacht volt, Kovács Máté előadásában. A műsor végén a résztvevőket teára, süteményre és egy közös játékra invitálták a szervezők.

10 Boldizsár Tünde 9.C Szavalás az iskolában A következő interjút Dr. Hanisné Petró Valéria tanárnővel készítettem: Kedves Tanárnő! Milyen különleges programmal ünnepelte iskolánk a Magyar Kultúra Napját? 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Ekkorra lett kész nemzeti imánk. Jordán Tamás színművész évek óta így egyesíti a nemzet tagjait, bárhol élnek is. Az ő ötlete nyomán mondják együtt iskolások a Himnuszunkat. Ilyenkor a tanulók levonulnak a legnagyobb helyiségbe, ahol ünneplőbe öltözötten várják a neves színművész szavalatirányító karjelzéseit. Mely osztályok vettek ebben részt? Az Egri Dobó István Gimnázium tanulói közül két osztály vonult be a rajzterembe, a 9.c és a 12.a osztály, s ott figyelték Jordán Tamás irányítását. Bár a rendszer le-lefagyott, s így könnyű volt kiesni a versritmusból, mégis szép élménnyel távozott mindkét osztály, valamint tanáraik: Szoviár János, Néző Sándor és jómagam. A Youtube-on megtekinthető a felvétel. A két-három soronkénti szakadozott versolvasás inkább drámai hatást keltett, mintsem az ima meghittsége. A többi osztály nem vehet ebben részt? De igen. Jövőre azt tervezzük, hogy az iskola összes tanulója fogja szavalni a Himnuszt. Egyenruhában levonulnánk a tornaterembe.

Horváth Viktória 10.C 11 Ha áll a bál Mégpedig a Dobós bál a Neumann János középiskola épületében. 2014. február 14-én Pénteken 18:00 órakor már gyülekeztek az ünneplőbe öltözött dobós diákok. Fél óra elegendő volt arra, hogy mindenki megtalálja a helyét, azután kezdetét vette az osztályok tánca. A 12.A-sok kezdték a sort egy igazán magyaros, pattogós palotással, amit a közönség nagy tapssal jutalmazott. A huszárfiúk és menyecske lányok nagy népszerűségnek örvendtek. Őket követték a C-sek. A nyelvi tagozatosok egy vidám swinggel kápráztattak el minket, ami a 20-as évek feelingjét árasztotta szét a teremben. Ezek után egy kis időutazást tettünk a kabaré fénykorába, a 70-es évekbe. A 13. évfolyam a nagysikerű Kabaré című film híres dalaira ropta a táncot, akárcsak Liza Minelli a filmben.

12 Horváth Viktória 10.C Ha áll a bál A 12. D-sek egy energikus jive-val hasítottak a parketten, felpörgetve a közönséget sok akrobatikus elemmel. A sort a 12 B zárta egy gyönyörű bécsi keringővel Beyonce I was here című számára. A gyönyörű habos ruhákba bújt lányok és elegáns fiúk szinte siklottak a parketten. A táncok végeztével a végzősök táncolhattak a szüleikkel, illetve a tanárokkal, végül pedig elszabadult a pokol. Megkezdődött a buli. A Tutti-Frutti zenekar szolgáltatta a zenét, amelyre a diákok kezdetben kicsit szégyellősen a parkettre sétáltak, és felcsavarták a szőnyeget. A partyt megszakította a tombolasorsolás, ahol értékes nyereményeket lehetett bezsebelni mint pl.: oriflame ajándék csomagot és még sok mást. A nagy izgalmakat a tombola kapcsán a táncban vezethették le.

Ha áll a bál Horváth Viktória 10.C 13 Este 10-kor még egyszer előadták a táncprodukciókat. De akkor már a fordított sorrendben, tehát 12. B-sek keringője indított, majd a D-sek jive-ja következett, aztán a 13. E-sek kabaréját csodálhattuk meg még egyszer. Ezt követte a C-sek swingje és az A-sok palotása. Az este folyamán megválasztották a bálkirálynőt és a bálkirályt, akik rendszerint a végzősök közül kerülnek ki. Idén a bálkirálynő Eisert Eszter, a bálkirály pedig Kovács Bence lett. Gratulálok! A bál éjfélig tartott,de sokan elég hamar elfáradtak a nagy farsangi forgatagban, mert igen hamar elindultak kifelé. Mindent egybe vetve, szerintem nagyon szép, tartalmas bálban vehetett részt a közönség. Aki itt volt velünk, biztos nagyon jól érezte magát, aki pedig nem, annak 1 évet kell várnia, hiszen tudjátok: Ha február, akkor áll a bál! Találkozunk jövőre!

14 Impresszum Viccoldal Az anyós már olyan régóta a vejénél vendégeskedik, hogy minden könyvet kiolvasott már a lakásban. Egyik este megkérdezi a vejét: - Mondd fiam, van itt esetleg valami, amit még nem olvastam? - Igen mama, a vonatmenetrend. Pistikét a suliról faggatja a szomszéd néni: - És melyik a kedvenc tárgyad az iskolában? - A csengő. A székely fiú ebéd közben így szól az anyjához: - Édesanyám, nem elég savanyú ez a káposzta. - De hát fiam, ez nem savanyúkáposzta, hanem mákostészta. - No annak elég savanyú. Impresszum A DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM DIÁKLAPJA FELELŐS KIADÓ: DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM FELELŐS TANÁRSZERKESZTŐ: NEMCSIKNÉ PINCZÉS GYÖRGYI FŐSZERKESZTŐ: BOLDIZSÁR TÜNDE 9.C GRAFIKUS SZERKESZTŐ: BERÉNYI ERVIN 9.NY