Helyi örömés bánattérkép SZKB 208_06



Hasonló dokumentumok
Átírás:

Helyi örömés bánattérkép SZKB 208_06

tanulói helyi ÖRÖM- és BÁNATTÉRKÉP 8. évfolyam 43 D1 Az ideális táj csoportos megközelítése: szempontok Hányan gondoltatok a valóságban is létező tájra? Hányan gondoltatok álomszerű, csak a képzeletetekben létező tájra? Hányan gondoltatok híres, közismert helyre? Milyen védett értékek jelentek meg az elképzelt tájakon? Melyik az az elem, amelyiket öten is írtatok? Melyik az az elem, amelyiket négyen is írtatok? Az elképzelt tájon látszott-e emberkéz nyoma? Ha igen, miféle? Hány kifejezés utalt látható elemekre? Hány kifejezés utalt hallható elemekre? Hány kifejezés utalt tapintható elemekre? Hány kifejezés utalt szagolható elemekre? Próbáljátok meg meghatározni, hogy az elképzelt tájak milyen távolságra lehetnek otthonotoktól!

44 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanulói D2 Döntéselkészítő gondolkodás a helyi örömés bánattérkép elkészítéséről mint projektről Gondoljátok végig közösen a kérdéssort! Hogyan tudná az osztály a településnek vagy a település adott területének érzelmi kiértékelését úgy elvégezni, hogy azt térképen ábrázolni lehessen? Mekkora helyet ölelhetne fel reálisan ez a munka? Mekkora lehet az akcióterület? Milyen eszközei vannak az osztálynak ehhez? Milyen különleges képességeitekre van szükség? Melyik ismertetett műfaj(ok)ra gondolhat az osztály? Van-e egyéb, még nem ismert megközelítés? Szükség van-e anyagiakra? Mire és mennyi pénzre van szükségetek közelítő becslés szerint? Rendelkezik-e az osztály ilyen nagyságrendű összeggel? Kiváltható-e a pénz valami mással? Ha összegyűltek az örömre és bánatra okot adó helyek dokumentációi, milyen hordozón lehetne bemutatni, összegezni azokat? Kinek szeretnétek megmutatni az összegezést? Kinek szükséges megmutatni? Kinek válna hasznára a többi diáknak, az iskolavezetésnek, a szülőknek, a családnak, az önkormányzatnak, egy könyvkiadónak, a helyi médiának, településfejlesztőknek, építésznek, tervezőnek? Létezik-e olyan törvény vagy elv, amely az érzéseink szerint választott értékeket védi?

tanulói helyi ÖRÖM- és BÁNATTÉRKÉP 8. évfolyam 45 D3 A projekt megfogalmazása A projekt célja: Az elkészült öröm- és bánattérkép címzettjei: A térkép készítői általában: Munkamegosztás a szükséges munkacsoportok: A feltárni, véleményezni kívánt település vagy településrész (külterületen is) vagy az osztály érdeklődésének fókuszába került, a településen kívüli, de annak ökológiai tartományába tartozó hely:

46 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanulói Kutatási igény? Időigény? Határidő? Részhatáridők? Megtartható-e a projekt tanórai keretek között, vagy iskolán kívüli munkára is szükség van? Eszközigény? Költségek? Honnan lehet finanszírozni a projektet? Kiválthatóak-e a költségek? A projekttel kapcsolatos közlekedési igény

tanulói helyi ÖRÖM- és BÁNATTÉRKÉP 8. évfolyam 47 D4 Munkamegosztás, munkacsoportok Térképkészítők (kiválasztás, nagyítás, színezés, átrajzolás stb.) Fotóművészek és dokumentátorok Művész-dokumentátorok (rajz, festmény, kollázs) Szöveggondozók A tárgyi dokumentáció (kőzetminta, állatok által elhullajtott szőrzet, toll és egyéb nyomok, testrészei, növényrészletek, esetleg hulladék) felelősei A számítógépes előkészítés (szkennelés, CD, PP vagy honlapkészítés) felelősei

48 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanulói Kiállításszervezők Kiadványgondozók Kapcsolattartók (iskolavezetéssel, családdal, médiával stb.) Egyéb feladatok:

tanulói helyi ÖRÖM- és BÁNATTÉRKÉP 8. évfolyam 49 D5 Forgatókönyv a kiválasztott termék elkészítéséről Példaként mellékeljük egy kiadvány tervét, egyet a sok lehetséges (!) megoldás közül. Tervezéskor célszerű mindennek az arányait is előre meghatározni (pl. az előszó terjedelme 25 sor). Mivel nem a feldolgozáskor döntitek el, hogy milyen műfajt választotok, jó, ha már előbb tájékozódtok a műfaj módozatairól. (Ha például a kiállítást választjátok, időben el kell döntenetek, hogy mire fogjátok ahogy a múzeumban mondják installálni térképeteket, alkotásaitokat, tárgyaitokat, vagyis azt, hogy mire van szükségetek a bemutatáshoz.) Első címlap Belső címlap Hátsó belső Hátsó külső Szépkenyerűszentmárton Öröm- és bánattérképe 2006. szeptember Az iskola neve címe fenntartója elérhetősége Az osztály: Az iskola címere Az osztálynévsor Az igazgató és az osztályfőnök neve Az osztályfénykép 1. 2. 3. 4. Előszó Szépkenyerűszentmárton 9 örömpont 5 bánatpont Írta: térképe Levél a polgármesternek Jókedvű, sikeres alkotást kívánok! A megkérdezett idős földiteket ne felejtsétek el meghívni a megnyitóra!