AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIA MÉRÉS EREDMÉNYEINEK ÉRTELMEZÉSE 2007 AZ ELEMI SZÁMOLÁSI KÉSZSÉG KIÉPÜLÉSE GYAKORLOTTSÁGÁNAK FEJLŐDÉSE

Hasonló dokumentumok
Átírás:

1. oldal AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIA MÉRÉS EREDMÉNYEINEK ÉRTELMEZÉSE 2007 Matematika: AZ ELEMI SZÁMOLÁSI KÉSZSÉG KIÉPÜLÉSE GYAKORLOTTSÁGÁNAK FEJLŐDÉSE Az alábbi táblázat a 4. évfolyam százalékos eredményeit mutatja 2007 májusában: Feladat: számírás mértékváltás Iskolai eredmény: Más iskola eredménye: összeadás kivonás szorzás osztás 99% 63% 100% 98% 97% 97% 98% 67% 99% 93% 99% 96% intelligencia fejlődésének segítője az elemi számolási készség optimális elsajátítása.

2. oldal Az évfolyam jelentés része az optimális, és befejező szinten van az elemi számolási készség kiépülése terén. Ez kiváló alapot ad a további matematikai ismeretek elsajátításához. A gyermeki intelligencia fejlődését nagyban elősegíti a tanulóink általmutatott teljesítmény. AZ ELEMI SZÁMOLÁSI KÉSZSÉG A jól begyakorolt, rutinszerűen működő elemi számolási készség kritikus előfeltétele annak, hogy a bonyolultabb számolási készségeket elsajátítsuk, hogy a kézi vagy gépi számítások eredményeinek áttekintő ellenőrzésére képessé váljunk. A számolási készségek begyakoroltságában még jobbak az évfolyam eredményei, mint az elemi számolási készség területén. Ez azt jelenti, hogy a számolási készségek jól begyakoroltak, rutinszerűen működnek, így jól megalapozott a későbbi bonyolultabb számolási készségek elsajátítása. A SZÁMÍRÁSI KÉSZSÉG KIÉPÜLÉSE Az eredményes matematikatanítás kritikus előfeltétele a számírási készség optimális elsajátítása. A számírási készség optimális az évfolyam nagy részénél, szinte hibátlanul teljesítették, ezt a feladat csoportot. A MÉRTÉKEGYSÉG-VÁLTÓ KÉSZSÉG KIÉPÜLÉSE intelligencia fejlődésének segítője a mértékegység-váltó készség optimális kiépülése, elsajátítása. A matematikatanítás kritikus előfeltétele és a gyermeki intelligencia fejlődésének segítője a mértékegység-váltó készségnek tanulóink egy részénél sajnálatosan alacsony eredmények születtek. Itt is ugyanazon gyermekeknek adódik problémája, mint az előzőben. Nekik felzárkóztatást javaslunk. Kiemelt feladatot ad a következő tanévre a mértékváltások alapkészségének fejlesztése, begyakoroltatása. Reméljük, hogy a következő országos felmérésben e területen jobban helyt fognak állni gyerekeink.

3. oldal AZ ÖSSZEADÁS KÉSZSÉGÉNEK KIÉPÜLÉSE 100-AS SZÁMKÖRBEN intelligencia fejlődésének segítője a 100-as számkörbeli összeadás készségének A százas számkörben elsajátították az összeadás készségét tanulóink, és itt is az átlagot meghaladóak az eredményeik. Hibátlanul teljesítették, ezt a feladat csoportot. A KIVONÁS KÉSZSÉGÉNEK KIÉPÜLÉSE 100-AS SZÁMKÖRBEN intelligencia fejlődésének segítője a 100-as számkörbeli kivonás készségének A százas számkörben elsajátították a kivonás készségét tanulóink, és itt is az átlagot meghaladóak az eredményeik. Szinte hibátlanul teljesítették, ezt a feladat csoportot. Remek alapokkal kezdhetik a felső tagozatot. A SZORZÁS KÉSZSÉGÉNEK KIÉPÜLÉSE 100-AS SZÁMKÖRBEN intelligencia fejlődésének segítője a 100-as számkörbeli szorzás készségének A százas számkörben elsajátították a szorzás készségét tanulóink, itt is az átlagot meghaladóak az eredményeik. Szinte hibátlanul teljesítették, ezt a feladat csoportot is. AZ OSZTÁS KÉSZSÉGÉNEK KIÉPÜLÉSE 100-AS SZÁMKÖRBEN intelligencia fejlődésének segítője a 100-as számkörbeli osztás készségének

4. oldal A százas számkörben elsajátították az összeadás készségét tanulóink, és itt is az átlagot meghaladóak az eredményeik. Hibátlanul teljesítették, ezt a feladat csoportot. Itt szinte minden tanuló az optimális szinten van, ez nagyon jó eredmény. AZ ELEMI GONDOLKODÁSI KÉPESSÉG KIÉPÜLÉSE Az elemi gondolkodási képesség teljes kiépülése, elsajátítása a gondolkodási képesség továbbfejlődésének, az eredményes iskolai tanulásnak kritikus előfeltétele. Az elemi gondolkodási képesség teljes kiépülése, elsajátítása a gondolkodási képesség tanulóinknál az országos mérés eredménye felett 89%-on helyezkedik el. Ez az a terület ahol továbbfejlődésre még van idő, és erre szükség is van. AZ ELEMI GONDOLKODÁSI KÉPESSÉG GYAKORLOTTSÁGÁNAK FEJLŐDÉSE Az elemi gondolkodási képesség optimális használhatóságú begyakorlottsága a gondolkodási képesség továbbfejlődésének, az eredményes iskolai tanulásnak kritikus előfeltétele. Az elemi gondolkodási képesség az évfolyam tanulóinál főleg a befejezett, és az optimális szakaszban van, ez a jövőre nézve remek alapot szolgál az iskolai tanuláshoz, és fejlődéshez. Az itt elért eredmények 86%-on vannak. Csak néhány tanuló van a haladó csoportban, ez sem rossz, de rájuk fokozottabban kell ügyelni le nem, maradjanak.

5. oldal Magyar AZ OLVASÁSKÉSZSÉG KIÉPÜLÉSÉNEK, GYAKORLOTTSÁGÁNAK FEJLŐDÉSE Az alábbi táblázat a 4. évfolyam százalékos eredményeit mutatja 2007 májusában: elemi olvasás készség elemi gondolkodási kép Iskolánk képes szóolv. szinoníma olv. szójelentés olv. rendszerezés kombinálás 99% 97% 89% 89% 83% Másik iskola 89% 87% 82% 72% 73% A jól működő szövegértő olvasás kritikus előfeltétele az optimálisan működő olvasáskészség, valamint a leggyakoribb 5000 szó jelentésének ismerete, mivel a köznyelvi írott szövegek szövegszavainak 96 százaléka ezekből variálódik. Az évfolyam nagy része közeljutott az optimális szinthez, az alapszókincs 97%-át ismerik, gyakorlott olvasóvá fejlődtek, ez dicséretes. Az országos átlagot jóval meghaladja a tanulók teljesítménye. A szövegértő olvasás százalékos adatai arról árulkodnak, hogy a differenciált és hozzáértő pedagógiai munka meghozta eredményét, hiszen minden tanító törekszik arra, hogy a tantervi előíráson felül minél több olvasmányt, könyvet dolgozzon fel a tanulókkal. Ennek munkaformái a következők, tesztek, drámajátékok, szinonimakeresések, szókincsbővítések, dramatizálások. A gyerekek maguk is állítanak össze fejtörőket, keresztrejtvényeket az adott művek feldolgozásakor. A jó eredmények tükrében javasoljuk a közösen feldolgozott művek bővítését, illetve, hogy a tanulók az egyénileg elolvasott regényeket önállóan is feldolgozzák a pedagógus vezetésével, amelyet aztán a társaiknak is ajánlanak. További teendőket vet fel a kiemelkedő eredmény, mivel ezeket a gyermekeket szakszerű tehetséggondozással, versenyre való felkészítéssel kell tovább fejlesztenünk.