ERTESITOJE ,,,, A SOPRONI ÁLLAMI SZÉCHENYI ISTVÁN REÁLISKOLA AZ ISKOLAI ÉVRŐL SZERKESZTETTE : LAURINGER ERNŐ IGAZGATÓ.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ERTESITOJE ,,,, A SOPRONI ÁLLAMI SZÉCHENYI ISTVÁN REÁLISKOLA AZ 1928-29. ISKOLAI ÉVRŐL. ---- SZERKESZTETTE : LAURINGER ERNŐ IGAZGATÓ."

Átírás

1 A SOPRONI ÁLLAMI SZÉCHENYI ISTVÁN REÁLISKOLA,,,, ERTESITOJE AZ ISKOLAI ÉVRŐL. SZERKESZTETTE : LAURINGER ERNŐ IGAZGATÓ. SOPI(ONl Ptlln~l SZ~CH ENY I l' TW\N G\8\N~ZIUM, Szakleltar t sz..: Nyomatott vitéz Tóth Alajos könyvnyomdai műint ézetében, Sopron.

2 I. Az iskolai év története_ A tanév megnyitása. Az 1928/29. tanév az augusztus hó 31én tartott alakuló tanári értekezlettel vette kezdetét. A javító, pótló és különbözeti vizsgálatokat augusztus 30án tartottuk. A beíratásokat szeptember 1., 3. és 4. napjain végeztük. A tanévet megnyíló Veni Sancte szeptember 5én volt. A tanítás szeptember hó 6án kezdödött. Változások a tanári testületben. Az utolsó három esztendöben a tanári testület tagjai közt gyakran előforduló és hosszabbrövidebb ideig tartó betegeskedések, helyettesítések nemcsak a tanítás nyugodt menetét zavarták állandóan, de megakasztották az egyes tantárgyaknál a kívánatos egyenletes előhaladást is. Megrázó zökkenést idézett elő intézetünkben egyik értékes tanártársunk hirtelen halála. l Dr. Winkler Elemér l történet, földrajz szaktanár, intézetünk egykori tanítványa és tíz esztendön át tanára december hó 11én 33 éves korában váratlanúl elhúnyt. Halálával nagytudásu, lelkiismeretes, tanítványait szeretö, szaktárgyaiba elmélyedö, tudományát irodalmilag is mívelö, szorgalmas és lelkes tanárt veszített nemcsak intézetünk, hanem az egész magyar tanárság. A világháboruban három és fél éven át teljesített katonai szolgálatot, melyböl 21 hónapot a harcszin terén töltött, előbb az orosz, főként azonban az olasz harctereken küzdve és szenvedve. Mint tartalékos hadnagy tulajdonosa volt a Signum laudis és Károlycsapatkereszt kitüntetéseknek. Fiatal, életerős és szép reményekre jogosító tanártársunk egy sajnálatos balesetnek: vérmérgezésnek lett tragikus áldozata. Emlékét kartársai kegyelettel fogják őrizni, tanítványai pedig hálás szeretettel zárják szivükbe.* * Dr. Winkler Elemér főbb, nyomtatásban megjelent értekezései : A soproni céhek élete a XVXVI. században. Sopron emberföldrajzi leírása. Sopronbánfalva emberföldrajzi leírása. Bűnök és büntetések a régi Sopronban. A soproni pékek és mészárosok élete a XVIXVIII. században. Ezenkívül gyakran írt cikkeket a helyi lapokba és az Ifjúság és Élet c. folyóiratba.

3 4 E megdöbbentően szomorú eseten kívül egyéb változások is történtek a tanári testületben az idei tanév folyamán : Tormássy Artur, aki 1 O és 1 / 2 éven át volt intézetünknél a róm. kath. tanulók önálló hitoktatója, Egyházaskeszőre került plébánosnak j helyette Elő Pál szanyi adminisztrálort alkalmazta az egyházi hatóság. Csép Miklós magyarnémet szakos óraadó tanár, aki két évig működött intézetünknél, a tanév megkezdésekor lemondott állásáról j helyét a VKM. először Hollós Izidor reaktivált tanárral töltötte be, aki azonban alig három hét mulva a kisvárdai állami reálgimnáziumhoz került, ahonnan Papp István h. tanár nyert intézetünkhöz áthelyezés!. Körülbelül vele egy időben nyert h. tanári alkalmazást intézetünknél Tóth Dezső mathematikafizika szakos tanár, akit a VKM. a szekszárdi állami felsőkereskedelmi iskolából helyezett hozzánk. Az elhúnyt dr. Winkler Elemér történetföldrajz szakos tanár állását a VKM. Csanády Sándor magyartörténet szakos tanárral, a megszünt sárbogárdi községi reálgimnázium volt igazgatójával töltötte be ideiglenesen, helyettes tanári minőségben. Dr. Szilvásy Gyula orvos intézetünknél18 éven át búzgón és lelkiismeretesen teljesített müködés után elfoglaltságára való hivatkozással már a tanév megkezdése előtt lemondott iskolaorvosi és egészségtan tanári állásáról ; helye egyelőre betöltetlen, az egészségtant Német Vilmos természetrajzvegytan szakos tanár tanította. A ref. vallású tanulók, akik eddig az ág. h. ev. tanulókkal együtt részesültek hittani oktatásban, a f. tanév elejétől külön hitoktatót kaptak Nyirő Károly ref. lelkész személyében óraadói minőségben. Örvendetes tényként kell megemlítenem, hogy a Kormányzó Úr Őfőn1éltósága Vendl Aladár nyugalmazott soproni állami reáliskolai tanárnak évi április hó 9. napján kelt magas elhatározásával a "középiskolai igazgatóh címet adományozta. Vencll Aladár 25 éven át ( ) müködött intézetünknél, a magyar és francia nyelvet tanította, innen is vonult önként nyugalomba. Szeretetreméltó egyéniségével, eszményi életfelfogásáva], hazafias lelkületével és példás lelkiisn1eretességgel végzett munkásságával tanártársainak és tanítványainak őszinte nagyrabecsülését és szeretetét még intézetünknél való müködése alkalmával teljességgel kiérdemelte. Kitüntetése osztatlan örömet keltett nemcsak intézetünkben, hanem az egész városban. Barta Miksa és Herczeg Antal tanárok a tanév végén a VI. fizetési osztályba léptek elő. A tanári értekezletek száma összesen 20 volt és pedig 8 rendes és 12 rendkivüli.

4 5 Hivatalos látogatás. Rendes évi látogatását Dsida Ottó, tankerületi főigaz ga tó úr évi április hó napjain végezte. Tapasztalatait az április hó 30án tartott értekezleten közölte a tanári testülettel. Általában véve teljes elismerését fejezte ki az intézetben folyó eredményes munkáról. A francia nyelvi tanítás módszerének és eredményének megfigyelésére a nm. V. K. M. Dr. Petrich Béla budapesti tanárképzőintézeti gyakorló gimnáziumi tanárt küldte ki, aki f. é. májús hó és 4. napjain látogatta intézetünket s vett részt a francia tanítási órákon. Az intézet róm. kath. vallásu tanulóínak hitoktatását püspöki biztosí minőségben Dr. Bürchner László prépostplebános úr ellenőrizte, aki a róm. kath. hittani összefoglalásokon is résztvett, azokat mint elnök vezette. Az ág. h. ev. tanulók hittani oktatását Scholz Ödön ág. h. ev. esperes úr, a ref. vallásuakét Dr. Kiss Jenő kir. törvényszéki biró vizsgálta felül. Az izr. vallású tanulók hittani összefoglalásaira az izr. iskolaszék Dr. Strasser Emíl és Dr. Hollós Jenő urakat jelölte ki. A tanulók. Vallási kötelességét minden felekezetű tanuló teljesítette. A róm. kath. tanulók minden vasár és ünnepnapon szentmisét s azonkívül vasárnap szentbeszédet is hallgattak. Az iskola év folyamán összesen négyszer járultak a szentgyónáshoz és áldozáshoz, azonkiviu részt vettek a husvéti lelki gyakorlatokon és az Úrnapi körmeneten. A husvéti lelki gyakorlatok f. é. március hó napjain voltak; az LIV. o. tanulókét Dr. Közi Horváth József soproni Szt. Imre Kollegiumi prefektus, V.VIII. o. tanulókét Dr. Koszterszitz József soproni Szt. Imre Kollegiumi igazgató tartotta. A nem katholikus vallású tanulók is felekezetük lelkészének és hitoktatójának utasítása szerint jártak el vallási kötelességük teljesítésében. A tanítás minden nap imával kezdödött és imával fejeződött be. A tanítás előírt anyagát a Rendtartás és Tanterv utasításai szerint minden osztályban elvégeztük. A középiskolai reformmal kapcsolatos új tanterv folyó tanévben folytatólag az V. osztályban is életbe lépett, mely a régihez viszonyítva inkább csak a tananyag beosztásában idézett elő változást. Új tárgyként szerepelt ebben az osztályban az ábrázoló geométria, megváltozott a történelem, természetrajz, vegytan és a mathematika anyaga. A tanulők fegyelmezettsége ellen általában nagyobb kifogás nem emelhető. A rendkívüli tárgyak közül a latin nyelvet az V.VIIL, egész

5 6 ségtant a VII., a svédtornát az , a vívást a IV.VIII., a műirást a III.VII., a német társalgási gyakorlatokat az 1.IV., a francia társalgási gyakorlatokat a III.IV. osztályban tanulták a tanujók. A latin nyelvet Emmer József és Katona Ferenc, az egészségtant Német Vilmos, a svédtomát és vívás t Gruber Gyula, a műirást Horváth József, a német társalgási gyakorlatokat Emmer József, a francia társalgási gyakorlatokat dr. Halász Gyula tanították. A karénekben résztvett 96 tanuló Emmer József vezetése alatt. A róm. kath. énekoktatást és templomi éneket Lipovetz Iván róm. kath. elemi iskolai tanító és Élő Pál róm. kath. hitoktató vezette. Az ág. h. ev. tanulók énekoktatását Lauff Géza ág. h. ev. hitoktató vezette. Voltak még biológiai és vegytani gyakorlatok is V.VII. tanulók részére; előbbieket Gerő Árpád, utobbiakat Német Vilmos tanárok vezették. Gyorsírást 26 IlLVIII. o. tanuló tanult (18 kezdő, 8 haladó). V ezetője Merényi Gábor volt. A tanulók részt vettek a budapesti karácsonyi gyorsíró versenyen, ahol Magel József VIII o. t. Emléklapot, továbbá a február hóban tartott Orsz. Rádió Gyorsíróversenyen, amelyen Magel József VIII. o. t. 150 szótagos fokon oklevelet, Mollay János VIII. o. t. a 120 szótagos fokon Emléklapot nyert. A f. é. április 27 és 28án Györött tartou első dunántúli gyorsíróversenyen a 200 szótagos fokon Magel József VIII. o. t a 10 Pős III. díjat kapta, a 150 szótagos fokon Magel Zoltán VII. o. t. dicséretben részesült, a 120 szótagos fokon Lagler László VIII. o. t. a 10 Pős III. díjat nyerte, Székely Géza VII. o. t. dicséretben részesült. A tanév végén tartott házi gyorsíróversenyen a 200, 150, 120, 100, 70, ill. 50 szótagos fokon elsők lettek: Mágel József VIII., Magel Zoltán VII., Lagler László VIII., Székely Géza VII., Me z ey Dezső VII. és Thirring J án os VIII. o. tanulók. A tanulók valamennyien részt vettek a Magyar Holland Kulturgazdasági R. T. vezetősége álltal összeállitott és a V. K. M. által kötelezővé tett 8 ismeretterjesztő filmelőadáson. A bánfalvai katonai temetőben intézetünk tanulói az idei tanév őszén és tavaszán 66 sirt ápoltak és rendeztek. A m. évi julius havában tartott Országos Tanügyi Kiállításon intézetünk is résztvett a rajz, biologia, szülőföld ismertetés és francia nyelv tárgyköréből Az Ifjúsági Berzsenyi Önképző Kör szept. 22én alakult meg dr. Halász Gyula tanár vezetése alatt. Ifjúsági elnöke Magel József VIII., alelnöke Last Vilmos VII., főtitkára Kántor László VIII., főjegyzője Thirring Rezső VII., háznagya Lágler László VIII., főpénz

6 tárosa Hoffmann Ernő VII. és főkönyvtárasa Schwabbauer Erik VII. oszt. tanuló volt.. A kör összesen 1 O rendes és 4 díszgyűlést tartott. A rendes gyűlések tárgysorozatát főleg a magyar ir~dalom (Áprily L., Reményik S., Babits M., Kosztolányi D., Karinthy Fr., stb.) és az egyes tudományok (fizika, kémía, biológia) köréből vett felolvasások, illetőleg szabadelőadások, magyar, francia, ném~t nyelveken folyt szavalatok, továbbá melodráma, ének és zeneszámok, végül az egyes pontokhoz füződő gyakran nagyon élénk viták töltötték ki. A kör díszgyűlés keretében áldozott okt. 6án az aradi vértanuk emlékének és március 15én a magyar szabadság ünnepének. Február hó 24én a kör emlékünnepélyt rendezett, melyen a tragikusan elhúnyt dr. Winkler Elemér az intézet volt tanítványáról és tanáráról kegyelettel emlékezett meg. V ég ül febr. 1 Oén erköl csileg és anyagilag kitünően sikerült szinpadavató farsangi előadást rendezett az intézet tornacsarnokában, amelyet közkívánatra meg kellett ismételnie. Ebből az alkalomból díákújsá~ot nyom:ttott 400 példányban, mely igen gyorsan elfogyott. A gazdag és változatos, mindvégig mulattató műsort szellemes prológ vezette be. Az önképzőkör zenekarának két száma, két vigjáték (Fő hadnagy úr sarcol, Ma turabál előtt) monológ és az állatquartett képe"zték a csaknem három óra hosszat tarró előadást. A három előadás bruttó bevétele 724'60 P, tisztajövedelme pedig 386'37 P volt, amelyből a kör a zongoraalapból felhasznált pénzzel együtt 6 1 / 2 m széles és 4 1' 2 m mély komplet felszerelésű, legmodernebb tipusú színpadot készíttetett 1064'59 P értékben. A kör könyvtára is jelentékenyen gyarapodott ebben az iskolai évben. 105 könyvet 126 kötetben yásárolt 328'45 P értékben, azonkívül 7 folyóiratot járatott. A tanulók szargalmasan használták a könyvtárat. A kivett könyvek száma 829 volt. Az iskolai év folyamán Mag el J ó zs ef VIII. oszt. tanuló ünnepi beszédeivel, Last Vilmos VII. oszt. tanuló gondosan kidolgozott értékes szavalataival, Lágler László VIII. oszt. tanuló pedig a rendes gyűléseken komoly, igen sokszor talpraesett birálataival tüntek ki. Beszámoló az ifjúsági sportkör tanévi működéséről. A sportkör neve : Soproni Áll. Széchenyi István Reáliskolai Turul Sportkör. Tartozik a Kisok győri kerületének soproni csoportjához. lgazolási száma 144, alakulásának ideje A sportkör tiszteletbeli elnöke Lauringer Ernő igazgató. A sportkör vezető tanára Gruber Gyula testnevelési tanár, lakik Sopron, V ár kerület 9. sz. IL emelet. 7

7 8 Az intézet tanulóinak teljes létszáma 341; ebből 8 magántanuló. A testgyakorlás alól felmentve senki sem volt. A testnevelési alapra fizető tanulók száma összesen 340. A testnevelési alap fizetése alól felmentettek száma: (1). A sportkörben működő tagok száma korosztályonként : I. korosztály (1012 évesek) 3 1 II. k. o. (1214 évesek) 20 1 III. k. o. (1416 évesek) 58 1 IV. k. o. (16 éven felül) 61 1 összesen 142. A korosztályok sportköri foglalkozásának heti óraszáma 4. Működő szakosztályok voltak: Játék 1 torna 1 úszás 1 atlétika; vívás 1 télisport 1 turisztika és céllövés. Az intézetnek tornaterme 232 m~1 padozata hajópadló. Az intézet 450 m 2 területű udvara játékra alkalmatlan. Külön játszótere nincs. A szabadtéri sportokat 1 a játékot és a harmadik tornaórát a Soproni Vasutas Sport Egylet szivességéből és a kölcsönösség alapján annak sporttelepén gyakorolták a tagok. Ezenkívül tagjaink a SFAC pályának is többször voltak szivesen látott vendégei. Ezért úgy az SVSE 1 mínt a SF AC vezetőségének ezúton is köszönetet mondunk. Az úszást a város területén lévő 3 uszodában tanulták és gyakorolták tagjaink és az intézet tanulói. Az iskoh.i év alatt 40 tanulónk tanult meg úszni 1 összesen 277 en tudnak úszni. Két jégpályán 1 egy hegyi sí és ródlipályán és a hegyek között kedvező téli időjárás mellett minden télisport űzésére bőven van mód. Tagjaink lehetőség szerint az idei kínálkozó alkalmakat ki is használ ták. Rendezett a sportkör a folyó tanévben a soproni fk. iskolai és az áll. polgári fiúiskolai Sportkörrel intézetek közötti 1 atlétikait úszó, és 1 vívóversenyt, a Pápai Ref. Kollégium Testgyakorló Körével 1 intézetközi vívóversenyt, végül 1 Kisok győri kerületi bajnoki mezei futóversenyt Saját tagjai részére 1 torna 1 1 pingpong; 1 tenniszversenyt 1 8 turista kirándulást és 10 sí gyakorlóórát. Több osztály és intézetek közötti futballmérkőzést 1 a helyi Kisok intézetekkel közösen a soproni Kisok intézetek válogatott csapatával városok közötti 1 továbbá több helyi és egy vidéki társadalmi egyesületek közötti nyilvános barátságos futballmérkőzést 1 végül 2 pólómérkőzést. Résztvett Sportkörünk IV. 28án akisok országos tnezei futóbajnokságán 7 taggal V. 12én Sportkörünk Kisok győri kerületének bajnoki mezei futóversenyén 8 taggal VI. 9én a Pápai Ref. Kollégium Testgyakorló Körének 'győri kerület bajnoki atlétikai versenyén 3 taggal

8 9 Nyertek a felsorolt Kisok versenyeken 1 kerületi csapatbajnokságot, 3 ker[ileti egyéni bajnokságot, 2 második, 1 harmadik és az orsz. mezei futóversenyen 1 hatodik díjat. Indultak még tagjaink és a heutaltjaink a következő versenyeken: VII. 29én a Tatatóvárosi Atlétikai Club dúnántúli észak kerületi bajnoki Úszóversenyén 5 taggal, VIII. 5én a Tatabányai Sport Club országos Úszóversenyén 1 taggal, VIII. 12én a soproni PUE országos Úszóversenyén 26 taggal, VIII. 15én a Kapuvári SE propaganda 1iszóversenyén 10 taggal, IX. 2án az Esztergomi MSE országos Úszóversenyén 1 taggal, X. 6án a soproni F AFC kegyeleti staféta futóversenyén 1 O taggal, l. 20án a Dunántúli Turista Egylet sí és ródli versenyén 32 taggal, L 27én a soproni Korcsolya Egylet mükorcsolyaversenyén 6 taggal, végül IL ig a soproni Sakkör által rendezett soproni középfokú iskolák évi csapatbajnokságában 6 taggal. Polómérkőzésen 12 tagunk vett részt. E versenyeken nyertek tagjaink : 1 kerületi nlűugróbajnokságot, 1 sakkcsapatbajnokságot, a Schilling vándordíjat, 2 tiszteletdíjat, 1 oklevelet, 14 első, 10 második és 6 harmadik díjat. A szünidőre kiadott sportköri tagok száma 5 volt. A sportkör vagyonának múlt évi maradványa 48 fillér. A jelen tanévben téstnevelési járulékokból befolyt 40 / 0 os részesedés 319 pengő 60 fillér. A jelen tanévben VI. 15ig befolyt egyéb bevét~lek összege (tagdíi, nev.ezési díjak, takarékból, versenybevételek) 223 pengő 15 fillér. A sportkör jelen tanévi összes kiadása VI. 15ig 511 pengő 53 fillér. Maradvány VL 15én 31 pengő 70 fillér. A sportkör élénk és intenzív müködésére jellemző, hogy tagjaink különféle versenyeken szép eredn1ényeket és értékes győzelmeket értek el. Igy a tatatóvárosi bajnoki úszóv~rsenyen Weissenbeck Vilmos a műugrás bajnokságát nyerte, Neubauer,Last helyezést, Jager, Thirring pólóztak. Weissenbeck győzött a tatabányai és az esztergomi müugróversenyen is, ugyancsak első lett a soproni PUEversenyen a Schilling vándordíjért folyó műugrásban. Ez utóbbi versenyen Hauer, Galatik, Thirring, Jager, Last, Richly versenyzőink is szép sikereket értek el. Az intézetek közötti úszóversenyünkön 12 versenyszámban 7 első (Lauringer, Last, Weissenbeck, Thirring, Jaeger, Galatik, Rosenberg), 9 második és 6 harmadik díjat nyertek. A polómérkőzést Thirring, Jager, Bruckbauer, Last, Neubauer, Weissenbeck, Friedrich reál csapata 2: 1 arányban nyerte a kereskedelmi ellen. Az intézetek közötti atlétikai versenyünkön 17 versenyszámból l O első (Costan, Hoffmann, Rácz( Th ur

9 10 ner, Galatik, Völker, Lencsés, Fritz, Kékessy, Éhn). 8 második és 7 harmadik helyet biztosítottak a maguk számára. A soproni F AFC kegyeleti stafétafutáson Kiss, Thumer, Bruckbauer, Galatik, Éhn, Rácz, Costán, Hoffmann, Magel, Völker csapatunk másodiknak futott be. A soproni tanulók sakkbajnokságában Schwabbauer, Barta, Klein, Hermann, Mezei, Huen1er együttes fölényesen győzött. A mükorcsolyázásban Reinecker, W eissenbeck, Thurner, Pöttschacher, Rácz és Pál a 6 első foglalták el. A si és ródliversenyen 4 szám közül 3 számban győztesek lettek Gráf, Holzschuster, Völker, Knittel és Galatik. PápaSopron kardcsapatversenyben Fischer, Hoffmann, Rosenberg, Völker csapatunk 9: 7 arányban második lett, az egyéniben Hoffmann második. Az országos Kisok mezei futóversenyen az egyéni bajnokságban Rácz hatodik, csapatunk Rácz, G ala tik, Hoffmann, Bruckbauer és W eissenbeck hetedik helyen végzett. A györi kerület Kisok mezei futóversenyünkön az egyéni és a csapatbajnokságot az örökös vándordíjjal fölényesen nyerték. A györi kerület Pápán rendezett Kisok atlétikai versenyén Rácz Géza a 400 és 800 m. sikfutás bajnoka lett. A sportkör évi május hó 12én tartotta meg ünnepies keretek között az örökös vándordíjáért és a Kisok györi kerület ifjúsági bajnokságaiért folyó 10ik jubileumi mezei futóversenyét. A lefolyt 10 év alatt az örökös vándordíjat és a csapatbajnokságot háromszor a györi fiú felsökereskedelmí iskola Mudin István Sportkör, háromszor a soproni evang. lyceum Sportkör és négyszer a soproni áll reáliskola Turul Sportkör csapata nyerte el. Az egyéni bajnokságban egyszer a soproni lyceum, kétszer a györi kereskedelmi iskola és hétszer a soproni reál győzött. Az idei versenyre nevezett a györi fiú fk. iskola 7 futóval, a soproni fiú fk. iskola 5 futóval és a soproni áll reáliskola 8 futóval Összesen 20 futó, célba érkezett 14 futó. Táv 2800 m. volt. A kerület egyéni mezei futóbajnoka évre Rácz Géza soproni áll. reáliskola Turul Sportkör tagja lett. Idő 8 p. 27'2 mp. A kerület mezei ötös futóbajnok csapata évre és az örökös vándordíjnak 1 évig birtokosa lett : A soproni áll. reáliskola Turul Sportkör csapata Rácz, Galatik, Lencsés, Fritz és Tihanyi = 18 ponttal, második a györi fiú fk. iskola Mudin István Sportkör csapata Horváth,.Domonkos, Weiner, Vados és Nagy == 42 ponttal. Turul sportköri bajnok évre Rácz Géza lett. A befutás sorrendje a következő volt : 1. Rácz reál, 2. Galatik reál, 3. Horváth Győr, 4. Lencsés reál, 5. Fritz reál, 6. Tihanyi

10 ll reál, 7. Domonkos Győr, 8. Weissenbeck reál, 9. Weiner Győr, 10. Hoffmann reéil, 11. Vados Győr, 12. Nagy Győr XII. 2án SVSE soproni Kisok válogatott (1:2) 5:3 az SVSE javára IV. 28án SAK soproni Kisok válogatott (1:1) 6:1 a SAK javára V. 12én Győri fk. iskola soproni Kisok válogatott (0:0) 1:3 a válogatott javára V. 19én Fertőszentmiklósi SE Soproni Kisok válogatott 1: IX. 17 én Fk. iskola válogatottreál válogatott (3: 1) 3: XL 9én Soproni polg. iskola válogatott Reál I.IV. o. válogatott (1:1) 2:2. Soproni reál V.VIII. válogatott soproni fk. iskola válogatott (1:1) 1:7 a fk. válogatott javára V. 15én Lyceum V.VIII. o. válogatott Reál V.VIII o. válogatott (0:1J 1:1. A sportkör futballistái ezenkivűl hét osztályok közötti mérkőzést játszottak a soproni fk. és az áll. polgári fiúiskolai sportkör játékosai val. Sopron, évi június hó 29én. Lauringer Ernő igazgató.. Gruber Gyula vezető tanár. Cserkészet. A 364. sz Scarbantiacserkészcsapat parancsnoka: Edőcs Pál Gy. S. E. V. tisztviselő; parancsnokhelyettes: Papp István tanár nyarán harmadszor szállott táborba csapatunk. A tábor színhelye Kőszeg közelében a Hétforrás volt, alig néhány száz méterre a trianoni határtól 16 napon át táborozott itt a csapat s olyan jó munkát végzett, hogy a cserkészek jó hire csakhamar elterjedt az egész környéken s a tábortüzekhez számos látogató érkezett. Nagy veszteség érte a csapatot ez évben. Bruckbauer Rezső cs. tiszt és Schőberl F. meg Gallus L. segédtísztek, kik a fiuk szeretetét mindenben kiérdemelték, eltávoztak a csapat köréből Az élet más helyre szólította őket. Karácsony ünnepét az idén szük körben, az otthonban ülte meg a csapat. Ünnepélyes kivonulások voltak : szept. 8. az ágfalvai csata hősi halottjai sirjainak megkoszoruzására, okt. 14. a Hűségkapu leleplezése alkalmából ; márc. 15. ujoncok fogadalom tételére : márc. 17. a régi cserkészek fogadalomújítására; ápr. 7. Nagycenkre Széchenyiemlékünnepélyre í. máj. 31. trianoni gyásztábortüzhöz.

11 12 Társadalmi szereplés: a csapat a bánfalvi hősi temetőben sirokat ápolt (ápr. 14.) ; segédkezett a Gyermekvédő liga gyüjtésén (jun. 2.). Ebben az évben a csapat három örsbe osztva végezte munkáját. 12 fiu részt vett egy tüzoltó tanfolyamon, amelyet Tham j. városi tüzoltótiszt vezetett. A csapatparancsnok és parancsnokhelyettes vezetésével örsvezetöi tanfol y am is alakult az örsvezetők és segédörsvezetök tovább képzésére. A csapat munkásságát jellemző adatok: tartott 27 csapat, 54 örsi összejövetelt, 12 örsvezetöi tanfolyami előadást, 8 tüzoltó gyakorlatot. Létszám 40 fö, melynek megoszlása a következő : 3 tiszt (tavaly 2), 5 segédtiszt (3L 2 rajvezető (), 3 örsvezető (4), 2 segédörsvezetö f3), 14 cserkész (22), 11 próbaidős újonc (4). Iskolai ünnepélyek voltak : szeptember 5én a tanév megnyitásakor, továbbá okt. 6án a nemzet vértanúinak emlékére. Az évi szabadság eszméinek ünnepét márc. 15én ünnepeltük. V ég ül iskolai ünnepély volt a tanévzárás napján, június 29én. Az intézet névadó patronusának, Széchenyi István grófnak emlékét halálának 79. évfordulóján, április 8án ültük meg. A "legnagyobb magyar" hervadhatatlan érdemeit e napon minden osztályban tanítási órája keretén belül a történelem vagy a magyar nyelv tanára méltatta. A reáliskola hagyotnányos júniálisát e hó 8án a V árison tartottuk, mely minden tekintetben jól sikerült. A tiszta jövedelem körülbelül 500 pengő volt, amit iskolai jótékony célokra fordítottunk. Kirándulások. Az tanévben a tanulmányi kirándulásokat intézetiink hagyományos szelleméhez híven folytattuk. Voltak kisebb szaktárgyi kirándulások, egy napos tanulmányi kirándulások és végül egy több napos tanulmányi utazás. a) Szaktárgyi kirándulások. A IV. osztály a vízműveket és a jéggyárat nézte meg Német tanár vezetése mellett. Az. V. osztály tánulói Gerő tanár, a VI. osztály tanulói N érne t tanár vezetésével Fertőrákoson voltak a mészköbánya megtekintése céljából. A VI. osztály tanulói Lauringer igazgató vezetése mellett a városi múzeutnot tekintették meg, ugyanezen osztály a Nagytómalomnál hidrobiologiai tanulmányokat folytatott Gerő tanár vezetésével. A VII. o. tanulói az ecet és sörgyártási tanulmányozták Német tanár vezetése mellett. A VIII. o. tanulói Renner rézműves galvanoplastikaí műhelyét nézték meg és tanulmányozták a csillagos égboltazatot Barta tanár vezetése mellett. A IIIVIII. o. tanulói, a soproni képzőművészeti kör és a szé~esfövárosi művészi egyesület

12 13 által itt rendezett kiállításokon voltak Horváth és Janesitz tanárok vezetése mellett. b) Tanulmányi kirándulások. Okt. hó 5én minden osztály egy egésznapos tanulmányi kiránduláson vett részt. Az L és II. osztályok dr. Stodolni1 Lauff1 Janesitz és Horváth tanárok vezetésével Balfon voltak és a gyógyfürdő megtekintése után a Fert ő re rándultak ki. A III. o. tanuló i F rakn ó várát keresték fel Lauringer Ernő és néhai dr. Winkler Elemér vezetése mellett. A IV. o. tanulói Lébényben voltak; a kirándulást Nasch1 Herczeg és Emmer tanárok vezették. Az V. és VI. o. tanulóí Kapuvárra rándultak ki Gerő, Merényi és Német tanárok vezetésével; a község nevezetességeinek megtekintése után a hercegi húsgyárat nézték meg. Voltak az ottani praeparator természetrajzi múzeumában és kirándultak az öntési gazdaságba1 mely a Hanság legérdekesebb mezőgazdasági centruma; látták a szeszgyárat1 valamint a magnemesítő és szárító üzemet1 a mintatehenészetet és a tejgazdaságot A VII. és VIII. o. tanulói Élő hittanár és Katona tanár vezetése mellett Pannonhalmán voltak. Visszafelé volt még annyi idő, hogy Győr város nevezetességeit, a székesegyház kinestárát és a dunai csónakházat is megnézhették. A VII. o. tanulói máj, hó 23án Német és Papp tanárok vezetésével Bécsb~n voltak. A délelőtt javarésze a Technikai Múzeum megtekintésével telt el; a múzeum megbízásából egy mérnök kalauzolta a fiúkat és elmagyarázta a technika fejlödését és fontosságát. Délután a Szt. Istvántemplomot nézték meg a tanulók. A Burg m~gtekintése után a császári kriptát nézték meg ; Ferenc József, Erzsébet királyné, Rudolf trónörökös koporsójánál felzendült a magyar Himnusz a fiúk ajkán. c) Tanulmányi utazás évi június hó 20ától 24ig az intézet 41 tanulója Élő 1 Gerő, dr. Halász és Merényi Gábor tanárok vezetése alatt 5 napos tanulmányi utat tett Budapest érintésével Miskolcra és környékére. Ezen utazás részletes terve : Indulás 20án a Gysev állomásáról 5 órakor. Budapestre érkezés 11 óra 28 pkor. Itt megtekintették az állatkertet, a városliget nevezetességeit ; az artézi fürdőben való fürdés után Miskolcra utaztak. Szállás a miskolci turistaszállóban. IL nap. MiskolcGömöri vasúttal Putnokra1 onnan autóbusszal Aggtelekre utaztak. III. Diósgyőr községben megnézték a várromot, a 600 éves mogyorófát, a karszt forrásokat1 a tavat és fürdőt; innen kirándultak Hámor községbe és a Bükk e kies pontjának megtekintése után Lillafűredre mentek1 ahol a szállót, fürdőtelepet és a Szeléta barlangot tekintették meg, IV. nap. Mezökövesdre utaztak és a nép viselet, népszokások megszemlélése

13 14 után Budapestre utaztak. Az V. nap Budapest székesfőváros főbb nevezetességeinek megtekintésével telt el (Bazilika, Parlament, Szabadságtér, Irredenta szobrok, Országos zászlótartó, Fesztikörkép, a Szépművészeti Múzeum, Székesfővárosi Múzeum stb.) Visszaindultak 17 óra 40 pkor, Sopronba érkeztek 23 óra 20 pkor. A 41 résztvevő tanuló köziil 8 tanuló segélyt kapott (4 teljes, 4 félmentes) ; a segélyezéshez a juniálisi és kirándulási alapon kívül a soproni takarékpénztárak és a sörgyár járultak hozzá. A nemes adományokért e helyt mondunk köszönetet. Az ötnapos tanulmányi utazásért egyegy tanuló 45 pengőt fizetett. Gyüjtések. A tanulők áldozatkészsége folytán osztálygyűjtés eimén 680 P gyűlt össze jótékony célra. Ebből 10 Pt a Budapesti Nyomorékgyermekek Otthona részére, 5 Pt templomépítésre, 5 Pt a Szt. József Otthon UjpestMegyer részére, 10 Pt külföldi hősi sirok gondozására, 5 Pt a Józsefszanatórium részére, 12 Pt az intézet hősi halottai emléktáblájának koszorújára, 12 Pt a tanáregyesületnek, 40'50 Pt intézeti tanulők nyaraltatására, 80'70 Pt gyorssegély képen, 164'80 Pt jutalomkönyvekre, 65'60 Pt gyorsíróverseny segélyre, 105 p.. t karácsonyi segélyként, 163'80 Pt pedig tanulmányi kirándulási segélyképen osztottunk ki. A tanulők díjai. A postatakarékpénztár utján befizetett tandíjon kívül, melynek kezelése nem az igazgatóság, hanem a V. K. M. Számvevőségének hatáskörébe tartozik, a tanulők a következő díjakat fizették: 2728 P. Felvételidíj ; 1728 P. Ifjuságí vegyesdíj j 2192 p. Fenntartási és tatarozási dij; 816 P. Testnevelési díj j 7 45'92 P oktatófilmdíj; 340 P. M. Iskola Szanatóriumdíj; ezenkívül a róm. kath. vallású tanulők 480 P t orgonálási díj eimén. Jutalmak ösztöndíjak. A Deák Ferenc ösztöndíj, Révész Jánosösztöndíj és a Hadikölcsönalap fillér kamatait az összeg csekélység e miatt nem osztottuk ki. Ugyanolyan okból nem kerültek kiosztásra a Martiny, Ulber, Rosenfeld Jakab és KataJin öszdíjak még kisebb kamatai sem. Kiváló szorgalom, példás viselet és jeles előmenetelért könyvjutalomban részesültek a következő tanulők: Horváth Kálmán L A. o. t. (Dormándy L.: Sólyommadár), Merényi Gábor I. A. o. t. (Bordeaux : Ősi hajlék), Szabó Károly L B. o. t. (Már ki S. : II. Rákóczi Ferenc), Éles Endre II. o. t. (Erdősi K.: (Napsütéses Indiában), Fekete Sándor II. o. t. (Tóth T.: A művelt ifjú), Id. Varga László IL o. t. (Miskolczy J. : A Középkori kereskedelem törénete), Romwalter Alfréd III. A. o. t. (Bársony I.: Az én világom), Garay László III. B. o. t. (Divald K. : A magyar

14 15 iparmüvészet története), Tettamanti Tibor IV. A. o. t. (Szatmáry L.: Magyar alkémisták), Harsányi István IV. B. o. t. (MéhesKarl: A biológia magyar uttöröi), Kadnár Béla IV. B. o. t. (Arany J.: Toldi trilogia), Szarka Árpád IV. B. o. t. (Tóth T. : A jellemes ifju), Mollay Károly V. o. t. (Dávid L. : A két Bólyai), Varju Sándor V. o. t. (Wildne'r Ö. : Léleküdítő), T ó th Gyula VI. o. t. (Szekfü Gy. : A magyar állam életrajza), Zwin.z Károly VI. o. t. (Tolnai V.: Magyarító szótár), Rosenberg Mihály VII. o. t. (Igazságot Magyarországnak! Dr. Gross Sándor főorvos ajándékal Kántor László VIII. o. t. (MarcellKoszterszitz: Kemény parancs), Scheffer Károly VIII. o. t. (Ranschburg P. : Az emberi elme). A hitlanban tanusított kiváló szorgalmáért Élő Pál róm. kath. hitoktató 10 Kás arany díját Svetlik Ferenc VII. o. t. kapta. A szabadkézí rajzban tanusított kiváló szorgalma és jeles előmenetel jutalmául Horváth József tanár ajándékaképen díjat nyertek: Tettamanti Tibor IV. A. o. t. (Felszerelt festékdoboz), Varju Sándor V. o. t. (10 Kás arany), Richly Emil VI. o. t. (Lipnik N. : Barbizoni müvészet), Jaeger Ernő VIII. o. t. (Malonyay D. : A fiatalok), Metykó László VIII o. t. (Artur Kampf c. monográfia). Krupec Ervin VII. o. t. (Lázár B.: Paál László a Berzsenyi önképzökör rajzpályázatának második díja képen). Segélyezés. A Szegénysorsú tanulók anyagi helyzetének javításáról az hitézet keretében fennálló Segélyegyesület gondoskodik. Tisztikara a következő: Elnök: Lauringer Ernő igazgató, alelnök : Schwarz Károly, jegyző: Schügerl Miklós, pénztáros: Barta Miksa, könyvtáros: Horváth József, választmányi tagok: Beer Ede, Groszner Pál, Horvát Rezső, Karner Lajos, dr. Gallus Sándor, Merényi Gábor, dr. Scheffer Oszkár, Seemann Kálmán, dr. Stráner Gyula, Z winz Károly. A Segélyegyesület a tanulókat pénzbeli segéllyel és tankönyvekkel látja el : ez évben 1 O tanulót segélyeztünk pénzbeli segéllyel; a segélykönyvtár 198 tanulót segélyzeit összesen 860 drb könyvvel Az egyesület egy válaszimányi és egy közgyülést tartott, ez alkalommal a számvizsgálók jelentették, hogy az 1927/28. évi számadásokat átvizsgálták és rendben találták ; a közgyülés megállapította az 1929/30. évre a költségvetést.. A Segélyegyesület bevételei a tanév folyamán a következök voltak: Rendes tagok díjai 246 P, könyvtáros gyüjtése 300 P, az intézet igazgatósága 371'36 P, Molnár Bertalan adománya 5 P, petőházi cukorgyár adománya 100 P, N. N. adománya 50 P, a soproni sakkör adománya (néhai dr. Winkler Elemér emlékére) 20 P, az intézet koszorúgyűjtéséből fennmaradt 40 P, az iskola igazgató

15 16 sága magánvizsgálati elnöki díj címén 36'12 P. Összesen 1168'48 P. Kiadások : Tanulók segélyezésére 130 P, tanárok özvegyei és árvái alapja javára 33'60 P, altiszt díjazása 36 P, tankönyvvételre 451'31 P, az alapvagyonhoz csatolva 517'57 P. A Segélyegyesület vagyona: 1534'40 P. Betegszobaalap vagyona: 1'82 P. A segélyegyesület Jegfőhö jövedelmét a multban a tanulók gyűjtése nyújtotta ; minthogy a jövőben ily gyűjtést nem rendezünk, szeretettel kérjük a t. szülőket és iskolánk barátjait, hogy a Segélyegyesületbe mint rendes tagok (évi díj legalább 4 P) vagy mint pártoló tagok tetszésszerinti díjjal belépjenek. A nehéz viszonyok között mindinkább nagyobb szükség van a Segélyegyesület hathatós működésére és akik általunk az ifjúságat támogatják filléreikkel, meg lehetnek arról győződve, hogy a nemeslelküségük a legszebb gyümölcsöket fogja teremni. Az iskola épülete általánosságban véve megfelel a tanítás feltételeinek, noha célszerüség szempontjából sok kifogásolni valót lehet rajta találni. Tantermei, udvara, folyosói a tanulók számarányához viszonyítva szükek, a 11 osztályt csak úgy lehetett elhelyezni, hogy a volt igazgatói lakást már 1910 aug. 1e óta a szükséges termek céljaira kellett lefoglalni, ami sok tekintetheh hátrányos. Iskolai ünnepélyek alkalmával mindig nagyon nélkülözünk egy, a közönség befogadására alkalmas dísztermet, a rajztermek sem egészen megfelelőek. Az iskola külső tataroztatása Sopron városát illeti, a belső javítások az államot terhelik ; utóbbi a folyó tanév folyamán csak részben történhetett, még pedig költségfedezet hiánya miatt. A forgóáramu villany bevezetésére 1018'25 Pt kellett fordítani, a belső tataroztatásra és egyéb javításokra csak 981'75 P jutott. Az épület úgy külsőleg, mint belsőleg most már alaposabb javításra szorul, jelen állapotában sok tekintetben elhagyagoltságot mutat. Az állam azonkívül 728 Pt utalt ki a téli hónapokban alkalmazott kisegítő fűtőnapszámos díjazására. A fűtőanyag szolgáltatása a várost terheli. Ellátmány címen az állam 4000 Pt, a fizikai szertár részére 1200 Pt, a kémiai és biologiai szertár részére 1431 Pt, a tanári könyvtár részére 830 Pt, javításokra 696 Pt utalt ki. A szertárak gyarapodása az idei év folyamán is örvendetes haladást mutat fel Az igazgatói iroda 7 darabbal200'80 P, a tanári könyvtár 266 darabbal 2019 P, a természetrajzi szertár 106 darabbal 1106 P, a kémiai szertár 8 darabbal 227 P, a történelmi szertár 8 darabbal 230 P, a földrajzi szertár 6 darabbal 174 P, a geometriai

16 1':' szertár 6 darabbal 580 P, a fizikai szertár 11 darabbal 1251 P, az ének és zeneszertár 5 darabbal 1361 P, az ifjúsági könyvtár 39 darabbal 217 P értékben gyarapodott. Egészségi állapot. A tanulók egészségi állapota az egész iskola évben általában kielégítő volt. Szegénysorsú beteg tanulóinkat dr. Szílvási Gyula orvos díjtalanul kezelte. Dr. Pokorny Róbert városi tiszti főor vos is megvizsgálta a tanulókat, ragályos szembajban szenvedöt nem talált. 60 tanulónkat dr. Kund Vilmos városi tiszti orvos újraoltotta. Az iskola év bezárása. A rendes előadások a VIII. osztályban május 8án, az IVII. osztályban június 14én fejezödtek be. A tanévvégi összefoglalások a VIII. osztályban május 1014, az IVII. osztályban június 15. és 20a közt voltak. A magánvizsgálatokat június 1113ik napján tartottuk. Az évzáró Te Deum június 29én volt. Érettségi vizsgálatok. Az érettségi írásbeli vizsgálatokat május hó és 17én, a szóbelí vizsgálatokat pedig dr. Birkás Géza egyetemi nyilv. r. tanár elnöklete mellett június 7én és 8án tartottuk meg, Jelentkezett összesen 20 tanuló. Jelesen érett lett 6, jól érett 5, érett 9. Jelesen.érettek. Kántor László, Magel József, Mollay János, Scheffer Károly, Thirring János, Wíesel Gábor. Jól érettek: Drach f\lfonz, Gaiatik Guidó, Graf László, Lagler László, Metykó László. Erettek: Gajer Míklós, Jaeger Ernő, Krems~r Adolf, Neubauer János, Németh Kálmán, Pentelényi János, Rumy Arpád, Soós Ferenc, Tones Ede. 2, A soproni állami Széchenyi István reáliskola nyugalomban élő igazgatói és tanárat Dr. W aliner Ignác c. tankerületi kir. főigaz ga tó j természetrajzkémia szakos. Működött 1870től 1896ig mint tanár, 1896tól 1914ig n1int igazgató. Lakik Sopronban. Rodt Lajos ny, igazgató; németlatin szakos. l'vlűködött 1914től 1919ig mint igazgató. Lakik Sopronban. Bella Lajos c. középískolai igazgató, történetföldrajz szakos. Itt müködött 1876tól 1911ig. Lakik Budapesten. Seemann Kálmán c. középiskolai igazgató j művészeti és médani rajz szakos. Itt müködött 1895töl 1913ig. Lakik Sopronban. Vend! Aladár c. középiskolai igazgató, magyarfrancia szakos, Itt működött 1895töl 1920ig. Lakik Budapesten. Horvát Rezső tanár; németfrancia szakos. Itt működött 1894től 1921ig. Lé!kik Sopronban. Dr. Agh Lajos tanár j magyarnémet szakos. Itt működött 1900tól 1927ig. Lakik Sopronban.

17 18 3. A tanári testület tagjai az iskolai évben. Hány év óta mii köd ik min t tanár E E ~~ ca Szak Ez évben mit laníloll, Egyéb iskolai N Név és min ő sé g.::wr. b l.;,_c ~ ca l...:. c ~ <l) tárgyai ~ Nct I::;:J mely osztályokban? c> elfoglaltsá ga... c :o.m o ~~~~ ~ ~:Q) ;;; cn c: ~!::n; ~,.c ~t= = Az lfjusági Segélye gyesülel 1 Lau inger Ern ö törl. föld r. 24,23 18 törl. VI. o. 3 elnöke igazgató 2 Barta Miksa malh. fiz. 25 math. III. A.., V., VI A. fi zikai sz ert ér ő r e, az ifj. r. taná r Hz. VUI. segélyegyesület pénztára sa 1 3 Csanády Sándor magy. t6rt magya r III A, B., földr. 'J örténelmi és földrajzi /1 l.,2 15 h. ta nfír ll., ill.a.b., törl. IV. A. szertár öre 1 A landi i könyv l., ének,zene 4 Emmer József ném.latin 8 ;, 7 ma gyar l. A. 15 szerlár ő r e,ér t ek ez l e li jegyz ő, r. taná r né n1. J. A., lll. A. VII, l. A. oszt. főnö ke 5 flíí Pál rkath. hitta n l,1, 1 rk. r. hitoktaló r\c. hi11an l VIli. egyh. ének, exhorl. I VIII. 6 faragó József math. ábr. mal h. I. A.., III. B., geom. 14 A. geom. szertár őre r. tanár geom.fiz. III. IV. B., ábr. geom v l 1 18 te rm. r. l.a.,il., V., VI., 17 7 fierö Árpád le rm. vegyl r. tanár vegyi.v., biol. gyak VI. A V. o. fő n öke 8 firuber fiyula lestnevelés 9 22 A torna szertár őre torna 1 Vlll. Tornakör ve ze l őj e r. te s inev. tanár francia lll. A., IV. A., Berz s enyi önk ép1.ő k ör vezet. 9 Or. Halász Gyula 20 magy.francla 5 3 l 3 V., VII., magyar VIli. A Vll. o. főnök e h. tanár magy.tr IV. A. B., VI., 10 Herczeg An:al magy. ném A IV. B. o. fő n öke németiv B., VI. r. tanár geom. l. A., B., ll., A szabadk. rajzszertor öre 11 Horvétb József müv. és szl.lbadkézirajz ll. IV. A., 16 Az ifj. Segé lye gyesülel r. tanár mé rl. rajz l VI., VIII. könyvitirosa l geom. lll. A" szo.badk. 12 Jaoesifz Henrik múv. és 9 16 A lll. A. o fő nöke 9 7 rajz l. A. B, lll. A.. B., r. tanár mé rl. rajz tv. B., V VII. 13 Katona ferenc la lin lört. 2 l 18 6 né mel lll. B., törl. lll. B.,!5 A lll. B. o. f ő nökp r. taná r V., VII., VIII. tört. III. A., IV. B,. r. taná r fö ldrajz i A.. B., IV. A.. B, l óg.h. e v. hitl. 1 Vl ll, 6'/ll 6'/2 6' ' á!].h.ev. r. hilokl. hillan l egyh. ének exhori.i Vlll. 14 Koller 3usztár törl. földr Laufl fieza á g. h. ev. 16 Merényi Gibor A lermészelr. szerlár öre malh.ábr. mal. VII., VIli, A VII. o. fő nök e 16 geometria t geom. IV. A., ábr. Igazgatóhelyelles r. tanár geom. V., VII., VHI. 17 Hascn fülöp némaraneia 29 l francia lll B, IV. B., VI., 19 1 r. tanár Vlll., némel VIli. te1 m. rajz l. B, egész 18 Hémel Vilmos vegyl.term. 15 A vegyieni szertá r ő re 25 l 25 l 24 sé9tan VU., vegyla n IV. r. tanár rajz A. B., VI., VII. 19 Hyirö Kíraly re f. hitlan ó raadó ref.hitoki 20 Papp Isiván h. tanár 1 1_ 1, 1 re f. hittan 1 Vlll. 5 magyar l. B., VII., Az ifj. könyvtár öre, cserk. magy. ném. l 17 21_ 21 német l. B., lv. A.. pa r. hely., az l. B. o. fő nöke 21 Dr. Pollák Mlksa óraadó izr.hitokt. lu. hitlan izr. hittan VVlll. o. 4 Schügert Miklós 17, math. fizika ma t. l. B, Il. 9 Segédkezik az ig. Irodában r. ten á r 23 ur. Stodolni fiyuja mag y. ném magyar ll., V., 16 A II. o, fő nöke c. középis. igazg. német ll., V. 5 1, 1 mal. IV. A, B., h. taná r fi zika Jll A. B., Vll. 24 Tóth Dezsö malh. fizika 25 Weinberger froö izr. hittan 2'/t, 2 t21 21/2 izr. hittan I IV. o. ó raadó izr.hilokl. 4 l 18 A IV. A.. oszt. főnöke Altisztek: l. Ke rtész József r. altiszi Szolgálalainak éve Horváth Károly r. alllszl. Szolgálataínak éve Óvári Oyula r. altiszt. Szolgálatainak éve 10.

18 19 4, A tanári testület tagjainak társadalmi és irodalmi működése az , iskolai évben, Lauringer Ernő igazgató, a Sopron városi múzeum igazgatóöre, a KaszinóEgyesület, Kath. Kör és V árasszépítöegyesület választmányí tagja stb. Megírta a Soproni Múzeum történetét a "Magyar Művészet" c. folyóiratban. Élő Pál, a.. Szt. Zita" leánykör és a kath. asszonyszövetség egyházi vezetője; több lelkigyakorlatot vezetett a különféle soproni és vidéki közé pískolás tanulók részére. Néhány ünnepi alkalommal szentbeszédet mondott a két soproni plébániatemplomban. Dr. Halász Gyula, a Kath. Kör fötitkárja és több társadalmi egyesület tagja. Előadást tartott háromszor párizsi emlékeiből a Kath. Körben. Cikkeket írt a helyi lapokba és a Kath. Élet c. folyóirat ba. Horváth József, a soproni Képzőművészeti Kör jegyzöje. Résztvett helybeli és budapesti kiállításokon. A nemzeti Szalonban egyik képével Budapest székesfőváros díját, a Műcsarnokban egy másikkal a Halmos L genre díjat nyerte el. Katona Ferenc, a Győrtankerületi Tanári Kör soproni csoportjának pénztárnoka. Lauff Géza, az ev. diákszövetség vezetője, több egyházi és társadalmi egyesület tagja. Merényi Gábor, a KANSz. soproni törvényhatósági választmányának tagja. Német Vilmos, a Soproni törvényhatósági nyilvános vegyvizsgáló állomás vezetője. Papp István, a 364. sz. Scarbantia cserkészcsapat ideiglenes vezetője. Egy nagyobb nyelvfilozófiai rendszerezés vázlatát megrajzolta Nyelvkritika cfmen a Debreceni Szemlében, jún. Huss Richárd egyetemi tanárral együtt megindította a Magyar Nyelvatlasz c. nyelvjárásmunkát; ennek programmját közzélette Magyar Nyelvatlasz L (.Módszer. Felhívás. Mintamondatok. Debreceni Szemle, márc.) és Magyar Nyelvatlasz IL címen (Nyelvi elkülönülés. Nyelvjárásaink felosztása. Szótár. Debreceni Szemle, május). Schügerl Miklós. hadirokkantak, özvegyek és árvák igénymegállapító bizottságának tagja. Hadröa soproni csoportjának alelnöke. Kath. Kör választmányi tagja.

19 A tanulők érdemjegyei*) I. A) osztály. Osztályfőnök : Emmer J ó zs el A tanuló neve Birner Béla ref. Cmarits János rkath. Dergán Aladár rkath. F asching Károly r kath. 5 Finta Sándor rkath. Fülöp Bé la ág. h. ev. Góri Károly ism. ág. h. ev. Hauer László rkath. H o lz mann N án dor r kath. 10 Horváth Kálmán rkath. Kárpáti László ág. h. ev. Kürti Ervin izr. Merényi Gábor ág. h. ev. Molnár László rkath. 15 Nagy Dön1e rkath. Németh István ág. h. ev. Schlosser Gusztáv ág. h. ev. Schwarcz Károly izr. Seydl Ernő rkath. 20 Tasebner Béla ism. ág. h. ev. Thurner János rkath. Wachtel László rkath. Wiedner János rkath. 24 Zwinz Ernő rkath. Kimaradt: Adorján Ernő rkath. ~ l l l 2 1 l l l 2 1 l l l 3 1 l l l ~! l l B 2 l l 2 l aj a a 3 1 l a' , 2 C) ' 3 3 a l l l l l l l l l l j a al : i ; , 2 ~ l l 2 l i ~ l ~ 3 l l 2 3 2, l 3 :dl 2 2 ~ ~ l ll 2i l ~~ Magaviselet: 1 = éld ~ s. 2 = jó, = 3 = szabályszerü, 4 = kevésbbé sza bályszerű. Osztályzat: 1 = jc 1 es, 2 = jó, = 3 elégséges, = 4 elégtelen. Dolgozatok külsö alakja: 1 = csinos, 2 = rendes, 3 = hanyag, 4 = re nd c ll~ n

20 2 1 I. B) osztály. Osztályfőnök : Papp István. A tanuló neve Balogh József, rkath. Csizmazia Lajos, rkath. Czobor Jenő rkath. ism. Fábián J ó zs ef r kath. 5 Friwaldszky Károly rkath. ism. Fülöp József rkath. Golubich Róbert rkath. ism. Gyárfás László ref. Horváth,Jenő rkath. 1 O Kásp ár Arpád ág. h. ev. Lájber Ferenc rkath. Limberger Frigyes ág. h. ev. Me ty kó István rkath. Neubauer Frigyes izr. 15 Németh Ottó rkath. Orosz József gkath. Salamon Mihály ág. h. ev. Schuster József rkath. Stöckert Ignác rkath. 20 Szabó Károly rkath. Tones Gyula rkath. Trackl Károly ág. h. ev. Varga Ferenc r kath. Weidinger Ernő rkath. 25 Zügn Ernő ág. h. ev. Kimaradt: Bucher József rkath ] 1 l l R 3 1 J l 4 3 l l l l l l l l 3 3 l l l ~ ~ ~ l : l l l 3 l l l l l 2 1 ] a' : l l 2 l l l ] t± l 2 1 l l l , ~

21 A tanuló neve 22 n. osztály. Osztályfőnök : Dr. Stodolni Gyula. > N N c.> >.ni Cll el.'1 Cll... c.> ~ o "i: :o Ql >!: Ql... c.> I:J > Ql ;;j 'ej) o 8 d N N 6..:.:.x ;:;: ni O '"C..:.: d Ql al Ql ö Cll > <'J > d 8...c.D '21I ~ 'ej) 'ej) 8... N Q) ";ö.ni Ql ö N Ql ~ ta ~ z ~ r< ~ o:: r.n r< c:l, Eles László rkath. l 1 l l l 1 l t 2 l 1 Fekete Sándor ág. h. ev. l l l 1 1 l l l 2 l 2 Finta László rkath. l l ~ Fleischmann Andor izr. l ;:} Friedmann Lajos izr. 2 l FürediSchneider Márton ág. h. ev l Gelencsér Sándor rkath Grafl Károly rkath B Grasl Béla rkath Haller János rkath l l 1 Hurmuth Károly rkath Hauer Viktor rkath. 2 3 B Hirschler Endre izr. l Horváth Jenő rkath Katter János rkath. l l l l l Kurdi Mihály rkath. 1 l l 2 Lang Miklós ág. h. ev Lukács Alajos rkath. l Manninger Rezső ág. h. ev. l Maschler Gyula rkath. l l 1 l 2 l l Megyesi Gyula rkath. l Nagy Géza rkath Nagy Gyula rkath. l Oberkamp Gyula rkath P atzner Ferenc r kath Piros Vilmos rkath. l 1 2 ~ l 2 Roll József rkath Scheibenbauer József rkath. l gl , 1 l 2 Schneider Fer en c r kath Schöberl Lajos ág. h. ev. l sj Schrantz Mátyás ág. h. ev Stessel László izr. l l l l Szalay Rezső rkath '>.J H 1 2 Szász István ág. h. ev. 1 l ó.j Szentgyörgyi Károly rkath. 2 2 ~ l 3 Székely Zoltán rkath l 3 Szőke Lajos rkath T ei ch er Károly ág. h. ev Ten1lin Károly rkath Törzsök Pál rkath. 2 l 1 1 l l 2 l ;;

22 23 A tanuló neve... Qj > N E N '(i Qj > '(i.. <11 ~ > ~ al.n == a; o "i: o :ll t: > al ':;j 'Oli al o..!]... ;:;: c:: '(i t: N N E <» al ö.!c.!c : ::1 O <11..::.:: <11 > al... s..c 'Oli 'Oli ~ 'Oli E '"C <11... ~ 7ö ':;j '"C >... '(i ö N..c 'Ol) al al N (ll ~ ~ z ~ E< ~ ~ Cl) E< o T rac kl György ág. h. ev. li t! lll l Tremmel Lajos ág. h. ev. l l 3 Varga László idb. rkath. l l l l l l l l 2 1 l Varga László ifj l 3 45 Wildzeisz János ág. h. ev Zistler Károly rkath Zollschan Károly izr Magántanuló: o u Fischof Aurél izr. l 2 l Kimaradt: l Auer József rkath. l l l l l Lakfalvi Konrád rkath. l

23 24 III. A) osztály. Osztá lyfőnök : J anesitz Henrik. A tanuló neve Bignio lmre rkath. Buresch Róbert rkath. Főző Vilmos r kath. Góri Ernő ág. h. ev. 5 Grieszler Jenő rkath. Horváth Károly rkath. Huber István ág. h. ev. Jusits Károly rkath. Kem Ernő rkath. 1 O Kopp el Rezső izr. Kurz Frigyes rkath. Lanczkort Ferenc r kath. Lang Ferenc ág. h. ev. Lauringer Albert rkath. 15 Lichtl Károly ág. h. ev. Mikó Zoltán rkath. Nagy János rkath. Nyári Rezső rkath. Pap József rkath. ism. 20 Preidl Lajos ág. h. ev. Rátz Tófor ág. h. ev. Rockenbauer János rkath. Romwalter Alfréd rkath Schwartz Ignác rkath. 25 Schwarz Andor izr. Thier Károly rkath. Thurner Fe ren c r kath. Varga József rkath. Vargyas Endre rkath. 30 Walter Nándor ág. h. ev. Zakariás Andor rkath. Kimaradt: Kékessy Elemér rkath : l l ll l 2 l l l 2 l 2 2 l l l 2 l l 2 t l 2 l l al 4 3 a ti l l l l l j l l , l s: g! l a: a s lll l J ! l 2 2 l 21 2 l l l l 1 2 l l l l l l ~ l l

24 A tanuló neve 25 III. B) osztály. Osztályfőnök : Katona Fer ene. > > e N """; nj Qj > Qj ; ~ Qj ~ o (1,1 > 8 (1,1.... o "" o.!l Qj c > c (1,1 ;;j 'OC cn c C;) N 8..!ol..!( :::l :;.. nj ; O nj '"C..!( nj c 'ü c:: Ql nj Ql nj ö > nj ~ ~ 8 c :!....!(..c:: 'OC '"C N.J:/ '2fl 'Cic nj nj... ';:j QI nj ';Q '(ij nj ö ~ :a.. :O N ~ ~ ~ ~ nj z ~ E< ~ ~ (/) o Adomány István ág. h. ev l 2 2 Bischitz Győzö izr Bokor József rkath. ~ Bruckner Mihály ág. h. ev l 3 5 Bujtor Béla rkath. l l l 2 Divós Kálmán ág. h. ev Egyházi István rkath Egyházi József!"kath. 2 l Fischer József r kath. 1 t l 2 10 Fuchs Ervin izr. l l 2 2 ~ ') ~ F uchs Tibor izr. 1 l Fülöp László ág. h. ev, l 3 Garay László r ka th. l 1 l l J 1 l l 1 l l l 1 Góri József ág. h. ev. l Horváth József rka~h l l 2 Knittel Helmut rkath l l 2 Kollár József izr Marton Gyula ref. l H Petkavics Henrik rk. l l 3 20 Reichart Emil rkath l 3 Salamon András ág. h. ev. l 2 2 l tj o 2 2 l J Seltenhofer Frígyes ág. h. ev l Stehr J án os r kath l 8 Strasser Péter izr. 1 l 1 l l ) l 2 J 2 2 l 2 24 Takács Gyula ág. h. ev. l l 2 l l l l J l Tasch Vilmos ág. h. ev Varga József r kath Varga Lajos rkath C) Varga László ref l l Wagner Béla rkath ö Magántanulók: Drosnyák János r kath, 3 R H Kovács Lajos rkath. l

Emlékezzünk az elődökre!

Emlékezzünk az elődökre! Emlékezzünk az elődökre! Pályázók: Nagy Ottó (16 éves) Tamaskó Marcell (16 éves) Iskola neve: SZOI Vörösmarty Mihály Gimnáziuma A pályamunka befejezésének időpontja: 2012. március 29. Dolgozatunk a hagyományteremtés

Részletesebben

Szeptember udvar osztályterem tantermek

Szeptember udvar osztályterem tantermek szept. 1. hétfő 1. óra 2-4. óra 5-7. óra Tóth Árpád Gimnázium Ünnepélyes tanévnyitó Osztályfőnöki óra Szeptember udvar osztályterem tantermek Várallyainé B.J szept. 1. hétfő 6-7. óra Első emelt szintű

Részletesebben

VIII. 54. Sümegi Állami Kisfaludy Sándor Általános Gimnázium iratai 1878-1955

VIII. 54. Sümegi Állami Kisfaludy Sándor Általános Gimnázium iratai 1878-1955 ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3. RAKTÁRI JEGYZÉK VIII. 54. Sümegi Állami Kisfaludy Sándor Általános Gimnázium iratai 1878-1955 Az intézmény névváltozásai: - Sümegi M. Kir. Állami Kisfaludy

Részletesebben

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918)

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) Az egykori szabadkai gimnázium épülete 8 A Szabadkai Községi Főgymnasium története 1861-ben kezdődött, amikor az 1747-ben alapított iskola megnyitotta

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben Augusztus Augusztus 21. Augusztus 22-23 Augusztus 24. Augusztus 27-29. Augusztus 27. Augusztus 28. Augusztus 27-30 Augusztus 30.

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben Augusztus Augusztus 21. Vezetőségi értekezlet Augusztus 22-23 Augusztus 24. Augusztus 27-29. Augusztus 27. Augusztus 28. Augusztus

Részletesebben

VIII. 54. Sümegi Állami Kisfaludy Sándor Általános Gimnázium iratai 1868-1955

VIII. 54. Sümegi Állami Kisfaludy Sándor Általános Gimnázium iratai 1868-1955 ZALA MEGYEI LEVÉLTÁR Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3. RAKTÁRI JEGYZÉK VIII. 54. Sümegi Állami Kisfaludy Sándor Általános Gimnázium iratai 1868 1955 Az intézmény névváltozásai: Sümegi M. Kir. Állami Kisfaludy

Részletesebben

Hó/nap Esemény Helyszín. Külön beosztás szerint Kanizsay, nagytanári II Sz V H Egész héten folyamatosan:

Hó/nap Esemény Helyszín. Külön beosztás szerint Kanizsay, nagytanári II Sz V H Egész héten folyamatosan: ok száma: 180 Tanítás nélküli munka: 6 Tanévtár 2014/2015. tanév 1 Szalagavató (2014.12.24. helyetti munka): 2014.11.22. 1 félévi osztályozó értekezlet: 2015.01.17. 1 ról az IDB dönt (Kanizsay ): 2015.03.13.

Részletesebben

A tanév helyi rendje

A tanév helyi rendje A tanév helyi rendje 2017/2018. tanév 1. A tanév rendje: 1.2. szorgalmi idő: 2017. szeptember 1-től 2018. június 15-ig a tényleges tanítási napok száma: 180 +6 tanítás nélküli munkanap I. félév: 2018.

Részletesebben

2017/2018 tanév rendje

2017/2018 tanév rendje OM azonosító: 203029 Felnőttképzési nyilv.vételi szám: E- 001278/2015 5600 Békéscsaba, Puskin tér 1. Tel.: +36 66/444-511 Fax: +36 66/430-793 www.bszc.hu E-mail: trefort@bszc.hu 2017/2018 tanév rendje

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁRI SZÉCHENYI ISTVÁN MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA MUNKATERV 2013/2014. TANÉV

SZÉKESFEHÉRVÁRI SZÉCHENYI ISTVÁN MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA MUNKATERV 2013/2014. TANÉV SZÉKESFEHÉRVÁRI SZÉCHENYI ISTVÁN MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA MUNKATERV 2013/2014. TANÉV igazgató Időpont Esemény Felelős SZEPTEMBER 1. 17.00 Tanévnyitó ünnepség a 9. évfolyam számára Poór Mária, Berczeliné

Részletesebben

Általános iskola: 181 tanítási nap Gimnázium: 180 tanítási nap. Szeptember. Tanítási napok száma: 22 nap

Általános iskola: 181 tanítási nap Gimnázium: 180 tanítási nap. Szeptember. Tanítási napok száma: 22 nap Általános iskola: 181 tanítási nap Gimnázium: 180 tanítási nap Szeptember Tanítási napok száma: 22 nap Feladatok Határidők Szervezők Tanévnyitó szentmise (Endrődi Lukács László 2014. 08. 31. 17-18.30 óra

Részletesebben

Intézményi Munkaterv 2013/2014-es tanév

Intézményi Munkaterv 2013/2014-es tanév Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma 4014 Debrecen, Mezőgazdász u. 1. Intézményi Munkaterv 2013/2014-es tanév Debrecen, 2013. szeptember 23. dr. Cserpák

Részletesebben

MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2016/2017.

MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2016/2017. MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2016/2017. IDŐ MUNKATERVI PROGRAMOK SZERVEZÉSI KOORDINÁTOR AUGUSZTUS VIII. 22. 9:00 Alakuló értekezlet VII. 23. Tűz-és balesetvédelmi oktatás VIII.22.-31.

Részletesebben

MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2017/2018.

MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2017/2018. MUNKATERVI PROGRAMOK, HAGYOMÁNYAINK, RENDEZVÉNYEINK 2017/2018. IDŐ MUNKATERVI PROGRAMOK SZERVEZÉSI KOORDINÁTOR VIII. 22. 9:00 VII. 23. 9:00 VIII.22.- 31. VIII. 24. VIII. 28. 8:00-17:00 VIII. 29. 8:00-17:00

Részletesebben

Munkaterv 2015/2016-os tanévre (180 tanítási nap)

Munkaterv 2015/2016-os tanévre (180 tanítási nap) Munkaterv 2015/2016-os tanévre (180 tanítási nap) Feladat Határidő Felelős Javító- és osztályozó vizsgák augusztus 25. 8.00 Munkaközösségi értekezletek augusztus 26-27. Tanév-előkészítő nyitóértekezlet

Részletesebben

ISKOLAI RENDEZVÉNYEK ÜTEMTERVE

ISKOLAI RENDEZVÉNYEK ÜTEMTERVE Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium - 2015/2016-os tanév ütemterve 1 ISKOLAI RENDEZVÉNYEK ÜTEMTERVE 1 Szo 2 V 3 H 4 K 5 Sz 6 Cs 7 P 8 Szo 9 V 10 H 11 K 12 Sz 13 Cs 14 P 15 Szo 16 V 17 H 18

Részletesebben

A 2013/2014-es tanév ütemterve

A 2013/2014-es tanév ütemterve A 2013/2014-es tanév ütemterve Augusztus: - vezetőségi alakuló értekezlet: munkamegosztás, felelősségi körök kialakítása - nyári gyakorlat szervezése a 12.évfolyam számára Felelős: gyakorlati oktatásvezető

Részletesebben

A tanulmányok alatti vizsgák szabályzata

A tanulmányok alatti vizsgák szabályzata A tanulmányok alatti vizsgák szabályzata Készítette: Dr. Mező Ferenc Gimnázium 2017.09.01. A 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet 24. pontjáénak felhatalmazása alapján a tanulmányok alatti vizsgák ideje, részei,

Részletesebben

Hó/nap Esemény Helyszín

Hó/nap Esemény Helyszín ok száma: 179 Tanítás nélküli munka: 6 Módosított Tanévtár 2013/2014. tanév 1 tanulmányi kirándulás: 2013. 09. 13. 1 Szalagavató (2013.12.27. helyetti munka): 2013. 11. 30 1 ról az IDB dönt (Kanizsay ):

Részletesebben

2014/2015. tanév ütemterve

2014/2015. tanév ütemterve 2014/2015. tanév ütemterve Augusztus 21. 8,00 Alakuló értekezlet. Munkaközösség-vezetők megbeszélése 26. 8,00 Javítóvizsgák Szeptember 1. 8,00 Tanévnyitó ünnepély 3. Tanévnyitó értekezlet 5. 8,00 VENI

Részletesebben

IV. A 2017/2018-as TANÉV HELYI RENDJE IV.1 TANÍTÁSI HETEK BEOSZTÁSA Szeptember

IV. A 2017/2018-as TANÉV HELYI RENDJE IV.1 TANÍTÁSI HETEK BEOSZTÁSA Szeptember IV. A 2017/2018-as TANÉV HELYI RENDJE IV.1 TANÍTÁSI HETEK BEOSZTÁSA Tan. nap 21 Hó H K Sz Cs P Szo V A B F Hét A tanév eseményei Szeptember 1. 2. 3. 1 1 35 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 1 2 36 11. 12. 13. 14.

Részletesebben

AZ ISKOLA TULAJDONOSA 1877-TŐL 1892-IG NEGYEDI SZABÓ ALAJOS, 1892-TŐL 1929-IG WÁGNER MANÓ, 1929-TŐL 1948-IG WÁGNER AURÉL AZ ISKOLA IGAZGATÓI

AZ ISKOLA TULAJDONOSA 1877-TŐL 1892-IG NEGYEDI SZABÓ ALAJOS, 1892-TŐL 1929-IG WÁGNER MANÓ, 1929-TŐL 1948-IG WÁGNER AURÉL AZ ISKOLA IGAZGATÓI AZ ISKOLA TULAJDONOSA 1877-TŐL 1892-IG NEGYEDI SZABÓ ALAJOS, 1892-TŐL 1929-IG WÁGNER MANÓ, 1929-TŐL 1948-IG WÁGNER AURÉL AZ ISKOLA IGAZGATÓI negyedi Szabó Alajos 1877-1892 Wágner Manó 1892-1894 Köpesdy

Részletesebben

A Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Szakképző Iskolája. Tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje

A Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Szakképző Iskolája. Tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje A Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Szakképző Iskolája Tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje a 2011. évi CC. törvény a Nemzeti köznevelésről, a 229/2012.

Részletesebben

2. A tordai középtanodáröl.

2. A tordai középtanodáröl. 2 3 4 ISKOLAI ÉRTESÍTŐ. 234 lóknak a mivelődlietésre s az önerején való kiképzésre szép alkalom van nyílva. Vajha az ifjúság kellően tudná méltányolni e kedvező körülményt s teljes erejökből egyen-egyen

Részletesebben

P R O G R A M T E R V

P R O G R A M T E R V Szolnoki Széchenyi István Gimnázium Kelt: 2014. augusztus 29. P R O G R A M T E R V 2014-2015. TANÉV A tanév rendje A tanév: 2014. szeptember 1.-2015. augusztus 31. 180 tanítási nap A tanítási év: 2014.

Részletesebben

A 2014-2015-ös tanév iskolai feladatainak ütemezése a Magyar László Gimnázium és Szakiskolában

A 2014-2015-ös tanév iskolai feladatainak ütemezése a Magyar László Gimnázium és Szakiskolában Dunaföldvári-Bölcskei-Madocsai Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Szakiskola Magyar László Gimnáziuma és Szakiskolája 7020 Dunaföldvár, Templom u. 5. Telefon/Fax: 75/541-269 OM 201167

Részletesebben

Közzétételi lista. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége.

Közzétételi lista. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége. Közzétételi lista A 11/1994. (VI. 8.). MKM rendelet 8 (6) bekezdése kötelezi az intézményeket arra, hogy szülőket tájékoztassák az eredményességükről, felkészültségükről, a személyi feltételeihez kapcsolódó

Részletesebben

NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 9485 NAGYCENK, GYÁR UTCA 2. A NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 2017-ES TEVÉKENYSÉGE

NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 9485 NAGYCENK, GYÁR UTCA 2.   A NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 2017-ES TEVÉKENYSÉGE A NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 2017-ES TEVÉKENYSÉGE Egyesületünknek 2017-ben is sikeres, eredményekben és eseményekben gazdag éve volt. Egyesületünk 2017-ben 4 szakosztállyal működött: - labdarúgás - asztalitenisz

Részletesebben

Különös közzétételi lista. Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája

Különös közzétételi lista. Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája Különös közzétételi lista Dél-Zselic Általános Iskola Somogyapáti Általános Iskolája 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége: Végzettség Szakképesítés 1. Főiskola, tanár matematika-technika,

Részletesebben

ISKOLAI RENDEZVÉNYEK ÜTEMTERVE

ISKOLAI RENDEZVÉNYEK ÜTEMTERVE ISKOLAI RENDEZVÉNYEK ÜTEMTERVE 2015/2016. Helyi országos 1 Szo 2 V 3 H 4 K 5 Sz 6 Cs 7 P 8 Szo 9 V 10 H 11 K 12 Sz 13 Cs 14 P 15 Szo 16 V 17 H 18 K 19 Sz 20 Cs Ünnep 21 P 22 Szo 2015. augusztus 23 V 24

Részletesebben

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Intézmény neve: Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Igazgató: Makkos Csaba Címe: Fonyód Fő u. 8. Telefon / fax: 85 / 361423 Email cím: mbaltisk@tonline.hu OM azonosító: 034007 Telefon: 85361423 1. Pedagógusok

Részletesebben

A tanév rendje 2016/2017

A tanév rendje 2016/2017 A tanév rendje 2015/2016 8:00 alakuló értekezlet Szakgimnázium (180 tanítási nap + 7 tanítás nélküli munkanap) Tanítási nap Szakközépiskola (181 tanítási nap + 6 tanítás nélküli munkanap) Tanítási nap

Részletesebben

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Intézmény neve: Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Igazgató: Makkos Csaba Címe: Fonyód Fő u. 8. Telefon / fax: 85 / 361423 Email cím: mbaltisk@tonline.hu OM azonosító: 034007 Telefon: 85361423 1. Pedagógusok

Részletesebben

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: Az intézmények

Részletesebben

Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás

Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Tanító Közoktatás vezetői szak Közoktatási

Részletesebben

K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK:

K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről,

Részletesebben

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Tanító Közoktatás vezetői szak Közoktatási

Részletesebben

Eseménynaptár tanév

Eseménynaptár tanév Eseménynaptár 2017-2018. tanév Dátum Esemény Felelős Augusztus Tantárgyfelosztás, órarend elkészítése és e Aug. 22. Jelentkezés, munkafelvétel tantestület Aug. 23. 8 h Alakuló értekezlet tantestület Aug.

Részletesebben

MAGYAR BIRKÓZÓ SZÖVETSÉG HUNGARIAN WRESTLING FEDERATION

MAGYAR BIRKÓZÓ SZÖVETSÉG HUNGARIAN WRESTLING FEDERATION A kategória (24 induló) 58 kg (1 induló) Bajnok: Szabó Csaba (Tatabányai SC) 63 kg (5) Bajnok: Juhász József (Túrkevei VSE) 2. Szabó György (Dorogi NC) 3. László Balázs (Honvéd Szondi SE) 4. Köböl Zsolt

Részletesebben

CALENDAR - Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium

CALENDAR - Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium augusztus 2017 2017.aug.29 09:00 Tanévnyitó nevelőtestületi értekezlet, utána osztályfőnöki értek 2017.aug.30 10:00 Tanári rekollekció. Közös Ebéd. 2017.aug.30 10:00 dr. Kovács András, a soproni katolikus

Részletesebben

A SZOMBATHELYI MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉVES MUNKATERVE 2015/2016.

A SZOMBATHELYI MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉVES MUNKATERVE 2015/2016. A SZOMBATHELYI MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉVES MUNKATERVE 2015/2016. A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola 2015/2016-os tanévi programtervezete: 2015. augusztus Dátum 24. H 25. K 9.30: Vezetőségi értekezlet;

Részletesebben

2. oldal i) természetrajz, k) kémia, l) természettan, m) mennyiségtan, n) filozófia, o) rajz, p) testgyakorlás. 4. A reáliskola rendes tárgyai. A reál

2. oldal i) természetrajz, k) kémia, l) természettan, m) mennyiségtan, n) filozófia, o) rajz, p) testgyakorlás. 4. A reáliskola rendes tárgyai. A reál 1. oldal 1924. évi XI. törvénycikk a középiskoláról 1 1. A középiskola fogalma és feladata. A középiskolának három faja van: a gimnázium, a reálgimnázium és a reáliskola. A középiskolának az a feladata,

Részletesebben

1-4 osztály. Név. Osztály Verseny megnevezés Helyezés Felkészítő tanár neve

1-4 osztály. Név. Osztály Verseny megnevezés Helyezés Felkészítő tanár neve Név. Osztály Verseny megnevezés Helyezés Felkészítő tanár neve 1-4 osztály Testnevelés és sport műveltési terület Sport Czuczor - Gidai Zsófia 2.b Diákolimpia Sakk kerületi bajnoskság - I. korcsoport IV.

Részletesebben

Magyar László Gimnáziuma eseménynaptára a 2015-2016. tanévre

Magyar László Gimnáziuma eseménynaptára a 2015-2016. tanévre A Dunaföldvári- Bölcskei- Madocsai Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium eseménynaptára a 2015-2016. tanévre Eseménynaptár 2015-2016. tanév Augusztus Aug. 17. 9 h Dátum Esemény Tantárgyfelosztás,

Részletesebben

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.)

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) 2008/2009-es tanév Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) Iskolánk tanulói az országos döntőben az alábbi eredményeket érték el. Fliszár Tímea (12.B osztály)

Részletesebben

VIII Nagykőrösi református elemi iskolák iratainak levéltári gyűjteménye

VIII Nagykőrösi református elemi iskolák iratainak levéltári gyűjteménye VIII. 117. Nagykőrösi református elemi iskolák iratainak levéltári gyűjteménye 1859-1948 Raktári helye: Nagykőrös, D. épület, 41. raktár, 21-25. polc a/ Nagykőrösi ref. elemi népiskolák iratai 1859-1948

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA A 229/2012. sz. Kormányrendelet alapján 2013/14-es tanév

KÖZZÉTÉTELI LISTA A 229/2012. sz. Kormányrendelet alapján 2013/14-es tanév I. PEDAGÓGUSOK iskolai végzettsége 1. főiskola 2. főiskola 3. főiskola 4. főiskola 5. főiskola 6. főiskola 7. főiskola 8. főiskola 9. főiskola egyetem 10. főiskola 11. főiskola KÖZZÉTÉTELI LISTA A 229/2012.

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2014/2015-ös tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2014/2015-ös tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2014/2015-ös tanévben Augusztus Augusztus 18. Augusztus 21. Augusztus 21-22 Augusztus 21-25. Augusztus 26. Augusztus 27. Augusztus 28. Vezetőségi értekezlet

Részletesebben

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap s z e p t e m b e r fő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap aug 31 1 2 3 4 5 6 1. szept. 1-6 tantestületi munkaközösségi ek évnyitó osztályfőnöki órák osztályfőnöki munkaközösség e 7 8 9 10 11

Részletesebben

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: Az intézmények

Részletesebben

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap s z e p t e m b e r fő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 1. szept. 1-7 8.00 Évnyitó utána 3 osztályfőnöki óra 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 2. szept. 8-14 a 12-es évfolyam

Részletesebben

Különös közzétételi lista A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet alapján

Különös közzétételi lista A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet alapján Különös közzétételi lista A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet alapján 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Végzettség Szakok Munkaköre

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2016/2017-es tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2016/2017-es tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2016/2017-es tanévben Augusztus Augusztus 15. Augusztus 22. Augusztus 15-24 Augusztus 23-26. Augusztus 29. Augusztus 30. Vezetőségi értekezlet Tantestületi

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium eseményterve a 2017/2018-as tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium eseményterve a 2017/2018-as tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium eseményterve a 2017/2018-as tanévben Augusztus Augusztus 21. Augusztus 22. Augusztus 22-23 Augusztus 23-29. Augusztus 29. Vezetőségi értekezlet Tantestületi alakuló

Részletesebben

Pedagógusok által ellátott tantárgyak és szolgáltatások 1 fő Végzettség, szakképzettség

Pedagógusok által ellátott tantárgyak és szolgáltatások 1 fő Végzettség, szakképzettség Az iskola neve: Janikovszky Éva ÁMK Általános Iskola Az iskola címe: 7761 Kozármisleny Alkotmány tér 53. Az iskola OM azonosítószáma: 027327 Tanév megnevezése: 2012/2013. tanév Személyi feltételek Pedagógusok

Részletesebben

ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS

ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS ISKOLAHÍVOGATÓ FOGLALKOZÁS Szülők számára tájékoztató Gyermekek számára iskolahívogató foglalkozás Ismerkedés minden tanítóval Hetente, csütörtök 16,30 óra Kertvárosi iskolaválasztó 2017. február 11. Beiratkozás

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR 2013/2014

ESEMÉNYNAPTÁR 2013/2014 ESEMÉNYNAPTÁR 2013/2014 augusztus 22. 9:00 Alakuló értekezlet augusztus 23-26. 8:00 Javító-, és osztályozóvizsgák augusztus 29. 8:00 Tanévnyitó értekezlet szeptember 02. 8:00 A szorgalmi idő első napja

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

E S E M É N Y N A P T Á R

E S E M É N Y N A P T Á R A 2013/2014. tanév munkatervének melléklete SZÉKESFEHÉRVÁRI VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM E S E M É N Y N A P T Á R 2013. augusztus 31.(szombat) 2012-2013. tanév augusztus 22. csütörtök 9.00 Alakuló és évnyitó

Részletesebben

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgy-felosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR 2015/2016

ESEMÉNYNAPTÁR 2015/2016 ESEMÉNYNAPTÁR 2015/2016 augusztus 24. 8:00 Alakuló értekezlet augusztus 25-26. 8:00 Javító-, osztályozó és különbözeti vizsgák augusztus 27-28. 9:00 Csibe-tábor augusztus 31. 8:00 Tanévnyitó értekezlet

Részletesebben

Beszámoló a Városközponti Főigazgatóság, Kossuth Lajos Általános Iskola, Győr Könyvtárának munkájáról 2012.

Beszámoló a Városközponti Főigazgatóság, Kossuth Lajos Általános Iskola, Győr Könyvtárának munkájáról 2012. Beszámoló a Városközponti Főigazgatóság, Kossuth Lajos Általános Iskola, Győr Könyvtárának munkájáról 2012. Kossuth Lajos 1802-1894 Kossuthról és koráról minden évben városi vetélkedőt szervezünk Iskolánk

Részletesebben

Az Angol- Magyar Képző és Továbbképző Központ Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi és Nemzetközi Vendéglátó Szakközépiskola

Az Angol- Magyar Képző és Továbbképző Központ Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi és Nemzetközi Vendéglátó Szakközépiskola Az Angol- Magyar Képző és Továbbképző Központ Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi és Nemzetközi Vendéglátó Szakközépiskola 2012-2013 es tanév Munkaterve (A munkaterv a tanév eseményeinek megvalósításakor

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA HESZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA 2642 Nógrád, Vasút sor 9. OM: 032274 KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015/2016. tanév mely készült a 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról

Részletesebben

K I V O N A T. Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő testületének 2013. december 18 án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő testületének 2013. december 18 án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből K I V O N A T Önkormányzat Képviselő testületének 2013. december 18 án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből 203/2013.(XII. 18.) KT. számú HATÁROZAT: Képviselő testülete úgy határoz, hogy a 2014. évi városi

Részletesebben

I. A Soproni Evangélikus Egyházközség Levéltára 1. Gyülekezeti iratok

I. A Soproni Evangélikus Egyházközség Levéltára 1. Gyülekezeti iratok I. A Soproni Evangélikus Egyházközség Levéltára 1. Gyülekezeti iratok évkör Terjedelem a. Vallásgyakorlat (I.jelzet) 1575-1872 1,01 ifm b. Tanügy (II.jelzet) 1648-1872 1,26 ifm c. Alapítványi iratok (III.jelzet)

Részletesebben

. l JELENTESE ZÁRSZÁMADÁSA ÉS MÉRLEGE 1\ \ II \ I \11\ I \ II \ 1111\ I \11\ II \11\111111\1. CiO. (t)- 2005. tflj A BAJAI

. l JELENTESE ZÁRSZÁMADÁSA ÉS MÉRLEGE 1\ \ II \ I \11\ I \ II \ 1111\ I \11\ II \11\111111\1. CiO. (t)- 2005. tflj A BAJAI ... CiO, c. 41 (t) 2005. tflj H 1f7 4 4...;J j A BAJA,, " ". l "CHEWRA KADSAu ZRAELTA SZENTEGYLET ELOLJÁROsAeANAK JELENTESE ZÁRSZÁMADÁSA ÉS MÉRLEGE F AZ 1916. tvrol. 1\ \ \ \11\ \ \ 1111\ \11\ \11\111111\1

Részletesebben

A 2012/2013. TANÉV RENDJE ÉS MUNKATERVE

A 2012/2013. TANÉV RENDJE ÉS MUNKATERVE A 2012/2013. TANÉV RENDJE ÉS MUNKATERVE Szorgalmi időszak: Szakközépiskola nappali tagozat: 9-11. osztályok 2012. szeptember 3. - 2013. június 14. 12.B, G és a 13. A osztályok 2012. szeptember 3. - 2013.

Részletesebben

Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. munkanap. nélküli augusztus

Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. munkanap. nélküli augusztus Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája dátum i 2017. augusztus 2017. augusztus 28., hétfő hétfő Alakuló értekezlet Javító- és különbözeti vizsgák 9.00 13.00

Részletesebben

Különös közzétételi lista Görgetegi Általános Iskola

Különös közzétételi lista Görgetegi Általános Iskola Különös közzétételi lista Görgetegi Általános Iskola 2016/2017 1.A pedagógusok végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tantárgyfelosztáshoz Szám Iskolai végzettsége Szakképzettsége Tantárgyfelosztás

Részletesebben

Lássuk az eredményeket!

Lássuk az eredményeket! 2012. április 28-29. között került megrendezésre az idei évi Ifjúsági, Junior, Masters Fekvenyomó Magyar Bajnokság, Jánoshalmán. 3 héttel a Fekvenyomó Világbajnokság előtt, sokaknak ez volt az utolsó verseny,

Részletesebben

Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Szakiskolája. esemény

Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Szakiskolája. esemény dátum tanítási nap sorszáma tanítás nélküli munkanap sorszáma Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Szakiskolája nap egyéb esemény időpont (óra:perc) felelős 2015. augusztus

Részletesebben

1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Különös közzétételi lista Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó legfontosabb információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA. A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA. A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Intézmény neve: Jászboldogházi

Részletesebben

A Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium éves munkaterve 2017/2018. tanév

A Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium éves munkaterve 2017/2018. tanév 2017. aug. (Budapest) 31 1 2 3 4 5 6 24. tanítási nap 7 8 9 10 11 12 13 Vezetői bejárás kezdete 11A, 11B angol vagy magyar 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 első munkanap tanároknak javító vizsga

Részletesebben

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Megmérettetések 65 Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Országos olasz nyelvi diáktalálkozó Nosticzius Ákos 12. B novellafordítás 1. hely tanára: Matolcsi Balázs Seager-Smith Dániel 10.

Részletesebben

Programterv tanév

Programterv tanév SZOLNOKI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM 5000 Szolnok, Széchenyi István körút 16. (56) 340-555, 522-167 (56) 342-834 OM azonosító: 035994 E-mail: szig@szechenyi-szolnok.sulinet.hu http:// www.szechenyi-szolnok.sulinet.hu

Részletesebben

Idõpont Elnök Alelnök Titkár Ügyvezetõ alelnök

Idõpont Elnök Alelnök Titkár Ügyvezetõ alelnök V. AZ EGYESÜLET TISZTSÉGVISELÔI Az OMBKE vezetô tisztségviselôi (1892 2002) Idõpont Elnök Alelnök Titkár Ügyvezetõ alelnök Fõtitkár (f.t.) (ügyv.a.e.) Fõtitkárhelyettes (f.th.) Ügyvezetõ fõtitkár (ügyv.f.t.)

Részletesebben

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap s z e p t e m b e r fő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap aug 29 aug 30 aug 31 1 2 3 4 szept. 1-4 alakuló 9.00 pót- és osztályozó vizsgák 10.00 munkaközösségi ek évnyitó osztályfőnöki órák 5

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA a 229/2012 Kormányrendelet 23 alapján

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA a 229/2012 Kormányrendelet 23 alapján I. PEDAGÓGUSOK iskolai végzettsége 1. főiskola 2. főiskola 3. főiskola 4. főiskola 5. főiskola 6. főiskola 7. főiskola 8. főiskola 9. főiskola 10. főiskola KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA a 229/2012 Kormányrendelet

Részletesebben

2013/2014. tanév ütemterve

2013/2014. tanév ütemterve 2013/2014. tanév ütemterve Augusztus 21. 8,00 Alakuló értekezlet Munkaközösség-vezetők megbeszélése 27. 8,00 Írásbeli javítóvizsga 28. 8,00 Szóbeli javítóvizsga 31. 10,00 Tanévnyitó ünnepély, az iskola

Részletesebben

HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV. December

HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV. December HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV December a hónap folyamán Történelem háziverseny harmadik fordulója a 9-10. évfolyam számára a második világháború témaköréből felelős: Hartmann Mónika Kirándulás a bécsi

Részletesebben

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz Közzétételi lista 2014/15-ös tanév Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS I.

KUTATÁSI JELENTÉS I. Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Takács Attila dandártábornok parancsnok Honvédség és Társadalom Baráti Kör Egyesület Debrceni szervezete Polyák András elnök KUTATÁSI JELENTÉS I. a Debreceni

Részletesebben

TANÉVNYITÓ 2014. Nagy József

TANÉVNYITÓ 2014. Nagy József TANÉVNYITÓ 2014 Nagy József PROGRAM M E G H Í V Ó HIMNUSZ A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZENÁTUSA ÉS AZ ERDŐMÉRNÖKI KAR TANÁCSA PROF. DR. FARAGÓ SÁNDOR REKTOR TANÉVNYITÓ ÜNNEPI BESZÉDE PROF. DR. LAKATOS

Részletesebben

szeptember október 6 Szo 7 V 13 Szo gólyatábor 14 V gólyatábor 20 Szo 21 V 27 Szo 28 V 4 Szo 5 V V4 pályázat - Csehország, cserekapcsolat

szeptember október 6 Szo 7 V 13 Szo gólyatábor 14 V gólyatábor 20 Szo 21 V 27 Szo 28 V 4 Szo 5 V V4 pályázat - Csehország, cserekapcsolat szeptember 1 1 H A Veni Sancte 8:10 óra 2 2 K A 3 3 SZ A 4 4 CS A 5 5 P A 6 Szo 7 V 6 8 H B 7 9 K B 8 10 SZ B 9 11 CS B gólyatábor - szervezők 10 12 P B gólyatábor Diák-filmszemle 10-14 óráig 13 Szo gólyatábor

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK:

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez

Részletesebben

A 2016/17. tanév munkaterve

A 2016/17. tanév munkaterve A 2016/17. tanév munkaterve Alakuló értekezlet Munkavédelmi oktatás Javítóvizsgák Tankönyvosztás Elsősök előkészítője Szakkörök szervezése Elsős szülői értekezlet Tanévnyitó ünnepély Tanévnyitó értekezlet

Részletesebben

38. Nemzetközi Rajkai Emlékverseny Debrecen október 10.

38. Nemzetközi Rajkai Emlékverseny Debrecen október 10. 4 km női abszolút Hely Rajtsz. Név Szév Klub Egyetem Idő 1 770 Rakonczai Beáta 1977 NyVSC 0 16:41 2 750 Liene Puke 1988 0 Debreceni Egyetem 16:57 3 700 Hajdú Anna 1993 DSC-SI 0 17:10 4 533 Varga Krisztina

Részletesebben

Naptári terv 2012/2013.

Naptári terv 2012/2013. Naptári terv 2012/2013. A szorgalmi idő első tanítási napja szeptember 3. (hétfő) és utolsó tanítási napja 2013. június 14. (péntek). A tanítási napok száma száznyolcvanegy nap. A szorgalmi idő első féléve

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Budapest XIV. Kerületi Széchenyi István Általános Iskola KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Budapest, 2018. szeptember 1 Különös közzétételi lista A 32/2008. ( XI. 24.) a nevelési- oktatási intézmények működéséről

Részletesebben

ITDK és Bolyai napi rendezvények ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadása

ITDK és Bolyai napi rendezvények ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadása ITDK és Bolyai napi rendezvények ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadása A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Dísztermében 2013. december 12-én a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 2013. őszi Intézményi

Részletesebben

Sorszám. református hitoktató, általános iskolai tanító művelődésszervező szakkollégiumi képzéssel

Sorszám. református hitoktató, általános iskolai tanító művelődésszervező szakkollégiumi képzéssel Sorszám Iskolánk tantestületének és oktatást-nevelést segítő dolgozóinak adatai 2017-2018-as tanév Végzettség szintje Besorolási kategória Tantárgy Szakképzettségek Pedagógus szakvizsgák 1. főiskola Pedagógus

Részletesebben

P R O G R A M T E R V

P R O G R A M T E R V SZOLNOKI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM 5000 Szolnok, Széchenyi István körút 16. (56) 340-555, 522-167 (56) 342-834 OM azonosító: 035994 E-mail: szig@szechenyi-szolnok.sulinet.hu http:// www.szechenyi-szolnok.sulinet.hu

Részletesebben

A határozatokat aláírta: (szignál!) ÁDER JÁNOS köztársasági elnök és HENDE CSABA honvédelmi miniszter

A határozatokat aláírta: (szignál!) ÁDER JÁNOS köztársasági elnök és HENDE CSABA honvédelmi miniszter Ismertetem Magyarország köztársasági elnökének és honvédelmi miniszterének határozatait elismerésekről. A határozatokat aláírta: (szignál!) ÁDER JÁNOS köztársasági elnök és HENDE CSABA honvédelmi miniszter

Részletesebben

Földeáki Návay Lajos Általános Iskola

Földeáki Návay Lajos Általános Iskola Az iskola neve: Földeáki Návay Lajos Általános Iskola Az iskola címe: 6922 Földeák, Zárda u. 18-20. Az iskola OM azonosítószáma: 029695 Tanév megnevezése: 2015/2016-os tanév Személyi feltételek Pedagógusok

Részletesebben

Than Károly Ökoiskola. Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola. A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje

Than Károly Ökoiskola. Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola. A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola A tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje A Than Károly Ökoiskolában a tanulmányok alatti vizsgák helyi rendje a 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND, A SPORTSZERVEZŐ

EÖTVÖS LORÁND, A SPORTSZERVEZŐ EÖTVÖS LORÁND, A SPORTSZERVEZŐ Dr. Székely Mózes fizikus-szociálpszichológus ELTE PPK tudományos főmunkatárs BEAC alelnök, MEFS főtitkár Az Eötvös Loránd-centenárium központi rendezvénye Budapest, 2019.

Részletesebben

Közzétételi lista 2014/2015. tanév 229/2012. Korm. rendelet alapján

Közzétételi lista 2014/2015. tanév 229/2012. Korm. rendelet alapján Közzétételi lista 2014/2015. tanév 229/2012. Korm. rendelet alapján 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Oktatott tárgy Létszám Iskolai

Részletesebben