ALÁÍRÁSI SZABÁLYZAT a WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszere számára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ALÁÍRÁSI SZABÁLYZAT a WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszere számára"

Átírás

1 ALÁÍRÁSI SZABÁLYZAT a WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszere számára Egyedi objektum-azonosító (OID): Verziószám: 1.0 A hatályba lépés dátuma:

2 2 Aláírási Szabályzat Változáskezelés Verzió Dátum A változás leírása Draft Első munkaverzió Draft Bővített és pontosított munkaverzió Első érvényes állapot.

3 3 Aláírási Szabályzat Tartalomjegyzék VÁLTOZÁSKEZELÉS BEVEZETÉS ALÁÍRÁSI SZABÁLYZAT ADATOK ALÁÍRÁSI SZABÁLYZAT AZONOSÍTÓ AZ ALÁÍRÁSI SZABÁLYZAT HATÁLYA A szabályzat tárgyi hatálya A szabályzat területi hatálya A szabályzat időbeli hatálya A szabályzat személyi hatálya AZ ALÁÍRÁSI SZABÁLYZAT KARBANTARTÁSA (VÁLTOZÁSKEZELÉS) SZABÁLYZAT KÖZZÉTÉTELE KAPCSOLÓDÓ SZABÁLYZATOK ÉS DOKUMENTUMOK ALÁÍRÁS ÉRVÉNYESÍTÉSI SZABÁLYZAT AZ ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁSOK KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI TÍPUSA ÉRVÉNYESÍTÉSI ADATOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK Az aláíró fél kötelezettségei Az aláírást ellenőrző fél kötelezettségei FORMÁTUMOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK Elektronikusan aláírható formátumok Az elektronikus aláírás formátuma HITELESÍTÉS-SZOLGÁLTATÓK HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK A tanúsítási láncra vonatkozó szabályok Visszavonási szabályok IDŐBÉLYEGZÉS-SZOLGÁLTATÓK HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK A tanúsítási láncra vonatkozó szabályok Visszavonási szabályok Kivárási időre vonatkozó szabályok Időbélyegzés késésére vonatkozó szabályok ALGORITMUS MEGKÖTÉSEKRE ÉS KULCSHOSSZAKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ ALÁÍRÁS LÉTREHOZÁSA ELŐKÉSZÜLETEK AZ ALÁÍRÁS LÉTREHOZÁSÁRA A Marketline Integrált Aláíró Modul telepítése Kulcsgenerálás... 15

4 4 Aláírási Szabályzat A szolgáltatói és gyökér tanúsítványok telepítése AZ ALÁÍRÁS LÉTREHOZÁS FOLYAMATA Aktiválási adatok megadása Aláírás létrehozása Az aláírás kezdeti ellenőrzése az aláíró fél által Az aláírás érvényessége VISSZAVONÁS ÉS FELFÜGGESZTÉS KÜLÖNLEGES SZABÁLYAI AZ ALÁÍRÁS ELLENŐRZÉSE ELŐKÉSZÜLETEK AZ ALÁÍRÁS ELLENŐRZÉSÉRE A Verify telepítése A szolgáltatói és gyökér tanúsítványok telepítése AZ ALÁÍRÁS-ELLENŐRZÉSI FOLYAMAT Aláírás érvényesítési adatok Az aláírás érvényessége MEGHATÁROZÁSOK... 21

5 5 Aláírási Szabályzat 1. Bevezetés Jelen dokumentum a WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszerének és annak tranzakciós környezetének aláírási szabályzata, mely a számla kibocsátásában és elfogadásában résztvevő felek aláírási és aláírás ellenőrzési tevékenységére vonatkozik. A számlakibocsátási rendszerben elsősorban az alábbi két modulra vonatkozóan határoz meg jelen aláírási szabályzat követelményeket: az T-Online Magyarország Részvénytársaság - Marketline Integrált Aláíró Modul nevű minősített termékére (a továbbiakban MIAM) mely az elektronikus számlák aláírását, az aláírás utólagos ellenőrzését támogató kezdeti ellenőrzését, valamint archiválását végzi el, valamint a MultiSigno Verify nevű, (a továbbiakban Verify) ingyenesen letölthető (nem minősített) termékét, melynek segítségével a számla címzettje ellenőrizheti az elektronikus számla aláírását.

6 6 Aláírási Szabályzat 2. Aláírási szabályzat adatok 2.1. Aláírási szabályzat azonosító Az aláírási szabályzat egyedi azonosítója: Az aláírási szabályzat kibocsátás ideje: Az aláírási szabályzat kibocsátója: lásd a borítólapon feltüntetett értéket lásd a borítólapon feltüntetett dátumot WizzAir Hungary Kft Az aláírási szabályzat hatálya A szabályzat tárgyi hatálya Az aláírási szabályzat tárgyi hatálya a WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszerére, az ebben megvalósított elektronikus tranzakciókra terjed ki, különösen a Marketline Integrált Aláíró Modulra és a MultiSigno Verify programjára A szabályzat területi hatálya Az aláírási szabályzat területi hatálya Magyarország teljes területe A szabályzat időbeli hatálya Az aláírási szabályzat határozatlan időre szól a borítólapon és a változáskezelés táblázatban feltüntetett jelen verzióra érvényes hatálybalépés dátumától kezdődően. Az aláírási szabályzat időbeli hatálya az aláírási szabályzat visszavonásával, illetve egy újabb verzió hatályba lépésékor szűnik meg A szabályzat személyi hatálya Az aláírási szabályzat személyi hatálya kiterjed a WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszerét kezelő személyekre (akik a számlák elektronikus aláírásáért felelősek), valamint a kibocsátott számlák címzettjeire (a WizzAir Hungary Kft. elektronikus számláit elfogadó ügyfeleire, akik a számlák elektronikus aláírását ellenőrzik).

7 7 Aláírási Szabályzat 2.3. Az aláírási szabályzat karbantartása (változáskezelés) Az aláírási szabályzatot a WizzAir Hungary Kft. előzetes értesítés nélkül, bármikor módosíthatja. A módosított szabályzatot a hatályba lépést megelőző legkevesebb 2 nappal a WizzAir Hungary Kft. az aláírt számlákat elfogadó ügyfelei számára közzéteszi, és erről értesítést küld. A szabályzat hatályon kívül helyezett korábbi verzióit a WizzAir Hungary Kft. megőrzi, és megkeresés esetén egy példányát biztosítja az érdekelt felek számára. Az aktuális (jelen) aláírási szabályzatot a WizzAir Hungary Kft. elektronikus számláit elfogadó ügyfelei elfogadják és magukra érvényesnek tekintik. A szabályzat módosítása esetén, a WizzAir Hungary Kft. elektronikus számláit elfogadó ügyfelei, az új szabályzat hatályba lépéséig kifogással élhetnek, ennek elmulasztása a szabályzat elfogadását jelenti Szabályzat közzététele Az aláírási szabályzat aktuális változatát a WizzAir Hungary Kft. a honlapján teszi közzé. A szabályzat PDF formátumban kerül nyilvánosságra.

8 8 Aláírási Szabályzat 2.5. Kapcsolódó szabályzatok és dokumentumok Jelen aláírási szabályzat a Matáv Hitelesítési Szolgáltatási Szabályzata, a Matáv tanúsítványtípusok Tanúsítvány Szabályzatainak, valamint a Matáv időbélyegzés-szolgáltatás Időbélyegzés Szolgáltatási Politikájának megfelelően készült. A WizzAir Hungary Kft. elektronikus aláíró rendszerében felhasznált egyes kriptográfiai kulcsok generálásának és tárolásának szabályaira külön belső szabályzat vonatkozik (A WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszerének kulcskezelési szabályzata). A Marketline Integrált Aláíró Modul felhasználását a MIAM üzemeltetési leírása tárgyalja. A Verify felhasználását az alkalmazáshoz mellékelt pdf állomány mutatja be. Matáv szabályzatok A WizzAir Hungary Kft. által a számla kibocsátásához használt tanúsítványok kibocsátását és kezelését a Matáv Rt. Hitelesítési Szolgáltatási Szabályzatának és az e-szignó Fokozott Üzleti Tanúsítvány Szabályzatának megfelelően végzi. A Matáv Rt. az időbélyegzés szolgáltatást a Matáv Időbélyegzés-szolgáltatás Időbélyegzés Szolgáltatási Politika, valamint a Minősített e-szignó Hitelesítés- és Időbélyegzés-szolgáltatási Szabályzatának megfelelően végzi. A fent említett nyilvános szabályzatok az eszignó holnapján elérhetők.

9 9 Aláírási Szabályzat 3. Aláírás érvényesítési szabályzat 3.1. Az elektronikus aláírások kötelezettségvállalási típusa Minden elektronikus aláírás egyben kötelezettségvállalást is jelent. Jelen aláírási szabályzat a hatálya alá tartozó valamennyi elektronikus aláírásra az alábbi kötelezettségvállalási típust rendeli: Az elektronikus számlák aláírásával az aláíró (a WizzAir Hungary Kft., amely nevében az aláíró személy egy erre felhatalmazott munkatárs) elismeri, hogy ő készítette, hagyta jóvá és küldte a számlát, az aláírásban jelölt időpontban, az aláírás ellenőrzésére szolgáló tanúsítványban megjelölt WizzAir Hungary Kft. nevében. Az így létrehozott elektronikus aláírás a WizzAir Hungary Kft. hivatalos céges aláírásának számít. Mivel az aláírási szabályzat egyetlen kötelezettségvállalást határoz meg valamennyi hatálya alá tartozó aláírásra, a továbbiakban az aláírások érvényességére (létrehozására és ellenőrzésére) vonatkozó szabályok egységesen, minden elektronikus számla aláírására vonatkoznak Érvényesítési adatokra vonatkozó szabályok A jelen aláírási szabályzat hatálya alá tartozó aláírásokat létrehozó és elfogadó felek felelősségére vonatkozó követelmények az alábbiak: Az aláíró fél kötelezettségei Az elektronikus számlát aláíró félnek (WizzAir Hungary Kft.) az aláírás létrehozásán kívül végre kell hajtania az aláírás kezdeti ellenőrzését is, s e két tevékenység együttesével biztosítania kell az elektronikus aláírás utólagos letagadhatatlanságához szükséges valamennyi érvényesítési adatot. Az aláíró félnek az aláírás létrehozásakor az elektronikus aláírást ki kell egészítenie az alábbiakkal: a jelen aláírási szabályzat azonosítója (aláírt aláírási jellemzőként), az aláíráshoz felhasznált végfelhasználói tanúsítvány (aláírt aláírási jellemzőként), időbélyegző (nem aláírt aláírási jellemzőként). Az aláíró félnek az aláírás kezdeti ellenőrzésekor (melyet a pont alatt meghatározott kivárási idő után kell végrehajtania) az elektronikus aláírást ki kell egészítenie az alábbiakkal: az aláírás időpontját követő 24 órán belül kibocsátott érvényes visszavonási lista, a visszavonási lista aláírásához használt szolgáltatói tanúsítvány (nem aláírt aláírási jellemzőként). Az aláírás létrehozásának folyamatát a 4. fejezet részletezi.

10 10 Aláírási Szabályzat Az aláírást ellenőrző fél kötelezettségei Az elektronikus számlát elfogadó (az aláírást ellenőrző) felek a számla megérkezését követően ellenőrizhetik az elektronikus aláírás érvényességét. Ennek során az ellenőrző feleknek nem kell érvényesítési adatokat begyűjteniük, az aláírás ellenőrzését kizárólag az aláírásban megtalálható, az aláíró által már elhelyezett érvényesítési adatok, illetve a tanúsítványtárukba korábban már telepített megbízható tanúsítványok alapján hajthatják végre (kezdeti ellenőrzést tehát nem kell végezniük, közvetlenül utólagos ellenőrzést hajthatnak végre). Az aláírás ellenőrzésének folyamatát az 5. fejezet részletezi Formátumokra vonatkozó szabályok Elektronikusan aláírható formátumok A WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszerében kizárólag pdf formátumú elektronikus számlákat (számlaképeket) lehet aláírni Az elektronikus aláírás formátuma Az aláíró félnek az aláírást az XML-Signature RFC 3275 (XML-Signature Syntax and Processing) szabványnak megfelelő formátumban kell elkészíteni. Az elektronikus számla egy aláírást tartalmaz, a rendszerben többszörös aláírások létrehozására nem kell felkészülni. Az aláíró fél által az aláírás létrehozását követő kivárási idő (lásd pont) leteltével végrehajtott kezdeti ellenőrzés a fenti szabványos formátumot nem módosíthatja, abban egyedül a visszavonási listát cseréli le az aktuálisan visszavonási listára. Az ellenőrző feleknek az aláírás utólagos ellenőrzését a kapott XML-Signature RFC 3275 szabványnak megfelelő formátumú, egyszeres aláírást tartalmazó elektronikus aláírásra kell elvégezniük Hitelesítés-szolgáltatók használatára vonatkozó szabályok A tanúsítási láncra vonatkozó szabályok A WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszerében kizárólag a Matáv Rt. által, annak eszignó szolgáltatása keretében kibocsátott végfelhasználói tanúsítványok alkalmazhatók, melyek regisztrálását a Matáv Rt. végezte. A végfelhasználói tanúsítványok az alábbiakkal azonosíthatók: Kibocsátó (Issuer: CN = Matav Shared CA / OU = Matav Trust Center / O = Matav Rt. / C = HU),

11 11 Aláírási Szabályzat Sorozatszám (SerialNumber: sorozatszám). A végfelhasználói tanúsítványok fokozott biztonsági szintűek és 1 éves érvényességi idővel rendelkeznek. A rendszerben kibocsátott végfelhasználói tanúsítványokat a Matáv kibocsátó hitelesítő egység szolgáltatói tanúsítványával írja alá (hitelesíti). A szolgáltatói tanúsítvány a következő adatok alapján azonosítható: Sorozatszám (SerialNumber: 0084) Kibocsátó (Issuer: CN = Deutsche Telekom Root CA 1 / OU = T-TeleSec Trust Center / O = Deutsche Telekom AG / C = DE) Alany (Subject: CN = Matav Shared CA / OU = Matav Trust Center / O = Matav Rt. / C = HU) SHA1 lenyomat: DF62 0A85 75A4 62AC 77E6 CDA0 AD5D AB2A A41B 0B2A A szolgáltatói tanúsítvány fokozott biztonsági szintű és 5 éves érvényességi idővel rendelkezik. A Matáv kibocsátó hitelesítő egység tanúsítványát a Deutche Telekom gyökér hitelesítő egység tanúsítványa igazolja saját aláírásával. A gyökér tanúsítvány a következő adatok alapján azonosítható: Sorozatszám (SerialNumber: 0024) Kibocsátó (Issuer: CN = Deutsche Telekom Root CA 1 / OU = T-TeleSec Trust Center / O = Deutsche Telekom AG / C = DE) Alany (Subject: CN = Deutsche Telekom Root CA 1 / OU = T-TeleSec Trust Center / O = Deutsche Telekom AG / C = DE) SHA1 lenyomat: 9E6C EB A29E C606 0CA5 3E19 74AF 94AF 59D4 A gyökér tanúsítvány fokozott biztonsági szintű és 20 éves érvényességi idővel rendelkezik Visszavonási szabályok A végfelhasználói tanúsítványok érvényességének ellenőrzéséhez a visszavonási listákat is alkalmazni kell. A visszavonási listákat a Matáv kibocsátó hitelesítő egység írja alá és bocsátja ki, legfeljebb 24 óránként. A visszavonási listák az aláíró fél számára a Matáv tanúsítványtárából érhetők el, a végfelhasználói tanúsítványokban jelölt címen. A visszavonási lista az ellenőrző fél számára az elektronikus aláírásból nyerhető ki. A visszavonási listákat a kibocsátó hitelesítő egység ugyanazon tanúsítványa igazolja, mint a végfelhasználói tanúsítványokét (lásd alatti szolgáltatói tanúsítvány).

12 12 Aláírási Szabályzat A végfelhasználói tanúsítványokhoz tartozó visszavonási listák ezzel a tanúsítvánnyal ellenőrizhetők és ellenőrizendők. A szolgáltatói tanúsítvány és az ezt hitelesítő gyökér tanúsítvány érvényességének ellenőrzéséhez nem kell visszavonási listákat alkalmazni Időbélyegzés-szolgáltatók használatára vonatkozó szabályok Jelen aláírási szabályzat időbélyegzők használatát is megköveteli A tanúsítási láncra vonatkozó szabályok A WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszerében kizárólag a Matáv Rt. által szolgáltatott időbélyegzők alkalmazhatók. A Matáv Rt. időbélyegzők aláírásához használt szolgáltatói tanúsítványa a következő adatok alapján azonosítható: Kibocsátó (Issuer: CN = Matav Minositett Root CA / OU = Matav Trust Center / O = Matav / L = Budapest /C = HU) Kibővített kulcshasználat (ExtendedKeyUsage: /Időbélyegzés/) Az időbélyegzők aláírásához használt szolgáltatói tanúsítványt a Matáv Minősített Hitelesítésszolgáltató, mint gyökér hitelesítő egység gyökér tanúsítványa igazolja (aláírásával). Ez a gyökér tanúsítvány a következő adatok alapján azonosítható: Sorozatszám (SerialNumber: 01) Kibocsátó (Issuer: CN = Matav Minositett Root CA / OU = Matav Trust Center / O = Matav / L = Budapest /C = HU) Alany (Subject: CN = Matav Minositett Root CA / OU = Matav Trust Center / O = Matav / L = Budapest /C = HU) SHA1 lenyomat: 691D 25F1 298B 8ECC EF4E FC77 04CE D79F BDCA AE2D Visszavonási szabályok Az időbélyegzők aláírásához használt szolgáltatói tanúsítvány és az ezt hitelesítő gyökér tanúsítvány érvényességének ellenőrzéséhez nem kell visszavonási listákat alkalmazni Kivárási időre vonatkozó szabályok Az aláíró fél, az aláírás létrehozását követően 24 órás kivárási idő után hajthatja csak végre a kezdeti ellenőrzést.

13 13 Aláírási Szabályzat Az aláíró fél csak a kezdeti ellenőrzés végrehajtása után (az ennek során érvényesítési adatokkal véglegesen kiegészített formában) teheti elérhetővé az aláírt elektronikus számlát az ellenőrző felek számára Időbélyegzés késésére vonatkozó szabályok Jelen aláírási szabályzat nem várja el az aláírásban elhelyezett aláírási időpont és az időbélyegzőben megjelölt időpont közötti időkülönbség vizsgálatát. Mind a kezdeti, mind az utólagos ellenőrzés során az aláírás létrehozásának időpontjának az időbélyegzőben megjelölt időpontot kell tekinteni. (Az ellenőrző feleknek az aláírás ellenőrzésekor ezen időpont szerint kell vizsgálni az aláírás és a tanúsítványok érvényességét) Algoritmus megkötésekre és kulcshosszakra vonatkozó szabályok A WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszerében kizárólag az alábbi algoritmusok alkalmazhatók az aláírásokhoz, az alábbi minimális kulcshosszak mellett: Elektronikus számla aláírásra (végfelhasználói tanúsítványok): RSA aláíró algoritmus 1024 bites kulcsmérettel, SHA-1 lenyomat képző algoritmus, PKCS #1 (emsa-pkcs1-v1_5) feltöltő algoritmus. Végfelhasználói tanúsítványok aláírására (szolgáltatói tanúsítvány): RSA aláíró algoritmus 2048 bites kulcsmérettel, SHA-1 lenyomat képző algoritmus, PKCS #1 (emsa-pkcs1-v1_5) feltöltő algoritmus. Visszavonási listák aláírására (szolgáltatói tanúsítvány): RSA aláíró algoritmus 2048 bites kulcsmérettel, SHA-1 lenyomat képző algoritmus, PKCS #1 (emsa-pkcs1-v1_5) feltöltő algoritmus. Időbélyegzők aláírására (szolgáltatói tanúsítvány): RSA aláíró algoritmus 2048 bites kulcsmérettel, SHA-1 lenyomat képző algoritmus, PKCS #1 (emsa-pkcs1-v1_5) feltöltő algoritmus.

14 14 Aláírási Szabályzat A végfelhasználói tanúsítványok aláírására és a visszavonási listák aláírására használt szolgáltatói tanúsítványok aláírására (1. gyökér tanúsítvány): RSA aláíró algoritmus 1024 bites kulcsmérettel, MD5 lenyomat képző algoritmus, PKCS #1 (emsa-pkcs1-v1_5) feltöltő algoritmus. Az időbélyegző aláírására használt szolgáltatói tanúsítvány aláírására (2. gyökér tanúsítvány): RSA aláíró algoritmus 2048 bites kulcsmérettel, SHA-1 lenyomat képző algoritmus, PKCS #1 (emsa-pkcs1-v1_5) feltöltő algoritmus.

15 15 Aláírási Szabályzat 4. Az aláírás létrehozása 4.1. Előkészületek az aláírás létrehozására Az aláíró fél (WizzAir Hungary Kft.) központi rendszerében számos előkészület szükséges az elektronikus számlák aláírásának végrehajthatóságához A Marketline Integrált Aláíró Modul telepítése Az elektronikus számlák aláírását és kezdeti ellenőrzését végző központi rendszerében a program fejlesztőinek közreműködésével telepíteni kell a Marketline Integrált Aláíró Modult. A telepítés során ellenőrizni kell a Marketline Integrált Aláíró Modul által használt MultiSigno Developer verziószámát Kulcsgenerálás A Marketline Integrált Aláíró Modul által használt kulcsokat a WizzAir Hungary Kft. nevében aláíró személyek generálják böngészőjükben szoftveres úton, majd telepítik azokat a Marketline Integrált Aláíró Modult futtató (DigSig) szerverre. A kulcsgenerálás és tárolás szabályait az "A WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszerének kulcskezelési szabályzata" tárgyalja részletesen A szolgáltatói és gyökér tanúsítványok telepítése Az aláírások létrehozásához és kezdeti ellenőrzéséhez szükséges szolgáltatói és gyökér tanúsítványokat megbízható tanúsítványként a Marketline Integrált Aláíró Modult futtató gép Windows operációs rendszerének tanúsítványtárában kell eltárolni, ahhoz, hogy az aláírás ellenőrzésekor ne kelljen minden alkalommal manuálisan ellenőrizni őket. E tanúsítványok biztonságos kiválasztása és tárolása a rendszer biztonsága szempontjából kritikus fontosságú. A tanúsítványtár csak azokat a szolgáltatói és gyökér tanúsítványokat tartalmazhatja megbízható tanúsítványként, melyek a rendszer működéséhez szükségesek, s melyek egyértelműen azonosíthatóak a és pontokban leírtak alapján. Minden egyéb, előre feltelepített tanúsítványt a tanúsítványtárból törölni kell, s a későbbiekben sem telepíthető az adott gépre más tanúsítvány. A Marketline Integrált Aláíró Modult futtató gépén az operációs rendszer, valamint a gép logikai és fizikai védelmén keresztül gondoskodni kell a tanúsítványtár biztonságáról. E védelemnek garantálnia kell, hogy illetéktelen módon a tanúsítványtárból törölni, és oda felvenni tanúsítványt ne lehessen.

16 16 Aláírási Szabályzat 4.2. Az aláírás létrehozás folyamata Aktiválási adatok megadása A Marketline Integrált Aláíró Modul az elektronikus aláírásokat automatikusan, emberi közreműködés és jóváhagyás nélkül végzi. A magánkulcsok aktiválásáról az aktiválási adatot ismerő tulajdonosoknak kell gondoskodni a működés megkezdésekor, az "A WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátási rendszerének kulcskezelési szabályzata" előírásainak megfelelően Aláírás létrehozása A Marketline Integrált Aláíró Modul az elektronikus aláírásokat szoftveres úton, külön aláíró eszköz nélkül hozza létre Az aláírás kezdeti ellenőrzése az aláíró fél által Az aláírás létrehozását követő kivárási idő (lásd pont) leteltével a Marketline Integrált Aláíró Modul az aláírásra végrehajt egy kezdeti ellenőrzést is. Az aláírás (és ezen keresztül az aláírt elektronikus számla) csak akkor véglegesíthető, ha ez a kezdeti aláírás ellenőrzés érvényes eredményt ad vissza Az aláírás érvényessége A kezdeti aláírás ellenőrzés, s ezen keresztül az aláírás létrehozása érvényes, ha együttesen teljesülnek az alábbi feltételek: Az aláírói dokumentum egy nem üres dokumentum. Az aláíró rendelkezik aláírást létrehozó adattal (magánkulccsal). Az aláíró rendelkezik tanúsítvánnyal. Amennyiben az aláíró több tanúsítvánnyal és aláírást létrehozó adattal is rendelkezik, előzetesen választ ezekből. Az aláírás ellenőrzése érvényes eredményt ad. Az aláírás-létrehozás érvénytelen, ha az alábbi feltételek bármelyike teljesül: Az aláírói dokumentum egy üres fájl. Az aláíró nem rendelkezik aláírás-létrehozó adattal (magánkulccsal). Az aláíró nem rendelkezik tanúsítvánnyal. Az aláíró több tanúsítvánnyal és aláírást létrehozó adattal is rendelkezik, és előzetesen nem választott ezekből. Az aláírás ellenőrzése érvénytelen eredményt ad. A visszavonási lista letöltése sikertelen, és ezért az aláírás ellenőrzése befejezetlen eredményt ad.

17 17 Aláírási Szabályzat Amennyiben az aláírás létrehozás érvénytelen, akkor az aláírandó adat nem kerül a rendszerből továbbításra, s erről az aláíró figyelmeztetést kap Visszavonás és felfüggesztés különleges szabályai Az aláíró feleknek (a WizzAir Hungary Kft. nevében aláíró személyeknek) tanúsítványuk visszavonása, felfüggesztése esetén, a Matáv Tanúsítvány Szabályzatában leírtakat követve, értesíteniük kell a Matáv Rt. ügyfélszolgálatát és a WizzAir Hungary Kft. elektronikus számlakibocsátó rendszerét üzemeltető szervezeti egységet. Amennyiben a visszavonás, illetve a felfüggesztés olyan okból következett be, melynek következtében az aláíró fél aláírásával való visszaélés nem zárható ki, az aláíró félnek mindent el kell követni az esetleges visszaélések kizárására.

18 18 Aláírási Szabályzat 5. Az aláírás ellenőrzése 5.1. Előkészületek az aláírás ellenőrzésére Az ellenőrző fél (elektronikus számla fogadója) számítógépén is több előkészület szükséges az elektronikus számlák aláírásának ellenőrizhetősége érdekében A Verify telepítése Az elektronikus számlák ellenőrzését végző számítógépre telepíteni kell a MultiSigno Verify programját. A programot a vagy a címről lehet letölteni A szolgáltatói és gyökér tanúsítványok telepítése Az aláírások ellenőrzéséhez szükséges szolgáltatói és gyökér tanúsítványokat megbízható tanúsítványként az ellenőrzést végző Verifyt futtató gép Windows operációs rendszerének tanúsítványtárában kell eltárolni, ahhoz, hogy az aláírás ellenőrzésekor ne kelljen minden alkalommal manuálisan ellenőrizni őket. E tanúsítványok biztonságos kiválasztása és tárolása a rendszer biztonsága szempontjából kritikus fontosságú. A tanúsítványtárnak tartalmaznia kell mindazon szolgáltatói és gyökér tanúsítványokat, melyek a rendszer működéséhez szükségesek, s melyek egyértelműen azonosíthatóak a és pontokban leírtak alapján. Ezek a tanúsítványok a Matáv honlapjáról és tanúsítványtárából tölthetők le (PKCS#7 és CRT formátumban) a következő web címről: a "Tanúsítványtár és nyilvántartások" menüpont alatt. Az ellenőrzést végző számítógép tanúsítványtára tartalmazhat más, az ellenőrző fél számára egyéb okból szükséges tanúsítványokat is. A tanúsítványtár karbantartásáért az ellenőrző fél a felelős. Az ellenőrző félnek a Verify programot futtató gépén az operációs rendszer, valamint a gép logikai és fizikai védelmén keresztül gondoskodnia kell a tanúsítványtár biztonságáról. E védelemnek garantálnia kell, hogy illetéktelen módon a tanúsítványtárból törölni, és oda felvenni tanúsítványt ne lehessen.

19 19 Aláírási Szabályzat 5.2. Az aláírás-ellenőrzési folyamat Aláírás érvényesítési adatok Az aláírások ellenőrzéséhez szükséges alábbi érvényesítési adatok az aláírás részeként jut el az ellenőrző félhez: végfelhasználói tanúsítvány, időbélyegző, visszavonási lista. Az aláírások ellenőrzéséhez szükséges alábbi érvényesítési adatok a szolgáltatói és gyökér tanúsítványok korábbi telepítése (lásd pont) következtében áll az ellenőrző fél rendelkezésére: a végfelhasználói tanúsítványt és a visszavonási listát aláíró kulcshoz tartozó szolgáltatói tanúsítvány (lásd pont), a fenti szolgáltatói tanúsítványt aláíró kulcshoz tartozó 1. gyökér tanúsítvány (lásd pont), az időbélyeget aláíró kulcshoz tartozó szolgáltatói tanúsítvány (lásd pont), a fenti szolgáltatói tanúsítványt aláíró kulcshoz tartozó 2. gyökér tanúsítvány (lásd pont) Az aláírás érvényessége Az ellenőrző felek által végzett aláírás ellenőrzés akkor ad érvényes eredményt, ha együttesen teljesülnek az alábbi feltételek: A végfelhasználói tanúsítvány, az időbélyegző és a visszavonási lista kinyerhető az aláírt adathalmazból (A továbbiakban az ellenőrzéshez ezeket kell felhasználni). A végfelhasználói tanúsítványban megtalált nyilvános kulccsal és algoritmusokkal elvégzett aláírás ellenőrzés "érvényes" eredményt ad. A végfelhasználói tanúsítvány tanúsítási láncában a megfelelő szolgáltatói és gyökér tanúsítvány beszerezhető a helyi tanúsítványtárból. (A továbbiakban az ellenőrzéshez ezeket kell felhasználni). A végfelhasználói, a szolgáltatói és a gyökér tanúsítványokon lévő aláírások ellenőrzése "érvényes" eredményt ad. A végfelhasználói tanúsítványra vonatkozó visszavonási lista kibocsátási időpontja későbbi, mint az aláírás időpontja (vagyis mint az időbélyegzőben szereplő időpont). A visszavonási lista ellenőrzéséhez szükséges szolgáltatói és gyökér tanúsítvány beszerezhető a helyi tanúsítványtárból. (A továbbiakban az ellenőrzéshez ezeket kell felhasználni). A visszavonási lista ellenőrzéséhez szükséges szolgáltatói és a gyökér tanúsítványon lévő aláírások ellenőrzése "érvényes" eredményt ad. A visszavonási lista nem tartalmazza sem felfüggesztett, sem visszavont státuszban az ellenőrzött végfelhasználói tanúsítványt. Az időbélyeg ellenőrzéséhez szükséges szolgáltatói és gyökér tanúsítvány beszerezhető a helyi tanúsítványtárból. (A továbbiakban az ellenőrzéshez ezeket kell felhasználni). Az időbélyeg ellenőrzéséhez szükséges szolgáltatói és gyökér tanúsítványon lévő aláírások ellenőrzése "érvényes" eredményt ad.

20 20 Aláírási Szabályzat Az időbélyegzőben található lenyomat érték megegyezik az aláírásban szereplő lenyomattal. A fenti ellenőrzési folyamat során valamennyi tanúsítvány ellenőrzésekor az alkalmazásnak a tanúsítvány következő adatait kell ellenőriznie: Érvényesség (A tanúsítvány érvényességi dátumai között van-e az aláírás időpontja?) Alany (Megfelel-e az aláírási szabályzatban megadottnak?) Az alkalmazásnak nem kell vizsgálnia és figyelembe vennie a tanúsítványban esetlegesen megjelenő pénzügyi limitet. A tanúsítványok ellenőrzésekor és értelmezésekor a Matáv Hitelesítési és Tanúsítvány Szabályzataiban leírtak szerint kell eljárni.

21 21 Aláírási Szabályzat 6. Meghatározások Az aláírási szabályzatban az alábbi fogalmak az alábbi értelemben szerepelnek: Aláírandó adat Az aláírói dokumentum, az aláírás jellemzők és opcionálisan egyéb aláírásra kerülő információk együtt. Aláírás-ellenőrzési folyamat Olyan folyamat, amely érvényesít egy elektronikus aláírást az aláírási (esetleg hitelesítési vagy szolgáltatási) szabályzat követelményeinek megfelelően. Aláírás jellemzők Az aláírás olyan kiegészítő adatai, amelyek az aláírási szabályzatnak megfelelően az aláírói dokumentummal együtt aláírásra kerülnek. Aláírás-kezelő alkalmazás Olyan alkalmazás, amely aláírás megtételét és/vagy ellenőrzését támogatja. Aláírás-létrehozó adat Magánkulcs, ami elektronikus aláírás létrehozására alkalmas Aláíró algoritmus Nyilvános kulcsú kriptográfiai eljárás, ami a lenyomat kódolását végzi a magánkulcs segítségével. Aláíró eszköz Olyan hardver eszköz, mely elektronikus aláírás megtételét végzi az eszközön tárolt aláírás-létrehozó adat segítségével. Tipikusan egy intelligens kártya. Aláíró fél Olyan természetes személy vagy alkalmazás, mely aláír egy tranzakciót, illetve dokumentumot. Aláírói dokumentum Az a bármilyen tartalmú dokumentum, melyet az aláíró fél el kíván látni az aláírásával. Aláírt adathalmaz Elektronikus aláírás és a formattált aláírandó adat mezői és egyéb aláírással nem ellátott információk együtt. Applet A felhasználó gépére letöltődő alkalmazás, melyet a böngésző futtat. Bizalmi pont A bizalmi pont a tanúsítási lánc legfelső eleme. Gyakorlatilag egy gyökér tanúsítványból és egyéb kiegészítő adatok összességéből áll. Az iránta való bizalom az általa hitelesített összes (szolgáltatói és végfelhasználói) tanúsítvány tekintetében is bizalmat jelent. Digitális aláírás A lenyomat aláíró algoritmussal kódolt értéke. Ellenőrző fél Olyan természetes személy vagy alkalmazás, mely egy tranzakción, illetve dokumentumon aláírást ellenőriz.

22 22 Aláírási Szabályzat Érvényesítési adatok Olyan az aláírást kiegészítő adatok, amelyek annak eldöntéséhez szükségesek, hogy egy elektronikus aláírás megfelel-e az aláírási szabályzat követelményeinek. Tartalmazhat tanúsítványokat, visszavonási állapotinformációkat (az aláíróra és a hitelesítésszolgáltatóra vonatkozóan), továbbá időbélyegzés-szolgáltatóktól származó időbélyegzőket, és időjelzéseket. Az érvényesítési adatnak igazolnia kell azt, hogy az aláírás létrehozásakor az ott felhasznált teljes tanúsítási lánc érvényes volt. Formattált aláírandó adat Az aláírandó adat az aláírási szabályzat szerint formattálva. Gyökér hitelesítő egység A hitelesítés-szolgáltató azon (hardver-szoftver) egysége, mely a szolgáltató saját tanúsítványainak és az azokra vonatkozó visszavonási listáknak a kibocsátását végzi. Gyökér tanúsítvány Olyan tanúsítvány, amit már nem hitelesít újabb tanúsítvány. A benne szereplő nyilvános kulccsal ellenőrizhető, ami miatt önhitelesített tanúsítványnak is nevezik. Hitelesítés-szolgáltató Olyan szervezet, mely elektronikus tanúsítványokat bocsát ki, és a tanúsítványok menedzsmentjét támogatja (a jelen aláíró rendszer esetében a Matáv Rt.). Időbélyegzés szolgáltatás: Az elektronikus aláírással kapcsolatos olyan szolgáltatás, melynek során a szolgáltató az elektronikusan aláírt elektronikus dokumentumhoz időbélyegzőt kapcsol. Időbélyegző: Elektronikus dokumentumhoz végérvényesen hozzárendelt vagy azzal logikailag összekapcsolt olyan adat, amely igazolja, hogy az elektronikus dokumentum az időbélyegző elhelyezésének időpontjában változatlan formában létezett. Kezdeti ellenőrzés Az aláírás létrehozását követően végrehajtandó eljárás az aláírás megerősítése érdekében, az utólagos ellenőrzések támogatásához szükséges kiegészítő információk begyűjtésével. Kivárási idő Egy elektronikus aláírás akkor tekinthető érvényesnek, ha az ellenőrző fél meggyőződik arról, hogy valóban az aláíró volt a birtokában a magánkulcsnak az aláírás pillanatában. A kulcs kompromittálódása, elvesztése és az erről szóló jelentés között azonban óhatatlanul eltelik valamennyi idő. Ezért egy úgynevezett

23 23 Aláírási Szabályzat kivárási idő -t ki kell várni (melynek értékét az aláírási szabályzat határozza meg), s csak ennek letelte után lehet az aláírás kezdeti ellenőrzését sikeresen végrehajtani. Lenyomat Az aláírói dokumentumra egyértelműen jellemző, abból egy hash algoritmussal képzett rövid adat. Magánkulcs Az aláírás megtételéhez szükséges kulcs, ami gyakorlatilag egy egyedi adatállomány. Lásd aláírás-létrehozó adat. MultiSigno Developer Ezen - DLL formájában implementált - alkalmazás-fejlesztő készletben (API), kerültek az aláíró és aláírás ellenőrző alapeljárások megvalósításra. A MultiSingo Developer a Kopint-Datorg Rt. terméke. Szolgáltatói kibocsátó hitelesítő egység A hitelesítés-szolgáltató azon (hardver-szoftver) egysége, mely a tanúsítvány és visszavonási lista kibocsátását végzi. Szolgáltatói tanúsítvány A végfelhasználói tanúsítvány aláírásának ellenőrzéséhez szükséges nyilvános kulcsot és annak használatához szükséges adatokat tartalmazó adatállomány, a kibocsátó gyökér hitelesítő egység által aláírva. Tanúsítási lánc Egymást hitelesítő tanúsítványok hierarchiája (láncolata). A hierarchia alján az aláíró tanúsítványa szerepel, felette az e tanúsítványt aláíró hitelesítő egység saját tanúsítványa, felette az e hitelesítő egységet hitelesítő másik hitelesítő egység saját tanúsítványa. A sorozat egészen a gyökér hitelesítő egységig ismétlődhet, amely a lánc legteteje. Tranzakció Üzleti művelet, mely az informatikai rendszerben üzenetként jelentkezik (az ISZR rendszer esetében érvényes típusait lásd a 3. fejezetben). Utólagos ellenőrzés Egy aláírás kezdeti alkalmazását követően végrehajtandó, az aláírás érvényességének kiértékelésére irányuló eljárás, mely a kezdeti ellenőrzés során begyűjtött adatokon alapul. Végfelhasználói tanúsítvány Az aláírás ellenőrzéséhez szükséges nyilvános kulcsot és annak használatához szükséges adatokat tartalmazó adatállomány, a kibocsátó hitelesítés-szolgáltató által aláírva.

24 24 Aláírási Szabályzat Visszavonási lista Valamilyen okból felfüggesztett vagy visszavont végfelhasználói tanúsítványok azonosítóit tartalmazó elektronikus lista, melyet a hitelesítés-szolgáltató aláír, kibocsát és rendszeresen frissít.

Elektronikus Aláírási Szabályzat. Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása

Elektronikus Aláírási Szabályzat. Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása Elektronikus Aláírási Szabályzat Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása v.1.8 OID azonosító: 1.3.6.1.4.1.26851.0.0.0.8 2012. március

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy az Axelero Rt. által kifejlesztett és forgalmazott. Marketline Integrált Aláíró Modul 2.0-ás verzió

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy az Axelero Rt. által kifejlesztett és forgalmazott. Marketline Integrált Aláíró Modul 2.0-ás verzió TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Elektronikus Aláírási Szabályzat. Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása

Elektronikus Aláírási Szabályzat. Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása Elektronikus Aláírási Szabályzat Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása v.2.0 2013. október 01. MNB EASZ 2/7 Tartalom 1 ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Hosszú távú hiteles archiválás elektronikus aláírás segítségével. Krasznay Csaba BME Informatikai Központ

Hosszú távú hiteles archiválás elektronikus aláírás segítségével. Krasznay Csaba BME Informatikai Központ Hosszú távú hiteles archiválás elektronikus aláírás segítségével Krasznay Csaba BME Informatikai Központ Tartalom Szabályok, szabályzatok Érvényességi kritériumok Szabványos formátumok XAdES aláírási formátumok

Részletesebben

Elektronikus Aláírási Szabályzat. Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása

Elektronikus Aláírási Szabályzat. Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása Elektronikus Aláírási Szabályzat Elektronikus aláírással ellátott küldemények fogadása és elektronikus aláírással ellátott iratok kiadmányozása v.2.1 2017. augusztus 25. MNB EASZ 2/8 Tartalom 1 BEVEZETÉS...3

Részletesebben

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG E-JOG 2001. évi XXXV. törvény Az elektronikus aláírás törvényi fogalma: elektronikusan aláírt elektronikus dokumentumhoz azonosítás céljából logikailag hozzárendelt vagy azzal elválaszthatatlanul összekapcsolt

Részletesebben

Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Kft. PDF dokumentumok hitelességének ellenőrzése

Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Kft. PDF dokumentumok hitelességének ellenőrzése Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Kft. PDF dokumentumok hitelességének ellenőrzése Verziószám 1.0 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2006. szeptember 26. MÁV INFORMATIKA Kft. 1 PDF dokumentumok

Részletesebben

Szabó Zoltán PKI termékmenedzser szabo.zoltan@netlock.hu

Szabó Zoltán PKI termékmenedzser szabo.zoltan@netlock.hu Elektronikus számlázás Szabó Zoltán PKI termékmenedzser szabo.zoltan@netlock.hu TARTALOM A NetLock-ról röviden Magyarország első hitelesítés-szolgáltatója Az ealáírásról általában Hogyan, mivel, mit lehet

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a E-Group Magyarország Rt. által kifejlesztett és forgalmazott. Signed Document expert (SDX) Professional 1.

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a E-Group Magyarország Rt. által kifejlesztett és forgalmazott. Signed Document expert (SDX) Professional 1. TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Telenor Magyarország Távközlési Zrt.

Telenor Magyarország Távközlési Zrt. Telenor Magyarország Távközlési Zrt. 2045 Törökbálint, Pannon út 1. Másolatkészítési rend 1/8. oldal Tartalomjegyzék 1. A másolatkészítési rend célja... 3 2. A másolatkészítési rend tárgya... 3 3. A másolatkészítési

Részletesebben

A Z E L E K T R O N I K U S A L Á Í R Á S J O G I S Z A B Á L Y O Z Á S A.

A Z E L E K T R O N I K U S A L Á Í R Á S J O G I S Z A B Á L Y O Z Á S A. JOGI INFORMATIKA A Z E L E K T R O N I K U S A L Á Í R Á S J O G I S Z A B Á L Y O Z Á S A. A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve

Részletesebben

ÜGYFÉL OLDALI BEÁLLÍTÁSOK KÉZIKÖNYVE

ÜGYFÉL OLDALI BEÁLLÍTÁSOK KÉZIKÖNYVE ÜGYFÉL OLDALI BEÁLLÍTÁSOK KÉZIKÖNYVE Felhasználói leírás E-HATÁROZAT 2012 - verzió 1.2 Érvényes: 2012. május 24-től. Azonosító: ehatarozat_ugyfél_ beallitasok_kezikonyv_felh_v1.2_20120524_tol 1/15 1 Tartalom

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

Elektronikus aláírás. Miért van szükség elektronikus aláírásra? A nyiltkulcsú titkosítás. Az elektronikus aláírás m ködése. Hitelesít szervezetek.

Elektronikus aláírás. Miért van szükség elektronikus aláírásra? A nyiltkulcsú titkosítás. Az elektronikus aláírás m ködése. Hitelesít szervezetek. Elektronikus aláírás Miért van szükség elektronikus aláírásra? A nyiltkulcsú titkosítás. Az elektronikus aláírás m ködése. Jogi háttér Hitelesít szervezetek. Miért van szükség elektronikus aláírásra? Elektronikus

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. elektronikus másolatkészítési szabályzata. Hatályos július 24-től

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. elektronikus másolatkészítési szabályzata. Hatályos július 24-től Az UniCredit Bank Hungary Zrt. elektronikus másolatkészítési szabályzata Hatályos 2017. július 24-től Tartalom 3 1. Bevezető rendelkezések 3 2. Általános rendelkezések 3 2.1. Fogalmi meghatározások 3 2.2.

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS ISMERTETŐ

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS ISMERTETŐ H-1117 Budapest, Hauszmann Alajos u. 3. Tel.: (+36 1) 371 2555, Fax: (+36 1) 371 2556 e-mail: info@egroup.hu http://www.egroup.hu E-Group Magyarország Rt. ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS ISMERTETŐ Jelen ismertető

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. által kifejlesztetett. Pénztár v4.0.1.12 aláíró alkalmazás

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. által kifejlesztetett. Pénztár v4.0.1.12 aláíró alkalmazás TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001. (VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Gyakran ismétlődő kérdések az elektronikus aláírásról

Gyakran ismétlődő kérdések az elektronikus aláírásról Gyakran ismétlődő kérdések az elektronikus aláírásról Mi az elektronikus aláírás és mi a célja? A jövő gazdaságában meghatározó szerepet kapnak a papíralapú iratokat, számlákat, megrendeléseket, dokumentumokat

Részletesebben

Aláírási jogosultság igazolása elektronikusan

Aláírási jogosultság igazolása elektronikusan Aláírási jogosultság igazolása elektronikusan Dr. Berta István Zsolt Microsec Kft. http://www.microsec.hu Elektronikus aláírás (e-szignó) (1) Az elektronikus aláírás a kódolás

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

Elektronikus hitelesítés a gyakorlatban

Elektronikus hitelesítés a gyakorlatban Elektronikus hitelesítés a gyakorlatban Tapasztó Balázs Vezető termékmenedzser Matáv Üzleti Szolgáltatások Üzletág 2005. április 1. 1 Elektronikus hitelesítés a gyakorlatban 1. Az elektronikus aláírás

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. által kifejlesztetett. IngridSigno Feldolgozó Modul aláíró alkalmazás

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. által kifejlesztetett. IngridSigno Feldolgozó Modul aláíró alkalmazás TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001. (VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

194/2005. (IX. 22.) Korm. rendelet

194/2005. (IX. 22.) Korm. rendelet 194/2005. (IX. 22.) Korm. rendelet a közigazgatási hatósági eljárásokban felhasznált elektronikus aláírásokra és az azokhoz tartozó tanúsítványokra, valamint a tanúsítványokat kibocsátó hitelesítésszolgáltatókra

Részletesebben

Aláírási jogosultság igazolása elektronikusan

Aláírási jogosultság igazolása elektronikusan Aláírási jogosultság igazolása elektronikusan Dr. Berta István Zsolt Microsec Kft. http://www.microsec.hu Elektronikus aláírás (e-szignó) (1) Az elektronikus aláírás a kódolás

Részletesebben

HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND

HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND BOLEVÁCZ ÉS VÖRÖS ÜGYVÉDI IRODA 1053 Budapest, Veres Pálné utca 9. I/2. Budapesti Ügyvédi Kamara 2291 HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND Kiadás dátuma 2015. február 20. 1 TARTALOM 1. A másolatkészítési rend

Részletesebben

eidas - AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 910/2014/EU RENDELETE

eidas - AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 910/2014/EU RENDELETE eidas - AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 910/2014/EU RENDELETE Elektronikus aláírás A papír alapú aláíráshoz hasonlóan: dokumentumot hitelesít Viszont szigorúan véve nem a dokumentumot írjuk alá, hanem

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. MÁV INFORMATIKA Kft. által kifejlesztett és forgalmazott. DSign UI 1.6. aláíró alkalmazás

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. MÁV INFORMATIKA Kft. által kifejlesztett és forgalmazott. DSign UI 1.6. aláíró alkalmazás TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001. (VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Az elektronikus másolatkészítés rendszerének műszaki dokumentációja 1. BEVEZETŐ

Az elektronikus másolatkészítés rendszerének műszaki dokumentációja 1. BEVEZETŐ 2. melléklet a 6/2018. számú BM OKF főigazgatói intézkedéshez Az elektronikus másolatkészítés rendszerének műszaki dokumentációja 1. BEVEZETŐ 1. A papíralapú dokumentum hiteles elektronikus irattá alakításának

Részletesebben

NyugDíjcsomag Üzletszabályzat

NyugDíjcsomag Üzletszabályzat NyugDíjcsomag Üzletszabályzat NetLock Informatikai és Hálózatbiztonsági Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Nyilvántartási szám (OID): ------------- A Szabályzat hatályának kezdőnapja: -----------------

Részletesebben

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ajánlása a közigazgatásban alkalmazható hitelesítési rendekre. 2005. december 7.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ajánlása a közigazgatásban alkalmazható hitelesítési rendekre. 2005. december 7. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ajánlása a közigazgatásban alkalmazható hitelesítési rendekre 2005. december 7. 1. Bevezetés Ez a dokumentum az elektronikus közigazgatásban alkalmazható hitelesítési

Részletesebben

MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND

MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND Gyollai Ügyvédi Iroda Irodavezető: Dr. Gyollai János ügyvéd Székhely: H-1126 Budapest, Ugocsa u. 4/b Tel.: (+36 1) 487-8715 Fax: (+36 1) 487-8701 E-mail: iroda@gyollai.hu Készítés

Részletesebben

Tájékoztató. a NISZ Zrt. elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásairól

Tájékoztató. a NISZ Zrt. elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásairól Tájékoztató a NISZ Zrt. elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásairól Elektronikus aláírás hitelesítés és időbélyegzés szolgáltatás, titkosító és autentikációs tanúsítvány kiadás Érvényes: 2015.

Részletesebben

Elektronikus aláírás ellenőrzése PDF formátumú e-számlán

Elektronikus aláírás ellenőrzése PDF formátumú e-számlán Elektronikus aláírás ellenőrzése PDF formátumú e-számlán Az elektronikus aláírással ellátott dokumentumok esetében az aláírás hitelességének ellenőrzését minden dokumentumnál el kell végezni a befogadás

Részletesebben

Tanúsítványok kezelése az ibahir rendszerben

Tanúsítványok kezelése az ibahir rendszerben Tanúsítványok kezelése az ibahir rendszerben ibahir authentikáció: 1. Az ibahir szerver egy hitelesítő szolgáltató által kibocsátott tanúsítvánnyal azonosítja magát a kliensnek és titkosított csatornát

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2.

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2. PDF dokumentum aláírása és időbélyegzése: Adobe Reader XI és Adobe Acrobat Reader DC Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2016. szeptember 2. Tartalom 1. Bevezető...3 2. Aláíró

Részletesebben

IT BIZTONSÁGTECHNIKA. Tanúsítványok. Nagy-Löki Balázs MCP, MCSA, MCSE, MCTS, MCITP. Készítette:

IT BIZTONSÁGTECHNIKA. Tanúsítványok. Nagy-Löki Balázs MCP, MCSA, MCSE, MCTS, MCITP. Készítette: IT BIZTONSÁGTECHNIKA Tanúsítványok Készítette: Nagy-Löki Balázs MCP, MCSA, MCSE, MCTS, MCITP Tartalom Tanúsítvány fogalma:...3 Kategóriák:...3 X.509-es szabvány:...3 X.509 V3 tanúsítvány felépítése:...3

Részletesebben

Szabályzat a papíralapú dokumentumokról elektronikus úton történő másolat készítésének szabályairól

Szabályzat a papíralapú dokumentumokról elektronikus úton történő másolat készítésének szabályairól Szabályzat a papíralapú dokumentumokról elektronikus úton történő másolat készítésének szabályairól Dr. Nagy Erzsébet Egyéni Ügyvéd székhely: 9022 Győr, Árpád u. 40. fszt. 1. tel.: 96/310-781 dr.nagye@externet.hu

Részletesebben

Az alábbi leírás bemutatja a KryoNet E-számlák elektronikus aláírásának és időbélyegzőjének ellenőrzését.

Az alábbi leírás bemutatja a KryoNet E-számlák elektronikus aláírásának és időbélyegzőjének ellenőrzését. E-SZÁMLÁT ÉRVÉNYESÍTŐ ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS ÉS IDŐBÉLYEGZŐ ELLENŐRZÉSE Az alábbi leírás bemutatja a KryoNet E-számlák elektronikus aláírásának és időbélyegzőjének ellenőrzését. Amennyiben Ön nem gyakorlott

Részletesebben

Elektronikus számlák befogadása és kezelése az Octopus 8 Integrált Vállalatirányítási Rendszerben

Elektronikus számlák befogadása és kezelése az Octopus 8 Integrált Vállalatirányítási Rendszerben Elektronikus számlák befogadása és kezelése az Octopus 8 Integrált Vállalatirányítási Rendszerben Jelen leírás célja a Rufusz Computer Informatika Zrt. által kibocsátott elektronikus számlák befogadói

Részletesebben

Hitelesítés elektronikus aláírással BME TMIT

Hitelesítés elektronikus aláírással BME TMIT Hitelesítés elektronikus aláírással BME TMIT Generátor VIP aláíró Internet Visszavont publikus kulcsok PC Hitelesítő központ Hitelesített publikus kulcsok Aláíró Publikus kulcs és személyes adatok hitelesített

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

Elektronikus rendszerek a közigazgatásban elektronikus aláírás és archiválás elméletben

Elektronikus rendszerek a közigazgatásban elektronikus aláírás és archiválás elméletben Copyright 2011 FUJITSU LIMITED Elektronikus rendszerek a közigazgatásban elektronikus aláírás és archiválás elméletben Előadó: Erdősi Péter Máté, CISA elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatási

Részletesebben

Műszaki dokumentáció Másolatkészítés műszaki feltételei

Műszaki dokumentáció Másolatkészítés műszaki feltételei BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG XIX. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG Műszaki dokumentáció Másolatkészítés műszaki feltételei I. BEVEZETŐ A papíralapú dokumentum hiteles elektronikus irattá alakításának szabályait

Részletesebben

Matáv Minősített e-szignó

Matáv Minősített e-szignó Matáv Minősített e-szignó hitelesítésszolgáltatás és Időbélyegzésszolgáltatás Általános Szerződési Feltételek Egyedi objektum-azonosító (OID): 1.3.6.1.4.1.17835.7.1.2.8.2.1.11.1.1 Egyedi objektum-azonosító

Részletesebben

DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA A REGIONÁLIS BOOKING PLATFORMON

DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA A REGIONÁLIS BOOKING PLATFORMON DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA A REGIONÁLIS BOOKING PLATFORMON 2013. 10. 09 Készítette: FGSZ Zrt. Informatika és Hírközlés Informatikai Szolgáltatások Folyamatirányítás Az FGSZ Zrt. elkötelezett az informatikai

Részletesebben

VBD-05-0100, VBD-05-0101

VBD-05-0100, VBD-05-0101 TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 9/2005. (VII.21.) IHM rendelet alapján, mint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium IKF/19519-2/2012-NFM

Részletesebben

1. oldal. együttes elnevezésük szerint: Szerződő Felek között, alulírott helyen és időben az alábbiak szerint:

1. oldal. együttes elnevezésük szerint: Szerződő Felek között, alulírott helyen és időben az alábbiak szerint: 1. oldal Szerződésszám: 2016-DS/ SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS Fokozott biztonságú elektronikus aláíráshoz és bélyegzőhöz kapcsolódó bizalmi szolgáltatásokhoz és nem minősített időbélyegzés szolgáltatáshoz igénybevételéhez

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a Utimaco Safeware AG által kifejlesztett és forgalmazott

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a Utimaco Safeware AG által kifejlesztett és forgalmazott TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Szolgáltatási szerződés elektronikus aláírása

Szolgáltatási szerződés elektronikus aláírása Szolgáltatási szerződés elektronikus aláírása Windows 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszeren 1(11) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. Aláírási lehetőségek... 3 3.1. Szolgáltatási

Részletesebben

AZ ELEKTRONIKUS BÉLYEGZÉSI SZABÁLYZAT. Hatályos: július 1-től

AZ ELEKTRONIKUS BÉLYEGZÉSI SZABÁLYZAT. Hatályos: július 1-től AZ ELEKTRONIKUS BÉLYEGZÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2016. július 1-től Tartalomjegyzék I. Bevezetés... 3 II. Értelmező rendelkezések... 3 III. Érintett folyamatok... 5 1. Az Alapítvány által nyújtott elektronikus

Részletesebben

ÉRDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁSI ÉS ELEKTRONIKUS BÉLYEGZÉSI SZABÁLYZATA

ÉRDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁSI ÉS ELEKTRONIKUS BÉLYEGZÉSI SZABÁLYZATA Szám: 13110-7334/2017. ált. PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ÉRDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG HIVATALA ÉRDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁSI ÉS ELEKTRONIKUS BÉLYEGZÉSI SZABÁLYZATA A Szabályzat verziószáma:

Részletesebben

DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA AZ INFORMATIKAI PLATFORMON

DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA AZ INFORMATIKAI PLATFORMON DIGITÁLIS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA AZ INFORMATIKAI PLATFORMON 2013. 08. 12 Készítette: FGSZ Zrt. Informatika és Hírközlés Informatikai Szolgáltatások Folyamatirányítás Az FGSZ Zrt. elkötelezett az informatikai

Részletesebben

Elektronikus rendszerek a közigazgatásban

Elektronikus rendszerek a közigazgatásban Copyright 2011 FUJITSU LIMITED Elektronikus rendszerek a közigazgatásban Előadó: Erdősi Péter Máté, CISA elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatási szakértő Fujitsu Akadémia 1 Copyright 2011 FUJITSU

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Tőkepiaci Közzététel. Magyar Nemzeti Bank

Felhasználói kézikönyv. Tőkepiaci Közzététel. Magyar Nemzeti Bank Felhasználói kézikönyv Tőkepiaci Közzététel Magyar Nemzeti Bank TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALOMTÁR... 3 3. TŐKEPIACI KÖZZÉTÉTEL (TPK) MODUL... 4 3.1. A TPK MODUL ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA... 4

Részletesebben

ELEKTRONIKUS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA AZ INFORMATIKAI PLATFORMON

ELEKTRONIKUS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA AZ INFORMATIKAI PLATFORMON ELEKTRONIKUS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA AZ INFORMATIKAI PLATFORMON 2016. 07. 01 Készítette: FGSZ Zrt. Informatika és Hírközlés Folyamatirányítás Az FGSZ Zrt. elkötelezett az informatikai biztonság fejlesztése

Részletesebben

Magyar Telekom. Minősített Időbélyegzés-szolgáltatás. Általános Szerződési Feltételek

Magyar Telekom. Minősített Időbélyegzés-szolgáltatás. Általános Szerződési Feltételek Magyar Telekom Minősített Időbélyegzés-szolgáltatás Általános Szerződési Feltételek Egyedi objektum-azonosító (OID):... 1.3.6.1.4.1.17835.7.1.2.11.3.11.1.6 Verziószám:...1.6 Hatályba lépés dátuma:..2010.06.20.

Részletesebben

e-szignó Hitelesítés Szolgáltató nem minősített időbélyegzési rend

e-szignó Hitelesítés Szolgáltató nem minősített időbélyegzési rend e-szignó Hitelesítés Szolgáltató nem minősített időbélyegzési rend Azonosító: 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.23.1.3 Verzió: 1.3 Első verzió hatálybalépése: 2006-11-19 Biztonsági besorolás: NYILVÁNOS Jóváhagyta:

Részletesebben

PDF dokumentumok elektronikus aláírása, időbélyegzése és ellenőrzése Adobe Reader DC alkalmazással

PDF dokumentumok elektronikus aláírása, időbélyegzése és ellenőrzése Adobe Reader DC alkalmazással PDF dokumentumok elektronikus aláírása, időbélyegzése és ellenőrzése Adobe Reader DC alkalmazással Útmutató a tanúsítvány és az időbélyeg-szolgáltatás beállításához, PDF hitelesítéshez, Adobe Reader DC

Részletesebben

Azonosító 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.1.7.2 Verzió 7.2 Első verzió hatálybalépése 2005-04-01 Biztonsági besorolás NYILVÁNOS

Azonosító 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.1.7.2 Verzió 7.2 Első verzió hatálybalépése 2005-04-01 Biztonsági besorolás NYILVÁNOS e-szignó Hitelesítés Szolgáltató minősített elektronikus aláírás hitelesítés szolgáltatásra és minősített időbélyegzés szolgáltatásra vonatkozó Szolgáltatási szabályzat Azonosító 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.1.7.2

Részletesebben

2008-2009 VECTRUM Kft. VECTRUM e-számla Felhasználói útmutató 1.2 verzió

2008-2009 VECTRUM Kft. VECTRUM e-számla Felhasználói útmutató 1.2 verzió 2008-2009 VECTRUM Kft. VECTRUM e-számla Felhasználói útmutató 1.2 verzió Tartalomjegyzék Első használat... 3 Felhasználói regisztráció... 8 Szolgáltatói ügyfél regisztráció... 10 Számlalista... 12 2008

Részletesebben

Azonosító: 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.1.4.6 Verzió: 4.6 Első verzió hatálybalépése: 2005-04-01 Biztonsági besorolás: NYILVÁNOS

Azonosító: 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.1.4.6 Verzió: 4.6 Első verzió hatálybalépése: 2005-04-01 Biztonsági besorolás: NYILVÁNOS e-szignó Hitelesítés Szolgáltató minősített elektronikus aláírás hitelesítés szolgáltatásra és minősített időbélyegzés szolgáltatásra vonatkozó szolgáltatási szabályzat Azonosító: 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.1.4.6

Részletesebben

KRA Elektronikus aláírási szabályzat

KRA Elektronikus aláírási szabályzat KRA Elektronikus aláírási szabályzat 1.02 változat 2012. szeptember 24. Készítette: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Azonosítógazdálkodási Osztály és IQSYS Zrt. Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Részletesebben

Üzletszabályzat. Advocatus Díjcsomag

Üzletszabályzat. Advocatus Díjcsomag Üzletszabályzat Advocatus Díjcsomag NetLock Informatikai és Hálózatbiztonsági Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Nyilvántartási szám (OID): ------1.3.6.1.4.1.3555.1.43.20091030 A Szabályzat hatályának

Részletesebben

Matáv Minősített e-szignó. Időbélyegzés-szolgáltatás. Szolgáltatási Szabályzata

Matáv Minősített e-szignó. Időbélyegzés-szolgáltatás. Szolgáltatási Szabályzata Matáv Minősített e-szignó hitelesítésszolgáltatás és Időbélyegzés-szolgáltatás Egyedi objektum-azonosító (OID): 1.3.6.1.4.1.17835.7.1.2.8.2.1.13.2.1 Egyedi objektum-azonosító (OID): 1.3.6.1.4.1.17835.7.1.2.11.3.13.1.1

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. Időbélyegzés szolgáltatás keretén belül: Időbélyegző aláíró kulcsok generálására, tárolására, időbélyegző aláírására;

TANÚSÍTVÁNY. Időbélyegzés szolgáltatás keretén belül: Időbélyegző aláíró kulcsok generálására, tárolására, időbélyegző aláírására; TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 9/2005. (VII.21.) IHM rendelet alapján, mint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium IKF/19519-2/2012-NFM

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a Magyar Posta Biztosító Zrt. és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt., illetve a Magyar Posta Zrt. által üzemeltetett

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a Magyar Posta Biztosító Zrt. és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt., illetve a Magyar Posta Zrt. által üzemeltetett TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a NAT által NAT-6-0048/2011 számon akkreditált terméktanúsító szervezet tanúsítja, hogy a Magyar Posta

Részletesebben

NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Szolgáltatási szabályzat minősített elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokhoz (HSZSZ-M)

NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Szolgáltatási szabályzat minősített elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokhoz (HSZSZ-M) NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Szolgáltatási szabályzat minősített elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokhoz (HSZSZ-M) Verziószám 1.2 OID szám 0.2.216.1.200.1100.100.42.3.1.3.1.2

Részletesebben

Elektronikus aláírás és titkosítás beállítása MS Outlook 2010 levelezőben

Elektronikus aláírás és titkosítás beállítása MS Outlook 2010 levelezőben Elektronikus aláírás és titkosítás beállítása MS Outlook 2010 levelezőben Verziószám 2.0 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2013. november 6. 1 Változáskövetés Verzió Dátum Változás leírása

Részletesebben

GIROLOCK2 ROOT_CA ÉS ÜZEMI CA TANÚSÍTVÁNY IMPORTÁLÁSI SEGÉDLET

GIROLOCK2 ROOT_CA ÉS ÜZEMI CA TANÚSÍTVÁNY IMPORTÁLÁSI SEGÉDLET GIROLOCK2 ROOT_CA ÉS ÜZEMI CA TANÚSÍTVÁNY IMPORTÁLÁSI SEGÉDLET 1054 Budapest, Vadász utca 31. Telefon: (1) 428-5600, (1) 269-2270 Fax: (1) 269-5458 www.giro.hu Készítette GIRO Zrt. A jelen dokumentum tartalma

Részletesebben

Azonosító: 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.1.4.1 Verzió: 4.1 Első verzió hatálybalépése: 2005-04-01 Biztonsági besorolás: NYILVÁNOS

Azonosító: 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.1.4.1 Verzió: 4.1 Első verzió hatálybalépése: 2005-04-01 Biztonsági besorolás: NYILVÁNOS e-szignó Hitelesítés Szolgáltató minősített elektronikus aláírás hitelesítés szolgáltatásra és minősített időbélyegzés szolgáltatásra vonatkozó szolgáltatási szabályzat Azonosító: 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.1.4.1

Részletesebben

Másolatkészítési szabályzat

Másolatkészítési szabályzat Microsec zrt. Másolatkészítési szabályzat a hiteles elektronikus másolatok előállításáról ver. 1.0 Kiadás dátuma: 2017.09.26. Változáskövetés Kiadás Hatályba lépés kelte Készítette Ellenőrizte Változás/Megjegyzés

Részletesebben

Szolgáltatási Szabályzat

Szolgáltatási Szabályzat Számítástechnikai Fejlesztő Kft. Minősített e-szignó Hitelesítés Szolgáltató elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásaira vonatkozó Szolgáltatási Szabályzat Azonosító: 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.1

Részletesebben

elnöki utasítás. a Magyar Nemzeti Bank másolatkészítési szabályzatáról. Hatálybalépés napja: január 1.

elnöki utasítás. a Magyar Nemzeti Bank másolatkészítési szabályzatáról. Hatálybalépés napja: január 1. MAGYAR NEMZETI BANK Budapest, 2017. december 22. 2017-1014. elnöki utasítás a Magyar Nemzeti Bank másolatkészítési szabályzatáról Hatálybalépés napja: 2018. január 1. Kibocsátó: Készítő: elnöki Jogi igazgatóság

Részletesebben

Szolgáltatási szabályzat fokozott biztonságú elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokhoz (HSZSZ-F)

Szolgáltatási szabályzat fokozott biztonságú elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokhoz (HSZSZ-F) NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Szolgáltatási szabályzat fokozott biztonságú elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokhoz (HSZSZ-F) Verziószám 1.4 OID szám 0.2.216.1.200.1100.100.42.3.2.8.1.4

Részletesebben

Tanúsítási jelentés. Hung-TJ-015-2004. a Marketline integrált aláíró alkalmazásról. /Axelero Rt./

Tanúsítási jelentés. Hung-TJ-015-2004. a Marketline integrált aláíró alkalmazásról. /Axelero Rt./ Tanúsítási jelentés Hung-TJ-015-2004 a Marketline integrált aláíró alkalmazásról /Axelero Rt./ Tanúsítási jelentés a Marketline integrált PKI modulról (v1.0) 2 Tartalom 1. A Marketline integrált PKI modul

Részletesebben

Ez a tanúsítvány típus a Matáv mint fokozott biztonságú hitelesítés-szolgáltató által

Ez a tanúsítvány típus a Matáv mint fokozott biztonságú hitelesítés-szolgáltató által Matáv e-szignó Standard Üzleti Tanúsítvány Szabályzat A tanúsítvány igénylését és felhasználását megelőzően kérjük, olvassa el figyelmesen jelen Tanúsítvány Szabályzatot (TSZ). A Szabályzat tartalmazza

Részletesebben

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁSI SZABÁLYZATA

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁSI SZABÁLYZATA a 65/2017. (XII. 19.) utasítás 1. melléklete A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁSI SZABÁLYZATA A Heves Megyei Kormányhivatal az elektronikus aláírások jogszerű, biztonságos és szakmai szabályoknak

Részletesebben

Minősített tanúsítvány, visszavonási lista és időbélyeg profildefiníciók

Minősített tanúsítvány, visszavonási lista és időbélyeg profildefiníciók Minősített tanúsítvány, visszavonási lista és időbélyeg profildefiníciók NetLock Informatikai és Hálózatbiztonsági Korlátolt Felelősségű Társaság Nyilvántartási szám (OID): -- 1.3.6.1.4.1.3555.1.24.20050815

Részletesebben

e-szignó Hitelesítés Szolgáltató Microsec e-szignó Tanúsítvány telepítése Mac OS X 10.6.7 Snow Leopard operációs rendszeren

e-szignó Hitelesítés Szolgáltató Microsec e-szignó Tanúsítvány telepítése Mac OS X 10.6.7 Snow Leopard operációs rendszeren Microsec e-szignó Tanúsítvány telepítése Mac OS X 10.6.7 Snow Leopard operációs rendszeren Tartalomjegyzék 1. Bevezetés - Nem megbízható webhely... 3 2. Az e-szignó Hitelesítés Szolgáltató gyökértanúsítványinak

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy az. ORGA Kartensysteme GmbH, Germany által előállított

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy az. ORGA Kartensysteme GmbH, Germany által előállított TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Azt írom alá, amit a képernyőn látok?

Azt írom alá, amit a képernyőn látok? Azt írom alá, amit a képernyőn látok? Dr. Berta István Zsolt Microsec Kft. http://www.microsec.hu Miről fogok beszélni? Ökölszabály: Először mindig olvassuk el, amit aláírunk.

Részletesebben

Tájékoztató az e-szignó Hitelesítés Szolgáltató ügyfelei számára

Tájékoztató az e-szignó Hitelesítés Szolgáltató ügyfelei számára Tájékoztató az e-szignó Hitelesítés Szolgáltató ügyfelei számára Azonosító: 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.7 Verzió: 1.0 Első verzió hatályba lépése: 2005. április 1. Biztonsági besorolás: NYILVÁNOS Jóváhagyta:

Részletesebben

ELEKTRONIKUS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA A REGIONAL BOOKING PLATFORMON

ELEKTRONIKUS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA A REGIONAL BOOKING PLATFORMON ELEKTRONIKUS TANÚSÍTVÁNY HASZNÁLATA A REGIONAL BOOKING PLATFORMON 2016. 07. 01. VERZIÓ 2.2 Készítette: FGSZ Zrt. Informatika és Hírközlés Folyamatirányítás Az FGSZ Zrt. elkötelezett az informatikai biztonság

Részletesebben

VBA makrók aláírása Office 2007 esetén

VBA makrók aláírása Office 2007 esetén VBA makrók aláírása Office 2007 esetén Windows tanúsítványtárban és/vagy kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén Office 2007 alkalmazással 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...

Részletesebben

edoc Csomag Üzletszabályzat

edoc Csomag Üzletszabályzat edoc Csomag Üzletszabályzat NetLock Informatikai és Hálózatbiztonsági Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Azonosító szám (OID): 1.3.6.1.4.1.3555.1.39.20130409 Jóváhagyás időpontja: 2013.04.09 Hatály

Részletesebben

Magyar Telekom. Időbélyegzés-szolgáltatás. Szolgáltatási Szabályzata

Magyar Telekom. Időbélyegzés-szolgáltatás. Szolgáltatási Szabályzata Magyar Telekom Minősített e-szignó hitelesítésszolgáltatás és Időbélyegzés-szolgáltatás Szolgáltatási Szabályzata Egyedi objektum-azonosító (OID):...1.3.6.1.4.1.17835.7.1.2.8.2.1.13.3.7 Egyedi objektum-azonosító

Részletesebben

2.1 Szakmai ismeretek

2.1 Szakmai ismeretek 2 Általános ismeretek 2.1 1 2.1.1 Könyvvezetési kötelezettség Könyvvezetés: az a tevékenység, amelynek során a gazdálkodó a tevékenysége során felmerülő gazdasági eseményekről a törvényben rögzített általános

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Telepítési leírás verzió: 1.33 2017.10.05. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. KEAASZ TELEPÍTÉSE... 3 3. A KEAASZ ALKALMAZÁS ELTÁVOLÍTÁSA...

Részletesebben

e-szignó Hitelesítés Szolgáltató nem elektronikus aláírásra szolgáló tanúsítványok kibocsátására vonatkozó szolgáltatási szabályzat

e-szignó Hitelesítés Szolgáltató nem elektronikus aláírásra szolgáló tanúsítványok kibocsátására vonatkozó szolgáltatási szabályzat e-szignó Hitelesítés Szolgáltató nem elektronikus aláírásra szolgáló tanúsítványok kibocsátására vonatkozó szolgáltatási szabályzat Azonosító 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.16.4.1 Verzió 4.1 Első verzió hatálybalépése

Részletesebben

SZIGORÍTOTT aláírási szabályzat és EGYSZERŰSÍTETT aláírási szabályzat

SZIGORÍTOTT aláírási szabályzat és EGYSZERŰSÍTETT aláírási szabályzat SZIGORÍTOTT aláírási szabályzat és EGYSZERŰSÍTETT aláírási szabályzat SZIGORÍTOTT EGYSZERŰSÍTETT Azonosító OID 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.36 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.37 Azonosító URI http://e-szigno.hu/sigpol/scrict/1.0/

Részletesebben

Tájékoztató az e-szignó Hitelesítés Szolgáltató ügyfelei számára

Tájékoztató az e-szignó Hitelesítés Szolgáltató ügyfelei számára Tájékoztató az e-szignó Hitelesítés Szolgáltató ügyfelei számára Azonosító: 1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.7 Verzió: 2.0 Első verzió hatályba lépése: 2005. április 1. Biztonsági besorolás: NYILVÁNOS Jóváhagyta:

Részletesebben

RENDŐRSÉGI OKTATÁSI ÉS KIKÉPZŐ KÖZPONT ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁSI ÉS ELEKTRONIKUS BÉLYEGZÉSI SZABÁLYZATA

RENDŐRSÉGI OKTATÁSI ÉS KIKÉPZŐ KÖZPONT ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁSI ÉS ELEKTRONIKUS BÉLYEGZÉSI SZABÁLYZATA RENDŐRSÉGI OKTATÁSI ÉS KIKÉPZŐ KÖZPONT Jóváhagyom! Budapest, 2017. szeptember Dr. univ. Dsupin Ottó r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos címzetes egyetemi docens igazgató RENDŐRSÉGI OKTATÁSI ÉS KIKÉPZŐ

Részletesebben

Szolgáltatási szabályzat a minősített elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokhoz (HSZSZ-M)

Szolgáltatási szabályzat a minősített elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokhoz (HSZSZ-M) MÁV INFORMATIKA Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság Szolgáltatási szabályzat a minősített elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokhoz (HSZSZ-M) Verziószám

Részletesebben

BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG XVIII. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG XVIII. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG XVIII. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG Nyilvántartás az elektronikus másolat készítésére és hitelesítésére jogosult személyekről a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének

Részletesebben