GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve VII.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve VII."

Átírás

1 TERV-TÁRS Mérnökiroda Kft. Győr, MSZ: 11/2013 GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve VII./1 TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS Építtető : GYŐR PROJEKT Kft Győr Orgona u. 10. Építész terv : Teatro-Építész Műterem Kft Sándor János vezető építész tervező A dokumentum összesen számozott oldalt tartalmaz. TERV-TÁRS Mérnökiroda Kft Győr, Szép Ernő. u eroth@kabelnet.hu

2 Terv - Társ Mérnökiroda Kft MSZ: E011/2013 SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS a GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési tervéhez 1. ALAPADATOK Építtető a meglevő sportcsarnok bővítését és egy közvetlen csatlakozású új csarnoképület építését tervezi. A tervezési feladat részeként a meglevő és megmaradó csarnok tartószerkezetének állapotértékelését is elvégeztük, amelyről készült szakértői véleményt az engedélyezési dokumentációba csatoltuk. Ugyancsak külön dokumentumként csatoltuk a meglevő épület alapozásnak feltárásairól készült feljegyzést. Ezek a dokumentumok tartalmazzák a meglevő épületről fellelt tartószerkezeti alapadatokat, ezért ezeket itt nem részletezzük. Új tartószerkezeti kialakítások : Az új kb főt befogadó csarnoképület eddig beépítetlen, közelmúltig fás-füves területre kerül, a meglevő csarnok nyugati oldalára 57 x 98 m-es befoglaló alaprajzi mérettel. A terület közepén jelenleg egy kb. 3 m átmérőjű vb. falú ásott kút található, melynek alja, - információink szerint lebetonozás nélküli. Az új csarnoképületet egy önálló tartószerkezetű 2 szintes közlekedő folyosón keresztül csatlakozik a meglevő épülethez. A meglevő csarnok északi végében jelenleg egy monolit vb. kazánház épület található. Ennek valamint a csarnok északi vége előtt levő szerelt, ideiglenes jellegű kiszolgáló épületek és a csarnok keleti oldalán levő egyszintes irodaépület elbontását követően, teljes szélességben egy új, 3 szintes öltöző épületrész építése tervezett a csarnok északi végére. Az épületgépészeti berendezések pedig a meglevő csarnok északi végén a jelenlegi utolsó traktusban, egy új födémszint kialakítással nyernek elhelyezést. A déli pilon két oldalán a 3 m szélességű lépcsőtér födémbeépítése tervezett mintegy 6-6 m hosszban. Továbbá a meglevő csarnok vb. panelborítása is jórészt eltávolításra kerül és üvegezett, ill. falazott térelhatárolást kap. A tartószerkezetek tűzvédelmi követelményeit a tűzvédelmi műszaki leírás tartalmazza 2. A SZERKEZET-TERVEZÉS FELADATA A megmaradó épület tartószerkezeti állapotértékelése, a tervezés és kivitelezés során figyelmet igénylő körülmények megadása Az új épületrészek tartószerkezeteinek engedélyezési szintű paraméter megadása

3 Terv - Társ Mérnökiroda Kft MSZ: E011/ A MEGLEVŐ ÉS MEGMARADÓ CSARNOKÉPÜLET ÁLLAPOTA A megmaradó épületről a tárgyi dokumentációba csatolt állapotértékelő szakvélemény készült. (Lásd. VII./2) A szakvélemény összefoglaló megállapítása szerint az épület tartószerkezetei a tervezett átalakítások megvalósíthatósága szempontjából is "megfelelő", állapotban vannak. A szakvéleményben előírt karbantartási, állagmegóvási munkákat viszont el kell végezni. 4. TARTÓSZERKEZETI SZÁMÍTÁSOK A tartószerkezeti számításokat végeztünk mind a meglevő épület, mind pedig az új épületrészek állékonyságának szerkezeti paraméterinek ellenőrzésére, ill. meghatározására. Az épületrészek statikai számításait a VII./2-es dokumentumcsomagba csatoltuk az engedélyezési dokumentációba. A TARTÓSZERKEZETI MÉRETEZÉS SORÁN FIGYELEMBE VETT SZABVÁNYOK MSZ EN :2005 Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások rész: Általános hatások. Sűrűség, önsúly és az épületek hasznos terhei MSZ EN :2005 Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások rész: Általános hatások. Hóteher MSZ EN :2007 Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások rész: Általános hatások. Szélhatás MSZ EN :2010 Eurocode 2: Betonszerkezetek tervezése rész: Általános és az épületekre vonatkozó szabályok MSZ EN :2009 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése rész: Általános és az épületekre vonatkozó szabályok MSZ EN :2006 Eurocode 7: Geotechnikai tervezés. 1. rész: Általános szabályok MSZ EN :2005 Eurocode 8: Tartószerkezetek földrengésállóságának tervezése. 1. rész: Általános szabályok, szeizmikus hatások és az épületekre vonatkozó szabályok. SZERKEZETÁLLÉKONYSÁG ELLENŐRZÉSE FÖLDRENGÉSRE A statikai számítás során az épület földrengés teherrel szembeni ellenállása vizsgálatra került. A vizsgálat megmutatta, hogy földrengés szempontjából az épületben számottevő többlet igénybevétel nem keletkezik, a megadott méretekkel a szerkezetek bevasalhatóak. A földrengés számításnál alkalmazott értékek: Az épület fontossági osztálya: II A Győr esetében a talajgyorsulás: a gr = 0,12 g -re vehető fel az MSZ EN :2008 szabvány alapján A teherbírás vizsgálatához az EC-0 szerint a szeizmikus tervezési helyzethez tartózó hatáskombinációkat vettük figyelembe. A talajmechanikai adatok alapján a talaj C típusú altalaj osztályba tartozik Magyarország, - mivel a rengés magnitúdója meghaladja az 5,5-ös értéket, ezért az EC 8 szerint az 1. típusba tartozik. Az 1. típusba tartozó és C típusú talajokkal fedett területen a talajszorzó értéke: S=1,15 és a rezgési idők: T B = 0,2 s; T C = 0,6 s és T D = 2,0 s-ra vehetőek fel.

4 Terv - Társ Mérnökiroda Kft MSZ: E011/ A MEGLEVŐ ÉS MEGMARADÓ CSARNOKÉPÜLET BŐVÍTÉSE, ÁTALAKÍTÁSA 4.1. Öltöző épületrész A meglevő csarnok északi végébe egy kb. 12x44 m alaprajzi befoglaló méretű 3 szintes öltözőépület tervezett. Alapvető tartószerkezeti rendszere hosszfőfalas, monolit vasbeton falakkal és oszlopokkal és födémlemezekkel, mely rendszer merevítettségét a középső részen levő lépcsőház és a harántfalak biztosítják. Az épület alapozása gerendaráccsal összefogott pontalapokkal tervezett. A falak egységesen vb. szerkezetűek 20 cm vastagsággal. A válaszfalak száraz technológiával, szerelt jelleggel készülnek. A födémek hasznos terhelhetőségét: 4,0 kn/m 2 -rel vettük figyelembe. Tervezett födémvastagság 22 cm. A födémezés a lépcsőházi traktus két oldalán dilatált. Az új épületrész a meglevőhöz áttörésekkel szabdalt folyosórésszel csatlakozik. A folyosó vasbeton lemeze az áttöréseknél konzolosan vasalható, míg a meglevő épületrészhez csatlakozó lemezrészeket a meglevő épület pontalapjairól, ill. egy dilatáltan mellébetonozott új pontalapozású talpgerendáról indított acéloszlopok támasztják alá. Lépcsők, folyosók hasznos terhe: 5,0 kn/m 2 A lépcsőházba 3 db egykarú lépcső tervezett, melyeknek a terhei födém-alulbordák közvetítésével a harántfalakra kerülnek. A tervezett folyosórész terébe jelenleg a meglevő csarnok monolit vasbeton konzolos erkélylemezei nyúlnak be. Ezért ezeket előzetesen, - aláállványozva, célszerűen vágókorongos módszerrel - el kell távolítani. Ugyancsak előzetesen el kell bontani a tervezett új épület helyén a nyugati részen levő monolit vasbeton kazánházi épületrészt, valamint a területen levő ideiglenes jellegű, könnyűszerkezetes kiszolgáló építményeket is. A kazánházhoz az csarnoképület középső részétől egy alagút vezet. Ez az alagút megszűnik. Az alapozás kiviteli tervezése során külön figyelmet érdemel. Az épület középső részén egy 8 személyes, 6,5 kn terhelésű lift beépítése is tervezett. Az acélszerkezetű lift szerkezeti kialakítása, teheradatai az engedélyezési tervhez külön csatolt lift. műszaki leírásban találhatók. Az épület bejárati homlokzatán acél tartószerkezetű üvegezett előtető építése tervezett. A teljes építési tevékenység során fokozott figyelmet kíván a meglevő csarnoképület középen ferdén lefutó tetőfüggesztő kábelezésének védelme!

5 Terv - Társ Mérnökiroda Kft MSZ: E011/ Új gépészeti szint kialakítása a megmaradó épületrész északi végtraktusában +6,13 padlóvonal szinttel új gépészeti szint kialakítása tervezett a meglevő csarnoképület északi végének utolsó traktusában. A gépészeti adatszolgáltatás szerint hasznos terhelhetőségeként: 5,0 kn/m 2 kell figyelembe venni. A födém függőleges tartószerkezetét önálló pontalapozásokra letámasztott acél oszlopok adják, melyeket összefogó acél gerendára 22 cm vastagságú vb. födémlemez tervezett. Ennek könnyítésére a porfilozásra, együttdolgozó trapézlemez beépíthető az alsó síkra. Az esetleges dinamikus hatást is adó gépészeti berendezések a födémre rezgéscsillapító réteggel elválasztva kerülhetnek. A kazánház hasadó-nyíló felületének kialakítása U profilú idomüveg szerkezettel tervezett Új födémbeépítések a csarnok déli végében levő lépcsőházi födémáttörésnél A déli pilon két oldalán a 3 m szélességű lépcsőtér beépítése tervezett mintegy 6-6 m hosszban. Ez a határoló vasbeton falakba felrögzített acélgerendákkal és vb. lemezes bebetonozásukkal megoldható. A födémrészek hasznos terhelhetőségének 5,0 kn/m 2 -t kell biztosítani Új előtető a csarnok déli végében A csarnok déli végébe önálló állékonyságú, új alapokba befogott acél keret tartószerkezetű előtető kialakítása is tervezett. 5. AZ ÚJ CSARNOKRÉSZ TARTÓSZERKEZETI KIALAKÍTÁSA Az új kb férőhelyes, 58x98 m befoglaló alaprajzi méretű csarnok primér tartószerkezetét a 9,5 m-ként sorolt. A alakot formázó vasbeton oszlopok és azokra 11 m magasságban terhelő vonórudas íves tetőszerkezet tartó acél gerendák adják. A szerkezeti rendszer jól nyomonkövethető a számításokhoz készült statikai modellen: A méretezéseket részletesen a VII./2. ben csatolt statikai számítási dokumentáció tartalmazza.

6 Terv - Társ Mérnökiroda Kft MSZ: E011/2013 Az A alakú oszlopok lábai közé a csarnok hosszirányába vb. falak tervezettek. Melyek a merevítés feladatát ellátják. Így mind hossz mind pedig kereszt irányban a lábak csuklósan tudnak a pontlakozáshoz kapcsolódni. A merevítő falakra minden mezőközépben az A alak ferde lábát ismétlő gerendázat kerül. Így alakul ki egy az a kb. 4,75 m-es fesztávolságú raszter, mely a lelátók lépcsős vasbeton lemezrészét tudja fogadni. A lelátó első része konzolos, mely alá a mobil lelátórész becsúsztatható. Az ülőhelyes lelátó hasznos terhelhetőségeként 4,00 kn/m 2 kell figyelembe venni. A közlekedési utakon, lépcsőkön pedig 5,0 kn/m 2 -t A lelátót legalább a hosszoldalak és beforduló sarkok vonalában dilatálni kell. A vb. A alak átkötést acél gerendás megoldással terveztük. Erre a gerendára terhel a gépészeti vezetékeket fogadó födém. A 9,5 m-es fesztávon Z 300-as szelemenek közvetítik a tető terheit a vonórudazással összefogott íves főtartó gerendákra, melyek klasszikus kéttámaszú tartóként adják az tovább a pilléreknek. A főtartók közé a végtraktusokban, ill. középen andrás -olt merevítések kerülnek. A tető tartószerkezetek méretezése során a meteorológiai terheken kívül 0,3 kn/m 2 hasznos üzemi teher fogadását vettük figyelembe. A tető főtartókra külön tartószerkezeti elemek, gerendák közvetítésével lesznek felfüggesztve a küzdőtér részeket elválasztó függönyök, ill. szükség szerint a gépészeti és elektromos berendezések. A csarnok két végébe többszintes vasbeton fogadó és kiszolgáló részek kerültek. Ezek részben alápincézettek. Az alápincézett rész alapozása pontonként lemélyített vb. lemezszerkezetként tervezett. A falak egységesen vb. szerkezetűek 20 cm vastagsággal. A födémek hasznos terhelhetőségét: 4,0 kn/m 2 -rel vettük figyelembe. A lépcsők, folyosók hasznos terhe pedig: 5,0 kn/m 2 A korlátok szerkezeti kialakításának embertömeg torlódási helyeken korlátmagasságban 3,0 kn/m-es vízszintes irányú erő felvételére kell alkalmasnak lenni. Az épület vb. tartószerkezeti elemei kivitelezői felkészültség függvényében megvalósítható előregyártott és monolit kiviteli móddal is. Illetve ebbe a körbe beleérthető bármely, - műszaki engedéllyel rendelkező - kiviteli terv szinten megtervezett, előregyártott alaprendszerű, - un. kéregpaneles - építési mód alkalmazása is. A vb. szerkezet bármely specializált, minősített előregyártó üzem termékének beépítésével megvalósítható az alábbi alapadatokat figyelembe véve. Az előregyártó üzem teljesítse az MSZ EN számú Előregyártott betontermékek általános szabályai harmonizált szabványban foglaltakat, termékei pedig tanusítottan feleljenek meg az MSZ EN számú Előregyártott betontermékek. Lineáris szerkezeti elemek szabványban rögzített jellemzőknek. A CE jelölés mellett a szabvány által előírt jellemzőket is fel kell tüntetni. 6 SZERKEZET RÉSZLETEZÉSEK A L A P O Z Á S O K: Talajmechanikai adatok Az épület tervezéséhez, az "ÁTRIUM" Mérnökiroda Kft ( 9024 Zrinyi u. 10.) Kovács János talajmechanikai tervező által készített, keltezésű. "Talajvizsgálati Jelentés" állt rendelkezésünkre. Mely 4 db 5 m-es és 1 db 8 m- m fúrás tapasztalataira épült. Ezek szerint a területen az alábbi rétegződés a jellemző: 1,00 ill. 2,30 m között sötétszürke/fekete, humuszos, homokos, iszapos, apró törmelékes kevert feltöltés (barna kemény iszap) 1,60 2,50 m között szürke/sárgás szürke, gyúrható sovány agyag, kavicsszórványos, gyúrható iszap 2,50 és 5,50 m-között szürke, víz alatti, homokos, iszapos kavics

7 Terv - Társ Mérnökiroda Kft MSZ: E011/2013 7,20 m-ig szürke, nagyon puha iszap 7,70 m-ig szürke/kékes szürke, átázott, puha, homokos iszap 8,00 m-ig szürke/kékes szürke, merev, közepes agyag A felső feltöltés és puhább iszap rétegek igen lazák. A ~2,50 m mélységtől kezdődő szürke, homokos, iszapos kavics már jó teherbírású és kellő tömörségű. A kavics alatt egy nagyon puha iszap réteg található, de a mélységgel ez is egyre merevebb lesz A fúrásokban a nyugalmi talajvíz a terepszint alatt 1,9 és 3,1 m között változott. Becsült maximális talajvízszint: 111,00mBf Utólagos adatszolgáltatásként talajmechanikus tervező az öszi (szeptember és november közötti) időszakban várható talajvíz szintet 109,00-109,50 közé becsülte. A sorolt talajmechanikai adatok és beépítési körülmények alapján az alapozást hagyományos, de acél köpenycső védelmében készített, azonnali bebetonozású "győri rövidkút" alapozással, mint elsőrendű teherviselő szerkezettel terveztük a szürke, telített, homokos, agyagos kavicsban - határfeszültségi alapértékei σa = 400 kn/m2, - összenyomódási modulusai Es = 15 MN/m2. Padlószint magasság: mbf Alapozási sík : A terepszint alatt legalább 3,2 m-rel, (109,00 mbf), de mindenhol a szürke homokos kavicsba 30 cm-t benyúlva. Ez a 2-es fúrás környezetében a terepszint alatt 4,50 m-re 107,70-as szintre becsülhető. Talajvíz, kisvizi őszi időszakban tehát a terepszint alatt kb. 3 m-rel várható. Ez kb. megegyezik az alápincézett részek munkagödör mélységével. Így azok várhatóan külön víztelenítési megoldást nem igényelnek. Az alapozás betonozását csak a felelős Műszaki Vezető dokumentált engedélyének birtokában kezdhető, aki fényképfelvételekkel is kötelezett dokumentálni az alapozással érintett altalajt, ill. a vonatkozó általános alapozási előírások betartását. Csarnok főállások alapozása: Alapokra jutó terhek: min. max. Rx [kn] Rz [kn] Rx min -90,39-796,64 max 156,63-599,49 Ry min 27,16-840,28 max 27,16-840,28 Rz min 12, ,48 max -16,72-391,58 A fenti terhekre 2,0 és 2,4 m átmérőjű kútalapok számolhatók.

8 Terv - Társ Mérnökiroda Kft MSZ: E011/2013 Öltöző épület alapozása: A egymástól jellemzően 4 m-ként kiosztott kútlapok mértékadó terhelései 800 és 1200 kn között változik. A központos terhelés alapján 1,2 és 1,5 m átmérőjű kutak adódnak. F Ö D É M L E M E Z E K : A födémek teherhordó része általánosan cm vastagságú monolit vb. lemezes megoldással tervezett jellemzően 4,0 kn/m 2 -es hasznos teher elviselésére alkalmas vasalással. A födémlemezek betonminősége : legalább C 20/25-24-F3. A födém vasalása kiviteli terv készítését igényli. A vb. szerkezetekbe, - a kül- és beltér elválasztó vonalakban - az átmenő hőhidak megakadályozására, teherviselő, - betonacél átvezetésű - "Schöck Isokorb K" ( ) előregyártott hőhídmegszakító elemek beépítése szükséges. Természetesen a termékre vonatkozó Alkalmazástechnikai Útmutató előírásinak betartásával. VASBETON FALAK ÉS PILLÉREK : Az építész terven megadott keresztmetszetű vb. pillérek betonminősége legalább C 30/37-24-F3 Falaké min. C 20/25-24-F3 L É P C S Ő K Az épületben levő lépcsőkarok szintén vb. lemez-szerkezetként tervezettek. Kiviteli tervezés során figyelembe veendő hasznos terhelésük: 5,0 KN/m 2. Betonminőség: C 20/25-24-F3 CSARNOK KÜZDŐTÉRI PADOZAT A csarnok padozatának min. 5 kn/m 2 egyenletesen megoszló, teher viselésére alkalmas előirányzottan 20 cm vastagságú acélszál erősítésű beton padló tervezett. A padló alatti ágyazati rétegek az alábbiak szerint tervezett kialakítani: A humusz az épület alatti területen nem maradhat azt teljes mértékben el kell távolítani. - A lehumuszolt rendezett terepsíkon előtömörítéssel min. E2=40 MN/m 2 teherbírási modulusú tömörséget kell biztosítani. - Az így előtömörített altalajra rétegenként tömörített homokos kavics feltöltés kerüljön, egészen a padló alsó síkjáig, amennyiben, - előtömörítés tapasztalata alapján a homokos kavics feltöltés tetején E2=90 MN/m 2 teherbírási modulus biztosítható. Tt = E2/E1 < 2,5 legyen. A fenti teherbírásértékeket az MSZ 2509 szerinti tárcsás próbaterheléssel kell, min. 500 m 2 -enként ellenőrizni. A teherbírás megfelelő, ha minősítési szakaszonként a mérés eredményei az előírt értéket legalább elérik. A mérések legfeljebb 10 % - ánál lehet legalább megengedett értékű az eredmény. Amennyiben a próbatömörítés nem hoz megfelelő eredményt zúzottkő réteg beépítése válhat szükségessé. Az így előkészített aljzatra tervezetten 20 cm vastagságú acélszél erősítésű betonpadló tervezett. Előirányzott összetétel, kialakítás: - Betonminőség: C25/30 XC1-24-F3, - A lemezszéleken, sarkokon, potenciális feszültség-koncentált helyeken a padlólemez acélbetétezésekkel is megerősítendő. - Az ipari padló oszlopokhoz való, és az oldalfal csatlakozásánál körben legalább 2 cm széles, teljes vastagságú dilatációs hézag alakítandó ki. A betonpadló leöntése és elsimítása után a felületbe felületkeményítő, koptató réteget kell besimítani, továbbá utókezelő "nedvesentartás" biztosítására célszerűen kipárolgásgátló vegyszerezéssel zárható a felület. A padló dilatációs kialakítását és a zsugorodási repedésgátló bevágású területfelosztását úgy kell megtervezni, hogy legalább 35 fokos (-5 és + 30 fok között) hőkülönbségből adódó térfogatváltozások károsodásmentes felvételére alkalmas legyen. A meghatározás során figyelembe kell venni a kivitelezés időpontjában várható hőmérsékletet is.

9 Terv - Társ Mérnökiroda Kft MSZ: E011/ ÁLTALÁNOS ANYAGMINŐSÉGEK BETON ÉS VASBETON SZERKEZETEKHEZ MSZ szerinti jelöléssel : kútalapok fagyhatár alatt : Legalább C 8/10-X0-32-F3 kútalapok fagyhatár felett : Legalább C 12/15-XC2-XF1-32-F3 Vasalt aljzatbetonok : Legalább C 12/15-XC2-XF1-24-F3 Beltéri vb. szerkezetek : Legalább C 16/20-XC1-24-F3 Kültéri, de esőtől védett vb. szerk. : Legalább C 20/25-XC3-24-F3 Kültéri vb. szerkezetek : Legalább C 30/37-XC4-XF3-24-F2 Olvasztó sónak kitett betonfelületek : Legalább C 30/37-XD3-XF4-24-F2 A betonszerkezeteket az MSZ EN 13670:2010 számú szabvány előírásait betartva kell kivitelezni! Betonacélok: MSZ 339:1987 szerinti melegen hengerelt betonacél vagy azzal egyenértékű bizonylatolt, Megrendelő által elfogadott gyártmány. Hossz-acélbetétek előírt minősége: min. B (periodikus) Kengyelek 6 mm átmérőig: B (sima) Cement és adalékanyagok: Feleljenek meg az MSZ 4702 ill. az MSZ előírásainak. Falazó habarcs: A teherhordó szerkezetek építéséhez felhasznált falazóhabarcs átlagos szilárdsága legalább 1,0 N/mm 2 (fh10), Falazóelemek: A teherhordó szerkezetek építéséhez szabványos vagy Építőipari Műszaki Engedéllyel rendelkező kerámia anyagú falazóelemeket kell felhasználni. Adalékszerek: Általánosan : a vegyi adalékok feleljenek meg az MI ill. MI előírásainak. Vb. szerkezetekhez csak Clorid mentes vegyi adalékot szabad használni. A vegyi adalék külön előírás hiányában a cement tömegének 3%-át nem haladhatja meg. Építőfák: Az alkalmazott építőfák minősége min. F 56 II. oszt., feleljen meg az MSZ 17300/2, valamint az MSZ követelményeinek. Acél : Anyagminőség általánosan: MSZ EN :2005 szerinti : S235JR ill. ugyanez a visszavont érvényességű MSZ 500 szerinti : A 38, ill. a DIN szerinti jelöléssel : St 37 Hegesztések : A találkozási élek mentén végigmenő II. oszt. tompa, ill. III.oszt. sarokvarratok (a = 0,8 V min. ) MSZ 6442 szerint. Csavarok : MSZ 2461 min. 8.8 minőség MSZ 229/2 szerint Az acélszerkezetek teljesítsék az MSZ EN ISO 13920:2000, ill. az MSZ EN ISO 3834:2006 előírásait 8. MEGJEGYZÉSEK - Tartószerkezetet érintő kivitelezői tevékenység csak jogerős építési engedély, és részletes kiviteli tervek birtokában kezdhető.

10 Terv - Társ Mérnökiroda Kft MSZ: E011/ Tárgyi műszaki leírás, ill. a készült statikai számítások az egyes szerkezeti elemek megépíthetőségét tanusítják. Nem pótolják a kiviteli tervezési fázis szükségességét. - A jelen műszaki leírás együtt kezelendő a megmaradó épületészek állapotértékelő szakvéleményével. - A jelen dokumentációban szereplő szerkezeti megoldásoktól, ill. anyagoktól eltérni csak a tervezőkkel történt előzetes egyeztetés alapján az I. fokú Építési Hatóság engedélyével lehet. - A kivitelezéshez csak tanusított CE jelölésű, vagy szabványos, vagy Építőipari Műszaki Engedéllyel rendelkező anyagok használhatók fel. A beépítendő építőanyagok "Gyártói-, Szállítói Megfelelőség Igazolás"-ait és Alkalmazás-technikai Útmutató"-it forgalmazóktól, minden esetben szükséges elkérni és az anyagok alkalmazására, beépítésére vonatkozó előírások kivitelezőkkel szigorúan betartandók. - A szerkezetet érintő kivitelezői tevékenység csak felelős Műszaki Vezető építési naplóban dokumentált jelenlétében és felelősségével végezhető. A vb. szerkezetek csak kiviteli tervek birtokában, a vonatkozó munka és balesetvédelmi előírásokat betartva készíthetők. A munkavédelmi szabályok betartásáért, a megfelelő, szakszerű alátámasztások, dúcolások, szerkezet-kiváltások kivitelezéséért, az előírások szerinti munkavégzés ellenőrzéséért, a kivitelezés vezetője felel, akinek megfelelő munkavédelmi végzettséggel is kell rendelkeznie. - A bontási munkákat csak felelős Műszaki Vezető irányításával, a vonatkozó munka és balesetvédelmi előírásokat betartva szabad végezni. Bontási, ill. építési tevékenységet csak annak munkavédelmi követelményeiről kioktatott személy végezhet, az egyéni védőeszközök felszerelések és védőruházatok használatával, a vonatkozó jogszabály szerint. (3/1979/V.29./EüM. Sz. rendelet). A statikus tervező értesítendő bontási munkák megkezdésekor - A bontási munkák során a Műszaki Vezető köteles a tartószerkezetek viselkedést folyamatosan figyelemmel kísérni. Esetleges károsodás, repedés, alakváltozás vagy bármely tartószerkezetre esetlegesen hatással levő egyéb tapasztalt jelenség (pl. feltárt kapcsolóelem rozsdásodás) észlelése esetén tervezők haladéktalanul értesítendők. Továbbá a bontások megtörténte után a közvetlenül szemlélhetővé váló szerkezeteket szerkezettervezővel felül kell vizsgáltatni. - Amennyiben a kivitelezés során a jelen dokumentációban nem szereplő adatok, jelenségek, károsodások tapasztalhatók, - különösen, amennyiben az engedélyezési tervben foglaltaktól való eltérés válna szükségessé - tervezők is haladéktalanul értesítendők - A kivitelezői tevékenység során eleget kell tenni a minőségi osztályzástól független követelményeknek (pl. betonszilárdság) ill. a minőségi osztályzástól függő követelményeknek: Az ép. ip. szerkezetekre, felületképzésekre vonatkozó az MSZ :1981, MSZ :1981 és az MSZ :1989 szabványsor, ill. az ép.ip. mérettűrésekre vonatkozó MSZ 7658:1982 szabványok előírásainak - Kivitelező köteles tevékenységét a hatályos 191/2009.(IX.15.) Korm. rendeletben foglaltak megfelelően végezni, különös tekintettel a vezetendő építési napló tartalmi előírásaira. - A statikus tervdokumentációt mindenkor együtt kezelendő a társ-szakágak vonatkozó terveivel. Esetleges eltérés esetén tervezők értesítendők. - A tervdokumentáció a Terv-Társ Mérnökiroda Kft. aláíró tervezőjének jogfenntartott szellemi tulajdona Kántor László Róth Ernő okl. építőmérnök okl. építőmérnök statikus vezető tervező statikus vezető tervező tel: 30 / tel: 30 / Kamarai Névjegyzék szám: Kamarai Névjegyzék szám: T-T T-T

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve STATIKAI SZÁMÍTÁSOK Tervezők: Róth Ernő, okl. építőmérnök TT-08-0105

Részletesebben

TERV-TÁRS Mérnökiroda Kft. Győr, 2013. 11. 05. MSZ: 102/2013

TERV-TÁRS Mérnökiroda Kft. Győr, 2013. 11. 05. MSZ: 102/2013 TERV-TÁRS Mérnökiroda Kft. Győr, 2013. 11. 05. MSZ: 102/2013 GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának kivitelezési tenderpályázathoz készült

Részletesebben

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ a Újtikos, Széchenyi tér 12-14. sz. ( Hrsz.: 135/1 ) alatt lévő rendelő átalakításának, bővítésének építéséhez TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: Soós Ferenc okl.

Részletesebben

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz: 16/8 Iváncsa Faluház felújítás 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz.: 16/8 Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61/b. Fedélszék ellenőrző számítása

Részletesebben

Pápa, Belső-Várkert 6406 hrsz. Kávézó építési engedélyezési terve. Tartószerkezeti műszaki leírás ÉPÍTTETŐ:

Pápa, Belső-Várkert 6406 hrsz. Kávézó építési engedélyezési terve. Tartószerkezeti műszaki leírás ÉPÍTTETŐ: Pápa, Belső-Várkert 6406 hrsz. Kávézó építési engedélyezési terve Tartószerkezeti műszaki leírás ÉPÍTTETŐ: 8500 Pápa Fő utca 5. TERVEZŐK: TÁJ- ÉS KERTÉPÍTÉSZET, ZÖLDFELÜLETEK Pagony Táj- és Kertépítész

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVÉHEZ

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVÉHEZ TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY BÓLYI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 7754 Bóly, Rákóczi u. 3. BERUHÁZÁSÁBAN 83 FÉRŐHELYES MUNKÁSSZÁLLÁS LÉTESÍTÉSE (a "Munkásszállások kialakítása" elnevezésű

Részletesebben

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező)

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező) TERVEZŐI NYILATKOZAT 1 Építtető: Balatonboglár Városi Önkormányzat 8630 Balatonboglár, Erzsébet u.11. Építés helye: 8630 Balatonboglár, Attila u. Hrsz 423 Tervezett szerkezet: Ravatalozó épület Vezető

Részletesebben

Tartószerkezeti műszaki leírás

Tartószerkezeti műszaki leírás Tartószerkezeti műszaki leírás kiviteli tervekhez FINO PIAC 2045 Törökbálint, Park u. 4. hrsz.: 3305/2. Tartalom Statikus tervezői nyilatkozat 3 Tartószerkezeti műszaki leírás 4 A megbízás tárgya 4 A tervezett

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS STATIKAI SZÁMÍTÁS A KEREKEGYHÁZA, PARK U. HRSZ.: 2270/3 ALATT LÉTESÜLŐ ÓVODA BŐVÍTÉS ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVÉHEZ

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS STATIKAI SZÁMÍTÁS A KEREKEGYHÁZA, PARK U. HRSZ.: 2270/3 ALATT LÉTESÜLŐ ÓVODA BŐVÍTÉS ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVÉHEZ Balogh és Társa Mérnöki Szolgáltató BT. Kecskemét, Gázló u. 26. Tel. / Fax : 06 / 76 / 411-159 SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS STATIKAI SZÁMÍTÁS A KEREKEGYHÁZA, PARK U. HRSZ.: 2270/3 ALATT LÉTESÜLŐ ÓVODA

Részletesebben

7051 Kajdacs, Sport u. Hrsz.: 532 alatti Gyógynövény-logisztikai központ építésének

7051 Kajdacs, Sport u. Hrsz.: 532 alatti Gyógynövény-logisztikai központ építésének TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS a 7051 Kajdacs, Sport u. Hrsz.: 532 alatti Gyógynövény-logisztikai központ építésének építési engedélyezési tervéhez Bánfi Ádám Okleveles építőmérnök Tartószerkezeti vezető

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS - CÍMLAP

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS - CÍMLAP TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS - CÍMLAP Tartalom: Címlap Tervjegyzék Tervezői nyilatkozat Tartószerkezeti műszaki leírás Szerkezeti kiviteli tervek ( 1 db A/4) ( 1 db A/4) ( 3 db A/4) ( 15 lap) Megjegyzés:

Részletesebben

PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT.

PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT. PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT. Szombathely, Szövő u. 3. / Kőszeg, Alsó krt. 39. TEL: 06-70-3350-548 bukits.zoltan@gmail.com Perenyei Aranyhíd Óvoda felújítása és bővítése Szerkezeti

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Besenyszög, Jászladányi út 503/3 hrsz. SZÚRÓPONT tervezéséhez Nagykörű 2013 december 07. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54.

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54. K21 Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató KFT 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ Bencs Villa átalakítás és felújítás (Építtető: Nyíregyháza MJV Önkormányzata,

Részletesebben

Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció ALÁÍRÓ LAP

Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció ALÁÍRÓ LAP Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció Lakóépület Épület címe: 2117 Isaszeg, Nagy Sándor u. 43. hrsz:1056/14 Tervező: Kiszugló Kft. Mérnöki Iroda 1149 Budapest, Róna utca 113. Budapest, 2019. június

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ ÉPÍTÉS TÁRGYA: RADÓ KÚRIA FELÚJÍTÁSA ÉPÍTÉSI HELY: RÉPCELAK, BARTÓK B. U. 51. HRSZ: 300 ÉPÍTTETŐ: TERVEZŐ: RÉPCELAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA RÉPCELAK, BARTÓK B. U.

Részletesebben

Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció

Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció Lakóépület Épület címe: 2117 Isaszeg, Nagy Sándor u. 43. hrsz:1056/14 Tervező: Kiszugló Kft. Mérnöki Iroda 1149 Budapest, Róna utca 113. Budapest, 2019. június

Részletesebben

Piaci épület építése Iváncsa, Arany János utca 215 Hrsz. Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61.

Piaci épület építése Iváncsa, Arany János utca 215 Hrsz. Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61. Piaci épület építése Iváncsa, Arany János utca 215 Hrsz. Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61. SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS 1. A SZERKEZET ALAPVETŐ RENDSZERÉNEK LEÍRÁSA Megbízó Iváncsa,

Részletesebben

Schöck Isokorb D típus

Schöck Isokorb D típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Többtámaszú födémmezőknél alkalmazható. Pozítív és negatív nyomatékot és nyíróerőt képes felvenni. 89 Elemek elhelyezése Beépítési részletek típus 1 -CV50 típus

Részletesebben

Péczy Lóránt Mérnöki Iroda Kft. Cégjegyzékszám: Felpéc, Rákóczi u. 8./A Adószám: Tel:

Péczy Lóránt Mérnöki Iroda Kft. Cégjegyzékszám: Felpéc, Rákóczi u. 8./A Adószám: Tel: Műszaki leírás Győrladamér, Táncsics Mihály utca Hrsz.: 292 alatt létesítendő Orvosi rendelő Létesítésének tárgyában Készítette: Péczy Lóránt Okl. építőmérnök Tartószerkezeti- és geotechnikai tervező (MMK

Részletesebben

BONTÁSI TERVDOKUMENTÁCIÓ STATIKAI MUNKARÉSZE SZOLGÁLTATÓ ÉPÜLET. Budapest, X. ker. Kápolna u. 2.

BONTÁSI TERVDOKUMENTÁCIÓ STATIKAI MUNKARÉSZE SZOLGÁLTATÓ ÉPÜLET. Budapest, X. ker. Kápolna u. 2. BONTÁSI TERVDOKUMENTÁCIÓ STATIKAI MUNKARÉSZE SZOLGÁLTATÓ ÉPÜLET Budapest, X. ker. Kápolna u. 2. TARTALOMJEGYZÉK MŰSZAKI LEÍRÁS Statikus tervező MŰSZAKI LEÍRÁS 1.0 Általános rész Jelen statikai műszaki

Részletesebben

STATIKAI MŰSZAKI LEÍRÁS KIVITELEZÉSI TERVHEZ

STATIKAI MŰSZAKI LEÍRÁS KIVITELEZÉSI TERVHEZ STATIKAI MŰSZAKI LEÍRÁS KIVITELEZÉSI TERVHEZ HELYI PIAC KIALAKÍTÁSA BODONYBAN 3243 Bodony, Liget utca 1. (hrsz. 841) Építettő: Bodony Község Önkormányzata cím: 3243 Bodony, Liget út 2. Megrendelő: Heves

Részletesebben

Schöck Isokorb Q, Q-VV

Schöck Isokorb Q, Q-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív és negatív nyíróerők felvételére.

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS a Budapest, II. Szeréna út 36. alatti épület kiviteli terveihez

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS a Budapest, II. Szeréna út 36. alatti épület kiviteli terveihez TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS a Budapest, II. Szeréna út 36. alatti épület kiviteli terveihez 2016. július 1. Előzmények, általános leírás A tervezett épület egy teljesen új szerkezetekkel épülő pince,

Részletesebben

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W Schöck Isokorb Schöck Isokorb Schöck Isokorb típus Konzolos faltárcsákhoz alkalmazható. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerő mellett kétirányú horizontális erőt tud felvenni. 115 Schöck Isokorb Elemek

Részletesebben

L'KOFRAGE Kft 5661 Újkígyós Kossuth 64 t/fax:66-254-021;mob.: + 36-70-427-6477;mail:l.kofrage@gmail.com

L'KOFRAGE Kft 5661 Újkígyós Kossuth 64 t/fax:66-254-021;mob.: + 36-70-427-6477;mail:l.kofrage@gmail.com L'KOFRAGE Kft 5661 Újkígyós Kossuth 64 t/fax:66-254-021;mob.: + 36-70-427-6477;mail:l.kofrage@gmail.com TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS a Csanádpalota, Kálmány Lajos u. 6 alatt építendő Integrált Közösségi

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

STATIKAI ENGEDÉLYEZÉSI MUNKARÉSZ

STATIKAI ENGEDÉLYEZÉSI MUNKARÉSZ SZUMMAPLAN Mérnök Szolgáltató Kft. Levelezési cím, iroda: H-8776 Bocska, Ady Endre u. 13. Tel: +36-93-950-219 Mobil: +36-30-6500534; E-mail: szummaplan@gmail.com STATIKAI ENGEDÉLYEZÉSI MUNKARÉSZ Murakeresztúr,

Részletesebben

STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY

STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZERKEZET és FORMA MÉRNÖKI IRODA Kft. 6725 SZEGED, GALAMB UTCA 11/b. Tel.:20/9235061 mail:szerfor@gmail.com STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY a Szeged 6720, Szőkefalvi Nagy Béla u. 4/b. sz. alatti SZTE ÁOK Dialízis

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MUNKARÉSZ GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ

TARTÓSZERKEZETI MUNKARÉSZ GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ TARTÓSZERKEZETI MUNKARÉSZ GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ Tartószerkezeti tervező: EXON 2000 Kft. 1136 Bp. Pannónia u. 18. I/1. Szántó László statikus vezetőtervező épület-,

Részletesebben

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe:

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe: Építtetô neve: Tervezô neve: Építési engedély szám: Kivitelezés megnevezése: (*) családi ház / sorház / ikerház Kivitelezés helyszíne (címe): Kivitelezést végzô cég neve: Kivitelezést végzô cég címe: telefonszáma:

Részletesebben

SZAKVÉLEMÉNY A TARTÓSZERKEZETEKRŐL STATIKAI KIVITELI TERV

SZAKVÉLEMÉNY A TARTÓSZERKEZETEKRŐL STATIKAI KIVITELI TERV SZAKVÉLEMÉNY A TARTÓSZERKEZETEKRŐL STATIKAI KIVITELI TERV BUDAPEST FŐVÁROS XIV. KERÜLET ZUGLÓ ÖNKORMÁNYZATA FENNTARTÁSÁBAN ÁLLÓ TERÜLETI VÉDŐNŐI ÉS HÁZI GYERMEKORVOSI RENDELŐ ÉPÜLETÉNEK FELÚJÍTÁSA 1145

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS Mérnöki és informatikai KFT A TOP-6.1.4-15 TÁRSADALMI ÉS KÖRNYEZETI SZEMPONTBÓL FENNTARTHATÓ TURIZMUSFEJLESZTÉS CÍMŰ PÁLYÁZAT KERETÉBEN, A NYÍREGYHÁZI ÁLLATPARKBAN HÓPÁRDUC-KIFUTÓ ÉPÍTÉSE KIVITELEZÉSI

Részletesebben

Tartószerkezeti tervdokumentáció

Tartószerkezeti tervdokumentáció Tartószerkezeti tervdokumentáció a Balatonkenese 4447/1. hrsz. alatti ingatlanon tervezett kerékpár pihenő kiszolgáló épülethez Építtető: Balatonkenese Város Önkormányzata 8174 Balatonkenese, Béri Balogh

Részletesebben

ELSÕ BETON. Csarnok építési elemek óta az építõipar szolgálatában

ELSÕ BETON. Csarnok építési elemek óta az építõipar szolgálatában ELSÕ BETON Csarnok építési elemek ELSÕ BETON Cégünk 2004. óta gyárt különféle csarnoképítési elemeket. Mára statikus tervezõk bevonásával a tartószerkezeti tervezést is, továbbá a komplett helyszíni szerkezetépítési

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Épület alapozása síkalappal (1. rajz feladat) Minden építmény az önsúlyát és a rájutó terheléseket az altalajnak adja át, s állékonysága, valamint tartóssága attól függ, hogy sikerült-e az építmény és

Részletesebben

STATIKA MŰSZAKI LEÍRÁS

STATIKA MŰSZAKI LEÍRÁS 2081 Piliscsaba Aulich u. 5. Iroda: 1139 Budapest, Petneházy u. 58-60., Mobil: +36-30-408-4468, Tel.: +36-1-791-7514, E-mail.: office@perfectproject.hu, Web: www.perfectproject.hu STATIKA MŰSZAKI LEÍRÁS

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VASBETON SZERKEZETEK

ELŐREGYÁRTOTT VASBETON SZERKEZETEK ELŐREGYÁRTOTT VASBETON SZERKEZETEK Szerkezetépítés I. Széchenyi István Egyetem Győr. Előadó: Koics László TARTALOM 1. Felhasználási terület 2. Csarnokszerkezetek típusai 3. Tervezés alapjai, megrendelői

Részletesebben

Agárd Apartmanszálló statikus kiviteli tervei TERVJEGYZÉK Február 15

Agárd Apartmanszálló statikus kiviteli tervei TERVJEGYZÉK Február 15 Agárd Apartmanszálló statikus kiviteli tervei TERVJEGYZÉK 2018 Február 15 Tervszám Terv megnevezése Első kiadás 1. módosítás 2. módosítás 3. módosítás 4. módosítás 5. módosítás S-01 Alapozási terv, felülnézet

Részletesebben

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL Wolf Ákos Bevezetés 2 Miért fontos a geotechnikus és statikus mérnök együttm ködése? Milyen esetben kap nagy hangsúlyt

Részletesebben

GÉPÉSZETI HELYISÉGEK KIALAKÍTÁSA TETŐTÉRBEN

GÉPÉSZETI HELYISÉGEK KIALAKÍTÁSA TETŐTÉRBEN GÉPÉSZETI HELYISÉGEK KIALAKÍTÁSA TETŐTÉRBEN Budapest X. Szent László tér 29. HRSZ: 39122, 39123 : KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ Dátum: Építtető: Generál tervező: 2016. december Kőbánya Önkormányzata Budapest

Részletesebben

építtető: Kurucsai Péter, tervező: Márton Bt. - Csiszár Teréz - okl. építészmérnök É19-00/16

építtető: Kurucsai Péter, tervező: Márton Bt. - Csiszár Teréz - okl. építészmérnök É19-00/16 a Budapest VIII., Stáhly u. 5., hrsz : 36451 társasház földszinti Gyulai Pál utcai iroda helyiségek homlokzati nyílászáróinak cseréje, ill. új ablakok nyításának építési engedélyezési tervéhez - tervtanácsi

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI SZAKVÉLEMÉNY a TISZALADÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSHEZ 3929 TISZALADÁNY, KOSSUTH LAJOS UTCA 54. HRSZ.

TARTÓSZERKEZETI SZAKVÉLEMÉNY a TISZALADÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSHEZ 3929 TISZALADÁNY, KOSSUTH LAJOS UTCA 54. HRSZ. TARTÓSZERKEZETI SZAKVÉLEMÉNY a TISZALADÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSHEZ 3929 TISZALADÁNY, KOSSUTH LAJOS UTCA 54. HRSZ.:294 Miskolc, 2017. december 12 1. TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐI

Részletesebben

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági 1. - Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági vizsgálatát. - Jellemezze a vasbeton három feszültségi

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Dr. Orbán Zoltán, Dormány András, Juhász Tamás Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék A megbízhatóság értelmezése

Részletesebben

Schöck Isokorb QP, QP-VV

Schöck Isokorb QP, QP-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus (Nyíróerő esetén) Megtámasztott erkélyek feszültségcsúcsaihoz, pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus (Nyíróerő esetén) Megtámasztott erkélyek

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ Tartalom: Címlap Tervjegyzék Tervezői nyilatkozat Tartószerkezeti műszaki leírás Szerkezeti kiviteli tervek ( 1 db A/4) ( 1 db A/4) ( 3 db A/4) ( 17 lap) Építész

Részletesebben

ZÖLD PONT SZABADIDŐS PIAC ÉPÍTÉS ENGEDÉLYEZÉSI TERVE

ZÖLD PONT SZABADIDŐS PIAC ÉPÍTÉS ENGEDÉLYEZÉSI TERVE ÖLD PONT SABADIDŐS PIAC ÉPÍTÉS ENEDÉLYEÉSI TERVE TARTÓSERKEETI LEÍRÁS KÉSÜL: SUKORÓ, FEHÉRVÁRI ÚT HRS.: 416. ÉPÍTTETŐ: SUKORÓ KÖSÉ ÖNKORMÁNYATA SUKORÓ, ÓVODA U. 2. Tartószerkezet. tervező: Tóth Attila

Részletesebben

Schöck Isokorb T D típus

Schöck Isokorb T D típus Folyamatos födémmezőkhöz. Pozitív és negatív nyomaték és nyíróerők felvételére. I Schöck Isokorb vasbeton szerkezetekhez/hu/2019.1/augusztus 79 Elemek elhelyezése Beépítési részletek DL típus DL típus

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017.

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. 1 I. Tervezési, kiindulási adatok A talajvizsgálati jelentés a Fehértó Non-profit Kft. megbízásából

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 6.2. fejezet 483 FEJEZET BEVEZETŐ 6.2. fejezet: Síkalapozás (vb. lemezalapozás) Az irodaház szerkezete, geometriája, a helyszín és a geotechnikai adottságok is megegyeznek az előző (6.1-es) fejezetben

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS Statikum s.r.o. www.statikum.shp.hu SK-945 01 Komárno Tel.: (+36-70) 387-9790 Hviezdna 11/20 e-mail: info@statikum.hu a Sucsess Team Bt. közreműködésével TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS A 2000 SZENTENDRE,

Részletesebben

ÉPSZERK / félév

ÉPSZERK / félév ÉPSZERK-5 2015/2016. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK KÜLÖNLEGES VÁLASZFALAK Előadó JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens BME ÉPÜLETSZERKEZETTANI TANSZÉK CSARNOK VÁLASZFAL RAKTÁR CSARNOKTÉR FELADAT

Részletesebben

Schöck Isokorb K-UZ típus

Schöck Isokorb K-UZ típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Gerendához vagy vasbeton falhoz csatlakozó konzolos erkélyekhez. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerők felvételére. őszigetelés = mm 57 Schöck

Részletesebben

Schöck Isokorb K-HV, K-BH, K-WO, K-WU

Schöck Isokorb K-HV, K-BH, K-WO, K-WU Schöck Isokorb,,, Schöck Isokorb,,, Schöck Isokorb típus Olyan konzolos erkélyhez, mely a födémnél mélyebben fekszik, és egy monolit gerendán keresztül kapcsolódik a födémbe. Negatív nyomatékokat és pozitív

Részletesebben

Csarnokok. előre gyártott vasbetonból

Csarnokok. előre gyártott vasbetonból Csarnokok előre gyártott vasbetonból Egy projekt különböző résztvevőinek elvárásai?! Építész: építészeti, esztétikai szempontok figyelembevételét kéri (ez nehezen számszerűsíthető igény), - mekkora legyen

Részletesebben

Schöck Isokorb T K-O típus

Schöck Isokorb T K-O típus Alsó alátámasztó gerendához vagy vasbeton falhoz csatlakozó konzolos erkélyhez. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerők felvételére. I Schöck Isokorb vasbeton szerkezetekhez/u/2019.1/augusztus 55 Alacsonyabban

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS Pápa, Korona utca 44 sz (2954/1 hrsz) ÁLOMHÁZ Társasház I. ütem építés engedélyezési tervéhez tartalom: címoldal műszaki leírás megjegyzés: tárgyi dokumentáció a vonatkozó

Részletesebben

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. :1134 Budapest, Váci u.45. Tel.: Fax:

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. :1134 Budapest, Váci u.45. Tel.: Fax: 1 M4 AUTÓPÁLYA BERETTYÓÚJFALU NAGYKEREKI (OH) KÖZÖTTI SZAKASZHOZ TARTOZÓ BERETTYÓÚJFALUI MÉRNÖKSÉGI TELEP JA 6.KÖTET ELEMES TÁROLÓ ÉPÜLET TARTÓSZERKEZETI MEGRENDELŐ: KONZORCIUM VEZETŐ: Nemzeti Infrastruktúra

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR ÜZEMI ELŐREGYÁRTÁS üzemi jellegű körülmények között vasbeton szerkezetek előállítása HELYSZÍNI

Részletesebben

Schöck Tronsole V típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole V típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck Tronsole típus Monolit vasbeton pihenő és falazott lépcsőházi fal közötti lépéshangszigetelés Schöck Tronsole 4 típus Lépcsőpihenő: Monolit vasbeton Lépcsőházi fal: Falazat Egyszerű rendszer: csatlakozó

Részletesebben

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági 1. - Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági vizsgálatát. - Jellemezze a vasbeton három feszültségi

Részletesebben

Schöck Tronsole T típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole T típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck ronsole típus SCHÖCK RONSOLE Lépcsőkar és pihenő akusztikai elválasztása Schöck ronsole 6 típus Lépcsőkar: Monolit beton vagy előregyártott Lépcsőpihenő: Monolit beton vagy félig előregyártott Egyszerű

Részletesebben

GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA

GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA MÓDOSÍTOTT ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ AZ ATLÉTIKA ÉPÜLETRE VONATKOZÓAN II. KÖTET TARTÓSZERKEZET ÉPÍTTETŐ: GYŐR PROJEKT KFT. 9024 Győr, Orgona u. Kapcsolattartó:

Részletesebben

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Pécs, 2015. június . - 2 - Tartalomjegyzék 1. Felhasznált irodalom... 3 2. Feltételezések... 3 3. Anyagminőség...

Részletesebben

TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK. Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus

TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK. Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus FÖDÉMSZERKESZTÉSI MÓDOK HOSSZIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA (KÉTIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA) HARÁNTIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA PILLÉRRE (GERENDA

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 582 03 Magasépítő technikus

Részletesebben

TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK

TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus FÖDÉMSZERKESZTÉSI MÓDOK HOSSZIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA HARÁNTIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA NEM JELLEMZŐ: Kétirányú vázgerendára NEM

Részletesebben

STATIKAI MELLÉKLET a H-4565, Pusztadobos, Belterület Hrsz.: 338/4 ingatlanon épülő Óvoda Kiviteli tervdokumentációjához

STATIKAI MELLÉKLET a H-4565, Pusztadobos, Belterület Hrsz.: 338/4 ingatlanon épülő Óvoda Kiviteli tervdokumentációjához I MELLÉKLET a H-4565, Pusztadobos, Belterület Hrsz.: 338/4 ingatlanon épülő Óvoda Kiviteli tervdokumentációjához Építtető: Pusztadobos Község Önkormányzata H-4565 Pusztadobos, Petőfi u. 4. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Tartószerkezeti Műszaki Leírás és ellenőrző statikai számítások

Tartószerkezeti Műszaki Leírás és ellenőrző statikai számítások Tartószerkezeti Műszaki Leírás és ellenőrző statikai számítások Előzmények: Az építési engedélyezési terv szerkezettervezői tervfejezetét jelen esetben szerkezeti műszaki leírást és statikai ellenőrző

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VASBETON CSARNOKVÁZ SZERKEZETEK. Dr. Kakasy László

ELŐREGYÁRTOTT VASBETON CSARNOKVÁZ SZERKEZETEK. Dr. Kakasy László CSARNOKVÁZ SZERKEZETEK Dr. Kakasy László 1945-50. monolit vasbeton dominál 1950-66. helyszíni előregyártás 1962. üzemi előregyártás kezdete 1969. könnyűszerkezetes építési mód kezdete 1. 1961-62. 9x9 m

Részletesebben

TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK. Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus

TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK. Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus TÖBBSZINTES ELŐREGYÁRTOTT VASBETON VÁZSZERKEZETEK Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus FÖDÉMSZERKESZTÉSI MÓDOK HOSSZIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA HARÁNTIRÁNYÚ VÁZGERENDÁRA NEM JELLEMZŐ: Kétirányú vázgerendára NEM

Részletesebben

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be.

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be. 2. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szögtámfal tervezése Program: Szögtámfal File: Demo_manual_02.guz Feladat: Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk

Részletesebben

Schöck Isokorb T K típus

Schöck Isokorb T K típus (Konzol) Konzolosan kinyúló erkélyekhez. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerők felvételére. A VV1 nyíróerő terhelhetőségi osztályú Schöck Isokorb KL típus negatív nyomatékot, valamint pozitív és negatív

Részletesebben

EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS

EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS Építész szakmérnöki 2016. Bevezetés 2 k é z s s é n a épz T i ik t e z k e ö k n r r új dokumentum típusok e é z s m ó ak t új szemlélet r a z S T s s é

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_0 Vasbetonszerkezetek Monolit vasbetonvázas épület födémlemezének tervezése című házi feladat részletes

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ Székesfehérvár, 2000, július 29. Tövisháti András okl. mérnök, okl vízellátás, csatornázás

Részletesebben

5.KÖTET ÜZEMANYAGTÖLTŐ VÉDŐTETŐ MŰSZAKI LEÍRÁS TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS

5.KÖTET ÜZEMANYAGTÖLTŐ VÉDŐTETŐ MŰSZAKI LEÍRÁS TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS 1 M4 autópálya Berettyóújfalu - Nagykereki (oh.) közötti szakasz és csatlakozó építmények 5.KÖTET ÜZEMANYAGTÖLTŐ VÉDŐTETŐ TARTÓSZERKEZETI MEGRENDELŐ: KONZORCIUM VEZETŐ: KONZORCIUMI TAG: Nemzeti Infrastruktúra

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK

1. ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK 1. ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK Felhasználási terület: - Lakóépületek - családi ház - többlakásos épület - Ipari épületek - Irodaházak, iskolák, szociális épületek A legtöbb olyan esetben alkalmazható, ahol

Részletesebben

Alapozások (folytatás)

Alapozások (folytatás) Alapozások (folytatás) Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 Szerkezetváltozatok Sávalapok Helyszíni pontalapok Pontalapok

Részletesebben

Tartószerkezeti műszaki leírás

Tartószerkezeti műszaki leírás Tartószerkezeti műszaki leírás Tárgy : BVSC Klubépület tervezett homlokzati előtétfal és gépészeti áttörések tartószerkezeti kiviteli terve Készül : 1142. Budapest, Szőnyi út 2. HRSZ : 29889 Tervező :

Részletesebben

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens

ÉPSZERK / félév. Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens ÉPSZERK-5 2013/2014. 2. félév NAGY MAGASSÁGÚ VÁLASZFALAK Előadó: JUHARYNÉ DR. KORONKAY ANDREA egyetemi docens Válaszfalak fogalma: épületen belüli, függőleges térelválasztó szerkezetek Jellemzők: nem hordanak

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

ÁTRIUM TERVEZŐ, VÁLLALKOZÓ MÉRNÖK IRODA KFT.

ÁTRIUM TERVEZŐ, VÁLLALKOZÓ MÉRNÖK IRODA KFT. ÁTRIUM TERVEZŐ, VÁLLALKOZÓ MÉRNÖK IRODA KFT. 9024 GYŐR, ZRÍNYI U. 10. TEL.: 96/618-532 FAX.: 96/618-533 Munkaszám: 009/2016 Tervező: Kovács János (30)-3599-742 okl. építőmérnök geotechnikai tervező Gte3-1/08-0161

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VASBETON CSARNOKVÁZ SZERKEZETEK

ELŐREGYÁRTOTT VASBETON CSARNOKVÁZ SZERKEZETEK CSARNOKVÁZ SZERKEZETEK Dr. Kakasy László 1945-50. monolit vasbeton dominál 1950-66. helyszíni előregyártás 1962. üzemi előregyártás kezdete 1969. könnyűszerkezetes építési mód kezdete 1. 1961-62. 9x9 m

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Kőműves és hidegburkoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 582 08 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése 1.GYAKORLAT Használhatósági határállapotok A használhatósági határállapotokhoz tartozó teherkombinációk: Karakterisztikus (repedésmentesség igazolása) Gyakori (feszített szerkezetek repedés korlátozása)

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Besenyszög, 112 hrsz. BEMUTATÓ JELLEGŰ KÖZÖSSÉGI ÉPÜLET tervezéséhez Nagykörű 2013 december 09. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

ACÉLSZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

ACÉLSZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT ACÉLSZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT PÉLDÁK PÉLDÁK PÉLDÁK PÉLDÁK FOGALOMTÁR ELŐREGYÁRTÁS üzemi jellegű körülmények között acélszerkezetek előállítása,

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2010. szeptember X. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnikai Tanszék Alapozás Rajzfeladatok Hallgató Bálint részére Megtervezendő egy 30 m 18 m alapterületű épület síkalapozása és a

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY. BKV ZRT. É-D Metró Járműtelep (Bp. Kőér utca 2/d.) járműkarbantartó épület és mozgólépcső üzem nyílászáró csere.

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY. BKV ZRT. É-D Metró Járműtelep (Bp. Kőér utca 2/d.) járműkarbantartó épület és mozgólépcső üzem nyílászáró csere. Ikt. szám:2017/bkv/25/02 2017. április 26. SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY BKV ZRT. É-D Metró Járműtelep (Bp. Kőér utca 2/d.) járműkarbantartó épület és mozgólépcső üzem nyílászáró csere Okleveles építőmérnök Tartószerkezeti

Részletesebben

Schöck Isokorb V SCHÖCK ISOKORB. Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel Méretezési táblázat/alaprajzok Alkalmazási példák...

Schöck Isokorb V SCHÖCK ISOKORB. Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel Méretezési táblázat/alaprajzok Alkalmazási példák... Schöck Isokorb SCHÖCK ISOKORB Schöck Isokorb 6/6 Tartalom oldal Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel......................................................... 46 Méretezési táblázat/alaprajzok..................................................................

Részletesebben

VASBETON VÁZ LINDAB BURKOLAT ACÉL KAPCSOLATI ELEMEK FEJLESZTÉSE

VASBETON VÁZ LINDAB BURKOLAT ACÉL KAPCSOLATI ELEMEK FEJLESZTÉSE ACÉL KAPCSOLATI ELEMEK FEJLESZTÉSE TARTALOM 1. Előzmények, kiindulási adatok 2. Acél kapcsolati elemek leírása 2.1 Szelemenbakok 2.2 Falvázbakok 2.3 Eresz konzolok 2.4 Előtető konzolok 2.5 Kapu keretek

Részletesebben

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Wolf Ákos Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Királyegyháza, cementgyár - esettanulmányok Tartalom Bevezetés Projekt ismertetés, helyszín bemutatása bb m tárgyak, létesítmények Talajadottságok bemutatása

Részletesebben

Vasalási távtartók muanyagból

Vasalási távtartók muanyagból Vasalási távtartók muanyagból Távolságtartó sín (hossz: m) Rúd alakú távolságtartó sín, alsó fogazással. Alaplemezek és födémek, rámpák alsó vasalásának távolságtartására. További méretek: 60 mm és 70

Részletesebben