TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS"

Átírás

1 TSZ.: 7902 GYŐR, KOSSUTH L. U. 28. HRSZ.: 7888 MŰE MLÉ KI JE LE NTŐSÉ G Ű TE RÜLE TE N ÁLLÓ É PÜLE T FE LÚJÍTÁ SÁTALA KÍTÁS MÓDOSÍTOTT E NGE DÉ LYE ZÉ SI É S É PÍTÉ SI K IVITE LI TE RVDOK UME NTÁC IÓ ME GB ÍZÓ: GYŐRSZOL ZRT, GYŐR ORG ONA UTCA 10. TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS Előzmények A meglévő épület építésének kora egyértelműen nem határozható meg, részletes történeti áttekintés az építész műszaki leírásban. Tárgyi épület építési engedélyt kapott 2010ben. A korábbi engedélyezési terv a délnyugati szárny hátsó részének lebontásával számolt, ezt a bontási kényszert a mostani vizsgálatok nem támasztották alá, az épületrész állapota megfelel az épület, korábbi tervben felújítandónak ítélt részeinek állapotának, így ez az épületrész is felújításra kerül. Ennek megfelelően módosított új tervek készültek. A Tűzvédelmi Műszaki Leírás a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 5. melléklet VI. szakasz 1 pontjában meghatározottak alapján készült az építmény tűzveszélyességi osztályba sorolására, az építmény, tűzszakaszok tűzállósági fokozatára, Az épület tervezett funkció alapján OTSZ 28/2011. (IX.6.) BM rendelet 5. rész ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI XXXII. fejezet 560 (4) bekezdés f.) pontja értelmében D mérsékelten tűzveszélyes tűzveszélyességi osztályba sorolható. Építmény szintszáma OTSZ 28/2011. (IX.6.) BM rendelet 5. rész ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI XXV. fejezet 324. és a 331 (8) pontja alapján kétszintes, tűzszakaszok száma 1. Az épület részben alápincézett földszint és emeletes. Funkciója lakóház a technológia tűzvédelmére, A tervezett funkció lakások, technológiai berendezések nem tervezettek az alkalmazott épületszerkezetek tűzvédelmi paramétereire, Az épület tűzállósági fokozatának, az OTSZ 28/2011. (IX.6.) BM rendelet 5. rész ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI XXV. fejezet 320 (3) bekezdés a.) pontja alapján IIII. tűzállósági fokozat kategóriát kell kielégíteni. Épületszerkezetek értékelése az OTSZ 329 (3) bekezdésének és a 16. melléklet 3. jelű táblázatban D oszlop ( 23 szintszám.) alapján végeztük el. Szintek száma n = 2

2 Szerkezet csoport Teherhordó falak, pillérek Tűzgátló szerkezetek Szerkezet megnevezése Teherhordó pillérek és merevítő elemek Külső teherhordó falak: bontott téglakifalazás változó falvastagsággal Belső teherhordó falak: 30as POROTHERM fal 25 as vb falak lépcsőházi falak Tűzfal : 50es a padlástérben 15as fal Teherhordó tűzgátló fal lakások között : 30as POROTHERM fal tervezett meglévő fa Tűzgátló födém lakások között: meglévő boltozott födém JEIER mesterfödém Tűzvédelmi osztály és tűzállósági határérték követelmények T h (perc) D R 45 B RE 45 B REI 45 REIM 45 REIM 45 REI 45 tényleges tűzvédelmi osztály és tűzállósági határérték Th (perc) REIM 240 REIM 240 REIM 120 REIM 240 REI 60 tűzállósági fokozat minősítés I. megfelel I. megfelel I. megfelel I. megfelel II. megfelel Tűzgátló tömítések minősített tűzgátló ajtó EI 30 EI 30 III. megfelel Vízszintes teherhordó szerkezetek Emeletközi födémek és tetőfödémek tartószerkezetei : 25 20cm monolit vb födém 2,5 cm betontakarás +fél acélátmérő Nyílásáthidalók: Előregyártott áthidalok Monolit vb áthidalók C REI 30 C R 30 REI 60 II. Megfelel R 60 I. Megfelel Egyéb szerkezetek Válaszfalak: meglévő falszerkezet 10es válaszfal Falburkolatok általános helyen: csempe burkolat vakolt, gletelt festett falazat Padlóburkolatok általános helyen: greslap ragasztott parketta C EI 15 Ds2, d0 Dfls2 EI 60 I. fl Cfls1 I. I. I. II. Megfelel Megfelel Megfelel Az épület tényleges tűzállósági fokozata III. tehát megfelel a vonatkozó jogszabály előírásának. 2.

3 a tűzterhelés meghatározására, Tűzterhelési érték az OTSZ 5. rész XXIX. fejezet 503. (1) Lakó és közösségi épületek, épületrészek normatív tűzterhelési értékeit a 23. melléklet 7. táblázatában rögzítettek szerint kell figyelembe venni. 8. sorszám: lakások 400MJ/m 2 normatív tűzterhelési érték a tűzszakaszolásra, a tűzterjedés gátlására, a tűztávolságra, Tűzszakaszok:. Tényleges mértékadó tűzszakasz nagyság:876,37m 2 Az OTSZ 348. alapján a pinceszintet kétszeres értékkel kell figyelembe venni, így a tűzszakasz méret:946,37m A pinceszinti tűzszakaszok méretét a 16. melléklet táblázatokban szereplő értékekhez képest 50%kal csökkenteni kell. Ha egy tűzszakasz talajszint alatt és felett kerül kialakításra, akkor a pinceszinti területeket kétszeres értékkel kell figyelembe venni, és az így összesített alapterület nem haladhatja meg a táblázatokban foglalt értékeket. Megengedett tűzszakasz nagyság: OTSZ 5. rész 16. melléklet 8. táblázat 16. sora Lakó és üdülő funkció E oszlop alapján 4500m 2 A tűzfalas épület csatlakozásnál a szomszédos tűzfal 50cm rel magasabb igy a tűzterjedési gát biztosított. Tűztávolság: Az épület megközelítése a helyszínrajz szerint biztosított, az épület zártsorúan tervezett beépítésű, a telekhatáron lévő fala tűzfal. OTSZ 5. rész XXVII. fejezet 460 Az épületek közötti tűztávolságot kétszintes lakóépületre a 20. melléklet 3. táblázata nem határoz meg. Az kétszintes beépítésnél a rendezési tervben meghatározottak az irányadók. OTSZ 5. rész XXVII. fejezet 452 Tűztávolság nem értelmezhető azoknál az épületeknél, ahol a tűzoltóság jogszabály alapján nem minősül szakhatóságnak. Azon esetekben, amikor a tűzoltóság nem szakhatóság az épületek közötti távolság megfelelőségét a tűzoltóság nem vizsgálhatja. A kialakult tűztávolságok a felújítással nem változnak a hő és füst elleni védelem kialakítására, Hő és füstelvezetés: Hő és füstelvezetés az épület földszint és emeleti részén az OTSZ 540. alapján nem előírás, nem tervezett Abban az esetben, amikor az épületrész, tűzszakasz, épület a kiürítés első szakaszának normaidején belül a szabadba kiüríthető, a menekülési útvonal hő és füstelvezetéséről nem kell gondoskodni. A pincei tároló helyiségekben az OTSZ 538. (4) bekezdése alapján nem kell a hőés füstelvezetés biztosítani. 3.

4 538. (4) A pinceszinten nem kell hő és füstelvezetést biztosítani a) az 50 m2nél kisebb alapterületű C D tűzveszélyességi osztályba sorolt,.helyiségben, helyiségcsoportban a hasadó, hasadónyíló felületekre Az épületbe tűz és robbanásveszélyes technológia, olyan épületgépészeti berendezés mely alapján hasadó nyílófelület létesítése szükséges nem tervezett, hasadó nyíló felület kialakítása nem előírás a tűzoltósági beavatkozási feltételekre, Szükséges oltóvíz mennyiség : Az mértékadó tűzszakasz alapterület alapján 876,25 m 2 ez csökkenthető 30% kal = m 2. A szükséges oltóvíz mennyiség 50800m között 1500 l/perc A fenti vízmennyiség biztosítható a 100men belüli a helyszínrajzon jelölt 2db tűzcsapról. A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 5. melléklet VI. szakasz pontja alapján Az oltóvízellátás biztosítására vonatkozó közműszolgáltatói nyilatkozat ot az építési engedély kérelemhez mellékelni kell. OTSZ 1. rész II. fejezet 38.. (1) Földalatti és föld feletti tűzcsapok esetében (a továbbiakban: tűzcsapok) az épületek, építmények használatba vételi eljárása során a kérelem benyújtása előtt legfeljebb 30 nappal készült, a legkedvezőtlenebb fogyasztási időszakban végzett, a tűzcsapok vízhozamának méréséről felvett vízhozam mérési jegyzőkönyvvel igazolni kell az előírt oltóvíz mennyiség meglétét. A mérést az épület, építmény 100 mes körzetén belüli tűzcsapok egyidejű működésével kell elvégezni. Az OTSZ 444. (1) bekezdés alapján fali tűzcsap kiépítése nem előírás nem tervezett. Tűzoltó készülék biztosítás: Az épületben OTSZ 591. (2) bekezdés alapján nem kell biztosítani (2 Ha jogszabály másként nem rendelkezik, nem kell tűzoltó készüléket elhelyezni a lakás céljára szolgáló építményekben, tűzszakaszokban és a hozzájuk tartozó szabad területeken, kivéve a lakóépületekben kialakított egyéb rendeltetésű (kereskedelmi, iroda) helyiségeket, amelyek tekintetében gazdálkodó, vagy rendeltetési egységenként az (1) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni. Kulcsszéfet beépítése az OTSZ 436. (1 ) bekezdése alapján nem előírás. Tűzoltósági beavatkozási központ kialakítása nem indokolt OTSZ 449. alapján a kiürítésre, mentésre, A kiürítési útvonalak, közlekedők, lépcsők, előterek kijárati ajtók méretei az OTSZ, OTÉK valamint a vonatkozó szabványok előírásait kielégítik, az épületből zavartalan kiürítés biztosított. Kiürítés első szakaszában a lakás elhagyása. 4.

5 A kiürítés időtartama az útszakaszok hossza alapján: t 1meg III. tűzállósági fokozatú C E tűzveszélyességi osztályba sorolt helyiségekre 1,5 perc Útvonal hossza: o a helyiség legtávolabbi pontja a kijárattól vízszintesen 12 m o haladási sebesség vízszintesen 30 m/min o t1a = 12 [m] / 30 [m/min] = 0,4 min < t 1 meg 1,5 min Kiürítés időtartama az ajtó átbocsátó képessége alapján: N 1 kijáraton eltávolítandó személyek száma 4 fő k a kijáratok átbocsátó képessége 41,7 fő/ m/min x 1 az N 1 hez tartozó kijáratok szélességeinek összege 1,0 [m] t 1b = 4/(41,7x 1) = 0,1perc min < t 1 meg 2 min t 1ma = t1a = 0,4 min A kiürítés második szakaszának számítása: Mivel minden lakás kiürítése a szabadba történik a kiürítés második szakasza nem értelmezhető. A kiürítési időtartamok kielégítik az OTSZ 5. rész 22. melléklet 1. táblázatában megadott határértékeket. Az épületbe menekülési útirány jelző rendszer kerül kialakításra, az éplet lépcsőházában, az OTSZ 5.rész XXV. fejezet (1) bekezdés b) pontja alapján, amely a menekülőknek a teljes menekülési útvonal mentén folyamatos vizuális információt közöl a kiürítés irányáról. A menekülési útvonaljelző biztonsági jelek úgy lesznek elhelyezve, hogy a menekülési útvonal bármely pontján egy biztonsági jel minden esetben látható lesz. Megjelölésre kerül a tűzoltó készülékek, lépcső menekülés irányába lévő első lépcsőfok, a lépcsőházi szintszám. Az épület lépcsőházában biztonsági világítás kerül kialakításra az MSZ EN 1838 szabvány előírásainak megfelelően. Az épületben magasan telepített biztonsági jelek kerülnek elhelyezésre. A táblák rögzítési magassága 2,02,5 m. Az ajtóknál telepített biztonsági jelek elhelyezhetők az ajtók fölött 2,5 mig, illetve az ajtó jobb vagy bal oldalán az ajtóra mutató biztonsági jel alkalmazásával, ezek elhelyezési magassága 1,72,0 m. Az ajtóra mutató biztonsági jelek úgy kerülnek elhelyezésre, hogy azokat az ajtószárny nyitáskor ne takarja. Biztonsági jelet az ajtóra szerelni tilos. A biztonsági jelek közepes (10 m) és nagy (30 m) távolságból is felismerhetőek lesznek. 5.

6 A biztonsági jelek az eszközök, felszerelések felett 22,5 m magasságban kerülnek elhelyezésre az épületgépészeti, valamint a villamos és villámvédelmi berendezések tűzvédelmi követelményeinek teljesülésére, Fűtés: Az épület hő ellátása TÁVHŐ től tervezett, részletes ismertetés az épültgépészeti műszaki leírásban. Szellőzés: Egyes belsőterű helyiségbe gépi elszívó szellőztetést terveztünk. Működési elve : a helyiség használata (világítás bekapcsolása) mellett a szellőztetés üzemel, a világítás kikapcsolása után még 10 perc utószellőztetést biztosít. A tervezett ventillátorok falba süllyesztett házzal tervezettek. Részletes leírás az épületgépészeti műszaki leírásban Villamos berendezések Az épület villamos rendszere az MSZ HD :2007 szabványnak, OTSZ 5 rész XXV. fejezet 134. címben foglaltaknak megfelelően kerül kialakításra. Külső csatlakozóvezeték: földkábel csatlakozás földszinti kapualjból nyíló villamos fogadó helyiségbe. Betáplálás: egyoldali. Áram és feszültség: 400V/230V, 3F+N+F, 50Hz Érintésvédelem: NULLÁZÁS TNCS Az épület feszültségmentesítése a főelosztó berendezésből történhet központilag és szakaszosan. Mindenhol a helyiség jellegnek megfelelő védettségű szerelést, szerelvényezést és elosztó berendezést tervezünk. Normál környezetben a védettség min. IP20, míg a nedves helyiségekben és szabadtéren min. IP 34. Az épület túlnyomó része normál környezet, míg nedves kategóriába tartozik a fürdő és a külső tér. Alkalmazott vezetékek réz erűek. A szerelés oldalfalakban süllyesztetten történik. Az épület lépcsőházában biztonsági világítás kerül kialakításra az MSZ EN 1838 szabvány előírásainak megfelelően. A fővezetékek műa. védőcsőbe, csatornába húzott M 1 kvcu vezetékek Az elosztó szekrényt tartós, veszélyt jelző, megfelelő magatartásra intő, a szerelvényeket tartós, hovatartozást jelentő feliratozással kell ellátni. A használatbavételi átadásra az épület villamos rendszerének első felülvizsgálata (használatbavétel előtti felülvizsgálat) elvégzésre kerül. Villámvédelmi rendszere. Az OTSZ 11. melléklet 1. táblázata alapján az épület jellege nem teszi kötelezővé a villámvédelmi rendszer létesítését. Az OTSZ 224. alapján az épület nem tartozik azon épületek közé ahol nem kötelező villámvédelmi berendezést létesíteni. Az OTSZ 222. (1) bekezdése értelmében amennyiben a villámcsapások hatásaival szembeni védelem csak villámvédelmi berendezés létesítésével biztosítható akkor villámvédelmi rendszer létesítése szükséges. A villámvédelmi rendszer szükségességének megítéléséhez a vonatkozó műszaki követelményeken alapuló kockázat elemzés szükséges. 6.

7 A kockázat elemzés elvégzésére, a villámvédelmi rendszer szükségességének megítélésre, a villámvédelmi berendezés tervezésére csak a magyar Mérnöki Kamara tervezői névjegyzékében szereplő, a villámvédelem területén kiemelkedően gyakorlott villamos tervező jogosult. (Kiemelkedően gyakorlott az a tervező, aki az érvényes vonatkozó műszaki követelményeken alapuló, a Magyar Elektrotechnikai Egyesülettel (MEE) és az OKFfel egyeztetett, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai tagozata által (MMK) akkreditált villámvédelmi létesítési tanfolyam záróvizsgáját eredményesen letette.) A kockázat elemzés a kiviteli tervek készítése során készül. Amennyiben villámvédelmi rendszer kialakítása szükséges, akkor azt a vonatkozó műszaki követelmények (szabványnak) megfelelően kell tervezni, és csak kiviteli tervdokumentáció alapján lehet létesíteni. A villámvédelmi rendszer tervezésére kivitelezésére vonatkozóan az OTSZ konkrét előírásokat tartalmaz (1) Villámvédelmi berendezést csak kiviteli tervdokumentáció alapján lehet létesíteni, kivételt képeznek a villámvédelmi berendezés létesítésére nem kötelezett építmények, amelyeknél csak ajánlott a tervdokumentáció alapján történő létesítés. (2) Az e jogszabály szerinti villámvédelmi berendezés tervezésére csak a Magyar Mérnöki Kamara tervezői névjegyzékében szereplő, a villámvédelem területén kiemelkedően gyakorlott villamos tervező jogosult. Kiemelkedően gyakorlott az a tervező, aki az érvényes vonatkozó műszaki követelményen alapuló, a Magyar Elektrotechnikai Egyesülettel (MEE) és az OKFfel egyeztetett, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai tagozata által (MMK) akkreditált villámvédelmi létesítési tanfolyam záróvizsgáját eredményesen letette. (3) A kivitelezésért felelős műszaki vezetőnek, műszaki ellenőrnek szintén rendelkeznie kell a (2) bekezdés szerinti érvényes záróvizsgával a beépített automatikus tűzjelző és tűzoltó berendezések kialakítására, Tűzészlelőjelző hálózat kiépítése nem előírás nem tervezett. (OTSZ 136 (1) bekezdésének és a 7. melléklet 1. táblázat értelmében.) Az oltás feltételei az pont szerint biztosítottak a biztonsági jelzésekre vonatkozó megoldásokat. A biztonsági jelzésekre vonatkozó megoldást az pontban leírtak szerint tervezett, az alábbi ábra alapján. 7.

8 Tűzvédelmi tervezői nyilatkozat Alulírott építész tervező kijelentem, hogy a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló XXXI. tv. 21. a, ill. OTSZ 28/2011. (IX.6.) BM rendelet 5. rész ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI ÉPÍTMÉNYEK TŰZVÉDELME XXIII. fejezet 288. alapján, az GYŐR, KOSSUTH L. U. 28. HRSZ.: 7888 MŰE MLÉ K I JELE NTŐSÉ GŰ TE RÜLE TE N ÁLLÓ É PÜLE T FE LÚJÍTÁ SÁTALA KÍTÁS építési engedély tervdokumentációjához készített tűzvédelmi műszaki leírás a vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok, műszaki irányelvek és eseti hatósági előírásokat kielégíti. Az alkalmazott műszaki megoldások kielégítik a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet Országos Településrendezési és Építési Követelmények, A 28/2011. (IX.6.) BM rendelet mellékletében foglalt OTSZ előírásokat Győr november 5. Maráz Péter felelős építész tervező, ügyvezető 8.

Tűzvédelmi műszaki leírás

Tűzvédelmi műszaki leírás Tűzvédelmi műszaki leírás tejüzem rendeltetésű épület bővítése 5600 Békéscsaba, Kisrét 86. hrsz.: 0628/4 építési engedélyezéséhez 2016. március Jelen tűzvédelmi műszaki leírás a tervező által rendelkezésemre

Részletesebben

2.2. Tűzvédelmi műszaki leírás

2.2. Tűzvédelmi műszaki leírás 2.2. Tűzvédelmi műszaki leírás Alulírott építész tervező a módosított 1996. évi XXXI. törvény 21. (3) bek. alapján kijelentem, hogy a tervezett épület építési engedélyezési tervdokumentációjának részét

Részletesebben

Tűzvédelmi műszaki leírás

Tűzvédelmi műszaki leírás Tűzvédelmi műszaki leírás orvosi rendelő akadálymentesítése, rendelő és szolgálati lakás felújítása (Kunágota, Rákóczi u. 47.) építési engedélyezéséhez 2015. január Jelen tűzvédelmi műszaki leírás a tervezők

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS TŰZVÉELMI MŰSZAKI LEÍRÁS Máriapócs 490/ Hrsz. alatti Pápa tér rekonstrukciója során, nyilvános WC kialakításának engedélyezési tervdokumentációjához. Építtető: Máriapócs Város Önkormányzata 4326. Máriapócs,

Részletesebben

Tűzvédelmi tervfejezet

Tűzvédelmi tervfejezet Tűzvédelmi tervfejezet 2681 Galgagyörk, Rákóczi út 12. (hrsz.: 96/6) szám alatt meglévő orvosi rendelő belső felújításának és átalakításának ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVE ÉPÍTTETŐ: Galgagyörk Község Önkormányzat

Részletesebben

C tűzveszélyességi osztályba tartozó épületek esetén; terepszint alatt két szintnél több pinceszinttel rendelkező építmény esetén;

C tűzveszélyességi osztályba tartozó épületek esetén; terepszint alatt két szintnél több pinceszinttel rendelkező építmény esetén; C tűzveszélyességi osztályba tartozó épületek esetén; A - B tűzveszélyességi osztályú helyiségeket tartalmazó épületek esetén; 500 m 2 - szintenkénti összesített - alapterület feletti D - E tűzveszélyességi

Részletesebben

projekt bemutatása, a tervezés szempontjai Borsos Tibor építész tűzvédelmi szakértő

projekt bemutatása, a tervezés szempontjai Borsos Tibor építész tűzvédelmi szakértő projekt bemutatása, a tervezés szempontjai Borsos Tibor építész tűzvédelmi szakértő Kecskemét, Alkony utca 11. általános iskola bővítés - első TML készítés 2009. márciusában, a 9/2008.(II.22.) ÖTM rendelettel

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Kockázati egységek / kockázati osztálya Nagyon alacsony kockázati osztály: NAK Alacsony kockázati osztály: Közepes kockázati osztály: Magas kockázati osztály: AK KK MK MÉRTÉKADÓ KOCKÁZATI

Részletesebben

Tűzvédelmi műszaki leírás

Tűzvédelmi műszaki leírás KA-TML-39/2015 1 Tűzvédelmi műszaki leírás Tárgy: a 6600 Szentes, Csongrádi út 2. hrsz: 7934/1 alatti ingatlanon meglévő épület átalakításával és bővítésével kialakítandó Labdarúgó Klubház építési engedély

Részletesebben

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium TŰZVÉDELEM Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium 2014. december 5.-én kiadásra került az új 54/2014 BM rendelet, az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A jogszabály

Részletesebben

Tűzvédelmi engedélyezés hatósági nézőpontból. E.a.: Törő Attila tű. alez., tűzv. szakmérnök május 08.

Tűzvédelmi engedélyezés hatósági nézőpontból. E.a.: Törő Attila tű. alez., tűzv. szakmérnök május 08. Tűzvédelmi engedélyezés hatósági nézőpontból E.a.: Törő Attila tű. alez., tűzv. szakmérnök 2014. május 08. Témakörök: 1. A jelenlegi és a tervezett OTSZ szerinti különbségek összehasonlítása. 2. Az ÉTDR

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MŰLEÍRÁS (HRSZ 34) építési engedélyhez

TŰZVÉDELMI MŰLEÍRÁS (HRSZ 34) építési engedélyhez TŰZVÉDELMI MŰLEÍRÁS Isztiméri orvosi rendelő átalakítása-bővítése 8045 Isztimér, Köztársaság u. 100. (HRSZ 34) építési engedélyhez Isztimér orvosi rendelő átalakítás-bővítés tűzvédelmi műleírás 1 / 7 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Tűzvédelmi konferencia

Tűzvédelmi konferencia "Készítsünk Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyvet" Tűzvédelmi konferencia Balatonföldvár, 2015. február 4-5. "Készítsünk Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyvet" a bajai, Szent Rókus Kórház

Részletesebben

KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM

KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM KIVONAT! 28/2011. (IX.06.) BM rendelet Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról XIV. FEJEZET VILLÁMVÉDELEM 218. A villámvédelmi berendezés norma szerinti, ha tervezése, kivitelezése, felülvizsgálata, karbantartása

Részletesebben

III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia. A családi háztól a SkyCourtig.

III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia. A családi háztól a SkyCourtig. III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia Construma 2001. április 7. A családi háztól a SkyCourtig. Az épületek felújításának tűzvédelmi tervezése és a dokumentáció követelményei. III. Rockwool Építészeti

Részletesebben

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. TT KIV 20151008 BUDAPESTI EGYETMI KAT. GIM. R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T B U D A P E S T I E G Y E T E M I K A T O L I K U S G I

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS. Győrújfalu Községi Önkormányzat 9171 Győrújfalu, Ady Endre u. 7.

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS. Győrújfalu Községi Önkormányzat 9171 Győrújfalu, Ady Endre u. 7. TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS Előzmények: Győrújfalu Községi Önkormányzat 9171 Győrújfalu, Ady Endre u. 7. GYŐRÚJFALUI ÓVODA BŐVÍTÉSE BÖLCSŐDÉVEL 9171 Győrújfalu, Mártírok útja 5/b. Hrsz.: 3/1 ENGEDÉLYEZÉSI

Részletesebben

OTSZ 5.0 PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK

OTSZ 5.0 PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK OTSZ 5.0 PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK Visegrád, 2014. október 3. Lengyelfi László Rendeletalkotási célok 2012.09. Jelenlegi OTSZ alkalmazási nehézségei -értelmezés igénye gyakori; -még mindig nagyszámú

Részletesebben

Tűzvédelmi tervfejezet

Tűzvédelmi tervfejezet Tűzvédelmi tervfejezet a Medgyesegyháza, Luther u. 1. szám, hrsz.: 123 alatti ingatlanon meglévő orvosi rendelő Alulírott a módosított 1996. évi XXXI. törvény 21. (3) bek. alapján kijelentem, hogy a tervezett

Részletesebben

Villamos és villámvédelmi berendezések

Villamos és villámvédelmi berendezések Villamos és villámvédelmi berendezések az 54/2014. (XII.5.) BM rendeletben (OTSZ) és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI)-ben Villamos tűzvédelmi követelmények építmények tervezése és építése esetén 2

Részletesebben

A tűzvédelmi osztályba sorolás és a kockázati osztályok viszonya. Decsi György Egerszegi Zsuzsanna tű. őrnagy

A tűzvédelmi osztályba sorolás és a kockázati osztályok viszonya. Decsi György Egerszegi Zsuzsanna tű. őrnagy A tűzvédelmi osztályba sorolás és a kockázati osztályok viszonya Decsi György Egerszegi Zsuzsanna tű. őrnagy Futura - 'a jövendő' Jövő OTSZ 5.0 Jelen 28/2011 (IX.6.) OTSZ Funkció (tűzveszélyesség, tűzterhelés)

Részletesebben

Az épület a bővítéssel együtt egy tűzszakaszt, egy kockázati egységet alkot.

Az épület a bővítéssel együtt egy tűzszakaszt, egy kockázati egységet alkot. Munkaszám: MT 2017/36-TF 1 TŰZVÉDELMI TERVFEJEZET a Perenye, Jókai Mór u. 19. 386/1 HRSZ - alatti óvoda felújítási és bővítési munkálatainak építési engedélyezési tervdokumentációjához, az 54/2014. (XII.

Részletesebben

Villamos és villámvédelmi berendezések

Villamos és villámvédelmi berendezések Villamos és villámvédelmi berendezések az 54/2014. (XII.5.) BM rendeletben (OTSZ) és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI 7.1: 2015.03.05.)-ben Villamos tűzvédelmi követelmények építmények tervezése és

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás.

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2015.02.02. Villámvédelem. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 2015. február 2. #1. Szabvány és jogszabályi környezet változása, dokumentálás Tartalom, tervezői jogosultságok A tervezés

Részletesebben

TŰZVÉDELMI TERVFEJEZET

TŰZVÉDELMI TERVFEJEZET Munkaszám: MT 2017/129-TF MT 1 TŰZVÉDELMI TERVFEJEZET.. a Perenye, Jókai Mór u. 19. 386/1 HRSZ - alatti óvoda felújítási és bővítési munkálatainak kiviteli tervdokumentációjához, az 54/2014. (XII. 5.)

Részletesebben

a 2051 Biatorbágy, Szentháromság tér 6. szám (Hrsz.: 111) alatti ideiglenes iskolabővítés, építési engedélyezési tervdokumentációjához

a 2051 Biatorbágy, Szentháromság tér 6. szám (Hrsz.: 111) alatti ideiglenes iskolabővítés, építési engedélyezési tervdokumentációjához TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló, 28/2011. (IX.6.) BM rendeletben (továbbiakban OTSZ) foglaltak szerint a 2051 Biatorbágy, Szentháromság tér 6. szám (Hrsz.: 111) alatti

Részletesebben

A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói.

A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói. A teljesítménynyilatkozatok tartalma, felhasználása és gyakorlati buktatói. 2014 Előadó: Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő Elérhetőség: Tel: 20-261-79-37 e-mail:nyiri@t-online.hu Web:nyirituzvedelem.hu 1

Részletesebben

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Katasztrófavédelem Tűzvédelem Polgári védelem Iparbiztonság Katasztrófavédelem szervezeti felépítése Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Kruppa Attila MEE Tűzvédelmi Munkabizottság. A Villamos Tűzvédelmi Műszaki Irányelv

Kruppa Attila MEE Tűzvédelmi Munkabizottság. A Villamos Tűzvédelmi Műszaki Irányelv Kruppa Attila MEE Tűzvédelmi Munkabizottság A Villamos Tűzvédelmi Műszaki Irányelv Előzmények A tűzvédelem szabályrendszerének általános problémái: 2 - Tűzveszélyességi osztályba sorolás problematikája

Részletesebben

Besenyszög, Jászladányi út hrsz.:503/3 alatti szúrópont kialakításához

Besenyszög, Jászladányi út hrsz.:503/3 alatti szúrópont kialakításához Általános ismertetés KIVITELI TŰZVÉELMI Iktsz.: MZs 18/2014. M Ű S Z A K I T E R V O K U M E N T Á C I Ó Besenyszög, Jászladányi út hrsz.:503/3 alatti szúrópont kialakításához A BES-ÁSZ Kft (5071 Besenyszög,

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS 2051 Biatorbágy Nagy utca 37. (hrsz.: 452.) sz. alatti Szily-Fáy kastély átalakításának tervéhez

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS 2051 Biatorbágy Nagy utca 37. (hrsz.: 452.) sz. alatti Szily-Fáy kastély átalakításának tervéhez TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS 2051 Biatorbágy Nagy utca 37. (hrsz.: 452.) sz. alatti Szily-Fáy kastély átalakításának tervéhez 1. Előzmények, a tervezett épület főbb adatai A biatorbágyi Szily-Fáy kastély

Részletesebben

TŰZVÉDELMI DOKUMENTÁCIÓ

TŰZVÉDELMI DOKUMENTÁCIÓ 1 Sorszám: I-119/40/2018 TŰZVÉDELMI DOKUMENTÁCIÓ Bölcsőde kialakítása Dudaron Kétcsoportos minibölcsőde Dudar, Kossuth Lajos u. 26. 712/2 hrsz KIVITELI TERV 1. verzió Készítette: Tűzvédelmi szakértő Szakértői

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Irányelv Nagy Katalin TMKE elnöke Visegrád, 2014. 10. 02. TSZVSZ - Országos Tűzvédelmi Konferencia Szabályozási célok TMMK a jogszabály követelményeit

Részletesebben

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. A VILLAMOS és A TŰZVÉDELMI TERVEZŐ EGYÜTTMŰKÖDÉSE

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. A VILLAMOS és A TŰZVÉDELMI TERVEZŐ EGYÜTTMŰKÖDÉSE Magyar Elektrotechnikai Egyesület A VILLAMOS és A TŰZVÉDELMI TERVEZŐ EGYÜTTMŰKÖDÉSE Rajkai Ferenc Mészáros János BEVEZETÉS A villamos és a tűzvédelmi tervező helye a tervezési folyamatban: FELADATOK Villamos

Részletesebben

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői Tűzvédelem A biztonságtudomány (safety culture) az angolszász országokban már elterjedt fogalom és követelmény, amely szerint minden érintett személy figyelemmel kíséri, elemzi, feltárja a veszélyeztető

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI IRÁNYELVEK

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI IRÁNYELVEK TŰZVÉDELMI MŰSZAKI IRÁNYELVEK 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek Szabványok Egyedi megoldások Új szemlélet 2016. október 5. Hegedűs Csaba tű. alez. TŰZVÉDELMI MŰSZAKI IRÁNYELVEK

Részletesebben

igazgató-helyettesi Szervezet

igazgató-helyettesi Szervezet Főigazgat igazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzolt T zoltósági Főfel F felügyel gyelőség Tűzv zvédelmi Főoszt F osztály A tűzvt zvédelmi szabályoz lyozás s aktualitásai IV. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai

Részletesebben

Tűzvédelmi műszaki leírás

Tűzvédelmi műszaki leírás Tűzvédelmi műszaki leírás Óvoda átalakítása-bővítése új épületszárnnyal, bölcsőde kialakítása meglévő épület átalakításával energetikai korszerűsítéssel, akadálymentesítéssel Meglévő főzőkonyha átalakítása

Részletesebben

Tűzvédelmi tervfejezet

Tűzvédelmi tervfejezet Tűzvédelmi tervfejezet a Csanádapáca, Horváth Lajos tér 5. szám, hrsz.: 582 alatti ingatlanon meglévő szociális épület hő-technikai Alulírott a módosított 1996. évi XXXI. törvény 21. (3) bek. alapján kijelentem,

Részletesebben

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa

Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése. Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa Könnyűszerkezetes épületek tűzvédelmi minősítése Geier Péter okl. építészmérnök az ÉMI Kht. tudományos főmunkatársa 1. Építmények tűzvédelmi követelményei OTÉK Tűzbiztonság c. fejezete összhangban az 89/106

Részletesebben

tervezői tevékenység

tervezői tevékenység 1 A tervezői tevékenység jogszabályai és az MMK új szabályozásának helyzete LAKITELEK 2013. december 10. 2 Az építészeti-műszaki tervezési tevékenységgel kapcsolatos előírások 3 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK Étv.

Részletesebben

Hő- és füstelvezetés az új OTSZ tükrében. Öt kérdés - egy válasz. Vagy több?

Hő- és füstelvezetés az új OTSZ tükrében. Öt kérdés - egy válasz. Vagy több? Hő- és füstelvezetés az új OTSZ tükrében. Öt kérdés - egy válasz. Vagy több? TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Szakmai nap Siófok, 2011. 11. 17. Nagy Katalin Füsthőmérséklet Tűz keletkezése Teljesen kifejlődött

Részletesebben

Integrált Ügyfélszolgálatok Kialakítása Projektiroda. Budapest, XVII. Rákoskeresztúr Kormányablak Építési engedélyezési terv tűzvédelmi műszaki leírás

Integrált Ügyfélszolgálatok Kialakítása Projektiroda. Budapest, XVII. Rákoskeresztúr Kormányablak Építési engedélyezési terv tűzvédelmi műszaki leírás Integrált Ügyfélszolgálatok Kialakítása Projektiroda Budapest, XVII. Rákoskeresztúr Kormányablak Építési engedélyezési terv tűzvédelmi műszaki leírás Megrendelő Tervező Budapest Főváros Kormányhivatala

Részletesebben

AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA VILLAMOS TERVEZÉSRE

AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA VILLAMOS TERVEZÉSRE AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA A VILLAMOS TERVEZÉSRE 2. ELŐADÁS: A VILLAMOS HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉPÍTMÉNYEKBEN ÉS ÉPÜLETSZERKEZETEKEN, A VEZETÉKRENDSZEREK ÉS EZEK ÉPÜLETSZERKEZETEKEN TÖRTÉNŐ ÁTVEZETÉSE,

Részletesebben

Egy háromszintes irodaépület kiürítése

Egy háromszintes irodaépület kiürítése Egy háromszintes irodaépület kiürítése Az épület kialakítása, a geometriai viszonyok, a jelenlévők száma mind meghatározza az épület, tűzszakasz elhagyásához szükséges időtartamot. A kiürítési számításnál

Részletesebben

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2014.10.02. Villámvédelem. Dr. Kovács Károly Dely Kornél Varga Tamás. Villámvédelem

VT - MMK Elektrotechnikai tagozat 2014.10.02. Villámvédelem. Dr. Kovács Károly Dely Kornél Varga Tamás. Villámvédelem Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2014 Dr. Kovács Károly Dely Kornél Varga Tamás 2014. szeptember 18. 1 - A mai nap tematikája 1. Szabvány és jogszabályi környezet

Részletesebben

TŰZVÉDELEM A TŰZBIZTONSÁGI FŐIRÁNY Az építményt, annak részeit ( ) úgy kell megvalósítani, ehhez az építési anyagot, épületszerkezetet és beépített berendezést úgy kell megválasztani és beépíteni, hogy

Részletesebben

KIÜRÍTÉS TvMI. Lakitelek, 2014. szeptember 10. Lengyelfi László

KIÜRÍTÉS TvMI. Lakitelek, 2014. szeptember 10. Lengyelfi László KIÜRÍTÉS TvMI Lakitelek, 2014. szeptember 10. Lengyelfi László ELŐZMÉNY 2014. április 10-én ülés az OKF-en, ahol megkaptuk a Brüsszelbe kiküldött OTSZ 5.0 tervezetet OTSZ tervezet tanulmányozása (sok mindent

Részletesebben

Az új OTSZ-ről. Főigazgató-helyettesi Szervezet. Létesítés, kockázat. TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia 2013. november 21.

Az új OTSZ-ről. Főigazgató-helyettesi Szervezet. Létesítés, kockázat. TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia 2013. november 21. Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos TűzoltT zoltósági FőfelF felügyelőség Tűzvédelmi FőosztF osztály Az új OTSZ-ről Létesítés, kockázat TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia 2013. november 21. Wagner

Részletesebben

Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Ma Előadó Zsákai Lajos tű. alez. Hatósági osztályvezető Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Vonatkozó előírások I. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni

Részletesebben

KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS Budapest VI. kerület Csengery u. 68 Fáklya Klub földszinti közösségi helyiség üzemeltetéséhez

KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS Budapest VI. kerület Csengery u. 68 Fáklya Klub földszinti közösségi helyiség üzemeltetéséhez KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS Budapest VI. kerület Csengery u. 68 Fáklya Klub földszinti közösségi helyiség üzemeltetéséhez Azonosító: 016/2011 Készítette: Fenyvesi Zsolt F.S.Z. Tűzvédelem Bt. 1088 Budapest, Rákóczi

Részletesebben

Az OTSZ jelenlegi módosításai az új OTSZ elvei és struktúrája

Az OTSZ jelenlegi módosításai az új OTSZ elvei és struktúrája Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos TűzoltT zoltósági FőfelF felügyelőség Tűzvédelmi FőosztF osztály Az OTSZ jelenlegi módosításai az új OTSZ elvei és struktúrája 2012. OKTÓBER 18-19. Érces Ferenc

Részletesebben

Szeretettel köszönti Önöket a

Szeretettel köszönti Önöket a Szeretettel köszönti Önöket a A tevékenységi köre - Tűzgátló- és egyéb technikai fém nyílászárók fejlesztése, gyártása - Tűzgátló üvegek gyártása (EI30, EI60, EI90) - Voest Alpine típusú szerkezetek gyártása

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS 1 Sorszám: GRAFIT 129/2014 TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS Készítette: Rózsa Sándor Tűzvédelmi szakértő Szakértői vizsga szám: I-119/2013. Lakcím: 8200 Veszprém, Lóczy L. u. 34/C Tel.: 06-20-502-28-28 Mérnök

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Leírás

Tűzvédelmi Műszaki Leírás fotovoltaikus kiserőmű tűzvédelmi műszaki leírása 1./6. oldal Saját szám: 31/20/2017. BV Tűzvédelmi Műszaki Leírás A tűzvédelmi műszaki leírás elkészítésénél figyelembe vettem a 54/2014.(XII.05.) BM rendelettel

Részletesebben

Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet

Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet Hódos Imre Sportcsarnok Vizesblokkok Átalakítása 4028 Debrecen, Kassai út 46. Villamos tervfejezet Az építmény címe: Debrecen, Kassai u. 46. 1 O l d a l Műszaki leírás Tervezői Nyilatkozat Tűzvédelemi

Részletesebben

A tűzvédelmi szabályozás helyzete és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helye a szabályozás rendszerében

A tűzvédelmi szabályozás helyzete és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helye a szabályozás rendszerében Általános Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A tűzvédelmi szabályozás helyzete és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helye a szabályozás rendszerében Dr. Bérczi László tű.

Részletesebben

ÉPÍTŐIPARI FÓRUM. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat OTSZ 5.0.

ÉPÍTŐIPARI FÓRUM. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat OTSZ 5.0. ÉPÍTŐIPARI FÓRUM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat OTSZ 5.0. 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet Glöckl Antal tű. őrnagy Hatósági osztályvezető Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2016. október 05.

Részletesebben

375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet. a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól

375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet. a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól Hatályos: 2015.03.05-2015.08.31 375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának szabályairól A Kormány a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012.

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012. Építészeti műszaki leírás a Budapest, VIII. ker. Kőfaragó utca 8., hrsz.36471:, utcai földszinti üzletek, többszintes parkolóház beépítést tisztázó elvi engedélyezési terveihez Építésztervezők: É 01 3417/13

Részletesebben

Tűzvédelmi tervezői tevékenység

Tűzvédelmi tervezői tevékenység Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia 2012. február 16. Tűzvédelmi tervezői tevékenység Mi a tűzvédelmi tervezés? Ki lehet tűzvédelmi tervező? Hol szükséges tűzvédelmi tervet készíteni? Mi a tűzvédelmi

Részletesebben

TŰZVÉDELMI TERVFEJEZET

TŰZVÉDELMI TERVFEJEZET 1 TŰZVÉDELMI TERVFEJEZET.. a Szombathely, Hollán E. u. 2. Hrsz.:6004 alatti Smidt múzeum bővítési munkálatainak módosított engedélyezési tervdokumentációjához, az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban

Részletesebben

Horváth Lajos tq. alezredes. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Tqzvédelmi és Mentésirányítási Tanszék

Horváth Lajos tq. alezredes. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Tqzvédelmi és Mentésirányítási Tanszék Horváth Lajos tq. alezredes Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Tqzvédelmi és Mentésirányítási Tanszék 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági

Részletesebben

KIÜRÍTÉS TvMI. Visegrád, 2015. február 27. Lengyelfi László

KIÜRÍTÉS TvMI. Visegrád, 2015. február 27. Lengyelfi László KIÜRÍTÉS TvMI Visegrád, 2015. február 27. Lengyelfi László ELŐZMÉNY 2014. április 10-én ülés az OKF-en, ahol megkaptuk a Brüsszelbe kiküldött OTSZ 5.0 tervezetet OTSZ tervezet tanulmányozása (sok mindent

Részletesebben

TMMK Csoportos műhelymunka

TMMK Csoportos műhelymunka TMMK Csoportos műhelymunka V. TMKE konferencia Készítsünk TMMK-t 2015. február 4-5., Balatonföldvár Heizler György Csoportvezetők (10 fő) 1. Vágvölgyi László: Tűzvédelmi koncepció 2. Mészáros János: Tűzterjedés

Részletesebben

Fekete Dezső építész tűzvédelmi szakértő. VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok MMK éves kötelező szakmai továbbképzés

Fekete Dezső építész tűzvédelmi szakértő. VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok MMK éves kötelező szakmai továbbképzés Fekete Dezső építész tűzvédelmi szakértő VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok MMK éves kötelező szakmai továbbképzés Engedélyezési dokumentációk összeállítása Kiviteli tervezés Tűzjelző és tűzvédelmi

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS A 2013 Pomáz, 3677/1 helyrajzi szám alatti asztalos üzem építési engedélyezési műszaki tervdokumentációjához Készült: az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.

Részletesebben

Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztály. Az új OTSZ

Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztály. Az új OTSZ Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztály Az új OTSZ III. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok * 2014/09/10 * Wagner Károly tű. alezredes Tűzveszélyességi

Részletesebben

A pályázattal, kivitelezéssel kapcsolatos tűzvédelmi kérdések

A pályázattal, kivitelezéssel kapcsolatos tűzvédelmi kérdések Tűzvédelem 1 A pályázattal, kivitelezéssel kapcsolatos tűzvédelmi kérdések Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztály Tűzvédelem 2 - OTSZ,

Részletesebben

Példák magyarázattal (lakóépületre vonatkoztatva)

Példák magyarázattal (lakóépületre vonatkoztatva) LAKÁSSZÖVETKEZETEK ÉS TÁRSASHÁZAK ÉRDEKKÉPVISELETI SZAKMAI SZÖVETSÉGE Tárgy: Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) lakóépületek közlekedőivel kapcsolatos előírások értelmezése. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

Részletesebben

TŰZVÉDELMI TERVFEJEZET építési engedélyezési tervdokumentációhoz a

TŰZVÉDELMI TERVFEJEZET építési engedélyezési tervdokumentációhoz a TŰZVÉDELMI TERVFEJEZET építési engedélyezési tervdokumentációhoz a 5662 Csanádapáca, Szent Gellért utca 17., hrsz.: 1360. alatt létesítendő meglévő raktárépület és üzlet felújítás építés Készítette: Kacziba

Részletesebben

S T A B I L A N A Z É L V O N A L B A N.

S T A B I L A N A Z É L V O N A L B A N. S T A B I L A N A Z É L V O N A L B A N. Tűzvédelem egy építőipari fővállalkozó szemszögéből Összeállította: Reiger László vállalkozási főmérnök VER-BAU KFT. Kecskemét S T A B I L A N A Z É L V O N A L

Részletesebben

Műszaki leírás Napelemes rendszer telepítése Itt-Hon Nyírparasznyán Egyesület, Közösségi Házába (4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 110. Hrsz.: 245.) épületvillamossági kiviteli tervéhez Előzmények: Megbízó:

Részletesebben

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tervezet

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tervezet Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos TűzoltT zoltósági FőfelF felügyelőség Tűzvédelmi FőosztF osztály Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tervezet 2014. november 7. Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető

Részletesebben

Magvassy Mihály Sportcsarnok 9027 Győr, Kiskút liget Előzmények: 324 331 560 D mérsékelten tűzveszélyes 320 I-III. tűzállósági fokozat 320

Magvassy Mihály Sportcsarnok 9027 Győr, Kiskút liget Előzmények: 324 331 560 D mérsékelten tűzveszélyes 320 I-III. tűzállósági fokozat 320 Magvassy Mihály Sportcsarnok 9027 Győr, Kiskút liget Építési engedélyezési tervdokumentációjához Előzmények: A tervezett csarnok közvetlenül a meglévő csarnok mellé fog épülni, a két csarnokot a hosszanti

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia 1, TŰZTERJEDÉS ELLENI VÉDELEM. -Tűztávolság, Tűzszakaszok 2, TŰZOLTÓI BEAVATKOZÁS -Biztonsági világítás, biztonsági jelzések 3, BEÉPÍTETT TŰZJELZŐ ÉS TŰZOLTÓ BERENDEZÉSEK. 4, CO ÉRZÉKELŐK

Részletesebben

TMMK készítés felmérés, készítés, problémái

TMMK készítés felmérés, készítés, problémái TMMK készítés felmérés, készítés, problémái VII. TMKE Konferencia, 2016. április 21-22. Fenyvesi Zsolt Tűzvédelmi mérnök A TMMK tartalmazza: a) az építmény tűzvédelmi, létesítési követelményeit: aa) az

Részletesebben

Tüzivízhálózat, sprinklerberendezések. Szikra Csaba, 2017 Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz.

Tüzivízhálózat, sprinklerberendezések. Szikra Csaba, 2017 Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. Tüzivízhálózat, sprinklerberendezések Szikra Csaba, 2017 Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. Oltóvíz hálózatok Épületen kívül tűzcsapok méretezésének alapelvei Biztosítandó üzemidő a kockázati osztálybasorolás

Részletesebben

FEJÉR MEGYEI ÉPÍTÉSZEK KAMARÁJA

FEJÉR MEGYEI ÉPÍTÉSZEK KAMARÁJA SEGÉDLET TŰZVÉDELMI MUNKARÉSZ KÉSZÍTÉSÉHEZ 2015. ÁPRILIS 23. A SEGÉDLET EGY FELTÉTELEZETT ALAPESETŰ - PINCE + FÖLDSZINT + EMELET VAGY TETŐTÉR SZINTSZÁMÚ - CSALÁDI HÁZ TŰZVÉDELMI MUNKARÉSZÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS Szajol, Erkel Ferenc tér 4-5. Hrsz.: 269/4 sz. alatt építendő Piac Építési engedélyezési tervdokumentációjához

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS Szajol, Erkel Ferenc tér 4-5. Hrsz.: 269/4 sz. alatt építendő Piac Építési engedélyezési tervdokumentációjához TŰZVÉDELMI MŰSZAKI LEÍRÁS Szajol, Erkel Ferenc tér 45. Hrsz.: 269/4 sz. alatt építendő Építési engedélyezési tervdokumentációjához 1.ELŐZMÉNYEK A jelen dokumentáció tárgya: Szajol, Erkel Ferenc tér 45.

Részletesebben

Épületvillamos műszaki leírás

Épületvillamos műszaki leírás SZEGED, KÖZÉP FASOR 52. SZ.SZTE KIS BIOLÓGIA ÉPÜLETIV. EMELET T402 SZÁMÚ LABORHELYISÉG MEGOSZTÁSAKÖZPONTI FŰTÉS-HŰTÉS ÉS MESTERSÉGES SZELLŐZÉS KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ Épületvillamos műszaki leírás

Részletesebben

Tűzvédelmi tervfejezet

Tűzvédelmi tervfejezet Tűzvédelmi tervfejezet a Gádoros, Nagy u 52. szám hrsz.: 565 alatti ingatlanon meglévő orvosi rendelő épület hő-technikai Alulírott a módosított 1996. évi XXXI. törvény 21. (3) bek. alapján kijelentem,

Részletesebben

KOMPOZIT SZERKEZETEK ÉS ACÉLSZERKEZETEK TŰZVÉDELME

KOMPOZIT SZERKEZETEK ÉS ACÉLSZERKEZETEK TŰZVÉDELME KOMPOZIT SZERKEZETEK ÉS ACÉLSZERKEZETEK TŰZVÉDELME SZIMPÓZIUM 2012. november 16. Budapest TÜV Rheiland partner AUDI Győr gyárbővítés TÜV Rheiland partner 300m FESTŐÜZEM 40.000 m2 70m A TERVDOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

M Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

M Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. M Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. M201600100 T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T É P Í T É S I E N G E D É L Y E Z É S I T E R V É H E Z Ü Z E M E N B E L Ü L I E N E R G I A H A T É K

Részletesebben

Útvesztő, vagy logikus feladatsor?

Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Útvesztő, vagy logikus feladatsor? Tűzvédelmi tervezés a 305/2011/EU rendelet és a 275/2013 (VIII. 16.) Korm. rendelet alapján Mészáros János Nagy Katalin Budapest, 2013. 12. 05. Mi a helyzet az építményszerkezetekkel?

Részletesebben

Új j OTSZ (28/2011. (IX. 06.)) BM rend. stelvezetés, s, valamint a letek

Új j OTSZ (28/2011. (IX. 06.)) BM rend. stelvezetés, s, valamint a letek Új j OTSZ (28/2011. (IX. 06.)) BM rend. Hő-és s füstelvezetf stelvezetés, s, valamint a hasadó és s hasadó-ny nyíló felületek letek új j szabályoz lyozása Dr. Zoltán n Ferenc (Ph.D) ZOFE-FIRE FIRE Kft.,

Részletesebben

- Hatósági szemszögből -

- Hatósági szemszögből - Az építészeti tűzvédelmi tervezés lépései és buktatói - Hatósági szemszögből - III. TMKE Tűzvédelmi Konferencia Balatonföldvár, 2013. március 21-22. Gyapjas János tű. őrnagy Bács-Kiskun MKI igazgató-helyettes

Részletesebben

Előzmények: A beruházó sportlétesítményt kíván építeni, melyben eseti jelleggel kulturális-szórakoztató rendezvényeket is kíván tartani.

Előzmények: A beruházó sportlétesítményt kíván építeni, melyben eseti jelleggel kulturális-szórakoztató rendezvényeket is kíván tartani. 4. sz. melléklet 1 T ZVÉDELMI KIVITELI TERV (TML 33/2016) Monor Városi Sportcsarnok kivitelezési terv dokumentációjához Építési hely: 2200 Monor, Balassa B u. Hrsz.: 6219/2 A dokumentáció a többször módosított

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Budapesti út 121/C. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012.

Építésztervezők: Materny Károly okl. építészmérnök É 01 3417/13. Sződy Tamás okl. építészmérnök É2 01-4755/05. Budapest 2012. Építészeti műszaki leírás a Budapest, VIII. ker. Kőfaragó utca 8., hrsz.36471:, többlakásos lakóépület, utcai földszinti üzletek, többszintes parkolóház, felső szinteken irodák beépítést tisztázó elvi

Részletesebben

KÖZRAKTÁRAK KULTURÁLIS ÉS KERESKEDELMI ÉPÜLETTÉ ALAKÍTÁSA TŰZVÉDELMI SAJÁTOSSÁGOK

KÖZRAKTÁRAK KULTURÁLIS ÉS KERESKEDELMI ÉPÜLETTÉ ALAKÍTÁSA TŰZVÉDELMI SAJÁTOSSÁGOK KÖZRAKTÁRAK KULTURÁLIS ÉS KERESKEDELMI ÉPÜLETTÉ ALAKÍTÁSA TŰZVÉDELMI SAJÁTOSSÁGOK Takács Lajos Gábor Okl. építészmérnök BME Épületszerkezettani Tanszék KÖZRAKTÁRAK ÉPÜLETEGYÜTTES Eredeti épület-együttes:

Részletesebben

Lestyán Mária. Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint II.

Lestyán Mária. Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint II. Lestyán Mária Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint II. Az új OTSZ legnagyobb előnye talán a nagyobb tervezői szabadság lehetőségének a biztosítása, ami a tűzvédelmi tervezési felelősséggel

Részletesebben

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Országos Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, 2011. szeptember 16. 2011. szeptember 16. Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő 1 Tűzveszélyességi osztályba sorolás:

Részletesebben

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása. Rókus Imre tű. alezredes hatósági osztály szolgálatvezető

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása. Rókus Imre tű. alezredes hatósági osztály szolgálatvezető Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Rókus Imre tű. alezredes hatósági osztály szolgálatvezető Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi

Részletesebben

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai

Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző rendszerek, a tűzvédelmi hatóság tapasztalatai Tűzjelző Tervezők Szakmai Napja Lakitelek, 2013. december 10. Gyapjas János tű. őrnagy Bács-Kiskun MKI igazgató-helyettes Közös cél az építményben,

Részletesebben

Wagner Károly, Takács Lajos. Átmeneti védett terek alkalmazása és kialakítása

Wagner Károly, Takács Lajos. Átmeneti védett terek alkalmazása és kialakítása Wagner Károly, Takács Lajos Átmeneti védett terek alkalmazása és kialakítása Rövid tanulmányunkban azt vizsgáltuk meg, hogy a 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelettel megjelent Országos Tűzvédelmi Szabályzatban

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT FELÜLVIZSGÁLATA

AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT FELÜLVIZSGÁLATA MAGYAR VEGYIPARI SZÖVETSÉG VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS BIZTONSÁGTECHNIKAI KONFERENCIA BUDAPEST, 2018. OKTÓBER 10. ÉRCES FERENC TŰ. EZREDES MB. SZOLGÁLATVEZETŐ

Részletesebben

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása. 2012. november 21. Összeállította: Gáti Csaba tű. szds. HBM KI Hatósági Osztály

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása. 2012. november 21. Összeállította: Gáti Csaba tű. szds. HBM KI Hatósági Osztály Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása 2012. november 21. Összeállította: Gáti Csaba tű. szds. HBM KI Hatósági Osztály Az 55/2012. (X. 29.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló

Részletesebben

Terv olvasási gyakorlat - a kiviteli terv és a tűzvédelem

Terv olvasási gyakorlat - a kiviteli terv és a tűzvédelem Terv olvasási gyakorlat - a kiviteli terv és a tűzvédelem TSZVSZ Szakmai Nap, Budapest-LURDY Ház Decsi György tűzvédelmi tervező, Fireeng Kft. 2018.09.20. Terv olvasás melyik terv A kivitelező az munkára

Részletesebben

Az új OTSZ -ről. Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztály

Az új OTSZ -ről. Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztály Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztály Az új OTSZ -ről Tűzvédelem 2013 konferencia Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2013. november 6. Érces Ferenc tű. ezredes

Részletesebben