Unix-Linux alapok II. gyakorlatvezető: Lutár Patrícia

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Unix-Linux alapok II. gyakorlatvezető: Lutár Patrícia"

Átírás

1 Unix-Linux alapok II. gyakorlatvezető: Lutár Patrícia Ez a dokumentum az órán bemutatott alapparancsoknak egy vázlatos áttekintése. A parancsokhoz tartozó kapcsolók/opciók (flagek) felsorolása nem teljes. Az elérhető összes információ a manuálban található, amiben egy adott parancsnévhez tartozó ismertetőt a man *paracsnév+ paranccsal lehet lekérdezni. 1. GREP parancs Karaktersor (szó vagy minta) keresése egy fájlban A grep a paraméterként megadott fájlokra vagy a standard input-ra illeszt szabályos kifejezéseket. grep mit filenév (ha a mit szóközt tartz akkor ' vagy közé) Példa1: Keresd meg a /etc/motd.karacsony fileban a Karacsony karaktersort tartzó sorokat! (grep Karacsony /etc/motd.karacsony) A grep alapértelmezésben érzékeny a kis- és a nagybetűk közötti különbségre, idegen szóval case-sensitive. Ezt az alapértelmezett működést azonban felül lehet bírálni a -i kapcsolóval: grep -i karacsony /etc/motd.karacsony Példa2: grep -r feladatsor ~/infokez2/ (rekurzívan adott mappán belül a fileokban keres) grep -lr feladatsor ~/infokez2/ (ugyanaz mint az előző, ám csak kilistázza a fileneveket) Példa3: -v kapcsoló : Mintára nem illeszkedő sorok listázása -w kapcsoló: Teljes szavas illeszkedés -n kapcsoló: A file-on belüli sor száma, amire az illeszkedés jó volt. Reguláris kifejezések használata a GREP-ben: Az elemi építőkövek olyan szabályos kifejezések, melyek egyetlen karakterhez illeszkednek. A legtöbb karakter (pl. a betűk és a számok) szabályos kifejezések, melyek önmagukhoz illeszkednek. A speciális jelentéssel rendelkező metakarakterek (pl. a., *, [ karakterek) elé backslash-t kell írni, hogy speciális jelentésük helyett a karakterhez való illeszkedést vizsgálhassuk. (Pl. a mintában levő \[ fog illeszkedik a szövegbeli nyitó szögletes zárójellel.) A [ és ] jelek közé írt karakterlista illeszkedik a listában szereplő bármely karakterhez. Amennyiben a lista a ^ jellel kezdődik, az illeszkedés a listában nem szereplő karakterekkel áll fenn. Például a [ ] szabályos kifejezés bármely számjegyhez illeszkedik.

2 ASCII karakterek tartománya az első és utolsó karakterek megadásával adható meg, ha ezeket `-' jel választja el. (Pl. [a-f] ugyanaz, mint[abcdef].) Végül a karakterek néhány speciális osztálya előre definiált névvel rendelkezik. (Ezen nevek jelentése angolul magától értetődő, itt kifejtjük őket.) [:alnum:] betű vagy szám [:alpha:] betű [:cntrl:] vezérlőkarakter [:digit:] számjegy [:graph:] grafikus karakter [:lower:] kisbetű [:print:] nyomtatható karakter [:punct:] elválasztó, központozó jel (.,;?!) [:space:] szóköz [:upper:] nagybetű [:xdigit:] hexadecimális szám Például [[:alnum:]] jelentése: [0-9A-Za-z], azzal a kitétellel, hogy az utóbbi forma az ASCII kódolástól függ, míg az előbbi nem, így átvihető. A legtöbb metakarakter elveszti speciális jelentését egy listán belül. Egy ] jelet a minta első elemeként szerepeltetve csatolhatunk a listához. Hasonlóan a ^ jel az első kivételével bármely helyre kerülve a `^' jelet fogja jelenteni. Végül a `-' jelet a lista utolsó elemeként kell írni, ha nem metakarakterként akarjuk értelmezni. A pont (. ) minden karakterhez illeszkedik. A \w szimbólum az [[:alnum:]] szinonímája, míg \W ugyanaz, mint [^[:alnum:]]. A ^ és a $ jelek metakarakterek, melyek rendre a sorkezdő és sorzáró üres stringekhez (karaktersorozatokhoz) illeszkednek. Hasonlóan a \< és \> szimbólumok a szavak elejénél illetve végénél található üres stringhez illeszkednek. A \b a szóhatáron levő üres stringhez illeszkedik, míg \B a nem szóhatáron levő üres stringhez illeszkedik.

3 Az egy karakterhez illeszkedő szabályos kifejezéseket a következő ismétlési operátorok egyike követheti:? Az előző tag opcionális, és legfeljebb egyszer illeszkedik. * Az előző tag nulla vagy több alkalommal illeszkedik. + Az előző tag egy vagy több alkalommal illeszkedik. {n} Az előző tag pontosan n alkalommal illeszkedik. {n,} Az előző tag n vagy több alkalommal illeszkedik. {,m} Az előző tag legfeljebb m alkalommal illeszkedik. {n,m} Az előző tag legalább n de legfeljebb m alkalommal illeszkedik. Két szabályos kifejezés összefűzhető; a kapott szabályos kifejezés minden olyan stringhez illeszkedik, amely a két szabályos kifejezéshez illeszkedő két részstringből állítható össze a sorrend megtartása mellett. 2. PS parancs A legtöbb Unix-támogató operációs rendszerben a ps program kilistázza az aktuálisan futó folyamatokat. Egy másik Unix parancs a top, amely valós időben írja ki a futó folyamatokat. Példa4: ps -aux (minden futó processz/folyamat információjának kiírása BSD szintaxis szerint) Példa5: ps -ef (minden futó processz/folyamat információjának kiírása a standard szintaxis szerint. Használjátok ezt, mert azt is kiírja, hogy melyik ProcessID-jú (PID) folyamatnak, mely az úgynevezett szülő folyamata (Parent ProcessID PPID), amiből meghívtad azt a processzt.) Ha csak annyit futtatsz, hogy ps, akkor az aktuális shell-ed futó processzeit mutatja, de a fentiekkel az összes shell-ed processzeit látod. Mi is az a ProcessID (PID)? Minden folyamatnak van egy egyedi azonosítója, ami addig él, amíg az a folyamat nem terminál (azaz szabályosan be nem fejezi a működését), vagy amíg nem kap egy olyan utasítást, hogy fejezze be a működését ott, ahol van (azaz ne szabályosan álljon meg, hanem megszakítással). Ez az azonosítószám teljesen egyedi, más processz nem kaphatja meg addig, amíg egy processznek ki van osztva. 3. Programok indítása előtérben: <parancsnév+paraméterek> Ez a szokásos, ahogyan egy parancsot meghívsz/elindítasz/futtatsz. Pl. man ps, ami a ps parancsról szóló leírást tartzza, és mutatja meg nekünk. De nem csak így lehet parancsot/scriptet futtatni. Lásd következő pont. --> háttérben: <parancsnév+paraméterek> & Ennek az a lényege, hogy a parancsod végére odaraksz egy & (alt gr + c) jelet. Ez azt csinálja, hogy a meghívott parancsod nem veszi el a prompt-odat, hanem ehelyett a háttérben kezd el futni.

4 Példa6: man ps & [1] Tehát a man ps -t háttérben futtatom, majd visszakapom a promptomat. Az első [] között levő szám az úgynevezett JobID. Ez is egy azonosítója a processzemnek, ám ez csak az adott shellemen belül egyedi, nem rendszerszinten. A második szám pedig a fentebb említett PID, ami már rendszerszinten egyedi. Tehát ha ezután egy másik shell-en keresztül bejelentkezek, akkor a PID-del tudok rá hivatkozni, noha nem abból a shell-ből indítottam el a parancsot! 4. Processzek kezelése, szignálok jobs: belső feladatazonosítók, állapotok lekérése jobs -l : a folyamatok azonosítóját is kiírja kill: folyamatok leállítása SIGTERM szignál küldése egy processznek háromféle módon: Ezzel kényszerítem a processzemet szabályos leállásra, azaz termináljon. (A példában a processzem PID-je 1234, JobID-ja meg 3.) kill 1234 kill -TERM 1234 kill kill -TERM %3 kill -15 %3 kill %3 (Ezek a parancsok felül mind ugyanazt csinálják.) SIGKILL szignál küldése egy processznek kétféle módon: Ezzel kényszerítem a processzemet megszakításra. kill -KILL 1234 kill kill -KILL %3 kill -9 %3 (Ezek a parancsok felül mind ugyanazt csinálják.) Azt, hogy egy processz az előtérben vagy a háttérben fusson, nem csak az indításnál tudom megtenni, hanem a futás közben is tudom ezt módosítani, ha lehetőségem van rá. Ha visszakapom a promptomat futás közben, akkor a következő két parancsot tudom használni bg [JobID] háttérbe küldés fg [JobID] előtérbe hozás Feladat: Lépjünk be két terminál kapcsolattal, egyik ablakban indítsunk el egy szövegszerkesztőt, majd ezt lőjjük ki a másik ablakból! (Csak nehogy a saját shell-ünket :-))

5 5. Processzek befagyasztása, folytatása ^c (CTRL+C): véglegesen leállítja az aktuális programot (INT(2) szignál) Futó folyamat befagyasztása: CTRL + Z Példa7: sleep 100 CTRL + Z ps -af 6. PIPE-olás/Szűrés (pipe = csővezeték) A (alt gr + w) a pipe-olás karaktere, az elõtte lévő parancs standard kimenetét átirányítja a következő parancs standard bemenetére. Erről már volt szó a Windows-os Command Prompt esetében is. :-) Feladat1: Megoldás: Adjuk meg azokat a fileokat a home-unkban, amire van futtatási jogosultságunk! ls -l ~ grep '^-..x' Megoldáshoz vezető út: Jogosultságok? Az ls parancs megfelelő kapcsolójával... A Home-om, micsoda? ~ -ként tudsz rá hivatkozni, ha nem éppen a home-od az aktuális munkakönyvtárad... (ls -l ~) Oké, és most hogyan szűrjem ki azokat a file-okat, amikre van futtatási jogom? Mivel tanultad, hogy a jogosultságoknál a - jelöli azt, hogy egy file-ról van szó, első sorban erre kell szűrnöd, mert a mappák és a linkek nem érdekelnek... Azután pedig az első rwx csoport kell neked, mert a Te jogaidról van szó, és ebből is az x jogot kell vizsgálni (execute, futtatás). Mit kell csinálnom, hogyan szűrjem ezeket ki? grep paranccsal, és egy jó kis reguláris kifejezést adj neki mintaként. Mi legyen a mintám? a sor elejére illeszkedjen (^) az, hogy file legyen (-) majd két bármilyen karakter legyen, amit úgy tudsz megadni, hogy a reguláris kifejezéseknél a. helyettesít egy tetszőleges karaktert, tehát két pontot írsz (..), ami két teszőleges karaktert helyettesít, és kell ezután az, hogy futtatási jog legyen (x). Tehát a mintád: '^-..x' 7. TEE parancs A tee parancs a standard bemenetén kapott adatokat a standard kimenentre és valamennyi argumentumként kapott fájlba másolja. Ez akkor hasznos, ha az adatokat nemcsak a csővezetéken szeretnénk továbbítani, hanem szükségünk van egy másolatra is. Opciók -a, --append (A standard bemenet tartalmát a célfájlok végéhez fûzi, és nem írja felül azokat.) -i, --ignore-interrupts (Figyelmen kívül hagyja a megszakításra vonatkozó jelzéseket.)

6 Példa8: ls -l tee file.txt less Ez azt csinálja, hogy annak a munkakönyvtárnak a tartalmát, amiben vagyunk kilistázza úgy, hogy a file.txt -be belemásolja azt, amit eredményez az ls -l utasítás, de a less parancsnak továbbítja még ezt az eredményt. A szemléltető ábra a Wikipédiáról van. 8. WC parancs Ez a parancs vagy a standard input-ról vagy a megadott bemeneti fájlokból olvas, és különböző statisztikai információkat ír a kimenetre. Több bemeneti fájl esetén összesített és fájlonkénti statisztikát is kapsz a standard output-on. Opciók -l csak a sorok száma: wc -l <filename> -c csak a byte-ok száma: wc -c <filename> -m csak a karakterek száma: wc -m <filename> -L a leghosszabb sor hossza: wc -L <filename> -w csak a szavak száma: wc -w <filename> 9. UNIQ parancs Használat: uniq <fájlnév> Összevonja az egymást követő azonos sorokat. Opciók -c : minden sor elé kiírja, hogy valójában ott hány sor állt a bemenetben Példa9: goth@pandora:~/peldak$ cat peldatext.txt goth@pandora:~/peldak$ uniq peldatext.txt

7 uniq -c peldatext.txt goth@pandora:~/peldak$ cat peldatext.txt uniq -c SORT parancs Használat: sort <fájlnév> Rendezi a megadott file sorait, alapértelmezésben ABC szerinti növekvő sorrendben. Opciók -r : csökkenő sorrend -n : a sorok elején található számok alapján Példa10: goth@pandora:~/peldak$ sort -r peldatext.txt goth@pandora:~/peldak$ cat peldatext.txt uniq -c sort -nr CUT parancs A cut egy Unix parancs, melyet arra használunk, hogy egy megadott állományból kiszedjünk bizonyos részeket, pl. bizonyos számú karaktereket, szavakat. Ha azt szeretnénk, hogy mindegyik sorából kiírasuk a 4-től 10-ig levő karaktereit használjuk a következő utasítást: cut -c 4-10 file Ha az 5. szótól kezdődően akarjuk kiíratni minden sor tartalmát, felhasználva azt, hogy a szóelválasztó karakter a ":", akkor a következő kell használjuk: cut -d : -f 5- file

8 Példa11: (Az előzők bemutatása) cat cut_pelda.txt foo:bar:baz:qux:quux one:two:three:four:five:six:seven alpha:beta:gamma:delta:epsilon:zeta:eta:teta:iota:kappa:lambda:mu cut -c 4-10 cut_pelda.txt :bar:ba :two:th ha:beta cut -d : -f 5- cut_pelda.txt quux five:six:seven epsilon:zeta:eta:teta:iota:kappa:lambda:mu Feladat2: Kilistázni, ki hányszor lépett be a pandora szerverre? Megoldás: who cut -f1 -d " " sort uniq -c Megoldáshoz vezető út: Kik vannak bejelentkezve? who... Nekem csak a felhasználónevek kellenek! Vágjuk ki az első oszlopot... Hogyan vágjam ki? cut paranccsal, ahol az elválasztó karakter a szóköz (látod, a who eredményében), és ebből az első oszlop kell, azaz minden sorra az első mező, ahol a mezől elválasztása a szóközzel történik! goth@pandora:~/peldak$ who cut -d " " -f 1 goth marian wow kunmarto nlcs holes_a goth nlcs sp1r1t Hogyan számolom ebből össze, hogy ki hányszor? A uniq-nak van megfelelő kapcsolója, és az egymás alatt levő azonos sorokat tudja összegezni.. Ez így nem jó, mert a goth és a nlcs felhasználók így többször benne lesznek, és nem összegzi be a uniq... Először rendezd be őket egy sort-tal, úgy már működik!

9 who cut -d " " -f 1 sort goth goth holes_a kunmarto marian nlcs nlcs sp1r1t wow goth@pandora:~/peldak$ who cut -d " " -f 1 sort uniq -c 2 goth 1 holes_a 1 kunmarto 1 marian 2 nlcs 1 sp1r1t 1 wow Működik :-)

BASH SCRIPT SHELL JEGYZETEK

BASH SCRIPT SHELL JEGYZETEK BASH SCRIPT SHELL JEGYZETEK 1 TARTALOM Paraméterek... 4 Változók... 4 Környezeti változók... 4 Szűrők... 4 grep... 4 sed... 5 cut... 5 head, tail... 5 Reguláris kifejezések... 6 *... 6 +... 6?... 6 {m,n}...

Részletesebben

Operációs rendszerek 1.

Operációs rendszerek 1. Operációs rendszerek 1. Szűrőprogramok Balla Tibor balla.tibor@inf.unideb.hu Standard bemenet és kimenet Standard bemenet (stdin,0) Standard kimenet (stdout,1) Standard hibakimenet (stderr,2) Átirányítás

Részletesebben

Linux alapok. Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek

Linux alapok. Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek Linux alapok Parancsok általános alakja parancs kapcsolók paraméterek Könyvtárszerkezet abszolút útvonal útvonal megadása a gyökérből kiindulva / gyökérkönyvtár relatív útvonal útvonal megadása az aktuális

Részletesebben

Számítógép Architektúrák. 4. Gyakorlat

Számítógép Architektúrák. 4. Gyakorlat Számítógép Architektúrák 4. Gyakorlat Téma Levelezés. Adatcsatornák, átirányítás. Visszatérési érték. -> Vezérlésben fontos. Metakarakterek, kvótázás. Parancs, csővezeték, parancslista. Jobkezelés, Szűrők

Részletesebben

Unix-Linux alapok I. gyakorlatvezető: Lutár Patrícia

Unix-Linux alapok I. gyakorlatvezető: Lutár Patrícia Unix-Linux alapok I. gyakorlatvezető: Lutár Patrícia Ez a dokumentum az órán bemutatott alapparancsoknak egy vázlatos áttekintése. A parancsokhoz tartozó kapcsolók/opciók (flagek) felsorolása nem teljes.

Részletesebben

AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek

AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek 10 AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek AWK adatvezérelt szkriptnyelv text processing, adat kiterjesztés, tagolt adatok automatizált soronkénti feldolgozása a forrásállományt soronként beolvassa

Részletesebben

AWK programozás Bevezetés

AWK programozás Bevezetés 09 AWK programozás Bevezetés AWK adatvezérelt szkriptnyelv text processing, adat kiterjesztés, tagolt adatok automatizált soronkénti feldolgozása a forrásállományt soronként beolvassa és feldolgozhatóvá

Részletesebben

II. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

II. Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési Utasítás Linux/Unix jogosultságok és fájlok kezelése Linux fájlrendszerek és jogosultságok Linux alatt, az egyes fájlokhoz való hozzáférések szabályozása érdekében a fájlokhoz tulajdonost, csoportot

Részletesebben

Példa: Aktuális könyvtár tartalmának fájlba mentése, melynek neve az aktuális dátum és idő: ls l > `date+%f_%h-%m`.txt

Példa: Aktuális könyvtár tartalmának fájlba mentése, melynek neve az aktuális dátum és idő: ls l > `date+%f_%h-%m`.txt Beépített változók (paraméterezés): $# - paraméterek száma $1...9 - az adott paraméter értéke $0 - az adott héjprogram neve $* - az összes paraméter egyben Idézőjelek típusai: ' ' - belső szöveg stringként

Részletesebben

Operációs rendszerek. 10. gyakorlat. AWK - bevezetés UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 10. gyakorlat. AWK - bevezetés UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED AWK - bevezetés Operációs rendszerek 10. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik Viktor 1 / 15 Reguláris

Részletesebben

Operációs Rendszerek II. labor. 2. alkalom

Operációs Rendszerek II. labor. 2. alkalom Operációs Rendszerek II. labor 2. alkalom Mai témák (e)grep Shell programozás (részletesebben, példákon keresztül) grep Alapvető működés: mintákat keres a bemeneti csatorna (STDIN vagy fájl) soraiban,

Részletesebben

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k 7. előadás Ami eddig volt Számítógépek architektúrája Alapvető alkotóelemek Hardver elemek Szoftver Gépi kódtól az operációs rendszerig Unix alapok Ami

Részletesebben

BEKÉRT ADAT KÉPERNYŐRE ÍRÁSA KÖRNYEZETI VÁLTOZÓK FÁJL REDEZETT KIÍRÁSA KÖNYVTÁRBAN BEJEGYZÉSEK SZÁMA FÁJLBAN SZÁM NÖVELÉSE. #!

BEKÉRT ADAT KÉPERNYŐRE ÍRÁSA KÖRNYEZETI VÁLTOZÓK FÁJL REDEZETT KIÍRÁSA KÖNYVTÁRBAN BEJEGYZÉSEK SZÁMA FÁJLBAN SZÁM NÖVELÉSE. #! BEKÉRT ADAT KÉPERNYŐRE ÍRÁSA #A script bekér egy nevet és egy kort, majd kiírja a képernyőre echo -n "Adja meg a nevét: " read NEV echo -n "Adja meg az életkorát: " read KOR echo "Az Ön neve: $NEV, kora:

Részletesebben

Operációs rendszerek. 2. gyakorlat. Munka állományokkal UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 2. gyakorlat. Munka állományokkal UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Munka állományokkal Operációs rendszerek 2. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik Viktor 1 / 12 Állományrendszer

Részletesebben

8. Laboratóriumi gyakorlat: Bevezetés a reguláris kifejezések használatába

8. Laboratóriumi gyakorlat: Bevezetés a reguláris kifejezések használatába 8. Laboratóriumi gyakorlat: Bevezetés a reguláris kifejezések használatába A gyakorlat célja: 1. A gyakorlat célja a reguláris kifejezések használatának megismerése. A grep parancs használatának elsajátítása

Részletesebben

Szkriptnyelvek. 1. UNIX shell

Szkriptnyelvek. 1. UNIX shell Szkriptnyelvek 1. UNIX shell Szkriptek futtatása Parancsértelmez ő shell script neve paraméterek shell script neve paraméterek Ebben az esetben a szkript tartalmazza a parancsértelmezőt: #!/bin/bash Szkriptek

Részletesebben

8. Laboratóriumi gyakorlat: Bevezetés a reguláris kifejezések használatába

8. Laboratóriumi gyakorlat: Bevezetés a reguláris kifejezések használatába 8. Laboratóriumi gyakorlat: Bevezetés a reguláris kifejezések használatába A gyakorlat célja: 1. A gyakorlat célja a reguláris kifejezések használatának megismerése. A grep parancs használatának elsajátítása

Részletesebben

Linux parancsok összefoglaló.

Linux parancsok összefoglaló. Linux parancsok összefoglaló. pwd: Kiírja az aktuális könyvtár abszolút elérési útvonalát. cd : Belép a paraméterként átadott könyvtárba, vagy könyvtárszerkezetbe. A könyvtárat

Részletesebben

chmod umask chown, chgrp

chmod umask chown, chgrp 5. Gyakorlat chmod umask chown, chgrp csak a tulajdonos tudja átállítani ezeket a jogokat r=4, w=2, x=1 pl:r+x=5 s-setuid bit /root jogosultságot igénylőprogramokhoz (u=rwxs) chmod 751 proba.txt chmod

Részletesebben

Operációs rendszerek. 11. gyakorlat. AWK - szintaxis, vezérlési szerkezetek UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 11. gyakorlat. AWK - szintaxis, vezérlési szerkezetek UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED AWK - szintaxis, vezérlési szerkezetek Operációs rendszerek 11. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik

Részletesebben

Programozás alapjai. 1. - 2. óra. Morvai Flórián, 2010 Dr. Dévényi Károly előadásvázlata alapján

Programozás alapjai. 1. - 2. óra. Morvai Flórián, 2010 Dr. Dévényi Károly előadásvázlata alapján Programozás alapjai 1. - 2. óra Morvai Flórián, 2010 Dr. Dévényi Károly előadásvázlata alapján Bemutatkozás Morvai Flórián Morvai.Florian@stud.u-szeged.hu csak egyetemi címről www.stud.u-szeged.hu/morvai.florian

Részletesebben

AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek

AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek 10 AWK programozás, minták, vezérlési szerkezetek AWK futtatási módok AWK parancs, közvetlen programkódmegadás: awk 'PROGRAMKÓD' FILE példa: ls -l awk '{print $1, $5}' a programkód helyére minden indentálás

Részletesebben

LINUX PMB2506-2 LINUXOS PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK - GRUB

LINUX PMB2506-2 LINUXOS PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK - GRUB LINUX PMB2506-2 LINUXOS PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK - GRUB LINUX PARANCSOK ÉS HASZNÁLATUK ls: listázás -l részletes lista -a rejtett fájlok megjelenítése cp: fájlok másolása -i Már létező cél felülírása előtt

Részletesebben

7. Laboratóriumi gyakorlat, 1. rész : Vezérlési szerkezetek II.

7. Laboratóriumi gyakorlat, 1. rész : Vezérlési szerkezetek II. 7. Laboratóriumi gyakorlat, 1. rész : Vezérlési szerkezetek II. A gyakorlat célja: 1. A shell vezérlő szerkezetei használatának gyakorlása. A használt vezérlő szerkezetek: if/else/fi, for, while while,

Részletesebben

Operációs rendszerek. 4. gyakorlat. BASH bevezetés, script írása, futtatása UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 4. gyakorlat. BASH bevezetés, script írása, futtatása UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED BASH bevezetés, script írása, futtatása Operációs rendszerek 4. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik

Részletesebben

Munka állományokkal. mv: áthelyezés (átnevezés) rm: törlés. rmdir: üres könyvtár törlése. -r, -R: rekurzív (könyvtár) -r, -R: rekurzív (könyvtár)

Munka állományokkal. mv: áthelyezés (átnevezés) rm: törlés. rmdir: üres könyvtár törlése. -r, -R: rekurzív (könyvtár) -r, -R: rekurzív (könyvtár) man!!! Man Munka állományokkal cd :az aktuális könyvtár (.) beállítása (alapesetben a ~ könyvtárra) pwd: aktuális könyvtár kiiratása mkdir: új könyvtár létreh cp: másolás -r, -R: rekurzív (könyvtár) mv:

Részletesebben

A legfontosabb DOS parancsok

A legfontosabb DOS parancsok A legfontosabb DOS parancsok A DOS parancsok általános formája: KULCSSZÓ paraméterek Az utasítások akár kis-, akár nagybetűkkel is írhatók, a DOS nem tesz köztük különbséget. A kulcsszó és az első paraméter

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK II GYAKORLAT

OPERÁCIÓS RENDSZEREK II GYAKORLAT OPERÁCIÓS RENDSZEREK II GYAKORLAT 4. óra: Folyamatok Windisch Gergely windisch.gergely@nik.uni-obuda.hu 2010 / 2011 tavaszi félév FOLYAMATKEZELÉS ALAPOK linuxban minden, amit elindítunk, az egy folyamat.

Részletesebben

2. Készítsen awk szkriptet, amely kiírja az aktuális könyvtár összes alkönyvtárának nevét, amely februári keltezésű (bármely év).

2. Készítsen awk szkriptet, amely kiírja az aktuális könyvtár összes alkönyvtárának nevét, amely februári keltezésű (bármely év). 1. fejezet AWK 1.1. Szűrési feladatok 1. Készítsen awk szkriptet, ami kiírja egy állomány leghosszabb szavát. 2. Készítsen awk szkriptet, amely kiírja az aktuális könyvtár összes alkönyvtárának nevét,

Részletesebben

Operációs rendszerek I. IIII. gyakorlat

Operációs rendszerek I. IIII. gyakorlat Operációs rendszerek I. IIII. gyakorlat o who o w o last o users o finger o talk o write o mesg o clear III. gyakorlat o alias/unalias o passwd o pwgen o ls o mkdir o cd o rm / rmdir o tree o pwd 2 finger

Részletesebben

Operációs rendszerek 2 1. óra: Linux alapok Ismétlés. Windisch Gergely félév

Operációs rendszerek 2 1. óra: Linux alapok Ismétlés. Windisch Gergely félév Operációs rendszerek 2 1. óra: Linux alapok Ismétlés Windisch Gergely windisch.gergely@nik.uni-obuda.hu 2011-2012 2. félév Féléves követelmények Kéthetente 2 óra, hetek paritása alapján egy elmaradó alkalom

Részletesebben

Bevezetés az informatikába, második gyakorlat. Bevezetés Környezetváltozók és néhány egyszerű utasítás Jogosultságok Fájlkezelés

Bevezetés az informatikába, második gyakorlat. Bevezetés Környezetváltozók és néhány egyszerű utasítás Jogosultságok Fájlkezelés Bevezetés az informatikába, második gyakorlat Bevezetés Környezetváltozók és néhány egyszerű utasítás Jogosultságok Fájlkezelés Bevezetés Parancsértelmező (bash) Utasítások man Szövegszerkesztők Bash Különféle

Részletesebben

Operációs rendszerek gyak.

Operációs rendszerek gyak. Operációs rendszerek gyak. Linux alapok III., Bash Cirok Dávid Hirling Dominik Szegedi Tudományegyetem Cirok.David@stud.u-szeged.hu Hirling.Dominik@stud.u-szeged.hu Linux alapok III., Bash 1 Linkelés 2

Részletesebben

Operációs rendszerek 2 3. alkalom - Reguláris kifejezések, grep, sed. Windisch Gergely windisch.gergely@nik.uni-obuda.hu 2010-2011 2.

Operációs rendszerek 2 3. alkalom - Reguláris kifejezések, grep, sed. Windisch Gergely windisch.gergely@nik.uni-obuda.hu 2010-2011 2. Operációs rendszerek 2 3. alkalom - Reguláris kifejezések, grep, sed Windisch Gergely windisch.gergely@nik.uni-obuda.hu 2010-2011 2. félév Reguláris kifejezések Reguláris kifejezésekkel lehet keresni egy

Részletesebben

1. Alapok. #!/bin/bash

1. Alapok. #!/bin/bash 1. oldal 1.1. A programfájlok szerkezete 1. Alapok A bash programok tulajnképpen egyszerű szöveges fájlok, amelyeket bármely szövegszerkesztő programmal megírhatunk. Alapvetően ugyanazokat a at használhatjuk

Részletesebben

file./script.sh > Bourne-Again shell script text executable << tartalmat néz >>

file./script.sh > Bourne-Again shell script text executable << tartalmat néz >> I. Alapok Interaktív shell-ben vagy shell-scriptben megadott karaktersorozat feldolgozásakor az első lépés a szavakra tördelés. A szavakra tördelés a következő metakarakterek mentén zajlik: & ; ( ) < >

Részletesebben

Operációs Rendszerek példatár. Utolsó frissítés: 2014. február 10.

Operációs Rendszerek példatár. Utolsó frissítés: 2014. február 10. Operációs Rendszerek példatár Utolsó frissítés: 2014. február 10. A példatár Szegedi Tudományegyetemen oktatott Operációs rendszerek tárgy gyakorlati anyagához illeszkedo feladatok sorát tartalmazza, mely

Részletesebben

7. Laboratóriumi gyakorlat: Vezérlési szerkezetek II.

7. Laboratóriumi gyakorlat: Vezérlési szerkezetek II. 7. Laboratóriumi gyakorlat: Vezérlési szerkezetek II. A gyakorlat célja: 1. A shell vezérlő szerkezetei használatának gyakorlása. A használt vezérlő szerkezetek: if/else/fi, for, while while, select, case,

Részletesebben

8. Laboratóriumi gyakorlat: Bevezetés a reguláris kifejezések használatába

8. Laboratóriumi gyakorlat: Bevezetés a reguláris kifejezések használatába 8. Laboratóriumi gyakorlat: Bevezetés a reguláris kifejezések használatába A gyakorlat célja 1. A reguláris kifejezések használatának megismerése. Az egrep parancs használatának elsajátítása 2. További

Részletesebben

Reguláris vagy szabályos kifejezések

Reguláris vagy szabályos kifejezések Reguláris vagy szabályos kifejezések 1. Bevezető...1 2. Bővített kifejezések (extended)...2 Egyedi karakterekre való illesztések...2 A. metakarakter...3 A karakter halmaz és a karakter osztály...3 Csoportosítás

Részletesebben

Linux kezelés alapjai

Linux kezelés alapjai Linux kezelés alapjai Abszolút elérési út: a gyökérkönyvtártól a teljes út, '/' választja el a mappákat. /home/h867142 Nincsenek meghajtók, mint windows alatt. Relatív elérési út: az aktuális könyvtárhoz

Részletesebben

Programozás alapjai gyakorlat

Programozás alapjai gyakorlat Programozás alapjai gyakorlat 1. gyakorlat Bemutatkozás Bordé Sándor Email cím: borde@inf.u-szeged.hu csak stud-os címről (ld. később) Webcím: http://www.inf.u-szeged.hu/~borde Egyéb: coospace fórum, neptun

Részletesebben

Operációs rendszerek 1.

Operációs rendszerek 1. Operációs rendszerek 1. Folyamatok Balla Tibor balla.tibor@inf.unideb.hu Processzus - Folyamat Az OR főbb feladatai között szerepel a végrehajtási környezet biztosítása a futtatandó programok és alkalmazások

Részletesebben

4. Laborgyakorlat. A fájlokról ezeket az adatokat, a fájlrendszer tárolja. Számunkra az 1, 3, 4. oszlopok lesznek az érdekesek.

4. Laborgyakorlat. A fájlokról ezeket az adatokat, a fájlrendszer tárolja. Számunkra az 1, 3, 4. oszlopok lesznek az érdekesek. Linux fájlrendszerek. 4. Laborgyakorlat Előző gyakorlaton, már volt szó a fájlrendszerekről, mikor a mount parancs -t kapcsolójáról volt szó. Linux alatt, az egyes fájlokhoz való hozzáférések miatt, a

Részletesebben

Operációs Rendszerek II. labor. 4-5. alkalom

Operációs Rendszerek II. labor. 4-5. alkalom Operációs Rendszerek II. labor 4-5. alkalom Több program egyszerre Többszörös bejelentkezéssel triviális Egy shell alól is lehet: Indítás háttérben: & Futó program felfüggesztése: CTRL-Z Háttérbe

Részletesebben

Munka állományokkal. mv: áthelyezés (átnevezés) rmdir: üres könyvtár törlése rm: törlés. -r, -R: rekurzív (könyvtár) -r, -R: rekurzív (könyvtár)

Munka állományokkal. mv: áthelyezés (átnevezés) rmdir: üres könyvtár törlése rm: törlés. -r, -R: rekurzív (könyvtár) -r, -R: rekurzív (könyvtár) man!!! Man Munka állományokkal cd: az aktuális könyvtár (.) beállítása (alapesetben a ~ könyvtárra) pwd: aktuális könyvtár kiiratása mkdir: új könyvtár létrehozása cp: másolás -r, -R: rekurzív (könyvtár)

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK 1. PROCESSZKEZELÉS

OPERÁCIÓS RENDSZEREK 1. PROCESSZKEZELÉS OPERÁCIÓS RENDSZEREK 1. PROCESSZKEZELÉS A PROCESSZ A PROCESSZ Program: a végrehajtandó utasítások sorozata Processz: a végrehajtás alatt levő program ÁLLAPOTOK LÉTREHOZÁS ALATT Belépés Kilépés TERMINÁLT

Részletesebben

Operációs rendszerek. 9. gyakorlat. Reguláris kifejezések - alapok, BASH UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 9. gyakorlat. Reguláris kifejezések - alapok, BASH UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Reguláris kifejezések - alapok, BASH Operációs rendszerek 9. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik Viktor

Részletesebben

I. Felzárkoztató Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK

I. Felzárkoztató Mérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Mérési Utasítás Alapvető Linux/UNIX parancsok A terminál. A Linux és a UNIX, multi taszkos, több felhasználós rendszerek. A több feladat végrehajtásához egy (vagy akár több) felhasználó több terminálon

Részletesebben

Parancsok. 1. fejezet Könyvtár- és fájlkezelés

Parancsok. 1. fejezet Könyvtár- és fájlkezelés 1. fejezet Parancsok 1.1. Könyvtár- és fájlkezelés 1. Írjon olyan parancsot, amely egy adott állomány egy részletét a 10. sortól a 15. sorig írja a szabványos kimenetre! 2. Írjon olyan parancsot, amely

Részletesebben

Operációs rendszerek. 9. gyakorlat. BASH recap, reguláris kifejezések UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 9. gyakorlat. BASH recap, reguláris kifejezések UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED BASH recap, reguláris kifejezések Operációs rendszerek 9. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik Viktor

Részletesebben

Rendszerprogramozás Linux környezetben

Rendszerprogramozás Linux környezetben Készítette: Petróczy Tibor Rendszerprogramozás Linux környezetben 1 1. Unix shellek és shell scriptek Miért, és mikor: - használtál már UNIX/Linux rendszert - ismered a rendszer alapfilozófiáját - nem

Részletesebben

Reguláris vagy szabályos kifejezések

Reguláris vagy szabályos kifejezések Reguláris vagy szabályos kifejezések 1.Bevezető...1 2.Bővített kifejezések...2 2.1.Bővített kifejezések felépítése...3 2.1.1.Egyedi karakterekre való illesztések...3 2.1.2.A. metakarakter...3 2.1.3.A karakter

Részletesebben

Operációs rendszerek. 3. gyakorlat. Jogosultságkezelés, linkelés, csővezeték UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

Operációs rendszerek. 3. gyakorlat. Jogosultságkezelés, linkelés, csővezeték UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Jogosultságkezelés, linkelés, csővezeték Operációs rendszerek 3. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Csuvik

Részletesebben

Reguláris kifejezések 1.

Reguláris kifejezések 1. Reguláris kifejezések 1. A nyelvtechnológia eszközei és nyersanyagai 1. gyakorlat A beadandó feladatok be vannak keretezve! 1.1. Miért hívják reguláris kifejezésnek? (!) Az elméleti és a gyakorlati reguláris

Részletesebben

Első belépés az Office 365 rendszerbe

Első belépés az Office 365 rendszerbe Első belépés az Office 365 rendszerbe Az Office 365 rendszerbe való első belépéshez szükséges hozzáférési adatokat a rendszergazdától emailben, telefonon, vagy papír alapon kapja meg. Ilyen formátumú adatok

Részletesebben

length (s): Az s karaklerlánc hossza, substr(s,m,n): Az s mezőben levő karakterláncnak az m-edik karakterétől kezdődő, n darab karaktert vágja ki.

length (s): Az s karaklerlánc hossza, substr(s,m,n): Az s mezőben levő karakterláncnak az m-edik karakterétől kezdődő, n darab karaktert vágja ki. 9. Gyakorlat AWK 2 length (s): Az s karaklerlánc hossza, substr(s,m,n): Az s mezőben levő karakterláncnak az m-edik karakterétől kezdődő, n darab karaktert vágja ki. Ha az n-et elhagyjuk, akkor az m-ediktől

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

A C programozási nyelv I. Bevezetés

A C programozási nyelv I. Bevezetés A C programozási nyelv I. Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék A C programozási nyelv I. (bevezetés) CBEV1 / 1 A C nyelv története Dennis M. Ritchie AT&T Lab., 1972 rendszerprogramozás,

Részletesebben

Szűrők Reguláris kifejezések, AWK

Szűrők Reguláris kifejezések, AWK 02 Szűrők Reguláris kifejezések, AWK A félév hátralévő részének célja Szöveges fájlok tartalmának a kezelése, manipulációja, automatizált módosítása Reguláris kifejezések Komplex mintaillesztés megadása

Részletesebben

Operációs rendszerek gyak.

Operációs rendszerek gyak. Operációs rendszerek gyak. AWK programozás Hirling Dominik Szegedi Tudományegyetem AWK AWK: a pattern scanning and processing language mintaelemző-és feldolgozó nyelv bármilyen szövegből minták alapján

Részletesebben

Az állományok kezelésére használt fontosabb parancsok

Az állományok kezelésére használt fontosabb parancsok Függelék a 3 fejezethez Az állományok kezelésére használt fontosabb parancsok Tartalom Az ls parancs1 A mkdir parancs2 Az rmdir parancs2 A cp parancs3 A rm parancs4 Az mv parancs4 Az állományok kezeléséhez

Részletesebben

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k

S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k S z á m í t ó g é p e s a l a p i s m e r e t e k 6. előadás Dr. Illés Zoltán ELTE IK Média és Oktatásinformatika Tanszék Ami eddig volt Számítógépek architektúrája Alapvető alkotóelemek Processzor Memória

Részletesebben

Szűrők, reguláris kifejezések AWK programozás: minták, vezérlési szerkezetek, tömbök, beépített függvények, reguláris kifejezések

Szűrők, reguláris kifejezések AWK programozás: minták, vezérlési szerkezetek, tömbök, beépített függvények, reguláris kifejezések 02 Szűrők, reguláris kifejezések AWK programozás: minták, vezérlési szerkezetek, tömbök, beépített függvények, reguláris kifejezések Egyszerű szöveges szűrő grep csak a mintához illeszkedő sorokat írja

Részletesebben

Access alapok. Megnevezés Művelet Minta. Új adatbázis létrehozása. Új / Üres adatbázis.. Tábla létrehozása tervező nézetben.

Access alapok. Megnevezés Művelet Minta. Új adatbázis létrehozása. Új / Üres adatbázis.. Tábla létrehozása tervező nézetben. Access alapok Megnevezés Művelet Minta Új adatbázis Új / Üres adatbázis.. A tábla mezőinek beállítása tervező nézetben Mezőnév = az adott oszlop neve, Adattípus = az oszlopban szereplő adatok mintája (szöveg,

Részletesebben

A függvény kód szekvenciáját kapcsos zárójelek közt definiáljuk, a { } -ek közti részt a Bash héj kód blokknak (code block) nevezi.

A függvény kód szekvenciáját kapcsos zárójelek közt definiáljuk, a { } -ek közti részt a Bash héj kód blokknak (code block) nevezi. Függvények 1.Függvények...1 1.1.A függvény deníció szintaxisa... 1..Függvények érték visszatérítése...3 1.3.Környezettel kapcsolatos kérdések...4 1.4.Lokális változók használata...4 1.5.Rekurzív hívások...5.kód

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29. NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

A C programozási nyelv I. Bevezetés

A C programozási nyelv I. Bevezetés A C programozási nyelv I. Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék A C programozási nyelv I. (bevezetés) CBEV1 / 1 A C nyelv története Dennis M. Ritchie AT&T Lab., 1972 rendszerprogramozás,

Részletesebben

UNIX folyamatok kommunikációja

UNIX folyamatok kommunikációja UNIX folyamatok kommunikációja kiegészítő fóliák az előadásokhoz Mészáros Tamás http://www.mit.bme.hu/~meszaros/ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Részletesebben

Operációs Rendszerek. Windows Parancssor

Operációs Rendszerek. Windows Parancssor Operációs Rendszerek. Windows Parancssor a parancssor a világ legjobb felülete Miért jó a parancssor? Szinte minden beállítást meg lehet oldani Automatizálás parancssorbol egyszerű pl: ürítsen egy könyvtárat

Részletesebben

Occam 1. Készítette: Szabó Éva

Occam 1. Készítette: Szabó Éva Occam 1. Készítette: Szabó Éva Párhuzamos programozás Egyes folyamatok (processzek) párhuzamosan futnak. Több processzor -> tényleges párhuzamosság Egy processzor -> Időosztásos szimuláció Folyamatok közötti

Részletesebben

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport 10-es Keressünk egy egész számokat tartalmazó négyzetes mátrixban olyan oszlopot, ahol a főátló alatti elemek mind nullák! Megolda si terv: Specifika cio : A = (mat: Z n m,ind: N, l: L) Ef =(mat = mat`)

Részletesebben

További vezérlő valamint számításokat megkönnyítő szerkezetek

További vezérlő valamint számításokat megkönnyítő szerkezetek Tartalom További vezérlő valamint számításokat megkönnyítő szerkezetek 1. A case szerkezet...1 2. A select szerkezet...3 3. Aritmetikai kiértékelés: számítások a (( )) szerkezettel...4 4. A C stílusú for

Részletesebben

Regionális forduló november 19.

Regionális forduló november 19. Regionális forduló 2016. november 19. 11-13. osztályosok feladata Feladat Írjatok Markdown HTML konvertert! A markdown egy nagyon népszerű, nyílt forráskódú projektekben gyakran használt, jól olvasható

Részletesebben

LEI kód igénylési folyamat leírása

LEI kód igénylési folyamat leírása LEI kód igénylési folyamat leírása CSV minta tömeges regisztrációhoz A tömeges regisztráció csak akkor dolgozható fel, ha a CSV fájl valamennyi kötelező mezőjét helyesen töltötték ki. Kérjük, hogy csak

Részletesebben

Flex tutorial. Dévai Gergely

Flex tutorial. Dévai Gergely Flex tutorial Dévai Gergely A Flex (Fast Lexical Analyser) egy lexikáliselemz -generátor: reguláris kifejezések sorozatából egy C/C++ programot generál, ami szövegfájlokat képes lexikai elemek sorozatára

Részletesebben

SQL*Plus. Felhasználók: SYS: rendszergazda SCOTT: demonstrációs adatbázis, táblái: EMP (dolgozó), DEPT (osztály) "közönséges" felhasználók

SQL*Plus. Felhasználók: SYS: rendszergazda SCOTT: demonstrációs adatbázis, táblái: EMP (dolgozó), DEPT (osztály) közönséges felhasználók SQL*Plus Felhasználók: SYS: rendszergazda SCOTT: demonstrációs adatbázis, táblái: EMP dolgozó), DEPT osztály) "közönséges" felhasználók Adatszótár: metaadatokat tartalmazó, csak olvasható táblák táblanév-prefixek:

Részletesebben

Bevezetés a UNIX rendszerekbe

Bevezetés a UNIX rendszerekbe 1 Bagoly Zsolt, Papp Gábor Bevezetés a UNIX rendszerekbe egyetemi jegyzet informatikus fizikus szakos hallgatóknak 1993-1994, ELTE, Budapest 2 Tartalomjegyzék 1. A UNIX kialakulásának története 13 2. UNIX

Részletesebben

Operációs rendszerek. 4. gyakorlat: Szignálok küldése, kezelése

Operációs rendszerek. 4. gyakorlat: Szignálok küldése, kezelése Operációs rendszerek 4. gyakorlat: Szignálok küldése, kezelése Ajánlott irodalom UNIX programozáshoz: Kernighan & Pike: A Unix operációs rendszer Stewens: Advanced Programming in the UNIX Environment (APUE)

Részletesebben

Programozási alapismeretek beadandó feladat: ProgAlap beadandó feladatok téma 99. feladat 1

Programozási alapismeretek beadandó feladat: ProgAlap beadandó feladatok téma 99. feladat 1 Programozási alapismeretek beadandó feladat: ProgAlap beadandó feladatok téma 99. feladat 1 Készítette: Gipsz Jakab Neptun-azonosító: A1B2C3 E-mail: gipszjakab@vilaghalo.hu Kurzuskód: IP-08PAED Gyakorlatvezető

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek

Számítógépes alapismeretek Számítógépes alapismeretek 0. (meta) előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Programtervező Informatikus BSc 2008 /

Részletesebben

Operációs Rendszerek Gyakorlat

Operációs Rendszerek Gyakorlat . feladat Operációs Rendszerek Gyakorlat Második zh. felkészülés, gyakorlás 207 május 2. - Berta Árpád Készíts egy bash scriptet, amely a paraméterről kapott szóközzel elválasztott kifejezések közül kiírja

Részletesebben

8. Mezőutasítások. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu. 8. Mezőutasítások. v2013.10.24.

8. Mezőutasítások. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu. 8. Mezőutasítások. v2013.10.24. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Mezőutasítások (1) A Word lehetőségeit

Részletesebben

Saját Subversion tároló üzemeltetése i. Saját Subversion tároló üzemeltetése

Saját Subversion tároló üzemeltetése i. Saját Subversion tároló üzemeltetése i Saját Subversion tároló üzemeltetése ii KÖZREMŰKÖDŐK CÍM : Saját Subversion tároló üzemeltetése TEVÉKENYSÉG NÉV DÁTUM ALÁÍRÁS ÍRTA Jeszenszky, Péter 2014. február 16. VERZIÓTÖRTÉNET VERZIÓ DÁTUM LEÍRÁS

Részletesebben

A számok kiíratásának formátuma

A számok kiíratásának formátuma A számok kiíratásának formátuma Alapértelmezésben a Matlab négy tizedesjegy pontossággal írja ki az eredményeket, pl.» x=2/3 x = 0.6667 A format paranccsal átállíthatjuk a kiíratás formátumát. Ha több

Részletesebben

Bevezetés a programozásba I.

Bevezetés a programozásba I. Bevezetés a programozásba I. 6. gyakorlat C++ alapok, szövegkezelés Surányi Márton PPKE-ITK 2010.10.12. Forrásfájlok: *.cpp fájlok Fordítás: a folyamat, amikor a forrásfájlból futtatható állományt állítunk

Részletesebben

A sed folyamszerkesztő

A sed folyamszerkesztő A sed folyamszerkesztő 1.Bevezető...1 2.A sed parancssora...1 3.A sed működése...2 4.A sed parancsai...3 4.1.A címek megadása...3 4.2.Gyakran használt parancsok...5 4.3.Ritkábban használt parancsok...8

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása beadandó feladat: Algtan1 tanári beadandó /99 1

Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása beadandó feladat: Algtan1 tanári beadandó /99 1 Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása beadandó feladat: Algtan1 tanári beadandó /99 1 Készítette: Gipsz Jakab Neptun-azonosító: ABC123 E-mail: gipszjakab@seholse.hu Kurzuskód: IT-13AAT1EG 1 A fenti

Részletesebben

A sed folyamszerkesztő

A sed folyamszerkesztő A sed folyamszerkesztő 1. Bevezető...1 2. A sed parancssora...1 3. A sed működése...2 4. A sed parancsai...3 A címek megadása...3 Gyakran használt parancsok...4 Ritkábban használt parancsok...7 A hold

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

Operációs rendszerek 1.

Operációs rendszerek 1. Operációs rendszerek 1. BASH programozás szintaktikai alapok Balla Tibor balla.tibor@inf.unideb.hu BASH UNIX rendszerhéj GNU Project Bourne again - born again SH Irodalom Bash Reference Manual (http://www.gnu.org/software/bash/manual/bashref.html)

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Hálózatok építése és üzemeltetése

Hálózatok építése és üzemeltetése Hálózatok építése és üzemeltetése Linux alapok gyakorlat 1 Jupyter Notebook by Pelle István VM felépítése Vagrant program segítségével vagrantfile: https://goo.gl/33gbuq Segédlet a telepítésről és a használatról

Részletesebben

Regionális forduló november 19.

Regionális forduló november 19. Regionális forduló 2016. november 19. 9-10. osztályosok feladata Feladat Írjatok Markdown HTML konvertert! A markdown egy nagyon népszerű, nyílt forráskódú projektekben gyakran használt, jól olvasható

Részletesebben

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek 06 BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek Emlékeztető Jelölésbeli különbség van parancs végrehajtása és a parancs kimenetére való hivatkozás között PARANCS $(PARANCS) Jelölésbeli különbség van

Részletesebben

PCLinuxOS Magazine 2013. május

PCLinuxOS Magazine 2013. május Windows migrálás: terminál - a terminál ereje 2013. május Írta: Pete Kelly (critter) Az előző cikkben bemutattam, hogyan érd el a ter minált, hogyan gépelj be néhány egyszerűbb parancsot, eredményükként

Részletesebben

Mesh generálás. IványiPéter

Mesh generálás. IványiPéter Mesh generálás IványiPéter drview Grafikus program MDF file-ok szerkesztéséhez. A mesh generáló program bemenetét itt szerkesztjük meg. http://www.hexahedron.hu/personal/peteri/sx/index.html Pont létrehozásához

Részletesebben

Folyamatok követése. Tartalom. 1. Folyamatok

Folyamatok követése. Tartalom. 1. Folyamatok Tartalom Folyamatok követése 1.Folyamatok...1 2.A folyamatazonosító (process id vagy pid)...3 3.A Unix feladat (job) fogalma...4 4.A wait parancs...6 5.A folyamatok követése a ps paranccsal...6 5.1.A top

Részletesebben

Az alábbiakban néhány Linux parancsra látunk példákat, feladatokat.

Az alábbiakban néhány Linux parancsra látunk példákat, feladatokat. Linux parancsok Az alábbiakban néhány Linux parancsra látunk példákat, feladatokat. Fájlműveletek 1. Hozzunk létre egy linux munka nevű könyvtárat! mkdir linux munka 2. Lépjünk be a linux munka könyvtárba,

Részletesebben