Az osztályfőnöki, munkaközösségvezetői és DÖK-segítői feladatok beszámításának kérdései 1.1*

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az osztályfőnöki, munkaközösségvezetői és DÖK-segítői feladatok beszámításának kérdései 1.1*"

Átírás

1 Az osztályfőnöki, munkaközösségvezetői és DÖK-segítői feladatok beszámításának kérdései 1.1* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől kezdve nem vállalok szakmai felelősséget!

2 Előszó A 326-os rendelet egyik legérdekesebb változása az osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői és DÖKsegítői feladatok beszámítása a nevelésseloktatással lekötött munkaidőbe. Sok kérdést kapok ezzel kapcsolatban, ezeket, és a szerintem adható válaszokat összegeztem az alábbi ppt-ben. A válaszaimról annyit, hogy természetesen ezek a saját értelmezéseim, egyrészt lehet másnak más a véleménye, másrészt nem vagyok hatóság, nem kötelező elfogadni, amit írtam. Annyit azért még hozzátennék, hogy egyeztettem róluk...

3 Háttér A 326/2013. Korm. rendelet 17. (1a) bekezdése szerint: Az (1) bekezdés 4., 12. és 15. pontjában meghatározott tevékenység összesen heti négy óra erejéig számít be a kötött munkaidő neveléssel-oktatással lekötött részébe. A hivatkozott három tevékenység az (1) bekezdés szerint: a tanulók nevelési-oktatási intézményen belüli önszerveződésének segítésével összefüggő feladatok végrehajtása (1 óra) osztályfőnöki munkával összefüggő tevékenység (2 óra) munkaközösség-vezetés (2 óra) Az (1) bekezdés hivatkozott pontjaiból derül ki a beszámítandó óraszám.

4 1. Nevezhető-e ez órakedvezménynek, vagy munkaidő-kedvezménynek? Nem. Sokan máris így nevezik, de ez téves, sőt félrevezető megnevezés. A kedvezmény ugyanis mindenképpen valamilyen csökkentést jelent, ez azonban nem feltétlenül az. Ha valakinek például 23 órája van a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőben, akkor még mindig fennmarad neki ebben a sávban 3 óra, vagyis ha osztályfőnök lesz, akkor annyi történik, hogy papíron nem 23 hanem 25 órája lesz. Kedvezményről tehát nem beszélhetünk.

5 2. Van-e lehetőség nem beszámítani, vagy kevesebb órában beszámítani ezeket a tevékenységeket? Nincs. A rendelet egyértelműen, és a jog nyelvében nagyon szigorú, választást nem hagyó kötelezettséget jelentő kijelentő módban fogalmaz: számít be. Nem beszámítható sőt még csak nem is beszámítandó, hanem beszámít, vagyis a munkáltatótól függetlenül, a rendelet erejénél fogva megtörténik, a munkáltató igazából nem is végrehajtja a jogszabályt, hanem elkönyveli a következményét. Értelemszerűen lemondani sem lehet róla. Egyértelműek az óraszámok is, vagyis nincs lehetőség pl. csak egy óra osztályfőnöki tevékenység beszámítására.

6 3. Van-e lehetőség arra, hogy ne a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőben, hanem a kötött munkaidő neveléssel-oktatással le nem kötött részében számolják el? Nincs. Egyrészt erre is vonatkozik az előbb említett kategorikus kijelentés, miszerint beszámít, mégpedig a kötött munkaidő neveléssel-oktatással lekötött részébe. Másrészt az (1) bekezdés felsorolja a kötött munkaidő neveléssel-oktatással le nem kötött részében elrendelhető (hető!) feladatokat, és a 4, 12, 15. pontokból egyértelműen kiderül, hogy a kötött munkaidő neveléssel-oktatással le nem kötött részében a három feladatnak csak az órát meghaladó időtartama rendelhető el.

7 4. Igényt tarthat-e bárki az (1a) bekezdés alapján óraszámának csökkentésére? Nem. (Bizonyos feltételek esetén igen.) Ahogy az 1. kérdésnél írtam, nem kedvezményről van szó. Tehát a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő felső határának eléréséig nincs szó csökkentésről. Ugyanakkor ha valakinek az óraszáma és a beszámított tevékenység óraszáma együttesen meghaladja a felső határt, az óraszámát értelemszerűen csökkenteni kell. A beszámított tevékenység nem csökkenhet. (Pl. ha valakinek 25 órája van, és mellette osztályfőnök, akkor az óraszámát eggyel csökkenteni kell.)

8 5. Lehetséges-e, hogy a beszámítás miatt valakinek 22-nél kevesebb órája legyen? Nem. Logikusnak tűnik ez a megoldás, hiszen a kötött munkaidő nevelésseloktatással lekötött része nem csak a 22 és 26 közötti órákat jelenti, hanem az 1-26 közötti órákat, így elképzelhetőnek tűnik olyan megoldás, hogy valakinek 20 óra és a két órában beszámító osztályfőnöki tevékenység adja ki a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő minimumát. Ugyanakkor az Nkt. 62. (6) bekezdése szerint: A teljes munkaidő ötvenöt hatvanöt százalékában ( ) tanórai és egyéb foglalkozások megtartása rendelhető el. A rendeletnél magasabb szintű jogszabály írja tehát elő, hogy milyen feladatok szerepelhetnek ebben a munkaidősávban, vagyis más jellegű feladat nem. Így a rendelet látszólag ellentmond a törvénynek. A törvény ugyanakkor megengedő is, abban az értelemben, hogy intervallumot határoz meg, így ha annak minimuma teljesül, akkor teljesül a törvényi előírás. Ezért írhatja a rendelet, hogy a három feladat a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőbe beszámít. Ha azonban ezt a beszámítást a törvényi minimum alatt tesszük meg, a törvényt megsértjük. Tehát legalább 22 órának mindenképpen meg kell lennie.

9 6. Tekinthető-e az osztályfőnöki óra az egyik osztályfőnöki tevékenységként beszámított órának? Nem. A rendelet a beszámítandó feladatokat a kötött munkaidő neveléssel-oktatással le nem kötött részében elrendelhető feladatok közül emeli ki. Vagyis egyértelműen olyan osztályfőnöki tevékenységről van szó, ami nem tanítási órán vagy foglalkozáson történik. Van olyan érv is, miszerint az osztályfőnöki óra tekinthető úgy, hogy nem óra, hanem osztályfőnöki tevékenység, ezért lehet a kettő közül az egyik. Ez az értelmezés feloldaná az előző érvet. CSAKHOGY! Az osztályfőnöki óra az iskolák tantervében szerepel, tehát nem lehet nem tanítási órának tekinteni. Szerepel a gyerekek órarendjében is, tehát emiatt sem lehet nem tanítási óra. És végül ha nem volna tanítási óra, akkor nem kötelezhetnénk a gyerekeket a részvételre. Vagyis ez az értelmezés abszurdum

10 7. Vonatkozik-e a beszámítás vezetőkre, magasabb vezetőkre? Nem. Semmi nem zárja ki, hogy a három feladat valamelyikét vezető beosztású pedagógus végezze. A vezetőknek ugyanakkor az Nkt. 69. (5) bekezdése és az 5. melléklet szerint nincs neveléssel-oktatással lekötött munkaideje, hanem kötelező óraszáma van. Ennél fogva nincs mibe beszámítani a három feladatot.

11 8. Vonatkozik-e az osztályfőnöki tevékenység beszámítása művészeti iskolában vagy kollégiumban csoportvezetőre? Igen. A rendelet nem osztályfőnökről, hanem osztályfőnöki tevékenységről beszél. Így az osztályfőnöki pótlék analógiájára ez a beszámítás is kiterjed kollégiumban, alapfokú művészeti iskolában önálló tanulócsoportvezetői feladatot ellátó pedagógusokra. Értelemszerűen a rájuk vonatkozó óraszámból kell kiindulni.

12 9. Tovább csökkenti-e a munkaidőkedvezménnyel rendelkező mesterpedagógus óraszámát a beszámítás? Igen, de korlátozással. A 326-os rendelet 17/A. (1) bekezdésének hatálya alá eső mesterpedagógusok esetében a rendelet a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőt csökkenti (tehát valóban munkaidő- vagy órakedvezmény), 17. (1a) bekezdés szerint pedig nem a 26 órába, hanem általában a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőbe számít be a feladat. Vagyis esetükben a 18 órába. Ugyanakkor figyelni kell a 17/A. (13) bekezdésére is, miszerint az érintettek neveléssel-oktatással lekötött munkaideje nem lehet kevesebb, mint a munkaköre szerint rá irányadó neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó határának hetvenöt százaléka, vezetőpedagógus esetében legalább tizenegy óra. Vagyis 22 75%-a, ami 16,5, kerekítve 17 óra. Tehát esetükben csak egy órát kell (és lehet) beszámítani. Sokan érvelnek azzal, hogy a 17/A. (13) bekezdés csak ennek a -nak az első 12 bekezdésére hivatkozik, ezért nem igaz a fenti levezetés. CSAKHOGY a (13) bekezdésnek ebben az esetben semmi értelme. Vagyis igazából elrontották a hivatkozást, és a (13) bekezdés az előző 12 bekezdés mellett a 17. -ra is vonatkozik. Hogy ez mennyire így van, azt bizonyítja, hogy már társadalmi egyeztetésen van az a módosítás, ami ezt a hibát javítja.

13 10. Tovább csökkenti-e a gyakornok óraszámát a beszámítás? Igen. Nem valószínű, hogy Gyakornok fokozatba sorolt pedagógus ilyen feladatokat kapjon, de nem tiltja semmi, tehát elvileg lehetséges. Az Nkt. 62. (11) bekezdése szerint a gyakornok nevelésseloktatással lekötött munkaideje a teljes munkaidő 50%-a (tanító és tanár) lehet, vagyis 20 óra. Tehát a jogszabály ismét a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőt csökkenti, vagyis ebbe kell beszámítani a három feladatot. A mesterhez hasonló korlátozó rendelkezés ez esetben nincs. Az 5. kérdésnél felmerülő probléma itt nem áll fenn, mivel a 22 órát itt már maga az Nkt. felülírja. Ugyanez vonatkozik minden más fix óraszámú, de neveléssel-oktatással lekötött munkaidővel rendelkező pedagógusra is.

14 11. Hogyan kell számolni a részmunkaidősök esetében? Értelemszerűen. Szintén nem valószínű, hogy részmunkaidős kapjon ilyen feladatokat, de ezt sem tiltja semmi. Ahogy a kötött vagy neveléssel-oktatással lekötött munkaidejük és minden egyéb feladatuk arányosan csökken, úgy kell arányosan csökkenteni ezt a beszámított órát is.

15 12. Összeadódik-e a beszámítás az egyéb munkaidő-kedvezményekkel? Valójában nincs minek összeadódnia. A beszámítás, ahogy az első kérdésnél írta, nem munkaidő-kedvezmény, nem csökkenti a nevelésseloktatással lekötött munkaidőt, tehát nincs mivel összeadni. A munkaidő-kedvezményeket a jogszabályoknak megfelelően kell érvényesíteni. Ez pl. a közalkalmazotti tanács esetében nem is jelent állandó, tantárgyfelosztásban tervezendő kedvezményt, hanem havi szinten érvényesíthető, tevékenységhez kötött kedvezmény. Vagyis két teljesen különböző dologról van szó, amivel külön-külön kell foglalkozni.

Az osztályfőnöki, munkaközösségvezetői és DÖK-segítői feladatok beszámításának kérdései 1.0*

Az osztályfőnöki, munkaközösségvezetői és DÖK-segítői feladatok beszámításának kérdései 1.0* Az osztályfőnöki, munkaközösségvezetői és DÖK-segítői feladatok beszámításának kérdései 1.0* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak

Részletesebben

Gyakran ismétlődő kérdések. ( GYIK ) a pedagógusok munkaidejének felosztásával kapcsolatos új szabályokról augusztus 29.

Gyakran ismétlődő kérdések. ( GYIK ) a pedagógusok munkaidejének felosztásával kapcsolatos új szabályokról augusztus 29. Gyakran ismétlődő kérdések ( GYIK ) a pedagógusok munkaidejének felosztásával kapcsolatos új szabályokról 2016. augusztus 29. A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló

Részletesebben

A 326/2013 Korm. rendelet 2017 novemberi változásai 1.0*

A 326/2013 Korm. rendelet 2017 novemberi változásai 1.0* A 326/2013 Korm. rendelet 2017 novemberi változásai 1.0* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó. Első rész

T á j é k o z t a t ó. Első rész T á j é k o z t a t ó a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII.

Részletesebben

A Szervezeti és Működési Szabályzat és a Házirend kiegészítése. A pedagógus életpályamodell

A Szervezeti és Működési Szabályzat és a Házirend kiegészítése. A pedagógus életpályamodell A Szervezeti és Működési Szabályzat és a Házirend kiegészítése A pedagógus életpályamodell 1 A pedagógus életpályamodell 326/2013. (VIII. 30) Korm. rendelet alapján (a pedagógusok előmeneteli rendszeréről

Részletesebben

Szakmai munkaközösségek szervezése, a munkaközösségek feladatai és jogai

Szakmai munkaközösségek szervezése, a munkaközösségek feladatai és jogai Szakmai munkaközösségek szervezése, a munkaközösségek feladatai és jogai 1.0.* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért

Részletesebben

Köznevelési törvény. A hatályba lépés fontosabb dátumai

Köznevelési törvény. A hatályba lépés fontosabb dátumai Köznevelési törvény A hatályba lépés fontosabb dátumai 2012. szeptember 1. Ekkor lép hatályba a nemzeti köznevelésről szóló törvény, de legtöbb intézkedése késleltetve, illetve fokozatosan kerül bevezetésre.

Részletesebben

Pedagógusbér a 2016/2017.tanévben

Pedagógusbér a 2016/2017.tanévben Pedagógusbér a 2016/2017.tanévben a jelenlegi, (2016.05.06.) még hatályos jogszabályok alapján - VÁLTOZÁS VÁRHATÓ(differenciálás)!!! 326/2013.Korm.rendelet 38. (3) 2016. szeptember 1. és 2017. augusztus

Részletesebben

14. számú tanügy-igazgatási szabályzat. Tantárgyfelosztás

14. számú tanügy-igazgatási szabályzat. Tantárgyfelosztás 14. számú tanügy-igazgatási szabályzat Tantárgyfelosztás I. A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról 94. r) pontja,

Részletesebben

Osztályfőnökök szakmai napja Budapest,

Osztályfőnökök szakmai napja Budapest, Osztályfőnökök szakmai napja Budapest, 2017.03.02. 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról A Kormány

Részletesebben

A Kormány. /2017. (.) Korm. rendelete

A Kormány. /2017. (.) Korm. rendelete A Kormány /2017. (.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013.

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó. Negyedik rész. VII. A Mesterpedagógusokra vonatkozó új szabályozás

T á j é k o z t a t ó. Negyedik rész. VII. A Mesterpedagógusokra vonatkozó új szabályozás T á j é k o z t a t ó a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII.

Részletesebben

A pedagógus illetmény kiszámítása, besorolás 1.0

A pedagógus illetmény kiszámítása, besorolás 1.0 A pedagógus illetmény kiszámítása, besorolás 1.0 Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK MUNKAIDEJÉNEK BEOSZTÁSA

A PEDAGÓGUSOK MUNKAIDEJÉNEK BEOSZTÁSA A PEDAGÓGUSOK MUNKAIDEJÉNEK BEOSZTÁSA 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 17. (1) Nevelési-oktatási intézményben a pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében 1.

Részletesebben

Segítségnyújtás. d) az Európai Iskolákban pedagógus-munkakörben munkaviszonyban,

Segítségnyújtás. d) az Európai Iskolákban pedagógus-munkakörben munkaviszonyban, Aranyosiné Borsodi Éva Közokt.szakértő 06 30 847 33 73 Segítségnyújtás Felmerült kérdések? Az egy-két évet határozott idővel, vagy kinevezéssel foglalkoztatott pedagógusok esetében mi a jogszabályi háttér,hogyan

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 2.1* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA. Selényiné Stier Márta sk. Budapest, 2013.09.30.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA. Selényiné Stier Márta sk. Budapest, 2013.09.30. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA Selényiné Stier Márta sk. Budapest, 2013.09.30. 1 A szabályzat létrehozásának jogalapját a 2011. évi CXC. tv a köznevelésről, a 2013. évi CXXIX.

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z 6. szakmai gyakorlatnak kell elfogadni össze kell számítani

T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z 6. szakmai gyakorlatnak kell elfogadni össze kell számítani T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési

Részletesebben

Gyakornoki Szabályzat

Gyakornoki Szabályzat Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola OM 102382 Gyakornoki Szabályzat A szabályzat létrehozásának jogalapját képezi a 2011. évi CXC. tv a köznevelésről, a 2013. évi CXXIX. törvény, a 2013.

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 1.2* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1.

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 2-10/2010/JT. Tárgy: jkv-i kivonat Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. április 29-i üléséről. Napirend:

Részletesebben

Romhányiné dr. Balogh Edit s. k. Dr. Balogh Pál s. k.

Romhányiné dr. Balogh Edit s. k. Dr. Balogh Pál s. k. Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 24-11/2012/JT. Tárgy: jkv-i kivonat Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. május 10-i rendkívüli üléséről.

Részletesebben

Az óvoda működésének alapvető jogszabályi előírásai 2013/2014. nevelési év

Az óvoda működésének alapvető jogszabályi előírásai 2013/2014. nevelési év Az óvoda működésének alapvető jogszabályi előírásai 2013/2014. nevelési év Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. Törvény (módosításokkal!) Nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési

Részletesebben

A FELADATFINANSZÍROZÁS és a TANTÁRGYFELOSZTÁS KAPCSOLATA

A FELADATFINANSZÍROZÁS és a TANTÁRGYFELOSZTÁS KAPCSOLATA A FELADATFINANSZÍROZÁS és a TANTÁRGYFELOSZTÁS KAPCSOLATA Bp., 2012. október 04. Készítették: Balatoniné Sárosi Márta Megyeri István Kollmann Veronika Óraszám-definíciók A fenntartó által engedélyezett,

Részletesebben

A 20/2012. EMMI rendelet változásai szeptember 1-től

A 20/2012. EMMI rendelet változásai szeptember 1-től A 20/2012. EMMI rendelet változásai 2016. szeptember 1-től Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Az Nkt. 65. változásai

Az Nkt. 65. változásai Az Nkt. 65. változásai 2017.09.01. 1.2* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől

Részletesebben

A pedagógusok továbbképzési kötelezettsége

A pedagógusok továbbképzési kötelezettsége A pedagógusok továbbképzési kötelezettsége 1.0.* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől

Részletesebben

A 326/2013 Korm. rendelet 2016 júliusi változásai 1.0*

A 326/2013 Korm. rendelet 2016 júliusi változásai 1.0* A 326/2013 Korm. rendelet 2016 júliusi változásai 1.0* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

TÁTIKA NAPSUGÁR ÓVODA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA

TÁTIKA NAPSUGÁR ÓVODA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA TÁTIKA NAPSUGÁR ÓVODA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA 2013. 09. 01. Készítette: Kakuszi Imréné óvodavezető 1 Tartalomjegyzék 1. Törvényi hivatkozás 3. oldal 2. A szabályzat területi, személyi hatálya 3. oldal 3.

Részletesebben

Mesterpedagógusok a református köznevelési rendszerben

Mesterpedagógusok a református köznevelési rendszerben Református Köznevelési Szakértők III. Országos Találkozója Budapest, 2014. december 4. Mesterpedagógusok a református köznevelési rendszerben Kelemen Gabriella pedagógiai szakértő RPI kelemen.gabriella@reformatus.hu

Részletesebben

Néhány fontos szempont a tanév rendjéről szóló rendelet értelmezéséhez 1.0. Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő

Néhány fontos szempont a tanév rendjéről szóló rendelet értelmezéséhez 1.0. Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő Néhány fontos szempont a tanév rendjéről szóló rendelet értelmezéséhez 1.0. Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő Elöljáróban A tanév rendje egy évről évre változó miniszteri rendelet, de a váza mindig

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z 6. szakmai gyakorlatnak kell elfogadni össze kell számítani

T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z 6. szakmai gyakorlatnak kell elfogadni össze kell számítani . számú melléklet T á j é k o z t a t ó a s z a k m a i g y a k o r l a t i i d ő s z á m í t á s á h o z A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 992. évi XXXIII.

Részletesebben

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTER

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTER OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTER TERVEZET! OKM-7731/2006. ELŐTERJESZTÉS A Kormány részére A közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület április 30.-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület április 30.-i ülésére Város Önkormányzat Polgármesterétől H-2740 Abony Kossuth tér 1. Telefon/Fax: (53) 360-010 Telefon: (53) 361-571 Iktatószám: Az előterjesztés készítésében közreműködött: Jegyzői Titkárság Az előterjesztést

Részletesebben

Hatályba lépés 2014.11.05.!

Hatályba lépés 2014.11.05.! A Kormány 268/2014. (XI. 3.) Korm. rendelete egyes köznevelési tárgyú kormányrendeletek módosításáról Intézményvezetői segédanyag A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII.

Részletesebben

1. A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet módosítása

1. A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet módosítása 14756 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 149. szám III. Kormányrendeletek A Kormány 268/2014. (XI. 3.) Korm. rendelete egyes köznevelési tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Hogyan oldjuk meg? Tanácsok a munkaszervezési feladatok megoldásához

Hogyan oldjuk meg? Tanácsok a munkaszervezési feladatok megoldásához Hogyan oldjuk meg? Tanácsok a munkaszervezési feladatok megoldásához Előadó: Petróczi Gábor igazgató, c. főiskolai docens közoktatási szakértő www.petroczigabor.hu Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Kazincbarcika

Részletesebben

A pedagógusok (elsősorban tanítók és tanárok) szabadságának kiadásával kapcsolatos jogszabályok és értelmezésük

A pedagógusok (elsősorban tanítók és tanárok) szabadságának kiadásával kapcsolatos jogszabályok és értelmezésük A pedagógusok (elsősorban tanítók és tanárok) szabadságának kiadásával kapcsolatos jogszabályok és értelmezésük Kivétel vagy kiadás? A köznyelvben rendszerint a szabadság kivételéről szoktunk beszélni,

Részletesebben

AZ AJKAI BRÓDY IMRE GIMNÁZIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA

AZ AJKAI BRÓDY IMRE GIMNÁZIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA AZ AJKAI BRÓDY IMRE GIMNÁZIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA A 1 TARTALOMJEGYZÉK I. A SZABÁLYZAT TERÜLETI, SZEMÉLYI, IDŐBELI HATÁLYA... 3 II. A SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSA... 3 III. A SZABÁLYZAT CÉLJA... 3 IV.

Részletesebben

A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében

A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

Madarász Imre Egyesített Óvoda

Madarász Imre Egyesített Óvoda Madarász Imre Egyesített Óvoda 5300 Karcag, Táncsics krt. 17. 59/503-323 ovikozpont@ovikarcag.hu www.ovikarcag.hu OM 202329 Madarász Imre Egyesített Óvoda Gyakornoki Szabályzata Intézmény OM azonosítója:

Részletesebben

Minősítési Szabályzat

Minősítési Szabályzat 2016/2017 Minősítési Szabályzat Szentlőrinci Általános Iskola Székhely: Szentlőrinc, Ifjúság útja 5. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

VÁRPALOTA KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA MUNKASZERVEZETE. A pedagógus létszám szükséglet meghatározása a berhidai általános iskolákban

VÁRPALOTA KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA MUNKASZERVEZETE. A pedagógus létszám szükséglet meghatározása a berhidai általános iskolákban VÁRPALOTA KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA MUNKASZERVEZETE 8100 Várpalota, Gárdonyi G. u. 39. (88) 592-660/166 (88) 592-660/ 225 e-mail: varpalota.tobbcelu.tarsulas@varpalota.hu Iktatószám: 204-2/2012 Ügyintéző:

Részletesebben

Néhány tudnivaló a es tanév rendjével kapcsolatban. Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő

Néhány tudnivaló a es tanév rendjével kapcsolatban. Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő Néhány tudnivaló a 2016-2017-es tanév rendjével kapcsolatban Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő Elöljáróban A ppt a 12/2016 (VI.27.) EMMI rendelet (a továbbiakban rendelet ) és más jogszabályok alapján

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2019

Minősítésre jelentkezés 2019 Minősítésre jelentkezés 2019 1.1* *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől kezdve nem vállalok szakmai felelősséget!

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. az ELTE Kollektív Szerződése kiegészítéséről és hatályának az Egyetem által fenntartott közoktatási intézményekre kiterjesztéséről

MEGÁLLAPODÁS. az ELTE Kollektív Szerződése kiegészítéséről és hatályának az Egyetem által fenntartott közoktatási intézményekre kiterjesztéséről MEGÁLLAPODÁS az ELTE Kollektív Szerződése kiegészítéséről és hatályának az Egyetem által fenntartott közoktatási intézményekre kiterjesztéséről Alulírottak: az Eötvös Loránd Tudományegyetem (a továbbiakban:

Részletesebben

A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete

A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete 1 A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló

Részletesebben

A pedagógusok előmeneteli rendszere. 2013. szeptember 1-jétől

A pedagógusok előmeneteli rendszere. 2013. szeptember 1-jétől A pedagógusok előmeneteli rendszere 2013. szeptember 1-jétől Budapest, 2013.12.02 dr. Gera Tibor Alkalmazott jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) A pedagógusok előmeneteli

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 2.0* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Továbbképzési program

Továbbképzési program AVASTETŐI ÁLTALÁNOS, MAGYAR - ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ISKOLA és ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY Továbbképzési program 2008. szeptember 1-2013. augusztus 31. Továbbképzési program a 2008. szeptember

Részletesebben

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT Székesfehérvár, szeptember 1.

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT Székesfehérvár, szeptember 1. GYAKORNOKI SZABÁLYZAT 2016. Székesfehérvár, 2016. szeptember 1. 1 Gyakornoki szabályzat Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium Jogszabályi háttér A gyakornokra, a gyakornoki időre és a minősítő vizsgára

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat Gyakornoki szabályzat Készítette: Dr. Mező Ferenc Gimnázium 2015.09.01 A közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 22. (13) bekezdése szerint kiadom az alábbi szabályzatot, mely a meghatározott

Részletesebben

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 001/1-14/2009. Tárgy: jkv-i kivonat

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 001/1-14/2009. Tárgy: jkv-i kivonat Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 001/1-14/2009. Tárgy: jkv-i kivonat Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. április 30-i üléséről. Napirend:

Részletesebben

Gyakornoki Szabályzat

Gyakornoki Szabályzat Gyakornoki Szabályzat Készítette: Horgos Vilmos Érvényes: 2013. szeptember 1. napjától Tartalom 1. Fogalmak... 3 2. A szabályzat területi hatálya... 3 3. A szabályzat személyi hatálya... 3 4. A szabályzat

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1.

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. SZABÁLYOZÁS a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 64. a nevelési-oktatási intézmények működéséről

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat A Budapest XIX. kerület Gábor Áron Általános Iskola Gyakornoki szabályzat 2007 Célja: az intézményben gyakornoki időt teljesítő pedagógus, valamint segítői feladatainak, hatásköreinek és juttatásának szabályozása

Részletesebben

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT GYAKORNOKI SZABÁLYZAT EGYEK 2017 Tartalom Fogalmak... 3 A szabályzat területi hatálya... 3 A szabályzat személyi hatálya... 3 A szabályzat időbeli hatálya... 3 A szabályzat módosítása... 3 A szabályzat

Részletesebben

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT BRASSÓ UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA 1182 Budapest Brassó u. 1. OM azonosító: 035120 KLIK azonosító: 203003 Telefon: 291-83-23 Fax: 290-75-77 e-mail: iskola@brassoiskola.hu http:// www.brassoiskola.hu GYAKORNOKI

Részletesebben

Szolnok, szeptember

Szolnok, szeptember A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat Szolnok, 2016. szeptember A 326/2013. (VIII. 30.)

Részletesebben

Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. Gyakornoki Szabályzat

Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. Gyakornoki Szabályzat Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Gyakornoki Szabályzat Készítette: Váradi Gáborné Érvényes: 2015. január 15. napjától Tartalom 1. Fogalmak...

Részletesebben

A MUNKAIDŐ-NYILVÁNTARTÁS VEZETÉSÉNEK ELJÁRÁSI SZABÁLYAI

A MUNKAIDŐ-NYILVÁNTARTÁS VEZETÉSÉNEK ELJÁRÁSI SZABÁLYAI A MUNKAIDŐ-NYILVÁNTARTÁS VEZETÉSÉNEK ELJÁRÁSI SZABÁLYAI Az intézményben a Munka Törvénykönyve 140/A. (1) bekezdése alapján munkaidőnyilvántartást kell vezetni a munkavállalók rendes és rendkívüli munkaidejével,

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉS A 2013/2014. TANÉVRE 2. A kötelező és tervezhető órakeret kérdései

FELKÉSZÜLÉS A 2013/2014. TANÉVRE 2. A kötelező és tervezhető órakeret kérdései FELKÉSZÜLÉS A 2013/2014. TANÉVRE 2. A kötelező és tervezhető órakeret kérdései Készítette: Kozák András köznevelési szakértő Tanulói terhelhetőségi küszöbszám Az egyes évfolyamokra a kerettantervben megállapított

Részletesebben

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és végrehajtási rendelete 2007. nyári módosításai

A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és végrehajtási rendelete 2007. nyári módosításai A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és végrehajtási rendelete 2007. nyári módosításai Dr. Madarász Hedvig évi XXXIII. törvény módosítása Az Országgyűlés 2007. június 25-ei ülésnapján fogadta

Részletesebben

E-KRÉTA. N. Kollár Katalin. Részletes információt az EMMI hivatalos információs felületén találsz:

E-KRÉTA. N. Kollár Katalin. Részletes információt az EMMI hivatalos információs felületén találsz: E-KRÉTA N. Kollár Katalin Részletes információt az EMMI hivatalos információs felületén találsz: https://ekreta.hu/elearning/ Mi az e-napló célja? 1. Adminisztratív felület, ami a hagyományos napló funkcióit

Részletesebben

Helyi értékelési szabályzat. 2016/2017. tanév

Helyi értékelési szabályzat. 2016/2017. tanév 2016/2017. tanév Tartalomjegyzék A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat... 2 1. A szabályzat

Részletesebben

Gyakornok: aki pedagógus végzettséggel rendelkezik, és nincs két év szakmai gyakorlata.

Gyakornok: aki pedagógus végzettséggel rendelkezik, és nincs két év szakmai gyakorlata. 1. Fogalmak Gyakornok: aki pedagógus végzettséggel rendelkezik, és nincs két év szakmai gyakorlata. Mentor: aki segíti a gyakornokot a köznevelési intézményi szervezetbe történő beilleszkedésben és a pedagógiai-módszertani

Részletesebben

A pedagógus minősítési rendszer

A pedagógus minősítési rendszer TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA A pedagógus minősítési rendszer Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet Jogszabályi háttér Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

Részletesebben

Gyakornoki Szabályzat. Bükkaranyosi Általános Iskola. Készítette: Váradi Józsefné ig.

Gyakornoki Szabályzat. Bükkaranyosi Általános Iskola. Készítette: Váradi Józsefné ig. Gyakornoki Szabályzat Bükkaranyosi Általános Iskola Készítette: Váradi Józsefné ig. Gyakornoki Szabályzat jogszabályi háttere A közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 22. (9) 138/1992. évi

Részletesebben

A köznevelési törvény változásai 2016 szeptemberétől

A köznevelési törvény változásai 2016 szeptemberétől A köznevelési törvény változásai 2016 szeptemberétől Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2017*

Minősítésre jelentkezés 2017* Minősítésre jelentkezés 2017* 2.0** *Jelen ppt elolvasása nem helyettesíti a miniszteri közlemény, az OH hivatalos tájékoztatói és a vonatkozó jogszabályok pontos ismeretét! **A korábbi változatokban ma

Részletesebben

Arany János Református Általános Iskola Gyakornoki Szabályzata

Arany János Református Általános Iskola Gyakornoki Szabályzata Arany János Református Általános Iskola Gyakornoki Szabályzata Érvényes: 2013. november 11. 1 Tartalom 1. Fogalmak... 3 2. A szabályzat területi hatálya... 3 3. A szabályzat személyi hatálya... 3 4. A

Részletesebben

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT Kaposvári Petőfi Sándor Központi Óvoda és Búzavirág Tagóvoda GYAKORNOKI SZABÁLYZAT 2016 Készítette: Tavali Gabriella óvodavezető Jogszabályi előírások a mentori munkával kapcsolatban Előírások a mentori

Részletesebben

Munkajogi aktualitások az egyházi köznevelésben

Munkajogi aktualitások az egyházi köznevelésben Munkajogi aktualitások az egyházi köznevelésben Szontagh Pál pedagógiai szakértő Református Pedagógiai Intézet Irányadó jogszabályok: 2012. évi I. tv. 2012. évi LXXXVI. tv. 2012. évi CCIV. tv. 2012. évi

Részletesebben

MÓRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM GYAKORNOKI SZABÁLYZATA

MÓRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM GYAKORNOKI SZABÁLYZATA MÓRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM GYAKORNOKI SZABÁLYZATA KÉSZÍTETTE: BIRKÁS KRISZTINA ÉRVÉNYES: 2014. SZEPTEMBER 18. NAPJÁTÓL 1 Tartalom 1. Fogalmak... 3 2. A szabályzat területi hatálya... 3 3. A szabályzat

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2018*

Minősítésre jelentkezés 2018* Minősítésre jelentkezés 2018* 1.0** *Jelen ppt elolvasása nem helyettesíti a miniszteri közlemény, az OH hivatalos tájékoztatói és a vonatkozó jogszabályok pontos ismeretét! **A korábbi változatokban ma

Részletesebben

Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3881 Abaújszántó, Béke út 15.

Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3881 Abaújszántó, Béke út 15. Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3881 Abaújszántó, Béke út 15. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

Gyakornoki Szabályzat

Gyakornoki Szabályzat Gyakornoki Szabályzat Gyakornoki Szabályzat Készítette: Garda László intézményvezető Érvényes: 2013. szeptember 1. napjától 1 Tartalom 1. Fogalmak... 3 2. A szabályzat területi hatálya... 3 3. A szabályzat

Részletesebben

A pedagógus minősítési rendszer. Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet

A pedagógus minősítési rendszer. Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet A pedagógus minősítési rendszer Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet Jogszabályi háttér Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 64-65.. A törvény kerettörvény, a részletszabályokról

Részletesebben

2/2007. számú Dékáni Utasítás A TANÍTÁSRA FORDÍTOTT IDŐ SZÁMÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI A PTE BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁN

2/2007. számú Dékáni Utasítás A TANÍTÁSRA FORDÍTOTT IDŐ SZÁMÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI A PTE BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁN 2/2007. számú Dékáni Utasítás A TANÍTÁSRA FORDÍTOTT IDŐ SZÁMÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI A PTE BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁN ELŐZMÉNYEK A PTE Foglalkoztatási Követelményrendszerének 162.. (2) bekezdése kimondja: E szabályzat

Részletesebben

2. A javaslat 62. (1) bekezdés o) pontja elhagyását javaslom:

2. A javaslat 62. (1) bekezdés o) pontja elhagyását javaslom: ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Kövér László az Országgy űlés Elnöke részére Hrvata n, T(85 24 O 0.' 23. Módosító javaslat Helyben Tisztelt Elnök Úr! A nemzeti köznevelésről szóló, T/4856. számon benyújtott törvényjavaslathoz

Részletesebben

2013-2014 Tanév. Tanévindítás: Bak Ferenc Tanügy-igazgatási szakértő Munkaügyi szakokleveles tanácsadó bak.ferenc@pr.hu

2013-2014 Tanév. Tanévindítás: Bak Ferenc Tanügy-igazgatási szakértő Munkaügyi szakokleveles tanácsadó bak.ferenc@pr.hu 2013-2014 Tanév Tanévindítás: Bak Ferenc Tanügy-igazgatási szakértő Munkaügyi szakokleveles tanácsadó bak.ferenc@pr.hu 1 Tanév rendje 47/2013. EMMI R. Szorgalmi idő első napja 2013.09.01. hétfő Szorgalmi

Részletesebben

Gyakornoki Szabályzat

Gyakornoki Szabályzat ERŐSS LAJOS REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ÉS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 4150 Püspökladány, Kálvin tér 1-3 OM azonosító: 201470. e-mail: erossisk@gmail.com Tel.: 54-610 895 Gyakornoki Szabályzat Készítette: Borsosné

Részletesebben

Minősítő bizottság. gyakörlö kölle giuma nak legala bb Pedagö gus II. föközatba sörölt, felke szített alkalmazöttja. A minősítési eljárás menete

Minősítő bizottság. gyakörlö kölle giuma nak legala bb Pedagö gus II. föközatba sörölt, felke szített alkalmazöttja. A minősítési eljárás menete Jogszabályi háttér Nemzeti kö znevele srö l szö lö 2011. e vi CXC. tö rve ny 64-65.. A tö rve ny kerettö rve ny, a re szletszaba lyökat a 326/2013. (VIII. 30.) körma nyrendelet tartalmazza tö rve ny 94.

Részletesebben

Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT [Év] Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT a pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

Bakfark Bálint Alapfokú Művészeti Iskola. Gyakornoki szabályzata. Oroszlány, 2013 szeptember

Bakfark Bálint Alapfokú Művészeti Iskola. Gyakornoki szabályzata. Oroszlány, 2013 szeptember Bakfark Bálint Alapfokú Művészeti Iskola Gyakornoki szabályzata Oroszlány, 2013 szeptember A közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. Törvény 22., valamint a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és

Részletesebben

Tanévkezdés

Tanévkezdés Tanévkezdés 2016-2017 Az új tanév feladatai az általános és középfokú iskolákban RAABE VII. Országos Tanévindító Konferencia Budapest, 2016.08.24 dr. Gera Tibor Jogszabályváltozások, új jogszabályok A

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát BÚZASZEM NYUGATI ÓVODA OM: 033101 4400 NYÍREGYHÁZA Búza u. 7-17. Tel./fax: (42) 512-940 Email: buzaszemovi@gmail.com A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő

Részletesebben

A 2017/18-as nevelési év feladatai

A 2017/18-as nevelési év feladatai A 2017/18-as nevelési év feladatai (rövid összefoglaló címszavakban a teljesség igénye nélkül) Jogszabályi háttér A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 229/2012. (VIII.28.) Kormányrendelet

Részletesebben

I. A vezetık és a pedagógusok kötelezı óraszáma. 1. Az igazgató kötelezı óraszáma

I. A vezetık és a pedagógusok kötelezı óraszáma. 1. Az igazgató kötelezı óraszáma I. A vezetık és a pedagógusok kötelezı óraszáma 1. Az igazgató kötelezı óraszáma Az igazgató, a kötelezı órája keretében ellátja a tanulók elméleti képzését. Az igazgatói munkakörben foglalkoztatott közalkalmazott

Részletesebben

Dr. Zemplény Adrienne, munkaügyi szakjogász

Dr. Zemplény Adrienne, munkaügyi szakjogász Dr. Zemplény Adrienne, munkaügyi szakjogász Munkajogi kérdések és válaszok A következő kérdésemre szeretnék választ kapni. 2011.09.12.-én oklevél nélkül (nyelvvizsga hiányában- igazolással) óvónőként kezdték

Részletesebben

A szaktanácsadás szerepe ma

A szaktanácsadás szerepe ma A szaktanácsadás szerepe ma Az életpályamodell a pedagógusok folyamatos szakmai fejlődésére helyezi a hangsúlyt, és összekapcsolja a szaktanácsadást, az országos pedagógiaiszakmai ellenőrzést és a minősítési

Részletesebben

B U D A P E S T X I V. K E R Ü L E T I N É M E T H I M R E Á L T A L Á N O S I S K O L A O M 0 3 5 0 6 2 K L I K 1 9 9 0 2 4

B U D A P E S T X I V. K E R Ü L E T I N É M E T H I M R E Á L T A L Á N O S I S K O L A O M 0 3 5 0 6 2 K L I K 1 9 9 0 2 4 G Y A K O R N O K I S Z A B Á L Y Z A T B U D A P E S T X I V. K E R Ü L E T I N É M E T H I M R E Á L T A L Á N O S I S K O L A O M 0 3 5 0 6 2 K L I K 1 9 9 0 2 4 I R Á N Y A D Ó J O G S Z A B Á L Y

Részletesebben

229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról

229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról A jogszabály mai napon (2015.IV.29.) hatályos állapota A jel a legutoljára megváltozott bekezdéseket jelöli. 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 10.

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4. A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben TÁMOP 3.1.4./08/2-2009-0015

TÁMOP 3.1.4. A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben TÁMOP 3.1.4./08/2-2009-0015 A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben TÁMOP 3.1.4./08/2-2009-0015 Boldog gyermekkor, vidám tanulás, biztos munka elérhetősége Tatabánya közoktatási intézményeiben KERTVÁROSI

Részletesebben

Polgár Judit Sakk Alapítvány SAKKPALOTA Program: Tehetségfejlesztő Sakk kerettanterv - NAT

Polgár Judit Sakk Alapítvány SAKKPALOTA Program: Tehetségfejlesztő Sakk kerettanterv - NAT Pedagógiai program módosítása Helyi tanterv 63. oldal 1. 2. 64.oldal 3. Az alábbiakkal egészül ki ( kiegészítés aláhúzással különül el ) 1. Iskolánk helyi tanterve az emberi erőforrások minisztere által

Részletesebben

Tárgy: A nevelési-oktatási intézmények technikai létszámának felülvizsgálata

Tárgy: A nevelési-oktatási intézmények technikai létszámának felülvizsgálata Szentes Város Alpolgármesterétől 6601 Szentes, Kossuth tér 6. Pf.: 58. Ikt.sz.: 02-14405/2006. Témafelelős: Hering Ferenc Tárgy: A nevelési-oktatási intézmények technikai létszámának felülvizsgálata Szentes

Részletesebben

Gyakornoki Szabályzat

Gyakornoki Szabályzat KECSKEMÉTI REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 6000 Kecskemét, Szabadság tér 7. Pf:129. Tel: 76/500-380 76/320-964 Fax: 76/500-387 E-mail: refaltisk@krek.hu Igazgató: Dr. Szabó Ildikó Tel: 76/500-385 OM azonosító:

Részletesebben

A Kormány 418/2015. (XII. 23.) Korm. rendelete egyes gyermekvédelmi és köznevelési tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 418/2015. (XII. 23.) Korm. rendelete egyes gyermekvédelmi és köznevelési tárgyú kormányrendeletek módosításáról 27034 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 202. szám 5. melléklet a 417/2015. (XII. 23.) Korm. rendelethez 1. A kormányablakokról szóló 515/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet 3. melléklet 31. pontjában a Gyermekgondozási

Részletesebben

SZENT ISTVÁN KÖRÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA

SZENT ISTVÁN KÖRÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA SZENT ISTVÁN KÖRÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA Jászberény 2016. Érvényes: 2015. szeptember 01. napjától Tartalom 1. Fogalmak... 3 2. A szabályzat területi

Részletesebben