ÖKOLÓGIA. 2.1 ökológiai rendszerek. 2.2 Környezeti tényezők hatása A fény hatása A hő hatása A levegő hatása 2.2.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÖKOLÓGIA. 2.1 ökológiai rendszerek. 2.2 Környezeti tényezők hatása A fény hatása A hő hatása A levegő hatása 2.2."

Átírás

1 ÖKOLÓGIA 2.1 ökológiai rendszerek 2.2 Környezeti tényezők hatása A fény hatása A hő hatása A levegő hatása A víz hatása 2.3 A talaj 2.4 Az ökológiai rendszerek anyagforgalma A szén körforgása Termelők, fogyasztók, lebontók Biológiai produkció, biomassza Az ökológiai rendszerek = ökoszisztéma jellemzői -Az élővilág szerveződési szintjei (tk. 27. ábra) Egyed szintje: szervezet Egyed alatti szerveződési szintek: szervrendszerek, szervek, szövetek, sejtek, Egyed feletti szerveződési szintek: populáció, társulás, biom, bioszféra Populáció: szaporodási közösség. Egyedei egymás között szaporodnak, így biztosítják a populáció fönnmaradását. Pl. a Gemenci-erdő szarvas-populációja vagy a debreceni Nagyerdő kocsányos tölgyese. Társulás: természetes körülmények között a populációk együttélése, közössége. Általában több faj populációja alkotja. Együttélésüket meghatározzák a környezeti feltételek. Pl.. a hazánkban élő bükkösök. A társulás jellegét a bükkfák határozzák meg, de más növényfaj és állatfaj populációit is megtaláljuk. Biomok: a társulások övezetesen (zonálisan) elhelyezkedő, egész kontinensre kiterjedő egységei. Pl.: a szavanna élővilága vagy a tundra élővilága. Bioszféra: az élővilág szerveződésének az egész földi életet átfogó, legmagasabb szintje. A kőzetburok, a levegő- és a vízburok. Az egyed feletti szerveződési szintekkel foglalkozó tudományág az ökológia. (Az ökológia a biológiában környezetet jelent)

2 Az élőlények egy adott földrajzi térben, az élőhelyen élnek. Meghatározott környezeti tényezők veszik körül őket. Környezet: az élőlények közösségeire az adott élőhelyen ténylegesen ható tényezők összessége. A környezeti tényezők lehetnek: élők és élettelenek. Ezek állandóan változnak: térben (éghajlati övezetek) időben (a nap vagy az év folyamán) Tűrőképesség: egy faj populációjának alkalmazkodóképessége (Tk.: 29. ábra) lehet: szűk, pl.: korallok tág, pl.: vándorpatkány Azonos faj tűrőképessége másik környezeti tényezőt tekintve más-más lehet. Pl.: maláriás szúnyog hőmérséklet szempontjából tágtűrésű: +30 és -30, a levegő vízgőztartalma szempontjából szűktűrésű: 90% az optimális. A tűrőképesség grafikus ábrázolása: Kérdések, feladatok: 32. Melyek az egyeden belüli szerveződési szintek?

3 33. Melyek az egyed feletti szerveződési szintek? 34. Mi a populáció, a társulás, a biom, a bioszféra, az ökológia? 35. Mit értünk környezeten? 36. Hogyan változhatnak a környezeti tényezők? 37. Milyen lehet a tűrőképesség? A fény, mint környezeti tényező Kapcsolat: természeti földrajzzal: Kérem, ismételjék át a Nap fölépítése, sugárzásai anyagokat. Fénysugárzás lehet: közvetlen szórt (visszavert) sok a hosszúhullámú sugárzás, olyan energiát tartalmaz, amely a melegítő hatású fotoszintézishez fontos Az Egyenlítőnél a közvetlen, a sarkköröknél a szórt sugárzás jellemzőbb. Fényviszonyokat a közvetlen és a szórt fény aránya, a megvilágítás erőssége, a megvilágítás időtartama jellemzi egy területen. Ezek változnak: földrajzi szélesség szerint, függőleges irányban tengerben is, hegységben is. a felhősödéstől, a növényzettől függően. Az élőlények fénytűrő képessége A fotoszintetizálóknál: energiaforrás a saját szerves anyagok fölépítéséhez Fényigény szempontjából: a növények lehetnek: fényigényesek, fény-és árnyéktűrők, árnyéktűrők; az állatok lehetnek: nappal aktívak, szürkületkor aktívak, éjjel aktívak. Kérdések, feladatok: 38. Milyen lehet a fénysugárzás? 39. Mi jellemző a fényviszonyokra? 40. Fényigény szempontjából hogyan csoportosítjuk az élőlényeket? A hő, mint környezeti tényező - A hőmérsékleti viszonyok alakulása a bioszférában: tk.: 33. ábra

4 Kapcsolat: a földrajzzal: a levegő fölmelegedése, az üvegházhatás. Kérem, szíveskedjenek átismételni. A hőmérsékleti viszonyokat befolyásolja: a földrajzi szélesség, a domborzati viszonyok, a lejtő északi és déli oldala - Az élőlények hőtűrő képessége lehet: tág: nagy hőingásokhoz is képesek alkalmazkodni zuzmók, mohák, szűk: kisebb hőingást képesek elviselni: Ezek lehetnek: melegigényesek trópusokon az emberszabású majmok, hidegtűrők déli sarkvidék pingvinjei. Kérdések, feladatok: 41. Hogyan melegszik föl a talaj és a levegő? 42. Milyen tényezők befolyásolják a hőmérsékleti viszonyokat? 43. Milyen lehet az élőlények hőtűrő képessége? A levegő hatása az élőlényekre - A levegő kémiai tulajdonságai Kapcsolat: a földrajzzal: a levegő összetétele a biológiával: a fotoszintézis. - Kérem, ismételjék át ezeket az anyagrészeket! Gáz halmazállapotú anyagaiból - a CO2 mennyisége befolyásolja a fotoszintézis mértékét. Optimális mennyiség: 0,03% Pótlása: a talajban élő baktériumok, gombák a szerves anyagok lebontásakor termelik, a légzési folyamatban: kilégzéskor. - az SO2 a vízgőzzel kénessavat, kénsavat alkot, a csapadék hátráltatja a növények fejlődését, elősegíti a pusztulásukat. - Fizikai tulajdonságai: a levegő áramlása: a szél. Haszna: megporzás, magvak elterjesztése, párologtatás fokozása (ha sok a víz) repülő madaraknál energiaforrás. Kára: az erős szél tönkre teheti a növényeket, elsodorhatja az állatokat. Kérdések: 44. Mi a levegő gázainak szerepe az élővilágban?

5 45. Melyek a levegő fizikai hatásai? A víz hatása az élőlényekre Nélkülözhetetlen az alapvető életműködésekben (fölépítő anyag, részt vesz a biokémiai folyamatokban, oldószer, élethely). Befolyásolja a fajok elterjedését. - A növények vízellátása függ: a víz felvételétől, a víz szállításától a növényekben, a párologtatással történő vízleadástól. A vízháztartás egészének szempontjából megkülönböztetünk: változó vízállapotú és állandó vízállapotú növényeket. - Változó vízállapotú növények: vízháztartásuk a környezet vízviszonyaitól függ. Kiszáradástűrők víz hatására fölélednek moszatok, mohák, zuzmók - Állandó vízállapotú növények: vízháztartásuk egyenletes a környezet ingadozó víztartalma mellett is. Ok: jó a vízmegtartó képességük, szabályozható a párologtatásuk harasztok, nyitvatermők, zárvatermők A szárazföldi növények vízellátása függ: a levegő és a talaj nedvességtartalmától, befolyásolja: a hőmérséklet, a csapadék mennyisége, a légmozgás, a területet borító növényzet (erdőirtás!). - A víz az állatok számára: fontos környezeti tényező, az elterjedés feltétele, élethely. Tűrőképességük a vízveszteség szempontjából: emlősök: % már káros, csigák: 60 %-ot is elveszíthetik. Vannak szárazságtűrő állatok: az anyagcsere-folyamatban keletkező víz egy részét képesek raktározni, majd újra fölhasználni. Kérdések: 46. Mi a víz szerepe az élővilágban? 47. Mitől függ a növények vízellátása? 48. Milyenek lehetnek a növények a vízháztartás egésze szempontjából?

6 A talaj alapvető jellemzői - A talaj a földfelszín legfelső, laza, termékeny rétege. Kapcsolat: a földrajzzal: Kérem, ismételjék át a talaj kialakulását (az éghajlati övezeteknél az általános természetföldrajz könyvből) Kialakulása: Aprózódás (fizikai folyamat) Mállás (kémiai, biológiai folyamat) humuszképződés - A talaj kémiai tulajdonságai: a talajrészecskék határozzák meg. - Talajkolloidok: nanométer nagyságrendűek. (A nanométer a méter ezermilliomod része: 10-9 m) Jellemzői: -aprózódáskor a részecskék kis tömegéhez képest nagy felület jön létre. -Itt a részecskék nagy mennyiségű anyagot képesek megkötni. Ez a jelenség a kolloidok adszorpciója. -A kolloidok vízmolekulákat vagy vízben oldott ionokat adszorbeálnak a felületükön. (Tk.: 41. ábra) -A talajok vízmegkötő képessége a kolloidok mennyiségétől függ. Pl.: a homok kevés kolloidot tartalmaz, a humuszban gazdag talajok sokat. A talajkolloidok negatív töltésű részecskék, felületükön kationokat adszorbeálnak. Közülük a Ca-ionok a legkedvezőbbek a talaj szerkezetére. Hatására morzsalékos talaj alakul ki. Ez a szerkezet teszi lehetővé a megfelelő víz és levegő jelenlétét, amelyek nélkülözhetetlenek a talajélet számára. - A talaj kémhatása: a felszíni réteg kémhatása többnyire a savas tartomány felé tolódik, mert a felsőbb tétegekben több élőlény található. A légzésből fölszabaduló szén-dioxid hatása és az ott található humuszsavak befolyásolják a kémhatást. - A talaj tápanyagtartalma: változó. Gyarapodik: biológiai fölhalmozással, víz vagy szél általi ráhordással. Csökken: a csapadék kimosó hatására,

7 a növények tápanyag fölvétele következtében. A talaj különböző elemeit változó mennyiségben használják föl a növények. - A talaj fizikai tulajdonságai: -A talaj szerkezete: mállás során létrejött részecskék mekkorák, hogyan helyezkednek el egymáshoz képest, mennyire kapcsolódnak össze. Meghatározza a talaj levegő-és vízellátottságát. - A talajban élő állatok Életükre a talaj fizikai tulajdonságai hatnak. Mozgásukat meghatározza a talaj szerkezete. (Vakondok) A talaj hőmérséklete befolyásolja a függőleges mozgásukat. (Cserebogár lárva) Lényeges a talaj levegő- és víztartalma. (A sok talajvíz káros) Kérdések: 49. Mi a talaj, hogyan lakul ki? 50. Melyek a talaj kémiai tulajdonságai? 51. Miért változik a talaj tápanyagtartalma? 52. Melyek a talaj fizikai tulajdonságai? 53. Milyen tényezők befolyásolják a talajban az állatok életét? Az ökológiai rendszerek anyagforgalma A bioszférában az anyag állandó körforgást végez. Élő és élettelen alkotói kapcsolatban állnak egymással, közöttük anyagforgalom játszódik le. Az anyagok közül néhánynak alapvető szerepe van a biológiai folyamatokban. -.A szén körforgása: TK.: 43.ábra Az élőlények szerves anyagai számára a szénforrást a levegő és a víz széndioxid tartalma biztosítja. Az autotróf növények ebből állítják elő szerves anyagaikat.

8 tankönyvből a szénhidrátok fölépítését: a Kérem, ismételjék át a biológia II. fotoszintézist. Ezek a szerves anyagok eljutnak a heterotróf szervezetekbe. Közben minden élőlény a szerves szénvegyületek egy részét a szervezetben oxidálja, a légzéskor fölvett oxigén segítségével. A légzés végtermékei a víz és a szén-dioxid visszakerül a külvilágba. Az elpusztult élőlényekben sok szénvegyület marad vissza, ezt a lebontó szervezetek hasznosítják, majd szén-dioxid formájában visszajut a környezetbe. Ez a lebontási folyamat sokszor igen hosszú. Közben humusz-vegyületek keletkeznek, és ezekből jut a légkörbe a széndioxid, fokozatos átalakulással. Egyes esetekben a bomlatlan szerves anyag hosszú ideig fölhalmozódik, mint pl. a tőzeg. A korábbi földtörténeti időkben a felszín alá került szerves anyagok az évmilliók során szénné, kőolajjá, földgázzá alakultak. Ezek elégetésével nagy mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe. A szén körforgalomból való kiválása a vizekben is előfordulhat. Ekkor a szén-dioxid, kalcium-karbonát formájában halmozódik föl, vagyis mészkőrétegek keletkeznek. Ezek egy része a szárazföldre kerülhet, és a növények savas váladékának hatására szén-dioxid szabadulhat föl belőle, amely újra bekerül az anyagforgalomba. Szíveskedjenek átismételni a természetföldrajzi részben tanultakból a szén, a kőolaj és a földgáz keletkezését. A nitrogén, a víz és a foszfor körforgása nem tartozik a középszintű érettségi anyagba. - A nitrogén körforgása: Tk.:44. ábra - A víz körforgása: Tk.: 45. ábra - A foszfor körforgása: A víz oldja ki a kőzetekből növények növényevő állatok

9 Az elpusztult élőlények szerves anyagai baktériumok fölszabadítják a növények számára ismét fölvehető foszfortartalmú vegyületet. A talajból a csapadékvíz az édesvizekbe, tengerekbe mossa halak ragadozó madarak szárazföld: madártelepeken foszfor tartalmú ürülék: guanó. Kérdések, feladatok: 54. Hogyan megy végbe a szén körforgása? 55. Hogyan történik a nitrogén körforgása? 56. Miért fontos a víz körforgása? 57. Hogyan történik a foszfor körforgása? Az ökológiai rendszerek energiaáramlása - Anyagáramlás az ökológiai rendszerekben A bioszférában az élő és az élettelen között a közvetlen táplálkozási kapcsolatot csak az autotróf élőlények tudják megteremteni. Az anyagforgalomban szervetlen anyagot vesznek föl, és alakítják saját szervezetük szerves anyagává. Az autotróf élőlények többsége fotoszintetizáló zöld növény, ezek vannak túlsúlyban. Ezek a termelők. (Tk.: 46. ábra) Alapvető jelentőségűek, mert a többi élőlény csak az általuk előállított szerves anyagot tudja hasznosítani. Fogyasztók: a bioszféra élő szerves anyagaival táplálkoznak. A fogyasztók lehetnek: Elsődleges fogyasztók: növényevők. Másodlagos fogyasztók: ragadozók: az elsődleges fogyasztókkal táplálkoznak. Harmadlagos fogyasztók: nagy termetű ragadozók. Lebontók: kisebb termetű állatok, gombák, baktériumok Saját testükbe építik be a törmelék szerves anyagokat. Teljesen lebontva ásványi anyagokká alakítják, és a termelők újra hasznosítják. Táplálkozási hálózat: a bioszférában a termelők, fogyasztók lebontók alkotják. A hálózat és a környezet közötti anyagforgalom zárt körfolyamat. A folyamat során ugyanaz az anyag marad meg, csak változtatja az alakját. Tehát újabb anyagra nincs szükség.

10 A körforgás fennmaradásához föltétlenül szükséges egy állandó energiaforrás. A Földön ezt a Nap biztosítja. A fölhasznált fényenergia kémiai energiaként raktározódik. Az energiaáramlás nem középszintű érettségi anyag. - Energiaáramlás az ökológiai rendszerekben Az energiaforrás a Nap. -Fényenergiáját használják föl a termelők a szerves anyag fölépítéséhez. -Kémiai energiaként raktározódik a fényenergia a szerves anyagokban. A termelők energiakészletének legnagyobb része az -életfolyamatokban fölhasználódik és -hulladékok formájában a lebontókhoz jut. A többi energia a fogyasztói szintre kerül. Ezek a táplálékban veszik föl a kémiai energiát. Ennek egy részét: -fölhasználják az életműködéseikhez, a másik része -itt is a lebontó szervezetekbe kerül. - Hőenergia: mindhárom csoport életfolyamatai során az energia egy része hőenergiává alakul. -Ezt a külvilágba adják le. A bioszférában az anyagforgalom és az energiaáramlás egymással szoros összefüggésben megy végbe. Különbségek: Az energia - csak egyszer lép be a táplálkozási hálózatba, - szintről szintre haladva végleg eltávozik, - szállítása mindig egyirányú folyamat. Az anyag

11 - bizonyos hányada állandó körforgást végez, - a fotoszintézis során energiával telítődik, - majd leadja az energiát, egyre energiaszegényebb állapotba kerül, - ebben az állapotban újra a növénybe jut, és a folyamat kezdődik elölről. A termelők tehát mint az alapvető szerves anyagok hordozói egyúttal energiahordozók is. - Biológiai produkció: a bioszférában végbemenő szervesanyag-termelődési folyamatokat nevezzük így. A növények által előállított szerves anyag az elsődleges produkció. A fogyasztó és a lebontó szervezetek termelő folyamatai képezik a másodlagos produkciót. A biológiai produkcióban termelt szerves anyag egy részét az élőlények fölhasználják, másik részét fölhalmozzák a szervezetükben. A termelt szerves anyag tömege mérhető, értékét területegységre, meghatározott időre, szárazanyagra vonatkozóan adják meg. (Tk.: 50. ábra) Biomassza: adott élőhelyen, adott időpontban található élőlények összes tömege. A szerves anyagnak ez a nagy tömege nagy mennyiségű energiát tárol. A szerves anyagok elégethetők, így egységnyi tömegként meghatározott hőmennyiség szabadul föl. A biomassza energiatartalma kj-ban megadható. Kérdések, feladatok: 58. Hogyan megy végbe az anyagáramlás az ökológiai rendszerekben? 59. Hogyan történik az energiaáramlás az ökológiai rendszerekben? 60. Mi a különbség az energia és az anyag áramlása között? 61. Mi értünk biológiai produkción? 62. Mi a biomassza?

12 POPULÁCIÓK 1.1 Populációk tulajdonságai 1.2 Populációk változásai 1.3 Populációk kölcsönhatásai 1. A populációk szerkezete Populáció: az azonos fajhoz tartozó egyedek, amelyek adott helyen és időben együtt élnek, és egymás között szaporodnak. Tulajdonságai: az egyedek csoportjára jellemzők: Egyedszám: a populáció abszolút nagyságát fejezi ki. (Nem tudjuk, mekkora az élőhely, milyenek a környezeti tényezők) Sűrűség: egységnyi területen vagy térfogatban hány egyedet találunk. Térbeli eloszlás: a populáció egyedei az élőhely azon a részén csoportosulnak, ahol adott időszakban a legkedvezőbb életfeltételeket találják. Az eloszlás lehet, amint az ábra mutatja: egyenletes és egyenlőtlen. Az egyenlőtlen eloszlású populációban az egyedek elhelyezkedése lehet: csoportosuló és szigetszerű. Egyenletes eloszlású pl.: az ültetett erdő, vagy az énekesmadarak populációi. Csoportosuló eloszlás az indákkal, sarjakkal szaporodó növényekre jellemző. Szigetszerű eloszlás jellemző az erdei vörös hangyákra. Koreloszlás: a természetes populációkban általában több korosztály él együtt. Pl.: a peterakó rovarok, peték, lárvák, bábok, az ivarérett korosztály. A korelosztást a korfán ábrázolják. A korfáról leolvashatjuk az adott helyen élő emberek kor- és nem szerinti megoszlását az össznépesség %-s arányában.

13 Kérdések: 1. Mit értünk populáción? 2. Mi a különbség az egyedszám és a sűrűség között? 3. Miért nem egyenletes az egyedek térbeli eloszlása a természetes populációban? 4. Mit olvashatunk le a korfáról? 2. A populációk változásai A populációk létszámát befolyásolja: a születések és a halálozások száma. Elvben minden populáció rendelkezik potenciális szaporodóképességgel: Ez az egyedek által elérhető legnagyobb utódszám, abban az esetben, ha az egyedek létrejöttét, fejlődését semmilyen tényező nem zavarja. (A levéltetveknek évente 15 nemzedéke lehetne. Átlagos populáció esetén ezek a Földet több rétegben beborítanák.) Természetesen a potenciális szaporodóképességnek csak kis hányada valósulhat meg. Ezt nevezzük: reális szaporodóképességnek. A populáció növekedését az egyedszám meghatározott idő alatti változásával fejezzük ki. Változási sebessége a születések és a halálozások különbségével azonos. Módosítja: a be- és a kivándorlás. A fiatal populációban: a születések száma fölülmúlja a halálozásokét az egyedszám növekedése fölgyorsul, egyre nagyobb a populáció létszáma. Tk.: 54. ábra. A növekedés kezdetben: korlátlan. Ez egy meredeken emelkedő exponenciális görbével írható le, később: a környezet eltartóképessége csökken, nő a halálozások száma. A reális szaporodóképesség érvényesül. A létszám annyi, amennyit a környezet még el tud tartani.

14 Ez a populáció a környezetével egyensúlyban van. Egyes fajok a környezet eltartó képességével szemben különbözőképpen viselkednek: -Rövid idő alatt minél több utódot hoznak létre. Az élethelyet gyorsan benépesítik A környezet változásaihoz csak kis mértékben tudnak alkalmazkodni. Sok utód pusztul el. Nem képesek elérni a környezet eltartóképességének a határát. Ilyenek pl.. a levéltetvek, a vizekben az ágascsápú rákok. -Kevés utódot hoznak létre. Az utódok lassan fejlődnek. Alkalmazkodóképességük kiváló. Tartósan megtelepednek az élőhelyen. Kihasználják a környezet teljes eltartóképességét. Ilyenek pl.: a fafajok, a madarak. -Gyakori a populációkban, hogy igen nagy számú utód keletkezik. Ezek zöme rövid idő alatt elpusztul. Pl.: halak A populáció szaporodását meghatározza a tagjainak életkora: A pusztán fiatalokból álló populáció az ivarérett kor eléréséig nem szaporodóképes. A csak idősekből álló populációt a kihalás fenyegeti. A természetben csak kevés egyed éri el a fajra jellemző életkort. Csak a mesterséges populációkban jellemző halálok az öregség. Vannak populációk, melyekben a halálozás valószínűsége minden életkorban közel azonos. Ilyenek pl.: az énekesmadarak, melyek ragadozók áldozataivá válnak. A termékenység fajok szerint változó: -életük végéig termékenyek a növények. Pl.: a bükkfa. -bizonyos életkor után csökken, majd megszűnik a termékenység. Pl.: az emlősök. - Vándorlás: a bevándorlás növeli, a kivándorlás csökkenti a populáció létszámát. Kérdések, feladatok: 5. Sorolja fel, milyen tényezők befolyásolják a populáció létszámváltozását! 6. Mi jellemző a potenciális, és mi a reális szaporodóképességre? 7. Mi jellemző a fiatal populációk növekedésére? 8. Milyen lehet a szaporodás, ha a környezet eltartóképességével szemben vizsgáljuk? 9. Hogyan változik a termékenység?

15 3. A populációk kölcsönhatásai Az együtt élő populációk befolyásolják egymás működését. A populációk közötti kölcsönhatásokban megkülönböztetünk: előnyös hatást: (+) hátrányos hatást: (-) semleges viszonyt: (0) Együttélés: (+,+) vagy szimbiózis: Ez mindkét populáció számára kedvező. Például: pillangós virágú növények nitrogénkötő baktériumok. -A baktériumok a gyökérszövetben gümőket képeznek. Ebben megkötik a talajlevegő nitrogéntartalmát. Ammónia keletkezik. -Ezt föl tudja venni a pillangós virágú növény. A baktérium a szénhidrát-igényét a növény fotoszintetizátumából fedezi. Fenyők gombák -A gombafonalak behatolnak a gyökér szöveteibe. Elősegítik a víz, a nitrogén fölvételét. -A gombák fenyőtől átveszik a kész szerves vegyületeket. Levélnyíró hangyák gombák -A hangyák beviszik a bolyba a leveleket, összerágják, megtrágyázzák. Hamarosan gombaszövedék fejlődik rajta. Ebből táplálkoznak a hangyák. -A gomba szaporodását, elterjedését segítik. Papucsállatka zöldmoszat A zöldmoszat a papucsállatkában él. -Ha bőségesen van szerves anyag, és kevés a fény, a papucsállatka populáció túlnövi a zöldmoszatot. Ilyenkor a heterotróf módon élők szaporodnak el - Ha kevesebb a szerves tápanyag, és bőséges a fény, azok szaporodnak, amelyekben zöldmoszat él. -Tehát: ezt a szimbiózist a környezet szabályozza. Akkor stabil az együttélés, ha a két populáció növekedési aránya dinamikus egyensúlyban van. Versengés: (-,-) A populációk együttes jelenléte egymás számára hátrányos, mert egyik vagy másik létfeltétel, amit hasonló módon használnak fel, nem elegendő mindkét populáció számára. Ilyenkor versengés támad az előnyösebb helyzet megszerzéséért. A versengés elősegítheti adott esetben a viszonylag legalkalmasabb genotípusok fennmaradását. -két papucsállatka fajt külön táptalajon tenyésztettek -a két fajt egy táptalajra oltották: növekedésük lassult a külön tenyésztettekhez képest A táplálékért versengnek. A lassúbb, egy idő után kihal, mert nem jut elég táplálékhoz. A gyorsabb faj populációja növekszik, míg a környezet eltartó képessége engedi. Tk.: 60. ábra Más esetekben egyensúlyt teremthet a versengés, ha a táplálékforrás különböző részeit megosztják egymás között.

16 Élősködés: (+,-) vagy parazitizmus Az egyik faj populációja az élősködő, a gazdafaj populációjából táplálkozik. Az élősködés a gazdaszervezet károsodásával jár. Tehát, a gazdafaj populációja számára káros az együttélés. A szőlő levél peronoszpóra A gomba, fonalait a levél szövetébe mélyeszti, innen veszi föl a tápanyagot. (Tk.:61. ábra) Az élősködők legtöbbször egy fajra specializálódtak (egygazdásak), de vannak közöttük többgazdásak is. A horgasfejű galandféreg megtalálható mind az ember, mind a sertés, mind a kutya bélrendszerében. Zsákmányszerzés: (+,-) Az egyik populáció a zsákmány, ezt fogyasztja a zsákmányszerző populáció. A zsákmánypopuláció alapján a zsákmányszerzési típusok lehetnek: növényevők, állatevők, mindenevők Szaprofiták: elhalt növényi vagy állati hulladékon élnek Pl.: gombák, baktériumok. Ezek lebontó szervezetek. Antibiózis: (0,-) Mikroorganizmusok között alakul ki. Az egyik mikroorganizmus faj anyagcseréjének terméke a másik számára kedvezőtlenné változtatja a környezeti tényezőket. Így megállítja a populáció növekedését. Ezek a kémiai hatóanyagok az antibiotikumok. Az egyik legrégebben ismert baktériumgátló a penicillin az ecsetpenész nevű gomba termeli (Szíveskedjék átismételni a Biológia I.rendszertani részében tanultakat!) Kommenzalizmus: (0,+) vagy asztalközösség. Az egyik populáció számára a másik léte közömbös, a másiknak viszont előnyt jelent a kapcsolat. A gólyafészek alsó részére gyakran telepednek verebek. A gólyák hozzák a táplálékot a kicsiknek. Ami hulladék belőle, azt a verebek hasznosítják. Hasonló a kapcsolat: a nagyragadozók zsákmányának maradványait fogyasztó dögevők, a cápákat kísérő kalauzhalak között. Ebben az esetben a ragadozó cápa védelmet is jelent a kalauzhalaknak Kérdések, feladatok: 10. Milyen kölcsönhatás alakulhat ki a populációk között? 11. Mit értünk szimbiózison? 12. Soroljon konkrét példákat a szimbiózisra! 13. Hogyan hat a versengés az élőlényekre? 14. Milyen kapcsolat az élősködés? 15. Mi a zsákmányszerzés, és milyen típusai vannak?

17

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal Az élőlény és környezete TK: 100. oldal Élettelen környezeti tényezők: víziben: fény, hő, nyomás, sókoncentráció, oxigén és szén-dioxid tartalom szárazföldön: napfény, hő, csapadék, levegő összetétel,

Részletesebben

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása az elsődleges v. primer produkció; A fogyasztók és a lebontók

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András

Bevezetés az ökológiába Szerkesztette: Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a(z élettelen és élő) környezet fogalmát. Elemezzen tűrőképességi görbéket: minimum, maximum, optimum, szűk és tág tűrés. Legyen képes esettanulmányok alapján a biológiai jelzések

Részletesebben

Populációs kölcsönhatások. A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit.

Populációs kölcsönhatások. A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit. Populációs kölcsönhatások A populációs kölcsönhatások jelentik az egyedek biológiai környezetének élő (biotikus) tényezőit. A populációk között kialakulhatnak közvetett vagy közvetlen kapcsolatok. Ezek

Részletesebben

Az ökoszisztéma Szerkesztette: Vizkievicz András

Az ökoszisztéma Szerkesztette: Vizkievicz András Az ökoszisztéma Szerkesztette: Vizkievicz András Az ökoszisztéma jelentése: ökológiai rendszer. Nem szerveződési szint. Az ökoszisztéma az ökológiai jelenségek értelmezése, vizsgálata céljából, (az ökológiai

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens Ember és környezete az idő függvényében Barótfi, 2008 Ember és környezete az idő függvényében Barótfi, 2008 Nooszféra

Részletesebben

Dr. Torma A., egyetemi adjunktus. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM, Környezetmérnöki Tanszék, Dr. Torma A. Készült: Változtatva: - 1/39

Dr. Torma A., egyetemi adjunktus. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM, Környezetmérnöki Tanszék, Dr. Torma A. Készült: Változtatva: - 1/39 KÖRNYEZETVÉDELEM 5. Előadás 2011.10.05. Dr. Torma A., egyetemi adjunktus SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM, Környezetmérnöki Tanszék, Dr. Torma A. Készült: 13.09.2008. Változtatva: - 1/39 AZ ÖKOLÓGIA FOGALMA EREDETE

Részletesebben

FELADATSOR EGYED FELETTI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK

FELADATSOR EGYED FELETTI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK FELADATSOR EGYED FELETTI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK 1. feladat: Mely fogalmakra ismersz a meghatározások alapján? a) Az élőlényekre ténylegesen ható tényezők összessége: b) Egy élőhelyen, egy időben élő élőlények

Részletesebben

Anyag és energia az ökoszitémában -produkcióbiológia

Anyag és energia az ökoszitémában -produkcióbiológia Prudukcióbiológia Anyag és energia az ökoszitémában -produkcióbiológia Vadbiológia és ökológia #09 h Tárgya # A bioszférában lejátszódó biológia termelés folyamatai # Az élô szervezetek anyag- és energiaforgalma

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei 1. Forró éghajlati övezet: növényzeti övei, az övek éghajlata, talaja esőerdő, trópusi lombhullató erdőszerkezete, szavanna, sivatagok jellemzése

Részletesebben

A vízi ökoszisztémák

A vízi ökoszisztémák A vízi ökoszisztémák Az ökoszisztéma Az ökoszisztéma, vagy más néven ökológiai rendszer olyan strukturális és funkcionális rendszer, amelyben a növények, mint szerves anyag termelők, az állatok mint fogyasztók,

Részletesebben

BIOLÓGIA TANMENET. XII. évfolyam 2013/2014

BIOLÓGIA TANMENET. XII. évfolyam 2013/2014 MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM BIOLÓGIA TANMENET XII. évfolyam 2013/2014 A 110/2012. (VI. 4.) Korm. rendelet és az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet alapján készítette Zárdai-Csintalan Anita 1. óra Év eleji

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA A biológia tudománya, az élőlények rendszerezése 11 Vizsgálati módszerek, vizsgálati eszközök 12 Az élet jellemzői, az élő rendszerek 13 Szerveződési szintek 14 EGYED ALATTI

Részletesebben

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az

Egy élőhelyen azok a populációk élhetnek egymás mellett, amelyeknek hasonlóak a környezeti igényeik. A populációk elterjedését alapvetően az Társulás fogalma Egy adott helyen egy időben létező, együtt élő és összehangoltan működő növény- és állatpopulációk együttese. Az életközösségek többféle növény- és többféle állatpopulációból állnak. A

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

Az ökológia rendszer (ökoszisztéma) Ökológia előadás 2014 Kalapos Tibor

Az ökológia rendszer (ökoszisztéma) Ökológia előadás 2014 Kalapos Tibor Az ökológia rendszer (ökoszisztéma) Ökológia előadás 2014 Kalapos Tibor ökológiai rendszer - mi is ez? Az élőlényközösség és élettelen környezete együtt, termodinamikailag nyílt rendszer, komponensei között

Részletesebben

2013/2014.tanév TANMENET. a 11. osztály esti gimnázium biológia tantárgyának tanításához.

2013/2014.tanév TANMENET. a 11. osztály esti gimnázium biológia tantárgyának tanításához. 2013/2014.tanév TANMENET a 11. osztály esti gimnázium biológia tantárgyának tanításához. Összeállította: Ellenőrizte: Jóváhagyta:..... munkaközösség vezető igazgató Sopron, 2013. szeptember 01. Összeállította:

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

12. évfolyam esti, levelező

12. évfolyam esti, levelező 12. évfolyam esti, levelező I. ÖKOLÓGIA EGYED FELETTI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK 1. A populációk jellemzése, növekedése 2. A populációk környezete, tűrőképesség 3. Az élettelen környezeti tényezők: fény hőmérséklet,

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András

A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András A levegő Szerkesztette: Vizkievicz András A levegő a Földet körülvevő gázok keveréke. Tiszta állapotban színtelen, szagtalan. Erősen lehűtve cseppfolyósítható. A cseppfolyós levegő világoskék folyadék,

Részletesebben

Energia. Abiotikus rendszer. élőhelyeken. Magyarországon környezetszennyező az egy főre eső települési hulladék

Energia. Abiotikus rendszer. élőhelyeken. Magyarországon környezetszennyező az egy főre eső települési hulladék MINDENÖSSZEFÜGGMINDENNEL Táplálékhálózatok a városi v élőhelyeken Kölcsönhatások Körforgások Energia felhasználása Abiotikus X abiotikus Hőmérséklet és csapadék= klíma Abiotikus X biotikus Biotikus X abiotikus

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 2. A környezetvédelem ökológiai alapjai 2016/2017-es tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki Tanszék Bármely faj bárhol, bármilyen mennyiségben megtalálható

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Diverzitás és stabilitás

Az ökológia alapjai. Diverzitás és stabilitás Az ökológia alapjai Diverzitás és stabilitás Diverzitás = sokféleség, változatosság a sokféleség kvantitatív megjelenítése biodiverzitás: a biológiai változatosság matematikai (kvantitatív) megjelenítése

Részletesebben

TANMENET BIOLÓGIA XII. ÉVFOLYAM 2012/2013

TANMENET BIOLÓGIA XII. ÉVFOLYAM 2012/2013 MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET BIOLÓGIA XII. ÉVFOLYAM 2012/2013 Készítette: ZÁRDAI-CSINTALAN ANITA 1. óra Év eleji ismétlés 2. óra A genetika alaptörvényei A gén fogalma. A fenotípus és a genotípus.

Részletesebben

BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK

BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK Dr. Paál Tamásné Natúra sorozat BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK (Raktári száma: RE00774/F) Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest 1. A) feladatlap megoldásai A trópusi területek természetes élővilága 1. feladat

Részletesebben

Pedagógiai Kar Tantárgypedagógiai Tanszék. Ökológia. Összeállította: Dávid János. főiskolai docens

Pedagógiai Kar Tantárgypedagógiai Tanszék. Ökológia. Összeállította: Dávid János. főiskolai docens Pedagógiai Kar Tantárgypedagógiai Tanszék Ökológia Összeállította: Dávid János főiskolai docens ÖKOLÓGIAI SZERVEZŐDÉSI SZINTEK biológiai rendszerek: az élő egyedek összessége és az élettelen környezet

Részletesebben

Ez megközelítőleg minden trofikus szinten érvényes, mivel a fogyasztók általában a felvett energia legfeljebb 5 20 %-át képesek szervezetükbe

Ez megközelítőleg minden trofikus szinten érvényes, mivel a fogyasztók általában a felvett energia legfeljebb 5 20 %-át képesek szervezetükbe ÉLŐ RENDSZEREK ENERGIAFORGALMA Az egyes táplálkozási (trofikus) szinteket elérő energiamennyiség nemcsak a termelők által megkötött energiától függ, hanem a fogyasztók energiaátalakítási hatékonyságától

Részletesebben

Az ökológia alapjai. Az élőlény és környezete kölcsönhatásai: környezeti tényezők és források.

Az ökológia alapjai. Az élőlény és környezete kölcsönhatásai: környezeti tényezők és források. Az ökológia alapjai Az élőlény és környezete kölcsönhatásai: környezeti tényezők és források. Környezet A belső határozza meg, hogy a külvilágból mi fontos környék a külvilágnak az élőlény körül elforduló

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 2. A környezetvédelem ökológiai alapjai 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Az ökológia fogalma ecology = szünbiológia Szünbiológia

Részletesebben

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent.

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. A FÖLD VÍZKÉSZLETE A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. Megoszlása a következő: óceánok és tengerek (világtenger): 97,4 %; magashegységi és sarkvidéki jégkészletek:

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben

A Föld ökoszisztémája

A Föld ökoszisztémája A Föld ökoszisztémája Az ökoszisztéma Az ökoszisztéma, vagy más néven ökológiai rendszer olyan strukturális és funkcionális rendszer, amelyben a növények, mint szerves anyag termelők, az állatok mint fogyasztók,

Részletesebben

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc

A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE. Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE ÉS ÖSSZETÉTELE Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR SZERKEZETE A légkör szerkezete kémiai szempontból Homoszféra, turboszféra -kb. 100 km-ig -turbulens áramlás -azonos összetétel Turbopauza

Részletesebben

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE,

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, ÖSSZETÉTELE, MEZŐGAZDASÁGI FELHASZNÁLÁSRA TÖRTÉNŐ ÁTADÁSA Magyar Károly E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. SZENNYVÍZ ÖSSZETEVŐI Szennyvíz: olyan emberi használatból származó hulladékvíz,

Részletesebben

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6

óra 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 24 C 6 5 3 3 9 14 12 11 10 8 7 6 6 Időjárási-éghajlati elemek: a hőmérséklet, a szél, a nedvességtartalom, a csapadék 2010.12.14. FÖLDRAJZ 1 Az időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet légnyomás szél vízgőztartalom (nedvességtartalom) csapadék

Részletesebben

Populációk Szerkesztette: Vizkievicz András

Populációk Szerkesztette: Vizkievicz András 1 A populáció: Populációk Szerkesztette: Vizkievicz András azonos fajhoz tartozó egyedek, amelyek adott helyen és időben együtt élnek, egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodási

Részletesebben

Az energia áramlása a közösségekben

Az energia áramlása a közösségekben Az energia áramlása a közösségekben minden biológiai entitásnak szüksége van: anyagra energiára kísértés: ugyanúgy kezelni az anyag- és energia körforgást mint szervezetek esetében DE: elvetettük a Clements

Részletesebben

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre!

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! Megoldás. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! A mikorrhiza (gomba-gyökér kapcsolat) a növény tápanyagellátásában játszik lényeges szerepet, azon

Részletesebben

Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban

Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban A Föld pohara Ismeretterjesztő előadás a talaj szerepéről a vízzel való gazdálkodásban MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet (TAKI) Talajfizikai és Vízgazdálkodási Osztály, Bakacsi Zsófia 2 Minden léptékben

Részletesebben

Agroökológiai rendszerek biogeokémiai ciklusai és üvegházgáz-kibocsátása

Agroökológiai rendszerek biogeokémiai ciklusai és üvegházgáz-kibocsátása Agroökológiai rendszerek biogeokémiai ciklusai és üvegházgáz-kibocsátása Biogeokémiai ciklusok általános jellemzői: kompartmentek vagy raktárak tartózkodási idő áramok (fluxusok) a kompartmentek között

Részletesebben

Dekomponálás, detritivoria

Dekomponálás, detritivoria Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását végzik. Forrásfüggvényük: dr = dt F( R), amelyből

Részletesebben

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a szaporodáshoz szükséges. A sejtplazmától hártyával elhatárolt

Részletesebben

Megoldások. OKTV 2008-09. 1. ford., 14. oldal. 11. B 12. A 13. E 14. D 15. C 16. C 17. B 18. E 19. A 20. D 21. B 22. BE 23. D 24. B 25. C 26.

Megoldások. OKTV 2008-09. 1. ford., 14. oldal. 11. B 12. A 13. E 14. D 15. C 16. C 17. B 18. E 19. A 20. D 21. B 22. BE 23. D 24. B 25. C 26. Megoldások OKTV 2008-09. 1. ford., 14. oldal. 11. B 12. A 13. E 14. D 15. C 16. C 17. B 18. E 19. A 20. D 21. B 22. BE 23. D 24. B 25. C 26. A OKTV 2009-10. 1. ford., 31. oldal. 26. A 27. B 28. C 29. D

Részletesebben

A SZERB KÖZTÁRSASÁG OKTATÁSI, TUDOMÁNYOS ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUMA SZERB BIOLÓGIAI TÁRSASÁG

A SZERB KÖZTÁRSASÁG OKTATÁSI, TUDOMÁNYOS ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUMA SZERB BIOLÓGIAI TÁRSASÁG A SZERB KÖZTÁRSASÁG OKTATÁSI, TUDOMÁNYOS ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUMA SZERB BIOLÓGIAI TÁRSASÁG BIOLÓGIATESZT AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK VIII. OSZTÁLYA SZÁMÁRA Községi verseny, 2019. 03. 09. Kód:

Részletesebben

A nitrogén körforgalma. A környezetvédelem alapjai május 3.

A nitrogén körforgalma. A környezetvédelem alapjai május 3. A nitrogén körforgalma A környezetvédelem alapjai 2017. május 3. A biológiai nitrogén körforgalom A nitrogén minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen, ún. biogén elem Részt vesz a nukleinsavak, a

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

Fajok közötti kapcsolatok

Fajok közötti kapcsolatok Egyedek közötti kölcsönkapcsolatok Környezete = a környék ható tényezôi Fajok közötti kapcsolatok Vadbiológia és ökológia h Az egymásra ható egyedek lehetnek g Fajtársak - interspecifikus kapcsolatok #

Részletesebben

Kérdések, feladatok: 1. Milyen tényezők járulhatnak a populációk génállományának megváltozásához?

Kérdések, feladatok: 1. Milyen tényezők járulhatnak a populációk génállományának megváltozásához? III. BESZÁMOLÓ A populációk genetikai egyensúlya Az ideális populációra mely külső hatásoktól mentes a genetikai egyensúly jellemző. A reális populációkban folyamatos változás jellemző. Ennek következtében

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0512 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 28. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

4. Ökológia, ökoszisztémák

4. Ökológia, ökoszisztémák Környezetvédelem 4. Ökológia, ökoszisztémák 2015/2016. tanév II. félév Dr. Buruzs Adrienn egyetemi tanársegéd buruzs@sze.hu SZE AHJK Környezetmérnöki Tanszék Bevezetés Vákuumban nem létezik élet anyag-

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Témakörök Biológia Osztályozó vizsgákhoz 2012/2013 9. Természettudományos Osztálya-kémia tagozat A növények életműködései Légzés és kiválasztás Gázcserenylások működése Növényi párologtatás vizsgálata

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 27. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

Agrárkörnyezetvédelmi ügyintéző. Természet- és környezetvédelmi technikus 2/49

Agrárkörnyezetvédelmi ügyintéző. Természet- és környezetvédelmi technikus 2/49 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MÚZEUMI KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA ÓRA TEMATIKÁJA

MÚZEUMI KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA ÓRA TEMATIKÁJA MÚZEUMI KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA ÓRA TEMATIKÁJA EMBER A TERMÉSZETBEN MŰVELTSÉGTERÜLET TÉMA: AZ INTERSPECIFIKUS KAPCSOLATOK BEVEZETÉS A tematika és a modulok használatáról A középiskolai múzeumi tanórák a

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

AGRÁR-ÖKOLÓGIA ALAPJAI című digitális tananyag

AGRÁR-ÖKOLÓGIA ALAPJAI című digitális tananyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 AGRÁR-ÖKOLÓGIA ALAPJAI című digitális tananyag Előadó: Dr. Dávidházy Gábor ÖKOLÓGIA TÁRGYA ÉS FOGALMA Az ökológia (környezettan) az élet feltételeivel és az élő szervezetek

Részletesebben

Az élőlények környezete Életközösségek Ökoszisztéma. Ökológia

Az élőlények környezete Életközösségek Ökoszisztéma. Ökológia Az élőlények környezete Életközösségek Ökoszisztéma 1. lecke Az ökológiai rendszerek 17308 A4-es 1 216korr_15.indd 6 Az egyed feletti szerveződési szintek Az élő anyag szerveződésével kapcsolatban korábban

Részletesebben

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016)

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) 1 Biológia tantárgyból mindhárom évfolyamon (10.-11.-12.) írásbeli és szóbeli vizsga van. A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli

Részletesebben

Készítette: Szerényi Júlia Eszter

Készítette: Szerényi Júlia Eszter Nem beszélni, kiabálni kellene, hogy az emberek felfogják: a mezőgazdaság óriási válságban van. A mostani gazdálkodás nem természeti törvényeken alapul-végképp nem Istentől eredően ilyen-, azt emberek

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános Iskola Természetismeret Évfolyam: 5 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli, szóbeli Követelmények, témakörök:

Részletesebben

I. Nobel-díjasok (kb. 20 perc)

I. Nobel-díjasok (kb. 20 perc) OM 037757 NÉV: VIII. Tollforgató 2016.0.02. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 2213 Monorierdő, Szabadság út 3. : 06 29 / 19-113 : titkarsag@fekete-merdo.sulinet.hu : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

A populáció: A populáció nagysága. A populáció nagyságát kifejezhetjük az egyedszámmal.

A populáció: A populáció nagysága. A populáció nagyságát kifejezhetjük az egyedszámmal. A populáció: Populációk Szerkesztette: Vizkievicz András azonos fajhoz tartozó egyedek, amelyek adott helyen és időben együtt élnek, egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodási

Részletesebben

VÁLASZTHATÓ TANTÁRGY 3 kredit, 90 óra, 1 félév 10 óra előadás 4 óra előadás 20 óra gyakorlat óra önálló munka 86 óra önálló munka

VÁLASZTHATÓ TANTÁRGY 3 kredit, 90 óra, 1 félév 10 óra előadás 4 óra előadás 20 óra gyakorlat óra önálló munka 86 óra önálló munka NAPPALI VÁLASZTHATÓ TANTÁRGY 3 kredit, 90 óra, 1 félév LEVELEZŐ 10 óra előadás 4 óra előadás 20 óra gyakorlat --- 60 óra önálló munka 86 óra önálló munka szemináriumi kiselőadás gyakorlati feladatok 2

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye

Részletesebben

G L O B A L W A R M I N

G L O B A L W A R M I N G L O B A L W A R M I N Az üvegházhatás és a globális felmelegedés Az utóbbi kétszáz évben a légkör egyre többet szenved az emberi tevékenység okozta zavaró következményektől. Az utóbbi évtizedek fő változása

Részletesebben

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese?

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese? TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló 1. Hol található a világ legnagyobb trópusi erdőterülete? a. A Kongó-medencében. b. Amazóniában. c. Pápua-Új Guineán. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 12. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

BIOLÓGIA 9. évfolyam 1001

BIOLÓGIA 9. évfolyam 1001 BIOLÓGIA 9. évfolyam 1001 BIOLÓGIA 9. évfolyam Heti óraszám:1 Évi óraszám: 37 óra Célok és feladatok Szakközépiskolában a biológiatanítás célja az elméleti ismeretátadás, a gyakorlati készségfejlesztés

Részletesebben

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Cserhalmi Dóra (környezettudomány szak) Témavezető: Balogh János (MTA-SZIE, Növényökológiai Kutatócsoport) Külső konzulens: Prof.

Részletesebben

TestLine - Életjelenségek, mikrovilág Minta feladatsor

TestLine - Életjelenségek, mikrovilág Minta feladatsor Mivel kebelezi be táplálékát az óriás amőba? (1 helyes válasz) 1. 1:14 Normál sejtszáj ostor csilló csalánfonal álláb Mely állítások igazak az ostorosmoszatokra? (4 jó válasz) 2. 1:31 Normál Ősi típusaiktók

Részletesebben

Élettelen ökológiai tényezők

Élettelen ökológiai tényezők A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Savas eső környezetkárosító hatásainak megfigyelése Metszetkészítés, mikroszkópos megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: víz, kénes-sav, lakmusz,

Részletesebben

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Óraszám Cím 1. Áttekintés Megjegyzés 2. Az élet természete rendezettség, szerveződés szintek 3. Az élet természete anyagcsere, szaporodás,

Részletesebben

A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb.

A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. BAKTÉRIUMOK A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. alakúak lehetnek. A mikrobiológia egyik ága,

Részletesebben

Vadbiológia és ökológia II.

Vadbiológia és ökológia II. Vadbiológia és ökológia II. Populációk kölcsönhatásai Dr. Szemethy László Az élőlények nem önmagukban, hanem a legkülönbözőbb módokon együtt élve, életközösséget formálva léteznek. számos esetben kölcsönös

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer

A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer Az ökológia fogalma, korszerű értelmezése (tudomány, életmódot meghatározó szemlélet, politikum). Az ökológia és a környezettudomány viszonya, kapcsolata. Szupraindividuális

Részletesebben

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil Kivilágosodó erdők Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil 10-20. szélességi fokok között. Afrika > Ausztrália > India > Dél-Amerika Az esőerdők és a szavanna közötti átmenet:

Részletesebben

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj és védelme Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj nagyon fontos természeti erőforrása az emberiségnek, és a nemzeteknek is. Bosznia

Részletesebben

Biológiai feladatbank 10. évfolyam

Biológiai feladatbank 10. évfolyam Biológiai feladatbank 10. évfolyam A pedagógus Pap Gyula neve: A pedagógus Biológia szakja: Az iskola neve: Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Műveltségi Ember és természet terület:

Részletesebben

MÚZEUMI KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA ÓRA TEMATIKÁJA

MÚZEUMI KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA ÓRA TEMATIKÁJA MÚZEUMI KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA ÓRA TEMATIKÁJA EMBER A TERMÉSZETBEN MŰVELTSÉGTERÜLET TÉMA: A TÁRSULÁSOK JELLEMZŐI BEVEZETÉS A tematika és a modulok használatáról A középiskolai múzeumi tanórák a gimnáziumi

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN 10. évfolyam

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN 10. évfolyam BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN 10. évfolyam Az osztályozóvizsga követelményei: Az osztályozóvizsga írásbeli feladatlap. Az osztályozó vizsgán az osztályzás a munkaközösség által elfogadott egységes követelményrendszer

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNY. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

TERMÉSZETTUDOMÁNY. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Természettudomány középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. Természetvédelem

Részletesebben

ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN

ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN ÁSVÁNYOK ÉS MÁS SZILÁRD RÉSZECSKÉK AZ ATMOSZFÉRÁBAN A Föld atmoszférája kolloid rendszerként fogható fel, melyben szilárd és folyékony részecskék vannak gázfázisú komponensben. Az aeroszolok kolloidális

Részletesebben

A vizet és az ásványi anyagokat egész testfelületükön keresztül veszik fel, melyet a szárukban található kezdetleges vízszállító sejtek továbbítanak.

A vizet és az ásványi anyagokat egész testfelületükön keresztül veszik fel, melyet a szárukban található kezdetleges vízszállító sejtek továbbítanak. Mohák (törzse) Szerkesztette: Vizkievicz András A mohák már szárazföldi növények, ugyanakkor szaporodásuk még vízhez kötött. Kb. 360 millió (szilur) évvel ezelőtt jelentek meg, a tengerek árapály zónájában

Részletesebben

Éghajlatbarát mezőgazdaság? dr.gyulai Iván, Ökológiai Intézet

Éghajlatbarát mezőgazdaság? dr.gyulai Iván, Ökológiai Intézet Éghajlatbarát mez gazdaság? Éghajlatbarát mezőgazdaság? dr.gyulai Iván, Ökológiai Intézet A konvencionális mezőgazdaság éghajlati összefüggései I. Kibocsátások Energiafelhasználással összefüggő kibocsátások

Részletesebben

Biogáz hasznosítás. SEE-REUSE Az európai megújuló energia oktatás megerősítése a fenntartható gazdaságért. Vajdahunyadvár, 2014. december 10.

Biogáz hasznosítás. SEE-REUSE Az európai megújuló energia oktatás megerősítése a fenntartható gazdaságért. Vajdahunyadvár, 2014. december 10. Az európai megújuló energia oktatás megerősítése a fenntartható gazdaságért Biogáz hasznosítás Vajdahunyadvár, 2014. december 10. Alaphelyzet A magyar birtokos szegényebb, mint birtokához képest lennie

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MIKROORGANIZMUSOK ÉS GOMBÁK AZ ÉLET ALAPJAI

MIKROORGANIZMUSOK ÉS GOMBÁK AZ ÉLET ALAPJAI A fordítás alapja: Explanatorium of Nature First published in Great Britain, London, 2017 Copyright Dorling Kindersley Limited, 2017 A Penguin Random House Company Fordította: Merkl Ottó, 2019 Szerkesztette:

Részletesebben

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben