Készítette: Timár Nóra Dátum: Magyar része: Vasárnap reggel 8-kor indultunk el az iskolából. 11:30ra meg is érkeztünk a Melk apátsághoz.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Készítette: Timár Nóra Dátum: Magyar része: Vasárnap reggel 8-kor indultunk el az iskolából. 11:30ra meg is érkeztünk a Melk apátsághoz."

Átírás

1 Készítette: Timár Nóra Dátum: Magyar része: Vasárnap reggel 8-kor indultunk el az iskolából. 11:30ra meg is érkeztünk a Melk apátsághoz. A bejárat és a keleti homlokzat. A látogatók általában keletről lépnek az épületbe. Az 1718-ban készült főkaput két bástya szegélyezi. A déli bástya egy 1650-ben készült védelmi rendszer. Jakob Prandtauer építőmester abból a megfontolásból építtetett egy új bástyát a bejárat másik oldalára, hogy az épület szimmetrikusképet mutasson. A főbejárat egyik oldalán Szent Lipót, a másikon Szent Kálmán szobra áll, a főbejárat háromszögű oromzatát pedig egy angyal díszíti; a művek Lorenzo Mattielli udvari szobrász alkotásai. A kapun át egy kisebb udvarba (Torwartlhof) vezet az út, amelynek bal oldalán a turisták számára kialakított recepció, illetve emléktárgybolt található; jobb oldalon a Bebenbergtornyok egyike, egy egykori erődítmény maradványa áll. Egyenesen haladva a keleti homlokzat, a kastélyszerű kolostorépület eleje látható. Régebben az apátok a kapu boltíve fölötti erkélyről üdvözölték vendégeiket. A balkon két oldalán Szent Péter és Szent Pál, az apátsági templom védőszentjeinek szobra áll. A háromszög-oromzaton az Absit gloriari nisi in cruce (nincs más dicsőség, csak a kereszt általi, Gal. 6,14) felirat nemcsak a dicsőség teológiai jelentésére utal, hanem az apátság legnagyobb kincsére, a Melki Keresztre is, amelynek nagyméretű utánzata az oromzat csúcsán látható.

2 A Szent Benedek-rendi melki apátság a Duna mentén található. Az apátság az osztrák barokk legnagyobb ilyen jellegű épülete. A falakon a Babenberg- és a Habsburg-ház osztrák uralkodóiról készült festmények lógnak rövid életrajzzal kiegészítve. A régebb portrék nagy részét Franz Joseph Kremer, az apátság házi festője készítette. Egy bencés kolostorban a templom utáni legfontosabb helyiség a könyvtár. A melki könyvtár 12helyiségből áll, és két fő terme van. Mennyezetét Paul Troger ben festette, freskók díszítik. A könyvtárban könyvállomány összesen mintegy köteg. A nagy könyvtárterembe kb könyv található. Az apátság temploma Ausztria egyik legszebb barokk stílusú épülete, Melk városának és Wachannak a jelképe. Az apátság templomának a védőszentjei, Szent Péter és Szent Pál. A templom pompás belseje aranyborítással, stukkóval és márvánnyal gazdagon díszített, az uralkodó szín az arany, okker, narancssárga, zöld és szürke. Ezek nagy részét Autonio Beduzzi építész tervei és javaslatai alapján egyszerű művészet, illetve kézművesek készítették.

3 . 13:30-kor volt a találkozó a busznál és onnan mentünk tovább 18:30ra pedig a Müncheni kempingben voltunk Hétfő reggel fél9-kor indultunk el a kempingből, egy óra múlva már a müncheni nymphenburgi kastélynál voltunk, ahol 3 órát voltunk.

4 Körbe járhattuk a területet,megnézhettük az orchideákat, kaktuszokat: München belvárosától mindössze húsz perc villamosútnyira fekszik Nymphenburg, a bajor uralkodók nyári kastélya. A reneszánsz-barokk épületegyütteshez egy 230 hektáros (a Városliget 100 hektár) barokk eredetű, de tájképi ("angol") stílusban átalakított park csatlakozik. A kastélyt 1664-ben építette Ferdinánd választófejedelem feleségének, Savoyai Adélnak, annak örömére, hogy fiút szült neki. A munkát Agostino Borelli kezdte meg 1664-ben olasz vidéki palazziák stílusában, majd Eurico Zuccalli folytatta 1673-ban, és két évvel később be is fejezte. A kastélyépületet a későbbiekben

5 többször is kibővítették. Antonio Viscardi 1702 és 1704 között négy lakótömböt és az ezeket a főépülettel összekötő szárnyakat építette 1719-ben a déli részen kiegészült egy udvari istállóval, majd 1723-ban északon egy melegházzal. A kastélyhoz természetesen nagyméretű barokk park is csatlakozott. Ennek legnagyobb "extrája" az volt, hogy a közeli Würm folyócska vizét Dominiqu Girard és Joseph Effner tervei szerint egy csatornarendszeren át keresztülvezették a parkon. Ezt a szigorú barokk parkot alakította át a tájépítész-zseni Friedrich Ludwig Sckell. Az épület északkeleti végén kapott helyett a nymphenburgi porcellán üzem 1747-ben. lll. Miksa József választófejedelem újabb átépítést hajtott végre a kastélyon belül, az ő nevéhez fűződik a kőterem kialakítása. Végül l. Lajos király megbízásából jött létre a Szépségek csarkona1827 és 1850 között. 18: 00 már a Drezdai kempingben voltunk Kedden reggel 8-kor elindultunk a kempingből, fél óra múlva már az Elsner pac. Vertriebsgesellschaft mbh-cégnél voltunk. Körbe vezettek minket, megnéztük a növényeket el lett mondva, hogy csak védő öltözetbe lehet bemenni az üvegházba. Fél óra múlva már Drezda belvárosában voltunk, ahol sétálgattunk és megnéztünk a várost. Páratlan számú barokk építészeti remekének hála, egykor Drezda volt Európa egyik legszebb városa. Az l. (Száz) Ágost alatt uralkodó építészeti stílus a drezdai barokk néven is ismert. Drezda fő látnivalói a következők: Semper Operaház Gottfried Semper tervei szerint fia, Manfred irányítása alatt építették 1871 és 1878 között. Az eredeti szerényebb operaház már 1841-ben elkészült, de 1869-ben leégett. A főbejárat fölött áll J. Schilling bronzcsoportja: négyesfogat Dionüszosszal és Ariadnéval. A falmélyedésekben Shakespeare, Szophoklész, Molière és Euripidész, a bejárat előtt pedig Goethe és Schiller szobrai állnak. Az épület 1945-ben kiégett, és részben beomlott. A főhomlokzatot hamar helyreállították, de az egész épület csak a bombázás után 40 évvel, február 13-ra készült el teljesen. A műsor Weber: A bűvös vadász című operájával folytatódott, azzal, amit a bombatámadás előtt utoljára játszottak az operában 1945-ben. Zwinger a Zwinger a drezdai barokk építészet csúcspontja, lendületes formájú, szobrokkal díszített pavilonok, galériák övezik. Erős Ágost fejedelem azért építette, mert a narancsfái számára védett helyet akart biztosítani (ez akkoriban világszerte divatban volt). M. D. Pöppelmann tervei alapján 1711-től 1722-ig folyt az építkezés. A szobrokat P. Permoser és tanítványai alkották. A Zwinger legszebb részei a Wallpavilon, a Nymphenpad, a Kronentor és a Stadtpavilon és 1855 között épült fel a keleti

6 szárny, ezen kívül az egész épületegyüttest többször is restaurálták óta a Zwinger a fejedelmi műgyűjteménynek ad otthont. Ezen kívül itt található a porcelánmúzeum, az óngyűjtemény, a Matematikai-Fizikai Szalon, az Állattani Múzeum és a Történeti Múzeum. Valamennyi kiállítás világhírű ben az épület nagy része teljesen elpusztult. A kiállítási tárgyakat már korábban elvitték, így azok megmenekültek a pusztulástól. A sok szállítás miatt azonban károsodtak, ezért a háború után restaurálni kellett őket. Hamar megkezdődött a Zwinger újjáépítése H. Ermisch irányítása alatt ra a Zwinger teljesen elkészült, a kiállítási tárgyak pedig visszakerültek eredeti helyükre. Neumarkt a Neumarkt volt a régi Drezda egyik központja. Az egykori homlokzatokból és a szűk utcákból, amelyek a teret közrefogták, semmi sem maradt fenn. A közelmúltban kezdődött meg újjáépítése a környező utcákkal együtt, mely jelenleg is tart, befejezését 2013-ra tervezik. A téren 3 jelentős épület áll: a Johanneum, a Frauenkirche és a Képzőművészeti Főiskola. Frauenkirche a Neumarkt ékessége, a Frauenkirche egész Németország egyik legszebb és legjelentősebb evangélikus temploma volt. G. Bähr építész tervei alapján 1726 és 1743 között épült, bár már 1734-ben felszentelték. A templom tetőtől talpig kőből épült fel, 96 m magas kupolája pedig "kőharang" néven vált ismertté, és hamar Drezda egyik jelképévé vált. A templom ellenállt a történelem viharainak, komolyabb kár nem keletkezett benne ben, a katakombákban több mint 250 koporsót találtak. Ekkor derült ki az, hogy a Frauenkirche valamikor Drezda egyik temetkezési helye is volt február 13-án a templom teljesen kiégett, 2 nappal később pedig bedőlt a kupolája, és leomlott. A templomot nem építették újjá, a romokat háborús mementóként a téren hagyták február 13-án a drezdai polgárok egy csoportja Ludwig Güttlerrel az élen felhívással lépett a nyilvánosság elé, hogy építsék újjá a Frauenkirchét. Az első visszhangok elutasítók voltak, de 1992-ben a város önkormányzata megszavazta a templom újjáépítését. Az újjáépítésre a pénz (több mint 100 millió euró) adakozó által gyűlt össze. A brit hozzájárulás történelmi jelentőségű, mert a pénzadomány mellett a kupola csúcsán lévő aranykereszt elkészítését is ők vállalták. Első lépésként szétválogatták a romokat, s kiválasztották a még felhasználható darabokat. Ezeknek eredeti helyét egy háromdimenziós számítógépes szimulációs program segítségével határozták meg. A templom ugyanazokból az anyagokból, szinte ugyanazzal a technikával és az eredeti darabok felhasználásával épült újjá. A felszentelés október 30-án volt. Az újjáépült Frauenkirche nem csak vallási, hanem kulturális célokat is szolgál, gyakran rendeznek benne koncerteket. Tornyaiban 8 harang függ. A templom nemcsak Drezda, hanem az újraegyesített Németország szimbóluma is, jelképezi a békét és a kiengesztelést.

7 Hofkirche a Hofkirche a Zwinger és a Frauenkirche mellett Drezda egyik legjelentősebb barokk alkotása. Gaetano Chiaveri építette között. Kissé meglepően hat a környező épületekhez viszonyított ferde elhelyezkedése. A Hofkirche háromhajós templom négy sarokkápolnával. A főoltár és az orgona közötti páholyok, s később a kastélyhoz vezető folyosó is a katolikus fejedelmi család és az udvari nemesek számára volt fenntartva. A templom legszebb díszei közé tartoznak Mattielli 3,5 méter magas homokkő szobrai, melyekből összesen 78 darab van. A Hofkirche belső tere a barokk katolikus templomokhoz képest jóval egyszerűbb. Az oltár, a szószék és az orgona fontos műkincsek. A templom 1945-ben kiégett, és több találat is érte, de hamar helyreállították. Drezdai kastély Az eredeti, jóval kisebb palotát között építették, mely 1701-ben leégett. Ezután újjáépítették és kibővítették. Erős Ágost tette meg a palotát állandó lakhelyévé, amely ezután a szász fejedelmek rezidenciája volt. Mai neoreneszánsz külsejét az as évek elején nyerte. Az épület 1945-ben kiégett, több találat is érte. A kastély külsejének helyreállítása a 90-es években befejeződött, a belső felújítása még tart, múzeumokat helyeztek és helyeznek majd el benne. A kastély reneszánsz kapui, domborművei igen művésziek. Altmarkt Az Altmarkt volt a régi Drezda másik jelentős központja. Eredeti formájában Canaletto festményéről ismerhetjük meg. A festő eredeti neve Bernardo Bellotto, aki vedutafestő volt. A régi Altmarktot jellegzetes homlokzatú házak és szűk utcák övezték. A háború után jelentősen megnagyobbították, és új, modernebb épületekkel vették körül. Kreuzkirche a Kreuzkirche a régi Drezda egyik jellegzetes épülete. A templom az idők során ötször pusztult el, és ötször épült újjá. Mai formájában Schmid és Exner tervei szerint látható. A templom 1945-ben kiégett, 1955-re helyreállították, belső kiképzése egyszerűbb lett, elhagyták a barokk díszítőelemeket

8

9 Majd estére megérkeztünk a 3. kempingbe, Landesverband Berlin EV. kempingbe Szerda reggel nyolc órakor elindultunk a kempingből fél óra múlva már az állatkertben voltunk (Tiegartent néztük meg). Kaptunk egy kis belépő kártyát, térképet lehetett magunkkal vinni. Körbe sétáltuk, kb 2-3 órát töltöttünk el ott olyan nagy. Amikor végeztünk akkor a bejárat előtt volt a találkozó, és innen mentünk tovább.

10

11 Majd, ha az állatkerttel végeztünk, elmentünk megnézni a Kultuhallet, a Brandenburgi kaput, KaDeVe áruházat, és végül a Gadächtniskirche-t. És mentünk vissza a kempingbe.

12 Brandenburgi kapu: A Brandenburgi kapu Berlin központjában levő korai klasszicista építmény, a város és egyben Németország jelképe. A kaput Carl Gotthard Langhans építette között ll. Frigyes Vilmos porosz király rendeletére, és az idők során több olyan eseménynek tanúja volt, amelyek nemcsak Berlin és Németország, hanem Európa és a világ 20.századi történelme szempontjából is fontosak. A brandenburgi kapu és a Pariser Platz az Unter den Linden út végén találhatóak. A kapu nyugati oldalán a Platz des 18. März-ről induló Straße des 17. Juni a Tiergarten parkot szeli át. Leírása: A brandenburgi kapu 26 méter magas, 65,5 méter széles és 11 méter mély klasszicista homokkő-építmény, amelyet az athéni Akropolisz-beli Propülaia mintájára alakítottak ki. A kapunak két kapuháza és öt kapunyílása van, amelyek közül a középső valamivel szélesebb. Mindkét oldalon hat-hat 15 méter magas dór oszlop áll, amelyek kannelújára ión stílusú. Az oszlopok átmérője a talapzatnál 1,75 méter. Az attika és a kapunyílások belseje domborművekkel díszített, amelyek többek között Héraklész munkáit ábrázolják. A két kapuházban Mars és Minerva hatalmas szobrai állnak. A kapu két oldalán egykor a katonai őrség és az adószedők őrházai álltak. A berlini vámfal as lebontásakor a Schinkel-iskolához tartozó Hernick Stack nyitott oszlopcsarnokokat helyezett el a helyére, amelyek stílusukban a kaput követték. A kaput a Johann Gottfried Schadow által készített öt méter magas bronzszobor koronázza, amely a győzelem szárnyas istennőjét ábrázolja, ahogy a négylovas szekerén (quadriga) behajt a városba. Története: Az 1734-ben épült berlini vámfal a mai brandenburgi kapu elődjének tekinthető. A fal és a brandenburgi kapu építésekor ll. Frigyes Vilmos porosz király átalakíttatta a városkaput, így állítva emléket elődje, a nem sokkal korábban elhunyt ll.frigyes Vilmos porosz király háborúinak ban helyezték el a kapu tetejére Johann Gottfiried Schadow alkotását, a quadrigán álló Nikével.

13 1806-bana jénai csata után Napóleon Párizsba hurcolta a quadrigát, de még mielőtt ott felállíthatták volna, a császár hatalma véget ért. Párizs bevételekor Ernst von Pfuel tábornok lett a francia főváros egy részének a parancsnoka. Neki köszönhetik a berliniek, hogy a győzelem istennője ismét visszatérhetett a brandenburgi kapu tetejére1814-ben Blücher csapatai ládákba csomagolták a szobrot és visszaszállították Berlinbe, ahol azután restaurálták. Ekkor került az új hatalmi jelkép, a tölgykoszorún ülő porosz koronás sas az istennő botjára, a Schinkel által javasolt vaskereszt kiegészítéseként. Az as években a vámfal lebontásakor majdnem mindegyik városkaput lebontották; jelenleg csak a brandenburgi kapu maradt meg ig ll. Vilmos német császár lemondásáig a kapu középső átjáróját kizárólag a császári család tagjai, az ő személyes vendégeik, illetve a Pfuel család tagjai használhatták án az SA a brandenburgi kapun áthaladó fáklyásmenettel ünnepelte a nezetiszocialisták hatalomrajutását. A második világháború alatt a quadrigáról gipszlenyomatot vettek. Berlin ostroma során, miután a quadrigára vörös zászló került, a német katonák többször ágyúval rálőttek és a szobor súlyos károkat szenvedett. Csak egyetlen lófej maradt meg az eredeti szoborcsoportból; ez ma az egyik berlini múzeumban látható. Az oldalépületek is súlyosan megsérültek szeptember 21 -én a berlini városvezetés elhatározta, hogy a városkaput újra felépítik. A heves viták és kölcsönös szemrehányások ellenére Berlin mindkét fele részt vett az újjáépítésben, amely 1957.december 14 fejeződött be. A kelet-berlini városi tanács azonban az újrafelállítás előtt eltávolíttatta a vaskeresztet és a sast a quadrigáról, mivel ezeket a porosz militarizmus szimbólumának tekintették. A Brandenburgi kapu1968-ban a keleti oldalon. Eddig lehetett megközelíteni a látogatóknak a kaput. A virágokkal díszített Baby-Wall augusztus 13-a, a berlini fal felépítése után a kapu a lezárt zóna közepére került és sem keletről, sem nyugatról nem lehetett áthaladni rajta. Az építményt csak a keletnémet határőrök közelíthették meg. A későbbi államelnök, Richard von Weizsäcker találóan jegyezte meg a hidegháború idején: Amíg a brandenburgi kapu zárva, addig a német kérdés nyitva marad június 12 -én Ronald Reagen amerikai elnök a következőket mondta egy berlini látogatása során a brandenburgi kapu előtt: Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall! (Gorbacsovúr, nyissa ki ezt a kaput! Gorbacsov úr, döntse le ezt a falat!). 28 évvel a fal építése után, december 22 -én a brandenburgi kaput ünneplő ember jelenlétében újra megnyitották. Az szilveszter éjjelén súlyosan károsodott quadrigát 1991-ben ismét restaurálták és ekkor visszakapta a vaskeresztet a sassal. A homokkőből készült kapu a környezeti ártalmak miatt szintén rászorult az átfogó restaurálásra. A 22 hónapos munka után a kapu ünnepélyes leleplezése október 3-án történt meg újra. Az 1990-es években Berlinben állandó vita tárgya volt, a kaput meg kell-e nyitni az autóforgalomnak. A nyitás elleni érvek között a legfontosabb az volt, hogy a kipufogógázok

14 károsítanák a homokkőből épült kaput. Jelenleg a kapu le van zárva a gépjárműforgalom elől. A német 10, 20 és 50 centes euróérmék hátoldalán a brandenburgi kapu látható, mint a megosztottság és egység jelképe Gadächtniskirche A társaságkedvelő 19. századi egyháztól, Wilhelm II Berlinből: Consecrating Kaiser- Wilhelm-Wilhelm II császár uralkodott 1895-ben, csak a második világháború óta áll egy rom melyet Berlinben csak lyukas fognak hívnak és emlékeztetőként hagyták meg a háború sérelmei közt. Ezt a romot szegélyzi egy új építésű egyház, amit között alapítottak meg. Egon Eiermannnek a védjegye, aki tartós hatással bélyegezte meg a háború utáni időszak építészetét Németországban, mint senki más. Berlini birodalma ettől az alkalomtól Wilhelm emlékére egyház melyet Eiermann vázolt, miután újonnan megvalósított egy hasonló egyházat azelőtt Pforzheimban Csütörtök reggel 8-kor elindultunk a kempingből. Megérkeztünk Potsdam-be, itt megnéztük a Park- Sansoucit, itt körbe néztünk, megnéztük a parkokat. Sanssouci egy volt porosz királyi kastélyegyüttes Potsdamba, Berlintől mintegy 40 kilométerre, nyugatra, Brandenburg szövetségi tartományban.

15 A kastélyt és a hozzá tartozó park alapjait Nagy Frigyes tette le 1744-ben. Georg Wenzeslaus von Knobeldorff a király vázlatai alapján látott neki 1745-ben a kastély megtervezésének. A korabeli európai udvarokkal összehasonlítva szerény késő barokk ill. rokokó palota Kobelsdorff fő műveként tartják számon és két év alatt készült el. A porosz Versailles-ként" emlegetett rezidenciát és a hozzá tartozó kerteket az UNESCO 1990-ben a világ kulturális örökségének részévé nyilvánította. Az egyemeletes palota 97 méter hosszú és 15,4 méter széles, a homlokzaton híres felirat olvasható: Sans, souci - gondtalanul. A művészeteket kedvelő király a nyilvánosságtól, államügyektől és ezekkel együtt a problémáktól ide kívánt visszavonulni, ezért kapta vidéki rezidenciája ezt a nevet. Békeidőben a nyári hónapokat szinte megszakítás nélkül itt töltötte. A kastély azonban akkor a mainál kisebb volt; az oldalszárnyakat csak lv. Frigyes Vilmos építette jó fél évszázaddal később. A kastély berendezése viszont Nagy Frigyes óta nem sokat változott. A bejárati csarnokból a korabeli látogatók az ovális márványterembe jutottak. Innen balra volt a királyi lakosztály, amely négy helységből állt csupán. Az első fogadóterem, ezt követi koncertterem, majd a dolgozó-, ill. hálószoba és a könyvtár, ahol a filozófus hajlamú Nagy Frigyes órákra visszahúzódott. A dolgozó és hálószoba klasszicista stílusú, a koncerterem viszont rokokó. A márványteremtől jobbra vendégszobákat alakítottak ki. Az öt vendégszobában a rejtett ajtók a szolgák szálláshelyeihez vezettek. Az utolsó vendégszobát Voltaire emlékének szentelték, a nagy francia filozófus a király meghívására érkezett. A képtár előtti kertet márvány balusztrád választja el a parktól és a Neptungrottától. A fokozatosan bővülő kertben az idő során több építmény is helyett kapott még; Béke-templom és Marly-kert, kínai teaház, római fürdő, a barátság temploma, és egy mauzóleum, a Charlottenhof, a római villa és a Stüler tervei alapján épített 298 méter hosszú Orangerie. A park átellenes végében épült fel között a 213 méter hosszú ún. Új Palota.

16

17 Amikor itt végeztünk, mentünk Potsdamba. Itt is körbe néztünk, megnéztünk a Park- Sansoucci-t, majd 4órakor elmentünk vásárolni, utána mentünk vissza a kempingbe Péntek reggel 8 órakor elindultunk és 9kor már Berlinben voltunk, ismét szabad program volt, sétáltunk, néztünk a látványosságokat. Például a holokauszt emlékműt: Május 4-én ünnepli felavatásának ötödik évfordulóját a berlini Holokauszt Emlékmű, a Denkmal für die ermordeten Juden Europas. Hosszas huzavona után 2003-ban, a Brandenburgi kapu szomszédságában, az egykori berlini fal területén kezdték építeni. A 2711 sötétszürke betonoszlopból álló labirintus alatt információs központot alakítottak ki. A meggyilkolt európai zsidók emlékművét a második világháború befejeződésének 60. évfordulója alkalmából, 2005 májusában avatták fel. Azóta több millióan látogatták már meg.

18 A főváros szívében (egyébként a magyar nagykövetség közvetlen szomszédságában) található emlékmű ötlete bő két évtizeddel korábbi. Eberhard Jäckel történész és a publicistaként nevet szerzett Lea Rosh, a Perspektive Berlin civil kezdeményezés irányítója javasolta: alakítsanak ki emlékhelyet a meggyilkolt európai zsidók tiszteletére. Német politikusok, közéleti személyiségek egy csoportja felkarolta a kezdeményezést, de ellenzői is voltak a javaslatnak, hogy a hajdani tettesek hazájában épüljön fel az emlékmű. a még Németország újraegyesítése előtt kialakult vita végül 1999 nyarán zárult le. Akkor döntött úgy a frissen Bonnból Berlinbe költözött parlament, a Bundestag, hogy meg kell épülnie az emlékműnek. Hitler, Goebbels bunkerei felett Az amerikai Peter Eisenman tervei alapján 2003 tavaszán láttak munkához a szakemberek. Az építésznek nem volt könnyű dolga, hiszen a négyzetméteres területre megálmodott betonmező a német főváros turisztikailag leglátogatottabb helye. Az emlékműnek a bő két évszázada álló Brandenburgi kapu mellett a közeli Reichstagépülettel, a Hotel Adlonnal és számos a környéken lévő diplomáciai képviselettel is harmonizálnia kellett. (Egyébként a helyszín közvetlen közelében volt Hitler bunkere. Goebbelsé, akinek villája is errefelé állott, ma is érintetlenül rejtőzik a talajban, az emlékmű alatt, A 2711, eltérő magasságú, különleges, időtálló bevonatú szürke betontömbből kialakított, minden oldalról bejárható emlékmű alatt, amelyre több, mint 27 millió eurót fordított az állami költségvetés, 800 négyzetméteres információs központ kapott helyet. A Holokauszt mintegy 6 millió zsidó - köztük több százezer magyar - áldozatának tisztelgő, berlini emlékművet öt esztendővel ezelőtt, 2005 május 10-én avatták fel s az óta több millióan keresték fel. A látogatót Primo Levi, az Auschwitzot megjárt olasz író mondata fogadja: Megtörtént, következésképpen újra megtörténhet. Lényegében ezt akarjuk mondani..

19 Este 7órára kellett vissza menni a brandburgi kapuhoz, mert ott volt a találkozó és 21: 00-ra pedig vissza értünk a kempingbe A Nagy ker Herrenhausen az egyik legfontosabb barokk kert, kerttörténetileg Európa egyik legjelentősebb alkotása és a történelmi magja. Hasonlóan előnyös a Berggarten kialakult egy veteményes kert, egy botanikus kert is ben alakították át a Rainforest házat akváriummá. A látogatásra két kert díjköteles. Minden kertek stílusában angol tájképi kertek jelentek meg. Hegyi kert: A Berggarten északra található a Nagy kerttől. Ez a legrégebbi botanikus kert Németországban. A kert 1666-ban Herczog Johann Friedrich hozta létre, mint konyhakert, zöldség termesztés szempontjából. Princess Sophia átalakította a Berggartent a kertben egzotikus növényeket tett, 1686-ban pedig egy üvegház épült. Az üvegházakban és a téma kertekben különböző növényeket találni, különböző éghajlaton, köztük a legnagyobb gyűjtemény az Orchideák. Kettesével vagy csoportokba jártuk végig a kerteket, mindenki, amikor végzett vissza indult a buszhoz, mikor mindenki ott volt akkor elindultunk. Szombat este már a Bad Zwischenahni kempingben voltunk Vasárnapi nap pedig azzal telt, hogy mindenki el lett vive a szállására, ott kipakoltunk, berendezkedtünk Munkahét Ki cserepezés: Taxus baccata Westersted -t cserepeztünk ki, leszedtük a felső réteget, ahol gyomok voltak. 3 láda volt előttünk, az elsőbe a pucolatlan növények, amiket a földről vettem fel, a középsőbe pedig a föld és a gyomok, amiket leszedtünk a tetejéről, az utolsóba pedig a kész növény, ami már meg volt pucolva. A középső ládából a földet talicskába öntöttük, ha tele lett a talicska, akkor pedig a megadott helyre ki lett öntve. A kész növény, ami meg volt pucolva azt pedig a fóliába tettük a másik oldalára. Gyomlálás: Taxus-t gyomláltuk, azért volt rá szükség, mert a növénynek ez egy fajta ápolása másrészt, hogy szép legyen. A gyomokat egy vödörbe kellett gyűjteni. Majd ha

20 tele volt a vödör, akkor a talicskába kellett önteni és azt is ki kellett önteni. Gyomlálni pedig úgy kellett, hogy mind a kettőnknek volt egy szaka és 4 soros volt, be kellett mászni a kicsi és a nagy gyomokat is ki kellett szedni. 2. Munkahét ( Hétfő) kicserepezés: Taxus baccata Westerstede -t cserepeztünk ki, a múlt héthez hasonlóan 3 láda volt előttünk. Az elsőbe volt a pucolatlan növény, a másodikba pedig a föld és a gyomok, a harmadikba a kész, megpucolt növény. Ha megtelt a harmadik láda, akkor a kész növényeket a fóliának a másik végébe kellett tenni vagy pedig a fólia elé. Ha a földes láda megtelt, akkor talicskába borítottuk, ha a talicska is megtelt, akkor pedig az adott helyre öntöttük ki. A cserepeket egy ládába gyűjtöttük, ha az a láda is megtelt cserepekkel, akkor azt pedig egy cc -re kellett tenni. És külön cc-re azokat a ládákat, amikbe voltak a pucolatlan növények. Majd a nap végén pedig össze kellett takarítani ( Kedd) Hétfőn elkezdett kicserepezést folytattuk. A közönséges tiszafa családjában a Taxus nemzetségbe tartozó örökzöld növényfaj. Magyarországon is honos. Lassan növő, de igen hosszú életű növény (szerda) Reggel nyolcra a Deulába kellett lennünk, mert targonca vizsgát tettünk. 3gép volt és különböző feladatok voltak, ezeket mindenkinek meg kellett csinálni. Volt egy nagy kék, egy kicsi piros, végül egy 3kerekű piros. Az első feladat az volt, hogy bóják között kellett menni szlalomba. A második feladat, egyik helyről a másikra rekeszeket kellett cipelni 3-

21 4 darabot egymásra kellett tenni, úgy, hogy ne essen le, pont illeszkedjenek. Harmadik feladat egyben az utolsó az volt, hogy ugyan ezt kellett meg csinálni csak betontömbbel (csütörtök) Már reggel kivittek minket gyomlálni, a gyomokat egy vödörbe szedtük, csak a nagy gyomokat kellett kiszedni. egy sorba két ember volt, egyik a jobb felét nézte a másik pedig a bal felét. Ha a vödör meg telt, akkor a traktornak a pótkocsijára öntöttük. példa növények, amiket gyomláltunk. Pinus mugo, Taxus cuspidata (péntek) Taxus cuspidata és Buxus semperviren-t gyomláltunk. Buxus sempervirens: Örökzöld puszpáng. Az örökzöld egy 2-3 esetleg 4méter magasra növő. örökzöld cserje. Levelei fényes bőr neműek, állta lában hosszúkás tojás alakú. Taxus cuspidata: japán tiszafa széles koronájú fa. Kérge vörösbarna széles foltokban válik le, hajtásai zöldek, melyek szürkésre színeződnek. 3. Munkahét (hetfő) Taxust cserepeztünk ki. 3 láda volt előttünk, az elsőbe a pucolatlan növények, amiket a földről vettem fel, a középsőbe pedig a föld és a gyomok, amiket leszedtünk a tetejéről, az utolsóba pedig a kész növény, ami már meg volt pucolva ebbe a ládába a növényeket 7x5 - ével tettük. A középső ládából a földet talicskába öntöttük, ha tele lett a talicska, akkor pedig a megadott helyre kellett ki önteni. A kész növény, ami meg volt pucolva azt pedig a fóliába tettük a másik oldalára. Közbe a cserepeket is ládákba gyűjtöttük, ha

22 megtelt kivittük és egy cc-re tettük, és a ládákat is, ha kiürültek és már nem kellett, akkor összecsaptunk két ládát, majd kivittük és a ládákat is külön cc-re tettük (kedd) Reggel folytattuk a gyomlálást. Ugyan úgy egy sorban két ember volt. Példa növények: Taxus, Ilex. Ha ezzel végeztünk, akkor mentünk ismét Taxust kicserepezni, ugyan úgy 3 láda volt előttünk, az elsőbe a pucolatlan növények, amiket a földről vettem fel, a középsőbe pedig a föld és a gyomok, amiket leszedtünk a tetejéről, az utolsóba pedig a kész növény, ami már meg volt pucolva ebbe a ládába a növényeket 7x5 - ével tettük. A középső ládából a földet talicskába öntöttük, ha tele lett a talicska, akkor pedig a megadott helyre ki burítottuk. A kész növény, ami meg volt pucolva azt pedig a fóliába tettük a másik oldalára. Közbe a cserepeket is ládákba gyűjtöttük, ha megtelt kivittük és egy cc-re tettük, és a ládákat is, ha kiürültek és már nem kellett, akkor összecsaptunk két ládát, majd kivittük és a ládákat is külön cc-re tettük (szerda) Szerda reggelt is a gyomlálással kezdtünk, folytattuk az Ilexnek a gyomlálását. Majd egy kis idő múlva jöttek értünk, és vittek Hortensiát karózni. Voltak kék, fehér, rózsaszín és még sok fajta színű. Le kellett szedni a száraz leveket, és a gyomokat is ki kellett venni. Hurkapálcikával kellett kitámasztani azt a virágszálat és azt a levelet, ami el volt hajolva, hogy ne törjön le. Ezt a hurkapálcikát egy zöld kis kör alakú dróttal rögzítettük. Végül feletiketteztük, egyesével cc-re tettük és már vitték is. Nap végérre pedig mentünk vissza kicserepezni.

23 08.27 (csütörtök)

24 Csütörtök reggel gyomláltunk a Juniperus cummonis-t, Ilex meservae-t, majd folytattuk a Taxusnak a kicserepezését (péntek) Befejeztük a gyomlálást. Folytattuk a Taxusnak a kicserepezését, majd ha végeztünk szóltam a főnöknek és megmutatta, hogy hogyan kell visszavágni a Taxust. Megfogtuk a növényt, majd ott levágtuk ahol egy méret volt. Itt is 3 láda volt előttünk, az elsőbe a pucolatlan és vágatlan növények, amiket a földről vettem fel, a középsőbe pedig a föld és a gyomok, amiket leszedtünk a tetejéről, az utolsóba pedig a kész növény, ami már meg volt pucolva és meg voltak vágva ebbe a ládába a növényeket 7x5 - ével tettük. A középső ládából a földet talicskába öntöttük, ha tele lett a talicska, akkor pedig a megadott helyre ki burítottuk. A kész növény, ami meg volt pucolva azt pedig a fóliába tettük a másik oldalára. Közbe a cserepeket is ládákba gyűjtöttük, ha megtelt kivittük és egy cc-re tettük, és a ládákat is, ha kiürültek és már nem kellett, akkor összecsaptunk két ládát, majd kivittük és a ládákat is külön cc-re tettük. 4. Munkahét

25 08.31 (hétfő) Hétfő reggelt gyomlálással kezdtük. Ilyexet gyomláltunk, majd utána elmentünk Taxust kicserepezni, visszavágni. Visszavágást úgy csináltuk, hogy összefogtam a tenyerembe, és ami felül kilátszódott azt vágtam le. Visszavágásra azért volt szükség, hogy gyorsabban növekedjen a növény (kedd) Maradék Taxuszokat cserepeztünk ki. 2féle képen vágtuk vissza, - első féle kép: ugyan úgy, hogy összefogtuk és a tetejét vágtuk le. - másodok féle kép: pedig nem fogtuk össze, hanem a nagyokból vágtuk vissza a nagy levelét, és tetejéből is vágtunk vissza egy kicsit, a picikből pedig kevesebbet vágtunk. A visszavágásoknál ugyan úgy 3 tálca volt előttünk. Az elsőbe volt az a növény, amit felszedtünk, és amit meg kellett vágni, a másodikba a kicserepezett föld és a levágott növényi darabok, a harmadikba viszont a kész növény (szerda) Folytattuk a Taxusnak a visszavágását, kicserepezését. Úgy vágtuk vissza, hogy egy szintbe legyenek a növények, ami azt jelenti, hogy csak a nagyoknak a nagy szárát.

26 09.03 (csütörtök) Deulába voltunk ismét. Ugyan úgy reggel 8ra kellett érkeznünk, biciklivel mentünk. Rotációs kapát mutatták be. Rotációs kapa: Két fajta motoros van. Van az Ottó motor és a Dízel motor. Az Ottó motor az 4 ütemű, a Dízel az viszont kétütemű és abba kevert üzemanyag kell, ami azt jelenti, hogy az üzemanyag olaj+ benzin keveréke. Volt olyan, ami már kormányos volt, volt pici, olyan is volt, ami nagy volt, de még nem kellett ráülni és kormányozni. Úgy próbáltuk ki ezeket, hogy beindítottuk a betonon és eltoltuk a homokos talajig, erre azért volt szükség, mert a járó motor mellett a kuplung kiemelő karját kiengedve a talpelemek forgásba jönnek és lehetett dolgozni. A Próbahelynek a végéig kellett elmenni mindig. Csak úgy próbálhattuk ki, ha felvettük a fülest, mert nagyon hangos volt. Ha mindenki végzett, akkor össze kellet takarítani, a gépeket is le kellett tisztítani és be kellett vinni a gépeket a helyére.

27 09.04 (péntek)

28 Reggel a maradék Taxuszokat kidobáltuk, persze úgy hogy kicserepeztzük, mert már el voltak száradva vagy nem volt gyökerük. Cserepeket nagy ládába gyűjtöttük, majd ha megtelt, akkor cc-re tettük. A ládákat is ugyan úgy cc-re gyűjtöttük. Maradék időbe pedig a fólia sátrat takarítottuk. A gyomokat kellett kiszedni, földet kellett össze söpörni, majd ezeket a talicskába gyűjteni. 5. hét (hétfő) Pénteki takarítást fejeztük be. Majd megint Taxuszokat vágtunk vissza úgy, hogy a kezünkbe összefogtuk, és ami a kezünk fölött volt azt vágtuk le. Ollóval vágtuk vissza, vödörbe gyűjtöttük a levágott részeket. Nap végére pedig dugványt kellett vágnunk. Dugványvágása: szárdugványokat kellett vágnunk. Ilex Heckenpracht _Ilex Heckenfree-t vágtunk. Ezekről az anyanövényekről vágtuk le a nagy hajtásait, zacskóba lettek gyűjtve és össze lett kötözve. Majd bent kibontottuk a zacskót és az asztalra tettünk fel magunknak 1-2 marékkal. Ha végeztünk és volt még idő, akkor vettünk még ki. A dugványnak valót pedig fel kellett pucolni a szárát kb. 2cm-ig, majd 3-4cm-es dugványokat kellett vágnunk. A dugványokat egy tálba gyűjtöttük, majd onnan zacskóba lettek téve és vizet öntöttünk rá, hogy ne száradjon ki (kedd) Taxusnak a visszavágását csináltuk, úgy, hogy azokat vágtuk csak le, amik hosszúak voltak, ki is kellett gyomlálni őket. Ezt is ugyanúgy vödörbe gyűjtöttük, majd a talicskába öntöttük, ha megtelt a talicska, akkor pedig ki lett öntve a helyére. Hydrangea mac. Evebloom Blue Wundert nak a hosszú hajtásait vágtuk vissza, és ügyelni kellett arra,

29 hogy úgy vágjuk vissza, hogy gömb alakja legyen, és a növényket 3-as kötésbe raktuk vissza a levelét a földre szórtuk, majd ha végeztünk összetakarítottunk (szerda) Taxus visszavágása az őszeset visszavágtuk, ki gyomláltuk őket egy vödörbe kellett gyűjteni a gyomokat is meg a levágott növényi részt is, talicskába öntöttük, ha a vödör megtelt a talicskát meg kiöntöttük, ha az is megtelt. Hydrangea macropylla Everbloom Pink Wonder t vágtuk vissza. Az alakja miatt volt rá szükség, hogy ne nőjön minden fele, hanem kör formája legyen ezért is kellett kör alakra vágni. A végén pedig ki takarítottunk. Majd ha végeztünk, akkor pedig cserepezéshez készítettük elő a növényeket. Felszedtük a szövetszőnyegről, késsel vágtuk fel a gyökerét, mert nehéz volt feltépni, de ügyeltünk arra, hogy ne vágjuk el a szövet szőnyeget. Ezek a növények sejttálcában voltak, mikor felszedtük késsel elvágtuk a gyökerét egyszer alulról felfelé majd fordítva utána, jobbról balra majd fordítva. Majd ollóval pedig kicsire levágtuk a gyökerét erre azért volt szükség, hogy a cserepezésnél könnyen ki lehessen venni a sejttálcából. A végén cc-re raktuk, össze takarítottunk magunk után (csütörtök) Deulába kellett mennünk reggel 8ra, ott voltunk exkluzionon. Egy adott helyen találkoztunk, majd aki az előadást tartotta Úr értünk jött egy autóval és elvitt minket a Helmers konténertelepére ahol a cserepezőgépről kaptunk előadást. Ott elmondta, hogy két fajta cserepezőgép van. Van a Javo és a Mayer. A Javo az azért jó, mert ovális, és ha olyan növényt kell ültetni, aminek gyorsan meg kell lennie akkor többen is tudnak ott ültetni, persze normál esetben csak egy ember szokott a cserepező gépnél lenni. Visszamentünk a Deulába itt az öntöző rendszert mutatták be. Az öntözőrendszerek rotoros szórófejei: 2,5-5bar

30 a spray szórófejek: 1,5-3bar, míg a csepegtető csőnek: 0,5-3bar a nyomás térfogatáram tartományban működnek. Az időegység alatt átáramlott víz mennyiség 1perc vagy m 3 /h mértékegységben megadva. rotoros szórófejek: 4bar nyomás spray szórófejek: 3bar nyomás csepegtető szórófejek: 3bar nyomás Öntöző rendszer működése: 4bar- 30sec 3bar-10sec 2bar-8sec 1bar- 2min.4sec 0bar- 4min,12sec 1bar az 10méter vízoszlopnak felel meg. Minél kisebb a nyomás annál több víz jön, minél nagyobb a nyomás annál kevesebb víz jön. DV l/min 0 nincs 1 6,4 2 11, , (péntek) Egésznap cserepeztük a Taxuszokat ez a cserepezőgép Mayer cserepezőgép volt kör alakú. 1 ember pakolta a cserepeket, 2 ember ültetett, 1 ember pedig szedte le a növényeket a futószalagról. 1 ládába 6x4 növényt kellett tennie, 3ládát kellett egymásra tennie és úgy tolhatta hátra. A növényeket utánfutóra kellett pakolni. A növény, amit ültettünk az Goldstar

31 volt. Ha elfogyott a növény, akkor ládákat kellett válogatni. Majd ha végeztünk, akkor felsöpörtünk, a cserepezőgépről a földet lesöpörtünk, a futószalagot pedig letakartuk fóliával majd 2-3 nagydarab követ raktunk rá. 6. hét (hétfő) Ültettünk egésznap. A cserépnél 1 ember rakta a cserepeket, 2 ember pedig ültette a növényt, 1 ember leszedte a növényeket a futószalagról. Ezeket a növényeket ládába tette, 3sával egymásra, majd hátra tolta az utánfutón. Aki ültettet az sejttálcából vette ki a növényeket és egy cserépbe kettő növényt ültettet. Ezek a sejttálcák cc kocsira voltak rakva és onnan vették le, tették a cserepezőgéphez. Mivel ketten dolgoztak ott az ültetett résznél, ezért az első ember mindig kihagyott egy cserepet. Ha ő elment, máshova akkor, aki a cserepeket rakta annak úgy kellett tennie a cserepet, hogy mindig kihagyott egy helyett. Ha pedig újfajta növényt ültettek akkor, az első 3-4 darab növénybe bele tették a nevét, így különböztették meg, hogy más fajta. Cserepezett növények: Taxus baccata Repandens, Taxus baccata Robusta (kedd) Ugyanúgy ültettünk egésznap. A cserépnél 1 ember rakta a cserepeket, 2 ember pedig ültette a növényt, 1 ember leszedte a növényeket a futószalagról. Ezeket a növényeket ládába tette, 3sával egymásra, majd hátra tolta az utánfutón. Aki ültettet az sejttálcából vette ki a növényeket és egy cserépbe kettő növényt ültettet. Ezek a sejttálcák cc kocsira voltak rakva és onnan vették le, tették a cserepezőgéphez. Mivel ketten dolgoztak ott az ültetett résznél, ezért az első ember mindig kihagyott egy cserepet. Ha ő elment, máshova akkor, aki a cserepeket rakta annak úgy kellett tennie a cserepet, hogy mindig kihagyott egy helyett. Ha pedig újfajta növényt ültettek akkor, az első 3-4 darab növénybe bele tették a nevét, így különböztették meg, hogy más fajta. Cserepezett növények: Taxus baccata Robusta-t fejeztük be, Taxus baccata Fastigiata Sibirica

32 (szerda) Egésznap ültettünk. A cserépnél 1 ember rakta a cserepeket, 2 ember pedig ültette a növényt, 1 ember leszedte a növényeket a futószalagról. Ezeket a növényeket ládába tette, 3sával egymásra, majd hátra tolta az utánfutón. Aki ültettet az sejttálcából vette ki a növényeket és egy cserépbe kettő növényt ültettet. Ezek a sejttálcák cc kocsira voltak rakva és onnan vették le, tették a cserepezőgéphez. Mivel ketten dolgoztak ott az ültetett résznél, ezért az első ember mindig kihagyott egy cserepet. Ha ő elment, máshova akkor, aki a cserepeket rakta annak úgy kellett tennie a cserepet, hogy mindig kihagyott egy helyett. Ha pedig újfajta növényt ültettek akkor, az első 3-4 darab növénybe bele tették a nevét, így különböztették meg, hogy más fajta. Cserepezett növények: Taxus baccata Fips, Taxus baccata Hellii. Ha kifogyott a föld a cserepezőgépből akkor hoztak markolóval és bele öntötték a cserepezőgépbe, lehetett folytatni a munkát. De amíg vártunk addig ládákat válogattunk. Két fajta láda volt. Az egyik az volt, amibe a becserepezett növények lettek rakva. A másik nagyobb, ezeket összecsapkodtuk majd külön-külön cc-re rápakoltuk, amibe tettük a becserepezett növényeket azok oda lettek húzva az mellé, aki szedte le a növényeket a futószalagról (csütörtök) Egésznap ültettünk. A cserépnél 1 ember rakta a cserepeket, 2 ember pedig ültette a növényt, 1 ember leszedte a növényeket a futószalagról. Ezeket a növényeket ládába tette, 3sával egymásra, majd hátra tolta az utánfutón. Aki ültettet az sejttálcából vette ki a növényeket és egy cserépbe kettő növényt ültettet. Ezek a sejttálcák cc kocsira voltak rakva és onnan vették le, tették a cserepezőgéphez. Mivel ketten dolgoztak ott az ültetett résznél, ezért az első ember mindig kihagyott egy cserepet. Ha ő elment, máshova akkor, aki a cserepeket rakta annak úgy kellett tennie a cserepet, hogy mindig kihagyott egy helyett. Ha

33 pedig újfajta növényt ültettek akkor, az első 3-4 darab növénybe bele tették a nevét, így különböztették meg, hogy más fajta. Cserepezett növények: Taxus baccata Hillii, Taxus baccata Fastigiata Anna.Ha kifogyott a föld a cserepezőgépből akkor hoztak markolóval és bele öntötték a cserepezőgépbe, lehetett folytatni a munkát. De amíg vártunk addig ládákat válogattunk. Két fajta láda volt. Az egyik az volt, amibe a becserepezett növények lettek rakva. A másik nagyobb, ezeket összecsapkodtuk majd külön-külön cc-re rápakoltuk, amibe tettük a becserepezett növényeket azok oda lettek húzva az mellé, aki szedte le a növényeket a futószalagról (péntek) Egésznap ültettünk. A cserépnél 1 ember rakta a cserepeket, 2 ember pedig ültette a növényt, 1 ember leszedte a növényeket a futószalagról. Ezeket a növényeket ládába tette, 3sával egymásra, majd hátra tolta az utánfutón. Aki ültettet az sejttálcából vette ki a növényeket és egy cserépbe kettő növényt ültettet. Ezek a sejttálcák cc kocsira voltak rakva és onnan vették le, tették a cserepezőgéphez. Mivel ketten dolgoztak ott az ültetett résznél, ezért az első ember mindig kihagyott egy cserepet. Ha ő elment, máshova akkor, aki a cserepeket rakta annak úgy kellett tennie a cserepet, hogy mindig kihagyott egy helyett. Ha pedig újfajta növényt ültettek akkor, az első 3-4 darab növénybe bele tették a nevét, így különböztették meg, hogy más fajta. Cserepezett növények: Taxus baccata Goldstar. Ha kifogyott a föld a cserepezőgépből akkor hoztak markolóval és bele öntötték a cserepezőgépbe, lehetett folytatni a munkát. De amíg vártunk addig ládákat válogattunk. Két fajta láda volt. Az egyik az volt, amibe a becserepezett növények lettek rakva. A másik nagyobb, ezeket összecsapkodtuk majd külön-külön cc-re rápakoltuk, amibe tettük a becserepezett növényeket azok oda lettek húzva az mellé, aki szedte le a növényeket a futószalagról.

34 Német része: 1. woche Austopfen: Taxus baccata Westerstede austopfen und obtrennen erste schicht. Die Pflanzez in karten müssen stoft sammeln wenn voll werden da vor folia oder in folia eine Platz müssen in setzenpflanze Kasten ein cc musste setzen ein andere Kasten, andere cc. 2. woche Unkraut jäten, Austopfen: Unkraut jäten: Auto sie bracten mus in die Containerlage. Wir nahmen eine Eimer Unkraut, nur große Unkraut musste aus den Kleine nicht. Die Linnie musste nur auf einer Seite zu suchen, denn die andere Hälftesah einen anderen Mann, Wenn der Eimer voll ist, dann hatte der Traktor. Anhänger, um zu strömen auf. Beispielaulagen: -Pinus mugo - Taxus cuspidata. Austopfen: Taxus baccata Westerstede austopfen und obtrennen erste schicht. Die Pflanzez in karten müssen stoft sammeln wenn voll werden da vor folia oder in folia eine Platz müssen in setzen Pflanze Kasten ein cc musste setzen ein andere Kasten, andere cc 3. woche Wir haben weiter austopfen gemacht. Wir Unkraut jäten: -Taxus Ilex meserveae -Juniperus cummonis

35 Wir machten die Pflanzen mit Pfahl befestigen gemacht, und etikett gemaht. Schon mussen Dracht befestigen, nach etikett. Sie pacht auf cc und wegfahret. Wir machen Taxus abschneiden glechmäßig gemacht. Wir gemacht whil so bessen waschen dei Blätterunk. 4. woche Wir weiter austopfen gemacht. Taxus baccata Westerstede 1. verbinden, schon wir abschneiden Rest. Die Pflanzes in kasten müssen stoff sammeln wenn voll in folia eine Platz müssen in setzen Pflanze Kasten ein cc musste setzen ein andere Kasten: - Kasten nicht fertig pflanze -Kasten unkraut - Kaste fertig Pflanze Drechhacke / hackfräse: Für die flacke Hackarbeit werden Fräswerte wie auch in Abschnitt 2benutzt, jedoch mit Werkzeugdurchwessern von nur 240bis 300mm. Die Messer sind gebogen oder abgewinkelt bis 90Grad und arbeiten mit ziehendem Schnitt. Messer wie in Abb 1b eignen sich für die Lockerung und Krümelung, auch zum Einarbeiten organischer verkzeuge wie in Abb. 2 sind auf stark verunkrauteten Böden ungeeignet, sie sind reine hackmesser für normale Verhältnisse. Die Hacksätze werden meistens im Baukastensystem zusammengestellt, wobei zwischen Hackstern inmen und Hacksstern außen unterschieden wird Distanzstücke unterschiedlicher Breiten gehören oft zum Bausatz. 5.Woche Wir machen folia putzen, und Unkraut jäten gemacht. Da nach wir machen Taxus abschneiten gemach. Weil, Taxus is paar lang Blätter. Wir Bot steckling gemacht. - Ilex heckenpracht -Ilex heckenfree Wir machen Pflanzen aufladen bis 2cm schon 4-5cm steckling schneiden gemacht. Wir machen giesen weil die Pflanzen war trocken. Bewässerungssysteme.: Alle Feile der Installation, die mit Nährlässung in berührung kommen, müssen aus korrosionsgeschütztem Material bestehen. Übllisch sind heute Rohre aus Kunststoff. Es gibt offene und geschlossene Bewässerungssyteme. Offene Bewässerungssysteme: Auf den Boden gepdlanzte Kulturen werden bewässert. Die Wassergabe muss exakt dem Bedarf angepasst werden, damit Nährstoffe nicht ins Grundwasser Gewaschen werden. Geschlossene Bewässerungssysteme: bilden einen Wasserkreislauf. Durch geeignete

36 Behälter fangen sie das Wasser bzw. die Nährlösung bereit. Wichtige Gründe für ein geschlossenes System sind. -keine NitratausWaschung ins Grundwasser -Einsparung von Gießwasser. Die Kultur, aber auch arbeitwirtschaftliche Überlegungen und die Einrichtung des Gewächshauses bestimmmen die Auswahl und die technische Ausführung des Systems. 6.Woche Die ganze Woche haben wir gepflanzt. Ein Mann packte den Topf, 2 Personen die Ernte gepflanzt, 1 Person machen abnehmen Fließband fertig Pflanzens und Kasten packte. Die Kaste so packte auf Anhängen Pflanze 6x4. 3 Kaste aufeinanderlangen. die Pflanze. Beispil Pflanze:

37 Wir machen Kastens sortieren. Das ist zwei Rasse, wir machen zusammenschlagen, später so cc packen.

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

21027 Berlin Németország

21027 Berlin Németország 21027 Berlin Németország Berlin Németország fővárosának és kulturális központja melynek története egészen a 13. századig vezethető vissza Európa történetének számos eseményének formálója volt, amelyek

Részletesebben

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében 2012. június 10-től 2012. július 21-ig 2012. június 10-én reggel fél 7-kor indultunk iskolabusszal, kb 15 óra utazás után megérkeztünk

Részletesebben

A Brandenburgi kapu Brandenburger Tor, Berlin

A Brandenburgi kapu Brandenburger Tor, Berlin A Brandenburgi kapu Brandenburger Tor, Berlin A Brandenburgi kapu A Brandenburgi kapu (németül: Brandenburger Tor) egyike Berlin legfontosabb emlékműveinek egy építészeti nevezetesség és történelmi szimbólum

Részletesebben

Készítette: Gálos Norbert. Dátum: Magyar része:

Készítette: Gálos Norbert. Dátum: Magyar része: Készítette: Gálos Norbert Dátum: 2015.08.02 Magyar része: Vasárnap reggel 07:30-kor volt a találkozó és 08:00-kor indultunk el az iskolából. 11:30ra meg is érkeztünk a Melki apátsághoz. A Szent Benedek-rendi

Részletesebben

Hollandia (2010. márc máj. 03.)

Hollandia (2010. márc máj. 03.) Hollandia (2010. márc.29-2010. máj. 03.) Az első napunk utazással telt. Hajnal ötkor találkoztunk és indultunk útnak. Este kilenc és tíz között érkeztünk és foglaltuk el a szállást. Cees, aki kinti dolgainkat

Részletesebben

Németország ( )

Németország ( ) Németország (2018.11.18-2018.11.27.) A programról röviden: A Generation Europe által szervezett program olyan projekt, ahol velünk egykorú fiatalok tanulhatnak a demokráciáról, emberi jogokról és az aktív

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002

Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002 Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Név: Iskola:

Részletesebben

Leonardo mobilitási program

Leonardo mobilitási program Leonardo mobilitási program 2010.június 3.- 2010.július 17. Westersede-Bad Zwischenanh Király Regina Örömmel vettem tudomásul, hogy részt vehetek a pályázaton és 6 hetet tölthetek el Németországban, szakmai

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott;

Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott; Rudabányai református templom Megközelítés: H-3733 Rudabánya,Temető u. 8.; GPS koordináták: É 48,38152 ; K 20,62107 ; Kor: XIV. század közepén épült, de helyén már korábban is templom állhatott; Jelenlegi

Részletesebben

Windsor-i kastély története

Windsor-i kastély története 2009 október 22. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 A kastély 1000 éves története összeforrt a monarchia történetével, hiszen nem volt

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára rendezvényi ajánló A Wenckheim-palota A Belsõ-Józsefvárosban, a Nemzeti Múzeum háta mögött az 1860-as évektõl kezdõdõen épült ki a palotanegyed. A historizáló

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

Nyárád. Református templom

Nyárád. Református templom Nyárád Nyárád Pápától 10 kilométerre dél-nyugatra található. Református templom 1788-ban épült. Késı barokk stílusú. Elıálló középtornya magas, nyúlánk, szemben a református templomok zömök, súlyos tornyával.

Részletesebben

Tavaszi kulturális kirándulás Budapestre 2019/04/06

Tavaszi kulturális kirándulás Budapestre 2019/04/06 Tavaszi kulturális kirándulás Budapestre 2019/04/06 Idén, a diáknapok előtt a 11A osztály tanulmányi kirándulást szervezett a kultúra két nagy budapesti bástyájába, a Szépművészeti Múzeumba és a Zeneakadémiára.

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien 1. nap (aug. 11.) Vasárnap hajnalban, 4:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Amikor az iskolához értünk már majdnem

Részletesebben

OSSERVATORIO LETTERARIO *** Ferrara e l'altrove *** Magyar nyelvű online melléklet - Supplemento online in lingua ungherese

OSSERVATORIO LETTERARIO *** Ferrara e l'altrove *** Magyar nyelvű online melléklet - Supplemento online in lingua ungherese OSSERVATORIO LETTERARIO *** Ferrara e l'altrove *** Magyar nyelvű online melléklet - Supplemento online in lingua ungherese http://www.osservatorioletterario.net - http://xoomer.virgilio.it/bellelettere/

Részletesebben

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci pályázat által 2012.06.10.-07.21.

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci pályázat által 2012.06.10.-07.21. Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci pályázat által 2012.06.10.-07.21. A Leonardo da Vinci pályázat által Németországban a Hajo Borchers Pflanzen faiskolában töltöttük 6 hetes nyári gyakorlatunkat.

Részletesebben

A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár

A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár 1. Keress szimmetrikus elemeket a képeken! Stróbl Alajos: Mátyás kútja Keresd meg a főszereplőket: Mátyás király, Szép Ilonka, Galeotto

Részletesebben

Szombathely. Utazás. Vasárnap

Szombathely. Utazás. Vasárnap Szombathely Utazás Élmény ország kapuja megnyílt előttünk, amikor 2016.03.04-én elindultunk Szombathely fele. Mindenki hatalmas energiákkal és jó kedvel indult az útnak, akkor még senki sem számította

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31.

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Készítette: Puskás Péter 2013.08.11. (vasárnap) Reggel negyed öt és fél öt között gyülekeztünk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola

Részletesebben

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap 1. Nap Életem első repülése volt, nagyon élveztem. Este érkeztünk meg a szállásra, ami nagyon szép helyen van. Aztán elmentünk vacsorázni egy étterembe. 2. Nap Reggeliztünk a szállón. Reggelire zsömle

Részletesebben

Napló

Napló Napló 2013.02.17-2013.03.31. 2013.02.17. Vasárnap Reggel 6 órakor indultunk el az iskolából busszal.13-14 órás út volt. Este fél 10 felé értünk a Hajo Borchers céghez. Mire odaértünk Hermann Epping úr

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága 2011. szeptember 14-i ülés

Kulturális Javak Bizottsága 2011. szeptember 14-i ülés Kulturális Javak Bizottsága 2011. szeptember 14-i ülés Az ülés napirendje 1. DEBRECEN (ex KASSA) TISZA típusú, folyam-tengeri áruszállító motorhajó. (Épült 1939-ben az újpesti Ganz és Tsa, Villamossági-,

Részletesebben

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János 1. Nap, Péntek Utazás Münchenbe. 6-an indultunk neki Budapest Keleti-pályaudvarról vonattal a hosszú útnak, Münchenbe. Az utazásunk viszonylag kényelmes volt,

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1059 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Venezia Luxusvilla eladó az olasz Velencében LEIRÁS

Részletesebben

2018. szeptember 20.-án és 21.-én két Vásárhely környéki biciklitúrán vettünk részt.

2018. szeptember 20.-án és 21.-én két Vásárhely környéki biciklitúrán vettünk részt. 2018. szeptember 20.-án és 21.-én két Vásárhely környéki biciklitúrán vettünk részt. Szeptember 20. csütörtök Óföldeáki biciklitúra Az első nap Óföldeákra bicikliztünk az osztállyal. Remek idő volt a kerékpározáshoz.

Részletesebben

EGY SZIKLAGÖDÖR KERÁMIAANYAGA A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM UDVARÁN

EGY SZIKLAGÖDÖR KERÁMIAANYAGA A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM UDVARÁN BENCZE ZOLTÁN EGY SZIKLAGÖDÖR KERÁMIAANYAGA A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM UDVARÁN 1990-ben a Hadtörténeti Múzeum udvarán, a IV. Béla kori városfal tornyától nyugatra egy feljáró építésének munkálatai során lehetőség

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Szent Mihály- Székesegyház. Veszprém

Szent Mihály- Székesegyház. Veszprém Szent Mihály- Székesegyház Veszprém Alapítása I. Régészeti leletek utalnak arra, hogy már a 10. században is templom állt a helyén. A pannonhalmi apátság alapítólevele (1001) elsőként tesz említést a székesegyházról;

Részletesebben

München Munkanapló

München Munkanapló 2015. 02. 05. 02. 26. München Munkanapló 02.05. Indulás 7:15-kor Érkezés Münchenbe 14:30-ra A müncheni diákok és Gregor Hanke vártak minket a pályaudvaron. Elkísértek minket a szállásunkra, majd este együtt

Részletesebben

"Leonardo da Vinci" program beszámoló

Leonardo da Vinci program beszámoló "Leonardo da Vinci" program beszámoló "Leonardo da Vinci" program során Németországban volt lehetőségünk a nyári gyakorlati időnket eltölteni és munkatapasztalatot szerezni. Én a Renke zur Mühlen" elnevezésű

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjának keretében a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola harmincegy

Részletesebben

Moszkva látványosságai

Moszkva látványosságai Moszkva látványosságai Vörös Tér Kreml Vaszilij Blazsennij székesegyház Gum áruház Moszkvai metró Arbat Moszkvai Állami Egyetem Tretyakov Képtár/ Galéria Lenin Mauzóleum Kolomenszkoje Fegyvertár Állami

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0445 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Firenze KASTÉLY ELADÓ FIRENZÉBEN LEIRÁS A

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Készítette: Szakál Gyula 1. nap: Aug. 11. vasárnap: Indulás Békéscsabáról 2013. augusztus 11. hajnal 5:00 körül! Reggel 8:00-kor megérkeztünk

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0452 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lombardia - Como ELŐKELŐ VILLA ELADÓ COMOBAN LEIRÁS

Részletesebben

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága BALMAZÚJVÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI NYILVÁNTARTÁS 2017.. Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága A jelenleg is érvényes településrendezési eszközhöz készült örökségvédelmi hatástanulmány. Ennek

Részletesebben

Magyarok az I. világháborúban Doberdó, Isonzó

Magyarok az I. világháborúban Doberdó, Isonzó Magyarok az I. világháborúban Doberdó, Isonzó A Pécsi SzC Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnáziumának tanulmányi kirándulása 2017. június 13-14. Résztvevő: Horvat Dorisz (9. B) Nagy Richárd (9. B) Riszt

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 2578 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Firenze LUXUSVILLA ELADÓ FIRENZÉBEN LEIRÁS

Részletesebben

Dénes György Szalonna Árpád-kori templomának évi képe Pörge Gergely rajzain

Dénes György Szalonna Árpád-kori templomának évi képe Pörge Gergely rajzain Dénes György Szalonna Árpád-kori templomának 1906. évi képe Pörge Gergely rajzain A Bódva-parti Szalonna község református templomának mai szentélye eredetileg kerek templomocskaként épült, feltehetőleg

Részletesebben

"Leonardo da vinci" Beszámoló

Leonardo da vinci Beszámoló "Leonardo da vinci" Beszámoló "Leonardo da vinci" program során a Németországban volt lehetőségünk a nyári gyakorlati időnket eltölteni és munkatapasztalatot szerezni. Szerencsésnek éreztük magaunk, mivel

Részletesebben

Határtalanul program Erdély május 3-6.

Határtalanul program Erdély május 3-6. Határtalanul program Erdély 2017. május 3-6. Május harmadikától hatodikáig Erdélyben jártunk. Mindenki nagyon várta a kirándulást, amin a Határtalanul pályázat segítségével vehettünk részt. Szerdán korán

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

GÉCZY NÓRA. Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának

GÉCZY NÓRA. Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának GÉCZY NÓRA Lovardából Mûvészeti Galéria: a fertõdi Esterházy-kastély hercegi lovardájának rekonstrukciós terve Az ICOMOS, az UNESCO mûemlékvédelmi világszervezete 2001-ben a legjobb nemzetközi diplomáért

Részletesebben

Időpont: március (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban

Időpont: március (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal. Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban Időpont: 2019. március 14-17. (csütörtök-vasárnap) 1 NAP SZABI! Utazás: különbusszal Szállás: Szarajevóban, hotelban, 2-3 személyes szobákban Étkezés: étterem lehetőség Szarajevóban, reggeli szálláson

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1449 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Firenze - Hills Magnificent luxus villa eladó Firenze

Részletesebben

Húsvéti Kempingtalálkozó Erdélyben. Dés, Transilvania Camping

Húsvéti Kempingtalálkozó Erdélyben. Dés, Transilvania Camping Húsvéti Kempingtalálkozó Erdélyben Dés, Transilvania Camping Szervező - Ábrok László - Debrecen - tel.:06 20 939 0271 Társszervező - Transilvania Camping - Erdélyi Lakókocsisok - Peti tel 0040 722 509492

Részletesebben

MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.)

MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.) Móra Ferenc Múzeum Kongresszusi kitűzővel ingyenesen látogatható (április 19-22. között, hivatalos látogatási időben): MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.) A Városi Múzeumot és a Somogyi-könyvtárat

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. A Múzeumok Éjszakája rendezvényről a Gödöllői Városi Múzeumban

B E S Z Á M O L Ó. A Múzeumok Éjszakája rendezvényről a Gödöllői Városi Múzeumban B E S Z Á M O L Ó A Múzeumok Éjszakája rendezvényről a Gödöllői Városi Múzeumban Gödöllőn évek óta hagyomány, hogy a Múzeumok Éjszakájának programsorozatát városi összefogásban valósítjuk meg. Tehát nemcsak

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0461 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Venezia Luxusvilla golfpályával eladó Velencében LEIRÁS

Részletesebben

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo

London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: Ft/fo London-Oxford-Stonehenge - augusztus (6 nap) Irányár: 109.900.-Ft/fo London-Windsor-Oxford-Stonhenge-Salisbury / 6 nap 2016. augusztus 30-szeptember 04. 1. nap Békéscsaba-Budapest-Bécs-Köln Találkozás:

Részletesebben

Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: 1.) 940 éve

Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: 1.) 940 éve Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: Hősök voltak mindannyian (URL: hosokvoltak.blog.hu) Jász-Nagykun-Szolnok Megye helyismereti

Részletesebben

Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid

Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid 2010. június 3-án indultunk az iskola mikrobuszával. A 17 órás út után megérkeztünk Westerstede-be, ahol tiszta

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

A Királyi Palota egykor és ma 1241-2010

A Királyi Palota egykor és ma 1241-2010 A Királyi Palota egykor és ma 1241-2010 A Budai királyi palota története 1241-es Tatárdúlás után kezdi építeni IV.Béla védelmi funkcióval Zsigmond (1387-1437) alatt válik igazi királyi székhellyé Mátyás

Részletesebben

WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC

WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC A budai vár 1687. és 1696. évi helyszínrajzai Tanulmányunkban három vártérképet ismertetünk. Haüy 1687- ben készített térképét, amelyen a házak egy a térképhez tartozó francia

Részletesebben

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba.

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. PÁLYÁZAT Gömörországban jártunk Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. Izgatottan készültünk az utazásra. Két előkészítő

Részletesebben

Grand Palace és a Smaragd Buddha temploma

Grand Palace és a Smaragd Buddha temploma 2012 augusztus 07. Flag 1 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Grand értékelve Palace és a Give Grand Palace és a Give Grand Palace és a Mérték Give Grand Palace és a Give Grand Palace és a Smaragd Smaragd

Részletesebben

1.) Petőfi-emléktábla

1.) Petőfi-emléktábla 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása 1.) Petőfi-emléktábla A Városháza falában emléktábla van elhelyezve, amely Petőfinek állít emléket. Az emléktáblát

Részletesebben

275 éve született Benyovszky Móric kiállítás

275 éve született Benyovszky Móric kiállítás 2016/09/27-2017/01/28 A magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyénisége, az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója, Benyovszky

Részletesebben

KOLOZSVÁR. Határtalanul Készítette:Pap Krisztina Hódmezővásárhely Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 2012.09.21

KOLOZSVÁR. Határtalanul Készítette:Pap Krisztina Hódmezővásárhely Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 2012.09.21 KOLOZSVÁR Határtalanul Készítette:Pap Krisztina Hódmezővásárhely Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 2012.09.21 A népvándorlás századai után, a X. és XI. század fordulóján a régi Napoca helyén, a jelenlegi

Részletesebben

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái még gőzünk sincs hogy hova és mikor, valószínű 2008 nyara lenne leghamarabb. Üdvözlet Denver-ből, a nagy Atlanti kacsaúsztató másik partjáról. Sok szeretettel

Részletesebben

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS Krasznahorka, 2017. május 8-12. A kirándulásunk előkészítő szakaszában a hetedikesek megismerkedtek a Felvidék történelmével, jeles személyiségeivel, népművészeti

Részletesebben

Ópusztaszer. Fénymásolható

Ópusztaszer. Fénymásolható Ópusztaszer Ópusztaszer egy kis település az Alföld dél-keleti részén, Szegedtől 25 kilométerre. Jelenleg kb. kétezer állandó lakosa van. Régi források és legendák szerint a honfoglalás idején Árpád vezér

Részletesebben

Kirándulás. Készítette: Balázs Martin.

Kirándulás. Készítette: Balázs Martin. Készítette: Balázs Martin. Kirándulás. 2015.08.02. Vasárnap. Vasárnap reggel 7:30-8:00 között volt gyülekező az iskolánál az induláshoz. Ezalatt az idő alatt bepakoltuk a kisbuszba a cuccainkat és megkapta

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0868 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Firenze PRESZTÍZS LAKHELY ELADÓ FIRENZÉBEN

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉSI FELADATOK: HOSSZÚ HÉTVÉGÉK MAGYARORSZÁGON

SZÖVEGÉRTÉSI FELADATOK: HOSSZÚ HÉTVÉGÉK MAGYARORSZÁGON Mag. a Istvanits Kerstin (Ausztria) SZÖVEGÉRTÉSI FELADATOK: HOSSZÚ HÉTVÉGÉK MAGYARORSZÁGON Az alábbi feladatokat úgy építettem fel, hogy a diákoknak egy adott szöveg alapján kell kérdésekre válaszolniuk.

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 21046 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Pisa Pisai luxusvilla eladó LEIRÁS A csodás Pisa környéki

Részletesebben

Kulturális Javak Bizottsága

Kulturális Javak Bizottsága Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ Kulturális Javak Bizottsága 2012. december 10-i ülés Az ülés napirendje 1. Gerick, Joseph (Gerik József), id. (pozsonyi ötvös, 18. század

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0537 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Firenze LUXUS INGATLAN ELADÓ FIRENZE KÖZELÉBEN

Részletesebben

BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH. Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. April 1999 Teil III

BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH. Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. April 1999 Teil III P. b. b. Verlagspostamt 1030 Wien WoGZ 213U BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. April 1999 Teil III 70. Abkommen zwischen der Österreichischen Bundesregierung

Részletesebben

Ich komme aus Bonn

Ich komme aus Bonn Ich komme aus Bonn Ich komme aus Bonn, Bonn liegt am Rhein, mein Freund heißt Paul, er trinkt gern Wein. Wir trinken viel Schnaps, viel Kaffee und Bier. Wir sind typisch Deutsch, Ja! So sind wir! Én Bonnból

Részletesebben

Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot.

Vác. A XII. században Magyarország egyik leggazdagabb városa. Imre király itt tart 1193-ban nemzeti zsinatot. Vác A Duna völgyében, különböző tájegységek találkozásánál fekszik ez a bájos, mediterrán hangulatú kisváros. Ha kellőképpen kipihentük magunkat, bújjunk kényelmes cipőbe, vegyünk térképet a kezünkbe,

Részletesebben

Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom

Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom Az Ipolyfödémes-i Szent Mihály templom A templom története: A mai ipolyfödémesi templom 1757-ben épült barokk stílusban torony nélkül (fotó 1934-ből) 1850-60-ban volt felujítva. Egyhajós építmény, melynek

Részletesebben

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke Előszállás 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke 1. fejezet Helyi területi védelem alatt álló területek elnevezése és lehatárolása

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0067 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Pratovecchio di Romena Történelmi birtok eladó Toszkánában

Részletesebben

A pályamunka címe: Készítették Életkor Iskola A munka befejezésének időpontja

A pályamunka címe: Készítették Életkor Iskola A munka befejezésének időpontja A pályamunka címe: A Széll Kálmán tér nevezetességei Készítették: Háklár Nóra és Kocsis Dóra Életkor: 16 év Iskola: SZOI Vörösmarty Mihály Gimnázium A munka befejezésének időpontja: 2012. március 24. A

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0696 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Siena LUXUSVILLA ELADÓ SIENÁBAN LEIRÁS Az

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1121 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Torino Exkluzív luxusvilla eladó Torinó környékén LEIRÁS

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1143 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Valdinievole Luxusvilla Valdinievoleban LEIRÁS E csodás

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0562 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lombardia - Milano GYÖNYÖRŰ KASTÉLY ELADÓ LOMBARDIÁBAN

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1219 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Trento Antik kastély eladó Trentoban LEIRÁS Az észak-olasz

Részletesebben

Várkonyi Dóra. Szakiskolai tanulók mobilitási programja. 2009. május 23. július 4.

Várkonyi Dóra. Szakiskolai tanulók mobilitási programja. 2009. május 23. július 4. Várkonyi Dóra Szakiskolai tanulók mobilitási programja 2009. május 23. július 4. Nagy örömmel vettem tudomásul hogy részt vehetek a pályázaton és 6 hetet tölthetek el németországi faiskolák egyikében szakmai

Részletesebben

Leonardo da Vinci mobilitási program 2011.10.06-11.19 Westerstede Csaba Krisztián

Leonardo da Vinci mobilitási program 2011.10.06-11.19 Westerstede Csaba Krisztián Leonardo da Vinci mobilitási program 2011.10.06-11.19 Westerstede Csaba Krisztián 2011.október 6-án indultunk a hajnali órákban, az iskola mikrobuszával. 16 óra út után megérkeztünk Westerstede-be, ahol

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

Csipkeház. Javaslat a. települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez.

Csipkeház. Javaslat a. települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Csipkeház települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Szabóné Gőgh Henriett. Kiskunhalas, 2014. január 6. Javaslat a Kiskunhalasi

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0403 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Veneto - Velence SZÍNVONALAS EGYKORI REZIDENCIA ELADÓ

Részletesebben

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ

Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó - Kis-hegy - Bödei-hegy - ZSIMBA-HEGY - KÁVÁSI KULCSOSHÁZ Zalaegerszegi TV torony és kilátó Babosdöbréte Dobronhegy Kandikó Jelzése: piros

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

A Habsburgok császári kincsei Bécsben

A Habsburgok császári kincsei Bécsben HU KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN Maria Theresien-Platz U2 Museumsquartier, U3 Volkstheater Busszal: 48A, 57A Hétfő kivételével naponta: 10.00 18.00 Csüt.: 10.00 21.00 Júniustól augusztusig: hétfőnként

Részletesebben

Portugál repülős június

Portugál repülős június Portugál repülős 2020. június Az egykori hatalmas gyarmatbirodalom Európa nyugati szélén található, ahová busszal bizony nagy megpróbáltatás eljutni. Ezért repülünk mi is és töltünk 6 napot az Ibériai-félsziget

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása

Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 2. Szakrális geometria 3. Az élet tojása 5 Tartalomjegyzék 1. Az élet virága 7 A világon mindenütt 10 Az élet virágának titkai 13 Története 15 Thot 18 2. Szakrális geometria 23 A misztériumiskolák 24 Ehnaton 27 Szakrális geometria 30 Az ősok

Részletesebben