TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA"

Átírás

1 TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA Békés Dévaványa Orosháza 5900 Orosháza, Kossuth tér 1. A t a n u l ó k f i z i k a i á l l a p o t á n a k, e d z e t t s é g é n e k m é r é s e

2 2.számú melléklet A tanulók fizikai állapotának, edzettségének mérése A fizikai állapot felmérése lehetővé teszi az egyén, a közösség, a társadalom egészének, vagy bizonyos rétegeinek egészségszempontú fizikai állapotának számszerűen is kifejezhető megbecslését, a mért adatok egészséggel összefüggő értelmezését, elemzését. A különbözőségek felfedezése lehetőséget ad az egyénre szabott optimális edzésintenzitás szakszerű megválasztásához. Biztosítja a pillanatnyi fizikai állapottal való szembesülést, a megadott követelményértékekhez viszonyítást. Felfedezi az esetleges hiányosságokat, ezáltal lehetővé teszi azok mielőbbi tudatos felszámolását. A rendszeres időszakos ellenőrzés folyamatos visszacsatolást jelent a hibák kiküszöböléséhez. Összehasonlítási, viszonyítási lehetőséget ad az azonos módszerrel, de pl. különböző földrajzi területen élő, tevékenykedő, különféle sportágakat űző egyének teljesítményeihez. Az egyén az általános fizikai teherbíró-képessége mérése során választ kaphat arra, hogy fizikai terhelhetősége szempontjából jelenleg hol tart, hová kell felfejleszteni magát és hogyan tegye meg az első lépéseket. - A mérési módszerrel szemben támasztott legfőbb elvárások Megbízhatónak kell lennie - a motorikus képességeken belül, a kondicionális képességek közül - valóban az egészség szempontjából leglényegesebb faktorokat mérje. Egyszerűnek kell lennie, különösebb előképzettséget ne igényeljen. Könnyen használható, objektív mérési, értékelési és minősítési rendszer tartozzon hozzá - az elért teljesítmény mérésének pontossága a külső objektív és szubjektív feltételektől nem, vagy csak igen minimális mértékben függjön. A gyakorlati életben jól alkalmazható legyen, a lehető legkisebb anyagi és időráfordítást igényelje. Adjon módot összehasonlításra a nemzetközi és hazai vonatkozású eredmények alapján. - Mérés az iskolában A Mini Hungarofit" tesztrendszer méri, értékeli és minősíti a törvény által előírt, adatszolgáltatási kötelezettséget jelentő, egészség szempontjából leglényegesebb kondicionális képességeket: - az aerob kapacitást, amely a kardiorespiratorikus rendszer állóképességének legjobb mérőszáma, - azon izomcsoportok erejét, amelyeket a mindennapi tevékenységünk során a leggyakrabban használunk, és amelyek gyengesége pl. a tartási rendellenességek leggyakoribb okozói. A vizsgálatot életkorra és nemre való tekintet nélkül minden olyan egészséges tanuló elvégezheti, aki az iskolai testnevelés alól nem kap teljes felmentést. A könnyített- és a gyógy-testnevelésre utalt tanulók általános izomerejének minősítése csak szakorvosi véleményezés alapján, az orvos által nem tiltott motorikus próbákban elért teljesítmény alapján végezhetjük el. A vizsgálat megkezdése előtt a próbázónak tisztában kell lenni a vizsgálat céljával, gyakorlati hasznosságával és az elvégzendő feladatokkal. A vizsgálati módszert az erre a célra elkészített mérési útmutató alapján kell elvégezni.

3 Az általános fizikai teherbíró-képesség pontértékeinek meghatározása a táblázatok alapján történik. A motorikus próbákat sportöltözetben, jól szellőző nagy teremben, tornateremben, illetve szabadtéren célszerű elvégezni. Minden motorikus próba elvégzését általános és speciális bemelegítés előzze meg. A motorikus próbák elvégzését az izomerő mérésére alkalmazott próbákkal kell elkezdeni. - Az iskolánkban alkalmazott vizsgálati módszer az általános fizikai teherbíró képesség műszerek nélküli méréséhez 1.HELYBŐL TÁVOLUGRÁS: Az alsó végtag dinamikus erejének mérése. Kiinduló helyzet: a tanuló az elugró vonal mögé ál úgy, hogy a cipője orrával a vonalat nem érinti. Feladat: térdhajlítás ezzel egy időben páros karlendítés hátra, hátsó rézsútos mélytartásba, előzetes lendületszerzés, - majd erőteljes páros lábú elrugaszkodás és elugrás előre. Érkezés: az utolsó nyom és az elugró vonal közötti távolságot mérjük cm-ben. Három kísérletből a legjobbat értékeljük. 2.HASONFEKVÉSBŐL TÖRZSEMELÉS FOLYAMATOSAN A hátizmok dinamikus erő-állóképességének mérése. Kiinduló helyzet: a tanuló hason fekszik úgy, hogy az homlokával megérinti a talajt és mindkét karja laza tarkótartás helyzetében van. A lábakat nem kell leszorítani. Feladat: 1. ütem törzsemelést végez 2. ütem összeérinti a könyökét az álla alatt 3. ütemre visszanyit oldalsó középtartásba 4. ütem törzsét leengedve visszafekszik a földre. Értékelés: a szünet nélküli szabályosan végrehajtott ismétlések száma. Kifáradásig (db). Maximális időtartam: 4 perc. 3.HANYATTFEKVÉSBŐL FELÜLÉS FOLYAMATOSAN: A hasizmok erő-állóképességének mérése. Kiinduló helyzet: a tanuló torna szőnyegen a hátán fekszik és mindkét térdét 90 fokos szögben behajlítja, talpa a talajon. Laza tarkótartás előre néző könyökkel. Feladat: a tanuló felül, könyökével megérinti azonos oldalon a combokat. Hanyatt fekvés és újabb felülés következik folyamatosan. A lábakat nem kell leszorítani! Értékelés: a szünet nélküli szabályosan végrehajtott felülések száma. Kifáradásig (db). Maximális időtartam: 4 perc. 4.FEKVŐTÁMASZBAN KARHAJLÍTÁS FOLYAMATOSAN: A vállövi és a karizmok dinamikus erő-állóképességének mérése. Kiinduló helyzet: mellső fekvőtámasz (tenyerek vállszélességben előre néző ujjakkal, egyenes törzs, nyak a gerinc meghosszabbításában, nyújtott térd, merőleges kar) Feladat: a tanuló mellső fekvőtámaszból indítva karhajlítást- és nyújtást végez. A törzs feszes, egyenes tartását a karnyújtás- és karhajlítás ideje alatt is meg kell tartani, a fej nem lóghat. A karhajlítás addig történik, amíg a felkar vízszintes helyzetbe nem kerül. Értékelés: a szünet nélküli szabályosan végrehajtott ismétlések száma. Kifáradásig (db). Maximális időtartam: nők 1,5 perc, férfiak 3 perc.

4 m FUTÁS: Az aerob állóképesség mérése. Feladat: minden tanuló a tőle telhető legnagyobb intenzitással fusson, 2000 m-t közel azonos sebességgel úgy, hogy futás közben ne alakuljon ki tartósan oxigénhiány. Értékelés: a 2000 m-es távot minél kevesebb idő alatt teljesítsék a tanulók. Értékelési rendszer A vizsgálati módszerhez tartozó megbízható értékelési és minősítési rendszer, nagyszámú mérési eredményen alapul. Az elérhető maximális pontérték:140 pont (aerob állóképességé: 77 pont, izomerő-állóképesség: 63 pont) A tesztrendszer legfőbb értékelési formái Szóbeli és írásbeli értékelés testnevelési órán, sport-foglalkozáson, edzésen: pontértékelés formájában, mennyiségi mutatókkal, érdemjegyekkel és ezek kombinációja. Az értékelő táblázatok a helyi tanterv tantárgyankénti részében találhatóak. A minősítési rendszer kategóriái: 0-20,5 pont IGEN GYENGE 21-40,5 pont GYENGE 41-60,5 pont KIFOGÁSOLHATÓ 61-80,5 pont KÖZEPES ,5 pont JÓ ,5 pont KIVÁLÓ ,0 pont EXTRA IGEN GYENGE Gyenge fizikai állapota miatt, a mindennapi tevékenységének maradéktalan elvégzése, legtöbb esetben olyan fizikai-szellemi megterhelést jelent, hogy rendszeresen fáradtnak, kimerültnek érzi magát. Figyelem terjedelmének, tartósságának növeléséhez, közérzetének - átmeneti - javításához igen gyakran különféle élénkítő szerek, esetenként gyógyszerek fogyasztására van szükség. Hajlamos a gyakori megbetegedésre. Immunrendszerét a kisebb fertőzések, könnyebb megbetegedések leküzdése is már igen gyakran komoly feladat elé állítják. GYENGE Az egésznapi tevékenységétől még gyakran fárad el annyira, hogy nem tudja kipihenni magát egyik napról a másikra, ezért estére sokszor fáradtnak, levertnek, kimerültnek, rosszkedvűnek érzi magát. KIFOGÁSOLHATÓ A rendszeres mindennapi tevékenységétől ugyan már ritkán fárad el, de a váratlan többletmunka még erősen igénybe veszi. KÖZEPES Eléri azt a szintet, amely elegendő ahhoz, hogy az egészséges létezése stabil maradjon, azaz tartósan kiegyensúlyozottan, jó közérzettel élhessen. Rendszeres, heti 2-3 óra testedzéssel a továbbiakban törekedjen arra, hogy a későbbi élete folyamán is egészsége megőrzése érdekében legalább ezt a szintet megtartsa.

5 JÓ Ezt a szintet általában azoknak sikerül elérni, akik valamilyen sportágban alacsonyabb szintű szakosztályban, illetve amatőr szinten rendszeresen edzenek, versenyeznek. Ha valaki arra az elhatározásra jut, hogy élsportoló szeretne lenni, legjobb, ha minél előbb hozzákezd az alapvető kondicionális képességeinek magasabb szintre fejlesztéséhez. KIVÁLÓ Aki ezt a szintet eléri már joggal reménykedhet abban, hogy speciálisan is olyan jól terhelhető fizikailag, hogy néhány sportágban már akár élsportoló is lehet. EXTRA Ha valaki ezt a szintet eléri és megtartja, akkor az általános fizikai teherbíró-képessége területén elérte azt a szintet, hogy fizikailag kiválóan terhelhető. Az eddigi vizsgálataink szerint, ez egyben azt is jelenti, hogy alkalmassá vált szinte valamennyi sportágban olyan rendszeres, magas szintű sportági specifikus edzés elvégzésére, hogy nemzetközi szinten is csúcsteljesítményt érjen el. Élsportolóknak 19 év felett is az egész sportpályafutásuk alatt folyamatos odafigyeléssel arra kell törekedni, hogy az általános fizikai teherbíró-képesség szintjét a sportághoz szükséges megkívántság" szintjén tartsák. Az általános fizikai teherbíró-képesség fejlettsége akkor tekinthető kiegyensúlyozottnak, harmonikusnak, ha a próbázó a vizsgálat során elért összes pontszámainak legalább a felét az aerob állóképesség mérésére alkalmazott próbában szerzi meg. A táblázatokban a vastaggal jelölt teljesítményszint az egészség megőrzéséhez "szükséges", illetve "kell" értéket jelzi! Az általános fizikai teherbíró-képesség fejlettsége, (az aerob teljesítőképesség és az izomerő) akkor tekinthető kiegyensúlyozottnak/ harmonikusnak, ha a próbázó a vizsgálat során elért összes pontszámainak legalább a felét az aerob állóképesség mérésére alkalmazott próbában szerzi meg. -táblázat: a mindennapi tevékenység során leginkább igénybe vett izomsorok erejének, erő-állóképességének méréséhez. IX. osztály (15 éves korúak számára.) (F. Mérey Ildikó) Helyből távolugrás páros lábbal /m/ Hanyattfekvés felülés Hason fekvésből törzs-emelés és leengedés Karhajlítás és nyújtás Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú 1 1,51 1, ,54 1, ,57 1, ,60 1, ,63 1, ,66 1, ,69 1, ,72 1, ,74 2, ,77 2, ,80 2, ,83 2,

6 13 1,86 2, ,89 2, ,92 2, ,95 2, ,99 2, ,03 2, ,07 2, ,11 2, ,15 2,42 -táblázat: a mindennapi tevékenység során leginkább igénybe vett izomsorok erejének, erő-állóképességének méréséhez. X. osztály (16 éves korúak számára.) (F. Mérey Ildikó) Helyből távolugrás páros lábbal /m/ Hanyattfekvés felülés Hason fekvésből törzsemelés és leengedés Karhajlítás és nyújtás Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú 1 1,55 1, ,58 1, ,61 1, ,64 1, ,67 1, ,70 2, ,73 2, ,76 2, ,79 2, ,82 2, ,85 2, ,88 2, ,91 2, ,94 2, ,97 2, ,00 2, ,03 2, ,07 2, ,11 2, ,15 2, ,19 2,49 -táblázat: a mindennapi tevékenység során leginkább igénybe vett izomsorok erejének, erő-állóképességének méréséhez. XI. osztály (17 éves korúak számára.) (F. Mérey Ildikó) Helyből távolugrás Hanyattfekvés fe- páros lábbal /m/ lülés Karhajlítás és nyújtás Hason fekvésből törzs-emelés és leengedés

7 Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú 1 1,56 1, ,59 1, ,62 1, ,65 1, ,68 2, ,71 2, ,74 2, ,77 2, ,80 2, ,83 2, ,86 2, ,89 2, ,92 2, ,95 2, ,98 2, ,01 2, ,04 2, ,08 2, ,12 2, ,16 2, ,20 2,53 -táblázat: a mindennapi tevékenység során leginkább igénybe vett izomsorok erejének, erő-állóképességének méréséhez. XII. osztály (18 éves korúak számára.) (F. Mérey Ildikó) Helyből távolugrás páros lábbal /m/ Hanyattfekvés felülés Karhajlítás és nyújtás Hason fekvésből törzs-emelés és leengedés Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú 1 1,58 1, ,61 1, ,64 2, ,67 2, ,70 2, ,73 2, ,76 2, ,79 2, ,82 2, ,85 2, ,88 2, ,91 2, ,94 2, ,97 2, ,00 2, ,03 2,39

8 17 2,06 2, ,10 2, ,14 2, ,18 2, ,22 2,58 -táblázat: a mindennapi tevékenység során leginkább igénybe vett izomsorok erejének, erő-állóképességének méréséhez. 19 éves korú ak számára. (F. Mérey Ildikó) Helyből távolugrás Hanyatt- Hason fekvésből páfekvés felülés Karhajlítás és törzs-emelés és leen- ros lábbal /m/ nyújtás gedés Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú 1 1,60 1, ,63 2, ,66 2, ,69 2, ,72 2, ,75 2, ,78 2, ,81 2, ,84 2, ,87 2, ,90 2, ,93 2, ,96 2, ,99 2, ,02 2, ,05 2, ,08 2, ,11 2, ,15 2, ,19 2, ,23 2, m-es síkfutás (perc, mp.) F. Mérey Ildikó Lányok pontérték táblázata: 1-77 pontig. IX.-XII: osztály (15-19 éves életkorú) (életkor / év). Pont- 15 éves 16 éves 17 éves 18 éves 19 éves érték 15 éves 16 éves 17 éves 18 éves 19 éves 1 17'47 17'39 17'31 17'23 17' '52 10'49 10'46 10'43 10' '31 17'23 17'16 17'01 16' '46 10'43 10'40 10'37 10' '16 17'01 16'54 16'47 16' '40 10'37 10'34 10'32 10' '54 16'47 16'40 16'33 16' '34 10'32 10'29 10'26 10' '40 16'33 16'26 16'20 16' '29 10'26 10'23 10'21 10' '26 16'20 16'13 16'06 16' '23 10'21 10'18 10'15 10'13

9 7 16'13 16'06 16'00 15'54 15' '18 10'15 10'13 10'10 10' '00 15'54 15'47 15'41 15' '13 10'10 10'08 10'05 10' '47 15'41 15'35 15'23 15' '08 10'05 10'00 9'58 9' '35 15'23 15'17 15'11 15' '00 9'58 9'55 9'53 9' '17 15'11 15'06 15'00 14' '55 9'53 9'50 9'48 9' '06 15'00 14'54 14'49 14' '50 9'48 9'45 9'43 9' '54 14'49 14'43 14'38 14' '45 9'43 9'41 9'38 9' '43 14'38 14'33 14'27 14' '41 9'38 9'36 9'34 9' '33 14'27 14'22 14'17 14' '36 9'34 9'31 9'27 9' '22 14'17 14'12 14'07 14' '29 9'27 9'25 9'22 9' '12 14'07 14'02 13'57 13' '25 9'22 9'20 9'18 9' '02 13'57 13'52 13'48 13' '20 9'18 9'16 9'14 9' '52 13'48 13'43 13'38 13' '16 9'14 9'12 9'10 9' '43 13'38 13'34 13'29 13' '12 9'10 9'08 9'05 9' '29 13'24 13'20 13'16 13' '08 9'05 9'03 9'01 8' '20 13'16 13'11 13'07 13' '03 9'01 8'59 8'57 8' '11 13'07 13'03 12'58 12' '57 8'55 8'53 8'51 8' '03 12'58 12'54 12'50 12' '53 8'51 8'49 8'47 8' '54 12'50 12'46 12'38 12' '49 8'47 8'46 8'44 8' '46 12'38 12'34 12'30 12' '46 8'44 8'42 8'40 8' '34 12'30 12'26 12'22 12' '42 8'40 8'38 8'36 8' '26 12'22 12'18 12'11 12' '38 8'36 8'34 8'32 8' '18 12'11 12'07 12'04 12' '34 8'32 8'31 8'29 8' '07 12'04 12'00 11'56 11' '29 8'27 8'25 8'23 8' '04 11'56 11'53 11'49 11' '25 8'23 8'22 8'20 8' '56 11'53 11'49 11'46 11' '22 8'20 8'18 8'17 8' '49 11'46 11'42 11'36 11' '18 8'17 8'15 8'13 8' '39 11'36 11'32 11'29 11' '15 8'13 8'11 8'10 8' '32 11'29 11'26 11'19 11' '11 8'10 8'08 8'06 8' '26 11'19 11'16 11'13 11' '08 8'06 8'05 8'03 8' '16 11'13 11'10 11'07 11' '03 8'02 8'00 7'58 7' '10 11'07 11'04 11'01 10' '04 11'01 10'58 10'55 10' '58 10'55 10'52 10'49 10' m-es síkfutás (perc, mp.) F. Mérey Ildikó Fiúk pontérték táblázata: 1-77 pontig. IX.-XII: osztály (15-19 éves életkorú) (életkor / év). Pont- 15 éves 16 éves 17 éves 18 éves 19 éves érték 15 éves 16 éves 17 éves 18 éves 19 éves 1 13'42 13'07 12'54 12'42 12' '05 8'57 8'51 8'46 8' '16 12'58 12'46 12'34 12' '01 8'53 8'47 8'42 8' '07 12'50 12'38 12'26 12' '57 8'49 8'42 8'36 8' '58 12'42 12'30 12'18 12' '53 8'46 8'38 8'32 8' '50 12'34 12'18 12'07 12' '49 8'42 8'34 8'29 8' '38 12'22 12'11 12'00 11' '46 8'38 8'31 8'25 8'23

10 7 12'30 12'15 12'04 11'53 11' '42 8'34 8'27 8'22 8' '22 12'07 11'56 11'46 11' '36 8'29 8'23 8'18 8' '15 12'00 11'49 11'39 11' '32 8'25 8'20 8'15 8' '07 11'53 11'42 11'32 11' '29 8'22 8'17 8'11 8' '00 11'46 11'36 11'26 11' '25 8'18 8'11 8'06 8' '53 11'39 11'29 11'19 11' '22 8'15 8'08 8'03 8' '46 11'32 11'19 11'10 11' '18 8'11 8'05 8'00 7' '36 11'22 11'13 11'04 11' '15 8'08 8'02 7'57 7' '29 11'16 11'07 10'58 10' '11 8'05 7'58 7'54 7' '22 11'10 11'01 10'52 10' '06 8'00 7'55 7'51 7' '16 11'04 10'55 10'46 10' '03 7'57 7'52 7'48 7' '10 10'58 10'49 10'40 10' '00 7'54 7'48 7'43 7' '04 10'52 10'43 10'34 10' '57 7'51 7'45 7'40 7' '58 10'46 10'34 10'26 10' '54 7'48 7'42 7'37 7' '52 10'40 10'29 10'21 10' '51 7'45 7'39 7'34 7' '46 10'34 10'23 10'15 10' '48 7'42 7'36 7'31 7' '37 10'26 10'18 10'10 10' '45 7'39 7'33 7'29 7' '32 10'21 10'13 10'05 10' '42 7'36 7'30 7'26 7' '26 10'15 10'08 10'00 9' '37 7'31 7'27 7'23 7' '21 10'10 10'03 9'55 9' '34 7'29 7'23 7'19 7' '15 10'05 9'58 9'50 9' '31 7'26 7'20 7'16 7' '10 10'00 9'50 9'43 9' '29 7'23 7'18 7'14 7' '05 9'55 9'45 9'38 9' '26 7'20 7'15 7'11 7' '00 9'50 9'41 9'34 9' '23 7'18 7'12 7'09 7' '53 9'43 9'36 9'29 9' '20 7'15 7'10 7'06 7' '48 9'38 9'31 9'25 9' '18 7'12 7'07 7'04 7' '43 9'34 9'27 9'20 9' '14 7'09 7'05 7'01 7' '38 9'29 9'22 9'16 9' '11 7'06 7'01 6'57 6' '34 9'25 9'18 9'12 9' '09 7'04 6'59 6'55 6' '29 9'20 9'12 9'05 9' '06 7'01 6'56 6'53 6' '25 9'16 9'08 9'01 8' '04 6'59 6'54 6'50 6' '20 9'12 9'03 8'57 8' '14 9'05 8'59 8'53 8' '10 9'01 8'55 8'49 8'47

A tanulók fizikai- és edzettségi állapotának mérése

A tanulók fizikai- és edzettségi állapotának mérése A Pedagógiai program 7. számú melléklete A tanulók fizikai- és edzettségi állapotának mérése Az állapotmérésről általában A 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 81. (1-2) bekezdése kimondja, hogy iskolában

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium 1. számú melléklet Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium A tanulók fizikai állapotfelmérésének terve A tanulók fizikai állapotának mérését eszköznek tekintjük, melyet egyfelől a

Részletesebben

1. Aerob, vagy alap-állóképesség mérése: - Cooper-teszt, vagy 1609 m (1

1. Aerob, vagy alap-állóképesség mérése: - Cooper-teszt, vagy 1609 m (1 5. számú melléklet A tanulók fizikai állapotának, edzettségének méréséhez szükséges módszerek Egyszerű vizsgálati módszerek a fizikai fittség mérésére Dimenzió 7-8 évesek számára (1+3 motorikus próba értékelésével)

Részletesebben

6. A tanulók fizikai állapotának egységes mérésének módszerei

6. A tanulók fizikai állapotának egységes mérésének módszerei 6. A tanulók fizikai állapotának egységes mérésének módszerei A testnevelés munkaközösség A tanulók fizikai állapotának egységes méréséhez és minősítéséhez a Dr. Fehérné Dr. Mérey Ildikó által kifejlesztett

Részletesebben

1.12. A tanulmányok alatti vizsga vizsgaszabályzata

1.12. A tanulmányok alatti vizsga vizsgaszabályzata 1.12. A tanulmányok alatti vizsga vizsgaszabályzata 1.12.1. A vizsgaszabályzat célja Vizsgaszabályzatunk célja a 11/1994.(VI. 8.) MKM-rendelet 26. foglalt felhatalmazás alapján a tanulók tanulmányok alatt

Részletesebben

KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK 10. SZ. MELLÉKLETE A TANULÓK FIZIKAI ÁLLAPOTÁNAK MÉRÉSE

KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK 10. SZ. MELLÉKLETE A TANULÓK FIZIKAI ÁLLAPOTÁNAK MÉRÉSE KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK 10. SZ. MELLÉKLETE A TANULÓK FIZIKAI ÁLLAPOTÁNAK MÉRÉSE GYOMAENDRŐD 2008 Az egészség a jó testi, lelki és szociális közérzet állapota, amely nemcsak

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

HELYI TANTERV HELYI TANTERV

HELYI TANTERV HELYI TANTERV HELYI TANTERV 1 1. A VÁLASZTOTT KERETTANTERV MEGNEVEZÉSE, A KÖTELEZŐ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK, A KÖTELEZŐEN VÁLASZTANDÓ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK ÓRASZÁMA MEGNEVEZÉSE Iskolánk helyi tanterve az emberi erőforrások

Részletesebben

Pedagógiai program. Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola - AMI

Pedagógiai program. Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola - AMI Pedagógiai program Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola - AMI Előterjesztette: Pallagi Tamás, igazgató Elfogadta: az intézmény nevelőtestülete 2013. 03. 28. 1 Tartalom BEVEZETŐ...

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V

H E L Y I T A N T E R V H E L Y I T A N T E R V A VÁLASZTOTT KERETTANTERV, AZ ISKOLÁBAN TANÍTOTT KÖTELEZŐ ÉS NEM KÖTELEZŐ (VÁLASZTHATÓ) TANTÁRGYAK ÉS ÓRASZÁMAIK (ÓRATERV) (Minta pedagógiai programunknak ez a fejezete az Oktatáskutató

Részletesebben

Juhász Zsolt őrnagy. Preventív Igazgatóság, Alkalmasság-vizsgáló Intézet, Mályi, 2010. május 14.

Juhász Zsolt őrnagy. Preventív Igazgatóság, Alkalmasság-vizsgáló Intézet, Mályi, 2010. május 14. A fizikai alkalmasság-vizsgálati és állapotfelmérési rendszer aktuális változásai és tapasztalatai Juhász Zsolt őrnagy MH Honvéd Egészségügyi é Központ, Preventív Igazgatóság, Alkalmasság-vizsgáló Intézet,

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató 2017-2018 Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma OM:203027 Pályaválasztási nyílt nap: 2016.október 7. péntek 15.00 óra Az általános iskolák

Részletesebben

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga 2019/20 1. Bevezető A vizsga szempontjait az általános iskolai tananyag és az osztályprofil célrendszere határozza meg. Eszerint a sportágismereti

Részletesebben

Általános tudnivalók. A testnevelés tantárgy követelménye

Általános tudnivalók. A testnevelés tantárgy követelménye A tantárgy: AMITESTNEV/valamennyi szakon/testnevelés Heti óraszám: 2 gyakorlat, kredit: 0 pont A tantárgy célja: a hallgatók rendszeres sportolásához szükséges feltételek biztosítása, az egészséges életvitel

Részletesebben

Kritérium tantárgy a testnevelés, ezért ennek teljesítése nélkül a hallgató nem bocsátható záróvizsgára.

Kritérium tantárgy a testnevelés, ezért ennek teljesítése nélkül a hallgató nem bocsátható záróvizsgára. TESTNEVELÉS /valamennyi szakon/ Kódja: Heti óraszáma: AMTTE1KBNE 2 gyakorlat, kredit: 0 pont A tantárgy célja: a hallgatók rendszeres sportolásához szükséges feltételek biztosítása, az egészséges életvitel

Részletesebben

1. A VÁLASZTOTT KERETTANTERV MEGNEVEZÉSE, A KÖTELEZŐ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK, A KÖTELEZŐEN VÁLASZTANDÓ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK ÓRASZÁMA MEGNEVEZÉSE

1. A VÁLASZTOTT KERETTANTERV MEGNEVEZÉSE, A KÖTELEZŐ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK, A KÖTELEZŐEN VÁLASZTANDÓ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK ÓRASZÁMA MEGNEVEZÉSE 1. A VÁLASZTOTT KERETTANTERV MEGNEVEZÉSE, A KÖTELEZŐ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK, A KÖTELEZŐEN VÁLASZTANDÓ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK ÓRASZÁMA MEGNEVEZÉSE Iskolánk helyi tanterve az emberi erőforrások minisztere

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGTERÜLET

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGTERÜLET MŰVELTSÉGTERÜLET TESTNEVELÉS 1-8. ÉVFOLYAM SZANDASZŐLŐSI ÁLTALÁNOS ISKOLA, MŰVELŐSDÉSI HÁZ ÉS ALAPFOKÓ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY 2010 Ajánlás A testnevelés tanterv a Mozaik Kiadó kerettantervének kiegészített

Részletesebben

A testnevelés tantárgy követelménye

A testnevelés tantárgy követelménye A tantárgy neve: AMITESTNEV kódon TESTNEVELÉS Heti óraszám: 2 gyakorlat, kredit: 0 pont A tantárgy célja: a hallgatók rendszeres sportolásához szükséges feltételek biztosítása, az egészséges életvitel

Részletesebben

A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola NETFIT mérésének értékelése 2015.

A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola NETFIT mérésének értékelése 2015. A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola NETFIT mérésének értékelése 2015. I. A NETFIT tesztjeinek leírásai 1. Testösszetétel és tápláltsági állapot a) Testtömeg-index (BMI: kg/m 2 ) b) Testzsír százalék

Részletesebben

HELYI TANTERV TANTERVI ÓRASZÁMOK ÓRATERV Tantárgy Magyar nyelv és ,5

HELYI TANTERV TANTERVI ÓRASZÁMOK ÓRATERV Tantárgy Magyar nyelv és ,5 HELYI TANTERV 1 HELYI TANTERV 2 1. TANTERVI ÓRASZÁMOK ÓRATERV Tantárgy 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Magyar nyelv és 8 8 8 7 4 4 3 3,5 irodalom Történelem és 1,5 1,5 2 2,5 állampolgári ismeretek Idegen nyelv

Részletesebben

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Fizikai képességek felmérése az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Közoktatási típusú sportiskola A közoktatási típusú sportiskola

Részletesebben

A SOMOGYI TISZK BAROSS GÁBOR KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

A SOMOGYI TISZK BAROSS GÁBOR KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SOMOGYI TISZK BAROSS GÁBOR KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM (OM: 201178) H-8600 SIÓFOK, BAKONY U. 2. TEL/FAX: (84) 310-857 somogyitiszk@liveedu.baross-siofok.hu www.somogyitiszk.hu A SOMOGYI TISZK

Részletesebben

A Gárdonyi Géza és Szegi Suli Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA II. HELYI TANTERV

A Gárdonyi Géza és Szegi Suli Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA II. HELYI TANTERV A Gárdonyi Géza és Szegi Suli Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA II. HELYI TANTERV 2013 Tartalom 15. A választott kerettanterv megnevezése... 4 16. A választott kerettanterv feletti óraszám... 5 17.

Részletesebben

A Gárdonyi Géza és Szegi Suli Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA II. HELYI TANTERV

A Gárdonyi Géza és Szegi Suli Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA II. HELYI TANTERV A Gárdonyi Géza és Szegi Suli Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA II. HELYI TANTERV 2018 Tartalom 15. A választott kerettanterv megnevezése... 4 16. A választott kerettanterv feletti óraszám... 5 17.

Részletesebben

Juhász Zsolt alezredes, osztályvezető MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ juhaszzsolt@citromail.hu

Juhász Zsolt alezredes, osztályvezető MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ juhaszzsolt@citromail.hu Juhász Zsolt alezredes, osztályvezető MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ juhaszzsolt@citromail.hu A MAGYAR HONVÉDSÉG KÜLSZOLGÁLATRA JELENTKEZŐ ÁLOMÁNYANAK VIZSGÁLATA A VÁLASZTOTT MOZGÁSFORMÁK,

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V

H E L Y I T A N T E R V H E L Y I T A N T E R V I. A VÁLASZTOTT KERETTANTERV, AZ ISKOLÁBAN TANÍTOTT KÖTELEZŐ ÉS NEM KÖ- TELEZŐ (VÁLASZTHATÓ) TANTÁRGYAK ÉS ÓRA- SZÁMAIK (ÓRATERV) 1. Iskolánk helyi tanterve az emberi erőforrások

Részletesebben

KÉZILABDÁZÁS AZ ISKOLÁBAN. Juhász István MKSZ szakmai igazgató európai mesteredző, főiskolai docens

KÉZILABDÁZÁS AZ ISKOLÁBAN. Juhász István MKSZ szakmai igazgató európai mesteredző, főiskolai docens KÉZILABDÁZÁS AZ ISKOLÁBAN Juhász István MKSZ szakmai igazgató európai mesteredző, főiskolai docens A program beindításának indoklása Egy gyermek élete olyan, mint egy papírlap. Minden arra járó nyomot

Részletesebben

Vitorlázás 9. évfolyam

Vitorlázás 9. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; Országos

Részletesebben

57/2009. (X. 30.) IRM ÖM PTNM

57/2009. (X. 30.) IRM ÖM PTNM 57/2009. (X. 30.) IRM ÖM PTNM együttes rendelet egyes rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságáról, közalkalmazottai és köztisztviselői munkaköri egészségi

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA Nők 50 m úszás (rajtfejes, szabadon választott úszásnemben) Alapszint 61 mp Falraadogatás (kézilabdával 4 m-ről 30 mp alatt) 17 db Kötélmászás (5 m-es kötélre)

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna

http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna Gerinctorna A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének fontos eszköze.

Részletesebben

Bugyi Községi Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Fizikai állapotfelmérés

Bugyi Községi Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Fizikai állapotfelmérés Bugyi Községi Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fizikai állapotfelmérés A tanulók fizikai állapotának méréséhez szükséges módszerek A fizikai és motorikus képességek mérésére

Részletesebben

Mitől kritériumorientált a NETFIT tesztrendszer?

Mitől kritériumorientált a NETFIT tesztrendszer? NETFIT 2017-2018. Mi a NETFIT? A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT ) egy olyan diagnosztikus értékelő rendszer, amely segítségével a tanulók egészségközpontú fizikai fittségi állapota országosan

Részletesebben

A FIZIKAIALKALMASSÁG-VIZSGÁLATOK SZABÁLYZÓINAK ÁTTEKINTÉSE A VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN

A FIZIKAIALKALMASSÁG-VIZSGÁLATOK SZABÁLYZÓINAK ÁTTEKINTÉSE A VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN HSz 2018/4. Vezetés, felkészítés 79 Országné Faragó Éva alezredes: A FIZIKAIALKALMASSÁG-VIZSGÁLATOK SZABÁLYZÓINAK ÁTTEKINTÉSE A VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN ÖSSZEFOGLALÓ: A Magyar Honvédség személyi állományának

Részletesebben

Vitorlázás 12. évfolyam

Vitorlázás 12. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A megszerzett állóképesség továbbfejlesztése; Korosztályos válogatottak képzése; A tantárgyhoz fűződő pozitív érzelem fenntartása; Az edzéshatások növelése (terjedelem,

Részletesebben

HELYI TANTERV HELYI TANTERV

HELYI TANTERV HELYI TANTERV HELYI TANTERV 1 1. A VÁLASZTOTT KERETTANTERV MEGNEVEZÉSE, A KÖTELEZŐ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK, A KÖTELEZŐEN VÁLASZTANDÓ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK ÓRASZÁMA MEGNEVEZÉSE Iskolánk helyi tanterve az emberi erőforrások

Részletesebben

A évi országos kompetenciamérés eredményei, intézkedési terv

A évi országos kompetenciamérés eredményei, intézkedési terv A 2017. évi országos kompetenciamérés eredményei, intézkedési terv Intézményi összefoglaló Jelenlegi 11. évfolyam : 10GA, 11GA gimis része, 11KA, 11KB MATEMATIKA Gimn. Szakgimn. Összehasonlítás

Részletesebben

NETFIT mérés. Az iskola eredményei 2015/16. TESTÖSSZETÉTEL ÉS TÁPLÁLTSÁGI PROFIL. Testtömeg-index (BMI: kg/m 2 ) 10 évesek 0 0

NETFIT mérés. Az iskola eredményei 2015/16. TESTÖSSZETÉTEL ÉS TÁPLÁLTSÁGI PROFIL. Testtömeg-index (BMI: kg/m 2 ) 10 évesek 0 0 NETFIT mérés A NETFIT egészségközpontú, és egységes formában kínál komplex, tudományosan megalapozott megoldást a tanulói fittségi állapotmérésre. A pedagógiai eszköz alkalmazásának célja az egészséghez

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató 2019-2020 Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma OM:203027 Pályaválasztási nyílt nap: 2018. október 13. szombat 9:00 óra Az általános

Részletesebben

Vitorlázás 10. évfolyam

Vitorlázás 10. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése;

Részletesebben

Kőrösi Csoma Sándor. Általános Iskola H E L Y I T A N T E R V. Módosítás 2008.

Kőrösi Csoma Sándor. Általános Iskola H E L Y I T A N T E R V. Módosítás 2008. Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola H E L Y I T A N T E R V Módosítás 2008. TARTALOMJEGYZÉK 1. TANTERVEK 3.o. 2. TANTÁRGYI RENDSZER ÉS INTEGRÁCIÓ 4.o. 2.1 TANTÁRGYI RENDSZERÜNK 4.o. 2.2 TANTÁRGYI INTEGRÁCIÓ

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

10023002-00282376-00000000

10023002-00282376-00000000 VI. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Szabályzata 2009/2010-as tanév VERSENYKATEGÓRIA: CSAPATVERSENY A verseny célja: a belügyi rendészeti ismeretek tantárgyat tanulók közül a tehetségek kiválasztása,

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

Diósgyőri Gimnázium. A 2013/2014-es tanévben induló képzések

Diósgyőri Gimnázium. A 2013/2014-es tanévben induló képzések Diósgyőri Gimnázium OM azonosító: 029262 Cím: 3534 Miskolc Kiss tábornok 42. Tel/Fax: 46/370-701 E-mail: suli@dig-misk.sulinet.hu Honlap: www.dig-misk.sulinet.hu A 2013/2014-es tanévben induló képzések

Részletesebben

Helyi tanterv (egybeszerkesztett)

Helyi tanterv (egybeszerkesztett) (egybeszerkesztett) Szeged, 2010. szeptember 1. Jóváhagyta: Doroginé Bíró Irén igazgató Tartalom 1. A képzés rendje, szervezeti formái 1.1. Alapvető sajátosságok, jellemzők 1.2. A pedagógiai folyamatban

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I. Kerettantervek megnevezése 3. II. Tantárgyak, óraszámok a választott kerettantervek tükrében 4

Tartalomjegyzék. I. Kerettantervek megnevezése 3. II. Tantárgyak, óraszámok a választott kerettantervek tükrében 4 HELYI TANTERV Tartalomjegyzék I. Kerettantervek megnevezése 3 II. Tantárgyak, óraszámok a választott kerettantervek tükrében 4 III. Óraszámok (táblázatos)- felmenő rendszerben 6 IV. Az oktatásban alkalmazható

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLA VOKÁNY

ÁLTALÁNOS ISKOLA VOKÁNY ÁLTALÁNOS ISKOLA VOKÁNY Tartalom Az iskola helyi tanterve I. Finanszírozandó ok, német nemzetiségi oktatás esetén csoportos napközivel. II. Összesített óraterv: az iskola évfolyamain tanított tantárgyak,

Részletesebben

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai I 2. SZ. MELLÉKLET A MAZSORETT MOZGÁSANYAGA I. A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai Szerkesztette: Geisztné Gogolák Éva, Szurominé Balogh Adrienn Bevezetés A Magyar Majorette

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz

Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz 9. osztály: Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz Kondicionális képességszintek: - iskolakör futás: 4 perc 51mp - Cooper-teszt: 1550m - Tömöttlabda dobás (hátra

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

MH Honvéd Egészségügyi Központ, Preventív Igazgatóság, Fizikai Alkalmasság-vizsgáló Osztály Budapest, 2009. január 22.

MH Honvéd Egészségügyi Központ, Preventív Igazgatóság, Fizikai Alkalmasság-vizsgáló Osztály Budapest, 2009. január 22. A toborzó irodákon keresztül jelentkező leendő szerződéses állomány vizsgálati tapasztalatai (2007. szept - 2008. dec.) Juhász Zsolt őrnagy MH Honvéd Egészségügyi Központ, Preventív Igazgatóság, Alkalmasság-vizsgáló

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. 8 pont Az emberre jellemző életjelenség a mozgás, melynek fő végrehajtója a(z)

Részletesebben

A SZERZŐDÉSES KATONÁK KONDÍCIONÁLIS KÉPESSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI (ERŐFEJLESZTÉS)

A SZERZŐDÉSES KATONÁK KONDÍCIONÁLIS KÉPESSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI (ERŐFEJLESZTÉS) TÓTH JÁNOS A SZERZŐDÉSES KATONÁK KONDÍCIONÁLIS KÉPESSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI (ERŐFEJLESZTÉS) Az emberi fejlődéstörténet folyamán az aktív testmozgás és a hozzá kapcsolódó fizikai kondíció alapvető

Részletesebben

A tanév NETFIT felmérés eredményeinek tükrében létrehozott INTÉZKEDÉSI TERV ELEMZÉSE

A tanév NETFIT felmérés eredményeinek tükrében létrehozott INTÉZKEDÉSI TERV ELEMZÉSE A 2016-17. tanév NETFIT felmérés eredményeinek tükrében létrehozott INTÉZKEDÉSI TERV ELEMZÉSE A Brassó Utcai Általános Iskolában 2017. tavaszán végeztük el a NETFIT felméréseket. A felmérés országos kiterjedésű,

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN Gerinctorna - Tartásjavító gyakorlatok A gerincoszlopon öt szakaszt különböztetünk meg. A nyaki gerincszakaszt hét nyakcsigolya, a háti gerincszakaszt tizenkét hátcsigolya, az ágyéki

Részletesebben

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16 Otthoni alapozó edzésterv: 2 hét 20 2. hét, 1. nap Szériák közötti szünetek: 30 mp (ahol van szériaszám, és a gyakorlat nem egy komplex része) Gyakorlatok közötti szünetek: 0 mp (folyamatos) Körök javasolt

Részletesebben

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek 299 11. Testnevelés tanterv-kiegészítés 11.1 Célok és alapelvek Az Európai Unió által megfogalmazott kulcskompetenciák hatékony fejlesztése érdekében a műveltségterület számára megfogalmazott fejlesztési

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ a 2019/2020.

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ a 2019/2020. Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító: 203030 PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ a 2019/2020. tanévre 4150 Püspökladány, Gagarin u. 2.

Részletesebben

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 Tartalom Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 I. ELŐSZÓ 1.1. Gyógytorna létjogosultsága 9 1.2. Gyógytorna kompromisszumokkal vagy zéró gyógytorna 10 1.3. Szakszerű gyógytorna a csípőprotézissel műtött

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

Életkor: Kondicionális állapot: Becsült: nagyon gyenge, gyenge, közepes, jó, nagyon jó, kitűnő, Tesztelt: Sport/versenyszám:

Életkor: Kondicionális állapot: Becsült: nagyon gyenge, gyenge, közepes, jó, nagyon jó, kitűnő, Tesztelt: Sport/versenyszám: Általános bemelegítés 15 éves kor feletti sportolók* részére Név: Életkor: Kondicionális állapot: Becsült: nagyon gyenge, gyenge, közepes, jó, nagyon jó, kitűnő, Tesztelt: Sport/versenyszám: Nyugalmi pulzus:

Részletesebben

JUMPING JACK! THE AEROBIC GYMNASTICS NEWSLETTER N 4 October 2014

JUMPING JACK! THE AEROBIC GYMNASTICS NEWSLETTER N 4 October 2014 Antibes (FRA), Sunday, 5th October 201 Kedves Barátok, A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) Aerobik Technikai Bizottsága az alábbi információkról értesíti a Tagszövetségeket. COP MÓDOSÍTÁSAI és PONTOSÍTÁSAI,

Részletesebben

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY 4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY PONTSZÁMOK Sportjátékok Atlétika Torna Úszás Küzdősportok (mindkét nem számára) Összesen 20 pont 30 pont 30 pont 30 pont 10 pont

Részletesebben

Az alkalmassági vizsgálatra jelentkezés az alapképzés esetén központilag történik, a mesterképzés esetén a pályázónak önállóan kell intézni.

Az alkalmassági vizsgálatra jelentkezés az alapképzés esetén központilag történik, a mesterképzés esetén a pályázónak önállóan kell intézni. Az alkalmassági vizsgálat Az alkalmassági vizsgálatra jelentkezés az alapképzés esetén központilag történik, a mesterképzés esetén a pályázónak önállóan kell intézni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság MÁJUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött célok

Részletesebben

Dusnok-Fajsz Általános Iskola Fajszi Általános Iskolája TELEPHELYI ZÓNAÖSSZESÍTŐ TESTÖSSZETÉTEL ÉS TÁPLÁLTSÁGI PROFIL

Dusnok-Fajsz Általános Iskola Fajszi Általános Iskolája TELEPHELYI ZÓNAÖSSZESÍTŐ TESTÖSSZETÉTEL ÉS TÁPLÁLTSÁGI PROFIL Dusnok-Fajsz Általános Iskola Fajszi Általános Iskolája Fokozott fejlesztés szükséges Fejlesztés szükséges Egészségzóna Létszám: 47 / 26 fiú, 21 lány Tanév: 2017/2018 Adatfeltöltöttségi állapot: 100,00

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JÚLIUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

Utánpótlás-nevelés: nevelés: az egészséges fejlesztés gyógytornász szakmai szempontjai Moldvay Ildikó Sportági jellemzők Mozgató szervrendszer Axiális aszimmetrikus terhelés Erőközpont: medence Medence

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

A magyarországi akadémiai rendszerben a következő fizikai adatok és teszteredmények kerülnek felmérésre.

A magyarországi akadémiai rendszerben a következő fizikai adatok és teszteredmények kerülnek felmérésre. Kedves Sportársak, A magyarországi akadémiai rendszerben a következő fizikai adatok és teszteredmények kerülnek felmérésre. Antropometriai és testösszetétel vizsgálatok: - magasság, - testsúly, - zsír%

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT Professzor dr. Merkely Béla, az MTA doktora a londoni olimpiára készülő magyar csapat vezető kardiológusa ajánlja ezt a kis könyvecskét: összeállított gimnasztikai

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

Motorikus képesség-felmérı tesztrendszer a Nemzeti Kézilabda Akadémián

Motorikus képesség-felmérı tesztrendszer a Nemzeti Kézilabda Akadémián Motorikus képesség-felmérı tesztrendszer a Nemzeti Kézilabda Akadémián DR. PÁLI JENİ Nemzeti Kézilabda Akadémia MKSZ Sporttudományi Tanácsadó Testület 2017. szeptember 27. 2016/2017-ben végzett sporttudományi

Részletesebben

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP 1. feladat 4 pont Egyszerű feleletválasztás. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. A sportforma kialakításában

Részletesebben

Edzésterv fizikai tesztek teljesítéséhez

Edzésterv fizikai tesztek teljesítéséhez Tisztelt Sporttársak! Az alábbi edzésterv olyan céllal készült, hogy útmutatást adjon Nektek az MKSZ JAB és a BKSZ JAB követelmény rendszerében előírt fizikai felmérési szint teljesítéséhez szükséges felkészüléshez.

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

EDZÉSTERVEZÉS SZABÁLYAI, Gyakorlatias Megvilágításban

EDZÉSTERVEZÉS SZABÁLYAI, Gyakorlatias Megvilágításban EDZÉSTERVEZÉS SZABÁLYAI, Gyakorlatias Megvilágításban Készítette: Molnár Dezső MSC szakedző EDZŐI KONFERENCIA Baja, 2018. március 30-31. A PRAKTIKUS TUDÁS, A MAGYAR EVEZÉS MEGMENTŐJE. Idegen szavak gyakori

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag SPRINT ÖSSZETETT Sprint összetett (ügyességi pálya,+ 40m guggoló támaszból) U11: 1m 2,5m 3m 5m 6m 5,5m 7m 10m Pálya kialakítása: pálya hossza 2pályax40m. A versenyző

Részletesebben