Tárgyszavak: vállalat; vállalatpolitika; vállalati környezet; emberi tényező; emberi erőforrások; vállalati kultúra.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tárgyszavak: vállalat; vállalatpolitika; vállalati környezet; emberi tényező; emberi erőforrások; vállalati kultúra."

Átírás

1 SZERVEZETI FELÉPÍTÉS, SZERVEZÉSI MÓDSZEREK A partnerbarát vállalat A vállalatok munkájában érdekelt különböző csoportoknak, a vállalat partnereinek (befektetők, fogyasztók, alkalmazottak, szállítók) sok közös igényük, érdekük lehet. Egyebek között mindnyájan azt szeretnék, ha a vállalat pontos információt szolgáltatna nekik, tiszteletben tartaná idejüket, őszinte és becsületes lenne velük. A partnerbarát (angolul stakeholder-friendly) vállalati magatartás éppen ezeket az igényeket képes kielégíteni, ily módon versenyelőnyt hozva a vállalat számára. A partnerbarát és a kevésbé partnerbarát vállalatok példái alapján megfogalmazhatók azok a szempontok és követelmények, amelyek figyelembevételével a vállalatvezetők partnerbarátabbá tudják tenni az általuk irányított vállalatot. Tárgyszavak: vállalat; vállalatpolitika; vállalati környezet; emberi tényező; emberi erőforrások; vállalati kultúra. A partnerbarát vállalat fogalma A vállalatok különbözőképpen tudják kielégíteni az üzleti tevékenységeikben érintett felek (angolul stakeholders), más szóval partnerek igényeit. A szállító számára pl. igen fontos, hogy a vállalat rövid idő alatt átvegye a leszállított árut, annak ellenértékét pedig haladéktalanul elküldje a szállító elektronikus számlájára. A befektető szeretne részletes pénzügyi és vezetési információkat szerezni a vállalat jól megtervezett honlapjáról. Az információk elemzése után felhívhatja az alelnököt, és kérdéseket tehet fel a vállalat stratégiai tervének különböző vonatkozásairól. Egy elektronikus vállalat már előre megfizeti a teljes tandíjat továbbtanuló alkalmazottainak, ahelyett, hogy a tanulmányok befejezése után térítené vissza a költségeket. Ha egy fogyasztó éjfélkor kíván megrendelni valamit telefonon, az ügyfélszolgálat dolgozója már az első csengetés után felveszi a kagylót, és válaszol a különböző kérdésekre (méret, szín stb.). Minden árut két napon belül szállítanak, és ha a fogyasztó valamire mégsem tart igényt, azt szó nélkül visszaveszik.

2 A vállalatok ilyen és hasonló tevékenységei nagyon fontosak a partnerek számára. A vállalatnak a partnerekre épülő elméletében eddig többnyire az említett csoportok közötti különbségeket hangsúlyozták, némiképpen szem elől tévesztve, hogy közös érdekek, igények is vannak. Versenyelőnyt érhetnek el azok a vállalatok, amelyek az átlagosnál jobban tudják kielégíteni ezeket. Felhasználóbarát számítógépeknek azokat nevezzük, amelyek használata könnyen elsajátítható. Ennek mintájára beszélhetünk partnerbarát vállalatokról. Ezek fő jellemzője, hogy a partnerek számára megkönnyítik az együttműködést. 1. táblázat A partnerbarát magatartás jellemzői az egyes csoportok igényei, illetve a vállalati struktúra és folyamatok szerint PARTNEREK (stakeholders) Fogyasztók jó minőségű termékek és szolgáltatások, pontos szállítás, megfelelő és gyors szerviz, tisztességes árak, könnyen használható információs rendszer a vásárláshoz, rendelések nyomon követéséhez és tájékoztatáshoz. Befektetők könnyű hozzáférés a teljes és pontos pénzügyi információkhoz, őszinte válaszok kérdéseikre elérhető, jól értesült forrásokból. Beszállítók tisztességes és egyértelmű szerződési feltételek, elegendő idő a rendelés teljesítéséhez, a szállítások gyors és zavartalan fogadása, azonnali fizetés, szükségtelen, önkényes, egyoldalú akciók kerülése. Alkalmazottak diszkriminációtól, zaklatástól és megalázó munkafeltételektől mentes, biztonságos munkakörnyezet, az emberi erőforrást szolgáló programok, amelyek megteremtik és megtartják a minőségi munkaerőt, rendszeres képzés annak érdekében, hogy mindenki pontosan megismerje vállalaton belüli szerepét, azt, hogy hogyan járulhat hozzá a vállalat küldetésének teljesítéséhez, oktatási, továbbképzési, előrelépési és fejlődési lehetőségek, olyan vállalati kultúra, mely értékeli minden egyes dolgozó tevékenységét, támogatja a team-munkát és rugalmasságot, értékeli a humort. A vállalat környezete, helyi társadalom őszinte információ a szervezet olyan tevékenységeiről, amelyek hatással vannak a helyi közösség életére, vállalati alkalmazottak részvétele a helyi közösség iskolai és jótékonysági akcióiban, helyi adók befizetése, megbízható tájékoztatás üzemek bezárásáról és más kedvezőtlen fejleményekről, készséges és őszinte válaszok a médiának.

3 Az 1. táblázat folytatása STRUKTÚRA ÉS FOLYAMATOK Szervezeti struktúra a vállalati struktúra egyszerű és a partnerek számára könnyen átlátható, lehetővé teszi az informális kommunikációt, a koordinációt és a rugalmasságot. Politikák és eljárások a vállalat a partnerek igényeinek kielégítésére törekszik, nem keres kifogásokat, nem állít akadályokat, nem okoz csalódást, időben nyújt hasznos eligazítást az partnerek problémáinak elintézésére, szükség esetén lehetőséget ad kreativitásra és rugalmasságra, működése egyszerű, egyértelmű és átlátható. Információs rendszer összegyűjti a partnerek számára szükséges információkat, szervezi és elemzi az információkat, úgy, hogy azok fontosak lesznek és hozzájárulnak a problémák megoldásához, a valódi problémákra és kérdésekre összpontosít, könnyen elérhető, könnyű benne eligazodni, az információk naprakészek és tükrözik a szervezeti változásokat. Vagyontárgyak/üzem/berendezések a kiválasztásuk és fenntartásuk megfelel a partnerek igényeinek, nem állítanak akadályt a vállalat és a partnerek közé, úgy választják ki, hogy a szervezetbe a lehető legkönnyebben integrálható legyen, a partnerek megkapják a szükséges képzést és támogatást az eszközök használatáról. A partnerbarát cég koncepciója a vállalati kultúra olyan dimenziójára vonatkozik, amely többet jelent, mint azt, hogy egyik szemünk mindig a vásárlón, avagy fejlesszük kulcskompetenciáinkat Az ilyen vállalat elérhető, nyitott, rugalmas, gyors és zavarmentes. Ezeknél a cégeknél minden munkahely be van töltve, a cég fogékony az érdekeltek igényeire, szervezeti felépítése nem túlságosan bonyolult. A partnerek az ilyen vállalatokkal kapcsolatban gyakran úgy érzik, hogy saját érdekük vagy hasznuk szoros kapcsolatban van a vállalat sikerével. Ennek következtében bennük is erős lojalitás, hosszú távú elkötelezettség alakul ki a céggel szemben. A folyamat nyomán kialakuló jó hírnév a versenyelőnyök fontos forrása lehet. Ha megpróbáljuk kideríteni a különösen sikeres vállalatok közös vonásait, illetve a korábban sikeres vállalatok hanyatlásának okait, gyakran a partnerbarát magatartás kifejlesztésére, illetve hanyatlására bukkanunk. Az 1. táblázat néhány hasznos kiindulási pontot mutat a partnerbarát vállalati kultúra kifejlesztéséhez.

4 A partnerbarát szemlélet hiánya Mindenik találkozott már olyan vállalatokkal, amelyekre nem jellemző a partnerbarát szemlélet. Bürokratikus, személytelen, arrogáns, nem reagáló vagy nem elérhető vállalatok ezek, amelyek alkalmazottai alig várják, hogy nemet mondhassanak. Nagy gyakorlatuk van az ügyfelek ide-oda küldözgetésében, és általában soha nem értenek egyet. Az elemzéssel foglalkozó dolgozók például nyíltan bírálják a menedzsment stratégiai döntéseit. A rosszul tervezett információs rendszerek ritkán adnak választ fontos kérdésekre, és gyakran úgy tűnik, mintha a vállalat egyik része nem tudná, mit tesz a másik. Az ilyen vállalatoknak rosszabb esetben perekkel, termékvisszahívásokkal, reklamációkkal, fogyasztói panaszokkal, a részvényesek lázadásával, állami szervek vizsgálataival, a foglalkoztatottak elégedetlenkedésével, rossz hírnévvel kell számolniuk, de még jobb esetben is a fogyasztók, ügyfelek, beszállítók, befektetők és foglalkoztatottak elpártolásával. Pénzügyi és vállalati elemzők szerint a piac megfelelő szegmentumára való koncentráció hiánya, a prosperálás alatti önelégültség, a gazdasági feltételek változásának figyelmen kívül hagyása vagy új versenytársak megjelenése az egykor sikeres vállalatok hanyatlásának alapvető okai. Ezek azonban mind olyan vállalatok szimptómái lehetnek, amelyektől a barátságosság hiánya miatt már elidegenedtek partnerei. Mit várnak a partnerek a vállalatoktól? A partnerek vállalattal szembeni igényeinek jelentős része azonos. Ezeket az igényeket az alábbi módokon elégíthetik ki azok a vállalatok, amelyek partnerbaráttá akarnak válni. Elérhetőség A partnerek szeretik, ha könnyen kapcsolatba tudnak lépni egy vállalattal. Gyorsan meg lehet találni a szükséges telefonszámot? Azonnal fölveszik, és a megfelelő helyre kapcsolnak? Mindenki találkozott már azzal az időrabló tortúrával, amikor egy nagyvállalat automatizált telefonközpontja hosszas gombnyomogatásra kényszeríti az érdeklődőt. A nyitvatartási idő megfelelő-e minden partner számára? Az épületek és felszerelések kényelmesek, biztonságosak és elérhetők? A vállalati honlapnak tartalmaznia kell a szerződéskötés összes feltételét, és valakinek mindig készenlétben kell állnia, ha egy ügyfél a honlapon keresztül akar kommunikálni a vállalattal. A válaszoknak valódi válaszok-

5 nak kell lenniük, nem pedig számítógépes szövegelemzésen alapuló automatikus feleleteknek. Az érdekeltek idejének tisztelete A vállalatok gyakran a partnerekre való áthárítással akarják csökkenteni költségeiket. A számítógépek válaszolnak a telefonhívásokra, és tíz percig is eltarthat, amíg az ügyfél megkapja azt az információt, amelyet egy dolgozó egy perc alatt megadhatott volna. Az áruházakban gyakran hosszú ideig kell várakozni a fizetésnél. Természetesen veszteség, ha néhány dolgozó tétlenül ül, de az sem jó, ha magasan fizetett szakemberek 15 percet várnak a sorokban, csak azért, hogy a kereskedelmi egységnek ne kelljen egy újabb embert alkalmaznia. A sorban állás megszüntetése egyértelműen több hasznot hoz, mint a munkaerő-megtakarításból eredő költségcsökkentés. Megfelelően képzett dolgozókra van szükség a telefonos ügyintézéshez, az ügyfélszolgálathoz. A dolgozóknak kellően rugalmasnak, több feladat ellátására is alkalmasnak kell lenniük. Célszerű, ha a banki pénztáros pl. számlát is tud nyitni, és az ügyfeleknek nem kell emiatt várakozniuk. A többféle képzettséggel rendelkező dolgozók költséget takarítanak meg és felgyorsítják a szolgáltatásokat. Az emberi feltételeken kívül természetesen technikai eszközökre is szükség van a gyors és hatékony szolgáltatásokhoz. Nyíltság és becsületesség Ha egy partner üzletet köt a vállalattal, szeretné, ha fölösleges bürokrácia nélkül kapna őszinte válaszokat kérdéseire. E téren azonban még sok a hiányosság. A dohánygyárak évekig állították, hogy a cigaretta nem okoz rákot. Az autógyártók gyakran megfeledkeznek a biztonsági problémákról, és újabban több vállalatról derült ki, hogy meghamisította pénzügyi beszámolóját. A partnerbarát vállalatoknak pontos és időben érkező információkat kell nyújtaniuk, egyszóval átláthatónak kell lenniük. Egyéb szempontok A partnerek kívánságai között szerepel még, hogy a vállalatok baráti módon bánjanak velük, kellőképpen rugalmasak, alkalmazkodók és méltányosak legyenek a kapcsolatban, folyamatosan elemezzék a felmerülő problémákat, törekedjenek a hibák kijavítására.

6 A partnerbarát vállalatok megkülönböztető jegyei A partnerbarát vállalatokat az ügyfelek és partnerek igényeire kisebb mértékben reagálóktól megkülönböztető ismérvek igen különbözőek lehetnek: strukturálisak vagy kulturálisak, a felső vezetésből vagy az üzemi szintből adódóak, az információtechnológiával vagy a személyes szolgáltatásokkal kapcsolatosak. Közös jellemzőjük, hogy gondozhatók, fejleszthetők. Magas szintű emberierőforrás-menedzsment Ha egy vállalat partnerbarát akar lenni, alkalmazottainak hozzáértőnek, tájékozottnak és széles körű jogosultsággal rendelkezőnek kell lenniük, akik törődnek a vállalat partnereivel. Ez azt jelenti, hogy megfelelő rendszereket kell kiépíteni felvételükhöz, fejlesztésükhöz, bérezésükhöz és megtartásukhoz. A partnerbarát vállalatok készek nagyvonalúan megfizetni és jutalmazni dolgozóikat, mert tisztában vannak azzal, hogy a jó fizetések és a jutalmak végső soron inkább csökkentik, mint növelik a munkaerőköltségeket. Támogatják többféle képzettség megszerzését, elősegítik, hogy a dolgozók reálisan értékeljék szerepüket a szervezet általános stratégiáján belül. Az ilyen dolgozók nem féltékenyek mások sikereire, nem vesznek részt a vállalaton belüli egészséges versenyben, ami a gyakorlatban csak akadályokat teremt és kizárja az együttműködést. A partnerbarát cégek dolgozói bíznak önmagukban, de nem arrogánsak. Van humorérzékük, ami lehetővé teszi, hogy munkájukat és ne önmagukat vegyék túl komolyan. Egyszerű szervezeti struktúra A partnerbarát vállalatokban a menedzserek felismerik az egyszerűség szépségét. Előnyben részesítik a jól bevált kommunikációs csatornákkal rendelkező, egyszerű szervezeti rendszert a különböző osztályok, politikák, eljárások és rugalmatlan munkaköri leírások útvesztőjével szemben. Jól tudják, hogy a túl sok szabály, előírás csak akadályozza a termelést, zavarja az ügyfélszolgálatot, gátolja a kreativitást és kényelmes magyarázatot jelent kudarc esetén. A minőségi munkaerőt alkalmazó és kifejlesztő vállalatok hamar rájönnek arra, hogy nincs szükség sok szervezeti szintre és a dolgozók minden mozdulatát szabályozó eljárásokra. A partnerbarát cégekre jellemző, hogy kicsi a különbség a tudás és a cselekvés között.

7 Az eszközök intelligens kezelése A partnerbarát cégek nemcsak a dolgozókra, de a korszerű technológiára is áldoznak. Bár rövid távon ez a stratégia drága, hosszú távon bőségesen megtérül, ha a menedzsment a funkcionalitást helyezi előtérbe a pazarlás helyett. Fejlett infrastruktúra a tudás és információ szolgálatában A partnerbarát cégek megtanulják, hogyan kell hatékonyan megszerezni, elraktározni, felhasználni és terjeszteni a tudást. A vásárlók, dolgozók, befektetők, szállítók által feltett kérdések gyors és pontos megválaszolása során nem kell feltétlenül a legkorszerűbb információtechnológiát használni, a fontos az, hogy az információs rendszer könnyen megoldja a partnerek problémáit. A partnerbarát vállalat nem titkolózik fölöslegesen. Tudatában van annak, hogy még a féltve őrzött titkok is gyorsan nyilvános ismeretek lesznek. A túl sok ellenőrzés mellőzése A partnerbarátságra törekvő vállalat felismeri, hogy a túl sok ellenőrzés drága és csak rövid távon hatásos. A menedzserek megtanulják, hogy hol a határ a fölösleges ellenőrzés és a jó gazda gondossága között. Csak olyan intézkedéseket hoznak, amelyek a vállalat stratégiája és céljai szempontjából valóban fontosak. A partnerekre összpontosító menedzser A partnerbarát menedzserek olyan intelligens döntéshozók, akik megtanulták, hogyan kell egy komplex probléma gyökeréig hatolni. Vállalatuk támogatja őket, nem kell félniük, hogy hibás döntés esetén kockáztatják karrierjüket. Nehéz kérdésekben sem halogatják a döntést, és nem mentegetőznek, ha a dolgok rosszul mennek. A hibákat a tanulási folyamat részének tekintik. A jó menedzser az összes partner kívánságát figyelembe veszi. Konfliktus esetén igyekszik olyan kreatív megoldást találni, amellyel mindegyik fél nyer. Azt hangsúlyozza, hogy mindegyik partner érdeke, hogy a vállalat hosszú távon pénzügyi sikereket érjen el. Csak ily módon érhető el, hogy a cég értékeket nyújtson a fogyasztóknak és befektetőknek, jó munkát a dolgozóknak, adót fizessen az államnak és teljesítse más partnerek igényeit is. A partnerbarát vállalatok munkája sokban hasonlít a látszólag erőfeszítés nélkül játszó bajnokcsapat vagy a világklasszis atléta teljesítmé-

8 nyéhez: egy kis szépség, tömörség, egyszerűség, hatékonyság és siker. Ez a szemlélet épp olyan fontos a multinacionális környezetben dolgozó diverzifikált vállalat, mint a sarki zöldséges számára. Összeállította: Dévai Péter Leap, T.; Loughry, M. L.: The stakeholder-friendly firm.= Business Horizons, 47. k. 2. sz p p. Davies-Beynon, P.; Owens, I.; Williams, M. D.: Information systems evaluation and the information systems development process. = The Journal of Enterprise Information Management, 17. k. 4. sz p Lehmann, R.; Bergh, S.: Internationale Crews: Chance und Herausforderung. = io New Management, 73. k. 3. sz p Brady, D.; Hof, R. D. stb.: Cult brands. = Business Week, aug. 2. p

Folyamatok és módszerek Mitől függ az egyes modellek gyakorlati alkalmazhatósága? Dr. (Ph.D) Kópházi Andrea NYME egyetemi docens, egyéni

Folyamatok és módszerek Mitől függ az egyes modellek gyakorlati alkalmazhatósága? Dr. (Ph.D) Kópházi Andrea NYME egyetemi docens, egyéni Folyamatok és módszerek Mitől függ az egyes modellek gyakorlati alkalmazhatósága? Dr. (Ph.D) Kópházi Andrea NYME egyetemi docens, egyéni tanácsadó-partner 2014. December 2. Kérdésfelvetések 1. A téma aktualitása,

Részletesebben

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI Dr. Prónay Gábor 2. Távközlési és Informatikai PM Fórum PM DEFINÍCIÓ Költség - minőség - idő - méret C = f (P,T,S ) Rendszer - szervezet - emberek rendszertechnikai

Részletesebben

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó Küldetés Célunk, hogy támogatást nyújtsunk olyan külföldi és magyar vállalatok számára, akik Magyarországon, főként a Dél-dunántúli régióban tervezik letelepedésüket, bővülésüket. Feladatunk, hogy gazdaságossági

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK

VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK Vállalati eszmémykép A sikerhez vezető utunk A vállalat eszményképe az EVVA önképét írja le és utat mutat a szervezet egészének. A vállalati kultúra és a vállalati azonosság

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát

Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát A MARKETING ESZKÖZEI Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát A marketing fontos feladata a vevők és a vállalatok közötti, valamint a vállalati hálózaton belüli információk kezelése. Az

Részletesebben

Hatékonyságnövelő program

Hatékonyságnövelő program Hatékonyságnövelő program LARSKOL Tanácsadók 1165 BUDAPEST, FARKASFA U. 21. +3620 931 7979 +3620 329 2651 email: info@larskol.hu web: www.larskol.hu Hatékonyságnövelés - költségcsökkentés A gazdasági környezet

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz Jegyzetek, diasorok - ÜTI honlap http://www.uti.bme.hu/cgibin/hallgato/tantargyak.cgi?detail=true&tantargy_id=15035 Folyamatos számonkérés:

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

Eladásmenedzsment Bauer András, Mitev Ariel Zoltán

Eladásmenedzsment Bauer András, Mitev Ariel Zoltán Eladásmenedzsment Bauer András, Mitev Ariel Zoltán 1. Fejezet: Az eladásmenedzsment stratégiai szerepe 2/28/2010 1 A fejezet tartalma 1. A különböző eladási helyzetek 2. Az eladásmenedzsment helye a marketingstratégiában

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről

EURÓPAI PARLAMENT Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság 2015/0009(COD) 6.3.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság részéről a Költségvetési Bizottság és a Gazdasági

Részletesebben

1. Eredményes befolyásolás Kapcsolatépítés és eredmények elérése (20 óra)

1. Eredményes befolyásolás Kapcsolatépítés és eredmények elérése (20 óra) Felnőttképzés Képzéseink jelentős része a fejlesztéspolitikai témákhoz kapcsolódik: érintik az egyedi projekt szintet, ugyanúgy, ahogy a programozás ciklusát is. Ügyfeleink számára előzetes igényfelmérés

Részletesebben

MINTA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. FELMÉRÉS EREDMÉNYE

MINTA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. FELMÉRÉS EREDMÉNYE MINTA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. FELMÉRÉS EREDMÉNYE Jelen dokumentációban található bizalmas és szerzői jog által védett információk védelmében az anyag harmadik személy részére történő akár közvetlen

Részletesebben

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőképünk Vezető szerepet kívánunk betölteni a bevonatok területén, mindenkor kiváló minőségű, innovatív és fenntartható megoldásokat kínálunk, amelyekben ügyfeleink

Részletesebben

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói Értékorientáció (értékvezérelt marketing) A vevő nem terméket akar vásárolni, hanem problémamegoldást Szükségletkielégítő hasznosság Gyakorlati Társadalmi Érzelmi 3 A vevő problémája

Részletesebben

Tudatos humánerőforrás-gazdálkodás nélkül nem megy! - látják be a közgazdászok, pedig őket csak a számok győzik meg. A CFO Magazine 2001-es

Tudatos humánerőforrás-gazdálkodás nélkül nem megy! - látják be a közgazdászok, pedig őket csak a számok győzik meg. A CFO Magazine 2001-es Az emberi erőforrás Tudatos humánerőforrás-gazdálkodás nélkül nem megy! - látják be a közgazdászok, pedig őket csak a számok győzik meg. A CFO Magazine 2001-es felmérésének eredménye: a cégek pénzügyi

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

Marketing kell vagy sem? A komplex arculatfejlesztés egy közoktatási intézmény példáján keresztül

Marketing kell vagy sem? A komplex arculatfejlesztés egy közoktatási intézmény példáján keresztül Marketing kell vagy sem? A komplex arculatfejlesztés egy közoktatási intézmény példáján keresztül Készítette: Horváth Marianna KOMMUNIKÁCIÓ Belső és külső 2 SP Szegmentálás Célpiac keresés Pozicionálás

Részletesebben

Aktualitások a minőségirányításban

Aktualitások a minőségirányításban BUSINESS ASSURANCE Aktualitások a minőségirányításban Auditok változásai ZRUPKÓ János 1 SAFER, SMARTER, GREENER Új távlatok Biztosítani, hogy a minőségirányítás többet jelentsen egy tanúsításnál és amely

Részletesebben

AZ ÍR VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI GYAKORLAT SIKERÉNEK TITKAI

AZ ÍR VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI GYAKORLAT SIKERÉNEK TITKAI AZ ÍR VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI GYAKORLAT SIKERÉNEK TITKAI ÍRORSZÁG NEMZETI HELYREÁLLÍTÁSI TERV Fiatal, jól képzett munkaerő Szerencsés demográfiai összetétel Kiváló minőségű infrastruktúra Nyitott gazdaságpolitika

Részletesebben

Egészségügyi intézmények vezetése. Dr. Girasek Edmond

Egészségügyi intézmények vezetése. Dr. Girasek Edmond Egészségügyi intézmények vezetése Dr. Girasek Edmond Az egészségügyi rendszer folyamatosan változik Kihívások: Elöregedő társadalom Egészségügyi szakemberhiány A költségek növekednek, a finanszírozás nem

Részletesebben

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció.

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. Mi a dimeb? A dimeb munkavédelmi szakemberek számára kifejlesztett modern technológia.

Részletesebben

Munkakörtervezés és -értékelés

Munkakörtervezés és -értékelés Munkakörtervezés és Emberierőforrás-menedzsment Dr. Finna Henrietta egyetemi adjunktus Dr. Finna Henrietta: Atipikus foglalkoztatás Munkakör-áttervezés A munkakörtervezés egy olyan folyamat, amelyben egy

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT Kedves Munkatársaink! Társaságunk legfőbb értéke munkatársaink és külső üzleti partnereink cégünkbe vetett bizalma. A bizalom fenntartásához korrekt és példamutató

Részletesebben

A vállalkozás vezérelvei

A vállalkozás vezérelvei A vállalkozás vezérelvei Developing the future. Magunkról: Raiffeisen evolution project development Cégünk egy Ausztriában, Közép- és Kelet-Európában működő, bécsi székhelyű ingatlanvállalkozás. Sikerünk

Részletesebben

Business to business (Ipari) marketing 3.

Business to business (Ipari) marketing 3. Business to business (Ipari) marketing 3. Beszerzés Dr. Piskóti István Marketing Intézet p-marketing Beszerzés helye a szervezetben Centralizált Decentralizált Kombinált megoldás Beszerzési magatartás

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Az üzleti magatartás szabályzata

Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata Gyógyszereink képesek alapjaiban befolyásolni az emberek egészségét. Vevőink és a társadalom egész mindnyájunkra számít minden munkakörben, hogy segítséget

Részletesebben

Az Alcatel a vásárlók számára is előnyös megoldásokra összpontosít

Az Alcatel a vásárlók számára is előnyös megoldásokra összpontosít A MARKETING TERÜLETEI Az Alcatel a vásárlók számára is előnyös megoldásokra összpontosít Az Alcatel multinacionális nagyvállalat hálózati kommunikációs rendszerek, tartalomszolgáltatási megoldások fejlesztője.

Részletesebben

Általános célként olyan kompetenciák és ismeretek elsajátítását célozza meg:

Általános célként olyan kompetenciák és ismeretek elsajátítását célozza meg: A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete képzési tevékenységével, hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a szervezet által megszólított és elért egyén / közösség, képessé váljon egyéni,

Részletesebben

HOL TARTUNK MOST EDDIGI EREDMÉNYEK ÉS JÖVŐBENI FELADATOK

HOL TARTUNK MOST EDDIGI EREDMÉNYEK ÉS JÖVŐBENI FELADATOK Bartha Lajos, ügyvezető igazgató Azonnali fizetés információs fórum, 2018.03.01. HOL TARTUNK MOST EDDIGI EREDMÉNYEK ÉS JÖVŐBENI FELADATOK 1 MNB PÉNZFORGALMI STRATÉGIA AZ MNB PÉNZFORGALMI STRATÉGIÁJA Jelenleg

Részletesebben

Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben

Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben Hogyan csökkentheti költségeit versenytársainál nagyobb mértékben? Dr. Szegedi Zoltán c. egyetemi tanár, Az MKT Logisztikai Szakosztályának elnöke Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben zoltan.szegedi@ameropa.hu

Részletesebben

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor 5. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2002. április 18. AZ ELŐADÁS CÉLJA néhány

Részletesebben

JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS

JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS A compliance szerepe az Állami Számvevőszék tevékenységében Előadó: Dr. Farkasinszki Ildikó szervezési vezető, Állami Számvevőszék Compliance szervezeti integritás A compliance

Részletesebben

Beszerzés a Tesco-ban

Beszerzés a Tesco-ban Beszerzés a Tesco-ban Császár László Regionális Beszerzési & Flotta Menedzser 2015 december 09. 1 Tartalom Egységes Európai Tesco - Struktúra váltás a Tescoban Egységes Európai Beszerzés - A beszerzés

Részletesebben

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben.

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben. Logisztikai szolgáltatók integrációja B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben Külső logisztikai szolgáltatók integrációja interdiszciplináris web-alapú platformon The logistic domai under the 6th Fram

Részletesebben

SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009.

SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009. Tamási Város Polgármesteri Hivatala SWOT analízis SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009. SZEMPONTOK A kérdések megválaszolásához 1. VEZETÉS A vezetés szerepe a hivatali küldetés

Részletesebben

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés Sajtótájékoztató Budapest, 2009. október 29. Ez a dokumentum a sajtótájékoztatóra meghívott résztvevők használatára készült. A dokumentumban szereplő összes

Részletesebben

Emberi Erõforrás Menedzsment Bevezetés. Dr Gısi Zsuzsanna

Emberi Erõforrás Menedzsment Bevezetés. Dr Gısi Zsuzsanna Emberi Erõforrás Menedzsment Bevezetés Dr Gısi Zsuzsanna A tárgy célja A humán erıforrás menedzsment tárgy azokat az iskolákat, elméleteket és módszereket mutatja be, amelyek a munkaszervezetekben dolgozó

Részletesebben

Beszerzés és folyamata

Beszerzés és folyamata Beszerzés és folyamata Business marketing BA 3.előadás Prof. Dr. Piskóti István Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet Beszerzés helye a szervezetben Centralizált Decentralizált Kombinált megoldás

Részletesebben

Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére.

Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére. HASZNÁLATI ESETEK KATALÓGUSA Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére. A Yammer használati eseteinek katalógusa

Részletesebben

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez 2 a folyamatszemléletű megközelítés alkalmazását segíti elő az érdekelt felek megelégedettségének növelése céljából kiemeli a következő szempontok

Részletesebben

Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága

Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága Alexa Noémi Közép-európai Egyetem Etikus vállalati megjelenés és kommunikáció Hungarian Business Leaders Forum 2016. május 27. Internetes felületek Honlap

Részletesebben

Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság Információs, ügyfélszolgálati, panaszkezelési rendszer leírása

Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság Információs, ügyfélszolgálati, panaszkezelési rendszer leírása Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság Információs, ügyfélszolgálati, panaszkezelési rendszer leírása Nyíregyháza 2013. 1. Ügyfélszolgálat Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság felnőttképzési tevékenységének

Részletesebben

Minőségbiztosítás az internetes áruházaknál

Minőségbiztosítás az internetes áruházaknál Minőségbiztosítás az internetes áruházaknál Mecséri Ildikó kereskedelmi és minőségirányítási vezető ebolt Kft Minőségirányítás Kinek hasznos a minőségirányítás? Egy bizonyos méret felett fontos A nagy

Részletesebben

Számítógéppel segített karbantartás menedzsment

Számítógéppel segített karbantartás menedzsment Számítógéppel segített karbantartás menedzsment Témák Mi is az a CMMS szoftver? Kiknek készültek a CMMS szoftverek? Milyen előnyt jelent a használatuk? Mi a különbség a szoftverek között? Szoftverhasználat

Részletesebben

Export húzza a gazdaságot

Export húzza a gazdaságot Export húzza a gazdaságot - vállalati elvárások Gödri István Bosch Rexroth Pneumatika kft 1 A nagy kép amit most látunk Elvárások vállalati szinten Globális kihívások rövid és közép távon 2 3 Export húzza

Részletesebben

Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX

Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX 6. kiadás 2009 04 08 Synergon Informatika Nyrt. vezérigazgató

Részletesebben

Elvárások és követelmények az e-piacterekkel szemben

Elvárások és követelmények az e-piacterekkel szemben A MARKETING ESZKÖZEI Elvárások és követelmények az e-piacterekkel szemben Az e-piacok úgy nőnek, mint eső után a gomba, habár időközben a kezdeti lelkesedés alábbhagyott és józanságba ment át. A Cell Consulting

Részletesebben

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások Transzformáció -CRM Értékesítési stratégiák I. CRM elmélete és gyakorlata II. Stratégiai elemek III. Strukturális megoldások 1 Customer Relationship Management egy filozófia Értékesítés Ügyfél Marketing

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató www.cukorbetegkozpont.hu 1. Tájékoztató célja: A jelen Szabályzat célja, hogy a CukorbetegKözpont egészségügyi szolgáltatót (továbbiakban Szolgáltató), ezzel együtt jelen honlapot

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL BEVEZETÉS FOLYAMATOS KIHÍVÁS: ÁLLANDÓ VÁLTOZÁS MAI KÖZIGAZGATÁSSAL

Részletesebben

1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK

1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK 1. KOMMUNIKÁCIÓS ALAPFOGALMAK 1 1.1. A kommunikációs folyamat 2 A kommunikáció a legáltalánosabb megfogalmazás szerint az információk áramlását jelenti. Elsődleges célja, hogy a kommunikációs folyamat

Részletesebben

TANÁRKÉPZÉS: AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK KÉPZÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI EURÓPÁBAN

TANÁRKÉPZÉS: AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK KÉPZÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI EURÓPÁBAN EURÓPAI PARLAMENT BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA B. TEMATIKUS OSZTÁLY: STRUKTURÁLIS ÉS KOHÉZIÓS POLITIKÁK KULTÚRA ÉS OKTATÁS TANÁRKÉPZÉS: AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK KÉPZÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI EURÓPÁBAN

Részletesebben

Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában. Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató November 5.

Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában. Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató November 5. Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató 2013. November 5. Az új korszak átformálja a üzleti folyamatokat Big Data, közösség, mobil és felhőalapú e-business

Részletesebben

Történet John Little (1970) (Management Science cikk)

Történet John Little (1970) (Management Science cikk) Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Vezetői információs rendszerek Döntéstámogató rendszerek (Decision Support Systems) Döntések információn

Részletesebben

Marketing mix. Marketing-orientált árazás 2012.02.25. Értékajánlat

Marketing mix. Marketing-orientált árazás 2012.02.25. Értékajánlat Marketing mix Partnerek Értékajánlat Pozícionálás Márkaépítés Referenciacsoportok Szolgáltató Fogyasztó Termék Árazás Értékesítés Versenytársak Reklám gyüttfogyasztók Árazás Ár Áron egy termék vagy szolgáltatás

Részletesebben

VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁS MINT REÁLIS (?) ALTERNATÍVA. Előadó: Dr. Imreh Szabolcs Egyetemi docens SZTE GTK ÜTI Vállalkozásfejlesztési Divízióvezető SZTE GVK

VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁS MINT REÁLIS (?) ALTERNATÍVA. Előadó: Dr. Imreh Szabolcs Egyetemi docens SZTE GTK ÜTI Vállalkozásfejlesztési Divízióvezető SZTE GVK VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁS MINT REÁLIS (?) ALTERNATÍVA Előadó: Dr. Imreh Szabolcs Egyetemi docens SZTE GTK ÜTI Vállalkozásfejlesztési Divízióvezető SZTE GVK A MENÜ Vállalkozási alapok: ötlettől a vállalkozóvá

Részletesebben

VÁLLALAT- GAZDASÁGTANI ALAPOK. Erdős Ferenc Széchenyi István Egyetem Informatika Tanszék

VÁLLALAT- GAZDASÁGTANI ALAPOK. Erdős Ferenc Széchenyi István Egyetem Informatika Tanszék VÁLLALAT- GAZDASÁGTANI ALAPOK Erdős Ferenc Széchenyi István Egyetem Informatika Tanszék 1 Bevezetés nincsen vállalati információs rendszer vállalat nélkül az IT csak eszköz IR megértése vállalat működésének

Részletesebben

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Egy magyar empirikus kutatás eredményei Fodor Zita 2005. október 27. Bevezetés Általános tendencia,

Részletesebben

A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI

A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI 1 Az Értékteremtő Folyamat Menedzsment stratégia A vállalat küldetése Környezet Vállalati stratégia Vállalati adottságok Kompetitív prioritások Lényegi képességek ÉFM stratégia

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

Informatikai projekteredmények elfogadottságának tényezői

Informatikai projekteredmények elfogadottságának tényezői Informatikai projekteredmények elfogadottságának tényezői Rabi Ákos 2014.02.18. Tartalom 1. Problémafelvetés Informatikai projekteredmények elfogadottsága 2. Informatikai projektek sikertényezői 3. Szoftverek

Részletesebben

MKVK PTT Tagozatának december 9-i rendezvényén. elhangzott előadás

MKVK PTT Tagozatának december 9-i rendezvényén. elhangzott előadás Az átláthatósági jelentések elkészítése és közzététele MKVK PTT Szakmai rendezvény 2010. December 9. Puskás István 1 Bevezetés Tartalom Miért hasznos az átláthatósági jelentés? Szabályozási előírások Az

Részletesebben

Elektronikus üzlet és elektronikus kereskedelem

Elektronikus üzlet és elektronikus kereskedelem és elektronikus kereskedelem Az elektronikus üzlet (e-business) kezdetei a múlt század 80-as éveihez vezetnek vissza, ám jelentős előretörésének az utóbbi 10 évben vagyunk szemtanúi. Az elektronikus üzlet

Részletesebben

A HAZAI KÖZÉPVÁLLALATI SZEKTOR JÖVŐKÉPE HÁROM VÁROSTÉRSÉGBEN. Horeczki Réka. Dualitások a regionális tudományban XV.

A HAZAI KÖZÉPVÁLLALATI SZEKTOR JÖVŐKÉPE HÁROM VÁROSTÉRSÉGBEN. Horeczki Réka. Dualitások a regionális tudományban XV. Mosonmagyaróvár, 2017. október 19-20. Az előadás és a tanulmány elkészülését az NKFI-115577 A hazai középvállalati szektor szerepe az ipar területi versenyképességében kutatási projekt támogatja. A HAZAI

Részletesebben

ISO 9001 revízió A szervezet és környezetének megértése, vezetés

ISO 9001 revízió A szervezet és környezetének megértése, vezetés ISO 9001 revízió A szervezet és környezetének megértése, vezetés Az SL melléklet elemei környezet tervezés javítás vezetés támogatás üzemeltetés érdekelt felek a teljesítmény értékelése Anni Koubek 2.

Részletesebben

HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok

HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok Széni Zoltán - EY (Ernst & Young), Europe, Middle East, India and Africa (EMEIA) HR Igazgató Farkas

Részletesebben

Tárgyszavak: információs rendszerek; kisvállalatok; rendszeralkalmazások; modellek.

Tárgyszavak: információs rendszerek; kisvállalatok; rendszeralkalmazások; modellek. MENEDZSMENT ÉS INFORMATIKA Kisvállalati információs rendszerek alkalmazása Az információs technika alkalmazásáról kevés ismeretünk van a kisvállalatok esetében. E hiányt enyhítik az alábbiak, amelyek szerzői

Részletesebben

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A feddhetetlenség a legfontosabb. Úgy kell dolgoznunk a mindennapok során, hogy megfeleljünk azoknak a legmagasabb szintű etikai normáknak, amelyek elvárhatók

Részletesebben

Manager-leader mix TARTSAY REGŐ. vezetői attitűdelemei összevetve a vállalat elvárásaival

Manager-leader mix TARTSAY REGŐ. vezetői attitűdelemei összevetve a vállalat elvárásaival anager-leader mix TARTSAY REGŐ vezetői attitűdelemei összevetve a vállalat elvárásaival Tervezés-célmeghatározás Feladatorientáció az elvégzendő feladatra koncentrál Tervezés során a múlt eredményeiből,

Részletesebben

SYNERGON ÜgymeNET TÉRSÉGFEJLESZTŐ HÁLÓZATI SZOLGÁLTATÁSOK

SYNERGON ÜgymeNET TÉRSÉGFEJLESZTŐ HÁLÓZATI SZOLGÁLTATÁSOK SYNERGON ÜgymeNET TÉRSÉGFEJLESZTŐ HÁLÓZATI SZOLGÁLTATÁSOK Szolgáltató önkormányzat, szolgáltató kistérség Az Európai Unióhoz való csatlakozás új teret nyitott hazánkban. Az önkormányzati testületek, kistérségi

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba MUNKAVÉDELEM 1.2 A munkahelyi biztonság és egészségvédelem beépítése az oktatásba Tárgyszavak: munkavédelem; egészségvédelem; oktatás; képzés; esettanulmány; biztonság; tájékoztatás. Az Európai Unió munkavédelmi

Részletesebben

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA.

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A public relations tevékenység struktúrájával kapcsolatos szakmai kifejezések tartalmának értelmezése:

Részletesebben

Ipar 4.0: digitalizáció és logisztika. Prof. Dr. Illés Béla Miskolci Egyetem, GÉIK, Logisztikai Intézet Miskolc, április 19.

Ipar 4.0: digitalizáció és logisztika. Prof. Dr. Illés Béla Miskolci Egyetem, GÉIK, Logisztikai Intézet Miskolc, április 19. Ipar 4.0: digitalizáció és logisztika Prof. Dr. Illés Béla Miskolci Egyetem, GÉIK, Logisztikai Intézet Miskolc, 2018. április 19. Az előadáson érintett témák Termelés és piaci hatások Új piaci színtér

Részletesebben

Vállalatok társadalmi felelıssége

Vállalatok társadalmi felelıssége Vállalatok felelıssége Matolay Réka Budapesti Corvinus Egyetem E tantárgy 1. Közelítésmódok és eszközök (2008. szeptember 20.) Matolay Réka 2. Értelmezés a fenntarthatóság bázisán (2008. október 4.) Tóth

Részletesebben

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies management. Stratégiai gondolkodás fejlődése

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies management. Stratégiai gondolkodás fejlődése Master of Arts International Hotel Management and Hotel Companies management Stratégiai gondolkodás fejlődése Szükség van-e stratégiai menedzsmentre? Peter Lorange kritikus alapkérdései Gyorsan változó

Részletesebben

Szerzői jogi védelem

Szerzői jogi védelem Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző

Részletesebben

Telegdy Álmos. Emberek és robotok: az információs és kommunikációs technológia hatásai a munkaerőpiacra

Telegdy Álmos. Emberek és robotok: az információs és kommunikációs technológia hatásai a munkaerőpiacra Telegdy Álmos Emberek és robotok: az információs és kommunikációs technológia hatásai a munkaerőpiacra Az utóbbi 15 évben a magyar munkaerőpiacon a szakmunkások és gépkezelők aránya jelentősen lecsökkent.

Részletesebben

I. Igaz-Hamis kérdések

I. Igaz-Hamis kérdések Évközi feladatsor Menedzsment I. 2011/2012 I. félév A tesztkérdések megoldását táblázatban kérjük összefoglalni: (feladat száma, és mellette a megoldás (A, B, C/Igaz, Hamis) szerepeljen) 1 Igaz 2 Hamis

Részletesebben

A marketing új koncepciói 1. Tétel. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói 1. Tétel. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói 1. Tétel Dr. Petruska Ildikó Értékorientáció (értékvezérelt marketing) Dr. Petruska Ildikó Termék vs. vevőérték Termék Megoldás A termék csupán tárgyi kifejezője a fogyasztóknak

Részletesebben

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

BELSŐ ÉS KÜLSŐ KOMMUNIKÁCIÓS TERV A BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR BELSŐ KOMMUNIKÁCIÓS TERVE A BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR KÜLSŐ KOMMUNIKÁCIÓS TERVE

BELSŐ ÉS KÜLSŐ KOMMUNIKÁCIÓS TERV A BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR BELSŐ KOMMUNIKÁCIÓS TERVE A BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR KÜLSŐ KOMMUNIKÁCIÓS TERVE BELSŐ ÉS KÜLSŐ KOMMUNIKÁCIÓS TERV A BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR BELSŐ KOMMUNIKÁCIÓS TERVE A BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR KÜLSŐ KOMMUNIKÁCIÓS TERVE B e l s ő é s k ü l s ő k o m m u n i k á c i ó s t e r v Oldal

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar KREATÍV IPARI SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak 1 Napjainkban a vállalatok, vállalkozások, illetve a munkaerőpiac részéről egyre jelentősebb igény mutatkozik

Részletesebben

Dr. Erényi István istvan.erenyi@nfm.gov.hu digitalchampion@nfm.gov.hu

Dr. Erényi István istvan.erenyi@nfm.gov.hu digitalchampion@nfm.gov.hu Digitális követ az információs társadalom segítésére Dr. Erényi István istvan.erenyi@nfm.gov.hu digitalchampion@nfm.gov.hu EU 2020 uniós gazdasági stratégia és Európai digitális menetrend Komoly kihívás

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

EGY ONLINE CÉG SIKERES ÉRTÉKESÍTÉSE A HABOSTORTA.HU PÉLDÁJA

EGY ONLINE CÉG SIKERES ÉRTÉKESÍTÉSE A HABOSTORTA.HU PÉLDÁJA EGY ONLINE CÉG SIKERES ÉRTÉKESÍTÉSE A HABOSTORTA.HU PÉLDÁJA NAGY KÁLMÁN ügyvezető igazgató CONCORDE VÁLLALATI PÉNZÜGYEK KFT. Alkotás Point Irodaház 1123 Budapest Alkotás utca 50. Telefon: 06 1 489-2310

Részletesebben

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA A szervezeti képességépítés lehetőségei az önkormányzatoknál

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

Minoség. Elismerés. Mobilitás. Oktatás /képzés. Standardok. Foglalkoztathatóság. Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések

Minoség. Elismerés. Mobilitás. Oktatás /képzés. Standardok. Foglalkoztathatóság. Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések Minoség Elismerés Mobilitás Oktatás /képzés Standardok Foglalkoztathatóság Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések A VSPORT+ projekt A VSPORT+ projekt fő célja, hogy a főbb szereplők

Részletesebben

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Sződi Sándor minőség szakértő IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Kérdések várakozások Mit várhatunk az új

Részletesebben

MOBILITÁS VÁLLALATI KÖRNYEZETBEN MEGOLDÁS KONCEPCIÓ

MOBILITÁS VÁLLALATI KÖRNYEZETBEN MEGOLDÁS KONCEPCIÓ MOBILITÁS VÁLLALATI KÖRNYEZETBEN MEGOLDÁS KONCEPCIÓ 1 Mobil eszközök növekedési trendje 2 A mobil eszközök előnyei Támogatják a mobilitást, könnyű velük utazni, terepen munkát végezni Széles applikáció

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára

Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára A kis és közepes vállalkozások számára rendkívül fontos, hogy kompetenciákon alapuló humán erőforrás rendszert

Részletesebben

Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexe

Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexe Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexe Tulajdonosi Bevezető Kedves Kollégák! Önök a Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexét tartják a kezükben. Az Etikai Kódex célja, hogy a Csepel Metall Vasöntöde

Részletesebben

Bízzunk a felhőben! Spilák Viktor termékmenedzser KÜRTCloud Felhő kockázatok nélkül. viktor.spilak@kurt.hu 2014. június 18.

Bízzunk a felhőben! Spilák Viktor termékmenedzser KÜRTCloud Felhő kockázatok nélkül. viktor.spilak@kurt.hu 2014. június 18. Bízzunk a felhőben! Spilák Viktor termékmenedzser KÜRTCloud Felhő kockázatok nélkül viktor.spilak@kurt.hu 2014. június 18. Budaörs Miről lesz szó? 1. Felhő, mint új trend 2. Mi a felhő technológia? 3.

Részletesebben

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Életszínvonal, életminőség Magyarország versenypozícióját a magyar gazdaság

Részletesebben