Mi kell a gyógyuláshoz?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mi kell a gyógyuláshoz?"

Átírás

1 PATAKI BEA Mi kell a gyógyuláshoz? 4 lépés a felismeréshez és a megoldáshoz 1

2 Rólam Pataki Bea addiktológus természetgyógyász, szomatodráma szakember Szenvedélyem az emberi természet megismerése, közel egy évtizede kutatom, körvonalazom az önismeret, a viselkedés és az életminőség közötti összefüggéseket, törvényszerűségeket. Szeretem és igyekszem szakmai tapasztalataimat minél egyszerűbben, gyakorlatiasan néha nyersen vagy humorral átszőve összefoglalni, új definíciókat alkotni. 2

3 Bevezetés Mi kell ahhoz, hogy elérd a számodra fontos dolgokat az életben? Legyen szó bármely életterületről: egészség, gyógyulás, pénzügyek vagy jólét, önmagunkkal és másokkal való kapcsolat. Ha már mindent elértél és megvalósítottál az életben, révbe értél, akkor ez az írás nem neked szól! További sok sikert kívánok! De ha vannak az életeddel, céljaiddal kapcsolatos álmaid, ötleteid, esetleg vágyaid, és nem tudod pontosan, hogyan is érhetnéd el azokat, esetleg konkrét elképzeléseid vannak arról, mi kell a céljaid eléréséhez, de a beteljesedés még várat magára, a megvalósítással kapcsolatos sikereid átmenetiek, előfordult már, hogy újabb és újabb kudarc ért, és bizonyos kedvezőtlen események, élmények forgatókönyv-szerűen ismétlődnek, vagy nem hiszed el igazán, hogy a vágyaid megvalósulhatnának, vagy még nem is konkretizáltad igazán, mit szeretnél az életedben, akkor feltétlenül olvass tovább!

4 Éled az álmod, vagy álmodod az életet? 4

5 Sokan szerintem azért nem érnek el sikereket az áhított dolgokat illetően (gyógyulás, önismeret, munka, pénzügyek, kapcsolatok), mert bár megfogalmazzák, tudják, hogy mire is vágynak, de elérését anélkül várják, hogy a megvalósuláshoz vezető lépésekről tudnának, vagy azokat megtennék. Nem stimmel a képlet! Azaz, a légy meg vaj nem egyenlő a pillangóval. butter + fly butterfly. Az egész nem a részek összege. Az a tapasztalatom, hogy a gyógyulás és a változás egy folyamat, amelyhez a mindennapokban használható és személyre szabott instrukciók, támpontok szükségesek. Az elhatározás és döntés elengedhetetlen, de nem elég a végleges gyógyuláshoz. Ahhoz, hogy tényleg elérhesd azt, amit nagyon szeretnél ami téged gazdagít, és nem okoz másnak károkat bizonyos jelenségeket fell kell tudnod ismerni önmagadban és a környezetedben, valamint egyes lépéseket feltétlenül meg kell tenned a sikerhez vezető úton!

6 1. lépés: Nevezd meg a problémát! Nem lehet rögtön a célhoz ugrani! Fontos felmérni, tudatosítani a problémát. Sokat segít, ha hangosan kimondod (magadnak)! Nem elég megfogalmazni a kívánt dolgokat, pl. meg szeretnék gyógyulni, fel kell mérni az aktuális állapotot: beteg vagyok, ezzel és ezzel a problémával küzdök! Sokan főleg egy súlyosabb diagnózis vagy krízis után azt hiszik, ha elfogadják az állapotukat, akkor ezzel erősítik a betegségtudatot és gátolják a gyógyulást. Pedig ez nem így van! A probléma, tünet stb. megfogalmazása a tudatosítás része, nem jelenti azt, hogy azzal a probléma állandósul. Ha valaha használtál GPS rendszert, akkor tudod, hogy nem elég a célállomás meghatározása, az útvonaltervezéshez feltétlenül szükséges a kiindulópont koordinátája is. Amikor mindkettő a kiindulási és a célpont is - megvan, a rendszer kínál egy útvonalat, esetleg még alternatív megoldásokat is. Higgy az Élet GPS rendszerében! Az "elfogadás" nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét. Popper Péter.

7 Tehát a célok eléréséhez érdemes pontosítani a jelenlegi helyzetet, állapotot. Ez a felelősségvállalás első lépése is: egy adott tünetet, vagy nehézséget akár az egész sorsunkat - hozzánk tartozónak tekinteni. Minden olyan reakciót és hiedelmet szükségszerű kigyomlálnunk, ami ezt a felelősségvállalást gátolja; legyen az ellenállás, harc, hárítás, figyelmen kívül hagyás, várakozás vagy tagadás. Az öngyógyítás, és a sikeresség egyik alapköve a radikális öngondoskodás.

8 Radikális, azaz alapos és végleges, bármikortól elkezdhető, akár azonnali. Öngondoskodás, tehát felelősségvállalás mindenért, ami az enyém, ami hozzám tartozik, ami körülöttem van. Lehetőség szerint beleértve a testemet, a környezetemet és annak állapotát, a szeretteim, a legközelebbi hozzátartozóim jó dolgával való törődést. Így találhatjuk meg a belső erőforrásunkat. Ez lehet az alapja az igazi önbecsülésnek, szeretetkapcsolatnak önmagammal és másokkal. Az egyik kedvenc viccem, amikor a repülőn utazik egy ember és a légikisasszony megkérdezi, hogy kér-e vacsorát? A férfi megkérdezi: - Miből lehet választani? - Igen vagy nem! A valósággal, a benső világunkkal, a velünk és bennünk történő eseményekkel hasonló módon mindössze két dolgot tehetünk: igent vagy nemet mondhatunk rá. Ez utóbbi választás esetén megnehezítjük a saját dolgunkat, és akár élethosszig tartó megoldatlanságokat generálhatunk magunknak. Amennyiben elkezdünk igent mondani rá és sajátunknak tekinteni az érzéseinket, élményeinket, amit tartalmazunk, ami itt van bennünk, a történetünket, a sorsunkat, a tragédiáinkat, a tehetségünket, vagy az érdemeinket, mindent, ami a miénk, úgy elindul egy változás, egy átalakulás, ami teljesen megváltoztathatja életünk alakulását, személyiségünk működésmódjait.

9 2. lépés: Ismerd fel az akadályozó tényezőket! Azok, akik ma vagyunk, a döntések, amelyeket ma hozunk, az érzések, amiket ma érzünk, amit magunkról és a világról gondolunk legtöbbször elsősorban hagyaték. A múltunk, gyermekkorunk, neveltetésünk dór oszlopai. Ha megfogalmazunk magunknak egy problémát, ami foglalkoztat, akkor érdemes átgondolni, hogy pontosan mi a bajunk az adott helyzetben? Mi zavar? Az előző lépéshez képest konkretizáció hogyan lehet jobban árnyalni a témát, a részletekre fókuszálni, felfedezni, felszínre hozni a mögöttes jelentéstartalmakat.

10 Vajon hogyan lesz valamiből akadály? Mit jelent ez pontosan? Az első lépésben tehát validálunk, önmagunk előtt is érvényesítünk egy problémát, úgy, ahogy van, szőrőstűlbőröstűl, magunkénak tekintjük, elfogadjuk a létezését. Ebben a második lépésben eggyel beljebb lépünk pontosítjuk a részleteket, konkrétan megfogalmazzuk, hogy mi okoz gondot, mi a bennünket foglalkoztató dolog lényege számunkra, esetleg azt, hogy mit gondolunk, mi az oka a problémánknak? Ha ezt a lépést kifelejtjük, akkor valahogy egy kérem ne zavarjanak a tényekkel, én már kialakítottam a véleményemet megkövesedés történik, ami gátat szabhat a megoldás, a fejlődés, a gyógyulás lehetőségének. Azt hiszem az álláspontjainkhoz való ragaszkodás, esetleges rugalmatlanság, vagy mondjuk így a probléma felé való nyitottság hiánya állandósítja sokszor a nehézségeket.

11 Mi lehet egy-egy probléma gyökere, amibe valahogy mindig beleakadunk, s nem tudunk továbblépni? A munkám során, az egyéni konzultációs praxisomban, vagy akár a csoportos önismereti és gyógyító programokon megtapasztaltam, hogy többnyire néhány problémakör, pulzáló sérülés köré rendeződnek a nehézségek. Ezekből felsorolom a leggyakoribbakat. #Egy fontos definíció tisztázatlan maradt Az is lehet, hogy valaki régóta dolgozik önmagán, de mégsem definiálta pontosan mi az önismeret, illetve félreértelmezi ennek a szónak a jelentését. Elolvasva egy könyvet, elköteleződve egy spirituális út, egy vallás, egy módszer, egy ideológia alapgondolatai mellett, érdemes tudni, hogy ezek csak gondolatok. Az eszmék nem egyenlőek velünk. Még akkor sem, ha egyetértünk velük, és jónak tartjuk őket. Az, hogy mi magunk kik vagyunk és mi van bennünk, és milyen hatást keltünk, teljesen eltérhet attól, amit (magunkról) gondolunk.

12 Fel kell tárnunk belső tartalmainkat, hiedelmeink mögött rejlő élményeinket, érzéseinket, különben tudattalanul és károsítóan irányítják majd életünket: kiszolgáltatottságot, tehetetlenséget fogunk tapasztalni, vagy kényszerűen kontrollálni akarjuk a környezetünket, az életet. Ha úgy akarunk bizonyos gondolatokat érvényesíteni önmagunkra, másokra, az életünkre, hogy elmulasztjuk, kihagyjuk az önfeltárás, önmegismerés, az érzéseink megélésének fontos lépését, akkor ez MANIPULÁCIÓ. Idő kérdése, és az illúzió szertefoszlik, a hiedelem-rendszer összedől majd, nem lesz tartós. Ez persze bekövetkezhet évtizedek múlva is, de mindenképpen még ebben az életben. #A környezetünkkel való kapcsolat toxikus Lehet, hogy egy probléma gyökere a hozzánk közel állókkal, vagy a közvetlen környezetünkkel, lakóvagy munkatársainkkal való kölcsönhatásból fakad. Azok a helyzetek, emberek, akikkel a legtöbb időt töltjük, elképzelhető, hogy egyszerűen mérgezően hatnak ránk. Viszont ezt azért nagyon kockázatos beismerni, kimondani, mert végleg felboríthatja az eddig oly biztosnak tűnő kapcsolati konstellációkat. Sokszor ellehetetlenül a további kooperáció lehetősége, ha valamelyik fél nem együttműködő, vagy nem nyitott a helyzet tisztázására.

13 A legtöbb nehézség sokszor abból fakad, hogy egy számunkra fontos kapcsolatban nagyon nagy a különbség a kimondott szavak (Szeretlek, fontos vagy nekem) és a tettek között (Nem figyelek rád, nem törekszem megérteni téged, nem teszem meg, amit kérsz). Ha inkongruenssé, össze nem illővé válik a kommunikáció egy kapcsolatban, akkor egy idő után dühöt fogunk érezni, és sokszor még csak meg sem tudjuk magyarázni, hogy miért. Egyszerűen a hiteltelenség hatására eltávolodunk egymástól, mindaddig, amíg a jelenség felszínre nem kerül. Az is rendkívül érzékeny pont, hogy hol van, vagy ki az inkongurencia eredője. A passzív bántalmazás egyik tipikus forgatókönyve, amikor rejtett érzelmi provokációra valaki egészséges felháborodással reagál. Ebből viszont lehet, hogy konfliktus alakul ki, mert a provokáló fél gyakorlatilag letagadja, visszaszívja, hogy a hatást ő keltette volna, és a másik felet teszi felelőssé az egészért. (Én csak úgy mondtam, most mit kell felkapni a vizet? Látod milyen vagy stb.) Univerzálisan dühöt érez mindenki, akinek megsértik a határait, csak nem biztos, hogy ott és akkor abban a pillanatban képesek vagyunk tudatosítani az eseményeket. Csak megmarad az a konstans érzésünk, hogy valami nem stimmel. Nyilván az áldozatnak áll érdekében a helyzet tisztázása, de ez legtöbbször vaskos ellenállásba ütközik, mert a bántalmazó fél nem ismeri el a felelősségét, nem hajlandó, vagy nem képes az érzelmi felelősségvállalásra.

14 Elvárni a változást, megváltoztatni mások gondolkodását - bár megpróbálhatjuk -, de általában további összetűzéshez vagy önfeladáshoz, identitásvesztéshez vezet. A sugallt vagy nyílt elvárástámasztás, az elfogadás hiánya, a feltételekhez szabott szeretet (ami szerintem nem is az, hanem üzlet) ellehetetleníti a bizalmas és biztonságos kapcsolat, kötődés lehetőségét, egyúttal érzelmi bántalmazásnak, erőszaknak minősül.

15 Ne tedd, és ne hagyd, hogy veled tegyék, akár rejtetten, akár nyíltan. Mindenkinek joga van a saját elképzeléseihez (nyilván egy bizonyos határig), de nem kötelező egyetérteni vele, vagy feltétlenül igazodni hozzá. A gyógyuláshoz elengedhetetlen felmérni és felvállalni áldozati és bántalmazó szerepeinket, működésmódjainkat; s nagy baj, ha összecseréljük a kettőt. Legtöbbször épp a bántalmazó állítja be magát sértettnek, és eléri, hogy az elfogadóbb, áldozatiságra hajlamosabb fél kérjen bocsánatot, pedig jogosan és időszerűen végre kimondta, ami fáj neki. De legtöbbször beadja a derekát, felvállalja a hibás fél szerepét, s minden megy az eddigiek szerint tovább. Új, ismétlődő bántalmazási ciklus indul. A szeretet az, ami annyi teret és szabadságot ad a másiknak, hogy az önmaga lehet. deklarálja Feldmár.

16 #Az önmagunkkal való kapcsolatot az önutálat és önszabotázs hatja át. Ismeretlen számunkra az önismeret és az önszeretet gyakorlata Fontos tudatosítani, vajon hogyan viszonyulunk önmagunkhoz, milyen hangnemben szólnak bennünk a gondolataink? Parancsoló, önsanyargató, kritizáló, esetleg túlzottan megengedő a belső narratívánk? Harsány vagy csöndes? Diktatúra vagy anarchia uralkodik a fejünkben? Képesek vagyunke tudatosítani, felismerni, hogyan bánunk magunkkal? Tisztában vagyunk-e azzal, milyen jelentőséggel bír az önmagunkkal való kapcsolat minősége? Milyen módon várjuk el magunktól a változást, egy probléma megszűnését? A kényszerítés az nem más, mint túlterhelés, a túlzott megengedés pedig elhanyagolás, mindkettő a bántalmazás egy fajtája. Ha azon kapjuk magunkat, hogy mind több olyan dolgot csinálunk, amit nem szeretnénk, és egyre kevesebbet olyat, ami közel áll hozzánk, akkor az önszabotázs csónakjában evezünk.

17 #Az önismeret hibakereséssel A jó pap is holtig tanul - tartja a mondás. Azonban az önelemzést, a megoldáskeresést (kínálást?) is túlzásba lehet vinni. Ha mindig szükség van egy új tanfolyamra, egy újabb módszerre, egy újabb megoldásra, egy újabb kapcsolatra, mindig valami híja van a megérkezésnek, akkor ez a távolság, ami elválaszt célunk elérésétől a fejünkben van. Az önmegismerés nem ugyanaz, mint az analizálás, a vég nélküli vélekedés még ha jó szándék is vezérli - nem vezet sehova. Ezen kívül pedig kihűti az önmagunkkal (vagy másokkal) való kapcsolat hőfokát. Ez a szemlélet, vagy viszony olyan, mintha 0-24 órán át egy egy jeges fényű reflektorral világítanának rá mindenre, akár egy házkutatáson. A tanácsadás pedig nem más, mint arrogancia tájékozottságba bújtatva, természetesen a legjobb akarattal, sokszor lekezelő hangnemben, segítségnyújtás jogcímén.

18 3. lépés: fókuszálj az érzéseidre! A legelhanyagoltabb és legfélreértettebb terület manapság az érzések világa. Sokan összetévesztik az érzelmi reakciókat az érzésekkel. Egész más reagálni valamire (reaktív üzemmód), és tartalmazni, érezni egy érzést (együttérzés). Nagy túlzással és részemről extrémen karikírozva: szerintem sokan azt gondolják, hogy az együttérzés kimerül a menhelyi kutyusok iránt érzett szánalom, a klímaváltozás iránti aggodalom, vagy az embertárasaink felé áramló jószándék kinyilvánításában (áldás, béke, ölelés mosolygós szmájli, szívecske). Sokszor a legkevésbé sem merül fel annak lehetősége, hogy az együttérzés egyenlő a fájdalmaink tudatosításával és megélésével, a tragédiáink meggyászolásával is. Mindezt egy olyan módon, ami mentes a külső vagy belső tudatos irányítás, kontroll szándékától. Drasztikusabban fogalmazva sokkal kevésbé (vagy egyáltalán nem) képes valaki önmaga vagy embertársai iránti könyörületre, ha nem tudatosítja, és nem képes tartalmazni az érzéseit.

19 Sokan az érzéseiket nem tekintik sajátjuknak, hanem úgy vélik, hogy azokat egy adott helyzet, ember, egy esemény váltja ki, az okozza. Sok olyan érzés van mindenkinek a belső világában, amire nem tudatos, nem akarja érezni, vagy nem tudja az okát, miért érzi azt. Ezért érvényteleníti a szívében lévő érzéseket. Lehet, hogy bizonyos múltbéli események hatására szerveződött úgy valakinek a személyisége, hogy érzésteleníti az élményeit. Így védve önmagát a fájdalmak, a gyengeség, a kiszolgáltatottság átélésétől, rögzítve akár egy életre a kontroll hideg, pattogó, nyers személyiségvonásait. A valódi mély és gyógyító önismeret egy cselekvés: a belső világunkkal való kapcsolatfelvételt, az ott talált tartalmakban való megmerítkezést, és azok erőt próbáló feldolgozását és elfogadását jelenti. A gyógyulás, a megoldás egyik kulcsa hagyni, hogy a bennünk lévő érzések átjárjanak, végighullámozzanak rajtunk, átmosva egész világunkat. Bár ez egyfajta szétesést is jelent, de mindez kell ahhoz, hogy újrarendeződjünk, és egy más irányt vegyen az életünk.

20 4. lépés Lásd rendszerben az életet, ismerd meg a személyiséged struktúráját! Az önismeret nem a magunkról józan ésszel kifundált, elképzelt, kívülről begyűjtött elméletek összessége. Ha az eddig felsorolt lépéseken valaki végighalad, felismerések birtokába jut, sok tapasztalatra tesz szert. Képes lesz az elmélyülésre. Rájön, hogy a gyógyulás, az élet nagy dolgainak megoldása egy út is egyben, amelyen érdemes végig menni, elvisz - ha hagyjuk - egészen a célig.

21 A leírt folyamat mellékhatásaként magától megjelenik a változás, a megújulás, a gyógyulás, nem lesz szükség egyéb megoldóképletre. Békét, stabilitást és nyugalmat lelünk. Ha nem jelentkeznek ezek a mellékhatások, akkor bár azt gondoljuk -, de nem haladtunk végig a sorsfeldolgozásunk ösvényén. Kísérem a hozzám fordulókat a különböző betegségekből, függőségekből, érzelmi zavarokból való gyógyulás felé; krónikus tünetek, étkezési- és testkép zavarok, gyermekbetegségek, viselkedészavarok, nem javuló, visszatérő vagy diagnózisba nem illeszkedő különböző érzelmi állapotokkal és testi tünetekkel fordulnak hozzám a legtöbben. Megértve és megérezve önmagunk belső világát, képesek leszünk/lesznek valóban szeretni, minket, magunkat és másokat is. Kompetenssé válunk életünk alakításában, bizonyos események kimenetele rajtunk múlik majd, mert magunkból fakadóan oldódik meg, nem kívülről várjuk a megoldást. Végezetül pedig mindig szabadon dönthetünk arról, hogy egy helyzethez hogyan viszonyulunk, miként élünk meg. Most már te is tudod, hogy ez mit jelent: Gyógyító Pillanatok - a tudatosság felszabadít

22 4 lépés a Gyógyulás felé 1. lépés: Nevezd meg a problémát! 2. lépés: Ismerd fel az akadályozó tényezőket! #Egy fontos definíció tisztázatlan maradt #A környezettel való kapcsolat mérgező #Az önmagunkkal való kapcsolatot az önutálat és önszabotázs hatja át. Ismeretlen számunkra az önismeret és az önszeretet gyakorlata #Az önismeret hibakereséssel 3. lépés: Fókuszálj az érzéseidre! 4. lépés: Ismerd meg a személyiséged struktúráját, lásd rendszerben az életed! Ha esetleg valahol elakadnál, vagy kérdéseid vannak, gyere el egy egyéni konzultációra, vagy valamelyik önismereti/ gyógyító programunkra.

23 Köszönöm, hogy elolvastad ezt az e-bookot. Szeretettel várlak egyéni konzultáción vagy csoportos önismereti / gyógyító programjaimon. Ezeken az elérhetőségeken megtalálsz! info@gyogyitopillanatok.hu Telefon: A Gyógyító Pillanatokat ide kattintva megtalálod a Facebookon és az Instagramon is. Iratkozz fel itt a Havi Hírlevélre. Kattints ide ha érdekelnek az aktuális programok

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Nemes Éva 2016. 10. 21. Kapcsolataink üzenete Szupervíziós Vándorkonferencia, Keszthely Változó világ Változó környezet, kiszámíthatatlan jövő Most zajlik.

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG!

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! MET Állóképességi Konferencia Balassa Levente életegyensúly tanácsadó, pszichológus Ez egy előadás, amely... arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját

Részletesebben

Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és

Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és viselkedészavarok kialakulásában Nézd, halld, érezd, mondd! az észlelés fejlesztése a hatékony tanulásért

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

Tudatos Teremtés Alapok. Erőteljes teremtő erő lakozik benned!

Tudatos Teremtés Alapok. Erőteljes teremtő erő lakozik benned! Tudatos Teremtés Alapok 1-es Modul Erőteljes teremtő erő lakozik benned! 1 Üdvözöllek! Kalló Melinda vagyok, és megtisztelő számomra hogy részese lehetek a tudatos teremtésednek. Tudatos teremtés alapok:

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

Kommunikáció az élet végén. Magyari Judit

Kommunikáció az élet végén. Magyari Judit Kommunikáció az élet végén Magyari Judit A halálhoz való viszonyulás megváltozott. A múlt század elejéig nem fordulhatott elő, hogy valaki egyedül maradjon, és ne legyen mellette valaki, aki segít neki

Részletesebben

Hogyan kezelj érzékeny embereket? 2. rész

Hogyan kezelj érzékeny embereket? 2. rész Hogyan kezelj érzékeny embereket? 2. rész írta: Rue Ann Hass Tegyél fel olyan kérdéseket, amelyek erıs érzéseket, képeket, emlékeket idéznek fel és kopogtass a kapott válaszokra Munkám során hasznosnak

Részletesebben

Magamról. A munkámról. Az út és a cél. Könyvajánló. Magamról

Magamról. A munkámról. Az út és a cél. Könyvajánló. Magamról Magamról A munkámról Az út és a cél Könyvajánló Magamról 1969-ben születtem Kaposváron, és jelenleg is itt élek. Gyógypedagógiai tanulmányaim befejezése után kineziológiai végzettséget szereztem, majd

Részletesebben

Diák Mentálhigiénés Tanácsadás

Diák Mentálhigiénés Tanácsadás Diák Mentálhigiénés Tanácsadás a HUMAN-SERVICE tapasztalatai tükrében Felkészítés a felnőtté válásra, a tanult és hozott értékek kibontása Helyzetkép a human-service tapasztalatai tükrében Az érettségit

Részletesebben

Az autoimmun betegségek pszichés háttere. Készítette: Tóth Diána

Az autoimmun betegségek pszichés háttere. Készítette: Tóth Diána Az autoimmun betegségek pszichés háttere Készítette: Tóth Diána Email: kutatas.autoimmun@gmail.com A betegségek mindig információt hordoznak. Értelmetlen betegség nem létezik. Ebből következik, hogy értelmére

Részletesebben

SZORONGÁS NAPLÓ. Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! 1.Dátum: nap, pontos időpont, amikor elkezded írni a bejegyzést

SZORONGÁS NAPLÓ. Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! 1.Dátum: nap, pontos időpont, amikor elkezded írni a bejegyzést SZORONGÁS NAPLÓ Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! Mit tartalmazzon a szorongás-napló? Legjobb, ha egy füzetet vagy kifejezetten naplóírás céljából készített kis könyvet használsz erre

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON Tény, hogy a munkavállalók munkahelyi, családi és magán életi problémái nagymértékben képesek befolyásolni a munkavállaló munkahelyi teljesítményét, és ez által közvetett vagy

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

MEDIÁCIÓS KÉPZÉS. Szükségünk van másokra, hogy önmagunk lehessünk C. G. Jung. Dr. Fellegi Borbála dr. Vajna Virág

MEDIÁCIÓS KÉPZÉS. Szükségünk van másokra, hogy önmagunk lehessünk C. G. Jung. Dr. Fellegi Borbála dr. Vajna Virág MEDIÁCIÓS KÉPZÉS Szükségünk van másokra, hogy önmagunk lehessünk C. G. Jung Dr. Fellegi Borbála dr. Vajna Virág A MEDIÁTOR KÉPESSÉGEI Objektivitás: mindkét felet erősíteni, támogatni, még akkor is, ha

Részletesebben

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed!

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! 1 Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! Mi az az élményturizmus? Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másképp szokott. Van, aki spontán indul el, van, aki alaposan

Részletesebben

AZ ELME RÉTEGEI DIAGRAM

AZ ELME RÉTEGEI DIAGRAM AZ ELME RÉTEGEI DIAGRAM "Vágyad éppúgy helyreállítja az igazságot, ahogy az igazság elvesztése is egy vágyadnak volt köszönhető. A csodák tanítása, Törzsszöveg, 20. VIII. 1.2. A. Amikor arra gondolok:

Részletesebben

A természetes családtervezés előnyei Martosné dr. Dulácska Csilla

A természetes családtervezés előnyei Martosné dr. Dulácska Csilla Felelős párkapcsolat, gyermekvállalás: A természetes családtervezés előnyei Martosné dr. Dulácska Csilla Bemutatkozás Természetes Családtervezési Tanácsadók Munkaközössége A düsseldorfi orvosi egyetem

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA

OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA Eszközcsomag a vállalati igények, a szakképzési kínálat és az emberi tőke kapacitásainak hatékony összehangolására Adaptáljuk! OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA

Részletesebben

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n?

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n? ELŐÍTÉLETEK SZTEREOTÍPIÁK Ki van a képen? Előzetes megállapítás Egyediségünkben rejlik erőnk egyik forrása: nincs két ember, aki tökéletesen egyforma lenne... Mivel nem pontosan egyformán szemléljük a

Részletesebben

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM TANÁCSADÁSI MODELLEK I. Számtalan konzultációs terület és elmélet: a konz. folyamat leírására sok elképzelés született 1. Általános tanácsadási

Részletesebben

Elegem van a munkahelyi változásokból! Mit tegyek? I.

Elegem van a munkahelyi változásokból! Mit tegyek? I. Elegem van a munkahelyi változásokból! Mit tegyek? I. I. Hogyan tekintsek a változásokra? Alkalmazkodás a változásokhoz Internetes tanfolyam Készítette: Szűcs Tamás manager coach, üzleti vezetők trénere

Részletesebben

Krízisállapotok nagykamasz- és fiatalfelnőtt-korban

Krízisállapotok nagykamasz- és fiatalfelnőtt-korban Jövőt mindenkinek! Kihívások és lehetőségek a köznevelési kollégiumok mindennapjaiban 2014 Krízisállapotok nagykamasz- és fiatalfelnőtt-korban előadó - Szőke András - krízistanácsadó szakpszichológus andrasszoke@gmail.com

Részletesebben

HASZNÁLD A SORSKAPCSOLÓD!

HASZNÁLD A SORSKAPCSOLÓD! HASZNÁLD A SORSKAPCSOLÓD! Peggy McColl HASZNÁLD A SORSKAPCSOLÓD! ÉDESVÍZ KIADÓ BUDAPEST A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Peggy McColl / Your Destiny Switch Hay House, Inc., USA, 2007 Fordította

Részletesebben

ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány

ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány Mottó LÁTNI ÉS HALLANI azt, ami bennem van, és nem azt, aminek lennie kellene; ELMONDANI azt, ami érzek

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, FODOR GÁBOR

Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, FODOR GÁBOR Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, 2016.04.14. FODOR GÁBOR Miről lesz szó? Problémafelvetés: A pedagóguspálya veszélyes üzem Tapasztalat A kiégés kockázata komolyan veendő

Részletesebben

5 lépés a gyógyulásig

5 lépés a gyógyulásig Jacques Martel 5 lépés a gyógyulásig Gyakorlati tanácsok a Lelki eredetû betegségek lexikona címû könyvhöz 5 lepes a gyogyulasig H 200 press.indd 3 5/16/14 9:31 AM A mû eredeti címe: Les 5 étapes pour

Részletesebben

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét

Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Használd tudatosan a Vonzás Törvényét Szerző: Koródi Sándor 2010. Hogyan teremtheted meg életedben valóban azokat a tapasztalatokat, amikre igazán a szíved mélyén vágysz? Ebből a könyvből és a hozzá tartozó

Részletesebben

Fenomenológiai perspektíva

Fenomenológiai perspektíva Fenomenológiai perspektíva Fenomenológiai perspektíva Jellemzői, kiindulópontjai: A világból felvett összes információt némiképpen megszemélyesítve értelmezzük A hangsúly az egyén szubjektív tapasztalatán,

Részletesebben

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte

Részletesebben

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12.

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Az agresszió Ranschburg Jenő: Szándékos cselekedet, melynek indítéka, hogy valakinek, vagy valaminek kárt, sérelmet,

Részletesebben

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10.

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. évfolyam Programcsomag: Felkészülés a felnőtt szerepekre A modul szerzője:

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2.

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. 2. Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. Mikor forduljunk Bowen alkalmazóhoz? Az élet kezdetét fizikális értelemben a fogantatástól számítjuk. Ha már itt akadállyal szembesülünk, a holisztikus

Részletesebben

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció.

dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. dimeb Dinet Logisztika Kft Technológia munkavédelmi szakembereknek és szolgáltatóknak. Hatékonyság - Minőség - Innováció. Mi a dimeb? A dimeb munkavédelmi szakemberek számára kifejlesztett modern technológia.

Részletesebben

A kedvezményestől a szükségesig: a munkavállalói juttatások új lehetőségei. Sipos Sándor HR szakértő, vezető- és szervezetfejlesztő

A kedvezményestől a szükségesig: a munkavállalói juttatások új lehetőségei. Sipos Sándor HR szakértő, vezető- és szervezetfejlesztő A kedvezményestől a szükségesig: a munkavállalói juttatások új lehetőségei Sipos Sándor HR szakértő, vezető- és szervezetfejlesztő CAFETÉRIA 2019 2018 Mire ad ez nekünk lehetőséget? Mire ad ez nekünk lehetőséget?

Részletesebben

Pszichikai képességek és alakítása. Sárközi István UEFA Elite Youth A

Pszichikai képességek és alakítása. Sárközi István UEFA Elite Youth A Pszichikai képességek és alakítása Sárközi István UEFA Elite Youth A 1. Figyelem, megfigyelőképesség 2. Érzékelés észlelés 3. Emlékezet 4. Gondolkodási funkciók 1. A figyelem, megfigyelőképesség fejlesztése:

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház A kötődési sérülés meghatározása Intenzív érzelmi stressz helyzetben alakul ki, amikor fokozott az igény a jelentős másik támogatására és ez nem történik meg. Kitüntetett

Részletesebben

GNÓTHI SZEAUTON. Ismerd meg önmagad! kreativboldogsag.wordpress.com

GNÓTHI SZEAUTON. Ismerd meg önmagad! kreativboldogsag.wordpress.com GNÓTHI SZEAUTON Ismerd meg önmagad! kreativboldogsag.wordpress.com ISMERD MEG ÖNMAGAD! Delphoi jósdán ez felírat állt. Amikor a delphoicától jóslást kértek az emberek, a jövendőjükre, a sorsukra akkor

Részletesebben

KONSTRUKTÍV KONFLIKTUSKEZELÉS ÍRÁSVIZSGÁLAT RÉSZÉRE DECEMBER 29. GRAFOKOM BT.

KONSTRUKTÍV KONFLIKTUSKEZELÉS ÍRÁSVIZSGÁLAT RÉSZÉRE DECEMBER 29. GRAFOKOM BT. mindenki azt tesz, amit akar, és a saját szemszögéből nem ítélheti el a többiek cselekvését és szempontjait. (Jean Paul Sartre) KONSTRUKTÍV KONFLIKTUSKEZELÉS ÍRÁSVIZSGÁLAT MINTA TAMARA RÉSZÉRE 2011. DECEMBER

Részletesebben

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Szuhai Nóra ügyvezető, coach, tréner mentor Legjobb vagyok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a

Részletesebben

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV ALAPÉRZELMEK MIMIKÁVAL: Mennyire ismered a nem verbális jeleket? (teszt) Tárgyalás, beszélgetés közben érdemes ezekre a jelekre is figyelnünk. Végezzétek el a tesztet, és értékeljétek ki az eredményt!

Részletesebben

Activity Plan. A javaslat nem teljes körű: csupán a konzultáción, a cégvezető elmondása alapján szerzett információkon alapszik.

Activity Plan. A javaslat nem teljes körű: csupán a konzultáción, a cégvezető elmondása alapján szerzett információkon alapszik. Activity Plan A program fő pillérét a cégvezetővel folytatott szakértői konzultáció adja, melynek tartalma minden esetben cégspecifikus és személyre szabott. A Human Map szakértői számára a programban

Részletesebben

Hogyan segítheti a grafológia a jobb munkaköri légkör kialakulását?

Hogyan segítheti a grafológia a jobb munkaköri légkör kialakulását? Nyugat-Pannon Régió Pályázati Tanácsadóinak és Projektmenedzsereinek Egyesülete Munkaügyi ismeretek A grafológia szerepe a személyzeti munkában Hogyan segítheti a grafológia a jobb munkaköri légkör kialakulását?

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Megnyitás és rutinátmenetek avagy: hogyan kerüld el a lefagyást? Jocky cikke Ez elég szar

Részletesebben

TI és ÉN = MI. Társas Ismeretek és Érzelmi Nevelés Mindannyiunkért. Kísérleti program kisiskolásoknak SZEMERE BERTALAN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

TI és ÉN = MI. Társas Ismeretek és Érzelmi Nevelés Mindannyiunkért. Kísérleti program kisiskolásoknak SZEMERE BERTALAN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM TI és ÉN = MI Társas Ismeretek és Érzelmi Nevelés Mindannyiunkért Kísérleti program kisiskolásoknak 1 SZEMERE BERTALAN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM SZOCIÁLIS KOMPETENCIA A szabálykövetés, a saját magunkkal

Részletesebben

Bálint Éva - Urbanics Ildikó

Bálint Éva - Urbanics Ildikó Bálint Éva - Urbanics Ildikó Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Koponya-agysérültek Rehabilitációs Osztálya ORFMMT XXXI. Vándorgyűlése 2012. Szombathely Ha nem tudom, hogy nem tudom, azt hiszem, hogy

Részletesebben

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk Sági Zoltán Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk A világgal való elsődleges tárgykapcsolatunknak - a szülő-gyermek kapcsolatnak - alapvető szerepe van személyiségünk

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

Vidék Akadémia a vidék jövőjéért 2012. október 16-18., Mezőtúr. Közösségi tervezés

Vidék Akadémia a vidék jövőjéért 2012. október 16-18., Mezőtúr. Közösségi tervezés Vidék Akadémia a vidék jövőjéért 2012. október 16-18., Mezőtúr Közösségi tervezés Sain Mátyás VÁTI Nonprofit Kft. Területi Információszolgáltatási és Tervezési Igazgatóság Területfejlesztési és Urbanisztikai

Részletesebben

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez.

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez. Életgyónáshoz Életrendezés Nemes Ödön jezsuita atya gondolatai Alapelvek A kapcsolataimban, élethelyzeteimben, testi-lelki betegségeimben, kudarcaimban tapasztalt nehézségeimet, ne tekintsem problémának,

Részletesebben

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I.

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I. SZKB_207_09 Kell egy csapat! I. diak09.indd 55 2006.12.09. 22:01:12 DIÁKMELLÉKLET KELL EGY CSAPAT! I. 7. ÉVFOLYAM 57 DIÁKMELLÉKLET D1 Feladatlap a csoportmunkához b) A táblázat második oszlopában szereplő

Részletesebben

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Az alkalmazott sportpszichológia módszerei Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Sportpszichológiai tanácsadás - Professzionális segítő beszélgetés - Központjában a sportoló, vagy

Részletesebben

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára Célok Segíteni a megváltozott munkaképességű személyeket abban, hogy hatékonyan kezeljék a munkahelyi stresszt, változásokat, negatív

Részletesebben

A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA

A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA Tóth Gábor Attila A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az utóbbi évek legjelentôsebb alkotmánybírósági határozata az 1998 novemberében kihirdetett abortuszdöntés. Elsôsorban

Részletesebben

KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ. A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai)

KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ. A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai) KERET Konferencia 2012. december 10. Európai Ifjúsági Központ A segélyvonal: tények és következtetések (a segélyvonal munkatársai) Az adatokról A számok nem reprezentatívak, és nem is teljesek (nem mindenről

Részletesebben

A másság elfogadása a társadalomban

A másság elfogadása a társadalomban A másság elfogadása a társadalomban Jelige: Harc és ápolás Készítette: Hajdú Lili Témaválasztás indoklása Témám a leszbikusság, melyet személyes indíttatásból választottam Szerencsés vagyok, mert soha

Részletesebben

Tárgyalás-technikai alapok

Tárgyalás-technikai alapok BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1 Tárgyalás-technikai alapok A pozícióvédő tárgyalási modell, ellenségeskedés, rivalizálás Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu Órai példafeladat

Részletesebben

- 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség

- 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség - 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség Nagy Attila cikke 1. Mitől rettegnek az üzletkötők a legjobban? Hol hullik el a legtöbb üzletkötő? Mi az a munka, amit fóbiásan igyekeznek elkerülni, és ha lehet

Részletesebben

jor ge bucay Caminò a könnyek útja

jor ge bucay Caminò a könnyek útja jor ge bucay Caminò a könnyek útja A Z ÚT RÉTEGEI Biztosan van egy út, mely bizonyára sok mindenben személyes és különleges. Bizonyára van egy út, mely biztosan sok mindenben közös mindenki számára. Van

Részletesebben

Burnout, Segítő Szindróma

Burnout, Segítő Szindróma TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Burnout, Segítő Szindróma Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő. Segítő attitűd és a jogvédő Az attitűd étékelő

Részletesebben

ASSZERTIVITÁS. Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék. Dr. Felleginé Takács Anna. Szakképzés III. évfolyam 2017

ASSZERTIVITÁS. Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék. Dr. Felleginé Takács Anna. Szakképzés III. évfolyam 2017 ASSZERTIVITÁS Dr. Felleginé Takács Anna Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés III. évfolyam 2017 ASSZERTÍV VISELKEDÉS Lehetővé teszi, hogy az egyén saját érdekei szerint cselekedjen,

Részletesebben

Ki vagyok én?! - önismeret, társas kapcsolatok, felnőtté válás

Ki vagyok én?! - önismeret, társas kapcsolatok, felnőtté válás Ki vagyok én?! - önismeret, társas kapcsolatok, felnőtté válás ÖNISMERET ÉLETTERV - HIVATÁS - FELNŐTTSÉG TURJÁNYI KATALIN TANÁR, PSZICHOTERÁPIÁSAN KÉPZETT MENTÁLHIGIÉNIKUS, CSÉN TANÁCSADÓ MI AZ ÖNISMERET?

Részletesebben

a segítségnyújtás az elhelyezkedést, a diszkrimináció elleni küzdelmet és a beilleszkedés stabilitását szolgálja.

a segítségnyújtás az elhelyezkedést, a diszkrimináció elleni küzdelmet és a beilleszkedés stabilitását szolgálja. Bevezető A kilencvenes években komoly szemléletváltás történt Európában a társadalmi hátrányok megítélésében, a segítés céljaiban és formáiban. Az alkalmazkodás helyett egyre inkább a megmaradt képességek

Részletesebben

Interkulturális kommunikáció. Interkulturális szemlélet a nyelvoktatásban

Interkulturális kommunikáció. Interkulturális szemlélet a nyelvoktatásban Interkulturális kommunikáció Interkulturális szemlélet a nyelvoktatásban Kultúra: a szó jelentései az Értelmező szótár+ alapján (Tinta, 2007: 938.) O Mindaz az anyagi, szellemi érték, amelyet az emberi

Részletesebben

Az önszerveződő és önfenntartó tanulási folyamat pedagógiája

Az önszerveződő és önfenntartó tanulási folyamat pedagógiája Az önszerveződő és önfenntartó tanulási folyamat pedagógiája A pedagógus szerepek dinamikája Karácsony Sándor Há y év úlva fog u ká a áll i egy elsős diák Céltudat Feladattudat Szabálytudat Öntudat Vallom,

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Pszichoszociális elméletek Jellemzői: Pszichoanalitikus gyökerek Az Ego társas aspektusát hangsúlyozzák Pszichoszociális elméletek Csoportjai: Tárgykapcsolat-elméletek:

Részletesebben

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva Dr. Antalfai Márta XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva A katasztrófa legtöbbször végzetes következményekkel járó, nem várt fordulat,

Részletesebben

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon 100 női önismereti kérdés 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon Kedves Olvasó! Talán az Ön fejében is megfordult a kérdés: vajon miért

Részletesebben

Segítség segítõknek. Közös utak, személyes érlelõdés. Az önszupervízió lehetõsége

Segítség segítõknek. Közös utak, személyes érlelõdés. Az önszupervízió lehetõsége TÖRÖK GÁBOR MARLOK ZSUZSA Segítség segítõknek Az önszupervízió lehetõsége Írásunkban egyénileg vagy csoportban kliensekkel dolgozó segítõk számára kívánunk segítséget nyújtani, két önállóan végezhetõ szupervíziós

Részletesebben

Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin

Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin Florence Nightingale 1860 Bárki, aki felelős pozícióba kerül, tartsa észben a következőt: nem az a legfontosabb kérdés, hogy én magam hogyan tehetem

Részletesebben

TUDATOS ÉVRENDEZÉS 2017/2018

TUDATOS ÉVRENDEZÉS 2017/2018 TUDATOS ÉVRENDEZÉS 2017/2018 TUDATOS ÉVRENDEZÉS 2017/2018 1 TUDATOS ÉVRENDEZÉS 2017/2018 Üdvözöllek vagyok kineziológus, kineziológia One Brain haladó oktató, TEK oktató, Tek Coach-Tanácsadó, Bach-virágterápia

Részletesebben

Időskori bántalmazás az abúzus változó formái

Időskori bántalmazás az abúzus változó formái Időskori bántalmazás az abúzus változó formái Nincs egyetlen ok, ami megmagyarázná, hogy az egyik ember miért válik erőszakossá, bántalmazóvá, míg egy másik személy nem. Az erőszaknak összetett okai vannak,

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban Ratkóczi Éva (Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány) Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban A közeledés okai Az irányzatok identitásának megerősödése Kutatások Súlyos személyiségzavarok kihívásai

Részletesebben

1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás

1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás 1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás A korrupció latin eredetű szó, mely megrontást, megvesztegetést, valamilyen kártételt, rossz útra csábítást jelent. Az ún. korrupciós

Részletesebben

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/ Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIA 2015.10.13. Dr. Tordai Zita Óbudai Egyetem TMPK Háttér A tanári szerep és a tanárképzés változása Európában

Részletesebben

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják.

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják. ÉN-MI Mester-ség Kincs Meg világosodás Mire érdemes figyelni? Változtatás elfogadás Mit jelent embernek lenni? Kinek Hány a viszonya? világ közepe van? Jézus és mi Nézőpont Átalakuló váltás kérdés Együttérzés

Részletesebben

Családi vállalkozásokról

Családi vállalkozásokról REORGANIZÁCIÓ VAGYONKEZELŐ ÉS TANÁCSADÓ KFT WWW.REORGANIZACIO.COM Családi vállalkozásokról KVK Horváth Dénes, MBA 2015.02.25. Budapest Forrás: Reorganizáció Vagyonkezelő és Tanácsadó KO. 2 Mi számít családi

Részletesebben

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük?

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? Hogyan növelhető az iskola megtartó ereje? Mit tehetünk a tanulói lemorzsolódás ellen? Mit tehet a család? Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? FPF konferencia 2018.02.24

Részletesebben

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia 2011.10.04, ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Kontextus TÁMOP 5.6.2: Áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztése

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt!

Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! Balogh Katalin Nemzeti Fókuszpont vezető Budapest, 2014. október 21. IBS A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak.

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

4.2 Fejezet Traumapedagógia. Traumatológia és elméleti háttér

4.2 Fejezet Traumapedagógia. Traumatológia és elméleti háttér 4.2 Fejezet Traumapedagógia Traumatológia és elméleti háttér TRAUMATOLÓGIA: ELMÉLETI HÁTTÉR Mi is a trauma? pszichológiai meghatározás A klinikai pszichológiában, a trauma vagy pszichológiai trauma egy

Részletesebben

Angol nyelv. 5. évfolyam

Angol nyelv. 5. évfolyam Angol nyelv 5. évfolyam Témakör 1. Család 2. Otthon 3. Étkezés 4. Idő, Időjárás 5. Öltözködés 6. Sport 7. Iskola 8. Szabadidő 9. Ünnepek, Szokások 10. Város, Bevásárlás 11. Utazás, Pihenés 12. Egészséges

Részletesebben

Bevezetés a csajozásba 1 Napos Tanfolyam PUA.HU Gabesz

Bevezetés a csajozásba 1 Napos Tanfolyam PUA.HU Gabesz Bevezetés a csajozásba 1 Napos Tanfolyam PUA.HU Gabesz Az önbizalom egy alapvető fontosságú elem Az élet minden területen Siker egyik alapköve Hosszú távú fejlődés eredménye Megfelelő gyakorlatokkal rövid

Részletesebben