Élő nemzeti kincsünk: a pumi

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Élő nemzeti kincsünk: a pumi"

Átírás

1 Magyar kutyafajtáink eredetére vonatkozó adatok alapján valószínűsíthető, hogy a Kárpátmedencében található terelőkutyák állományával keveredtek a később bekerült idegen fajták. A gyapjúkereslet növekedése és a finomabb gyapjú iránti igény kielégítése szükségessé tette a hazai rackaállomány mellett a nyugati merinói juhok behozatalát. Az állatokat terelőkutyákkal lábon hajtották hazájukból, ahogyan az máig is szokás. Sok esetben a nyájjal a kutyát is eladták, így keveredett az itt élő pásztorkutyák állománya például a francia terrier típusú terelőkutyákkal, és alakult ki egy vegyes fajtájú állomány, amely alapját képezte a mai fajtáknak. Az évtizedek során a kívánatos tulajdonságok megszilárdultak a hazai állományban is, így az energikus, fáradhatatlan, munkamániás kutyák sikeresek lettek a pásztorok körében. A pumiról az első pontos leírást az 1815-ben megjelent Természet História oldalain olvashatjuk, igaz, Pethe Ferenc publikációjában, még kuvasz néven: [ ] nagyságára ollyanforma, mint egy köjökfarkas; fülei fennállók, szőre valamennyire bolyhos, legalább nem sima, a farka kerekedése pedig alólról, bojhos; színe gyakran barnás-fekete, de külömben számtalan, többnyire szennyes-színű[ ]. Amint látjuk, ez a kutya semmiképpen nem lehet kuvasz, mai ismereteink szerint sokkal inkább a pumit ismerhetjük fel a leírásban és a mellékelt rajzban. A pásztorkutyák elnevezése terén sokáig káosz uralkodott, a pumi vagy éppen a mudi név egyszerűen hajtókutyát jelentett. 1. oldal (összes: 6)

2 Dr. Raitsits Emil vezetésével 1914-ben megkezdték a puli dunántúli fajtaváltozatának tekintett pumit a Budapesti Állatkertben elkülöníteni és szelektáltan tenyészteni. A fajta első tudományos leírását dr. Anghy Csaba Géza készítette 1935-ben, és az időközben elhunyt Raitsits Emil tiszteletére róla nevezte el azt. A sokoldalú pumi A pumi karrierje a nyáj mellől indult, hiszen eredeti közegében nem maradhatott volna fenn, ha nem lett volna minden szempontból kiváló képességű kutya. A kistestű pásztorkutyák rendkívüli alkalmazkodóképességüknek köszönhetően már a XX. század elején kedvelt társává váltak a városi embernek is. Múltszázad eleji képeken láthatjuk az elegáns pesti kisasszonyokat pumival az oldalukon. A pumi esetében szerencsésen ötvöződött az intelligencia és a temperamentum. A szőrzet könnyebb kezelhetősége is nagy előnyére válik a fajtának, ez is nagyban segítette népszerűségét. A mezőgazdasági állattartásban minden területen kiválóan alkalmazható a pumi, hiszen viszonylag kisebb méretét vakmerősége és ügyessége ellensúlyozza. A hagyományos juhászati munka mellett a kondás, de éppen a gulyás is nagy hasznát veszi ezeknek az örökmozgó, mindenre azonnal reagáló kutyáknak. A beszédes jellem a ház körül is hasznos, mivel a pumi tudta nélkül nem történhet semmi a ház körül. A kutya jelzésére figyel a gazda, de a nagytestű őrzőkutyák is. Kiváló dúvadirtó is, a patkányok és más kártevők nagy pusztítója. A pumit örök, fáradhatatlan tettrekészség jellemzi: munkája során általában szemkontaktusban van gazdájával, lesi, várja a következő feladatot, és azt legjobb tudása szerint igyekszik is végrehajtani. Minthogy a juhász hagyományosan hónapokat töltött kutyájával kettesben a pusztán, így az örökös figyelem, a gazdára fókuszált viselkedés mélyen rögzült a fajtában. Ez az, amit még ma is kitűnően lehet érzékelni a pumi és a gazda kapcsolatában, és ez vezetett oda, hogy a mezőgazdaságban egyre csökkenő igénybevétel ellenére a fajta nem tűnt el, sőt megtalálta helyét a modern ember világában. Olyannyira, hogy egyre inkább terjed, világszerte újabb országokban tűnik fel, népszerűségével mindenhol nagy sikert arat. 2. oldal (összes: 6)

3 Küllem, egészség Megjelenésére nézve legszembetűnőbb jellegzetessége a felső harmadában előrebicsakló füle, amely egyedi megjelenést kölcsönöz neki. Szőre egyenlő arányban fedő- és aljszőrzetből áll. Színe változatos, a szürke minden árnyalata, a fekete, a fehér és az úgynevezett fakó, amely a mézesszőkés alapszínből és sötétebb fedőszőrökkel fedett hát, orr, fül, farok részekből tevődik össze, egészen sajátos árnyalatokat képez. Szőrhossza legfeljebb 7-10 cm, jellegzetes pumi formáját némi igazítással nagyon könnyű fenntartani. A lenőtt, hosszú szőröket ollóval méretre vágjuk, illetve néhány hetente ajánlatos kikefélni, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsuk, ezáltal nem ragad össze. Egyébként miután megszárad, öntisztuló a szőre, a sár, kosz kipereg belőle. Betegségekre nem fogékony, energikus, életteli kutya; magas kort, évet is megél különösebb probléma nélkül. 3. oldal (összes: 6)

4 Hogy tenyésztésre alkalmas legyen, két mozgásszervi rendellenesség, a csípőízületi diszplázia és a degeneratív mielopátia szűrését végezzük. Ez főleg az állomány hosszú távú megőrzése miatt fontos, de nem jellemző, hogy az ilyen esetekkel komoly probléma legyen a fajtánál. Tartás A pumi tartása a többi pásztorkutyához hasonlóan igénytelen, környezetét általában nagyon jól tolerálja. Természetesen a pumi és más, hasonló mozgás- és munkaigényű fajták esetén a lakásban csak akkor lehetséges a tartása, ha a gazda vállalni tudja a felelősséget, hogy a következő tizenöt évben aktív életet tud biztosítani a kutya számára. Kertes házban megfelelően ki tudja elégíteni mozgásigényét, de a foglalkozás iránti éhségét csak a személyes kapcsolat, közös játék során tudja kiélni. Örömét leli a munkában, a gazdával közösen megoldott feladatokban. Napjainkban a terelőversenyek kivételével egyre kevésbé van lehetősége a puminak a valódi terelőmunkára, ezt azonban helyettesíthetjük a legkülönfélébb aktív, ügyességi sportokkal. Szabadban tartva érdemes olyan helyet készíteni számára, amely egyrészt védi az időjárás viszontagságaitól, másrészt szemmel tudja tartani a területet. Jó, ha látja a ház bejáratát, mivel ha nem tudja a gazda lépéseit követni, inkább a lábtörlőn alszik, nehogy lemaradjon valamiről. A fajta jövője Elsődlegesen mindenképpen a jószág mellett lenne a helye; a fajta fenntartásának nagyon fontos része lenne, ha minél több állattartó, gazdálkodó vállalná, hogy tisztavérű, törzskönyvezett kutyával dolgozzon, hiszen ez csak így biztosítható. A többi magyar kutyafajtával együtt Hungarikum, élő nemzeti örökségünk része, melynek fenntartása a mi felelősségünk. Ahogyan a gazdasági haszonállatok esetében, ugyanúgy a kutyákra is érvényes, hogy csak a regisztrált, Törzskönyvben rögzített egyedek tekinthetők a fajta részének. Az Elismert Tenyésztő Szervezet keretében az idén már 20 éve fennálló Magyar Pumi Klub körülbelül negyven taggal végez tenyésztői tevékenységét, és még körülbelül egyéb szervezethez tartozó, vagy éppen szervezeten kívüli tenyésztő foglalkozik a fajtával. A Magyar Pumi Klub egész évben szervez programokat, teljesítmény- és küllembírálatokat, tenyésztői szemléket, valamint nyílt napokat a fajta iránt érdeklődők és a szakemberek számára. A regisztrált állomány létszáma egy hosszabb leszálló ág után ismét lassú emelkedésnek indult, ám mindinkább családi és sportkutya szerepbe kerülnek a kutyák. A Magyar Pumi Klub, mint a fajtát gondozó szervezet, fontos feladatának tekinti a pumi eredeti formájának és tulajdonságainak a megőrzését, ehhez viszont megfelelő, vállalkozó szellemű partnerek, gazdák közreműködésére van szükség. Árkosi József Pumi mellett nem lehet unatkozni 4. oldal (összes: 6)

5 Zabolátlan tyúkjaim mellé kerestem olyan kutyát, amely segít kordában tartani őket. Ismerősöm ajánlotta a pumit, így vásároltam is egyet egy tenyésztőtől. Ő volt Degesz, aki minden napra tartogatott valamit, amitől egyre jobban csodáltam ezt a kis szőrgombócot. Még a gondolataimat is kitalálta, két lépésnél messzebb sosem távolodott el mellőlem. A tyúkok között is rendet tartott. Aztán jöttek a kiállítások és Degesz ott is helyt állt épp úgy, mint a kutyaiskolában, ahol csodálták a köztünk lévő kapcsolatot. Viszonylag közel lehetőségünk van a terelést is gyakorolni. Degesz lelkesen hajtotta a birkákat, később a munkavizsgát is teljesítette. Lelkes buzgalma nem hagyott alább, hiszen a munka a lételeme óta foglalkozom pumi tenyésztéssel hobbi szinten. Kennelnevem a Serteperti, utalva a pumi azon tulajdonságára, hogy folyton ott sertepertél a gazdája körül. Korábban sosem gondoltam arra, hogy tenyésszem a pumit, de az életem mégis így alakult. Mára Degesz lánya és unokái, valamint pár idegen vérvonalú pumi alkotják a csapatunkat. Mindegyikük külön egyéniség, de mégis sok mindenben hasonlítanak egymásra. Számtalanszor megnevettetnek, imádnak játszani, muszáj aktívnak lenni mellettük. Párommal szoktuk is mondani, hogy a pumik mellett nem lehet megöregedni. Egy-egy kiadós séta vagy rohangálás után azonban békésen szunyókálnak, akár 5. oldal (összes: 6)

6 több órán keresztül is. A tenyésztésben a legrosszabb az, hogy idővel meg kell válni a kölyköktől. Minden kölyöknek az első két hónapban kialakul a személyisége. Eszerint igyekszem a megfelelő gazdinak adni őket. A pumi kölyök végtelenül aranyos, ám, ha a gazdi nem elég következetes vele, vagy sűrűn ellágyul a szíve, látván a bűnbánó nézést, akkor a kicsi könnyen a fejére nő. A kis testben hatalmas szív és akarat lakik, valamint rettentő okos és intelligens, ezért pontosan tudja, hogy kivel, meddig lehet elmenni. Igazi csavaros, magyar észjárása van. De egy megfelelően nevelt pumi tökéletes társa lehet az embernek, aki kiválóan alkalmazkodik gazdái napirendjéhez, szokásaihoz, legyen az a nagyváros forgataga, vagy valahol egy tanyán, egy gazdaságban. Minden tőlünk származó kölyök életét figyelemmel kísérjük, a gazdikkal kapcsolatban maradunk és mindenben segítünk, ha szükséges. Csodálatos érzés, amikor hónapok múlva találkozunk valamelyik tőlünk származó pumival, mert mindig megismernek és nagyon örülnek nekünk. A pumi mellett nem lehet unatkozni. Igénylik a törődést, de annyi szeretetet adnak, annyi vidámság van bennük, hogy minden bizonnyal szegényebb lenne az életem nélkülük. Kassai Gabriella Szerző: Árkosi József Közzététel ideje: , szerda, 09:00 A forrás webcíme: 6. oldal (összes: 6)

Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: május 6.

Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: május 6. Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: 2019. május 6. A csapat neve:... A csapattagok neve, lakcíme:... Az iskola neve, címe, telefonszáma:... Felkészítő tanár neve, telefonszáma:...

Részletesebben

A felelős állattartás néhány szabálya

A felelős állattartás néhány szabálya Tanuló neve: Dátum: A felelős állattartás néhány szabálya 1. Táplálás Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mintha olyan ételt eszünk, amilyenre szükségünk van. Gondoljunk csak arra,

Részletesebben

A KUTYA (BŐR ÉS SZŐRZET) KÉSZÍTETTE: BERTA BOGLÁRKA 6.A

A KUTYA (BŐR ÉS SZŐRZET) KÉSZÍTETTE: BERTA BOGLÁRKA 6.A A KUTYA (BŐR ÉS SZŐRZET) KÉSZÍTETTE: BERTA BOGLÁRKA 6.A BŐR A tapintás fontos a kutya számára, mivel az érintések érzelmi és társas kapcsolatokat közvetítenek. Érintéssel a kutya megnyugtatható: pulzusa

Részletesebben

4.) Jelen együttműködési Megállapodást mindkét szerződő fél aláírásával elismeri, annak tartalmát megismerték, pontjainak betartását vállalják.

4.) Jelen együttműködési Megállapodást mindkét szerződő fél aláírásával elismeri, annak tartalmát megismerték, pontjainak betartását vállalják. MEGÁLLAPODÁS mely létrejött egyrészről a 1147. Budapest, Gervay utca 117/a. szám alatti székhelyű Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület, Államilag Elismert Tenyésztői Szervezet (továbbiakban: MKFE) (nyilv.

Részletesebben

KUVASZ ŐR NAGYRAGADOZÓ VÉDELMI PROGRAM. Szép Ábrahám vadgazda mérnök

KUVASZ ŐR NAGYRAGADOZÓ VÉDELMI PROGRAM. Szép Ábrahám vadgazda mérnök KUVASZ ŐR NAGYRAGADOZÓ VÉDELMI PROGRAM Szép Ábrahám vadgazda mérnök 1 KUVASZ ŐR NAGYRAGADOZÓ VÉDELMI PROGRAM 2016 Február 14- én indult 2 KUVASZ ŐR NAGYRAGADOZÓ VÉDELMI PROGRAM 2016 Február 14- én indult

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

Komondor, a magyar kincs c. kérdőív eredményeinek rövid ismertetése Készítette: Pogácsás Mónika

Komondor, a magyar kincs c. kérdőív eredményeinek rövid ismertetése Készítette: Pogácsás Mónika 2017 Komondor, a magyar kincs c. kérdőív eredményeinek rövid ismertetése Készítette: Pogácsás Mónika 1 2017.10.27. Rövidítések jegyzéke HáGK Haszonállat-génmegőrzési Központ HKK Hungária Komondor Klub

Részletesebben

32/2004. (IV. 19.) OGY határozat

32/2004. (IV. 19.) OGY határozat 32/2004. (IV. 19.) OGY határozat a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról1 A magyar nép történetéből ismert,

Részletesebben

T/9299. számú törvényjavaslat. az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról

T/9299. számú törvényjavaslat. az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/9299. számú törvényjavaslat az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2016. február 2016. évi törvény

Részletesebben

Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák

Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák Hallainé Bánáthy Mónika: A beagle és a sztereotípiák Sztereotípiák... Amikor kiskutyát szeretnének tőlem az emberek sokszor teszik fel ezeket a kérdéseket: Igaz, hogy - szökős a beagle? - ugatós a beagle?

Részletesebben

Oltások. - Oltások - Féregtelenítések - Csípõizületi diszplázia (HD)

Oltások. - Oltások - Féregtelenítések - Csípõizületi diszplázia (HD) - Oltások - Féregtelenítések - Csípõizületi diszplázia (HD) Oltások A vásárolt kölyöknek az alapvetõ immunizációt már a tenyésztõnél meg kellett kapnia. A kutyákat parvovirus, hepatitis és leptospirosis

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok MEGKÖTVE TARTANI RETRIEVERT NEM SZABAD!!! 3.1. Tenyészkutyák tartása gazdasági

Részletesebben

A pumi színgenetikája

A pumi színgenetikája A pumi színgenetikája Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.abiquadogs.com/pumi/pumicolor.htm Az a cél vezérelt minket, hogy jobban megértsük, milyen gének határozzák meg a különböző színeket a pumiknál.

Részletesebben

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400 BAMBI: ALISA: született 2007. december 1. született 2008. március 1. szuka ivartalanított szuka Roti keverék. Játékos kölyök. Vizslakeverék. Kamaszkorát éli, nagyon eleven és játékos. BIKFIC: már gazdára

Részletesebben

A MINŐSÍTÉSI RENDSZERBEN CSAK AZON EGYEDEK OSZTÁLYOZHATÓAK, AMELYEK A TENYÉSZ-SZEMLÉN TENYÉSZTHETŐ MINŐSÍTÉST SZEREZTEK.

A MINŐSÍTÉSI RENDSZERBEN CSAK AZON EGYEDEK OSZTÁLYOZHATÓAK, AMELYEK A TENYÉSZ-SZEMLÉN TENYÉSZTHETŐ MINŐSÍTÉST SZEREZTEK. 2.4 Minősítési rendszer A minősítési rendszernél kiemelt fontosságúak az egészségügyi eredmények, a küllem és temperamentum minősítések. Ezért az Egyesület a következő pozitív kiemeléseket és minősítési

Részletesebben

62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről

62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről 62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés a) pont 3., 17. és 19.

Részletesebben

A spanyol agarak tragédiájától...

A spanyol agarak tragédiájától... A spanyol agarak tragédiájától... WWW.GALGO-IN-NOT.DE WWW.GREYHOUND-IN-NEED.COM...a családi kedvenc létig Hogy történhetett ez meg? Évszázadok óta csodálja az ember az agarak eleganciáját. Sokakat vonz

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 62/2016. (IX. 16.) FM rendelete a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről

A földművelésügyi miniszter 62/2016. (IX. 16.) FM rendelete a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről A földművelésügyi miniszter 62/2016. (IX. 16.) FM rendelete a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés

Részletesebben

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA 1. A tenyészszemle célja: A tenyészszemle a fajta tenyésztési programjának meghatározó eleme. Célja: a gondozott

Részletesebben

Előadás Gárdony Juhász József MEOE Hungária Kuvasz Klub elnök

Előadás Gárdony Juhász József MEOE Hungária Kuvasz Klub elnök Előadás Gárdony 2007 Juhász József MEOE Hungária Kuvasz Klub elnök Kezdet (?) Gárdony 2006 Rendezvények 2007 Speciális CAC és főtenyészszemle Nagymaros Klub kiállítás Várpalota Magyar kutyafajták CAC Mátészalka,

Részletesebben

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Június 30-944 29 19

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Június 30-944 29 19 BUKSI-MUKSI Kb.10 hónapos tacskó keverék kan. Kiegyensúlyozott, kerek világú kutya, okos kobakkal. Kedves, játékos, gyerekbarát. Kertben figyelmes, jól jelző, de feleslegesen ugat. Kutyákkal barátságos,

Részletesebben

IV. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Felkészítő tanár neve:

IV. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY. Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Felkészítő tanár neve: IV. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Felkészítő tanár neve: A név, cím részt nyomtatott nagybetűkkel kérjük kitölteni az olvashatóság

Részletesebben

Évente átlagosan 350 új kutyát fogadunk be, és védencünknek találunk új otthont.

Évente átlagosan 350 új kutyát fogadunk be, és védencünknek találunk új otthont. Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány Kutyamenhely Szekszárd Postacím: 7100 Szekszárd, Kilátó utca 31. Kutyamenhely: Szekszárd, Bogyiszlói út 8. E-mail:tmallatvedo @ gmail. com Telefonszám: 06-20-9810-558

Részletesebben

Állatvédelem. 4. Az állattenyésztők felelőssége

Állatvédelem. 4. Az állattenyésztők felelőssége Állatvédelem 4. Az állattenyésztők felelőssége Kedvencek tenyésztése szinte mindent Kutya Macska Díszhal Díszmadár Kisemlősök Egyéb emlősök Mosómedve Főemlősök Ragadozók Ízeltlábúak Hüllők Teknős Kaméleon

Részletesebben

Merinó és hosszúgyapjas fajták - landschaf merinó 1.

Merinó és hosszúgyapjas fajták - landschaf merinó 1. LANDSCHAF MERINÓ Az "A" tözskönyvbe kerülés feltételei kosoknál:, minimum (g/nap): Test éves korban, minimum (kg): Gyapjúfinomság, maximum (mikron) Bírálati pont 3 65 3 93 EREDETE A XVI. században a Németország

Részletesebben

Üldöztetés, irtás. Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program 2007-2013. Alapvető változások. Nagyragadozók védelme 2013.03.18.

Üldöztetés, irtás. Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program 2007-2013. Alapvető változások. Nagyragadozók védelme 2013.03.18. Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program 2007-2013 Alapvető változások Terjeszkedő emberi társadalmak Az állattartás térhódítása A farkas háziasítása, a kutya színre lép Farkas (Canis lupus)

Részletesebben

Mangalica tanácskozás Debrecen 2014. Augusztus 18. Dr. Radnóczi László

Mangalica tanácskozás Debrecen 2014. Augusztus 18. Dr. Radnóczi László A minisztérium feladatai a védett őshonos állatfajták megőrzésével és genetikai fenntartásával kapcsolatban Mangalica tanácskozás Debrecen 2014. Augusztus 18. Dr. Radnóczi László Jogi szabályozás -az

Részletesebben

AZ ÉV KUVASZA PÁLYÁZAT. Átdolgozott, értelmezhetőbb, számos helyen pontosított, kibővített, versenykiírás január 01 - től lép hatályba.

AZ ÉV KUVASZA PÁLYÁZAT. Átdolgozott, értelmezhetőbb, számos helyen pontosított, kibővített, versenykiírás január 01 - től lép hatályba. AZ ÉV KUVASZA PÁLYÁZAT Átdolgozott, értelmezhetőbb, számos helyen pontosított, kibővített, versenykiírás 2016. január 01 - től lép hatályba. Kidolgozta, hatályba léptette, Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület

Részletesebben

,,Én, Werner Sándor, kvietált honvédhadnagy az Úr 1900. esztendejében Kladovka Máriát, azt a nőt, akit legszebbnek tartottam és leginkább szerettem,

,,Én, Werner Sándor, kvietált honvédhadnagy az Úr 1900. esztendejében Kladovka Máriát, azt a nőt, akit legszebbnek tartottam és leginkább szerettem, ,,Én, Werner Sándor, kvietált honvédhadnagy az Úr 1900. esztendejében Kladovka Máriát, azt a nőt, akit legszebbnek tartottam és leginkább szerettem, és aki törvénytelen, de igazi fiút szült nekem, bár

Részletesebben

Az Országgyűlés /2004. ( ) OGY határozata a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemz

Az Országgyűlés /2004. ( ) OGY határozata a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemz ORSZ 甈 GGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Ellenjegyezte :.~~;u ~. H/3709/21. számú EGYSÉGES JAVASLAT a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé

Részletesebben

Fekete István: Lutra Ifjúsági Könyvkiadó, Budapest, 1955.

Fekete István: Lutra Ifjúsági Könyvkiadó, Budapest, 1955. Fekete István: Lutra Ifjúsági Könyvkiadó, Budapest, 1955. Szöveg típusa: elbeszélő Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 4 6. évfolyam.

Részletesebben

Felmérés a tenyészminősítéssel bíró erdélyi kopó állomány jelenlegi állapotáról, helyzetéről Értékelés

Felmérés a tenyészminősítéssel bíró erdélyi kopó állomány jelenlegi állapotáról, helyzetéről Értékelés Értékelés Kérdőíves felmérés A MEKK és az EKKA együttműködésének eredményeképpen 2014. szeptember közepén indítottuk el azt a felmérést, amelynek keretében 139 kutya és 91 gazda részére került kiküldésre

Részletesebben

Ajánlások hovi-t vásárlóknak

Ajánlások hovi-t vásárlóknak Hovawart kölyök ajánlások - Ajánlások vásárlóknak - Oltás, és féregtelenítés - Törzskönyv - Tenyésztõ felelõssége A kölyöklistában találhatók az aktuális almok, fedezések! Ajánlások hovi-t vásárlóknak

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) SHIH TZU

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) SHIH TZU 2011.07.13. / DE FCI - Standard Nr. 208 SHIH TZU FORDÍTÁS: Uwe H.Fischer, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / hivatalos eredeti nyelv (EN) EREDET: Tibet. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE

Részletesebben

III. TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI SZABÁLYZATOK

III. TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI SZABÁLYZATOK III. TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI SZABÁLYZATOK 5. A tenyésztésre való alkalmasság mérésének eszközei (tenyészfelmérés) A kutya tenyészteljesítményének mérése a tenyészfelméréseken történik. A tenyészfelmérések

Részletesebben

ÚJ VILÁG Alapítvány Pitvaros, 6914 Rákóczi u. 9. Mobil:+36-70-203-2962 Számlaszám: 11535067-20058373 IBAN:HU12 1173 5067 20058373 0000 0000

ÚJ VILÁG Alapítvány Pitvaros, 6914 Rákóczi u. 9. Mobil:+36-70-203-2962 Számlaszám: 11535067-20058373 IBAN:HU12 1173 5067 20058373 0000 0000 A pályázat beszámolója és pénzügyi elszámolása 2015. április -június 1 Tartalom A programsorozat megvalósításáról... 3 Terápiás kutyák az oktatásban... 3 Fejlődés a kutyákkal... 3 Segítő kutyák munkájának

Részletesebben

TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT

TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, email : info@fci.be _ TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT - Hagyományos

Részletesebben

Magyar óriásnyúl tenyésztésének története

Magyar óriásnyúl tenyésztésének története Magyar óriásnyúl tenyésztésének története A nyúl háziasítása és elterjedése Lepus europeus Oryctolagus cunyculus Az üregi nyúl Az üregi nyúl mintegy ezer évvel ezelőtt az Ibériai félszigetről terjedt el

Részletesebben

Drágossy Zsolt: Genetikai terheltségek a kutyatenyésztésben

Drágossy Zsolt: Genetikai terheltségek a kutyatenyésztésben Drágossy Zsolt: Genetikai terheltségek a kutyatenyésztésben A kutyatenyésztés alapvetően hobbiként űzött tevékenység, mely a tenyésztő, és a leendő tulajdonosok örömét szolgálja. A gondosan megtervezett

Részletesebben

KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS

KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS JÖVŐTERVEI 1 A cigányság a magyar társadalom legnagyobb létszámú etnikai csoportjává vált az elmúlt évtizedekben. (VALUCH,

Részletesebben

Balatonkenese: 2014 május 1

Balatonkenese: 2014 május 1 2014 Figyelem! Iskolánkban az idei nyáron is szeretettel várjuk azokat a kutyás gazdikat, aki a Balaton parton töltik a nyarat kedvencükkel! A hétvégi szabadidejüket szeretnék együtt eltölteni, kutyaiskolai

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 4. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Levelezési cím: Felkészítő tanár neve: BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 009. DECEMBER 7. 1 CÍM: FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Kérdések az MGKSZ Strasszertenyésztők Fajtaklubja nevében

Kérdések az MGKSZ Strasszertenyésztők Fajtaklubja nevében Kérdések az MGKSZ Strasszertenyésztők Fajtaklubja nevében Készítette: Pintér Szabolcs, 2017. március 5. Tisztelt Wudi Gerard, Az MGKSZ Strasszertenyésztők Fajtaklubja nevében küldöm Önnek ezt az anyagot.

Részletesebben

Rólunk 3 Szolgáltatásaink 4 A logóról 6 Színek 7 Tiltások 8 Levélpapír 9 Pecsét 10 Névjegykártya 11 Extra szolgáltatások 12

Rólunk 3 Szolgáltatásaink 4 A logóról 6 Színek 7 Tiltások 8 Levélpapír 9 Pecsét 10 Névjegykártya 11 Extra szolgáltatások 12 Tartalom Rólunk 3 Szolgáltatásaink 4 A logóról 6 Színek 7 Tiltások 8 Levélpapír 9 Pecsét 10 Névjegykártya 11 Extra szolgáltatások 12 Rólunk Cégünk 2015-ben kezdte aktivitását saját házi kedvencünk rendbentartásával.

Részletesebben

Ebtenyésztők és Hobbi Kutyások Dél-alföldi Egyesülete 2014. május 22.

Ebtenyésztők és Hobbi Kutyások Dél-alföldi Egyesülete 2014. május 22. 214. május 22. Ebtenyésztők és Hobbi Kutyások Dél-alföldi Egyesülete 6771. Szeged, Palackozó u. 9. 213. évi Közhasznúsági jelentése Záradék: Az Éves Beszámolót és Közhasznúsági jelentést az Ebtenyésztők

Részletesebben

A Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Herendi Általános Iskola és AMI keretében

A Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Herendi Általános Iskola és AMI keretében A Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Herendi Általános Iskola és AMI keretében A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. ÚMFT

Részletesebben

A hun harc művésze Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

A hun harc művésze Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2012 december 29. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 A hunok harci technikája a hadtörténelem során a legsikeresebb volt.

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 207/ 2009.06.05./ GB PEKINGESE (Pekingi palotakutya) 2 SZÁRMAZÁS: Kína. VÉDNÖK:

Részletesebben

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Dr. Antal Ákos hatósági főállatorvos, megyei ENAR koordinátor Hajdú Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc biztonsági és Állategészségügyi

Részletesebben

Egy a természettel : A megvalósítás szakaszában

Egy a természettel : A megvalósítás szakaszában 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) Ötven évvel ezelőtt hazánk világszínvonalú eseményt rendezett. Lehet erre építkezni vagy teljesen új koncepció alapján kezdődik a szervezési munka? A tervezés

Részletesebben

GAZDA ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!

GAZDA ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS! GAZDA ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS! Magyar szürke szarvasmarha Magyar szürke szarvasmarha Őshonos magyar fajta

Részletesebben

Indián nyár, indián szerelem

Indián nyár, indián szerelem Indián nyár, indián szerelem Vidám kalandok Forrai István Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! Tartalomjegyzék Indián nyár, indián szerelem1 Vidám kalandok1 Egy kis világban1 A nagyvilág2 Lelépés a

Részletesebben

Egyszerű utazókészlet a tökéletes utolsó simításokhoz

Egyszerű utazókészlet a tökéletes utolsó simításokhoz Értékesítés Előtti Szórólap ez Magyarország () Orr- és fülszőrnyíróprotectube technológiával Garantáltan nem húzza a szőrszálakat Védőrendszer, ideális dőlésszög Teljesen lemosható kialakítás, AA elem

Részletesebben

Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2004.(VI.25.) KT. számú rendelete az állattartás szabályairól

Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2004.(VI.25.) KT. számú rendelete az állattartás szabályairól Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2004.(VI.25.) KT. számú rendelete az állattartás szabályairól (8/2012.(V.31.) rendelettel módosítva) (Egységes szerkezetbe szedve) Csólyospálos

Részletesebben

Szakmai zárójelentés A kutyaszemélyiség mint az emberi személyiségvizsgálatok modellje: etológiai, pszichológiai és genetikai megközelítés

Szakmai zárójelentés A kutyaszemélyiség mint az emberi személyiségvizsgálatok modellje: etológiai, pszichológiai és genetikai megközelítés Szakmai zárójelentés A kutyaszemélyiség mint az emberi személyiségvizsgálatok modellje: etológiai, pszichológiai és genetikai megközelítés Bevezetés Korábbi támogatott pályázatok etológiai kutatatásai

Részletesebben

2. melléklet a 35/2015. (VI. 30.) FM rendelethez

2. melléklet a 35/2015. (VI. 30.) FM rendelethez 66 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y. évi 9. szám. melléklet a /. (VI..) FM rendelethez Értékelési szemrendszer a. () bekezdése alapján benyújtott pályázatokhoz Értékelési szem Értékelési szemok kategóriák A TANYA

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

pasztellben érkezett és a város látványa olyannyira lenyûgözte, hogy elgondolkodott azon, miért is ne bérelhetne itt egy lakást Francia country

pasztellben érkezett és a város látványa olyannyira lenyûgözte, hogy elgondolkodott azon, miért is ne bérelhetne itt egy lakást Francia country Francia country é s k o r t á r s m a g ya r a l k o t ó k e g y b e l v á r o s i bérházban S z e r z Ô, s t y l i s t : T o r m a b e a t r i x F o t ó : Darabos György Isabelle mûvészeti író, gyakran

Részletesebben

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ Ismét kaptunk egy olvasói levelet. Nem névtelenül, névvel és címmel. A levelet elolvasva nem biztos, hogy bárki is szeretne ilyen helyen lakni. Kicsit jobban körbejárva a problémát, rögtön közelebb jutottunk

Részletesebben

Bemutatkozik a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány és az Agár Fajtamentés,,Nem menhely! - tiltakozott rendszeresen Merza Henriett, a Szent Ferenc

Bemutatkozik a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány és az Agár Fajtamentés,,Nem menhely! - tiltakozott rendszeresen Merza Henriett, a Szent Ferenc Bemutatkozik a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány és az Agár Fajtamentés,,Nem menhely! - tiltakozott rendszeresen Merza Henriett, a Szent Ferenc Állatotthon alapítója. 1995 óta működő állatotthona valóban

Részletesebben

KÖNYV AZ ÕSVALAMIRÕL. Georg Groddeck

KÖNYV AZ ÕSVALAMIRÕL. Georg Groddeck Thalassa (7) 1996, 3: 118 122 KÖNYV AZ ÕSVALAMIRÕL (Részlet) Georg Groddeck Nem gondoltam volna, hogy ily KEMÉNY SZAVAKKAL képes MEGDORGÁLNI, Tisztelt Barátném. Ön világos okfejtést követel tõlem, pusztán

Részletesebben

Nemcsak a divat dönt Stropek László az év juhásza Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Nemcsak a divat dönt Stropek László az év juhásza Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Az év tenyésztője díjat megosztva kapta a feleségével Stropek gazda 2015 nyarán azt mondta: majd meglátjuk, a divat diktál, azt a fajtát tartom majd, amelyik kelendőbb lesz. Vásárolt tíz landschaft merinót

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

Életmód Klub. Téma: Látogatás a keszthelyi Georgikon Majormúzeumba

Életmód Klub. Téma: Látogatás a keszthelyi Georgikon Majormúzeumba Életmód Klub (2017. október 4.) 5. foglalkozás 16 fő lakó részvételével Téma: Látogatás a keszthelyi Georgikon Majormúzeumba Sok kérdőjellel a fejünkben indultunk erre a kirándulásra. Milyen lesz ez a

Részletesebben

Kedves Partnerünk! Először nézzünk néhány alap fürdőszobai családot!

Kedves Partnerünk! Először nézzünk néhány alap fürdőszobai családot! Kedves Partnerünk! Annak érdekében, hogy Neked is egyre több vásárlód legyen, folyamatosan kommunikálunk ügyfeleink felé. Hírleveleinket Veled is megosztjuk! Hogyha partneri kapcsolatban állsz szakemberekkel,

Részletesebben

HUNGÁRIA SCHNAUZER PINSCHER KLUB EGYESÜLET

HUNGÁRIA SCHNAUZER PINSCHER KLUB EGYESÜLET HUNGÁRIA SCHNAUZER PINSCHER KLUB EGYESÜLET Tenyésztési szabályzat BEVEZETÉS A Tenyésztési Szabályzat kötelező érvényű minden Hungária Schnauzer Pinscher Klub Egyesület (HSPK) tagjára, szerződéses partnerére

Részletesebben

Vedd fel a kapcsolatot a Kutyá Világgal. Média és Reklám

Vedd fel a kapcsolatot a Kutyá Világgal. Média és Reklám Vedd fel a kapcsolatot a Kutyá Világgal Média és Reklám 1 A kezdet- Az ötlet 2005-ben induló working-dog, összeköti a világ kutyatulajdonosait azáltal, hogy kutyáik törzskövét és adatlapját, saját munka

Részletesebben

Az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről (1. számú melléklet)

Az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről (1. számú melléklet) A Magyar Állatorvosi Kamara országos Szakmai Továbbképzési Oktatási Bizottságának ajánlása az ebeken gyógyászati és kozmetikai célból végzett fül-, illetve farok-vágásról I. Preambulum A Magyar Állatorvosi

Részletesebben

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin 1. CICA CSOPORT Németh Zoltánné Tóth Ildikó Vilhelmné Vágó Katalin A környezet megismerésére nevelés témáihoz kapcsoljuk a tervezett beszélgetés - és játéktémákat, valamint az ének-zene, vizuális, irodalmi,

Részletesebben

MARAT: VÉGH PÉTER "Nemzetgyűlési képviselők hát sohasem szabadultok meg a múlttól, sohasem fogjátok megérteni, miféle átalakulásba keveredtetek"

MARAT: VÉGH PÉTER Nemzetgyűlési képviselők hát sohasem szabadultok meg a múlttól, sohasem fogjátok megérteni, miféle átalakulásba keveredtetek MARAT: VÉGH PÉTER "Nemzetgyűlési képviselők hát sohasem szabadultok meg a múlttól, sohasem fogjátok megérteni, miféle átalakulásba keveredtetek" Marat/Sade Baranyi Péter, Végh Péter, Bordás János Végh

Részletesebben

Miskolc CAC 2014. szeptember 20. (2014-09-20) Exportálás időpontja: 2014-09-11 07:44:24

Miskolc CAC 2014. szeptember 20. (2014-09-20) Exportálás időpontja: 2014-09-11 07:44:24 Miskolc CAC 2014. szeptember 20. (2014-09-20) Exportálás időpontja: 2014-09-11 07:44:24 2014-09-20 FCI I. Fajtacsoport 263 38 Groenendael 1 Csehszlovák farkaskutya 2 Német juhászkutya 1 Német juhászkutya

Részletesebben

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v -

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi. E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - (Arthur Schopenhauer) Életkora Neme (kérem, húzza alá) nő férfi Legmagasabb iskolai végzettsége

Részletesebben

VII. ORSZÁGOS RETRIEVER TALÁLKOZÓ ZALAEGERSZEG GÉBÁRTI-STRAND 2014. SZEPTEMBER 13.

VII. ORSZÁGOS RETRIEVER TALÁLKOZÓ ZALAEGERSZEG GÉBÁRTI-STRAND 2014. SZEPTEMBER 13. VII. ORSZÁGOS RETRIEVER TALÁLKOZÓ ZALAEGERSZEG GÉBÁRTI-STRAND 2014. SZEPTEMBER 13. GÖCSEJ KUTYA KLUB GOLDEN RETRIEVER KÖR A RENDEZVÉNYÉRT FELELŐS SZEMÉLY: DR. GOMBOS LÁSZLÓ GÖCSEJ KUTYA KLUB 0620/5196154

Részletesebben

MIT NEVEZÜNK GONDOLKODÁSMÓDNAK?

MIT NEVEZÜNK GONDOLKODÁSMÓDNAK? G O N D O L KO D Á S M Ó D MIT NEVEZÜNK GONDOLKODÁSMÓDNAK? Azokat a gondolatokat, amelyeket a diákok korlátaikról, lehetőségeikről hordoznak magukban céljaikkal, álmaikkal kapcsolatban. Gondolkodási beállítottság:

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

54/2008. (XI. 21.) Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzati rendelet. az állattartásról. Egységes szerkezetben 4.

54/2008. (XI. 21.) Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzati rendelet. az állattartásról. Egységes szerkezetben 4. 54/2008. (XI. 21.) Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzati rendelet az állattartásról Egységes szerkezetben 4. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) TIBET TERRIER (Tibetan Terrier)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) TIBET TERRIER (Tibetan Terrier) 2011.07.13. / DE FCI - Standard Nr. 209 TIBET TERRIER (Tibetan Terrier) FORDÍTÁS: A Tibeti Kutyafajták Nemzetközi Klubja, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / Hivatalos eredeti nyelv (EN) EREDET:

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1.Feladat TOTÓ (Húzd alá a helyes választ!) 1. Mibe lépett bele Kópé, amikor vérzett a lába? egy hegyes szögbe egy süni

Részletesebben

Zuglói Zöld Lurkók Óvoda. Bemutatkozás

Zuglói Zöld Lurkók Óvoda. Bemutatkozás Zuglói Zöld Lurkók Óvoda Bemutatkozás Óvodánk jellemzői: A Zuglói Zöld Lurkók Óvoda 1973-ban nyílt meg Budapest XIV. kerületében, a Füredi park 6. szám alatt. 2014-ben teljes felújítás történt az intézményben,

Részletesebben

STATISZTIKA. CAC 2014. Nyíregyháza 2014.05.20

STATISZTIKA. CAC 2014. Nyíregyháza 2014.05.20 CAC 2014. Nyíregyháza STATISZTIKA 2014.05.20 Fajta Nem Osztály Összesen Berger de Brie Kan Fiatal Berger de Brie összesen Groenendael Szuka Fiatal Groenendael összesen Német juhászkutya Kan Növendék Szuka

Részletesebben

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában!

Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Fedezze fel négy kontinens madárvilágának szépségeit az Élet Bárkájában! Szeretnénk a látogatás előtt egy áttekintést nyújtani a Bárka madarairól, amely talán tartalmasábbá teheti a látogatást. A Bárka

Részletesebben

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20)

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20) Buj 4483 Buj, Rákóczi u. 13-15. Védőnő: Kiss Józsefné Tel.: +36 (20) 429-7859 Email: kissjozsefne63@freemail.hu Védőnői fogadóóra: minden nap 8:00-9:00 Az első esztendő meghatározza a jövőt! 1 / 5 Területi

Részletesebben

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Bioélelmiszerek Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Biotermék A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A tápanyag-utánpótlás

Részletesebben

3. Minősítési rendszer

3. Minősítési rendszer 3. Minősítési rendszer A minősítési rendszer kialakításában a fenotipus megítélése mellett kiemelt fontosságú az egészségügyi szűrések eredményeinek beemelése, valamint, lehetőség szerint a genotípust

Részletesebben

ŐRIZZÜK MEG A PUMIT EREDETI MIVOLTÁBAN A XXI. SZÁZADBAN IS!?

ŐRIZZÜK MEG A PUMIT EREDETI MIVOLTÁBAN A XXI. SZÁZADBAN IS!? Előszó Amikor megkértek, hogy írjam egy cikket az ősi pumi típusról, déjà vu érzésem támadt. Elővettem a 15 évvel azelőtti írásomat, átolvastam. A téma újra (vagy azóta is) aktuális, de a véleményem tulajdonképpen

Részletesebben

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Közösségért szervezett nap tippek a hatékony szervezéshez Előszó A Telenor felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy a legkorszerűbb mobiltechnológiai szolgáltatások

Részletesebben

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Tartalom Német juhászkutya...1 Teste...3 Feje...3 Marmagassága...4 Testtömege...4 Szőrzete...4 Színei...4 Alomszáma...4 Várható élettartama...5 Vérmérséklete...5 Jelleme...5

Részletesebben

P. Benvin Sebastian Madassery SVD Vallások globalizációjának hatása a kereszténységre

P. Benvin Sebastian Madassery SVD Vallások globalizációjának hatása a kereszténységre 1 P. Benvin Sebastian Madassery SVD Vallások globalizációjának hatása a kereszténységre Mindennek megvan a maga órája, és az ég alatt minden dolog elmúlik a maga idejében. Ideje van a születésnek és ideje

Részletesebben

35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni

35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni 35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni 2015. április 20. 13:23 Összesen 35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni a 2007-2013 között még fel nem használt keret terhére

Részletesebben

Mert minden kutya gazdara vagyik! Letöltés: www.vigyelhaza.hu/kutyakereso

Mert minden kutya gazdara vagyik! Letöltés: www.vigyelhaza.hu/kutyakereso Mobiltelefonos kutyakereső alkalmazás Mert minden kutya gazdara vagyik! Letöltés: www.vigyelhaza.hu/kutyakereso Az alkalmazásról Segítségével állatbarátoknak, állatvédő szervezeteknek, vagy a szakhatóságnak

Részletesebben

A kutya. Projekt 4.b-ben. A KOMA pályázaton nyertes projekt (2005.) Készítette: Tarné Éder Marianna

A kutya. Projekt 4.b-ben. A KOMA pályázaton nyertes projekt (2005.) Készítette: Tarné Éder Marianna A kutya Projekt 4.b-ben A KOMA pályázaton nyertes projekt (2005.) Készítette: Tarné Éder Marianna Tématervezet: A kutya Időszak: október 1- november 30. Lépések Tevékenységek Jeles napok Egyéb 1. Levél

Részletesebben

Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája

Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája Boldogság a panel falak között? Ha egy ilyen típusú lakótelepen tölti mindennapjait, kint is és bent is egyaránt panelfalakba ütközik az ember.

Részletesebben

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:...

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:... Csigadombi Waldorf Óvoda Cím.: 2400 DUNAÚJVÁROS, Garibaldi u. 1. Telefon: 06-20-491-60-37, 06-70-4215277 E-mail: csigadombiwaldorfovi@gmail.com www.dunaujvarosiwaldorf.hu ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP Gyermek

Részletesebben

Minta Sándor várható munkahelyi viselkedéséről

Minta Sándor várható munkahelyi viselkedéséről Spectrum Kompetencia Kérdőív Peopletest platform Részletes kompetencia leírás Minta Sándor várható munkahelyi viselkedéséről Spectrum elméleti model Szakmai és vezetői kompetenciák Bevezetés a jellemzés

Részletesebben

1. forduló. Részlet a feladatlapból. A feladatlap 5 feladatból áll.

1. forduló. Részlet a feladatlapból. A feladatlap 5 feladatból áll. 1. forduló Részlet a feladatlapból. 1. Magyar népmese A feladatlap 5 feladatból áll. Az égig érő fa mítosza Belső Ázsiából származik. Nemcsak hiedelemmondáink, népmeséink sajátos eleme ez a hatalmas fa,

Részletesebben

Távoli vidékek éjjeli ragadozói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Távoli vidékek éjjeli ragadozói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Bagolymustra Kaposvárott Nyugat-Európában az elmúlt egy-másfél évtizedben igen nagy népszerűségnek örvend a felelős állattartók körében az egzotikus baglyok tartása, s a nagyobb testű fajokkal még hasznot

Részletesebben

Vedd fel a kapcsolatot a Kutyás Világgal. Média és Reklám

Vedd fel a kapcsolatot a Kutyás Világgal. Média és Reklám Vedd fel a kapcsolatot a Kutyás Világgal Média és Reklám A kezdet- Az ötlet 2005-ben induló working-dog, összeköti a világ kutyatulajdonosait azáltal, hogy kutyáik törzskövét és adatlapját, saját munka

Részletesebben