Kétdimenziós mesterséges festési eljárások. Hatások és alkalmazások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kétdimenziós mesterséges festési eljárások. Hatások és alkalmazások"

Átírás

1 Pannon Egyetem Informatikai Tudományok Doktori Iskola Tézisfüzet Kétdimenziós mesterséges festési eljárások. Hatások és alkalmazások Kovács Levente Képfeldolgozás és Neuroszámítógépek Tanszék Témavezet : Prof. Dr. Szirányi Tamás Veszprém, 2006.

2 El zmények, célok, módszertan 1 El zmények, célkit zések A nem-fotorealisztikus képalkotási módszerek az elmúlt kb. egy étvized termékei a számítógépes graka világában. Amint azt az elnevezés is jelzi, ezeknek a módszereknek a célja nem valamilyen modell-képek minél pontosabb reprodukálása grakai célokra, hanem éppen ellenkez leg, egy modellkép különféle akár m vészinek is nevezhet reprezentációinak el állítása. Ezen módszerek els célja valós festmények hatásainak mesterséges reprodukálása volt, hétköznapi felvételek pl. olajfestmény-szer vé alakítása. Azóta számos módszer látott napvilágot, de az els dleges cél megmaradt: kellemes látványt nyújtó festményszer grakák készítése, rajzlm-szer hatások létrehozása képeken és vidókon ill. grakákban. Ezen módszerek nagy halmazának egyik elemét jelentik az ú.n. ecsetvonás-alapú képalkotási algoritmusok. Ezekben a festmény-szer képi hatások létrehozása valós ecsetmintázatok valamilyen mérték utánzásával, szimulációjával történik, egy mesterséges festési folyamatban. Az ebbe a családba tartozó fontosabb módszerek mélyreható áttekintését megtalálhatjuk

3 El zmények, célok, módszertan 2 Gooch és Gooch. (Non-Photorealistic Rendering. AK Peters, Ltd ), ill. Strothotte és tsai. (Non-Photorealistic Computer Graphics, Morgan Kaufman Publishers, 2002.) könyveiben. A munka során a szerz célja új ecsetvonás-alapú festményszer képi hatások, eektusok kidolgozása, vizsgálata, új alternatív megoldások kidolgozása, különféle képfeldolgozási és képi struktúra-információ kinyerési módszerek alkalmazása az ecsetvonás-alapú képalkotásokban, újabb festésalapú képalkotási módszerek kidolgozására volt, és párhuzamosan az ezekkel a módszerekkel létrehozott képek hatékony leírási, tárolási, kódolási lehet ségeinek vizsgálata, amely egy új néz pont ezen a teröleten. A kutatói munka során elért eredmények kerülnek bemutatásra, amelyek kulcsszavakban a következ k: különféle többszint ecsetmintázatok használata a festés-szer képalkotási folyamatban, festési optimalizálások, a létrehozott képek ecset-sorozat alapú leírásának hatékonysága, tér-mérték módszerek alkalmazása a ecsetmintázat alapú festésben, alkalmazás képsorozatokra, módszer relatív fókusztérképek automatikus kinyerésére illetve ennek alkalmazása a festési eljárásban a részletgazdagság vezérlésére, létrehozott festett képek vektorgrakus reprezentációja, illetve néhány egyéb alkalmazási terület.

4 El zmények, célok, módszertan 3 A kutatás módszertana Az ecsetvonás alapú mesterséges festési eljárások célja és a gyelem középpontja általában a létrehozott képi hatások, ezek milyensége, min sége. Számos módszer látott napvilágot, amelyekkel számtalan festményszer hatást tudunk elérni, automatikusan, fél-automatikusan vagy felhasználó-vezérelten. Ebben a munkában a szerz egyik szempontja is ez volt, újabb módszerek létrehozása, de ennél volt egy fontosabb vezérfonal is: hogyan lehet a festést minél teljesebb mértékben a képi struktúrákból kinyert információkkal vezérelni, ezáltal olyan módszereket kidolgozni, amelyek automatikus eekt-készítésre alkalmasak és csak egy modell-képre van szükségük. Egy másik fontos alapgondolat az volt, hogy a festési módszerek folyamatukban távolodjanak el a sztochasztikus alapmódszerekt l. Ezekt l az elvekt l vezérelve történt az egyes módszerek kidolgozása. Egy következ szempont volt az, hogy az egyes kidolgozott módszerek által létrehozott képeket hogyan lehet hatékonyan és könnyen kezelhet, hordozható formában tárolni, amely szintén egy új szempont volt a területen.

5 El zmények, célok, módszertan 4 A disszertáció gerincét a festési eljárások jelentik. Ezek kidolgozása során a szerz egyaránt támaszkodott létez és új eszközökre is. A festés-transzformációk során számos, a képfeldolgozás területén használatos standard próbaképeken ill. a szerz által gy jtött képeken történtek a tesztelések. A relatív fókusztérkép kinyerési módszernél a tesztek standard textúra-mintázatokon és próbaképeken, ill. a fókuszterület alapú indexelési teszteknél a szerz által készített képi adatbázison történtek. Az egyes kiértékelések alapját a képfeldolgozás és jelfeldolgozás klasszikus hibamértékei adták. A fejlesztésekhez és a teszt-alkalmazásokhoz számos matematikai és programozási fejleszt i környezetet vett igénybe a szerz. A kutatási munkát a szerza Pannon (Veszprémi) Egyetem Képfeldolgozás és Neuroszámítógépek Tanszékének Képfeldolgozási Laboratóriumában végezte.

6 Lehetséges alkalmazások 5 Lehetséges alkalmazások A disszertációban bemutatott módszerek felhasználási területei els sorban a festményszer, rajzlm-szer eektusok generálása képeken és videókon. Manapság egyre több számítógépes játékban és mozilmben alkalmaznak egyre több nem-fotorealisztikus módszerekkel alkotott összetev t, így az erre a területre koncentráló kutatási irányok is folytatódnak és folyamatosan fejl dnek. A szerz eredményei els sorban a képi struktúrákra alapozott automatikus eektus-generálás területén kínálnak megoldásokat. Lehetséges alkalmazási területek, ahogy azokat a disszertációban is részleteiben tárgyaljuk, a következ k: Ecsetvonás alapú festés-transzformált képek és videók el állítása és kódolása - rajzlm-szer hatások készítése és egyúttal ezek hatékony és tömör kódolása, Festmény-képek ecsetvonás-alapú átalakítása - valós festmény-képek kükönféle stílusú reprezentációinak készítése ecset-mintázatokkal, hordozható és skálázható formátumban,

7 Lehetséges alkalmazások 6 Transzformált képek valós idej skálázása és megjelenítése - festett képek különféle felbontású és részlettartalmú megjelenítése ill. továbbítása, Területfüg részletgazdagságú festett képek el állítása vektor grakus reprezentációban - automatikus részletgazdagság-vezérelt festések, alkalmazásfüggetlen, skálázható, hordozható formában, Fókusztérképek használata képi tulajdonság-kinyerésre - képi adatbázisok indexelése és keresése fontos képi területek alapján a bevezetett relatív fókusz-térkép kinyer módszer segítségével, fókusz-területek követése videókon. A szerz részt vett lm-restaurálási munkákban is, név szerint az 1949-es Lúdas Matyi lm felújításának fejlesztési munkálataiban. A szerz festés alapú kép- és videó-transzformációs munkájára [15] három független forrás hivatkozik.

8 Téziscsoportok 7 Téziscsoportok 1. Téziscsoport: alapmódszerek Új módszereket vezettem be a 2D-s automatikusan m köd, sztochasztikus, nem-fotorealisztikus grakai festési eljárásokban, új eektusok létrehozására, a festések eredményesebb és hatékonyabb megvalósítására, megmutattam és igazoltam, hogy ezek jelent s javulást okoznak min ségben, sebességben, illetve a létrehozott képek tömörítésében. (a) Altézis: Bináris és sokszín ecset-mintázatok használatával stílusok szimulációja válik lehet vé. Ezáltal egyéni stílusú mesterségesen megalkotott képek készíthet k. (b) Altézis: Bevezettem egy interpolációs kitöltésen alapuló színi morfológiai lépést a többréteg festési folyamatba és igazoltam alkalmasságát a festési eljárások közbüls lépéseinek gyorsítására ill. a létrehozott képek kódolásának javítására. (c) Altézis: A többszint sztochasztikus festési eljárásokban a tömörítési min ség/méret/id optimumának kulcsa a felhasznált

9 Téziscsoportok 8 ecset-méretek optimális megválasztása, ami kísérletekkel igazoltan általában három ecsetkészletet jelent. (d) Altézis: Igazoltam, hogy a festés-alapú képalkotási eljárás eredményképeinek (festett képek) ecsetvonás-sorozat alapú reprezentációja képpont-alapú képi kódolásoknál alkalmasabb festett képek kódolására és tömörítésére. 2. Téziscsoport: scale-space és festési eljárások összekapcsolása A scale-space elmélet képi struktúra-analízissel kapcsolatos eredményeit alkalmaztam új automatikus grakai festési eljárások fejlesztésére, olyan módszerek bevezetésével, amelyek a képi struktúra és tulajdonságok alapján vezérlik a festési folyamatot, és amelyek természetesebbé teszik a festett képek felépítését és leírását. Kísérletileg igazoltam, hogy scale-space struktúra-információk kinyerésén alapuló automatikus festési eljárások hatékony alternatívái a klasszikus eljárásoknak. (a) Altézis: Megmutattam, hogy a képi struktúra-analízissel kinyert él/gerinc-vonal információkra alapozva nem-sztochasztikus festési eljárás készíthet, amely más módszerekkel kombinálva új festési módokat tesz lehet vé (b) Altézis: Megmutattam, hogy a modell-képekb l kinyert kombinált él - és gerincvonal információk olyan hatékony automatikus vezérlést biztosítanak a festési folyamatban, amely egyidej leg egy természetesebb képleírási és reprezentációs módot is jelent.

10 Téziscsoportok 9 3. Téziscsoport: relatív fókusztérképek használata a képrégió-függ festési részletgazdagság vezérlésére Bevezettem egy vak dekonvolúción alapuló automatikus eljárást, amely képes képek relatív fókusztérképnek kinyerésére és igazoltam ennek gyakorlati használhatóságát. Bevezettem egy automatikus nem-fotorealisztikus festési eljárást, amely a képek relatív fókusz-térképét felhasználva képes a festés részletgazdagságát a lokális relevancia függvényében vezérelni. (a) Altézis: Bevezettem és megmutattam a lokális vak dekonvolúció használhatóságát képek relatív fókusztérképének el állítására, ezáltal a releváns képi területek automatikus kinyerésére. (b) Altézis: Kisérletileg igazoltam, hogy a dekonvolúciós fókusztérkép kinyerés különféle textúrált felületeket tartalmazó képeken is jól használható az el térben található területek megkülönböztetésére. (c) Altézis: Megmutattam a vak dekonvolúciós relatív fókusztérképek gyakorlati alkalmazhatóságát fókusz-alapú képi osztályozáson keresztül. Ezáltal lehet vé tettem képi adatbázisok indexelését fókuszterületek alapján. (d) Altézis: Megmutattam, hogy a kinyert fókusztérképek segítségével olyan automatikus nem-fotorealisztikus festési eljárás készíthet, amely képes az egyes képi területek festési részletgazdagságát változtatni a területek relevanciájának függvényében.

11 Téziscsoportok Téziscsoport: alkalmazások és kiterjesztés mozgóképekre Igazoltam, hogy a festett képek ecsetvonás-sorozatként történ kódolása lehet vé teszi hogy a festett képek különböz felbontású változatait valós id ben megjelenítsük újra-transzformálás nélkül. A mesterséges automatikus festés-alapú képalkotási módszereket mozgóképek festményszer átalakítására alkalmaztam és megmutattam, hogy megfelel mozgásdetektáló eljárásokkal kombinálva alkalmazható festményszer eektusok mozgóképeken történ alkalmazására. (a) Altézis: A festett képek ecsetvonás-sorozat alapú leírása nem csupán hatékony tárolási módszer, hanem arra is alkalmas, hogy festett képek különböz felbontásó változatai újra-transzformálás nélkül megjeleníthet ek legyenek. Megmutattam a festett képek alkalmazásfüggetlen SVG (vektorgrakus) szintaxissal történ leírásának lehet ségét a könnyebb kezelhet ség és a hordozhatóság céljával. Egy teszt-alkalmazással megmutattam az ecsetsorozatként kódolt festett képek valós idej megjelenítésének és skálázásának lehet ségét. (b) Altézis: Festési módszereket alkalmaztam egymást követ képkockák transzformációjára, rajzlm-szer eektusok létrehozására. Ehhez a képsorozatokból mozgásmez ket nyertem ki a képkockák közötti változó területek megtalálásához, és hasznosítottam a képkockát alkotó ecsetvonások helyzet- és irányultságadatainak kinyerésére.

12 Publikációk 11 Publikációk [1] Kovács, L., Szirányi, T. 2D Multilayer Painterly Rendering with Automatic Focus Extraction, WSCG 2006 Full Papers Proceedings, ISBN , pp , Plzen, [2] Kovács, L., Szirányi, T. Painterly Rendering by Automatic Feature Extraction, HACIPPR 2005, pp , Veszprem, Hungary, [3] Kovács, L., Szirányi, T. Image Indexing By Focus Map, ACIVS 2005, Lecture Notes in Computer Science, vol. 3708, pp , Antwerp, IF:0.513 [4] Kovács, L., Szirányi, T. Relative Focus Map Estimation Using Blind Deconvolution, Optics Letters, vol. 30, pp , IF: [5] Kovács, L., and Szirányi, T. Painterly Rendering of Images and Real Paintings with SVG Support. 3. Magyar Graka és Geometria Konferencia, pp. 2-8, Budapest, [6] Kovács, L., Szirányi, T. Coding of Stroke-Based Animations, WSCG 2004, Plzen, Checz Republic, ISBN: , pp , [7] Kovács, L., Szirányi, T. Painterly Rendering Controlled by Multiscale Image Features, SCCG 2004 (Spring Conference on Computer Graphics), Published by ACM, ISBN: , Budmerice, Slovakia, pp , [8] Kovács, L., Szirányi, T. Ecient Coding of Stroke-Rendered Paintings, 17th ICPR, Cambridge, UK, august 23-26, vol. 2, pp , 2004.

13 Publikációk 12 [9] Kovács, L., Szirányi, T. Rendering and Coding of Still and Motion Picture by Stochastic Painting, IV. KépAf konferencia, Miskolc-Tapolca, pp , [10] Czúni, L., Hanis, A., Kovács, L., Kránicz, B., Licsár, A., Szirányi, T., Kas, I., Kovács, Gy., Manno, S. Digital Motion Picture Restoration System for Film Archives (DIMORF), SMPTE Motion Imaging Journal, May/June 2004, pp , [11] Czúni, L., Császár, G., Hanis, A., Kovács, L., Licsár, A., Szirányi, T. Semi Automatic Digital Motion Picture Restoration System with Learning Capabilities, 17th ICPR, Workshop: Learning for Adaptable Visual Systems, CD Proceedings [12] Kovács, L., Szirányi, T. Stroke-Based Painting and Coding of Image Sequences, 2. Magyar Graka és Geometria Konferencia, pp , BME, Budapest, [13] Bölecz, M., Czúni, L., Gál, B., Hanis, A., Kovács, L., Kránicz, B., Licsár, A., Szirányi, T., Kas, I., Kovács, Gy., Manno, S. Digital Motion Picture Restoration System for Film Archives (DIMORF), IBC2003, Amsterdam, [14] Kovács, L., Szirányi, T. Creating Video Animations Combining Stochastic Paintbrush Transformation and Motion Detection,, III. KépAf konferencia, Domaszék, pp , [15] Kovács, L., Szirányi, T. Creating Animations Combining Stochastic Paintbrush Transformation and Motion Detection, 16th ICPR, Quebec City, Canada pp , [16] Kovács, L., Szirányi, T. Vak dekonvolúció alapú automatikus fókusz-térkép kinyerési eljárás,, Magyar Szabadalmi Hivatal, benyújtva P050164/2 alatt, november [17] Kovács, L., Szirányi, T., Focus Area Extraction by Blind Deconvolution for Dening Regions of Interest, IEEE Transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence, javított változat bírálat alatt, IF: [18] Kovács, L., Szirányi, T. Painterly Eects Rendering with Focus Based Level of Detail, IEEE Computer Graphics and Applications, javított változat bírálat alatt, IF: 1.602

14

Pannon Egyetem. Informatikai Tudományok Doktori Iskola

Pannon Egyetem. Informatikai Tudományok Doktori Iskola Pannon Egyetem Informatikai Tudományok Doktori Iskola Tanuló és adaptív videófeldolgozó eljárások A doktori disszertáció téziseinek összefoglalója Licsár Attila Képfeldolgozás és Neuroszámítógépek Tanszék

Részletesebben

A KUTATÁS EREDMÉNYEI ZÁRÓJELENTÉS 2004-2006.

A KUTATÁS EREDMÉNYEI ZÁRÓJELENTÉS 2004-2006. ÖNELLENŐRZÉS ÉS FUTÁSIDEJŰ VERIFIKÁCIÓ SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOKBAN OTKA T-046527 A KUTATÁS EREDMÉNYEI ZÁRÓJELENTÉS 2004-2006. Témavezető: dr. Majzik István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

REGULARIZÁLT INVERZ KARAKTERISZTIKÁKKAL

REGULARIZÁLT INVERZ KARAKTERISZTIKÁKKAL NEMLINEÁRISAN TORZULT OPTIKAI HANGFELVÉTELEK HELYREÁLLÍTÁSA REGULARIZÁLT INVERZ KARAKTERISZTIKÁKKAL Ph.D. értekezés tézisei Bakó Tamás Béla okleveles villamosmérnök Témavezető: dr. Dabóczi Tamás aműszaki

Részletesebben

VALÓS HULLÁMFRONT ELŐÁLLÍTÁSA A SZÁMÍTÓGÉPES ÉS A DIGITÁLIS HOLOGRÁFIÁBAN PhD tézisfüzet

VALÓS HULLÁMFRONT ELŐÁLLÍTÁSA A SZÁMÍTÓGÉPES ÉS A DIGITÁLIS HOLOGRÁFIÁBAN PhD tézisfüzet VALÓS HULLÁMFRONT ELŐÁLLÍTÁSA A SZÁMÍTÓGÉPES ÉS A DIGITÁLIS HOLOGRÁFIÁBAN PhD tézisfüzet PAPP ZSOLT Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszék 2003 1 Bevezetés A lézerek megjelenését

Részletesebben

A számítógép felhasználása a modern fizika BSc szintű oktatásában

A számítógép felhasználása a modern fizika BSc szintű oktatásában DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A számítógép felhasználása a modern fizika BSc szintű oktatásában Nagy Péter Témavezető: Dr. Tasnádi Péter egyetemi tanár Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar

Részletesebben

MULTIMÉDIA ALAPÚ OKTATÁSI TECHNOLÓGIÁK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A KATONAI SZAKNYELVOKTATÁSBAN

MULTIMÉDIA ALAPÚ OKTATÁSI TECHNOLÓGIÁK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A KATONAI SZAKNYELVOKTATÁSBAN Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Hadtudományi Doktori Iskola Tick Andrea MULTIMÉDIA ALAPÚ OKTATÁSI TECHNOLÓGIÁK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A KATONAI SZAKNYELVOKTATÁSBAN

Részletesebben

Free Viewpoint Television: új perspektíva a 3D videó továbbításban

Free Viewpoint Television: új perspektíva a 3D videó továbbításban MEDIANET 2015 Free Viewpoint Television: új perspektíva a 3D videó továbbításban HUSZÁK ÁRPÁD Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudomány Egyetem huszak@hit.bme.hu Kulcsszavak: 3D videó, Free Viewpoint Video,

Részletesebben

Publikációs lista. Gódor Győző. 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2. Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk...

Publikációs lista. Gódor Győző. 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2. Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk... Publikációs lista Gódor Győző 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2 Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk... 2 Nemzetközi konferencia-kiadványban megjelent idegen nyelvű előadások...

Részletesebben

OTKA nyilvántartási szám: T047198 ZÁRÓJELENTÉS

OTKA nyilvántartási szám: T047198 ZÁRÓJELENTÉS MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MÓDSZEREK ALKALMAZÁSA A FOLYAMATMODELLEZÉSBEN című OTKA pályázatról 2004. jan. 01 2007. dec. 31. (Vezető kutató: Piglerné dr. Lakner Rozália) A mesterséges intelligencia eszközök

Részletesebben

Laterális feloldás és képminőség javítása vonalpásztázó tomográfiás optikai mikroszkópban

Laterális feloldás és képminőség javítása vonalpásztázó tomográfiás optikai mikroszkópban DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Laterális feloldás és képminőség javítása vonalpásztázó tomográfiás optikai mikroszkópban Szerző: Dudás László Témavezetők: Prof. Dr. Szabó Gábor egyetemi tanár Dr. Erdélyi Miklós

Részletesebben

Élpont osztályozáson alapuló robusztus tekintetkövetés

Élpont osztályozáson alapuló robusztus tekintetkövetés KÉPFELDOLGOZÁS Élpont osztályozáson alapuló robusztus tekintetkövetés HELFENBEIN TAMÁS Ipari Kommunikációs Technológiai Intézet, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány helfenbein@ikti.hu Lektorált

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés 2010.

Közhasznúsági jelentés 2010. Adószám: 14636895-2-43 Bejegyző szerv: Fővárosi Bíróság Cégbírósága Regisztrációs szám: 01-09-912951 U1 Kutató Fejlesztő és Innovációs Központ Nonprofit Kft. 1117 Budapest, Gábor Dénes utca 2. D. I. 2010.

Részletesebben

SZOMSZÉDSÁGI SZEKVENCIÁK ÉS ALKALMAZÁSAIK A KÉPFELDOLGOZÁSBAN ÉS KÉPI ADATBÁZISOKBAN

SZOMSZÉDSÁGI SZEKVENCIÁK ÉS ALKALMAZÁSAIK A KÉPFELDOLGOZÁSBAN ÉS KÉPI ADATBÁZISOKBAN SZOMSZÉDSÁGI SZEKVENCIÁK ÉS ALKALMAZÁSAIK A KÉPFELDOLGOZÁSBAN ÉS KÉPI ADATBÁZISOKBAN NEIGHBORHOOD SEQUENCES AND THEIR APPLICATIONS IN IMAGE PROCESSING AND IMAGE DATABASES András Hajdu, János Kormos, Tamás

Részletesebben

Zárójelentés 2003-2005

Zárójelentés 2003-2005 Zárójelentés 2003-2005 A kutatási programban nemlineáris rendszerek ún. lineáris, paraméter-változós (LPV) modellezésével és rendszer elméleti tulajdonságainak kidolgozásával foglalkoztunk. Az LPV modellosztály

Részletesebben

Mérési eljárások kidolgozása látók és látássérültek lokalizációs képességeinek összehasonlítására

Mérési eljárások kidolgozása látók és látássérültek lokalizációs képességeinek összehasonlítására XXIX. Kandó Konferencia 29 th Kandó Conference November 21, 2013, Budapest, Hungary Mérési eljárások kidolgozása látók és látássérültek lokalizációs képességeinek összehasonlítására Répás József, Dr. Wersényi

Részletesebben

Anatómiai régiók automatikus felismerése

Anatómiai régiók automatikus felismerése Anatómiai régiók automatikus felismerése Kutatási beszámoló 2015. június Készítette: Tóth Márton József Bevezetés A mai klinikai gyakorlatban a háromdimenziós orvosi képalkotó rendszerek használata igen

Részletesebben

YANG ZIJIAN GYŐZŐ 杨子剑

YANG ZIJIAN GYŐZŐ 杨子剑 YANG ZIJIAN GYŐZŐ 杨子剑 Személyes adatok Mobil +36-20-535-7968 Cím Email 1091 Budapest Üllői út 109/C. Magyarország yang.zijian.gyozo@uni-eszterhazy.hu fragata8@gmail.com Neme férfi Születési hely Changchun,

Részletesebben

Önértékelési kézikönyv KOLLÉGIUMOK SZÁMÁRA

Önértékelési kézikönyv KOLLÉGIUMOK SZÁMÁRA Önértékelési kézikönyv KOLLÉGIUMOK SZÁMÁRA Szerzők: Barcsák Marianna, Barlai Róbertné, Bot Szilvia, Farkasné Egyed Zsuzsanna, Horváthné Moldvay Ilona, Járainé dr. Bődi Györgyi, Jurecz Emil, Molnárné Stadler

Részletesebben

Virtuális Egér. Horváth Zsolt, Schnádenberger Gábor, Varjas Viktor. 2011. március 20.

Virtuális Egér. Horváth Zsolt, Schnádenberger Gábor, Varjas Viktor. 2011. március 20. Számítógépes Látás Projekt Virtuális Egér Horváth Zsolt, Schnádenberger Gábor, Varjas Viktor 011. március 0. Feladat kiírás: Egy olyan rendszer megvalósítása, melyben kamera értelmezi a kéz és az ujjak

Részletesebben

VÁLTOZTATÁSMENEDZSMENT A HAZAI GYAKORLATBAN

VÁLTOZTATÁSMENEDZSMENT A HAZAI GYAKORLATBAN Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Széchenyi István Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Vállalkozásgazdaságtan és menedzsment program VÁLTOZTATÁSMENEDZSMENT A HAZAI GYAKORLATBAN

Részletesebben

Tevékenység szemléletű tervezés magyarországi felsőoktatási intézmények pályázataiban

Tevékenység szemléletű tervezés magyarországi felsőoktatási intézmények pályázataiban Tevékenység szemléletű tervezés magyarországi felsőoktatási intézmények pályázataiban SÜVEGES Gábor Béla Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Miskolc stsuveges@uni-miskolc.hu Az utóbbi években egyre

Részletesebben

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata. Tóth László Richárd. Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Doktori (PhD) értekezés tézisei Irányítási struktúrák összehasonlító vizsgálata Tóth László Richárd Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola Témavezetők: Dr. Szeifert Ferenc Dr.

Részletesebben

A kutatási projekt keretében a következő feladatokat tűztük ki:

A kutatási projekt keretében a következő feladatokat tűztük ki: Szakmai zárójelentés a Hibakorrekciós algoritmusok a koordináta méréstechnikában című T 042935 számú kutatási projekt keretében elvégzett feladatokról és azok tudományos eredményeiről A kutatási projekt

Részletesebben

Drótposta: kovacsea@math.bme.hu ; edith_kovacs@yahoo.com ; Honlapom: http://www.math.bme.hu/diffe/staff/kovacse.shtml

Drótposta: kovacsea@math.bme.hu ; edith_kovacs@yahoo.com ; Honlapom: http://www.math.bme.hu/diffe/staff/kovacse.shtml Szakmai önéletrajz 1.1 Személyes adatok: Nevem: Kovács Edith Alice Születési idő, hely: 1971.05.18, Arad Drótposta: kovacsea@math.bme.hu ; edith_kovacs@yahoo.com ; Honlapom: http://www.math.bme.hu/diffe/staff/kovacse.shtml

Részletesebben

MIT IS MONDOTT? HOGY IS HÍVJÁK? ELIGAZODÁS A KÁRTEVŐK VILÁGÁBAN

MIT IS MONDOTT? HOGY IS HÍVJÁK? ELIGAZODÁS A KÁRTEVŐK VILÁGÁBAN MIT IS MONDOTT? HOGY IS HÍVJÁK? ELIGAZODÁS A KÁRTEVŐK VILÁGÁBAN Dr. Leitold Ferenc, fleitold@veszprog.hu Veszprémi Egyetem Veszprog Kft. A világon a legelterjedtebb vírusok legautentikusabb forrása a Wildlist

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉN-, NITROGÉN- ÉS OXIGÉNTARTALMÚ VEGYÜLETEK GÁZKROMATOGRÁFIÁS ELEMZÉSE SZÉNHIDROGÉN-MÁTRIXBAN Készítette STUMPF ÁRPÁD okl. vegyész az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi

Részletesebben

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Szentes Adrienn okleveles vegyészmérnök

Részletesebben

KÉPALKOTÁSRA ALAPOZOTT RUHAIPARI

KÉPALKOTÁSRA ALAPOZOTT RUHAIPARI BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR ÍRTA: SZABÓ LAJOS OKLEVELES IPARI TERMÉK- ÉS FORMATERVEZŐ MÉRNÖK KÉPALKOTÁSRA ALAPOZOTT RUHAIPARI MÉRÉSTECHNIKÁK CÍMŰ TÉMAKÖRBŐL, AMELLYEL

Részletesebben

MPEG-4 alapú átvitel megvalósítása a DVB-T technikában

MPEG-4 alapú átvitel megvalósítása a DVB-T technikában MPEG-4 alapú átvitel megvalósítása a DVB-T technikában ENYEDI BALÁZS, KONYHA LAJOS, SZOMBATHY CSABA, TRAN MIN SON, DR.GSCHWINDT ANDRÁS, DR. SZOKOLAY MIHÁLY, DR. FAZEKAS KÁLMÁN Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

MIKROKONTROLLEREK ALKALMAZÁSA AUTOMATA REPÜLŐ SZERKEZETEKBEN 4 BEVEZETÉS

MIKROKONTROLLEREK ALKALMAZÁSA AUTOMATA REPÜLŐ SZERKEZETEKBEN 4 BEVEZETÉS Schuster György 1 Terpecz Gábor 2 Radnai Viktor 3 MIKROKONTROLLEREK ALKALMAZÁSA AUTOMATA REPÜLŐ SZERKEZETEKBEN 4 A járművekben a 80-as évek elejétől alkalmaznak mikrokontrollereket, ez az utóbbi másfél

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/92. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/92. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: Fürdő és beléptető rendszerhez kapcsolódó informatikai eszközök beszerzése Miskolc Megyei Jogú város Önkormányzata részére tárgyú eljárás eredménytájékoztatója Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/92 Beszerzés

Részletesebben

Az e-kereskedelem elvárásai a biometriával szemben

Az e-kereskedelem elvárásai a biometriával szemben Őszi Arnold Az e-kereskedelem elvárásai a biometriával szemben Az e-kereskedelem elvárásai a biometriával szemben Őszi Arnold Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar oszi.arnold@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

MÉLYFÚRÁSI GEOFIZIKAI ADATOK ÉRTELMEZÉSÉNEK MODERN INVERZIÓS MÓDSZEREI

MÉLYFÚRÁSI GEOFIZIKAI ADATOK ÉRTELMEZÉSÉNEK MODERN INVERZIÓS MÓDSZEREI MIKOVINY SÁMUEL FÖLDTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Doktori értekezés tézisei MÉLYFÚRÁSI GEOFIZIKAI ADATOK ÉRTELMEZÉSÉNEK MODERN INVERZIÓS MÓDSZEREI Írta: SZABÓ NORBERT PÉTER Tudományos vezető: DR. DOBRÓKA MIHÁLY

Részletesebben

Előrenéző és paraméter tanuló algoritmusok on-line klaszterezési problémákra

Előrenéző és paraméter tanuló algoritmusok on-line klaszterezési problémákra Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék Dr. Németh Tamás Előrenéző és paraméter tanuló algoritmusok on-line klaszterezési problémákra SZTE TTIK, Móra Kollégium,

Részletesebben

IFFK 2014 Budapest, 2014. augusztus 25-27. Intelligens városok közlekedése. Dr. Tánczos Lászlóné

IFFK 2014 Budapest, 2014. augusztus 25-27. Intelligens városok közlekedése. Dr. Tánczos Lászlóné IFFK 2014 Budapest, 2014. augusztus 25-27. Intelligens városok közlekedése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék (tel.: +36-1-4633265; e-mail: ktanczos@mail.bme.hu

Részletesebben

Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei

Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei KONSZENZUS BUDAPEST Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei ATIPIKUS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSÁNAK MÓDSZERTANI ALAPJAI Készült a TÁMOP 1.3.1 kiemelt projekt

Részletesebben

Gyakori kérdések GINOP-6.1.2.-15 Digitális szakadék csökkentése projekt. 7 mrd Ft

Gyakori kérdések GINOP-6.1.2.-15 Digitális szakadék csökkentése projekt. 7 mrd Ft Gyakori kérdések GINOP-6.1.2.-15 Digitális szakadék csökkentése projekt Kérdés Válasz 1 Mi a projekt célja? A GINOP 6.1.2. projekt alapvető célja az elsődleges és másodlagos digitális megosztottság csökkentése,

Részletesebben

Nyelvi hálózatok és a mentális lexikon

Nyelvi hálózatok és a mentális lexikon Pannon Egyetem Nyelvtudományi Doktori Iskola Doktori értekezés tézisei Kovács László Nyelvi hálózatok és a mentális lexikon A mentális lexikon (gazdasági) szaknyelvi és (általános) hálózatos szerveződésének

Részletesebben

PÁLYÁZAT. a SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KUTATÁSI FŐIRÁNY pályázati felhívásához. 1. A pályázó kollektíva vezetőjének adatai:

PÁLYÁZAT. a SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KUTATÁSI FŐIRÁNY pályázati felhívásához. 1. A pályázó kollektíva vezetőjének adatai: PÁLYÁZAT a SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KUTATÁSI FŐIRÁNY pályázati felhívásához 1. A pályázó kollektíva vezetőjének adatai: Neve: Tanszéke: Dr. Csapó Ádám Informatika Tanszék Telefonszáma:

Részletesebben

KOCKÁZATKEZELÉS A REZGÉSDIAGNOSZTIKÁBAN TÖBBVÁLTOZÓS SZABÁLYOZÓ KÁRTYA SEGÍTSÉGÉVEL

KOCKÁZATKEZELÉS A REZGÉSDIAGNOSZTIKÁBAN TÖBBVÁLTOZÓS SZABÁLYOZÓ KÁRTYA SEGÍTSÉGÉVEL KOCKÁZATKEZELÉS A REZGÉSDIAGNOSZTIKÁBAN TÖBBVÁLTOZÓS SZABÁLYOZÓ KÁRTYA SEGÍTSÉGÉVEL Dr. Kosztyán Zsolt Tibor, Pannon Egyetem, Kvantitatív Módszerek Intézeti Tanszék Katona Attila Imre, Pannon Egyetem,

Részletesebben

Képelemzési módszerek vizuális kódok felismerésére

Képelemzési módszerek vizuális kódok felismerésére Képelemzési módszerek vizuális kódok felismerésére PhD disszertáció tézisei Bodnár Péter Témavezet : Nyúl László, Ph.D. Informatikai Doktori Iskola Képfeldolgozás és Számítógépes Graka Tanszék Természettudományi

Részletesebben

Sergyán Szabolcs augusztus 26.

Sergyán Szabolcs augusztus 26. Publikációs és hivatkozási lista Sergyán Szabolcs 2011. augusztus 26. Belföldi könyv önálló fejezete A1. Kovács D. L., Nyékyné G. J., Sergyán Sz.: Objektum orientált programozás. In: Programozási nyelvek

Részletesebben

Optikai karakterfelismerés

Optikai karakterfelismerés Optikai karakterfelismerés Az optikai karakterfelismerés feladata A különböző formátumú dokumentumok kezelésének egyik speciális esete, amikor a kezelendő dokumentumok még nem állnak rendelkezésre elektronikus

Részletesebben

A megerosítéses tanulás és a szimulált hutés kombinált használata: algoritmusok és alkalmazások

A megerosítéses tanulás és a szimulált hutés kombinált használata: algoritmusok és alkalmazások MISKOLCI EGYETEM DOKTORI (PH.D.) TÉZISFÜZETEI HATVANY JÓZSEF INFORMATIKAI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA A megerosítéses tanulás és a szimulált hutés kombinált használata: algoritmusok és alkalmazások Készítette:

Részletesebben

Mikroelektromechanikai szerkezetek szilárdsági és megbízhatósági vizsgálata

Mikroelektromechanikai szerkezetek szilárdsági és megbízhatósági vizsgálata OTKA nyilvántartási szám: T 049848 Mikroelektromechanikai szerkezetek szilárdsági és megbízhatósági vizsgálata Témavezetı: Dr. Kovács Ádám egyetemi docens, BME Mőszaki Mechanikai Tanszék Kutatási beszámoló:

Részletesebben

Adatfolyam alapú RACER tömbprocesszor és algoritmus implementációs módszerek valamint azok alkalmazásai parallel, heterogén számítási architektúrákra

Adatfolyam alapú RACER tömbprocesszor és algoritmus implementációs módszerek valamint azok alkalmazásai parallel, heterogén számítási architektúrákra Adatfolyam alapú RACER tömbprocesszor és algoritmus implementációs módszerek valamint azok alkalmazásai parallel, heterogén számítási architektúrákra Témavezet : Dr. Cserey György 2014 szeptember 22. Kit

Részletesebben

Közzététel dátuma: 2014.08.13. Iktatószám: 16128/2014 CPV Kód: 80400000-8 Z + D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft.

Közzététel dátuma: 2014.08.13. Iktatószám: 16128/2014 CPV Kód: 80400000-8 Z + D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. képzések eredmény Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/95 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás fajtája: Kbt.

Részletesebben

Veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása

Veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Veszteséges képtömörítő eljárások pszichovizuális összehasonlítása Berke József 1 - Kocsis Péter 2 - Kovács József 2 1 - Pannon Agrártudományi Egyetem, Georgikon, Mezőgazdaságtudományi Kar, Szaktanácsadási,

Részletesebben

AKTUÁTOR MODELLEK KIVÁLASZTÁSA ÉS OBJEKTÍV ÖSSZEHASONLÍTÁSA

AKTUÁTOR MODELLEK KIVÁLASZTÁSA ÉS OBJEKTÍV ÖSSZEHASONLÍTÁSA AKTUÁTOR MODELLEK KIVÁLASZTÁSA ÉS OBJEKTÍV ÖSSZEHASONLÍTÁSA Kovács Ernő 1, Füvesi Viktor 2 1 Egyetemi docens, PhD; 2 tudományos segédmunkatárs 1 Eletrotechnikai és Elektronikai Tanszék, Miskolci Egyetem

Részletesebben

Közzététel dátuma: 2015.02.23. Iktatószám: 2952/2015 CPV Kód: 72421000-7 Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége

Közzététel dátuma: 2015.02.23. Iktatószám: 2952/2015 CPV Kód: 72421000-7 Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége Tájékoztató az eljárás eredményéről - "A TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosítószámú Tehetséghidak Program című projekthez kapcsolódóan kognitív képességeket fejlesztő online digitális játékok fejlesztése"

Részletesebben

TÁMOP-7.2.1-11/K-2015

TÁMOP-7.2.1-11/K-2015 TÁMOP-7.2.1-11/K-2015 számú projekt keretében digitális tartalomfejlesztés - online kommunikációs felület és adatbázis létrehozása - tájékoztató az eljárás eredményéről Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/142

Részletesebben

KIEMELT PROJEKT ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program

KIEMELT PROJEKT ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program KIEMELT PROJEKT ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) publikációs adatbázis szolgáltatások országos kiterjesztése c. Kiemelt projekt felhívásához Kódszám:

Részletesebben

Mi is volt ez? és hogy is volt ez?

Mi is volt ez? és hogy is volt ez? Mi is volt ez? és hogy is volt ez? El zmények: 60-as évek kutatási iránya: matematikai logika a programfejlesztésben 70-es évek, francia és angol kutatók: logikai programozás, Prolog nyelv 1975: Szeredi

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/58. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/58. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: TÁMOP-6.1.5/14 kódszámú pályázaton belül az Egészséges Bács-Kiskunért komplex emberi erőforrás fejlesztési program tárgyú projekt keretében az Egészségben - Jólétben kurzusok megtartása Bács-Kiskun megye

Részletesebben

3.1. Regisztráció. A regisztráció során az Érintettnek kötelezően meg kell adnia a következő személyes adatokat:

3.1. Regisztráció. A regisztráció során az Érintettnek kötelezően meg kell adnia a következő személyes adatokat: 1. A SZABÁLYZAT CÉLJA A jelen Szabályzat célja, hogy rögzítse az Extreme Digital Zrt. (székhely: 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95. X. ép., cégjegyzékszám: 01-10-045869, nyilvántartó hatóság: Fővárosi

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter

A nemzeti fejlesztési miniszter A nemzeti fejlesztési miniszter./2012. (.) NFM rendelete az intelligens közúti közlekedési rendszerek fejlesztésének és üzemeltetésének általános feltételeiről, valamint más közlekedési módokhoz való kapcsolódásáról

Részletesebben

Közlekedési események képi feldolgozása

Közlekedési események képi feldolgozása Közlekedési események képi feldolgozása Max Gyula Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék 1521 Budapest, Pf. 91, { e-mail: max@aut.bme.hu} Abstract.

Részletesebben

Előadás célja: ERDAS IMAGINE történelem a Georgikon Karon. ERDAS IMAGINE alkalmazása Karunk oktatási feladataiban

Előadás célja: ERDAS IMAGINE történelem a Georgikon Karon. ERDAS IMAGINE alkalmazása Karunk oktatási feladataiban ERDAS IMAGINE ERDAS IMAGINE8.x osztályozó eljárások gyakorlati alkalmazása a Georgikon Karon gyakorlati alkalmazásának 1 Pallér Norbert2 Berke József lehetőségei berke@georgikon.hu Berke József 1 - Veszprémi

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Matematikai és Informatikai Intézet Informatika Tanszék Doktori Iskola vezet je: DR. SZÉLES GYULA MTA doktora Témavezet k: DR. SUGÁR

Részletesebben

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Publication

Részletesebben

Vasúti infrastruktúragazdálkodás kontrolling bázisú döntéselőkészítő rendszerek alkalmazásával

Vasúti infrastruktúragazdálkodás kontrolling bázisú döntéselőkészítő rendszerek alkalmazásával Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Vasúti infrastruktúragazdálkodás kontrolling bázisú döntéselőkészítő

Részletesebben

Körbelátó kamerák (oktatási segédanyag)

Körbelátó kamerák (oktatási segédanyag) Körbelátó kamerák (oktatási segédanyag) Kató Zoltán 2014 október 2 Tartalomjegyzék 1. A körbelátó kamera geometriai modellezése 7 1.1. A körbelátó optikákról......................... 7 1.2. A katadioptrikus

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/12. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/12. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika részére 2 db lélegeztetőgép beszerzése, valamint karbantartási és hibajavítási feladatok ellátása - Tájékoztatás az eljárás eredményéről Közbeszerzési

Részletesebben

Ph. D. értekezés tézisei

Ph. D. értekezés tézisei Ph. D. értekezés tézisei Szabó István: NAPELEMES TÁPELLÁTÓ RENDSZEREKBEN ALKALMAZOTT NÖVELT HATÁSFOKÚ, ANALÓG MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNYKÖVETŐ ÁRAMKÖR ANALÍZISE Konzulens: dr. Szabó József Budapest, 1997.

Részletesebben

Az Alsóvárosi Óvoda Pedagógiai Programja

Az Alsóvárosi Óvoda Pedagógiai Programja Alsóvárosi Óvoda OM 032742 * 2600. Vác, Vám u. 11. ( /Fax: 06-27/317-092 E-mail: ovoda.alsovarosi@gmail.com Az Alsóvárosi Óvoda Pedagógiai Programja I. BEVEZETŐ Az óvodai nevelés országos alapprogramja

Részletesebben

Irodaszer, irodai papíráru

Irodaszer, irodai papíráru Irodaszer, irodai papíráru Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/100 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás fajtája: Kbt.

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 003 986 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 003 986 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000003986T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 003 986 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 122291 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

INFORMATIKA HELYI TANTERV

INFORMATIKA HELYI TANTERV INFORMATIKA HELYI TANTERV Az alsó tagozatos informatikai fejlesztés során törekedni kell a témához kapcsolódó korosztálynak megfelelő használatára, az informatikai eszközök működésének bemutatására, megértésére

Részletesebben

Miskolci Egyetem Doktori Tanácsa Miskolc

Miskolci Egyetem Doktori Tanácsa Miskolc Miskolci Egyetem Doktori Tanácsa Miskolc Program: Geotechnikai rendszerek és eljárástechnika Alprogram: Geotechnikai rendszerek és eljárások kutatása, fejlesztése Részprogram: Térinformatikai rendszerek

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Hajnóczy József Kollégium P É C S. Készítette és elfogadta: a kollégium nevelőtestülete 2010. március 31-én

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Hajnóczy József Kollégium P É C S. Készítette és elfogadta: a kollégium nevelőtestülete 2010. március 31-én PEDAGÓGIAI PROGRAM Hajnóczy József Kollégium P É C S Készítette és elfogadta: a kollégium nevelőtestülete 2010. március 31-én Bevezető A kollégiumi élet nem más, mint a középiskolás korú, életük legfogékonyabb

Részletesebben

PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉS ÉS TANFELÜGYELET 2015.

PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉS ÉS TANFELÜGYELET 2015. PEDAGÓGUSMINŐSÍTÉS ÉS TANFELÜGYELET 2015. SZAKÉRTELEM = MINŐSÉG ZALAEGERSZEGI REGIONÁLIS KONFERENCIA 2015. NOVEMBER 21. TÁMOP 3.1.15-14-2014-0001 Köznevelési reformok operatív megvalósítása Ugrás A 2015.

Részletesebben

Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával

Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola Városi légszennyezettség vizsgálata térinformatikai és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében

Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében 389 V ITA Online kérd íves felmérés a Gazdálkodás olvasóinak és szerz inek körében FEHÉR ANDRÁS SZABÓ G. GÁBOR SZAKÁLY ZOLTÁN Kulcsszavak: elégedettség, vélemények, olvasók, szerz k, Gazdálkodás. ÖSSZEFOGLALÓ

Részletesebben

A HIBRID LINEÁRIS LÉPTET MOTOR HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSI MÓDOZATAIRÓL

A HIBRID LINEÁRIS LÉPTET MOTOR HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSI MÓDOZATAIRÓL A HIBRID LINEÁRIS LÉPTET MOTOR HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSI MÓDOZATAIRÓL Szabó Loránd - Ioan-Adrian Viorel - Józsa János Kolozsvári M szaki Egyetem, Villamos Gépek Tanszék 3400 Kolozsvár, Pf. 358. e-mail:

Részletesebben

Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es Hirdetmény típusa: minta)/ké/2013.07.01 KÉ

Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es Hirdetmény típusa: minta)/ké/2013.07.01 KÉ A TÁMOP-4.1.1.F-14/1/Konv-2015-0003 azonosító számú projekt keretében D típusú felnőttképzés körébe tartozó kompetenciafejlesztő képzési szolgáltatások és kapcsolódó módszertan beszerzése (táj) Közbeszerzési

Részletesebben

GÉPI ÉS EMBERI POZICIONÁLÁSI, ÉRINTÉSI MŰVELETEK DINAMIKÁJA

GÉPI ÉS EMBERI POZICIONÁLÁSI, ÉRINTÉSI MŰVELETEK DINAMIKÁJA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM MŰSZAKI MECHANIKAI TANSZÉK PhD Tézisfüzet GÉPI ÉS EMBERI POZICIONÁLÁSI, ÉRINTÉSI MŰVELETEK DINAMIKÁJA Szerző MAGYAR Bálint Témavezető Dr. STÉPÁN Gábor Budapest,

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2013/54. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2011.12.30 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2013/54. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2011.12.30 KÉ. Hirdetmény típusa: (KOR-02/2013.)Leszokást segítő programhoz kapcsolódó szakmai, lakossági, és a módszertani központ számára szóló webportál felületek és funkciók kialakítása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2013/54 Beszerzés

Részletesebben

Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154. HELYI TANTERV Informatika 4. osztály 2013

Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154. HELYI TANTERV Informatika 4. osztály 2013 Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154 HELYI TANTERV Informatika 4. osztály 2013 Informatika az általános iskola 4. évfolyama számára (heti 1 órás változat) Az alsó tagozatos

Részletesebben

Adatkezelési Tájékoztató

Adatkezelési Tájékoztató Adatkezelési Tájékoztató Bonair BG Kft. (a továbbiakban: Szolgáltató) a www.bonairshop.hu (a továbbiakban: Honlap) működtetése során a Honlapra látogatók és a Honlapon megrendelést leadók vagy személyes

Részletesebben

MPEG-4 modell alkalmazása szájmozgás megjelenítésére

MPEG-4 modell alkalmazása szájmozgás megjelenítésére MPEG-4 modell alkalmazása szájmozgás megjelenítésére Takács György, Tihanyi Attila, Bárdi Tamás, Feldhoffer Gergely, Srancsik Bálint Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar 1083 Budapest

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA w w Brüsszel, 14.07.2004 COM(2004) 470 végleges 2004/0151 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az európai audiovizuális iparágat támogató program

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/55

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/55 Tájékoztató az eljárás eredményéről a "Karbantartási keretszerződés a Fővárosi Vízművek Zrt által használt emelőgépek, targoncák javítási, karbantartási feladatainak elvégzésére" tárgyú eljárásban Közbeszerzési

Részletesebben

Készült: Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályán, 2005 novemberében.

Készült: Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályán, 2005 novemberében. Készült: Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályán, 2005 novemberében. BEVEZETŐ Az önkormányzatok gazdálkodásának lehetőségeit több tényező befolyásolja, melyek együttes

Részletesebben

4.db. új Skoda Octavia tipusú vagy azzal egyenértékű gépjármű beszerzése a Fővárosi Vízművek Zrt részére

4.db. új Skoda Octavia tipusú vagy azzal egyenértékű gépjármű beszerzése a Fővárosi Vízművek Zrt részére 4.db. új Skoda Octavia tipusú vagy azzal egyenértékű gépjármű beszerzése a Fővárosi Vízművek Zrt részére Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/89 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

Kézikönyv a belső egységeken átnyúló folyamatok szabályozására

Kézikönyv a belső egységeken átnyúló folyamatok szabályozására SÁRMELLÉK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SÁRMELLÉK ÉS SZENTGYÖRGYVÁR KÖZSÉGEK KÖRJEGYZŐSÉGI HIVATALA 8391, Sármellék, Dózsa Gy. u. 324. Telefon: 83/355-186; Fax: 83/355-001 Kézikönyv a belső egységeken átnyúló folyamatok

Részletesebben

VÉKONYLEMEZEK ELLENÁLLÁS-PONTKÖTÉSEINEK MINŐSÉGCENTRIKUS OPTIMALIZÁLÁSA

VÉKONYLEMEZEK ELLENÁLLÁS-PONTKÖTÉSEINEK MINŐSÉGCENTRIKUS OPTIMALIZÁLÁSA MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR VÉKONYLEMEZEK ELLENÁLLÁS-PONTKÖTÉSEINEK MINŐSÉGCENTRIKUS OPTIMALIZÁLÁSA PhD ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KÉSZÍTETTE: SZABÓ PÉTER OKLEVELES GÉPÉSZMÉRNÖK, EWE GÉPÉSZMÉRNÖKI TUDOMÁNYOK

Részletesebben

Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház

Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház részére egy darab 400kVA teljesítményű aggregátor beszerzése Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/5 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

SZERKEZETEK REHABILITÁCIÓJÁT MEGELŐZŐ DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK

SZERKEZETEK REHABILITÁCIÓJÁT MEGELŐZŐ DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK SZERKEZETEK REHABILITÁCIÓJÁT MEGELŐZŐ DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK Dr. Orbán Zoltán 1 Gelencsér Ivett 2 Dormány András 2 Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Szerkezetek Diagnosztikája és Analízise

Részletesebben

Kémiai és bioipari adatrendszerek és folyamatok minőségellenőrzésének informatikai eszközei. Viczián Gergely

Kémiai és bioipari adatrendszerek és folyamatok minőségellenőrzésének informatikai eszközei. Viczián Gergely Ph.D. értekezés tézisei Kémiai és bioipari adatrendszerek és folyamatok minőségellenőrzésének informatikai eszközei Viczián Gergely okleveles villamosmérnök-közgazdász Témavezető: Kollárné Dr. Hunek Klára

Részletesebben

TEE Elektronikus irattár és iratdigitalizálási rendszer tervezésére, kialakítására, bevezetése

TEE Elektronikus irattár és iratdigitalizálási rendszer tervezésére, kialakítására, bevezetése TEE Elektronikus irattár és iratdigitalizálási rendszer tervezésére, kialakítására, bevezetése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/11 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból 16. Tétel Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból. Az értékteremtő folyamatok a vállalat működésében, az értéklánc elemei. A teljesítmény és menedzsmentje,

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/85. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/85. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről - A Rubik kocka motívuma és gondolatisága által ihletett kiállítási központ ( science center ) megvalósításához kapcsolódó környezeti és hatásvizsgálat készítése Közbeszerzési

Részletesebben

KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK

KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK 2005. ÉVI JELENTÉSE Jel2005.rtf A kiadványt összeállította

Részletesebben

A RESZUSZPENDÁLT ÉS BELÉLEGEZHETŐ VÁROSI AEROSZOL JELLEMZÉSE. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

A RESZUSZPENDÁLT ÉS BELÉLEGEZHETŐ VÁROSI AEROSZOL JELLEMZÉSE. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A RESZUSZPENDÁLT ÉS BELÉLEGEZHETŐ VÁROSI AEROSZOL JELLEMZÉSE DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Jancsek-Turóczi Beatrix okleveles környezetkutató Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola Témavezető:

Részletesebben

Az emberi tényező vizsgálata az információbiztonság, a személyés vagyonvédelem, valamint az épületkiürítés területein

Az emberi tényező vizsgálata az információbiztonság, a személyés vagyonvédelem, valamint az épületkiürítés területein NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA szerzői ismertető Schüller Attila Az emberi tényező vizsgálata az információbiztonság, a személyés vagyonvédelem,

Részletesebben

AZ ELIDEGENITÉS FOGALMA A KÁNONJOGBAN

AZ ELIDEGENITÉS FOGALMA A KÁNONJOGBAN PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM KÁNONJOGI POSZTGRADUÁLIS INTÉZET VALLÁSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA KÁNONJOGI PROGRAM AZ ELIDEGENITÉS FOGALMA A KÁNONJOGBAN PhD tézisek Készítette: Fügedy Antal Levente Témavezető:

Részletesebben

Kulturális örökség és e-infrastruktúrák

Kulturális örökség és e-infrastruktúrák KÖNYV Kulturális örökség és e-infrastruktúrák Az angol nyelvű kiadvány aktuális témával foglalkozik, hiszen a kulturális örökség digitalizálása olyan kérdés, amely nap mint nap szóba kerül különféle fórumokon.

Részletesebben

Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei

Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei Fókuszált fénynyalábok keresztpolarizációs jelenségei K házi-kis Ambrus, Klebniczki József Kecskeméti F iskola GAMF Kar Matematika és Fizika Tanszék, 6000 Kecskemét, Izsáki út 10. Véges transzverzális

Részletesebben

"Magyar-Tár-Ház mélyépítési munkálatai Szihalmon" - szerződésmódosítás

Magyar-Tár-Ház mélyépítési munkálatai Szihalmon - szerződésmódosítás "Magyar-Tár-Ház mélyépítési munkálatai Szihalmon" - szerződésmódosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/87 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

gumit vagy parafát testhanggátlásra, különféle műanyag járóburkolatokat, pórusos anyagokat

gumit vagy parafát testhanggátlásra, különféle műanyag járóburkolatokat, pórusos anyagokat A kutatás célja A korszerű építészet nagy mennyiségben használ akusztikai célra különféle anyagokat, pl., gumit vagy parafát testhanggátlásra, különféle műanyag járóburkolatokat, pórusos anyagokat úszópadlókban

Részletesebben