Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének ^ A. /2007.(IL15.)sz. önkormányzati rendelete. a évi költségvetés módosításáról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének ^ A. /2007.(IL15.)sz. önkormányzati rendelete. a 2006. évi költségvetés módosításáról"

Átírás

1 Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének ^ A /.(IL.)sz. önkormányzati rendelete a. évi költségvetés módosításáról Békéscsaba,. február.

2 Előkészítő: Szendlacsekné Dr. Pelle Beatrix aljegyző Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Véleményező: Gazdasági, Költségvetési és Pénzügyi Bizottság Ikt. : VIII.-/. Tárgy:. évi költségvetésről szóló rendelet módosítása Tisztelt Közgyűlés! Az Államháztartásról szóló 99. évi XXXVIII. Törvény. -ában foglaltak szerint csatoltan beterjesztjük a Tisztelt Közgyűlés elé Békéscsaba Megyei Jogú Város /.(..) önkormányzati rendeletének módosító rendelet tervezetét. Békéscsaba,. február. Vantara Gyula polgármester Ellenje, Jogi Pénzügyid

3 Indokolás Békéscsaba Megyei Jogú Város. évi költségvetési rendeletének módosításához A /.(..) önkormányzati rendelet költségvetési főösszegét, a beterjesztett rendelet-módosítás 9. e Ft-tal növeli, így a költségvetés főösszege.99. e Ft-ra változik. I. Bevételek Az sz. mellékletben a központosított támogatások a. e Ft-tal növekedik, amelyből a létcsökkentési pályázat. e Ft-ot, az érettségi és szakmai vizsga díjak támogatása. e Ft-ot, a gyermek és ifjúsági feladatok támogatása. e Ft-ot, valamint a települési önkormányzat szilárd-burkolat felújításának támogatása. e Ft-ot jelent. A normatív kötött támogatások keretében az egyes jövedelempótló támogatások összesen.9 e Ft-tal emelkednek. A Magyar Államkincstárral történt előzetes egyeztetés alapján a Széchényi I. Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és a Körgát sori Szociális Otthon fejlesztésére elnyert címzett támogatás. évi maradványával, azaz. e Ft-tal növekszik. A Réthy Pál Kórház gép-műszer beszerzésére leutalt céltámogatás. évi maradványa. e Ft. A Közgazdasági Szakközépiskola rekonstrukciójára nyert céljellegű decentralizált támogatás és a belvízvédelmi feladatokra kapott vis major támogatást helyi önkormányzat fejlesztési és vis major feladatinak támogatása címén kell szerepeltetnünk a beolóban. Az egyéb központi támogatások ezer forintos kerekítést tartalmaznak. Az önálló és részben önálló költségvetési intézmények bevételi -növekményét a /a. sz. melléklet mutatja be részletesen. Az intézményi működési bevételek a. e Ft összeggel emelkedik, amelyből. e Ft a Réthy Pál Kórház új gyógyszer forgalmazásából a megnövekedett gyógyszertári forgalom eredménye. Az intézményeknél működési bevételként szerepelnek a bérleti díjak, a térítési díjak, a tanfolyam díjak, a szállásdíjak, az Áfa visszaigénylésekből és rendezvények szervezéséből befolyt bevételek. A működési célú pénzeszközök átvételének a 9. e Ft-tal emelkedik. A működési pénzeszközök központi forrásokból, vállalkozásoktól származó pénzeszközökből, közhasznú foglalkoztatás támogatásából és a különböző programokra elnyert hazai és európai uniós pályázati forrásokból tevődnek össze. A felhalmozási célú pénzeszközök tervezett a. e Ft összeggel emelkedik, amelyek az elnyert pályázati pénzösszegekből és szakképzési hozzájárulásokból keletkeznek a Szakképző Iskoláknál. Az intézményi támogatások. e Ft-tal növekednek, amelyek a benti kezelésű keretekből, és a céltartalékokból kerülnek átosításra az intézményekhez.

4 A Polgármesteri Hivatal valamint a helyi kisebbségi önkormányzatok bevételi ai.9 e Ft-tal növekednek, amelyek részletezése a /a. sz. mellékletben található. Az önkormányzati működési bevételek.99 e Ft-tal emelkednek, amelynek nagy részét az Erzsébet lakópark telekértékesítésének ÁFA visszatérülése jelenti. A közgyűlés értékesítette a DÉMÁSZ részvényeket, azonban nem a teljes értékesítési bevétel (9. e Ft), csak 9.9 e Ft bevételi -növekmény szerepeltethető a felhalmozási és tőkejellegű bevételek emeléseként, melynek oka, hogy a különbséggel nem teljesült a. évi költségvetésben tervezett. A későbbiekben a kiadások között levezetésre kerül az említett növekményből származó kötelezettségvállalással nem terhelt, fejlesztéseket szolgáló. A működési célú pénzeszközök.9 e Ft-tal csökken, melynek fő oka, hogy korábban a létcsökkentési pályázat kapcsán. e Ft-tal növeltük az ot, ezért itt forráscserét hajtottunk végre a központosított támogatások javára. A felhalmozási célú pénzeszköz átvétel a. e Ft-tal nő, amely az időszakos gyermekfelügyelet és játszó létrehozására nyert európai uniós támogatásrésszel (HEFOP),. e Ft-tal valamint a szennyvíztisztítás és csatornázás fejlesztési program támogatási összegével, 9. Ft-tal növekedik. A támogatási kölcsön sora tartalmazza a munkáltatói lakáscélú kölcsönből származó visszafizetéseket. II. Kiadások Az intézményi kiadásokat a. ú melléklet mutatja be intézményenként és kiemelt onként. A már említett bevételek és intézményi támogatás-növekmények hatásaként növekszik a működési és felhalmozási kiadások a. A legnagyobb mértékben a dologi kiadások növekednek, összegszerűen. e Ft-tal, melynek egy részét a megnövekedett energiaköltségek fedezetére átosított ok* a pályázati programok forrásai, valamint a hibaelhárításból biztosított pénzeszközök képezik. A felhalmozási kiadások. e Ft-tal növekednek az ügyviteli- oktatási segédeszközök beszerzése miatt. A felújítások a 9.9 e Ft-tal nő, amelyből elsősorban az Ifjúsági Ház személyfelvonó cseréje valósul meg. Az ellátottak pénzbeni juttatásainak a. Ft-os növekedését a Tempus Alapítvány által mentorok és tanulók ösztöndíjának kifizetésére fordítható. A személyi juttatások emelkedését a céltartalékból átosított pénzeszközök, az érettségi és szakmai vizsgadíjak kifizetése okozza járulék vonzattal, azonban a járulékok a más kiemelt okra történő, engedélyezett átosítások következtében csökken. A központi kezelésbe vont önkormányzati feladatok, valamint a Polgármesteri Hivatal és a kisebbségi önkormányzatok költségvetési módosítását a. ú melléklet mutatja be. A Polgármesteri hivatal kiadási a.9 e Ft-tal növekszik, ebből kiemelhető:

5 a fentiekben említett 9.9 e Ft-os vagyoni többletbevételi a következő rendezéseket kell, hogy szolgálja: az ingatlanértékesítésnél jelentkező. e Ft túlteljesítés fedezetét, valamint az 9/.(XI..) ú közgyűlési határozatban foglaltak szerint a Körös Kazángyártó ingatlanának megvásárlására 9. e Ft rendezését. A városüzemeltetési és városgazdálkodási szolgáltatásnál az egyes szakfeladatok között kerültek átosításra az ok. A kiemelt ok között is megtörtént az ok rendezése, abból a célból, hogy jelentős túlteljesítés ne jelentkezzen. A fejlesztési kiadások. e Ft-os növekedése is a fentiek miatt történik. A. sz. melléklet fejlesztési kiadásai. E Ft-tal növekednek, a többletbevétel hatásaként növekednek a Réthy Pál Kórház céltámogatott gép-műszer beszerzés. évi maradványával, a Körgát sori idősek otthona rekonstrukciója és bővítése a. évi címzett támogatás maradványával, az Egészségügyi Alapellátási Intézménynél az időszakos gyermek-felügyeleti és játszó létrehozására elnyert európai uniós támogatás részösszegével. A Békéscsaba szennyvízelvezetés és tisztításának és csatornázásának fejlesztése európai uniós projekt támogatási részével, 9 e Ft-tal. Fontos megemlíteni, hogy a DÉMÁSZ Rt. részvényértékesítéséből befolyt bevétel - figyelembe véve a fentiekben e bevételből megtörtént -rendezéseket - fennmaradó része, összeg szerint 9. e Ft, a fejlesztési tartalékként kerül szerepeltetésre. A fejlesztési ok a beruházási és felújítási szakfeladatok,- valamint a kiemelt ok közötti átosítások következtében növekednek. Az. ú melléklet a felújítási ok változását mutatja be. A felújítási ok. e Ft-tal csökkennek. A csökkenés fő oka: a hibaelhárítási tartalékból bizottsági döntések alapján. e Ft kerül átosításra az intézményekhez. Az ra növelő hatással bir: a települési önkormányzatok szilárd burkolat támogatására a városi úthálózat felújítása kapcsán. e Ft-os támogatás, amely az -átosítások következtében a. sz. mellékletből a beruházási feladatok aiból került át. A kiemelt ok közötti átosítások szintén megtörténtek. Kérem a Tisztelt Közgyűlést a költségvetési rendelet-módosítás beterjesztett formában történő elfogadására. Békéscsaba,. február. Vantara Gyula polgármester

6 Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének../. (..) sz. önkormányzati rendelet-tervezete a. évi költségvetésről szóló /.(..) ú önkormányzati rendelet módosításáról Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése a 9/.(..), a 9/.(VIL.), a /.(IX..),a /.(X..) valamint a /.(XIL.) rendelettel módosított /.(..) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban R.) az alábbiak szerint módosítja: III l- Az R.l. () bekezdésében foglalt. évi összes bevétel 9. Ezer Ft-tal nő, a költségvetés fő összege.99. Ezer Ft-ra módosul. Az III bekezdésben foglalt bevételi főösszeg növekmény forrásonkénti részletezését e rendelet. sz. melléklete tartalmazza. IV III. Az R.. () bekezdésében foglalt. évi összes kiadás 9. Ezer Ft-tal nő, a költségvetés fő összege.99. Ezer Ft-ra módosul. Az III bekezdésben foglalt kiadási főösszeg növekmény felhasználási feladatonkénti részletezését e rendelet. sz. melléklete tartalmazza.. Az R.. () bekezdésében foglalt önkormányzati intézmények kiadása. Ezer Ft-tal nő, az intézmények kiadási főösszege.. Ezer Ft-ra módosul. Az () bekezdésben meghatározott kiadási növekmény teljesítéséhez. Ezer Ft önkormányzati támogatás. Ezer Ft intézményi működési bevétel, 9. Ezer Ft működési célú pénzeszköz átvétel,. Ezer Ft felhalmozási célú pénzeszköz átvétel szükséges és e rendelet /a sz. melléklete szerint. Az R.. () bekezdésében meghatározottak a következőkkel egészülnek ki, illetve módosulnak: Az önkormányzati intézmények önkormányzati támogatása.. Ezer Ftra, az intézményi működési bevétel.. Ezer Ft-ra, a működési célú pénzeszköz átvétel.9 Ezer Ft-ra, a felhalmozási célú pénzeszköz átvétel 9. Ezer Ft-ra módosul, míg a felhalmozási és tőkejellegű bevétel.

7 Ezer Ft, az OEP támogatás.. Ezer Ft, az előző évi pénzmaradvány. Ezer Ft, a támogatási kölcsön visszatérülése 9 Ezer Ft marad. // Az önkormányzati intézmények személyi juttatása. Ezer Ft-tal nő, a munkaadókat terhelő járulékok összege. Ezer Ft-tal csökken, melynek részletezését e rendelet. sz. melléklete tartalmazza. Az R.. () bekezdésében szereplő önkormányzati intézmények személyi juttatása.. Ezer Ft-ra, a munkaadókat terhelő járulékok összege..9 Ezer Ft-ra módosul. III /. Az R.. () bekezdésében foglalt Polgármesteri Hivatalhoz tartozó feladatok ellátásának kiadási a.9 Ezer Ft-tal nő,.. Ezer Ft-ra módosul. Az R.. () bekezdésében foglalt Polgármesteri Hivatal személyi juttatása.9 Ezer Ft-tal nő,.. Ezer Ft-ra módosul, a munkaadókat terhelő járulékok összege. Ezer Ft-tal nő, 9. Ezer Ft-ra módosul. Az III - bekezdésben foglalt kiadási változások feladatonkénti részletezését e rendelet. sz. melléklete tartalmazza.. A közgyűlés az önkormányzat fejlesztési kiadásainak főösszegét. Ezer Ft-tal nő, melynek részletezését e rendelet.sz. melléklete tartalmazza. Az R.. -ában szereplő önkormányzat fejlesztési kiadásainak főösszege.. Ezer Ft-ra módosul.. Az R.. () bekezdésében foglalt az önkormányzat tulajdonában lévő tárgyi eszközök felújítási a. Ezer Ft-tal csökken,.9 Ezer Ft-ra módosul. A feladatonkénti változást e rendelet. sz. melléklete tartalmazza..

8 A más szervek, jogi személyek, civil szervezetek támogatásának összege. Ezer Ft-tal nő, melyet e rendelet.sz. mellékletének.cím. alcíme részletez. Az R.. -ában foglalt más szervek, jogi személyek, civil szervezetek támogatása 9.9 Ezer Ft-ra módosul.. l\l A közgyűlés az általános tartalék összegét nem csökkenti, a céltartalékok összegét Ezer Ft-tal növeli. Az R.9. () bekezdésében szereplő általános tartalék összege. Ezer Ft-ra a céltartalékok összege. Ezer Ft-ra módosul. A közgyűlés az intézményekhez kötődő céltartalékok összegét Ezer Ft-tal megemeli. Az R.9. () bekezdésében foglalt intézményekhez kötődő céltartalékok összege. Ezer Ft-ra módosul. A Közgyűlés felhatalmazza a Polgármestert és a Jegyzőt, a. II. félévet érintő központi költségvetésből kapott támogatások a Magyar Államkincstárral történő egyeztetése után jelentkező eltérések költségvetési rendeleten való átvezetésére.. Ezen rendelet. február -én lép hatályba, azonban rendelkezéseit. december. napjától kell alkalmazni. Békéscsaba,. február. Vantara Gyula polgármester Szedlacsekné Dr. Pelle Beatrix aljegyző

9 I

10 Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetése összevont pénzforgalmi ainak mérlege. Megnevezés A kv-i rendelet..-i módosítása (E/Ft) BEVÉTELEK Önkormányzati feladathoz nem rendelhető bevételek és egyéb önkormányzati elolások. Önkormányzatok költségvetési támogatása Központosított ok Normatív, kötött felhasználású támogatás Címzett támogatás Céltámogatás Helyi önk. fejlesz, és vismajor felad. tám. Céljellegű decentralizált támogatás Egyéb központi támogatás Vis major támogatás //. Önálló és részben önálló költségvetési intézmények bevétele Intézményi működési bevétel Felhalmozási és tőkejellegű bevétel Működési célú pénzeszköz átvétel OEP-től átvett pénzeszköz Felhalmozási célú pénzeszköz átvétel Előző évi pénzmaradvány Támogatási kölcsön visszatérülése ///. A Polgármesteri Hivatal és részben önálló költségvetési intézményei, valamint a helyi kisebbségi önkormányzatok bevételei Önkormányzatok működési sajátos bevétele Felhalmozási és tőkejellegű bevétel Működési célú pénzeszköz átvétel Felhalmozási célú pénzeszköz átvétel Előző évi pénzmaradvány Támogatási kölcsön visszatérülése KIADÁSOK BEVÉTELEK ÖSSZESEN: 9 Intézmények működési kiadása Intézmények kiadásai Működési célú pénzeszközátadás Felhalmozási célú pénzeszközátadás Ellátottak pénzbeni juttatása Támogatási kölcsön nyújtása, törlesztése Intézményi céltartalék Kötött felhasználású intézményi céltartalék Intézményvezetők jutalalmazására céltartalék Polgármesteri Hivatal működési kiadása Szociálpolitikai ellátások, egyéb juttatások Működési célú pénzeszközátadás Felhalmozási célú pénzeszközátadás Támogatási kölcsön nyújt., törlesztése ok Intézmények fejlesztési kiadásai Önkormányzat fejlesztési kiadásai Központi kezeléshez kapcsolódó fejlesztési kiadások i kiadások - Intézmények felújítási kiadásai 9 9 Önkormányzat felújítási kiadásai - Központi kezeléshez kapcsolódó felújítási kiadások KIADÁSOK ÖSSZESEN: 9

11

12 Önálló és részben önálló intézmények. évi kiadási ának változása. ú melléklet Cim HT Alcízat irány Intézmény neve Személyi juttatások rvieme'lt Dologi Működ.c. kiadások pénze. álad neve Felh.c pénze. átad. Ellátottak pénzbent juttatása Fejlesztési kiadás Tám.kölcs. visszt. Akv-i rendelet..-i módosítása (E/Ft) Egészségügyi ágazat Réf/ty Pál Kórház - Rendelőintézet Egészségügyi ágazat összesen: 9 9 J 9 <9 Szociális ágazat Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Egyesitett Szociális intézménye Gyermekélelmezési Intézmény Szociális ágazat összesen: - S f S9Í / / / / / / / / /9 / / Oktatási ágazat Alsófokú oktatás Óvodai GESZ Mackó-Kuckó Óvoda Szigligeti Utcai Óvoda Napsugár Integrált Óvoda Lencsési Lakótelepi Óvoda Százszorszép Óvoda Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda Kazinczy és Trefort Utcai Óvoda Penza Lakótelepi és Dr. Becsey Utcai Óvoda Kertvárosi Óvoda Eqészséqügyi Alapellátási Intézmény Óvoda/ GESZ összesen: Petőfi Utcai Általános Iskola. sz. Általános Iskola Erzsébethelyi Általános Iskola. sz. Általános Iskola Szent L. Utcai Általános Iskola és Óvoda Szabó Pál Téri Általános Iskola József Attila Ált. Isk. és Alapfokú Műv. Okt. Int. Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium Alsófokú oktatás összesen: Í / / / Gimnáziumi és szakközépiskolai oktatás Rózsa Ferenc Gimnázium Deák Ferenc Középiskolai Kollégium Kemény Gábor Logisztikai és Közi. Szakközépisk. Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskola Széchenyi. KétTan.nyelvű Közg. Szakközépi. Gépészeti és Számltástechn. Szakközépisk. Középfokú Iskolai Diákotthon Szent-Györgyi Albert Gimn. Szakk., Kollégium Kossuth Zs. Középiskolai Leánykollégium Gimnáziumi és szakközépiskolai összesen: Í Szakmunkásképző és szakközépiskolai oktatás Trefort Á.Villamos- és Fémip.Szakképző l.,koll. Zwack J. Keresk. és Vendéglátóip. Szakképző Isk. Kós Károly Szakképző Iskola Szakmunk. és szakközépiskolai összesen: Kollégiumok Jókai Mór Középiskolai Kollégium Arany János Középiskolai Tehetségg. Koll. Kollégiumok összesen: Vegyes oktatási intézmények Jankay T. Két Tanítási nyelvű Ált. Isk. és Koll. Gerlai Általános Művelődési Központ "Esély Pedagógiai Központ" Ált.lsk.,Spec. Szakisk., Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Bartók B. Műv.Szi.Alapf.Műv. Okt. Int. Zeneiskola Közép-békési Térségi Integrált Szakképző Központ Vegyes oktatási intézmények összesen: Í í / / / Oktatási ágazat összesen: Közművelődési intézmények Közművelődési Intézmények Ifjúsági Ház és Általános Társaskör Arany János Művelődési Ház Békési Úti Közősségi Házak Lencsési Úti Közösségi Ház Ifjúsáqi Ház és Altalános Társaskör összesen: f Közművelődési intézmények összesen: Egyéb Intézmények Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnoksáq Egyéb intézmények összesen: INTÉZMÉNYEK MINDÖSSZESEN: - 9 9

13

14 /a.sz. melléklet Önálló és részben önálló intézmények. évi bevételei ának változása Olm Intézmény neve Intézményi működés bevétel Intézményi ktgvet iám. Elő Alcízairány Kiemelt Felhalmozási Működési és célú tőkejellegű pénz. átv. bevétel leve Felhalm. célú pénz. átvét. OEP-től átvett pénzeszköz Támogatási kölcsön visszatér Előző évi pénzmaradv eredmény A kv-i rendelet..-i (E/Ft) Egészségügyi ágazat Réthy Pál Kórház - Rendelőintézet Egészségügyi ágazat összesen: 9 S9 Í Szociális ágazat Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézménye Gyermekélelmezési Intézmény Szociális ágazat összesen: / / / / / / / / /9 / / Oktatási ágazat Alsófokú oktatás Óvodai GESZ Mackó-Kuckó Óvoda Szigligeti Utcai Óvoda Napsugár Integrált Óvoda Lencsési Lakótelepi Óvoda Százszorszép Óvoda Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda Kazinczy és Trefort Utcai Óvoda Penza Lakótelepi és Dr. Becsey Utcai Óvoda Kertvárosi Óvoda Egészségügyi Alapellátási Intézmény Óvodai GESZ összesen: Petőfi Utcai Általános Iskola. sz. Általános Iskola Erzsébethelyi Általános Iskola. sz. Általános Iskola Szent László Utcai Általános Iskola és Óvoda Szabó Pál Téri Általános Iskola József Attila Ált. Isk. és Alafokú Műv.Okt. Int. Belvárost Általános Iskola és Gimnázium Alsófokú oktatás összesen: / / / Gimnáziumi és szakközépiskolai oktatás Rózsa Ferenc Gimnázium Deák Ferenc Középiskolai Kollégium Kemény Gábor Logisztikai és Közi. Szakközépisk. Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskola Széchenyi l. Két Tan.nyelvű Közg. Szakközépi. Gépészeti és Számítástechn. Szakközépisk. Középfokú Iskolai Diákotthon Szent-Györgyi Albert Gimn. Szakk., Kollégium Kossuth Zs. Középiskolai Leánykollégium Gimnáziumi és szakközépiskolai összesen: Szakmunkásképző és szakközépiskolai oktatás Trefort Á.Villamos- és Fémip.Szakképző!.,Koll. Zwack J. Keresk. és Vendéglátóip. Szakképző Isk. Kós Károly Szakképző Iskola Szakmunk. és szakközépiskolai összesen: Kollégiumok Jókai Mór Középiskolai Kollégium Arany János Középiskolai Tehetségg. Koll. Kollégiumok összesen: Vegyes oktatási intézmények Jankay T. Két Tanítási nyelvű Ált. isk. és Koll. Gerlai Általános Művelődési Központ "Esély Pedagógiai Központ" Ált.lsk.,Spec. Szakisk., Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Bartók B. Műv.Szi.Alapf.Műv. Okt. Int. Zeneiskola Közép-békési Térséqi Inteqr. Szakk. Központ Vegyes oktatási intézmények összesen: Í - - / / / Oktatási ágazat összesen: közművelődési intézmények Közművelődési Intézmények Ifjúsági Ház és Általános Társaskör Arany János Művelődési Ház Békési Úti Közösségi Házak Lencsési Úti Közösséqi Ház Ifjúsági Ház és Altalános Társaskör összesen: Közművelődési intézmények összesen: Egyéb intézmények Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság Egyéb intézmények összesen: INTÉZMÉNYEK MINDÖSSZESEN: 9

15

16 Polgármesteri Hivatal. évi kiadási ának változása.sz.melléklet.. oldal Clm Alcím Intézmény neve Személyi juttatások Járuléko Kiemelt Dologi Szociálp. kiadások ell, jut. neve Működ. célú pénze. átadása Felhalm. célú pénze átadása Fejlesztés kiadás Felh c. nyújtott tám. kölcs.vt, értpapír A kv-i rendelet..-i módosítása (E/Ft) Városüzemeltetési és városgazd. szolg. Parkfenntartás Közterület karbantartás Közutak - hidak üzemeltetése Vízkárelhárítás Város- és községgazdálkodás Építés és településfejlesztés (Városüz. fa.) Építés és településfejlesztés (Városép. fa.) Települési vízellátás Közvilágítás Város- és községgazdálkodás összesen. 9 Í Í Települési hulladék kezelés Köztisztaság Folyékony hulladék telep üzemeltetés Települési hulladék kezelés összesen: Temetkezési szolgáltatás Természetvédelmi feladatok Környezetvédelmi Városüz. és városgazd. szolg. összesen: , 9-9 Vagyonhasznosításhoz kapcsolódó kiadások Ingatlan értékesítéshez kapcsolódó kiadás Telekalakítás-Közművesítés-Franklin u. Ingatlan haszn. kapcs. ÁFA befiz.köt. Elkerülőút kiadásai önkormányzati lakásért, kapcs. Kiadás Erzsébet lakópark III.ű telkek közműv. Életfa Kht. Támogatása Körös Kazángyártó és Gépipari Kft Ingatl. vás. Vagyonhasznosításhoz kapcs. kiadás összesen: Városüzemeltetés egyéb kiadásai Képviselői alap Egyéb közösségi szolgáltatás Közcélú és közhasznú foqlalkoztatás Városüzemeltetés egyéb kiadásai összesen: Egyéb elolások Támogafáso/t Sporttámogatás Kulturális 9-os évforduló Ifjúsági feladatok és kábítószereik program KÉK Bizottság támogatási kerete Egyéb támogatás Támogatások összesen: 9 9 Í Munkáltatói lakáscélú támogatás Egyéb elolások összesen: í Sportágazat Sportfeladatok Sportágazat összesen: Oktatási ágazat O/rfafás/'cé/fe/adaf Oktatásfejlesztési Pályázati saját erő (Közoktatási Közalapítvány) Minőségirányítás és pedagógiai szakszóig. Szakmai és informatikai feladatok Közép-békési Térségi Integrált Szakk. K. Oktatási ágazat összesen: J Egészségügyi ágazat Állategészségügyi tevékenység Egészségügyi ágazat összesen: {özmüvelödési ágazat Közművelődési feladatok Közművelődési ágazat összesen: - - Városmarketing Városmariceí/ng Kolbászfesztivál Városmarketing összesen: Szociális ágazat Szociális pénzbeli ellátások Rendszeres szociális segély Időskorúak járadéka Lakásfenntartási tám. helyi és kiegészítő Lakásfenntartási támogatás normatív Adósságkez.kapcs. lakásfennt.tám. Ápolási díj Szociális pénzbeli ellátások összesen: ) Eseti pénzbeli ellátások Átmeneti segély Temetési segély Közgyógy ellátási igazolvány Adósság csökkentési támogatás Eseti pénzbeli ellátások összesen: o\ o

17 Polgármesteri Hivatal. évi kiadási ának változása.sz.mel!éklet.. oldal Cím Alcím Intézmény neve Személyi juttatások Kiemelt Dologi Szociálp. kiadások ell.,jut. neve Működ. célú pénze. átadása Felhalm. célú pénze átadása Fejlesztési kiadás Felhx. nyújtott tám. köles.vt.. ért.papír A kv-i rendelet..-i módosítása (E/Ft) Gyermekvédelmi kapcsolatok ellátása Rendszeres gyermekvédelmi támoqatás Gyermekvédelmi kapcs. összesen: Eseti támogatások Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás Felsőfokú támogatás Eseti témoqatások összesen: e e Étkezési térítési díj Visszaigényelhető támogatások Közlekedési támogatás Letelepedési támoqatás Visszaigényelhető támogatások összesen: Szociális ágazat összesen: J Polgármesteri H. által ellátegyéb feladatok Tervtanács működtetése Választási feladatok József A. Itp. Részönkormányzat Polgárm.Hiv.által ellát. Felad.összesen: Polgármesteri H. és részben önálló int. Önkormányzati igazgatás Körzeti igazgatási feladatok Okmányiroda Körzeti iqazgatási feladatok összesen: - - Ellátó és Szolgáltató Szervezet Közhasznú munkások foglalkoztatása Vendégház Családi ünnepek szervezése Gondnoksáqi feladatok összesen: Í / Kisebbségi Önkormányzatok Szlovák Kisebbségi Önkormányzat Szlovák Tájház Román Kisebbségi Önkormányzat Cigány Kisebbségi Önkormányzat Lengyel Nemzetiséqi Önkormányzat Kisebbségi Önkormányzatok összesen: Í Igazgatási ágazat összesen: Kiadások összesen: 9 ff - f9 9

18 /a sz. melléklet A Polgármesteri Hivatal és a helyi kisebbségi önkormányzatok. évi bevételi ainak változása Elő Alcízairány Cím Intézmény neve Önkormány. műksajátos bevétel K iemelt Felhalm.és tőkejell. bevétel Működési célú pénz. átvétel Felhalmozási célú pénz. átvétel neve Előző évi pénzmaradv., eredmény Támogatási kölcsön visszatér. Felh.c. tám. köles igénybev. A kv-i rendelet..-i módosítása (E/Ft) Városüzemeltetési Osztály Városüzemeltetési Osztály bevétele Szúnyogirtás támogatása-gyomaendrődi Önk. Városüzemeltetési Osztály összesen: Stratégiai-Fejlesztési Osztály Vagyokezelési Csoport Egyéb ingatlan hasznosításhoz kapcsolódó bevétel Egyéo ingatlan hasznosításhoz kapcsolódó bevétel Telek ért. ÁFA -Ezsébet lakópark DÉMÁSZ Rt. részvény értékesítésből bevétel Egyéb bevétel Stratégiai-Fejl.-i Osztály Vagyokezelési Cs. Ossz.: Osztályokhoz nem rendelhető bevételek Osztályokhoz nem rendelhető bevételek Létcsökkentési pályázati tám. forráscsere Támogatott Foglalk. (közmunka) Továbblázott tételek (Ellátó és Szolg..) Munkáltatói kölcsön viszatérülése Egyéb bevétel Osztályokhoz nem rendelhető bevételek összesen: Önkormányzati Igazgatás bevételei Önkormányzati Igazgatás bevételei Családsegítő Központ- irodaház üzemeltetési tám. Továbblázott tételek (Ellátó és Szolg..) Drogprevenciós program pályázati támogatás Szlovák Kisebbségi Önkormányzat bevételei Kamatbevétel, rendezvényszervezés Szlovák Kisebbségi Önk.működésre tám. Román Kisebbségi Önkormányzat bevételei Kamatbevétel Román Kisebbségi Önkműködésre tám. Cigány Kisebbségi Önkormányzat bevételei Kamatbevétel Önkormányzati Igazgatás bevételei összesen: Szociális Osztály bevételei Szociális Osztály bevételei Letelepedési támogatás Mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása "Idősbarát önkormányzati díj" Szociális Osztály bevételei összesen: Í Felhalmozási kiadásokhoz kötődő bevételek Felhalmozási kiadásokhoz kötődő bevételek Időszakos gyermekf. és játszócsop. létr.pály.(hefop...) Bcs. szenvviztiszt. és csatomázás feji. Program tám. Felhalmozási kiadásokhoz kötődő bev.összesen: 9 9 Í Bevételek összesen:

19

20 . sz. melléklet. oldal Az Önkormányzat. évi fejlesztési kiadásai. J CL -is E g. - üj íl» -S. Ui Kiemelt módosítás... ezer Ft Fejlesztési kiadás ezer Ft Pénzeszköz átadás, egyéb támogatás ezer Ft - e b b ő l : Dologi kiadások ezer Ft Személyi juttatások ezer Ft ezer Ft Önkormányzati beruházások Egészségügyi ágazat Dr. Réthy Pál Kórház - Rendelőintézet A Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet. évi céltámogatott gép-műszer beszerzés (Összesen. erból céltámogatás. eft, saját forrás. + x.9 =. eft.) Dr. Réthy Pál Kórház - Rendelőintézet összesen: Egészségügyi ágazat összesen: Szociális ágazat Egyesített Szociális Intézmény Körgát sori idősek otthona rekonstrukciója és bővítése 9 (Összesen 9.99 eft-ból: címzett támogatás 9.9 eft, saját forrás. eft.) Egyesített Szociális Intézmény összesen: 9 Szociális ágazat összesen: 9 Oktatási ágazat Alsófokú oktatás. Egészségügyi Alapellátási Intézmény - Időszakos gyermekfelügyeleti és játszó létrehozása (HEFOP /..) (Összesen. eft- 9 9 Óvodai GESZ és a hozzá tartozó részben önálló 9 9 Alsófokú oktatás összesen: 9 9 Gimnáziumi és szakközépiskolai oktatás - rekonstrukciója és bővítése (Összesen 9. eft-ból címzett támogatás. eft, saját forrás 9. eft.) Gimnáziumi és szakközépiskolai oktatás összesen: Szakmunkásképző és szakközépiskolai oktatás - "Közép-békési Térségi Integrált Szakképző Központ infrastrukturális feltételeinek javítása" című pályázat saját forrásának biztosítása HEFOP//.. (Összesen 9.99 eft-ból támogatás.999 eft, EU önerőalap. eft, saját pénzforrás. ef Szakmunkásképző és szakközépiskolai oktatás összesen: Közoktatási intézményekben kőtelező eszköz- és felszerelés - pótlása Oktatási ágazat összesen: Közművelődési ágazat Ifjúsági Ház és Altalános Társaskör és a hozzá tartozó Ifjúsági Ház és Altalános Társaskör - kaszinó korszerűsítése, eszközök beszerzése 9 9 Ifjúsági Ház és Általános társaskör és a hozzá tartozó 9 9 Közművelődési ágazat összesen: 9 9 Sporttevékenység Sporttelepek A békéscsabai sportlétesítmény felújítási program - négyoldalú megállapodása Sporttevékenység összesen: - Kommunális tevékenység Szennyvízelvezetés és kezelés "Békéscsaba MJV. szennyvíztisztításának és csatornázásának fejlesztése" projekt előkészítése ( eft-ból támogatás. eft, saját forrás. eft) - saját forrás biztosítása Szennyvízelvezetés és kezelés összesen: 9-9 Települési hulladékkezelés Kétegyházi úti szeméttelep rekultivációjával kapcsolatos kiadások

21

22 . sz. melléklet. oldal Az Önkormányzat. évi fejlesztési kiadásai E f I a.. s s. ; : Kiemelt Böirányzat módosítás... ezer Ft Fejlesztési kiadás ezer Ft Pénzeszköz átadás, egyéb támogatás ezer Ft - e b b ő l : Dologi kiadások ezer Ft Személyi juttatások ezer Ft ezer Ft Települési hulladékkezelés összesen Mélyépítőipar Gyulai út - Dobozi út - Thurzó u. jelzőlámpás csomóponttá történő átépítése. évről áthúzódó feladatok: Rell u. földútjavítás Mélyépítőipar összesen: Infrastruktúra Egyéni választókerületek kommunális felújításai és M! s?!.??.?i Infrastruktúra összesen: Parkosítás Játszóterek építése Parkosítás összesen: Kommunális tevékenység összesen: Igazgatási ágazat Polgármesteri Hivatal "Az elektronikus önkormányzati szolgáltatások megvalósítása" GVOP pályázat (. eft összköltségű beruházáshoz igényelt támogatás (.%)., eft, saját forrás (.%)., eft, amely %-a EU Önerő Alap., eft, saját bevét Polgármesteri Hivatal összesen: Igazgatási ágazat összesen: Város és községgazdálkodás Fejlesztési hitel és kamattartozások törlesztése Településfejlesztési koncepció, településfejlesztési tervek Szabályozási terv egybeszerkesztése Rendezési tervek készítése Városközpont rehabilitáció elkészítése.".?.??.?... Településfejlesztési koncepció, településfejlesztési tervek - Tervezési költségek (pályázati-, egyéb tervek, szakvélemények) Pályázatok, tervek, szakvélemények készítése Közbeszerzések lebonyolítási költségei - - Tervezési költségek összesen: ) 9 ~Ö" Széchenyi ligeti pavilont érintő ROP.. Turisztikai vonzerők fejlesztése pályázathoz saját forrás biztosítása (összesen , eft összköltésgü beruházás Békéscsabát érintő. eft részének saját forrása) Város és községgazdálkodás összesen: Gazdaságfejlesztési és egyéb fejlesztési céltartalék Gazdaságfejlesztési cél Városközpont rehabilitáció előkészítése A volt Dugovics Laktanya közművesítése Békési út-szarvasi út kerékpárút tervezése I. pályázathoz önerő. eft Fel nem osztott (+ eft Széchenyi Liget ROP.. saját forrás csökkentéséből -. eft Békési út- Szarvasi út kerékpárút tervezésére felosztás) Egyéb fejlesztési célú tartalék 9 9 Fel nem osztott (DEMASZ részvény 9 9 eladásból) Fejlesztési, pályázati céltartalék Önkormányzati beruházások összesen 9 9

23

24 . sz. melléklet í I h IS!! «fi? I L±J Az Önkormányzat. évi felújítási kiadásai módosítás Kiemelt.., ezer Ft i kiadás ezer Ft - e b b ő l : Pénzeszköz átadás, Dologi Személyi egyéb kiadások juttatások támogatás ezer Ft ezer Ft ezer Ft ezer Ft Önkormányzati felújítások Kommunális tevékenység Csapadékvíz elvezetés Gyöngy utca - vízgyűjtő tisztítás Csapadékvíz elvezetés összesen: - - Mélyépítőipar Útfelújítások Magyar u. útfelújítás önkormányzati rész Földutak javítása, fenntartása Mélyépítőipar összesen: Parkosítás Játszótéri berendezési tárgyak szabványossági - fe]ülv[zsgjja^ta_+_k^[v[tejez_ésj_._ütem_ Parkosítás összesen: - Kommunális tevékenység összesen: - Igazgatási ágazat Polgármesteri Hivatal Polgármesteri Hivatal létesítményeinek felújítása - Polgármesteri Hivatal összesen: - Igazgatási ágazat összesen: - Hibaelhárítási tartalék Intézményi támogatás /. (XII..)Gazd. Kv. és Pü. Biz.h - Hibaelhárítási tartalék összesen: - - Város és községgazdálkodás Lakásfelújítás kiadásai Lakásfelújítások - Lakásépítés, felújítás kiadásai összesen: - ok tervezési és egyéb költségei Épületfelújítások előkészítése (szakvélemények, tervek,.js Lt?á9.YfiíÉSS!l. ok tervezési és egyéb költségei összesen: Város és községgazdálkodás összesen: - Önkormányzati felúiíások összesen - -

25

26 ,,,, Ikt. sz.: -/ BÉKÉSCSABA MEGYEIJOGU VAROS Előadó: ALJEGYZŐJE Mell: Békéscsaba, Szent István tér. Hiv. SZ: Q.l Postacím: Pf.. Telefax: () - Telefon: () - szedlacsekne@bekescsaba.hu NYILVÁNOS ÜLÉS napirendje A döntéshozatal egyszerű többséget igényel! Tárgy: Tájékoztató a kisebbségi önkormányzatok. évi működéséről Előkészítő: Szervezési Pénzügyi és Gazdasági Iroda Véleményező: Gazdasági, Költségvetési és Pénzügyi Bizottság Kisebbségi és Külkapcsolati Bizottság Tisztelt Közgyűlés! A /. (..) sz. közgyűlési határozat arról rendelkezik, hogy a kisebbségi önkormányzatok évente a februári testületi ülésen adjanak tájékoztatást a megelőző év tartalmi munkájáról és a város által nyújtott költségvetési támogatás felhasználásáról. A jelen tájékoztató ennek alapján készült el, vagyis minden kisebbségi önkormányzat közreadja az elmúlt évről szóló tartalmi beolóját, valamint a Pénzügyi és Gazdasági Iroda elkészítette az önkormányzat működésének költségvetést érintő tájékoztatóját. A kisebbségi önkormányzatok a részükre juttatott központi költségvetési támogatás és a rendelkezésükre bocsátott egyéb forrásokból (települési önkormányzat támogatása, pályázatok...) látják el feladatukat. A kisebbségi önkormányzatok a gazdálkodás lebonyolításával kapcsolatos feladataikat a. március -én megkötött együttműködési megállapodási keretek betartásával végezték. A Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése és a helyi kisebbségi önkormányzat között megkötött Együttműködési megállapodásban teljes körűen szabályozták a két önkormányzat együttműködési körébe tartozó feladatokat, a követendő eljárások rendjét. A helyi kisebbségi önkormányzat vagyoni és viteli nyilvántartásait Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának nyilvántartásain belül, elkülönítetten, az államháztartás szervezetei beolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságaira vonatkozó előírások [többször módosított 9/. (XII..) Korm. rendelet] betartásával vezetik. A kisebbségi önkormányzatok saját Szervezeti és Működési Szabályzatban határozták meg a vagyon kezelése, a vagyonnal való gazdálkodás, a vitel rendjének betartása szabályait.

27 Határozati javaslat; Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése áttekintette a kisebbségi önkormányzatok (cigány, lengyel, román, szlovák). évi működéséről szóló tartalmi és pénzügyi tájékoztatót, mely az előterjesztés mellékletét képezi és tudomásul veszi a benne foglaltakat. Felelős: Határidő: Szedlacsekné dr.pelle Beatrix aljegyző értelem szerint Békéscsaba,. február. Szedlacsekné dr.pelle Beatrix aljegyző Ellenjegyzés: Pénzügyi:

28 Békéscsaba Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata Békéscsaba, Szabadság tér -. KIVONAT Békéscsaba Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi Önkormányzatának. Február -i ülésének jegyzőkönyvéből Napirend tárgya: A Cigány Kisebbségi Önkormányzat. évi tevékenységi és pénzügyi beolója A képviselők igen szavazattal a következő határozatot hozták: 9/. (..) Cigány Kisebbségi Önkormányzat sz. HATÁROZAT Békéscsaba Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata elfogadta a. évi pénzügyi, és tartalmi beolót az l.sz. melléklet alapján. Felelős: Nagy Ferenc elnök Határidő: értelem szerint K.m.f Nagy Ferenc sk. elnök Kovács Tibor sk. jkv.hitelesítő Kesjár Ilona sk. jkv.vezető A kivonat hiteléül:

29 IJX. LoM-i^t^ BESZÁMOLÓ Békéscsaba Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi Önkormányzatának. évben végzett munkájáról Békéscsaba Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata az elmúlt évben több olyan rendezvényt is felsorakoztatott, ahol a hangsúly a hagyományőrzésen, és a cigány kultúra ápolásán volt. Ezek a rendezvények a következők voltak: Cigány Gasztronómiai Nap, ahol a nem cigány származású embereknek készítettünk cigány ételspecialitásokat, kóstolóval egybekötve. Erre a rendezvényünkre nagyon sok érdeklődő eljött, ahol jó hangulatban ismerkedhettek meg a cigány konyha ízeivel. A nyár folyamán a cigány gyerekek részére tábort szerveztünk, melynek. évben a Góré tábor" volt a helyszíne. A gyerekek a Gyeraj házaspár segítségével megismerkedtek a lóápolással, és lovagolhattak is. A gyerekek programját további színes programokkal bővítettük, úgy mint gyöngyfűzés, cigánytánc és daltanulás. Elmentünk velük strandra is, és mozi látogatás is szerepelt az egyéb programok között. Úgy gondoljuk, hogy a tábor jól sikerült, amivel a gyerekeknek is emlékezetesebbé tettük a nyári szünidőt. Részt vettünk a Cigány Kulturális Nap rendezvényen Gyoraán, ahol a gyerekek fel is léptek cigány táncokkal. Részt vettünk a Mezőberényben megrendezett Megyei Kulturális Fesztiválon. H Kondoroson részt vettünk a Megyei Kisebbségek Napi ünnepségen. Cigány Bálát rendeztünk december hónapban a roma lakosság részére, mivel e réteg szórakozási lehetőségei igen korlátozottak. Helyszíne a rendezvénynek a Party Étterem volt, ahol kellemes környezetben, jó hangulatban szórakozhattak a vendégek. A rendezvényen közel fő jelent meg, még vidékről is érkeztek szórakozni vágyók., mivel Békéscsabán még mindig nem engedik be a cigányokat a szórakozó helyekre származásuk miatt, ezért kötelességünknek érezzük, hogy legalább egyszer egy évben olyan bálát rendezzünk, ahol minden szórakozni vágyó cigány ember - kortól függetlenül - kedvére szórakozhat. Mindezek mellett a Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak elsődleges célja a cigányság oktatásának segítése, hogy minél több fiatal juthasson érettségihez, diplomához, a munkaerőpiacon használható tudáshoz.

30 / Az arra rászoruló tanulók részére tankönyvtámogatást nyújtott kisebbségi önkormányzatunk. Fontosnak tartottuk, hogy minden óvoda, és iskolaérett gyermek behatásra kerüljön. Békéscsabán e téren igen szép eredményt értünk el, 99 %-ot. Segítettük a Hajnal Utcai Óvoda, és Szent László Utcai Iskola programjait is, mivel köztudott, hogy ebbe az óvodába, és iskolába jár a legtöbb cigány származású gyermek. Jó kapcsolatban állunk a Munkaügyi Központtal. A Kormány által biztosított Roma Start programjukba bekapcsolódva, sok roma származású ember ára tudtunk munkát biztosítani. Részt veszünk a közmunka programban is, ahol már sok cigány származású embernek sikerült munkát találni. Sajnos a Cigány Kisebbségi Önkormányzat telefonköltsége magasabb, mint a másik három kisebbségi önkormányzaté, mivel mindennap ügyfelezünk, napi - ügyfél ügyeit intézzük. Sok probléma lecsapódik kisebbségi önkormányzatunknál, sokkal több, mint a másik háromnál. Mindezek mellett odafigyeltünk a kultúra, hagyományőrzés megőrzésére, képviseletére. Több rendezvényünk volt. évben, ahol bemutattuk kultúránkat. Ezúton is szeretnénk megköszönni a város pénzbeli támogatását igaz, hogy kevés a cigányság létához viszonyítva, de megpróbáljuk beosztani az előző évekhez hasonlóan. Békéscsaba,. február hó

31 Békéscsaba Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi önkormányzat Békéscsaba Szabadság tér -. A kisebbségi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak alakulása január -december. között Fí.-ban Bevétel Központi támogatás. Önkormányzat támogatása.. Mük.c.pe.átvétel (pályázatok). Saját bevétel. előző évi pénzmaradvány. Bevétel összesen:.. Kiadás Tisztelet díj, megbízási díj... Irodaszer beszerzés. Telefon költség.9 Karbantartás, kisjavatás szolg.. Szállítási szolgáltatás f, ÁFA 9. Belföldi kiküldetés. Reprezentáció. Egyéb dologi kiadás. Munkáltató által fiz. SZJA. Bankköltség. Könyv beszerzés.9 Működési c.pe.átadás. Kiadások összesen:.9.9 Bevéte! összesen:.. Kiadás összesen:.9.9.évi pénzmaradvány. Békéscsaba január.

32 Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata Békéscsaba, Szabadság tér -. KIVONAT Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának. február -i ülésének jegyzőkönyvéből Napirend tárgya: A Lengyei Nemzetiségi Önkormányzat. évi tevékenységi és pénzügyi beolója A képviselők igen szavazattal a következő határozatot hozták: /. (..) Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat sz. HATÁROZAT Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Onlcormányzata elfogadta a. évi pénzügyi, és tartalmi beolót az l.sz. melléklet alapján. Felelős: Leszkó Malgorzata elnök Határidő: értelem szerint K.m.f Leszkó Malgorzata sk. elnök Máté László sk. jkv.hiteíesítő A kivonat hiteléül Kesjár Ilona sk. jkv. vezető lít^c tc«^ >

33 LlL. Iccotuitit^- BESZÁMOLÓ A. évi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat munkájáról A lengyel önkormányzat képviselői. január -. szeptember -ig: Leszkó Malgorzata - elnök Máté László - elnökhelyettes Korpa Renáta ~ képviselő Leszkó Pál - képviselő Zborowski Jan - képviselő. év végén lemondott a tisztségéről, így az előző ciklus végén csak képviselő irányította a lengyel önkormányzatot. AZ új önkormányzati ciklusban,. október -án az alakuló ülésen megválasztották: Leszkó Malgorzata - elnök Máté László - elnökhelyettes Korpa Renáta - képviselő Leszkó Pál - képviselő Rózsavölgyi Kálmán ~ képviselő A. évben ülést tartott a lengyel önkormányzat: ebből - rendkívüli, - alakuló, - zárt ülés és - közmeghallgatás volt. A lengyel önkormányzat a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 99. évi LXXVII. törvény alapján dolgozott, óvva a nemzetiség kultúráját, nyelvét, hagyományait, a kisebbségi összetartozás tudatát, gondoskodott ezek fejlesztéséről, erősítéséről. Az önkormányzatunk igyekszik segíteni városi önkormányzatnak a testvérvárosi ( Tarnowskie Góry) és más lengyel városokkal ( Myslenice, Skoczów) a kapcsolatok ápolásában, fenntartásában és bővítésében a kulturális, egészségügyi és oktatási szinten. A célok megvalósítása érdekében együttműködik a Magyar - Lengyel Baráti Kulturális Egyesülettel. A Tarnowskie Góry - Polgármesteri Hivatal segítségével szerveztük meg a lengyel nemzeti ünnepekhez kapcsolódó kulturális rendezvényeket: ( május -ai Világ Polónia Nap és május -ai Alkotmány Ünnep alkalmából) - Ünnepi

34 Koncertet híres lengyel zeneművészek Beáta Musialska és Adam Musialski közreműködésével. A koncert megvalósítását támogatta a városi önkormányzat és a Magyarországi Nemzeti és Kisebbségekért Közalapítvány. A Lengyel Függetlenség Napjáról ( nov..) megemlékeztünk Lengyel Nap Békéscsabán - ciklikus, hagyományőrző és kulturális blokkprogramokkal, amelyben szintén Békéscsaba lengyel testvérvárosa nyújtott jelentős segítséget. ( kórus, kiállítás, irodalmi est lengyel költővel, lengyel filmek bemutatása). Jövőre együtt a városi önkormányzattal és a Tamowskie Góry testvérvárosával tervezünk magyar napokat Tamowskie Góry-ban, a békéscsabai Lonovics László és társai képzőművészek munkáinak a bemutatását a város múzeumában, valamint békéscsabai költök verseinek az előadását. Segítünk a város önkormányzatának a visegrádi kapcsolatok keretében zajló együttműködési szerződés Egészséges városok -című folytatólagos program megvalósításában.. évben személyesen kapcsolatba léptünk a Skoczów város delegációval a Zenit program alkalmából és szeretnénk ez a kapcsolatot fenntartani és mélyíteni. Segítünk a békéscsabai Trefort Ágoston Szakképző Iskola és Myslenice lengyel városban működő Tytus Chalubinski Középiskola közötti kapcsolattartást színvonalasan erősíteni. Az idén az 9-os Forradalom és Szabadságharc. évfordulója alkalmából, amely azonos időben történt mind két országban^bemutattuk a békéscsabai lakosságnak Grzegorz Lubczyk - volt magyarországi lengyel nagykövet év, perc - című filmjét. Egyúttal a témához kapcsolódó bélyeg és gyermekrajz kiállítást is rendeztünk. Szerveztünk a Magyar - Lengyel Baráti Kulturális Egyesülettel együtt ciklikus program keretében Ismerd meg Lengyelországot - címen, hagyományőrző népismereti kirándulás a Baltik tengerpartra ( Gdansk, Gdynia, Sopot) fővel, viszont Lengyel emlékek magyarföldön - címen - tanulmányi utat szerveztünk diákoknak a békéscsabai lengyel iskolából Győrbe. Részt veszünk a város által szervezett programokon, mint pl. magyar nemzeti ünnepeken, Csabai Kolbászfesztiválon, Kisebbségi Napi Ünnepségen. Kapcsolatban vagyunk az OLKÖ-al, Lengyel Nagykövetséggel és más magyarországi lengyel intézményekkel és szervezetekkel. Mint delegáció részt veszünk az általuk szervezett programokon, mint pl. Magyarországi Lengyelség Napja - Budapesten, Derenki Búcsú -

35 ,# Andrástanyán, illetve karácsonyi rendezvény a budapesti Lengyel Nagykövetségen.. évben létre hoztuk Békéscsabán a Chopin Kórust, amely magyar, latin és angol dalok mellett, beépítette a repertoárjába a lengyel nyelvű népi és nemzeti énekeket. Az önkormányzatunk felügyel az Országos Lengyel Nyelviskola tagozatára Békéscsabán, Lengyelország valamint a városi önkormányzat segítségével sikerült a következő tatől megfelelő termet biztosítani a lengyel nyelvet tanuló diákok ára. y^c^j /TUf^cCL, ^ V Sékéscs

36 Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Békéscsaba Szabadság tér - sz A kisebbségi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak alakulása január.-december. között Ft.ban. Bevétel Központi támogatás. Önkormányzat támogatása 9. Mük.c. pe átvétel (Megyei Önkormányzat) 9. Sajátbevétel.9 Előzőévi pénzmaradvány.9 Bevétel összesen:.. Kiadás Tisztelet díj... Irodaszer nyomtatvány beszerzés.9 Telefon költség. Szállítási szolgáltatások. Gépek berendezések karbantartása. Postaköltség 9 Vás.term szolg. ÁFA. Belföldi kiküldetés. Egyéb különféle dologi kiadások. Munkáltató által fiz.szja. Bankköltség. Mük.c pe átadás (támogatások). Költsévetési kiadás..9 Bevétel összesen:.. Kiadás összesen:..9.évi pézmaradvány. Békéscsaba január

37 Békéscsaba Megyei Jogú Város Román Kisebbségi Önkormányzata Békéscsaba, Szabadság tér -. KIVONAT Békéscsaba Megyei Jogú Város Román Kisebbségi Önkormányzatának. február -i ülésének jegyzőkönyvéből Napirend tárgya: A Román Kisebbségi Önkormányzat. évi tevékenységi és pénzügyi beolója A képviselők igen szavazattal a következő határozatot hozták: /. (..) Román Kisebbségi Önkormányzat sz. HATÁROZAT Békéscsaba Megyei Jogú Város Román Kisebbségi Önkormányzata elfogadta a. évi pénzügyi, és tartalmi beolót az l.sz. melléklet alapján. Felelős: Grósz György elnök Határidő: értelem szerint K.m.f Grósz György sk. elnök Márk György sk. jkv.hitelesítő Kesjár Ilona sk. jkv. vezető A kivonat hiteléül: i

38 i Ja.. [KjjJhiybt^ BESZÁMOLÓ Békéscsaba Megyei Jogú Város Román Kisebbségi Önkormányzatának. évi munkájáról A Békéscsabai Román kisebbségi Önkormányzat. évben is alapvető feladataként azt tekintette, hogy az általa képviselt városi román ill. a románsággal szimpatizáló kisebbséget képviselje, a hozzáforduló lakosság érdekeit védje, és problémáikat továbbítsa. Ezen túlmenően a román nyelv, és kulturális hagyományok ápolása, az identitástudat erősítése. Kapcsolódtunk a város jelentősebb rendezvényeihez (Kulturális Napok, Csaba EXPO, Kolbászfesztivál, stb...) ill. képviseltük a várost a testvérvárosi rendezvényein (pl.: Székelyudvarhely őszi vásárán ill. a belényesi tavaszi és téli napokon). Részt vettünk az Országos Önkormányzat által rendezett Kulturális Napon Gyulán (ahol román műsorral fellépett a Csaba Néptánc Együttes). Tovább folytattuk az Országos Román Mesemondó verseny szervezését, ahol kb. résztvevő voltjelen és a sikere az ország határán kívülre is eljutott. Ezen részt vett a Román Nagykövetség, és a Konzulátus képviselője. A verseny pénzügyi alapját pályázat útján is biztosítottuk. Az egész év során a városi kisebbség körében ill. a magyar közvéleményben is erősíteni, és tudatosítani kívántuk, azt a tényt miszerint nemzetiségünk kultúrája integráns része a tágabb értelemben vett román, magyar és az egyetemes emberi kultúrának. A heti ill. havi tevékenységünkről folyamatosan beoltunk a Csaba TV román híreiben ill. a havi un. Magazinműsorban. Ezen túlmenően a jegyzőkönyvek részleteiben rögzítik a. évben végzett munkát. Szoros kapcsolatot építettünk ki a Békéscsabán működő Magyarországi Ipari és Kereskedelmi Kamara Magyar-Román szekciójával, amelyek elnöke a román származású Dr. Orosz Tivadar, titkára Rák János. Az év folyamán három alkalommal rendeztünk közös üzletember találkozót, Román-Magyar üzleti szakkonferenciát. Részt vettünk a Magyar-Román mérnöktalálkozón. Fontosnak tartjuk a város vállalkozóit tájékoztatni a közös lehetőségekről.

39 Segítséget adunk: - A határ menti területeken a piaci helyzet felmérésben, elemzésében, tájékoztatás nyújtásával arról, hogy milyenek a romániai kereskedelmi (vám, illeték, származási, minőségi és egészségügyi) előírások és üzleti lehetőségek. Hogyan hoztatok létre vegyes vállalatok. - Az ország vásárain (pl.: Csaba Expo) való részvétel elősegítése, támogatása, összehangolása Bemutatkozási lehetőség biztosítása önálló standdal (mind pl. Székelyudvarhelyen a HÍDÉPÍTŐ RT. részére). A romániai piac megismerése, felmérése a gazdasági kapcsolatok kialakításához. Önkormányzatunk lényeges feladata az, hogy - autonómiájának tiszteletben tartásával - rendezett kapcsolatot tartson fenn a város Ortodox Egyházával, és a Békéscsabai Románok Szövetségével, támogatva a közösségek működését. Az egyház a hívek adományaiból illetve a különböző pályázatokon elnyert összegből megépítette a templom fűtését. Kiemelt fontossága van a műemlék templom további belső felújítási munkáinak, amelyek most már a fal és ikonfestésre korlátozódik. A magunk részéről, az elmúlt évben is további fellépési lehetőséget biztosítottunk a Szlovák Nemzetiséggel közösen működtetett Csaba Nemzetiségi Néptánc Együttesnek. A tavaszi un. MARTISOR (Román Nőnap) rendezvényen, külföldi vendégek mellett léptek fel a Csabai Néptánc Együttes tagjai. Részesei kívántunk lenni a továbbiakban is a város valamennyi kulturális rendezvényeinek (Csabai Kulturális Napok, Kolbászfesztivál, Kisebbségek Napja). Külkapcsolati tevékenységünket elemezve meg kell állapítani azt, hogy a Román-Magyar stratégiai partnerség példaértékű az egész Kelet-Középeurópában. Egy olyan időszakra lehet ezt kimondani, amikor a Román fél is belépett az Európai Unióba. Az Európai Uniós csatlakozás a magyarországi (ezen belül a Békéscsabai) románok ára külön öröm és elégtétel, mivel a belépés után valóban együtt lehetünk mindannyian, megszűnnek a határok, de az a legfontosabb, hogy ezek a határok a szemléletünkben is megszűnjenek. Az országok közötti együttműködés ad értelmet az EU-nak, e nélkül sem hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégiákat, sem környezetvédelmet, sem korszerű európai oktatást nem lehet elképzelni, viszont a közösségek nemzeti identitása, méltósága is nagyobb biztonságban lesz. A magunk részéről is kitűnő kapcsolatokat építettünk ki Arad város vezetésével. Hanó Miklós alpolgármesterrel, és Dr. Nagy Mátyás jegyzővel részt vettünk egy baráti látogatáson, ahol tájékoztatást kaptunk a város, a megye helyzetéről, és rendkívül jó eredményeiről, fejlesztéseiről.. december -én Hanó Miklós alpolgármester, és Grósz György elnök vitte el, és adta át éjfélkor az EU zászlót Arad főterének tribünjén. Óriási sikerük volt.