I. Fejezet. Helyzetelemzés. II. Fejezet A közművelődési rendelet kiemelt célja 2.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. Fejezet. Helyzetelemzés. II. Fejezet A közművelődési rendelet kiemelt célja 2."

Átírás

1 M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat 10/2000.(IV.14.) sz. rendelete a közművelődési tevékenység helyi feladatairól (az időközi módosításokkal egységes szerkezetben) Vác Város Képviselőtestülete a Kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló évi CXL. Törvény a alapján Vác Város közművelődési tevékenységének önkormányzati feladatairól az alábbi rendeletet alkotja: I. Fejezet Helyzetelemzés 1. Vác Város Középtávú Közművelődési Koncepciója részletesen tartalmazza a város közművelődésének jelenlegi helyzetét és középtávon meghatározza a fejlesztés fő irányait. II. Fejezet A közművelődési rendelet kiemelt célja 2. Vác és vonzáskörzete kulturális értékeinek feltárása, a közművelődés helyi feladatainak meghatározása, a működés feltételeinek biztosítása. III. Fejezet A közművelődés helyi feladatainak meghatározása 3. (1) Vác város polgárai részére biztosítani a lehetőséget a város közművelődési intézményrendszerén keresztül kulturális, művelődési és szórakozási igényeik kielégítésére. (2) Az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző, tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek támogatása, a humánerőforrás fejlesztése. 4. (1) Vác környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása. (2) A város helytörténeti értékeinek gyűjtése, feltárása, dokumentálása, bemutatása.

2 (3) A helyismereti-, kulturális-, művészeti mozgalmak, szervezetek támogatása, a kulturális közélet jelen eseményeinek, személyeinek elismerése díjak, kitüntetések alapításával. 5. (1) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése. (2) A városban élő nemzetiségek és egyéb kisebbségek kulturális tevékenységének támogatása. (3) A város kulturális közéletéhez kapcsolódó alkotó- és előadóművészek és az ezeket tömörítő közhasznú szervezetek támogatása. A civil kulturális közösségek együttműködésének ösztönzése. (4) A nemzeti, kisebbségi, etnikai és a városi évfordulók, a világi és egyházi hagyományos ünnepek közismertté tétele, az ünnepek kultúrájának gondozása (5) Helyi hagyománnyá vált kulturális nagyrendezvények szervezése, támogatása. 6. (1) Az ismeretszerző és terjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása (2) A kiemelkedő tehetségű alkotók megismertetése, tevékenységük támogatása (3) Az öntevékeny művészeti, alkotó közösségek pályázatok útján történő támogatása. (4) Az amatőr művészeti körök, szellemi műhelyek, alkotó táborok működésének segítése. 7. (1) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése. (2) *A város különböző életkorú és értékrendszerű civil közösségeinek anyagi lehetőségektől függő segítése, művelődési szándékaik támogatása, a városvédő-, szépítő, természet és környezetvédő, közéleti, helytörténeti, tudományos körök, egyesületek összefogása, fórumok, bemutatók, közös akciók szervezése. (3) Az ifjúság érdekérvényesítési, önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek fokozott támogatása. 8. (1) A kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése. (2) Tájékoztatási, együttműködési alkalmak kialakítása, rendszeressé tétele a helyi lakosság különböző közösségei között: oktatási, közgyűjteményi, egészségügyi, szociális, közellátó, szolgáltató, gazdasági, a kommunikációs intézmények, szervezetek képviselőivel találkozók szervezése. (3) A közművelődés és a helyi művészeti élet mecénásaival együttműködés kialakítása.

3 (4) Kapcsolat építése a közművelődés megyei, országos szervezeteivel, a határon túli magyar művelődési közösségekkel, a testvérvárosok kulturális intézményeivel, egyesületeivel, művelődési közösségeivel. Kölcsönös találkozók, közös rendezvények szervezése. (5) Az idegenforgalom, a turizmus és az ökoturizmus keretében a városunkba látogatók számára a helyi kultúra hagyományainak, értékeinek bemutatása. Ennek érdekében együttműködés az idegenforgalommal, turizmussal hivatásszerűen foglalkozó szervezetekkel. 9. (1) Az önkormányzat a közművelődési alapellátás biztosítása érdekében közművelődési intézményeket tart fenn és működtet. (2) A közművelődési intézményekben a feladatok szakszerű ellátása érdekében szakembereket foglalkoztat. 10. (1) A város művészeti csoportjainak menedzselése, részükre bemutatkozási, fellépési alkalmak szervezése. (2) A helyi médiumokkal (sajtó, rádió, televízió) lehetőséget teremt a város közművelődési és közéleti tevékenységének bemutatására, megismertetésére. (3) A telematikai (információ továbbítás, tárolás) fejlesztés útján segíti a helyi adatbázisok, információhordozók kialakítását, az Internetes hozzáférést. IV. Fejezet A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei *11. (1) A rendelet aiban megfogalmazott feladatokat Vác Város Önkormányzata Képviselő-testülete és annak szervei, valamint a Művelődési-Oktatási és Ifjúsági- Sport Bizottság útján valósítja meg. Vác Város Önkormányzata az ellátási kötelezettsége szerinti közművelődési alapfeladatok maradéktalan ellátása érdekében az alábbi közművelődési alapintézményeket működteti: a.) Madách Imre Művelődési Központ b.) Katona Lajos Városi Könyvtár c.) Vác Város Levéltára d.) Váci Értéktár (2) A közművelődési intézményekben támogatja az önkormányzati és más fenntartású általános- és középiskolák, óvodák és a zeneiskola közművelődési tevékenységét. (3) Együttműködési megállapodást kezdeményez a város területén más fenntartó által működtetett kulturális intézmények működésére vonatkozóan. (4) Közszolgáltatási szerződés keretében együttműködhet a városban tevékenykedő kulturális egyesületekkel, alapítványokkal, közhasznú szervezetekkel.

4 (5) A város számít az egyházak és az általuk működtetett művelődési intézmények segítő együttműködésére. * módosította a 33/2012. (VII. 20.) sz. önkormányzati rendelet V. Fejezet Az önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozása *12. (1) Az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja az alapintézmények fenntartásához, működéséhez a forrásokat. (2) Az éves költségvetés elkészítésénél minden évben érvényesíti az érdekeltségnövelő támogatásokról szóló a hatályos miniszteri rendeletben foglaltakat. (3) Elkülönített pénzalapot biztosíthat az éves kiemelt kulturális rendezvények céltámogatására. (4) A közművelődési alapintézmények keretein kívül működő kulturális együttesek támogatására évente a költségvetésben meghatározott keretösszeget biztosít. (5) Vác Város Önkormányzata által szervezett és finanszírozott rendezvényeken kizárólag élőzenei, akusztikus vagy elektronikus hangszerekkel előadott vagy kísért énekesek, koncertek megvalósításának támogatását vállalja. Kivételt ezen rendelkezés alól azok a produkciók képeznek melyekhez Vác Város Önkormányzatának Művelődési és Oktatási bizottsága hozzájárulását adja. (6) Intézményein keresztül és saját jogon is részt vesz az országosan meghirdetett kulturális célú pályázatokon. (7) *A Művelődési-Oktatási és Ifjúsági-Sport Bizottság a Gazdasági-Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottsággal együttműködve gondoskodik a Középtávú Kulturális Koncepcióban középtávon meghatározott feladatok éves pénzügyi feltételeinek biztosításáról. * módosította a 22/2012. (V. 18.) sz. önkormányzati rendelet * módosította a 33/2012. (VII. 20.) sz. önkormányzati rendelet VI. Fejezet A helyi közművelődés szakemberigénye 13. (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátására a Polgármesteri Hivatalban szakmai szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező kulturális köztisztviselőt foglalkoztat. (2) ** Az Önkormányzat biztosítja a közművelődési alapintézményeinek (Madách Imre Művelődési Központ, Katona Lajos Városi Könyvtár, Vác Város Levéltára, Váci Értéktár) működtetéséhez szükséges kellő számú szakember foglalkoztatását és támogatja a törvényben előírt szakmai továbbképzésüket. * VII. Fejezet A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

5 ***14. Az Önkormányzat a rendelet aiban meghatározott közművelődési feladatainak ellátása érdekében kapcsolatot tart és együttműködik a város kulturális, tudományos, művészeti, egyházi, közművelődési tevékenységet is folytató közhasznú, nonprofit és profitorientált szervezeteivel, a kulturális ágazat megyei és országos irányítóival, a kulturális élet szakmai tanácsadó és érdekvédelmi szervezeteivel. A testvérvárosokkal kötött megállapodás alapján azok kulturális, tudományos és művészeti intézményeivel, szervezeteivel együttműködik. ** VIII. Fejezet Hatálybalépés 15. (1) Jelen rendelet május 1-én lép hatályba. (2) Kihirdetéséről a helyben szokásos módon a gondoskodik. V á c, április 10. Lábai László sk. polgármester dr.kovács Tibor sk. I N D O K O L Á S A középtávú közművelődési koncepció kidolgozásának jogforrását A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló CXL. Törvény tartalmazza. A tv a értelmében helyi rendeletben kell szabályozni. A rendeletalkotás célja, hogy az önkormányzat a helyi társadalom, a helyi közművelődés adott állapota, igényei és lehetőségei ismeretében meghatározza a település közművelődési feladatait, törekvéseit, azonnali intézkedéseit, megalapozza a közép- és hosszú távra a fejlesztés lehetőségeit. A másolat hiteles. A rendelet kihirdetése és a lakosság közzététel útján való értesítése április 22-én megtörtént. dr.kovács Tibor A másolat hiteles. A rendelet kihirdetése és a lakosság közzététel útján való értesítése április 11-én megtörtént. Dr. Maruszki Gábor s.k.