Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1 2345. Apaj, ő tér 2. ᔗ厗k n ü ᔗ厗- ü n k f b u 6- n ü ᔗ厗 9/2008.(II.06.) 10/2008.(II.06.) 11/2008.(II.06.) 12/2008.(II.06.) 13/2008.(II.06.) (zárt ülésen)

2 ᔗ厗k n ü, Apaj Község Képviselő-testületének f b u 6- n megtartott üléséről. Ü h :Arany János Általános Iskola Kisépületében Apaj, Dobó I. u. 74. n nn k: Novák Pál polgármester, Dr. Bartus György képviselő (Pénzügyi Bizottság elnöke), Bosnyák Gáborné képviselő (Pénzügyi Bizottság tagja), eith István képviselő, Miklósné Domin Zsuzsanna képviselő, Nagy Lászlóné képviselő, Váradi Jánosné képviselő, Dr. Vörös Andrea körjegyző, Zsoldos Gáborné gazdasági vezető, Dr. Bencze Zoltán jogász, Rucklné ehér Kornélia óvónő, Szakál Zsolt megbízott iskolaigazgató, Őrsiné eith Ildikó Pénzügyi Bizottság kültagja. N k köszönti a megjelent képviselőket és megállapítja, hogy a Képviselő Testület 8 tagja közül 7 fő van jelen, így a testület határozatképes. A meghívóban kiküldött napirendi pontok elfogadása előtt javaslatot szeretne tenni a napirendi pontok módosítására és kiegészítésére. A 3-as és 4-es napirendi pont tárgyalását meg szeretné cserélni, mert a helyi választási bizottság tagjainak megválasztását zárt ülésen kell tárgyalni. A 3-as pontot egy alponttal szeretné kiegészíteni: Állásfoglalás a Budai út, Kunszentmiklósi út forgalmi rendjének szabályozásával kapcsolatban. Kéri a Kt. tagjait, hogy kézfeltartással jelezzék, ha elfogadják a testületi ülés napirendi pontjait a megtett módosításokkal együtt. N nd í : 卷 öbb é, n íl ) A képviselő-testület az ülés napirendjét egyhangú döntéssel az alábbiak szerint határozta meg: 9/2008.(II.06.). ú Apaj Község Képviselő-testülete az ülés napirendjét az alábbiak szerint állapítja meg: 1.) Beszámoló a két ülés között eltelt időszak intézkedéseiről Tájékoztató a Pitypang óvoda fűtésrendszerének korszerűsítésével kapcsolatos munkálatokról 1.2. Tájékoztató veszélyes fák kivágásáról 1.3. Tájékoztató a Bio-Pannónia Kft-vel tartozások kifizetéséről szóló megállapodásról. 2.) Apaj Község önkormányzata évi költségvetésének tárgyalása (vitaanyag) 3.) Egyéb ügyek 3.1. Állásfoglalás a Budai út, Kunszentmiklósi út forgalom szabályozásával kapcsolatban. 4.) A helyi választási bizottság tagjainak megválasztása (zárt ülésen) ᔗ厗 : Novák Pál polgármester dᔗ厗: azonnal I.

3 N a p i r e n d t á r g y a l á s a 1.)B ó k ü k dᔗ厗 k n k d ᔗ厗 1.1. T k ó n ó d fű nd n k k ű í k ᔗ厗 unk k ó N k elmondja, hogy az óvoda fűtésrendszerének korszerűsítésére megérkeztek az árajánlatok, a testület korábbi felhatalmazása alapján a legkedvezőbb árajánlatot elfogadta ,- t. Az átalakítás kb. két hét múlva kezdődik meg, a régi fűtési rendszer szétszedését társadalmi munkában fogják elvégezni, itt szeretné megkérni eith István képviselőt, ha tud vegyen részt a társadalmi munkában T k ó f k k ó Előadó:N P l p l N k tájékoztatja a képviselő-testület tagjait, hogy az iskola mellett ki kellett vágni kiszáradt, veszélyes fákat. Ezek kivágását már a tavalyi viharkár felmérésekor a biztosító is szorgalmazta, mert veszélyeztették az épületet. A fák kivágásához az engedélyt megérték és megkapták. 1.ᔗ厗. T k ó B - nnón f - k k f ᔗ厗 ó ó d ó N k elmondja, hogy 1997-ig visszamenőleg 1,6 millió forintos tartozása van Apaj Községnek hulladék elszállítással kapcsolatban. Ezt az igényét a Bio-Pannónia Kft. be is nyújtotta az önkormányzat felé és kamatokkal együtt érvényesíteni kívánta. Polgármester úr elmondja, hogy sikerült megállapodnia a Bio- Pannóniával arról, ha elengedik a tartozás felét, akkor a másik felét az önkormányzat egy összegben kifizeti. Ezt az ajánlatot elfogadták. A megállapodás másik része az, hogy az önkormányzat intézményeitől az elkövetkező 1 évben ingyen szállítják el a hulladékot, de a megállapodás kezdeti időpontja még nincs rögzítve. Megkérdezte, hogy van-e valakinek kérdése, mivel nem volt hozzászólás kérte a képviselő-testületet, hogy kézfeltartással jelezzék, ha elfogadják a beszámolót. 卷 öbb é, n íl ) A képviselő-testület egyhangú szavazással meghozta a következő határozatot: 10/2008.(II.06.). ú Apaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a két ülés között eltelt időszak intézkedéseiről szóló polgármesteri beszámolót elfogadja. ᔗ厗 : Novák Pál polgármester dᔗ厗: azonnal

4 2.) nk n k n k ( n ) Í lő é 卷 l ) N k elmondja, hogy az anyagot mindenki megkapta és hangsúlyozni szeretné, hogy ez vitaanyag. Akinek kérdése van tegye fel. A korábbi években elkészített költségvetési tervezetet is ilyen formában kellett volna előkészíteni és elkészíteni a törvényes működés érdekében. ᔗ厗. ᔗ厗 nd ᔗ厗 elmondja, hogy a költségvetés elfogadása előtt az előterjesztett anyagot az intézményvezetőknek is meg kell ismerniük. Minden intézményvezető megkapta az anyagot és a mai ülésre meghívót is kaptak. A mai üléstől számított 5 napon belül írásban tehetik meg az észrevételüket a rendelettel kapcsolatban. A költségvetés összeállításához az intézmények adatot szolgáltattak a polgármesteri hivatal gazdasági irodájának. N k ismerteti az anyagot, az első oldalon a valós működési hiány látható, ami tavaly 49 millió t. volt. A mostani anyagból kitűnik, hogy milyen valótlan számokkal dolgoztak az elmúlt években. A most előkészített költségvetési anyag 33 millió ft hiánnyal tervez, de jelzik hogy ezt a hiány év közben a biztosan várható bevételekkel csökkenni fog, feltehetően kezelhető. A évre tervezett személyi kiadások a bérfejlesztések miatt emelkedést mutatnak. A létszámcsökkentés és átszervezés hatása azonban már érzékelhető. A körjegyzőség kialakítása miatt az önkormányzat gazdálkodónál már csupán a polgármester és a felmentési idejét töltő dolgozó bére van tervezve. A bérek tervezésénél külön figyelmet fordítottak a jubileumi jutalmak beépítésére. N k elmondja, hogy az útfejlesztések, út beruházások is be vannak tervezve, illetve annak saját forrása is. Ennek fedezetére részben tartalékot terveztek, illetve fejlesztési célú hitel felvételét. ᔗ厗. ᔗ厗 nd ᔗ厗 azt javasolja, hogy Zsoldos Gáborné gazdasági vezető részletesen ismertesse a költségvetés szerkezetét és rendszerét, magyarázza el a táblázatok tartalmát. ᔗ厗 d ᔗ厗 b n d ᔗ厗 mielőtt részletesen ismerteti az anyagot el szeretné mondani, hogy ilyen részletességű költségvetési tervezési anyag bemutatását a jogszabály nem írja elő, ez a vitaanyag lehetőséget ad annak bemutatására, hogy az önkormányzat milyen feladatokat lát el és ennek melyek a finanszírozás forrásai. (részletesen ismerteti az anyagot, mely a jegyzőkönyv melléklete) Tájékoztatója után megkérdezte, hogy van-e valakinek kérdése szívesen válaszol rá. h I n k ᔗ厗: A háziorvosi szolgálatnál nincs betervezve telefon költség, a fogorvosi szolgálatnál meg van. N k elmondja, hogy a fogorvosi szolgálat telefonját lemondták, így erre nem kell tervezni költséget.

5 Itt szeretné megadni a tájékoztatást a képviselő-testület felé, hogy a telefonköltségek csökkentése érdekében betársultak Dömsöd kedvező mobiltelefonos hálózatához. Ez azt jelenti, hogy az intézmények vezetékes telefonvonalait lemondták és minden intézmény kapott mobiltelefont, amin egymást teljesen ingyen hívhatják és a hálózatba tartozó dömsödi telefonokat is ingyen lehet hívni. Ez havonta 2.000,- t-os előfizetési díjat jelent, amit teljesen le lehet beszélni. Az iskolában megmaradt a vezetékes telefon, de csak az internet használat miatt. Az önkormányzat központi száma szintén megmaradt, de az intézményekkel a mobilhálózaton keresztül történik az ügyintézés. Ez jóval kedvezőbb, mint az eddigi vezetékes szolgáltatás. N ᔗ厗 ón k ᔗ厗 a szociális pénzbeli ellátásokról szeretne tájékoztatást kérni. ᔗ厗 d ᔗ厗 b n d ᔗ厗 elmondja, hogy a szociális ellátásokat szét kellett szakfeladatonként bontani, mert nem arra a feladatra és sorra voltak könyvelve ahova kellett volna. N ᔗ厗 ón k ᔗ厗 a város és községgazdálkodás szakfeladatnál az állományba nem tartozók megbízási díjai ,- t ez mit jelent? ᔗ厗 d ᔗ厗 b n d ᔗ厗 elmondja, hogy ez eseti megbízási díjak kifizetéséhez van betervezve. Például eboltásnál az állatorvos munkáját segítők díjának kifizetésére, ügyvédi munkadíj, eseti szakértői díjak. N k elmondja, hogy például a tavalyi év során kóbor kutyák elszállításának a díját, vagy a fűtési szezon alatt a fűtésszerelő ellenőrzést végzett, légtelenítette a rendszert, ebből a keretből fizették ki. ᔗ厗 d ᔗ厗 b n d ᔗ厗 elmondja, hogy ez azért is jó ha előre be van tervezve, mert ha ilyen rendkívüli eset van nem kell mindig a testületet összehívni, mert a keret terhére a polgármester egyedül vállalhat kötelezettséget. N ᔗ厗 ón k ᔗ厗 észrevétele, hogy egy fő közalkalmazott jubileumi jutalma már a tavalyi évben kifizetésre került, valamint az étkezési utalványok 6.000,- t-ra emelkedtek. A napközinél a pedagógus létszámot 2 főre csökkentette a képviselőtestület. ᔗ厗uᔗ厗k n h n ó ónᔗ厗 elmondja, hogy az óvodában a logopédiai ellátás nincs megoldva. ᔗ厗. ᔗ厗 nd ᔗ厗 kéri, hogy ezt írásban jelezze a költségvetési rendelet készítéséhez a fenntartónak az óvodavezető. N k megköszöni Zsoldos Gábornénak a részletes tájékoztatást és felkéri a képviselő-testületet, hogy kézfeltartással jelezzék, ha elfogadják az előterjesztést a megtett kiegészítésekkel, illetve ha alkalmasnak találja arra, hogy ebből a évi költségvetési rendeletet ennek alapján elkészítsék.

6 卷nő í öbb é, n íl ) A képviselő-testület egyhangú szavazással meghozta a következő határozatot: 11/2008.(II.06.). ú Apaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat évi költségvetéséről szóló előterjesztést elfogadja. A Képviselő-testület felkéri a jegyzőt, hogy a költségvetési rendelet szövegét az előterjesztés szerint, a költségvetési vitában elhangzott pontosításokkal készítse el. ᔗ厗 : Dr. Vörös Andrea körjegyző dᔗ厗: február ᔗ厗.)ᔗ厗 b ü k ᔗ厗.1. ᔗ厗 f Bud ú. un n k ó ú f b k ᔗ厗 b n N k tájékoztatja a Képviselő-testületet, hogy megkeresték az önkormányzatot, hogy az átmenő forgalmat engedélyezze a nagytömegű gépjárműveknek. Az 51-es út matricás lett és a Közútkezelő súlykorlátozó táblát helyezett ki ezekre az utakra. Engedélyt kiadni igazából annak lehet, aki valamit szállít az önkormányzat részére. Kéri a képviselő-testület állásfoglalását. 卷 öbb é, n íl ) A képviselő-testület egyhangú szavazással meghozta a következő határozatot: 12/2008.(II.06.). ú Apaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 010 hrsz-ú (Budai út) és 94 hrsz-ú (Kunszentmiklósi út forgalmi rendjének szabályozásával kapcsolatban az alábbi határozatot hozza. A képviselő-testület felhatalmazza Novák Pál polgármestert, hogy Kiskunlacháza és Dömsöd polgármestereivel a kérdésről tárgyaljon. ᔗ厗 : Novák Pál polgármester dᔗ厗: azonnal K.m.f. Novák Pál polgármester Bosnyák Gáborné jegyzőkönyvi hitelesítő Dr. Vörös Andrea körjegyző