Jelen módosításra az Alapító a 3. számú végzésre tekintettel az december 3 -án hozott közgyűlési határozata alapján került sor.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jelen módosításra az Alapító a 3. számú végzésre tekintettel az 1999. december 3 -án hozott közgyűlési határozata alapján került sor."

Átírás

1 Készítette: dr. Trnyai Magdlna ügyvéd Amely a Magyar Bőrgyógyászk "Fekete Zltán" Alapítványa február 28-án létrehztt és május 29-én módsíttt egységes szerkezetű Alapító Okiratára vnatkzik, figyelemmel a 3. számú végzésre is, melyet a Fővársi Bíróság a 12.Pk /2.számú végzésével srszám alatt nyilvántartásba vett. Jelen módsításra az Alapító a 3. számú végzésre tekintettel az december 3 -án hztt közgyűlési határzata alapján került sr. Alulírtt a Magyar Dermtlógiai Társulat ( Budapest, Mária u.41.) A hazai bőr- és nemigyógyászat, kzmetlógiai, bőrsebészet és az ezekkel összefüggő egészségügyi szakterületek színvnalának flyamats emelése érdekében határzatlan időre alapítványt hztt létre az alábbi feltételek mellett, figyelemmel a PTK 74. paragrafus A-F pntjai alapján és figyelemmel az évi CLVI. tv pntjaira. Az Alapítvány neve: Magyar Bőrgyógyászk "Fekete Zltán" Alapítványa elnevezésű közhasznú Alapítvány Az Alapítvány székhelye: Budapest Róbert Kárly krt. 44. Az Alapítvány célja: A hazai bőr- és nemigyógyászat, kzmetlógiai, bőrsebészet és az ezekkel összefüggő egészségügyi szakterületek színvnalának flyamats emelése érdekében a bőrgyógyászati és venerlógiai betegellátás (klinikai, kórházi, intézeti, magánrendelői* ) fejlesztése és javítása, ennek érdekében műszerek, gyógyszerek, labratóriumi vegyszerek, diagnsztikai eszközök és egyéb therápiás készítmények beszerzése, kipróbálása, minősítése és ezek eredményeinek publikálása*. Az Alapítvány támgatja a nemzetközi színvnalú krszerű alapszintű és alkalmaztt klinikai kutatáskat, valamint a szakma magas színvnalú ktatását. Az Alapítvány támgatja mindazn szakembereket, akiknek munkája és eredményei reprezentálják a magyar és nemzetközi bőrgyógyászat már elért legmagasabb szakmai színvnalát. A közreműködő szakemberek támgatását az Alapítvány ösztöndíjak és az általa kitűzött célfeladatk finanszírzása és a célfeladatk teljesítése érdekében szükséges labratóriumi eszközök, anyagk diagnsztikumk, knw-hw-k és a vnatkzó dkumentációk, stb. beszerzése frmájában nyújtja és szükség esetén finanszírzza a célrientált belföldi és külföldi tanulmányutak költségeit. * Az MDT Vezetősége által kijelölt ad hc Bizttság ezek elhagyását javaslja. Az Alapítvány támgatja a dermatlógia nemzetközi eredményeinek magas színvnalú ktatását, ennek érdekében biztsítja flyóiratk, könyvek audióvizuális anyagk beszerzését és az e körbe tartzó lap és/vagy könyvkiadást. Szervezi és támgatja tudmánys ülések és kngresszusk rendezését és a szakterületen dlgzó kapcslattartását és infrmáció cseréjét.

2 Az Alapítvány figyelemmel kíséri a szakterület eredményeinek mindenkri hazai alkalmazását, ennek érdekében különböző médiák útján elősegíti a tudmány eredményeinek gyakrlati megvalósítását. Az Alapítvány céljának megvalósítása érdekében: szakértői hálózatt szervez és működtet*, kutatáskat szervez és finanszírz*, tudmánys knferenciákat és rendezvényeket szervez*, támgat** célfeladatkat tűz ki és finanszírz, szükség szerint gndskdik* Támgatja** a kutatási és gyakrlati eredmények publikálását**(ról)*, célk megvalósításáhz szükséges dkumentációk, flyóiratk, kiadványk periódikák kiadásáról*, szükség szerint gndskdik a célfeladatk megldásáhz szükséges eszközök beszerzéséről, lehetőség szerint bekapcslódik a hazai bőrgyógyászati ktatásba és a psztgraduális képzésbe, ösztöndíjakat admányz*, feladatkörébe szervezi és intézi a kutató bőrgyógyászk nemzetközi kapcslatait, tanulmányutakat szervez, fejleszti a vendégkutatói kapcslatkat. bekapcslódik a nemzetközi kutató csprtk munkájába és ilyen kutató csprtk létrehzását kezdeményezi*, szervezi a frrásgyűjtést és egyéb a célk megvalósításáhz szükséges feladatkat lát el*. Segíti a hazai hagymányörző csprt tevékenységét és szükség szerint támgatja a rászruló nyugdíjas bőrgyógyászkat**. * törlésre javaslt; ** beemelésre javaslt szövegrészek Az Alapítvány vagyna Az Alapítvány induló vagyna ,-Ft, azaz hármszázezer frint, 880 SFR., azaz nylcszáznylcvan svájci frank, DM, azaz hármezer német márka és CAD, azaz egyezernegyven kanadai dllár, amely összeget az OTP RT és a Budapest Bank RT flyószámláin van elhelyezve. Az Alapítvány résztvevői Az Alapítvány nyittt, a céljaival egyetértő hazai és külföldi támgatók admányaival az alapító vagyn krlátlanul növelhető. Az Alapítvány mindenkri vagyna a csatlakzó admányk összegének és a vagyn kamatainak erejéig felhasználható. Az alapító pénzvagyn, mint tartalék nem csökkenthető. Közvetlen plitikai tevékenységet nem flytat, szervezete független a pártktól, azknak anyagi támgatást nem nyújt., azktól támgatást nem kap, képviselőjelöltet nem állít és nem támgat, ezeket a tevékenységeket működéséből egyszer s mindenkrra kizárja Az Alapítvány vagynának kezelése és felhasználása:

3 Az Alapítvány vagynának mindenkri 1/4-e az Alapítvány alaptőkéjét képezi mindaddig, míg az alaptőke a ,-Ft-t, azaz tízmillió frintt el nem éri. Az alapítvány céljára közvetlenül felhasználható természetbeni admánykat rendeltetése szerint kell felhasználni. E lehetőség hiányában ezeket az admánykat ellenérték fejében értékesíteni kell, és az értékesítésből beflyt összeg frdítható az alapítványi cél megvalósítására. Az Alapítvány céljára közvetlenül fel nem használható természetbeli vagynrendeléseket (pl.: ingatlan, hagyaték, vagyni értékű jg) lehetőleg úgy kell hasznsítani, hgy azk az Alapítvány céljaira felhasználhatók legyenek. Ha ilyen hasznsítás nem lehetséges, vagy a hasznsítás költségei miatt a vagyntárgy hzam a frgalmi érték alapulvételével számíttt banki kamat mértékét nem éri el, az admányt, vagy a vagynrendelést ellenérték fejében értékesíteni lehet, és az értékesítésből beflyt összeg frdítható az alapítványi cél megvalósítására. Az Alapítvány szervezete: Kuratórium Felügyelő Bizttság A Kuratórium Az Alapító 5 tagú kuratóriumt választ, amely a legfelsőbb szerve az Alapítványnak. A Kuratórium az Elnökből, és négy kuratóriumi tagból* áll, akik ellátják az Alapítvány képviseletét. Az Alapítvány képviseletét az Elnök egy személyben, önálló képviseleti és aláírási jggal, a kuratóriumi tagk együttes aláírási jggal képviselik az Alapítványt. A Kuratórium Alapító által választtt tagjai az alapító szervezetében nem töltenek be elnökségi, vezetőségi, választmányi, stb. tagsági tisztséget, illetve egyéb tisztségviselői minőséget, így összeférhetetlenség nem áll fenn. Ehelyett: **elnök, elnökhelyettes és 3 tag javaslata Tagjai: Név: Dr. Baló J. Mátyás Lakcím: Budapest. Németvölgyi u.21 Személyi ig.sz.: AJ Név: Dr. Eckhardt Sándr Lakcím: 1026 Budapest, Júlia u. 1. Személyi ig.sz.: AH Név: dr. Marghescu Sándr Lakcím: 2000 Szentendre, Bartók B. u. 11/a. Személyi szám: (útlevél) Név: Prf. dr. Szemere Pál Lakcím:1097 Budapest, Vaskapu u. 6./b. Személyi ig.sz.:ap Név: Prf. dr. Lapis Kárly. Lakcím: 1093 Budapest, Lónyai u. 25 Személyi ig.sz.:au-vi

4 Az alapítványi tőke felhasználását, az alapítói cél megvalósítását elősegítő tevékenységek irányítását és krdinálását szervezi, az Alapító által választtt és jóváhagytt 5 tagú Kuratórium. A Kuratórium tagjai közül az Alapító Elnököt választ. (1999. Decemberében történt) A Kuratórium Elnöke Dr. Baló J. Mátyás (lakcím: Budapest. Németvölgyi u.21. sz.ig.sz.: AJ ) érdektelen kuratóriumi tag. A Kuratórium Elnöke állandó jelleggel vagy szükség szerint meghívhat jgi, gazdasági, pénzügyi, stb., szakértőket is, akik tanácskzási jggal vehetnek részt a kuratórium munkájában. A Kuratórium ülésein a határzathzatalban nem vehet részt az a személy, aki vagy akinek közeli hzzátartzója (Ptk 685. b) pnt), élettársa (a tvábbiakban együtt: hzzátartzó) a határzat alapján 6. kötelezettség vagy felelősség alól mentesül, vagy 7. bármilyen más előnyben részesül, illetve a megkötendő jgügyletben egyébként érdekelt. Nem minősül előnynek a közhasznú szervezet cél szerinti juttatása keretében a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szlgáltatás, illetve a társadalmi szervezet által tagjának a tagsági viszny alapján nyújttt, létesítő kiratnak megfelelő cél szerinti juttatás. A közhasznú szervezet megszűntét követő két évig nem lehet más közhasznú szervezet kuratóriumi tagja és a Felügyelő Bizttság tagja az a személy, aki lyan közhasznú szervezetnél töltött be - annak megszűntét megelőző két évben legalább egy évig - vezető tisztséget, amely az adózás rendjéről szóló törvény szerinti köztartzását nem egyenlítette ki. A kuratóriumi tag és felügyelő bizttsági tag tisztségviselő, illetve az ennek jelölt személy köteles valamennyi érintett közhasznú szervezetet előzetesen tájékztatni arról, hgy ilyen tisztséget egyidejűleg más közhasznú szervezetnél is betölt. ** az ad hc Bizttság által nem javaslt, de a törvény által kötelezően beemelt szövegrész A Kuratórium feladata Az Alapítvány vagynának kezelése, ennek keretein belül: gndskdik az alapítványi vagyn értékének megőrzéséről, e cél elérése érdekében gazdasági tevékenységet is flytathat, az Alapítvány gazdálkdása srán elért eredményét nem sztja fel, azt a létesítő kiratában meghatárztt tevékenységére frdítja.** az előző pnt kiegészítéséhez szükségszerűen csatlakzó szövegrész. rendelkezik az alapítványi vagynból történő kifizetésekről és a vagyn felhasználá-sának módjáról, és a gazdálkdási szabályknak megfelelően a beszámlókat elkészítteti, (adóbevallás, mérleg, stb.) dönt az Alapítvány alkalmazttainak díjazásáról.

5 ösztöndíjak admányzása*, tanulmányutak finanszírzása, dönt minden lyan ügylet megkötéséről, amelynek értéke vagy ellenértéke a *,-Ft-t meghaladja. ** az ad hc Bizttság Ft-ban szabná meg a határt, ami a müködést ellehetetlenítené. Az Elnök feladata és hatásköre: képviseli az Alapítványt hatóságk, bíróságk és harmadik személyekkel szemben, flyamatsan alakítja az alapítványi cél megvalósítása érdekében a stratégiai és taktikai irányvnalat, ennek érdekében javaslatt és előterjesztést tehet mindazn kérdésekben amelyek a Kuratórium hatáskörébe tartznak, az Alapítvány gazdasági, pénzügyi, működési és személyi kérdéseit illetően indítványkat terjeszthet elő az Alapító felé, a Kuratórium tagjainak munkáját az elfgadtt határzatknak megfelelően irányítja és ellenőrzi, munkájáról rendszeresen beszáml a Kuratóriumnak. Az elnökhelyettesi feladatkra és hatáskörre vnatkzó részek szükségszerüen kimaradnak, mivel az 1999 decemberében megválaszttt Kuratórium egyetlen tagja sem vállalta az elnökhelyettesi funkciót. A Kuratórium működése: A Kuratórium tagjainak megbízása 5 év időtartamra szól. A Kuratórium munkáját az Elnök irányítja. Az Elnök és a tagk megbízása megszűnik a (PTK 74. c/6.értelmében): lemndással, visszahívással, elhalálzással. Ha a kezelő szerv (szervezet) tevékenységével az Alapítvány célját veszélyezteti, az alapító a kijelölést visszavnhatja és kezelőként más szervet (szervezetet) jelölhet ki. Az alapító halála, megszűnése után ez a jgsultság a bíróságt illeti meg**. A törvény értelmében beemelt szövegrész. A visszahívás kérdésében a Kuratórium javaslata alapján az Alapító dönt. Az új tag megbízásáról az Alapító a Kuratórium javaslata alapján dönt. A Kuratórium üléseit szükséghez képest, de legalább félévenként egy ízben megtartja. Az ülést a tagk, vagy az Elnök indítványa alapján bármikr össze lehet hívni. A Kuratórium üléseinek időpntjáról és helyéről a résztvevőket az Elnök értesíti írásban. A Kuratórium tagjaival az ülés előtt legalább 2 héttel az Elnök tudatja az ülés helyét, idejét, napirendi pntjait. A Kuratórium ülései nyilvánsak. A Kuratórium határzatképes ha azn legalább a tagk közül 3 fő jelen van. A Kuratórium határzatait a egyszerű szótöbbséggel hzza, szavazat egyenlőség esetén az Elnök szavazata dönt.

6 Felügyelő Bizttság A Felügyelő Bizttság tagjait az alapító közgyűlése választja meg 5 évi időtartamra, lyan jelöltek közül, akik a rvstudmány* területén, vagy ehhez kapcslódó* kérdésekben** tapasztalattal rendelkeznek és társadalmi vagy gazdasági szervezet irányításában jártasak. * törlés, illetve helyette a " bőrgyógyászat" szó, * törlés, helyette "és a hzzátartzó" ** "jelentős" beszúrás Az Alapító 3 tagú Felügyelő Bizttságt hz létre. Név: dr. Becker Krisztina Lakcím: 1126 Budapest, Agárdi u. 12/a. Személyi ig.sz.: AU-VII Név: dr. Gyulai Rlland Lakcím: , Szeged, Veresács u. 7/b Személyi ig.sz.: AF Név: dr. Szegedi Andrea Lakcím: 4032 debrecen, Lóverseny u. 20. Személyi ig.sz.: GV-II A Felügyelő Bizttság tagja nem lehet az évi CLVI. törvény 8. (2) bek-ben meghatárztt személy, aki: 3. a vezető szerv elnöke vagy tagja, 4. a közhasznú szervezettel a megbízatásán kívüli más tevékenység kifejtésére irányuló munkavisznyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jgvisznyban áll, ha jgszabály másképp nem rendelkezik, 5. a közhasznú szervezet cél szerinti juttatásából részesül - kivéve a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szlgáltatáskat, és a társadalmi szervezet által tagjának a tagsági jgviszny alapján nyújttt, létesítő kiratnak megfelelő cél szerinti juttatást -, illetve 6. a fentiekben meghatárztt személyek hzzátartzója. Nem részesülhet az Alapítvány cél szerinti juttatásaiból, kivéve a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szlgáltatáskat. A Felügyelő Bizttság ellenőrzi az Alapítvány működését és gazdálkdását. Ennek srán a vezető tisztségviselőktől és az alkalmazttaktól jelentést és tájékztatást kérhet, a könyvekbe és iratkba krlátzás nélkül betekinthet. Köteles a Kuratórium összehívását kezdeményezni, ha jgszabálysértést, mulasztást, vagy a Kuratórium felelősségét megalapzó egyéb tényt észlel. A Felügyelő Bizttság Elnöke - akit a bizttság saját köréből választ - tanácskzási jggal részt vesz a Kuratórium ülésein.** A fenti törvény által kötelezően beemelni rendelt szövegrészek. Felügyelő Bizttság jgköre

7 A Felügyelő Bizttság évi CLVI. tv. 11. szerinti ellenőrzési jgkörrel rendelkezik, amelyek: A felügyelő bizttság ellenőrzi a közhasznú szervezet működését és gazdálkdását. Ennek srán a vezető tisztségviselőktől jelentést, a szervezet munkavállalóitól pedig tájékztatást vagy felvilágsítást kérhet, tvábbá a közhasznú szervezet könyveibe és irataiba betekinthet, azkat megvizsgálhatja. A felügyelő bizttság tagja a közhasznú szervezet vezető szervének ülésén tanácskzási jggal részt vehet, illetve részt vesz, ha jgszabály vagy a létesítő kirat így rendelkezik. A felügyelő bizttság köteles az intézkedésre jgsult vezető szervet tájékztatni, és annak összehívását kezdeményezni, ha arról szerez tudmást, hgy 1. a szervezet működése srán lyan jgszabálysértés vagy a szervezet érdekeit egyébként súlysan sértő esemény (mulasztás) történt, amelynek megszüntetése vagy következményeinek elhárítása, illetve enyhítése az intézkedésre jgsult kuratórium döntését teszi szükségessé; 2. a vezető tisztségviselők felelősségét megalapzó tény merült fel Az intézkedésre jgsult kuratóriumt a felügyelő bizttság indítványára - annak megtételétől számíttt harminc napn belül - össze kell hívni. E határidő eredménytelen eltelte esetén a kuratórium összehívására a felügyelő bizttság is jgsult. Ha az arra jgsult Kuratórium a törvényes működés helyreállítása érdekében szükséges intézkedéseket nem teszi meg, a felügyelő bizttság köteles haladéktalanul értesíteni a törvényesség felügyeletet ellátó szervet.** **Az idézett törvény által kötelezően beemelni rendelt szövegrészek, melyeket az ad hc Bizttság nem tárgyalt Az Alapítvány szerveinek működését az ún. Működési Szabályzatban meghatárzttak szerint végzi. A Kuratórium a működési szabályzatát és a Felügyelő Bizttság a működési szabályzatát saját maga állapítja meg. A jelen létesítő kirat rendelkezik még az alábbiakról: A Kuratórium elnöke nyilvántartást vezet a Kuratórium üléseiről, a tartalmáról, hatályáról, a hztt döntések időpntjáról, úgy hgy abból meg lehet állapítani a szavazati arányt lyan bntásban, hgy a támgatók és az ellenzők számaránya is fel legyen tüntetve, ha lehetséges még a pnts személy megjelölésével is. A Kuratórium elnöke ajánltt levélben közli a Kuratórium és a Felügyelő Bizttság döntéseit az érintettekkel, illetve nyilvánsságra hzatali mód úgy történik, hgy az Alapítvány székhelyén a faliújságn kifüggesztik**. A közhasznú szervezet működésével kapcslatsan keletkezett iratkba bárki betekinthet az Alapítvány székhelyén működő irdán. A közhasznú szervezet működését, a szlgáltatásk igénybevételi módját és a beszámló nyilvánsságra hzatalának módját úgy szabályzzák, hgy azkat az Alapítvány székhelyén a faliújságn kifüggesztik**. A közhasznú szervezet a beszámlóit a székhelyén, a faliújságn közzé teszi**.

8 ** az ad hc bizttság ezekre vnatkzóan knkrét javaslatt nem tett, e pntk megfgalmazása az Alapító Okiratban a hazai alapítványi gyakrlattal azns. Az Alapítvány céljai szerinti tevékenysége srán közhasznú tevékenységet flytat a következő területeken: egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység, szciális tevékenység, családsegítés, időskrúak gndzása**, ld. 4. Pnt! tudmánys tevékenység, kutatás Az Alapítvány céljai szerinti támgatásból minden lyan természetes és jgi személy részesülhet, aki a - célkkal összhangban álló - meghirdetett feltételeknek megfelel. Az Alapítvány, mint közhasznú szervezet semmilyen frmában befektetési tevékenységet nem végez**. **Az idézett törvény szerint kötelezően beemelve. Az Alapítvány a gazdálkdása srán elért eredményét nem sztja fel, azt az Alapító Okiratban meghatárztt tevékenységére frdítja. Az Alapítvány kuratóriumának határzathzatalában nem vehet részt az a tag, akinek a Ptk. szerinti hzzátartzója vagy élettársa kötelezettség vagy felelősség alól mentesül, vagy bármilyen más előnyben részesül, illetve a megkötendő jgügylet érdekelt. Az Alapítvány a felelős személyt, azaz a kuratórium tagjait, a felügyelő bizttság Elnökét, a pénzügyi rendelkezési jggal bíró személyt, az Alapítvány képviselőjét, a támgatót és hzzátartzóit cél szerinti juttatásban nem részesítheti. Az Alapítvány minden évben közhasznúsági jelentést, és éves beszámlót készít, melyet a Kuratórium, hagy jóvá. Az éves beszámló és a közhasznúsági jelentés tartalma nyilváns, ezeket beleértve a személyi jövedelem adó 1 %-ából származó bevételek felhasználását a célk szerinti érdekelt szakmai sajtó kiadványkban az Alapítvány közzéteszi. A Kuratórium tagjai egyszerű szótöbbséggel hzzák meg döntéseiket (ld. 12. Pnt). Az Alapítvány megszűnésére illetve a felügyeletére vnatkzóan a Plgári Törvénykönyv 74.E-F. pntjai és az 1997.évi CLVI. tv. pntjai az irányadók. Jelen Alapító Okiratt az Alapító és képviselője megismerte, azt megértette és mint akaratával mindenben megegyezőt aláírásával hitelesíti. Budapest, január 11. Magyar Dermatlógiai Társulat Alapító Dr. Baló J.Mátyás a Kuratórium képviseletében Ellenjegyezte: dr. Trnyai Magdlna, ügyvéd