Pozzolith 90 Univerzális megoldás transzportbeton készítéséhez

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pozzolith 90 Univerzális megoldás transzportbeton készítéséhez"

Átírás

1 Pozzolith 90 Univerzális megoldás transzportbeton készítéséhez Adding Value to Concrete

2

3 A világelsõ A BASF Csoport Betonadalékszer üzletága a folyamatos innováció és az értéknövelt megoldások által kiváló minõséget és gazdaságos megoldást kínál a betongyártás szinte minden területén. Az üzletág arra törekszik, hogy olyan minõségi megoldásokat fejlesszen ki, amelyek az iparág folyamatos fejlõdését szolgálják. Az új termékek, rendszerek, valamint alkalmazási technológiák folyamatos kutatásával és fejlesztésével értéket adunk a betonhoz. Adding Value to Concrete Innovatív technológiáink lehetõvé teszik a beton könnyebb elhelyezését és kidolgozását, megkönynyítve ezzel az építési munkafolyamatot, legyen szó akár nagyon alacsony, akár nagyon magas hõmérsékletrõl, a beton kötésének gyorsításáról vagy késleltetésérõl, a tartósság és a végszilárdság növelésérõl. A BASF Construction Chemicals tagjaként tevékenységünk kiterjed Nyugat- és Kelet-Európán túl Törökországra, Közel-Keletre, valamint Indiára és Afrikára is. Piacszegmentált rendszerünk lehetõvé teszi partnereink számára, hogy helyi szinten számíthassanak egy globális vállalatcsoport támogatására.

4 Pozzolith 90 Ami a transzportbetonba kell Tradíció és korszerûség A BASF konszern egyik alapvetô törekvése, hogy jól bevált termékeit azok alapvetô értékeinek megôrzése mellett fejlessze tovább. Ennek a filozófiának a szellemében került sor a Pozzolith 90 megújítására is. E termékünk eredendôen egy lignin-szulfonát alapanyagú képlékenyítô adalékszer volt, amelyet a transzportbeton-üzemek évtizedeken át biztonsággal alkalmaztak a világ minden táján. A folyamatos kutatási tevékenység mára lehetôvé tette, hogy a termék alapanyagát vegyipari eljárásokkal tovább tökéletesített lignin-szulfonát és naftalin megfelelô arányú keverékébôl állítsuk elô, és így a korábbinál is kedvezôbb terméktulajdonságokat érhessünk el. Mindennek eredményeképpen olyan terméket kínálhatunk Partnereinknek, mely a képlékenyítôkkel szemben támasztott elvárásokat egyedülállóan magas szinten teljesíti. Elvárások és teljesítmény Bedolgozhatóság A Pozzolith 90 ideális alapanyag-összetételének köszönhetôen a kategóriájában elvártnál jóval szélesebb betonminôségiskálán történô alkalmazást tesz lehetôvé. Konzisztencia-tartás A gyártás során a lignin-szulfonáthoz hozzáadott naftalin hatóanyag nyújtott konzisztencia-tartást biztosít. Ráadagolhatóság A Pozzolith 90 mind a transzpontbeton-üzemben a betongyártás során (keverôgépben), mind a beton bedolgozásának helyszínén (mixerkocsiban) problémamentesen utólag ráadagolható. Pumpálhatóság Megfelelô betonösszetétel esetén kiválóan pumpálható betonkeverék készíthetô a Pozzolith 90 segítségével. Esztétikum Pozzolith 90 alkalmazásával megfelelô zsaluzat és betonösszetétel esetén - akár látszóbeton-felületeket is készíthetünk. Költséghatékonyság A kedvezô egységár és az egyedülálló terméktulajdonságok együttesen kiemelkedôen kedvezô ár-érték arányú beton elôállítását teszik lehetôvé.

5 Pozzolith 90 Az univerzális megoldás Alkalmazási területek A transzportbeton-üzemek jogos elvárása, hogy a különbözô munkákhoz szükséges eltérô minôségû betont az alapanyag változtatása nélkül tudják kiadni. Mindez elérhetô a Pozzolith 90 adalékszer alkalmazásával, mely biztonságos megoldást jelent minden betonozási feladatra; a mélyépítéstôl kezdve az ipari padlókon át a felmenô-szerkezetekig. Kombinálhatóság Mai felgyorsult világunkban követelmény, hogy egy transzportbeton üzem a legnagyobb nyári melegben és a fagyos téli hónapokban is ki tudja szolgálni partnereit. A Pozzolith 90 nyáron a Pozzolith 20R késleltetônkkel, télen pedig az ÉK Frost kötésgyorsítónkkal kombinálva biztonságosan alkalmazható transzportbeton elôállítására. Szükség esetén a Micro Air légpórusképzô adalékszerünkkel történô együttes felhasználás is tökéletesen megoldható. Mélyépítési mûtárgyak Látszóbeton felületek Ipari padlók Térburkolatok Felmenõ szerkezetek

6 Pozzolith 90 Kloridmentes képlékenyítõ betonadalékszer az EN : T2 szerint, lignin- és naftalinformaldehid-szulfonát hatóanyaggal Alkalmazási területek Transzportbeton-technológia Víz alatti betonozás Mélyépítési mûtárgyak Felmenô szerkezetek Ipari padlók Látszóbeton-felületek Térbukolatok Terméktulajdonságok Optimalizálja a cementtartalmat Javítja a tömöríthetôséget Javítja a konzisztenciát Keverôvíz megtakarítás Kombinálható meghatározott, BASF által gyártott kötéskésleltetô, kötésgyorsító és légpórusképzô adalékszerekkel Mûszaki adatok Halmazállapot: folyékony Szín: barna Sûrûség (+20 C-on): kb. 1,18 g/cm 3 Kémhatás: ph Feldolgozási hômérséklet: +5 C és +30 C között Szilárdtest-tartalom: kb. 34 tömeg% Kloridion-tartalom: max. 0,1 tömeg% Adagolás Ajánlott adagolási tartomány a cement tömegére számított 0,3-1%. Alkalmazás A Pozzolith 90 adalékszer adagolása egyaránt lehetséges keverôvízbe, keverôgépbe, illetve mixerkocsiba. Biztonsági elôírások Részeltes információkat a termék Biztonsági Adatlapja tartalmaz. Kiszerelés 1000 kg-os konténer 200 kg-os hordó 60 kg-os ballon Tárolás, szavatosság +5 C és +30 C közötti hômérsékleten tárolva a gyártástól számított 1,5 éven át eltartható. A megfagyott anyagot lassan fel kell melegíteni, és át kell keverni. A fenti ismertetô mûszaki útmutató és tájékoztató anyagunkból kiemelt részlet. A teljes tájékoztatóért forduljon tanácsadóinkhoz!

7 Pozzolith 20R Kloridmentes kötéskésleltetõ betonadalékszer, megfelel az EN : T8 táblázat követelményeinek Alkalmazási területek Nagyméretû, fugamentes felületek betonozása A betonozási folyamat megszakításainak áthidalása Betonozás magas hômérsékleten Transzportbeton szállítás nagy távolságra Magyarázat A fenti alkalmazási területeken egy átlagos beton bedolgozhatósági idôtartama nem elegendô arra, hogy kifogástalanul tömöríteni lehessen, és különösen arra nem, hogy az egymás mellé terített frissbeton sávokat egymással tökéletesen össze tudják dolgozni. A Pozzolith 20R megfelelôen megválasztott adagolása lehetôvé teszi a kötés körülményekhez igazodó késleltetését. Mindenek elôtt nagyobb adagolásokban a Pozzolith 20R képlékenyítô hatású is, úgyhogy keverôvíz megtakarítást is lehetôvé tesz. Terméktulajdonságok A Pozzolith 20R fékezi a cement hidratációs reakcióját. A bedolgozhatósági idôtartam végpontja (a beton kötéskezdete) kitolódik. A késleltetô hatás növeli a végszilárdságot, csökkenti a kúszást és a zsugorodást. Mûszaki adatok Halmazállapot: folyékony Szín: világoskék Sûrûség (+20 C-on): kb. 1,1±0,02 g/cm 3 Szárazanyag-tartalom: 15±1,5 tömeg% Kémhatás: ph 5,5±1 Feldolgozási hômérséklet: +5 C és +30 C között Kloridion-tartalom: max. 0,1 tömeg% Alkálifémion-tartalom: max. 8 tömeg% Adagolás Ajánlott adagolási tartomány: a cement tömegére számított 0,1-3%. Magyarázat Az adagolást a kívánt késleltetô hatás szerint kell megválasztani. Mivel a késleltetés mértéke erôsen függ a frissbeton hômérsékletétôl, és mindenekelôtt az alkalmazott cement minôségétôl, az építéshelyi próbakeveréseket elengedhetetlennek tartjuk. Szaktanácsadóink rendelkezésükre állnak a megfelelô adagolás megválasztásához. Alkalmazás A Pozzolith 20R adalékszert közvetlenül a betonkeverôbe, a frissbetonhoz kell adagolni. Utókezelés Mivel a bedolgozott beton felülete a párolgás miatt nagy mennyiségû vizet tud veszíteni, különösen hosszabb késleltetési idôtartamoknál gondoskodni kell a kipárolgásvédelemrôl (párazáró réteggel, fóliatakarással, nap- és szélárnyékolással stb.) Kiszerelés 220 kg-os hordó Biztonsági elôírások Veszélyességét, a termék biztonsági és hulladékkezelési elôírásait a termék Biztonsági Adatlapja és a csomagolás címkéje ismerteti. Tárolás, szavatosság +5 C és +30 C közötti hômérsékleten tárolva a gyártástól számított 1 éven át eltartható. A fenti ismertetô mûszaki útmutató és tájékoztató anyagunkból kiemelt részlet. A teljes tájékoztatóért forduljon tanácsadóinkhoz!

8 Mikro Air Kloridmentes légpórusképzõ betonadalékszer, megfelel az EN : 1999 T5 táblázat követelményeinek Termékleírás A Micro Air fenyôgyökérgyanta alapú légpórusképzô adalékszer. A hatóanyagtartalmat úgy választották meg, hogy a szokásos betonösszetételeknél a gyakorlat számára megfelelô adagolási mennyiségeket biztosítson. A légpórusképzô adalékszer által bevitt mikrolégpórusok révén fagy- és sózásálló betonszerkezet alakul ki. A kisméretû, gömbformájú légpórusok ezen túl növelik a frissbeton mozgékonyságát is, és ezáltal javítják a bedolgozhatóságot és a tömöríthetôséget. Alkalmazási területek Képlékenyebb légpórusos beton Fagyállóbb beton Fagy- és olvasztósó-álló beton Terméktulajdonságok Szabályszerû levegôbevitel Finom mikro-légpórusok képzése Jó összeférhetôség más adalékszerekkel Jó ellenállóképesség kemény vízzel szemben A beton kapilláris vízfelszívásának csökkentése A finomrészpótláshoz hasonló hatás Mûszaki adatok Halmazállapot: folyékony Szín: világosbarna Sûrûség (+20 C-on): kb. 1,01±0,02 g/cm3 Szárazanyag-tartalom: 5±0,5 tömeg% Kémhatás: ph Feldolgozási hômérséklet: +5 C és +30 C között Kloridion-tartalom: max. 0,1 tömeg% Alkálifémion-tartalom: max. 1 tömeg% Alkalmazás A Micro Air adalékszert a legjobb közvetlenül a keverôvízbe, vagy a keverôvízzel egyidejûleg adagolni. Száraz keverékhez nem szabad adagolni. Nem szabad más adalékszerekkel együtt, közvetlenül ezek után ugyanazon adagolóberendezésbôl bekeverni. Kombinált adalékszerhasználat esetén a légpórusképzôt utoljára kell adagolni. A keverési idô kényszerkeverôben legalább 60 másodperc legyen. A légpórusképzés alapvetôen a frissbeton hômérsékletétôl, a betonösszetételtôl, a cementminôségtôl és a keverési idôtôl függ. Alkalmassági vizsgálatot és próbakeveréseket kell végezni. A frissbeton légpórustartalmát rendszeresen ellenôrizni kell. Adagolás Ajánlott adagolási tartomány: a cement tömegére számított 0,02 0,3%. Magyarázat A pontos, szükséges mennyiséget a próbake-verésekkel kell meghatározni, mivel a légpórusképzés igen sok tényezôtôl függhet (betonösszetétel, cementminôség, hômérséklet, frissbeton konzisztencia stb.) A légpórusos beton készítésekor ezen kívül figyelembe kell venni az érvényes mûszaki szabályozások vonatkozó pontjait is. Kevéssé képlékeny és földnedves frissbetonokba jóval nehezebb a mikrolégpórusok bevitele. A légpórustartalom növekedésével fokozatosan csökken a beton szilárdsága. A beton bedolgozása közben szakképzett személyeknek folyamatosan ellenôrizniük kell a légpórustartalmat. Ennek alapján szükséges lehet az adagolás módosítása is, a mindenkori adottságokhoz igazítva. Kiszerelés 1000 kg-os konténer 25 kg-os kanna Biztonsági elôírások A termék veszélyességét, biztonsági és hulladékkezelési elôírásait a termék Biztonsági Adatlapja és a csomagolás címkéje ismerteti. Tárolás, szavatosság +10 C és +30 C közötti hômérsékleten tárolva a gyártástól számított 1 éven át eltartható. Felhasználás elôtt a szert jól át kell keverni. Az esetleg megfagyott anyagot lassan fel kell melegíteni, majd át kell keverni. A fenti ismertetô mûszaki útmutató és tájékoztató anyagunkból kiemelt részlet. A teljes tájékoztatóért forduljon tanácsadóinkhoz!

9 ÉK Frost Kloridmentes kötésgyorsító adalékszer Termékleírás Az ÉK FROST kloridmentes, folyékony halmazállapotú, kötésgyorsító adalékszer. Gyorsítja a kezdeti szilárdulást, növeli a hidratációs hô fejlôdést a szilárdulási folyamat kezdeti szakaszában. Alkalmazható beton, cementkötésû habarcsok és esztrichek téli idôben történô bedolgozásához. Feszített betonszerkezetekhez is alkalmazható. Alkalmazási területek Beton, cementkötésû habarcsok és esztrichek téli idôben történô bedolgozása Elôregyártás és helyszíni betonozás egyaránt Terméktulajdonságok Gyorsítja a kezdeti szilárdulást és növeli a hidratációs hô fejlôdést a szilárdulási folyamat kezdeti szakaszában Hatásmechanizmus A cement hidratációja során, a szilárdulási folyamat korai szakaszába hozza elôre a hidratációs hô keletkezését. Növeli ezzel a frissbeton hômérsékletét és korai szilárdságát, illetve lerövidíti a kizsaluzási idôt. Csekély mértékû képlékenyítô mellékhatása miatt alkalmazásával tömörebb, a vegyi igénybevételeknek jobban ellenálló, nagyobb vízzáróságú beton állítható elô. A beton készítéséhez nem szabad fagyott adalékanyagot használni. A frissbeton hômérséklete a bedolgozáskor legalább +15 C legyen. A betont, illetve habarcsot nem szabad fagyott felületre felhordani. A frissen bedolgozott anyagot, fôleg vékony vagy erôsen tagolt épületszerkezetek esetén, hô hozzávezetésével védeni kell a fagy hatásától. Mûszaki adatok Konzisztencia: folyékony Szín: átlátszó, enyhén sárgás Sûrûség (+20 C-on): min. 1,45 kg/dm 3 Szárazanyag-tartalom: 45±2 tömeg% Kémhatás: ph 5-7 Alkalmazás A keverôvízzel együtt vagy a frissbeton keverékbe egyaránt adagolható. A megfelelô keverési idôt az egyenletes eloszlás érdekében be kell tartani. Az adalékszer és a száraz adalékanyagok közötti érintkezést el kell kerülni. Adagolás Javasolt adagolás: 1% Maximális adagolás: 2% Az ÉK FROST hatása függ a cement típusától és mennyiségétôl, a v/c tényezôtôl és az együttesen alkalmazott adalékszerek járulékos hatásától, ezért az optimális adagolást helyi kísérletekkel be kell állítani. Kiszerelés 1200 kg-os konténer 220 kg-os ballon 60 kg-os ballon Tárolás, szavatosság Eredeti csomagolásban a gyártástól számított 12 hónapig eltartható. A fenti ismertetô mûszaki útmutató és tájékoztató anyagunkból kiemelt részlet. A teljes tájékoztatóért forduljon tanácsadóinkhoz!

10 Intelligens megoldások a BASF-tõl Legyen szó akár építési, akár szerkezeti problémákról, vállalatunk, a BASF Építõkémia Hungária Kft. intelligens megoldásokat kínál ahhoz, hogy az Ön sikeréhez hozzájárulhasson. Piacvezetõ márkáink olyan, jól bevált termékrendszerek széles skáláját kínálják, amelyek segítségével Ön egy jobb világot építhet. A BASF a világ vezetõ vegyipari vállalata The Chemical Company. Termékválasztéka a vegyszerektõl, mûanyagoktól, speciális adalékanyagoktól, a növényvédõ szereken és finom vegyszereken át a kõolajig és a földgázig terjed. Megbízható partnerként a BASF szinte minden iparág számára intelligens rendszermegoldásokkal rendelkezik, hogy partnerei még sikeresebbek lehessenek. Új technológiákat fejleszt és használ, hogy ezzel további piaci lehetõségeket tárjon fel. A gazdasági sikert a környezetvédelemmel és a társadalmi felelõsségtudattal ötvözve járul hozzá egy jobb jövõhöz. A Betonadalékszer üzletág által forgalmazott fõbb termékcsoportok: folyósítók, képlékenyítõk, kötéskésleltetõk, kötésgyorsítók, légpórusképzõk, fagyásgátlók, habarcsadalékszerek, speciális adalékszerek, acél és mûanyag szálak, zsaluleválasztók, utókezelõ szerek, lövellt beton adalékszerek, alagútépítési vegyi anyagok. További információért kollégáink az ország egész területén állnak az érdeklõdõk rendelkezésére. Budapest: Halász Károly üzletágvezetõ Hernádi Eleonóra Lányi György Miskolc: Fehér Károly Zalaegerszeg: Szántó Béla Dél-nyugat Magyarország: Mózsi Zoltán Mélyépítési ágazat, Budapest: Vajda József

11

12 BASF Építõkémia Hungária Kft Budapest, Háros utca 11. Telefon: (1) Fax: (1)