ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Építészeti és építési alapismeretek emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

2 Fontos tudnivalók A számítási feladatoknál az összefüggéseket, a számítási műveleteket és a mértékegységeket is fel kell tüntetni. A számítások helyes logikai menetére pont nem jár, csak a szakmailag pontos végeredmény értékelhető. Az írásbeli vizsgafeladatok pontszámainak összege csak egész szám lehet. Ha az írásbeli vizsgarész pontszáma nem egész szám, akkor a matematikai kerekítés szabályai szerint kell eljárni (az öttizedre vagy az a felett végződő pontszámokat felfelé, az öttized alattit pedig lefelé kerekítjük). írásbeli vizsga / október 19.

3 Egyszerű, rövid feladatok 1. Írja le röviden, hogy mit nevezünk egy anyag keménységének! Egy anyag idegen test behatolással szembeni ellenálló képességét keménységnek nevezzük. A keménység azzal az ellenállással jellemezhető, amit a szilárd anyagok kifejtenek a beléjük hatoló, illetve velük kölcsönhatásba kerülő keményebb vizsgálószerszámmal szemben. (Mindkét válasz elfogadható.) 2. Írja le az alábbi szabványos anyagjelölésekben szereplő számértékek jelentését! Hvb 4: A vakolóhabarcs tapadószilárdsága legalább 0,04 MPa. CL 80: Az égetett kalciumos mészben a (CaO + MgO) tartalom legalább 80 tömeg%. 3. Írja le az építőanyagok páradiffúziós tényezőjének a mértékegységét! gramm / [méter * sec * Pa] 4. Mikor nevezik a vas-szén ötvözetet acélnak, illetve öntött vasnak? Amennyiben a vas-szén ötvözet széntartalma 0,05 1,7% közötti, akkor acélnak nevezik. Amennyiben a vas-szén ötvözet széntartalma 1,7 4,0% közötti, akkor öntöttvasnak nevezik. 5. Írja le, hogy mit nevezünk bitumenemulziónak, és milyen az összetétele? A bitumenemulzió olyan diszperz rendszer, amelyben általában tömeg% bitumen, tömeg% vízben finoman eloszlatva lebeg. 6. Írja le, hogy általánosan mikor nevezünk statikai szempontból határozatlannak egy tartószerkezetet! Statikai szempontból határozatlannak nevezzük a tartószerkezetet, ha támaszerőit kizárólag az egyensúlyi egyenletek segítségével nem tudjuk meghatározni. írásbeli vizsga / október 19.

4 7. Írja be a pontok helyére a mondatok helyes kiegészítését! Az egyszerű tartók merev megtámasztásához legalább három, nem közös metszéspontú támasztó rúd szükséges. A támasztó rúd végein egy-egy csuklóval kapcsolódik a merev aljzathoz, és a merev testhez. 8. Válassza ki és húzza alá az alábbiak közül a helyes állítást! Koncentrált erő alatt a nyomatéki ábrának mindig maximuma van. Megoszló terhelés alatt a nyomatéki ábra alakja lineáris. Koncentrált erő alatt a nyíróerő ábra mindig előjelet vált. Egyenletesen megoszló terhelés alatt a nyíróerő ábra másodfokú parabola. Koncentrált erő alatt a nyomatéki ábrában ugrás van. Egyenletesen megoszló terhelés alatt a nyomatéki ábra alakja parabola. írásbeli vizsga / október 19.

5 9. Rajzolja meg a tartó megadott igénybevételi ábrája alapján a terhelését, valamint vázolja alakhelyesen a hiányzó igénybevételi ábráját! F q T [ kn ] + M [knm] Írja be a pontok helyére a mondatok helyes kiegészítését! Két nem párhuzamos egyenes, amely ugyanarra a síkra illeszkedik, meghatároz egy pontot. Egy egyenes és egy nem rajta lévő pont meghatároz egy síkot. írásbeli vizsga / október 19.

6 11. Mikor lesz egy szakasz Monge-féle ábrázolással kapott képe egyenlő hosszúságú az ábrázolt szakasszal? Ha az ábrázolt szakasz párhuzamos a képsíkkal, akkor a vetítéssel kapott képe azonos hosszúságú az ábrázolt szakasszal. 12. Írja az alábbi építészeti terveken alkalmazott anyagjelölések mellé az építőanyagok megnevezését! Terméskő. Műanyag, gumi és más nem fémes anyag. Fém és fémötvözet. Üveg, plexi és más átlátszó anyag. 13. Írja le, hogy a méretmegadásnál mikor használjuk a méretvonalak kiindulási pontjának jelölését! A méretvonal kiindulási pontjának jelölését akkor használjuk, ha a méretszámok értelmezése folytatólagos méret. Ebben az esetben a méretszámok a kezdőponttól mért távolságot jelentik. 14. Írja le, hogy melyek a héjalapozások előnyei! Az alap szerkezeti magassága kicsi. Legtöbbször zsaluzás nélkül megépíthetők. (Maga a talaj a zsaluzat.) Anyagtakarékos szerkezet. Más helyesen megfogalmazott előny leírása is elfogadható. írásbeli vizsga / október 19.

7 15. Írjon egy példát arra, hogy mikor készítenek csökkentett keresztmetszetű koszorút! Csökkentett keresztmetszetű koszorúkat alkalmaznak: - középfőfalnál, két oldali födémfelfekvés esetén - szélső főfalaknál, koszorú előtti kiegészítő hőszigetelés miatt (Mindkét válasz elfogadható.) 16. Írja le, hogy milyen alakú kövekből készítik a réteges terméskő falakat! A réteges terméskő falakat eltérő méretű, nemcsak derékszögű lapokkal határolt kövekből készítik. 17. Írja le, hogy lapostetős épület zárófödémében a párazáró réteget a födém rétegrendjén belül hol kell elhelyezni valamint azt is, hogy mi a párazáró réteg feladata! A párazáró réteget a hőszigetelő réteg alatt kell elhelyezni, mert feladata a hőszigetelő réteg védelme a födémen átjutó nedvességtől. Ha a párazáró réteg alatt olyan összefüggő légréteget alakítanak ki, amelyet páraszellőzők segítségével összekötnek a külső levegővel, akkor a párazáró réteg a páranyomás kiegyenlítés feladatát is ellátja azáltal, hogy a párát a szerkezet károsodása nélkül vezeti ki. 18. Írja be a pontok helyére a mondat helyes kiegészítését! A szemmagasságban elképzelt vízszintes sík a horizontsík. Ez választja el egymástól az ábrázolandó tárgynak a rálátásban (felülnézetben)és az alálátásban (alulnézetben) észlelhető részeit. 19. Írja le, hogy mit értünk szukcesszív kontraszt alatt! A különböző színek egymás után való nézése esetén eltérő hatásúak lehetnek. Ha erős színhatás ér bennünket, akkor az később is tovább él bennünk, és újabb szín szemlélése esetén annak színbenyomását módosíthatja. írásbeli vizsga / október 19.

8 20. Írja le, hogy mit nevezünk levegőperspektívának! Min alapul a levegőperspektíva? A térbeliség képi érzékeltetésének eszköze a levegőperspektíva, vagy levegőtávlat. A levegőtávlat azon a jelenségen alapszik, hogy a távolabbi formák kontúrjait az egyre vastagabb levegőrétegének köszönhetően mindinkább határozatlanabbak elmosódottabbak lesznek. írásbeli vizsga / október 19.

9 Összetett feladatok 1. feladat 10 pont Egy kör keresztmetszetű acélrúd hosszúsága l = 0,4 m és átmérője d = 30 mm. Számítsa ki, hogy mennyi volt a rúd hőmérséklete (t o ), ha annak a t = 25 o C-ra történő lehűlésekor bekövetkező hosszváltozását 17, 477 kn nagyságú erővel tudjuk megakadályozni! E acél = N/mm 2 ; α = 0, / o C A rúd keresztmetszete: 2 d * π 30 2 * π = = 706,5 mm A rúdban ébredő feszültség: σ = F/A = / 706,5 = 24,74 N/ mm 2 A relatív alakváltozás: ε = σ / E = 24, 74 / = 0,00012 A rúd hőmérsékletének változása: Δl = α * l * Δt Δ l Δl = α * Δt ; ε = l l ε = α * Δt ε 0,00012 Δt = = α 0, = 10 o C A rúd hőmérséklete: to = t + Δt = = 35 o C írásbeli vizsga / október 19.

10 2. Számítsa ki az alábbi merev test támasztóelemeiben ébredő egyensúlyozó reakcióerőket! 10 pont F 2 8 kn F 3 6kN S 50 o F 1 5 kn 1,4 m A 1,4 m 1 m 2 m 1 m M A = 0 0 = 8 x x 3 4 x S x sin ,8 x S x cos 50 5 x 1,4 S = 15,03 kn / húzott/ S Y = 11,51 kn S X = 9,66 kn F X = 0 0 = A X 5 + 9,66 A X = 4,66 kn F Y = 0 0 = ,51 kn A Y A Y = 2,49 kn A = ( A X 2 + A Y 2 ) = 5,28 kn tgα = A Y / A X α = 28,12 (vízszintessel bezárt szög) írásbeli vizsga / október 19.

11 3. Határozza meg az alábbi belsőcsuklós többtámaszú tartó (Gerber-tartó) T és M ábráit! A főtartó támaszerőinek számítását ellenőrizze le! 10 pont írásbeli vizsga / október 19.

12 A befüggesztett tartó rész megoldása 8 5 F C = F D = = 20 kn 2 F C = F D = 20 kn M 1 = q l 8 2 = = 25 kn*m Főtartó megoldása M B = 0 0 = - 4 * 8,5-8 * 6,5 * 3, * 2 * * 2 + F A * 6,5 F A = 22,62 kn 1,5 pont F y = 0 0 = * 8, ,62 F B F B = 69,38 kn Ellenőrzés: M A = 0 0 = 8 * 8,5 * 4, * 8,5 4 * 2 F B * 6,5 F B = 69,38 kn M A = - 4 * 2 = - 8 kn * m M B = - 20 * 2-8 * 2 * 1 = - 56 kn * m M 2 = 18,62 2, * 4 = 13,69 kn * m (M 2 számítása a T ábrából) Alakhelyes T ábra értékekkel Alakhelyes M ábra értékekkel írásbeli vizsga / október 19.

13 4. Szerkessze meg egy 38 cm vastagságú kisméretű téglafalban lévő 106,5 cm szélességű falnyílás, 10 cm ívmagasságú szegmens tégla boltöves kiváltásának a) homlokzati nézetét és b) a nyílásközépen felvett metszetét! M 1:10 10 pont a) Homlokzati nézet b) A nyílásközépen felvett metszet 6 pont 4 pont Pontok szétosztása: A boltöv szerkesztése, a téglakötés és A téglakötés és habarcsfugák helyes habarcsfugák helyes ábrázolása a nézetrajzon: helyes ábrázolása a metszetrajzon: 5 pont 3 pont Az ábrázolás esztétikai kivitele: Homlokzati nézet M 1:10 A-A metszet A A írásbeli vizsga / október 19.

14 5. Szerkessze meg lakáselválasztó közbenső födémnek a szélső felmenőfali koszorúval való kapcsolatát ábrázoló, a födém gerendáira merőleges metszetét! A födémszakaszban legalább két gerenda és egy béléselem ábrázolandó! A megadott léptéknek megfelelő részletességgel készítse el a feliratozást és adja meg a méreteket! Alkalmazza a szabványos anyagjelöléseket! A födém: E gerendás, EB 60/19 típusú, 5cm felbetonnal és kőlap burkolattal. A felmenőfal: 38 cm vastagságú vázkerámia fal. M 1: pont Heratekta hőszigetelés 2 cm kőlap burkolat 1,5 cm ágyazó habarcs 5 cm aljzatbeton technológiai szigetelés 1 rtg. PE fólia 4 cm lépésálló hangszigetelés 19 cm E gerendás EB 60/19 béléstestes födém + 5 cm felbeton 1 cm vakolat vb. koszorú 2,5 Pontok szétosztása: Szerkezeti elemek helyes kapcsolata: Szerkezeti elemek aránya, megnevezése és helyes méreteik: Anyagjelölések helyes használata, ábrázolás minősége: Szerkesztés esztétikája: 5 pont írásbeli vizsga / október 19.

15 6. Készítse el az alábbi három vetületi képével adott kockából csonkolt test arányos és alakhelyes rekonstruált axonometrikus szabadkézi rajzát! 10 pont Pontok szétosztása: Rekonstruált test helyessége: Helyes arányok és láthatóság eldöntése: A rajz esztétikája: 6 pont 3 pont nézési irány (A gépi beszerkesztés miatt az arányok torzulhatnak.) írásbeli vizsga / október 19.