Hazai helyzet. Nemzetközi áttekintés. HETI JELENTÉS március hét. QUAESTOR Heti jelentés március 17.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hazai helyzet. Nemzetközi áttekintés. HETI JELENTÉS 2014. március 10-16. 11. hét. QUAESTOR Heti jelentés 2014. március 17."

Átírás

1 QUAESTOR Befektetési Alapkezelő Zrt. Budapest 1132 Váci út 3. Tel.: HETI JELENTÉS 214. március hét Készítette: Szabó Zsombor Nemzetközi áttekintés Míg az előző héten még rekordokat döntögettek az Egyesült Államok tőzsdeindexei, addig az utóbbi pár napban már a Wall Street is elérte az Ukrajna körüli bizonytalanságból fakadó igen negatív hangulat. Nasdaq Dow Jones IA Mexikó BOLSA London FTSE Rio Bovespa Frankfurt DAX Párizs CAC Varsó WIG Hang Seng Prága PX Budapest BUX Nikkei 225 Moszkva RTS$ -8,3% -4,7% -4,9% -5,2% -5,7% -,2% -2,1% -2,4% -2,5% -2,8% -2,8% -3,1% -3,4% Hazai helyzet Múlt heti mozgás + / - BIF 15,% FHB -15,7% Forrás,8% Pannon-flax -11,7% KEG 5,3% Enefi -7,7% Danubius 1,4% MOL -7,% Freesoft,4% OTP -5,% A feltörekvő piacokon végigsöprő eladási hullám nem hagyta érintetlenül a BÉT-et sem, a hazai börze alacsony likviditásból fakadó hátránya szemmel látható volt. A BUX közel %-ot esett, miközben a napi átlagforgalom alig haladta meg a 9 Mrd Ft-ot. Két hét leforgása alatt komoly, 1%-ot meghaladó zuhanást szenvedett el a MOL, az OTP és a Richter, a tőzsdeindex így tíz hónapja nem látott mélységbe került. Az FHB Takarékbankban történt bevásárlását követő korrekciója 15%-os heti mínuszt hozott a bankpapírnak BUX Az európai tőzsdéken komoly esés bontakozott ki, régiónk még súlyosabban érintett volt. S&P 5 és volatilitási index (NYSE) S&P 5 VIX Az arany árfolyama (1.383 $/uncia) 3,2%-kal ugrott meg, ezzel féléves csúcsra jutott. Az euró erősödése is folytatódott, (1,391 $, +,3%) a közel három éves csúcsról az EKB elnöke sem tudta lebeszélni. A brent olaj árfolyama (18,2 $),7%- kal mérséklődött a 1 dolláros határ alá nyomott WTI kurzusa mellett Az ÁKK masszív mennyiségű diszkont kincstárjegyet bocsátott ki a héten megtartott, jelentős érdeklődés által övezett aukcióin. A másodlagos piacon nem mozdultak a hozamok az ukrán helyzet és a jegybanki alapkamatot érintő MNB nyilatkozatok mellett. A forint az euróval szemben 315 Ft-ig gyengült, a pénteki záró (312,1 Ft) megegyezett az egy héttel korábbival. A svájci frank árfolyama 257,1 Ft-ra (+,3%) emelkedett, a dollár 224,3 Ft-on (-,3%) zárt. QUAESTOR befektetési alapok Aranytallér 3, Borostyán 4 124, Deviza, EHLA 1, Kurázsi 3, Tallér 3, QUAESTOR Heti jelentés 214. március 17.

2 Nemzetközi részvénypiacok Továbbra is kiélezett orosz-ukrán helyzet határozta meg az alaphangot a világban. A nemzetközi részvénypiacokon jelentős esés zajlott, az Oroszország ellen életbelépő szankciók első hulláma mellett és a hétvégén tartott krími (a külföld által el nem ismert) elszakadási népszavazás előtt. A napokban Kínából gyenge makrogazdasági mutatók érkeztek, mind a kiskereskedelmi forgalom, mind az ipari termelés februári adatai is alulmúlták az elemzői becsléseket. Az Egyesült Államokban a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi felmérése szolgált vártnál kedvezőtlenebb eredménnyel. Az elmúlt években a piacokra legnagyobb befolyással bíró jegybankok igyekeztek közbeavatkozni. Az EKB elnöke a héten közölte, hosszabb távú előremutatása segíteni fogja az euró gyengülését és a reálkamatok csökkenését. Az iránymutatás jelenleg is arról szól, hogy az EKB hosszabb időtávon keresztül is a jelenlegi szint közelében, vagy alacsonyabban fogja tartani az irányadó kamatot. A chicagói Fed-elnök eközben úgy nyilatkozott, hogy a Fed új iránymutatással állhat elő, miután a munkanélküliségi ráta az eddig korlátnak tekintett,5%-os szint alá esik. Így továbbra is % közelében maradhat az irányadó kamatszint. Az észak-amerikai tőzsdeindexek ennek ellenére is jelentős eséssel zártak. A Dow és a Nasdaq 2%-ot meghaladó csökkenéssel zárta a hetet, ám ezzel még a legjobban teljesítő benchmarkok közé tartoztak. A legnagyobb zuhanást térségünk részvénypiacai szenvedték el az ukrán krízis hatására. Időközben az új-zélandi jegybank az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 2,75%-ra emelte a jegybanki alapkamatot, mely a prognózisok szerint az év végére 3,5%-ra emeli majd a kamatszintet. A szigetország volt az első a fejlett országok klubjában, mely monetáris szigorításról döntött. A menedéket keresők ezúttal is a legjobb értékelésű országok állampapírjait vásárolták, komoly hozamcsökkenést okozva az amerikai, német és svájci kötvényhozamokban, valamint emelték az arany árfolyamát is. Az Eurózóna perifériáján nem változtak a csődkockázati árazások, a feltörekvő piacokon viszont felfelé mozdultak a CDS szintek. Tőzsdeindex Ország Idei változás ( ) Nikozia CSE Ciprus 42,2% Szófia Sofix Bulgária 22,4% Jakarta JCI Indonézia 2,8% Dubai DFM Egyesült Arab Emírségek 19,% Kairó EGX3 Egyiptom 18,1% Santiago SMI Chile -11,4% Buenos Aires Merval Argentína -13,1% Rio Bovespa Brazília -13,2% Mexikóváros IPC Mexikó -13,4% Budapest BUX Magyarország -17,1% Moszkva RTS$ Oroszország -27,3% 1 Dow Jones 17 2, Nasdaq , , , , , Nikkei 17 4, DJ Eurostoxx , , ,, , QUAESTOR Heti jelentés 214. március 17.

3 Magyar részvénypiac OTP 3.23 Ft (-5,%) Összesen 1,2 Mrd Ft-os bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank azokra a bankokra, amelyek jogszerűtlenül emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. Az OTP M Ft-os bírságot kapott. A UBS 4. Ft-os célárfolyamot és semleges ajánlást határozott meg az OTP részvényére. A HSBC ajánlása szintén semleges, céláruk 4.4 Ft. MTelekom 31 Ft (-4%) Az MTelekom vezérigazgatója 4.25 db részvényt vásárolt a társaság premizálási rendszere keretében. A tranzakciót követően Christopher Mattheisen tulajdonában összesen db Magyar Telekom részvény van. A HSBC alulsúlyozásra javasolta az MTelekom papírját, 28 Ft-os célárfolyammal. MOL Ft (-7%) A horvát gazdasági miniszter megerősítette, hogy a héten tárgyaltak az orosz Rosznyefty képviselőivel az INA-ról is, és egyeztetnek a Gazprommal is. A horvát kormány nem akarja eladni 44,84%-os részesedését. A MOL bejelentette, hogy az Akri-Bijeel blokkban a Bijell mezőn megindult a próbatermelés, mely jelenleg napi 3.5 hordó körüli szinten van. A RWE értékesítette olaj és gázipari részlegét egy orosz milliárdos által vezetett befektetői csoportnak. A DEA iránt a Mol is érdeklődött. A Raiffeisen 14. Ft-os célárral tartásra ajánlotta a MOL részvényeit. Richter 3.43 Ft (-4,%) A Raiffeisen 4.2 Ft-os célárral tartásra ajánlotta a Richtert, A Budapesti Értéktőzsde döntése alapján a Business Telecom törzsrészvényei BUX kosártaggá válnak március 24- től. A takarékszövetkezetek többségi tulajdonában álló Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. vásárolja meg a Takarékbank 54,8%-os százalékos részvénycsomagját az MFB-től és a Magyar Postától, egyedüli ajánlattevőként. Ennek eredményeként az FHB 13,75%-os közvetett tulajdonos lesz a Takarékbankban, mivel a Magyar Takarék Zrt-ben 25%-os részesedéssel rendelkezik. Az FHB 5,2 Mrd Ft-os nettó kamat- (+7%) és 1,32 Mrd Ft-os díjbevétel (+1%) mellett,4 Mrd Ft-os üzemi (-7%) eredményt ért el a IV. negyedévben. Az adózás utáni profit,34 Mrd Ft-ot tett ki, szemben a bázisidőszak 1,9 Mrd Ft-os veszteségével. A Moody's felülvizsgálta a jelzáloglevelekkel kapcsolatos minősítési módszertanát és felminősített 15 európai bank, köztük az FHB által forgalomba hozott jelzálogleveleket. Az FHB jelzálogleveleinek hitelminősítése "Ba2" -re emelkedett a korábbi "Ba3"-ról. A Synergon Outsource Kft. március 13-án 11. db Synergon részvényt értékesített tőzsdén kívüli ügylet keretében a Synergon Integrator Kft. részére. A részvényeket a Synergon Integrator a BÉT-en értékesítette, majd 11 ezer részvényt tartalmazó határidős vételi pozíciót nyitott. 15 MTelekom árfolyam 3, MOL árfolyam , , , , OTP árfolyam 4 8 4, Richter árfolyam , , , , , QUAESTOR Heti jelentés 214. március 17.

4 Makrogazdaság, pénz és állampapírpiac A fogyasztói árindex,1%-kal emelkedett februárban az egy évvel korábbi értékhez képest, az elemzők által prognosztizált,4%-kal szemben. Az indexet alkotó termékek árai nagyrészt csökkentek a tavalyi adatokhoz viszonyítva, havi bázison (+,1%) számítva azonban kismértékben drágultak a tartós- és napi fogyasztási cikkek, valamint az egyéb fogyasztási javak és az élelmiszerek. Az éves maginflációs mutató 3,4%-ról 2,8%-ra esett. Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint bár stabilan alacsonyan maradó infláció adna lehetőséget a további kamatcsökkentésekre, de az ukrajnai helyzet kedvezőtlen Magyarország számára, így a jegybanknak át kell értékelnie a helyzetet és a következő időszaki döntéseit ennek tükrében kell meghoznia. Pleschinger Gyula úgy nyilatkozott, hogy az ország sebezhetősége emelkedik, amelyet jól mutatnak a növekvő kötvényhozamok is. A piaci szereplők bizalmának megingása további forintárfolyam gyengülést idézhet elő. A Monetáris Tanács tagja szerint az MNB döntéshozóinak nagy része úgy gondolja, hogy az ország erős fundamentumai vonzóvá tehetik a forintot a megemelkedett volatilitás és az alacsonyabb hozamok ellenére is. Az ukrán konfliktust kiemelve látható volt, hogy a magyar fizetőeszköz a régiós devizákkal szemben nagyobb mértékű árfolyammozgást mutatott. A forint hektikus árfolyamgyengülése azonban nem okoz fejfájást a jegybanknak. Az MNB ugyanis nem rendelkezik árfolyamcéllal, emellett a jelenlegi árfolyam nem veszélyezteti a középtávú inflációs célt sem. Januárban a várt 384 M euró helyett 41 M eurós többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg, míg egy évvel korábban 33 M eurónyi többletet regisztráltak. Az export euróban számított értéke 2,8%-os növekedést mutatott a stagnáló importvolumen mellett. Aukció DKJ DKJ Típusa 3 hó 12 hó Aukció ideje Meghirdetett Mrd Ft Mrd Ft Beérkezett 21 Mrd Ft 1 Mrd Ft Kibocsátott 9 Mrd Ft 7 Mrd Ft Max. hozam 2,9% 3,1% Átlaghozam 2,89% 3,13% Eltérés az előző aukcióhoz képest -2 bázispont -3 bázispont Az ÁKK új lakossági állampapírok értékesítésébe kezd. A Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) négy és hatéves futamidejű változó kamatozású papírok lesznek. A kamatozás bázisa a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek aukcióin kialakult átlaghozam lenne, melyre prémium rakódik. 1,42 Keresztárfolyamok 318 MAX 575 MAX Composite és a jegybanki alapkamat MAX C MNB, 1, MNB Alapkamat 5,5 5, 1, ,5 1, , 1,31 EUR/USD EUR/HUF ,5 3, 1, , Olaj Brent (USD / hordó) Arany (USD / uncia) Olaj- és aranyár Arany ,%,5%,% március 14. március 7. Hozamgörbe változásai ,5% 5,% február ,5% 4,% ,5% ,% 2,5% 3 hó hó 12 hó 3 év 5 év 1 év 15 év QUAESTOR Heti jelentés 214. március 17.

5 MAKROTÁBLA Dátum Idő Ország Adat Időszak Adat típusa Várakozás Előző adat márc : EU Fogyasztói árindex Február Éves változás,7% *,8% márc : EU Fogyasztói árindex - mag Február Éves változás 1,% * 1,% márc :3 USA Empire BMI Március Havi adat 7, 4,48 márc :3 USA Nemzetközi tőkebeáramlás Január Havi adat 3 Mrd $ -45,9 Mrd $ márc :15 USA Ipari termelés Február Havi változás,2% -,3% márc :15 USA Kapacitás-kihasználtság Február Havi változás 78,% 78,5% márc : EU ZEW Konjunktúraindex Március Havi adat n/a 8,5 márc : Német ZEW Konjunktúraindex Március Havi adat 52, 5, márc :3 USA Új házépítések Február Havi adat ** 911 e 88 e márc :3 USA Fogyasztói árindex Február Havi változás,1%,1% márc :3 USA Fogyasztói árindex - mag Február Havi változás,1%,1% márc :3 Brit Munkanélküliségi ráta Január Havi adat 7,2% 7,2% márc :3 USA Folyó fizetési mérleg IV. n.év Negyedéves adat -88 Mrd $ -94 Mrd $ márc : USA FED kamatdöntés,25%,25% márc : USA FED QE3 eszközvásárlási ütem Havi adat 55 Mrd $ 5 Mrd $ márc : Magyar Konjunktúraindex Március Havi adat n/a -2,1 márc. 2. 9:3 Svájc SNB alapkamat,%,% márc :3 USA Segélyre jelentkező új állástalanok 11. hét Heti adat 32 e 315 e márc : USA Philadelphia FED Március Havi adat 4, -,3 márc : USA Konjunktúraindex Február Havi változás,2%,3% márc : USA Használt ingatlan értékesítés Február Havi adat ** 4,2 M 4,2 M márc : Magyar Bruttó keresetek Január Éves változás márc : EU Fogyasztói bizalmi index Március Havi adat -12,3-12,7 márc. 21. Japán Kereskedési szünnap márc : Brit Nationwide ingatlan árindex Február Éves változás n/a 9,4% márc :45 Francia Beszerzési menedzserindex Március Havi adat n/a 49,7 márc :3 Német Beszerzési menedzserindex Március Havi adat n/a 54,8 márc : EU Beszerzési menedzserindex Március Havi adat n/a 53,3 * tényadat ** évesített adat Forrás: Bloomberg, Reuters, MNB A BUX tagok idei teljesítménye A BUX tagok féléves teljesítménye A BUX tagok éves teljesítménye FHB 35,3% FHB 153,8% FHB 122,7% ANY Nyomda 33,7% ANY Nyomda 57,% ANY Nyomda 1,5% MTelekom,% Rába 28,2% Rába 48,3% Rába -1,% CIG 22,3% CIG 3,1% Pannergy -2,9% Pannergy 12,5% Richter 2,% CIG -5,% MTelekom -,9% BUX -12,% OTP -11,% Appeninn -2,8% Pannergy -13,2% Appeninn -12,2% Richter -7,3% MTelekom -2,2% BUX -13,% BUX -12,3% OTP -22,1% MOL -14,5% OTP -1,3% MOL -25,7% Richter -21,9% MOL -24,5% Appeninn -29,5% Synergon -2,% Synergon -37,2% Synergon -47,8% QUAESTOR Heti jelentés 214. március 17.