Valamennyi napirend tárgyalásához tanácskozási joggal meghívottak: Kovács Ildikó aljegyző és Pintér Dezsőné pénzügyi ügyintéző

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Valamennyi napirend tárgyalásához tanácskozási joggal meghívottak: Kovács Ildikó aljegyző és Pintér Dezsőné pénzügyi ügyintéző"

Átírás

1 J e g y z ő k ö n y v : Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének június 13-án (csütörtökön) 14,00 órai kezdettel megtartott rendes üléséről. Az ülés helye: Salomvár önkormányzati épületének helyisége. Jelen vannak:, Dr. Bodorkósné Kaszás Ilona, Mónokné Horváth Mária Gertrúd, Csáki István és Salamon Zoltán képviselő-testületi tagok. Valamennyi napirend tárgyalásához tanácskozási joggal meghívottak: és Pintér Dezsőné pénzügyi ügyintéző I. A NAPIREND ELŐTT: Árvay Sándor: Az üdvözlés és a határozatképesség megállapítása után az ülést megnyitja. Ismerteti a napirendi pontokat. A képviselő-testület a javaslat alapján az alábbi napirendi pontokat fogadta el: 1./ Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás társulási megállapodás módosítása. 2./ Hulladékszállításra kötött közszolgáltatási szerződés módosítása. 3./ Könyvtárellátásról szóló megállapodás módosítása. 4./ ZALAISPA Társulási Megállapodás módosítása.

2 5./ Háziorvosi ügyeletre szóló feladat-ellátási megállapodás megtárgyalása. 2 6./ Zalamenti és Őrségi Önkormányzatok Szociális és Gyermekjóléti Társulás társulási megállapodás módosítása. 7./ Salomvár-Zalaháshágy-Zalalövő és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás megszüntetése. 8./ A Salomvári Sportegyesület által benyújtandó Salomvár Napok LEADER pályázathoz megállapodás megtárgyalása. 9./ Önkormányzati Társulás Zalaegerszeg és Környéke Csatornahálózat és Szennyvíztisztítótelep fejlesztésére Társulási Megállapodásának módosítása. II. A NAPIREND TÁRGYALÁSA: 1./ Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás társulási megállapodás módosítása. Kovács Ildikó: Tisztelt Képviselő-testület! A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény 157. c) pontja január 1-jei hatállyal a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló évi CVII. törvényt hatályon kívül helyezte. Az önkormányzati törvény 146. (1) bekezdése alapján az e törvény hatálybalépése előtt kötött önkormányzati társulási megállapodásokat a képviselő-testületek felülvizsgálják és e törvény rendelkezéseinek megfelelően módosítják e törvény hatálybalépését követő hat hónapon belül. A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás május 22-i ülésén tárgyalta a módosított megállapodást, mely mindenki részére megküldésre került. Árvay Sándor: A napirendi ponthoz kapcsolódó előterjesztést mindenki kézhez kapta.

3 3 54/2013. (VI. 13.) számú önkormányzati határozat Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodását a jegyzőkönyvhöz csatoltak szerint elfogadja, egyidejűleg felhatalmazza a polgármestert annak aláírására. 2./ Hulladékszállításra kötött közszolgáltatási szerződés módosítása. Kovács Ildikó! Tisztelt Képviselő-testület! A Zala Megyei Kormányhivataltól tájékoztató levél érkezett, mely alapján a közszolgáltatási szerződések rendeletben történő díjmegállapításra vonatkozó kötelezettséget az önkormányzatok számára nem írhatnak elő. Az önkormányzatoknak felül kell vizsgálniuk a közszolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződéseiket, az azokban foglaltaknak meg kell felelniük a hatályos jogszabályoknak. A felülvizsgálatról szóló döntésekről június 15-ig írásban kell tájékoztatást adni. Árvay Sándor: A napirendi ponthoz kapcsolódó előterjesztést mindenki kézhez kapta. A cégek nem termelhetnek profitot. Az ígéretek szerint 30 %-kal csökken a hulladékszállítás. A közszolgáltatási szerződésből a 10. számú táblázat kerülne kivételre. Megkérdezi, kinek van hozzászólása a napirendi ponttal kapcsolatosan? 55./2013. (VI.13.) számú önkormányzati határozat Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a ZALA-DEPO Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Korlátolt Felelősségű Társasággal kötött közszolgáltatási szerződés módosítását a jegyzőkönyvhöz csatoltak szerint elfogadja és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására. 3./ Könyvtárellátásról szóló megállapodás módosítása. Kovács Ildikó: Tisztelt Képviselő-testület! Megjelent az emberi erőforrások minisztere 39/2013. (V.31.) EMMI rendelete a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) működéséről, amely olyan előírásokat is tartalmaz, amely még nem szerepel a decemberében megkötött

4 4 megállapodásban. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója által küldött levélben szerepel, hogy a megállapodás záradékában megfogalmazottak alapján a csatolt 1. sz. mellékletben rögzítik a szolgáltatás további feltételeit, melyet aláírva kell intézményükhöz megküldeni. Árvay Sándor: Az említett levélben szerepel, hogy az fő lakosságszám alapján Salomvár község szolgáltatóhelyére ,- Ft + Áfa keretösszegben lehet kisértékű tárgyi eszközök beszerzését igényelni, amely tároló vagy műszaki eszköz, irodaszer, berendezési tárgy lehet. Javasolja, hogy ezen keretösszegből a könyvtárellátási szolgáltató helyre 1 db CD lejátszós magnó és 2 db számítógép monitor beszerzését eszközöljék. A Deák könyvtár bonyolítja a megrendelést, vásárlást és a szükséges leltárba vétel átvételi elismervény aláírása ellenében felhasználásra átadja a községi könyvtári szolgáltatóhelyre a kért eszközöket a fenntartó önkormányzat képviselőjének. Megkérdezi, hogy kinek van hozzászólása a napirendhez? Salamon Zoltán: Jó ötletnek tartja és egyetért az említettekkel. A könyvtárban található lejátszós magnó már nagyon megviselt, mert évek óta, folyamatosan azt használják a táncpróbák alkalmával. Egyetért a megállapodás módosításával is. Árvay Sándor: További hozzászólás hiányában szavazásra teszi fel a napirendi pontot. 56/2013.(VI.13.) számú önkormányzati határozat Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a szolgáltató hely részére biztosított nettó ,- Ft összegből 1 db CD lejátszós magnó és 2 db számítógép monitor kerüljön beszerzésre. A testület a megállapodást az 1. számú mellékletben foglaltak szerint módosítja és felkéri a polgármestert, hogy a döntésről tájékoztassa a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a módosított megállapodás aláírására. Határidő: június / ZALAISPA Társulási Megállapodás módosítása. Kovács Ildikó: Tisztelt Képviselő-testület! A ZALAISPA társulási megállapodás a jogszabály előírásoknak megfelelően került átdolgozásra, tartalmi változás nincsen benne. A hulladékügy majdnem teljesen át fog alakulni, a társulási tanács tárgyalni fogja. Árvay Sándor: A napirendi ponthoz kapcsolódó megállapodás tervezetet mindenki kézhez kapta.

5 57/2013.(VI. 13.) számú önkormányzati határozat 5 1. Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Nyugat-Balaton és Zala Folyó Medence Nagytérség Települési Szilárd Hulladékai Kezelésének Korszerű Megoldására létrejött Önkormányzati Társulás (rövidített neve: ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás) társulási megállapodását az előterjesztés szerinti tartalommal elfogadja. 2. Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a Társulási Megállapodás aláírására, és felkéri, hogy a döntésről a ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulást tájékoztassa. 5./ Háziorvosi ügyeletre szóló feladat-ellátási megállapodás megtárgyalása. Kovács Ildikó: Tisztelt Képviselő-testület! A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése által működtetett háziorvosi ügyeleti rendszerhez december 31-én csatlakozott Zalalövő Város és Csöde község, így jelenleg az ügyelet összesen 79 településre terjed ki. Az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi ügyeleti ellátás megszervezése és biztosítása érdekében az érintett települési önkormányzatokkal feladat-ellátási társulási megállapodások jöttek létre. Az Mötv. rendelkezései alapján a képviselő-testületek felülvizsgálják és módosítják a társulási megállapodásokat. A Közgyűlés nem tartja indokoltnak a társulási megállapodás létrehozását, hanem feladat-ellátási megállapodás létrehozását javasolja, a jelenleg hatályos feladat-ellátási társulási megállapodások megszüntetésével párhuzamosan. Az új megállapodás főbb tartalmi elemei változatlanok, a tervezetből kizárólag a hatályon kívül helyezett jogszabályokra való hivatkozások kerültek ki. A tervezet elfogadásáról szóló testületi határozat kivonatot június 30. napjáig kérik megküldeni. Elfogadás esetén elkészítik a végleges megállapodásokat. Árvay Sándor: A napirendi ponthoz kapcsolódó előterjesztést mindenki kézhez kapta. 58/2013. (VI.13.) számú önkormányzati határozat Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a háziorvosi ügyeletre szóló feladat-ellátási megállapodást a jegyzőkönyvhöz csatoltak szerint elfogadja, és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására. A testület felkéri a Közös Önkormányzati Hivatalt, hogy a döntéséről szóló határozat kivonatot küldje meg Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesterének.

6 6 6./ Zalamenti és Őrségi Önkormányzatok Szociális és Gyermekjóléti Társulás társulási megállapodás módosítása. Kovács Ildikó: Tisztelt Képviselő-testület! Azért van szükséges a megállapodás módosítására, mert a Magyar Államkincstártól érkezett egy hiánypótlási felhívás. A társulási megállapodás 1. mellékletében szereplő települések közül 25 önkormányzat tekintetében a lakosságszám eltér a KSH által kiadott január 1-jei lakosságszám adataitól. 8 település esetében az önkormányzatok elnevezése eltér a törzskönyvi nyilvántartásban szereplőtől. 1-2 önkormányzat címe eltér a törzskönyvi nyilvántartásban szereplőtől, valamint 10 önkormányzat esetében a székhely címet, a közterület jellegére vonatkozóan kellett felülvizsgálni és javítani. Ezek a módosítások szükségesek a törzskönyvi nyilvántartásba vételhez. Kérem a képviselő-testületet, fogadja el a társulási megállapodás módosítását. Árvay Sándor: A napirendi ponthoz kapcsolódó előterjesztést mindenki kézhez kapta. 59/2013. (VI.13.) számú önkormányzati határozat Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Zalamenti és Őrségi Önkormányzatok Szociális és Gyermekjóléti Társulás társulási megállapodásának módosítását a jegyzőkönyvhöz csatoltak szerint elfogadja. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a társulási megállapodás aláírására. Határidő: június / Salomvár-Zalaháshágy-Zalalövő és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás megszüntetése. Kovács Ildikó: Tisztelt Képviselő-testület! Az önkormányzatoknak a társulási megállapodásokat július 1-ig felül kell vizsgálniuk és az Mötv. IV. fejezetében foglaltaknak megfelelően módosítaniuk kell július 1. napját követően csak jogi személyiséggel rendelkező társulás működhet. Közös feladatellátást társuláson kívül csak közigazgatási, vagy polgári jogi megállapodáson keresztül lehet megoldani. Árvay Sándor: A társulás fenntartásához nincs meg a fedezet. Több polgármesterrel tárgyalt ezzel kapcsolatban, a társulás már nem tudja ellátni feladatait. Javasolja a testületnek a társulás megszüntetését.

7 7 60/2013.(VI.13.) számú önkormányzati határozat Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a társulás többi tagjával történt egyeztetés alapján tudomásul veszi, hogy a Salomvár-Zalaháshágy-Zalalövő és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás már több éve nem töltötte be célját. A képviselő-testület a társulási megállapodás felülvizsgálatának során úgy dönt a továbbiakban, hogy nem tartja fenn a tagságát és a társulás június 30. napjával történő megszűnésével egyetért. A képviselő-testület felkéri a Zalalövői Közös Önkormányzati Hivatalt a szükséges intézkedések megtételére. 8./ A Salomvári Sportegyesület által benyújtandó Salomvár Napok LEADER pályázathoz megállapodás megtárgyalása. Árvay Sándor: Mint ismeretes, a képviselő-testület a 32/2013. (IV.24.) számú önkormányzati határozatával a Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület által kiírt Salomvár Napok pályázat benyújtása mellett döntött. A pályázat benyújtása előtt derült ki, hogy mivel Salomvár község nem fogadta még el a helyi esélyegyenlőségi tervét, EU-s pályázatot nem nyújthat be. Az a kérése, hogy mivel már legalább másfél hónapja folynak az előkészületek, a testület ne mondjon le erről a lehetőségről. Javasolja, hogy az elkészített pályázat a Salomvári Sportegyesület nevében kerüljön beadásra. A pályázat benyújtásához szükséges az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása, illetve mivel a pályázat utófinanszírozott, kössenek együttműködési megállapodást az egyesülettel a pénzeszköz átadásról. Csáki István: Szerinte se hagyjuk ki ezt a lehetőséget. Csak támogatni tudja az ötletet. Árvay Sándor: További hozzászólás hiányában szavazásra teszi fel a napirendi pontot.

8 8 61/2013.(VI.13.) számú önkormányzati határozat Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete hozzájárul a Salomvár 268/4 hrsz-ú ingatlan vonatkozásában a LEADER pályázat megvalósulásához, melyet a Salomvári Sportegyesület a Göcsej- Hegyhát LEADER Egyesület Helyi érték rendezvények támogatása HVS intézkedésére nyújt be. A projekt elszámolható költsége bruttó ,- Ft, melyet az önkormányzat a projekt utófinanszírozása miatt, a pályázat pozitív elbírálása esetén az egyesület rendelkezésére bocsát. Az önkormányzat a projekt megvalósításhoz szükséges infrastruktúrát a civil szervezet rendelkezésére bocsátja. Határidő: június / Önkormányzati Társulás Zalaegerszeg és Környéke Csatornahálózat és Szennyvíztisztítótelep fejlesztésére Társulási Megállapodásának módosítása. Árvay Sándor: A napirendi ponthoz kapcsolódó előterjesztést mindenki kézhez kapta. Megkérdezi, hogy kinek van hozzászólása a napirendi ponttal kapcsolatosan? 62/2013.(VI.13.) számú önkormányzati határozat Salomvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzati Társulás Zalaegerszeg és Környéke Csatornahálózat és Szennyvíztisztítótelep fejlesztésére létrejött Önkormányzati Társulás társulási megállapodás módosítását a jegyzőkönyvhöz csatoltak szerint elfogadja. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a Társulási Megállapodás aláírására és felkéri a Zalalövői Közös Önkormányzati Hivatalt, hogy a döntésről tájékoztassa a Társulást. B e j e l e n t é s e k : Árvay Sándor: Vizy Tibor Zalaegerszeg, Ola u. 32. II/4. szám alatti lakos az önkormányzat tulajdonát képező salomvári 738. hrsz-ú, szántó és rét megjelölésű, 9970 m2 nagyságú ingatlanának vételi szándékától május 29-én, írásban elállt.

9 A képviselőtestület tagjai a bejelentést tudomásul vették. 9 Árvay Sándor: Megköszöni a megjelenést, a képviselő-testület rendes ülését 14,45 órakor berekeszti. Kmft. /: Gáspárné Tóth Zsuzsanna :/ /: Árvay Sándor :/ /: Kovács Ildikó: / jegyző polgármester aljegyző