POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s., Magyarországi Fióktelepe Üzletszabályzata. POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s., Magyarországi Fióktelepe

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s., Magyarországi Fióktelepe Üzletszabályzata. POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s., Magyarországi Fióktelepe"

Átírás

1 POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s., Magyarországi Fióktelepe szervezett villamosenergia-piaci engedélyes ÜZLETSZABÁLYZAT október 5.

2 Tartalomjegyzék 1. Az Engedélyes által végzett tevékenység bemutatása Az üzletszabályzat célja, tárgya és hatálya Meghatározások Az Üzletszabályzattól, mint általános szerzıdési feltételrendszertıl, való eltérés lehetıségei, egyedi feltételek kialakításának lehetısége A szervezett villamosenergia-piaci tagság és a kereskedés feltételei Szerzıdéskötési igények kezelése A szerzıdéskötésre vonatkozó szabályok A szerzıdés teljesítésére vonatkozó rendelkezések A szerzıdés teljesítésében részt vevı harmadik személyek és a velük fennálló kapcsolatok bemutatása Eljárás üzemzavar, korlátozás esetén A szerzıdés megszőnésének esetei A szerzıdésszegésre vonatkozó szabályok Adatvédelem Panaszok kezelése Az Engedélyes elérhetıségei Irányadó jog, vitarendezés Értesítések sz. Melléklet Kereskedési Szabályok sz. Melléklet Tagsági Megállapodás... 11

3 1. Az Engedélyes által végzett tevékenység bemutatása A POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s. (székhely: CZ-110 Prága, Rybná 682/14., Cseh Köztársaság; nyilvántartási szám: ) a POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE a.s., Magyarországi Fióktelepe (székhely: 1085 Budapest, Kálvin tér ; Magyarország; Cg ) útján ( Engedélyes ) szervezett villamosenergia-piacot mőködtet Magyarországon a Magyar Energia Hivatal által [ ] számú határozatával kiadott engedély alapján, amelynek keretében hozzáférést biztosít az általa mőködtetett kereskedési platformhoz valamint a szervezett villamosenergia-piacon megkötött ügyletekhez kapcsolódó további szolgáltatásokat nyújt az alább meghatározott harmadik személyek közremőködésével. 2. Az üzletszabályzat célja, tárgya és hatálya Az Engedélyes a villamos energiáról szóló évi LXXXVI. törvény ( Vet. ) és a Vet. egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet ( Vhr. ), valamint egy egyéb villamosenergia-iparági szabályzatok rendelkezéseinek megfelelıen készítette el üzletszabályzatát ( Üzletszabályzat ). Az Üzletszabályzatot a Magyar Energia Hivatal ( Hivatal ) hagyja jóvá. A jóváhagyott szabályzatot az Engedélyes az érdekeltek részére a honlapján ( teszi közzé. 2.1 Az Üzletszabályzat célja Az Üzletszabály célja, hogy biztosítsa a biztonságos és átlátható villamosenergia-kereskedést, valamint, hogy elısegítse a regionális villamosenergia-piacok kialakítását és összekapcsolását. 2.2 Az Üzletszabályzat tárgya Az Üzletszabályzat tartalmazza az Engedélyes által a Kereskedık részére nyújtott szolgáltatások igénybevételének feltételeit, ennek keretében az Üzletszabályzat céljával összhangban meghatározza a szervezett villamosenergia-piaci kereskedés alapvetı szabályait, valamint az Üzletszabályzat hatálya alá tartózó személyeket megilletı jogokat és kötelezettségeket. 2.3 Az Üzletszabályzat hatálya Az Üzletszabályzat személyi hatálya kiterjed az Engedélyesre, tisztségviselıire és alkalmazottaira, valamint az Engedélyes szerzıdı partnereire, a Kereskedıkre Az Üzletszabályzat a Hivatal jóváhagyó határozatában meghatározott idıponttól válik hatályossá. Az Engedélyes a Hivatal elıtt lefolytatott üzletszabályzat módosítási eljárás keretében jogosult az Üzletszabályzat, illetve az annak mellékleteiben található szabályzatok és szerzıdésminták feltételeit módosítani. A módosítások az Üzletszabályzattal egyidejőleg lépnek hatályba, és azok a hatálybalépése elıtt létrejött jogviszonyokra a hatálybalépés idıpontjától kezdıdıen alkalmazandók. 3. Meghatározások Ha a jelen Üzletszabályzat valamint a felek közötti szerzıdés eltérıen nem rendelkezik, vagy a szövegkörnyezetbıl más nem következik, a jelen Üzletszabályzatban használt fogalmak az alábbi jelentéssel bírnak:

4 CDCP jelenti a Centrální depozitář cennŷch papírů, a.s. (székhely: Rybná 14, Prága 1, Cseh Köztársaság; nyilvántartási szám: ) társaságot, amely a szervezett villamosenergia-piaci ügyletek elszámolására szolgáló elszámolási rendszert mőködteti. Euró Klíringbank Kereskedı Klíringtag PXE Tagsági Megállapodás jelenti az CDCP által az euróban történı fizetések elszámolására feljogosított Komerční Banka, a.s. bankot, amely a szervezett villamosenergia-piacon kötött ügyletek elszámolása érdekében az CDCP és a Klíringtagok euró számláit vezeti. jelenti a jelen Üzletszabályzatban és a Kereskedési Szabályokban meghatározott feltételek szerint a szervezett villamosenergia-piaci kereskedésre jogosult személyt. jelenti az elszámolási rendszer azon tagját, amely a Kereskedıvel kötött szerzıdés alapján teljes felelısséget vállal a Kereskedı által a szervezett villamosenergia-piacon megkötött ügyletek elszámolásából eredı kötelezettségek feltétlen teljesítésére. jelenti az Engedélyes alapítóját, a POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s. (székhely: CZ-110 Prága, Rybná 682/14, Cseh Köztársaság; nyilvántartási szám: ) társaságot. jelenti az Engedélyes és a Kereskedı közötti szerzıdést, amely szabályozza a szervezett villamosenergia-piaci kereskedési jogosultság feltételeit, illetve a felek kereskedési jogosultsággal kapcsolatos jogait és kötelezettségeit. A jelen Üzletszabályzatban használt, jelen pontban nem definiált fogalmak a Kereskedési Szabályokban, valamint az Engedélyes által közzétett, a szervezett villamosenergia-piaci tevékenységre vonatkozó egyéb szabályzatokban, továbbá a Vet.-ben, a Vhr.-ben és a magyar villamosenergia-rendszer Kereskedelmi Szabályzatában meghatározott jelentéssel bírnak. 4. Az Üzletszabályzattól, mint általános szerzıdési feltételrendszertıl, való eltérés lehetıségei, egyedi feltételek kialakításának lehetısége A szerzıdı felek az egyenlı bánásmód követelményének sérelme nélkül a jelen Üzletszabályzat, és különösen annak mellékletét képezı Kereskedési Szabályok rendelkezéseitıl az irányadó jogszabályokban megengedett keretek között eltérıen is megállapodhatnak. Azon kérdésekben, amelyeket a felek a szerzıdésben nem rendeznek, a jelen Üzletszabályzat és a Kereskedési Szabályok elıírásai irányadók. Az egyedi szerzıdés és az Üzletszabályzat illetve a Kereskedési Szabályok eltérı szabályozása vagy ellentmondása esetén az egyedi szerzıdés rendelkezései irányadók. 5. A szervezett villamosenergia-piaci tagság és a kereskedés feltételei A szervezett villamosenergia-piaci tagság és a szervezett villamosenergia-piacon való kereskedés feltételeit az Engedélyes jelen Üzletszabályzat 1. sz. mellékletét képezı Kereskedési Szabályzata, és különösen annak II. Fejezete tartalmazza.

5 6. Szerzıdéskötési igények kezelése 6.1 Igénybejelentés rendje A szervezett villamosenergia-piacon való kereskedés feltétele a Tagsági Megállapodás megkötése. A szervezett villamosenergia-piaci taggá válást és a Tagsági Megállapodás megkötését a pxe@pse.cz címen lehet kezdeményezni. 6.2 Tájékoztatás az igénybejelentésre Az igénybejelentése alapján az Engedélyes tájékoztatja a Kereskedı kérelmezıt a szervezett villamosenergia-piaci kereskedés és kapcsolódó szolgáltatások igénybevételének, valamint különösen a Tagsági Megállapodás megkötésének feltételeirıl. Szükség esetén a felek személyes egyeztetésen pontosítják a szervezett villamosenergia-piaci kereskedés és a Tagsági Megállapodás megkötésének részleteit. 6.3 A Tagsági Megállapodás megkötéséhez szükséges adatok A Tagsági Megállapodás megkötését kezdeményezı Kereskedı köteles az elıkészített kérelemhez mellékelni az Engedélyes részére a Kereskedési Szabályok 6. Cikkében meghatározott dokumentumokat. A benyújtandó dokumentumok és információk összefoglaló jegyzéke megtalálható az Engedélyes honlapján is. Az Engedélyes jogosult a kérelmezı kereskedıt felhívni a Tagsági Megállapodás megkötése érdekében általa szükségesnek ítélt további információ és dokumentumok benyújtására. A kérelmezı Kereskedı köteles a kérelem mellékleteit eredeti vagy hitelesített másolati példányban benyújtani. A nem cseh, szlovák, magyar, angol vagy német nyelven benyújtott dokumentumhoz csatolni kell annak cseh nyelvő hiteles fordítását. Az Engedélyes adott esetben felmentést adhat a jelen bekezdésben meghatározott formai követelmények alól, és hozzájárulhat a dokumentumok más formában illetve nyelven történı benyújtásához. 7. A szerzıdéskötésre vonatkozó szabályok 7.1 Amennyiben a kérelmezı Kereskedı megfelel a jogszabályokban és Kereskedési Szabályokban a szervezett villamosenergia-piaci taggá válásra vonatkozóan meghatározott valamennyi követelménynek és a Tagsági Megállapodás megkötéséhez szükséges valamennyi dokumentumot megfelelı tartalommal és formában az Engedélyes rendelkezésére bocsátott, a felek megkötik a Tagsági Megállapodást. Az Engedélyes a fenti feltételek teljesülése esetén is jogosult a szerzıdéskötést megtagadni, amennyiben megítélése szerint a Tagsági Megállapodásnak a kérelmezı Kereskedıvel való megkötése a Engedélyes vagy tagja, illetve a szervezett villamosenergia-piaci kereskedés hírnevét veszélyeztetheti. Errıl az Engedélyes az indokok megjelölésével haladéktalanul tájékoztatja a kérelmezı Kereskedıt. 7.2 A Tagsági Megállapodást az irányadó jogszabályok és a jelen Üzletszabályzat, valamint a Kereskedési Szabályok mindenkor hatályos rendelkezéseinek megfelelıen, írásban kell megkötni. A Tagsági Megállapodás tervezete a jelen Üzletszabályzat 2. sz. mellékletét képezi, valamint elérhetı az Engedélyes honlapján is. 7.3 A Kereskedı a Tagsági Megállapodás hatálybalépése napjától jogosult a szervezett villamosenergia-piaci kereskedésre és a kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére.

6 7.4 A Tagsági Megállapodás megkötését követıen az Engedélyes haladéktalanul regisztrációs számot ad a Kereskedınek, amelyet a Kereskedı köteles az Engedélyes által nyújtott szolgáltatások igénybevételekor minden esetben megadni. 7.5 A regisztrációs szám kiadását követıen a Kereskedı köteles haladéktalanul megfizetni a Díjszabályzat szerinti tagsági díjat. A díj megfizetésének elmulasztása esetén az Engedélyes és a Kereskedı eltérı megállapodása hiányában a Kereskedı nem jogosult szervezett villamosenergia-piaci kereskedést végezni vagy az Engedélyes egyéb szolgáltatásait igénybe venni. 8. A szerzıdés teljesítésére vonatkozó rendelkezések 8.1 Mérlegkörre vonatkozó információk A szervezett villamosenergia-piaci ügyletek fizikai teljesítését az Engedélyes a Központi Szerzıdı Fél közremőködésével biztosítja, amely e célból önálló mérlegkörrel rendelkezik. 8.2 Díjak, fizetési módok és határidık A Kereskedı által fizetendı díjak típusa és mértéke, valamint a fizetési módok, a fizetési határidı, továbbá a számlázási feltételek tekintetében a Kereskedési Szabályok 21. Cikkének rendelkezései irányadók. 9. A szerzıdés teljesítésében részt vevı harmadik személyek és a velük fennálló kapcsolatok bemutatása 9.1 Központi Szerzıdı Fél A Központi Szerzıdı Fél az irányadó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelıen villamos energia kereskedelemi tevékenység folytatására jogosult személy, amely valamennyi Kereskedı szerzıdéses partnere a szervezett villamosenergia-piaci ügylet megkötése, elszámolása és fizikai teljesítése során. Ennek megfelelıen a Központi Szerzıdı Fél biztosítja a szervezett villamosenergia-piaci ügyletek fizikai teljesítését oly módon, hogy az ügyleteket az CDCP és a Engedélyes által szolgáltatott információk alapján az érintett Kereskedıkkel kölcsönösen megfelelıen bejelenti a fizikai teljesítés helye szerint illetékes Rendszerirányítónak. 9.2 CDCP A szervezett villamosenergia-piacon megkötött ügyletek elszámolása az CDCP által mőködtetett elszámolási rendszeren keresztül történik. Az elszámolási rendszer a Központi Szerzıdı Fél mőködésén és a Klíringtagok (bankok) kizárólagos közvetlen részvételén alapul. Erre tekintettel amennyiben a Kereskedı nem Klíringtag, úgy az elszámolási rendszerben való részvétel érdekében a Kereskedınek szerzıdést kell kötnie egy Klíringtaggal, amely a képviseletében biztosítja és teljesíti az elszámolást. Az elszámolási rendszerben való részvétel feltétele, hogy a Klíringtag klíring és elszámolási tagsági szerzıdést köt az CDCP-vel, amely alapján a Klíringtag teljes felelısséget vállal az általa, illetve az általa képviselt Kereskedı által, a szervezett villamosenergia-piacon megkötött ügyletek elszámolásából eredı kötelezettségek feltétlen teljesítéséért. Ennek érdekében Klíringtag köteles az Euró Klíringbanknál euró számlát nyitni és lehetıvé tenni, hogy az CDCP a szervezett villamosenergia-piaci ügyletek elszámolása érdekében az adott számlára vonatkozóan terhelési és jóváírási megbízást adjon. A megbízásokat az CDCP az Engedélyes által minden egyes

7 kereskedési napot követıen az adott napon kötött ügyletek elszámolása céljából átadott elektronikus adatállomány alapján adja. A kereskedés lezárását követıen az CDCP információt szolgáltat a Klíringtagoknak és a Kereskedıknek. Az elszámolási rendszerre vonatkozó részletszabályokat az CDCP Elszámolási Szabályzata tartalmazza, amely elérhetı az Engedélyes honlapján. 9.3 Kapcsolat a Rendszerirányítókkal A szervezett villamosenergia-piacon kötött ügyletek teljesítése érdekében az Engedélyes a Központi Szerzıdı Fél útján biztosítja az ügyletek bejelentését (menetrendezését) az ügylet teljesítési helye szerint illetékes Rendszerirányítónál. A menetrendek bejelentésére valamint a Rendszerirányítókkal való kapcsolattartásra a Rendszerirányító szabályzatainak rendelkezései irányadók. 10. Eljárás üzemzavar, korlátozás esetén A rendkívüli helyzetek esetén a kereskedés felfüggesztésére vonatkozó szabályokat a Kereskedési Szabályok III. Fejezetésnek rendelkezései tartalmazzák. A villamosenergia-rendszer üzemzavara, illetve korlátozás esetén irányadó részletszabályokat a mérlegköri szerzıdés tartalmazza. 11. A szerzıdés megszőnésének esetei 11.1 A Tagsági Megállapodás határozatlan idıre szól A szerzıdés megszőnésének esetei A szerzıdés megszüntetése közös megegyezéssel A felek bármikor jogosultak a Tagsági Megállapodást közös akarattal megszüntetni Rendes felmondás Bármelyik fél jogosult a Tagsági Megállapodást írásban, a felmondás másik Fél általi kézhezvételét követı naptári hónap elsı napjával kezdıdı egy hónapos felmondási idıvel felmondani Rendkívüli felmondás Bármelyik fél jogosult a Tagsági Megállapodást rendkívüli felmondás útján felmondani, ha a másik fél ( szerzıdésszegı fél ) (a) ismételten megszegi a Tagsági Megállapodásban vagy a Kereskedési Szabályokban meghatározott vagy abból eredı valamely kötelezettségét; (b) a Tagsági Megállapodásban vagy a Kereskedési Szabályokban meghatározott bármely fizetési kötelezettsége teljesítésével 14 napot meghaladó késedelembe esik;

8 (c) megszegi a Tagsági Megállapodás vagy a Kereskedési Szabályok szerinti bármely kötelezettségét, és azt a felmondó fél erre vonatkozó írásbeli felszólításának kézhezvételétıl számított 14 napon belül a felszólítás ellenére nem orvosolja Egyéb esetek A Tagsági Megállapodás megszőnésének egyéb eseteit a Kereskedési Szabályok 23. Cikke szabályozza A szerzıdés megszőnése esetén a felek kötelesek a már teljesített szolgáltatások díjával elszámolni. 12. A szerzıdésszegésre vonatkozó szabályok 12.1 A szerzıdésszerő teljesítés ellenırzésének módja A Kereskedık érdekeinek védelme érdekében a Engedélyes operatív piaci ellenırzés keretében folyamatosan a szervezett villamosenergia-piaci kereskedés feltételeinek és szabályainak megtartását. Az ellenırzés kereskedés felügyelet és a Kereskedık által kötött ügyletek analitikai ellenırzése formájában történik, amelyekre vonatkozó részletszabályokat a Kereskedési Szabályok Cikkei tartalmazzák Szerzıdésszegés jogkövetkezményei Amennyiben a Kereskedı nem teljesíti a Tagsági Megállapodás vagy a jelen Üzletszabályzat illetve a Kereskedési Szabályok szerinti kötelezettségeit, az Engedélyes a Kereskedıvel szemben az alábbi intézkedések megtételére jogosult: (a) írásban felszólíthatja a Kereskedıt a kötelezettségei betartására; (b) a Kereskedı kötelességszegésérıl értesítheti a szervezett villamosenergia-piacon kereskedésre jogosultakat; (c) bírságot szabhat ki; (d) a Kereskedı kötelességszegését feltárhatja a nyilvánosság számára; (e) ideiglenesen felfüggesztheti a Kereskedı kereskedési jogosultságát; (f) a Kereskedıt véglegesen kizárhatja a szervezett villamosenergia-piaci kereskedésbıl A szerzıdésszegések jogkövetkezményeire, különösen a fenti intézkedések alkalmazásának feltételeire vonatkozó további szabályokat a Kereskedési Szabályok 9. Cikke tartalmazza. 13. Adatvédelem Az Engedélyes a tudomására jutott személyes adatokat mindenkor az irányadó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelıen kezeli.

9 14. Panaszok kezelése Az Engedélyes által nyújtott szolgáltatással, a kereskedési platform mőködésével vagy egyébként a szervezett villamosenergia-piaci kereskedéssel kapcsolatos észrevételeikkel, panaszaikkal az Engedélyeshez fordulhatnak. Az Engedélyes kivizsgálja a panaszokat és szükség esetén haladéktalanul megteszi a megfelelı intézkedéseket a kifogásolt körülmények orvoslására. 15. Az Engedélyes elérhetıségei 15.1 Engedélyes irodája Az Engedélyes irodájának címe: Az Engedélyes irodájában személyes ügyintézésre elızetesen egyeztetett idıpontban van lehetıség Levelezési cím H-1085 Budapest, Kálvin tér Telefonos elérhetıségek Elektronikus elérhetıségek pxe@pse.cz 16. Irányadó jog, vitarendezés 16.1 A felek közötti jogviszonyra a cseh jog irányadó A szervezett villamosenergia-piaci kereskedéssel összefüggésben a Kereskedık egymás közötti, valamint az Engedélyessel szemben felmerült jogvitáiban a hatáskörrel rendelkezı illetékes bíróságok járnak el. 17. Értesítések A felek közötti értesítésekre a Kereskedési Szabályok 22. Cikkének rendelkezései irányadók.

10 1. sz. Melléklet Kereskedési Szabályok

11 2. sz. Melléklet Tagsági Megállapodás