EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Egészségügyi alapismeretek emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

2 Útmutató a vizsgázók teljesítményének az értékeléséhez (az értékelő tanárok részére) - A zárt jellegű feladatoknál (teszt) ha az összes lehetséges választ megjelöli, akkor nem kap pontot. a a javítási-értékelési útmutatóban szereplő megoldások számánál több választ jelöl meg, akkor a többlet válaszok számával a pontszámot csökkenteni kell. A feladatokra kapott pontszám nem lehet negatív. - Tévedés esetén helyes megoldásnak csak a vizsgázó egyértelmű javítása fogadható el! - A dolgozatban előforduló esetleges megoldási hibákat, tévedéseket kérjük feltűnően jelöljék! - Fogalom meghatározása esetén, a megoldásban aláhúztuk az ún. kulcsszavakat. Maximális pontszám csak akkor adható, ha a kulcsszavak maradéktalanul szerepelnek a vizsgázó megoldásában. A feladat részmegoldása esetén, ha erre lehetőség van, akkor az adott feladat javítási/pontozási útmutatójában található meg a részpont értéke. - A csillaggal (*) jelölt feladatoknál (általában a felsorolásoknál) több helyes megoldás is lehetséges, mint amennyit a feladat utasításában megoldásként elvárt (pl. Írjon hármat /3/!). Ezeknél a feladatoknál a megoldólaptól eltérő, de tartalmában azonos, egyéb helyes megoldás is elfogadható a ponthatáron belül. - Az írásbeli feladatok pontszámainak összege csak egész szám lehet! írásbeli vizsga / október 19.

3 Teszt jellegű feladatok 1. úzza alá az igaz állítást! 1 pont A csonthártya belülről borítja a csontot. A csontok vastagodása a csonthártya felől rárakódással történik. (A helyes válaszra 1 pont adható!) 2. Karikázza be a hamis állítások betűjeleit! 2 pont A A lábboltozat süllyedésének a következménye a lúdtalp. B A gerincen az élettani görbületek már az újszülöttnél megtalálhatók. C Az arckoponya páros csontja az állkapocscsont. D A rendszeres sportolással az izomerő növelhető. 3. Csoportosítsa a fehérvérsejteket jellemzőik szerint! 5 pont Írja az egyes jellemzők sorszámát a megfelelő fehérvérsejt fajtához! 1. Az allergiás folyamatokban játszanak szerepet. 2. A monocyták is ebbe a csoportba tartoznak. 3. Az idegen anyagok ellen ellenanyagot termelnek. 4. A neutrofilok is ehhez a fehérvérsejt fajtához tartoznak. 5. T-lymphocyták is ebbe a csoportba tartoznak. Szemcsés plazmájú fehérvérsejtek: 1., 4. Szemcsementes plazmájú fehérvérsejtek: 2., 3., úzza alá az igaz állításokat! 3 pont A véralvadáshoz megfelelő mennyiségű Mg-ionra van szükség. Az elsődleges alvadékot vörös alvadéknak is nevezzük. a az alvadás az érpályán belül jön létre, vérrög képződik. A 0-vércsoportú egyén plazmája anti-a és anti-b agglutinint tartalmaz. Az egyéni vércsoportok csecsemőkorban alakulnak ki. A veleszületett vérzékenységet hemofiliának nevezzük. írásbeli vizsga / október 19.

4 5. Párosítsa a betűvel jelzett fogalmakat a megfelelő állítás 5 pont sorszámával! Írja a betűk mellé a megfelelő sorszámot! A Végleges vizelet B Elsődleges vizelet C Vese-velőállomány D Malpighi-féle vesetestecskék E úgyhólyag 1. áromszög alakú vesepiramisokból áll. 2. Visszaszívás és kiválasztás során jön létre. 3. A vese kéregállományában találhatók. 4. A vérplazma fehérjementes szűrlete. 5. Középen három rétegből álló simaizomból épül fel. A: 2. B: 4 C: 1. D: 3. E: úzza alá a hamis állításokat az idegrendszerre vonatkozóan! 3 pont A neuron kapcsolódási pontját szinapszisnak nevezzük. A receptorok az ingerleadás helyei. A feltételes reflexek velünk született reflexek. Az elülső szarvak a gerincvelő szürkeállományának a részei. A VI. agyideg a távolító ideg, a nyakizmok mozgató idege. A liquor körülveszi az agy- és gerincvelőt. 7. Karikázza be az igaz állítások betűjeleit! 3 pont A A szem színét a szivárványhártyában levő pigment mennyisége adja. B A látóbíbor sötétben lebomlik. C Az üvegtest 98%-át rostok alkotják. D A könnymirigyek váladéka immunglobulin A-t tartalmaz. E A szemlencse kétszer homorú, rugalmas test. F A fülkürt a dobüreget a garat orri részével köti össze. írásbeli vizsga / október 19.

5 8. úzza alá az igaz állításokat! 2 pont Verejtékmirigyek test szerte, kivétel nélkül mindenhol megtalálhatók. A hajhagyma a szőrtüszőben helyezkedik el. Az ízeket az ízlelőbimbók segítségével érzékeljük. A középfül az arckoponyacsontban helyezkedik el. 9. Írjon I betűt az igaz, betűt a hamis állítások mellé! 5 pont Állítások Egészségi ismeretnek az automatikusan végzett cselekvéseinket nevezzük. A szociális körülmények függnek a gazdasági és kulturális környezettől. A túlzott só fogyasztás csak a beteg embereknek ártalmas. A személyi higiéne feladata a környezetvédelem. A műszálas ruhák fokozzák az izzadást. I I 10. Rakja sorrendbe baleset esetén a sérülések osztályozását sérülések ellátásának sorrendjét! Írja a kipontozott vonalra a megfelelő sorrendet! 5 pont 1 Életveszélyes sérültek 3 aldoklók 5 alottak 2 Súlyos sérültek 4 Könnyű sérültek (Csak hibátlan sorrend megoldása esetén adható pont!) 11. úzza alá azokat az élettani helyzeteket, eseményeket, amikor a 2 pont pulzusszám emelkedik! Alvás Fizikai megterhelés Izgalom, stressz Passzív pihenés írásbeli vizsga / október 19.

6 12. úzza alá az igaz állításokat! 2 pont - Paramnézia, amikor az emlékezés tartalma hamissá válik a valósághoz képest. - Paramnézia, amikor az emlékezés tartalma hűséges a valósághoz. - A konfabuláció olyan emlékezethiányos állapot, amikor az egyén a hiányt kóros meseszövéssel egészíti ki. - A retrográd amnéziáról beszélünk, ha fejsérülést követő időtartamra nem emlékszik az egyén. 13. Állítsa helyes sorrendbe (1-4) a gondolkodás menetét! 4 pont 3. Kivitelezés, megoldás 2. Tervkészítés 1. A feladat megértése 4. Az eredmény felülvizsgálata (A vizsgázó csak abban az esetben kaphatja meg a 4 pontot, ha a megoldásában mindegyik sorszám a megfelelő helyen szerepel! Részmegoldásra részpont nem adható!) 14. Csoportosítsa a jellemzőket az életkori szakaszokhoz! 6 pont Írja a sorszámokat a megfelelő helyre! 1. Szociális mosoly 2. Felélénkülési reakció 3. Manipulációs tevékenység 4. Utánzás 5. Színlátás (kék) 6. Gőgicsélés Újszülöttkor: 1., 2., 5. Csecsemőkor: 3., 4., 6. írásbeli vizsga / október 19.

7 15. úzza alá az igaz állításokat! 2 pont Az együttszülés során az apák is részt vehetnek a szülés körüli teendőkben. Fájdalom nélküli szülést csak altatással lehet biztosítani. A szülés megindulásának a jele a magzatvíz elfolyása. A szülés tágulási szakaszában végezhetik a gátmetszést. 16. Írjon I betűt az igaz, betűt a hamis állítások mellé az érett 5 pont újszülöttre vonatkozóan! Állítások Fejkörfogata cm. Körmei az újbegyet túlérik. Izomtónusa még passzív. Törzséhez képest hosszúak a végtagjai. Reflexei kiválthatóak, élénkek. I I 17. Párosítsa a fogalmakat a jellemző állítással! 5 pont Írja a betűk mellé a megfelelő sorszámot! 1. A gyermek önmagától nem kezd játszani, nem vállal szerepet. 2. Társai játékát erősen zavarja. 3. Beszűkült, ötletszegény gondolkodásmód a játékban. 4. Játéktevékenységében szertelen, figyelme szétszórt. 5. A felnőttek tevékenységeinek az utánzása. A Kapkodó játék B Gátolt játék C Romboló, agresszív játék D Kényszeres játék E Szerepjáték A: 4., B: 1., C: 2., D: 3., E: 5. írásbeli vizsga / október 19.

8 Rövid választ igénylő feladatok 18. Válaszoljon a kérdésekre! 3 pont ol található a sinus-csomó? - A jobb pitvar felső falában. Mi a sinus-csomó funkciója? - Biztosítja szívösszehúzódások ütemét (elsődleges ingerképző központ). Mit nevezünk szív-fibrillációnak? - Amikor a szívizom remegő/lebegő mozgást végez. 19. Írja a pontozott vonalakra a felső végtag megjelölt 5 pont csontjainak a neveit! kulcscsont lapockacsont felkarcsont singcsont orsócsont kéztőcsontok kézközépcsontok ujjperc csontok 20. Sorolja fel a remesebél négy szakaszát a vastagbéltartalom 4 pont haladásának megfelelő sorrendben! 1. Felszállószakasz 2. aránt szakasz 3. Leszállószakasz 4. Szigmabél (Csak hibátlan sorrend megadása esetén adható pont!) írásbeli vizsga / október 19.

9 21. Válaszoljon a kérdésekre! Válaszait írja a kipontozott vonalakra! 4 pont Melyik tápanyagot bontja a lipáz nevű enzim? A zsírt Mi akadályozza meg, hogy nyeléskor a táplálék ne a légcsőbe jusson? A gégefedő ogyan nevezzük a hasnyálmirigy fehérjebontó enzimjét? Tripszinogén ogyan nevezzük a hashártya hasfal felöli lemezét? Fali lemez 22.* Soroljon fel (félrenyelés következtében) a légútba kerülő 5 pont rágógumi okozta tünetek közül ötöt! - A beszéd és a légzés akadályozott - A bőr szederjes, kékes elszínezésű - Az egyén arca riadt - alálfélelme van - A torkához kapkod - Köhög, hörög 23.* Válaszoljon a kérdésekre! 3 pont Milyen magatartásbeli változás következik be a drogfüggőnél az alábbi esetekben? - Iskolai teljesítményében: hirtelen teljesítményromlás. - Családi kapcsolataiban: elveszti a család iránti érdeklődését. - Beszédében: ún. elkent beszéd lesz rá a jellemző. 24.* Soroljon fel az intelligencia jellemzői közül négyet! 4 pont - Nem öröklődik. - Fejleszthető. - Változó. - Az ismeretek újszerű alkalmazása. - Divergencia jellemzi (rugalmas, kombinatív). - Nem függ az iskolai teljesítménytől. írásbeli vizsga / október 19.

10 25.* Soroljon fel a serdülő fejlődésének jellemzői közül négyet! 4 pont - Rohamos szomatikus növekedés - Erős szociális érzelmi fejlődés - Törekvés a független identitás felé - Igény a családtól való elszakadásra - Az élet és a karrierépítés kezdete - A gondolkodás a konkréttól az absztrakt felé halad 26.* Nevezzen meg négy olyan életvezetési problémát, amelyek az 4 pont elmagányosodott idős embernél előfordulhatnak! - Egészségtelen táplálkozás - Mozgásszegény életmód - igiénés mulasztások - Élvezeti szerek mértéktelen fogyasztása - Elégtelen folyadékbevitel 27. Egészítse ki a mondatokat! 4 pont A felgyorsult fejlődést akcelerációnak nevezzük. a a gyermek fejlődése lemarad vagy leáll, retardációnak nevezzük. Csecsemőkorban alakul ki a látás és a mozgás koordinációja. A pubertáskor az érzelmi leválás időszaka. írásbeli vizsga / október 19.