Belső kommunikációs kérdőív 2012/2013 II. félév. Kiértékelés június

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Belső kommunikációs kérdőív 2012/2013 II. félév. Kiértékelés. 2013.június"

Átírás

1 Belső kommunikációs kérdőív 0/0 II. félév Kiértékelés 0.június Készítette: Kommunikációs és Szolgáltató Központ A Széchenyi István Egyetem belső kommunikációjának felmérése céljából elvégzett kérdőíves felmérés 9 kérdést tartalmazott, melyek közül volt, amelyiknél további kérdésekre is választ adhattak a kitöltők. Az Egyetem dolgozóinak létszáma 78 fő, ebből 7 fő töltötte ki a kérdőívet. A kérdőív az uni.sze.hu oldalon keresztül hírlevélben lett alkalommal kiküldve a munkatársaknak. A hírlevelet minden, a telefonkönyvben szereplő (sze.hu-s címmel rendelkező) munkatárs megkap. A kilenc kérdésből az utolsó két kérdés kitöltése fakultatív volt, melyekre összességében a kitöltők 8,4 %-a válaszolt. Az első kérdés, annak a felmérésére irányult, hogy a válaszadók az egyetem mely szervezeti egységében dolgoznak. A kérdőívet összesen 7 fő töltötte ki, ez az egyetem dolgozóinak,44 %-a. Ebből legnagyobb arányban az oktatási szervezeti egységek dolgozói töltötték ki, az itt dolgozók a válaszadók 70%-a. A funkcionális szervezeti egységekben dolgozók a válaszadók 6%-át teszik ki, míg a szolgáltató szervezeti egységekben dolgozók az összes válaszadó 4 %-át.

2 Szolgáltató szervezeto egység Fő Az oktatási szervezeti egységek között a kitöltők aránya az ott dolgozók száma alapján így alakul: 50 Létszám - kitöltöttség arány az oktatási szervezeti egységekben (fő) MTK DFK KGK PLI VTI Oktatási szervezeti egység Létszám Kitöltötte A legkevesebb kitöltés az oktatási szervezeti egységek közül a VTI-ről, míg a legtöbb az MTK-ról érkezett. Azonban a dolgozói létszám alapján így alakul: Oktatási szervezeti egységek létszám kitöltötte %-os kitöltöttség MTK 0 75,7 DFK ,76 KGK 84 8,4 PLI ,4 VTI 9 7,7 összesen 565,4 A szolgáltató szervezeti egységek általi kitöltés: Létszám-kitöltők aránya a a szolgáltató szervezeto egységekben Tudásmenedzsment és Nemzetközi Kapcsolatok Központ Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont Járműipari Kutató Központ Felnőttképzési Központ Egyetemi Könyvtár Egyetemi Kollégium Egyetemi Informatikai és Média Központ Fő Kitöltötte Létszám

3 Funkcionális szervezeti egységek A legtöbb válaszadó a Felnőttképzési Központból töltötte ki a kérdőívet. Szolgáltató szervezeti egységek létszá m kitöltötte %-os kitöltöttség Egyetemi Informatikai és Média Központ 9, Egyetemi Kollégium 8 7,5 Egyetemi Könyvtár 9 6,58 Felnőttképzési Központ ,78 Járműipari Kutató Központ 0 0 Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont 0 0 Tudásmenedzsment és Nemzetközi Kapcsolatok Központ ,4 összesen , A funkcionális szervezeti egységek általi kitöltés: Létszám - kitöltők aránya a funkcionális szervezeti egységeknél Belső ellenőrzés Stratégiai és fejlesztési Igazgatóság 6 Rektori Hivatal 46 Kitöltötte Létszám Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság Fő A legtöbb kitöltés a Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság dolgozói részéről érkezett. A dolgozói létszám alapján a kitöltések aránya: Funkcionális szervezeti egységek létszám kitöltötte %-os kitöltöttség Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság 56,4 Rektori Hivatal 46,9 Stratégiai és fejlesztési Igazgatóság 6 50 Belső ellenőrzés 00 összesen ,77 A második kérdés célja az volt, hogy a szervezeti egységek közötti kommunikáció hatékonyságára rámutasson.

4 A kommunikáció hatékonysága a Oktatási szervezeti egységekkel Átlagos pontszám ( - egyáltalán nem hatékony, 5 - nagyon hatékony) Szolgáltató szervezeti egység,64 Oktatási szervezeti egység,79 Funkcionális szervezeti egység,9 Összes, Az oktatási szervezeti egységekkel való kommunikáció átlagosan egy ötfokú skálán,78-as értéket kapott, ami a közepesen hatékony -as értékhez közelít. Ide beleértendő az oktatási szervezeti egységek egymás közötti kommunikációja is, ami,79-es értéket kapott átlagosan. A kommunikáció hatékonysága a szolgáltató szervezeti egységekkel: A kommunikáció hatékonysága a Szolgáltató szervezeti egységekkel Átlagos pontszám ( - egyáltalán nem hatékony, 5 - nagyon hatékony) Szolgáltató szervezeti egység,68 Oktatási szervezeti egység,8 Funkcionális szervezeti egység,67 Összes, Az átlagos érték megegyezik az oktatási szervezeti egységekkel működő kommunikáció,78-as értékével, ami a közepesen hatékony eredményt mutatja. A funkcionális szervezeti egységek és a többi szervezeti egység közötti kommunikáció hasonló értékeket mutat az előzőekhez, viszont az átlagos érték itt valamivel jobb.

5 A kommunikáció hatékonysága a Funkcionális szervezeti egységekkel Átlagos pontszám ( - egyáltalán nem hatékony, 5 - nagyon hatékony Szolgáltató szervezeti egység,00 Oktatási szervezeti egység,8 Funkcionális szervezeti egység,59 Összes,8 4 5 A szolgáltató szervezeti egységek és a funkcionális szervezeti egységek közötti kommunikáció a szolgáltató szervezeti egységekben dolgozók válaszai alapján eléri az eddigi legjobb eredményt, vagyis a közepesen hatékony szintet. A harmadik kérdés általánosságban kérdez rá az információk áramlására az egyéni munkavégzés területén és kifejezetten a rendezvényekkel kapcsolatos hírekről való tudomásszerzés arányára. Minden fontos információt megkap, hogy a munkáját megfelelően tudja végezni? 7% % 6% igen nem nem tudom A válaszadók 6%-a elégedett a munkájához szükséges információk a mennyiségével. %-uk nem tudja, hogy megkap-e minden fontos információt, ahhoz hogy el tudja látni a feladatát, 7%-uk pedig nem elégedett a megkapott információk mennyiségével.

6 A másik kérdés a rendezvényekkel kapcsolatos információáramlásra kérdez rá. Értesül-e Egyetemünkkel kapcsolatos hírekről, rendezvényekről? 6% 5% igen nem nem tudom 89% A válaszadók túlnyomó többsége, azaz 89% értesül az Egyetemmel kapcsolatos hírekről, rendezvényekről. A negyedik kérdés az egyetemi belső kommunikáció, illetve az Egyetem külső megjelenésének hatékonyságát mérte fel. Mennyire tartja hatékonynak az egyetemi belső kommunikációt? ( - egyáltalán nem hatékony, 7- nagyon hatékony) % 9% % 6% 9% 5% 7% A válaszadók túlnyomó többsége, összesen mintegy 54 % a 4-es és 5-ös fokozatot választotta, vagyis a közepesen hatékony eredményt. Az Egyetem külső megjelenése kapcsán az előzőnél jobb eredmények születtek. A válaszadók 5 %-a hatékonynak tartja.

7 Mennyire tartja hatékonynak az egyetem külső megjelenését? ( - egyátalán nem hatékony, 7 - nagyon hatékony) % 4% 8% 5% 5% 9% % 7 Az ötödik kérdésben kijelentéseket kellett osztályozni egytől ötig terjedő skálán, ahol az egy a nem jellemzőt, az öt a nagyon jellemzőt jelentette. Értékelje az alábbi kijelentéseket -től 5-ig aszerint, hogy mennyire találja őket jellemzőnek. Átlagos pontszám ( - nem jellemző, 5 - nagyon jellemző) Közvetlen felettesemtől mindenről értesülök, ami a munkámhoz szükséges. Jónak tartom az Egyetemen belüli információcserét. Tisztában vagyok vele, hogy milyen ügyben kihez forduljak.,4,8,50 Túl sok információt kapok., Időben hozzájutok minden információhoz, ami a munkámmal kapcsolatos. Időben hozzájutok minden információhoz, ami az Egyetemmel kapcsolatos. Mindenről értesülök, ami munkámmal kapcsolatos. Mindenről értesülök, ami az Egyetemmel kapcsolatos.,7,49,87, Átlagosan a legkevésbé jellemző választ a Túl sok információt kapok kijelentésre adtak a kitöltők. Míg a legjellemzőbbnek (az ötfokú skálán,8-es eredménnyel) a Közvetlen felettesemtől mindenről értesülök, ami munkámmal kapcsolatos kijelentést választották. A hatos kérdés azokra a kommunikációs eszközökre kérdezett rá, melyeken információhoz jutnak a munkatársak az Egyetemünket érintő kérdésekről. Ezek közül hármat lehetett választani, amit rendszeresen használnak az információk megszerzéséhez.

8 Fő A válaszadók több eszközt is kiválaszthattak. A legtöbbször kiválasztott eszközök pl. az , a honlapok, és a személyes beszélgetés voltak. A legkevesebb válaszadó által használt eszköz a facebook, a nyomtatott sajtó és a különböző egyetemi kiadványok. A kérdés második felében a kitöltők arra adtak választ, hogy melyik a három általuk leggyakrabban használt eszköz. Mely kommunikációs eszközöket hazsnálja rendszeresen? (max. három válasz lehetséges) Kommunikációs eszközök A rendszeresen használt kommunikációs eszközök az , a honlap és a személyes beszélgetés. Míg a legritkábban használtak a kiadványok, a plakátok és a nyomtatott sajtó.

9 A kitöltők választhatták az egyéb kategóriát is, ebben az esetben megadhatták, mely egyéb eszközöket használják, pl.: levél, feljegyzés, észrevétel, google, folyosói pletykák, rádió. A hetedik kérdés arra kérdezett rá, hogy a válaszadók szükségesnek tartanák-e egy egységes online rendszer létrehozását, amely az egyetemi külső és belső rendezvényeket egyaránt nyilvántartaná. Szükségesnek tartja-e egy online rendezvény nyilvántartó rendszer létrehozását? 5% 0% 65% igen nem nem tudom A válaszadók 65%-a ítélte szükségesnek egy ilyen rendszer létrehozását.