OLVASÓVERSENY FELADATLAP

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "OLVASÓVERSENY FELADATLAP"

Átírás

1 Kedves Versenyzők! Élő társasjáték címmel meghirdetett olvasóversenyünk (KERSTIN GIER: RUBINVÖRÖS) első fordulójaként a következő összetett feladatlapot együtt, csapatban kell kitöltenetek. Kérjük, írjátok be a csapatneveteket, felkészítő tanárotok és saját neveiteket az alábbi névjegyre: Csapatnév:. Felkészítő tanár:. 1. csapattag: 2. csapattag:.. 3. csapattag:.. Olvassátok el figyelmesen a feladatokat! Feladatlapok beküldési határideje február 25. Eredményes munkát kívánunk!

2 1. Az alábbi leírásokat a Rubinvörös című film rendezőasszisztense készítette. Az egyes jellemzések egy-egy szereplőre illenek, de sajnos a lapot valaki összetépte, így a Ti feladatotok, hogy összeillesszétek a jellemzést azzal a szereplővel, akire illik!

3

4 Az első feladat megoldása: A B C D E F G H I J 10p. p. 2. Mellékszereplők kerestetnek! Ti is feladatot kaptok a Rubinvörös című film készítésében, a rendező ugyanis Titeket bíz meg azzal, hogy a film számára kiválasszátok az alábbi mellékszereplőket. A jelentkezőket tájékoztatnotok kell, egy-egy mondatban, hogy kik az alábbiak, és mi a szerepük a regényben. A mondatot írjátok a kipontozott helyre! a. Fekete ruhás férfi a 18-as számú ház bejáratánál b. Millhouse... c. Mr.Bernhard... d. Wilbourt... e. Robert White... f. Gordon Gelderman... g. Mrs. Counter... 7p. p.

5 3. A készülő film rendezőasszisztensét arra kérte fel a rendező, hogy néhány adatnak nézzen utána a regényből. Az asszisztens gyorsan túl akart lenni a feladaton, és fejből megadta a válaszokat. Sajnos egy kivételével minden állításába hiba csúszott. Javítsátok ki a hibát és pipáljátok ki az egyetlen helyes állítást! A megoldást írjátok az alábbi táblázatba! a. Az iskolai szellem neve August Pelegrin Pimplebotox. b. Gwendolyn kedvenc együttesének neve: Saint Lennox. c. Az iskolai egyenruha zöld szoknyából és sárga blúzból áll. d. Gwendolyn legjobb barátnője Cynthia. e. Mr. Whitman földrajzot tanít az iskolában. f. Gideon de Villiers történelmet tanul az egyetemen. g. Gwendolynnak két testvére van. h. Madame Rossini olasz származású. i. Gwendolin egy tőrt visz magával egy időutazásról ajándékba. a. b. c. d. e. f. g. h. i. 9p. p.

6 4. A készülő film két fiatal rendezőasszisztens-gyakornoka, Boby és Katy, rajonganak a játékokért, és igyekeznek egymást nap mint nap újabb rejtvénnyel meglepni. Egy reggel Boby a következő rejtvényt nyújtotta át Katynek. Oldjátok meg Ti is a következő feladatot: Alkoss szóláncot a Rubinvörös történetéhez kapcsolódó szavakból! Az első szó utolsó betűje a következő szó első betűje (bekeretezve), és így tovább. A kétjegyű betűk külön számítanak (pl. GY= G és Y)! Írjátok a vonalakra a megfelelő betűket! GW D _N _ M _ S T _ R _ N V _ S Z É _ Ü S _ E L M I T É U M _ G B _ L D _ L T _ M P _ E L _ P Á L O M _ S 10p. p. 5. Másnap Katy az alábbi rejtvénnyel állít be a forgatásra. Boby nekilát a megoldásnak, segítsetek neki! Írjátok be az alábbi rács soraiba a meghatározásoknak megfelelő szavakat! Ha jól dolgoztatok, a kiemelt oszlopban olvashattok egy szót, mely a Rubinvörös című regény alábbi mondatába illik. Egészítsétek ki az alábbi mondatot latinul és magyarul is, írjátok a megoldást a pontokra! Ex hoc momento pendet Ezen a pillanaton függ a(z ) (Egy napóra felirata, Middle Temple, London)

7 Időutazás gén. 2. Leslie a..kifejezést találta a legmegfelelőbbnek a gróf azon képességére, hogy engem fojtogatott, miközben méterekre állt tőlem. 3. Amikor Leslie a Yorkshire-ben élő Leo bácsikájáról beszélt, mindig azt mondta, hogy az valahol a -ban lakik. 4. Miro Rákóczyt ezen a néven emlegetik az Őrzők krónikáiban: Fekete 5. A másik időgép ismeretlenül hevert egy. ládában. 6. a két iker-. Jonathan és Timothy de Villiers drágaköve. 7. Gwendolyn üknagymamájának meglátogatása:.. akció. 8. Innen indulnak és általában ide érkeznek az időutazók nescitis azaz: Nem tudjátok melyik órában tér vissza. 10. Első időutazás. 12p. p.

8 6. Boby próbára akarja tenni Katy memóriáját a következő feladattal. Vajon igazak vagy hamisak az alábbi állítások? Írjátok be ti is a mondatok elé, hogy tartalmuk igaz (I) vagy hamis (H). a. Az első időutazás rendszerint a gén hordozójának 16. és 17. életéve között következik be. b. Mr. Whitman órái rendkívül unalmasak voltak, így senki sem figyelt. c. Charlotte becenevei közé tartozott: Poéngyikos, Okostojás. d. A jelek szerint Charlotte születésének időpontját maga Isaac Newton számította ki. e. Gwendolyn otthonában, a zeneszalonban egy XVIII. századi zongora állt. f. Gwendolynék étkezője felett volt a konyha, ahonnan csigalépcsőn hozták le az ételt. g. A földszinti bálteremben Lady Arista egy évben csak egyszer rendezett bált. h. Leslie kutyáját Bertie-nek hívják. i. A varrószobából egy szűk lépcsőn lehetett feljutni a tetőre, ahol Leslie és Gwendolyn imádott üldögélni. j. Asrael, a vízköpődémon olyan volt, mint egy hal és egy kutya keveréke. 10p. p.

9 7. A rendező is szereti a játékokat. A színészeknek, hogy ráhangolódjanak a filmre, az alábbi feladatot adta: Csak úgy juthattok be a sárkányterembe, ha az őrök megbizonyosodnak arról, hogy ismerősök vagytok az Őrzők körében, azaz ha megtaláljátok az időutazáshoz köthető tíz kifejezést, nevet. p e c s é t g y ű r ű l k j a h t y ő p b ő z é k f i d ő u t a z ó i c é m á o k l d r k y r n u ü p ú r w ő x á n i á t e m p o r t á l á s p f g w e n d o l y n o i b i c b o r z j k o i g f d v e g í u z ú p k a t e a u r f t b ű ü s v a o z á á a z é i r p o m n m é f z h r ü n g l Húzd át a táblázatban, majd írd ide a 10 kifejezést: 10p. p. 8. A Rubinvörös szereplőivel képzeletbeli időutazást teszünk. Öt évvel ezelőtt ismerkedett meg Gwen és Leslie. Amikor a gimnáziumba kerültek, rögtön összebarátkoztak. Képzeljük el, hogy épp a Montrose család fényképalbumát nézegetik. Rejtekhelyünkről mindent látunk, de nagyon rosszul halljuk a beszélgetést. Még szerencse, hogy jól ismerjük a regényből a családot, így ki tudjuk egészíteni a hallottakat. Hogyan hangozhatott el ez a párbeszéd közöttük?

10 Írd a vonalra az odaillő szót! Gwen: Ő itt, a nagy-nagynénikém. Nagyon szeretem őt, mert mindig ad citromos cukorkát. Leslie: És ki ez itt mellette? Gwen: Ő a, Lucas, az én. Leslie: Az ő felesége? Gwen: Bizony! Három gyermekük született: Glenda néni, aki édesanyja, Grace, az én, és Harry bácsi. Leslie: Neki vannak gyerekei? Gwen: Igen, Caroline mellett van még három : Lucy, Janet és David. Leslie: Lucyék tehát éppúgy Lady Arista és Lucas Montrose, mint Charlotte, te és a testvéreid, és. Gwen: Vág az eszed! 10p. p. 9. Az időutazók élete tele van meglepetésekkel. Emlékeztek-e, hogy mit vagy kit rejtenek az alábbi titkos helyek? Írd a választ a pontokra! a) Hugh bácsi portréja b) rózsamintás cukortartó doboz a szekrényben.. c) kék ruha dekoltázsa. d) a Saint Lennox Gimnázium egyik fali fülkéje

11 e) oldalajtó Margret Tilney szobájában 5p. p. 10. Az időutazók varrónője Madame Rossini, aki mindig gondosan ügyel arra, hogy Gwen és Gideon a kornak megfelelő öltözékben jelenjenek meg. Emlékeztek-e, hogy milyen ruhában utazott a múltba Gwendolin? Segítsetek a film kellékesének azzal, hogy kiegészítitek az alábbi feljegyzést! Madame Rossini számára a legfontosabb dolog a. Gwen Saint Germain grófot egy stílusú, krémszínű, díszített ruhában látogatta meg. Nagy megkönnyebbülésére a kék szalagos a jelenben felejtette. Margret Tilneyhez bokáig érő, ruhában ment, az 1910-es évek divatjának megfelelően. Nem volt viszont alkalomhoz illően öltözve sem az első időutazásakor, amikor egy viselt, sem pedig akkor, amikor egy függöny mögött rejtőzködött. 11p. p. KÖSZÖNJÜK A SEGÍTSÉGET! HAMAROSAN ÚJRA TALÁLKOZUNK!