2015. november. XXIII. Szlovák Filmszemle és Szakmai Szeminárium. Slovenský film žije a rozkvitá! Organizátori Szervezők: Podporovatelia Támogatók:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2015. november. XXIII. Szlovák Filmszemle és Szakmai Szeminárium. Slovenský film žije a rozkvitá! Organizátori Szervezők: Podporovatelia Támogatók:"

Átírás

1 2015. november XXIII. Szlovák Filmszemle és Szakmai Szeminárium XXIII. prehliadka slovenských filmov a odborný seminár Slovenský film žije a rozkvitá! Segedín, Bábkové divadlo Bélu Kövéra, Kino Grand Café novembra 2015 Organizátori Szervezők: Podporovatelia Támogatók:

2 November 4. (Szerda) óra INFIDEL Médeia Fiai // koncert Médeia Fiai manifesztum Médeia az anyja minden teremtett dolognak és lénynek, amelyek és akik a történelemtől függenek, amelyeket és akiket csakis saját idejük határoz meg. Ezek a dolgok és lények megőrzik hűségüket a történelemhez, saját idejükhöz, Médeiához, és úgy pusztulnak el, mintha sose nem is éltek volna. Mint a hamuvá égő fák. Noha Médeia gyilkolja meg őket, ebben a gyilkosságban nincs harag, nincs gyönyör. Finom, gondos késszúrással öli meg őket. Vérük folyókat táplál. A meggyilkoltak vére alkotja a történelmét minden teremtett dolognak és tárgynak. A folyók egy folyton visszatérő árapály szerint keringenek keresztül-kasul világunkon. Időnként ő maga is úgy érzi magát, mint egy anyátlan gyermek. Oly hatalmas benne a szeretetre való készség, hogy időnként képtelen elviselni haszontalanságát. Ez talán megmagyarázza féltékenységét, gondolhatnánk. Vég nélküli szomorúságát. Kárhozatát. A szeretetre való készség föld alatti szélként fúj. Veszélyes ez az élőkre. Mi vagyunk a fiai. Érezzük haszontalanságunk. Felismerjük a veszélyt. Eláruljuk a történelmet. Eláruljuk őt. Az eljövendőkben reménykedve, akik teljesen ellenállnak majd a gyilkolásnak. Ők a hitetlenek. November 5. (Csütörtök) 19 óra A városi séta, mint médium Miért repül a művészeti kurzus? A flying art courses projekt a Filozófia Tanszéken. Művészeti kerekasztal. Résztvevők: Lénárd Anna, Menesi Attila, Molnár Ráhel, Muskovics Gyula. A beszélgetést vezeti: Váraljai Anna November 5. (Csütörtök) óra Filozófia szakest Művészet-oktatás/elmélet/gyakorlat Előadó: Czeglédi András, Gyenge Zoltán és Nátyi Róbert. Kérdezők: az SZTE-BTK Filozófia Tanszékének hallgatói A beszélgetés során a Filozófia Tanszék képzéseiről, az ezekhez kapcsolódó változásokról és általában a filozófia és az esztétika, az etika és a művészettörténet képzésével kapcsolatos kérdésekről, problémákról, lehetőségekről lesz szó. medeiafiai.bandcamp.com facebook.com/medeiafiai Mindenkinek minden melegen ajánlott. A beszélgetések után a Grand Caféban tovább fokozódik a hangulat. Minden szabad bölcsész, bölcsész, nem-bölcsész hallgatót és érdeklődőt szeretettel várunk!

3 November óra Liza, a rókatündér magyar abszurd Liza, a csinos, ám szerény ápolónő tizenkét éve gondoskodik a japán nagykövet özvegyéről. Egyhangú élete megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám a dolgok rendre balul sülnek el. Liza a japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének segítségével arra a következtetésre jut, hogy ő a japán mesék elátkozott rókatündére. Miközben Liza megpróbálja legyőzni az átkot és megtalálni az igazit, a zsaruk, különösen Zoltán Zászlós érdeklődését is felkelti. November 9. (Hétfő) 18 óra Ransmayr és Kafka //könyvbemutató Az Österreich-Studien Szeged két legújabb kötete, a Bombitz Attila által szerkesztett Bis zum Ende der Welt. Ein Symposium zum Werk von Christoph Ransmayr és Mihály Csilla Franz Kafkáról írott könyve, a Figuren und Figurenkonstellattionen in Kafkas Erzähltheater a SZTE Osztrák Irodalom és Kultúra, Osztrák Könyvtára, valamint a budapesti Osztrák Kulturális Fórum korábbi együttműködéseiből születtek, a két szerző jubileumainak alkalmából. Mihály Csilla könyvében Kafka elbeszélői műveinek megértési problémáival foglalkozik, a Ransmayr-kötet pedig a márciusában rendezett szegedi nemzetközi Ransmayr-konferencia anyagait gyűjti egybe, számos nézőpontból vizsgálva a szerző életművét. A köteteket Kovács Edit germanista (Budapest, KRE) mutatja be Mihály Csilla és Bombitz Attila részvételével. A könyvbemutatót a Grand Café hagyományaihoz illeszkedően video-installációk és filmrészletek kísérik. Színes, magyar romantikus vígjáték, 2014 Rrendező: Ujj Mészáros Károly. Forgatókönyvíró: Hegedűs Bálint, Ujj Mészáros Károly. Zeneszerző: Tövisházi Ambrus, Csengery Dániel. Operatőr: Szatmári Péter. Producer: Major István Látványtervező: Hujber Balázs. Vágó: Czakó Judit. Koproducer: Korom Norbert. Szereplő(k): Liza (Balsai Mónika), Tomy Tani (David Sakurai), Zoltán Zászlós (Bede Fazekas Szabolcs), Henrik (Schmied Zoltán), Tanaka Márta (Molnár Piroska), Károly (Cserna Antal), Ezredes (Reviczky Gábor), Hildácska (Kocsis Mariann), Inge (Gubík Ági), Ludvig (Kovács Lehel), Johnny (Szabó Győző), Szívtipró (Bán János), Menedzser (Hajdu István (Steve)), Őrmester (Nádasdi László), Postás (Sáfár Kovács Zsolt) min. A beszélgetés után bónuszfilm: Michael Haneke: Das Schloss (német nyelven)

4 XXIII. Szlovák Filmszemle és Szakmai Szeminárium Él a szlovák film! 2015.november 9-13., Szeged, Kövér Béla Bábszínház, Grand Café Mozi és Kávézó A filmszeminárium szakmai vezetői: Mgr.art. Peter Dubecký a Szlovák Filmintézet főigazgatója, prof. Ondrej Šulaj forgatókönyvíró, a pozsonyi Színművészeti Egyetem Film és Televízós Karának dékánja, prof. Peter Michalovič egyetemi tanár Főszervező: OSZÖ Vertigo Színháza Társszervezők: Szlovák Filmintézet, Szegedi Szlovákok Egyesülete, Szegedi Szlovák Önkormányzat A program változásának jogát fenntartjuk! XXIII. prehliadka slovenských filmov a odborný seminár Slovenský film žije a rozkvitá! Segedín, Bábkové divadlo Bélu Kövéra, Kino Grand Café, novembra 2015 Filmovým seminárom sprevádzajú: generálny riaditeľ SFÚ Mgr.art. Peter Dubecký, scenárista, dekan FTF VŠMU prof. Ondrej Šulaj a pedagóg prof. Peter Michalovič Hlavný organizátor: Divadlo Vertigo pri CSSM Spoluorganizátori: Slovenský filmový ústav, Spolok segedínskych Slovákov, Segedínska slovenská samospráva. November 9. hétfő 18 óra B bábszínház Pondelok 9. novembra bábkové divadlo Megnyitó A szlovák film él, és fejlődik Peter Dubecý, a Szlovák Filmintézet főigazgatójának előadása Otvorenie Slovenský film žije a rozkvitá. Príspevok gen. riaditeľa SFÚ Petra Dubeckého November 9. hétfő 19 óra Az új játékfilmekből Pondelok 9. novembra Z nových hraných filmov A túsz Tragikomikus történet, mely a gyerekeket hős szerepben tünteti fel. Egy kommunista közhivatalnok gyermeke, aki a szülők kis túsza, és barátja a 60-as évek közepén nyugatra emigrálnak. Barátság, az első felfedezések és szerelmek, bandaháborúk, nagy várakozások, a nagybetűs élet realitásaival való szembesülés a film témája. A gyerekek számára olyan érthetetlen jelenségek, mint a politika, emigrálás, árulás és halál, a kis túszt a gyors felnőtté váláshoz kényszerítik. Rukojemník Tragikomický príbeh sa zameriava predovšetkým na svet detských hrdinov - syna komunistického funkcionára a malého rukojemníka rodičov, ktorí emigrovali na Západ v polovici šesťdesiatych rokov minulého storočia. Kamarátstvo, prvé veľké objavy, lásky, súboje znepriatelených bánd a veľké očakávania sú konfrontované s realitou veľkáčského sveta. Také nepochopiteľné úkazy, akými sú pre dieťa politika, emigrácia, no i zrada a smrť, privedú malého rukojemníka ku grotesknému rozhodnutiu. Családi film/dráma, Szlovákia/Csehország, 2014, Rendező: Juraj Nvota.Angol felirat. Rodinný film/dráma, Slovensko/Česko, 102 min. 2014, Režia: Juraj Nvota (s anglickými titulkami) 102 min. XXIII. Szlovák Filmszemle és Szakmai Szeminárium 2015.november 9-13.

5 November 10. kedd 9.30 óra Válogatás a pozsonyi Színművészeti Egyetem Film és Televíziós Kara hallgatóinak munkáiból (angol felirattal) Milan Čorba Milan Čorba jeles szlovák jelmeztervező, díszlettervező és főiskolai tanár portréja. Čorba a háború utáni generációhoz tartozik, melynek képviselői a modern szlovák kultúra alapjait hozták létre, s egyben próbáltak lépést tartani az európai művészeti mozgalmak dinamikus változásaival. Az életművet munkatársak és képzőművészek mutatják be. Egy fotográfusnő szemével Grand Café 60 min óra Portré I. Életrajzi dokumentumfilm, Szlovákia, 2014 Rendező: Martin Šulík óra 72 min. Portré II. 81 min. Matej Mináč filmrendezőt a sir Nicholas Wintonról készült filmek tették ismertté. Winton a II. világháborúban több száz zsidó gyereket mentett meg. Mináč most egy olyan gyerek életét dokumentálta, akinek nem volt szerencséje időben Winton vonatára felkerülni. Filmje saját édesanyjának, az energikus, 84 éves Mináčová Zuzananak, az egyik legjelentősebb szlovák és cseh fotográfusnak a története óra Oly távol, oly közel 80 min. A film, mely betekintés az autizmussal élők világába, megkísérli újraértelmezni az általános társadalmi sztereotípiákat erről a fejlődési rendellenességről. A nem mindennapi film felfedi az autista gyerekeket nevelő családok mindennapi nehézségeit. Alapját azonban nem vallomások és párbeszédek alkotják, hanem a konkrét közvetlen szituációk, melyekben olyan kérdések merülnek fel, mint a szülői szeretet és a partnerkapcsolatok az autisták családjaiban. Életrajzi dokumentumfilm, Szlovákia, 2014 Rendező: Martin Šulík óra Gyerekek Jaro Vojtek filmjeiből Jaro Vojtek első játékfilmje 100 min. A film érzékenyen ábrázolja a kusza családi kapcsolatokat, és azon belül azt a jelenséget is, hogy még akkor is a családtagok állnak hozzánk a legközelebb, ha ezt nem mindig vagyunk képesek elviselni. Négy filmnovellát látunk, melyekben egy-egy nézet jelenik meg a különböző szülő-gyerek kapcsolatról. Minden történet más évszakban játszódik, ezek együtt alkotják a kapcsolatok több rétegű mozaikját, melyben felszínre kerülnek a remények, csalódások és az elkerülhetetlen döntések. Csak egy dolog biztos a történetekben az élet nem az, amit szeretnénk, hanem ami számunkra megadatik Dokudráma, Szlovákia/ Csehország, 2015 Rendező> Matej Mináč. (dráma, Szlovákia/Csehország, 2014) XXIII. Szlovák Filmszemle és Szakmai Szeminárium Észt hét 2015.november Szeged,

6 Utorok 10. novembra 9.30 Filmy poslucháčov Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave (cca. 60 min, s anglickými titulkami) Milan Čorba Portrét významného slovenského kostýmového výtvarníka, scénografa a pedagóga. Patril ku povojnovej generácii tvorcov, ktorí položili základy modernej slovenskej kultúry, a ktorí sa snažili držať krok s dynamickým pohybom umeleckých hnutí v Európe. Jeho tvorbu priblížia divákom jeho priami spolupracovníci i kolegovia výtvarníci. Očami fotografky Kino Grand Café 60 min Portrét I. Biografický dokument, Slovensko, 2014 Režia: Martin Šulík 72 min Portrét min. Filmy režiséra Mateja Mináča preslávili príbehy o sirovi Nicholasovi Wintonovi, ktorý počas 2. svetovej vojny zachránil stovky židovských detí. Teraz režisér Mináč zdokumentoval osud jedného z tých, čo nemali to šťastie dostať sa včas do bezpečia Wintonovým vlakom. Je to osud jeho vlastnej matky, energickej 84- ročnej Zuzany Mináčovej, ktorá patrí k najväčším osobnostiam slovenskej i českej fotografie Tak ďaleko, tak blízko 80 min. Film je nahliadnutím do života ľudí, postihnutých autizmom, pričom búra všeobecne zaužívané názory spoločnosti na túto vývinovú poruchu. Nevšedný film z prostredia rodín s autistickými deťmi, ktorý odhaľuje každodennú náročnosť života s nimi. Nie je však postavený na výpovediach a dialógoch, ale na konkrétnych bezprostredných situáciách, v ktorých sa zamýšľa nad otázkami rodičovskej a partnerskej lásky ľudí s autizmom Deti Z filmov významného slovenského dokumentaristu Jara Vojteka Sociálny dokument, Slovensko, Režia: Martin Šulík Z nových hraných filmov hraný debut Jara Vojteka 100 min. Film autenticky zobrazuje pokrivené rodinné vzťahy, ale aj fakt, že s najbližšími sme si najbližší, aj keď to niekedy nezvládame. Štyri poviedky, ktoré vytvárajú jeden pohľad na rôzne podoby vzťahu rodičov a detí. Každá zo štyroch poviedok sa odohráva v inom ročnom období a navzájom vytvárajú vrstevnatú mozaiku vzťahov, v ktorých sa odrážajú nádeje, sklamania a nevyhnutné rozhodnutia. Platí v nich len jediná istota že život nie je to, čo chceme, ale to, čo máme Dokudráma, Slovensko/ Česko, Režia: Matej Mináč Dráma, Slovensko/Česko, 2014 XXIII. prehliadka slovenských filmov a odborný seminár Észt hét Szeged, novembra

7 November 11. szerda 9.30 óra Válogatás a pozsonyi Színművészeti Egyetem Film és Televíziós Kara hallgatóinak munkáiból (angol felirattal) óra Szerelem hajszálon Grand Café 60 min. Az új játékfilmekből 114 min. Mátyás herceg a királyi palotában rabnak érzi magát. Édesapja arra kényszeríti, hogy jegyezze el Beatrix hercegnőt, akit nem szeret. Mátyás kihasználja a váratlan találkozást a vándor Tamással, aki a hasonmása. A fiúk ruhát cserélnek és megállapodnak, hogy egy napra kipróbálják a másik életét. Mese, Szlovákia, Rendező: Mariana Čengel Solčanská óra Kecske A sport világából 75 min. Az ex- olimpikon Peter Baláž bokszoló - az úgynevezett Kecske mennyasszonyával, Miškával él együtt egy szociálisan rászorulók gettójában. Miška váratlanul teherbe esik és eldönti, hogy elveteti a gyermeket. Arra kényszeríti Kecskét, hogy szerezzen pénzt az abortuszra. Kecske már régóta nem edz, ennek ellenére úgy dönt, hogy ismét a ringbe lép, hogy pénzt szerezzen, és megváltoztassa Miška döntését óra 38 Pavol Demitra, a szlovák hokilegenda életét dolgozza fel a film. Nem csak a sikeres sportolót, hanem elsősorban az embert és az erős egyéniséget mutatja be a film, akire a mai napig emlékszik az ország. A 38 azoknak szól, akik egy kicsit többet szeretnének megtudni erről a kiváló hokisról és kitűnő emberről óra Oly távol, oly közel A sport világából Életrajzi, Szlovákia, 2014, Rendező: Dano Dangl, Lukáš Zednikovič. (angol felirattal) 87 min. Jaro Vojtek filmjeiből 80 min. A film, mely betekintés az autizmussal élők világába, megkísérli újraértelmezni az általános társadalmi sztereo típiákat erről a fejlődési rendellenességről. A nem mindennapi film felfedi az autista gyerekeket nevelő családok mindennapi nehézségeit. Alapját azonban nem vallomások és párbeszédek alkotják, hanem a konkrét közvetlen szituációk, melyekben olyan kérdések merülnek fel, mint a szülői szeretet és a partnerkapcsolatok az autisták családjaiban. A film után beszélgetés lesz az autizmusról szakemberekkel, érintett szülőkkel Dráma, Szlovákia/Csehország, 2015, Rendező: Ivan Ostrochovský. (Angol felirattal) Életrajzi dokumentumfilm, Szlovákia, 2014 Rendező: Martin Šulík XXIII. Szlovák Filmszemle és Szakmai Szeminárium Észt hét 2015.november Szeged,

8 Streda 11. novembra 9.30 Kino Grand Café Filmy poslucháčov 60 min. Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave (cca. 60 min, s anglickými titulkami) Láska na vlásku Z nových hraných filmov: 114 min. Na kráľovskom hrade sa princ Matej citi ako väzeň. Otec ho prinúti zasnúbiť sa s princeznou Beatrix, ktorú nemiluje. Matej využije náhodné stretnutie s tulákom Tomášom, ktorý je jeho identickým dvojníkom. Chlapci si vymenia šaty a dohodnú sa, že si na jeden deň vyskúšajú život toho druhého. Rozprávka, Slovensko, Režia: Mariana Čengel Solčanská Zo sveta športu 87 min. Dokument mapuje život slovenskej hokejovej legendy, Pavla Demitru. Predstavuje ho nielen ako vrcholového športovca, ale predovšetkým ako človeka a silnú osobnosť, na ktorú dodnes spomína celý národ. Film 38 je určený každému, kto chce sa dozvedieť niečo viac o tomto vynikajúcom hokejistovi a skvelom človeku. Biografický, Slovensko, 2014, Réžia: Dano Dangl, Lukáš Zednikovič. (S anglickými titulkami) Koza Bývalý olympionik, boxer Peter Baláž, prezývaný Koza, žije so svojou družkou Mišou v gete pre sociálne prípady. Miša nečakane otehotnie a je rozhodnutá dať si dieťa vziať. Núti Kozu, aby zohnal peniaze na potrat. Koza, ktorý už dlhšiu dobu netrénuje, sa rozhodne vstúpiť opäť do ringu, aby zarobil a zmenil Mišino rozhodnutie. Zo sveta športu 75 min Z filmov významného slovenského dokumentaristu Jara Vojteka Tak ďaleko, tak blízko 80 min. Film je nahliadnutím do života ľudí, postihnutých autizmom, pričom búra všeobecne zaužívané názory spoločnosti na túto vývinovú poruchu. Nevšedný film z prostredia rodín s autistickými deťmi, ktorý odhaľuje každodennú náročnosť života s nimi. Nie je však postavený na výpovediach a dialógoch, ale na konkrétnych bezprostredných situáciách, v ktorých sa zamýšľa nad otázkami rodičovskej a partnerskej lásky ľudí s autizmom. Dráma, Slovensko/Česko, 2015, Režia: Ivan Ostrochovský. (S anglickými titulkami) Sociálny dokument, Slovensko, Režia: Martin Šulík XXIII. prehliadka slovenských filmov a odborný seminár Észt hét Szeged, novembra

9 November 12. csütörtök Grand Café November 13. péntek Grand Café óra Egy fotográfusnő szemével Matej Mináč filmrendezőt a sir Nicholas Wintonról készült filmek tették ismertté. Winton a II. világháborúban több száz zsidó gyereket mentett meg. Mináč most egy olyan gyerek életét dokumentálta, akinek nem volt szerencséje időben Winton vonatára felkerülni. Filmje saját édesanyjának, az energikus, 84 éves Mináčová Zuzananak, az egyik legjelentősebb szlovák és cseh fotográfusnak a története. Dokudráma, Szlovákia/ Csehország, 2015 Rendező: Matej Mináč óra Kecske Portré II. 81 min. Portré II. 75 min. Az ex- olimpikon Peter Baláž bokszoló - az úgynevezett Kecske mennyasszonyával, Miškával él együtt egy szociálisan rászorulók gettójában. Miška váratlanul teherbe esik és eldönti, hogy elveteti a gyermeket. Arra kényszeríti Kecskét, hogy szerezzen pénzt az abortuszra. Kecske már régóta nem edz, ennek ellenére úgy dönt, hogy ismét a ringbe lép, hogy pénzt szerezzen, és megváltoztassa Miška döntését óra Portré I. Milan Čorba 72 min. Milan Čorba jeles szlovák jelmeztervező, díszlettervező és főiskolai tanár portréja. Čorba a háború utáni generációhoz tartozik, melynek képviselői a modern szlovák kultúra alapjait hozták létre, s egyben próbáltak lépést tartani az európai művészeti mozgalmak dinamikus változásaival. Az életművet munkatársak és képzőművészek mutatják be. Életrajzi dokumentumfilm, Szlovákia, 2014 Rendező: Martin Šulík óra Lépés a sötétbe Portré II. 120 min. A fiatal orvos nem tud megbékélni saját múltjával, a háború ideje alatt kegyetlen ítéletet kellett hoznia. Évek múlva sem képes elfogadni a kínált karriert, és egy házasságon kívüli szenvedély is rabul ejti. A film a kommunizmus kezdetén játszódik, mindennapi emberek eseménydús sorsairól, az erőszak és ellenszegülés, a gyengeség és bátorság történeteiről szól. Dráma, Szlovákia/Csehország, 2015, Rendező: Ivan Ostrochovský. (Angol felirattal) Játékfilm/dráma, szlovák. Rendező: Miroslav Luther XXIII. Szlovák Filmszemle és Szakmai Szeminárium Észt hét 2015.november Szeged,

10 Štvrtok 12. novembra Kino Grand Café Piatok 13. novembra Kino Grand Café Portrét 2. Očami fotografky 81 min. Filmy režiséra Mateja Mináča preslávili príbehy o sirovi Nicholasovi Wintonovi, ktorý počas 2. svetovej vojny zachránil stovky židovských detí. Teraz režisér Mináč zdokumentoval osud jedného z tých, čo nemali to šťastie dostať sa včas do bezpečia Wintonovým vlakom. Je to osud jeho vlastnej matky, energickej 84- ročnej Zuzany Mináčovej, ktorá patrí k najväčším osobnostiam slovenskej i českej fotografie. Dokudráma, Slovensko/ Česko, Režia: Matej Mináč Zo sveta športu Koza 75 min. Bývalý olympionik, boxer Peter Baláž, prezývaný Koza, žije so svojou družkou Mišou v gete pre sociálne prípady. Miša nečakane otehotnie a je rozhodnutá dať si dieťa vziať. Núti Kozu, aby zohnal peniaze na potrat. Koza, ktorý už dlhšiu dobu netrénuje, sa rozhodne vstúpiť opäť do ringu, aby zarobil a zmenil Mišino rozhodnutie Portré I. Milan Čorba Portrét významného slovenského kostýmového výtvarníka, scénografa a pedagóga. Patril ku povojnovej generácii tvorcov, ktorí položili základy modernej slovenskej kultúry, a ktorí sa snažili držať krok s dynamickým pohybom umeleckých hnutí v Európe. Jeho tvorbu priblížia divákom jeho priami spolupracovníci i kolegovia výtvarníci. Biografický dokument, Slovensko, 2014 Režia: Martin Šulík Krok do tmy 72 min. 120 min. Mladý lekár sa nevie vyrovnať so svojou minulosťou. Počas vojny musel vyniesť krutý rozsudok. Po rokoch sa bráni prijať ponúknutú kariéru a prepadá vášni v mimomanželskom vzťahu. Jeho kroky vedú k nečakaným následkom. Film hovorí o pohnutých osudoch našich nehrdinov z doby nástupu komunizmu sú to príbehy o násilí a vzdore, slabosti a odvahe. Dráma, Slovensko/Česko, 2015, Režia: Ivan Ostrochovský. (S anglickými titulkami) Hraný/ dráma, Slovensko. Réžia: Miloslav Luther. XXIII. Szlovák Filmszemle és Szakmai Szeminárium Észt hét 2015.november Szeged,

11 November óra; óra magyar abszurd A nyomozó Malkáv Tibor nincs jóban az élőkkel. Malkáv Tibornak jobbára nincsenek kapcsolatai. Egyetlen élő hozzátartozója a haldokló anyja. A műtétre nincs pénz. Malkáv Tibor elvállalja, hogy megöl egy vadidegent anyja megmentéséért. Malkáv Tibor végez Szirmai Ferenccel. A pénzt megkapja, úgy tűnik, minden rendbe jön. De másnap Malkáv Tibor levelet kap Szirmai Ferenctől. Kiderül, hogy nagyon is közük volt egymáshoz. Malkáv Tibor bajban van. Ki kell derítenie, ki bérelte fel és miért, ha el akarja kerülni a felelősségre vonást. Malkáv Tibor boncmester. Malkáv Tibor egy halott nyomába ered, hogy váratlan dolgokat tudjon meg saját magáról. November óra Az Elárult testek sorozatban: Adamik Anna előadása Mi volt a Kádár-rendszer gender története? Hogyan lett belőle nőkérdés? Mi van ma? Miközben az előadás első fele az államszocialista női emancipáció közelmúltját, annak fordulatait tárgyalja (népesedési viták, válási árvák, bűnbakképzés, gyes/szex-diskurzus), majd a mai horizontból visszatekintve azt firtathatjuk, mi maradt mára ebből a múltból. Elfecsérelt vagy meghaladandó múlt, illetve megosztatlan örökség? Bír-e ez a történet a bekövetkezett jövőt, a mát is magyarázó erővel? Az előadás során újra és újra utalok majd arra, hogy a tudományos és a közbeszéd miként állja útját a megértésnek, önmegértésnek, milyen rafinériával kerüli ki a lényeg megragadását: a gender relation -ra, a viszonyra való fókuszálást éppen a nemi szerepelméletek erőltetésével. November 19. (Csütörtök) 19 óra Dupla ostrom // könyvbemutató Áfra János: Két akarat és Fenyvesi Orsolya: Ostrom című, új versesköteteinek szegedi bemutatója. A szerzőkkel Orcsik Roland beszélget. Az est támogatója: JAK Színes, magyar thriller, 2008 Rendező: Gigor Attila. Forgatókönyvíró: Gigor Attila. Zeneszerző: Melis László. Operatőr: Herbai Máté. Jelmeztervező: Hoffmann Beáta. Producer: Pusztai Ferenc. Gyártásvezető: Bánki Orsolya. Vágó: Kovács Zoltán. Szereplő(k): Malkáv Tibor (Anger Zsolt), Edit (Rezes Judit), Szirmai Ferenc (Terhes Sándor), Noszfer Ágnes (Kerekes Éva), Szirmainé (Tóth Ildikó), Malkáv Tibor édesanyja (Kassai Ilona), Köpcös (Czene Csaba), Schwartz (Juhász István), Küklopsz (Zágoni Zsolt) min. Áfra János (1987) Makói Medáliák- és Gérecz Attila-díjas költő, szerkesztő, műkritikus. Önálló verseskötetei: Glaukóma (JAK + PRAE. HU, 2012) Két akarat (Kalligram, 2015). Fenyvesi Orsolya (1986) költő, műfordító. Önálló verseskötetei: Tükrök állatai (JAK + PRAE. HU, 2013), Ostrom (Kalligram, 2015).

12 November 19., óra; óra Isteni műszak magyar abszurd Milán, a húszéves, félig szerb, félig magyar srác két évvel a délszláv háború kirobbanása után dezertál a hadseregből, és Jugoszláviából Magyarországra menekül. Mint egykori orvostanhallgató, munkát kap a fővárosi mentőszolgálatnál, és mentősként kezd dolgozni. Hamarosan rájön, hogy a sofőr és az egyik orvos egyes betegeket átsegít a halálba. Ez az illegális eutanázia jól jövedelmez, és Milánnak döntenie kell. Végül győz a pénz, mert csak így mentheti ki a háborús Szarajevóban maradt menyasszonyát. November 20. (péntek) 20 óra Két koncert Umreti Fit A szegedi Umreti Fit-et régi barátság fűzi a horvát zenekarhoz, ezért nem meglepő, hogy ők fogják majd forrósítani a hangulatot, s energikus jelenlétükkel bemelegíteni a táncos lábakat. Vlasta Popić A Vlasta Popić-ot nem kell bemutatni a szegedi közönségnek. A három szimpatikus zágrábi figura (Tena, Ivča, Mišo) már több mint 2 évvel ezelőtt belopta magát jónéhány ember szívébe. A horvátul éneklő triónak sokféle zenei arca van, s eddig minden alkalommal hatalmas bulit generalt a fellépésük. Színes, magyar vígjáték, 2013 Rendező: Bodzsár Márk. Forgatókönyvíró: Bodzsár Márk. Zeneszerző: Keresztes Gábor. Operatőr: Reich Dániel. Jelmeztervező: Breckl János. Producer: Bodzsár István. Llátványtervező: Valcz Gábor. Hangmérnök: Dévényi Tamás, Tőzsér Attila. Vágó: Kovács Zoltán. Szereplő(k): Milán (Ötvös András), Kis Tamás (Keresztes Tamás), Vinnai (Zsótér Sándor), Dr. Fék (Rába Roland), Tánya (Stork Natasa), Szőke Kóla (Trill Zsolt), Terike (Pálos Hanna) min.

13 November 25. (Szerda) 19 óra A birodalom trubadúrjai // könyvbemutató November 26. (Csütörtök) 10 órától El Kazovszkij szimpózium az SZTE BTK Magyar Tanszék szervezésében Ewa M. Thompson: A birodalom trubadúrjai - Az orosz irodalom és a kolonializmus. (Örökség Kultúrpol. Int. Nonprof.Kft., 2015) Beszélgetnek: Szőke Katalin szla vista, műfordító és Szörényi László irodalomtörténész Ewa Thompson olyan alapvető műveket mutat be teljesen újszerűen, mint a Háború és béke, amely a világ legerősebb áldozatának beállított Orosz Birodalom alapító mítosza. Thompson bizonyítja, hogy ebben az irodalomban sokkal mélyebb és kifinomultabb a hatalom és a szöveg közti kapcsolat, mint első pillantásra gondolnánk. Részlet Szörényi László Utószavából: Azért olvastam forradalmi újdonságként Ewa Thompson könyvét, mert hajdanában a közép-ázsiai térségbe sorolható Iránnal is foglalkoztam. Természetesen ez a térség is érintkezett az orosz hatalmi törekvésekkel és az orosz kultúrával, itt is megfigyelhetők az átváltoztatások sajátos technikái, melyeket oly nagy alapossággal mutat be a szerző, mégsem gondoltam, hogy ilyen olvasata is lehet Tolsztojnak és Turgenyevnek, noha mindkét írónak nagy híve vagyok. Tolsztojra is vonatkozik az, amit Dickensről bizonyított Said: mivel magáénak fogadta el a gyarmatosítók nézőpontját és értékítéleteit, ő is azok közé tartozik, akik a saját igényeikhez igazították az európai kultúra torzításait. Kazovszkij reprezentatív alteregója, a sivatagi vándorállat ugyanis nem az egykori életnek értelmet és keretet adó, mára elidegenedett és nemes kultúranyaggá változott mitológiák díszletei előtt vonul végig a szerialitás szerkezeti inspirációját is magába foglaló életműve/életútja során, hanem heroikus kísérletet tesz a XX. századi életanyag és tapasztalat ismert mitologémák közé való visszaillesztésére (Tóth Ákos) Előadók: Keserü Katalin művészettörténész; Margócsy István irodalomtörténész; Szőke Katalin irodalomtörténész; Bagi Ibolya irodalomtörténész; Nagyillés János klasszika-filológus, mitográfus; Csehy Zoltán költő, klasszika-filológus, mitográfus; Cserjés Katalin, a Kazovszkijmunkacsoport vezetője; Vajna Gyöngyi, a kötet egyik szerzője; Hajnal Zsolt, MA hallgató. Bencsik Orsolya PhD, író felolvassa pszeudo-tolnaiját. Képek és ex librisek meglepetés-betétek Kötetbemutató: Merőleges viszonyok. Tanulmányok El Kazovszkijról, (JATEPress, 2015) Moderátor: Tóth Ákos irodalomtörténész, Beszélgetőtársak: Keserü Katalin, Margócsy István, Bagi Ibolya és Karagics Anna, a kötet egyik szerzője A rendezvény kapcsolódni kíván a Magyar Nemzeti Galériában november 5-én megnyíló komplex Kazovszkij-kiállításhoz. Szervező: El Kazovszkij Munkacsoport és a Hmv.-Szegedi KÉP-SZÖVEG Testvérület

14 November 26., dec óra; óra The Artist - A némafilmes 1927-ben járunk, a némafilmek korszakában. George Valentin (Jean Dujardin) az egyik legnagyobb filmcsillag ekkortájt, kinek élete tökéletesnek látszik: imádja a munkáját, élvezi a felé irányuló rajongást, és beleszeret Peppy Millerbe, a feltörekvő és nem mellesleg gyönyörű színésznőbe (Bérénice Bejo), miután együtt dolgoztak egy filmen. Amikor Zimmer, a stúdiófőnök (John Goodman) felhívja sztárunk figyelmét arra, hogy a mozi jövője a hangosfilm lesz, Valentin egyáltalán nem foglalkozik a fenyegetéssel. Ám nem sokkal később valóban elterjed a hallható párbeszédekkel operáló film műfaja, ráadásul ez az új médium Peppy Millert emeli a legnagyobb sztárok közé. George-nak pedig küzdenie kell azért, hogy lépést tartson a változó világgal. Vajon sikerül megtartania valamit régi csillogásából, vagy a leáldozóban lévő némafilm műfaja őt is magával rántja a feledés homályába? November 27. (Péntek) 18 óra Gondolkodom, tehát // Slam poetry verseny Szegeden a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesülete és a Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Belépő / nevezési díj: 500 Ft (a büfében lefogyasztható!) Összdíjazás: Ft ( ) Jelentkezés: ben, az info@szegedigorogok.hu címen, 'slam' tárggyal Az ókori görög demokráciák fénykorát a gondolkodás szeretete hatotta át. A kultúra a mindennapok részévé, a véleményformálás szabadsága társadalmi igénnyé vált. Az Agorán, az emelvényére bárki képzett szónok és 'egyszerű ember' egyaránt felállhatott, hogy elmondja gondolatait. A színpadra most is bárki felállhat előzetes szűrés nélkül, és azt mondhat, amit csak szeretne a végén a közönség dönt! Fekete-fehér, feliratos, francia némafilm, 2011 Rendező: Michel Hazanavicius. Forgatókönyvíró: Michel Hazanavicius. Zeneszerző: Ludovic Bource. Operatőr: Guillaume Schiffman. jelmeztervező: Mark Bridges. Producer: Thomas Langmann. Vágó: Anne-Sophie Bion, Michel Hazanavicius Szereplő(k): George Valentin (Jean Dujardin), Peppy Miller (Bérénice Bejo), Al Zimmer (John Goodman), Clifton (James Cromwell), Constance (Missi Pyle), Doris (Penelope Ann Miller), Norma (Bitsie Tulloch) min. November 27. (Péntek) 20 óra Rosa Parks, Lucy Dreamin', Szikes November 27. (Péntek) 20 óra A hús akar kiállításmegnyitó Szluka Balázs, Pécsett élő képzőművész kiállítása Megnyitja: Fekete Vali műkritikus, esztéta Grand Café: Moziterem // koncert Grand Café: Kávézó

15 November 27. (Péntek) 21 óra Űrállatzaj Három költő, egy fotográfus és egy zenekar. Az űr állatai: zajtól zajig elégia és káprázat. Belvárosi mozi: Csőke József terem Verseskötetei: Rozsdamaró (Vár Ucca Műhely, Veszprém, 2002), Holdnak, Arccal (Tiszatáj, Szeged, 2007), Mahler letöltve (Kalligram, Budapest-Pozsony, 2011), szerbül: Skinuti Maler (Treći trg, Beograd, 2012), Harmadolás (Pesti Kalligram Kft., Bp., 2015). detonáció. Domonkos István művészetének exjugoszláv kapcsolatformái (Forum, Újvidék, 2015). A Médeia Fiai zenekar tagja. Thus was the howl thro Europe (William Blake) Krusovszky Dénes költő, író, kritikus, ben született Debrecenben. Kötetei: Az összes nevem (versek, Széphalom Könyvműhely, 2006), Elromlani milyen (versek, Kalligram, 2009), A felesleges part (versek, Magvető, 2011), Mindenhol ott vagyok (gyerekversek, Magvető, 2013), Kíméletlen szentimentalizmus (esszék-kritikák, L Harmattan, 2014), A fiúk országa (novellák, Magvető, 2014), Elégiazaj (versek, Magvető, 2015). Kötete fordításban: Wie schön das Kaputtgehen ist: Gedichte (Merz und Solitude, Stuttgart, 2011), Att gå sönder är så (Rámus Förlag, Malmö, 2015) Orcsik Roland 1975-ben született az egykori Jugoszláviában, Óbecsén óta Magyarországon él. Az SZTE Szláv Filológiai Intézetének adjunktusa. Költeményeket, esszéket, tanulmányokat, kritikákat ír, és délszláv nyelvekből fordít től a Tiszatáj irodalmi folyóirat egyik szerkesztője. Sirokai Mátyás 1982-ben született Tapolcán. Költő, zenész, a beat tanúja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ütőhangszer szakán diplomázott. Három kötet szerzője: Pohárutca (JAK+Prae.hu, 2008), A beat tanúinak könyve (Libri, 2013), A káprázatbeliekhez (Libri, 2015). A Lelkigyakorlatok világirodalmi versblog mellett számos tematikus költészeti oldal (Verstronaut, Clowns & Sparrows, Halott feketerigó, A Gondolkodók), valamint a Beat Hotel (a vs.hu irodalmi rovata) szerkesztője. Varga Szabolcs Kísérleti fotográfiával foglalkozom, melyet vakexpozíciónak nevezek. Az eljárás lényege, hogy rendezőelvként tematizálom a vakságot. A felvételeket többnyire nem a keresőbe nézve rögzítem. A multiexpozíció (gyakori) használatával, vagyis a motívum önmagára másolásával szándékaim szerint az egyedi, konkrét jelentés helyett a téma allegorikus mivolta hangsúlyozódik. Zörejláncolat: Lengyel Zoltán, Orcsik Roland, Sirokai Mátyás, Szokol Szilárd Az est támogatója: JAK

16 December 1. (Kedd) 19 óra Hommage à Mándy // könyvbemutató Darvasi Ferenc: Köztünk vagy. Beszélgetések Mándy Ivánról. (Corvina Kiadó, 2015.) Az est eszélgetőtársai: Darvasi Ferenc, Szilasi László és Vörös István írók A megjelenés öröme mellett a Grand Café számára kedves aktualitás, hogy a hely névkeresései között komoly eséllyel indult egy Mándy regénycím, a Zsámboky mozija. Ha nem is ez lett a befutó, de az ünnepi első napon, szeptember 30-án Mándy egyik kedvencével, Buster Keaton Ifj. Sherlock Detektív c. filmjével nyitottunk. Mándy Iván ( ): minden idők egyik legnagyobb magyar novellistája, vérbeli pesti író. Nála jelent meg először vissza-visszatérő elemként a futball és a mozi, amikor azok még nem voltak szalonképes témák. Senki nem írt előtte olyan személyes hangon és közelségből a saját szüleiről, mint ő. Filmbeli vágásokhoz hasonlatos, gyors váltásai és kifinomult párbeszédtechnikája is radikálisan újnak számított a magyar prózában. Legnépszerűbb könyvei: A bútorok, A pálya szélén, Előadók, társszerzők, Fabulya feleségei, Magukra maradtak, Mi az, öreg?, Régi idők mozija. Legjobb novellái: Ciklon, Diákszerelem, Egyérintő, Egyszerű tag, Fagylaltosok, Kulikabát, Női öltöző, Saki. December 2. (Szerda) 19 óra Final Cut Hölgyeim és Uraim Az igazi szerelmes film az igazi férfi és az igazi nő történetéről mesél. És milyen az igazi férfi? Hát sármos, mint Marcello Mastroianni a La dolce vitában, de azért izmos is, mint Brad Pitt a Harcosok klubjában. Kisfiús, mint Leonardo DiCaprio a Titanicban vagy inkább, mint Alain Delon a Rocco és fivéreiben, csak kicsit magasabb legalább, mint Belmondo. Lehengerlő, mint Clark Gable, és néha, persze, mélabús, mint Tony Leung Chiu Wai a Szerelemre hangolvában. Határozott, mint Sean Connery, vagy Daniel Craig, mikor James Bond, de azért öntörvényű és kiszámíthatatlan is, mint Latinovits a Szindbádban, és néha kicsit esetlen, mint Chaplin a Modern időkben, közben persze titokzatos és kicsit félelmetes is, mint Gary Oldman a Drakulában és nagyon vicces, mint Woody Allen az Annie Hallban. És milyen az igazi nő? Biztosan kiszámíthatatlan és ösztönös, mint Lollobrigida, de közben kecses és összeszedett, mint Audrey Hepburn. Kislányos, mint Audrey Tautou, ugyanakkor hideg és távolságtartó, mint Greta Garbo. Bolondos és közvetlen, mint Julia Roberts, de a mosolya olyan, mint Ava Gardneré. Igazi asszony, akár csak Sophia Loren, de az se baj, ha egy kicsit Monica Belluccira is hasonlít és közben légies, akár Liv Tyler, amikor tündét alakít. Tudja, mit akar, akár Sharon Stone, de egyszerre elveszett és ártatlan, mint Szeleczky Zita. Ja, és olyan odaadással tud csókolni, mint Kim Novak. Te jó ég, ha ezek ketten találkoznak?! Magyar játékfilm, 2012 Rendező: Pálfi György. Dramaturg: Ruttkay Zsófia. Hangmérnök: Zányi Tamás, Balázs Gábor. Gyártásvezető: Téni Gábor. Vágó: Czakó Judit, Szalai Károly, Richter Nóra, Lemhényi Réka 80 min.

17 Magyar abszurd Grand Café Szeged Deák Ferenc u. 18. II. emelet Telefon: Nyitva: hétköznap: hétvégén A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Pondelok 9. novembra (Bábkové divadlo)

Pondelok 9. novembra (Bábkové divadlo) XXIII. prehliadka slovenských filmov a odborný seminár Slovenský film žije a rozkvitá! Segedín, Bábkové divadlo Bélu Kövéra, Kino Grand Café, 9.-13. novembra 2015 Filmovým seminárom sprevádzajú: generálny

Részletesebben

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szlovák díszvendégségének programja 2016

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szlovák díszvendégségének programja 2016 A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szlovák díszvendégségének programja 2016 Április 21. csütörtök 15.00 15.30 Teátrum 15.30 16.00 Teátrum A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ünnepélyes megnyitója

Részletesebben

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szlovák díszvendégségének programja 2016

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szlovák díszvendégségének programja 2016 A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szlovák díszvendégségének programja 2016 Április 21. csütörtök 15.00 15.30 Teátrum 15.30 16.00 Teátrum A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ünnepélyes megnyitója

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE BORI IMRE BORI Imre (Bácsföldvár, 1929. dec. 28. Újvidék, 2004. ápr. 22.), irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő. Az általános iskolát szülőhelyén, a gimnáziumot Petrovgradban (Zrenjanin), Becsén, Zentán

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

FKI, Csemadok irattára, rendezetlen iratok, Rezolúciók 1968, géppel írt másolat 123

FKI, Csemadok irattára, rendezetlen iratok, Rezolúciók 1968, géppel írt másolat 123 2. A Csemadok JB azonnali hatállyal újítsa fel a személyes kapcsolatokat az alapszervezetekkel, és indítsa meg a tömeges tagtoborzást minden faluban. Azokban az alapszervezetekben, ahol a mai napig nem

Részletesebben

VIII. T ÓTKOMLÓSI TÓTKOMLÓS ÓTKOMLÓSI NEMZETKÖZI SZENIOR ÚSZÓVERSENY

VIII. T ÓTKOMLÓSI TÓTKOMLÓS ÓTKOMLÓSI NEMZETKÖZI SZENIOR ÚSZÓVERSENY VIII. T ÓTKOMLÓSI SZENIOR ÚSZÓVERSENY ÓTKOMLÓSI NEMZETKÖZI TÓTKOMLÓS 2013. JÚLIUS 13. TÓTKOMLÓS, RÓZSA FÜRDŐ E G Y E S Ü L E T E K VIII. Tótkomlósi Nemzetközi Szenior Úszóversenyen Algyői Úszó Közhasznú

Részletesebben

Januári programajánló

Januári programajánló Januári programajánló 2015. január 13. kedd, 17 óra Rendezvényterem Gullivertől Gulliverlandiáig Az OIK Világhálós világirodalom c. rendezvénysorozatának januári előadója Dr. Takács Ferenc lesz, aki Jonathan

Részletesebben

A Szlovák Intézet programja 2015. május

A Szlovák Intézet programja 2015. május A programja 2015. május Dátum Időpont Helyszín Rendezvény Megjegyzés 05. 05. 18.00 05. 06. 14.30 SZLOVÁK FILMKLUB Ľalie poľné (rendező: Elo Havetta, 1972, 80 perc), szlovák nyelvű és feliratú vetítés a

Részletesebben

JÁSZOK történelmi dal- és táncjáték

JÁSZOK történelmi dal- és táncjáték JÁSZOK történelmi dal- és táncjáték A Jászok című történelmi dal- és táncjáték alkotóinak, létrehozóinak elsődleges célja, hogy bemutassák a jászok rendkívül összetett, és hihetetlenül izgalmas történelmét,

Részletesebben

I. díjban részesül (4 tanuló) / oklevél, jutalom/

I. díjban részesül (4 tanuló) / oklevél, jutalom/ Kiemelt I. díjban részesül (4 tanuló) / oklevél, jutalom/ 6. osztály: Tóth Jenő Szeged, Táltos Tehetséggondozó Ált. Isk. tanára: Dáni Eszter Vass Máté Szeged, Arany János Ált. Isk. tanára: Hajdú Erika

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA A jó gyakorlatok megosztása kiscsoportos munka keretében történt, az alábbi előre megadott témák mentén: Munkaerő-piaci igények, vállalati együttműködés, gyakorlati képzés Tanulási

Részletesebben

Spinoza Színház hírlevél - spinoza.hu

Spinoza Színház hírlevél - spinoza.hu Spinoza Színház hírlevél - spinoza.hu Kedves Spinoza-barát! Íme az év utolsó hónapjának programja, három premierrel és hozzá még egy budapesti bemutatóval! 2. kedd 19 óra Mészáros Márta estje 5. péntek

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR 1 1986 és 2013 között 1411 középiskolás vett részt a magyar nyelv és magyar irodalom OKTV döntőin, ezek évenkénti megoszlása a következő volt: MAGYAR IRODALOM: 1986 1987

Részletesebben

Körkérdés az Anyanyelvi Konferenciáról

Körkérdés az Anyanyelvi Konferenciáról Körkérdés az Anyanyelvi Konferenciáról FAZEKAS TIBORC hungarológus (Hamburg) 1. Az elmúlt másfél évtizedben Magyarországon és az ország közvetlen környezetében valóban nagyon sok alapvető körülmény változott

Részletesebben

Tanáraink fogadóórái a 2015/16-os tanévben (Ahol 2 időpont található, ott az első időpont az A heti, a második időpont a B heti fogadóóra időpontja)

Tanáraink fogadóórái a 2015/16-os tanévben (Ahol 2 időpont található, ott az első időpont az A heti, a második időpont a B heti fogadóóra időpontja) Adorján Krisztián Ágostonné Gábriel Magdolna Ambruzsné Kévés Judith Antalpéter Katalin Aradiné Lesenyei Márta Balog Jánosné Batári Péterné Beischlag-Deli Péter Benedek Ildikó Bene Katalin Biró Kinga Boczkó

Részletesebben

2011. ÉVI RENDEZVÉNYEINK

2011. ÉVI RENDEZVÉNYEINK 2011. ÉVI RENDEZVÉNYEINK JANUÁR 2011. január 11. Olvasóterem 18.00 "Wass Albert igazsága" Irodalmi összeállítás Wass Albert műveiből Vendégeink: Mészáros Gábor, Nagy Erika és Tomanek Gábor színművészek

Részletesebben

Kulturális Programok Rendezvények Miskolc 2013. január. 14. január 20.

Kulturális Programok Rendezvények Miskolc 2013. január. 14. január 20. Kulturális Programok Rendezvények Miskolc 2013. január. 14. január 20. 2013. január 14. hétfő 19 óra Szezonbérlet: Giuseppe Verdi: e-moll vonósnégyes Richard Wagner: Trisztán és Izolda előjáték átirat

Részletesebben

Hírújság Tanártájoló 2014. március

Hírújság Tanártájoló 2014. március Beköszöntő A Tanárképző Központ fontos feladatának tekinti, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a város és az egész régió iskoláival. A meglévő kooperációk mellett keressük az együttműködés újabb és újabb

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI TÁJÉKOZTATÓ

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI TÁJÉKOZTATÓ 2014. április XX. évfolyam 4. szám 60 Ft VÉGH GYÖRGY: VIRÁGHOZÓ ÁPRILIS Elmúlt a tél: itt a tavasz, minden bokor újra éled - a földből a virágokat előhúzzák a tündérek. Április is segít nekik, megáll minden

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR - május

ESEMÉNYNAPTÁR - május ESEMÉNYNAPTÁR - május HEMO Csanádi Imre: Májusdícsérő Május, mosolygó, békák torkát megoldó, gyöngyvirág-nyitogató, cserebogár-zúgató. Röptetsz madarat, meghozod a nyarat, pölyhös fecskét, fára cseresnyét!

Részletesebben

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Sikeresen befejezték tanulmányaikat a Rendőrtiszti Főiskola mesterszakának

Részletesebben

Házasság Hete SZEGEDEN

Házasság Hete SZEGEDEN Házasság Hete SZEGEDEN 2012. február 12 19. Fotók: Gémes Sándor, Erhardt Gyula ill. a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Gyűjteményéből Vágyni arra, amink van! Szeretettel várjuk azokat akik előtte

Részletesebben

FŐZDE 41 14146/5 CSATLÓSNÉ PUSZTAI FŐZDE 58 14023/2 CSENGERI ISTVÁN FŐZDE 60 14022/3 CZETŐ CSABA FŐZDE 23 14137/6

FŐZDE 41 14146/5 CSATLÓSNÉ PUSZTAI FŐZDE 58 14023/2 CSENGERI ISTVÁN FŐZDE 60 14022/3 CZETŐ CSABA FŐZDE 23 14137/6 Név Utca Hrsz ANTAL FENYŐ 51 14252/3 ANTAL PÁLNÉ FENYŐ 49 14252/4 BAKSA TIBOR ERZSÉBET FENYŐ 65 14249/2 BALOGH ZSIGMONDNÉ FENYŐ 31 14257 BARABÁS ANDRÁS FENYŐ 19 14262 BRÉDA MÁRIA FENYŐ 64 14067/1 CSENGERI

Részletesebben

XVIII. kerületi Pedagógiai Hét 2010. november 8-12.

XVIII. kerületi Pedagógiai Hét 2010. november 8-12. XVIII. kerületi Pedagógiai Hét 2010. november 8-12. A jövő a gyermekeinken múlik. A mi feladatunk pedig az, hogy segítsünk nekik kibontakoztatni a mindannyiukban ott rejlő tehetséget. (Csíkszentmihályi

Részletesebben

A dolgok arca részletek

A dolgok arca részletek 1 Bakonyi István: A dolgok arca Arcképvázlat Pék Pálról Nagykanizsa, Czupi Kiadó Pannon Tükör, 2007. A dolgok arca részletek Pék Pál 1939. július 26-án született Nagykanizsán. A szülőhely mindmáig lakóhelye

Részletesebben

Valentin napi könyv- és filmajánló

Valentin napi könyv- és filmajánló Valentin napi könyv- és filmajánló Az 5 legkeresettebb romantikus olvasmány és film a Békés Megyei Könyvtárban Könyvek 1. Nicholas Sparks: Vissza hozzád Nicholas Sparks (Menedék, Szerencsecsillag) legújabb

Részletesebben

KOMÁROMI CSABA Zelk Zoltán hagyatékáról szubjektíven

KOMÁROMI CSABA Zelk Zoltán hagyatékáról szubjektíven KOMÁROMI CSABA Zelk Zoltán hagyatékáról szubjektíven Este jó, este jó este mégis jó. Apa mosdik, anya főz, együtt lenni jó. [ ] Nem félek, de azért sírni akarok, szállok én is mint a füst, mert könnyű

Részletesebben

A szorongás apoteózisa. Finta Edit kiállítása és könyvének bemutatója a budapesti Vármegye Galériában

A szorongás apoteózisa. Finta Edit kiállítása és könyvének bemutatója a budapesti Vármegye Galériában Feledy Balázs A szorongás apoteózisa Finta Edit kiállítása és könyvének bemutatója a budapesti Vármegye Galériában Megjelent a Bárka 2013/1. számában Egy kiállítás megnyitására kaptunk meghívót szeptember

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAI (2007 dec. 1-2009. szept. 1-ig)

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAI (2007 dec. 1-2009. szept. 1-ig) A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAI (2007 dec. 1-2009. szept. 1-ig) A bizottságok elnökeire és tagjaira vonatkozó javaslatot a Szenátus az I/2-2/68/2007. (nov. 27.) és az I/2-2/78/2007.(dec.19.)

Részletesebben

PRE SEGEDÍNSKYCH SLOVÁKOV SZEGEDI SZLOVÁK HIRDETMÉNY

PRE SEGEDÍNSKYCH SLOVÁKOV SZEGEDI SZLOVÁK HIRDETMÉNY Na Táloch, za nami údajne Chopok. Tále, mögöttünk állítólag a Chopok. Prvé kroky začiatočníkov A kezdők első lépései Posledný večer s divadelníkmi Commedia z Popradu Búcsúest a poprádi Commedia Társulattal

Részletesebben

Márkói Tükör. Márkói Nyugdíjasok Egyesülete. Márkó Község Lapja Márkóért együtt! Megjelenik: havonta HÍREK

Márkói Tükör. Márkói Nyugdíjasok Egyesülete. Márkó Község Lapja Márkóért együtt! Megjelenik: havonta HÍREK Márkói Tükör Márkó Község Lapja Márkóért együtt! Megjelenik: havonta XXII. évfolyam 11. szám HÍREK A KEOP 5.7.0 energetikai pályázat munkálatai a műszaki terület átadását követően még ezen a héten megkezdődnek.

Részletesebben

Biciklizéseink Mahlerrel

Biciklizéseink Mahlerrel Biciklizéseink Mahlerrel Aaron Blumm-mal és Orcsik Rolanddal Mikola Gyöngyi beszélget 76 Jó estét kívánok! Két író van a színpadon, de én meg sem kíséreltem közös pontokat keresni a könyveikben, részben

Részletesebben

Kulturális Programok Rendezvények Miskolc 2013. március 25-31-ig

Kulturális Programok Rendezvények Miskolc 2013. március 25-31-ig Kulturális Programok Rendezvények Miskolc 2013. március 25-31-ig 24-26-27-én 11.00-16.00 óráig Napi vetélkedő a Móra Ferenc Könyvtárban látható Az avasi emberek hátrahagyott című kiállítás anyagából a

Részletesebben

O R SZÁGOS BÍR ÓSÁGI H IVATA L E LN Ö KE 138/2013. (III. 28.) OBHE számú határozat Felvételi Versenyvizsga-bizottság tagjainak kijelöléséről és meghosszabbításáról A sági fogalmazók joggyakorlatáról és

Részletesebben

Műveltség és társadalmi szerepek: az arisztokrácia változó társadalmi szerepei Kora újkori szekció (Papp Klára)

Műveltség és társadalmi szerepek: az arisztokrácia változó társadalmi szerepei Kora újkori szekció (Papp Klára) Műveltség és társadalmi szerepek: az arisztokrácia változó társadalmi szerepei Kora újkori szekció (Papp Klára) Orosz István (Debreceni Egyetem, Magyarország) Szőlőbirtokos arisztokraták Tokaj-Hegyalján

Részletesebben

Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum 2012. ÁPRILIS RENDEZVÉNYEK, PROGRAMOK

Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum 2012. ÁPRILIS RENDEZVÉNYEK, PROGRAMOK Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum 2012. ÁPRILIS RENDEZVÉNYEK, PROGRAMOK RÁKÓCZI-HÁZ 3530 Miskolc, Rákóczi u. 2. Tel.: 46/ 500-680 E-mail: miskolcigaleria@gmail.com www.miskolcigaleria.hu Nyitva

Részletesebben

Týždeň slovenskej kinematografie v Segedíne, kino Grand Café. A Szlovák Filmművészet Hete Szeged, Grand Café

Týždeň slovenskej kinematografie v Segedíne, kino Grand Café. A Szlovák Filmművészet Hete Szeged, Grand Café Týždeň slovenskej kinematografie v Segedíne, kino Grand Café A Szlovák Filmművészet Hete Szeged, Grand Café Krok do tmy / Lépés a sötétbe. (2014) R.: Miloslav Luther November 20. csütörtök Štvrtok 20.

Részletesebben

HÍREK. A Könyvtárostanárok Egyesületének 2007. második félévi programjai

HÍREK. A Könyvtárostanárok Egyesületének 2007. második félévi programjai HÍREK A Könyvtárostanárok Egyesületének 2007. második félévi programjai KTE XI. Nyári Akadémiája Kecskemét, 2007. július 2-5. között. Helyszín: a helyi ÁFEOSZ Szakközépiskola. Téma: Arculattervezés Marketing

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele 2014. Március 23. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Plébánia hírlevele II/12. szám Jöjjetek, lássátok meg azt az embert, aki megmondott nekem mindent, amit tettem: nem ez-e a Krisztus? Az evangélium

Részletesebben

egy marslakó BécSBen

egy marslakó BécSBen Egy marslakó Bécsben A magyarok Amerikában sokkal előbb megteremtették Hollywoodot, mielőtt az ennél ártalmatlanabb atombombát megcsinálták volna. (Norman Macrea, az Economist főszerkesztője) Isaac Asimov,

Részletesebben

VI. film magyar. Retusálás nélkül. Uránia Nemzeti Filmszínház 1088 Budapest, Rákóczi út 21. 2013. november december

VI. film magyar. Retusálás nélkül. Uránia Nemzeti Filmszínház 1088 Budapest, Rákóczi út 21. 2013. november december film magyar 53 VI. Retusálás nélkül 2013. november december A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával Uránia Nemzeti Filmszínház 1088 Budapest, Rákóczi út 21. Kövesse figyelemmel az 53film.mma.hu honlapon!

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Boldog, aki olvassa... (Jelenések könyve 1,3)

KÖSZÖNTŐ. Boldog, aki olvassa... (Jelenések könyve 1,3) fu zetjo.indd 1 8/18/08 10:27:49 AM KÖSZÖNTŐ Kedves Olvasó! Amint arról már talán értesült, a Magyar Bibliatársulat kezdeményezésére a történelmi egyházak a 2008. esztendőt a Biblia évének nyilvánították.

Részletesebben

Balatongyörök.... a megálmodott valóság! www.balatongyorok.hu

Balatongyörök.... a megálmodott valóság! www.balatongyorok.hu Balatongyörök 2014... a megálmodott valóság! Balaton Balaton Balaton Balaton Balaton Balaton Balaton Balaton Balaton Balaton Balaton Balaton Balaton Balaton Fotók: Marton Tamás 2014 január 1 2 3 4 5 Újév

Részletesebben

A Verslista kiadványa PDF-ben 2015.

A Verslista kiadványa PDF-ben 2015. Dezső Ilona Anna: Rózsáim A Verslista kiadványa PDF-ben 2015. A VERSLISTA KIADVÁNYA RÓZSÁIM Gősi Vali: Rózsa terem (Átirat: Mamának, egyre erősödő szeretettel, égi születésnapjára) Bársonyos, meleg érintésedről

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér 1. 24420 Magyarkanizsa Szerbia

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér 1. 24420 Magyarkanizsa Szerbia ESEMÉNYNAPTÁR Magyarkanizsa HOGY AZ ESEMÉNYNAPTÁR AZ ÖN RENDEZVÉNYÉT IS TARTALMAZZA, ILLETVE AMENNYIBEN REKLÁMOZNI SZERETNE KIADVÁNYUNKBAN, KERESSE ÖNKORMÁNYZATUNKAT: MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér

Részletesebben

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek Benei Hírmondó IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Önkormányzati hírek Az önkormányzat képviselő-testülete 2011. február 14-én testületi ülést

Részletesebben

TISZTELET NAGYBÁNYÁNAK

TISZTELET NAGYBÁNYÁNAK TISZTELET NAGYBÁNYÁNAK A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. tisztelettel meghívja Önt és művészetkedvelő barátait 2016. május 28-án, szombaton 18 órára Debrecenbe, a Kölcsey Központ Bényi

Részletesebben

Mechatronikai Szakközépiskola

Mechatronikai Szakközépiskola általános iskola szakközépiskola gimnázium szakiskola érettségi + szakmai alapozás érettségi 01 kód: 4 évfolyamos szakközépiskolai képzés villamosipar és elektronika ágazatban, angol nyelv oktatással (1,5

Részletesebben

SZTE BTK. Kari Tudományos Diákköri Konferencia. 2016. április 20. 12:00-12:10 Megnyitó Kari Konferenciaterem

SZTE BTK. Kari Tudományos Diákköri Konferencia. 2016. április 20. 12:00-12:10 Megnyitó Kari Konferenciaterem SZTE BTK Kari Tudományos Diákköri Konferencia 2016. április 20. Program: 12:00-12:10 Megnyitó Kari Konferenciaterem 12:10 18:00 Szekcióülések (ld. lent) 18:00 Fogadás a felolvasó hallgatóknak, felolvasást

Részletesebben

BRÓDY 150 RENDHAGYÓ KIÁLLÍTÁS-SOROZAT BRÓDY SÁNDOR SZÜLETÉSÉNEK 150. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

BRÓDY 150 RENDHAGYÓ KIÁLLÍTÁS-SOROZAT BRÓDY SÁNDOR SZÜLETÉSÉNEK 150. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL Három évtizeden keresztül alig volt ünnepeltebb írói név, mint a Bródy Sándoré. Nem csupán a közönség tapsolt neki, hanem ami a legnagyobb szó, még az írók is. (Hatvany Lajos) BRÓDY 150 RENDHAGYÓ KIÁLLÍTÁS-SOROZAT

Részletesebben

IV. SZEGEDI BÕRGYÓGYÁSZATI TOVÁBBKÉPZÕ HÉT

IV. SZEGEDI BÕRGYÓGYÁSZATI TOVÁBBKÉPZÕ HÉT IV. SZEGEDI BÕRGYÓGYÁSZATI TOVÁBBKÉPZÕ HÉT Regional Meeting of the International Society of Dermatology Szeged 2007. március 5-9. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK IV. SZEGEDI BÕRGYÓGYÁSZATI TOVÁBBKÉPZÕ HÉT Helyszín

Részletesebben

január Eseménynaptár Magyarkanizsa / 2014 MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér 1. 24420 Magyarkanizsa Szerbia

január Eseménynaptár Magyarkanizsa / 2014 MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér 1. 24420 Magyarkanizsa Szerbia Eseménynaptár HOGY AZ ESEMÉNYNAPTÁR AZ ÖN RENDEZVÉNYÉT IS TARTALMAZZA, ILLETVE AMENNYIBEN REKLÁMOZNI SZERETNE KIADVÁNYUNKBAN, KERESSE ÖNKORMÁNYZATUNKAT: I ÖNKORMÁNYZAT Fő tér 1. 24420 Magyarkanizsa Szerbia

Részletesebben

Májusi új könyveinkből

Májusi új könyveinkből Májusi új könyveinkből Roy Baumeister- John Tierney,: Akaraterő Budapest, Ursus Libris, 2013. Miért nem teljesülnek az újévi fogadalmak? Miért fulladnak rendre kudarcba a fogyókúrák? Miért bizonyulunk

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v az Országos Kisebbségi Bizottság 2008. december 16-án, kedden, 11 órakor az Oktatási és Kulturális Minisztérium (Budapest V. Szalay utca 10-14.) 610. számú tárgyalójában megtartott

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele Lk 21, 5 19 A veszélyekben rejlik a lehetőség...?

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele Lk 21, 5 19 A veszélyekben rejlik a lehetőség...? 2013. november 17. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Szent András Plébánia hírlevele I/10. szám Lk 21, 5 19 A veszélyekben rejlik a lehetőség...? Képzeljük csak el, Jézus Rómában a Szent Péter bazilikáról

Részletesebben

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI OTTHON LENNI Révkomárom után Pomogáts Bélával, az Anyanyelvi Konferencia elnökével, Sárközy Péter római, Péntek János kolozsvári és Bányai János újvidéki egyetemi tanárral, valamint Göncz Lászlóval, a

Részletesebben

2003. augusztus 21-24. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Klebelsberg Kuno Iskola udvara és kertje (1028 Budapest, Szabadság. 23.

2003. augusztus 21-24. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Klebelsberg Kuno Iskola udvara és kertje (1028 Budapest, Szabadság. 23. Az Ötödik Pesthidegkúti Nyári Fesztivál idén még az eddigieknél is izgalmasabbnak ígérkezik. A sokszínűség most is jellemző a programokra, így bátran ajánlhatjuk bárkinek, aki kikapcsolódásra vágyik egy

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Kulturális Programok - Rendezvények Miskolc / 2012. 12. 24. - 2012. 12. 30. /

Kulturális Programok - Rendezvények Miskolc / 2012. 12. 24. - 2012. 12. 30. / Kulturális Programok - Rendezvények Miskolc / 2012. 12. 24. - 2012. 12. 30. / 2012. december 24. hétfő 10.30 óra Jer, pajtás Betlehembe! 2012. december 26. szerda 17.00 óra Diótörő 2012. december 27. csütörtök

Részletesebben

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám TARTALOM - Nemzetközi Fogyatékos Nap Nyíregyházán - Karácsonyi ünnepség Tégláson - Vakos bejárás a Fórumban - Braille Emlékülés

Részletesebben

12. Gyermekkönyvnapok

12. Gyermekkönyvnapok 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR Nyíregyháza, Kossuth tér 2013. június 6-10. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

Részletesebben

á ő í á á ó á ó á í ú á ó ú á á í ó á ó á ő í á á á á ó á á ú í ó ú á á ó é á ö é ó ő é é ó á ő ö ö ű é é ö ű é é é ö ó á á á á ó é ő é é é ó é é ő í í é é ö é á á í é é ő ő é í á ó í ö é é é é ó é á ó

Részletesebben

A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége

A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége Az MTA Néprajztudományi Bizottsága 2014-ben két alkalommal ülésezett (január 15- én és november 11-én). Az ülésre első alkalommal a Néprajzi Múzeum Tanácstermében

Részletesebben

A KONFERENCIA PROGRAMJA

A KONFERENCIA PROGRAMJA A KONFERENCIA PROGRAMJA 2016. április 15. péntek 9.00-9.15 Megnyitó TÖRTÉNELEM (hallgatói szekció) Magasföldszinti nagyterem 9.15-9.30 GOMBOS BRIGITTA: A Római Birodalom pénzügyei a Köztársaság idején

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR KULTÚRA, RENDEZVÉNYEK, SPORT DECEMBER

ESEMÉNYNAPTÁR KULTÚRA, RENDEZVÉNYEK, SPORT DECEMBER ESEMÉNYNAPTÁR KULTÚRA, RENDEZVÉNYEK, SPORT 2010 DECEMBER Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram! Sok szeretettel köszöntöm Önt a magyarkanizsai községi eseménynaptár második kiadásának hasábjain. Eltelt egy hónap

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: a Vas Megyei Közgyűlés 2012. január 20-án 10.00 órától a Megyeháza Dísztermében megtartott rendkívüli üléséről

Jegyzőkönyv. Készült: a Vas Megyei Közgyűlés 2012. január 20-án 10.00 órától a Megyeháza Dísztermében megtartott rendkívüli üléséről Jegyzőkönyv Készült: a Vas Megyei Közgyűlés 2012. január 20-án 10.00 órától a Megyeháza Dísztermében megtartott rendkívüli üléséről Jelen vannak: Kovács Ferenc, a közgyűlés elnöke, Majthényi László, Marton

Részletesebben

Bányászat a szépirodalomban

Bányászat a szépirodalomban Bányászat a szépirodalomban Ajánló bibliográfia a József Attila XII. Nemzeti vers- énekelt vers- és prózamondó verseny résztvevői számára Gyűjtötte a József Attila Megyei és Városi Könyvtár Tájékoztató

Részletesebben

LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL. Családszinódus után

LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL. Családszinódus után LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL XV. évfolyam 8. szám 2015. november Családszinódus után 2015. október 4-25. között tartották Rómában a XIV. Püspöki Szinódust, melynek témája a család

Részletesebben

Tantárgyi és szakmai versenyek eredményei

Tantárgyi és szakmai versenyek eredményei Tantárgyi és ek eredményei Tanév Név Verseny megnevezése 1973/1974 Fenyvesi Jenő Munkavédelem tantárgyi 1973/1974 Antal András Szerszámkészítő 1981/1982 Kalinák Vasúti járműszerelő 1981/1982 Szerszámkészítő

Részletesebben

Az Istentől származó élet

Az Istentől származó élet Az Istentől származó élet Előszőr is mi az élet? Sokan próbálták deffiniálni, különféle kulturális, tudományos vagy vallási nézőpontokból is. A tudomány mivel a fő forrása a megfigyelés és az információ

Részletesebben

Szabó István A mozgókép hatalma

Szabó István A mozgókép hatalma Szabó István A mozgókép hatalma Az a néhány gondolat, amit itt elmondok, nem az én székfoglaló beszédem, inkább a filmművészet székfoglalója az önök körében. Szükségesnek tartom, hogy a filmművészet jelen

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele A terápia a küldetés!

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele A terápia a küldetés! 2014. Június 8. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Szent András Plébánia hírlevele II/23. szám A terápia a küldetés! Milyen kevéssé látványos ez az elő-pünkösd! Se lángnyelvek, se nyelveken nem beszélnek

Részletesebben

MUNKATERV A tanév helyi rendje 2015/2016.

MUNKATERV A tanév helyi rendje 2015/2016. Veszprémi SZC Öveges József Szakképző Iskolája és Kollégiuma 8184 Balatonfűzfő, Gagarin u. 27. MUNKATERV A tanév helyi rendje 2015/2016. időpont program felelős (felelősök) augusztus 31. 17 00, osztályfőnökök,

Részletesebben

KOSZTOLÁNYI HÍRADÓ. Kosztolányi Dezső. Kosztolányi Dezső Céltársulás 2015. november 30. I. évf./1.

KOSZTOLÁNYI HÍRADÓ. Kosztolányi Dezső. Kosztolányi Dezső Céltársulás 2015. november 30. I. évf./1. Kosztolányi Dezső Céltársulás 2015. november 30. I. évf./1. KOSZTOLÁNYI HÍRADÓ Csodálatos is, hogy egy nótáról mi minden jut eszébe egy magyarnak. De még csodálatosabb, hogy egy nótáról minden magyarnak

Részletesebben

Milyen ajándékot hozzon a Télapó?

Milyen ajándékot hozzon a Télapó? I. évfolyam 6.szám - 2015 november Tartalom: Milyen ajándékot hozzon a Télapó? Tardonai Szüreti Fesztivál Életmód klub Kertbarátok Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 59. évfordulója Advent Díszítsük

Részletesebben

DÉLI APRÓ 23. Szilveszteri Futógála JEGYZŐKÖNYV. Rendező:

DÉLI APRÓ 23. Szilveszteri Futógála JEGYZŐKÖNYV. Rendező: DÉLI APRÓ 23. Szilveszteri Futógála JEGYZŐKÖNYV Rendező: Igazolt és bátor amatőr Táv: 4621 méter 2. oldal 1 Tábor Miklós Buda-Cash Békéscsabai AC 1986 13:57 I. férfi 2 Feyissa Mossissa Buda-Cash Békéscsabai

Részletesebben

Májusi új könyveinkből

Májusi új könyveinkből Májusi új könyveinkből David Angsten: Sötét arany Budapest, I.P.C. Könyvek Kft. 2010. Jack Duran sosem hitte volna, hogy a főiskola befejezése után kezdetét veszi élete talán legveszélyesebb kalandja.

Részletesebben

KÉT ASSZONY TOLDI ÉVA

KÉT ASSZONY TOLDI ÉVA KÉT ASSZONY TOLDI ÉVA A Hídban az 1960-as években Déry Tibornak több novellája és esszéje jelent meg, s új regényéből, a G A. úrx-ben címűből is küldött részleteket folyóiratunknak. Ezek a szövegek azonban

Részletesebben

A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK MÉLYKÚTI EGYESÜLETÉNEK ALKALMI KIADVÁNYA * 2009. JANUÁR EGYESÜLETÜNK EBBEN AZ ÉVBEN ÜNNEPLI MEGALAKULÁSÁNAK 15.

A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK MÉLYKÚTI EGYESÜLETÉNEK ALKALMI KIADVÁNYA * 2009. JANUÁR EGYESÜLETÜNK EBBEN AZ ÉVBEN ÜNNEPLI MEGALAKULÁSÁNAK 15. 1994-2009 15 évesek lettünk! EGYESÜLETÜNK EBBEN AZ ÉVBEN ÜNNEPLI MEGALAKULÁSÁNAK 15. ÉVFORDULÓJÁT A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK MÉLYKÚTI EGYESÜLETÉNEK ALKALMI KIADVÁNYA * 2009. JANUÁR Képeink a 2008. év legrangosabb

Részletesebben

2010. október XX. évfolyam 10. szám

2010. október XX. évfolyam 10. szám 1 Bajóti Kisbíró A BAJÓ TI Ö N KO RM ÁN YZAT LAPJA 2010. október XX. évfolyam 10. szám Az óvodában is beköszöntött az ősz. Az óvónők és a gyerekek nagyon szép őszi képekkel, termésekkel díszítették, tették

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre, iskolai végzettsége

Részletesebben

KEDVES SZÜLŐK! A 2014/2015-ös tanév eredményei

KEDVES SZÜLŐK! A 2014/2015-ös tanév eredményei 2015 KEDVES SZÜLŐK! Kiadványunkkal iskolánk életéről, az elmúlt év eredményeiről és az előttünk álló tanév eseményeiről kívánjuk tájékoztatni Önöket. Iskolánk statisztikai adatai Tanulók létszáma: 400

Részletesebben

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43)

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Húsvétvasárnap 2016.03.27. Krisztus Feltámadt! OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Abban az időben Péter szólásra nyitotta ajkát, és ezeket mondta: Ti tudjátok, hogy mi minden

Részletesebben

Kultea filmklub 2012. tavasz

Kultea filmklub 2012. tavasz Kultea filmklub 2012. tavasz Posztmodern és szocreál! A vetítések helyszínét adó varázslatos ódon épület, amelyben Krúdy is élt haláláig, egy olyan szelete az eltűnt Óbudának, amely kis maradványként dacol

Részletesebben

A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit.

A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit. FÜGGETLEN MAGYARORSZÁG A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit. (József Attila) A rendszerváltozás veszteseinek

Részletesebben

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády

Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Slovenská komisia Dejepisnej olympiády Obvodné kolo Dejepisnej olympiády pre ZŠ a 8-ročné gymnáziá 5. ročník, školský rok 2012/13 Testové úlohy pre kategóriu D (8. ročník ZŠ a 3. ročník OG) Megjegyzés:

Részletesebben

Van egy. Géber László

Van egy. Géber László Géber László Van egy Van egy különleges jógagyakorlat, a beszédszünet. Néhány órától egykét napig tarthat, és jelentős idegenergia felhalmozódásával jár. Az utóbbi időben gyakran próbálom alkalmazni, illetve

Részletesebben

Jaskóné dr. Gácsi Mária

Jaskóné dr. Gácsi Mária A program atámop-4.1.2-b.2-13/1-2013-0005 Együttműködés az észak-magyarországi pedagógusképzés megújításáért K/5 modul: Pedagógusképzés teljes vertikumát biztosító szervezeti integrációk megvalósítása

Részletesebben

Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet

Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet Veszprém város könyvtárainak programfüzete VMKK Cholnoky Könyvtára VMKK Dózsavárosi Könyvtára VMKK Március 15. úti Könyvtára Veszprém Megyei Levéltár Kiállítások: 2011. szeptember 30. és október 15. között

Részletesebben

Jegyzıkönyv A ELTE BTK HÖK Küldöttgyőlésének ülése

Jegyzıkönyv A ELTE BTK HÖK Küldöttgyőlésének ülése Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT Eötvös Loránd University Faculty of Humanities Students' Union Ellenırzı Bizottság 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A H-1088 Budapest,

Részletesebben

Operabál 2008 - Az Operabál a következő érdekességek miatt mesebeli az idei évben:

Operabál 2008 - Az Operabál a következő érdekességek miatt mesebeli az idei évben: 2008. 01. 10. A 2008. február 2-i Operabál mottója: Mesebeli Operabál - Operabál 2008 Operabál 2008 - Az Operabál a következő érdekességek miatt mesebeli az idei évben: Az Operaház ünnepi díszkivilágítása

Részletesebben

A kultúra menedzselése

A kultúra menedzselése A kultúra menedzselése Beszélgetés Pius Knüsellel Svájcban tavasztól őszig nagy rendezvénysorozaton mutatkozik be a négy visegrádi ország kultúrája. A programot, amely a Centrelyuropdriims összefoglaló

Részletesebben

Nekünk még volt szabadnapunk

Nekünk még volt szabadnapunk Nekünk még volt szabadnapunk 2013. 09. 11. Szerző: Kalmár András Molnár Piroskával egy nagy irodaház felső szintjén találkoztam, vöröses-lilás paróka volt a fején, zebramintás blúz és műszálas sál egészítették

Részletesebben

Decemberi programajánló

Decemberi programajánló Decemberi programajánló 2013. december 4., szerda, 16.30 - Rendezvényterem Giuseppe Verdi: Don Carlos Operatörténeti előadás Előadó: dr. Eisler Péter 2013-ban három nagy zeneszerzőt is ünnepeltünk: Giuseppe

Részletesebben

HAJTREND KOLLEKCIÓ. 2016 tavasz / nyár

HAJTREND KOLLEKCIÓ. 2016 tavasz / nyár Lázadó Romantika HAJTREND KOLLEKCIÓ 2016 tavasz / nyár 2016 tavasz / nyár Mi jut eszünkbe a romantikáról? Álmodozó tekintetek, rózsás arcpír, lágy színek és vattapamacs szerű ruhák miközben várjuk, hogy

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Verseny 2010/2011 Regionális forduló eredményei

Országos Szakiskolai Közismereti Verseny 2010/2011 Regionális forduló eredményei Országos Szakiskolai Közismereti Verseny 2010/2011 Regionális forduló eredményei Versenyző Irodalom - Magyar nyelv és helyesírás 2011. március 5. Dél-Alföld Molnár Veronika 73,0 21 3 Vajda Péter Oktatási

Részletesebben

ÉDES ANYANYELVÜNK Bács-Kiskun megyei forduló Kiskunhalas, 2009. április 4-én

ÉDES ANYANYELVÜNK Bács-Kiskun megyei forduló Kiskunhalas, 2009. április 4-én ÉDES ANYANYELVÜNK Bács-Kiskun megyei forduló Kiskunhalas, 2009. április 4-én SZÓBELI FELADATOK Válasszon ki egyet a szóbeli témák közül! A felkészüléskor készített vázlatot használhatja a háromperces megnyilatkozáskor,

Részletesebben

az ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 809/2008. (V. 6.) sz. HATÁROZATA

az ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 809/2008. (V. 6.) sz. HATÁROZATA az ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 809/ (V. 6.) sz. HATÁROZATA Az Országos Rádió és Televízió Testület (a továbbiakban: Testület) a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben