S A F E R I N T E R N E T O K T A T Ó I V E R Z I Ó

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "S A F E R I N T E R N E T O K T A T Ó I V E R Z I Ó"

Átírás

1 S A F E R I N T E R N E T O K T A T Ó I V E R Z I Ó S E G É D A N Y A G E L Ő A D Ó K S Z Á M Á R A 1. Saferinternet.hu logo 2. Címdia: önmagáért beszél, különösebb dolgunk nincs vele. Már az előadás megkezdése előtt célszerű kivetíteni, úgymond így várni a hallgatóságot. Ebben az esetben minden jelenlévő és éppen érkező érdeklődő pontos képet kap arról, mit fog hallani és kitől. 3. Az internet a XX. sz. vívmánya: (először 2-3 mondatban kiemeljük az internet jelentőségét) A mindennapi életünkhöz már teljességgel hozzátartozik az internet, és használata nélkül az élet több területén is hátrányt szenvednénk, gondoljunk csak a napi kapcsolattartás, információgyűjtés, hivatalos ügyintézés, szórakozás stb. színtereire. A világ ott van előttünk egy karnyújtásnyira. (köv. kattintásra jön elő a figyelmeztető tábla) De egy naiv, kevésbé jártas, nem elegendő tudással felvértezett személy (legyen az gyermek vagy felnőtt) számára nem kevés veszélyt is rejthet. 4. Netezési szokások: Ha a felnövekvő generációk internetezési szokásait szeretnék jellemezni, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy egyre korábban, egyre intenzívebben és egyre agresszívebben használják a világhálót. 5. Safer Internet célja: A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület felvállalta azt a feladatot, hogy az embereknek átadja a biztonságos internetezéshez szükséges tudást eme tájékoztató, felvilágosító programjával, megadva a megoldásokat a különböző veszélyes helyzetekre, s teszi ezt diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak egyaránt. (Egy-egy kattintásra jelennek meg a képek, így saját magunk időzítjük a megjelenést.) 6. Magyarországi szervezetek: A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület egy hármas konzorcium tagjaként veszi fel a harcot az internet veszélyeivel szemben. (a dián szereplő három konzorciumi tagot felsoroljuk a feladatával együtt )

2 7. Az internet: (egyetlen mondat elég az internet felépítésére) Az internetet nem egyetlen, nagy kapacitású szuperszámítógép irányítja valahonnan, hanem több százezer irányító gép van összekötve, mi is ezekhez kapcsolódunk, így pókhálószerűen hálózza be a Földet. 8. Kozmoszhoz hasonló dia: Ha valahogy szemléltetnünk kellene az internet felépítését, szerteágazóságát, akkor valami ehhez hasonlót kellene rajzolnunk. Látszik, hogy minden szinte mindenhez kapcsolódik, és hálózatok gomolyaga az egész. 9. Informatikai higiénia: Számítógépünk védelmét a tűzfal, a vírusírtó, a legális szoftverek valamint a naprakész frissítések biztosítják. 10. Az én PC-m az én váram: Számítógépünket úgy kell elképzelni, mint egy házat. Utóbbit is védenünk kell biztonsági zárral, riasztóval, ráccsal, a tűzfal és vírusirtó, pedig ugyanígy távol tartja a betolakodókat a gépünkről, akikből van bőven az interneten. 11. Kártevők a neten: Az imént említett betolakodóknak rengeteg fajtája van, bizonyára sokan hallottak már különféle számítógépes vírusokról, férgekről, trójai programokról, kémszoftverekről stb. Tehát van mi ellen védekezni! (Túl részletesen nem kell belemenni, csak felsorolás szinten.) 12. A leghatásosabb védelem: A legfontosabb tényező mégis a saját tudásunk, mert a gép nem tud dönteni helyettünk, azt mindig nekünk kell meghozni, és ha tudatlanságból rosszul döntünk, anyagi vagy erkölcsi károkat szenvedhetünk. Ha pedig a bennünk lévő tudást minél több emberrel megosztjuk, újabb lépést tettünk a biztonság felé. 13. Internetes (szub)kultúra: Az internet alapvető veszélye abban rejlik, hogy gyakran a névtelenség mögé bújva nagyobb publicitást kapnak azok a személyek, csoportok, akiket a hétköznapi életben jogosan ítélünk el valamilyen negatív tulajdonságuk miatt. Számukra az internet egy szinte korlátlan táptalaj. Tehát az internetre bárki bármit feltehet. SAJNOS! Ebből következően egy hiszékeny gyermek vagy felnőtt könnyen csapdába vagy áldozatul eshet.

3 14. Akik a legkiszolgáltatottabbak(1): (a diához mást nem igazán kell hozzá tenni, mint ami szerepel rajta) 15. Akik a legkiszolgáltatottabbak(2): Gyakori párbeszéd szülők között a következő: (lehet idézni a dia szövegét, majd) SAJNOS CSAK A FELE IGAZ: az utcán valóban nem csavarog a gyermek, de a neten is vannak rossz utcák, veszélyes környékek és alakok. 16. Akik a legkiszolgáltatottabbak(3): Az internet nem a legtökéletesebb babysitter. Egy gyermeket folyamatos felügyelet és ellenőrzés nélkül nem szabad barangolni hagyni a neten, mert önhibáján kívül is bajba kerülhet. 17. TV kontra Internet(1): Egy felmérés szerint jelentős különbség alakult ki a családok körében azon a téren, hogy mennyire ellenőrzik gyermekük TV nézési illetve internetezési szokásait. Míg egy átlagos családban a szülők megszabják, hogy gyermekük mennyit tévézhet és milyen műsorokat tekinthet meg, addig sajnos csak minden 5. családban ellenőrzik azt, hogy mit tesz a gyermek a monitor előtt ülve. Ez a tény pedig már önmagában is előrejelzi, nagyobb odafigyelésre van szükség ezen a téren a felnőttek részéről. 18. TV kontra Internet(2): A gyakoribb ellenőrzésben segít a következő néhány ötlet. ( egyesével kattintva előhívjuk őket) 19. Who ist Klaus? videó: mielőtt indítjuk- Ha teljesen ellenőrizetlenül engedjük gyermekeinket barangolni a világhálón, ha határtalanul ismerkedhetnek bárkivel, könnyedén megtörténhet velünk az, ami a következő kis videón látható. 20. Az internet főbb szolgáltatásai: A világhálónak általában a következő lehetőségeit szoktuk kihasználni: böngészés-szörfözés, , fel-és letöltés, chat, vásárlás, bankolás. Most nézzük meg külön-külön, mely területen milyen veszélyek leselkedhetnek ránk.

4 21. (levelezés): Az ezés az egyik leggyakrabban használt szolgáltatása a világhálónak. Az cím készítésekor a kukac előtt álló részt mi választhatjuk meg, mi magunk találunk ki ide valamilyen karaktersorozatot, ez lesz a felhasználónevünk, a kukacot és az utána álló részt, pedig a program automatikusan hozzáteszi. Természetesen, mint egy jó lakat, jelszó védi a postaládánkat. 22. Jelszavak(1): Mikor biztonságos egy jelszó? Nem ajánlatos a családtagok, háziállat, születési dátum használata, hiszen ezt mások is ismerhetik. Lehetőleg ne forduljon elő szótárban sem, tehát minél értelmetlenebb, annál jobb. Kerüljük a túl egyszerű jelszavakat: 12345, abcde stb. Ugyanazt a jelszót ne használjuk több területen, minden internetes dolgunkhoz külön jelszó legyen, hiszen ha azt az egyetlent feltörik, mindent feltörnek vele. Legalább 7 karakter hosszú legyen, és a betűk mellett számokat és különleges jeleket is tartalmazzon. Bizonyos időközönként változtassuk meg a jelszót, s ha valamihez gyárilag kapunk, azt rögtön Jelszavak(2): Nézzünk 3 példát arra, hogyan lehet könnyen biztonságosabb jelszavakat kitalálni. Az egyik módszer, hogy veszünk egy hosszabb értelmes szót, és csak kétkarakterenként használjuk fel, így lesz belőle értelmetlen jelszó, ami már szótárban sem fordul elő. (Dián lévő konkrét példán be is mutatjuk.) A másik lehetőség, hogy megjegyzünk egy könnyű mondatot, és csak a szavak kezdőbetűit tesszük egymás mellé jelszóként. (Dián lévő konkrét példán be is mutatjuk.). Végezetül lássunk egy bonyolultabbat: a billentyűzeten több olyan karakter is van, amely vagy kiejtésben ( pl. u-q) vagy formailag hasonlít egymásra ( pl. a-@ e- S-$ i-! stb.). Ebben az esetben az eredeti karakter helyett használhatjuk a hasonmását! Így lesz az apuésdetti-ből $D ++! 25. Jelszavak(3): Néhány rossz és helyes példa. 26. Spam=kéretlen levél: Az interneten keringő levelek 85% kéretlen levél, úgynevezett SPAM, melyben megpróbálnak bennünket valamilyen gyógyszer vagy egyéb termék megvásárlására ösztönözni, vagy egy adott honlap megnyitására szólítanak fel, vagy egyszerűen csak hamis információkat keltenek, mesés nyereményekkel kecsegtetnek, Emellett vírusokat is rejthetnek.

5 27. Spamvédelem(1): Két dolgot tehetünk a probléma kiküszöbölésére: olyan levelezőrendszert használunk, amelyik rendelkezik SPAM szűrővel, valamint több e- mail címünk legyen. 3 mindenképp ajánlatos: 1 a hivatalos levelezésekhez, 1 a családon belül (rokonokkal), 1 internetes regisztrációkhoz, közösségi oldalakhoz stb. 28. Spamvédelem(2): Ugyancsak hasznos megoldás, hogy a szabványos cím megadása helyett, ha van rá lehetőségünk, úgymond csak szavakkal írjuk le, vagy akár a saját honlapunkon így adjuk meg az címünket. Erre az címeket szabványos alakban felismerő és begyűjtő kémprogramok miatt van szükség. (A dián lévő példa egyértelmű.) 29. Jótanácsok a levelezéshez: Jelszavunkat soha ne adjuk kölcsön, mert mások írhatnak a nevünkben levelet, válaszolhatnak, törölhetnek, ha mégis ennyire meggondolatlanok voltunk, rögtön változtassuk meg! A kéretlen leveleket rögtön töröljük, a spamekre ne reagáljunk semmilyen módon sem, mert még több ilyen levelet fogunk kapni és a postaládánk ezek gyűjtőhelyévé válhat. Ha az említett 2 hibát elkövetjük, végső megoldásként ott az új cím készítésének lehetősége. Az ismeretlen helyről érkező leveleket szintén törüljük, mellékletüket ne nyissuk meg, vírusokat tartalmazhatnak. Ha mégis ebbe a hibába estünk, futassuk a vírusirtót! 30. Egy példa csapdára: A kéretlen levelek, SPAM-ek küldői gyakran tesznek kísérletet arra, hogy valamilyen módon anyagi hasznot húzzanak belőlünk. Egyik trükk, hogy en nyereményről értesítenek bennünket. 31. Mi is történik?: A levelet megnyitva rögtön gratulálnak, már CSAK érvényesíteni kell az alábbi linken kérdés csábító fotókkal: Szándékosan rossz válaszokat jelöltem be, hiszen a SONY nem olasz, nem 2003-ban alapították, a Sony Xperia Z telefon pedig nem 2009-ben jelent meg. Az emberek jó szokásukhoz híven az apró betűvel nem is foglalkoznak. 33. Láss csodát!: GRATULÁLNAK a rossz válaszokhoz, már csak a telefonszámunkra van szükségük, ezt pedig úgy kapják meg, hogy a naív felhasználó szépen küld egy

6 OK-ot az alábbi 90-es számra. Már annak gyanúsnak kellene lennie, hogy ez nem normál díjas szám, de ez nem érdekli a gyanútlan netezőt, aki szinte már a kezében tudja a beígért nyereményt. Az apró betű még mindig ott van alul, természetesen nehezen olvashatóan: 1 sms 1905 Ft, és egy héten akár többször is leemelhetik ezt az összeget a kártyánkról. A cég Cípruson van bejegyezve, ott lehet reklamálni, ha nem azt kapjuk, amit várunk. Már pedig nyereményünk elúszott, mint ahogy a telefonunkon lévő ezrek is. 34. Böngészés(szörfölés1): A gyermek a neten való barangolás közben akaratlanul is káros oldalakra tévedhet. A leghasznosabb védelmet a szörfözés közbeni közvetlen vagy közvetett szülői felügyelet jelenti, amikor rövid időközönként a szülő odapislant, mit csinál gyermeke a gép előtt. Ezen kívül meg kell tanítani a Kedvencek használatát, ahol a gyermek által gyakran felkeresett oldalak 1 helyen megtalálhatók összegyűjtve, így nem kell mindig keresgetni őket. Harmadik lehetőségként feltelepíthetünk a gépre tartalomszűrő programot, mellyel szűkíthetők a gyermek által látogatható oldalak száma. 35. Böngészés(szörfölés2): A világhálón szörfözve akaratlanul is káros oldalakra tévedhet egy gyermek, mivel azok a kifejezések, amelyeket a hétköznapi életben mindenféle negatív felhang vagy pluszjelentés nélkül használunk, az interneten szexuális tartalommal is megtölthetnek. Így egy ártalmatlan kulcsszóra meglepő találatok fordulhatnak elő. Íme három példa!. Nagyi, tini, cumi kifejezéseken keresztül egy-egy dián bemutatjuk, a találatokat nem kell felsorolni, a dia magáért beszél, a szülő, pedig érteni fogja. 36. Chat(1): a diapontokon kívül mást nem igazán kell hozzátenni, fél-fél mondatot mindegyikhez lehet mondani, a végén a könnyű ismerkedést kell hangsúlyozni, DE, és ezt kell kiemelni. 37. Chat(2): Sosem szabad megfeledkezni arról, hogy 38. Videó: A következő rövid kis bejátszás arról szól, milyen könnyen lehetünk áldozatok, ha bedőlünk egy profilnak.

7 Valós esetek: Sajnos ezek az életből vett példák is igazolják, hogy a net-en rengeteg rossz szándékú ember van jelen. Hagyjuk a közönséget olvasni a hírt, vagy foglaljuk össze a történetet pár mondatban, esetleg olvassuk fel csak a cikkek címét. 42. Internetes pedofilia(1): a dián lévő információkon kívül pluszt nem kell hozzátenni. 43. Internetes pedofilia(2): a dián lévő információkon kívül pluszt nem kell hozzátenni. 44. Tom s Story Video: 45. Internetes pedofilia(3): a dián lévő információkon kívül pluszt nem kell hozzátenni. 46. Ha mégis randiznál: Ha egy felnőtt mindenképp találkozni szeretne neten szerzett ismerősével, ezt előzze meg többféle online kapcsolatfelvétel: , skype, facebook stb., hogy több forrásból is legyenek információink. A randi nyilvános helyen legyen, valaki tudjon róla (mikor, kivel hova), és a ruházat ne legyen kihívó, félreértésre adhat okot. 47. Képek és webkamerák: a dia beszél helyettünk is, a webkamerás résznél: A webkamera kikapcsolására azért van szükség, mert bizonyos programokkal kívülről rá lehet csatlakozni, és tudtunkon kívül nézhetnek bennünket, a környezetünket. 48. Sexting: Maga a fogalom tisztázása után: Elsősorban a közösségi oldalak (iwiw, mywip, facebook) jelentik ezeknek a fotóknak a táptalaját, és ez a kitárulkozás felkelti a neten vadászó rossz szándékú emberek figyelmét, akik ezután esetleg már kutathatnak a személy után, aki amellett, hogy sokat mutat magából, további adatait is itt adja meg. A szülők nagy része nem is tudja, gyermekéről milyen fotók vannak fent az interneten. Olyan képek, melyeket az utcára nyíló szobaablakba biztos nem tenne ki a gyermek, de a netre, ahol milliók láthatják, mégis felteszi. Érdekes nem? Aztán valaki ezeket a fotókat lementi, feltölti a pedomaci, tündérmackó stb. típusú oldalakra, ahol ország-világ előtt gyalázzák a lányokat! Na onnan aztán szinte lehetetlen lekerülni.

8 49. Ismeretségi hálózatok: Az ismeretségi háló(zat) egy közösségi struktúra, ami egyének vagy szervezetek kapcsolataiból áll. Tartalmazza, hogy a szereplők között a szociális kapcsolatok hogyan és milyen módon léteznek, a felületes ismeretségtől az életre szóló barátságig vagy rokoni kapcsolatokig. A közösségi oldalak nagy sikere és egyre növekvő száma mellett fontos megemlítenünk azokat a veszélyeket, melyeket ezen oldalak hordoznak. Megnőtt a személyes adatok lopásának, nem engedélyezett felhasználásának száma. Túl sok információt adunk meg magunkról akár szóban vagy képben, így könnyen kiszolgáltatottá válhatunk. Egyesek minden percükről ott számolnak be, a naivitás netovábbja pedig a NYARALNI MEGYÜNK 2 HÉTRE típusú bejegyzések, melyek szinte tálcán kínálják az üresen tátongó ingatlanokat. 50. Video: Álompasi: Ha korlátlanul közzéteszünk minden magunkról a világhálón, könnyen lehetünk akár mi is a következő kis video női főszereplője Virtuális zaklatás: a felvillanás sorrendjében elmondunk néhány információt a virtuális zaklatásról. 53. CYBERBULLING video: A zaklatások következménye az elszigeteltségtől a pszichikai problémákon át egészen az életellenes megnyilvánulásokig terjedhet. Hosszan lehetne sorolni CYBERBULLING áldozatait, akik inkább eldobták életüket. ( nem szükségszerű végig lejátszani, akár 1 perc is elég, hogy a hallgatóságra hatást gyakoroljon) 54. Mi a megoldás?: Ilyen esetekben a legfontosabb tanácsok Felsoroljuk a lehetőségeket! 55. Internetes vásárlás(1): Az interneten keresztül történő vásárlás előnyei Dia szerint felsoroljuk. 56. Internetes vásárlás(2): Az interneten keresztül történő vásárlás hátrányai Dia szerint felsoroljuk. 57. Internetes vásárlás(3): Internetes vásárlás esetén mindig körültekintően győződjünk meg a következő lehetőségekről. Dia szerint felsoroljuk és kifejtjük.

9 58. Internetes bankolás(1): Az előnyök felsorolása egyértelmű. A piros betűs részeknél: Lehetőleg csak saját gépről végezzük, egy internet kávézó például nem biztonságos erre, hiszen egy ilyen helyet rengetegen látogatnak, és nem tudhatjuk, ki, mikor, milyen (esetleg kém-) programot telepített fel előzőleg. Böngészőnkben állítsuk be a PRIVÁT BÖNGÉSZÉST, hiszen ez biztosítja számunkra, hogy gépünk ne jegyezzen meg semmit a tevékenységünkből. Fontos tudnunk, hogy a bankunk ben nem küld adategyeztetésre való kérelmet vagy felszólítást, ezeket MINDIG SZEMÉLYESEN kell a bankokban intézni. Tehát ha valaki -ben a bankra hivatkozva kér adatokat, ne adjuk meg. Belépés előtt mindig győződjünk meg arról, hogy az eredeti és biztonságos banki oldalon járunk. 59. Adathalászat (Phishing): Az imént említett bankinak feltűntetett, de hamis levelekkel válhatunk az adathalászat áldozatává. A netes csalók körében gyakori, hogy ismert cégek (pl.: bankok) nevében t küldenek, és adategyeztetés címén megpróbálnak bizalmas személyi adatokat megszerezni (pl.: név, cím, PIN, jelszó,stb). 60. Privát böngészés: Ez a dia a privát böngészés beállítását mutatja be. 61. Internetes bankolás: Ezen a dián azt láthatják, hogy miben különbözik egy valós banki oldal egy hamistól. Mindig győződjünk meg róla, hogy a HTTP karakterek után ott van-e egy S is, tehát HTTPS, valamint hogy a titkosítást jelző lakat szimbólumot is látjuk-e. Az is gyanús lehet, ha az eddigiektől eltérően plusz mező kitöltését is kérik tőlünk. 62. Okostelefonok: PC-re jellemző operációs rendszerrel rendelkeznek, ezáltal könnyen megfertőződhetnek különböző kártevőkkel. Online bankolás esetén a belépési kódokat is erre kapjuk, ezenkívül több személyes adatunk, profilunk is általában szinkronizálásra van állítva. Ez azt jelenti, hogy az jeink, facebook profilunk stb. szinte mindig nyitva vannak. Egy ilyen telefont elvesztve, vagy a rajta lévő adatokra nem eléggé vigyázva könnyen kár érhet bennünket. Ezért mindenképp tartsuk be a következő tanácsokat! a harmadiknál azt hangsúlyozzuk, hogy egy okostelefonnál már több védelmi funkció van, melyeket használjunk is ki.

10 63. Bloototh, infra: Mindkét szabvány rövid hatótávolságú, kétirányú adatcserét valósít meg. Jellemzője és ugyanakkor legnagyobb hátránya az automatikus kapcsolódás. Néhány, könnyen betartható tanács segítségével biztonságban lehetnek adataink. Csak akkor engedélyezzük a használatát az eszközben (például telefonban), amikor használni akarjuk, és használat után tiltsuk azt le. Használjunk hosszú számkódot az eszközök párosításához, párosítás után az eszköz legyen rejtett, harmadik fél számára láthatatlan. Utasítsunk vissza minden ismeretlen kapcsolódási kísérletet. 64. Mobil trükkök(1): Gyanútlan és hiszékeny emberek könnyen válnak SMS csalások és vámpír-szolgáltatások áldozataivá. Utóbbi kifejezés arra utal, hogy a telefonunkról szívja a forintokat. Ezek ártatlannak tűnő vagy nagy nyereménnyel kecsegtető SMS elküldésével, esetleg multimédiás tartalom letöltésével aktiválódnak. 65. Mobil trükkök(2): Böngészés során gyakran bukkannak fel ehhez hasonló, mesés nyereményt ígérő ablakok, melyek a telefonszámunkat várják tőlünk. Abban a pillanatban, amint ezt megadjuk, egy szerződést kötöttünk, s hamarosan jelentős összegeket vonnak le telefonunkról, jelen esetben 3000 Ft-ot hetente, s erről csak egy apró betűs rész tájékoztat, vagy maga a tájékoztatás is félrevezető. Ezért mindig legyünk óvatosak, ha valamilyen nyeremény ürügyén a telefonszámunkat kérik. 66. Mobil biztonság: A mobil biztonság általános szabályai: készüléket védjük PIN kóddal, jegyezzük fel a készülék adatait, az adatokat elsősorban memória kártyán tároljuk, a lopást azonnal jelentsük (szolgáltató + rendőrség) ha utcán idegen kéri sürgős hívásra, legyünk bizalmatlanok közlekedés közben az SMS-ezés elvonhatja a figyelmünket és balesetet okozhat fényképezni nem mindenhol és nem mindenkit szabad. Ha vámpírszolgáltatás csapdájába estünk, küldjük el a STOP szót arra a számra, ahonnan a megkeresést kaptuk. Ez általában segíthet. Előfordult már, hogy egy család annyira belebonyolódott ilyen jellegű mobilon keresztül megrendelt méreg drága szolgáltatásokba, hogy csak a telefonszám megváltoztatása segített a probléma megszűntetésében.

11 67. UNICEF Help App: Kimondottan a gyerekek biztonságának érdekében fejlesztették ki a közelmúltban azt az okostelefon alkalmazást, amely bármilyen vészhelyzetben könnyen gyermekeink segítségére lehet. Akár egyetlen gombnyomással segítséget tudnak hívni, beépítették a 112-es segélyhívót, a es ingyenes kékvonal számot, melyen 0-24-ig kapnak a gyerekek élő segítséget. Az alkalmazás akár a bajba jutott gyermek pontos GPS koordinátáit is elküldi a szülőknek, emellett számos veszélyhelyzetben nyújt még útmutatást. 68. Norton Family A Norton Family egy ingyenes szolgáltatás, amely segít gyermekeit megvédeni az internethasználat veszélyeitől. A Norton Family Premier egy előfizetéses szolgáltatás, amely tartalmazza a Norton Family minden szolgáltatását, valamint speciális szolgáltatásokat a gyermekek biztonságának még egyszerűbb megőrzéséhez. A Symantec által szállított megoldás jellemzői: Android rendszerű okostelefon speciális figyelése Letilthat és engedélyezhet webhelyeket, szövegeket, és figyelheti a telepített alkalmazásokat Nyomon követi, milyen webhelyeket keresnek fel gyermekei. Lehetővé teszi a nemkívánatos webhelyek letiltását Időkorlátok segítségével segít beosztani gyermekei számítógépezéssel töltött idejét Követheti gyermekei közösségi hálózatokon végzett tevékenységét Megtudhatja, mire keresnek gyermekei online 69. Norton Family folytatás: Videomegfigyelés, megjeleníti a gyermekei által megnézni kívánt online videókat Idők összegzése, gyermekei mennyi időt töltenek számítógép előtt Heti/havi jelentések Az online tevékenységjelentéseket ben közvetlenül Önnek küldi el Lehetővé teszi gyermekei MINDEN online tevékenységének áttekintését 90 napi tevékenységet tárol, a Norton Family 7 napjával szemben. 70. Mobil video: Nézzünk meg egy megmosolyogtató, de valóban az emberek mobilfüggőségét bemutató kis videót!

12 71. Hová fordulhatnak?: a dia önmagáért beszél. 72. Hasznos oldalak: Végezetül szeretnék néhány hasznos oldalt a figyelmükbe ajánlani, amelyek tovább segítik az Önök és gyermekeik internetes biztonságát. 73. Köszönjük a figyelmet!

S A F E R I N T E R N E T O K T A T Ó I V E R Z I Ó

S A F E R I N T E R N E T O K T A T Ó I V E R Z I Ó S A F E R I N T E R N E T O K T A T Ó I V E R Z I Ó S E G É D A N Y A G E L Ő A D Ó K S Z Á M Á R A 1. Saferinternet.hu logo 2. Címdia: önmagáért beszél, különösebb dolgunk nincs vele. Már az előadás megkezdése

Részletesebben

8. dia. 9. dia. 10. dia

8. dia. 9. dia. 10. dia INTERNET ÉS BIZTONSÁG KÖZÉRTHETŐEN AZ INTERNETRŐL ÉS ANNAK VESZÉLYEIRŐL-SEGÉDLET Ezt az előadási anyagot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete készítette az Európai Unió BIK NET (Better

Részletesebben

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com Bevezető az Internetről A világháló = Internet INTERNET = VÉGTELEN INTERNET = SZABADSÁG INTERNETES

Részletesebben

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B Számítógépes vírusok Barta Bettina 12. B Vírusok és jellemzőik Fogalma: A számítógépes vírus olyan önmagát sokszorosító program,mely képes saját magát más végrehajtható alkalmazásokban, vagy dokumentumokban

Részletesebben

Gyermekeink védelme a nemkívánt internetes tartalmaktól. Avagy hogyan fogjuk a kezüket úgy, hogy ne bilincsnek, hanem segítségnek érezzék

Gyermekeink védelme a nemkívánt internetes tartalmaktól. Avagy hogyan fogjuk a kezüket úgy, hogy ne bilincsnek, hanem segítségnek érezzék Gyermekeink védelme a nemkívánt internetes tartalmaktól Avagy hogyan fogjuk a kezüket úgy, hogy ne bilincsnek, hanem segítségnek érezzék Káros tartalom Nem az a baj, hogy esetleg a gyerek kíváncsi, hanem

Részletesebben

IT hálózat biztonság. A hálózati támadások célpontjai

IT hálózat biztonság. A hálózati támadások célpontjai 6. A hálózati támadások célpontjai Smart TV Számítógépes technológia (4K, wifi, ) Legtöbbször Android operációs rendszerű Wifi, DirectWifi, Bluetooth kapcsolatra képes Átjáróként használható más hálózati

Részletesebben

Biztonságos internetezés

Biztonságos internetezés Biztonságos internetezés A legújabb informatikai eszközökkel a gyerekek ma már másodpercek alatt tudnak bárkivel kapcsolatba kerülni, felkeresni bármilyen weboldalt, bármilyen videóba belefutni a Youtube-on

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 2.

Számítógépes alapismeretek 2. Számítógépes alapismeretek 2. 1/7 Kitöltő adatai: Név: Osztály: E-mail cím: 2/7 Kérdések: Mire szolgál az asztal? Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. A telepített alkalmazások tárolására. A telepített

Részletesebben

Kedves Szülők, Pedagógusok!

Kedves Szülők, Pedagógusok! Kedves Szülők, Pedagógusok! Korunk társadalmában egyre több veszély fenyegeti a felnövekvő ifjúságot. A társadalmat sokkal összetettebb ingerek érik, mint évtizedekkel ezelőtt. Olyan társadalmilag elfogadott

Részletesebben

MÉRY Android Alkalmazás

MÉRY Android Alkalmazás MÉRY Android Alkalmazás Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2014.06.12 Oldal: 1 / 7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MÉRY Android alkalmazás 3 1.2. A MÉRY Android alkalmazás funkciói

Részletesebben

Internet(?)biztonság(?) Elek Gábor c. r. alezredes vagyonvédelmi előadó

Internet(?)biztonság(?) Elek Gábor c. r. alezredes vagyonvédelmi előadó Internet(?)biztonság(?) Elek Gábor c. r. alezredes vagyonvédelmi előadó 1,86 milliárd felhasználó (évente 17%-al emelkedik) 1,23 milliárd naponta bejelentkezik (1,15 milliárd az okostelefonjáról) 307

Részletesebben

E linkre kattintva jutsz az AlertPay oldalra: https://www.alertpay.com/

E linkre kattintva jutsz az AlertPay oldalra: https://www.alertpay.com/ AlertPay Internetes Számlanyitás, Személyazonosítás E linkre kattintva jutsz az AlertPay oldalra: https://www.alertpay.com/ A regisztráció megkezdése: Menj föl a http://alertpay.com oldalra Kattints ide

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. biztonságos Internet használatról, az ügyféloldali biztonság kialakítása érdekében

TÁJÉKOZTATÓ. biztonságos Internet használatról, az ügyféloldali biztonság kialakítása érdekében o TÁJÉKOZTATÓ biztonságos Internet használatról, az ügyféloldali biztonság kialakítása érdekében Tartalom 1. Összefoglaló... 3 2. Személyi azonosítók kezelése... 4 3. Ügyfél oldalon használt berendezés...

Részletesebben

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató GPRS Remote GPRS alapú android applikáció távvezérléshez Kezelési útmutató Tartalomjegyzék Általános leírás... 1 Új modul beállítás... 2 Új okostelefon beállítás... 2 Modulok karbantartása... 3 Okostelefonok

Részletesebben

7. modul Internet és kommunikáció

7. modul Internet és kommunikáció 7. modul Internet és kommunikáció Az alábbiakban ismertetjük a 7. modul (Internet és kommunikáció) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Az Internet és kommunikáció

Részletesebben

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok Alapfogalmak Biztonság Biztonsági támadások Biztonsági célok Biztonsági szolgáltatások Védelmi módszerek Hálózati fenyegetettség Biztonságos kommunikáció Kriptográfia SSL/TSL IPSec Támadási folyamatok

Részletesebben

Vezeték nélküli hálózat

Vezeték nélküli hálózat Vezeték nélküli hálózat Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégiumban elindult a WiFi szolgáltatás. Közösségi terekben, előadókban, könyvtárban érhető el a szolgáltatás.

Részletesebben

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban

Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Apple ID készítése és vásárlás az AppStore áruházban Ahhoz, hogy bármilyen ios-t használó eszközt tudjunk, rendeltetésszerűen használni szükségünk van egy úgynevezett Apple ID-re. Ennek segítségével jogosultságot

Részletesebben

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre.

Symbian Nokia. A Symbian gyártója és a Nokia szabad forráskódúvá tette a Symbiant, így szabadon fejleszthetőek az applikációk a szoftverre. Symbian Nokia Vodafone Magyarország zrt. 1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Nokia szolgáltatások, alkalmazások Nokia smartphone-okhoz: Az ovi.com Nokia okostelefonokhoz felépített, háttérszolgáltatást

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 www.kekkh.gov.hu Státusz: Verzió Cím Dátum SzerzőFolyamatban Változások Verzió Dátum Vállalat Verzió: 1.0 Szerző: Lénárd Norbert

Részletesebben

A GDPR számítástechnikai oldala a védőnői gyakorlatban

A GDPR számítástechnikai oldala a védőnői gyakorlatban A GDPR számítástechnikai oldala a védőnői gyakorlatban Dörflinger Csaba Dr. Gulyás Gábor 2018. 05. 18. A védőnő nem informatikus De mégis, mit tehet egy védőnő az adatai védelme érdekében? Mi a fenntartó

Részletesebben

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom Kezdő lépések Céges email Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és alapbeállításai...3 3. Ismerkedés a levelezővel...6 4. A levelező beállításai...8 5. Naptár... 10 6. Névjegyek... 11 7.

Részletesebben

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu

Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben. Börtsök András Projekt vezető. www.nospammail.hu Integrált spam, vírus, phishing és hálózati védelem az elektronikus levelezésben Börtsök András Projekt vezető www.nospammail.hu Email forgalom 2010 2010. májusában Magyarország az egy főre jutó spamek

Részletesebben

Képes vagy-e szemüveg nélkül használni a telefonod? DE! 2012 NJSZT 4

Képes vagy-e szemüveg nélkül használni a telefonod? DE! 2012 NJSZT 4 Magyar Gábor BME DE! 2012 NJSZT 2 DE! 2012 NJSZT 3 Képes vagy-e szemüveg nélkül használni a telefonod? DE! 2012 NJSZT 4 Új termékek: senior telefonok DE! 2012 NJSZT 5 DE! 2012 NJSZT 6 A több-képernyős

Részletesebben

MAGYAR. Android 4.0 vagy újabb, vagy ios 5.0 vagy újabb operációs rendszerű készülék. WiFi útválasztó.

MAGYAR. Android 4.0 vagy újabb, vagy ios 5.0 vagy újabb operációs rendszerű készülék. WiFi útválasztó. IP kamera Bevezetés: MAGYAR Szem előtt tarthatja tulajdonát és értékeit ezzel a ténylegesen Plug & Play IP kamerával. Könnyen és egyszerűen használatba vehető, nem kell konfigurálni. Az ingyenes ucare

Részletesebben

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.1-11/1 XXI. századi közoktatás Technikai tudnivalók a jelentkezéshez Regisztráció A regisztráció az OFI honlapon elérhető A pályázók kizárólag elektronikusan úton jelentkezhetnek az innen elérhető

Részletesebben

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2016. MÁJUS

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2016. MÁJUS VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVELE 2016. MÁJUS T A R T A L O M: INTERNET 1.Áldás vagy átok? 2. Sokkoló történetek, rettegő gyerekek:cybermegfélemlítés 3. Hogyan védjük meg gyermekeinket?

Részletesebben

Alkalmazotti/partneri regisztráció gyorshivatkozási kártyája

Alkalmazotti/partneri regisztráció gyorshivatkozási kártyája Alkalmazotti/partneri regisztráció gyorshivatkozási kártyája Frissítve 2017. márciusban Tartalom Regisztráció... 2 E-mail-címének aktiválása... 9 Mobiltelefonszámának aktiválása... 9 Elfelejtette a felhasználói

Részletesebben

- Kitöltési útmutató -

- Kitöltési útmutató - emrsz - Magyar Repülő Szövetség Nyilvántartó Rendszer - Kitöltési útmutató - 2016. december 1-től a Magyar Repülő Szövetség bevezetett egy saját fejlesztésű, speciálisan a szövetségi tagok adatainak hatékony

Részletesebben

Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete

Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete Baptista Szeretetszolgálat VII. Oktatási konferencia 2015.03.19. Csizmazia-Darab István Sicontact Kft. az ESET magyarországi képviselete Szakmai tapasztalat: - 1979-1980: FÜTI, R20/R40 nagygépes operátor

Részletesebben

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás A FRING egy olyan alkalmazás, aminek segítségével hívásokat tud kezdeményezni a FONIO, az internet telefon szolgáltatást felhasználva. Igen költségkímélő,

Részletesebben

Internetes bűncselekmények, internetes önvédelem

Internetes bűncselekmények, internetes önvédelem Internetes bűncselekmények, internetes önvédelem Internetes jogsértések elleni fellépés, áldozattá válás megelőzése az Internet Hotline tapasztalatai tükrében Miről lesz szó? 2 1. Jogsértések az online

Részletesebben

1. Mire használható a ViCA (Virtuális Chipkártya Alkalmazás)?

1. Mire használható a ViCA (Virtuális Chipkártya Alkalmazás)? 1. Mire használható a ViCA (Virtuális Chipkártya Alkalmazás)? A ViCA egy Android/iOS okostelefonon/táblagépen futó innovatív jelszógeneráló alkalmazás. A ViCA-val bejelentkezését tudja jóváhagyni/elutasítani,

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK REGISZTRÁCIÓ Regisztrációra akkor van szükség, ha még nem volt nálunk semmilyen

Részletesebben

Connection Manager - Felhasználói kézikönyv

Connection Manager - Felhasználói kézikönyv Connection Manager - Felhasználói kézikönyv 1.0. kiadás 2 Tartalom A kapcsolatkezelő alkalmazás 3 Használatbavétel 3 A kapcsolatkezelő alkalmazás megnyitása 3 A jelenlegi csatlakozási állapot megtekintése

Részletesebben

7. modul - Internet és kommunikáció

7. modul - Internet és kommunikáció 7. modul - Internet és kommunikáció Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 7. modul (Internet és kommunikáció) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul

Részletesebben

CJB1JM0LCAPA. Rövid használati utasítás

CJB1JM0LCAPA. Rövid használati utasítás CJB1JM0LCAPA Rövid használati utasítás Az óra bemutatása Hangszóró Töltőport Be-/kikapcsoló gomb Tartsa lenyomva 3 másodpercig a be-/kikapcsoláshoz. Tartsa lenyomva 10 másodpercig a kényszerített újraindításhoz.

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Titkositott.email - Thunderbird levelező www.titkositott.email 2 Bevezető Thunderbird levelező beállítása A felhasználói kézikönyv abban segít, hogy a titkositott.email weboldalon

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

H P vezeték nélküli távoli rejtett kamera

H P vezeték nélküli távoli rejtett kamera H-264-1080P vezeték nélküli távoli rejtett kamera Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a terméket. Ennek a terméknek egyedi ultra-hordozható tervezése van, és sok területen használható. Nagyon kényelmes, biztonságos,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Központi Jogosultsági Rendszer Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 2010. július 23. Verziószám: 1.0 Végleges Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 1 2 A Központi Jogosultsági Rendszer

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz

HÁLÓZATI BEÁLLÍTÁS. Videorögzítőkhöz I BEÁLLÍTÁS Videorögzítőkhöz Kérjük olvassa át figyelmesen ezt az útmutatót a készülék használata előtt és tartsa meg jövőben felhasználás céljára. Fenntartjuk a jogot a kézikönyv tartalmának bármikor

Részletesebben

Közösségi portálok használata

Közösségi portálok használata Közösségi portálok használata PORTÁLOK Lényegében ezek a világméretű hálózat nagyobb állomásai, ahol híreket, ismerősöket, barátokat vagy akár párt is kereshetünk magának. Más oldalról megközelítve ez

Részletesebben

G Data MobileSecurity 2 telepíte si u tmutato

G Data MobileSecurity 2 telepíte si u tmutato G Data MobileSecurity 2 telepíte si u tmutato Köszönjük, hogy megvásárolta a G Data MobileSecurity 2 biztonsági programcsomagot Android operációs rendszerű okostelefonjának védelmére. A G Data MobileSecurity

Részletesebben

Titkosított kommunikáció. Mindenkivel. Egyszerűen.

Titkosított  kommunikáció. Mindenkivel. Egyszerűen. Felhasználói kézikönyv Android 2 Bevezető Android okostelefon beállítása A felhasználói kézikönyv abban segít, hogy a titkositott.email weboldalon megrendelt e-mail titkosítási szolgáltatást igénybe tudja

Részletesebben

Testnevelési Egyetem VPN beállítása és használata

Testnevelési Egyetem VPN beállítása és használata Testnevelési Egyetem VPN beállítása és használata Tartalom 1. Figyelmeztetés!... 2 2. Hogyan működik a VPN?... 2 3. Beállítás... 3 3.1 Tudnivalók a beállítás előtt... 3 4. Használat... 7 5. Igénylés...

Részletesebben

TomTom Bridge Referencia útmutató

TomTom Bridge Referencia útmutató TomTom Bridge Referencia útmutató 15200 Tartalom Üdvözli Önt a TomTom Bridge 5 A TomTom Bridge elindítása 7 Kézmozdulatok használata... 8 A TomTom Bridge készüléken található alkalmazások... 9 A TomTom

Részletesebben

Norton Family. 1. lépés: Felhasználói fiók beállítása gyermeke számára

Norton Family. 1. lépés: Felhasználói fiók beállítása gyermeke számára Norton Family TM Getting Started 1. lépés: Felhasználói fiók beállítása gyermeke számára A Norton Family használatához először szokásos felhasználói fiókokat kell létrehozni a gyereknek minden általa használt

Részletesebben

Citibank Online Internet Banking Használati útmutató

Citibank Online Internet Banking Használati útmutató Citibank Online Internet Banking Használati útmutató Bevezető A Citibank Online Internet Banking segítségével a nap 24 órájában, biztonságosan intézheti pénzügyeit, hiszen számos banki szolgáltatás elérhető

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

Útmutató a Renault Media Nav Evolution Toolbox alkalmazáshoz 2018 végi eszköz

Útmutató a Renault Media Nav Evolution Toolbox alkalmazáshoz 2018 végi eszköz Útmutató a Renault Media Nav Evolution Toolbox alkalmazáshoz 2018 végi eszköz Útmutató a Renault Media Nav Evolution Toolbox alkalmazáshoz A navigációs rendszer térképeit a Renault Media Nav Evolution

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

OTP Egészségpénztár OTP Nyugdíjpénztár OTP SZÉP Kártya OTP Cafeteria Nyilatkoztató. https://www.otpportalok.hu. Készítette: Konyicsák Zoltán

OTP Egészségpénztár OTP Nyugdíjpénztár OTP SZÉP Kártya OTP Cafeteria Nyilatkoztató. https://www.otpportalok.hu. Készítette: Konyicsák Zoltán https://www.otpportalok.hu Készítette: Konyicsák Zoltán Tartalom 1 Néhány szó az OTP Portálok programról... 3 1.1 Az OTP Portálok bevezetésének célja... 3 2 Belépés az OTP Portálok oldalra... 4 2.1 A bejelentkezéshez

Részletesebben

GYERMEKEINK VÉDELME A KÁROS INTERNETES TARTALMAKTÓL

GYERMEKEINK VÉDELME A KÁROS INTERNETES TARTALMAKTÓL GYERMEKEINK VÉDELME A KÁROS INTERNETES TARTALMAKTÓL Áttörést hozhat az interneten terjedő káros tartalmak, sőt a szexuális, pedofil zaklatás elleni világszintű harcban is egy új, magyar fejlesztésű szoftver.

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Tájékoztató A ZMNE Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ (EISZK) 2010. június 21-étől kísérleti

Részletesebben

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket,

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, a laptopokat, a notebookokat, az okostelefonokat, a

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása WINTAX programrendszer hálózatos vagy helyi adatbázis-szerverhez vagy adatbázis-kezelőhöz kapcsolódáskor jelentkező kapcsolódási problémák leírása és azok megoldásai. Korábban a Hálózatos beállítás bejegyzésben

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés...

Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii. A könyv jellegzetességei és jelölései... xxi Segítségkérés... Köszönetnyilvánítás... xv Bevezetés az otthoni hálózatok használatába... xvii A könyvben szereplő operációs rendszerek...xviii Feltételezések...xviii Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7...

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató EUREST KFT. TESTNEVELÉSI EGYETEM GYAKORLÓ SPORTISKOLAI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM WEB ALAPÚ MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATÁHOZ Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Regisztráció...

Részletesebben

Adatbiztonság és adatvédelem

Adatbiztonság és adatvédelem Adatbiztonság és adatvédelem Avagy, hogyan védhetjük meg adatainkat? Az adat szó fogalma Számítástechnikában számokkal Adatgyőjtés Adatbevitel Adatfeldolgozás Adattárolás Rövidtávon Hosszútávon Önmagában

Részletesebben

Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy szabályosan telepítse az Áfa átállító szoftvert Szerviz 7 programhoz.

Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy szabályosan telepítse az Áfa átállító szoftvert Szerviz 7 programhoz. 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 e-mail: zk@3szs.hu / web: www.3szs.hu Tisztelt Felhasználó! Ez a telepítési dokumentum segítséget nyújt abban, hogy

Részletesebben

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II.

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II. Elektronikus levelek Az informatikai biztonság alapjai II. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu Miről lesz szó? Elektronikus levelek felépítése egyszerű szövegű levél felépítése

Részletesebben

Nokia N97_mini (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre

Nokia N97_mini (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre Nokia N97_mini (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre A következô lépések segítségével egyszerûen beállíthatja a Virtualoso email levelezést Nokia N97_mini készülékre. Az alkalmazás

Részletesebben

HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész

HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész Tűzfalak működése Összeállította: Huszár István 1. A tűzfal (firewall) szerepe Tűzfal: olyan biztonsági rendszer, amely a számítógépes hálózatok kapcsolódási pontján helyezkedik

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Készült: 2011. szeptember 19. Utolsó módosítás dátuma: 2011. szeptember 19. Utolsó módosítás hatályos: 2011. szeptember 19. Általános Szerződési Feltételek (1) A ToolSiTE Informatikai és Szolgáltató Kft.

Részletesebben

Az RDC támogatási webhely elérése

Az RDC támogatási webhely elérése Az RDC támogatási webhely elérése Az RDC elérésével kapcsolatos információk és támogatás az RDC támogatási webhelyén érhető el: http://rdcsupport.biogenidec.com A webhely tartalma: 1) Hírek Az RDC honlappal

Részletesebben

PAYU Hungary Kft. PayU Mobil fizetés

PAYU Hungary Kft. PayU Mobil fizetés PAYU Hungary Kft. PayU Mobil fizetés Felhasználói Dokumentáció 2014.01.08. Tartalomjegyzék Tájékoztató a PayU Mobil fizetési módról... 3 Az alkalmazás aktiválása... 3 Bankkártya regisztráció folyamata...

Részletesebben

Műszaki előfeltételek

Műszaki előfeltételek Műszaki előfeltételek 1. Böngésző proxy beállítás A T-Mobile HotSpot szolgáltatás igénybe vételéhez böngészőprogramban ki kell kapcsolni a proxy beállításokat. Ehhez Internet Explorer esetén a Tools/Internet

Részletesebben

SMS küldő központ Leírás

SMS küldő központ Leírás SMS küldő központ Leírás Budapest 2015 Bevezetés A Clicxoft programcsalád egyes programjaiból sms-t lehet küldeni. Az sms-t küldése nem közvetlenül a programokból történik. Az egyes programok a küldendő

Részletesebben

Informatikai adatvédelem a. Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató

Informatikai adatvédelem a. Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató Informatikai adatvédelem a gyakorlatban Dr. Kőrös Zsolt ügyvezető igazgató Az informatika térhódításának következményei Megnőtt az informatikától való függőség Az informatikai kockázat üzleti kockázattá

Részletesebben

ViCA. Virtuális Chipkártya Alkalmazás

ViCA. Virtuális Chipkártya Alkalmazás ViCA Virtuális Chipkártya Alkalmazás Mire használható a ViCA? A ViCA egy Android és ios platformokat támogató okostelefonokon és táblagépeken futó, innovatív személyhitelesítő alkalmazás, amellyel a felhasználó

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓ ÉS ADATVÉDELEM. Készítette: Szabó Hangya Csilla

KOMMUNIKÁCIÓ ÉS ADATVÉDELEM. Készítette: Szabó Hangya Csilla KOMMUNIKÁCIÓ ÉS ADATVÉDELEM Készítette: Szabó Hangya Csilla Google társalgó (Hangouts) Csoportos videóbeszélgetésre is lehetőséget teremt Egy adott törzshelyen egyszerre legfeljebb 10 személy vehet részt

Részletesebben

Kedves Betegeink, kedves Szülők!

Kedves Betegeink, kedves Szülők! Kedves Betegeink, kedves Szülők! Rendelőnkben lehetőség nyílik arra, hogy az interneten keresztül bejelentkezzenek rendeléseinkre. Természetesen a telefonos bejelentkezés is marad a továbbiakban (hétköznap

Részletesebben

SIMPLEPAY ONLINE FIZETÉSI RENDSZER Fizetési tájékoztató

SIMPLEPAY ONLINE FIZETÉSI RENDSZER Fizetési tájékoztató SIMPLEPAY ONLINE FIZETÉSI RENDSZER Fizetési tájékoztató MIT ÉRDEMES TUDNI A SIMPLEPAY FIZETÉSI RENDSZERRŐL? A SimplePay Online Fizetési Rendszert az OTP Mobil Kft. fejleszti és üzemelteti. Az OTP Mobil

Részletesebben

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet.

Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Csavarhat webáruház Részletes útmutató a webáruház használatához Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarhat webáruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Cégeknek, kis- és nagykereskedőknek,

Részletesebben

A WEBOPAC (online elektronikus katalógus) használata. 1. Keresés az adatbázisban (összetett):

A WEBOPAC (online elektronikus katalógus) használata. 1. Keresés az adatbázisban (összetett): A WEBOPAC (online elektronikus katalógus) használata A Corvina Integrált Könyvtári Rendszer webpac rendszere alkalmas arra, hogy a távoli felhasználók is tájékozódjanak az adott könyvtár adatbázisában.

Részletesebben

Twitter használata. Regisztráció.

Twitter használata. Regisztráció. Twitter használata A Twitter egy ún. mikroblog szolgáltatás, melynek lényege, hogy a felhasználók rövid - maximum 140 karakterből álló - bejegyzéseket (üzeneteket) helyeznek el egy webes felületen. Ezeket

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia C C2305/C2304

Használati útmutató. Xperia C C2305/C2304 Használati útmutató Xperia C C2305/C2304 Tartalomjegyzék Xperia C Használati útmutató...6 Első lépések...7 Android mi ez és mire való?...7 Áttekintés...7 Összeszerelés...8 Az eszköz be- és kikapcsolása...10

Részletesebben

Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül

Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül www.helpynet.com Kérdésed van? Írj nekünk! info@helpynet.com Apple ID létrehozása bankkártya adatok nélkül Apple ID ahhoz szükséges, hogy bármilyen Apple készülékre appokat tudjunk letölteni, ez tulajdonképpen

Részletesebben

BALATONI REGIONÁLIS TÖRTÉNETI KUTATÓINTÉZET, KÖNYVTÁR és KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ. Mobil és hordozható eszközök használatára vonatkozó szabályzat

BALATONI REGIONÁLIS TÖRTÉNETI KUTATÓINTÉZET, KÖNYVTÁR és KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ. Mobil és hordozható eszközök használatára vonatkozó szabályzat BALATONI REGIONÁLIS TÖRTÉNETI KUTATÓINTÉZET, KÖNYVTÁR és KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ Mobil és hordozható eszközök használatára vonatkozó szabályzat 1 Készülékek biztosítása, átvétele, használata Hordozható eszközök

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

SharePoint Online. Keresés Webhelyek, személyek vagy fájlok között kereshet. Webhely vagy hírbejegyzés létrehozása

SharePoint Online. Keresés Webhelyek, személyek vagy fájlok között kereshet. Webhely vagy hírbejegyzés létrehozása Rövid útmutató az első lépésekhez A biztonságos hozzáférésnek, megosztásnak és fájltárolásnak köszönhetően bárhonnan hatékonyan dolgozhat. Jelentkezzen be az Office 365-előfizetésébe, majd az appindítón

Részletesebben

OKOSTELEFON ÉS TABLESULI 3. FÁJLOK ÁTADÁSA VEZETÉKKEL ÉS ANÉLKÜL, OTTHONI WIFI KIALAKÍTÁSA, QR-KÓDOK SZILASSI ANDREA

OKOSTELEFON ÉS TABLESULI 3. FÁJLOK ÁTADÁSA VEZETÉKKEL ÉS ANÉLKÜL, OTTHONI WIFI KIALAKÍTÁSA, QR-KÓDOK SZILASSI ANDREA OKOSTELEFON ÉS TABLESULI 3. FÁJLOK ÁTADÁSA VEZETÉKKEL ÉS ANÉLKÜL, OTTHONI WIFI KIALAKÍTÁSA, QR-KÓDOK SZILASSI ANDREA A FÁJLOK ÁTADÁSÁNAK TÖBBFÉLE MÓDJA VAN - KÖZISMERT, HAGYOMÁNYOS MÓDOK - ELKÜLDJÜK EMAILBEN,

Részletesebben

Apisshop webáruház Felhasználói dokumentáció

Apisshop webáruház Felhasználói dokumentáció Apisshop webáruház Felhasználói dokumentáció apisshop nyitóoldal webáruház szolgáltatások, funkciók, folyamatok Apisshop webáruház általános információk Termékek elrendezése Termékkeresés Termékszűrők

Részletesebben

Kézikönyv online bérletvásárláshoz

Kézikönyv online bérletvásárláshoz 1 Kézikönyv online bérletvásárláshoz REGISZTRÁCIÓ A regisztrációhoz létre kell hoznia egy felhasználói profilt. 1. A kezdőlapon kattintson a Regisztráció gombra. 2. Kérjük, írja be az összes kért adatot.

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Tájékoztató A ZMNE Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ (EISZK) a 2010/2011-es tanévtől

Részletesebben

WIP Internet kérdőív. A válaszadás önkéntes! 2004 szeptember. sorszám. 2004...hó... nap... óra... perctől

WIP Internet kérdőív. A válaszadás önkéntes! 2004 szeptember. sorszám. 2004...hó... nap... óra... perctől sorszám I-IV. KÉRDÉSEKET A WIP KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL VÁLASZOLD MEG! I. A kérdezett 2 18 évnél fiatalabb (Wip 40. kérd.) 3 18 éves vagy idősebb I.a. Van 18 éven aluli tagja a háztartásnak? 1 van 2 nincs

Részletesebben

Bükkábrányi Arany János Általános Iskola. ÚTMUTATÓ AZ ÚJ DIGITÁLIS NAPLÓ SZÜLŐI FELÜLETÉNEK használatához v.1.2

Bükkábrányi Arany János Általános Iskola. ÚTMUTATÓ AZ ÚJ DIGITÁLIS NAPLÓ SZÜLŐI FELÜLETÉNEK használatához v.1.2 Bükkábrányi Arany János Általános Iskola ÚTMUTATÓ AZ ÚJ DIGITÁLIS NAPLÓ - @Napló SZÜLŐI FELÜLETÉNEK használatához v.1.2 A napló elérése iskolánk honlapjáról Az új digitális napló SZÜLŐI FELÜLETE a megszokott

Részletesebben

1. Hogyan tölthetem le a Tesco Clubcard mobilapplikációt mobilkészülékre?

1. Hogyan tölthetem le a Tesco Clubcard mobilapplikációt mobilkészülékre? 1. Hogyan tölthetem le a Tesco Clubcard mobilapplikációt mobilkészülékre? A 2.0.0 és az ennél frissebb verziójú alkalmazás kizárólag Android és ios operációs rendszerre érhető el! A régebbi verzió Windows

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Médiaismereti foglalkozások könyvtári környezetben foglalkozás sorozat beszámoló

Médiaismereti foglalkozások könyvtári környezetben foglalkozás sorozat beszámoló A foglalkozás címe: Ismerkedő foglalkozás A foglalkozás helyszíne és résztvevői: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1004 Kőbányai könyvtára, felsős csoport A foglalkozás időpontja: 2010. október 15. A foglalkozás

Részletesebben

Használati útmutató A használati útmutatóban foglaltak általános jellegűek. A gyártó fenntartja a jogot a termék specifikációinak megváltoztatására. A használati útmutatóban foglaltak be-nem-tartásából

Részletesebben

10 állítás a gyerekek internethasználatáról

10 állítás a gyerekek internethasználatáról Ságvári Bence Helyünk a világban 10 állítás a gyerekek internethasználatáról 0 Pillantás Európára alacsony használat, alacsony kockázat alacsony használat, közepes kockázat magas használat, közepes kockázat

Részletesebben

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály -

GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 1 GDPR az EU Általános Adatvédelmi Rendelete - minden vállalkozás életét érintő jogszabály - 2018. február 5. Debrecen Keczán Attila rendszergazda 2 GDPR informatikus szemmel Bemutatkozás Adminisztratív

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek

Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek Elektronikus napló használati útmutatója szülőknek 1. A weboldal megnyitása Miután megnyitotta a böngészőben vagy a honlapunkon a MaYoR napló programot, a weblap megnyitásakor, a használt böngészőtől függően,

Részletesebben