Norton Internet Security

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Norton Internet Security"

Átírás

1 TM Norton Internet Security Online Felhasználói kézikönyv A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Környezetünk védelme mindannyiunk érdeke. A Symantec eltávolította a borítót erről a kézikönyvről, hogy csökkentse termékei által okozott környezetterhelést. A kézikönyv újrahasznosított anyagból készült.

2 Norton Internet Security Online Felhasználói kézikönyv A kézikönyvben leírt szoftverre licencszerződés vonatkozik. A szoftvert csak a licencszerződésben meghatározott feltételeknek megfelelően lehet használni. Dokumentáció verziószáma: 20.1 Copyright 2012 Symantec Corporation. Minden jog fenntartva. A Symantec, a Symantec embléma, a LiveUpdate, a Norton 360 és a Norton a Symantec Corporation vagy partnerei védjegye, illetve bejegyzett védjegye az Egyesült Államokban és más országokban. A termék bizonyos részei - Copyright Glyph & Cog, LLC. Az egyéb nevek tulajdonosaik védjegyei. A dokumentumban említett termék forgalmazása a használatot, másolást, terjesztést, valamint visszafordítást vagy visszafejtést korlátozó licencek alapján történik. A dokumentum részének vagy egészének bármilyen formában történő másolása a Symantec Corporation, illetve az engedély birtokosai előzetes írásos meghatalmazása nélkül tilos. A DOKUMENTÁCIÓ JELEN ÁLLAPOTÁBAN KERÜL NYILVÁNOSSÁGRA. MINDENFAJTA KIFEJEZETT VAGY VÉLELMEZETT FELTÉTEL, SZERZŐDÉSTÉTEL ÉS GARANCIA, BELEÉRTVE A FORGALMAZHATÓSÁGRA, ADOTT CÉLRA VALÓ ALKALMASSÁGRA ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁGRA VONATKOZÓ VÉLELMEZETT GARANCIÁT IS, A JOGSZABÁLYOK ÁLTAL MEGENGEDETT MÉRTÉKIG KIZÁRÁSRA KERÜL. A SYMANTEC CORPORATION NEM TEKINTHETŐ FELELŐSNEK A NYÚJTOTT TELJESÍTMÉNNYEL ÉS A FELHASZNÁLÁSSAL KAPCSOLATOS, ELŐRE NEM LÁTHATÓ VAGY KÖVETKEZMÉNYES KÁROKÉRT. A DOKUMENTUMBAN KÖZÖLT INFORMÁCIÓK ELŐZETES ÉRTESÍTÉS NÉLKÜL MEGVÁLTOZHATNAK. A FAR értelmében a licenc által lefedett szoftver és dokumentáció kereskedelmi számítógépes szoftvernek minősül, így a FAR es számú Kereskedelmi számítógépes szoftver jogi korlátozások cikkelyének és a DFARS es számú A kereskedelmi számítógépes szoftverekre vonatkozó jogok és a kereskedelmi számítógépes szoftverdokumentációk cikkelyének kikötései és azok módosításai vonatkoznak rá. Az Amerikai Egyesült Államok kormánya kizárólag a jelen szerződésben rögzítettek szerint használhatja, módosíthatja, sokszorosíthatja, jelenítheti meg és ruházhatja át a licenc által lefedett szoftvert és dokumentációt. Symantec Corporation 350 Ellis Street, Mountain View, CA Az Egyesült Államokban nyomtatva

3 Tartalom 1. fejezet Áttekintés... 5 A Norton Internet Security Online bemutatása fejezet Telepítés... 7 Mielőtt belekezdene... 7 A Norton Internet Security Online telepítése fejezet Első lépések... 9 A Norton Internet Security Online elérése... 9 A Norton-szolgáltatás aktiválása A főablak felfedezése Reagálás a rendszer állapotjelzőinek jelzéseire A funkciók védelmi állapotának megfigyelése További információk fejezet Vészhelyzet esetén javasolt teendők A Norton Bootable Recovery Tool varázsló letöltése fejezet Támogatás A Norton automatikus javítás elérése Tárgymutató Gyors telepítés... 20

4 4 Tartalom

5 Áttekintés 1 Ez a fejezet a következő témaköröket tárgyalja: 1 A Norton Internet Security Online bemutatása A Norton Internet Security Online bemutatása A Norton Internet Security Online gyors és könnyű online fenyegetés elleni védelmet nyújt. Megvédi a számítógépét, a hálózatát, az online tevékenységeit és a személyes adatait a napjaink agresszív, gyorslefolyású támadásainak leküzdéséhez kifejlesztett innovatív észlelési technológia használatával. A Norton Internet Security Online használata mellett az internetes vásárlás, a banki műveletek és a böngészés biztonságosabb, mint valaha. A továbbfejlesztett Norton védelmi rendszer többrétegű biztonsági technológiákat nyújt. Együtt dolgoznak az átfogó védelem biztosítása érdekében, mely észleli és elhárítja a fenyegetéseket, mielőtt árthatnának a számítógépének. A Norton védelmi rendszer anélkül állítja meg a személyes adatok online ellopását, a vírusokat, a hackereket, a botokat, a kémprogramokat, a trójai falovakat és számos egyéb fenyegetést, hogy lelassítaná a programok futását, vagy zavarná a felhasználót.

6 6 Áttekintés A Norton Internet Security Online bemutatása

7 Telepítés 2 Ez a fejezet a következő témaköröket tárgyalja: 1 Mielőtt belekezdene 1 A Norton Internet Security Online telepítése Mielőtt belekezdene A telepítés előtt zárjon be minden futó programot a számítógépen. A Norton Internet Security Online vírusvédelmi programot is tartalmaz. Ha más vírusirtó programok vannak telepítve a számítógépre, akkor megjelenik egy párbeszédpanel, melynek segítségével eltávolíthatja azokat. A Symantec azt javasolja, hogy feltétlenül távolítson el minden egyéb vírusirtó programot. Kövesse a párbeszédpanelen megjelenő utasításokat. A Norton Internet Security Online tűzfalprogramot is tartalmaz. Ha a számítógépre másik tűzfalszoftver is telepítve van, a Symantec azt tanácsolja, hogy a telepítési hibák elkerülése érdekében távolítsa el azt. Ezzel kapcsolatos további tájékoztatást a meglévő tűzfalprogram dokumentációjában talál. A Norton Internet Security Online telepítése A Norton Internet Security Online programot telepítheti CD-ről vagy letöltött fájlból is. A Norton Internet Security Online telepítése 1 Válasszon az alábbi lehetőségek közül: 1 Ha CD-ről végzi a telepítést, akkor helyezze a CD-t a meghajtóba. Windows Vista vagy Windows XP rendszeren kattintson a NortonInternet Security Online telepítése lehetőségre. Windows 7 és Windows 8 esetén kattintson a Start.exe lehetőségre. 1 Kattintson duplán a szolgáltatótól letöltött fájlra.

8 8 Telepítés A Norton Internet Security Online telepítése 2 Kattintson a Telepítési beállítások hivatkozásra, tekintse át a beállításokat, majd kattintson az OK gombra. 3 Kattintson a NortonLicencszerződés hivatkozására, és olvassa el a szerződést. 4 A szerződés elolvasása után kattintson az Elfogadoméstelepítem lehetőségre.

9 Első lépések 3 Ez a fejezet a következő témaköröket tárgyalja: 1 A Norton Internet Security Online elérése 1 A Norton-szolgáltatás aktiválása 1 A főablak felfedezése 1 Reagálás a rendszer állapotjelzőinek jelzéseire 1 A funkciók védelmi állapotának megfigyelése 1 További információk A Norton Internet Security Online elérése A Norton Internet Security Online automatikusan védi a számítógépet, amelyre telepítették. Önnek nem kell elindítania a programot ahhoz, hogy gépe védve legyen. A Norton Internet Security Online bármikor megnyitható, és elvégezhetők a beállítások vagy végrehajtható a megelőző karbantartás. A program összes funkciója elérhető a főablakból. A Norton Internet Security Online megnyitása 4 Tegye az alábbiak egyikét: 1 A Windows értesítési területén kattintson duplán a Norton Internet Security Online ikonra. 1 Windows Vista, Windows XP és Windows 7 rendszeren kattintson a Start > Minden program > Norton Internet Security Online > Norton Internet Security Online parancsra. 1 Windows 8 rendszeren a Start képernyőn kattintson a Norton Internet Security Online lehetőségre.

10 10 Első lépések A Norton-szolgáltatás aktiválása A Norton-szolgáltatás aktiválása A szolgáltatás aktiválása a szolgáltatás előfeltétele. Ha nem aktiválja a szolgáltatást, amikor a rendszer erre először felkéri, akkor rendszeresen termékaktiválásra vonatkozó riasztást fog kapni mindaddig, amíg az aktiválást el nem végzi. A szolgáltatás aktiválása közvetlenül a termékaktiválásra vonatkozó riasztás ablakából is elvégezhető. Illetve elvégezhető a fő ablak Támogatás legördülő menüjében található Aktiválás hivatkozás segítségével is. A folytatáshoz internetcsatlakozás szükséges. Előfordulhat, hogy itt a szolgáltatótól kapott PIN-kódot kell megadnia. Az aktiválás menete a szolgáltatótól függően változhat. A szolgáltatást bármelyik nem rendszergazdai fiókból is aktiválhatja. A művelet mindössze néhány percet vesz igénybe. A szolgáltatás aktiválása 1 Válasszon az alábbi lehetőségek közül: 1 A Norton Internet Security Online főablakában kattintson az Aktiválás lehetőségre. 1 A Norton Internet Security Online főablak Támogatás legördülő menüjében kattintson az Aktiválás lehetőségre. 1 A Termékaktiválás szükséges riasztásban kattintson az Aktiválás, majd az OK gombra. 2 Amikor az aktiválás mellett dönt, megjelenik a Szoftverszolgáltatás ablak. Az ablak a következő lehetőségeket kínálja: 1 Aktiválás Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat. Előfordulhat, hogy a szolgáltató által kiadott aktiválási PIN-kódot is meg kell adnia. 1 Aktiválás később Ezt a lehetőséget választva a szolgáltatást később is aktiválhatja. A főablak felfedezése A Norton Internet Security Online megnyitásakor a főablak hozzáférést biztosít a Norton Internet Security Online összes funkciójához, lehetőségéhez, a súgóhoz és a támogatáshoz. A főablak használata Lásd, A Norton Internet Security Online elérése, 9. oldal 1 Indítsa el a Norton Internet Security Online programot.

11 Első lépések A főablak felfedezése 11 2 A főablak felső részén kattintson a megtekinteni kívánt hivatkozásra. A következő lehetőségek közül választhat: Beállítások Lehetővé teszi a számítógép-, a hálózat-, a webes és az általános beállítások megtekintését. Teljesítmény Lehetővé teszi, hogy megnézze és figyelje a rendszer aktivitását. Támogatás Lehetővé teszi a Norton Súgóközpont, a támogatás, a termékismertetők, az aktiválás és a Norton Internet Security Online névjegyadatai elérését. 3 Az ablak közepén kattintson a megtekinteni kívánt lehetőségre. A következő lehetőségek közül választhat: Vizsgálat Segítségével számítógép-vizsgálat, elismertségen alapuló vizsgálat vagy Facebook-vizsgálat futtatható. LiveUpdate Segítségével frissítheti a legújabb vírusdefiníciókat és termékfrissítéseket. Speciális Segítségével megnézhető a Norton Internet Security Online összes szolgáltatása. 4 A főablak jobb oldali részén kattintson a megismerni kívánt beállításra: Mobile Átfogó védelmet tölthet le és telepíthet Android rendszerű okostelefonokra és táblagépekre. w Lehet, hogy a funkció a Norton Internet Security Online bizonyos verzióinál nem érhető el. Online Family A segítségével beállíthatja a Norton Online Familyt, amelynek segítségével figyelemmel követheti gyermekei internetes tevékenységét. w Lehet, hogy a funkció a Norton Internet Security Online bizonyos verzióinál nem érhető el. Safe Web Segítségével ellenőrizheti a webhelyek biztonságát, illetve Safe Web-keresést hajthat végre. w Lehet, hogy a funkció a Norton Internet Security Online bizonyos verzióinál nem érhető el.

12 12 Első lépések Reagálás a rendszer állapotjelzőinek jelzéseire Reagálás a rendszer állapotjelzőinek jelzéseire A Norton Internet Security Online a számítógép általános védelmi állapotát a főablak Biztonságos része alatt jeleníti meg. Amikor a rendszerállapot figyelmet igényel vagy kockázatos, a megfelelő művelet elvégzésével növelheti a Rendszerállapot védelmének szintjét. A védelem a számítógépre telepített programoktól függ. A védelem növelése érdekében frissítse a telepített programokat. A Rendszerállapot állapotjelző a következő állapotokat jeleníti meg: Biztonságos Azt jelzi, hogy a számítógép és a tevékenységek biztonságban vannak a fenyegetésekkel és kockázatokkal szemben. Figyelem!!! Azt jelzi, hogy a számítógép és a tevékenységek figyelmet igényelnek. Végezze el a megfelelő műveletet a védelmi szint javítása érdekében. Kockázat Azt jelzi, hogy a számítógép és a tevékenységek kockázatnak vannak kitéve. Azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a védelmi szint javítása érdekében. A Rendszerállapot állapotjelzőkre vonatkozó válaszlépését közvetlenül a főablakból is elindíthatja. A Rendszerállapot jelzők kezelése a főablakból 1 A Norton Internet Security Online főablakának alsó részén kattintson a Javítás elemre. 2 Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat. A funkciók védelmi állapotának megfigyelése A Norton Internet Security Online főablaka egy védelmi központként is működik. A főablakból hozzáférhet a legfőbb funkciókhoz, és figyelemmel kísérheti a számítógép teljesítményét. Időnként előfordulhat, hogy egy lehetőséget ki szeretne kapcsolni bizonyos okok miatt. Azonban ekkor a rendszer állapota Figyelem!!! vagy Veszélyben állapotra módosul. Ilyen esetekben mellőzheti egy adott funkció védelmi állapotát, hogy fenntartsa a rendszer jó általános állapotát. Például, ha ki akarja kapcsolni a Böngészővédelmet egy bizonyos időre, de a rendszert Biztonságos állapotban szeretné tartani. Ebben az esetben mellőzheti a Böngészővédelem védelmi állapotát, majd kikapcsolhatja a funkciót. Amikor mellőzi egy adott funkció védelmi állapotát, az nem befolyásolja az általános Rendszerállapotot. A mellőzött funkció védelmi állapotát bármikor megfigyelheti.

13 Első lépések További információk 13 Kizárólag azon kiválasztott funkciók védelmi állapotát mellőzheti vagy figyelheti meg, melyek elérhetőek a Speciális ablakban. A funkciók a következők: 1 Vírusok elleni védelem 1 Kémprogramkereső 1 SONAR védelem 1 Intelligens tűzfal 1 Behatolásmegelőzés 1 védelem 1 Böngészővédelem 1 Biztonságos böngészés A funkciók védelmi állapotának megfigyelése 1 A Norton Internet Security Online főablakában kattintson a Speciális lehetőségre. 2 A megjelenő ablakban vigye az egér mutatóját a szolgáltatás nevére. 3 A megjelenő előugró ablakban tegye a következők valamelyikét: 1 Ha szeretné mellőzni egy olyan funkció állapotát, mely befolyásolja a számítógép általános állapotát, akkor kattintson a Mellőzés lehetőségre. 1 A mellőzött funkció védelmi állapotának megfigyeléséhez kattintson a Felügyelet lehetőségre. További információk A súgó használata A termékdokumentáció segítséget nyújt a Norton Internet Security Online használatához. A szükséges információk megtalálhatók a számítógépen és a partner webhelyén. A Súgó a Norton termék minden pontjáról elérhető. A súgó olyan információkra mutató hivatkozásokat tartalmaz, melyek segítséget nyújtanak az elvégezni kívánt feladatokhoz. Az online súgó az összes termékfunkció ismertetését tartalmazza. Hozzáférés a súgóhoz 1 A főablak tetején kattintson a Támogatás gombra. 2 A legördülő listában kattintson a Súgó lehetőségre. Súgótémakör nyomtatása 1 A Súgó ablakban kattintson a Nyomtató ikonra. 2 Kattintson az OK gombra.

14 14 Első lépések További információk

15 Vészhelyzet esetén javasolt teendők 4 Ez a fejezet a következő témaköröket tárgyalja: 1 A Norton Bootable Recovery Tool varázsló letöltése A Norton Bootable Recovery Tool varázsló letöltése Ha a Norton-termék telepítése nem sikerült, letöltheti a Norton Bootable Recovery Tool varázslót. Ez az egyszerűen használható varázsló használható Norton Bootable Recovery Tool létrehozására egy CD-n, DVD-n vagy USB-kulcson. A Norton Bootable Recovery Tool segítségével vizsgálhatja meg a számítógépet, és távolíthatja el a sikeres telepítést megakadályozó biztonsági fenyegetéseket. w Javasoljuk, hogy töltse le és telepítse a Norton Bootable Recovery Tool varázslót olyan számítógépen, amelyen semmilyen biztonsági fenyegetés nem található, és hozza létre a Norton Bootable Recovery Tool eszközt. Ha a Norton Bootable Recovery Tool eszközt egy vírussal fertőzött számítógépen hozza létre, akkor jó esély van rá, hogy a helyreállító CD, DVD vagy USB-kulcs is fertőzött lesz. A Norton Bootable Recovery Tool használatához aktiválási PIN-kód szükséges. A Norton Bootable Recovery Tool varázsló letöltése az internetről 1 Nyissa meg a webböngészőt, és keresse fel a következő weboldalt: 2 Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat. A Norton Bootable Recovery Tool varázsló letöltése a Norton Internet Security Online termékből 1 A Norton Internet Security Online főablakában kattintson a Vizsgálat lehetőségre. 2 A Számítógép-vizsgálat panelen tegye a következők egyikét: 1 Kattintson a Gyorsvizsgálat lehetőségre. 1 Kattintson a Teljes rendszervizsgálat lehetőségre. 3 A vizsgálati ablak alján, a Ha úgy gondolja, hogy további kockázatok állnak fenn lehetőség mellett menjen a kattintson ide hivatkozásra.

16 16 Vészhelyzet esetén javasolt teendők A Norton Bootable Recovery Tool varázsló letöltése 4 A Norton helyreállító eszközök weboldalon kattintson A Norton Bootable Recovery Tool letöltése lehetőségre. 5 Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

17 Támogatás 5 Ez a fejezet a következő témaköröket tárgyalja: 1 A Norton automatikus javítás elérése A Norton automatikus javítás elérése Ez a szolgáltatás a Norton 360 Online, a Norton Internet Security Online és a Norton AntiVirus Online esetén vehető igénybe. A Norton automatikus javítás tartalmazza az általános hibák automatikus felismerésére és elhárítására szolgáló eszközöket. A Norton automatikus javítás eléréséhez kattintson a Támogatás lehetőségre a termék főablakában. A Norton automatikus javítás elérése 1 A termék főablakában kattintson a Támogatás lehetőségre. 2 A legördülő listában kattintson a Támogatás elemre.

18 18 Támogatás A Norton automatikus javítás elérése

19 Tárgymutató B biztonságiállapot-jelző megtekintés 12 F főablak beállítások 10 funkciók 10 internet 11 speciális 11 súgó és támogatás 11 számítógép 11 támogatás 10 SZ számítógép védelmi állapot 12 szolgáltatás aktiválása 10 T támogatás Norton automatikus javítás 17 telepítés problémák 15 termékaktiválás eljárás 10 N Névjegy Norton Internet Security Online 5 Norton Bootable Recovery Tool varázsló letöltés 15 Norton Internet Security Online aktiválás 10 főablak 10 ikon 9 indítás 9 R Rendszer állapotjelzőinek jelzései reagálás 12 S Súgó hozzáférés 13 nyomtatás 13

20 Gyors telepítés A Norton Internet Security Online a szolgáltatási időszak alatt védelmi frissítésekkel és új termékfunkciókkal egészíthető ki. A szolgáltatás feljogosítja Önt, hogy az első telepítéskor kezdődő szolgáltatási időszak alatt egyetlen számítógépen vagy megadott számú számítógépen a terméket szabadon használja. Ha Ön elfogadja a következő oldalon megtekinthető Symantec-licencszerződést, akkor a megújítható szolgáltatás keretében a szolgáltatási időszak alatt hozzáférhet a védelmi frissítésekhez és az új termékfunkciókhoz: A szolgáltatási időszak alatt bővítheti, módosíthatja és eltávolíthatja a termékfunkciókat. Mielőtt elkezdené, zárjon be minden megnyitott programot a számítógépen, és ellenőrizze, hogy rendelkezik-e internetkapcsolattal. A Norton Internet Security Online telepítése A Norton Internet Security Online telepíthető CD-lemezről vagy letöltött fájlból is. A Norton Internet Security Online telepítése 1 Válasszon az alábbi lehetőségek közül: Ha CD-ről végzi a telepítést, akkor helyezze a CD-t az optikai meghajtóba. Windows Vista vagy Windows XP rendszeren kattintson a Norton Internet Security Online telepítése lehetőségre. Windows 7 vagy Windows 8 esetén kattintson A Norton telepítő indítása, majd a Norton Internet Security Online telepítése lehetőségre. Ha letöltötte a Norton Internet Security Online egy példányát, kattintson duplán a letöltött fájlra. 2 Kattintson a Norton Licencszerződés hivatkozásra, olvassa el a szerződést, majd kattintson a Bezárás lehetőségre. 3 A szerződés elolvasása után kattintson az Elfogadom és telepítem lehetőségre. A Symantec Norton termékei megvédik az ügyfeleket a hagyományos fenyegetésektől a vírusirtóval, a kéretlen levelek elleni védelemmel és a kémprogramok elleni védelemmel. Védenek a botok ellen, drive-by letöltések ellen,és felismerik a személyes adatok ellopását,valamint nem foglalnak le sok rendszer-erőforrást. Ezenfelül a Symantec olyan szolgáltatásokat is nyújt,mint az online biztonsági mentés és a számítógép finomhangolása, valamint megbízható forrása a család online biztonságának. További információkért válasszon egyet az alábbi hivatkozások közül: Vírusirtó Kéretlenlevél-szűrés Kémprogramok elleni védelem Online biztonsági mentés Copyright 2012 Symantec Corporation. Minden jog fenntartva. A Symantec, a Norton és a Norton-embléma a Symantec Corporation és leányvállalatai védjegye vagy bejegyzett védjegye az Amerikai Egyesült Államokban és más országokban. Az egyéb nevek a megfelelő tulajdonosok védjegyei.